SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 276 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 591

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 276 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 591"

Transkriptio

1 14/ Kaupunginhallitus TID - AIKA kl./klo 15:00-19:05 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo 276 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen Esityslistan hyväksyminen Verotustiedot Lausunto Turun hallinto-oikeudelle Rakentaminen osalle Kirkkosalmenrannan asuntoalueesta Saariston tietoliikenneyhteyksien varmistamiseen liittyvät järjestelyt Saariston kuituverkon kehittäminen ja hallinnointi Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa Ympäristönsuojelutarkastajan viran perustaminen Paraisten kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat vuoden 2017 kuntavaaleissa Äänestysalueiden vaalipäivän äänestyspaikat vuoden 2017 kuntavaaleissa Kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston vuoden 2017 kokousaikataulu Uuden jäsenen valitseminen elinkeinotoimikuntaan Kaupunginvaltuuston kokouksessa 18. lokakuuta 2016 tehtyjen päätösten täytäntöön paneminen Eri lautakuntien, jaostojen ym. viranomaisten pöytäkirjojen tiedoksi merkitseminen Ilmoitusasiat Ajankohtaiset asiat 628 Det justerade protokollet med anvisning om rättelseyrkande och besvärsanvisning hålls offentligt framlagt i ori ginal i stadshuset i Pargas och som kopior på områdeskontoren i Na gu, Kor po, Houtskär och Iniö. Kokouksen tarkastettu pöytäkirja, johon on liitetty oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoitus, pidetään yleisesti nähtävänä alkuperäisenä kaupungintalolla Paraisilla ja jäljennöksenä Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön aluekonttoreissa Ordförande/Puheenjohtaja: Mikael Holmberg

2 14/ Kaupunginhallitus TID - AIKA kl./klo 15:00-19:05 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo NÄRVARANDE LEDAMÖTER - LÄSNÄ OLLEET JÄSENET Holmberg Mikael puheenjohtaja Friis Christer Henriksson Carita Hilke Kaija Järvinen Hanna Koskinen Regina Lundqvist Kurt Nyberg Widar Orell Markku Rinne Tarja Särkijärvi Helena ÖVRIGA NÄRVARANDE - MUUT LÄSNÄ OLLEET von Bergmann Andreas kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (poistui klo ) Stolzmann Marianna kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Bergman Ted kaupunginvaltuuston III varapuheenjohtaja Kalliolevo Kai IT-päällikkö (läsnä klo 16:55-17:20) Isberg Niina ruokapalvleupäällikkö (läsnä klo 17:25-18:50 ) Elenius Maija talouspäällikkö (läsnä klo 17:00-18:55) Nygrén Patrik kaupunginjohtaja (kokouksen esittelijä) Avellan Monica kaupunginlakimies (kokouksen pöytäkirjanpitäjä) FRÅNVARANDE - POISSA OLLEET Colliander Cornelius (varajäsen Särkijärvi Helena läsnä) Karlgren Fabian (varajäsen Friis Christer länsä) UNDERSKRIFTER ALLEKIRJOITUKSET Mikael Holmberg Monica Avellan Ordförande/Puheenjohtaja Protokollförare/Pöytäkirjanpitäjä BEHANDLADE ÄRENDEN KÄSITELLYT ASIAT PROTOKOLLET JUSTERAT Markku Orell Tarja Rinne PÖYTÄKIRJA TARKASTETTU on tarkastanut pöytäkirjan on tarkastanut pöytäkirjan sähköisesti sähköisesti PROTOKOLLET HAR VARIT FRAMLAGT Pargas stad / Paraisten kaupunki on ollut nähtävänä PÖYTÄKIRJA ON OLLUT NÄHTÄVÄNÄ Intygar/Todistaa: Carola Isaksson Ledningens sekr. / Johdon siht.

3 14/ Kaupunginhallitus Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Kaupunginhallitus Päätös Todettiin, että kokous oli laillisesti koolle kutsuttu ja päätösvaltainen.

4 14/ Kaupunginhallitus Pöytäkirjantarkastajien valitseminen Kaupunginhallitus Päätös Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Markku Orell ja Tarja Rinne.

5 14/ Kaupunginhallitus Esityslistan hyväksyminen Kaupunginhallitus Päätös Esityslista hyväksyttiin.

6 14/ Kaupunginhallitus Verotustiedot 3554/ /2016 Kaupunginhallitus Valmistelija Talouspäällikkö Maija Elenius, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Kunnilla on verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annetun lain (1346/1999) 14 :n 2 momentin nojalla oikeus tilata Verohallinnolta kiinteistöverotiedot sähköisessä muodossa kiinteistötietoja sisältävien kunnan rekisterien ylläpitoa ja veronsaajien oikeudenvalvontaa varten. Tämä tietoluovutus korvaa kunnille aiemmin luovutetun, tietosisällöltään suppeamman, kiinteistöluettelon. Saman lainkohdan nojalla kunnilla on oikeus tilata vuoden 2015 tuloverotuksen julkiset tiedot Verohallinnolta. Tiedot luovutetaan kunnalle vain kertaalleen. Kunnalla on oikeus luovuttaa saamansa tiedot edelleen kunnan muille viranomaisille edellä mainittuja käyttötarkoituksia varten. Kaupunki haluaa selvittää kiinteistöverotuksen vaikutuksia muun muassa paikallisen elinkeinotoiminnan kehitysedellytyksiin. Tiedot eivät ole tässä muodossaan julkisia ja niiden säilytys ja käyttö kaupungissa hoidetaan yllämainitun lain vaatimusten mukaisesti. Ehdotus Kaupunginhallitus päättää tilata Verohallinnolta verovuoden 2016 kiinteistöverotiedot sekä verovuoden 2015 tuloverotuksen julkiset tiedot. Päätös Tiedoksianto Ehdotus hyväksyttiin. Talouspäällikkö

7 14/ Kaupunginhallitus Lausunto Turun hallinto-oikeudelle 2546/ /2015 Kaupunginhallitus Valmistelija Kaavoituspäällikkö Heidi Saaristo-Levin, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Paraisten kaupunginvaltuusto on :ssä 75 tekemällään päätöksellä hyväksynyt ranta-asemakaavan tilalle Sommarö ( ) Borstössä Paraisilla. Ranta-asemakaavan myötä yksi Eteläisen Nauvon osayleiskaavassa osoitettu rakennusoikeus (RA) siirtyy Sommaröstä loma-asuntojen alueelta RA5 Sillskäriin. Varsinais-Suomen ELY-keskus on valittanut päätöksestä ja Turun hallinto-oikeus on pyytänyt kaupungin lausuntoa. ELY-keskus esittää valituksessaan, että ranta-asemakaavan hyväksymispäätös on Eteläisen Nauvon osayleiskaavan vastainen eikä siten täytä asemakaavan sisältövaatimuksia (MRL 54 ) ja että päätös on ranta-alueiden loma-asutusta koskevan asemakaavan erityisten sisältövaatimusten (MRL 73 :n 1 momentin 3 kohta) vastainen. Maankäyttö- ja rakennuslain 50 :n mukaan asemakaava laaditaan alueiden käytön yksityiskohtaista järjestämistä, rakentamista ja kehittämistä varten. Asemakaavan tarkoituksena on osoittaa tarpeelliset alueet eri tarkoituksia varten ja ohjata rakentamista ja muuta maankäyttöä paikallisten olosuhteiden, kaupunki- ja maisemakuvan, hyvän rakentamistavan, olemassa olevan rakennuskannan käytön edistämisen ja kaavan muun ohjaustavoitteen edellyttämällä tavalla. Lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain 54 :n mukaan asemakaavaa laadittaessa on otettava huomioon maakuntakaava ja oikeusvaikutteinen yleiskaava. ELY-keskus katsoo, ettei kaava ole voimassa olevan osayleiskaavan mukainen. Kaupunki kummeksuu tätä valitusperustetta, koska laki edellyttää yleiskaavan huomioon ottamista, mikä asemakaavaa laadittaessa on myös tehty. Kaavoituksen aikana on kuultu viranomaisia ja kaavaa on tarkistettu toiveiden mukaisesti. ELY-keskuksen lausunnosta ei käy nimenomaisesti ilmi, minkä ranta-asemakaavaratkaisun vaikutusten se katsoo poikkeavan niin radikaalisti voimassa olevan yleiskaavan vaikutuksista, että ranta-asemakaavan hyväksymispäätös ELY-keskuksen mielestä on kumottava. Kaupungin käsityksen mukaan yleiskaavaratkaisu täsmentyy ranta-asemakaavan myötä, joka tarkan harkinnan jälkeen ohjaa ja rajoittaa rakentamista herkässä saaristomaisemassa. Ranta-asemakaavassa säilyy osayleiskaavan pääasiallinen tarkoitus, joka on esitetty koko aluekokonaisuudelle, eli alueen luonne säilyy maa- ja metsätalousalueena, jossa on ulkoilun ja ympäristöarvojen ohjaamistarvetta, ja tarkan harkinnan jälkeen loma-asumisen alueita on osoitettu saaristomaiseman kannalta sopiviin paikkoihin.

8 14/ Kaupunginhallitus Liite 1 ELY-keskuksen valitus ELY-keskus on valituksessaan viitannut maankäyttö- ja rakennuslain 73 :n 1 momentin 3 kohtaan, jonka mukaan rannoille laadittavat kaavat on laadittava niin, että ranta-alueille jää riittävästi yhtenäistä rakentamatonta aluetta. Kaavaselostuksesta käy ilmi, että ns. vapaan rannan määrä kasvaa suhteessa voimassa olevaan yleiskaavaan ja että maastoltaan suhteellisen jyrkkä Lillönin saari säilyy kokonaisuudessaan rakentamattomana, kun taas Sillskäriin osoitetaan uusi, hyvin rajallinen ja kapea loma-asunnon rakennuspaikka koilliseen avautuvaan kallionkoloon. Paraisten kaupunki katsoo, että ELY-keskuksen viittaus maankäyttö- ja rakennuslain 73 :n 1 momentin 3 kohtaan on siten perusteeton. Huomionarvoista tässä yhteydessä on myös se, että ELY-keskus ei perusta valitustaan maankäyttö- ja rakennuslain 73 :n 1 momentin 1 tai 2 kohtaan, joissa määrätään, että suunnitellun rakentamisen ja muun maankäytön on sopeuduttava rantamaisemaan ja muuhun ympäristöön ja että luonnonsuojelu, maisema-arvot, virkistystarpeet, vesiensuojelu ja vesihuollon järjestäminen sekä vesistön, maaston ja luonnon ominaispiirteet on muutoinkin otettava huomioon. Paraisten kaupunki toteaa, että ranta-asemakaava täyttää kaikki maankäyttö- ja rakennuslain 73 :ssä asetetut vaatimukset. Ehdotus Päätös Paraisten kaupunki antaa edellä olevan selvityksen lausuntonaan Turun hallinto-oikeudelle. Ehdotus hyväksyttiin.

9 14/ Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Rakentaminen osalle Kirkkosalmenrannan asuntoalueesta 2198/ /2010 Kaupunginhallitus Valmistelija ja esittelijä: Kaupunginjohtaja Folke Öhman, puh etunimi.sukunimi@lansi-turunmaa.fi Paraisten kaupunki myi yhteensä kahdeksan tonttia Kirkkosalmenrannan asuntoalueelta Hartela Kiinteistömyynti Oy:lle, joka osti tontit perusteilla olleen yhtiön nimiin. Tonttien yhteenlaskettu pinta-ala on m 2 ja kauppahinta oli euroa. Kauppakirjan mukaan ostaja sitoutui rakentamaan vähintään 10 % kerrosalasta kolmen vuoden kuluessa, 50 % kerrosalasta viiden vuoden kuluessa ja koko kerrosalan kahdeksan vuoden kuluessa tonttien ostamisesta. Mikäli ostaja laiminlyö mainitun rakentamisvelvoitteensa, sopimusrikkomuksesta seuraa sopimussakko, joka vastaa puolta kauppahinnasta. Myyjä voi kuitenkin myöntää sopimussakkoon huojennusta. Tonttien ostosta on kulunut jo kolme vuotta ja sopimussakkoa voidaan siten jo vaatia. Kaupungin näkökulmasta on kuitenkin tärkeintä, että tontit rakennetaan. Tonttikaupan jälkeen on käyty useita neuvotteluja, ja ostaja on etsinyt ratkaisuja, jotka ostajan mukaan vastaisivat kysyntää pohjaratkaisujen ja rakentamistavan osalta. Kaupunki on myötävaikuttanut erilaisiin ratkaisuihin suhtautumalla joustavasti muun muassa kaavamääräyksistä poikkeamiseen. Perusperiaatteista eli suhteellisen tiiviistä puutalorakentamisesta ja yhtenäisestä kaupunkikuvasta ei kuitenkaan ole poikettu. Yhtenä ongelmana on ollut sellaisen rakennustyypin löytäminen, joka pystyy hinnallisesti kilpailemaan markkinoilla tilanteessa, jossa tonttihinta oli suhteellisen korkea ja perustuskustannukset, ennen kaikkea paalutuskustannukset, nekin ovat suhteellisen korkeat. Jos sopimussakko langetetaan täysimääräisenä, se saattaisi hintoihin lisättynä nostaa hintatasoa entisestään. Kaupungin edustajat keskustelivat asiasta Hartelan edustajien kanssa Keskustelussa kävi ilmi, että aikomuksena on ensimmäisen talon saaminen valmiiksi helmikuun 2011 aikana. Sen jälkeen taloja rakennetaan ja myydään sitä mukaa kuin ostajia ilmaantuu. Myytävä talotyyppi perustuu valmiisiin suurelementteihin ja ne voidaan toimittaa hyvin nopealla aikataululla. Vastaavanlaisia rakennuksia on jo toimitettu eräälle asuntoalueelle Uuteenkaupunkiin. Hartelan puolelta ilmoitetaan, että rakentaminen on aikomus aloittaa kävelysillan eteläpuolella sijaitsevalle tontille, Kirkkosalmen rantaan.

10 14/ Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Kaupungin puolelta rakentamisen suunnittelu ei enää tässä vaiheessa riitä, vaan on voitava odottaa, että rakennukset myös konkreettisesti pystytetään. Kaupungin tulee myös kaikissa oloissa säilyttää oikeutensa täysimääräiseen sopimussakkoon sopimusrikkomuksesta. Kun rakentaminen pääsee käyntiin, voidaan ottaa kantaa siihen, onko rakentamisen aloituksen myöhästymiseen mahdollisesti ollut hyväksyttäviä syitä ja voidaanko sopimussakkosummaa huojentaa tai voidaanko siitä vapauttaa kokonaan. Liite 8: päivätty kauppakirja Ehdotus: Kaupunginhallitus päättää ilmoittaa Hartela Kiinteistömyynti Oy:n ostamien tonttien omistajille seuraavaa: Länsi-Turunmaan kaupunki toteaa, että oheisen, päivätyn kauppakirjan kohdan 8 mukaista rakentamisvelvoitetta ei ole täytetty ja että ostaja on siten velvollinen korvaamaan kaupungille sopimusrikkomuksesta puolta kauppahinnasta vastaavan summan. Kaupunki pidättää itsellään oikeuden sopimussakkoon ja päättää maaliskuun 2011 aikana jatkotoimenpiteistä kuultuaan tonttien haltijoita. Kaupunki edellyttää, että tonttien haltijat ovat viimeistään helmikuun 2011 aikana rakennuttaneet vähintään yhden ja aloittaneet vähin tään kaksi taloa alueelle ja että samanaikaisesti esitetään suunnitelma alu eelle rakentamisen etenemisestä. Kaupunki pyytää selvitystä rakentamisen myöhästyneen aloittamisen syistä ja tontinomistajien mahdollista vastinetta sopimussakkoon liittyen. Selvityksen ja vastineen on oltava kaupungilla marraskuun 2010 kuluessa. Päätös: Ehdotus hyväksyttiin. Stadsstyrelsen Valmistelija ja esittelijä: Kaupunginjohtaja Folke Öhman, puh etunimi.sukunimi@lansi-turunmaa.fi Hartela Oy on ja toimittanut kaupungille selvityksen Kirkkosalmenrannan asuntoalueen rakentamisen etenemisestä. Kaupunginhallituksen asettama ehto eli, että Hartelan on helmikuun 2011 kuluessa tullut rakentaa vähintään yksi ja aloittaa vähintään kahden talon rakentaminen alueelle, on täytetty. Rakentamisen jatkamisesta ei sitä vastoin ole uskottavia suunnitelmia ja asuntojen markkinointi on ollut

11 14/ Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus minimaalista. Tämä viittaa siihen, ettei Hartela Oy:llä näytä olevan riittävää kiinnostusta alueen valmiiksi saattamiseen. Liitteet 8-10: Ehdotus: Päätös: päivätty kauppakirja Hartela Oy:n ja päivätyt selvitykset Kaupunginhallitus panee asian pöydälle. Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Stadsstyrelsen Valmistelija ja esittelijä: Kaupunginjohtaja Folke Öhman, puh etunimi.sukunimi@lansi-turunmaa.fi Hartelan toimitusjohtaja Kari Mäkelä ja kaupunginjohtaja ovat keskustelleet asiasta 3.6. ja käsitelleet erilaisia etenemismahdollisuuksia molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun saavuttamiseksi. Keskustelua on käyty muun muassa kaavan ja asuntojen sopeuttamisesta vastaamaan paremmin markkinakysyntää, osan tonteista myymisestä edelleen tai ostamisesta takaisin sekä takuusummista. Hartela on ilmoittanut olevansa valmis tarkentamaan ehdotuksiaan syyskuussa. Hartelan kirje oheistetaan. Liite 18: Ehdotus: Päätös: Hartelan kirje Kaupunginhallitus palauttaa asian neuvottelujen jatkamiseksi Hartela-yhtiöiden kanssa. Asia otetaan käsiteltäväksi uudelleen viimeistään lokakuussa Ehdotus hyväksyttiin. Stadsstyrelsen Valmistelija ja esittelijä: Kaupunginjohtaja Folke Öhman, puh etunimi.sukunimi@parainen.fi Kaupunki on jatkanut keskusteluja Hartelan kanssa realistisen rakentamisaikataulun ja aikaisemmin Rakennus-Lundénin kanssa sovellettujen takuusumman maksamisperiaatteiden pohjalta. Takuusumma korvaa sopimussakon, josta on sovittu päivätyssä kauppakirjassa. Osapuolet ovat päässeet yhteisymmärrykseen oheisesta

12 14/ Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus sopimusehdotuksesta. Kunkin tontin omistusoikeus on siirretty erilliselle yhtiölle. Tällä hetkellä tonteista on rakennettu valmiiksi yksi ja ehdotetun sopimuksen mukaan korttelissa 4 sijaitseva naapuritontti rakennetaan kuluvan vuoden aikana. Loput Hartelan alueesta on määrä olla rakennettuna valmiiksi Hartela maksaa erikseen kustakin rakentamattomasta tontista kaupungille takuusumman, joka maksetaan takaisin, jos aikataulu noudattaa sovittua aikataulua. Lisäksi ehdotetaan, että kaupunki ostaa takaisin kolme lähimpänä Kirkkokuoppaa sijaitsevaa tonttia. Kauppahinta on 80 % siitä, mitä Hartela maksoi tonteista. Ehdotettu kolmen tontin takaisin ostaminen käsitellään myös erillisessä pykälässä. Liite Ehdotus Päätös Ehdotus rakentamista koskevaksi sopimukseksi, kartta Kaupunginhallitus päättää hyväksyä oheisen Kirkkosalmenrantaan rakentamista koskevan sopimuksen solmittavaksi seuraavien yhtiöiden kanssa: Asunto Oy Ahvenranta 1 Parainen, Asunto Oy Ahvenranta 2 Parainen, Asunto Oy Ahvenranta 3 Parainen, Asunto Oy Ahvenranta 5 Parainen, Asunto Oy Kuunariranta Parainen, Asunto Oy Kutteriranta Parainen, Asunto Oy Jahtiranta Parainen ja Asunto Oy Fregattiranta Parainen. Ehdotus hyväksyttiin. Kaupunginhallitus Valmistelija ja esittelijä: Kaupunginjohtaja Folke Öhman, puh etunimi.sukunimi@parainen.fi Edellä olevaan päätökseen sisältyy ehto, että kaupunki ostaa takaisin kolme lähimpänä Kirkkokuoppaa sijaitsevaa tonttia eli korttelin 6 tontit 1 ja 2 ja korttelin 7 tontin 1. Kyse on AO-tonteista, joiden yhteenlaskettu rakennusoikeus on k-m 2 (9 asuntoa). Kauppahinnaksi ehdotettiin euroa, joka vastaa 80 %:a Hartelan tonteista maksamasta hinnasta. Erillisessä päätöksessä , 7, hallitus päätti kuitenkin, että kauppahinta olisi 75 % alkuperäisestä arvosta eli euroa. Hartela on kuitenkin myöhemmin uudessa sopimusehdotuksessa esittänyt sellaisen toiveen, että kaupunki ostaa edellä mainittujen tonttien sijaan takaisin korttelin 5 tontit 3 ja 5. Kauppahinta olisi 75 % alkuperäisestä hinnasta eli euroa. Samanaikaisesti Hartela sitoutuu rakentamaan

13 14/ Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus jäljellä olevat tontit saman aikataulun mukaan kuin edellä. Yhtiö ehdottaa samalla, että takuu annetaan pankkitakuuna talletuksen sijaan. Koska yhtiö pitää itsellään kalliimmat tontit, takuusumma olisi euroa euroa. Aikaisemmin hyväksytyssä sopimuksessa takuusumma on euroa euroa. Koko pankkitakuun on sopimuksen mukaan oltava asetettu viimeistään Tämän ehdon Hartela on täyttänyt. Uusi ehdotus on myönteinen myös kaupungille, koska kauppahinta madaltuu. Kummallakin tontilla on kuitenkin rakennuksia, jotka jossain vaiheessa tulee purkaa. Ehdotettu tonttien takaisin ostaminen käsitellään myös erillisessä pykälässä. Oheismateriaali Liite 21 Liite 22 Ehdotus Päätös Korttelin 5 tontit 3 ja 5 osoittava kartta Uusi sopimusehdotus Kaupunginhallitus päättää :ssä 6 tekemäänsä päätöstä muuttaen hyväksyä oheisen Kirkkosalmenrantaan rakentamista koskevan sopimuksen solmittavaksi seuraavien yhtiöiden kanssa: Asunto Oy Ahvenranta 1 Parainen, Asunto Oy Ahvenranta 2 Parainen, Asunto Oy Ahvenranta 3 Parainen, Asunto Oy Ahvenranta 5 Parainen, Asunto Oy Kuunariranta Parainen, Asunto Oy Kutteriranta Parainen, Asunto Oy Jahtiranta Parainen ja Asunto Oy Fregattiranta Parainen. Andreas von Bergmann ehdotti Carola Selinin kannattamana asian pöydällepanoa. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle. Päätös tarkastettiin välittömästi. Stadsstyrelsen Oheismateriaali Liite 5 Liite 6 Päätös Korttelin 5 tontit 3 ja 5 osoittava kartta Sopimusehdotus Ehdotus hyväksyttiin.

14 14/ Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Valmistelija Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh etunimi.sukunimi@parainen.fi Paraisten kaupungin ja Hartela Oy:n välisen rakentamisvelvoitteen määräajan pidentämistä koskevan sopimuksen mukaan kaikkien tonttien tulisi olla valmiiksi rakennettuja vuoden 2016 loppuun mennessä. Koska tämä ei tule toteutumaan, Hartelan ja kaupungin edustajat ovat yrittäneet neuvotella erilaisista vaihtoehtoisista ratkaisuista allekirjoitetussa sopimuksessa osapuolet ovat sopineet, että osapuolet yrittävät yhdessä löytää sopimuskumppanin, joka voisi rakentaa tontit rakentamisvelvoitteen määräajassa. Sopimuksessa todetaan myös, että tämä ei tarkoita sitä, että Hartela vapautuisi sopimussakosta, jonka yhtiö on velvollinen maksamaan jo allekirjoitetun kauppakirjan nojalla. Rakentamisvelvoitteen määräajan pidentämistä koskevan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Hartela on todennut, ettei yhtiöllä ole edellytyksiä rakentaa tonteille pientaloja, mutta yhtiö ei myöskään ole esittänyt konkreettisia toiveita tai ehdotuksia kaavamuutoksesta tonttien rakentamiseksi vaihtoehtoisilla tavoilla. Neuvottelut aloitettiin uudelleen keväällä 2016 ja kaupunki teki tällöin tonteista tarjouksen (75 % myyntihinnasta siten, että pankkitakaus on osa maksua), jota Hartelan edustajat eivät hyväksyneet. Kaupunki pyysi vastatarjousta ja mielellään siten, että yhtiö antaisi sen ennen juhannusta, jotta osapuolet ehtivät ottaa hyvässä järjestyksessä kantaa vastatarjoukseen ennen rakentamisvelvoitteen määräajan päättymistä. Hartela ei tehnyt vastatarjousta päivätyssä, kaupunginvaltuustolle osoitetussa kirjelmässä Hartela on esittänyt rakentamisvelvoitteen määräajan jatkamista vielä 1 vuodella yhteistyökumppanin löytämiseksi ja, kun tai jos sellainen löytyy, uuden sopimuksen tekemiseksi rakentamisajasta. Toinen Hartelan esittämä vaihtoehto on, että kaupunki ostaa tontit takaisin hinnalla, joka vastaa 75 %:a Hartelan vuonna 2007 maksamasta kauppahinnasta, ja että kaupunki samalla vapauttaa Hartelan asetetuista pankkitakauksista ( euroa). Ilmeistä on, että määräajan pidentäminen ei tässä vaiheessa ole tarkoituksenmukaista, minkä myös tapahtumien vähäinen kehittyminen vuoden

15 14/ Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus aikana vahvistaa. Vaikka yhteistyökumppani löytyisikin, sen jälkeen on vielä sovittava konkreettisen rakentamisen uusista määräajoista. Kaupungin mahdollisuudet asettaa vaatimuksia rakentamisajalle ovat rajalliset ja ne vaikeutuvat entisestään, jos prosessiin otetaan mukaan kokonaan uusi osapuoli. Mikäli kaupunki ostaa tontit takaisin, koko aluetta voidaan miettiä uusiksi, ja kaupungin kaavoitustoimistolla on silloin aivan toisenlaiset edellytykset tarvittaessa toteuttaa kaavamuutos koko alueelle. Neuvottelut koskevat seuraavia tontteja: Kiinteistötunnus Myyntihinta (2007) Takaussumma Lisäksi on huomioitava, että Rakennus Lundén Oy, joka osti suurin piirtein samana ajankohtana yhden Kirkkosalmenrannan tonteista, on maksanut euron sopimussakon vastaavasta laiminlyönnistä. Maanomistajien yhdenvertaiseen kohteluun viitaten kaupungin ei pidä tinkiä sopimussakon vaatimisesta Hartela Oy:ltä. Kaupungin tulee ennen vuoden 2016 päättymistä ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin sopimussakon maksamisen vaatimiseksi Pohjola Pankilta asetettujen pankkitakausten nojalla. Liite 2 Hartela Oy:n anomus Pankkitakaussitoumukset, kaksi kappaletta, Kauppakirja Sopimus Ehdotus Kaupunginhallitus päättää, että se ei myönnä Hartela Oy:lle pidennystä Kirkkosalmenrannan rakentamisvelvoitteen määräaikaan Kaupunki vaatii sopimussakon maksamista Pohjola Pankin asettamista pankkitakauksista, koska Hartela Oy ei ole täyttänyt sopimuksen mukaisia velvoitteitaan. Kaupunginhallitus päättää ehdottaa Hartela Oy:lle vaihtoehtona, että kaupunki ostaa tontit takaisin 85 %:lla myyntihinnasta, mikä vastaa euroa, ja että euron pankkitakaukset huomioidaan maksun osana ( euroa euroa).

16 14/ Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Päätös tarkastetaan välittömästi. Päätös Keskustelun kuluessa Markku Orell ehdotti Hanna Järvisen kannattamana, että päätösehdotuksen jälkimmäinen osa palautetaan kaavoitussopimuksen laatimiseksi Hartela Oy:n kanssa. Esittelijä ilmoitti muuttavansa päätösehdotuksensa kuulumaan seuraavasti: Kaupunginhallitus päättää lisäksi ehdottaa Hartela Oy:lle, että kaupunki ostaa tontit takaisin 85 %:lla myyntihinnasta, mikä vastaa euroa. Puheenjohtaja totesi, että Markku Orell oli tehnyt kannatetun palautusehdotuksen. Kaupunginhallituksen on sen vuoksi äänestettävä asian käsittelyn jatkamisesta ja asian palauttamisesta siten, että käsittelyn jatkamista kannattava äänestää Jaa ja asian palauttamista kannattava äänestää Ei. Äänestys toimitetaan nimenhuudolla. Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan ehdottaman äänestysmenettelyn. Äänestyksessä annettiin Jaa-ääniä 9 Ei-ääniä 2 Liite 6 Äänestyspöytäkirja Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallitus oli päättänyt jatkaa asian käsittelyä. Keskustelun kuluessa Markku Orell ehdotti Hanna Järvisen kannattamana, että kaupunki ostaa tontit takaisin Hartela Oy:ltä 65 %:lla myyntihinnasta, ja päättää muuten esittelijän muutetun ehdotuksen mukaisesti. Puheenjohtaja totesi, että Markku Orell oli tehnyt kannatetun vastaehdotuksen ja että kaupunginhallituksen on sen vuoksi äänestettävä esittelijän ehdotuksesta ja Markku Orellin ehdotuksesta. Esittelijän ehdotusta kannattava äänestää Jaa ja Markku Orellin ehdotusta kannattava äänestää Ei. Äänestys toimitetaan nimenhuudolla. Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan ehdottaman äänestysmenettelyn. Äänestyksessä annettiin Jaa-ääniä 9 Ei-ääniä 2

17 14/ Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Stadsstyrelsen Kaupunginhallitus Liite 7 Äänestyspöytäkirja Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallitus oli päättänyt esittelijän muutetun ehdotuksen mukaisesti. Kaupunginhallitus päätti siis, että se ei myönnä Hartela Oy:lle pidennystä Kirkkosalmenrannan rakentamisvelvoitteen määräaikaan Kaupunki vaatii sopimussakon maksamista Pohjola Pankin asettamista pankkitakauksista, koska Hartela Oy ei ole täyttänyt sopimuksen mukaisia velvoitteitaan. Kaupunginhallitus päätti lisäksi ehdottaa Hartela Oy:lle, että kaupunki ostaa tontit takaisin 85 %:lla myyntihinnasta, mikä vastaa euroa. Päätös tarkastettiin välittömästi.

18 14/ Kaupunginhallitus Saariston tietoliikenneyhteyksien varmistamiseen liittyvät järjestelyt 3508/ /2016, 3509/ /2016 Kaupunginhallitus Valmistelija Talouspäällikkö Maija Elenius, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Paraisten kaupunki omistaa suurimman osan saariston kuituverkosta. Verkkoa hallinnoi Saaristoverkot Oy (Yhtiö), jonka Houtskarin ja Korppoon kunnat perustivat vuonna 2002 tätä nimenomaista tehtävää varten. Kuntaliitoksen jälkeen Yhtiö myytiin nykyiselle omistajalleen, Johan Skibdahlille, ja kaupunki sopi verkon hallinnoinnista ja markkinoinnista Yhtiön kanssa. Varsinainen kuitukaapeli jäi omistusjärjestelyn yhteydessä kaupungin omistukseen. Yhtiöllä on kaupungilta sen myöntämä euron pääomalaina. Yhtiö on vuoden 2009 jälkeen rakentanut noin 10,7 km kuituverkkoa omissa nimissään. Kaupunki käyttää Yhtiön hallinnoimaa kiinteää valokuituverkkoa järjestäessään peruspalveluita asukkailleen (esim. terveydenhoito ja koulut), saariston yrityksille ja asukkaille kiinteä verkko tarjoaa vakaan, laajakaistaisen internetyhteyden ja saariston langattomat yhteydet käyttävät kiinteitä yhteyksiä tiedonsiirtoon. Yhtiö on pienestä koostaan ja rajallisista resursseistaan johtuen hyvin haavoittuvainen. Yhtiö on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin hävittyään sopimuserimielisyyksistä käydyn oikeusprosessin. Toiminnan rajallinen kannattavuus ja suhteettoman suuret taloudelliset vaikeudet ovat saattaneet yhtiön tulevaisuuden merkittävään epävarmuuteen. Tämä merkitsee kaupungille kahden merkittävän riskin syntyä. Kiinteän verkon katkeamaton käytettävyys on uhattuna ja kaupungin Yhtiölle myöntämä pääomalaina uhkaa muuttua arvottomaksi. Kiinteää verkkoa tarvitaan, mutta sen markkinointia yksityisille hidastaa palvelujen sitominen verkon operaattorin tarjoamiin palveluihin. Verkon avaaminen kaikille palveluntarjoajille lisää verkon kiinnostavuutta ja markkina-arvoa. Siksi kaupungin näkemys on, että verkkoa pitäisi kehittää avoimena verkkona. Tehtyjen selvitysten ja eri osapuolten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella on todettu, että riskit ovat vakavia ja että Yhtiön taloudellinen tila on sellainen, että kaupungin välttämättömien toimintojen jatkuvuudelle sekä saariston yritystoiminnalle ja asukkaille tärkeän verkon katkeamattoman toiminnan varmistaminen edellyttää välittömiä toimenpiteitä. Selvitysten perusteella ehdotetaan, että kaupunki ostaa Yhtiöltä sen omistaman kuituverkon eurolla (+ arvonlisävero 24 %) ja Yhtiö hoitaa näillä varoilla taloudelliset velvoitteensa kolmansia osapuolia kohtaan. Yhtiön verkon hallinnoinnin jatkuvuuden varmistamiseksi ja jotta kaupunki voi ohjata vapaasti toiminnan kehittämissuuntaa, ostaa kaupunki Yhtiön koko osakekannan sen omistajalta Johan Skibdahlilta euron kauppahinnalla ja vapauttaa samalla Johan Skibdahlin Yhtiön Paraisten kaupungilta olevalle lainalle antamastaan

19 14/ Kaupunginhallitus henkilökohtaisesta takauksesta. Kaupungin toimintaan ei kuulu kuituverkkojen markkinointi ja hallinnointi. Kaupungin johto ja IKT-osasto ovat selvittäneet vaihtoehtoisia malleja ja toimittajia verkon hallinnoinnin luotettavaksi järjestämiseksi. Selvitysten yhteydessä on todettu, että avoimen verkon ratkaisut ovat verkon käytettävyyden ja markkina-arvon kannalta suositeltavia. Vaikutusten arviointi Ehdotetuilla toimenpiteillä hankitaan perusedellytykset varmistaa tietoliikennepalvelujen jatkuvuus saaristossa nyt ja tulevaisuudessa. Liite 8 Projektilomake Koko saariston kuituverkon lunastaminen kaupungin omistukseen luo paremmat lähtökohdat löytää uskottava kumppani huolehtimaan verkon ylläpidosta ja kehittämisestä. Samalla Saaristoverkot Oy välttyy uhkaavalta konkurssilta, mikä aiheuttaisi huomattavia ja mahdollisesti pitkäaikaisia häiriöitä saariston verkkoliikenteeseen. Kaupungin palvelutuotanto kuntalaisille mm. terveydenhuollossa ja koulutoimessa on riippuvainen luotettavista verkkoyhteyksistä. Valitsemalla operaattori, jolla on visio ja resurssit kehittää ja ylläpitää verkkoa, voidaan jatkuvuudesta varmistua. Ehdotus Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että: 1. Kaupunki ostaa Saaristoverkot Oy:ltä sen omistamat kiinteät kuituverkot, joita on noin 10,7 kilometriä, euron kauppahinnalla (+ arvonlisävero 24 %). Kaupunki edellyttää samalla, että nämä varat käytetään Yhtiön kolmansia osapuolia kohtaan olevien taloudellisten velvoitteiden hoitoon. 2. Kaupunki ostaa Johan Skibdahlilta hänen omistamansa Saaristoverkot Oy:n osakkeet euron kokonaiskauppahinnalla ja vapauttaa samalla Johan Skibdahlin hänen Paraisten kaupungille Saaristoverkot Oy:n puolesta antamastaan euron lainan takausvastuusta. 3. Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén tai hänen valtuuttamansa valtuutetaan neuvottelemaan ja sopimaan Johan Skibdahlin kanssa muista kaupan ehdoista ja allekirjoittamaan kauppasopimus. 4. Vuoden 2017 investointibudjettiin lisätään investointikohde Saariston kuituverkko yhteensä euroa. Päätös IT-päällikkö Kai Kalliolevo ja projektipäällikkö Kaj Söderman OpenNet Europe - TLT Group Oy:stä esittelivät saariston tietoliikenneyhteyksiä ja Saaristoverkot Oy:n toimintaa. Ehdotus hyväksyttiin. Tiedoksianto Saaristoverkot Oy, Johan Skibdahl, talouspalvelut, IKT-palvelut

20 14/ Kaupunginhallitus Saariston kuituverkon kehittäminen ja hallinnointi 3508/ /2016 Kaupunginhallitus Valmistelija Talouspäällikkö Maija Elenius, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Liite 9 Projektilomake Paraisten kaupunki omistaa suurimman osan saariston kuituverkosta ja Saaristoverkot Oy hallinnoi, markkinoi ja kehittää verkkoa Paraisten kaupungin ja Saaristoverkot Oy:n välisen sopimuksen mukaisesti. Paraisten kaupunki on aikeissa ostaa Saaristoverkot Oy:n koko osakekannan. Saariston kuituverkon kehittäminen, hallinnointi ja markkinointi eivät kuulu Paraisten kaupungin toimintaan. Luotettava korkean kapasiteetin tietoverkko on perusedellytys kaupungin toiminnalle sen saaristo-osissa ja ylipäätään yrittämisen ja elämisen perusedellytys nykypäivän yhteiskunnassa. Paraisten kaupunki haluaa sen lisäksi, että se turvaa tietoverkkokapasiteetin omaa toimintaansa varten, olla aktiivisesti mahdollistamassa tietoverkkoyhteyksiä kuntalaisilleen, ei kuitenkaan aktiivisena tuottajana. Vaihtoehtoisen toimijan löytäminen saaristoon on kuitenkin tähän asti ollut mahdotonta. Kaupunki on syksyn mittaan käynyt keskusteluja OpenNet Europen (Alankomaat) ja TLT Groupin (Suomi) kanssa, jotka ovat yhdessä esittäneet uudenlaisen ratkaisun kuituverkon hallinnointiin. Yhtiöiden esitys perustuu uudenlaiseen konseptiin, jossa asiakkaalle tarjotaan vapaus valita eri palveluntarjoajien välillä. Yhtiöiden konsepti perustuu kylävetoiseen kehittämismalliin, jossa kyläläiset omistavat verkon. Esimerkkejä tällaisista toimivista verkoista on jo Ruotsissa, Alankomaissa ja Itävallassa. Koska kaupunki luo ja on jo luonut edellytyksiä saariston kustannustehokkaalle kuituverkolle omaa toimintaansa ja asukkaitaan varten, verkon kehittäminen avoimen verkon periaatteiden mukaisesti loisi edellytyksiä verkon edelleenkehittämiselle ja markkinoinnille. Konseptin toteuttaminen asettaa erityisiä vaatimuksia muun muassa liiketoimintamallille, operaattorisopimuksille, vapaasti valittavien palvelujen esittelylle, omistajuudelle, verkon operoinnille ja liittymille. Tämän avoimeen kuituverkkoon siirtymisen mahdollistamiseksi saaristossa ehdotetaan, että kunta osallistuu enintään euron panoksella kaupungin olemassa olevan verkon ja sen ohjauksen ja hallinnoinnin päivittämiseen. Vaikutusten arviointi Esitetyt toimenpiteet mahdollistavat kuituverkon hallinnoinnin siirtämisen kolmannelle osapuolelle. Verkon käyttövarmuus ja edelleenkehittäminen mahdollistuvat, kun hallinnointi siirtyy osapuolelle, jolla on tarvittavaa osaamista ja kapasiteettia. Verkon operointi kaupungin saaristo-osissa tulee turvatuksi

21 14/ Kaupunginhallitus kaupungin omaa toimintaa sekä yrittäjiä ja asukkaita varten. Ehdotus Päätös Tiedoksianto Kaupunginhallitus päättää, että kaupunki voi tehdä sopimuksen OpenNet Europen / TLT Group Oy:n kanssa kaupungin kuituverkon kehittämiseksi ja hallinnoimiseksi edellä kuvattujen periaatteiden mukaisesti. Kaupunginhallitus ehdottaa, että kaupunginvaltuusto - hyväksyy euron investointimäärärahan kaupungin kuituverkon hallinnoinnin kehittämiseen Saaristoverkot Oy:n / OpenNet Europen / TLT Group Oy:n toimintana - valtuuttaa kaupunginjohtajan tekemään sopimuksen kaupungin omistamien Saaristoverkot Oy:n osakkeiden myynnistä tämän järjestelyn yhteydessä euron kauppahinnalla. Ehdotus hyväksyttiin. OpenNet Europe (Kaj Söderman), talouspalvelut, IKT-palvelut

22 14/ Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa 3112/ /2016 Kaupunginhallitus Valmistelija Talouspäällikkö Maija Elenius, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Palvelutoimintojen alainen ruokapalveluyksikkö vastaa kaupungin kaikista ruokapalvelutoiminnoista. Yksikkö tuottaa tällä hetkellä yli miljoona ruoka-annosta vuodessa, vuonna 2015 keskimääräinen annoskustannus oli 3,22 euroa ja vuoden 2016 talousarviossa se on 3,35 euroa. Vuonna 2011 valmisteltiin ja käynnistettiin laaja kehittämishanke. Kaupungin keittiöt organisoitiin uudelleen ja jaettiin suurempiin valmistuskeittiöihin ja pienempiin palvelukeittiöihin. Kaupungilla on tällä hetkellä 8 valmistuskeittiötä ja 8 palvelukeittiötä, joita ylläpidetään omana toimintana, sekä 7 palvelukeittiötä, jotka on ulkoistettu. Kaupungin ruokapalvelun keittiöissä työskentelee 43 työntekijää. Ruokapalvelun työnjohto organisoitiin uudelleen ostopalveluksi, minkä tavoitteena oli kehittää henkilöstön osaamista ja parantaa ruoan laatua ja yksikön tuottavuutta. Kustannusjakauma henkilöstökulujen ja materiaalikulujen välillä ei ole muuttunut merkittävästi vuoden 2011 jälkeen ja ruokapalvelun henkilöstömäärä oli vuonna 2015 samalla tasolla kuin vuonna Sote-uudistus tulee muuttamaan ruokapalvelun toimintaa olennaisesti ja muutokset tulevat heikentämään yksikön kehittämismahdollisuuksia. Tämänhetkisen tiedon mukaan sote-alueet eivät osta palvelutoimintoja kunnilta, jolloin Paraisten kaupungin omana toimintana tuotettavien ja kulutettavien annosten määrä vähenee kolmanneksella. Samaan aikaan asiantuntemuksen ja osaamisen tarve sekä ruoanvalmistuksen että esimiestyön osalta kasvaa, ja pienenevät volyymit vaikeuttavat entisestään kustannustehokkuuden ja toiminnan laadun ylläpitämistä ja kehittämistä. Ruoan tuottaminen on lähipalvelua, mutta osaamisen kehittäminen ja laadun ylläpitäminen voidaan toteuttaa kustannustehokkaammin suuremmassa yksikössä. Pienemmässä yksikössä myös henkilöstön kehittymismahdollisuudet ovat rajallisemmat. Arkea Oy on kuntaomisteinen yhtiö ja kaikki yhtiön asiakkaat ovat ja niiden tuleekin olla myös yhtiön omistajia. Yhtiö tuottaa ruoan jo esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille ja näin ollen se on sote-uudistusta silmällä pitäen hyvässä asemassa. Kokonsa puolesta yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet ja motivaatiota henkilöstönsä osaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Arkea Oy on kuntaomisteinen ja sen tuottamat palvelut on valmiiksi kilpailutettu lakisääteisesti. Oheismateriaali Arkean esittely Arkea Oy: edut

23 14/ Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Ehdotus Kaupunginhallitus päättää tilata selvityksen Paraisten kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista. Arkea Oy ja kaupungin palvelutoiminnot tekevät selvityksen yhdessä. Ruoan laadun tulee pysyä hyvänä ja kustannustehokkuutta tulee kehittää, vaikka tuotanto todennäköisesti tulee supistumaan. Selvityksestä tulee käydä ilmi, voidaanko nämä tavoitteet toteuttaa paremmin niin, että kaupungin ruoanvalmistustoiminta järjestellään uudelleen yhteistyössä Arkea Oy:n kanssa. Selvitystä tulee voida käyttää päätöksenteon pohjana ja siihen tulee sisältyä esimerkiksi seuraavaa: Ruokapalvelun organisointi Ruokapalvelun tuottavuuden ja kustannustehokkuuden parantaminen ottaen huomioon sote-uudistuksen vaikutus ruokapalveluun Kustannusvertailu Arkea Oy:n ja kaupungin oman ruokapalvelun välillä nykytilanteessa ja mahdollisen yhteistyön vaikutus Kuvaus siitä, miten kaupunki voi ohjata mahdollisesti ulkoistetun ruokapalvelun tuottamien palvelujen laatua ja kustannuksia Prosessi-, aikataulu- ja toimenpidekuvaus Vaikutusten arviointi henkilöstön, asiakkaiden ja lähellä tuotettujen raaka-aineiden käytön näkökulmasta Paraisten kaupungin selvityskustannukset muodostuvat kaupungin omien resurssien käytöstä. Päätös Keskustelun kuluessa Widar Nyberg ehdotti Carita Henrikssonin ja Cornelius Collianderin kannattamana, ettei Arkean kanssa tehdä selvitystä, vaan että kaupunki säilyttää ruokapalvelun omana toimintanaan ajatellen kielellisiä näkökohtia ruotsin kielen kannalta. Puheenjohtaja totesi, että Widar Nyberg oli tehnyt kannatetun ehdotuksen ja että kaupunginhallituksen on sen vuoksi äänestettävä esittelijän ehdotuksesta ja Widar Nybergin ehdotuksesta. Esittelijän ehdotusta kannattava äänestää Jaa ja Widar Nybergin ehdotusta kannattava äänestää Ei. Äänestys suoritetaan nimenhuudolla. Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan ehdottaman äänestysmenettelyn. Äänestyksessä annettiin Jaa-ääniä 7 Ei-ääniä 3 Poissa 1 Liite 20 Äänestyspöytäkirja Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallitus oli päättänyt esittelijän ehdotuksen

24 14/ Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus mukaisesti. Tiedoksianto Kaupunginvaltuusto, palvelutoiminnot/ruokapalvelu, Arkea Oy Kaupunginhallitus Valmistelija Kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Paraisten kaupunki ja Arkea Oy ovat selvittäneet yhteistyön mahdollisuutta ruokapalvelujen osalta. Yhteistyö merkitsee käytännössä erilaisten toimijoiden edellytysten yhteensovittamista. Arkea Oy on suuri toimija, suuruusluokkana työntekijää, eri organisaatiotasoilla on ammattimaista osaamista laajalla segmentillä. Henkilöstön koulutus sekä kehityssuunnittelu on systemaattista ja kaikki osakeyhtiön edellyttämät toiminnat ovat yhtiön osaamista. Paraisten kaupungin osaaminen ruokapalvelutoiminnassa on hyvää tasoa ja ammattitaitoinen henkilöstö toimii olosuhteiden mukaisesti saavuttaen ruoalle asetetut tavoitteet. Laajempi ammattimainen osaaminen kaikilla eri organisaatiotasoilla antaa kuitenkin huomattavasti paremmat edellytykset valmistaa laadukasta ja tasalaatuista ruokaa päivästä toiseen. Paraisten kaupungin edellytykset yhteistyöhön ovat hyvät, mitä vahvistaa olemassa olevat yhteydet paikallisiin tavarantoimittajiin, jolloin lähiruokatuotannon kehittyminen ammattimaisessa työympäristössä on kasvava mahdollisuus. Pienet yksikkökoot antavat myös mahdollisuuden kehittämiseen ja analysointiin yhteistyössä tilaajan ja toimittajan välillä. Markkinoilla pysyäkseen ja kehittyäkseen on tukitoiminnot tyypillinen toimiala, jolla pitää pystyä saavuttamaan toiminnalle riittävä suuruus. Suuri volyymi vaikuttaa myös tuotteen ja palvelun hintaan positiivisesti. Ruoan laadun todentaminen, seuranta ja Paraisten kaupungin vaikutusmahdollisuudet siihen ovat keskeisiä tekijöitä laadun osalta. Ruoan laadun valvontaa voidaan tehdä mm. palautepohjaisesti asiakastyytyväisyyskyselyillä ja suoralla digitaalisella palautteenannolla, useamman viikon ruokalistojen ravitsemuksellisuustoteuman tarkastelulla sekä aterioinnin kautta. Seurantaa suoritetaan systemaattisesti sopimuksessa sovituin aikavälein, yhdessä sovittujen järjestelmien avulla. Ruokapalvelun sisältö määritellään yhdessä käyttäjäosapuolen kanssa palvelu- ja toiminnankuvauksina. Lähtökohtana on nykyinen palvelusisältö ja toiminta tuotteineen. Tilanteessa, jossa ruoan laatu ei vastaa sovittua, toimitaan poikkeama- ja reklamaatiojärjestelmän sekä mahdollisen sanktiomenettelyn mukaisesti.

25 14/ Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Henkilöstön asema uudessa organisaatiossa on keskeinen tekijä selvitystä. Arkean organisaatiossa henkilöstön asema on vakaampi ja henkilöystävällisempi kuin kilpailutuksen tuloksena muodostunut tilanne. Työntekijät siirtyisivät uuteen organisaatioon vanhoina työntekijöinä, jolloin nykyinen työehtosopimus säilyy sopimuskauden loppuun asti. Arkean noudattama AVAINTES on sisällöltään paljon KVTES:in kaltainen toisin kuin muiden markkinoilla olevien toimijoiden työehtosopimukset. Pitkällä aikavälillä tämä turvaa henkilöstön aseman mahdollisimman pienillä työehtosopimuksen sisältömuutoksilla. Yhtiön toiminta perustuu henkilöstöön voimavarana, jossa henkilöstön motivaatio ja osaaminen ovat keskeisiä elementtejä. Osaaminen ja hyvinvointi luodaan suunnitelmallisella koulutuksella ja kilpailukykyisillä eduilla sekä työkykyjohtamisella, jossa tarvittaessa apuna tytäryhtiö Passaa Palvelut Oy. Sote-uudistus pienentää tukipalveluiden kuten ruokapalvelun tarvetta. Kaupungin asiakasmäärästä 30 % kuuluu uudistuksen piiriin, mikä palvelusisällön laajuuden vuoksi koskettaa vähintään 57 %:a ruokapalvelun henkilöstöstä osittain tai kokonaan. Ruokapalvelun asiakasmäärien jakautuessa kahteen ryhmään, jää kokonaisuus kaupungin osalta niin pieneksi, että se vaikuttaa suoraan työpaikkojen määrään ja kohottaa jäljelle jääviä tuotantokustannuksia. Ateriamääriltään pieni toiminta on taloudellisesti huomattavan haastavaa, etenkin kun toimintaa joudutaan harjoittamaan useassa eri yksikössä, jolloin kiinteitä kustannuksia ei voi säädellä. Sote-uudistuksen ja sen myötä kaupungin muun ruokapalvelutoiminnan kokonaistaloudellisen toiminnan turvaamisen vuoksi on tarkoituksenmukaista politiikkaa turvata henkilöstön työpaikat ennen muutoksien aktivoitumista. Henkilöstön vähentämisen sijasta Arkea Oy:n organisaatiossa työpaikat säilyvät markkinaehtoisesti pitkällä aikavälillä osana suurempaa kokonaisuutta. Uuden toimintatavan avulla saavutetaan säästöjä, jotka perustuvat suuremman organisaation mahdollisuuksiin hankinnoissa, kehitystyössä ja prosessien ohjauksessa. Tehokkuus voidaan saavuttaa ilman keittiöverkoston rakenteellista muutosta, toimintatapoja ja analyyttistä suunnittelua lisäämällä. Säästöpotentiaali sisältää vuokraosuuden, joka koostuu keittiöiden vuokrista pois lukien yhdistelmäkeittiöt, joiden kustannuksista vastaa kaupunki ja toimijana on ulkoinen yhdistelmätyöntekijä. Vuokra sisältää pääomavuokraosuuden ja on tasoltaan aidon vuokramäärän suuruinen. Toiminnan säästöjä painavat vuokrakustannusten aito, mutta samalla korkea taso. Kokonaistaloudellisuus on ainoa yhtenäinen kriteeri ja sen on vastattava tasoa, jonka sote asettaa. Pienemmät ateriamäärät ja pienet valmistusyksiköt tulevat olemaan kalliimpia, vähintään tasolla %. Arkea Oy pystyy kompensoimaan suurena toimijana osan kustannushaasteista. Arkea Oy on saavuttanut Green card -sertifikaatin ja auditointi on suoritettu 11/2016. Sertifikaatti on myönnetty yhtiölle seuraavan auditointijakson ajaksi, joka määritellään vuodeksi eteenpäin. Yhtiöllä on oma laatujärjestelmä ja henkilöstöä koulutetaan suunnitelmallisesti.

26 14/ Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Esitetään yhteistyöorganisointia Arkea Oy:n ja Paraisten kaupungin välille, jolloin yhteistyö muodostuu sopimustasolla kauppakirjasta, jonka mukaisesti nykyinen henkilöstö siirtyy yhtiön palvelukseen liikkeenluovutusmenettelyn mukaisesti ja työntekijät siirtyvät uuteen organisaatioon vanhoina työntekijöinä. Lisäksi sovitaan keittiölaitteiden kauppahinnasta lähtökohtana niiden elinkaari ja käyttöarvo. Palvelusopimus laaditaan määrittämään ruuan hinta, laatu ja muut toimitusmäärittelyt. Sopimuksen pituudeksi on suunniteltu 7 vuotta ja 2 optiovuotta. Yhdistelmätyötehtävät siivouksen kanssa sekä siivouksen erilliset tehtävät ovat sopimuksessa optioina. Yhteistyöorganisointi perustuu Paraisten kaupungin osalta omistajuuteen tuotantoyhtiössä. Arvioidaan, että Arkean omistajakonsernin päätöksellä omistajuus muodostuu suuruusluokkana arvoiseksi. Esitetään sopimusta Arkea Oy:n kanssa, jolloin Paraisten kaupunki turvaa henkilöstönsä edut parhaalla mahdollisella tavalla tulevaisuudessa huomioiden sote-muutos. Valtakunnallisessa kilpailukykysopimuksessa lomarahaleikkaukset eivät koske AVAINTES:ä. Arkea Oy on vahva alueellinen toimija sote-muutoksen viitekehyksessä ja Paraisten kaupunki omaa hyvät edellytykset säilyttää ja edelleen kehittää ruokapalvelun laatu osana suurempaa organisaatiota. Vaikutusten arviointi Vaikutukset on arvioitu nykyisen toiminnan, Arkea Oy:n ja markkinoiden osalta. Oheismateriaali Ruokapalveluiden selvitystyö Paraisten kaupunki Palauteprosessi AVAINTES ja KVTES erot Vaikutusten arviointi Ehdotus Kaupunginhallitus hyväksyy yhteistyöorganisoinnin Arkea Oy:n ja Paraisten kaupungin välillä. Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle yhteistyöorganisoinnin hyväksymistä ja valtuuksia kaupunginhallitukselle hyväksyä kauppakirjan liikkeenluovutusmenettelystä sekä palvelusopimuksen. Päätös Keskustelun kuluessa Tarja Rinne ehdotti Markku Orellin, Widar Nybergin ja Christer Friisin kannattamana, että asia palautetaan seuraavien asioiden selvittämiseksi: - Miksi jotkut kunnat ovat päättäneet jäädä ulkopuolelle, vaikka niillä olisi ollut mahdollisuus liittyä Arkeaan. - Selvitetään, millaisia kokemuksia esimerkiksi Turun kouluissa ja Turunmaan sairaalassa on ruoan laadusta ja monipuolisuudesta sekä omista käytännön vaikutusmahdollisuuksista. - Millaiseksi henkilöstö on kokenut siirtymisen Arkeaan. - Tehdään tarkempi selvitys lähiruoan ja kotimaisten tuotteiden

27 14/ Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus käyttömahdollisuuksista tuoreiden valtakunnallisten suositusten mukaisesti ja siitä, millainen vaikutus näillä tekijöillä on hinnoitteluun. - Selvitetään, kuinka pitkiä matkoja ja mitä annoksia kuljetukset koskevat ja käytetäänkö paikallisia yrityksiä. - Skenaario siitä, kuinka kauan ruokaa valmistetaan kaupungin nykyisissä valmistuskeittiöissä. - Voidaanko nykyinen henkilöstö siirtää yt-neuvottelujen seurauksena johonkin alueen muista Arkean yksiköistä. Keskustelun kuluessa Cornelius Colliander ehdotti Carita Henrikssonin kannattamana, että kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, ettei yhteistyöorganisointia Arkea Oy:n kanssa tässä vaiheessa tehdä. Puheenjohtaja totesi, että Tarja Rinne oli tehnyt kannatetun palautusehdotuksen. Kaupunginhallituksen on sen vuoksi äänestettävä asian käsittelyn jatkamisesta ja palauttamisesta. Käsittelyn jatkamista kannattava äänestää Jaa ja palauttamista kannattava äänestää Ei. Äänestys toimitetaan nimenhuudolla. Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan ehdottaman äänestysmenettelyn. Äänestyksessä annettiin Jaa-ääniä 0 Ei-ääniä 11 Liite 10 Äänestyspöytäkirja Kaupunginhallitus Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallitus oli päättänyt palauttaa asian. Valmistelija Kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh etunimi.sukunimi@parainen.fi Arkea Oy:n ja Paraisten kaupungin ruokapalvelun yhteistyön organisoiminen on kohteena laajamittainen ja pitkällä aikavälillä kehitystyön avulla taloudellisesti hyvä ratkaisu, jolloin on perusteltua tehdä päätös jopa yhdeksän vuoden ajalle. Päätöksen perusteet on selvitettävä yksityiskohtaisesti ennen päätöksentekoa, mutta markkinatilanne on tehostamista ja yhteiskunnallisia muutoksia odottava. Sopimusehdot vaihtelevat tarjouskohtaisesti. Tarjouksen tekevälle osapuolelle selkeät tiedot tarjousperusteisiin ja olemassa oleva kehitys- ja yhteistyöorganisointi vaikuttavat annettavaan tarjoukseen.

Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa

Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa Kaupunginhallitus 129 06.06.2016 Kaupunginhallitus 261 28.11.2016 Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa 3112/00.01.03/2016 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa

Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa Kaupunginhallitus 129 06.06.2016 Kaupunginhallitus 261 28.11.2016 Kaupunginhallitus 284 19.12.2016 Kaupunginhallitus 97 24.04.2017 Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista

Lisätiedot

Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa

Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa Kaupunginhallitus 129 06.06.2016 Kaupunginhallitus 261 28.11.2016 Kaupunginhallitus 284 19.12.2016 Kaupunginhallitus 97 24.04.2017 Kaupunginhallitus 113 22.05.2017 Kaupunginvaltuusto 76 06.06.2017 Selvityksen

Lisätiedot

Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa

Selvityksen tekeminen kaupungin ruokapalvelun kehittämismahdollisuuksista yhdessä Arkea Oy:n kanssa Kaupunginhallitus 129 06.06.2016 Kaupunginhallitus 261 28.11.2016 Kaupunginhallitus 284 19.12.2016 Kaupunginhallitus 97 24.04.2017 Kaupunginhallitus 113 22.05.2017 Nauvon lautakunta 23 31.05.2017 Selvityksen

Lisätiedot

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta PARGAS STAD PARAISTEN KAUPUNKI UTDRAG UR PROTOKOLL OTE PÖYTÄKIRJASTA Kaupunginhallitus 29 27.02.2017 Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 29 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 58

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 29 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 58 4/2015 55 TID - AIKA 13.08.2015 kl./klo 15:00-17:25 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo 29 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 57 30 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen

Lisätiedot

Liite 3 H&M Henricsonin selvitys perusopetuksen kouluverkosta

Liite 3 H&M Henricsonin selvitys perusopetuksen kouluverkosta Kaupunginhallitus 36 09.02.2015 Kaupunginhallitus 120 20.04.2015 Kaupunginvaltuusto 39 05.05.2015 Selvitys Paraisten kaupungin perusopetuksen kouluverkosta 1501/12.00.00.01/2014 Kaupunginhallitus 09.02.2015

Lisätiedot

Kiintiöpakolaisten ja oleskeluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen vuosina

Kiintiöpakolaisten ja oleskeluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen vuosina Sosiaali- ja terveyslautakunta 15 30.01.2017 Kaupunginhallitus 61 27.03.2017 Kiintiöpakolaisten ja oleskeluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen vuosina 2017-2018 47/05.02.24/2017 Sosiaali-

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESKALLELSE KOKOUSKUTSU

SAMMANTRÄDESKALLELSE KOKOUSKUTSU 3/2011 1 TID - AIKA 04.07.2011 klo 18:00 PLATS - PAIKKA Nauvon aluekonttori 26 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 2 27 Pöytäkrijantarkastajien valitseminen 3 28 Ilmoitusasiat 4 29

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 6/2017 235 Kaupunginhallitus TID - AIKA 22.05.2017 kl./klo 15:00-18:55 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo 106 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 238 107 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Anomus lisäajasta kauppakirjan mukaisen rakentamisvelvoitteen täyttämiselle / Kiinteistö Oy Raision Kauppapuisto (NCC Property Development Oy)

Anomus lisäajasta kauppakirjan mukaisen rakentamisvelvoitteen täyttämiselle / Kiinteistö Oy Raision Kauppapuisto (NCC Property Development Oy) Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 94 10.3.2014 Kaupunginhallitus 148 14.4.2014 Kaupunginhallitus 117 11.4.2016 Asianro 244/10.00.02.03/2014 137 Anomus lisäajasta kauppakirjan mukaisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kiinteistö Oy Olarinluoma 15 -nimisen yhtiön myynti Oy Sports Car Center Ab:lle (Kh-asia)

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kiinteistö Oy Olarinluoma 15 -nimisen yhtiön myynti Oy Sports Car Center Ab:lle (Kh-asia) 19.10.2015 Sivu 1 / 1 3975/02.07.00/2015 96 Kiinteistö Oy Olarinluoma 15 -nimisen yhtiön myynti Oy Sports Car Center Ab:lle (Kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Katja Hakala, puh. 046 877 2956 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 317. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 317. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 26.10.2015 Sivu 1 / 1 3975/02.07.00/2015 Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto 96 19.10.2015 317 Kiinteistö Oy Olarinluoma 15 -nimisen yhtiön myynti Oy Sports Car Center

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n osakkeiden myyminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle

Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n osakkeiden myyminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle Kaupunginhallituksen 17 20.03.2017 konsernijaosto Kaupunginhallitus 151 27.03.2017 Kaupunginhallitus 444 11.09.2017 Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n osakkeiden myyminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:n esitys Korppoon aluekonttorin muuttamisesta vuokra-asunnoiksi

Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:n esitys Korppoon aluekonttorin muuttamisesta vuokra-asunnoiksi Kaupunginhallitus 214 20.10.2014 Kaupunginhallitus 235 03.11.2014 Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:n esitys Korppoon aluekonttorin muuttamisesta vuokra-asunnoiksi 1466/10.03.02/2014 Kaupunginhallitus 20.10.2014

Lisätiedot

Monica Avellan ilmoitti esteellisyydestä; Paraisten Vesi Oy:n hallituksen jäsen.

Monica Avellan ilmoitti esteellisyydestä; Paraisten Vesi Oy:n hallituksen jäsen. Kaupunginhallitus 161 22.08.2016 Kaupunginhallitus 205 03.10.2016 Kaupunginvaltuusto 99 18.10.2016 Nordkalk Oy Ab:n omistuksen purkaminen Paraisten Vesi Oy:ssä 2185/00.01.00.03/2015 Kaupunginhallitus 22.08.2016

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Vesihuoltolaitoksen taksan tarkistaminen

Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Vesihuoltolaitoksen taksan tarkistaminen Ympäristölautakunta 179 16.11.2016 Kaupunginhallitus 258 28.11.2016 Kaupunginvaltuusto 130 13.12.2016 Vesihuoltolaitoksen taksan tarkistaminen 3476/02.05.00.00/2016 Ympäristölautakunta 16.11.2016 179 Valmistelija

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 158. Kaupunginhallitus 16.05.2016 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 158. Kaupunginhallitus 16.05.2016 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 16.05.2016 Sivu 1 / 1 1950/2016 02.07.00 Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto 49 9.5.2016 158 Kiinteistöosakeyhtiön myynti LVI-Wabek Oy:lle Koskelosta, kortteli 82001

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Maankäyttösopimus 1 Luonnos. 1.1 Naantalin kaupunki, Y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä Kaupunki.

Naantalin kaupunki Maankäyttösopimus 1 Luonnos. 1.1 Naantalin kaupunki, Y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä Kaupunki. Naantalin kaupunki Maankäyttösopimus 1 1 Sopijapuolet 1.1 Naantalin kaupunki, Y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä Kaupunki. 1.2 Asunto Oy Kreivinniitty, y-tunnus 0135532-1

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille Kunnanhallitus 94 17.03.2014 Kunnanhallitus 218 22.09.2014 Kunnanhallitus 283 17.11.2014 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille 201/02.03.05/2013

Lisätiedot

Kertyneen ylijäämän arvioidaan suunnitelmavuoden 2019 jälkeen olevan 11,2 miljoonaa euroa.

Kertyneen ylijäämän arvioidaan suunnitelmavuoden 2019 jälkeen olevan 11,2 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus 250 28.11.2016 Vuoden 2017 talousarvio ja vuosien 2018-2019 taloussuunnitelma 3250/02.02.00/2016 Kaupunginhallitus 28.11.2016 250 Valmistelija Talouspäällikkö Maija Elenius, puh. 040

Lisätiedot

Sekä kohdan 13.2 Vapaa-ajan asuminen kokonaisuudessaan:

Sekä kohdan 13.2 Vapaa-ajan asuminen kokonaisuudessaan: Byggnämnden/Rakennuslautakunta 70 26.08.2015 Kaupunginhallitus 250 26.10.2015 Ehdotus Paraisten kaupungin rakennusjärjestyksen uudistamiseksi Byggnämnden/Rakennuslautakunta 26.08.2015 70 Valmistelija V.t

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kiinteistöosakeyhtiön myynti LVI-Wabek Oy:lle Koskelosta, kortteli tontti 3 (Kh-asia)

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kiinteistöosakeyhtiön myynti LVI-Wabek Oy:lle Koskelosta, kortteli tontti 3 (Kh-asia) 09.05.2016 Sivu 1 / 1 1950/2016 02.07.00 49 Kiinteistöosakeyhtiön myynti LVI-Wabek Oy:lle Koskelosta, kortteli 82001 tontti 3 (Kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Juha Pulkkinen, puh. 046 877 1881 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Paraisten kaupungin hyvinvointikertomus

Sosiaali- ja terveyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Paraisten kaupungin hyvinvointikertomus Sosiaali- ja terveyslautakunta 30 09.03.2017 Kaupunginhallitus 93 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 35 09.05.2017 75/00.04.00/2017, 200/05.07/2013 Sosiaali- ja terveyslautakunta 09.03.2017 30 Valmistelija

Lisätiedot

Kiinteän omaisuuden myynti/määräala kiinteistöstä Gröndal 753-421-12-1 sekä kiinteistö 753-421-878-4/Louhintahiekka Oy

Kiinteän omaisuuden myynti/määräala kiinteistöstä Gröndal 753-421-12-1 sekä kiinteistö 753-421-878-4/Louhintahiekka Oy Valtuusto 65 18.06.2012 Kiinteän omaisuuden myynti/määräala kiinteistöstä Gröndal 753-421-12-1 sekä kiinteistö 753-421-878-4/Louhintahiekka Oy 299/10.00.02/2012 KAAVJAOS 39 Kaavoitusjaosto 28.03.2012 Valmistelija:

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN MUHOKSEN KUNNASSA ALKAEN

TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN MUHOKSEN KUNNASSA ALKAEN Konsernijaosto 18 28.09.2017 Konsernijaosto 24 18.10.2017 Kunnanhallitus 376 30.10.2017 Valtuusto 88 06.11.2017 TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN MUHOKSEN KUNNASSA 1.1.2018 ALKAEN 587/2.23.232/2014, 192/3.32.336/2015

Lisätiedot

Saaristotoimikunta PÖYTÄKIRJA 3/2013

Saaristotoimikunta PÖYTÄKIRJA 3/2013 Saaristotoimikunta 19.11.2013 PÖYTÄKIRJA 3/2013 26 Kokouksen avaus 27 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 28 29 Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen 30 Paraisten kaupungin vesihuollon haasteet.

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (10) Omistajaohjausjaosto

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (10) Omistajaohjausjaosto Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2018 1 (10) Julkinen Kokoustiedot Aika maanantai klo 12:48-13:20 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone Saapuvilla olleet jäsenet Pekka Kantanen, puheenjohtaja Antti Kivelä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Teollisuustontin myyntipäätöksen muuttaminen Niipperissä Nostokonepalvelu Oy:lle, kortteli 81007

Espoon kaupunki Pöytäkirja Teollisuustontin myyntipäätöksen muuttaminen Niipperissä Nostokonepalvelu Oy:lle, kortteli 81007 08.05.2017 Sivu 1 / 1 1528/2017 02.07.00 39 10.4.2017 52 Teollisuustontin myyntipäätöksen muuttaminen Niipperissä Nostokonepalvelu Oy:lle, kortteli 81007 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Pulkkinen, puh.

Lisätiedot

Kaupunginhallitus vahvistaa seuraavan suunnitelman ja aikataulun sosiaalitoimessa toteutettaville toimenpiteille:

Kaupunginhallitus vahvistaa seuraavan suunnitelman ja aikataulun sosiaalitoimessa toteutettaville toimenpiteille: Kaupunginhallitus 88 25.04.2016 Sosiaalitoimessa toteutettavat toimenpiteet 2819/01.00.00.01/2016 Kaupunginhallitus 25.04.2016 88 Valmistelija Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh. 040 511 4383 Esittelijä

Lisätiedot

Ennakkopäätös koskien rakentamisvelvoitteen täyttämistä; Tarkkalan Kuljetus Oy

Ennakkopäätös koskien rakentamisvelvoitteen täyttämistä; Tarkkalan Kuljetus Oy Ennakkopäätös koskien rakentamisvelvoitteen täyttämistä; Tarkkalan Kuljetus Oy Tekla 25.11.2014 307 Khall. 1.12.2014 465 Khall. 22.12.2014 498 Tekla 24.2.2015 68 Khall. 27.3.2015 141 Tekla 18.8.2015 192

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 205. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 205. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 01.06.2015 Sivu 1 / 1 3535/02.07.00/2014 Kaupunginhallituksen elinkeino- ja 85 8.9.2014 kilpailukykyjaosto Kaupunginhallitus 256 15.9.2014 205 Kiinteistöosakeyhtiön myyntipäätöksen jatkaminen

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 58 21.03.2016 Kaupunginhallitus 73 04.04.2016. Kirjelmä Paraisten kaupungin sosiaalitoimesta 2819/01.00.00.

Kaupunginhallitus 58 21.03.2016 Kaupunginhallitus 73 04.04.2016. Kirjelmä Paraisten kaupungin sosiaalitoimesta 2819/01.00.00. Kaupunginhallitus 58 21.03.2016 Kaupunginhallitus 73 04.04.2016 Kirjelmä Paraisten kaupungin sosiaalitoimesta 2819/01.00.00.01/2016 Kaupunginhallitus 21.03.2016 58 Valmistelija Kaupunginjohtaja Patrik

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 256. Kaupunginhallitus 15.09.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 256. Kaupunginhallitus 15.09.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 15.09.2014 Sivu 1 / 1 3535/02.07.00/2014 Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto 85 8.9.2014 256 Kiinteistö Oy Koskelonteollisuus 3 -nimisen yhtiön myynti Conorin Oy:lle

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS MÄÄRÄALAN KAUPASTA

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS MÄÄRÄALAN KAUPASTA MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS MÄÄRÄALAN KAUPASTA 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Rovaniemen kaupunki (1978283 1) Hallituskatu 7, PL 8216 96101 Rovaniemi jäljempänä Kaupunki Redinor Oy (0919708 1) perustettavan

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Sivistyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Sivistyslautakunta 26 11.04.2017 Kaupunginhallitus 95 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 37 09.05.2017 Varhaiskasvatuksen uudet asiakasmaksuperiaatteet 1.8.2017 alkaen 90/02.05.00.00/2017 Sivistyslautakunta

Lisätiedot

Iitin Kunnantalo, valtuustosali, Rautatienkatu 20, Kausala. Muut Haimila Veikko tekninen johtaja, esittelijä

Iitin Kunnantalo, valtuustosali, Rautatienkatu 20, Kausala. Muut Haimila Veikko tekninen johtaja, esittelijä Iitin kunta Pöytäkirja 7/2014 103 Kaavoitustoimikunta 08.12.2014 Aika 08.12.2014 klo 18:00-18.50 Paikka Iitin Kunnantalo, valtuustosali, Rautatienkatu 20, Kausala Saapuvilla Poissa Laitinen Juha Kare Terhi

Lisätiedot

60 Kaupungin nimi 126

60 Kaupungin nimi 126 3/2008 119 Kaupunginhallitus TID - AIKA 16.12.2008 klo 16:30-16:50 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo 56 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 122 57 valitseminen 123 58

Lisätiedot

Riskalankankaan tuulipuiston osayleiskaava. Maanktmk (Valm: Ma. maankäyttöpäällikkö)

Riskalankankaan tuulipuiston osayleiskaava. Maanktmk (Valm: Ma. maankäyttöpäällikkö) Maankäyttötoimikunta 6 28.03.2017 Kaupunginhallitus 96 08.05.2017 Kaupunginhallitus 152 19.06.2017 Kaupunginhallitus 180 14.08.2017 Kaupunginhallitus 186 28.08.2017 Kaupunginhallitus 230 09.10.2017 Riskalankankaan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liiketontin myynti Niipperistä Sjaelso Finland Oy:lle, kortteli tontti 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liiketontin myynti Niipperistä Sjaelso Finland Oy:lle, kortteli tontti 1 10.03.2014 Sivu 1 / 1 5071/02.07.00/2011 28 Liiketontin myynti Niipperistä Sjaelso Finland Oy:lle, kortteli 81130 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot: Katja Hakala, puh. 046 877 2956 etunimi.k.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS

PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS Maanmittari Oy Öhman 2014 RANTA-ASEMAKAAVASELOSTUS 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Ranta-asemakaavaselostus koskee 2.1.2014 päivättyä ranta-asemakaavakarttaa.

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANMITTARI ÖHMAN Sten Öhman Sunnantie 7 10900 Hanko 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 15.9.2016 PARAINEN KORPPOO, ÖSTERSKÄR-VESTAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 106. Kaupunginhallitus 25.03.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 106. Kaupunginhallitus 25.03.2013 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 5.0.0 Sivu / 84/0.05.05/0 Kaupunginhallituksen konsernijaosto 6 8..0 06 Suurpellon markkinointi Oy:n osakkeiden ostaminen Valmistelijat / lisätiedot: Pekka Vikkula, puh. (09) 86 8709

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs.

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Espoon kaupunki Pöytäkirja 27.01.2014 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 27.01.2014 maanantai klo 8:00-9:35 Paikka kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Saapuvilla olleet jäsenet Seppo Sonkeri, puheenjohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29 09.03.2015 Sivu 1 / 1 995/02.07.00/2015 29 Tontin määräosan myynti ja yleisen alueen vuokraus Tapiolasta Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköinti -yhtiölle pysäköintilaitoksen rakentamista varten, korttelin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 50 20.03.2013. 50 Asianro 1905/10.00.02.04/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 50 20.03.2013. 50 Asianro 1905/10.00.02.04/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (1) 50 Asianro 1905/10.00.02.04/2013 Nilsiässä sijaitsevien rakennuspaikkojen luovutusehdot Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut Kuopion kaupungin

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 3. 2 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 4

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 3. 2 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 4 1/2017 1 TID - AIKA 20.02.2017 kl./klo 15:00-17:48 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo 1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 3 2 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 4 3

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANKÄYTTÖ 2016 Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee Suomun matkailukeskuksessa

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2008 1 Vesihuoltolaitoksen johtokunta 11.06.2008 TID - AIKA 17:30 PLATS - PAIKKA Kaupungintalo / Ohjaamo 17 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA 3 PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 18 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54 14.05.2012 Sivu 1 / 1 3449/02.07.00/2011 54 Tontin myyminen Laaksolahdesta Kiinteistö Oy Espoon Lähdekeskukselle liikerakennushankkeen rakentamista varten, kortteli 60022 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 39 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 79

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 39 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 79 7/2014 76 TID - AIKA 17.11.2014 kl./klo 15:00-19:15 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Kajuutta 39 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 78 40 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. 56 Asuntotontin myynti TA-Asumisoikeus Oy:lle Kauklahdesta, korttelin 44058 tontti 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. 56 Asuntotontin myynti TA-Asumisoikeus Oy:lle Kauklahdesta, korttelin 44058 tontti 1 01.06.2015 Sivu 1 / 1 2561/02.07.00/2015 56 Asuntotontin myynti TA-Asumisoikeus Oy:lle Kauklahdesta, korttelin 44058 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot: Henry Laine, puh. 050 395 2151 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 21 11.02.2015. 21 Asianro 589/10.00.02.01/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 21 11.02.2015. 21 Asianro 589/10.00.02.01/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) 21 Asianro 589/10.00.02.01/2015 Maaningalla sijaitsevien rakennuspaikkojen luovutusehdot Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Tonttipalveluyksikkö Kuopion kaupungin

Lisätiedot

Esitettyihin valitusperusteisiin kaupunginhallitus antaa seuraavan selvityksen:

Esitettyihin valitusperusteisiin kaupunginhallitus antaa seuraavan selvityksen: Kaupunginhallitus 156 23.06.2014 Sosiaali- ja terveyslautakunta 77 28.08.2014 Selvitys Turun hallinto-oikeudelle Cornelius Collianderin ym. valituksen johdosta koskien sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 98. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 98. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 22.08.2016 Sivu 1 / 1 741/2013 02.05.06 Kaupunginhallitus 192 20.6.2016 98 Kaupungin Kiinteistö Oy Espoon sairaalan lainalle myöntämän omavelkaisen takauksen tarkistaminen Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Incap Oyj:n ja Sotkamon kunnan välillä on voimassa Lastaajantien tuotantotiloja koskevat lunastussopimukset.

Incap Oyj:n ja Sotkamon kunnan välillä on voimassa Lastaajantien tuotantotiloja koskevat lunastussopimukset. 176 07.08.2012 186 21.08.2012 254 06.11.2012 Tehdastuotantotilojen jatkokäyttö/incap Oy // KHALL 176 Incap Oyj:n ja Sotkamon kunnan välillä on voimassa Lastaajantien tuotantotiloja koskevat lunastussopimukset.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 334/2017 10.02.03 94 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle määräajan palauttamista koskevan hakemuksen johdosta Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Poikkeaminen (LTK) / Lamperila, 419-3-117 (Suovunniementie 131) Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut

Lisätiedot

Kemiönsaari Parainen-yhdistymisselvitys

Kemiönsaari Parainen-yhdistymisselvitys Ohjausryhmä 1 / 2014 10.4.2014 1 _ Kokousaika: Torstai 10. huhtikuuta 2014 klo 15.00 Kokouspaikka: Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo Varsinaiset jäsenet Varajäsenet Kutsutut: Ted Bergman Markku Orell Cornelius

Lisätiedot

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset Pori 19.12.2013 Poikkeamisen edellytykset (MRL 172 ): Poikkeaminen ei saa: aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden

Lisätiedot

KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli (at) sipoo.fi

KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli (at) sipoo.fi Valtuusto 9 07.04.2014 9 S 23 Söderkullan asemakaavan eteläosan kumoaminen, ehdotus 324/10.02.03/2013 KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli

Lisätiedot

NUMMELANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Kortteli 251

NUMMELANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Kortteli 251 NUMMELANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Kortteli 251 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 6.6.2018 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :ssä säädetään osallistumis- ja arviointisuunnitelman

Lisätiedot

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA MYYJÄ: Kauhavan kaupunki, y-tunnus 0208852-8 Kauppatie 109, 62200 KAUHAVA. OSTAJA: Eepee-Kiinteistöt Oy, y-tunnus 2285106-8 Osoite: PL 70, 60101 SEINÄJOKI. KAUPAN KOHDE: Kauhavan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 95. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 95. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 10.06.2013 Sivu 1 / 1 5370/02.05.00/2012 Kaupunginhallitus 169 27.5.2013 95 Sopimus pääkaupunkiseudun kaupunkien osallistumisesta Suomen Kansallisoopperan käyttökustannuksiin Valmistelijat /

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille, oikaisuvaatimus

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille, oikaisuvaatimus Kunnanhallitus 94 17.03.2014 Kunnanhallitus 218 22.09.2014 Kunnanhallitus 283 17.11.2014 Kunnanhallitus 285 01.12.2014 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti

Lisätiedot

Sopimusalueella on voimassa seuraavat asemakaavat: nro nro nro

Sopimusalueella on voimassa seuraavat asemakaavat: nro nro nro MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIJAPUOLET Lempäälän kunta (0150783 1) PL 36, 37501 LEMPÄÄLÄ jäljempänä tässä sopimuksessa Kunta Elisa Oyj (0116510 6) PL 1, 00061 ELISA jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja.

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA SOPIMUSOSAPUOLET Kokkolan kaupunki (Y-tunnus: 0179377-8) PL 43 67101 KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä St-1 Oy (Y-tunnus: 0201124-8)

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

PELKOSENNIEMEN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PELKOSENNIEMEN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS PYHÄTUNTURI / OSA-ALUE C SOUTAJAN RANNAN ALUE Pyhätunturin matkailualueella korttelissa 582 kiinteistöjen 583-403-77-1, 583-403-77-45 ja 583-403-77-46 alueilla OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 31

Espoon kaupunki Pöytäkirja 31 15.04.2013 Sivu 1 / 1 6105/10.00.02/2011 118 3.12.2012 31 Myyntipäätöksen jatkaminen Matinkylän metrokeskuksesta Citycon Oyj:lle ja NCC Property Development Oy:lle liikekeskuksen laajentamista varten korttelissa

Lisätiedot

KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU. KUNNANHALLITUS No 14/2014

KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU. KUNNANHALLITUS No 14/2014 KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU KUNNANHALLITUS No 14/2014 KOKOUSAIKA 23.10.2014 klo 19.00-. KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia no Liite no 154 155 156 157 158 159 160

Lisätiedot

HYÖKÄNNUMMEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Pyydyskorpi

HYÖKÄNNUMMEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Pyydyskorpi HYÖKÄNNUMMEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Pyydyskorpi OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 23.1.2019 AK 263 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :ssä säädetään osallistumis- ja

Lisätiedot

5 2 kpl KIINTEISTÖ OY NEULASEN PERUSTAMISSOPIMUS JA YHTIÖJÄRJESTYS

5 2 kpl KIINTEISTÖ OY NEULASEN PERUSTAMISSOPIMUS JA YHTIÖJÄRJESTYS Aika Torstai 17.8.2017 klo 15.00 16.35 Paikka Microkadun kampuksen B-osan 5. kerroksen neuvotteluhuone B5016 (käyntiosoite: Technopolis, Microkatu 1, 70210 Kuopio) Läsnä olleet päätösvaltaiset jäsenet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 93. 93 Kerrostalotontin myynti Leppävaarasta JM Suomi Oy:lle, korttelin 51077 tuleva tontti

Espoon kaupunki Pöytäkirja 93. 93 Kerrostalotontin myynti Leppävaarasta JM Suomi Oy:lle, korttelin 51077 tuleva tontti 06.10.2014 Sivu 1 / 1 2937/10.00.02/2012 72 27.8.2012 77 2.9.2013 93 Kerrostalotontin myynti Leppävaarasta JM Suomi Oy:lle, korttelin 51077 tuleva tontti Valmistelijat / lisätiedot: Laura Schrey, puh.

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 176 24.09.2014. 176 Asianro 5990/10.00.02.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 176 24.09.2014. 176 Asianro 5990/10.00.02.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/2014 1 (1) 176 Asianro 5990/10.00.02.00/2014 Asuntotontin 297-33-5-1 (Kärängänkatu 2) myynti / Rakennusliike Lapti Oy Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut

Lisätiedot

319 11.12.2012 14 04.06.2013. 14 Rakennusvelvoitteen lykkäys/asunto Oy Sipoon Karpalo / Uppskjutande av byggnadsförpliktelse/asunto Oy Sipoon Karpalo

319 11.12.2012 14 04.06.2013. 14 Rakennusvelvoitteen lykkäys/asunto Oy Sipoon Karpalo / Uppskjutande av byggnadsförpliktelse/asunto Oy Sipoon Karpalo Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen 319 11.12.2012 14 04.06.2013 14 Rakennusvelvoitteen lykkäys/asunto Oy Sipoon Karpalo / Uppskjutande av byggnadsförpliktelse/asunto Oy Sipoon

Lisätiedot

Kaava-alue sijaitsee Träskissä Houtskarin Näsbyn eteläpuolella (punainen rengas).

Kaava-alue sijaitsee Träskissä Houtskarin Näsbyn eteläpuolella (punainen rengas). MAANMITTARI OY ÖHMAN Sten Öhman Sunnantie 7 10900 Hanko 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 14.10.2015 PARAINEN HOUTSKARI TRÄSK, BRÄNDHOLM RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue

Lisätiedot

Kiinteistötoimisto, Verhonkatu 25-27, Hämeenlinna

Kiinteistötoimisto, Verhonkatu 25-27, Hämeenlinna KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA Sivu 1 Kokousaika Tiistai 13.2.2018 kello 18.00 Kokouspaikka Kiinteistötoimisto, Verhonkatu 25-27, Hämeenlinna Läsnä Antti Hieta puheenjohtaja Käsitellyt asiat 1

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Asuinkerrostalotonttien AK /1 ja 2 myynti Jousenpuistosta FinCap Fund I Ky:lle

Espoon kaupunki Pöytäkirja Asuinkerrostalotonttien AK /1 ja 2 myynti Jousenpuistosta FinCap Fund I Ky:lle 13.03.2017 Sivu 1 / 1 5473/2016 02.08.00 27 Asuinkerrostalotonttien AK-1 12221/1 ja 2 myynti Jousenpuistosta FinCap Fund I Ky:lle Valmistelija / lisätiedot: Jouni Lindberg, puh. 043 826 9051 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Valmistelija: lupa-arkkitehti Arja Sihvola, p , arja.k.sihvola(at)kirkkonummi.fi

Valmistelija: lupa-arkkitehti Arja Sihvola, p , arja.k.sihvola(at)kirkkonummi.fi Rakennus- ja 111 09.06.015 ympäristölautakunta Kunnanhallitus 346 0.11.015 Rakennusjärjestys 5 ja 6 uusiminen ja muuttaminen (kv) 605/00.01.01/01 Rakennus- ja ympäristölautakunta 09.06.015 111 Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

Lautakunta toivoo, että kaupunki vielä harkitsee päätöstään hammaslääkärin laitteiden siirtämisestä pois Houtskarista.

Lautakunta toivoo, että kaupunki vielä harkitsee päätöstään hammaslääkärin laitteiden siirtämisestä pois Houtskarista. 5 11.03.2015 40 16.04.2015 18 11.05.2015 69 11.06.2015 29 25.11.2015 8 04.02.2016 15 21.03.2016 Houtskarin hammashoito 1770/05.08.01/2014 11.03.2015 5 Lautakunta toteaa, että kaupunginvaltuusto pienensi

Lisätiedot

Lappeenrannan toimitilakonsernin uuteen tehtävään liittyvät sopimukset

Lappeenrannan toimitilakonsernin uuteen tehtävään liittyvät sopimukset Kaupunginhallitus 283 22.05.2017 Lappeenrannan toimitilakonsernin uuteen tehtävään liittyvät sopimukset 973/00.00.01.10/2015 KH 283 Valmistelija/lisätiedot: Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen,

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus 51 08.02.2016 Kaupunginhallitus 59 22.02.2016 Kaupunginvaltuusto 21 29.02.2016 Hyvinvointipalveluiden palvelualuejohtajan viran täyttäminen 483/02.022/2015 KH 08.02.2016 51 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 183 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 363

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 183 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 363 8/2017 360 Kaupunginhallitus TID - AIKA 07.08.2017 kl./klo 15:00-19:28 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo 183 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 362 184 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Kunnanvaltuuston kauppakirjan hyväksymispäätös

Kunnanvaltuuston kauppakirjan hyväksymispäätös 1 MALLIKAUPPAKIRJA MYYJÄ OSTAJA Savitaipaleen kunta, jäljempänä myyjä Y-tunnus 0163109-0 Kirkkotie 6 54800 SAVITAIPALE XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX Kunnanvaltuuston kauppakirjan hyväksymispäätös KAUPAN

Lisätiedot

Sopimus koskee seuraavia Lempäälän kunnassa sijaitsevaa kiinteistöä: Tila Tuomisto

Sopimus koskee seuraavia Lempäälän kunnassa sijaitsevaa kiinteistöä: Tila Tuomisto MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIJAPUOLET Lempäälän kunta (0150783 1) PL 36, 37501 LEMPÄÄLÄ jäljempänä tässä sopimuksessa Kunta Tilan Tuomisto 418 425 3 159 omistaja: Kaarina Kyllikki Salonen (xxxxxx xxxx) Lindforsinkatu

Lisätiedot

jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja

jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja KH xx.xx.2015 xx MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIMUSOSAPUOLET Kokkolan kaupunki (Y-tunnus: 0179377-8) PL 43 67101 KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä Markku Mattila jäljempänä tässä sopimuksessa

Lisätiedot

Omavelkaisen takauksen myöntäminen Turun seudun puhdistamo Oy:lle poistoputken kapasiteetin tehostamiseksi

Omavelkaisen takauksen myöntäminen Turun seudun puhdistamo Oy:lle poistoputken kapasiteetin tehostamiseksi Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 64 23.4.2018 Asianro 344/02.05.06/2018 409 Omavelkaisen takauksen myöntäminen Turun seudun puhdistamo Oy:lle poistoputken kapasiteetin tehostamiseksi

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 12

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 12 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 12 Tekninen lautakunta 13.11.2014 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et 13.11.2014 klo 16.30 17.50 Kunnanviraston kokoushuone Petteri Wiinamäki Satu Hoffren Irja

Lisätiedot

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite:

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: 1(5) KAUPPAKIRJA MYYJÄ OSTAJA KAUPAN KOHDE KAUPPAHINTA KAUPAN MUUT EHDOT Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski., jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: Oheisen

Lisätiedot

Päätös: Kunnanhallitus päätti siirtää asian käsittelyn seuraavaan kokoukseen.

Päätös: Kunnanhallitus päätti siirtää asian käsittelyn seuraavaan kokoukseen. Joutsan kunnanhallitus 167 09.06.2008 Kunnanvaltuusto 52 30.06.2008 Joutsan kunnanhallitus 202 07.07.2008 Joutsan kunnanhallitus 233 25.08.2008 Joutsan kunnanhallitus 92 16.03.2009 Kunnanvaltuusto 33 30.03.2009

Lisätiedot

Lappeenrannan Toimitilat Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen pitäminen

Lappeenrannan Toimitilat Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen pitäminen Kaupunginhallitus 590 27.11.2017 Kaupunginvaltuusto 143 11.12.2017 Lappeenrannan Toimitilat Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen pitäminen 11.12.2017 32/14.00.00.00/2017 KH 590 Esittelijä: Kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) Kaupunginhallitus 124 25.03.2013. 124 Asianro 1519/10.00.02/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) Kaupunginhallitus 124 25.03.2013. 124 Asianro 1519/10.00.02/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) 124 Asianro 1519/10.00.02/2013 Maljalahden rantakerrostalotonttien tarjousten hyväksyminen ja esisopimusten tekeminen Kaupunkirakennelautakunta 20.3.2013 49: Kiinteistöjohtaja

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2012 1 Iniön lähipalvelulautakunta TID - AIKA 06.08.2012 kl. 11:00 PLATS - PAIKKA Aluekonttori 26 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 3 27 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 4 28

Lisätiedot

YRITYSTILOJEN HANKKIMISEN JA LUOVUTTAMISEN PERIAATTEET. Kehittämispäällikkö Kyösti Honkala (puhelin 08 55 870 006):

YRITYSTILOJEN HANKKIMISEN JA LUOVUTTAMISEN PERIAATTEET. Kehittämispäällikkö Kyösti Honkala (puhelin 08 55 870 006): Tulevaisuus- ja elinkeinojaosto 33 28.11.2013 Tulevaisuus- ja elinkeinojaosto 2 03.02.2014 Kunnanhallitus 67 10.02.2014 Valtuusto 19 24.02.2014 YRITYSTILOJEN HANKKIMISEN JA LUOVUTTAMISEN PERIAATTEET 417/0/09/092/2014

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 4031/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 4031/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) Kaupunginhallitus 170 6.6.2016 42 Asianro 4031/02.05.05/2016 Varkauden Opiskelijakadun kiinteistön siirtäminen kuntayhtymästä Savoniaammattikorkeakoulu Oy:lle Päätöshistoria

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (7) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (7) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2013 1 (7) 259 Rakentamisen määräajan jatkaminen Herttoniemenrannan satamakorttelissa (Herttoniemi, tontit 43009/11 ja 20-22) sekä tonttien 43009/21 ja 22 käyttötarkoituksen

Lisätiedot

Lisäksi päätettiin tehdä katselmus kaava-alueelle. Lisätietoja antaa kaavoitusinsinööri Juha Suominen, p.02.4745281

Lisäksi päätettiin tehdä katselmus kaava-alueelle. Lisätietoja antaa kaavoitusinsinööri Juha Suominen, p.02.4745281 Ympäristölautakunta 36 23.04.2013 Ympäristölautakunta 89 24.09.2013 Kaupunginhallitus 370 02.10.2013 Ympäristölautakunta 79 23.09.2014 Kaupunginhallitus 308 01.10.2014 HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, HYVÄKSYMINEN

Lisätiedot

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite:

Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski. , jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: 1(5) KAUPPAKIRJA MYYJÄ OSTAJA KAUPAN KOHDE KAUPPAHINTA KAUPAN MUUT EHDOT Valkeakosken kaupunki (0157568-2), jäljempänä myyjä. Osoite: PL 20, 37601 Valkeakoski., jäljempänä ostaja. Y-tunnus: Osoite: Oheisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 93. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 93. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 18.08.2014 Sivu 1 / 1 2651/00.04.01/2014 Kaupunginhallitus 185 16.6.2014 93 EVTEK-kuntayhtymän purkaminen Valmistelijat / lisätiedot: Tiina Pesonen, puh. 09 816 52204 Riikka Kiljander-Kiiskinen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 185. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 185. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 16.06.2014 Sivu 1 / 1 2651/00.04.01/2014 185 EVTEK-kuntayhtymän purkaminen (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Tiina Pesonen, puh. 09 816 52204 Riikka Kiljander-Kiiskinen, puh. 09 816

Lisätiedot