Hengitysterveyttä & hyvää elämää!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hengitysterveyttä & hyvää elämää!"

Transkriptio

1 Hengitysterveyttä & hyvää elämää! 2018

2 Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaiden hyvää elämää vaikuttamalla hengityssairaiden palveluihin ja hyvään hoitoon sekä järjestämällä vapaaehtois- ja vertaistoimintaa jäsentä, hengityssairaita ja heidän läheisiään jäsenyhdistystä Perustettu 1941 Tuberkuloosipotilaiden liitoksi Jäsenet sairastavat mm. Astma Uniapnea Keuhkoahtaumatauti Asbestisairaudet Tuberkuloosi Harvinaiset hengityssairaudet Sisäilmasta sairastuneet

3 Sosiaaliturvan mahdollisuuksia

4 Tänään aiheena: Käynnissä olevia uudistuksia/hankkeita 2018 Kelan kanssa asiointi, ajanvaraus Lääkekorvaukset Kulkeminen Kelan matkakorvaukset Kuljetuspalvelut kunnasta (sosiaalitoimi) Vammaisen pysäköintilupa (Trafi) Vapautus ajoneuvoverosta (Verottaja) Verotuksessa muuten huomioitavaa Vammaistuet Eläkettä saavan hoitotuki EU:n vammaiskortti Asumisen tuet Yleinen asumistuki Eläkkeensaajan asumistuki Toimeentulotuki (Kela ja kunta) Kuntoutus, Hengityssairaiden kurssit, IKKU-kuntoutus Tuetut lomat

5 Käynnissä olevia uudistuksia 2018 Sote- ja maakuntauudistus, valinnanvapauslaki ( HE valinnanvapauslaiksi Maakuntavaalit 10/2018 Lääkekorvausjärjestelmän uudistus, selvityshenkilö Heikki Ruskoahon loppuraportti mennessä. ( Asiakasmaksulain uudistus, kuulemistilaisuus järjestöille , luonnos lausunnoille 05/2018, HE eduskunnalle syksy ( Vammaislainsäädännön uudistus, HE kevät 2018 eduskunnalle, lait voimaan vuonna Mm. kuljetuspalveluita koskeva lainsäädäntö uudistetaan. ( Terveet tilat 2028 ( Kansallinen sisäilmaohjelma ( Vakuutuslääkärijärjestelmän kehittämisen neuvottelukunta, nimetään 04/2018. Vakuutuslääkärijärjestelmää kehittäneen työryhmän muistio löytyy Hengitysliitto tiedottaa viestintäkanavissaan säännöllisesti uudistuksiin vaikuttamisesta ja uudistusten etenemisestä.

6 Tänään aiheena: Kelan kanssa asiointi, ajanvaraus Lääkekorvaukset Kulkeminen Kelan matkakorvaukset Kuljetuspalvelut kunnasta (sosiaalitoimi) Vammaisen pysäköintilupa (Trafi) Vapautus ajoneuvoverosta (Verottaja) Verotuksessa muuten huomioitavaa Vammaistuet Eläkettä saavan hoitotuki EU:n vammaiskortti Asumisen tuet Yleinen asumistuki Eläkkeensaajan asumistuki Toimeentulotuki (Kela ja kunta) Kuntoutus, Hengityssairaiden kurssit, IKKU-kuntoutus Tuetut lomat

7 Kelan kanssa asiointi, ajanvaraus Etuuksia tulee hakea itse Hakemus verkossa tai Kelaan toimitettavalla paperilomakkeella Hakemukseen usein lisättävä liitteitä, esim. lääkärintodistus tai selvitys asumismenoista ja tuloista Toimistossa, verkossa, puhelimitse Kelan palvelunumerot arkisin 8-17 Asumisen tuet Eläkeasiat Sairastaminen Toimeentulotuki Henkilökohtaisen puhelin- tai toimistoajan varaus verkossa Yksi idea jokaiselta tarkoittaa jo yli :ta ideaa.

8 Lääkekorvaukset

9 Lähde:

10 Kelan lääkekorvaukset 2018 Alkuomavastuu 50 Ei koske alle 18-vuotiaita Apteekeissa on ajantasainen tieto kertyneestä alkuomavastuusta. Lääkekorvausten maksukatto v ,13 Maksukaton täytyttyä loppuvuoden (kalenterivuosi) lääkkeet omavastuun hinnalla 2,50 / lääke / ostokerta Kela seuraa omavastuuosuuden täyttymistä ja lähettää ilmoituksen Apteekki tarkistaa oikeutesi lisäkorvaukseen Kelan suorakorvaustietojen kyselypalvelusta. 10 Ei tarvitse olla suuri tehdäkseen suuria asioita.

11 Erityiskorvauksen hakeminen Edellytyksenä korvattavuudelle vaikea ja pitkäaikainen sairaus lääkkeelle vahvistettu korvattavuus ja kohtuullinen tukkuhinta, josta Hila (Hintalautakunta) päättää Yhteys Kelaan, kun selvitykset ja lääketieteelliset edellytykset täyttyvät Esim. kroonisessa keuhkoastmassa säännöllinen keuhkoputkien tulehdusta vähentävä lääkitys on kestänyt vähintään 6 kuukautta ja jatkuu edelleen Hakeminen B-lääkärinlausunto toimitetaan Kelaan Korvaus niistä lääkkeistä, jotka ostettu sen jälkeen kun B-todistus on toimitettu Kelaan Kun oikeus myönnetty, lähetetään kotiin uusi Kela-kortti, jossa merkintä korvausoikeudesta ja sen mahdollinen määräaika Apteekki saa Kela-kortin tiedot sähköisesti Kelasta!

12 Vuoden 2018 muutoksia lääkekorvauksissa Erityisen kalliit lääkkeet (yhden pakkauksen hinta yli ) Kerralla voi ostaa määrän, jolla lääkekatto tulee täyteen ( , erityisen kalliita lääkkeitä vain 1 kk annos kerralla) Muista toimitusväli kaikissa korvattavissa (uudistus vuodelta 2017): Saat korvausta uudesta lääkkeen, kliinisen ravintovalmisteen ja perusvoiteen erästä: 3 (2) (1) viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 3 (2) (1) kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä. Apteekki tarkistaa lääkeoston yhteydessä, voiko uuden erän jo toimittaa korvattuna.

13 Sähköinen resepti eli eresepti Lääkärin laatima ja sähköisesti allekirjoittama lääkemääräys Valtakunnallinen Reseptikeskus Tallentaa ja säilyttää keskitetysti reseptit ja apteekin toimitusmerkinnät 2,5 vuotta Paperinen potilasohje ei edellytys, mutta nopeuttaa asiointia Kela-kortti lääkekorvausten saamiseksi välttämätön => omien tietojen katselumahdollisuus Verkkopankkitunnisteilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla reseptin uusintapyyntö Omakannassa alaikäisen tietojen katseluoikeus vanhemmalle (nuorelle kielto-oikeus)

14 Kanta ja Omakanta (= Kansallinen terveysarkisto) Potilastiedon valtakunnallinen arkisto potilaskertomustiedot, riskit, rokotustiedot voimassa oleva lääkitys ja laboratoriotulokset Kuka voi nähdä? täysi-ikäiset voivat katsoa tietojaan, myös vanhemmat lastensa tietoja kirjautuminen verkkopankkitunnisteilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla Mitä voi nähdä ja voiko itse tehdä asetuksia? näkee lokitiedot tietojensa luovutuksista kuitata lukeneensa Potilastieto-arkistoinfon asettaa suostumuksia ja kieltoja omien potilastietojensa käyttämiseen eri terveydenhuollon yksiköissä Hoitotahto, tulevaisuudessa sen voi tehdä itse. Mitä hyötyä? Aiempien tutkimustulosten hyödyntäminen ja turhien toimenpiteiden välttäminen 24 Sairastuessa tiedon tarve on valtava.

15 Kulkeminen 16 Mikään ei motivoi niin kuin korkealle asetettu päämäärä.

16 Kelan matkakorvaukset matka suuntautuu terveydenhuoltoon tai kuntoutukseen korvataan pääasiassa halvimman matkustustavan mukaan lähimpään hoitavaan yksikköön kun käytät valinnanvapautta tai palveluseteliä matkat korvataan perusterveydenhuollon osalta oman kunnan pääterveyskeskukseen ja erikoissairaanhoidon osalta lähimpään yliopistosairaalaan. jos olet saanut hoitoa varten maksusitoumuksen matkat korvataan hoitopaikkaan omavastuuosuus 25 / yhdensuuntainen matka oman auton käyttö => 0,20 /km yöpymisraha => enintään 20,18 /yö Hakuaika 6 kk matkasta Taksin käyttöoikeus terveydenhuollon todistuksella Haetaan verkossa tai matkakorvaushakemuksella (SV4) Matkakatto eli vuotuinen omavastuuosuus 300 / kalenterivuosi Matkakattoon sisällytetään omavastuut tai sitä pienemmät matkakustannukset hae siis korvaus myös omavastuun alle jäävistä matkoista Kela seuraa omavastuuta ja lähettää vuosiomavastuukortin (SV191) Väliaikainen todistus lähtien, tulostettavissa verkkopalvelusta 17 Yksi idea jokaiselta tarkoittaa jo yli :ta ideaa.

17 Taksimatka terveydenhuoltoon Taksimatkojen suorakorvaus terveydenhuollon todistuksella (SV 67) oikeus taksin käyttöön matka tilataan sairaanhoitopiirin keskitetystä tilausnumerosta Puutteelliset liikenneyhteydet todistusta ei tarvita. Matka korvataan siltä osin kuin joukkoliikenne ei ole käytettävissä. Taksin käyttö perustellaan tilauspuhelun yhteydessä. Huomioitavaa! Jos taksimatkaa ei tilata välityskeskuksesta matkakorvausta haetaan Kelasta (SV4) jälkikäteen (6 kk) ( lähtien ei enää Kela-korvausta) Vakiotaksioikeus (pitkäaikainen taksin käyttöön oikeuttava todistus terveydenhuollosta, Kelan yksilökohtainen harkinta) 18 Yksi idea jokaiselta tarkoittaa jo yli :ta ideaa.

18 Taksin tilaaminen Jokaisella sairaanhoitopiirillä oma tilausnumero Hinta yleensä 1,67 +pvm jonottaminen on maksutonta Soita tilaus heti kun olet saanut vastaanottoajan, mutta viimeistään edellisenä päivänä ennen klo samalla kertaa voi tilata kaikki matkat kaksi viikkoa etukäteen myös kiireellisissä sairaustapauksissa asiakkaalta kysytään henkilötietojen lisäksi mm. apuvälineistä samassa kyydissä voi olla useita matkustajia

19 Kuljetuspalvelut kunnasta Vammaispalvelulain perusteella vaikeavammaisille on järjestettävä välttämättömien työhön ja opiskeluun liittyvien matkojen lisäksi asioimiseen, virkistykseen ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen erityisiä vaikeuksia liikkumisessaan, eikä voi vamman tai sairauden vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia vähintään 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa oman asuinkunnan tai lähikuntien alueelle voidaan periä kohtuullinen maksu ja voi liittyä saattajapalvelu Sosiaalihuoltolain perusteella vapaa-ajan menoihin ja asiointeihin esim. vanhuksille osana kotona selviytymisen tukemista Vapaa-aika ja asiointi, mutta EI lääkäri- tai sairaanhoitomatkoihin (Kela) Harkinnanvarainen, määrärahasidonnainen, tulot huomioidaan Lääkärintodistus =>yksityiskohtainen kuvaus liikunta- ja toimintakyvystä Haetaan kunnan sosiaalitoimesta Omavastuu

20 Vammaisen pysäköintilupa Vaikeasti vammaiselle henkilölle tai hänen kuljettamistaan varten Vastaa Liikenteen turvallisuusvirasto Haetaan Ajovarman palvelupisteestä ( tai sähköisen Oma asiointi palvelun kautta myönnetään ensisijaisesti vammaiselle itselleen, vaikka ei aja autoa 2 valokuvaa, hakemus ja lääkärintodistus Henkilökohtainen, ei ajoneuvokohtainen 25 euroa, voimassa 10 vuotta kaikissa EU-maissa Lääkärintodistus selvitys sairauden, vian tai vamman laadusta ja vaikeusasteesta sairaudesta, viasta tai vammasta johtuva haitta, jonka voidaan arvioida estävän henkilöä kävelemästä itsenäisesti haitta kokonaisuudessaan arvioiden vähintään haittaluokka 11 Haittaluokista => kohta 10. hakijan ollessa muu kuin vammainen itse, selvitys luvan tarpeellisuudesta

21 Vapautus ajoneuvoverosta Myönnetään henkilölle, jolle on myönnetty vammaisen pysäköintilupa Voit hakea vapautusta ajoneuvoveron perusverosta samalla kertaa vammaisen pysäköintiluvan kanssa Anomus postitse tai sähköisesti Trafiin ( Vapautus myönnetään ajoneuvoveron perusverosta. Vain yhdestä ajoneuvosta kerrallaan. Muista myös Ajoneuvoveron palautus ja huojennus Autoveroneuvonta arkisin klo , puh

22 Verotuksessa kannattaa huomioida Invalidivähennys Edellyttää vähintään 30 % haitta-astetta => haittaluokka 6 täysi vähennys, jos haitta-aste 100 % => haittaluokka 20 Täyttä työkyvyttömyyseläkettä saavan haitta-asteeksi katsotaan 100 % ja osaeläkettä saavan 50 %. Invalidivähennyksen saamiseksi on ensimmäiselle kerralla toimitettava verottajalle lääkärintodistus, josta pysyvä haitta-aste ja sen alkamisajankohta ilmenevät. Jatkossa verottaja tekee vähennyksen viran puolesta. Haitta-asteen muuttuessa on verottajalle toimitettava uusi lääkärintodistus. Invalidivähennystä voi hakea takautuvasti viiden vuoden ajalta. Veronmaksukyvyn alentumisvähennys, myönnetään ansiotuloista Jos veronmaksukyky on esim. sairauden vuoksi olennaisesti alentunut Perheen sairauskuluja oltava verovuonna väh. 700 ja summa on vähintään 10% ansio- ja pääomatulojen yhteismäärästä (eläketulo on ansiotuloa) Happirikastimen aiheuttamat sähkökulut kannattaa ilmoittaa FI/Henkiloasiakkaat/Vahennykset/Ilmoita_itse_nama_vahennykset(34774) Kotitalousvähennys Esimerkiksi siivous, hoito- ja hoivatyöstä sekä remonttikuluista ja pihatöistä

23 Vammaistuet

24 Vammaistuet 2018 Lapsen (alle 16 vuotiaan) vammaistuki Perustuki 92,14 /kk esim. alle 5-vuotias, jolla astma, jota hoidetaan jatkuvalla lääkityksellä vähintään puolen vuoden ajan. Korotettu tuki Ylin tuki 215 /kk 416,91 /kk Aikuisen (16 vuotta täyttäneen) vammaistuki Perustuki 92,14 /kk Korotettu tuki 215 /kk Ylin tuki 416,91 /kk Eläkettä saavan hoitotuki Perustuki 61,71 /kk Korotettu tuki 153,63 /kk Ylin tuki 324,85 /kk 27 Ei tätä hullukaan jaksaisi, muiden ihmisten tuki palkitsee vaivannäön.

25 Eläkettä saavan hoitotuki Tavoitteena tukea kotona asumista ja siellä tapahtuvaa hoitoa ja korvata sairaudesta aiheutuvia erityiskustannuksia Haetaan Kelasta, voidaan myöntää takautuvasti ½ vuoden ajalta Veroton Edellytykset Toimintakyky on alentunut vähintään vuoden ajan. Avuntarve henkilökohtaisissa toiminnoissa, kotitaloustöissä ja asioinnissa kodin ulkopuolella. Ohjauksen ja valvonnan tarve Ei edellytetä erityiskustannuksia, mutta voivat vaikuttaa tuen määrää korottavasti (perustuesta korotettuun) => Itse maksetut osuudet sairaanhoidosta (lääkäri ja lääkekulut ), sairaus- ja kuntoutusmatkoista, kotipalvelusta (esim. siivous) tai erityisruokavaliosta lähtien eläkettä saavan hoitotukea ei ole voinut enää saada pelkästään erityiskustannusten perusteella

26 Eläkettä saavan hoitotuki 2018 Perushoitotuki 70,52 /kk eläkkeensaaja tarvitsee henkilökohtaisissa toiminnoissa, kotitaloustöissä ja asioinnissa kodin ulkopuolella säännöllisesti, vähintään viikoittain toistuvaa apua tai ohjausta ja valvontaa Korotettu hoitotuki 153,63 /kk eläkkeensaaja tarvitsee monissa henkilökohtaisissa toiminnoissa jokapäiväistä, aikaa vievää apua, huomattavissa määrin säännöllistä ohjausta ja valvontaa Ylin hoitotuki 324,85 /kk eläkkeensaaja on yhtämittaisen hoidon ja valvonnan tarpeessa Hakemusta tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota hoitotuen eri tasojen vaatimuksiin. Perustele tarkasti tarve. 29 Kun ryhmässä yksi kysyy, kaikki saavat vastauksen.

27 EU:n vammaiskortti Vapaaehtoinen ja maksullinen kortti, joka toimii vammaisten henkilöiden kommunikoinnin ja osallistumisen apuvälineenä Suomessa ja muissa EU-maissa. Kortti tulee Suomessa käyttöön toukokuussa Vammaiskortilla vammainen henkilö voi vaivattomasti osoittaa vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa sekä liikunta- ja kulttuuritapahtumissa. Jos haluat vammaiskortin, sinun tulee ensin täyttää ja lähettää hakemuslomake Kelaan. Hakuohje ja lomake löytyvät Kelan verkkosivuilta ja Vammaiskortti.fistä toukokuussa Lomakkeita voi myös pyytää Kelan palvelupisteistä. Kela tarkistaa, että sinulla on vammaiskorttiin oikeuttava voimassa oleva päätös. Sen jälkeen Kela antaa sinulle oikeuden tilata kortin. Saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta pääset viimeistelemään korttitilauksesi.

28 Kuka voi saada kortin? Voit hakea EU:n Vammaiskorttia, jos sinulla on aiemmin myönnetty ja voimassaoleva päätös, jonka perusteella voi saada kortin. Et siis tarvitse uutta päätöstä saadaksesi kortin. Kelan etuudet: alle 16-vuotiaan vammaistuki, 16 vuotta täyttäneen vammaistuki, eläkettä saavan hoitotuki, kuulovammaisen tulkkauspalvelu (A), kuulo- ja näkövammaisen tulkkauspalvelu (A), puhevammaisen tulkkauspalvelu (A). Kunnan palvelut ja päätökset: omaishoitosopimus (A), vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu, sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuki (ns. kuljetuspalvelupäätös), saattajapalvelu (A), vammaispalvelulain mukainen palveluasuminen (A), henkilökohtainen apu (A), päivätoiminta, erityishuolto-ohjelman mukainen päätös ja siihen liittyvät palvelut (A). (A) = Voit saada korttiisi A-merkinnän. Sen avulla voit halutessasi osoittaa, että tarvitset mukaasi avustajan tai tukihenkilön.

29 Asumisen tuet

30 Yleinen asumistuki Pienituloinen ruokakunta voi saada yleistä asumistukea asumismenojensa vähentämiseksi. Yleensä ruokakunnan muodostavat samassa asunnossa asuvat henkilöt. Asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle. Asumistukea voi saada: Omistusasuntoon, vuokra-asuntoon, asumisoikeusasuntoon ja osaomistusasuntoon. Asumistuen määrään vaikuttavat ruokakunnan: aikuisten ja lasten lukumäärä asunnon sijaintikunta bruttokuukausitulojen yhteismäärä. Asumistuki myönnetään yleensä vuodeksi eteenpäin eli oikeus tukeen tarkistetaan vuosittain. Yleisen asumistuen laskuri

31 Eläkkeensaajan asumistuki Ehdot: vakituisesti Suomessa asuva, pienituloinen, etuuteen oikeuttava eläke Asumisolot: Yksinasuva tai puolison kanssa tai muutkin asunnossa asuvat saavat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen Hakeminen verkossa (Kelan asiointipalvelu) tai lomakkeella Eläkkeensaajan asumistuki (AE1) Voi hakea myös omistusasuntoon Veroton etuus Kelan sivuilla on laskuri, jolla voi kartoittaa mahdollisuutta tukeen. 34 Yksi idea jokaiselta tarkoittaa jo yli :ta ideaa.

32 Toimeentulotuki

33 Perustoimeentulotuki Kelan hoidettavaksi Muutos Toimeentulotukea saa muutoksen jälkeen samoihin menoihin kuin ennenkin. Kunnan sosiaalitoimisto myöntää edelleen täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Hakijan pyydettävä hakemuksen siirtoa kuntaan hakemuksen yhteydessä tai päätöksen saatuaan. Asiakas voi hakea täydentävää tukea tai ehkäisevää toimeentulotukea myös suoraan kunnasta, jos Kela on jo antanut hänelle ratkaisun perustoimeentulotuesta hakemusta koskevalle ajalle. Kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi kunta voi Kelan toimipisteiden ollessa kiinni myöntää toimeentulotukea poikkeuksellisesti ilman, että asiakkaan oikeutta perustoimeentulotukeen on kyseisenä ajanjaksona päätöksellä arvioitu ja ratkaistu.

34 Perustoimeentulotuki Hae ensin muut etuudet Jokapäiväisen elämän välttämättömiin menoihin, kuten ruoka, vaatteet, harrastus, liikenne Toimeentulotuen perusosan määrä (kattaa edellä mainitut menot) Yksinasuva 491,21 /kk Yhteistaloudessa asuva yli 18-vuotias 417,53 /kk Muut perusmenot (perusosan lisäksi) Terveydenhuolto (lääkkeet, asiakasmaksut) Myönteisen toimeentulotukipäätöksen yhteydessä yleensä maksusitoumus apteekkiin reseptilääkkeisiin Kohtuulliset asumismenot Päätös 7 arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta, jos hakemuksessa on kaikki tarvittavat tiedot.

35 Kuntoutus

36 Hengityssairaiden kuntoutuskurssit Kuntoutuskursseja järjestetään astmaa, keuhkoahtaumatautia, vaikeaa hengityssairautta ja harvinaisia hengityssairauksia sairastaville. Kelan järjestämä uniapneaa sairastavien kuntoutus on loppunut vuonna Lista vuoden 2018 hengityssairaiden kursseista löytyy Kuntoutuksella pyritään edistämään työssä pysymistä ja työhön paluuta, työhyvinvointia, hyvää toimintakykyä, omahoitoa, elämänhallintaa, arjessa selviytymistä Kuntoutuksen toteutuksessa keskeistä on kuntoutujan motivaatio ja osallistuminen, ryhmän hyödyntäminen, moniammatillisuus

37 Kelan IKKU-kuntoutus Kotona tai palvelutalossa asuvat ikääntyneet (yli 68-vuotiaat) monisairaat aikuiset, jotka ovat poissa työelämästä ja joiden sairauksista aiheutuu moniammatillisesti toteutettavan kurssimuotoisen kuntoutuksen tarve. Edellytyksenä on, että ikääntyneen kuntoutujan toimintakykyä voidaan ylläpitää tai parantaa sekä aktiivisuutta ja osallisuutta voidaan lisätä suunnitellulla kuntoutuksella. Kuntoutustarpeen tulee olla todettu julkisessa/yksityisessä terveydenhuollossa. Kuntoutujan puoliso tai muu aikuinen omainen tai läheinen osallistuu kuntoutukseen. Vuonna 2018 Kela järjestää 85 IKKU-kurssia. 43 Yksi idea jokaiselta tarkoittaa jo yli :ta ideaa.

38 Kuinka haet Kelan kuntoutukseen? Hakeudu lääkärin vastaanotolle! Ota itse kuntoutuksen tarve puheeksi hoitajan ja/tai lääkärin kanssa. Lääkäri arvioi kuntoutustarpeesi. Voitte yhdessä keskustella kuntoutuksesi tavoitteista. Tämän jälkeen saat häneltä lausunnon (lääkärinlausunto B tai vastaava), josta ilmenee sinulle suositeltu kuntoutus ja sen tavoitteet Täytä Kelan kuntoutushakemuslomake KU132, Neuvontaa saat esim. tai kuntoutuksen palvelunumerosta Postita hakemus liitteineen Kelaan. Kuntoutusta ei toistaiseksi voi hakea verkossa. Kun Kela on käsitellyt hakemuksesi, saat siitä päätöksen. Päätös kuntoutuksestasi lähetetään myös tiedoksi palveluntuottajalle, milloin se toimii myös paikkavarauksena ja maksusitoumuksena. Käytännön järjestelyistä saat lisätietoa palveluntuottajalta. Tieto löytyy kurssitarjonnasta. Kelasta voit myös hakea korvausta kuntoutukseen liittyvistä matkakustannuksista ja Kelan kuntoutusrahaa toimeentulon turvaamiseksi Kelan kuntoutukseen voi hakea myös vakuutusyhtiöiden tai terveydenhuollon maksusitoumuksella

39 Tuetut lomat

40 Yleistä tuetuista lomista Tuettuja lomia hengityssairaille järjestävät : Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH), Solaris-lomat ry ja Hyvinvointilomat ry. Näiden lomajärjestöjen toiminnan mahdollistaa STEAn myöntämä kohdennettu toiminta-avustus. Lomien myöntämisen edellytyksenä ovat taloudelliset, terveydelliset ja sosiaaliset perusteet. Loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi. Lomat kestävät yleensä 5 päivää. Osallistujan omavastuuosuus on yleensä n /vrk/hlö ja hän vastaa matkakustannuksista itse. Voit tiedustella ja hakea lomia suoraan lomajärjestöiltä, jotka myös tekevät valintapäätökset. Lomatukihakemus palautetaan viimeistään 3 kk ennen toivotun loma-ajan alkamista lomajärjestöön. Vain myönteisestä päätöksestä ilmoitetaan noin 2kk ennen loman alkua. Kelan kuntoutukseen osallistuminen ei estä tuetulle lomalle pääsemistä.

41 Voimaa vertaisuudesta" -lomat 2018 Kohdennettu hengityssairaille, heidän omaisilleen ja perheilleen. Järjestetään yhteistyössä Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n kanssa STEAn tuella. Tiedustelut ja hakeminen: Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (MTLH) ry p , arkisin klo 9-13 Anttolanhovi, Mikkeli Kylpylähotelli Peurunka, Laukaa Kuntoutuskeskus Kankaanpää, Kankaanpää Anttolanhovi, Mikkeli Kylpylähotelli Peurunka, Laukaa Kyyhkylä Oy, Mikkeli Kuntoutumiskeskus Apila Oy, Kangasala Kylpylähotelli Peurunka, Laukaa

42 Hyvinvointilomat Tuetut lomat löytyvät järjestäjän kotisivulta: p , arkisin klo 9-12 toimisto(a)hyvinvointilomat.fi Solaris-lomat Tuetut lomat löytyvät järjestäjän kotisivulta: p , arkisin klo 9-12 Puhelun hinta on 7 senttiä/min + paikallispuheluverkon maksu solaris(a)solaris-lomat.fi

43 Mistä tietoa sosiaaliturvasta? Sosiaaliturvaopas Suomi.fi Päivitetään vuosittain Uusin päivitys tehty alkuvuodesta Tietoa sosiaalisesta turvasta, terveyden- ja sairaanhoidosta ja monesta muusta elämän tilanteesta. Viesti viranomaisten kanssa Asioi yrityksen tai henkilön puolesta (valtuutuksen tekeminen) Tarkista tietosi eri rekistereissä Vammaispalvelujen käsikirja ohjaa oikeaan julkiseen palveluun ja neuvoo palveluiden käytössä tarjoaa tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä ulkomailla sekä terveydenhuollon valinnanvapaudesta Suomessa. Sivuiltamme saat tietoa esimerkiksi potilaan oikeuksista, hoitokustannuksista ja niiden korvauksista sekä terveydenhuollosta eri maissa.

44 Kiitos! Mikäli haluat kysyä jotakin tai antaa palautetta, ole yhteydessä: Sari Mäki Sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Hengitysliitto ry Oltermannintie 8, PL Helsinki

45 Luennolla kysytyt kysymykset ja niihin vastaukset Kellä on oikeus tuohon korkeimpaan lääkekorvaavuuteen? Meneekö siis aina sairauden mukaan? Sivulta löytyvät listat sekä ylempään että alempaan erityiskorvaukseen oikeuttavista sairauksista eli korvattavuus menee sairauden mukaan. Klikkaamalla sairauden perässä olevaa korvausnumeroa saa lisätietoja nimenomaisen sairauden korvattavuuden edellytyksistä. Mitä jos maksusitoumuksella menee leikkaukseen eri sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoitoon esim. leikkaukseen ja joutuu jäämään yötä sairaalassa, onko silloin oikeutettu yöpymisrahaan? Jos jäät leikkauksen vuoksi sairaalahoitoon ei yöpymisrahaa makseta. Sen sijaan voit saada yöpymisrahaa, kun yöpyminen on ollut tarpeellinen esimerkiksi hoitoon tai kuntoutukseen ehtimiseksi tai toistuvien päivittäisten matkojen välttämiseksi. Yöpymisrahaa maksetaan enintään 20,18 euroa vuorokaudessa. Kun haet korvausta yöpymiskustannuksista, esitä niiden maksamisesta kuitti. Kuinka usein (vuosittain, joka toinen vuosi tms) harvinaista hengityselinsairautta sairastava pääsee (voi hakea) Kelan kuntoutuskurssille? Entäs jos menee harvinaisten hengityssairauksien kurssille ja haluaa myöskin astma kurssille? Harkinnanvaraisessa kuntoutuksessa ei ole niin sanottua aikarajaa uudelle hakemiselle, vaan on mahdollista hakea kuntoutusta uudelleen. Hakemuksesi ja lääkärinlausunnon perusteella ratkaistaan täyttyvätkö myöntöedellytykset uudelle kuntoutuspäätökselle. Käsittelyssä selvitetään, onko kuntoutus tarkoituksenmukaista ym. Toimita hakemuslomake Harkinnanvarainen kuntoutus KU 132 ja liitteeksi uusi lääkärin B- lausunto, joilla tutkitaan oikeutesi kuntoutukseen.

46 Voiko saada vammaisetuuksia laitoshoidossa? Kyllä voi. Kannattaa vammaistukea hakiessa kirjata tarkasti myös erityiskustannukset, koska ne voivat korottaa perustuen korotettuun tukeen. Erityiskustannuksina voidaan ottaa huomioon toimintakykyä heikentävästä sairaudesta, viasta tai vammasta aiheutuvat tarpeelliset, ylimääräiset ja jatkuvat kustannukset siltä osin kuin henkilö vastaa niistä itse. Erityiskustannuksina voidaan ottaa huomioon, kun 2 momentissa tarkoitetut edellytykset täyttyvät: 1) kotipalvelusta, tukipalvelusta ja kotisairaanhoidosta aiheutuvat kustannukset; 2) palveluasumisen tai tuetun asumisen yhteydessä aiheutuvat hoito- ja hoivakustannukset; 3) laitoshoidosta ja sairaalahoidosta aiheutuvat kustannukset, ei kuitenkaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (734/1992) 7 c :ssä tarkoitettua pitkäaikaisesta laitoshoidosta perittävää maksua; 4) lääkärin tai hammaslääkärin antamasta tai määräämästä hoidosta aiheutuvat kustannukset; 5) lääkärin määräämästä kuntoutuksesta aiheutuvat kustannukset; 6) sellaiset hoitoon tai kuntoutukseen liittyvät matkakustannukset, jotka ovat aiheutuneet 4 tai 5 kohdassa tarkoitetuista huomioon otettavista hoidoista tai kuntoutuksesta; 7) lääkärin, hammaslääkärin tai lääkkeen määräämisestä annetuissa säännöksissä tarkoitetun terveydenhuollon ammattihenkilön määräämistä lääkkeistä aiheutuvat kustannukset.

47 Maksetaanko kuntoutusrahaa eläkkeensaajalle? Jos ikäraja on 68 vuotta, olettaisi että on jo eläkkeellä. Voit saada kuntoutusrahaa, jos olet vuotias ja kuntoutuksesi tavoite on työelämässä pysyminen, työelämään palaaminen tai työelämään pääsy. Lisäksi sinulla tulee olla kuntoutusrahaan oikeuttava kuntoutuspäätös esimerkiksi Kelasta, työterveyshuollosta tai kotikunnastasi. Kuntoutusrahaa ei voida myöntää, jos saat kuntoutuksen kanssa samanaikaisesti Vanhuuseläkettä täyttä ansionmenetyskorvausta liikennevakuutuksen, pakollisen tapaturmavakuutuksen tai sotilasvamma- tai sotilastapaturmalain perusteella. Muut etuudet voivat vaikuttaa kuntoutusrahan määrään. Saako ryhmälle varattua mitenkään tuettua lomaa? Hyvinvointilomien tuetut lomat ryhmille Hyvinvointilomat tarjoavat edelleen yhdistyksille mahdollisuuden hakea yhteistä tuettua ryhmälomaa. Hakemukset vuoden 2019 tuetuille ryhmälomille on tehtävä välisenä aikana. Ryhmälomien hakemuslomake ja hakuohjeet päivitetään Hyvinvointilomien nettisivuille vuoden 2018 alussa. Lomakkeen ja ohjeet voi myös tilata Hyvinvointilomien toimistolta: toimisto(a)hyvinvointilomat.fi tai puh (ma-pe klo ). Loman tarvetta kannattaa perustella mm. seuraavasti: omaishoitajien virkistys, yksinäisyyden poistaminen, terveyden edistäminen jne. Lisätiedot

Hengitysterveyttä & hyvää elämää!

Hengitysterveyttä & hyvää elämää! Hengitysterveyttä & hyvää elämää! 2018 Aiheet Mistä apua ja tukea? Kelan kanssa asiointi, ajanvaraus Lääke- ja matkakorvaukset Hoitotuki ja vammaistuki Vammaiskortti Kuntoutus Hoitotahto Kela mm. sairaanhoitokorvaukset,

Lisätiedot

KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT

KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT Kelan kautta haettavia etuuksia: Osittain tai kokonaan korvattavat lääkkeet Eläkettä saavan hoitotuki Eläkkeen saajan asumistuki LÄÄKEKORVAUKSET

Lisätiedot

Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015. Kela Terveysosasto

Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015. Kela Terveysosasto Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015 Kela Terveysosasto Lainmuutoksen tavoitteet Vammaisetuuksien määräytymisperusteiden selkeyttäminen Etuuksien kohdentumisen oikeudenmukaisuus kasvaa Etuuksien hakeminen

Lisätiedot

Kela sähköisti palvelunsa. Kirsi Rautauoma Kela Vantaan-Porvoon vakuutuspiiri 3.4.2014

Kela sähköisti palvelunsa. Kirsi Rautauoma Kela Vantaan-Porvoon vakuutuspiiri 3.4.2014 Kela sähköisti palvelunsa Kirsi Rautauoma Kela Vantaan-Porvoon vakuutuspiiri 3.4.2014 Etuudet äitiysavustuksesta eläkkeeseen Lapsiperheet Työttömät Eläkeläiset Opiskelijat Sairastaminen Asumisen tuet Kuntoutus

Lisätiedot

Diabeetikon sosiaaliturvasta. Luento Pripolissa Tarja Kiiski Sosiaalityöntekijä Satakunnan Keskussairaala

Diabeetikon sosiaaliturvasta. Luento Pripolissa Tarja Kiiski Sosiaalityöntekijä Satakunnan Keskussairaala Diabeetikon sosiaaliturvasta Luento 11.2.2015 Pripolissa Tarja Kiiski Sosiaalityöntekijä Satakunnan Keskussairaala Kelan lääkekorvaukset Peruskorvaus 35 % lääkkeen viitehinnasta - On ns. tavallinen lääkekorvaus

Lisätiedot

Vammaisetuudet. Alle 16-vuotiaan vammaistuki 16 vuotta täyttäneen vammaistuki Eläkettä saavan hoitotuki Ruokavaliokorvaus

Vammaisetuudet. Alle 16-vuotiaan vammaistuki 16 vuotta täyttäneen vammaistuki Eläkettä saavan hoitotuki Ruokavaliokorvaus Vammaisetuudet Vammaisetuuksien tarkoituksena on tukea vammaisten tai pitkäaikaisesti sairaiden selviytymistä jokapäiväisessä elämässä ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Vammaisetuuksia ovat: Alle 16-vuotiaan

Lisätiedot

Hallituksen leikkausten vaikutukset yksityisiin sairaanhoitokorvauksiin 2016

Hallituksen leikkausten vaikutukset yksityisiin sairaanhoitokorvauksiin 2016 Hallituksen leikkausten vaikutukset yksityisiin sairaanhoitokorvauksiin 2016 Sairaanhoitovakuutuksen korvausmenojen vähentäminen 78 miljoonalla eurolla Leikataan sairausvakuutuskorvausta (Kela -korvausta)

Lisätiedot

KELAN HOITOTUKI mihin se on tarkoitettu

KELAN HOITOTUKI mihin se on tarkoitettu KELAN HOITOTUKI mihin se on tarkoitettu Kristiina Aaltonen 9.11.2005 Kelan vammaisetuudet lapsen hoitotuki vammaistuki eläkkeensaajien hoitotuki ruokavaliokorvaus (keliakia) Perustuvat eri aikoina säädettyihin

Lisätiedot

PARKANO-KIHNIÖ SOTE -YHTEISTOIMINTA-ALUEELLA

PARKANO-KIHNIÖ SOTE -YHTEISTOIMINTA-ALUEELLA Parkanon kaupunki Perusturvaosasto KULJETUSPALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN PARKANO-KIHNIÖ SOTE -YHTEISTOIMINTA-ALUEELLA 1.1.2018 ALKAEN (Petu yta 14.12.2017 ) KULJETUSPALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN PARKANON-KIHNIÖN

Lisätiedot

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE 26.3.2018 MERJA JÄNTTI TOIMINNANSUUNNITELIJA TALOUDEN JA TOIMINNAN TUKI SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA KELAN KUNTOUTUSKURSSIT KENELLE: KAIKENIKÄISILLE OMAISHOITAJINA

Lisätiedot

Parantumaton sairaus, hoidot sekä kuoleminen ja kuolema vaikuttavat sekä potilaan että perheen taloudelliseen toimeentuloon ja pärjäämiseen.

Parantumaton sairaus, hoidot sekä kuoleminen ja kuolema vaikuttavat sekä potilaan että perheen taloudelliseen toimeentuloon ja pärjäämiseen. Sosiaalinen tuki Parantumaton sairaus, hoidot sekä kuoleminen ja kuolema vaikuttavat sekä potilaan että perheen taloudelliseen toimeentuloon ja pärjäämiseen. Sosiaalityö käsittelee muun muassa kotona selviytymiseen,

Lisätiedot

Sosiaalista turvaa sairauden aikana. Sos.tnt Riitta Björninen/TAYS

Sosiaalista turvaa sairauden aikana. Sos.tnt Riitta Björninen/TAYS Sosiaalista turvaa sairauden aikana Sos.tnt Riitta Björninen/TAYS Toimeentulo sairauden aikana Kelan sairauspäiväraha korvaa ansionmenetystä sairausloman ajalla: 16-67- vuotiaille työssä käyville, yrittäjille,

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Toivakan kunnassa

Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Toivakan kunnassa Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Toivakan kunnassa Perusturvalautakunta 13.2.2018 Sisällys 1. JOHDANTO...3 2. TAVOITE...3 3. KULJETUSPALVELUN LAAJUUS...3 4. MYÖNTÄMISEN PERUSTEET...4 5. HAKUMENETTELY...4

Lisätiedot

Terveydenhuollon matkat Kelalta maakunnille Soste

Terveydenhuollon matkat Kelalta maakunnille Soste Terveydenhuollon matkat Kelalta maakunnille Soste 15.1.2019 Tarja Pajunen sosiaalipoliittinen asiantuntija Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry Perustuslain turva Perustuslaki edellyttää, että sairauden

Lisätiedot

Kela ja lääkekorvaukset

Kela ja lääkekorvaukset Kela ja lääkekorvaukset Korvausjärjestelmä ja lääkkeen korvattavuus Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas, turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen lääkehoito

Lisätiedot

EU:n Vammaiskortti -osallistumisen apuväline

EU:n Vammaiskortti -osallistumisen apuväline EU:n Vammaiskortti -osallistumisen apuväline https://youtu.be/felbof52-pq Mikä on EU:n Vammaiskortti? Yhtenäinen kortti kaikissa maissa saman näköinen Avun tai tuen tarve on helppo osoittaa EU:n Vammaiskortti

Lisätiedot

Ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien lääkeasiat

Ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien lääkeasiat Ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien lääkeasiat Proviisori Jaana Harsia-Alatalo Kelan terveysosaston lääkekorvausryhmä 17.2.2010 Suomen lääkekorvausjärjestelmä: Mitä korvataan? Kela korvaa lääkkeitä,

Lisätiedot

Vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisten kuljetuspalvelu

Vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisten kuljetuspalvelu Kuljetuspalveluhakemus 1 (5) Vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisten kuljetuspalvelu Virkistys- ja asiointimatkat (enintään 18 yhdensuuntaista matkaa/kk) Sipoon kunnan ja lähikuntien alueilla, ei

Lisätiedot

Satakielikeskustelufoorumi 24.5.2016. Vammaisetuudet. Elina Kontio, suunnittelija Kelan etuuspalvelujen lakiyksikkö Vammaisetuusryhmä

Satakielikeskustelufoorumi 24.5.2016. Vammaisetuudet. Elina Kontio, suunnittelija Kelan etuuspalvelujen lakiyksikkö Vammaisetuusryhmä Satakielikeskustelufoorumi 24.5.2016 Vammaisetuudet Elina Kontio, suunnittelija Kelan etuuspalvelujen lakiyksikkö Vammaisetuusryhmä 1 Vammaisetuuslainmuutos 1.6.2015 Lainmuutoksessa erityiskustannusten

Lisätiedot

Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila. Kelan Vammaistuet. Noora Huuskone Projekti, Invalidi ry

Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila. Kelan Vammaistuet. Noora Huuskone Projekti, Invalidi ry 1 Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila Kelan Vammaistuet Noora Huuskone Projekti, Invalidi ry 14.12.2016 2 Sisällys 1 Alle 16 vuotiaiden vammaistuki... 3 1.1 Tuen määrä... 3 2 Yli 16 vuotiaiden vammaistuki...

Lisätiedot

Johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje alkaen

Johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje alkaen Johtokunta 19.12.2016 142 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.2.2017 alkaen 1. TAVOITE JA MÄÄRITTELY Sosiaalihuoltolain (1301/2014 23) mukaista tarveharkintaan

Lisätiedot

Kaarinan kaupunki. Ohjeet kuljetuspalvelun hakijalle

Kaarinan kaupunki. Ohjeet kuljetuspalvelun hakijalle 1 Kaarinan kaupunki Ohjeet kuljetuspalvelun hakijalle 1 2 1 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN LIIKKUMISTA TUKEVIEN PALVELUIDEN TOIMINTAOHJE Tavoite Sosiaalihuoltolain (23 :n) mukaan esteetön ja toimiva joukkoliikenne

Lisätiedot

Liite 3 / johtokunta 17.11.2014 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2015 ALKAEN

Liite 3 / johtokunta 17.11.2014 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2015 ALKAEN Liite 3 / johtokunta 17.11.2014 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2015 ALKAEN Tämä toimintaohje kumoaa Sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta 1.1.2013 voimaan tulleen

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen. Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen. Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4 2 Kuljetuspalvelun tavoite ja laajuus Kuljetuspalveluiden tavoitteena on edistää ja ylläpitää

Lisätiedot

Hyväksytty johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE ALKAEN

Hyväksytty johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE ALKAEN Hyväksytty johtokunta 12.12.2011 191 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2012 ALKAEN Tämä toimintaohje kumoaa Sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta 1.5.2010 voimaan

Lisätiedot

Kela ja lääkekorvaukset

Kela ja lääkekorvaukset Kela ja lääkekorvaukset 1 Korvausjärjestelmä ja lääkkeen korvattavuus 2 Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas, turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen lääkehoito

Lisätiedot

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Mihin menoihin tukea voi saada? 2 Mitkä tulot vaikuttavat tukeen? 3 Miten tuen määrä lasketaan? 4 Hakeminen ja maksaminen

Lisätiedot

Infotilaisuus maahanmuuttajille. Toimeentulotuki Sampola

Infotilaisuus maahanmuuttajille. Toimeentulotuki Sampola Infotilaisuus maahanmuuttajille Toimeentulotuki 22.2.2017 Sampola Mistä toimeentulotukea voi hakea? KELA KUNTA Perustoimeentulotuki 1.1.2017 alkaen Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki Toimeentulotuki

Lisätiedot

Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus. Osoite Puhelin. Osoite. Pystyttekö käyttämään julkisia liikennevälineitä?

Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus. Osoite Puhelin. Osoite. Pystyttekö käyttämään julkisia liikennevälineitä? HAMINAN KAUPUNKI Ikäihmisten palvelut Kotihoitokeskus Pikkuympyräkatu 3 49400 HAMINA P. 0400 801 831 KULJETUSPALVELUHAKEMUS Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Saap.pv Dnro HAKIJA Sukunimi ja etunimet

Lisätiedot

Liite 1 / johtokunta 21.12.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1.

Liite 1 / johtokunta 21.12.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1. Liite 1 / johtokunta 21.12.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1.2016 alkaen 1. TAVOITE JA MÄÄRITTELY Sosiaalihuoltolain (1301/2014 23) mukaista

Lisätiedot

Terveys ja kuntoutus numeroina 2014

Terveys ja kuntoutus numeroina 2014 Terveys ja kuntoutus numeroina 2014 Voit hakea Kelan tukia verkossa www.kela.fi/asiointi Sisältö Lääkärin- ja hammaslääkärin palkkiot Tutkimus ja hoito Matkakorvaus sairaus- ja kuntoutusmatkoista Lääkekorvaukset

Lisätiedot

KELAN ETUUDET NUMEROINA 2016

KELAN ETUUDET NUMEROINA 2016 KELAN ETUUDET NUMEROINA 2016 KOTI JA PERHE TERVEYS JA KUNTOUTUS OPISKELU JA ASEVELVOLLISUUS TYÖTTÖMYYS ELÄKKEELLE Hakemukset ja liitteet www.kela.fi/asiointi Puhelinpalvelu ma pe klo 8 18 Asevelvollisen

Lisätiedot

PoSan vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto Viranomaisesite

PoSan vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto Viranomaisesite Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto: Aikuissosiaalityön päällikkö Puh. 044 577 2746, ma-ti, to-pe klo 9.00 10.00 Työnjohto ja hallinto Vakituiset ja tilapäiset asumispalvelusijoitukset (sis. myös Vpl:n

Lisätiedot

1(7) HAKEMUS SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSILLE. Hakemuksen saapumispäivä. Täytäthän hakemus huolellisesti!

1(7) HAKEMUS SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSILLE. Hakemuksen saapumispäivä. Täytäthän hakemus huolellisesti! 1(7) Hakemuksen saapumispäivä Liite kpl Täytäthän hakemus huolellisesti! Hakijan suku- ja etunimet (perhekurssille lapsen tiedot) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Syntymäaika Kutsumanimi Puhelinnumero

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki. Lyhyesti ja selkeästi

Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki. Lyhyesti ja selkeästi Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Perustoimeentulotuki 1 Mihin menoihin perustoimeentulotukea voi saada? 2 Perusosa 2 Muut perusmenot 3 Miten tulot vaikuttavat

Lisätiedot

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut Sosiaaliohjaaja Porin perusturva Vammaispalvelut LAINSÄÄDÄNTÖ Perustuslaki : 6 yhdenvertaisuus, 19 oikeus sosiaaliturvaan Sosiaalihuoltolaki: 1 yksityisen henkilön,

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolai 23 :n. tukevat palvelut alkaen. Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos

Sosiaalihuoltolai 23 :n. tukevat palvelut alkaen. Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos Sosiaalihuoltolai n 23 :n l i i k k u m i s t a tukevat palvelut S o v e l t a m i s o h j e e t 1.1.2017 alkaen Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos Sisällys Sosiaalihuoltolain 23.n mukaisten liikkumista

Lisätiedot

Mikä on EU:n Vammaiskortti?

Mikä on EU:n Vammaiskortti? EU:n Vammaiskortti Mikä on EU:n Vammaiskortti? EU:n Vammaiskortti lisää mahdollisuuksia https://youtu.be/felbof52-pq EU:n Vammaiskortilla uusia tyytyväisiä asiakkaita https://youtu.be/2i6of-ytoim Mikä

Lisätiedot

Mikä on EU:n Vammaiskortti?

Mikä on EU:n Vammaiskortti? EU:n Vammaiskortti Mikä on EU:n Vammaiskortti? EU:n Vammaiskortti lisää mahdollisuuksia https://youtu.be/felbof52-pq EU:n Vammaiskortilla uusia tyytyväisiä asiakkaita https://youtu.be/2i6of-ytoim Mikä

Lisätiedot

MAINIO OPAS IÄKKÄÄN PALVELUJEN HANKKIMISEEN

MAINIO OPAS IÄKKÄÄN PALVELUJEN HANKKIMISEEN MAINIO OPAS IÄKKÄÄN PALVELUJEN HANKKIMISEEN ELÄKKEENSAAJAN ETUUDET PALVELUJEN HANKINTAAN Eläkkeensaajana sinun kannattaa hyödyntää yhteiskunnan tarjoamat tuet ja vähennykset palvelujen hankinnassa. Tuen

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje alkaen

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje alkaen SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1.2018 alkaen 1. TAVOITE JA MÄÄRITTELY Sosiaalihuoltolain (1301/2014 23) mukaista tarveharkintaan ja Suupohjan

Lisätiedot

TAVOITTEET. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää. vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisina

TAVOITTEET. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää. vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisina 2015 LAKI Vammaispalvelulaissa on määritelty ne palvelut ja taloudelliset tukitoimet, joita kunnan sosiaalitoimi järjestää Vammaisille henkilöille. Lain tarkoituksena on edistää vammaisten henkilöiden

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

Kelan palvelut henkilöasiakkaille

Kelan palvelut henkilöasiakkaille Kelan palvelut henkilöasiakkaille Susanna Sinda, Kelan Ulkomaan yksikkö 17. 18.2.2010 Kelan palvelukanavat Kelan palvelukanavia ovat posti puhelinpalvelu verkkopalvelut 1) kaikille avoimet palvelut (www.kela.fi)

Lisätiedot

Kelan korvaamat sairausvakuutuslain mukaiset matkat

Kelan korvaamat sairausvakuutuslain mukaiset matkat Kelan korvaamat sairausvakuutuslain mukaiset matkat 7.4.2011 Mirja Reinikka Kela, Oulun toimisto Kela korvaa matkakustannuksia Sairauden, vaikean vamman raskauden, synnytyksen ja Kelan järjestämän kuntoutuksen

Lisätiedot

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Perustoimeentulotuki 1 Mihin menoihin tukea voi saada? 2 Miten tulot vaikuttavat tukeen? 3 Miten tuen määrä lasketaan?

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan vakuutuspiiri I Västra Nylands försäkringsdistrikt. Kelan etuudet läheisen sairastuessa Mats Enberg 8.12.2011

Länsi-Uudenmaan vakuutuspiiri I Västra Nylands försäkringsdistrikt. Kelan etuudet läheisen sairastuessa Mats Enberg 8.12.2011 Kelan etuudet läheisen sairastuessa Mats Enberg 8.12.2011 Kelan kortit Kela-kortti on Kelan asiakaskortti. Se voi olla kuvaton tai kuvallinen. Kuvallisia kortteja ei enää myönnetä. Kuvaton kortti annetaan

Lisätiedot

Tarja Pajunen 2013. Hengityssairaan sosiaaliturvasta EKSOTE 18.9.2013

Tarja Pajunen 2013. Hengityssairaan sosiaaliturvasta EKSOTE 18.9.2013 Tarja Pajunen 2013 Hengityssairaan sosiaaliturvasta EKSOTE 18.9.2013 Hengitysliitto Hengitysterveyttä ja hyvää elämää Hengitysterveys on jokamiehenoikeus Tarja Pajunen 2013 Hengitysliitto on Hengitysliitto

Lisätiedot

Kelan etuudet erityisnuorta tukemassa

Kelan etuudet erityisnuorta tukemassa Kelan etuudet erityisnuorta tukemassa Lapin keskussairaala 14.9.2016 Arja Törmänen, Kela Pohjoinen vakuutuspiiri NUOREN KUNTOUTUSRAHA Myöntämisedellytykset Ikä 16-19 vuotta Työ- ja opiskelukyky tai mahdollisuudet

Lisätiedot

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana Anne Flak Suunnittelija 17.4.2019 Kuntoutusrahan myöntöedellytykset 16 67 vuoden ikä Kuntoutuspäätös Työstä estyminen kuntoutuksen vuoksi, vähintään 4h matkoineen

Lisätiedot

POTILAAN SOSIAALITURVA-ASIOITA V. 2007 1. (Koks/ hb)

POTILAAN SOSIAALITURVA-ASIOITA V. 2007 1. (Koks/ hb) POTILAAN SOSIAALITURVA-ASIOITA V. 2007 1. (Koks/ hb) TERVEYDENHUOLTO Maksut: - sairaalan hoitopäivämaksu 26 /vrk; poliklinikkamaksu 22 - sarjahoitomaksu 6 / käynti - max 45 kertaa - sakkomaksu 27 - maksukatto

Lisätiedot

Kelan kuntoutukseen haku ja kuntoutuskurssit vuonna 2016

Kelan kuntoutukseen haku ja kuntoutuskurssit vuonna 2016 Kelan kuntoutukseen haku ja t vuonna 2016 o keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa kuntoutuksen mahdollisuudesta o kysy sopivinta kurssia esim. hoitavalta lääkäriltä, Kelasta, kuntoutuslaitoksesta tai

Lisätiedot

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Sosiaali- ja terveystoimi saapumispäivä

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Sosiaali- ja terveystoimi saapumispäivä OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Sosiaali- ja terveystoimi saapumispäivä HOIDETTAVAA KOSKEVAT TIEDOT Henkilötiedot Nimi Henkilötunnus Osoite Puhelin Tiedot hoitosuhteesta Hoidettava on hoitajan puoliso/avopuoliso

Lisätiedot

MATKAKORVAUKSET Taksimatkojen sähköinen suorakorvausmenettely. Juhani Rinne Kehittämispäällikkö

MATKAKORVAUKSET Taksimatkojen sähköinen suorakorvausmenettely. Juhani Rinne Kehittämispäällikkö MATKAKORVAUKSET Taksimatkojen sähköinen suorakorvausmenettely Juhani Rinne Kehittämispäällikkö 21.1.2015 Suorakorvausmenettelyn käytännön toteutusmalli matkojen yhdistelyssä Menettely koskee Kelan korvaamia

Lisätiedot

Vammaispalvelulaista. Vammaispalveluraadille Johtava sosiaalityöntekijä Emmi Hanhikoski

Vammaispalvelulaista. Vammaispalveluraadille Johtava sosiaalityöntekijä Emmi Hanhikoski Vammaispalvelulaista Vammaispalveluraadille 15.5.2013 Johtava sosiaalityöntekijä Emmi Hanhikoski 30.5.2013 Vammaispalvelulaki Ketä laki koskee? Vammaisuus (VpL 2 ) vamma tai sairaus pitkäaikaisuus eli

Lisätiedot

TERAPIAAN HAKEUTUMINEN

TERAPIAAN HAKEUTUMINEN TERAPIAAN HAKEUTUMINEN Kelan kustantamaan kuntoutuspsykoterapiaan hakeutumisesta sekä mahdollisista etuuksista terapiakustannuksia koskien MTKL Tietopalvelu Propelli, kuntoutusneuvoja Milla Ristolainen

Lisätiedot

KULJETUSPALVELUHAKEMUS Loviisan perusturvakeskus Vammaispalvelut

KULJETUSPALVELUHAKEMUS Loviisan perusturvakeskus Vammaispalvelut KULJETUSPALVELUHAKEMUS Loviisan perusturvakeskus Vammaispalvelut VAMMAISPALVELULAIN MUKAINEN VAIKEAVAMMAISTEN KULJETUSPALVELU Kuljetuspalvelun tarve Virkistys- ja asiointimatkat (enintään 18/ yhdensuuntaista

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka

Postinumero ja -toimipaikka SOMERON KAUPUNKI VAMMAISPALVELU Turuntie 46 B 31400 SOMERO VAIKEAVAMMAISEN KULJETUSPALVELU HAKEMUS/TARKISTUS Saapumispäivä.. Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun hakeminen Täyttäkää hakemuslomake

Lisätiedot

HAKEMUS ASUMISPALVELUIHIN. Ikäihmiset Mielenterveyskuntoutujat Päihdekuntoutujat. Saapumispäivä: / 20 Käsittelypäivä: / 20.

HAKEMUS ASUMISPALVELUIHIN. Ikäihmiset Mielenterveyskuntoutujat Päihdekuntoutujat. Saapumispäivä: / 20 Käsittelypäivä: / 20. Hakijan tiedot Sukunimi Henkilötunnus Ikäihmiset Mielenterveyskuntoutujat Päihdekuntoutujat Saapumispäivä: / 20 Käsittelypäivä: / 20 Etunimet Kotikunta Kotiosoite Puhelinnumero Siviilisääty naimaton naimisissa

Lisätiedot

Vammaispalvelut ja kehitysvammahuollon palvelut Helsingissä Vammaisten sosiaalityö 1

Vammaispalvelut ja kehitysvammahuollon palvelut Helsingissä Vammaisten sosiaalityö 1 Vammaispalvelut ja kehitysvammahuollon palvelut Helsingissä 4.4.2018 Vammaisten sosiaalityö 1 Tehtävien jako Sosiaali- ja terveysministeriö määrittelee palvelujen kehittämisen suuntaviivat, valmistelee

Lisätiedot

Sosiaaliturvaopas nuorisopsykiatrian potilaille

Sosiaaliturvaopas nuorisopsykiatrian potilaille Sosiaaliturvaopas nuorisopsykiatrian potilaille Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista ja sosiaalipalveluista. Päivitetty

Lisätiedot

Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet. Lyhyesti ja selkeästi

Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet. Lyhyesti ja selkeästi Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Terveys ja kuntoutus 1 Kun sairastut 2 Kuka voi saada Kelan tukia? 2

Lisätiedot

Reumapotilaan sosiaaliturva. Sosiaalityöntekijä Hanna Keski-Nisula/TAYS Suomen Reumahoitajayhdistys ry Koulutuspäivät

Reumapotilaan sosiaaliturva. Sosiaalityöntekijä Hanna Keski-Nisula/TAYS Suomen Reumahoitajayhdistys ry Koulutuspäivät Reumapotilaan sosiaaliturva Sosiaalityöntekijä Hanna Keski-Nisula/TAYS Suomen Reumahoitajayhdistys ry Koulutuspäivät 9.2.2017 Kela Kelan korvaukset, etuudet ja kuntoutus: Lääkkeet Matkat Yksityinen sairaanhoito

Lisätiedot

keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta

keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta Tarja Pajunen 14.9.2011 Hengitysliitto 70 vuotta Hengitysterveys on jokamiehenoikeus 2. Elämästä pitää oppia löytämään parhaat puolet. Toimintaa ympäri

Lisätiedot

3 Suorakorvausmenettelyn piiriin kuuluvat vakuutetuthenkilöt

3 Suorakorvausmenettelyn piiriin kuuluvat vakuutetuthenkilöt 3 Suorakorvausmenettelyn piiriin kuuluvat vakuutetuthenkilöt ja ostot Suorakorvausmenettely koskee Suomessa asuvia, sairausvakuutuslain mukaan vakuutettuja henkilöitä. Lisäksi suorakorvausmenettely koskee

Lisätiedot

Tarja Pajunen 2013. Hengityssairaan sosiaaliturvasta Kajaanissa 10.10.2013

Tarja Pajunen 2013. Hengityssairaan sosiaaliturvasta Kajaanissa 10.10.2013 Tarja Pajunen 2013 Hengityssairaan sosiaaliturvasta Kajaanissa 10.10.2013 Hengitysliitto Hengitysterveyttä ja hyvää elämää Hengitysterveys on jokamiehenoikeus Tarja Pajunen 2013 Hengitysliitto on Hengitysliitto

Lisätiedot

Kela-kortti. Kuvattoman Kela-kortin tiedot

Kela-kortti. Kuvattoman Kela-kortin tiedot Kela-kortti Kela antaa sairausvakuutuslain mukaan vakuutetulle henkilölle sairausvakuutuskortin (SVL 15 luku 1 ), joka toimii vakuutustodistuksena. Poikkeustilanteessa Kela voi antaa myös lomakkeelle SV

Lisätiedot

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Takaisinperintä Regressi Mari Haavisto 4.4.20 Korvauksen hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista

Lisätiedot

Omaishoitajien valmennus. Toimeentulotuki Marja Salminen Johtava sosiaalityöntekijä Pohjoisen aikuissosiaalityö Etuuskäsittely

Omaishoitajien valmennus. Toimeentulotuki Marja Salminen Johtava sosiaalityöntekijä Pohjoisen aikuissosiaalityö Etuuskäsittely Omaishoitajien valmennus Toimeentulotuki Marja Salminen Johtava sosiaalityöntekijä Pohjoisen aikuissosiaalityö Etuuskäsittely Toimeentulotuki Toimeentulotuki koostuu perustoimeentulotuesta, täydentävästä

Lisätiedot

Miten lääkkeitä korvataan ja

Miten lääkkeitä korvataan ja Miten lääkkeitä korvataan ja kenelle? Jaana Harsia-Alatalo Proviisori Terveysosasto/lääkeryhmä 1 Miksi ja kenelle lääkkeitä korvataan? Historiaa. Sairausvakuutuslain mukainen lääkekorvausjärjestelmä tuli

Lisätiedot

Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista, sosiaalipalveluista ja

Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista, sosiaalipalveluista ja SOSIAALITURVA Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista, sosiaalipalveluista ja verotuksesta. Päivitetty 2/2016 Tässä

Lisätiedot

keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta Tarja Pajunen 6.10.2011 Hämeenlinna

keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta Tarja Pajunen 6.10.2011 Hämeenlinna keuhkoahtaumatautia sairastavan sosiaaliturvasta Tarja Pajunen 6.10.2011 Hämeenlinna Hengitysliitto 70 vuotta Hengitysterveys on jokamiehenoikeus 2. Elämästä pitää oppia löytämään parhaat puolet. Toimintaa

Lisätiedot

Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet. Lyhyesti ja selkeästi

Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet. Lyhyesti ja selkeästi Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Terveys ja kuntoutus 1 Kun sairastut 2 Kuka voi saada Kelan tukia? 2

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumista tukevan palvelun kuljetuspalvelun myöntämisen perusteet alkaen

Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumista tukevan palvelun kuljetuspalvelun myöntämisen perusteet alkaen Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumista tukevan palvelun kuljetuspalvelun myöntämisen perusteet 1.1.2018 alkaen Yhtymähallitus 12.12.2017 158 Sisällys 1. Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumista tukevan

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolain mukaiset liikkumista tukevat palvelut

Sosiaalihuoltolain mukaiset liikkumista tukevat palvelut 1 Sosiaali ja terveyspalvelut Hoito ja hoivapalvelut Sosiaalihuoltolain mukaiset liikkumista tukevat palvelut Soveltamisohje 1.12.2017 alkaen Sosiaali- ja terveyslautakunta 12.10.2017 2 SISÄLLYS 1. PALVELUN

Lisätiedot

TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA. TPA Tampere: toimeentulo tehostetussa palveluasumisessa!

TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA. TPA Tampere: toimeentulo tehostetussa palveluasumisessa! TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA 1! Perustieto Mitä TPA on? TPA sisältö Mitä asukas maksaa itse Maksun määräytyminen KELA:n tuet Maksukatto Maksualennus Syventävätieto Hakemus Esimerkki maksuista

Lisätiedot

Sosiaaliturvaopas nuorisopsykiatrian potilaille

Sosiaaliturvaopas nuorisopsykiatrian potilaille Sosiaaliturvaopas nuorisopsykiatrian potilaille Tämä opas kertoo, mitä rahallista tukea Kela antaa sairauden hoitoon ja kuntoutukseen. Lisäksi opas kertoo sairaalamaksuista ja sosiaalipalveluista. Päivitetty

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUN PALVELUASUMINEN

VAMMAISPALVELUN PALVELUASUMINEN POHJOIS-SATAKUNNAN HANKEKUNNAT HONKAJOKI, JÄMIJÄRVI, KANKAANPÄÄ, KARVIA VAMMAISPALVELUN PALVELUASUMINEN TOIMINTAOHJE Palvelun määritelmä Vaikeavammaisen määritelmä Palveluasumiseen liittyvät palvelut ja

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016 LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016 Perusturvalautakunta 25.2.2016 Liite Sivu 2 / 7 Sisällys LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET 1.3.2016 -----------------------------

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut Huittisten kaupunki

Ikäihmisten palvelut Huittisten kaupunki 2016 2016 Ikäihmisten palvelut Huittisten kaupunki 1 Sisällys 1. Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu eli asiointikuljetus... 2 1.1 Huomioon otettavat tulot ja menot... 3 1.2 Hakumenettely... 4

Lisätiedot

Sairausajan tuet ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat, kuntoutus ja vammaistuet LYHYESTI JA SELKEÄSTI

Sairausajan tuet ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat, kuntoutus ja vammaistuet LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sairausajan tuet ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat, kuntoutus ja vammaistuet LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Sairausajan tuet ja kuntoutus 1 Kun sairastut 2 Kela-kortti 2 Eurooppalainen

Lisätiedot

TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA. TPA Tampere: toimeentulo tehostetussa palveluasumisessa

TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA. TPA Tampere: toimeentulo tehostetussa palveluasumisessa TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA 1 Perustieto Mitä TPA on? TPA sisältö Mitä asukas maksaa itse Maksun määräytyminen KELA:n etuudet Maksukatto Maksualennus Syventävä tieto Hakemus Esimerkki maksuista

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 Mitä omaishoidon tuki on? Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Omaishoidon

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumista tukevien taksipalveluiden järjestäminen

Sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumista tukevien taksipalveluiden järjestäminen Sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumista tukevien taksipalveluiden järjestäminen Sosiaalilautakunta 16.11.2017 83 2 Sisällys 1. Sosiaalihuoltolain mukaiset liikkumista tukevat palvelut... 3 1.1. Liikkumista

Lisätiedot

Pvm. asioimis- ja virkistys opiskelu työ Montako yhdensuuntaista asioimis- ja virkistysmatkaa arvioitte tarvitsevanne kuukaudessa

Pvm. asioimis- ja virkistys opiskelu työ Montako yhdensuuntaista asioimis- ja virkistysmatkaa arvioitte tarvitsevanne kuukaudessa Ylöjärven kaupunki Vammaispalvelu Kuruntie 10 33470 Ylöjärvi p. 03 565 30 000 Kuljetuspalveluhakemus Asiakastiedot matkapalvelukeskusta varten Pvm 1 HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet (Alleviivatkaa kutsumanimi)

Lisätiedot

Lääkkeiden korvattavuus

Lääkkeiden korvattavuus Sosiaaliturvan abc toimittajille 26.5.2011 Lääkkeiden korvattavuus Suomessa Päivi Kaikkonen yliproviisori Kela Terveysosasto 1 Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas,

Lisätiedot

Vammaispalvelulaki uudistuu

Vammaispalvelulaki uudistuu 1 Uusi vammaispalvelulaki Selkokielinen teksti, 27.9.2018 Vammaispalvelulaki uudistuu Vammaispalvelulaki muuttuu. Vanha vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdistetään yhdeksi laiksi, joka koskee kaikkia

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAHUOLTO. Maksu Maksu Asiakasmaksulaki 7b ja 7c ja 21

KEHITYSVAMMAHUOLTO. Maksu Maksu Asiakasmaksulaki 7b ja 7c ja 21 KEHITYSVAMMAHUOLTO Asiakasmaksulaki 4 : Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukainen erityishuolto ja erityishuollon saamiseksi välttämättömät kuljetukset ovat maksuttomia. Kehitysvammaisen

Lisätiedot

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja?

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Kunnan muistihoitajat ja -koordinaattorit Muistihoitajat ja -koordinaattorit ovat muistisairaan ja hänen perheensä tukemiseen koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia.

Lisätiedot

Muistiasiakkaan palvelut Naantalissa

Muistiasiakkaan palvelut Naantalissa Muistiasiakkaan palvelut Naantalissa Alkusanat Jokainen sairastunut ja läheinen tarvitsee perustietoa sairaudesta, hoidosta ja kuntoutuksesta. Muistisairaudesta huolimatta elämä voi jatkua täysipainoisena.

Lisätiedot

Suomeksi Näin käytät ereseptiä

Suomeksi Näin käytät ereseptiä Suomeksi Näin käytät ereseptiä Kaikkialla Suomessa siirrytään vaiheittain käyttämään sähköistä reseptiä eli ereseptiä. Tarkista, mitkä apteekit ja terveydenhuollon toimipaikat käyttävät jo ereseptiä. Saat

Lisätiedot

Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet. Lyhyesti ja selkeästi 2011

Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet. Lyhyesti ja selkeästi 2011 Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet Lyhyesti ja selkeästi 2011 Sisällys Terveys ja kuntoutus 1 Kun sairastut 2 Kuka voi saada Kelan tukia?

Lisätiedot

VAIKEAVAMMAISTEN KULJETUSPALVELUHAKEMUS

VAIKEAVAMMAISTEN KULJETUSPALVELUHAKEMUS VAIKEAVAMMAISTEN KULJETUSPALVELU Vammaispalvelulain nojalla voidaan kuljetuspalvelua ja siihen liittyvää saattajapalvelua järjestää henkilölle, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka ei vammansa

Lisätiedot

HAKEMUS. vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisen kuljetuspalvelu sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu

HAKEMUS. vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisen kuljetuspalvelu sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu HAKEMUS vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisen kuljetuspalvelu sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Pielaveden kunta/perusturvaosasto Hakemus saapunut / 20 PL 27, 72401 Pielavesi Vastaanottaja

Lisätiedot

OMAISHOIDON TUKI. Muutokset mahdollisia

OMAISHOIDON TUKI. Muutokset mahdollisia OMAISHOIDON TUKI 2019 Muutokset mahdollisia Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun läheisen henkilön toimesta.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:4. Palveluseteli. ohjeita käyttäjälle SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:4. Palveluseteli. ohjeita käyttäjälle SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:4 Palveluseteli ohjeita käyttäjälle SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2004 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1505-1 Painosmäärä: 10.000 kpl Taitto: AT-Julkaisutoimisto

Lisätiedot

Kelan korvaamat. terveydenhuoltoon. Kela, Terveysosasto 12.9.2013

Kelan korvaamat. terveydenhuoltoon. Kela, Terveysosasto 12.9.2013 Kelan korvaamat matkat terveydenhuoltoon Kela, Terveysosasto 12.9.2013 Matkakorvausten myöntämisperusteet Matka korvataan sairauden, raskauden, synnytyksen ja Kelan myöntämän kuntoutuksen vuoksi tehdyistä

Lisätiedot