Tarja Pajunen Hengityssairaan sosiaaliturvasta Kajaanissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tarja Pajunen 2013. Hengityssairaan sosiaaliturvasta Kajaanissa 10.10.2013"

Transkriptio

1 Tarja Pajunen 2013 Hengityssairaan sosiaaliturvasta Kajaanissa

2 Hengitysliitto Hengitysterveyttä ja hyvää elämää Hengitysterveys on jokamiehenoikeus Tarja Pajunen 2013

3 Hengitysliitto on Hengitysliitto on sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tehtävänä on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. 96 yhdistystä Järjestötoiminnan lisäksi liitto tuottaa kaikille suomalaisille kuntoutus-, koulutus- ja työllistämispalveluita n työntekijää 3 Mikään ei motivoi niin kuin korkealle asetettu päämäärä.

4 Sosiaali- ja terveysturvasta

5 Miksi kannattaa tietää jotain sosiaaliturvasta? Perustuslaki 19 : jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon Sosiaaliturva-asiat liittyvät arkeen, elämisen laatuun ja toimeentuloon Tärkeä osa hyvää kuntoutumista on se, että asiat ovat kunnossa Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä on monimutkainen, eikä se ole aukoton, joten on hyvä itse olla perillä joistakin perusasioista Etuuksia tulee hakea itse ja edellytyksenä useimmiten lääkärintodistus Sosiaaliturva rahoitetaan pääosin verotuloin ja asiakas- sekä vakuutusmaksuin. Kunnilla on palvelujen järjestämisvastuu, sosiaalitoimen ja terveydenhuollon sosiaalialan työntekijöillä on neuvontavelvollisuus sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa, myös Kelan henkilökunta opastaa. 4. Sairaus on kuitenkin vain pieni osa persoonaa.

6 Kela mm. sairaanhoitokorvaukset, vammais- ja hoitotuet, kuntoutus, eläkkeet Mistä saa apua ja tukea? Vero Veronmaksukyvyn alentumisvähennys Invalidivähennys, kotitalousvähennys Kunnan sosiaalitoimi mm. vammaispalvelut (esim. kuljetuspalvelut, asunnon muutostyöt) omaishoidon tuki, kotipalvelu Terveydenhuolto mm. kuntoutus, apuvälineet, kuntoutusohjaus, kotisairaanhoito esh pth Trafi Vapautus ajoneuvon Perusverosta => Pysäköintilupa Poliisi Vammaisen pysäköintilupa Tulli Autoveronpalautus Autoveron huojennus

7 Terveys- ja hoitosuunnitelma Potilaslaki 4 a. Terveyden- ja sairaanhoitoa toteutettaessa on tarvittaessa laadittava tutkimusta, hoitoa, lääkinnällistä kuntoutusta koskeva tai muu vastaava suunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteisymmärryksessä potilaan, hänen omaisensa tai läheisensä taikka hänen laillisen edustajansa kanssa. Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 1992/ 785 Vahvistui Terveydenhuoltolain (47 ) voimaan tullessa Terveydenhuoltolaki 2010/1326 Terveys- ja hoitosuunnitelma pitkäaikaisessa ei-kiireellisessä terveyden- ja sairaanhoidossa laaditaan tarvittaessa kirjallinen suunnitelma koskien hoitoa, tutkimusta, lääkinnällistä kuntoutusta tai vastaavaa Laaditaan tavallisesti oman kunnan terveyskeskuksessa tai siellä hyväksytetään muualla tehty suunnitelma laaditaan yhteisymmärryksessä potilaan kanssa

8 Terveys- ja hoitosuunnitelma Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkisti ensimmäisen potilaan hoitoa koskevan kansallisen terveys- ja hoitosuunnitelman sisällön Sisältöä on pilotoitu 61 paikkakunnalla (mm. Lahti ja Tampere) Sisältöä: asiakirjan nimi ja päivämäärä potilaan nimi ja henkilötunnus ammattilaisen henkilötiedot diagnoosilista sekä lääkityslista käyntisyy/päädiagnoosi hoidon tarve, tavoite, toteutus ja keinot (hoitopaikka ja palvelut) seuranta ja arviointi sekä vastuuhenkilö(t) Sähköinen lomake on HL7 CDA-R2 muotoinen ja soveltuu kaikkiin potilastietojärjestelmiin. (Jorma Komulainen, Riikka Vuokko ja Matti Mäkelä. Rakenteinen terveys- ja hoitosuunnitelma. THL. Luokitukset, termistöt ja tilasto-ohjeet 7/2011. Helsinki 2011.)

9 Sairaanhoitokorvauksista ja Terveydenhuollon maksuista Elämästä pitää oppia löytämään parhaat puolet.

10 Sairaanhoitokorvaukset yksityisistä terveydenhuollon palveluista 2013 => Lääkärinpalkkio Korvaus on euromääräinen ilman kiinteää omavastuuta Korvaustaso säilynyt ennallaan Taksa esim. yleislääkäri erikoislääkäri Vastaanottokäynti, enintään 10 min 8,00 12,00 Vastaanottokäynti, enintään 20 min 11,00 16,50 Korvataan enintään Kelan vahvistaman korvaustaksan määrä. Jos peritty taksa on pienempi maksetaan perityn palkkion määrä

11 Sairaanhoitokorvaukset yksityisistä terveydenhuollon palveluista 2013 => Tutkimus- ja hoitokulut Korvataan max. 15 kerralta, kun kulut vuoden kuluessa Korvaus on euromääräinen ilman kiinteää omavastuuta Laboratorio- ja radiologisten tutkimusten korvaustasoa Virtaustilavuus-spirometria, sisältää lausunnon 16,00 Virtaustilavuus-spirometria ja bronkodilaatiokoe 20,00 Uloshengityskaasun typpioksidi 29,00 Thoraxin natiiviröntgen 15,00 Korvataan enintään Kelan vahvistaman korvaustaksan määrä. Jos peritty taksa on pienempi maksetaan perityn palkkion määrä

12 Hammashoidosta 1/2 Kunnallinen hammashoito Perusmaksun lisäksi peritään aina erillinen maksu suoritetuista toimenpiteistä niiden laadun ja laajuuden mukaan EI Kelakorvausta Yksityinen hammashoito Lääkärinpalkkioista => euromääräinen taksa Tutkimuksista ja hoidoista => euromääräinen taksa Huom! Suun ja hampaiden tutkimus korvataan kerran vuodessa Haettava 6 kk kuluessa Ei korvausta hammasteknisestä työstä, proteettisista toimenpiteistä oikomishoito vain erityisin perustein 12 Ei meikäläinen auttamista katso työksi.

13 Terveydenhuollon maksut 2013 Terveyskeskuksen kertamaksu 13,80 tai vuosimaksu 27,50 kalenterivuodessa Terveyskeskuksen päivystysmaksu 18,90 Fysioterapia ja sarjahoito 7,50 (enintään 45 kerralta kalenterivuodessa) * esim. siedätyshoito Sairaalan poliklinikkamaksu 27,50 Sairaalan hoitopäivämaksu 32,60 => maksukaton täytyttyä 15,10 * Lasten sairaalahoito on maksutonta 7 päivää kestävän hoidon jälkeen. Sarjahoidot maksuttomia Päiväkirurginen toimenpide 90,30 Lääkärintodistukset 33,90, ajokorttia varten todistus 40,90 Sakkomaksu 33,90 Tuberkuloosin tutkimus, hoito ja lääkkeet ilmaisia 13 Ei meikäläinen auttamista katso työksi.

14 Terveydenhuollon maksukatto 636 / kalenterivuosi Seurantakorttiin merkitään maksut => kuitit! Kortti vaihdetaan vapaakorttiin katon tultua täyteen * yleensä siinä yksikössä jossa katto täyttyy Maksujen seuranta on palvelun käyttäjän vastuulla Maksukattoon sisältyvät: - lyhytaikainen laitoshoito (esim. sairaalan vuorokausimaksu) - poliklinikkamaksut, terveyskeskuslääkärimaksut, päivystysmaksut - julkisen terveydenhuollon fysioterapia - päiväkirurgia, sarjahoito esim. siedätyshoito - päivä- ja yöhoito, kuntoutushoito Ei sisälly: mm. lääkärintodistukset, hammashoito, sairaankuljetus, tulosidonnaiset maksut eikä yksityisen laboratorio- ja kuvantamistutkimukset Hallitusohjelmasta => Selvitetään lääkekulujen ja terveydenhuollon maksukattojen yhdistämisen mahdollisuus! 14 Ei meikäläinen auttamista katso työksi.

15 Muista myös asiakasmaksulaki / Maksun perimättä jättäminen ja alentaminen Sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Palvelun tuottava kunta tai kuntayhtymä voi päättää, että: muitakin kuin 1 momentissa tarkoitettuja maksuja voidaan jättää perimättä tai alentaa 1 momentissa tarkoitetuilla perusteilla; tai maksuja voidaan alentaa tai jättää perimättä, jos siihen on syytä huollolliset näkökohdat huomioon ottaen

16 Lääkkeiden korvattavuudesta Ilman iloa ei voi tehdä hyvää. Siksi tämän on oltava hauskaa.

17 Kelan lääkekorvaukset Peruskorvaus => 35% lääkkeen hinnasta Rajoitettu peruskorvaus => 35% lääkkeen hinnasta Lääke korvataan vain, jos sitä käytetään Hintalautakunnan (Hilan) määrittelemien erityisten käyttöaiheiden mukaisesti Alempi erityiskorvaus => 65% lääkkeen hinnasta Ylempi erityiskorvaus => 100% lääkkeen hinnasta omavastuun ylittävältä osuudelta = 3 /lääke 17 Ei tarvitse olla suuri tehdäkseen suuria asioita.

18 Erityiskorvauksen hakeminen Edellytyksenä korvattavuudelle vaikea ja pitkäaikainen sairaus valtioneuvoston asetuksessa lääkkeelle vahvistettu korvattavuus ja kohtuullinen tukkuhinta, josta Hila (Hintalautakunta) päättää Kela => selvitykset ja lääketieteelliset edellytykset täyttyvät Korvaus => B-lääkärinlausunto toimitetaan Kelaan Korvaus maksetaan lääkkeistä, jotka on ostettu sen jälkeen kun B-todistus on toimitettu Kelaan Kun oikeus on myönnetty, lähetetään kotiin uusi Kela-kortti, johon on merkitty korvausoikeus ja sen mahdollinen määräaika Apteekki saa Kela-kortin tiedot sähköisesti Kelasta! 18 Ei tarvitse olla suuri tehdäkseen suuria asioita.

19 Sähköinen resepti => eresepti lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti tallennetaan keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi valtakunnallinen Reseptikeskus säilyttää ereseptit ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät 2,5 vuotta potilas saa lääkäriltä potilasohjeen => tiedot määrätystä lääkkeestä potilasohje nopeuttaa asiointia apteekissa => ei välttämätön Kela-kortti on lääkekorvausten saamiseksi välttämätön ereseptin uusiminen apteekista tai terveydenhuollosta => 8 vrk! omien tietojen katselumahdollisuus => Kirjautuminen => verkkopankkitunnisteilla tai sirullisella henkilökortilla sähköisestä reseptistä voi kieltäytyä => paperiresepti eresepti voimaan asteittain => kaikilla apteekeilla ereseptin toimitusmahdollisuus alkaen => julkinen terveydenhuolto laatinut ereseptit huhtikuusta 2013 alkaen => yksityisen terveydenhuollon velvoite laatia eresepti huhtikuussa Sairastuessa tiedon tarve on valtava.

20 Lähde: Marina Lindgren, suunnittelupäällikkö, Kela Infotilaisuus terveysmessuilla

21 Lääkekorvausten maksukatto / kalenterivuodessa (2014 => 610?) Maksukaton täytyttyä loppuvuoden lääkkeet korvauksetta, paitsi => lääkekohtainen omavastuu 1,50 / lääke Kela seuraa omavastuuosuuden täyttymistä => Omavastuun ylityttyä Kela lähettää ilmoituksen, jota Kela -kortin kanssa näyttämällä apteekissa saa lisäkorvauksen Hallitusohjelmasta => Selvitetään lääkekulujen ja terveydenhuollon maksukattojen yhdistämisen mahdollisuus! 21 Ei meikäläinen auttamista katso työksi.

22 Matkakorvaukset, kuljetuspalvelut ja pysäköintilupa 22 Ei meikäläinen auttamista katso työksi.

23 Kelan matkakorvaukset 2013 Sairaus- ja kuntoutusmatkat Kela korvaa sairauden, raskauden ja kuntoutuksen vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksia Kerta-, määräaikainen tai pysyvä todistus (SV 67) Lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen allekirjoittama todistus toimitetaan Kelaan. Kela lähettää potilaalle kirjeen, jolla tämä voi osoittaa erityisajoneuvon tarpeen esimerkiksi taksinkuljettajalle taksimatkan yhteydessä Omavastuu 14,25 yhdensuuntaiselta matkalta (kuitit!) Yöpymisraha enintään 20,18 /yö Oman auton korvausperuste 0,20 /km Maksukatto => vuotuinen omavastuuosuus 242,25 / kalenterivuosi * Vuotuiseen omavastuuseen lasketaan mukaan omavastuut tai sitä pienemmät matkakustannukset - Kuitit & 6 kk * Kela seuraa omavastuuta ja lähettää vuosiomavastuukortin 23 Ei meikäläinen auttamista katso työksi.

24 Kelan taksimatkojen suorakorvaus Siirrytään sairaanhoitopiireittäin suorakorvausmenettelyyn koko maassa suorakorvaukseen siirtymisen myötä taksimatkojen valtakirjamenettely poistuu ja matkakorvauksen saa heti taksissa kun teet matkan terveydenhuoltoon tai kuntoutukseen ja sinulla on oikeus Kelan korvaukseen taksimatkasta, voit tilata matkan keskitetystä tilausnumerosta. näytä ennen matkan alkua kela-kortti taksille => maksat 14,25 terveydenhuollosta saatu todistus (SV67) tai muu selvitys oikeudestasi taksin käyttöön säilytetään itsellä! Kela voi pyytää sitä myöhemmin jos tilaat matkan muualta kuin keskitetystä tilausnumerosta, maksat matkan ensin itse ja haet korvausta Kelasta jälkikäteen Näin tilaat taksin soita tilaus viimeistään edellisenä päivänä ennen klo myös kiireellisissä sairaustapauksissa matkan voi tilata tilausnumerosta samalla kertaa voi tilata kaikki tiedossa olevat matkat terveydenhuoltoon matkalle voi pyytää oman kotikunnan taksia asiakkaalta kysytään henkilötietojen lisäksi mm. apuvälineistä Samassa kyydissä voi olla useita matkustajia 24 Ei meikäläinen auttamista katso työksi.

25 Kuljetuspalvelut Vammaispalvelulain perusteella vaikeavammaisille on järjestettävä välttämättömien työhön ja opiskeluun liittyvien matkojen lisäksi asioimiseen, virkistykseen ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen erityisiä vaikeuksia liikkumisessaan, eikä voi vamman tai sairauden vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia vähintään 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa oman asuinkunnan tai lähikuntien alueelle voidaan periä kohtuullinen maksu ja voi liittyä saattajapalvelu Sosiaalihuoltolain perusteella vapaa-ajan menoihin ja asiointeihin esim. vanhuksille osana kotona selviytymisen tukemista Vapaa-aika ja asiointi => EI lääkäri- tai sairaanhoitomatkoihin => Kela Harkinnanvarainen, määrärahasidonnainen, tulot huomioidaan Lääkärintodistus =>yksityiskohtainen kuvaus liikunta- ja toimintakyvystä Omavastuu Haetaan => kunnan sosiaalitoimesta

26 Vammaisen pysäköintilupa Vaikeasti vammaiselle henkilölle tai hänen kuljettamistaan varten haetaan poliisilaitokselta => lomakkeet myönnetään ensisijaisesti vammaiselle itselleen, vaikka ei aja autoa 2 valokuvaa, hakemus ja lääkärintodistus Henkilökohtainen, ei ajoneuvokohtainen 30 euroa, voimassa 10 vuotta kaikissa EU-maissa => Vapautus ajoneuvoveron perusosasta => anomus Trafiin Lääkärintodistus selvitys sairauden, vian tai vamman laadusta ja vaikeusasteesta sairaudesta, viasta tai vammasta johtuva haitta, jonka voidaan arvioida estävän henkilöä kävelemästä itsenäisesti haitta kokonaisuudessaan arvioiden vähintään haittaluokka 11 Haittaluokista => hakijan ollessa muu kuin vammainen itse, selvitys luvan tarpeellisuudesta

27 Autoveronhuojennus => Autoverolain 50 Mikäli hakija autoverolain 51 :n edellytykset ei täyty, Tullihallitus voi määräämillään ehdoilla, erityisen painavista syistä palauttaa autoveron tai kohtuulliseksi katsottavan osan siitä autoverolain 50 :n mukaan Hakemusta käsiteltäessä kiinnitetään huomiota liikkumista estävän tai merkittävästi rajoittavan vamman laatuun auton tarpeeseen, sopivuuteen ja tarkoituksenmukaisuuteen perheen taloudelliseen ja sosiaaliseen asemaan Veronhuojennuksena autoveroa voi hakea esimerkiksi vanhemmille, joille auto on vaikeasti hengityssairaan lapsen kuljetuksen vuoksi tarpeellinen tai kotihappihoidossa olevalle henkilöille, jolle auto on henkilökohtaisen liikkumisen vuoksi olennaisen tarpeellinen Hakemuksessa on mainittava, että verohuojennusta haetaan autoverolain 50 perusteella Veronhuojennusta voi myös hakea ennakkoon => ilmoitettava hankittavan auton hinta Päätöksestä ei muutoksenhakuoikeutta Autoveroneuvonta puh , ma pe klo Hakemus => Tullihallitus, PL 152, Helsinki

28 28 Koen saaneeni Hengitysliitosta enemmän kuin antaneeni.

29 Vammaisetuudet 2013 Ruokavaliokorvaus Keliaakikot 23,60 /kk voidaan maksaa samanaikaisesti vammaistuen/ hoitotuen kanssa. Veroton etuus Lapsen (alle 16 vuotiaan) vammaistuki Perustuki 92,31 /kk Korotettu tuki 215,40 /kk Ylin tuki 417,68 /kk Aikuisen (16 vuotta täyttäneen) vammaistuki Perustuki Korotettu tuki 92,31 /kk 215,40 /kk Ylin tuki 417,68 /kk Eläkettä saavan hoitotuki Perustuki 61,83 /kk Korotettu tuki 153,91 /kk Ylin tuki 325,46 /kk 29 Ei tätä hullukaan jaksaisi, muiden ihmisten tuki palkitsee vaivannäön.

30 Eläkettä saavan hoitotuki Tavoitteena tukea kotona asumista ja siellä tapahtuvaa hoitoa ja korvata sairaudesta aiheutuvia erityiskustannuksia Haetaan Kelasta, voidaan myöntää takautuvasti ½ vuoden ajalta Veroton Edellytykset toimintakyky on alentunut vähintään vuoden ajan avuntarve henkilökohtaisissa toiminnoissa, kotitaloustöissä ja asioinnissa kodin ulkopuolella ohjauksen ja valvonnan tarve sairaudesta aiheutuvat erityiskustannukset => Itse maksetut osuudet sairaanhoidosta, sairaus- ja kuntoutusmatkoista, kotipalvelusta (esim. siivous), erityisruokavaliosta Hoitotuen saaneet vuonna 2011 => => tukea sai kaikkiaan eläkeläistä => 15% kaikista vuonna 2001 => Kun ryhmässä yksi kysyy, kaikki saavat vastauksen.

31 Eläkettä saavan hoitotuki Perushoitotuki 61,83 /kk eläkkeensaaja tarvitsee henkilökohtaisissa toiminnoissa, kotitaloustöissä ja asioinnissa kodin ulkopuolella säännöllisesti apua tai ohjausta ja valvontaa tai sairaudesta aiheutuu erityiskustannuksia Korotettu hoitotuki 153,91 /kk eläkkeensaaja tarvitsee monissa henkilökohtaisissa toiminnoissa jokapäiväistä, aikaa vievää apua, huomattavissa määrin säännöllistä ohjausta ja valvontaa tai sairaudesta aiheutuu huomattavia erityiskustannuksia Ylin hoitotuki 325,46 /kk eläkkeensaaja on yhtämittaisen hoidon ja valvonnan tarpeessa tai sairaudesta aiheutuu erittäin huomattavia erityiskustannuksia 31 Kun ryhmässä yksi kysyy, kaikki saavat vastauksen.

32 Takuueläke 65 -vuotiaalle ja vuotiaalle työkyvyttömälle takuueläke on 738,82 euroa sekä yksin asuvalle että parisuhteessa elävälle on muita eläkkeitä täydentävä vähimmäiseläke-etuus myönnetään vasta kun kaikki muut eläkkeet ja korvaukset on haettu, joihin hakijalla voi olla oikeus muut lakisääteiset eläkkeet vähentävät takuueläkkeen määrää eläketulona otetaan huomioon muun muassa kansaneläkelain, työeläkelain ja tapaturmavakuutuslain mukaiset etuudet ja korvaukset takuueläkkeen mukaista lisää voivat saada vanhuus-, työkyvyttömyystai työttömyyseläkkeellä olevat henkilöt otetaan tulona huomioon eläkkeensaajan asumistukea myönnettäessä työkyvyttömyyseläkettä saavalle henkilölle myönnetty takuueläke voidaan jättää lepäämään vastaavasti kuin kansaneläke hakulomakkeita Kelasta ja / lomakkeet Lisätietoa eläkeasioiden palvelunumerosta p veronalaista tuloa ja maksetaan kuun 22. päivä 32 Kun ryhmässä yksi kysyy, kaikki saavat vastauksen.

33 Omaishoito (esim. COPD, CF) Kotona tapahtuvan hoidon turvaamiseksi omainen tai muu läheinen henkilö Sopimus kunnan ja omaishoitajan välillä hoito- ja palvelusuunnitelma haetaan kunnan sosiaalitoimesta C-lääkärintodistus kun hoito on ympärivuorokautista tai jatkuvasti päivittäistä hoitajan vapaa 3 vrk/kalenterikuukaudessa - kunnan järjestettävä hoito - jos vapaa palvelusetelin turvin => maksettavaksi voi tulla korkeintaan /päivä palkkioon vaikuttavat hoidon sitovuus ja vaativuus vähimmäismäärä 364,35 /kk hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen aikana vähintään 728,69 /kk verollista tuloa lisätietoa kunnan sosiaalitoimesta 33 Vertaistukea annamme arjessa joka päivä.

34 Omaishoito (esim. COPD, CF) Hoito- ja palvelusuunnitelman tulee sisältää ainakin: omaishoitajan antaman hoidon määrä ja sisältö muiden hoidettavalle tarpeellisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen määrä ja sisältö omaishoitajan hoitotehtävää tukevien sosiaalihuollon palvelujen määrä ja sisältö miten hoidettavan hoito järjestetään hoitajan vapaan, terveydenhoitoon liittyvien käyntien tai muun poissaolon aikana Suunnitelmaa tehdessä mukana omaishoitaja ja hoidettava Sopikaa suunnitelman tarkistusajankohdasta jo valmiiksi Aina tilanteen muuttuessa Lähtökohtaisesti esimerkiksi kerran vuodessa Kirjatkaa se suunnitelmaan Allekirjoittakaa suunnitelma => ei lakivelvoite 34 Vertaistukea annamme arjessa joka päivä.

35 Henkilökohtainen apu Välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön avun tarve pitkäaikaisen tai etenevän sairauden tai vamman vuoksi suoriutuakseen päivittäisistä toimistaan, työstään ja opiskelustaan sekä voidakseen harrastaa, osallistua yhteiskunnallisiin toimintoihin ja ylläpitääkseen sosiaalisia suhteitaan. Sairauden, vamman katsotaan pitkäaikaiseksi myös sellaisissa tilanteissa kun toimintakyvyn rajoitukset vaihtelevat Edellytykset ratkaistava yksilöllisesti Hakijan kyettävä määrittelemään avun sisältö ja toteutustapa Ei tavanomaiseen ikääntymiseen liittyvien tarpeiden vastaamiseen Päivittäisiä toimia, työtä, opiskelua varten siinä laajuudessa kun tarve Harrastukset sosiaalinen vuorovaikutus yms. vähintään 30 tuntia kuukaudessa Lisätietoa kunnan sosiaalitoimesta Järjestämistavat 1. Työnantajamalli 2. Palveluseteli 3. Palveluntuottaja tai kunnan oma toiminta 35 Vertaistukea annamme arjessa joka päivä.

36 36 Kun ryhmässä yksi kysyy, kaikki saavat vastauksen.

37 Verotuksessa huomioon Invalidivähennys Edellyttää vähintään 30 % haitta-astetta => haittaluokka 6 täysi vähennys, jos haitta-aste 100 % => haittaluokka 20 Täyttä työkyvyttömyyseläkettä saavan haitta-asteeksi katsotaan 100 % ja osaeläkettä saavan 50 % Verottajalle lääkärinlausunto, josta haitta-aste ilmenee Veronmaksukyvyn alentumisvähennys Jos veronmaksukyky on esim. sairauden vuoksi olennaisesti alentunut Sairaskuluja vähintään 700 ja vähintään 10% tuloista Happirikastimen aiheuttamat sähkökulut kannattaa ilmoittaa Verottajan harkinnassa 37 Kun ryhmässä yksi kysyy, kaikki saavat vastauksen.

38 Verotuksesta => Kotitaloustyön vähennys omassa, vanhempien tai appivanhempien asunnossa teetetyn kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön tai asunnon kunnossapidon tai perusparannuksen perusteella omavastuu on 100 vähennyksen enimmäismäärä on kotitalous-, hoito- ja hoivatyöstä, tietotekniikkatöistä tai asunnon remonteista tai ym. kunnostustöistä. vähennyksen voivat saada molemmat puolisot erikseen (yht ) vähennys on 45 % arvonlisäverollisesta työkorvauksesta, kun palvelu ostettu yrittäjältä tai yritykseltä vähennys on 15 % työsuhteeseen palkatun henkilön palkasta ja palkkaan liittyvistä sivukuluista vähennystä ei saa, jos samaan työtä varten on myönnetty esimerkiksi omaishoidon tukea yrittäjän/yrityksen on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin Tiedon saa => tai verohallinnon palvelunumero kotitalousvähennystä vaaditaan esitäytetyllä veroilmoituksella (lomake VEROH 3086) 38 Kun ryhmässä yksi kysyy, kaikki saavat vastauksen.

39 48. Melkein kaikkea voi tehdä, mitä ennenkin, mutta hitaammin.

40 Kuntoutukseen hakeutuminen Oma aktiivisuus ja motivaatio on tärkeää Hakemukseen tarvitaan lääkärinlausunto Vaikeaa hengityssairautta sairastavilla tarvitaan voimassaoleva kuntoutussuunnitelma Kuntoutukseen haetaan Kelan terveydenhuollon, Melan tai muiden vakuutusyhtiöiden kautta Kuntoutuksen ajalta on mahdollista saada Kelasta kuntoutusrahaa 40 Mikään ei motivoi niin kuin korkealle asetettu päämäärä.

41 Kuntoutuksen tavoitteet Kuntoutuksella pyritään edistämään työssä pysymistä ja työhön paluuta työhyvinvointia hyvää toimintakykyä omahoitoa elämänhallintaa arjessa selviytymistä Kuntoutuksen toteutuksessa keskeistä on kuntoutujan motivaatio ja osallistuminen ryhmän hyödyntäminen moniammatillisuus 41 Yksi idea jokaiselta tarkoittaa jo yli :ta ideaa.

42 Kuntoutuskurssit (mm. Kela) Kuntoutus => Kuntoutuskurssihaku Tuetut lomat (Ray) Lomajärjestäjänä mm. Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n (MTLH) Solaris-lomat Hyvinvointilomat 42 Mikään ei motivoi niin kuin korkealle asetettu päämäärä.

43 Mistä palveluja? Mistä tietoa? Minne mennä tai kelle soittaa? 43 Koen saaneeni Hengitysliitosta enemmän kuin antaneeni.

44 Palvelua Kelasta

45 Palvelua Kelasta ajanvarauksella Kenelle ajanvarauspalvelua tarjotaan erityisesti elämäntilanteessa suuria muutoksia vaativa elämäntilanne ja säännöllistä tuen tarvetta Kelan asioiden hoitamisessa. Henkilöllä tarve saada henkilökohtaista tukea Kela-asioiden hoitamiseen Miten ajanvarauspalvelussa autetaan? kartoitetaan palvelutarve ja selvitetään miten toimia asian vireille saattamiseksi ja miten asia Kelassa etenee neuvotaan ja autetaan hakemusten täyttämisessä suositaan sähköisiä hakemuksia, joita voidaan täyttää yhdessä 33. Ei tarvitse olla suuri tehdäkseen suuria asioita.

46 Miten ja minkälainen aika varataan? Puhelinaika => Kela soittaa => puhelu on maksuton Toimistoaika => valitaan toimisto ajan varanneelle voidaan soittaa ennen ajanvarausaikaa lisätietojen saamiseksi ajanvarausta voi käydä katsomassa ennen ajanvarausta ja sen voi peruuttaa verkossa 35. Elämästä pitää oppia löytämään parhaat puolet.

47

48 Sosiaaliturvaopas 2013 pitkäaikaissairaille ja vammaisille ja opas lapsiperheille => tuen ja avuntarpeen itsearviointi => julkisten palveluiden arviointi Sairastuessa tiedon tarve on valtava.

49 Sosiaali- ja terveysturvan neuvonta torstaisin klo puh ********** Hengitysliiton ja Allergia- ja Astmaliiton yhteinen Sisäilma- ja korjausneuvonta Tiistaista torstaihin klo 9-15 puh ********** Stumppi -neuvonta Tupakoiville, tupakoinnin lopettamista suunnitteleville ja jo lopettaneille Stumppi puhelin arkipäivisin klo puh Stumppi.fi -verkkopalvelu 49 Kun ryhmässä yksi kysyy, kaikki saavat vastauksen.

50 Kiitos! Tarja Pajunen sosiaali- ja terveysturvan asiantuntija puh Ilman iloa ei voi tehdä hyvää. Siksi tämän on oltava hauskaa.

Tarja Pajunen 2013. Hengityssairaan sosiaaliturvasta EKSOTE 18.9.2013

Tarja Pajunen 2013. Hengityssairaan sosiaaliturvasta EKSOTE 18.9.2013 Tarja Pajunen 2013 Hengityssairaan sosiaaliturvasta EKSOTE 18.9.2013 Hengitysliitto Hengitysterveyttä ja hyvää elämää Hengitysterveys on jokamiehenoikeus Tarja Pajunen 2013 Hengitysliitto on Hengitysliitto

Lisätiedot

Hallituksen leikkausten vaikutukset yksityisiin sairaanhoitokorvauksiin 2016

Hallituksen leikkausten vaikutukset yksityisiin sairaanhoitokorvauksiin 2016 Hallituksen leikkausten vaikutukset yksityisiin sairaanhoitokorvauksiin 2016 Sairaanhoitovakuutuksen korvausmenojen vähentäminen 78 miljoonalla eurolla Leikataan sairausvakuutuskorvausta (Kela -korvausta)

Lisätiedot

KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT

KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT Kelan kautta haettavia etuuksia: Osittain tai kokonaan korvattavat lääkkeet Eläkettä saavan hoitotuki Eläkkeen saajan asumistuki LÄÄKEKORVAUKSET

Lisätiedot

Hengitysterveyttä & hyvää elämää!

Hengitysterveyttä & hyvää elämää! Hengitysterveyttä & hyvää elämää! 2018 Aiheet Mistä apua ja tukea? Kelan kanssa asiointi, ajanvaraus Lääke- ja matkakorvaukset Hoitotuki ja vammaistuki Vammaiskortti Kuntoutus Hoitotahto Kela mm. sairaanhoitokorvaukset,

Lisätiedot

keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta Tarja Pajunen 6.10.2011 Hämeenlinna

keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta Tarja Pajunen 6.10.2011 Hämeenlinna keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta Tarja Pajunen 6.10.2011 Hämeenlinna Hengitysliitto 70 vuotta Hengitysterveys on jokamiehenoikeus 2. Elämästä pitää oppia löytämään parhaat puolet. Toimintaa

Lisätiedot

keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta

keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta Tarja Pajunen 14.9.2011 Hengitysliitto 70 vuotta Hengitysterveys on jokamiehenoikeus 2. Elämästä pitää oppia löytämään parhaat puolet. Toimintaa ympäri

Lisätiedot

Sosiaalista turvaa sairauden aikana. Sos.tnt Riitta Björninen/TAYS

Sosiaalista turvaa sairauden aikana. Sos.tnt Riitta Björninen/TAYS Sosiaalista turvaa sairauden aikana Sos.tnt Riitta Björninen/TAYS Toimeentulo sairauden aikana Kelan sairauspäiväraha korvaa ansionmenetystä sairausloman ajalla: 16-67- vuotiaille työssä käyville, yrittäjille,

Lisätiedot

Vammaisetuudet. Alle 16-vuotiaan vammaistuki 16 vuotta täyttäneen vammaistuki Eläkettä saavan hoitotuki Ruokavaliokorvaus

Vammaisetuudet. Alle 16-vuotiaan vammaistuki 16 vuotta täyttäneen vammaistuki Eläkettä saavan hoitotuki Ruokavaliokorvaus Vammaisetuudet Vammaisetuuksien tarkoituksena on tukea vammaisten tai pitkäaikaisesti sairaiden selviytymistä jokapäiväisessä elämässä ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Vammaisetuuksia ovat: Alle 16-vuotiaan

Lisätiedot

Tarja Pajunen 2014. Sosiaaliturvasta Kotkassa 15.5.2014

Tarja Pajunen 2014. Sosiaaliturvasta Kotkassa 15.5.2014 Tarja Pajunen 2014 Sosiaaliturvasta Kotkassa 15.5.2014 Hengitysliitto Hengitysterveyttä ja hyvää elämää Hengitysterveys on jokamiehenoikeus Tarja Pajunen 2014 Hengitysliitto on Hengitysliitto on sosiaali-

Lisätiedot

Kela sähköisti palvelunsa. Kirsi Rautauoma Kela Vantaan-Porvoon vakuutuspiiri 3.4.2014

Kela sähköisti palvelunsa. Kirsi Rautauoma Kela Vantaan-Porvoon vakuutuspiiri 3.4.2014 Kela sähköisti palvelunsa Kirsi Rautauoma Kela Vantaan-Porvoon vakuutuspiiri 3.4.2014 Etuudet äitiysavustuksesta eläkkeeseen Lapsiperheet Työttömät Eläkeläiset Opiskelijat Sairastaminen Asumisen tuet Kuntoutus

Lisätiedot

KELAN HOITOTUKI mihin se on tarkoitettu

KELAN HOITOTUKI mihin se on tarkoitettu KELAN HOITOTUKI mihin se on tarkoitettu Kristiina Aaltonen 9.11.2005 Kelan vammaisetuudet lapsen hoitotuki vammaistuki eläkkeensaajien hoitotuki ruokavaliokorvaus (keliakia) Perustuvat eri aikoina säädettyihin

Lisätiedot

Vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisten kuljetuspalvelu

Vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisten kuljetuspalvelu Kuljetuspalveluhakemus 1 (5) Vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisten kuljetuspalvelu Virkistys- ja asiointimatkat (enintään 18 yhdensuuntaista matkaa/kk) Sipoon kunnan ja lähikuntien alueilla, ei

Lisätiedot

Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015. Kela Terveysosasto

Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015. Kela Terveysosasto Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015 Kela Terveysosasto Lainmuutoksen tavoitteet Vammaisetuuksien määräytymisperusteiden selkeyttäminen Etuuksien kohdentumisen oikeudenmukaisuus kasvaa Etuuksien hakeminen

Lisätiedot

Diabeetikon sosiaaliturvasta. Luento Pripolissa Tarja Kiiski Sosiaalityöntekijä Satakunnan Keskussairaala

Diabeetikon sosiaaliturvasta. Luento Pripolissa Tarja Kiiski Sosiaalityöntekijä Satakunnan Keskussairaala Diabeetikon sosiaaliturvasta Luento 11.2.2015 Pripolissa Tarja Kiiski Sosiaalityöntekijä Satakunnan Keskussairaala Kelan lääkekorvaukset Peruskorvaus 35 % lääkkeen viitehinnasta - On ns. tavallinen lääkekorvaus

Lisätiedot

PARKANO-KIHNIÖ SOTE -YHTEISTOIMINTA-ALUEELLA

PARKANO-KIHNIÖ SOTE -YHTEISTOIMINTA-ALUEELLA Parkanon kaupunki Perusturvaosasto KULJETUSPALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN PARKANO-KIHNIÖ SOTE -YHTEISTOIMINTA-ALUEELLA 1.1.2018 ALKAEN (Petu yta 14.12.2017 ) KULJETUSPALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN PARKANON-KIHNIÖN

Lisätiedot

Parantumaton sairaus, hoidot sekä kuoleminen ja kuolema vaikuttavat sekä potilaan että perheen taloudelliseen toimeentuloon ja pärjäämiseen.

Parantumaton sairaus, hoidot sekä kuoleminen ja kuolema vaikuttavat sekä potilaan että perheen taloudelliseen toimeentuloon ja pärjäämiseen. Sosiaalinen tuki Parantumaton sairaus, hoidot sekä kuoleminen ja kuolema vaikuttavat sekä potilaan että perheen taloudelliseen toimeentuloon ja pärjäämiseen. Sosiaalityö käsittelee muun muassa kotona selviytymiseen,

Lisätiedot

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE 26.3.2018 MERJA JÄNTTI TOIMINNANSUUNNITELIJA TALOUDEN JA TOIMINNAN TUKI SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA KELAN KUNTOUTUSKURSSIT KENELLE: KAIKENIKÄISILLE OMAISHOITAJINA

Lisätiedot

Ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien lääkeasiat

Ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien lääkeasiat Ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien lääkeasiat Proviisori Jaana Harsia-Alatalo Kelan terveysosaston lääkekorvausryhmä 17.2.2010 Suomen lääkekorvausjärjestelmä: Mitä korvataan? Kela korvaa lääkkeitä,

Lisätiedot

POTILAAN SOSIAALITURVA-ASIOITA V. 2007 1. (Koks/ hb)

POTILAAN SOSIAALITURVA-ASIOITA V. 2007 1. (Koks/ hb) POTILAAN SOSIAALITURVA-ASIOITA V. 2007 1. (Koks/ hb) TERVEYDENHUOLTO Maksut: - sairaalan hoitopäivämaksu 26 /vrk; poliklinikkamaksu 22 - sarjahoitomaksu 6 / käynti - max 45 kertaa - sakkomaksu 27 - maksukatto

Lisätiedot

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut Sosiaaliohjaaja Porin perusturva Vammaispalvelut LAINSÄÄDÄNTÖ Perustuslaki : 6 yhdenvertaisuus, 19 oikeus sosiaaliturvaan Sosiaalihuoltolaki: 1 yksityisen henkilön,

Lisätiedot

Henkilötiedot. Päivämäärä: Suunnitelman vastuullinen rekisterinpitäjä on Suunnitelman vastuuhenkilö on Laatijat ja yhteystiedot: Nimi: Osoite:

Henkilötiedot. Päivämäärä: Suunnitelman vastuullinen rekisterinpitäjä on Suunnitelman vastuuhenkilö on Laatijat ja yhteystiedot: Nimi: Osoite: TUKI- JA PALVELUSUUNNITELMA Suunnitelmaan kirjattavat tiedot saadaan ensisijaisesti asiakkaalta. Suunnitelman alkuperäinen kappale jää rekisterinpitäjälle ja yksi kappale (kopio) annetaan asiakkaalle tai

Lisätiedot

Omaishoitajien ensitietopäivä 20.5.2014

Omaishoitajien ensitietopäivä 20.5.2014 Omaishoitajien ensitietopäivä 20.5.2014 Omaishoidon tuki Sosiaalityöntekijä omaishoitoperheen tukena Sosiaalityöntekijä Marjaana Elsinen Seinäjoen keskussairaala Omaishoidon sanastoa omaishoito: vanhuksen,

Lisätiedot

Opas omaishoidontuesta

Opas omaishoidontuesta Opas omaishoidontuesta 1 2 Omaishoito Omaishoito on hoidettavan kotona tapahtuvaa hänen henkilökohtaista hoitoa. Omaishoitajana voi toimia hoidettavan avo- tai aviopuoliso, vanhempi, lapsi tai muu hoidettavalle

Lisätiedot

Diabeetikon sosiaaliturva. Laura Tuominen-Lozić Järjestösuunnittelija Suomen Diabetesliitto ry

Diabeetikon sosiaaliturva. Laura Tuominen-Lozić Järjestösuunnittelija Suomen Diabetesliitto ry Diabeetikon sosiaaliturva Laura Tuominen-Lozić Järjestösuunnittelija Suomen Diabetesliitto ry Diabeetikon sosiaaliturva = sosiaali- ja terveysturvaa Julkisella vallalla perustuslaillinen velvollisuus taata

Lisätiedot

Paletti palveluja erityistä tukea tarvitseville Lasten palvelut (alle 18v) Palveluohjaaja Tarja Kaskiluoto 18.3.2011

Paletti palveluja erityistä tukea tarvitseville Lasten palvelut (alle 18v) Palveluohjaaja Tarja Kaskiluoto 18.3.2011 Paletti palveluja erityistä tukea tarvitseville Lasten palvelut (alle 18v) Palveluohjaaja Tarja Kaskiluoto 18.3.2011 Omaishoidon tuki Laki omaishoidon tuesta (2.12.2005/937) lakisääteinen sosiaalipalvelu,

Lisätiedot

OMAISHOIDON TUKI. Muutokset mahdollisia

OMAISHOIDON TUKI. Muutokset mahdollisia OMAISHOIDON TUKI 2019 Muutokset mahdollisia Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun läheisen henkilön toimesta.

Lisätiedot

Liite 3 / johtokunta 17.11.2014 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2015 ALKAEN

Liite 3 / johtokunta 17.11.2014 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2015 ALKAEN Liite 3 / johtokunta 17.11.2014 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2015 ALKAEN Tämä toimintaohje kumoaa Sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta 1.1.2013 voimaan tulleen

Lisätiedot

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 Mitä omaishoidon tuki on? Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Omaishoidon

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta

Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta Lakimies Mika Välimaa 13.5.2014, Turku Kynnys ry Säädökset Vammaispalvelulaki (8-8 d, 3 a ) subjektiivinen oikeus palvelusuunnitelma Laki sosiaalihuollon

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan vakuutuspiiri I Västra Nylands försäkringsdistrikt. Kelan etuudet läheisen sairastuessa Mats Enberg 8.12.2011

Länsi-Uudenmaan vakuutuspiiri I Västra Nylands försäkringsdistrikt. Kelan etuudet läheisen sairastuessa Mats Enberg 8.12.2011 Kelan etuudet läheisen sairastuessa Mats Enberg 8.12.2011 Kelan kortit Kela-kortti on Kelan asiakaskortti. Se voi olla kuvaton tai kuvallinen. Kuvallisia kortteja ei enää myönnetä. Kuvaton kortti annetaan

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016 LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016 Perusturvalautakunta 25.2.2016 Liite Sivu 2 / 7 Sisällys LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET 1.3.2016 -----------------------------

Lisätiedot

Liite 1 / johtokunta 21.12.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1.

Liite 1 / johtokunta 21.12.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1. Liite 1 / johtokunta 21.12.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1.2016 alkaen 1. TAVOITE JA MÄÄRITTELY Sosiaalihuoltolain (1301/2014 23) mukaista

Lisätiedot

KULJETUSPALVELUHAKEMUS Loviisan perusturvakeskus Vammaispalvelut

KULJETUSPALVELUHAKEMUS Loviisan perusturvakeskus Vammaispalvelut KULJETUSPALVELUHAKEMUS Loviisan perusturvakeskus Vammaispalvelut VAMMAISPALVELULAIN MUKAINEN VAIKEAVAMMAISTEN KULJETUSPALVELU Kuljetuspalvelun tarve Virkistys- ja asiointimatkat (enintään 18/ yhdensuuntaista

Lisätiedot

Miten lääkkeitä korvataan ja

Miten lääkkeitä korvataan ja Miten lääkkeitä korvataan ja kenelle? Jaana Harsia-Alatalo Proviisori Terveysosasto/lääkeryhmä 1 Miksi ja kenelle lääkkeitä korvataan? Historiaa. Sairausvakuutuslain mukainen lääkekorvausjärjestelmä tuli

Lisätiedot

KELAN ETUUDET NUMEROINA 2016

KELAN ETUUDET NUMEROINA 2016 KELAN ETUUDET NUMEROINA 2016 KOTI JA PERHE TERVEYS JA KUNTOUTUS OPISKELU JA ASEVELVOLLISUUS TYÖTTÖMYYS ELÄKKEELLE Hakemukset ja liitteet www.kela.fi/asiointi Puhelinpalvelu ma pe klo 8 18 Asevelvollisen

Lisätiedot

Terveys ja kuntoutus numeroina 2014

Terveys ja kuntoutus numeroina 2014 Terveys ja kuntoutus numeroina 2014 Voit hakea Kelan tukia verkossa www.kela.fi/asiointi Sisältö Lääkärin- ja hammaslääkärin palkkiot Tutkimus ja hoito Matkakorvaus sairaus- ja kuntoutusmatkoista Lääkekorvaukset

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolai 23 :n. tukevat palvelut alkaen. Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos

Sosiaalihuoltolai 23 :n. tukevat palvelut alkaen. Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos Sosiaalihuoltolai n 23 :n l i i k k u m i s t a tukevat palvelut S o v e l t a m i s o h j e e t 1.1.2017 alkaen Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos Sisällys Sosiaalihuoltolain 23.n mukaisten liikkumista

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMIS- JA MAKSUPERUSTEET 1.6.2012 ALKAEN

LAPINLAHDEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMIS- JA MAKSUPERUSTEET 1.6.2012 ALKAEN 1 LAPINLAHDEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMIS- JA MAKSUPERUSTEET 1.6.2012 ALKAEN (Laki omaishoidontuesta 2.12.2005/937) Omaishoidon tuen sisältö: Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen. Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen. Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4 2 Kuljetuspalvelun tavoite ja laajuus Kuljetuspalveluiden tavoitteena on edistää ja ylläpitää

Lisätiedot

TERVEYDEN- JA AVOSAIRAANHOIDON SEKÄ ERIKOISSAIRAANHOIDON ASIAKASMAKSUT 1.1.2015 ALKAEN

TERVEYDEN- JA AVOSAIRAANHOIDON SEKÄ ERIKOISSAIRAANHOIDON ASIAKASMAKSUT 1.1.2015 ALKAEN TERVEYDEN- JA AVOSAIRAANHOIDON SEKÄ ERIKOISSAIRAANHOIDON ASIAKASMAKSUT 1.1.2015 ALKAEN Terveydenhuollon asiakasmaksut tarkistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 23.10.2014 annetun valtioneuvoston

Lisätiedot

1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT

1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sosiaali- ja terveysvirasto Vammaispalvelu Metsolantie 2, 04200 Kerava KULJETUSPALVELUHAKEMUS JA -ARVIOINTI 1 (8) 1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Ammatti: Osoite: Postinumero:

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka

Postinumero ja -toimipaikka SOMERON KAUPUNKI VAMMAISPALVELU Turuntie 46 B 31400 SOMERO VAIKEAVAMMAISEN KULJETUSPALVELU HAKEMUS/TARKISTUS Saapumispäivä.. Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun hakeminen Täyttäkää hakemuslomake

Lisätiedot

HAKEMUS. Sosiaalihuoltolain mukaisella kuljetuspalvelulla edistetään kuntalaisen omatoimista suoriutumista ja itsenäistä asumista.

HAKEMUS. Sosiaalihuoltolain mukaisella kuljetuspalvelulla edistetään kuntalaisen omatoimista suoriutumista ja itsenäistä asumista. HAKEMUS 1 TUUSULAN KUNTA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA SAAPUNUT / 20 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELU Sosiaalihuoltolain mukaisella kuljetuspalvelulla edistetään kuntalaisen omatoimista suoriutumista

Lisätiedot

Terveydenhuollon matkat Kelalta maakunnille Soste

Terveydenhuollon matkat Kelalta maakunnille Soste Terveydenhuollon matkat Kelalta maakunnille Soste 15.1.2019 Tarja Pajunen sosiaalipoliittinen asiantuntija Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry Perustuslain turva Perustuslaki edellyttää, että sairauden

Lisätiedot

Johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje alkaen

Johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje alkaen Johtokunta 19.12.2016 142 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.2.2017 alkaen 1. TAVOITE JA MÄÄRITTELY Sosiaalihuoltolain (1301/2014 23) mukaista tarveharkintaan

Lisätiedot

Kaarinan kaupunki. Ohjeet kuljetuspalvelun hakijalle

Kaarinan kaupunki. Ohjeet kuljetuspalvelun hakijalle 1 Kaarinan kaupunki Ohjeet kuljetuspalvelun hakijalle 1 2 1 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN LIIKKUMISTA TUKEVIEN PALVELUIDEN TOIMINTAOHJE Tavoite Sosiaalihuoltolain (23 :n) mukaan esteetön ja toimiva joukkoliikenne

Lisätiedot

Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus. Osoite Puhelin. Osoite. Pystyttekö käyttämään julkisia liikennevälineitä?

Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus. Osoite Puhelin. Osoite. Pystyttekö käyttämään julkisia liikennevälineitä? HAMINAN KAUPUNKI Ikäihmisten palvelut Kotihoitokeskus Pikkuympyräkatu 3 49400 HAMINA P. 0400 801 831 KULJETUSPALVELUHAKEMUS Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Saap.pv Dnro HAKIJA Sukunimi ja etunimet

Lisätiedot

Hakemus saapunut pvm. Käsittelijä Päätös pvm.

Hakemus saapunut pvm. Käsittelijä Päätös pvm. Kainuun maakunta kuntayhtymä Omaishoidontukihakemus Sosiaali- ja terveystoimiala O Kehitysvammaisen hoitoon Perhepalvelut O Vaikeavammaisen hoitoon Vanhuspalvelut O Vanhuksen hoitoon yli 65 v. Organisaatio

Lisätiedot

VAIKEAVAMMAISTEN KULJETUSPALVELUHAKEMUS

VAIKEAVAMMAISTEN KULJETUSPALVELUHAKEMUS VAIKEAVAMMAISTEN KULJETUSPALVELU Vammaispalvelulain nojalla voidaan kuljetuspalvelua ja siihen liittyvää saattajapalvelua järjestää henkilölle, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka ei vammansa

Lisätiedot

Kelan etuudet erityisnuorta tukemassa

Kelan etuudet erityisnuorta tukemassa Kelan etuudet erityisnuorta tukemassa Lapin keskussairaala 14.9.2016 Arja Törmänen, Kela Pohjoinen vakuutuspiiri NUOREN KUNTOUTUSRAHA Myöntämisedellytykset Ikä 16-19 vuotta Työ- ja opiskelukyky tai mahdollisuudet

Lisätiedot

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet 1.1.2015 alkaen

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet 1.1.2015 alkaen Omaishoidon tuen myöntämisperusteet 1.1.2015 alkaen OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMINEN Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä vastaa kunta. Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen,

Lisätiedot

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS/ Lapset, kehitysvammaiset

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS/ Lapset, kehitysvammaiset 1(6) Hakemus saapunut Kotikäynti Tiimin käsittely Hoidettavan henkilötiedot Nimi Lähiosoite Henkilötunnus Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Lähiomainen, nimi ja puhelinnumero Asumistiedot Asunto

Lisätiedot

PoSan vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto Viranomaisesite

PoSan vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto Viranomaisesite Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto: Aikuissosiaalityön päällikkö Puh. 044 577 2746, ma-ti, to-pe klo 9.00 10.00 Työnjohto ja hallinto Vakituiset ja tilapäiset asumispalvelusijoitukset (sis. myös Vpl:n

Lisätiedot

Vammaispalvelut Helsingissä. Reija Lampinen vammaisasiamies 26.9.2013 Kampin palvelukeskus

Vammaispalvelut Helsingissä. Reija Lampinen vammaisasiamies 26.9.2013 Kampin palvelukeskus Vammaispalvelut Helsingissä Reija Lampinen vammaisasiamies 26.9.2013 Kampin palvelukeskus Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain mukaan vammaisella henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jolla on vamman tai

Lisätiedot

Kelan korvaamat sairausvakuutuslain mukaiset matkat

Kelan korvaamat sairausvakuutuslain mukaiset matkat Kelan korvaamat sairausvakuutuslain mukaiset matkat 7.4.2011 Mirja Reinikka Kela, Oulun toimisto Kela korvaa matkakustannuksia Sairauden, vaikean vamman raskauden, synnytyksen ja Kelan järjestämän kuntoutuksen

Lisätiedot

Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun toimintasuunnitelma 1.9.2009

Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun toimintasuunnitelma 1.9.2009 Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun toimintasuunnitelma 1.9.2009 Vammaispalvelulakiin tulee muutoksia 1.9.2009. Lakiin on lisätty säädökset vaikeavammaisille henkilöille järjestettävästä

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU KRITEERIT JA MAKSUT

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU KRITEERIT JA MAKSUT LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU KRITEERIT JA MAKSUT 1.3.2015 Perusturvalautakunta 11.2.2015 Liite Sivu 2 / 6 SISÄLLYS LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN MYÖNTÄMISEN KRITEERIT 1.3.2015 ---------- 3 Hakeminen -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy KOTITALOUS- VÄHENNYS Mitä kotitalousvähennys tarkoittaa? Kun hankit palveluita kotiin, esimerkiksi siivouspalvelua yritykseltä, saat vähentää yritykselle maksetusta summasta osan verotuksessa. Kotitalousvähennystä

Lisätiedot

PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2013

PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2013 8.5.2013/KK PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2013 HYVINVOINTIPALVELUJEN TUOTTAMINEN Hyvinvointipalveluilla tarkoitetaan palveluja, joiden avulla turvataan ihmisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Toivakan kunnassa

Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Toivakan kunnassa Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Toivakan kunnassa Perusturvalautakunta 13.2.2018 Sisällys 1. JOHDANTO...3 2. TAVOITE...3 3. KULJETUSPALVELUN LAAJUUS...3 4. MYÖNTÄMISEN PERUSTEET...4 5. HAKUMENETTELY...4

Lisätiedot

TERAPIAAN HAKEUTUMINEN

TERAPIAAN HAKEUTUMINEN TERAPIAAN HAKEUTUMINEN Kelan kustantamaan kuntoutuspsykoterapiaan hakeutumisesta sekä mahdollisista etuuksista terapiakustannuksia koskien MTKL Tietopalvelu Propelli, kuntoutusneuvoja Milla Ristolainen

Lisätiedot

PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2012

PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2012 10.1.2012/KK PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2012 HYVINVOINTIPALVELUJEN TUOTTAMINEN Hyvinvointipalveluilla tarkoitetaan palveluja, joiden avulla turvataan ihmisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen

Lisätiedot

Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet. Lyhyesti ja selkeästi

Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet. Lyhyesti ja selkeästi Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Terveys ja kuntoutus 1 Kun sairastut 2 Kuka voi saada Kelan tukia? 2

Lisätiedot

Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila. Kelan Vammaistuet. Noora Huuskone Projekti, Invalidi ry

Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila. Kelan Vammaistuet. Noora Huuskone Projekti, Invalidi ry 1 Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila Kelan Vammaistuet Noora Huuskone Projekti, Invalidi ry 14.12.2016 2 Sisällys 1 Alle 16 vuotiaiden vammaistuki... 3 1.1 Tuen määrä... 3 2 Yli 16 vuotiaiden vammaistuki...

Lisätiedot

MAINIO OPAS IÄKKÄÄN PALVELUJEN HANKKIMISEEN

MAINIO OPAS IÄKKÄÄN PALVELUJEN HANKKIMISEEN MAINIO OPAS IÄKKÄÄN PALVELUJEN HANKKIMISEEN ELÄKKEENSAAJAN ETUUDET PALVELUJEN HANKINTAAN Eläkkeensaajana sinun kannattaa hyödyntää yhteiskunnan tarjoamat tuet ja vähennykset palvelujen hankinnassa. Tuen

Lisätiedot

Hengitysterveyttä & hyvää elämää!

Hengitysterveyttä & hyvää elämää! Hengitysterveyttä & hyvää elämää! 2018 Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaiden hyvää elämää vaikuttamalla hengityssairaiden palveluihin ja hyvään hoitoon sekä järjestämällä vapaaehtois-

Lisätiedot

TAVOITTEET. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää. vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisina

TAVOITTEET. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää. vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisina 2015 LAKI Vammaispalvelulaissa on määritelty ne palvelut ja taloudelliset tukitoimet, joita kunnan sosiaalitoimi järjestää Vammaisille henkilöille. Lain tarkoituksena on edistää vammaisten henkilöiden

Lisätiedot

Hyväksytty johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE ALKAEN

Hyväksytty johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE ALKAEN Hyväksytty johtokunta 12.12.2011 191 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2012 ALKAEN Tämä toimintaohje kumoaa Sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta 1.5.2010 voimaan

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu. Pirjo Poikonen

Henkilökohtainen apu. Pirjo Poikonen Henkilökohtainen apu Pirjo Poikonen Henkilökohtaisen avun tarkoitus Vammaispalvelulain 8 c» Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella:

Lisätiedot

Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista, sosiaalipalveluista ja

Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista, sosiaalipalveluista ja SOSIAALITURVA Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista, sosiaalipalveluista ja verotuksesta. Päivitetty 2/2015 Tässä

Lisätiedot

Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista, sosiaalipalveluista ja

Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista, sosiaalipalveluista ja SOSIAALITURVA Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista, sosiaalipalveluista ja verotuksesta. Päivitetty 2/2016 Tässä

Lisätiedot

Postinumero ja paikka:

Postinumero ja paikka: Nurmijärven kunta Vammaispalvelut Keskustie 2 A, 01900 Nurmijärvi VAMMAISPALVELULAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELU- HAKEMUS 1 (6) 1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin

Lisätiedot

PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2015

PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2015 7.1.2015/KK PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2015 HYVINVOINTIPALVELUJEN TUOTTAMINEN Hyvinvointipalveluilla tarkoitetaan palveluja, joiden avulla turvataan ihmisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen

Lisätiedot

Työ kuuluu kaikille!

Työ kuuluu kaikille! Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila 9.3.2016 Anne Mäki, ry 1 Esteettömyys Esteetön työympäristö on kaikkien etu Laaja kokonaisuus, joka mahdollistaa ihmisten

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUOHJAUS JA NEUVONTA

HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUOHJAUS JA NEUVONTA HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUOHJAUS JA NEUVONTA Jyväskylän kaupungin henkilökohtaisen avun palveluohjaus ja neuvonta alkaen 1.6.2012 Palveluohjaaja Jaana Pekkola, (15.10.2015 alkaen sij. Mari Mäkelä),

Lisätiedot

Reumapotilaan sosiaaliturva. Sosiaalityöntekijä Hanna Keski-Nisula/TAYS Suomen Reumahoitajayhdistys ry Koulutuspäivät

Reumapotilaan sosiaaliturva. Sosiaalityöntekijä Hanna Keski-Nisula/TAYS Suomen Reumahoitajayhdistys ry Koulutuspäivät Reumapotilaan sosiaaliturva Sosiaalityöntekijä Hanna Keski-Nisula/TAYS Suomen Reumahoitajayhdistys ry Koulutuspäivät 9.2.2017 Kela Kelan korvaukset, etuudet ja kuntoutus: Lääkkeet Matkat Yksityinen sairaanhoito

Lisätiedot

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite Asiointi- ja virkistysmatkat Hakeminen Vaikeavammaisten kuljetuspalvelua voi hakea henkilö, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka ei vammansa tai sairautensa

Lisätiedot

REUMAPOTILAAN SOSIAALITURVA. Susanne Holmström, sosiaalityöntekijä HYKS Sisätaudit ja kuntoutus 1.10.2015

REUMAPOTILAAN SOSIAALITURVA. Susanne Holmström, sosiaalityöntekijä HYKS Sisätaudit ja kuntoutus 1.10.2015 REUMAPOTILAAN SOSIAALITURVA Susanne Holmström, sosiaalityöntekijä HYKS Sisätaudit ja kuntoutus 1.10.2015 MITÄ KÄSITELLÄÄN? Sosiaaliturva ja palvelut perustuvat ihmisen toiminta- ja työkykyyn -> eivät tiettyyn

Lisätiedot

PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2016

PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2016 21.1.2016/KK PSORIASISTA SAIRASTAVAN SOSIAALITURVA 2016 HYVINVOINTIPALVELUJEN TUOTTAMINEN Hyvinvointipalveluilla tarkoitetaan palveluja, joiden avulla turvataan ihmisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen

Lisätiedot

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Takaisinperintä Regressi Mari Haavisto 4.4.20 Korvauksen hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista

Lisätiedot

Tässä esitteessä: Palvelusetelistä perustietoa

Tässä esitteessä: Palvelusetelistä perustietoa 2/2014 1 ( 5 ) PALVELUSETELI Tässä esitteessä: Palvelusetelistä perustietoa Palvelusetelin käyttöalueet - Henkilökohtainen apu ja kodin ulkopuolinen avustaminen vpl:n mukaan - Säännöllinen kotihoito, -

Lisätiedot

Sivu 1/5 OMAISHOIDON HOITO- JA PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä Hoidettavan nimi Ulla Ahkera Hoidettavan henkilötunnus 111111-1111 Hoidettavan osoite Ahertajantie 6 912121 Kuusioja Hoidettavan puhelinnumero

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain laajennetun valinnanvapauden ja potilasdirektiivin merkitys kuntoutuspalvelujen kannalta

Terveydenhuoltolain laajennetun valinnanvapauden ja potilasdirektiivin merkitys kuntoutuspalvelujen kannalta HYKS-Operatiivinen tulosyksikkö Vesa Perhoniemi 11.9.2014 11.9.2014 Terveydenhuoltolain laajennetun valinnanvapauden ja potilasdirektiivin merkitys kuntoutuspalvelujen kannalta Vesa Perhoniemi hallinnollinen

Lisätiedot

V a m m a i s p a l v e l u t t y ö l l i s t y m i s e n t u k e n a S a n n a K a l m a r i, k u n t o u t u s s u u n n i t t e l i j a

V a m m a i s p a l v e l u t t y ö l l i s t y m i s e n t u k e n a S a n n a K a l m a r i, k u n t o u t u s s u u n n i t t e l i j a V a m m a i s p a l v e l u t t y ö l l i s t y m i s e n t u k e n a S a n n a K a l m a r i, k u n t o u t u s s u u n n i t t e l i j a Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää

Lisätiedot

Sosiaaliturvan kuumat perunat 2015

Sosiaaliturvan kuumat perunat 2015 Sosiaaliturvan kuumat perunat 2015 Sairaanhoitokorvausten muutokset matkakorvaukset hammashoidon korvaukset 15.1.2015 Anne Giss pääsuunnittelija Kelan terveysosasto Matkakorvaustilastot Matkakorvaukset

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun hakeminen. Työpaja

Henkilökohtaisen avun hakeminen. Työpaja Henkilökohtaisen avun hakeminen Työpaja 10.10.2013 Vammaispalvelulaki - Henkilökohtainen apu liittyy vammaispalvelulakiin. - Vammaispalvelulaki uudistui 1.9.2009. - Vammaispalvelulakia muutettiin, jotta

Lisätiedot

SOSIAALI- JA PERHEPALVELUT Palveluhakemus. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet. Kotikunta. Lähiomainen tai edunvalvoja, nimi- ja yhteystiedot

SOSIAALI- JA PERHEPALVELUT Palveluhakemus. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet. Kotikunta. Lähiomainen tai edunvalvoja, nimi- ja yhteystiedot HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus Ammatti Osoite Postinumero Puhelinnumero Sähköpostiosoite Kotikunta Lähiomainen tai edunvalvoja, nimi- ja yhteystiedot Hakijan kotitaloudessa asuvien

Lisätiedot

Pvm. asioimis- ja virkistys opiskelu työ Montako yhdensuuntaista asioimis- ja virkistysmatkaa arvioitte tarvitsevanne kuukaudessa

Pvm. asioimis- ja virkistys opiskelu työ Montako yhdensuuntaista asioimis- ja virkistysmatkaa arvioitte tarvitsevanne kuukaudessa Ylöjärven kaupunki Vammaispalvelu Kuruntie 10 33470 Ylöjärvi p. 03 565 30 000 Kuljetuspalveluhakemus Asiakastiedot matkapalvelukeskusta varten Pvm 1 HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet (Alleviivatkaa kutsumanimi)

Lisätiedot

Avohoito, laitoshoito ja Kelan etuudet

Avohoito, laitoshoito ja Kelan etuudet Avohoito, laitoshoito ja Kelan etuudet Eija Puutinen Muokkaa alaotsikon perustyyliä napsautt. Luento Kaste-hankkeen teemapäivässä 14.1.2010 Julkisen laitoshoidon vaikutus Kelan etuuksiin sairaanhoidosta

Lisätiedot

Sähköinen resepti Terveystalossa

Sähköinen resepti Terveystalossa Sähköinen resepti Terveystalossa Sähköinen resepti Terveystalossa Terveystalo on siirtynyt sähköisen reseptin eli ereseptin käyttöön. Kaikki apteekit ja julkinen terveydenhuolto ovat siirtyneet sähköiseen

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAHUOLTO. Maksu Maksu Asiakasmaksulaki 7b ja 7c ja 21

KEHITYSVAMMAHUOLTO. Maksu Maksu Asiakasmaksulaki 7b ja 7c ja 21 KEHITYSVAMMAHUOLTO Asiakasmaksulaki 4 : Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukainen erityishuolto ja erityishuollon saamiseksi välttämättömät kuljetukset ovat maksuttomia. Kehitysvammaisen

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

Kela ja lääkekorvaukset

Kela ja lääkekorvaukset Kela ja lääkekorvaukset 1 Korvausjärjestelmä ja lääkkeen korvattavuus 2 Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas, turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen lääkehoito

Lisätiedot

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS 3(5)

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS 3(5) 1(5) Hakemus saapunut Kotikäynti Tiimin käsittely Hoidettavan henkilötiedot Nimi Lähiosoite Henkilötunnus Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Lähiomainen, nimi ja puhelinnumero Puoliso Tytär/Poika

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUT. Vammaispalvelujen palveluesimies Maija Tervo. Vammaispalvelun sosiaalityö ja ohjaus. Asumispalvelut Katja Vesterelve

VAMMAISPALVELUT. Vammaispalvelujen palveluesimies Maija Tervo. Vammaispalvelun sosiaalityö ja ohjaus. Asumispalvelut Katja Vesterelve VAMMAISPALVELUT Vammaispalvelujen palveluesimies Maija Tervo Vammaispalvelun sosiaalityö ja ohjaus Ansala Heli Juupaluoma Sauli Niemi Johanna Rapo Sirpa Asumispalvelut Katja Vesterelve Tiimivastaavat Päivätoiminta

Lisätiedot

Lääkkeiden korvattavuus

Lääkkeiden korvattavuus Sosiaaliturvan abc toimittajille 26.5.2011 Lääkkeiden korvattavuus Suomessa Päivi Kaikkonen yliproviisori Kela Terveysosasto 1 Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas,

Lisätiedot

MUSTIJOEN PERUSTURVA Mäntsälä - Pornainen OMAISHOIDONTUEN MÄÄRITTELY

MUSTIJOEN PERUSTURVA Mäntsälä - Pornainen OMAISHOIDONTUEN MÄÄRITTELY OMAISHOIDONTUEN MÄÄRITTELY Omaishoidontuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidetavalle läheisen henkilön avulla.

Lisätiedot

Asiakassuunnitelma. Asiakassuunnitelma / avopalvelut 1 / 9

Asiakassuunnitelma. Asiakassuunnitelma / avopalvelut 1 / 9 Asiakassuunnitelma / avopalvelut 1 / 9 Asiakassuunnitelma Asiakassuunnitelma perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (2000/812, 7 ). Yksilöllinen asiakassuunnitelma tehdään yhdessä

Lisätiedot

Kuntoutussuunnitelma Palvelusuunnitelma

Kuntoutussuunnitelma Palvelusuunnitelma Kuntoutussuunnitelma Palvelusuunnitelma Kuntoutussuunnitelma ja palvelusuunnitelma Ideaalitilanne on, että palvelusuunnitelma ja kuntoutussuunnitelma tukevat toisiaan palvelujen järjestämisessä. Niiden

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 11.8.2011 Taltionumero 2130 Diaarinumero 3246/3/10 1 (7) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus X:n perusturvalautakunta Päätös, jota valitus koskee

Lisätiedot