TASA-ARVOMATERIAALI TOISEN ASTEEN RYHMÄNOHJAAJILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TASA-ARVOMATERIAALI TOISEN ASTEEN RYHMÄNOHJAAJILLE"

Transkriptio

1 TASA-ARVOMATERIAALI TOISEN ASTEEN RYHMÄNOHJAAJILLE

2 TOIMINNALLISIA VAIHTOEHTOJA Paketin avulla ryhmänohjaaja voi käsitellä vastuulleen kuuluvia asiakokonaisuuksia tuoreella tavalla sukupuolinäkökulmasta. Jokaiselle vuosiluokalle on kaksi puolen tunnin mittaista, itsenäisen kokonaisuuden muodostavaa toiminnallista tehtävää yksityiskohtaisine opettajan ohjeineen. 1. vuoden materiaalit keskittyvät ryhmäytymiseen ja opiskelun pelisääntöihin. 2. vuoden aiheina ovat mielikuvat ja kokemukset omalta alalta sekä TOP. 3. vuonna perehdytään työelämän pelisääntöihin ja kurkistetaan, missä kukin on viiden vuoden päästä.

3 YKKÖSET Ryhmäytyminen, pelisäännöt ja sukupuoli

4 Oppituntien tavoite ja toteutus Ykkösten materiaali sisältää kaksi noin 30 minuutin opetusrunkoa. Ensimmäisen osan tavoitteena on toisiin tutustuminen ja ryhmäytyminen. Toisen osan sisältö taas sopii hyvin järjestys- ja pelisääntöjen käsittelemiseen siten, että myös opiskelijat itse pääsevät määrittelemään millaista on asiallinen käyttäytyminen. Opetusmateriaaliin sisältyy kaksi 30 minuutin opetusrunkoa, opettajan ohjeet ja tehtävämateriaali. Opettaja voi pitää koko tunnin kyseisten runkojen avulla tai käyttää niitä teemaan liittyvän tunnin osana.

5 Oppituntien runko Keitä me olemme -janatehtävä (n. 30min) Opettaja esittää noin 10 positiivista väittämää esimerkiksi yksilön kotiseudusta, ominaisuuksista, kyvyistä, elämäntavoista, mielenkiinnon kohteista, harrastuksista, opiskeltavaan alaan liittyvistä mielikuvista, alan sukupuolijakaumasta, poikien/tyttöjen rooleista, ainokaisuudesta, ryhmähengestä jne. Väittämät löytyvät myöhemmin tästä materiaalista. Opiskelijat ottavat väittämiin kantaa liikkumalla luokassa kuvitellulla janalla kyllä ei -akselilla ja perustelevat näkemyksiään. Ajatuksena on, että jokainen ryhmän jäsen pääsee ääneen ja samalla tutustutaan toisiin. Ihan läpällä vaan -keskustelukortit (n. 30min) Kerrotaan lyhyesti oppilaitosta, opiskelua ja ryhmää koskevista järjestys- ja pelisäännöistä. Samalla kerrotaan mistä järjestyssäännöt ja erilaiset suunnitelmat löytyvät. Ihan läpällä vaan -korttien avulla opiskelijat pääsevät myös itse pienissä ryhmissä määrittelemään, millaista on asiallinen/epäasiallinen käyttäytyminen. Kortit löytyvät myöhemmin tästä materiaalista.

6 Keitä me olemme -janatehtävä

7 Keitä me olemme janatehtävä Opettajan ohjeet Tehtävän tarkoituksena on tutustuttaa nuoret toisiin ryhmän jäseniin ja muodostaa yhteistä käsitystä opiskeltavasta alasta. Tehtävä rohkaisee nuoria pohtimaan omia kykyjään ja ominaisuuksiaan ja saa heidät myös huomaamaan kuinka muiden odotukset tai sukupuoleen liitetyt stereotypiat voivat vaikuttaa käsityksiin itsestä ja opiskeltavasta ammatista. Tässä tehtävässä opiskelijoiden liikkumiseen janalla ja heidän esittämiinsä perusteluihin ja vastauksiin saattavat vaikuttaa esimerkiksi sukupuoleen liitettävät stereotyyppiset odotukset tai opiskelijoiden ryhmähenki. Niitä on hyvä tarvittaessa pohtia tehtävän kuluessa. 1. Seuraavaan diaan on koottu Keitä me olemme -janatehtävää varten väittämiä, jotka liittyvät opiskelijoiden ominaisuuksiin, kykyihin, mielenkiinnonkohteisiin, harrastuksiin ja opiskeltavaan ammattiin. Väittämät alkavat henkilökohtaisista ominaisuuksista, jatkuvat kyvyillä, mielenkiinnonkohteilla ja päättyvät ammattialaan liittyviin väittämiin, jotka tuovat esille myös sukupuolinäkökulmaa. Opettaja voi vapaasti päivittää väittämiä omaan alaan sopiviksi. 2. Opettaja valitsee noin 10 väittämää kaikkia kategorioita hyödyntäen. Opiskelijat ottavat kantaa väittämiin liikkumalla luokkaan/tilaan kuvitellulla janalla, jonka toisessa päässä on kyllä -vaihtoehto ja toisessa ei - vaihtoehto. Janalla voi asettua eri kohtiin sen mukaan, mikä itseensä sopii. 3. Opettaja kysyy jokaisen väittämän kohdalla muutamilta opiskelijoilta miksi he ovat sijoittaneet itsensä janalle juuri kyseisellä tavalla. Janalla ei ole oikeita tai vääriä paikkoja sijoittua, mutta opiskelijoiden täytyy perustella valintaansa, jolloin he tulevat pohtineeksi syvällisemmin näkemystään itsestään ja ammatinvalinnastaan. 4. Opettaja ja opiskelijat voivat pohtia lopuksi yhdessä ammattialaan liittyviä odotuksia, mielikuvia, stereotypioita ja myös sukupuolen merkitystä alalla.

8 Keitä me olemme janatehtävä Väittämät 1. KOTISEUTU Olen muuttanut kotiseudultani opiskelupaikan perässä Olen kotoisin maaseudulta Arvostan kotiseutuani 2. OMINAISUUDET, KYVYT JA TAIDOT Opin paremmin tekemällä kuin lukemalla Olen näppärä koneiden kanssa Olen liikunnallinen Osaan soittaa kitaraa Olen hyvä ihmistuntija Tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa Tulen hyvin toimeen eläinten kanssa Minulla on hyvä kielipää Pidän itseäni luovana Olen hyvä numeroiden kanssa Hahmotan hyvin suuria kokonaisuuksia Olen tarkka 3. ELÄMÄNTAVAT JA HYVINVOINTI Syön terveellisesti Nukun riittävästi Liikun säännöllisesti Minulla on aikaa olla ystävieni seurassa 4. MIELENKIINNON KOHTEET JA HARRASTUKSET Pidän ruumiillisesta työstä Pidän luonnossa liikkumisesta Olen päivittäin facebookissa Pidän aina puhelinta mukanani Pidän enemmän yksilölajeista kuin joukkuelajeista Voisin osallistua laulukilpailuun Pidän näyttelemisestä Tykkään vain oleskella Tutustun mielelläni eri maista tulleisiin ihmisiin Olen kiinnostunut opettamisesta Luen mielelläni kirjallisuutta Kirjoitan blogia Olen innokas ruoanlaittaja Terveyteen liittyvät asiat kiinnostavat minua Pidän moottoriurheilusta Pidän tanssimisesta Minua kiinnostaa metsästys Esiinnyn mielelläni 5. AMMATTIALA Alavalinta oli minulle helppo Ala oli minulle entuudestaan tuttu Läheiseni arvostavat alavalintaani Minusta tulee taitava ammattilainen Sukupuolestani on etua ammattini harjoittamisessa Odotan työllistyväni helposti alalle Alalla pärjääminen ei ole sukupuolesta kiinni

9 Ihan läpällä vaan? -keskustelukortit

10 Ihan läpällä vaan? -keskustelukortit Opettajan ohjeet Ihan läpällä vaan - mutta miksi ei naurata... Seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän määrittely on varsin vaikeaa. Toisaalta aiheesta keskusteleminen saattaa tuntua kiusalliselta tai hankalalta. Lapin Letka -hanke on kehittänyt Ihan läpällä vaan -keskustelukorttisarjan, jonka aiheet liittyvät nuorten arkeen ja koulumaailmaan. Kuvasarja ja keskustelut tarjoavat työkaluja siihen, kuinka toimia häirintätilanteessa. Rajan vetäminen sille, milloin on kyse häirinnästä, on vaikeaa, tapauskohtaista ja perustuu pitkälti ihmisen omiin tuntemuksiin. Kortit sopivat hyvin järjestyssäännöistä, yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta puhumisen yhteyteen sekä ryhmän yhteisten toimintatapojen ja sääntöjen laatimiseen. 1. Diasarjaan on koottu opettajan ohjeet, tukimateriaali sekä Ihan läpällä vaan -keskustelukortit, jotka voi tulostaa tai näyttää koneelta opiskelijoille. 2. Korttien avulla pohditaan mitä seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä tai syrjintä tarkoittaa. Opiskelijoita pyydetään järjestämään kortteja ryhmässä sen mukaan onko kyseessä heidän mielestään häirintä tai syrjintä vai ei. Korttien tilanteet eivät ole aina selkeitä, eikä oikeaa vastausta välttämättä ole. Kortit toimivat keskustelun avaajina, ja lopuksi keskustellaan yhdessä ryhmien näkemyksistä. Samalla voidaan keskustella siitä, miten nuori voi kyseisissä tilanteissa toimia ja asettaa omat rajansa. 3. Tässä yhteydessä opettaja voi kertoa oman oppilaitoksen säännöistä ja toimintatavoista kiusaus- tai häirintätilanteessa. 4. Keskustelukorttien kahdesta viimeisestä diasta löytyy tasa-arvovaltuutetun määritelmä siitä, mitä tarkoitetaan seksuaalisella tai sukupuoleen perustuvalla häirinnällä.

11 KAKKOSET Oma ala ja TOP

12 Oppituntien tavoite ja toteutus Kakkosten materiaali sisältää kaksi noin 30 minuutin opetusrunkoa. Ensimmäisen tunnin aikana keskustellaan, miten opiskeltava ala on vastannut omia odotuksia ja missä on eniten tekemistä matkalla osaajasta todelliseksi ammattilaiseksi. Toisen tunnin aiheena on TOP. Ensimmäisistä TOP:sta saatuja kokemuksia ammentamalla opiskelijat pääsevät tekemään lyhyen esityksen TOP:ssa mahdollisesti eteen tulevista tilanteista ja keskustelemaan niistä. Opetusmateriaali sisältää opetusrungon kahdelle oppitunnille, opettajan ohjeet ja tehtävämateriaalin. Opettaja voi pitää koko tunnin kyseisten runkojen avulla tai käyttää niitä teemaan liittyvän tunnin osana. Opettaja voi pitää molemmat tai ainoastaan toisen tunneista.

13 Oppituntien runko Omalla alalla -lapputehtävä (n. 30 min) Tehtävässä opettaja jakaa jokaiselle opiskelijalle ison Post It -lapun, johon opiskelijat kirjoittavat yhden ensimmäisenä opiskeluvuotena itseä yllättäneen asian sekä asian, josta itsellä on eniten opittavaa. Opiskelijoiden liimattua lappunsa taululle opettaja ryhmittelee samankaltaiset asiat yhteisen teeman alle. Lopuksi keskustellaan esille nousseista teemoista. TOP -esitys (n. 30 min) Opettaja jakaa viiden opiskelijan ryhmille yhden muistilapun, jossa on kuvattu jokin TOP:ssa mahdollisesti eteen tuleva tilanne. Kuvatut tilanteet löytyvät myöhemmin tästä materiaalista. Ryhmillä on kymmenen minuuttia aikaa tehdä noin minuutin mittainen esitys muistilapussa kuvatusta tilanteesta. Esitysten jälkeen muiden ryhmien tehtävänä on yrittää arvata, mistä tilanteesta esityksessä oli kyse. Jokaisen esityksen jälkeen keskustellaan siinä kuvatusta tilanteesta.

14 Omalla alalla -lapputehtävä

15 Omalla alalla -lapputehtävä Opettajan ohjeet Tehtävän avulla voidaan tarkastella, miten mielikuvat alasta ovat vastanneet todellisuutta ja mikä yllätti eniten ensimmäisen vuoden aikana. Lisäksi voidaan pohtia, kohteleeko ala miehiä ja naisia tasapuolisesti. Oppilaita voi kannustaa kertomaan kriittisiäkin näkemyksiä tehtävän aikana. Asioitahan on kaksi vuotta aikaa kehittää puolin ja toisin. Opiskelijat pääsevät myös itse miettimään, mitä heidän täytyy oppia matkalla alan todellisiksi ammattilaiseksi. 1. Tehtävän ensimmäisessä vaiheessa opettaja jakaa jokaiselle opiskelijalle ison Post It -lapun. Opiskelijat kirjoittavat omaan lappuunsa yhden asian, joka opiskeltavassa alassa yllätti ensimmäisen vuoden aikana. Tämän jälkeen opiskelijat liimaavat lappunsa taululle. 2. Opettaja ryhmittelee samankaltaiset asiat yhteisen teeman alle. Lopuksi keskustellaan esille nousseista teemoista. 3. Tehtävän toinen vaihe toteutetaan samalla tavalla, mutta siinä opiskelijat kirjoittavat opettajan jakamaan uuteen lappuun asian, jossa itsellä on eniten oppimista matkalla osaajasta todelliseksi ammattilaiseksi.

16 TOP -esitys

17 TOP -esitys Opettajan ohjeet Suurin osa meistä ei taida nostaa kättään pystyyn, kun kysytään vapaaehtoisia esiintyjiä. Tässä tehtävässä kynnyksen ei kuitenkaan pitäisi olla kovin korkea. Ryhmän jäsenet ovat toisilleen tuttuja, aihekin on valmiiksi annettu ja esitys saa olla juuri sellainen kuin ryhmä itse haluaa ja huumorikin on sallittua. Kynnystä laskee myös se, että tällä kertaa ei edes kysytä vapaaehtoisia, vaan jokaisen on osallistuttava esityksen tekemiseen ainakin jollakin tavalla. Sen lisäksi, että tehtävä on hauska, niin kokemusten perusteella keskustelu esitetyistä aiheista on harvinaisen vilkasta ja vapaamuotoista. 1. Opettaja jakaa viiden opiskelijan ryhmille yhden muistilapun, jossa on kuvattu parilla lauseella jokin TOP:ssa mahdollisesti eteen tuleva tilanne. Esimerkkejä tilanteista löytyy seuraavasta diasta. Opettaja voi laatia myös omia tilannekuvauksia. 2. Ryhmillä on kymmenen minuuttia aikaa tehdä noin minuutin mittainen esitys muistilapussa kuvatusta tilanteesta. 3. Ryhmät esittävät vuorotellen oman esityksensä. Muiden ryhmien tehtävänä on yrittää arvata, mistä tilanteesta esityksessä oli kyse. 4. Jokaisen esityksen jälkeen keskustellaan siinä kuvatusta tilanteesta. Opettajan johdolla voidaan pohtia mikä tilanteessa oli mahdollisesti pielessä ja miten siinä tulisi toimia. Opettaja voi vielä tilanteesta riippuen korostaa kuinka tärkeää asiallinen käytös on puolin ja toisin.

18 TOP -esitys Tilannekuvaukset Tilanne 1. Opiskelija menee ensimmäisenä päivänä TOP -paikalle. Ohjaaja ei kuitenkaan ole ehtinyt vielä paikalle. Opiskelija joutuukin itsensä lisäksi esittelemään tietämättömille ja hämmästeleville työkavereille mistä Topista nyt on kyse. Tilanne 2. Opiskelija menee ensimmäisenä päivänä TOP -paikkalle ja huomaa olevansa osastonsa ainoa nainen/mies. Työvaatteiden vaihtamiseen ei oikein tunnu löytyvän sopivaa paikkaa. Tilanne 3. Ohjaaja puhuu pelkkää ammattislangia ja selittää tehtävät mahdollisimman vaikeasti. Tilanne 4. Hommat luistavat muuten oikein mukavasti, mutta yhden työkaverin tytöttely/pojittelu ärsyttää. Tilanne 5. Kaiken tietävä ja kärsimätön ohjaaja ei anna opiskelijan tehdä itse mitään työtä, vaan tulee aina itse tekemään.

19 KOLMOSET Työelämä, pelisäännöt ja sukupuoli

20 Oppituntien tavoite ja toteutus Kolmosten materiaali sisältää kaksi noin 30 minuutin opetusrunkoa. Ensimmäisen osan tavoitteena on pohtia omaa osaamista ja vahvuuksia kyseisellä alalla sekä selkeyttää opiskelijoiden työelämäsuunnitelmia. Samalla pohditaan sukupuolen merkitystä niihin: onko sukupuolesta etua alalla toimimisessa? Toisen osan tavoitteena on tutustua työelämän pelisääntöihin, joita voi materiaalin avulla käsitellä lähinnä häirinnän ja syrjinnän näkökulmasta. Opetusmateriaaliin sisältyy kaksi noin 30 minuutin opetusrunkoa, opettajan ohjeet ja tehtävämateriaali. Opettaja voi pitää koko tunnin kyseisten runkojen avulla tai käyttää niitä teemaan liittyvän tunnin osana.

21 Oppituntien runko Tulevaisuusmuistelu (n. 30 min) Tehtävän avulla pohditaan tulevaa ammattia. Opiskelijat miettivät millaisissa asioissa toinen on erityisen hyvä omalla alallaan ja ehdottavat tämän perusteella toisilleen sopivia työtehtäviä. Lisäksi tehtävässä pohditaan sukupuolen merkitystä kyseisellä alalla ja erityisesti sitä, mitä hyötyä sukupuolesta voisi olla tulevassa ammatissa. Häirintää työelämässä vai ei? -keskustelukortit (n. 30 min) Tehtävän avulla pohditaan työelämän pelisääntöjä etenkin seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän ja syrjinnän näkökulmasta. Tehtävä sopii hyvin osaksi työelämän pelisääntöjen käsittelyä.

22 Tulevaisuusmuistelu

23 Tulevaisuusmuistelu Opettajan ohjeet Tähän mennessä opiskelijoille on jo ehtinyt syntyä hyvä kuva opiskeltavan alan tarjoamista vaihtoehdoista ja ehkä myös omista mielenkiinnon kohteista ja vahvuuksista alalla. Kenties joillakin on tiedossa jo tarkka toiveammatti ja polku, jota pitkin edetä siihen. Toisinaan asioiden jäsentämistä kuitenkin auttaa, jos omista ajatuksistaan keskustelee ääneen ja ehkä kuulee samoja asioita myös toisten suusta. 1. Opettaja jakaa luokan kolmen hengen ryhmiin. 2. Ryhmän jäsenet ovat yksi kerrallaan 10 minuuttia päähenkilöitä, joiden tulevaisuudesta ryhmä keskustelee. 3. Ensimmäiseksi mietitään, mikä päähenkilöä kiinnostaa alalla eniten ja missä hän on erityisen hyvä. 4. Edellisen kohdan pohjalta keksitään tehtävä ja työnantaja, jossa päähenkilö työskentelee viiden vuoden päästä. Tässäkin tehtävässä, lopullisen päätöksen tekee päähenkilö itse. 5. Sen jälkeen ryhmässä keksitään mitä päähenkilölle on tapahtunut viiden vuoden aikana alkaen tästä päivästä. Tapahtumat voivat liittyä esimerkiksi valmistumiseen, työharjoitteluun, harrastuksiin, perheen perustamiseen, jne. ja lopulta kyseiseen työhön. 6. Lopuksi kaikki luokan opiskelijat voivat vuorotellen esitellä työtehtävänsä ja työnantajansa viiden vuoden päästä.

24 Häirintää työelämässä vai ei? keskustelukortit

25 Häirintää työelämässä vai ei? keskustelukortit Opettajan ohjeet Seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän määrittely on varsin vaikeaa. Toisaalta aiheesta keskusteleminen saattaa tuntua kiusalliselta tai hankalalta. Lapin Letka -hanke on kehittänyt Häirintää työelämässä vai ei? -keskustelukorttisarjan, jonka aiheet liittyvät työelämän arkeen. Kuvasarja ja keskustelut tarjoavat työkaluja siihen, kuinka toimia häirintätilanteessa tai asettaa omia rajoja. Rajan vetäminen sille, milloin on kyse häirinnästä, on vaikeaa, tapauskohtaista ja perustuu pitkälti ihmisen omiin tuntemuksiin. Kortit sopivat hyvin työelämän pelisääntöjen käsittelyyn ennen TOP:a tai valmistumista sekä yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta puhumisen yhteyteen. 1. Diasarjaan on koottu opettajan ohjeet, tukimateriaali sekä Häirintää työelämässä vai ei? -keskustelukortit, jotka voi tulostaa tai näyttää koneelta opiskelijoille. 2. Kuvasarjan avulla pohditaan mitä seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä tarkoittaa ja miten se voi ilmetä työelämän arjessa. 3. Samalla voidaan keskustella siitä, miten työntekijä voi kyseisissä tilanteissa toimia. 4. Keskustelukorttien kahdesta viimeisestä diasta löytyy tasa-arvovaltuutetun määritelmä siitä, mitä tarkoitetaan seksuaalisella tai sukupuoleen perustuvalla häirinnällä.

26 Lapin Letka -hanke

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli KASILUOKKA Koulutusvalinnat ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on rohkaista nuoria tekemään koulutusvalinnat omien kykyjen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella sukupuolen ja siihen liitettyjen

Lisätiedot

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä YSILUOKKA Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä Sisältö ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät mitä sukupuolten välinen tasaarvo tarkoittaa Suomessa, mitä tasa-arvoon liittyviä haasteita

Lisätiedot

Miten löytää itselle sopiva ala? (dia 3) Tuntiin voi virittäytyä pohtimalla dian kysymyksiä yhdessä ryhmän kanssa.

Miten löytää itselle sopiva ala? (dia 3) Tuntiin voi virittäytyä pohtimalla dian kysymyksiä yhdessä ryhmän kanssa. 17. Löydä oma alasi Keskeiset sisällöt eri ammattialoihin tutustuminen omien kiinnostuksen kohteiden tunnistaminen Tuntitehtäviä Miten löytää itselle sopiva ala? (dia 3) Tuntiin voi virittäytyä pohtimalla

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ. Sainio Pia-Christine

TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ. Sainio Pia-Christine TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ KOULUELÄMÄST STÄ Sainio Pia-Christine Lähtökohdat projektin käytännön kehittymiselle: Uusi työntekijä, odotukset korkealla Tyttöjen raju päihteiden käyttö

Lisätiedot

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut Työpaikan pelisäännöt Perusteet pelisäännöille Lainsäädännössä on määritelty yleisluontoisesti työnantajan ja työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa sekä annettu yleisiä ohjeita käyttäytymisestä

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2015 Vastausprosentti: 80,1 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten

Lisätiedot

Unelmien työ (90 min)

Unelmien työ (90 min) Unelmien työ (90 ) Oppitunti on mahdollista toteuttaa myös 45 uutissa. Tällöin toteutetaan kohdat 1, 2 ja 3 (lyhennettyinä) sekä Unelmien työpaikan yksilötyöskentelyosuus (15 ). Voit soveltaa tehtävän

Lisätiedot

Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten

Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten Tämän materiaalipaketin avulla voit käsitellä Nexus-kyselyn teemoja ja tuloksia esimerkiksi hopsryhmässä. Ohje: Tulosta tämä tiedosto yksipuoleisena joko A4-koossa

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

E S I K A T S E L U. Taustatiedot. Ohjaaminen, henkilökohtaistaminen ja ilmapiiri. Päättökysely syksy kevät Sukupuoli.

E S I K A T S E L U. Taustatiedot. Ohjaaminen, henkilökohtaistaminen ja ilmapiiri. Päättökysely syksy kevät Sukupuoli. Page 1 of 5 E S I K A T S E L U Päättökysely syksy 2013 - kevät 2014 Taustatiedot Sukupuoli Nainen Mies Äidinkieli Suomi Ruotsi Venäjä Muu Ikäryhmä Alle 18 vuotta 18-24 vuotta Yli 24 vuotta Koulutustausta

Lisätiedot

TYÖPAIKKAKOULUTTAJA nuoren ohjaajaksi?

TYÖPAIKKAKOULUTTAJA nuoren ohjaajaksi? Sinustako TYÖPAIKKAKOULUTTAJA nuoren ohjaajaksi? Mitä työnantajan on hyvä tietää työpaikkakouluttajan tehtävästä oppisopimuskoulutuksessa? Mitä nuoren työpaikkakouluttajan valinnassa tulisi ottaa huomioon?

Lisätiedot

Suunnitelma työpaikkavalmentajana toimimiseen

Suunnitelma työpaikkavalmentajana toimimiseen Suunnitelma työpaikkavalmentajana toimimiseen Sisältö Työn räätälöinti on työn mukauttamista yksilöllisin edellytyksin Työelämän pelisäännöt ja työelämätaidot SWOT-analyysi: Mitä työpaikallani työntekijältä

Lisätiedot

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen Akateemiset taidot 2. tapaaminen kurssin vastuuopettaja on Lauri Ylinen sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi huone C435 seuratkaa kurssin verkkosivua (courses.helsinki.fi/fi/mat20005/125180298)

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

AmisKOODI. AmisKOODI tarjoaa keskustelujen pohjaksi tehtäväkokonaisuuksia sovellettavaksi opintojen eri vaiheisiin aiheina

AmisKOODI. AmisKOODI tarjoaa keskustelujen pohjaksi tehtäväkokonaisuuksia sovellettavaksi opintojen eri vaiheisiin aiheina OPETTAJALLE Työelämä odottaa ammattiin valmistuvilta nuorilta ammattiosaamisen lisäksi yleisiä työelämätaitoja, jotka auttavat toimimaan kehittyvässä työelämässä. Työelämätaitoja, kuten vuorovaikutus-

Lisätiedot

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN OSAAMISMATKA POLKU OSAAMISEN YTIMEEN MIKSI OSATA? Ohjauksen ja opetuksen roolin tulee muuttua siten, että se tukee oppijan osaamisidentiteetin kehittymistä ja antaa valmiuksia rakentaa omia yksilöllisiä

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE KEVÄT 2015 Vastausprosentti: 79,9 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa

Lisätiedot

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus 1 (9) Pikatreffit Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille ja työnantajille - matchmaking-viestipohjat treffien jälkeen lähetettäväksi - treffikorttipohjat

Lisätiedot

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Nuorten työelämätaidot ja syrjimätön työelämä koulutus 9.11.2012 Yritysvierailut eri tarkoituksiin Kysy pois! Tutustutaan yrityksen kokonaisvaltaiseen

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Opiskelijabrunssi. Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat

Opiskelijabrunssi. Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat 1 (5) Opiskelijabrunssi Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat Opiskelijabrunssin kuvaus Opiskelijabrunssi on vapaamuotoinen

Lisätiedot

Mitä ajattelit tässä kohtaa? Haluaisitko kertoa omin sanoin, millä perusteella laitoit ruksin juuri tuohon?

Mitä ajattelit tässä kohtaa? Haluaisitko kertoa omin sanoin, millä perusteella laitoit ruksin juuri tuohon? ELÄMÄN JANAT Tehtävän tarkoituksena on tunnistaa nuoren elämästä riskitekijöitä, jotka voivat altistaa lyhyellä tai pitkällä aikavälillä itsetuhoiselle käyttäytymiselle. Samalla sen avulla voidaan kartoittaa

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Täytetty: PERUSTIEDOT Henkilötiedot Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin: E-mail: Huoltajan yhteystiedot: Opiskelu Ryhmänohjaajan/luokanvalvojan nimi: Mitkä asiat ovat hyvin elämässäsi

Lisätiedot

Kouluttajan manuaali PPT-esityksen tueksi:

Kouluttajan manuaali PPT-esityksen tueksi: Kouluttajan manuaali PPT-esityksen tueksi: Tämä esitys sisältää koulutuksen koulun opetushenkilöstölle. Koulutus on rakennettu sellaiseksi, että sen voi vetää ryhmälle ilman aiheeseen etukäteen perehtymistä.

Lisätiedot

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Keskustelu luokissa Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Ohjeistus koululle ennen vanhempainiltaa 1. Päättäkää missä tilassa ryhmäosuus pidetään. Suosittelemme luokkiin

Lisätiedot

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 1. Y1 OPPILAITOS -Toimiala / yksikkö 2. Y2. Ikä 3. S0 Valmistutko tänä kevään? 4. S 1a Millaisen arvioit elämäntilanteesi olevan 4 kuukauden kuluttua valmistumisesi

Lisätiedot

Työelämän monet polut ja erilaiset taidot. Ammatit tutuiksi yläkoululaisille. Yhteistyössä

Työelämän monet polut ja erilaiset taidot. Ammatit tutuiksi yläkoululaisille. Yhteistyössä Työelämän monet polut ja erilaiset taidot Ammatit tutuiksi yläkoululaisille Työelämän monet polut ja erilaiset taidot Ammatit tutuiksi yläkoululaisille ohjeita järjestäjille Työelämän monet polut ja erilaiset

Lisätiedot

Tutkimuksen tavoitteet

Tutkimuksen tavoitteet 1 Tutkimuksen tavoitteet 1. Selvittää nuorten kiinnostusta johto- ja esimiestehtäviin sekä heidän kokemuksiaan ja näkemyksiään esimiestyöskentelystä. 2. Selvittää nuorten näkemyksiä osaamisen kehittämiseen

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

KOULUTUKSEN YHTEYTTÄ ALAN AMMATTIEN TYÖNKUVIIN ON VAIKEA NÄHDÄ

KOULUTUKSEN YHTEYTTÄ ALAN AMMATTIEN TYÖNKUVIIN ON VAIKEA NÄHDÄ KOULUTUKSEN YHTEYTTÄ ALAN AMMATTIEN TYÖNKUVIIN ON VAIKEA NÄHDÄ Studentum.fi:n tutkimus koulutukseen hakeutumisesta keväällä 2013 TIETOA TUTKIMUKSESTA Studentum.fi Studentum.fi aloitti toimintansa vuoden

Lisätiedot

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Lapsen kannustaminen Erilaiset tavat kannustaa

Lisätiedot

Yhdessä meissä on voimaa

Yhdessä meissä on voimaa 8. lk Yhdessä meissä on voimaa 1. Yhdessä 8.-luokkalaisina 2. Mielen hyvinvoinnin tukitekijät ja kompastuskivet 3. Kaverisuhteet 4. Empatiataidot 5. Järkeä ja jämäkkyyttä 6. Elämän pulmista ja kriiseistä

Lisätiedot

Paranna työnhakutaitojasi netissä!

Paranna työnhakutaitojasi netissä! Paranna työnhakutaitojasi netissä! te-palvelut.fi/jobitti CV-netti anna työnantajan löytää sinut Laita oma työnhakuilmoitus nettiin ilmaiseksi. CV-netin käyttöön tarvitset vain verkkopankkitunnukset ja

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Esityksen sisältö 1. Aineeton pääoma 2. Miksi vapaaehtoiskysely?

Lisätiedot

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tämä on esimerkki tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutuksesta.

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin TET työelämä tutuksi Juniori kohtaa seniorin Työelämä tutuksi TET eli työelämään tutustuminen on yläasteen ja lukion oppilaille järjestettävä opetussuunnitelman mukainen työelämään tutustumisjakso. Sen

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt OPPITUNNIN KUVAUS OPPITUNNIN NIMI Sisältö Luokka-aste Suositeltu ohjelmiston kokemustaso Tavoitteet Kesto Tarvikkeet Tehtävän sanastoa Petra s Planet for Schools -ohjelmiston pelisäännöt Käydään läpi netikettiä

Lisätiedot

MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA?

MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA? MIKÄ NUORTA AUTTAA? MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA? KUN ITSE OLIN NUORI? KUINKA MONI KÄYNYT ITSE TERAPIASSA TAI SAANUT APUA? Innostunut, olen mukana kaikessa ikä Teen työni hyvin, ei muuta Oven

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio

YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio Pienryhmäohjauksen mahdollisuuksia lukiossa - kokemuksia Itäkeskuksen lukiosta YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio Lukion

Lisätiedot

ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA

ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA Tässä luvussa annetaan neuvoja parhaista tavoista tukea ADHD-lasta luokkahuoneessa. Lukuun on sisällytetty myös metodologiaan liittyviä ehdotuksia, joiden avulla voidaan

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset

007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset 007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset Siltamäki Suutarila-Töyrynummi-alueella toteutettiin loka-marraskuussa 2007 kysely pohjaksi alueen lapsille ja nuorille laadittaville yhteisille pelisäännöille.

Lisätiedot

OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä

OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Sami Kalaja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kuntotestauspäivät 2015 Kisakallio OPS2016 Käyttöönotto lukuvuoden 2016 alusta Keskiössä

Lisätiedot

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi.

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Kysymys: Kuka voi olla sellainen henkilö, joka täyttää seksuaalinen kaltoinkohtelijan määritelmän? Kysymys: Kenen vastuulla seksuaalinen kaltoinkohtelu on? Kuka vaan. Naapuri, sukulainen, tuttu, tuntematon,

Lisätiedot

KEMIA 7.LUOKKA. Laajaalainen. liittyvät sisältöalueet. osaaminen. Merkitys, arvot ja asenteet

KEMIA 7.LUOKKA. Laajaalainen. liittyvät sisältöalueet. osaaminen. Merkitys, arvot ja asenteet KEMIA 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Merkitys, arvot ja asenteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja kannustaa oppilasta tunnistamaan

Lisätiedot

KAIKKI IHAN KAIKKI toiminta koulussa

KAIKKI IHAN KAIKKI toiminta koulussa KAIKKI IHAN KAIKKI toiminta koulussa Kaikki ihan kaikki toiminnan tavoite Tavoitteena on vaikuttaa positiivisesti yhteisön ilmapiiriin ja erityisesti aikuisten, opettajien, vanhempien ja muun henkilökunnan

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E Draamatyöpajassa ryhmä ideoi ja tuottaa synopsiksen pohjalta musiikkiteatteriesityksen käsikirjoituksen. Käsikirjoitus

Lisätiedot

Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi?

Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi? Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi? en toteuta lainkaan liikennekasvatusta jotain muuta pyöräretkiä, luokan kanssa pyöräilyä käytännön liikennetilanteiden harjoittelua lähialueiden vaaranpaikkojen

Lisätiedot

Minä ohjaajana - kokonaisvaltainen ihmiskäsitys

Minä ohjaajana - kokonaisvaltainen ihmiskäsitys Tavoite Harjoitus on tarkoitettu elämäntapamuutosohjaajalle ohjaajan oman ihmiskäsityksen tiedostamiseen. Jokaisella meistä painottuu ihmiskäsityksessä joku puoli: koulutustausta, omat mielenkiinnon kohteet

Lisätiedot

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori Vanhemmuuden tuen reseptikirja Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori > Lisää > alatunniste: lisää oma nimi Vanhemmuus on terveen psyykkisen kasvun kasteluvesi (kasvuntuki.fi) Reseptikirjan

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle Hyvä 5.- ja 6. -luokkalaisen opettaja, Mennään ajoissa nukkumaan! on 5.- ja 6. -luokkalaisille tarkoitettu vuorovaikutteinen kotitehtävävihko,

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

ACUMEN O2: Verkostot

ACUMEN O2: Verkostot ACUMEN O2: Verkostot OHJELMA MODUULI 4 sisältää: Lyhyt johdanto uranhallintataitojen viitekehykseen VERKOSTOT: työkaluja ja taitoja kouluttajille Partnerit: LUMSA, ELN, BEST, INNOV, MeathPartnership, SYNTHESIS,

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

3. Mitkä asiat tukevat ja mitkä vahingoittavat nuoren kehitystä? 4. Mitkä voivat olla huolestuttavia muutoksia kaverin käytöksessä?

3. Mitkä asiat tukevat ja mitkä vahingoittavat nuoren kehitystä? 4. Mitkä voivat olla huolestuttavia muutoksia kaverin käytöksessä? Kasvamme yhdessä Ensimmäinen ilta: Illan aihe: Nuoruusiän kehitys klo 18-19.30 Auditorio tai juhlasali: 1. Tervetuliaissanat ja nuorten esitys (musiikki, liikunta tms.) (10-15 min), tarjoilu, mikäli mahdollista

Lisätiedot

Verkostotyöpaja Learning cafe-yhteenvedot

Verkostotyöpaja Learning cafe-yhteenvedot Verkostotyöpaja 12.4.2018 Learning cafe-yhteenvedot Työtoiminnasta töihin Miten voidaan lisätä asiakkaiden ja muiden toimijoiden tietoisuutta työllistymistä tukevista palveluista? Netin kautta, esitteet

Lisätiedot

Kartta ja kompassi. 9. lk

Kartta ja kompassi. 9. lk lk artta ja kompassi 1. senteet puntarissa 2. unnetreenit miten viestin? 3. urun sormenjälki surusta ja kriisistä selviytyminen 4. ärkyvää kun mieli voi pahoin 5. atse tulevaisuuteen elämän unelmat ja

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

A! PEDA INTRO (5 op)

A! PEDA INTRO (5 op) A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Oppimispalvelut Yliopistopedagoginen koulutus Miia Leppänen (SCI) ja Päivi Kinnunen (BIZ) 3.2.2016 Ohjaajat ja yhteystiedot Miia Leppänen Asiantuntija

Lisätiedot

Musiikkivideon viestit

Musiikkivideon viestit Musiikkivideon viestit - mediakasvatusmateriaali yläkouluille, lukioille ja toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille Otsikko / Etusivu Nuorten Akatemia Note www.nuortenakatemia.fi/note Musiikkivideon

Lisätiedot

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Pvm 4.12.2009 Helsinki Opetushallitus 1 Työelämään valmentautuminen ja

Lisätiedot

Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen?

Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen? Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen? 2 2017 BR Teknologiateollisuus 2 Kone- ja tuotantotekniikan opiskelu Miksi teknologia!

Lisätiedot

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA 2014 Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA Kun koulu loppuu -tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuuden suunnitelmia,

Lisätiedot

Elämä turvalliseksi. seksuaaliterveyden edistämisen teemapäivä Myllypuron 8-luokan oppilaille

Elämä turvalliseksi. seksuaaliterveyden edistämisen teemapäivä Myllypuron 8-luokan oppilaille Elämä turvalliseksi seksuaaliterveyden edistämisen teemapäivä Myllypuron 8-luokan oppilaille Innovaatioprojektin toteuttajina toimivat jouluna 2014 valmistuvat Metropolia Ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat.

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut abeille

TE-toimiston palvelut abeille TE-toimiston palvelut abeille Tukea koulutusvalintaan Pohjois- Karjalan TE-toimisto psykologi Mirja Kuiri 1 22.1.2016 Lukiosta muihin opintoihin siirtyminen on suuri muutos nuoren elämässä>vapausasteet,

Lisätiedot

Lapsiperheen arjen voimavarat

Lapsiperheen arjen voimavarat Lapsiperheen arjen voimavarat Hyvät vanhemmat! Lapsiperheen elämään sisältyy monenlaisia ilonaiheita, mutta välillä arki voi olla melko rankkaa. Vanhemmat voivat hyötyä siitä, että he joskus kiireenkin

Lisätiedot

Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä

Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä Aulikki Sippola, KTT, monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija Ratko-menetelmä tarjoaa keinoja rakentaa monimuotoisuutta arvostavia

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijakyselyt 2013 alkaen

Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijakyselyt 2013 alkaen mod. 1 Ohjaus ja neuvonta 1 (5) Taustakysymykset: Kysymyksien arviontiasteikko, ellei kysymyksessä ole toisin esitetty ja vastauksen painoarvo oppilaitos Täysin samaa mieltä. 5 sukupuoli Jokseenkin samaa

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012 Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat ammattiopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelevat nuoret.

Lisätiedot

Tehtävät. stressiin liittyvät tehtävät 1 5. Minun stressini. Stressin monet puolet

Tehtävät. stressiin liittyvät tehtävät 1 5. Minun stressini. Stressin monet puolet Tehtävät 1 Minun stressini stressiin liittyvät tehtävät 15 A. Mikä sinua stressaa? Voit ajatella, mitkä asiat tämänhetkisessä arjessasi, elämäntilanteessasi tai vaikkapa yksittäisissä tilanteissa aiheuttavat

Lisätiedot

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa 1 Aluksi esittäytymiskierros ja nimilista kiertämään Valintojen

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE?

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? Anne Ilvonen innovointipäällikkö, OK-opintokeskus 1 ESITYKSEN RAKENNE 1. Järjestöt lähidemokratian tukena -hanke 2. Nuoret ja verkko(vaikuttaminen)

Lisätiedot

AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA

AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA OPISKELIJAN OHJAAMINEN - Työssäoppijalle määritellään henkilökohtainen työpaikkaohjaaja, joka on vastuussa

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

LAPSI JA NUORI KOULUN KESKIÖSSÄ VAI KOULU LAPSEN JA NUOREN ELÄMÄN KESKIÖSSÄ? Maija Lanas Kokkola 23.9.2015

LAPSI JA NUORI KOULUN KESKIÖSSÄ VAI KOULU LAPSEN JA NUOREN ELÄMÄN KESKIÖSSÄ? Maija Lanas Kokkola 23.9.2015 LAPSI JA NUORI KOULUN KESKIÖSSÄ VAI KOULU LAPSEN JA NUOREN ELÄMÄN KESKIÖSSÄ? Maija Lanas Kokkola 23.9.2015 On tärkeää kiinnittää huomiota niihin lapsiin ja nuoriin, jotka eivät näytä osallistuvan. Sen

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

Työharjoittelussa voit: tutustua suomalaisiin työpaikkoihin ja työkulttuuriin harjoitella suomen kieltä käytännön tilanteissa

Työharjoittelussa voit: tutustua suomalaisiin työpaikkoihin ja työkulttuuriin harjoitella suomen kieltä käytännön tilanteissa TYÖHARJOITTELU Työharjoittelussa voit: tutustua suomalaisiin työpaikkoihin ja työkulttuuriin harjoitella suomen kieltä käytännön tilanteissa Mikä sinun ammatti on? Millainen koulutus sinulla on? TYÖHARJOITTELUPAIKAN

Lisätiedot

VANHEMPAINILTA Opsii!

VANHEMPAINILTA Opsii! VANHEMPAINILTA 6.9.2016 Opsii! ILLAN SISÄLTÖ Ops - mitä uutta? Arvioinnin ja arviointikäytänteiden muutokset Kaikki koodaataan! Laaja-alainen osaaminen ja valinnaisuus OPS MITÄ UUTTA VAI MITÄÄN UUTTA?

Lisätiedot