Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo"

Transkriptio

1 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 1 / 18 Kokoustiedot Aika torstai klo 17: Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Saapuvilla olleet jäsenet Tiina Thure-Toivanen, puheenjohtaja Erika Granfelt Tony Hagerlund, poistui klo :n 11 käsittelyn aikana Tapani Harinen Mervi Kukkonen Henri Kuro Katja Lahti Heikki Räsänen Minna Lahti Leena Lakovaara Anja Kallio Kimmo Metsä Rosa Puhakainen-Mattila, saapui klo :n 10 käsittelyn aikana Arto Turunen Santosh-Saagar Silwal Peter Ragnvaldsson, poistui klo :n 11 käsittelyn jälkeen Muut saapuvilla olleet Virpi Mattila Ulla Valtonen Anita Vataja Anu Vesiluoma Varpu Ojala Tuija Seppänen suomenkielisen varhaisksvatuksen johtaja varhaiskasvatuksen aluepäällikkö varhaiskasvatuksen asiantuntija, poistui klo :n 10 käsittelyn jälkeen varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, poistui klo :n 10 käsittelyn jälkeen vs. kehittämispäällikkö, poistui klo :n 11 käsittelyn jälkeen sihteeri

2 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 2 / 18 Allekirjoitukset Tiina Thure-Toivanen puheenjohtaja Tuija Seppänen sihteeri Pöytäkirjan tarkastus Pöytäkirja tarkastettu ja hyväksytty: Peter Ragnvaldsson :t 8-11 Rosa Puhakainen-Mattila :t Pöytäkirjan nähtävänäolo julkipannun kuulutuksen mukaan on pöytäkirja ollut yleisesti nähtävänä osoitteessa Kamreerintie 3 B, 8.krs, Espoon keskus.

3 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 3 / 18 Käsitellyt asiat Pykälä Liitteet Otsikko Sivu 8 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 4 9 Pöytäkirjan tarkastajan valinta 5 10 Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen 6 suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa 11 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen 14 varhaiskasvatussuunnitelmaprosessin tilannekatsaus 12 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen ennakoitu 16 varhaiskasvatuspaikkatilanne loppukeväällä Uuden pöytäkirjan tarkastan valinta 17

4 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 4 / 18 8 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Päätös Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Selostus on kutsuttu koolle n puheenjohtajan allekirjoittamalla päivätyllä kokouskutsulla jäsenille ja muille, joilla on läsnäolo-oikeus. Esityslista on toimitettu myös varajäsenille tiedoksi. (Espoon kaupungin hallintosääntö 4, Espoon kaupungin sivistystoimen lautakuntien ja johtokuntien johtosääntö 3 )

5 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 5 / 18 9 Pöytäkirjan tarkastajan valinta Päätös Pöytäkirjan tarkastajaksi valittiin Peter Ragnvaldsson.

6 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 6 / / Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh Anu Vesiluoma, puh Virpi Mattila, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila keskustelee ja merkitsee tiedoksi lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestämistä suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa koskevan valmistelun opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle. Päätös Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Selostus Taustaa Varhaiskasvatusta ja esiopetusta ohjaavaan lainsäädäntöön on tullut viime vuosina merkittäviä muutoksia: esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet uudistettiin ja uudet esiopetussuunnitelmat otettiin käyttöön Esiopetusta koskeva Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/ 2013) tuli voimaan Laki erottaa aiemmasta poiketen oppilashuollon ja kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen ja edellyttää näin ollen resurssien kohdentamista uudella tavalla. Uusi varhaiskasvatuslaki tuli voimaan Siinä varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatuksen tavoitteena on muun muassa edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia ja tunnistaa lapsen yksilöllisen tuen tarve ja järjestää tarkoituksenmukaista tukea varhaiskasvatuksessa tarpeen ilmettyä tarvittaessa monialaisessa yhteistyössä.

7 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 7 / 18 Lain mukaan lapselle on laadittava henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma, johon tulee kirjata tavoitteet lapsen varhaiskasvatuksen toteuttamiseksi ja toimenpiteet niiden toteuttamiseksi sekä lapsen tuen tarve, tukitoimenpiteet ja niiden toteuttaminen. Uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet tulivat voimaan ja kuntakohtaiset varhaiskasvatussuunnitelmat otetaan käyttöön Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa painotetaan inklusiivista varhaiskasvatusta kuten esiopetuksen opetussuunnitelmassakin. Tavoitteena on, että lapsen tuki toteutetaan hänen omassa oppimisympäristössään, ellei tuen järjestäminen muulla tavoin ole lapsen kannalta välttämätöntä. Perusteissa korostetaan myös riittävän aikaista ja oikein kohdennettua tukea sekä jatkumoa lapsen oppimisen polulla. Perusopetuksessa käytäntöjä on jo muutettu inklusiivisen opetuksen suuntaan. Nämä muutokset tulee ottaa huomioon varhaiskasvatuksen käytäntöjä suunniteltaessa. Varhaiskasvatuksen toimintaympäristö on muuttunut. Varhaiskasvatusikäinen väestö on moninaistunut, kun joka viides espoolaislapsi on vieraskielinen ja vieraskielisten osuus kasvaa koko ajan. Varhaiskasvatuspalveluilta edellytetään enenevässä määrin joustavuutta ja kykyä reagoida nopeasti erilaisiin muutoksiin sekä palvelujen vaikuttavaa ja tehokasta tuottamista kasvavalle ja moninaistuvalle varhaiskasvatusikäiselle väestölle. On myös saatu uutta lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tukeen liittyvää tutkimustietoa. Erityislastentarhanopettajan tehtävänimikkeen rinnalla on alettu yleisesti käyttää varhaiskasvatuksen erityisopettajan nimikettä ja se on käytössä myös tutkintonimikkeenä. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja nimike on tarkoituksenmukaista ottaa käyttöön myös Espoon suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen erityisopettajina työskentelevät ovat jatkossakin erityislastentarhanopettajan vakansseilla. Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen muutosten tavoitteet Tavoitteena on ottaa käyttöön rakenteellisesti, sisällöllisesti ja taloudellisesti tarkoituksenmukaisempia ja tuloksellisempia toimintatapoja ja periaatteita siten, että espoolaiset lapset saavat varhaiskasvatuksessa vaikuttavuudeltaan parempaa tukea varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Tavoitteena on, että varhaiskasvatuksen erityisopettajien tuki kohdentuu entistä tuloksellisemmin ja laajemmin kaikkien lasten tuen tarpeisiin. Inkluusion toteuttaminen edellyttää varhaiskasvatuksen erityisopettajien sijoittumisen ja tehtävien uudelleentarkastelua sekä kohdentamista enenevässä määrin lasten kanssa tehtävään työhön muun kasvatushenkilöstön rinnalla. Inklusiivisessa varhaiskasvatuksessa kaikilla lapsilla on oikeus saada tarvitsemansa tuki omassa oppimisympäristössä ja osallistua omien edellytystensä mukaan kaikkiin toimintoihin.

8 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 8 / 18 Tavoitteena on, että erityispedagoginen tuki kohdentuu nykyistä useammalle lapselle ja koko henkilöstön erityispedagoginen osaaminen vahvistuu. Tehostetun tuen ryhmien palveluverkko uudistetaan vastaamaan inkluusion edistämisen periaatteita. Tavoitteena on uudistaa kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen periaatteet siten, että niitä aletaan toteuttaa lähtien. Nykytilanne Suomenkielisen varhaiskasvatuksen järjestämässä varhaiskasvatuksessa olevista lapsista noin 7,5 prosenttia tarvitsee kehityksen, kasvun ja oppimisen tukea. Lasten tarvitsema tuki järjestetään pedagogisin ja rakenteellisen tukitoimin. Pedagoginen tuki on muun muassa ympäristön ja kasvatustoiminnan mukauttamista sekä kuntouttavien elementtien kuten struktuurin, hyvä vuorovaikutuksen ja lapsen oman toiminnan ohjauksen vahvistamista lapsen varhaiskasvatuksessa. Rakenteellisina tukitoimina ovat käytössä integroidut ryhmät, pedagogisesti vahvistetut (pienennetyt) ryhmät, avustamispalvelu ja erityislastentarhanopettajan (ns. resurssierityislastentarhanopettaja) tuki tavanomaisessa lapsiryhmässä. Nykytilanteessa noin puolet tukea tarvitsevista lapsista saa erityislastentarhanopettajan tukea säännöllisesti joko integroidussa ryhmässä tai tavanomaiseen ryhmään tuotuna. Muut tukea tarvitsevat lapset ovat joko pedagogisesti vahvistetussa ryhmässä, tavanomaisessa ryhmässä avustajan tukemana tai saavat pedagogisia tukitoimia. Erityispedagoginen tuki näille ja kaikille muille varhaiskasvatuksessa oleville lapsille toteutuu konsultoivien erityislastentarhanopettajien konsultaation avulla, kun he tukevat varhaiskasvatuksen henkilöstöä ja vanhempia lasten kehitykseen, kasvatukseen ja opetukseen liittyvissä asioissa. Heidän työnsä painottuu erityisesti konsultaatioon ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan ohjaamiseen. Konsultoivien erityislastentarhanopettajien vastuualueilla on keskimäärin 620 varhaiskasvatuksessa olevaa lasta/työntekijä. Nykyiset tukemisen rakenteet ovat jäykät ja tuen järjestäminen tasapuolisesti sitä tarvitseville lapsille on haastavaa. Integroidut ryhmät on pääsääntöisesti sijoitettu pysyvästi joihinkin varhaiskasvatusyksiköihin. Lapsiryhmien siirtely paikasta toiseen rikkoisi lasten kehityksen ja oppimisen jatkumoa. Integroituihin ryhmiin sijoittuminen edellyttää kuitenkin usein tukea tarvitsevan lapsen varhaiskasvatuspaikan vaihtamista. Osalle pedagogista tukea saavista lapsista olisi hyötyä säännöllisestä erityispedagogisesta tuesta, mutta sen järjestäminen nykyisin keinoin ei ole mahdollista. Resurssierityislastentarhanopettajan työssä erityispedagoginen tuki tulee lapselle hänen tavanomaiseen ryhmäänsä, mikä vastaa varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista työskentelytapaa. Resurssierityislastentarhanopettajien määrää on viime vuosina lisätty talousarvion mahdollistamissa puitteissa. Tarvitaan kuitenkin merkittävämpiä rakenteellisia muutoksia, jotta

9 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 9 / 18 varhaiskasvatuksen toimintaa voidaan paremmin toteuttaa uusien perusteiden ja lainsäädännön edellyttämällä tavalla lapsen omassa kehitys- ja oppimisympäristössä. Uudet lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen periaatteet Lapsen kehityksen, kasvun ja oppimisen tuki järjestetään osana varhaiskasvatuksen päivittäistä toimintaa. Tuki annetaan ensisijaisesti erilaisin joustavin järjestelyin lapsen omassa päiväkoti- tai perhepäivähoitoryhmässä. Varhaiskasvatuksen erityisopettajien työtä suunnataan siten, että useimmilla lapsilla on mahdollisuus erityispedagogiseen tukeen omassa varhaiskasvatusympäristössään ilman, että lapsen täytyy tuen tarpeen vuoksi siirtyä ryhmästä tai toimipaikasta toiseen tuen tarpeen vuoksi. Lapsen edun vaatiessa tukea voidaan järjestää myös integroidussa tai pedagogisesti vahvistetussa ryhmässä. Integroitu ryhmä on tavanomaista lapsiryhmää pienempi ja sinne on sijoitettu useampia tukea tarvitsevia lapsia sekä tavanomaisesti kehittyviä lapsia. Ryhmässä toimii varhaiskasvatuksen erityisopettaja lastentarhanopettajan ja lastenhoitajan lisäksi. Pedagogisesti vahvistettu ryhmä on tavanomaista lapsiryhmää pienempi ja pedagogisesti koulutetun henkilökunnan osuus on suurempi kuin tavanomaisessa ryhmässä. Pedagogisesti vahvistettuja ryhmiä sijoitetaan määräaikaisesti päiväkoteihin, joissa on useampia tehostettua tukea tarvitsevia lapsia, jotka tarvitsevat vahvistettua pedagogista tukea ja pienempää lapsiryhmää. Varhaiskasvatuksen erityisopettajien tehtäviä kohdennetaan uudella tavalla. Osa heistä jatkaa integroidussa ryhmässä, jossa varhaiskasvatuksen erityisopettaja vastaa ryhmän tukea tarvitsevien lasten varhaiskasvatuksesta. Lisäksi hän toimii erityispedagogisena asiantuntijana päiväkodin johtajan apuna sekä ohjaa ja konsultoi oman päiväkodin henkilöstöä lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tukeen liittyvissä asioissa. Uutena tehtäväsisältönä osalle varhaiskasvatuksen erityisopettajista tulee ns. laaja-alaisen varhaiskasvatuksen erityisopettajan tehtävät, joissa painottuu inklusiivinen varhaiskasvatus useamman toimipaikan tavallisissa lapsiryhmissä. Laaja-alainen varhaiskasvatuksen erityisopettaja havainnoi toimintaa lasten tarpeiden tunnistamiseksi, ohjaa henkilöstöä lasten tuen suunnittelussa ja toteuttaa sitä osaltaan esimerkiksi mallittamista, samanaikaisopetusta tai muita erityispedagogisia menetelmiä hyödyntäen. Hän myös toimii erityispedagogisena asiantuntijana vastuualueensa päiväkodin johtajien tukena sekä ohjaa ja konsultoi henkilöstöä lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tukeen liittyvissä asioissa. Laaja-alainen varhaiskasvatuksen erityisopettaja tekee myös yhteistyötä koulujen kanssa esimerkiksi tukea tarvitsevien lasten siirtymävaiheen suunnittelussa.

10 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 10 / 18 Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen koordinointitehtäviin palvelualueelle ja palveluyksikköön sijoittuu kuhunkin yksi varhaiskasvatuksen erityisopettaja. Koordinoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja on palvelualueen aluepäällikön ja asiantuntijan työpari sekä tuki lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tukeen liittyvissä asioissa. Hän koordinoi alueen erityispedagogisia ratkaisuja yhteistyössä aluepäällikön ja asiantuntijan kanssa ja valmistelee esityksiä tukitoimien kohdentamisesta yhteistyössä yksikköesimiesten kanssa aluepäällikön päätettäväksi. Hän myös toimii alueensa moniammatillisissa verkostoissa, joissa kehitetään esimerkiksi eri toimijoiden välisiä lasten tukemiseen liittyviä prosesseja. Hän koordinoi alueellisesta oppilashuoltotyötä ja tekee yhteistyö suomenkielisen opetuksen kanssa lasten tukemiseen liittyvissä asioissa ja siirtymävaiheiden suunnittelussa. Koordinoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja huolehtii yksityisen hoidon tuen yksiköissä esiopetuksessa olevien lasten tukemiseen liittyvistä asioista ja oppilashuoltotyöstä sekä antaa puhelinkonsultaatiota muiden lasten osalta. Kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen muutoksella toteutetaan inkluusion periaatteita. Osa nykyisistä integroiduista ryhmistä muutetaan tavanomaisiksi lapsiryhmiksi tai pedagogisesti vahvistetuiksi ryhmiksi. Ryhmien muutostilanteessa huolehditaan lasten tuen jatkumosta ja varhaiskasvatuksen jatkumisesta tukea tarvitsevien lasten nykyisissä sijoituspaikoissa. Nykyisiä konsultoivien erityislastentarhanopettajien tehtäviä keskitetään palvelualue- ja palveluyksikkökohtaisille koordinoiville varhaiskasvatuksen erityisopettajille. Näillä menettelyillä noin 30 varhaiskasvatuksen erityisopettajaa vapautuu laaja-alaisen varhaiskasvatuksen erityisopettajan tehtäviin. Integroitujen ryhmien muutos toteutetaan vaiheittain alkaen vuoden 2019 elokuuhun mennessä. Integroidut ryhmät sijoitetaan palvelualueilla päiväkoteihin, joihin on hyvät liikenneyhteydet. Integroituja ryhmiä on muutosten jälkeen lasten tuen tarpeen sitä edellyttäessä noin 25 prosentille tukea tarvitsevista lapsista. Nykyisillä lapsimäärillä integroituihin ryhmiin sijoittuisi noin 230 lasta. Muut tukea tarvitsevat lapset (noin 690 lasta) sijoittuisivat tavanomaisiin tai pedagogisesti vahvistettuihin lapsiryhmiin ja heille kohdennettaisiin tarpeen mukaan laaja-alaisen varhaiskasvatuksen erityisopettajan tukea ja avustamispalveluja. Muutosten vaikutuksia Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen muutosten keskeinen tavoite on vaikuttaa lapsiin ja lasten saamaan tukeen. Tuomalla erityispedagoginen tuki lapselle omaan varhaiskasvatusympäristöön vähennetään lasten siirtymistä varhaiskasvatuspaikasta toiseen tuen tarpeesta johtuen. Osa nykyisistä integroiduista ryhmistä on yksiköissä, joihin merkittävä osa tukea tarvitsevista lapsista siirretään palvelualueen muista toimipaikoista. Siirto saattaa kuormittaa lapsen lisäksi myös perhettä.

11 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 11 / 18 Tuki kohdentuu myös tasaisemmin sitä tarvitseville ja kaikille varhaiskasvatuksessa oleville lapsille, kun jokaisella toimipaikalla on varhaiskasvatuksen erityisopettajan tuki käytettävissään. Runsaasti tukea tarvitseville lapsille on edelleen tarjolla integroituja ryhmiä ja pedagogisesti vahvistettuja ryhmiä sekä avustamispalveluja. Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen muutokset vaikuttavat erityislastentarhanopettajien työhön. Osa integroiduissa ryhmissä työskentelevistä henkilöstömitoitukseen laskettavista erityislastentarhanopettajista alkaa työskennellä muutoksen jälkeen laajaalaisena varhaiskasvatuksen erityisopettajana, kun integroituja ryhmiä vähennetään. Samalla heistä tulee ns. lisäresurssi, heitä ei lasketa kasvatushenkilöstömitoitukseen. Konsultoivista erityislastentarhanopettajista osa siirtyy koordinointitehtäviin, jolloin heidän työnsä kohdentuu enenevässä määrin palvelualueen lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen ohjaamiseen ja kehittämiseen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä perusopetuksen ja muiden tahojen kanssa tehtävään yhteistyöhön. Muut konsultoivat erityislastentarhanopettajat sijoittuvat laaja-alaisen varhaiskasvatuksen erityisopettajan tehtävään, jossa painottuu työskentely varhaiskasvatusyksiköissä. Erityislastentarhanopettajille on järjestetty yhteistoimintalain ja Espoon yhteistoimintasopimuksen mukainen työpaikkakokous suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikön lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen muutosten vaikutuksesta erityislastentarhanopettajien työhön. Muutoksilla on vaikutusta myös varhaiskasvatusyksiköiden johtamiseen sekä muun kasvatushenkilöstön työhön. Varhaiskasvatusyksiköiden esimiehet saavat lisää tukea yksikön lasten tuen järjestämiseen ja toteuttamiseen sekä erityispedagogisen työskentelytavan edistämiseen. Kasvatushenkilöstön rinnalla työskentelevä laaja-alainen varhaiskasvatuksen erityisopettaja ohjaa henkilöstöä lasten tuen suunnittelussa ja toteuttaa sitä osaltaan sekä tuo erityispedagogisia menetelmiä työskentelyyn kaikkien lasten kanssa. Koko kasvatushenkilöstön osaaminen laajenee. Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen muutokset toteutetaan ensisijaisesti kustannusneutraalisti. Toisaalta ne vähentävät suomenkielisen varhaiskasvatuksen kustannuksia, kun yksikkökustannuksiltaan kalliita integroituja ryhmiä vähennetään. Vähennettävien integroiduissa ryhmissä työskentelevien henkilöstömitoitukseen laskettujen varhaiskasvatuksen erityisopettajien siirtäminen lisäresurssiksi vastaavasti lisää kustannuksia, mutta on laajaalaisemmin vaikuttava tuki kuin integroidussa ryhmässä annettu. Integroitujen ryhmien muutoksella tavanomaisiksi lapsiryhmiksi voidaan joiltakin osin vähentää nykyisiä poikkeusjärjestelyin toteutettuja varhaiskasvatuspaikkoja, jos kyseisiin tiloihin voidaan sijoittaa tavanomaiset 21 lasta integroidun ryhmän 13 lapsen sijasta, mutta tämä on mahdollista vain osassa yksiköistä. Tiloihin, joissa lapsimäärää ei voida lisätä edellä kuvatulla tavalla, voidaan sijoittaa 15 lapsen pedagogisesti

12 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 12 / 18 vahvistettuja ryhmiä. Muutoksia suunnitellaan siten, että niistä ei synny lisäkustannuksia eikä myöskään merkittäviä kustannussäästöjä. Konsultoivien erityislastentarhanopettajien tehtävien kohdentaminen uudella tavalle on kustannusneutraali. Muutos kuitenkin suuntaa heidän työtään siten, että osalla entistä suurempi osa työajasta suuntautuu lasten kanssa tehtävään työhön ja toisaalta hallinnollista työtä keskitetään, mikä vähentää esimerkiksi toimijoiden määrää eri verkostoissa ja on siten yhteistyötä ja koordinointivastuita selkeyttävä ratkaisu. Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestämisestä on tehty vaikutusten arviointi muutoksia valmistelleessa työryhmässä. päätettäväksi esitettävät periaatteet varhaiskasvatuslautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi seuraavat lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestämistä koskevat periaatteet suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa alkaen: - Lapsen kehityksen, kasvun ja oppimisen tuki järjestetään ensisijaisesti erilaisin joustavin järjestelyin lapsen omassa päiväkoti- tai perhepäivähoitoryhmässä inkluusion periaatteiden mukaisesti. - Lapsen edun vaatiessa tukea voidaan järjestää myös integroidussa tai pedagogisesti vahvistetussa ryhmässä. - Varhaiskasvatuksen erityisopettajan työtä suunnataan siten, että lapsilla on pääsääntöisesti mahdollisuus erityispedagogiseen tukeen omassa varhaiskasvatusympäristössään. - Osa varhaiskasvatuksen erityisopettajista työskentelee ns. laajaalaisen varhaiskasvatuksen erityisopettajan tehtävissä, useammassa toimipaikassa. - Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen koordinointitehtäviin sijoittuu yksi varhaiskasvatuksen erityisopettaja jokaiselle palvelualueelle ja palveluyksikköön. - Varhaiskasvatuksen erityisopettajien tehtäväsisältöjen muutos toteutetaan muuttamalla integroituja ryhmiä tavanomaisiksi tai pedagogisesti tuetuiksi lapsiryhmiksi sekä keskittämällä nykyisten konsultoivien erityislastentarhanopettajien tehtäviä koordinoiville varhaiskasvatuksen erityisopettajille, jolloin varhaiskasvatuksen erityisopettajia vapautuu laaja-alaisen varhaiskasvatuksen erityisopettajan tehtäviin. - Muutosten jälkeen integroituja ryhmiä on lasten tuen tarpeen sitä edellyttäessä noin 25 prosentille tukea tarvitsevista lapsista. Ne sijoitetaan palvelualueilla päiväkoteihin, joihin on hyvät liikenneyhteydet. - Integroitujen ryhmien lisäksi järjestetään lasten tuen tarpeen mukaisesti määräaikaisia pedagogisesti vahvistettuja ryhmiä, joissa ryhmäkoko on tavanomaista ryhmää pienempi.

13 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 13 / 18 - Muutos toteutetaan vaiheittain alkaen vuoden 2019 elokuuhun mennessä. Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestämistä käsiteltiin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa Lautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi ja toivoi lausuntoa erityyppisistä päiväkodeista, joissa otettaisiin kantaa siihen, miten ehdotettu lasten kehityksen kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen vaikuttaisi heidän arkeen ja toimintaan. Tarkoitus on, että opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättäisi periaatteista kevään 2017 aikana.

14 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 14 / / Suomenkielisen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelmaprosessin tilannekatsaus Valmistelijat / lisätiedot: Varpu Ojala, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila keskustelee Espoon varhaiskasvatussuunnitelman laatimisen prosessista, uuden varhaiskasvatussuunnitelman keskeisimmästä sisällöstä ja Espoon paikallisista ominaispiirteistä. Päätös Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Selostus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on lakisääteinen normiasiakirja alkaen ja Espoon paikallinen suunnitelma otetaan käyttöön kaikissa kunnallisissa- ja ostopalvelupäiväkodeissa. Yksityisen hoidon tuen päiväkodit voivat valintansa mukaan noudattaa Espoon paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa tai laatia perusteiden pohjalta oman varhaiskasvatussuunnitelman. Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikössä valmistellaan paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa sivistystoimen johtajan nimeämän Vasu-ohjausryhmän ja tulosyksikön asiantuntijoista ja päälliköistä kootun kirjoittajatiimin kanssa. Varhaiskasvatuksen tulosyksikkö osallistaa henkilökuntaa, lapsia, huoltajia ja yhteistyökumppaneita paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laadintaan. Toimintavuoden aikana varhaiskasvatusyksiköiden johtajat ja varajohtajat / vasuparit osallistuvat viiteen vasupajaan, joissa käsitellään uuden varhaiskasvatussuunnitelman keskeisintä pedagogista sisältöä. Asioita käsitellään vastaavalla tavalla myös varhaiskasvatusyksiköissä siten, että koko henkilökunnalla on mahdollisuus perehtyä varhaiskasvatussuunnitelman sisältöön. Suomenja ruotsinkielinen varhaiskasvatus ovat yhteistyössä toteuttaneet huoltajakyselyn, jonka avulla on selvitetty huoltajien näkemyksiä varhaiskasvatuksen toteuttamisesta. Lapsilta on tiedusteltu kyselyn avulla, millainen on paras päiväkotipäivä. Yksiköiden näkemyksiä Espoon varhaiskasvatussuunnitelmaan kirjattavista asioista kartoitetaan kyselyn avulla kirjoittamistyön aikana. Maalis- huhtikuussa varhaiskasvatuksen

15 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 15 / 18 henkilöstölle ja yhteistyökumppaneille järjestetään mahdollisuus kommentoida paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman luonnosta. Vs. varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Varpu Ojala esittelee asiaa tarkemmin kokouksessa. Varhaiskasvatusjaosto käy esittelyn pohjalta keskustelun varhaiskasvatussuunnitelman keskeisimmistä kohdista sekä mahdollisista espoolaisista linjauksista.

16 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 16 / / Suomenkielisen varhaiskasvatuksen ennakoitu varhaiskasvatuspaikkatilanne loppukeväällä 2017 Valmistelijat / lisätiedot: Miia Mynttinen, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila keskustelee ja merkitsee tiedoksi loppukevään 2017 varhaiskasvatuspaikkatilanteen. Päätös Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Selostus Varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila esittelee maaliskuun alun varhaiskasvatuspaikkatilanteen Espoon eri palvelualueilla loppukevään 2017 osalta.

17 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 17 / Uuden pöytäkirjan tarkastan valinta Käsittely Käsiteltiin :n 11 jälkeen. Pöytäkirjan tarkastajaksi valittu Peter Ragnvaldsson poistui :n 11 käsittelyn jälkeen, joten kokoukselle tuli valita uusi pöytäkirjan tarkastaja. Päätös Pöytäkirjan tarkastajaksi valittiin Rosa Puhakainen-Mattila.

18 Espoon kaupunki Pöytäkirja Muutoksenhakuohje Sivu 18 / 18 Muutoksenhakukielto ( 8-13) Muutoksenhakukielto Edellä mainituista päätöksistä, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa kuntalain 91 :n mukaan hakea muutosta.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa 16.02.2017 Sivu 1 / 1 652/2017 00.01.02.02 27 Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 27.04.2017 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 27.04.2017 torstai klo 17:30-19:15 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 18.08.2016 Sivu 1 / 14 Kokoustiedot Aika 18.08.2016 torstai klo 17:40-19:05 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Aika tiistai klo 17:00 Kokoushotelli Majvik, os. Majvikintie 1, Kirkkonummi Lisätietoja

Aika tiistai klo 17:00 Kokoushotelli Majvik, os. Majvikintie 1, Kirkkonummi Lisätietoja Espoon kaupunki Kokouskutsu 23.05.2017 Sivu 1 / 14 Kokoustiedot Aika 23.05.2017 tiistai klo 17:00 Paikka Kokoushotelli Majvik, os. Majvikintie 1, 02400 Kirkkonummi Lisätietoja Käsiteltävät asiat Asia Liitteet

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja 12.02.2014 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 12.2.2014 keskiviikko klo 17:54-19:50 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros Saapuvilla olleet jäsenet Tiina

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa 17.05.2017 Sivu 1 / 1 652/2017 00.01.02.02 94 Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022

Lisätiedot

Roosaliinan päiväkoti, os. Huvilinnanpiha 4, 02600 Espoo

Roosaliinan päiväkoti, os. Huvilinnanpiha 4, 02600 Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 03.10.2013 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 03.10.2013 torstai klo 18:10-19:45 Paikka Roosaliinan päiväkoti, os. Huvilinnanpiha 4, 02600 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet Tiina Thure-Toivanen,

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 18.10.2016 Sivu 1 / 17 Kokoustiedot Aika 18.10.2016 tiistai klo 17:30-20:10 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5

Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5 Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 11.05.2016 Sivu 1 / 8 Kokoustiedot Aika 11.05.2016 keskiviikko klo 17:00-19:15 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5 Saapuvilla

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 01.02.2016 Sivu 1 / 17 Kokoustiedot Aika 01.02.2016 maanantai klo 18:20-19:10 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Valtuustotalo, Vihreiden ryhmätila, Espoonkatu 5, Espoo

Valtuustotalo, Vihreiden ryhmätila, Espoonkatu 5, Espoo Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 20.04.2017 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 20.04.2017 torstai klo 17:05-19:25 Paikka Valtuustotalo, Vihreiden ryhmätila, Espoonkatu 5, 02770 Espoo

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Sivu 1 / 9. sosiaali- ja terveyslautakunnan pj, sosiaali- ja terveyspalvelujen jaosto. Kokoustiedot

Sivu 1 / 9. sosiaali- ja terveyslautakunnan pj, sosiaali- ja terveyspalvelujen jaosto. Kokoustiedot Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 02.11.2016 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 02.11.2016 keskiviikko klo 17:00-19:35 Paikka Kamreerintie 7, 3. krs, neuvotteluhuone Centti Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat 10.09.2015 Sivu 1 / 1 3801/05.10.01/2015 25 Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Elina Pulli, puh.

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 8. Anja Kurki, puheenjohtaja Marianne Ehrnstén Seppo Lintunen Marjut Lindroos Markus Soronen

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 8. Anja Kurki, puheenjohtaja Marianne Ehrnstén Seppo Lintunen Marjut Lindroos Markus Soronen Espoon kaupunki Pöytäkirja Keskusvaalilautakunta 09.04.2017 Sivu 1 / 8 Kokoustiedot Aika 09.04.2017 sunnuntai klo 10:00-24:30 Paikka Asemakuja 2 C, kokoushuone Arvo, 5. kerros Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa

Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa Ennakkoarviointi 1 (5) Asia suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa Asiasta päättävä taho ja lopullinen päätöksentekijä Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta OVALA Valmistelijat valmistelun vastuuhenkilön/

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221 16.12.2015 Sivu 1 / 1 4640/2015 03.00.00 221 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Jaana Suihkonen, puh. 09

Lisätiedot

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaosto Sivu 1 / 16. Kokoustiedot. Aika torstai klo 17:35-20:05.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaosto Sivu 1 / 16. Kokoustiedot. Aika torstai klo 17:35-20:05. Espoon kaupunki Pöytäkirja 03.12.2015 Sivu 1 / 16 Kokoustiedot Aika 03.12.2015 torstai klo 17:35-20:05 Paikka Saapuvilla olleet jäsenet Tiina Thure-Toivanen, puheenjohtaja Erika Granfelt Tony Hagerlund,

Lisätiedot

Espoon uusi sairaala, Turuntie 150, nh Pallokivi, 1.krs. Johanna Paattiniemi, puheenjohtaja Reeta Heino Kerttu Perttilä Jari Koivukoski Henri Kuro

Espoon uusi sairaala, Turuntie 150, nh Pallokivi, 1.krs. Johanna Paattiniemi, puheenjohtaja Reeta Heino Kerttu Perttilä Jari Koivukoski Henri Kuro Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 15.02.2017 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 15.02.2017 keskiviikko klo 17:00-19:00 Paikka Espoon uusi sairaala, Turuntie 150, nh Pallokivi, 1.krs

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat 16.12.2015 Sivu 1 / 1 5253/2015 05.10.00 219 Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh 29.10.2015 Sivu 1 / 1 4640/03.00.00/2015 34 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Virpi Leino, puh. 046 877 1846

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 9. Anja Kurki, puheenjohtaja René Blomster Heikki Leivonen Marjut Lindroos Jouko Pirttimäki

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 9. Anja Kurki, puheenjohtaja René Blomster Heikki Leivonen Marjut Lindroos Jouko Pirttimäki Keskusvaalilautakunta 19.04.2015 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 19.04.2015 sunnuntai klo 19:00-24:00 Paikka Kokoustila Kotka, Asemakuja 2 C 3 kerros Saapuvilla olleet jäsenet Anja Kurki, puheenjohtaja René

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs.

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Espoon kaupunki Pöytäkirja 27.01.2014 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 27.01.2014 maanantai klo 8:00-9:35 Paikka kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Saapuvilla olleet jäsenet Seppo Sonkeri, puheenjohtaja

Lisätiedot

Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa

Lasten kehityksen, kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa Ennakkoarviointi 1 (5) Asia suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa Asiasta päättävä taho ja lopullinen päätöksentekijä Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta OVALA Valmistelijat valmistelun vastuuhenkilön/

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisen varhaiskasvatuksen lapsivalinnan ja palveluohjauksen järjestämisen toimintaperiaatteet

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisen varhaiskasvatuksen lapsivalinnan ja palveluohjauksen järjestämisen toimintaperiaatteet 20.11.2013 Sivu 1 / 1 3656/12.01.00/2013 234 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen lapsivalinnan ja palveluohjauksen järjestämisen toimintaperiaatteet Valmistelijat / lisätiedot: Marjatta Korhonen, puh. (09)

Lisätiedot

Kylämajan asukastalo, Matinkatu 7, 02230 Espoo

Kylämajan asukastalo, Matinkatu 7, 02230 Espoo Espoon kaupunki terveyslautakunnan perhe- ja Pöytäkirja 01.11.2012 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 01.11.2012 torstai klo 17:30-19:30 Paikka Kylämajan asukastalo, Matinkatu 7, 02230 Espoo Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs.

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Espoon kaupunki Pöytäkirja 17.03.2014 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 17.03.2014 maanantai klo 9:00-10:35 Paikka kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Saapuvilla olleet jäsenet Seppo Sonkeri, puheenjohtaja

Lisätiedot

Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, Espoo

Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 05.05.2015 Sivu 1 / 15 Kokoustiedot Aika 05.05.2015 tiistai klo 17:30-20:05 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 10

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 10 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 16.03.2017 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 16.03.2017 torstai klo 16:40-18:40 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 07.04.2016 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 07.04.2016 torstai klo 16:15-20:40 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 8

Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 8 Espoon kaupunki Pöytäkirja Kaupunkisuunnittelulautakunta 24.08.2016 Sivu 1 / 8 Kokoustiedot Aika 24.08.2016 keskiviikko klo 17:50-21:00 Kaupunkisuunnittelulautakunnan tavanomainen kokoustyöskentely keskeytettiin

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, Espoo, I-kerros, luokka

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, Espoo, I-kerros, luokka Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 26.01.2017 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 26.01.2017 torstai klo 16:30-19:40 Paikka Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, 02750 Espoo, I-kerros, luokka Saapuvilla

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 9. Anja Kurki, puheenjohtaja Marianne Ehrnstén Seppo Lintunen Marjut Lindroos Markus Soronen

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 9. Anja Kurki, puheenjohtaja Marianne Ehrnstén Seppo Lintunen Marjut Lindroos Markus Soronen Keskusvaalilautakunta 07.04.2017 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 07.04.2017 perjantai klo 19:00-21:15 Paikka Asemakuja 2 C, kokoushuone Arvo, 5. kerros Saapuvilla olleet jäsenet Anja Kurki, puheenjohtaja

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 09.03.2016 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 09.03.2016 keskiviikko klo 14:00-17:30 Paikka Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros Saapuvilla

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 11

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 11 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 23.03.2016 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 23.03.2016 keskiviikko klo 16:15-18:50 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 10. Anja Kurki, puheenjohtaja Markus Soronen Marianne Ehrnstén Marjut Lindroos Seppo Lintunen

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 10. Anja Kurki, puheenjohtaja Markus Soronen Marianne Ehrnstén Marjut Lindroos Seppo Lintunen Espoon kaupunki Pöytäkirja Keskusvaalilautakunta 09.03.2017 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 09.03.2017 torstai klo 16:00-16.45 Paikka Asemakuja 2 C, kokoushuone Kotka, 3. kerros Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 9. Valtuusto 28.01.2013 Sivu 2 / 2

Espoon kaupunki Pöytäkirja 9. Valtuusto 28.01.2013 Sivu 2 / 2 Valtuusto 28.01.2013 Sivu 1 / 1 5439/00.00.01/2012 Kaupunginhallitus 9 7.1.2013 9 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan ja sen jaoston vaali Valmistelijat / lisätiedot: Rytilahti Katja, puh. (09) 816 22398

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 11. Anja Kurki, puheenjohtaja René Blomster Heikki Leivonen Marjut Lindroos Jouko Pirttimäki

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 11. Anja Kurki, puheenjohtaja René Blomster Heikki Leivonen Marjut Lindroos Jouko Pirttimäki Keskusvaalilautakunta 08.06.2016 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 08.06.2016 keskiviikko klo 16:00-17:05 Paikka Asemakuja 2 C, kokoushuone Kotka, 3. kerros Saapuvilla olleet jäsenet Anja Kurki, puheenjohtaja

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 10.09.2015 Sivu 1 / 17 Kokoustiedot Aika 10.09.2015 torstai klo 17:40-20:05 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 28.02.2013 Sivu 1 / 12 Kokoustiedot Aika 28.02.2013 torstai klo 17:30-21:05 tauko klo 19.36-19.46 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 11

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 11 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 27.03.2013 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 27.03.2013 keskiviikko klo 17:30-21:35 Paikka Valtuustotalo, vihreiden ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Ritva

Lisätiedot

Johanna Horsma, puheenjohtaja Marita Backman Veikko Granqvist Liisa Kivekäs Kari Kuusisto Teemu Leppänen Pirkko Sillanpää Satu Soini Sauli Solhagen

Johanna Horsma, puheenjohtaja Marita Backman Veikko Granqvist Liisa Kivekäs Kari Kuusisto Teemu Leppänen Pirkko Sillanpää Satu Soini Sauli Solhagen Espoon kaupunki Pöytäkirja 22.01.2015 Sivu 1 / 15 Kokoustiedot Aika 22.01.2015 torstai klo 9:05-11:55 Paikka Scandic Plaza Hotel, Turku Saapuvilla olleet jäsenet Johanna Horsma, puheenjohtaja Marita Backman

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 28.01.2016 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 28.01.2016 torstai klo 16:15-20:10 Tauko klo 18.45-18.47 Paikka Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C,

Lisätiedot

Aleksi Paananen kaupunkitarkastaja

Aleksi Paananen kaupunkitarkastaja Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 01.04.2015 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 01.04.2015 keskiviikko klo 16:05-16:05 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja 11.11.2014 Sivu 1 / 17 Kokoustiedot Aika 11.11.2014 tiistai klo 17:30-20:00 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros Saapuvilla olleet jäsenet Tiina

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 10

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 10 Espoon kaupunki Pöytäkirja Keskusvaalilautakunta 26.02.2013 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 26.02.2013 tiistai klo 16:00-17:00 Paikka Kokoushuone Vermo Asemakuja 2 C 4 kerros Saapuvilla olleet jäsenet Marjut

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 11

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 11 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 30.03.2017 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 30.03.2017 torstai klo 16:30-19:55 Tauko 19.07-19.12 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Paikka Valtuustotalo, Kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5

Paikka Valtuustotalo, Kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5 Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 28.05.2013 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 28.05.2013 tiistai klo 17:00-19:30 Paikka Valtuustotalo, Kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5 Saapuvilla

Lisätiedot

Paikka Valtuustotalo, vihreän liiton ryhmähuone, Espoonkatu 5

Paikka Valtuustotalo, vihreän liiton ryhmähuone, Espoonkatu 5 Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 17.08.2016 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 17.08.2016 keskiviikko klo 17:00-19:40 Paikka Valtuustotalo, vihreän liiton ryhmähuone, Espoonkatu 5

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12. Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1. kerros

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12. Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 21.04.2016 Sivu 1 / 12 Kokoustiedot Aika 21.04.2016 torstai klo 16:15-20:30 Tauko 18.41-18.47 Paikka Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1.

Lisätiedot

Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, 02770 Espoo

Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, 02770 Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 06.06.2013 Sivu 1 / 17 Kokoustiedot Aika 06.06.2013 torstai klo 17:35-20:15 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 11. Marjut Lindroos, puheenjohtaja René Blomster Heikki Leivonen Jouko Pirttimäki Markus Soronen

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 11. Marjut Lindroos, puheenjohtaja René Blomster Heikki Leivonen Jouko Pirttimäki Markus Soronen Keskusvaalilautakunta 16.02.2016 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 16.02.2016 tiistai klo 16:00-16:30 Paikka Kokoushuone Vermo, Asemakuja 2 C 4 kerros Saapuvilla olleet jäsenet Marjut Lindroos, puheenjohtaja

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma LAPSEN NIMI: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta 05.03.2015 Sivu 1 / 14

Tarkastuslautakunta 05.03.2015 Sivu 1 / 14 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 05.03.2015 Sivu 1 / 14 Kokoustiedot Aika 05.03.2015 torstai klo 15:00-18:50 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 9. Anja Kurki, puheenjohtaja Marianne Ehrnstén Seppo Lintunen Marjut Lindroos Markus Soronen

Keskusvaalilautakunta Sivu 1 / 9. Anja Kurki, puheenjohtaja Marianne Ehrnstén Seppo Lintunen Marjut Lindroos Markus Soronen Keskusvaalilautakunta 12.04.2017 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 12.04.2017 keskiviikko klo 16:00-17:45 Paikka Asemakuja 2 C, kokoushuone Kotka, 3. kerros Saapuvilla olleet jäsenet Anja Kurki, puheenjohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 08.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 33 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Titta Tossavainen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena 18.10.2016 Sivu 1 / 1 4303/2016 02.05.01 43 Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Titta

Lisätiedot

Aika maanantai klo 18:15 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Lisätietoja

Aika maanantai klo 18:15 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Lisätietoja Espoon kaupunki Kokouskutsu 01.02.2016 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 01.02.2016 maanantai klo 18:15 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Lisätietoja Käsiteltävät

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla 06.06.2013 Sivu 1 / 1 2608/01.03.00/2013 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. (09) 816

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 17.05.2017 Sivu 1 / 65 Kokoustiedot Aika 17.05.2017 keskiviikko klo 17:40-20:10 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 29.02.2016 Sivu 1 / 1 5651/2015 12.01.00.00 Kaupunginhallitus 24 18.1.2016 Valtuusto 22 15.2.2016 76 Valtuustokysymys integroidussa valmistavassa opetuksessa olevien oppilaiden tuen eheästä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. 5 Esiopetusikäisten perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestäminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. 5 Esiopetusikäisten perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestäminen 25.01.2017 Sivu 1 / 1 289/2017 12.00.01 5 Esiopetusikäisten perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestäminen Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Elina Pulli, puh. 046 877 3888

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011 06.03.2012 Sivu 1 / 1 1106/00.01.02/2012 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011 Valmistelijat / lisätiedot: Ulla Valtonen, puh. (09) 816 45536 Anna-Liisa

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN KASVUN JA OPPIMISEN TUEN SELVITYS 2019

VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN KASVUN JA OPPIMISEN TUEN SELVITYS 2019 VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN KASVUN JA OPPIMISEN TUEN SELVITYS 2019 Nykytilan kuvaus Tuen tarpeen määrät Erityistä tukea lapsista tarvitsee tutkimusten mukaan n. 8 % (tilastokeskus). Suonenjoki tuskin

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 01.02.2017 Sivu 1 / 20 Kokoustiedot Aika 01.02.2017 keskiviikko klo 17:40-19:15 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 08.06.2016 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 08.06.2016 keskiviikko klo 17:35-18:30 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 15.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 101 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Anne

Lisätiedot

21 Tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2017

21 Tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2017 Mikkeli Pöytäkirja 4/2018 1 (8) Aika 17.04.2018, klo 16:00-18:14 Paikka Kaupungintalo, lautakuntien kokoushuone Käsitellyt asiat 18 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 19 Pöytäkirjan tarkastus 20

Lisätiedot

Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, Espoo

Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 17.04.2013 Sivu 1 / 19 Kokoustiedot Aika 17.04.2013 keskiviikko klo 18:00-20:40 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, 02770 Espoo Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, Espoo

Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 28.08.2013 Sivu 1 / 16 Kokoustiedot Aika 28.08.2013 keskiviikko klo 17:35-20:15 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros, 02770 Espoo Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017

Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017 Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017 Sisällys 1. Sastamalan varhaiskasvatuspalvelu... 2 2. Perhepalveluverkosto ja lapsihuoltotyöryhmät... 3 3. Kehityksen ja oppimisen tukea

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2017 1 (10) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-15:55 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

SÄÄD Ö SK O K O E L M A

SÄÄD Ö SK O K O E L M A 1 (5) Kotkan kaupungin SÄÄD Ö SK O K O E L M A 2019 Nro 11 VARHAISKASVATUKSEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointilautakunnan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12 10.02.2016 Sivu 1 / 1 521/2016 05.10.00 12 Osa-aikaisen varhaiskasvatuksen järjestämisen periaatteita Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Barbro

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107 20.03.2013 Sivu 1 / 1 1428/12.01.01/2013 107 Taiteen perusopetus varhaiskasvatuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Mattila Virpi, puh. (09) 816 23022 Suihkonen Jaana, puh. (09) 816 52353 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari 21.9.2016 Jyväskylä Marja-Liisa Keski-Rauska, KT ylitarkastaja (varhaiskasvatus) Länsi-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 10.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 13 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

Riitta Björklund kaupunkitarkastaja, sihteeri

Riitta Björklund kaupunkitarkastaja, sihteeri Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 29.01.2015 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 29.01.2015 torstai klo 16:00-19:35 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Palveluliikelaitosten johtokunta Sivu 1 / 12. Kokoustiedot. Aika torstai klo 17:00-20:10. Virastopiha 2 B, Espoo

Palveluliikelaitosten johtokunta Sivu 1 / 12. Kokoustiedot. Aika torstai klo 17:00-20:10. Virastopiha 2 B, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 07.02.2013 Sivu 1 / 12 Kokoustiedot Aika 07.02.2013 torstai klo 17:00-20:10 Paikka Virastopiha 2 B, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet Johanna Horsma, puheenjohtaja Marita

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2018 1 (10) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-17:20 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta 29.03.2012 Sivu 1 / 12

Tarkastuslautakunta 29.03.2012 Sivu 1 / 12 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 29.03.2012 Sivu 1 / 12 Kokoustiedot Aika 29.03.2012 torstai klo 17:30-21:15 tauko klo 20.32-20.42 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103 27.08.2014 Sivu 1 / 1 2519/01.01.01/2014 103 Opiskeluhuoltoon liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877 1846 Merja von Schantz, puh.

Lisätiedot

26 Selvitykset tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen vuodelta 2016

26 Selvitykset tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen vuodelta 2016 Mikkeli Pöytäkirja 4/2017 1 (10) Aika 21.11.2017, klo 16:00-18:09 Paikka Kaupungin virastotalo, kokoushuone 2, 2. krs Käsitellyt asiat 23 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 24 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN VARHAISKASVATUKSEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN VARHAISKASVATUKSEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE Suomenkielisen varhaiskasvatuksen 3.2.6 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN VARHAISKASVATUKSEN TULOSYKSIKÖN TOIMINTAOHJE Sivistystoimen johtaja 17.12.2014 Voimaan 1.1.2015 Viimeksi muutettu 13.4.2015

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta 07.05.2012 Sivu 1 / 7

Tarkastuslautakunta 07.05.2012 Sivu 1 / 7 Espoon kaupunki Kokouskutsu Tarkastuslautakunta 07.05.2012 Sivu 1 / 7 Kokoustiedot Aika 07.05.2012 maanantai klo 17:30 Paikka Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 02770 Espoo, 1. kerros Lisätietoja

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

KINNULAN KUNTA ESITYSLISTA/KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Sivistyslautakunta Nro

KINNULAN KUNTA ESITYSLISTA/KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Sivistyslautakunta Nro KINNULAN KUNTA ESITYSLISTA/KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Nro 11 6.9.2018 131 Kokousaika Torstai 6.9.2018 klo 15.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto, valtuustosali Saapuvilla olleet Jäsenet: jäsenet (merkintä, kuka toimi

Lisätiedot

Järvenpää Pöytäkirja 22/ ( 8) Henkilöstöasiainjaosto Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä pöytäkirjan tarkastaminen

Järvenpää Pöytäkirja 22/ ( 8) Henkilöstöasiainjaosto Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä pöytäkirjan tarkastaminen Järvenpää Pöytäkirja 22/2018 1 ( 8) Aika 13.11.2018, klo 16:30-17:37 Paikka Jä rvenpä ä - talo, Aino- kabinetti Käsitellyt asiat 97 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä pöytäkirjan tarkastaminen

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Saunalahden päiväkoti, os. Kummelivuorentie 2, 02330 Espoo

Saunalahden päiväkoti, os. Kummelivuorentie 2, 02330 Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 31.10.2012 Sivu 1 / 23 Kokoustiedot Aika 31.10.2012 keskiviikko klo 18:20-20:05 Paikka Saunalahden päiväkoti, os. Kummelivuorentie 2, 02330 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet Taru

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 14

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 14 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 30.11.2016 Sivu 1 / 14 Kokoustiedot Aika 30.11.2016 keskiviikko klo 16:30-19:31 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula

Lisätiedot

Ruoveden kunta Pöytäkirja 8/2018 1

Ruoveden kunta Pöytäkirja 8/2018 1 Ruoveden kunta Pöytäkirja 8/2018 1 Sivistyslautakunta Aika 29.08.2018 17:02-17:51 Paikka Sivistystoimen neuvotteluhuone, Ruovedentie 32 Käsitellyt asiat Liitteet Otsikko Sivu 59 Kokouksen laillisuuden

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan kokoustilat, Virastopiha 2 C, 1. krs.

Teknisen lautakunnan kokoustilat, Virastopiha 2 C, 1. krs. Espoon kaupunki Tilakeskus - liikelaitoksen Pöytäkirja 24.09.2012 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 24.09.2012 maanantai klo 17:00-19:20 Paikka Teknisen lautakunnan kokoustilat, Virastopiha 2 C, 1. krs. Saapuvilla

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/ Otsikko Sivu 11 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 18

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/ Otsikko Sivu 11 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 18 VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 15 Hyvinvointilautakunta 12.04.2016 AIKA 12.4.2016 klo 18:09 20:35 PAIKKA Peiponpellon päiväkodin ruokasali KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 11 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 219. 219 Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt

Espoon kaupunki Pöytäkirja 219. 219 Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt 19.11.2014 Sivu 1 / 1 4590/07.01.01/2014 219 Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012 17.04.2013 Sivu 1 / 1 1774/00.01.01/2013 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012 Päätösehdotus Valmistelijat / lisätiedot: Marjatta Korhonen, puh. (09)

Lisätiedot