Valitusosoituksen mukaan 30 päivän kuluessa päätöksen antopäivästä, sitä päivää lukuunottamatta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valitusosoituksen mukaan 30 päivän kuluessa päätöksen antopäivästä, sitä päivää lukuunottamatta."

Transkriptio

1 RY BM Liite Bilaga 16 KORKEIMMALLE HALLINTO-OIKEUDELLE Asia Valitus rakennuslupaa koskevassa asiassa Valituksen kohteena oleva päätös Helsingin hallinto-oikeuden päätös dnro 04398/15/4113, jolla hallinto-oikeus on kumonnut Kirkkonummen kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöksen ja hylännyt rakennuslupahakemuksen Valittaja Kirkkonummen kunta Rakennus- ja ympäristölautakunta PL Kirkkonummi Valituksessa avustanut Suomen Kuntaliitto ry./lakiyksikkö Toinen Linja Helsinki Määräaika valituksen tekemiselle Valitusosoituksen mukaan 30 päivän kuluessa päätöksen antopäivästä, sitä päivää lukuunottamatta.

2 VAATIMUKSET Kirkkonummen kunta kunnioittavasti vaatii viitaten aiemmin Helsingin hallinto-oikeudelle esittämäänsä ja tässä valituksessa esitettyyn perustuen, että: - valituksen kohteena oleva Helsingin hallinto-oikeuden päätös kumotaan ja rakennuslupaa koskeva päätös pysytetään voimassa - Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) velvoitetaan maksamaan kunnan oikeudenkäyntikulut täysimääräisesti laillisine korkoineen, jotka ovat tällä hetkellä 400 euroa (+ ALV 24 %). VAATIMUSTEN PERUSTELUT 1 Taustaa ja lähtökohtia 1.1 Asian aiempi käsittely Kirkkonummen kunnan rakennusvalvonnan rakennustarkastaja on kohdalla tekemällään päätöksellä myöntänyt rakennusluvan 50 k-m 2 suuruisen ns. sivulomarakennuksen rakentamiseen kunnan Bölen kylän kiinteistölle N:O 38 1:112, mistä tehdyn oikaisuvaatimuksen lautakunta hylkäsi ja myönsi haetun rakennusluvan. ELY on valittanut em. päätöksestä perustellen valitustaan muun ohella seuraavilla perusteilla: - viitaten maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 18, 187 ja 192 :ään sekä hallintolainkäyttölain (HLL) 6.2 :iin päätös on kumottava ja poistettava - kiinteistö sijaitsee osayleiskaavan RA/1 loma-asuntoalueella ja on osayleiskaavan mukainen rakennuspaikka - kunnalla on Kirkkonummen saaristo- ja rannikkoalueen osayleiskaavan (vahvistettu ) perusteella valta myöntää rakennuslupa tavanomaisen omarantaisen lomarakennuksen rakentamiseen osayleiskaavan RA-alueilla - asiassa on kysymys toisen lomarakennuksen rakentamisesta kiinteistölle, jolla on olemassa lomarakennus - tällaista rakentamisasiaa ei voida ratkaista suoraan rakennusluvalla, vaan poikkeamisella osayleiskaavan määräyksistä. ELY:n mukaan kunnalla on valta myöntää rakennuslupa yhden tavanomaisen omarantaisen lomarakennuksen rakentamiseen kaavan RA-alueella ja kunnan kunnanhallitukselle lähetetyssä kirjeessä käsitellään nimenomaisesti vain lomarakennuksen, ei toisen lomarakennuksen (sivuloma-asunnon) rakentamista. Uudet lomarakennukset (sivulomarakennukset) rannalla voivat aiheuttaa painetta tilojen lohkomiseen ja siten vaikuttaa myös RA/1-alueiden todelliseen mitoitukseen. Helsingin hallinto-oikeus tutki ja hyväksyi ELY:n valituksen sekä kumosi rakennuslupapäätöksen. Perusteluinaan hallinto-oikeus esitti muun ohella:

3 - MRL:ssa ei ole sivuloma-asuntoa koskevia säännöksiä, mutta oikeuskäytännössä sivuasuntona on pidetty mm. asuinrakennusta, jonka voidaan katsoa sijaitsevan yhteisellä rakennuspaikalla päärakennuksen kanssa - osayleiskaavassa on määrätty rakennuspaikkojen lukumäärä RAalueilla, mutta siinä ei ole otettu kantaa sivuloma-asuntojen rakentamismahdollisuuksiin RA-alueilla eikä muutoinkaan määrätty yhdelle rakennuspaikalle hyväksyttävän rakentamisen määrästä tai laadusta - näin ollen yleiskaavalla ei ole määrätty sivuloma-asuntojen rakentamisesta eikä sillä ole siten merkitystä niiden rakentamisedellytyksiä harkittaessa - ilman yleiskaavassa olevaa nimenomaista viittausta ei myöskään rakennusjärjestyksellä ole em. vaikutusta - sivuloma-asunnon rakentamisessa RA-alueen kiinteistölle, jolla on jo olemassa rakennuslain 123 b.1 :ssa tarkoitettu tavanomainen omarantainen lomarakennus, ei ole kysymys enää em. lainkohdassa tarkoitetusta rakentamisesta, joka voitaisiin myöntää suoraan rakennusluvalla - haettua sivuloma-asunnon rakennuslupaa ei ole voitu myöntää ennen kuin MRL 171 ja 172 :n mukainen kunnan toimivallassa oleva poikkeus osayleiskaavasta on saatu. 1.2 Hanketta koskeva selvitys Rakennuspaikka sijaitsee oikeusvaikutteisen saaristo- ja rannikkoalueen osayleiskaavan alueella. Osayleiskaava on vahvistettu Vahvistamispäätöksestä valitettiin, mutta KHO hylkäsi tehdyt valitukset ja pysytti kaavapäätöksen voimassa päätöksellään t Rakennuspaikka sijaitsee lupa-asiakirjoihin sisältyvän aineiston mukaan ranta-alueella ja osayleiskaavassa osoitetulla RA-alueella. Kaavan RAalueita koskee kaavamääräys, jonka mukaan alue varataan ensisijaisesti loma-asumiseen. Numero merkinnän yhteydessä osoittaa rakennuspaikkojen enimmäismäärän alueella. Yleiskaavakartalla on osoitettu kiinteistölle 1 RA-rakennuspaikka eli kiinteistö on kaavassa tarkoitettu ylipäätään ensisijaisesti loma-asumista koskevaan rakentamiseen. Myös rakennusoikeuslaskelman mukaan kiinteistöllä on yksi rakennuspaikka. Kiinteistön koko on 1,19 ha. Kiinteistöllä on ennestään 100 k-m 2 suuruinen lomarakennus ja 30 k-m 2 suuruinen sauna. Olemassa oleva lomarakennus sijoittuu noin 110 metrin etäisyydelle rannasta. Vanha sivulomarakennus on purettu vuonna 2012, jonka paikalle uutta lupaa haetaan. Sivulomarakennus on suunniteltu sijoitettavaksi noin 65 metrin etäisyydelle olemassa olevasta päälomarakennuksesta ja noin 38 metrin etäisyydelle rannasta.

4 1.3 Osayleiskaavasta ja kunnan rakennusjärjestyksestä Suunnittelualue on laajuudeltaan hehtaaria, josta noin hehtaaria on vesialuetta. Loma-asutus oli kaavaa laadittaessa levittäytynyt suurimmalle osalle rannikkoa ja sisäsaariston saaria kaava-alueen ollen valtaosaltaan jo rakentunutta. Mantereen rantaviivasta on ollut 55 % rakennettua (kaava esitti rakentamiseen 67 % mantereen rannasta). Rakennusinventoinneissa (1986 ja täydennys 1994) asuin- ja lomarakennusten lukumäärä oli yhteensä 860 kappaletta. Useilla tiloilla oli 2 3 tai useampi lomarakennus ja lähes jokaisella tilalla oli lisäksi ainakin saunarakennus ja vaja. Rakennusinventoinnin jälkeen oli myönnetty useita poikkeuslupia ja rakennuslupia omakotitaloja ja lomarakennuksia varten. Kaavassa osoitettiin noin rakennuspaikkaa, joista noin 35 % ajateltiin tulevan ympärivuotiseen asumiseen. Kunnan selvityksen mukaan kunnassa on RA-lomarakennuspaikkoja kyseisellä kaava-alueella kappaletta. Vuosina myönnettyjä rakennuslupia, joissa on sivuloma-asunto, on 108 kappaletta. Sivuasuntoa koskeva määritelmä ilmestyi ensimmäisen kerran kunnan rakennusjärjestykseen vuonna Yleisesti ottaen kunnan osayleiskaavoissa on viitattu rakennusjärjestykseen rakentamisen määrän osalta. Kaavan tavoitteena oli kehittää aluetta omaleimaiseksi ja eläväksi alueen silloinen perusluonne säilyttäen. Kaavoituksella pyrittiin löytämään tasapaino eri maankäyttömuotojen välillä. Maankäytössä ja rakentamisen sijoittamisessa pyrittiin ottamaan huomioon saaristo- ja rannikkoalueen ainutlaatuiset luonnonarvot. Selostuksesta ilmenee myös mm. rakentamisen luontovaikutukset. Osayleiskaavan määräyksiä valmisteltaessa eräiltä osin osoittautui vaikeaksi muotoilla osayleiskaavan määräyksiä. Kyse ei ollut ainoastaan saaristo- ja rannikkoalueen osayleiskaavan ja rakennusjärjestyksen sopeuttamisesta toisiinsa, vaan myös koko kunnan yleiskaavan laatimisesta samoja periaatteita ja määräyksiä huomioon ottaen. Osayleiskaavan laatimisessa pidettiin välttämättömänä punnita asioita koko yleiskaavan kannalta ja päinvastoin. Osayleiskaavalla suoritettava ohjaus kohdistui valmistelua koskevien kaavoituslautakunnan päätösten , ja mukaan lähinnä rakentamisen alueelliseen tehokkuuteen eli rakennuspaikkojen lukumäärän määrittelemiseen ja rakentamisen sijoitteluun aluekohtaisesti. Rakennusjärjestyksellä suoritettava ohjaus kohdistui sen sijaan muun ohella rakennuspaikan kokoon ja rakentamistehokkuuteen sekä asuntojen lukumäärään ym. tilavarauksiin. Osayleiskaavassa määriteltiin tiloittain lomarakennusyksikköinä vain rakennuspaikkojen sijainti ja sijaintikiinteistöt sekä lomarakennusyksikköinä vain rakennuspaikkojen lukumäärä. Yhden lomarakennusyksikön rakennusoikeus jätettiin rakennusjärjestyksellä ratkaistavaksi. Tämä vastasi muutoinkin kunnassa lähtökohtaisesti noudatettua käytäntöä.

5 Kaavan valmisteluaineistosta (osayleiskaavan ehdotuksen selostus ja rakennusoikeuslaskelma kv ) ilmenee tarkemmin, millaisin perustein ja lähtökohdin osayleiskaava on laadittu sekä miten rakennusoikeuksien määrittelyyn on päädytty. Kunta haluaa kuitenkin tässä yhteydessä nostaa eräitä seikkoja esiin. Osayleiskaavan ehdotuksen selostus ( ): - kaava-alue on tarkasteltu maanomistaja- ja tilakohtaisesti ja tiloille on määritelty rakennusoikeus mahdollisimman tasapuolisesti; rakennusoikeuslaskelman perustana on käytetty ns. kantatilaperiaatetta ja rakennusoikeudet on määritelty tällä perusteella tilakohtaisesti - tapahtunut tosiasia on, että asutusta on lähes koko alueella; asutuksen sijoittamista on tarkasteltu ennen kaikkea ympäristön sietokyvyn kannalta; em. perusteella, mutta myös tasapuolisuutta ajatellen on päädytty käyttämään koko saaristo- ja rannikkoalueella yhtä ensijaista loma-asuntoaluetta tarkoittavaa merkintää RA (yhteensä noin hehtaaria) - alue on ollut jo valtaosaltaan rakentunut (rakentaminen on täydennysrakentamista, vanhan rakennuskannan uusimista tai laajentamista sekä rakenteen tiivistämistä) - muistutusten ja lausuntojen johdosta päädyttiin tarkastelemaan kaavaaluetta maanomistaja- ja tilakohtaisesti sekä määrittelemään tiloille rakennusoikeus mahdollisimman tasapuolisesti perusrakennusoikeuden puitteissa. Jo osayleiskaavapäätöksen aikainen kunnan rakennusjärjestys (hyväksytty , muutettu ja ) salli lomarakennuspaikalle (RA) sivulomarakennuksen. Rakennusjärjestys on uusittu kolme kertaa, viimeksi Kyseinen rakennusoikeus on edelleen voimassa. Osayleiskaavan kaavaselostuksessa ja kaavaa koskevassa rakennusoikeuslaskelmassa käsitellään nimenomaisesti myös kunnan rakennusjärjestystä viitaten mm. rakentamisen määrään ja sen määräytymiseen rakennusjärjestyksen mukaan (mm. selostuksen kohta 11.4). Rakennusjärjestysten mukaan rakennuspaikalle on saanut ja saa rakentaa: - enintään yksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala on enintään 400 m 2, ja lomarakennuksen kuitenkin enintään 150 m 2 - vähintään 5000 m 2 rakennuspaikalle saa lisäksi rakentaa ns. sivuasunnon, omakotitalon rakennuspaikalle kerrosalaltaan enintään 85 k-m 2 ja lomarakennuksen rakennuspaikalle enintään 50 k-m 2 - sivuasunto tulee sijoittaa pääasunnon yhteyteen tai sen pihapiiriin siten, että käytetään hyödyksi rakennuspaikan tieliittymää, piha-aluetta sekä talousrakennuksia/-tiloja - omakotitalon sivuasunto voidaan toteuttaa päärakennuksen yhteydessä tai erillisenä rakennuksena, lomarakennuksen sivuasunto ainoastaan erillisenä rakennuksena - saunarakennuksen ja talousrakennuksen.

6 Saaristo- ja rannikkoalueiden osayleiskaavaan liittyvä rakennusoikeuslaskelma (kv ): - perusrakennusoikeudella ei tarkoiteta maanomistajan oikeutta käyttää maataan taaja-asutukseen - rakennusoikeuslaskelman periaatteet ovat ohjeellisia ja niistä voidaan poiketa tapauskohtaisen harkinnan perusteella - rakennuspaikkojen lukumäärään vaikuttaa kantatilan pinta-ala siten, että tilakoon kasvaessa tilan rakennusoikeus suhteellisesti vähenee - tilan rakennusoikeuden määräytymisessä kantatilan pinta-alan mukaan viitataan rakennusjärjestykseen ja sen osoittamaan vähimmäispintaalaan - rakennusjärjestystä käsitellään tarkennuksessa 2 (käytetyn rakennusoikeuden laskeminen) ja siteerattaessa sen määräyksiä koskien rakennuspaikalle rakentamista (ml. sivuasunnot) - perusrakennusoikeuden mitoitukseen ja käytetyn rakennusoikeuden määrittelyyn ovat ratkaisevasti vaikuttaneet Kirkkonummen erityiset olosuhteet (mm. yksityisten omistama rantaviiva on ollut suurimmaksi osaksi rakennettu, se on rakentamiseen sopivaa aluetta, jolle lisärakentamisen paine voidaan kohdistaa). Ympäristökeskus vahvisti osayleiskaavan päätöksellään Ympäristökeskus katsoi tuolloin, että saaristo- ja rannikkoalueiden osayleiskaavan laatimisessa noudatetut kaavoitusvelvoitteet ja maankäyttöratkaisut täyttivät yleiskaavoitukselle rakennuslaissa asetetut vaatimukset. Esimerkiksi kaavan laatimisen perusteena olevia mitoitusperusteita sekä rakentamisen määrään ja sijoittumiseen vaikuttavia muitakin kaavaratkaisuja pidettiin lainmukaisena. 1.4 Ympäristökeskuksen ja ELY:n kirje Uudenmaan ympäristökeskus toimitti kuntaan päivätyn kirjeen Rakennusluvan myöntäminen vahvistetun yleiskaavan alueella. Kirjeessä todetaan muun ohella, että kunta voi myöntää rakennusluvan tavanomaisen omarantaisen lomarakennuksen rakentamiseen ja että saaristo- ja rannikkoalueiden yleiskaava on rakennuslain muutoksen (1097/1996) siirtymäsäännöksen mukainen yleiskaava. Kirje ilmeisesti perustuu silloisen ympäristökeskuksen ohjausta ja valvontaa koskevaan rooliin. Kyseessä ei ole osayleiskaavan vahvistamista koskeva päätös eikä muukaan päätös, johon olisi voinut hakea muutosta. Kirjettä lienee pidettävä lähinnä ympäristökeskuksen omana tulkintana silloisen rakennuslain säännöksistä. Kunta on oman käsityksensä mukaan soveltanut ja noudattanut ympäristökeskuksen kirjeessä todettua koskien kaikkea osayleiskaavan lomarakennuspaikan (RA) rakennusjärjestyksessä säädettyä rakentamista. Tämän perusteella kaikki RA-rakennuspaikkojen rakennusluvat (ml. sivulomarakennukset) on myönnetty suoralla rakennusluvalla kaavan voimaantulosta lähtien.

7 Ympäristökeskus on kyseenalaistanut kunnan suoran lupatoimivallan ja valittanut vuodesta 2015 alkaen kaikista kunnan sivulomarakennuksia koskevista lupapäätöksistä. Tämä uusi linjaus ja muuttunut käytäntö ilmenee mm. ELY:n kirjeestä Siinä ELY toteaa tulkintanaan, että sivuloma-asunto on kirjeen tarkoittama muu yhteisrantainen lomarakennus, jolle ei voida myöntää rakennuslupaa suoraan yleiskaavan perusteella. Kirjeistä ei kuitenkaan käy nimenomaisesti ilmi, mikä olisi ELY:n kanta esimerkiksi tilanteessa, jossa kaavassa olisi kiinteistölle osoitettu kaksi RA-rakennuspaikkaa. Katsoisiko ELY tällöinkin toisen lomarakennuksen rakentamisen kielletyksi esittämillään perusteluilla. 2 ELY:n valitusoikeudesta Kirkkonummen kunta katsoo, että asiassa ei ole ollut tarpeen ELY:n esittämä poikkeaminen osayleiskaavan määräyksistä tai Helsingin hallintooikeuden ilmaisuin osayleiskaavasta. Osayleiskaavassahan ei ole määräystä rakennusten lukumäärästä rakennuspaikalla (RA). Kun poikkeaminen ei ole ollut tarpeen osayleiskaavan määräyksestä tai muutoinkaan kaavasta, ELY:llä ei myöskään ole ollut asiassa valitusoikeutta. Hallinto-oikeuden olisi näin ollen tullut jättää ELY:n valitus tutkimatta. 3 Poikkeamisen tarpeellisuudesta 3.1 Lähtökohtia Asiassa vallitsee tätä asiaa laajempi tulkintaristiriita kunnan ja ELY:n välillä siitä, voidaanko vuoden 1996 saaristo- ja rannikkoalueiden osayleiskaavaa käyttää suoraan rakennusluvan myöntämisen perusteena lomarakennusten ns. sivulomarakennuksia koskien. Kyse on rakentamisesta yhdelle osayleiskaavassa osoitetulle rakennuspaikalle sillä sijaitsevan päälomarakennuksen yhteyteen (lomarakennusyksikkö). Helsingin hallinto-oikeus ja ELY katsovat, että haettua sivuloma-asunnon rakennuslupaa ei voitu tässäkään tapauksessa myöntää, koska tarpeellista MRL 171 ja 172 :n mukaista poikkeusta osayleiskaavasta ei ole saatu. Perusteena on se, että kyse on toisen lomarakennuksen rakentamisesta kiinteistölle eikä tällaista rakentamisasiaa voida ratkaista suoraan rakennusluvalla. Yleiskaavalla ja rakennusjärjestyksellä ei katsottu olevan sivulomarakennuksen rakentamisedellytyksiä harkittaessa merkitystä. Kysymyksessä ei enää katsottu olevan rakennuslain 123 b.1 :ssa tarkoitettu tavanomainen omarantainen lomarakentaminen. Osayleiskaavakartalla on osoitettu tilakohtaisesti RA-alueiden sijoittuminen ja rakennuspaikkojen määrä. RA-aluetta koskevassa kaavamääräyksessä todetaan alueen varaaminen ensisijaisesti loma-asumiseen ja numeron RA-merkinnän yhteydessä osoittavan rakennuspaikkojen enimmäismäärän. Kaavasta myös ilmenee ne alueet, joilla rakentaminen ei tule kyseeseen.

8 Kunnassa pitkään ja tänäkin päivänä noudatetun käytännön mukaisesti yhden lomarakennusyksikön rakennusoikeus on määritelty kaavaa täydentävästi rakennusjärjestyksessä. Tähän viitataan myös osayleiskaavan valmisteluaineistossa (edellä kohta 1.3). Kaavoitettavalle alueelle osoitettava rakentaminen (ml. sivuasunnot) on kunnan käsityksen mukaan riittävästi arvioitu ja otettu huomioon osayleiskaavaa laadittaessa. Sivuasunnon rakentamisessa rakennusjärjestyksen mukaisesti ei ole kyse toisen rantarakennuspaikan muodostumisesta. ELY ja Helsingin hallinto-oikeus ovat todenneet, että saaristo- ja rannikkoalueen osayleiskaavassa on kyse MRL 72.1 :ssa tarkoitetusta kaavasta, jota voidaan käyttää rakennusluvan myöntämisen perusteena. 3.2 Yleiskaavan ja rakennusjärjestyksen suhteesta Maankäytön suunnittelu on tapahtunut ensisijaisesti kaavoittamalla. Rakennusjärjestyksellä voitiin antaa ne paikallisista olosuhteista johtuvat, kuntaa tai sen osaa koskevat määräykset, jotka sen lisäksi, mitä laissa tai asetuksessa oli säädetty, oli katsottu tarpeellisiksi sopivan ja hyödyllisen rakentamisen edistämiseksi sekä kaavoituksen toteuttamisen helpottamiseksi (RakL 11, nykyään MRL 14 ). Jos yleiskaavassa olisi tietty kysymys ratkaistu, syrjäyttäisi se ristiriitatilanteessa samaa seikkaa koskevan rakennusjärjestyksen määräyksen. Rakennuslaki ei nimenomaisesti edellyttänyt, että kaavassa tulisi ehdottomasti määrätä tyhjentävästi rakennusoikeudesta, vaan tämä voitiin rakennuspaikkakohtaisesti jättää rakennusjärjestyksen soveltamisen varaan. Rakennusjärjestys on voinut jo rakennuslain aikana ja voi edelleenkin sisältää myös sellaisia määräyksiä (mm. rakennusten ja rakennusoikeuden määrä), joita ei kaavoihin erinäisistä syistä nimenomaisesti oteta. Näiden seikkojen osalta rakennusjärjestyksessä määrättyä noudatetaan rinnan yleiskaavan kanssa. Rakennusjärjestyksen noudattaminen rakennushankkeissa ei kunnan käsityksen mukaan edellytä eikä ole edellyttänyt sitä, että yleiskaavan määräyksissä nimenomaisesti viitataan rakennusjärjestyksen noudattamiseen, mihin Helsingin hallinto-oikeus ja ELY näyttävät viittaavan. Osayleiskaavassa ei ole nimenomaisesti rajoitettu rakennusten lukumäärää, vaan tämä on jätetty tarkoituksella kunnan rakennusjärjestyksen soveltamisen varaan. Tämä ilmenee mm. osayleiskaavan kaavaselostuksesta ja rakennusoikeuslaskelmasta (edellä kohta 1.3). Kaavaa laadittaessa on otettu huomioon lomarakennusyksiköiden (ml. sivulomarakennukset) rakentaminen osayleiskaavassa osoitetuille RA-alueille. Hallinto-oikeuden perustelu, ettei kunnan rakennusjärjestys tulisi sovellettavaksi, kun osayleiskaavassa ei ole tästä nimenomaista viittausta, on kunnan käsityksen mukaan virheellinen. Osayleiskaava ja rakennusjärjestys ovat olleet lainmukaisia eikä näiden välillä ole ristiriitaa. Lisäksi kaavaaineistossa on no. viitattu rakennusjärjestykseen ja käsiteltykin sen määräyksiä mm. rakennusoikeutta koskien.

9 3.3 Poikkeamisen tarpeesta MRL 211 :n mukaan rakennuslain nojalla voimaan tullut vahvistettu yleiskaava on voimassa mainitun lain mukaisena oikeusvaikutteisena yleiskaavana. Lain esitöiden mukaan säännöksellä on tarkoitettu, että yleiskaava olisi voimassa sen sisältöisenä kuin se aikanaan on tullut voimaan (HE 101/1998 vp.). MRL:lla ei tarkoitettu muuttaa ennen lain voimaantuloa vahvistettujen yleiskaavojen oikeusvaikutuksia. Tämän on katsottu oikeuskäytännössä merkitsevän sitä, että rakennuslupaa muunlaisen kuin tavanomaisen omarantaisen lomarakennuksen rakentamiseen ei voida MRL:n voimaan tultuakaan myöntää rakennuslain mukaisen vahvistetun yleiskaavan perusteella. Rakennuslaissa rantakaavaa koskevat säännökset sisältyivät lain 14 a lukuun (626/1969). Kunnilla on nykyään ja on kunnan käsityksen mukaan ollut myös aiemmin laaja liikkumavara kaavan yleisten mitoitusperusteiden suhteen. Kunta on esimerkiksi voinut päättää lomarakennuspaikkojen ja niille sijoittuvan rakentamisen määrästä, kunhan mitoitusperusteita noudattaen laadittu kaava täytti sille laissa asetetut vaatimukset. Rakennuslain 123 b.1 :n (1097/1996) mukaan rakennusluvan myöntävän viranomaisen on katsottava, ettei uudisrakennusta lähtökohtaisesti rakenneta ranta-alueelle. Rakennusluvan voi kuitenkin tietyin edellytyksin myöntää tavanomaisen omarantaisen lomarakennuksen rakentamiseen myös ennen vahvistetun yleiskaavan mukaisesti. Edellytyksenä on, että yleiskaavassa on maanomistajakohtaisesti selvitetty ja osoitettu ranta-alueelle rakentaminen ja varmistettu rakentamattomiksi tarkoitettujen alueiden säilyminen sellaisina. Näin on tässä tapauksessa. Rakennuslain rantarakentamista koskevissa tai muissakaan säännöksissä, muutossäännösten (1097/1996) siirtymäsäännöksessä tai sen esitöissä (HE 79/1996 vp.) ei ole nimenomaisesti rajoitettu lomarakennusten tai muidenkaan rakennusten lukumäärää rakennuspaikalla. Kunnan käsityksen mukaan lainsäännösten tarkoituksesta ja tavoitteistakaan ei liene johdettavissa tällaista nimenomaista rajoitusta käsillä olevissa olosuhteissa. Se, mitä tavanomaisella omarantaisella lomarakennuksella tarkoitetaan, ei tarkemmin määritelty lakimuutoksen (1097/1996) esitöissäkään. Oikeuskäytännössä ennemminkin pysyvää asutusta, RM-alueita ja yhteisrantaisia lomakylämäisiä korttelialueita ei ole katsottu tällaiseksi rakentamiseksi. Kysymys on ennemminkin ollut toisen tyyppisestä maankäytöstä kuin yhden lomarakennusyksikön toteuttamisesta. Lukumäärään perustuvasta tulkinnasta on myös huomattava, että MRL:n ja kumotun rakennuslain terminologiassa puhutaan rakennuksista aina yksikössä. Ympäristökeskus on katsonut osayleiskaavan vahvistamispäätöksessään, että tilalla voi ylipäänsä olla myös useita rakennuspaikkoja, esimerkiksi 16 hehtaarin tilalla on 5 rakennuspaikkaa. Näillä useamman rakennuspaikan tiloilla tai laajempien rakennuskorttelien alueella on ennemminkin kyse ELY:n tarkoittamasta yhteisrantaisuudesta, joka mahdollistaisi tavan-

10 omaista omarantaista rakentamista korkeamman mitoituksen. Kunnan käsityksen mukaan nyt on kyse kuitenkin sallittujen rakennusten lukumäärästä yhdellä rakennuspaikalla. Sivulomarakennus ei päärakennuksen yhteyteen rakennusjärjestyksen määräykset tapauskohtaisesti huomioon ottaen muodosta tilalle toista rakennuspaikkaa. Olemassa oleva päärakennus jo varaa rannan eikä sen yhteyteen rakennettavalla sivulomarakennuksella ole tältä osin suurempaa merkitystä. Hallinto-oikeuskin toteaa ratkaisussaan, että oikeuskäytännössä sivuasuntona on pidetty mm. asuinrakennusta, joka sijoittuu päärakennukseen nähden siten, että sen voidaan katsoa sijaitsevan yhteisellä rakennuspaikalla päärakennuksen kanssa. Ennestään rakennetulla omarantaisella kiinteistöllä on osayleiskaavan mukaan yksi rakennuspaikka (RA/1), jolle suunniteltu sivulomarakennuksen rakentaminen tapahtuisi kunnan käsityksen mukaan kiinteistöllä jo olevan päärakennuksen yhteyteen, vaikka etäisyyttä onkin näiden välillä noin 65 metriä. Kyse on kunnan käsityksen mukaan tavanomaisesta omarantaisesta lomarakennuksesta, jolle rakennuslupa voidaan myöntää suoraan osayleiskaavan perusteella. Koko kaava-alueella sivulomarakennusten vähäinen lukumääräkin huomioon ottaen näiden rakentamisessa ei ole osana laajaa kokonaisuutta kyse vaikutuksiltaan kovin merkittävästä rakentamisesta. Itse asialla on sen sijaan kunnalle huomattava merkitys. Kunnan käsityksen mukaan kyse ei ole miltään osin sellaisesta rakentamisesta, joka olisi lain, osayleiskaavan tai rakennusjärjestyksen vastaista. Poikkeaminen ei ole ollut tarpeen. 4 Lopuksi Liian tiukat tulkinnat rajoittavat tarpeettomasti kunnan kaavoitusmonopolia. Kunnalla on ollut laaja harkintavalta päättää yleiskaavoissa ja sen mitoitusperusteissa rakentamisen määrästä kaava-alueella. ELY on vahvistanut osayleiskaavan ja katsonut sen laatimisperusteineen täyttävän silloisessa laissa asetetut vaatimukset. KHO pysytti kaavapäätöksen voimassa. Kirkkonummen saaristo- ja rannikkoalueiden osayleiskaavassa on nimenomaisesti määritelty tiloittain lomarakennusyksikköinä vain rakennuspaikkojen sijainti ja sijaintikiinteistöt. Kaavassa on määritelty lomarakennusyksikköinä vain rakennuspaikkojen lukumäärä. Yhden lomarakennusyksikön rakennusoikeus on määritelty rakennusjärjestyksessä. Osayleiskaavaa koskevassa aineistossa tuodaan nimenomaisesti esiin sallittujen rakennusten määrä ensisijaisesti loma-asutukseen käytettävillä alueilla (RA) sovellettavaksi tulevaan rakennusjärjestykseen perustuen. Nämä on otettu mitoituksessa huomioon. Rakennusjärjestys ja osayleiskaava eivät ole rakennusten lukumäärän osalta eivätkä muutoinkaan ristiriidassa keskenään. Hallinto-oikeuden ja ELY:n tiukan kielteisen tulkinnan hyväksyminen sivulomarakennuksen rakentamisesta johtaisi kestämättömään tilanteeseen.

11 Kunnassa olisi vuodesta 1997 lähtien myönnetty kaikki ns. sivulomarakennuksia koskevat luvat lainvastaisesti. Tämä voisi johtaa jo rakennettujen kiinteistöjen kohdalla rakennuslupapäätösten purkuhakemuksiin. Jos tällaisissa tilanteissa katsottaisiin, että ns. sivulomarakennuksen rakentaminen edellyttää poikkeamista osayleiskaavasta, osayleiskaavan laatimisen perusteet (ml. maanomistajien tasapuolisen kohtelun periaate ja rakentamisen määrä) menettäisivät merkitystään. Kunnan käsityksen mukaan tämä saattaisi avata yleiskaavan mitoituksen uudelleen. Kyse ei ole sivulomarakennuksesta omana rakennuspaikkanaan eikä yhteisrantaisesta lomarakentamisesta. Tämähän johtaisi kunnan näkemyksen mukaan väistämättä suurempaan rakentamisen määrään, kun sivulomarakennuskin saisi oikeudet talousrakennuksiin jo lain mukaan. Kunnan tulkinnan mukaisesti tätä ongelmaa ei nyt ole. Osayleiskaavan kaavamitoitus on perustunut kantatilojen maapinta-alaan. Kaavan toteuttamisen helpottamiseksi kunnan paikallisissa oloissa on päädytty pitkään noudatetussa käytännössä määräämään rakentamisen määrästä tarkemmin kunnan rakennusjärjestyksissä. Kaava-alueen laajuuden vuoksi on lupaharkinnan yhteydessä katsottu tarkoituksenmukaisemmaksi selvittää tilakohtaisesti rakentamisen määrä ja rakentamisen edellytykset. Kunnan käsityksen mukaan noudatettu käytäntö on ollut lainmukainen. Rakennuslain muutoksen (1097/1996) säännökset ovat siinä määrin joustavia, ettei ainakaan tällaisten tapausten olosuhteissa ole tarvetta ELY:n ja Helsingin hallinto-oikeuden esittämille varsin tiukoille tulkinnoille. Näin tiukoille tulkinnoille ei kunnan käsityksen mukaan löytyne perusteita myöskään em. säännösten tarkoituksesta ja tavoitteista. Kunnan käsityksen mukaan poikkeaminen saaristo- ja rannikkoalueiden osayleiskaavasta, tai osayleiskaavan määräyksistä kuten ELY asian ilmaisee, ei ole ollut tarpeen. Siten kunta on voinut myöntää tavanomaisen omarantaisen sivulomarakennuksen rakennusluvan suoraan osayleiskaavaan perustuen. Helsingin hallinto-oikeus ei ole voinut mainitsemillaan perusteilla tutkia ELY:n valitusta ja kumota rakennuslupapäätöstä. Päätös on kumottava.

Täydennys lähetettyyn valitukseen suunnittelutarveratkaisua ja poikkeamista koskevassa asiassa

Täydennys lähetettyyn valitukseen suunnittelutarveratkaisua ja poikkeamista koskevassa asiassa RY BM 30.8.2016 Liite Bilaga 20 Lautakunta päättää täydentää aiempaa valitusta liitteen mukaan. Liite: KORKEIMMALLE HALLINTO-OIKEUDELLE Asia Täydennys 22.7.2016 lähetettyyn valitukseen suunnittelutarveratkaisua

Lisätiedot

Rakennuspaikka DÅVITS, Brakeudden 37, JORVAS. Rakennettu kerrosala 157 m²

Rakennuspaikka DÅVITS, Brakeudden 37, JORVAS. Rakennettu kerrosala 157 m² Rakennus- ja ympäristölautakunta 105 09.06.2015 Rakennuslupa 15-64-A, Dåvits 410-1-81 / Oikaisuvaatimus 15-12-OIK 490/10.03.00.02/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 105 Asia Rakennuslupa Hakemus on

Lisätiedot

Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa.

Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa. Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa. - Taustalla 1.4.2016 voimaan tulleenmaankäyttö- ja rakennuslain muutos, jossa poikkeamistoimivalta on siirtynyt kunnille.

Lisätiedot

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN LAINMUKAISUUDEN ARVIOINTI

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN LAINMUKAISUUDEN ARVIOINTI Asianajotoimisto Petri Vesa Oy MUISTIO 1(7) AA, DI Petri Vesa 8.8.2017 RAKENNUSJÄRJESTYKSEN LAINMUKAISUUDEN ARVIOINTI 1. Aluksi Sito Oy avustaa Sipoon kuntaa rakennusjärjestyksen laadinnassa. Asiassa on

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9. HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 14.4.2015 Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.2014 162 Kaavan hyväksyminen: Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille. Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila

Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille. Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila 13.4.2016 Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille Poikkeamistoimivallan siirtoa

Lisätiedot

Valitus maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta poikkeamispäätöksestä. Kokkolan kaupunki vaatii, että päätös kumotaan.

Valitus maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta poikkeamispäätöksestä. Kokkolan kaupunki vaatii, että päätös kumotaan. Valituskirjelmä 1 (5) 5.9.2019 Vaasan hallinto-oikeus Asia Muutoksenhakija Valitus maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta poikkeamispäätöksestä Kokkolan kaupunki Päätös josta valitetaan Kokkolan rakennus-

Lisätiedot

Hakemus on jätetty

Hakemus on jätetty Ympäristölautakunta 114 24.08.2016 Ympäristölautakunta 15 25.01.2017 Ympäristölautakunta 180 26.09.2017 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle koskien tilalle 78-402-1-42, Arvola myönnettyä poikkeuslupaa

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 1.12.2016 Taltionumero 5083 Diaarinumero 3163/1/15 1 (9) Asia Valittaja Ranta-asemakaavan hyväksymistä koskeva valitus Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Hakija: Pasila Petteri ja Minna

Hakija: Pasila Petteri ja Minna Rakennuslautakunta 14 04.02.2015 Kaavoitustoimikunta 15 02.03.2015 Kunnanhallitus 50 09.03.2015 Poikkeamislupa, Pasila Petteri ja Minna 495/10.03.00.02/2015 Rakennuslautakunta 04.02.2015 14 Hakija: Pasila

Lisätiedot

TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS Osayleiskaavan muutos Mäntyharjun kunnan (507) Niinimäen kylän (419) tilan Antinmäki 1:66 osa-alueella. Suunnittelualueen likimääräinen sijainti jarmo.makela@karttaako.fi

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7033/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7033/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) 34 Asianro 7033/10.03.00.01/2014 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien poikkeamista ja suunnittelutarveratkaisua tilalla 410-7-95 Kotikumpare, Haminanlahti Yleiskaavajohtaja

Lisätiedot

LAUSUNTO Diaarinumero VARELY/3313/2016 Varsinais-Suomi 21.12.2016 Kustavin kunnanhallitus kustavi@kustavi.fi Viite: lausuntopyyntö 7.10.2016 Lausunto Diilin ranta-asemakaavasta, luonnosvaihe KAAVAHANKE

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Alavuden rantaosayleiskaavan 1. osan muutos Seinäjärvi, 10-404-13-31 ja 10-404-13-66 Maankäyttö- ja rakennuslain 63 1 momentin mukaan kaavaa laadittaessa

Lisätiedot

Rantapoikkeamiset kunnalla entä vastuu? Tuire Nurmio Turun hallinto-oikeus

Rantapoikkeamiset kunnalla entä vastuu? Tuire Nurmio Turun hallinto-oikeus Rantapoikkeamiset kunnalla entä vastuu? Tuire Nurmio Turun hallinto-oikeus 14.6.2016 Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen myös uuden rakennuksen rakentamiseen ranta-alueella,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) Kaupunginhallitus 195 26.05.2014. 195 Asianro 1389/10.03.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) Kaupunginhallitus 195 26.05.2014. 195 Asianro 1389/10.03.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) 195 Asianro 1389/10.03.00/2014 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien suunnittelutarveratkaisua Haminanlahti, Vuorenlehto 410-5-110 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

Lausunto Riihimaan ranta-asemakaavan muutoksesta 5, ehdotusvaihe

Lausunto Riihimaan ranta-asemakaavan muutoksesta 5, ehdotusvaihe LAUSUNTO Diaarinumero VARELY/3452/2017 Varsinais-Suomi 22.12.2017 Kustavin kunnanhallitus kustavi@kustavi.fi Viite: lausuntopyyntö 24.11.2017 Lausunto Riihimaan ranta-asemakaavan muutoksesta 5, ehdotusvaihe

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 126. Korkein hallinto-oikeus , taltio 1170, Dnro 2173/1/14

Rakennus- ja ympäristölautakunta 126. Korkein hallinto-oikeus , taltio 1170, Dnro 2173/1/14 Rakennus- ja ympäristölautakunta 126 25.08.2015 Rakennusvalvonnan ilmoitusasioita Rakennus- ja ympäristölautakunta 126 Rakennus- ja ympäristölautakunnalle tiedoksi saatetaan seuraavat päätökset ja asiat:

Lisätiedot

Vihdin kunnan tekninen ja ympäristöjohtaja on päätöksellään myöntänyt poikkeamisen hakemuksen mukaisesti.

Vihdin kunnan tekninen ja ympäristöjohtaja on päätöksellään myöntänyt poikkeamisen hakemuksen mukaisesti. Helsingin hallinto-oikeus Päätös 1 (5) Radanrakentaj antie 5 ' 00520 HELSINKI r` / _,_. Puhelin 029 56 42000 -- Faksi 029 56 42079 10696/16/4 11 - Sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi _ Asia Valittaja Asian

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu POI, Gesterby / Oikaisuvaatimus 16-1-OIK

Suunnittelutarveratkaisu POI, Gesterby / Oikaisuvaatimus 16-1-OIK Rakennus- ja ympäristölautakunta 26 26.01.2016 Suunnittelutarveratkaisu 14-54-POI, Gesterby 418-2-95 / Oikaisuvaatimus 16-1-OIK 1023/10.03.00.01/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 26.01.2016 26 Asia

Lisätiedot

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA HIRVENSALMEN KUNTA LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA Kaavaselostus, ehdotus 4.9.2017 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU

KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU Päätös, raportti 12.3.2018 Nähtävillä 20.3.-18.4.2018 Hyväksytty 8.5.2018 Oulun kaupunki Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelu Kaavoitus 1. Johdanto Karhuojan

Lisätiedot

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO HIRVENSALMEN KUNTA PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO Kaavaselostus 20.2.2012 Kaavan vireilletulo: Tekninen lautakunta 7.10.2011 39 Kaavan hyväksyminen:

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus 15-7-OIK viranhaltijapäätöksestä / Suunnittelutarveratkaisu POI / Haapajärvi

Oikaisuvaatimus 15-7-OIK viranhaltijapäätöksestä / Suunnittelutarveratkaisu POI / Haapajärvi Rakennus- ja ympäristölautakunta 75 14.04.2015 Oikaisuvaatimus 15-7-OIK viranhaltijapäätöksestä 9.3.2015 85 / Suunnittelutarveratkaisu 15-15-POI / Haapajärvi 425-5-83 Rakennus- ja ympäristölautakunta 75

Lisätiedot

ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Päätösehdotus, raportti

ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Päätösehdotus, raportti ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU Päätösehdotus, raportti 13.11.2017 Nähtävillä 24.11. - 21.12.2017 Oulun kaupunki Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelu Kaavoitus

Lisätiedot

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä.

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä. 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Kunta Kylä Tilat Kaavan nimi Kaavan laatu Keuruu Pihlajavesi 249-407-2-59 Hakemaniemi 249-407-2-97 Eemelinranta Pihlajaveden osayleiskaava Osayleiskaavan muutos

Lisätiedot

Valitus korkeimmalle hallinto-oikeudelle valitusasiassa POI / Sepänkylä

Valitus korkeimmalle hallinto-oikeudelle valitusasiassa POI / Sepänkylä Rakennus- ja ympäristölautakunta 7 31.01.2017 Valitus korkeimmalle hallinto-oikeudelle valitusasiassa 15-45-POI / Sepänkylä 476-0001-0076 247/10.03.00.00/2016 Rakennus- ja ympäristölautakunta 31.01.2017

Lisätiedot

Lausunto Diilin ranta-asemakaavasta, ehdotusvaihe

Lausunto Diilin ranta-asemakaavasta, ehdotusvaihe LAUSUNTO Diaarinumero VARELY/3313/2016 Varsinais-Suomi 22.3.2017 Kustavin kunnanhallitus kustavi@kustavi.fi Viite: lausuntopyyntö 1.2.2017 Lausunto Diilin ranta-asemakaavasta, ehdotusvaihe KAAVAHANKE Kaava-alue

Lisätiedot

Valituksenalainen päätös: Porvoon kaupunginvaltuuston päätös , Pellingin saariston osayleiskaava

Valituksenalainen päätös: Porvoon kaupunginvaltuuston päätös , Pellingin saariston osayleiskaava Lausunto 1 (4) Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5 00520 Helsinki Asia: 03922/16/4102 Valituksenalainen päätös: Porvoon kaupunginvaltuuston päätös 30.03.2016 21, Pellingin saariston osayleiskaava

Lisätiedot

vähintään 30 m. Rantaan ulottuvalle AO- alueelle voidaan rakentaa rantaan yksi kerrosalaltaan

vähintään 30 m. Rantaan ulottuvalle AO- alueelle voidaan rakentaa rantaan yksi kerrosalaltaan KARSTULA ITÄISTEN JA LÄNTISTEN VESISTÖJEN OIKEUSVAIKUTTEINEN RANTAOSAYLEISKAAVA MK :0000 MERKINTÖJEN SELITYKSET JA KAAVAMÄÄRÄYKSET : AM AO AO-3 RA MAATILOJEN TALOUSKESKUSTEN ALUE. Alueelle saa sijoittaa

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI 1 Ympäristö- ja rakennuslautakunta. Viite: THao:n lähete , 6316/18, asia 01732/18/4122

NAANTALIN KAUPUNKI 1 Ympäristö- ja rakennuslautakunta. Viite: THao:n lähete , 6316/18, asia 01732/18/4122 NAANTALIN KAUPUNKI 1 Turun hallinto-oikeus PL 32 20101 Turku Viite: THao:n lähete 15.11.2018, 6316/18, asia 01732/18/4122 Asia: Lausunnon antaja: Valittaja: Lausunto valitukseen päätöksestä, joka koskee

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 55 26.02.2014. 55 Asianro 535/10.02.04/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 55 26.02.2014. 55 Asianro 535/10.02.04/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (1) 55 Asianro 535/10.02.04/2014 Poikkeaminen (LTK) / Ryönä, 451-2-26 (Kaarinniementie 150) Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut

Lisätiedot

Prof. Kai Kokko Syksy 2011

Prof. Kai Kokko Syksy 2011 Prof. Kai Kokko Syksy 2011 1 kysymys Rakennushankkeessa on kysymys kerrosalaltaan 1 767 neliömetrin suuruisen broilerikasvattamon rakentamisesta maankäyttö- ja rakennuslain 16 :n 1 momentissa tarkoitetulla

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa

Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa Alueidenkäytön ajankohtaispäivä 19.4.2017 27.3.2017 Maankäyttö- ja rakennuslaki lyhyesti Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) on alueiden käyttöä ja suunnittelua

Lisätiedot

Lausunto Suojarannan ranta-asemakaavan muutos, luonnosvaihe

Lausunto Suojarannan ranta-asemakaavan muutos, luonnosvaihe Varsinais-Suomi LAUSUNTO 20.3.2018 Diaarinumero VARELY/371/2018 Liite 1 kpl Kustavin kunnanhallitus kustavi@kustavi.fi Viite: lausuntopyyntö Lausunto Suojarannan ranta-asemakaavan muutos, luonnosvaihe

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 306-RAK1710 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI RUISSAARI-VARTSAARI RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 22.1.2018 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (9) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

143 25.08.2015. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 12-59-POY / Kylmälä 452-2-212

143 25.08.2015. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 12-59-POY / Kylmälä 452-2-212 Rakennus- ja ympäristölautakunta 143 25.08.2015 Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 12-59-POY / Kylmälä 452-2-212 Rakennus- ja ympäristölautakunta 143 Asia Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle

Lisätiedot

Marja-Leena Neuvon ym valitus Rantasalmen kunnanvaltuuston päätökseen 25.5.2015 14/ Haukiveden - Haapaselän rantaosayleiskaavan muutos

Marja-Leena Neuvon ym valitus Rantasalmen kunnanvaltuuston päätökseen 25.5.2015 14/ Haukiveden - Haapaselän rantaosayleiskaavan muutos Kunnanhallitus 1.9.2015 Itä-Suomen hallinto-oikeus Marja-Leena Neuvon ym valitus Rantasalmen kunnanvaltuuston päätökseen 25.5.2015 14/ Haukiveden - Haapaselän rantaosayleiskaavan muutos Rantasalmen kunnanhallitus

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Poikkeaminen (LTK) / Lamperila, 419-3-117 (Suovunniementie 131) Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut

Lisätiedot

Jämsän kaupunki KUOREVEDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS

Jämsän kaupunki KUOREVEDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Jämsän kaupunki KUOREVEDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Osayleiskaavan muutos tiloilla 182-458-1-2, -1-3, -1-4, -1-6, -1-7 ja 182-893-1-5. Suunnittelualueen likimääräinen sijainti jarmo.makela@karttaako.fi

Lisätiedot

Pyhäjärven - Leininselän - Urajärven rantayleiskaavan muutos tilan Kuvaja alueella

Pyhäjärven - Leininselän - Urajärven rantayleiskaavan muutos tilan Kuvaja alueella Kaavoitustoimikunta 2 09.01.2017 Kunnanhallitus 16 23.01.2017 Kunnanhallitus 68 03.04.2017 Pyhäjärven - Leininselän - Urajärven rantayleiskaavan muutos tilan Kuvaja 142-408-2-237 alueella 790/10.02.02/2016

Lisätiedot

ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA

ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA 4 Suunnittelutarvealue Suunnittelutarvealuetta Hattulan kunnassa on maankäyttö- ja rakennuslain 16 :n 1 momentissa

Lisätiedot

Rakennusjärjestykset Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella

Rakennusjärjestykset Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Rakennusjärjestykset Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä Seppo Hakala, Insinööri 1 MRL 14 Rakennusjärjestys Kunnassa tulee olla rakennusjärjestys. Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

Överby Asuinrakennuksen (rak. v. 1910) purkaminen. Rakennuspaikka: Haapajärvi , Majtorp

Överby Asuinrakennuksen (rak. v. 1910) purkaminen. Rakennuspaikka: Haapajärvi , Majtorp Rakennus- ja ympäristölautakunta 4 26.01.2016 Rakennusvalvonnan ilmoitusasioita Rakennus- ja ympäristölautakunta 26.01.2016 4 Rakennus- ja ympäristölautakunnalle tiedoksi saatetaan seuraavat päätökset:

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 293-RAK1706 TAIVASSALON KUNTA PUNTTINEN-LEIKLUOTO RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 13.7.2017 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (10) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 221 Asianro 5403/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-419-3-104-M606 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus

Lisätiedot

MERIKARVIAN KUNTA. MERIKARVIAN MALSKERIN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS MALSKERIN SAARI koskien tilaa Kivikari

MERIKARVIAN KUNTA. MERIKARVIAN MALSKERIN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS MALSKERIN SAARI koskien tilaa Kivikari MERIKARVIAN KUNTA MERIKARVIAN MALSKERIN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS MALSKERIN SAARI koskien tilaa Kivikari 484-414-2-122 Riispyyn kylässä KUNNAN KAAVATUNNUS 484RAKAM12016 4.12.2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

Lisätiedot

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset Pori 19.12.2013 Poikkeamisen edellytykset (MRL 172 ): Poikkeaminen ei saa: aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite 1 19

Kaupunginhallitus Liite 1 19 Kaupunginhallitus 18.1.2016 Liite 1 19 YÖVEDEN LOUHIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS HIETANIEMEN TILALLA 491-557-3-38 saadut lausunnot ehdotuksesta 1. Lausunnon antajan nimi

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 220 Asianro 5398/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-510-10-33 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO HIRVENSALMEN KUNTA PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO Kaavaselostus 5.9.2012 Kaavan vireilletulo: Tekninen lautakunta 28.2.2012 31 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta 18.9.2012

Lisätiedot

Rautjärven kunta Rautjärven rantayleiskaavan muutos ja laajennus

Rautjärven kunta Rautjärven rantayleiskaavan muutos ja laajennus Rautjärven kunta Rautjärven rantayleiskaavan muutos ja laajennus Kaavaehdotus II oli nähtävillä 23.1. - 24.2.2012. Kaavaehdotuksesta saatiin 2 lausuntoa ja 6 muistutusta. Seuraavassa on lista lausunnoista

Lisätiedot

Suunnittelualue. INSINÖÖRITOIMISTO ALPO LEINONEN OY Mäntypöllinkuja 6N MIKKELI

Suunnittelualue. INSINÖÖRITOIMISTO ALPO LEINONEN OY Mäntypöllinkuja 6N MIKKELI 1 INSINÖÖRITOIMISTO ALPO LEINONEN OY Mäntypöllinkuja 6N 50170 MIKKELI RYTÖLÄ -RANTAMÄKI RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS Vireilletulosta ilmoitettu 3.10.2015 Tekninen lautakunta hyväksynyt,

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 306-RAK1710 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI SAVIKKAAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS 2 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 13.11.2017 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (10) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Tjäruholmen ranta-asemakaava ja ranta-asemakaavan muutos / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle

Tjäruholmen ranta-asemakaava ja ranta-asemakaavan muutos / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle Ympäristölautakunta 84 11.06.2014 Kaupunginhallitus 156 18.08.2014 Ympäristölautakunta 94 27.08.2014 Kaupunginhallitus 183 15.09.2014 Kaupunginhallitus 99 20.04.2015 Kaupunginvaltuusto 28 12.05.2015 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 39 03.03.2015 58 14.04.2015 Juoksevan uhkasakon tuomitseminen maksettavaksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen perusteella kiinteistölle

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) KOIVURANNAN RANTA-ASEMAKAAVA. ENO, KALTIMOJÄRVI Tila Koivuranta

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) KOIVURANNAN RANTA-ASEMAKAAVA. ENO, KALTIMOJÄRVI Tila Koivuranta Liite 2 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) KOIVURANNAN RANTA-ASEMAKAAVA ENO, KALTIMOJÄRVI Tila Koivuranta 41-56 13.1.2019 Suunnittelualueen sijainti (kartta MML) Kaavan laatija SUUNNITTELU HALTILAHTI

Lisätiedot

KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/2012 Rakennuslautakunta sivu 20. Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari

KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/2012 Rakennuslautakunta sivu 20. Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/2012 Rakennuslautakunta sivu 20 Kokousaika 21.03.2012 klo 15.00-15.21 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Muut saapuvilla olleet Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla,

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 243-RAK1605 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI SAUKO-MUSTAKARTA-KOIVUNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS 2 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 25.7.2016 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (9) Osallistumis- ja

Lisätiedot

KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN

KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN Kaakkois-Suomen Ely-keskus Haettu kaavamuutos on ristiriidassa rantojen säästämistä koskevan tavoitteen

Lisätiedot

NAUVON RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KIRJAINEN, STRÖMAS NYTORP

NAUVON RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KIRJAINEN, STRÖMAS NYTORP PARAINEN NAUVON RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KIRJAINEN, STRÖMAS NYTORP KAAVASELOSTUS Maanmittari Oy Öhman KÄSITTELYVAIHEET Ilmoitus kaavamuutoksen aloituksesta kuulutettu Paraisten Kuulutuksissa 11.6.2015.

Lisätiedot

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo 6.6.2016 alkaen Toimialajohtaja alueen päällikkö tekninen johtaja rakennustarkastaja 2 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 15 Hyväksyy rakennusjärjestyksen MRL 21 Määrää

Lisätiedot

RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 62 Annettu julkipanon jälkeen 16.09.2015 ASIA Rakentamisen poikkeamislupa

RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 62 Annettu julkipanon jälkeen 16.09.2015 ASIA Rakentamisen poikkeamislupa RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 62 Annettu julkipanon jälkeen 16.09.2015 ASIA Rakentamisen poikkeamislupa HAKIJA Jarmo ja Anne-Marie Lilius Vehnätie 3 33480 Ylöjärvi HAKEMUS Rakennuspaikan

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 322-RAK1801 KUSTAVIN KUNTA SIUOSLUODON RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 25.4.2018 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (11) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuvaa

Lisätiedot

Kyläyleiskaavoituksen koulutuspäivät Vuonislahti Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää

Kyläyleiskaavoituksen koulutuspäivät Vuonislahti Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää Kyläyleiskaavoituksen koulutuspäivät Vuonislahti 6.-7.9.2012 Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää Kyläyleiskaavoituksen lähtökohdat, tavoitteet ja tarpeellisuus Kunnan kokonaisuuden tarkastelu Erilaisten

Lisätiedot

NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 7:38, 7:53, 7:54, 7:56, 7:57 JA 7:67

NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 7:38, 7:53, 7:54, 7:56, 7:57 JA 7:67 FCG Finnish Consulting Group Oy RAUTALAMMIN KUNTA NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 7:38, 7:53, 7:54, 7:56, 7:57 JA 7:67 Kaavaselostus, luonnos 25.10.2011 Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus

Lisätiedot

NAUVON RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KIRJAINEN, STRÖMAS NYTORP

NAUVON RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KIRJAINEN, STRÖMAS NYTORP PARAINEN NAUVON RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KIRJAINEN, STRÖMAS NYTORP KAAVASELOSTUS Maanmittari Oy Öhman KÄSITTELYVAIHEET Ilmoitus kaavamuutoksen aloituksesta kuulutettu Paraisten Kuulutuksissa 11.6.2015.

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS, LUONNOS

SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS, LUONNOS 1 SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS, LUONNOS TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLE TILASTA 740-577-2-3 Arkkitehtitoimisto Keijo Tolppa 12.6.2015

Lisätiedot

HAUHON ETELÄOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS

HAUHON ETELÄOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS HAUHON ETELÄOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Yleiskaavan muutos Hämeenlinnan kaupungissa, tilojen Vatukka 109-442-3-99 ja Timontalo 109-442-3-106 alueella. Suunnittelualueen likimääräinen sijainti jarmo.makela@karttaako.fi

Lisätiedot

Hakija: Piira Ismo ja Grenfors Heidi

Hakija: Piira Ismo ja Grenfors Heidi Rakennuslautakunta 15 01.03.2017 Kaavoitustoimikunta 16 13.03.2017 Kunnanhallitus 69 03.04.2017 Poikkeamislupa, Piira Ismo ja Grenfors Heidi 831/10.03.00.02/2017 Rakennuslautakunta 01.03.2017 15 Hakija:

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 314-RAK1715 TAIVASSALON KUNTA POHJOLAN RANTA-ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 28.2.2018 22.5.2018 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (9) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuvaa

Lisätiedot

Lupa- ja valvontajaosto Liite 5 6

Lupa- ja valvontajaosto Liite 5 6 Lupa- ja valvontajaosto 18.1.2018 Liite 5 6 19.12.2017 RAKENNUSLAUTAKUNTA Mikkelin kaupunki, kirjaamo Maaherrankatu 9-11 50100 Mikkeli Vastine naapurien oikaisuvaatimuksiin Oikaisuvaatimus rakennuslupaan

Lisätiedot

KAAVASELOSTUS. Alavuden rantaosayleiskaavan 1. osan muutos Seinäjärvi, 10-404-13-31 ja 10-404-13-66. Alavuden kaupunki / Ympäristöpalvelut

KAAVASELOSTUS. Alavuden rantaosayleiskaavan 1. osan muutos Seinäjärvi, 10-404-13-31 ja 10-404-13-66. Alavuden kaupunki / Ympäristöpalvelut KAAVASELOSTUS Alue Alavuden rantaosayleiskaavan 1. osan muutos Seinäjärvi, 10-404-13-31 ja 10-404-13-66 Alavuden kaupunki / Ympäristöpalvelut 12.04.2016 2 Kaavaselostuksen sisällysluettelo: 1 Perus- ja

Lisätiedot

Poikkeamislupa 444 Lensulan kylän tilasta Surmamäki RN:o 4:67 muodostettavalle määräalalle

Poikkeamislupa 444 Lensulan kylän tilasta Surmamäki RN:o 4:67 muodostettavalle määräalalle Poikkeamislupa 444 Lensulan kylän tilasta Surmamäki RN:o 4:67 muodostettavalle määräalalle Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1224/10.03.00.02/2017 Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja

Lisätiedot

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 208 Yleistä Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan jokaisella kunnalla tulee olla rakennusjärjestys. Rakennusjärjestyksessä annetaan rakentamista

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3588/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3588/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2016 1 (1) 158 Asianro 3588/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-405-26-107 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS KUUSAMON KAUPUNKI 1 Dnr:o 714/2018 ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Selostus liittyy 25.10.2018 päivättyyn kaavakarttaan Rukan asemakaavan vähäisen osan kumoamisessa käsitellään Moisasensuontien ja Huttulammentien

Lisätiedot

POLVIJÄRVI LAMPIRANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SELOSTUS

POLVIJÄRVI LAMPIRANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SELOSTUS POLVIJÄRVI LAMPIRANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SELOSTUS 30.11.2017 Lamminniemi Maanmittauslaitos 2017 Sisällys 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT... 1 1.1 Kaavan nimi... 1 2 RANTA-ASEMAKAAVA-ALUEEN SIJAINTI...

Lisätiedot

Lausunto Varesniemen ranta-asemakaavasta, ehdotusvaihe

Lausunto Varesniemen ranta-asemakaavasta, ehdotusvaihe LAUSUNTO Diaarinumero VARELY/3626/2016 Varsinais-Suomi 27.4.2017 Kustavin kunnanhallitus kustavi@kustavi.fi Viite: lausuntopyyntö 13.3.2017 Lausunto Varesniemen ranta-asemakaavasta, ehdotusvaihe KAAVAHANKE

Lisätiedot

STORMIN KYLÄOSAYLEISKAAVA

STORMIN KYLÄOSAYLEISKAAVA STORMIN KYLÄOSAYLEISKAAVA Ryhmätyöskentely: Kyläosayleiskaavan tavoitteet ja periaatteet 1. Asuminen 2. Palvelut ja elinkeinot, muut aluevaraukset 3. Toimintojen yhteensovittaminen 4. Mitoitusperiaatteet

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 231-RAK1526 TAIVASSALON KUNTA KAITARANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 11.3.2016 31.5.2016 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (10) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 388-RAK1903 NAANTALIN KAUPUNKI ELORANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAI- NEN KUMOAMINEN Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 25.4.2019 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (9) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ *********************** ( )

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ *********************** ( ) Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/2012 1 (7) 1135 Poikkeamishakemus (Vartiokylä, tontti 45270/17) HEL 2012-006696 T 10 04 01 Rakvv 45-640-12-S Päätös Rakennuspaikka Hakemus Säännökset, joista poiketaan

Lisätiedot

LOVIISA, ONNENLAHTI RANTA-ASEMAKAAVA

LOVIISA, ONNENLAHTI RANTA-ASEMAKAAVA MAANMITTARI OY ÖHMAN Sten Öhman Sunnantie 7 10900 Hanko 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 8.2.2012 LOVIISA, ONNENLAHTI RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue ja kaavoitustilanne

Lisätiedot

133 14.10.2015 160 09.12.2015

133 14.10.2015 160 09.12.2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 133 14.10.2015 160 09.12.2015 Vastine Turun hallinto-oikeudelle rakennuslupaa koskevassa asiassa, lupa 2014-662, rakennuspaikka Ihantolantie

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI LAATTAANSAAREN RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN

SAVONLINNAN KAUPUNKI LAATTAANSAAREN RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN SAVONLINNAN KAUPUNKI LAATTAANSAAREN RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN Kaavaselostus Luonnosvaihe 19.2.2018 Rantakaavan osittainen kumoaminen Savonlinnan kaupungissa koskee tilaa Viholansaari (740-542-2-11)

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu POI, Sepänkylä / Oikaisuvaatimus OIK

Suunnittelutarveratkaisu POI, Sepänkylä / Oikaisuvaatimus OIK Rakennus- ja ympäristölautakunta 116 09.06.2015 Suunnittelutarveratkaisu 13-51-POI, Sepänkylä 476-5-54 / Oikaisuvaatimus 15-11-OIK 459/10.03.00.01/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 116 Asia Suunnittelutarveratkaisu

Lisätiedot

MERIKARVIAN KUNTA. MERIKARVIAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KÖÖRTILÄ, FIDIHOLMA koskien tilaa Tapanila Köörtilän kylässä

MERIKARVIAN KUNTA. MERIKARVIAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KÖÖRTILÄ, FIDIHOLMA koskien tilaa Tapanila Köörtilän kylässä MERIKARVIAN KUNTA MERIKARVIAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KÖÖRTILÄ, FIDIHOLMA koskien tilaa Tapanila 484-407-3-110 Köörtilän kylässä KUNNAN KAAVATUNNUS 484YKAM22017 26.11.2017 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Tunnistetiedot

Lisätiedot

Liite HEL Hankenumero 2863_3. Rakentamisen ohjaamisen periaatteet Östersundomin rakennuskieltoalueella Helsingissä

Liite HEL Hankenumero 2863_3. Rakentamisen ohjaamisen periaatteet Östersundomin rakennuskieltoalueella Helsingissä 1 HEL 2018-003524 Hankenumero 2863_3 Rakentamisen ohjaamisen periaatteet Östersundomin rakennuskieltoalueella Helsingissä Rakennuskiellosta poikkeamista harkitaan aina tapauskohtaisesti. Tapauskohtaisessa

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI UITONSALON RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN

SAVONLINNAN KAUPUNKI UITONSALON RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN SAVONLINNAN KAUPUNKI UITONSALON RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN Kaavaselostus Luonnosvaihe 19.2.2018 Rantakaavan osittainen kumoaminen Savonlinnan kaupungissa koskee osittain tilaa Taivallahti 740-544-20-14.

Lisätiedot

Kehvonsalon kartanon ranta-asemakaavan kumoaminen. Selostus kv hyväksynyt

Kehvonsalon kartanon ranta-asemakaavan kumoaminen. Selostus kv hyväksynyt Kehvonsalon kartanon ranta-asemakaavan kumoaminen Selostus 8.10.2018 kv hyväksynyt 22.10.2018 23 Sisällys 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT... 1 1.1 Kaavan nimi... 1 2 RANTA-ASEMAKAAVA-ALUEEN SIJAINTI... 1 3

Lisätiedot

Maa-29.321 Kaavoitus- ja rakentamisoikeus

Maa-29.321 Kaavoitus- ja rakentamisoikeus Maa-29.321 Kaavoitus- ja rakentamisoikeus 1. Onko väite oikein vai väärin? (10/03) Yleistä tietä ei saa suunnitella tai rakentaa asemakaavan vastaisesti Alueellinen ympäristökeskus vastaa maakuntakaavoituksesta

Lisätiedot

PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS

PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS Maanmittari Oy Öhman 2014 RANTA-ASEMAKAAVASELOSTUS 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Ranta-asemakaavaselostus koskee 2.1.2014 päivättyä ranta-asemakaavakarttaa.

Lisätiedot

Ruotsalaisen rantaosayleiskaava

Ruotsalaisen rantaosayleiskaava ASIKKALAN KUNTA Ruotsalaisen rantaosayleiskaava FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26024 annettuihin lausuntoihin 1 (10) Reinikainen Kuisma / Auranen Maria Sisällysluettelo 1 Liikennevirasto... 1 2 Tekninen

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu; Kiinteistö / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen johdosta. Hakemus on jätetty

Suunnittelutarveratkaisu; Kiinteistö / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen johdosta. Hakemus on jätetty Ympäristölautakunta 145 12.10.2016 Ympäristölautakunta 169 14.12.2016 Ympäristölautakunta 31 08.03.2017 Suunnittelutarveratkaisu; Kiinteistö 78-401-9-85 / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4087/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4087/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (1) 186 Asianro 4087/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-471-1-45 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Putkilahden kyläselvitys

Putkilahden kyläselvitys Putkilahden kyläselvitys Kyläilta 22.10.2015 Arto Sipinen Jyväskylän kaupunki / yleiskaavoitus Rakentaminen KUIVALLA MAALLA Suunnittelu- Yleiskaava Asemakaava tarvealue Suunnittelu- tarveharkinta tai/ja

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 79 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) 3390/11.111/2014 KHALL 79 Hakija Nimi Eeva ja Paavo Runtti Osoite Lodentie

Lisätiedot

Uudenmaan elinkeino-, liikenne - ja ympäristökeskus. Kirkkonummen kunnanvaltuusto

Uudenmaan elinkeino-, liikenne - ja ympäristökeskus. Kirkkonummen kunnanvaltuusto Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5 00520 HELSINKI Puhelin 029 56 42000 Faksi 029 56 42079 Sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi Päätös Antopäivä 1.9.2015 15/0670/5 Diaarinumero 07761 / 14/4104

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI LAATTAANSAAREN RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN

SAVONLINNAN KAUPUNKI LAATTAANSAAREN RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN SAVONLINNAN KAUPUNKI LAATTAANSAAREN RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN Kaavaselostus Ehdotusvaihe 18.5.2018 Rantakaavan osittainen kumoaminen Savonlinnan kaupungissa koskee tilaa Viholansaari (740-542-2-11)

Lisätiedot