HANKETTA KOSKEVAT PÄÄTÖKSET SEKÄ ALUEEN KAAVOITUS JA SUOJELUALUEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HANKETTA KOSKEVAT PÄÄTÖKSET SEKÄ ALUEEN KAAVOITUS JA SUOJELUALUEET"

Transkriptio

1 PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 198/2013/2 Dnro ESAVI/157/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA Harjavallan vesivoimalaitosta koskevan Turun ja Porin läänin maaherran antaman päätöksen muuttaminen lisäkoneiston rakentamiseksi ja valmistelulupa hanketta varten, Harjavalta ja Nakkila Länsi-Suomen Voima Oy HAKEMUKSEN VIREILLETULO Länsi-Suomen Voima Oy on aluehallintovirastossa vireille panemassaan ja myöhemmin täydentämässään hakemuksessa pyytänyt Harjavallan vesivoimalaitosta koskevan Turun ja Porin läänin maaherran antaman päätöksen lupamääräysten muuttamista Oy Vesirakentajan laatimassa ja päivätyssä hakemussuunnitelmassa esitetyllä tavalla. Hakijan tarkoituksena on laajentaa voimalaitoksen nykyistä koneasemaa ja asentaa laajennusosaan lisäkoneisto, jonka rakennusvirtaamaksi tulee noin 100 m 3 /s. Hakija on lisäksi pyytänyt lupaa ryhtyä hankkeen toteuttamista valmisteleviin toimenpiteisiin ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Vesilain 3 luvun 3 :n 1 momentin 6) kohta ja 16 sekä 1 luvun 7 :n 1 momentti HANKETTA KOSKEVAT PÄÄTÖKSET SEKÄ ALUEEN KAAVOITUS JA SUOJELUALUEET Aikaisemmat päätökset Turun ja Porin läänin maaherra on antamallaan päätöksellä nro 638 myöntänyt annetun vesioikeuslain säännösten nojalla Länsi-Suomen Voima-Osakeyhtiö Västra Finlands Kraftaktiebolag nimiselle yhtiölle luvan vesivoimalaitoksen rakentamiseen Kokemäenjoen Pirilän koskeen sitä varten laaditun suunnitelman ja toimitusinsinöörin ehdotuksen mukaan sekä patoamaan vesilaitoksen käyttämiseksi vettä päätöksessä mainitulla tavalla ja ehdoilla. Päätöksen lupaehdot I, II ja III ovat seuraavat. I) Kosken poikki rakennettavassa kiinteässä padossa, jonka aseman koskesta laadittu kartta osoittaa, tulee olla seuraavat aukot Kokemäenjoen etelärannalta lukien: ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO, YMPÄRISTÖLUPAVASTUUALUE ymparistoluvat.etela@avi.fi puh fax kirjaamo.etela@avi.fi Hämeenlinnan päätoimipaikka Birger Jaarlin katu 15 PL 150, Hämeenlinna Helsingin toimipaikka Ratapihantie 9 PL 110, Helsinki

2 2 (26) Leveys Kynnyskorkeus m. m. Uittoruuhenvara-aukko 4,00 26,10 Turbiinikammioihin johtavat aukot Rakentajan harkinnan mukaan. Jääaukko 8,00 26,10 Tulvakansi siltapilareineen 35,00 29,50 Tulva-aukot, 2 tai 3 kpl. yhteensä 50,00 25,20 Uittoruuhen aukko, suppilomainen 10,00 3,50 25,40 alapäässä Turbiinikammioihin johtavat aukot, jääaukko ja tulva-aukot ovat veden korkeuden järjestämistä varten varustettavat liikkuvilla laitteilla, jotka tarpeen mukaan voidaan avata ja sulkea. Edellälueteltujen aukkojen lisäksi on patoon tehtävä Maataloushallituksen määrättävää kalatietä varten tarpeellinen aukko, joka voidaan sijoittaa myös tulvakannen kohdalle. II) Vettä järjesteltäessä älköön nostettako veden pintaa padon kohdalla yli korkeustason 29,20 m., älköönkä laskettako alle korkeustason 26,90 m. III) Vesilaitoksessa käytettäköön tarvittaessa valtaväylänkin vettä mikäli sitä ei tarvita lauttauksen toimittamiseen tai kalatietä varten. Turun ja Porin läänin maaherra on antamallaan päätöksellä nro 1001 määrännyt Länsi-Suomen Voimaosakeyhtiön Harjavallan voimalaitoksen omistajana suorittamaan päätöksessä määrätyt työt sekä suorittamaan rantavahingoista päätöksessä määrätyt korvaukset kiinteistöjen omistajille. Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on antamallaan päätöksellä nro 34/2001/2 kumonnut ja poistanut edellä sanotun Turun ja Porin läänin maaherran antaman päätöksen nro 638 lupaehdon I kolmannen kalatietä varten tarvittavaa aukkoa koskevan kappaleen. Lisäksi lupaehto III on muutettu seuraavaksi: Vesilaitoksessa käytettäköön tarvittaessa valtaväylänkin vettä mikäli sitä ei tarvita lauttauksen toimittamiseen. Ympäristölupavirasto on päätöksessään määrännyt muun muassa Länsi- Suomen Voima Oy:n maksamaan vuosittain kalatalousmaksua euroa ( markkaa) Harjavallan voimalaitoksen aiheuttaman kalataloudellisen vahingon estämiseksi ja vähentämiseksi. Kalatalousmaksu on maksettava Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (Varsinais-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskukselle) vuosittain tammikuun loppuun mennessä. Kalatalousmaksu on käytettävä kalastolle ja kalastukselle aiheutuvien vahinkojen estämiseksi ja vähentämiseksi tarkoitettuihin toimenpiteisiin Kokemäenjoella ja sen edustan merialueella sekä toimenpiteiden tuloksellisuuden tarkkailuun. Maksu tuli suorittaa ensimmäisen kerran sen vuoden osalta, jolloin päätös sai lainvoiman.

3 Kaavoitustilanne ja suojelualueet 3 (26) Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 02/0428/2 hylännyt edellä sanotusta ympäristölupaviraston päätöksestä tehdyt valitukset. Korkein hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä taltionumero 2983 hylännyt hallinto-oikeuden päätöksestä tehdyt valituksen ja päätöksen lopputulosta ei ole muutettu. Harjavallan kaupungin puolella hankealueen pohjoispuolella on voimassa Lounais-Suomen ympäristökeskuksen vahvistama osayleiskaava Kokemäenjoen pohjoispuolinen taajama-alue sekä Näyhälän kylään kuuluva ranta-alue. Tässä osayleiskaavassa hankealueen koillispuoli on merkitty voimalaitosalueeksi EZ. Nakkilan kunnan puolella hankealueella on voimassa Turun ja Porin lääninhallituksen vahvistama Nakkilan taajamaosayleiskaava 2010, jossa hankealue on merkitty yhdyskuntateknisen huollon alueeksi ET. Harjavallan voimalaitoksen alakanavan ja tulva-uoman alapuolelta alkaa Pirilänkosken Natura verkostoon kuuluva SCI-alue (FI ). Natura-alue sijaitsee Harjavallan kaupungin ja Nakkilan kunnan alueella Harjavallan keskustan välittömässä läheisyydessä. Natura-alueen pinta-ala on noin 147 ha, josta noin 60 % on vesialuetta. Natura-alue muodostuu Kokemäenjoessa sijaitsevan Harjavallan voimalaitoksen alapuolisesta suvannosta, noin kuuden kilometrin pituisesta jokiosuudesta ja sen reunoilla olevista jyrkkään eroosiotörmään syntyneistä rantalehdoista. Alueen suojelun perusteena ovat luontodirektiivin luontotyypit Fennoskandian luonnontilaiset jokireitit, lehdot sekä vaihettumissuot ja rantasuot. Pirilänkosken Natura-alueen maa-alasta pääosa kuuluu myös valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Yksityisten omistamille maa-alueille on perustettu yhteensä noin 13 ha luonnonsuojelualueita. Valtion omistamia luonnonsuojelutarkoitukseen hankittuja maa-alueita on alueella noin 29 ha. Pirilänkosken Natura-alueelle on vuonna 2011 laadittu Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen toimesta hoito- ja käyttösuunnitelma. Alueella on luontopolku sekä retkeily-, kalastus- ja muuta virkistyskäyttöä. Lähinnä Harjavallan vesivoimalaitosta oleva suojelualue on perustettu Lounais-Suomen ympäristökeskuksen antamalla päätöksellä (LOS-2007-L ). Suojelupäätöksen mukaan alueella muun muassa - saadaan käyttää ja ylläpitää alueella olevaa voimalaitoksen tarpeisiin tarkoitettua huoltotietä sekä poistaa tien reunalla olevaa pensaikkoa - voidaan tarvittaessa poistaa oleva uittoruuhi ympäristökeskuksen kanssa etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti - voidaan tehdä tilapäinen huoltotie rauhoitettavan alueen ulkopuolella olevaan saareen, mikäli se osoittautuu voimalaitoksen toimintojen kannalta tarpeelliseksi - saadaan ylläpitää ja huoltaa neljää olevaa sähkölinjaa sekä raivata tarvittaessa linjojen aluspuustoa.

4 4 (26) HANKKEEN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ LUPAHAKEMUKSEN SISÄLTÖ Hankkeen tarkoitus ja yleiskuvaus Harjavallan vesivoimalaitospato sijaitsee Kokemäenjoen vesistössä Nakkilan kunnan ja Harjavallan kaupungin rajalla. Voimalaitoksen omistaa Länsi- Suomen Voima Oy. Kokemäenjoessa on neljä vesivoimalaitosta, joista alin on Harjavallan voimalaitos noin 35 km:n etäisyydellä merestä. Harjavallan voimalaitos on rakennettu vuonna 1939 Turun ja Porin läänin maaherran antaman päätöksen nro 638 mukaisesti. Voimalaitoksella on kaksi pystyakselista Kaplan-turbiinia, joiden rakennusvirtaama on yhteensä 360 m 3 /s. Voimalaitoksen putouskorkeus on noin 26,5 m, kokonaisteho noin 73 MW ja vuotuinen energiantuotanto keskimäärin noin 390 GWh. Hankkeen tarkoituksena on laajentaa Harjavallan vesivoimalaitoksen nykyistä koneasemaa sen koillispuolelle ja asentaa laajennusosaan lisäkoneisto, jonka rakennusvirtaamaksi tulee noin 100 m 3 /s. Hankkeen myötä voimalaitoksen vuotuisen energiantuotannon arvioidaan kasvavan noin 29,5 GWh. Lisäkoneiston avulla voidaan pienentää tarvetta ohijuoksutuksille, parantaa voimalaitoksen hyötysuhdetta ja helpottaa Kokemäenjoen voimalaitosten yhteiskäyttöä. Hankkeen myötä juoksutukset patoaukkojen kautta vähenevät ja entistä suurempi osa tulovirtaamista on mahdollista hyödyntää voimalaitoksella. Ilmastonmuutoksen myötä Harjavallan talvivirtaamien on ennustettu kasvavan huomattavasti. Hankkeen avulla on mahdollista hyödyntää Kokemäenjoen vesivoimaa tehokkaasti myös tulevaisuudessa. Samalla hanke edistää tulvien hallintaa. Kokemäenjoessa Harjavallan yläpuolella noin 20 km:n päässä sijaitsevan Kolsin vesivoimalaitoksen rakennusvirtaama on nykyisellään 450 m 3 /s. Hankkeen myötä voimalaitosten rakennusvirtaamat yhtenäistyvät ja laitosten yhteiskäyttö helpottuu. Harjavallan koko vesivoima on jo nykyisin voimalaitoksen käytössä. Hankkeessa ei oteta käyttöön uutta vesivoimaa. Harjavallan voimalaitoksen padotus- ja juoksutussääntö on tarkoitus säilyttää ennallaan. Hakija omistaa kaikki hanketta varten tarvittavat maa- ja vesialueet. Vesistötiedot Harjavallan voimalaitospato sijaitsee Kokemäenjoen vesistöalueella, jonka pinta-ala on km 2 ja järvien osuus 11 %. Harjavallan yläpuolisen valuma-alueen pinta-ala on km 2 ja järvisyys 11,3 %. Kokemäenjoki on vesistöalueen laskujoki ja se alkaa Sastamalan Liekovedestä ja virtaa Huittisten, Kokemäen, Harjavallan, Nakkilan, Ulvilan ja Porin halki laskien mereen Pihlavanlahdelle. Joen pituus on 110 km ja kokonaisputous noin 57 m. Jokiosuuden järvisyys on vain 5 %.

5 Vesi- ja ranta-alueiden käyttö 5 (26) Kokemäenjokeen laskee Loimijoki Huittisissa noin 28 km Kolsin voimalaitoksen yläpuolella. Loimijoen valuma-alue on km 2 ja sen virtaamat vaikuttavat merkittävästi Kokemäenjoen tulviin. Loimijoen virtaamat ovat yleensä suurimmillaan hieman ennen Kokemäenjoen yläosan suuria virtaamia. Loimijoen valuma-alue on lähes järvetön eikä joella ole merkittävää säännöstelyn käyttömahdollisuutta. Virtaamat Harjavallan virtaamien (asteikko ) vuorokausikeskiarvojen tunnusluvut (m 3 /s) ovat jaksolta seuraavat: HQ (ylin virtaama) 863 MHQ (keskiylivirtaama) 604 MQ (keskivirtaama) 231 MNQ (keskialivirtaama) 39 NQ (alin virtaama) 2,0 Vedenkorkeudet Turun ja Porin läänin maaherran antaman päätöksen nro 638 mukaan juoksutus Harjavallan voimalaitoksella on suoritettava siten, ettei vesi nouse padon kohdalla yli korkeustason NN +29,20 m eikä alita korkeutta NN +26,90 m. Vuosijaksolla ylävedenkorkeuden keskiarvo on ollut NN +28,98 m. Vuosijaksolla Harjavallan voimalaitoksen alavedenkorkeuden mittauspisteessä alhaisin havaittu vedenkorkeus on ollut NN +0,27 m, korkein NN +4,87 m ja kaikkien havaintojen keskiarvo on ollut NN +2,19 m. Harjavallan voimalaitoksen alapuolinen vedenkorkeus määräytyy virtaaman ja alapuolisen jokiuoman purkukyvyn mukaan. Voimalaitoksen ja meren välisen noin 35 km pitkän jokiosuuden vedenjohtokyky on erityisesti yläosaltaan suhteellisen huono ja joessa on lukuisia vedenkorkeusvaihteluita tasaavia koskipaikkoja. Vedenlaatu Pintavesien uuden keväällä 2008 valmistuneen luokittelun mukaan järvet, joet ja rannikkoalue luokitellaan viiteen luokkaan: erinomainen, hyvä, tyydyttävä, välttävä ja huono. Kokemäenjoki on kemialliselta tilaltaan alustavasti arvioitu luokaltaan hyvää huonommaksi johtuen veden korkeista kadmiumpitoisuuksista ja pohjasedimenttien sisältämästä elohopeasta. Kalatalous ja kalastusolot Harjavallan voimalaitoksen alapuolelle istutetaan vuosittain lohen, meritaimenen ja siian poikasia. Voimalaitospadon yläpuoliseen altaaseen on istu-

6 6 (26) tettu viime vuosina pääasiassa kuhaa ja jonkin verran taimenia sekä pyyntikokoista kirjolohta. Kalastus Kokemäenjoessa keskittyy joen alajuoksulle ja jokisuulle. Valtaosa Kokemäenjoen jokialueen kalasaaliista saadaan tältä alueelta. Runsaimmat saalislajit ovat ahven ja hauki, muita yleisiä lajeja ovat myös särki lahna ja kuha. Alaosan koskialueilta saadaan vuosittain myös satoja taimenia ja muutamia kymmeniä lohia. Harjavallan ja Kolsin voimalaitosten välisellä jokiosuudella kalastus on huomattavasti vähäisempää. Tärkein saalislaji tällä alueella on hauki, muita yleisiä saalislajeja ovat ahven, särki, lahna ja kuha. Patoaltaasta saadaan myös jonkin verran istutettua taimenta, kirjolohta, siikaa ja vähäisiä määriä toutainta. Kokemäenjoen Saaristomeren Selkämeren vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmassa vuoteen 2015 ja toimenpideohjelmassa ei esitetä kalatien rakentamista Harjavallan voimalaitokselle eikä sen juoksutusten muuttamista. Kansallisessa kalatiestrategiassa (valtioneuvoston periaatepäätös ) ei ole esitetty tarvetta kalaportaiden rakentamiselle Kokemäenjokeen, koska Harjavallan voimalaitoksen yläpuolinen jokiosuus on voimakkaasti rakennettu ja säännöstelty eikä siellä ole merkittäviä vaelluskalojen lisääntymiselle sopivia virta-alueita. Harjavallan voimalaitoksen yläpuolinen alue kuuluu Kokemäenjoen Loimijoen kalastusalueeseen ja Harjavallan voimalaitoksen alapuolinen alue Porin kalastusalueeseen. Hankkeen vaikutusalueella ei harjoiteta ammattikalastusta. Vesiliikenne ja uitto Harjavallassa ei ole voimalaitoksen ohittavaa vesiliikennettä. Paikallinen veneily ja muu joen virkistyskäyttö on suosittua, vaikka sitä rajoittavat padon lisäksi lukuisat matalikot ja kiviset koskipaikat. Myöskään yläpuolisessa Kolsin voimalaitoksessa ei ole laitosta ohittavaa vesiliikennettä. Kokemäenjoen pääväylän uittosääntö on kumottu Länsi-Suomen ympäristölupaviraston antamalla lainvoiman saaneella päätöksellä nro 67/2001/2. Kiinteistötiedot Hakija omistaa Harjavallan vesivoimalaitoksen patoineen ja niiden kohdalla olevat maa- ja vesialueet. Voimalaitos ja sen pato sijaitsevat Nakkilan kunnan puolella kiinteistön Lammaisenkoski ( ) alueella sekä Harjavallan kaupungin puolella kiinteistöjen Niuttulan-vedet ( ), Koski ( ) ja Lauttojen varastoimisalue ( ) alueilla ja kaikki nämä kiinteistöt ovat hakijan omistuksessa.

7 7 (26) Hankkeen vaikutusalueella olevat muut rakenteet Hankkeen vaikutusalueella osittain Pirilänkosken Natura-alueella sijaitsee käytöstä poistettu uittoränni, joka hakemuksen mukaan on tarkoitus poistaa hankkeen yhteydessä. Suoritettavat toimenpiteet ja rakenteiden tekninen kuvaus Rakennussuunnitelma Suunnitelman mukaan nykyistä vesivoimalaitoksen koneasemaa laajennetaan sen koillispuolelle ja laajennusosaan asennetaan lisäkoneisto, jonka suunniteltu rakennusvirtaama on noin 100 m 3 /s. Tuloputken eteen asennetaan pohjaluukku ja välpät. Imuputki varustetaan settiurilla. Vedet uudelle koneistoyksikölle johdetaan nykyisen voimalaitoksen rakennusaikaisesta padon pohja-aukosta, joka on nykyisin suljettu betoniseinällä. Uuden koneiston vesitieksi avattavan pohja-aukon leveys on noin 8 m ja korkeus noin 5 m. Koneaseman laajennusosan kohdalla padon yläosassa olevan tasoluukun purkukyky säilyy ennallaan. Tasoluukusta juoksutettavat tulvavedet johdetaan hallitusti voimalaitoksen alakanavaan. Maankaivuna tai louhimalla tehtävä lisäkoneiston alakanava yhdistetään nykyisen voimalaitoksen alakanavaan. Uuden koneaseman betonimassat ovat yhteensä noin m 3. Kaivu- ja louhintatyöt koostuvat uuden koneaseman ja alakanavan laajennuksen vaatimista töistä sekä työmaan kaivantoon kulkevan väliaikaisen tien rakentamistöistä. Koneaseman ja alakanavan kaivu- ja louhintamassat ovat yhteensä noin m 3 ktr. Louhinnan reunaluiskat tehdään kaltevuuteen 10:1 tai loivemmiksi. Työnaikaisen ajoluiskan kaivu- ja louhintamassat ovat yhteensä noin m 3 ktr. Ajoluiskat tehdään noin kaltevuuteen 1:5. Ajoluiskan tarkka sijainti ja muoto määräytyvät maaperätutkimusten perusteella siten, että kaivu- ja louhintamäärät minimoidaan. Töiden jälkeen työnaikaisen ajoluiskan kaivanto täytetään kaivumassoilla ja pinta muotoillaan maastoon sopivaksi. Ylijäävät kaivu- ja louhintamassat läjitetään hakijan omistamalle tai sovitun mukaiselle maa-alueelle maastoon sopeuttaen mutta ei Natura-alueelle. Töiden suorittaminen Koneaseman rakennustyöt tehdään pääosin kuivatyönä työpadon suojassa. Työpato toteutetaan ponttiseinänä tai maapatona siten, että nykyistä voimalaitosta voidaan käyttää työn aikana. Työpadon rakentaminen ja purkaminen tehdään osaksi märkätyönä. Työpadon purkamisen jälkeen laajennetun alakanavan ja nykyisen voimalaitoksen alakanavan liittymäkohta muotoillaan kaivamalla tai louhimalla märkätyönä. Ennen louhintatöiden aloittamista alueella suoritetaan kallioperätutkimuksia ja koeräjäytyksiä, joiden perusteella määritetään louhintatyössä noudatettavat raja-arvot. Louhinta- ja räjäytystöissä noudatetaan Harjavallan kaupungin ja Nakkilan kunnan määräyksiä.

8 Tulevat vedenkorkeudet ja virtaamat Hankkeen vaikutukset 8 (26) Rakennusaikaisen kulkutien osalta hakija on päivätyssä hakemuksen täydennyksessään esittänyt kaksi vaihtoehtoa. Ensisijainen vaihtoehto on kulkutien toteuttaminen täydennyksen liitteen 1.1 mukaisesti. Rakentaminen ja työkoneilla liikkuminen tapahtuu käyttäen joen pohjoisrannan suojelualueelta ohijuoksutuskanavan yli rakennettavaa tieyhteyttä. Suojelualueen osalla tieyhteys olemassa olevalta huoltotieltä rakennusalueelle kulkee olemassa olevien kahden 110 kv:n voimalinjan johtokatua pitkin. Myös tulvajuoksutusten takia tämän vaihtoehdon mukainen tieyhteys on ensisijainen ja hakija on katsonut sen ympäristön kannalta parhaaksi. Täydennyksen liitteessä 1.2 esitetyn toisen vaihtoehdon mukaan rakennusaikainen kulku tapahtuisi olemassa olevalta huoltotieltä padolle, jolloin suojelualueelle ei rakenneta uutta tielinjaa. Tässä vaihtoehdossa työmaatie olisi välittömästi tulvajuoksutusluukkujen vaimennusaltaiden alapuolella. Tulvajuoksutusten sattuessa yhteys työmaalle katkeaisi välittömästi, eikä työmaatien maa-ainesten huuhtoutumista vesistöön voitaisi kokonaan estää. Tässä vaihtoehdossa työmaatie myös kulkisi Natura-alueella pidemmän matkan kuin ensisijaisessa vaihtoehdossa. Voimalaitoksen ohijuoksutus hoidetaan koko rakennustyön ajan padon nykyisten segmenttiluukkujen kautta. Lisäkoneiston kohdalla olevaa tasoluukulla varustettua jääaukkoa ja ylisyöksykynnystä käytetään vain pakottavissa olosuhteissa. Rakennustöiden arvioitu kestoaika on noin yksi vuosi. Harjavallan voimalaitoksen juoksutusehtoihin ei haeta muutosta. Hankkeella ei arvioida olevan vaikutusta Kokemäenjoen virtaamiin ja vedenkorkeuksiin Harjavallan voimalaitoksen ylä- tai alapuolella voimalaitoksen alakanavaa ja tulvauomaa lukuun ottamatta, jotka sijaitsevat hakijan omistamilla alueilla. Rakennusvirtaaman ylittävä osa tulovirtaamasta juoksutetaan padon kautta tulvauomaan. Padon yläpuolisen altaan varastotilavuus on noin 96 milj. m 3 ja tulvavesien varastoimismahdollisuudet ovat käytännössä olemattomat. Pysyvyyskäyrän mukaan ohijuoksutusta tapahtuu nykyään vuodessa keskimäärin 51 päivänä. Hankkeen myötä ohijuoksutuksien määrän arvioidaan vähenevän keskimäärin 27 päivään vuodessa. Työnaikaiset vaikutukset Koneaseman rakennustyöt tehdään pääosin kuivatyönä työpadon suojassa. Työpadon rakentaminen ja purkaminen tehdään osaksi märkätyönä. Työpadon purkamisen jälkeen laajennetun alakanavan ja nykyisen voimalaitoksen alakanavan liittymäkohta muotoillaan kaivamalla tai louhimalla märkätyönä. Märkätöistä aiheutuu lyhytaikaista ja paikallista vesialueen samentumista.

9 Hankkeesta saatava hyöty Oikeudelliset edellytykset 9 (26) Työnaikaiset voimalaitoksen ohijuoksutukset voivat aiheuttaa alapuolisessa vesistössä lyhytaikaista samentumista. Koska huoltotien vaatimat kaivuja maanrakennustyöt voivat myös aiheuttaa lyhytaikaista ja paikallista vesialueen samentumista, ne työt pyritään tekemään ajanjaksona, jolloin todennäköisyys ohijuoksutuksille on pieni ja vesialueen samentuminen on siten mahdollisimman vähäistä. Pysyvät vaikutukset Uuden turbiinin käyttöönoton ei arvioida aiheuttavan merkittäviä muutoksia Harjavallan voimalaitoksen ala- tai yläpuolisilla jokiosuuksilla. Uusi turbiini sijoittuu niin, että sen kautta juoksutetaan vettä nykyisen voimalaitoksen alakanavaan, jolloin tulvauoman virtaamat vähenevät. Muuttuneilla olosuhteilla ei ole juurikaan merkitystä kalaston ja pohjaeläimistön kannalta, koska virtaamat tulvauomassa ja alakanavassa ovat olleet ja tulevat olemaan jatkossakin hyvin epäsäännöllisiä. Virtaamamuutoksilla voimalaitoksen alakanavassa ja tulvauomassa ei ole myöskään vaikutusta alueen kalastukseen. Alueella on kalastuskielto. Hankkeella ei ole vaikutusta myöskään vesiliikenteeseen tai uittoon. Hankkeella ei ole pysyvää vaikutusta vedenlaatuun, virkistyskäyttöön eikä alueella olevalle maa- ja metsätaloudelle. Hankkeella ei ole pysyvää vaikutusta suojelualueisiin, koska rakennustyöt rajoittuvat suojelualueiden ulkopuolelle. Harjavallan vesivoimalaitoksen uuden koneiston teho rakennusvirtaamalla 100 m 3 /s ja putouskorkeudella 26,5 m on noin 22 MW (8,2 x 100 m 3 /s x 26,5 m). Hankkeen myötä voimalaitoksen vuotuisen energiantuotannon arvioidaan kasvavan noin 29,5 GWh (laskettu virtaamajaksolla ). Energian hinnalla 40 /MWh hankkeen vuotuiseksi tuotoksi on laskettu noin ja vesilain mukaiseksi kokonaishyödyksi siten noin 23,6 milj.. Hankkeen oikeudellisten edellytysten osalta hakija on todennut omistavansa kaikki uuden koneaseman rakentamista varten tarvittavat maa -ja vesialueet. Hankkeessa ei oteta käyttöön uutta vesivoimaa. Hanke ei vaaranna yleistä terveydentilaa, aiheuta huomattavia tai vahingollisia muutoksia ympäristön luonnonolosuhteissa tai vesiluonnossa ja sen toiminnassa eikä huononna paikkakunnan asutus- tai elinkeino-oloja. Hankkeesta saatava hyöty on noin 23,6 milj.. Hankkeesta ei aiheudu mitään pysyvää vahinkoa, haittaa tai muuta edunmenetystä. Lisäkoneiston rakentaminen on hakijalle tarpeen taloudellista toimintaa varten.

10 10 (26) Hakijan ehdotus lupamääräyksiksi Hakija on tehnyt ehdotuksen lupamääräyksiksi. Valmistelulupa ja perusteet valmisteluluvan myöntämiselle HAKEMUKSESTA TIEDOTTAMINEN Hakija on hakenut vesilain 3 luvun 16 :n mukaista lupaa ryhtyä jo ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista hankkeen toteuttamista valmisteleviin toimenpiteisiin. Toimenpiteitä ovat huoltotien ja työpadon rakentaminen, niihin liittyvät kaivu- ja louhintatyöt sekä koneaseman rakennus- ja asennustyöt. Perusteluina hakija on ilmoittanut, että kysymyksessä on taloudellisesti merkittävä hanke ja töiden viivästymisestä aiheutuu merkittävää haittaa voimalaitoksen toiminnalle. Kysymyksessä on uuden lisäkoneiston rakentaminen olemassa olevan voimalaitoksen yhteyteen eikä hankkeesta aiheudu merkityksellisiä haitallisia vaikutuksia. Alimmaisena Kokemäenjoessa sijaitsevan Harjavallan voimalaitoksen juoksutuskyky on joen voimalaitoksista pienin. Lisäkoneistoyksikön rakentaminen tukee osaltaan Kokemäenjoen juoksutusten hallintaa sekä auttaa tulvariskin vähentämiseksi tehtäviä toimenpiteitä. Lisäkoneistoyksikkö pienentää myös ympäristöriskiä. Käytännössä kaikki alle 100 m 3 /s juoksutukset tullaan hoitamaan uudella koneistoyksiöllä, josta öljyvahingon vaara on minimoitu. Natura-alueista päätettäessä on otettu huomioon voimalaitoksen kunnossapidon ja kehittämisen edellyttämät toimenpiteet. Hankkeen toteuttamista valmistelevat toimenpiteet eivät aiheuta haittaa muulle vesien käytölle. Rakennustyöt tehdään kuivatyönä työpadon suojassa, joten työnaikainen haitta rajoittuu vähäiseen ja lyhytaikaiseen veden samentumiseen. Olot voidaan hakijan mukaan olennaisilta osin palauttaa ennalleen siinä tapauksessa, että lupapäätös kumotaan tai luvan ehtoja muutetaan. Aluehallintovirasto on vesilain 11 luvun 7, 10 ja 11 :ssä säädetyllä tavalla kuuluttamalla asiasta aluehallintovirastossa sekä Harjavallan kaupungissa ja Nakkilan kunnassa varannut tilaisuuden muistutusten tekemiseen ja mielipiteiden esittämiseen hakemuksen johdosta viimeistään Kuulutus on erikseen lähetetty asiakirjoista ilmeneville asianosaisille. Aluehallintovirasto on vesilain 11 luvun 6 :n mukaisesti pyytänyt hakemuksen johdosta lausunnon Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueelta, kalatalouspalvelut-ryhmältä sekä liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueelta, Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueelta patoturvallisuusviranomaisena, Harjavallan kaupungilta ja Nakkilan kunnalta sekä Harjavallan kaupungin ja Nakkilan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisilta.

11 11 (26) LAUSUNNOT 1) Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue on lausunnossaan todennut, että Kokemäenjoen keskiosan vesimuodostuman ekologisen tilan luokka on Kokemäenjoen Saaristomeren Selkämeren vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelman mukaan tyydyttävä. Tavoitteena on saavuttaa hyvä tila nykyisillä vesienhoidon toimenpiteillä ja lisätoimenpiteillä vuoteen 2021 mennessä. Vesienhoitosuunnitelmassa Kokemäenjoki on vesistörakentamisen ja säännöstelyn vaikutusten johdosta luokiteltu voimakkaasti muutetuksi vesistöksi. Kalojen ja muiden vesieliöiden vapaan liikkumisen turvaaminen on yksi vesienhoitosuunnitelman keskeisistä tavoitteista. Hakemussuunnitelman mukaan nykyisten turbiinien viereen asennettavan lisäkoneiston rakennevirtaama on noin 100 m 3 /s. Ylivirtaama padolla on hakemussuunnitelman mukaan HQ = 863 m 3 /s, josta voimalaitos laajennuksen jälkeen voi hyödyntää energiantuotantoon 460 m 3 /s. Hyötykäytön lisääntyminen johtaa ohijuoksutusten tarpeen vähenemiseen ja näin tasaantuvat virtaamatilanteet vaikuttavat myönteisesti vesienhoitosuunnitelman mukaisen tavoitteen saavuttamiseen. Lisäkoneistolla helpotetaan myös Kokemäenjoen voimalaitosten yhteiskäyttöä ja samalla varautumista tulvariskeihin. Vastuualue on katsonut, kuten hakemuksessa ja sen erillisessä liitteen 1 arvioinnissa on esitetty, että hankkeella ei merkittävästi heikennetä niitä luonnonarvoja, joiden vuoksi Pirilänkoski (FI ) on sisällytetty Natura verkostoon. Pirilänkosken suojelualueen (LOS-2007-L ) läpi kulkevan huoltotien sekä tilapäisen huoltotieyhteyden rakentaminen on rauhoituspäätöksen mukaan sallittua. Luontoarvojen kannalta vastuualue on pitänyt voimalaitoksen padon reunan kautta kiertävää vaihtoehtoista tieyhteyttä parempana. Vastuualueen näkemyksen mukaan vanhojen uittorännien poisto hankkeen yhteydessä on perusteltua ympäristöhaittojen minimoimiseksi, mikäli rännien purku tulee turvallisuusnäkökulman vuoksi joka tapauksessa ajankohtaiseksi. Vastuualue on edellyttänyt kuitenkin uittorännien purkuasiassa lausunnon pyytämistä Museovirastolta / Satakunnan Museolta. Vastuualue on katsonut, että hankkeelle voidaan myöntää vesilain mukainen lupa ja valmistelulupa hankkeen toteuttamista valmisteleviin toimenpiteisiin. 2) Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue patoturvallisuusviranomaisena on lausunnossaan todennut, että Harjavallan voimalaitoksen pato on patoturvallisuuslain (494/2009) 11 :n mukaiseen luokkaan 1 kuuluva pato. Onnettomuuden sattuessa 1-luokkaan kuuluva pato aiheuttaa vaaran ihmishengelle ja terveydelle taikka huomattavan vaaran ympäristölle tai omaisuudelle. Myös padon yhteyteen suunniteltuun lisäkoneistoon liittyvät rakenteet kuuluvat automaattisesti luokkaan 1. Padot on patoturvallisuuslain 7 :n mukaan suunniteltava ja rakennettava siten, ettei niiden käyttämisestä aiheudu vaaraa turvallisuudelle.

12 12 (26) Harjavallan voimalaitoksen padon hydrologinen mitoitus ei tällä hetkellä täytä patoturvallisuusasetuksen (319/2010) 2 :n vaatimuksia, vaan mitoitustulvan aikana padotusaltaan vedenpinta ylittäisi padon turvallisena pidettävän vedenkorkeuden. Länsi-Suomen Voima Oy on ilmoittanut korottavansa maapadon tiivisteosaa vuoden 2014 loppuun mennessä siten, että padon juoksutuskapasiteetti täyttää patoturvallisuusasetuksen vaatimukset. Hakemusasiakirjojen mukaan lisäkoneiston rakentaminen ei vähennä säännöstelypadon juoksutuskapasiteettia. Vastuualue on todennut lisäturbiinin parantavan mahdollisuuksia toimia poikkeuksellisissa vesitilanteissa, vaikkakaan koneistojen kautta juoksutettavaa vesimäärää ei lasketa mukaan patoturvallisuusasetuksen 2 :n mukaiseen vesistöpadon juoksutuskapasiteettiin. Hakemuksessa todetaan, että koneaseman laajennusosan kohdalla olevan tasoluukun purkukyky säilyy rakentamisen yhteydessä ennallaan ja luukusta juoksutettavat tulvavedet johdetaan hallitusti voimalaitoksen alakanavaan. Hakemuksesta ei käy ilmi, mitä vesien hallittu johtaminen alakanavaan käytännössä edellyttää alapuolisilta rakenteilta ja miten se on huomioitu. Vastuualue on muistuttanut, että tasoluukku tulee olla jatkuvasti käyttövalmiina ja sen toiminta on voitava todeta koekäytöllä ilman, että siitä mahdollisesti seuraa vahinkoja alapuolisille rakenteille. Harjavallan voimalaitoksen padolle on laadittava erillinen Hämeen ELYkeskuksen hyväksymä tarkkailuohjelma (patoturvallisuuslaki 13 ja patoturvallisuusasetus 8 ) alakanavassa tehtävän louhinnan ajaksi, koska louhintaa voidaan pitää asetuksessa tarkoitettuna erityisenä rasituksena. Hakemuksesta ei käy ilmi, millä tavalla rakennettavan koneaseman tuloputken työnaikainen sulkeminen toteutetaan, joten hakemusta on tältä osin täydennettävä. Myös työpadoille on laadittava tarkkailuohjelma, koska ne liittyvät patoturvallisuuslain 11 :n mukaisesti luokiteltuun 1-luokan patoon. Työpadot on myös luokiteltava. Hämeen ELY-keskus hyväksyy tarkkailuohjelman ja tekee päätöksen luokista. Tarkkailuohjelmaesitykset ja työpatojen suunnitteluasiakirjat on toimitettava Hämeen ELY-keskukseen vähintään kaksi kuukautta ennen louhintatyön ja työpatojen rakentamisen aloittamista, jotta tarkkailuohjelman hyväksymispäätökset sekä päätökset työpatojen luokista ehditään tehdä ajoissa patoturvallisuuslain 14 :n mukaisesti. Tarkkailuohjelmat voivat sisältyä myös osana rakennuttajan rakentamisen suunnittelua ja valmistelua varten laatimaan turvallisuusasiakirjaan (valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta 205/2009). Töiden aloittamisesta ja valmistumisesta on ilmoitettava Hämeen ELY-keskukseen. 3) Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kalatalouspalvelut-ryhmä on aluehallintovirastoon saapuneessa lausunnossaan todennut muun muassa, että Kokemäenjoen kalataloutta on varsinkin viime vuosina pyritty elvyttämään ja edistämään tehostuneiden kalaistutusten avulla. Joen parantunut vedenlaatu on mahdollistanut hoitotöiden laajentamisen. Tulevaisuudessa tavoitteena on Harjavallan voimalaitoksen alapuolisen joenosan kalataloudellinen kunnostaminen ja sitä

13 13 (26) kautta luonnontuotannon vahvistaminen entisestään. Kunnostuksilla pyritään erityisesti parantamaan lohen ja vaellussiian lisääntymismahdollisuuksia Kokemäenjoessa ja vahvistamaan kummankin lajin luonnollista lisääntymiskiertoa. Kalatalouspalvelut-ryhmä ei vastusta hanketta, mutta on huolissaan sen vaikutuksista Kokemäenjoen alaosan virtaamiin. Harjavallan voimalaitoksen rakentamisluvassa on annettu määräykset voimalaitoksen padotuksesta voimalaitoksen yläpuolella, mutta ei voimalaitoksen alapuoliseen uomaan johdettavasta vesimäärästä. Voimalaitokselle ei ole määrätty minimijuoksutusta, ja voimalaitos voi halutessaan lopettaa juoksutuksen kokonaan, mikäli turbiinien rakennusvirtaama ei täyty. Toisaalta voimalaitoksen juoksutukset ja Kokemäenjoen alaosan virtaamat vaihtelevat voimakkaasti ja melko nopealla syklillä, mikä on kalatalouden kannalta haitallista varsinkin, jos pienen virtaaman aikana koskialueiden kivikot paljastuvat. Harjavallan voimalaitoksen rakentamista koskeva päätös ei anna laitokselle oikeutta lyhytaikaissäännöstelyyn (KHO:2005:7). Uuden koneen ansiosta voimalaitos pystyy hyödyntämään nykyistä huomattavasti suuremmat virtaamat, josta yhtiölle on seurauksena merkittävää taloudellista etua varsinkin, kun tulvavirtaamien ennustetaan entisestään yleistyvän. Uuden koneen käyttö tulisi mitoittaa pienimpien virtaamien osalta niin, että voimalaitoksen käytöstä joen alajuoksulle kohdistuvat haitat minimoituisivat. Kalatalouspalvelut-ryhmän käsityksen mukaan on ensisijaisen tärkeää, että Kokemänejoen alajuoksun virtaamat turvataan. Riittävä minimijuoksutus antaa edellytykset joen kalataloudelliselle kehittämiselle, jossa erityisessä asemassa on vaellussiian, lohen ja meritaimenen luonnollisen lisääntymisen turvaaminen. Voimalaitoksen juoksutusta ei saa missään vaiheessa lopettaa kokonaan, vaan joen alajuoksulle tulee johtaa vähintään 50 m 3 /s suuruinen virtaama. Harjavallan voimalaitoksen uuden lisäkoneen rakentamista koskevaan lupaa tulee sisällyttää lupamääräys minimijuoksutusvelvoitteesta. 4) Nakkilan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on lausunnossaan pitänyt Länsi-Suomen Voima Oy:n vesivoimalaitoksen lisäkoneiston rakentamishanketta erittäin kannatettavana. Hankkeen myötä voidaan aikaisempaa paremmin hyödyntää Kokemäenjoen uusiutuvaa vesivoimaa. Hakemuksessa ja sen täydennysasiakirjoissa on riittävällä tavalla esitetty hankkeen ympäristövaikutukset ja niiden haittojen minimointi hankkeen eri vaiheissa. Hakemuksen kalataloudellisessa vaikutusarviossa sivuilla 3, 4 ja 9 esitetyt näkemykset ja kehittämistarpeet vastaavat hyvin Nakkilan kunnan käsityksiä asiasta. 5) Nakkilan kunnanhallitus on lausuntonaan ilmoittanut yhtyvänsä Nakkilan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen antamaan lausuntoon.

14 14 (26) MUISTUTUKSET JA MIELIPITEET 6) Nakkilan seudun virkistyskalastusalue (Anolan vesialueen osakaskunta, Arantilan vesialueen osakaskunta, Haistilan vesialueen osakaskunta, Kukonharjan vesialueen osakaskunta, Ruskilan vesialueen osakaskunta, Soinilan vesialueen osakaskunta ja Viikkalan vesialueen osakaskunta) on esittänyt, että Harjavallan voimalaitoksen vuorokausisäännöstelystä tulisi luopua kokonaan ja siirtyä vuosisäännöstelyyn. Harjavallan voimalaitokselle tulisi myös asettaa 80 m 3 /s minimivirtaama. Näillä toimilla olisi suuri myönteinen vaikutus Kokemäenjoen kalakannoille, biodiversiteetille, rantojen eroosiolle sekä joen kalastukselle ja muulle virkistyskäytölle. Perusteluina muistuttaja on muun muassa huomauttanut, että Kokemäenjoen vuorokautinen virtaaman vaihtelu heikentää lohen ja taimenen luontaista lisääntymistä. Vaihtelulla on vaikutusta lohen ja taimenen kutuun mm. sillä seurauksella, että mäti voi jäädä kuiville ja talvella voi aiheutua mädin jäätymistä. Lohikalojen poikasten elinolosuhteet koski- ja virtapaikoissa heikkenevät, kun kalat joutuvat päivittäin vaihtamaan suojapaikkaansa ja näin altistuvat mm. suuremmalle predaatiolle. Virtaaman vaihtelu aiheuttaa rantojen normaalia nopeampaa eroosiota ja osaltaan lisää rantapenkkojen sortumia, jotka ovat selvästi havaittavissa Harjavallan voimalaitoksen alapuolisella alueella. Virtaaman vaihtelu haittaa myös koskilla tapahtuvaa urheilukalastusta aiheuttaen kalastajille jopa vaaratilanteita. Uuden suunnitelman mukainen 20 m 3 /s minimivirtaama estäisi veneellä liikkumisen koskissa, sillä jo virtaamalla 50 m 3 /s veneellä liikkuminen koskissa on hankalaa. 7) AA on ilmoittanut, ettei hän vastusta itse hanketta vaan sen valmistumisen jälkeen tulevia seurauksia virtaaman vaihtelulle. Hän on huomauttanut suurista virtaaman vaihteluista. Esimerkiksi kesällä 2012 öisin virtaama pudotettiin 50 m 3 /s paikkeille ja aamupäivällä virtaama saattoi olla jo 250 m 3 /s. Rakenteilla on pienemmän virtaaman hyvin hyödyntävä turbiini. Pahimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että virtaamia saatetaan pudottaa öisin vieläkin pienemmiksi ja nostaa päivällä vähintään edellisiin korkeuksiin. Tällaiset valtavat erot vedenkorkeuksissa ja virtaamissa vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa aiheuttavat todella suurta eroosiota joen törmillä. Tästä aiheutuu joen virkistyskäytölle haittoja, kun veneilijöiden reitit muuttuvat virtaaman myötä sekä kivikkoja, uppotukkeja ja kelluvia puita tulee esiin. Kalastajien pyydysten toiminta on haasteellista, virkistyskalastus vaikeutuu ja polkujen läheisyydessä on vaarallisia penkereitä ja sortuvia kohtia. Hankkeen valmistuttua virtaaman vaihtelulle tulisi asettaa määräykset, esimerkiksi maksimi vuorokausivaihtelu, kahden vuorokauden vaihtelu sekä viikon vaihtelu. 8) BB kaksikymmentä vuotta Harjavallan voimalaitoksen alapuolisilla vesialueilla aktiivisesti kalastaneena on muun muassa ilmoittanut, että vuorokausisäännöstelyn haittavaikutukset näkyvät kaikkialla padon alapuolisella alueella. Pitkin jokivartta tapahtuu vuoden aikana useita sortumia. Lisäksi

15 15 (26) vuorokautinen vedenpinnan vaihtelu vaikeuttaa huomattavasti lohen ja taimenen sekä monien muiden kalojen lisääntymistä alueella. Vedenpinnan vaihtelu aiheuttaa kalojen mädin kuiville jäämisen ja talvisin mädin jäätymisen sekä aiheuttaa kalanpoikasille suuren predaation uhan suojapaikan jatkuvan vaihtumisen takia. Vedenpinnan vaihtelu vaikeuttaa myös alueen veneliikennettä ja aiheuttaa suoranaisia vaaratilanteita varsinkin kalastajille vedenpinnan noustessa yllättäen. Uuden turbiinin rakentamisen seurauksena vedenpinnan vaihteluväli nousee lähemmäs kolmea metriä. Harjavallan voimalaitoksen alueella on siirryttävä vuosisäännöstelyyn ja vähintään 100 m 3 /s minimivirtaamaan. Tällä toimenpiteellä mahdollistettaisiin rantojen eroosion väheneminen, kalojen lisääntyminen ja veneliikenteen turvaaminen. Pauheen käsityksen mukaan Harjavallan voimalaitoksen vuorokautinen säännöstelylupa perustuu samanlaiseen tulkintaan, josta korkein hallinto-oikeus on antanut Siikajoen kohdalla päätöksen KHO 2005:7. Tuossa päätöksessä vuorokautinen säännöstelyoikeus kumottiin ja määrättiin siirtymään vuosisäännöstelyyn. 9) Nakkilan seudun koskikalastajat ry on huomauttanut, että tällä hetkellä Harjavallan voimalaitoksen vapaaehtoinen minimivirtaama on liian pieni joen kalatalouden ja muun virkistyskäytön kannalta. Voimalaitoksen muutosten myötä tulevaisuudessa virtaaman vuorokautisen vaihtelun odotetaan kasvavan. Jo nykyisellään virtaaman vaihtelu aiheuttaa rantojen normaalia nopeampaa kulumista ja lisää osaltaan rantapenkkojen sortumia, jotka ovat selvästi havaittavissa Harjavallan voimalaitoksen alapuolisella alueella. Virtaaman vaihtelu haittaa myös koskilla tapahtuvaa vapaa-ajan kalastusta ja aiheuttaa kalastajille jopa vaaratilanteita, kun aamun alhainen virtaama kasvaa moninkertaiseksi ja olosuhteet koskessa muuttuvat nopeasti. Uuden suunnitelman mukainen 20 m 3 /s minimivirtaama estäisi myös veneellä liikkumisen koskissa, sillä jo 50 m 3 /s virtaamalla veneellä liikkuminen koskissa on hankalaa. Virtaaman vaihtelu aiheuttaa lisäksi hajuhaittoja. Harjavallan voimalaitoksen vuorokausisäännöstelystä tulee luopua kokonaan ja siirtyä vuosisäännöstelyyn. Voimalaitokselle tulee myös asettaa 80 m 3 /s minimivirtaama. 10) CC mielestä hakijan perustelu hakemukselle on ristiriitainen. Hakija kertoo hyvin selväsanaisesti hakemuksen tiivistelmässään, että virtaamat ja vedenkorkeudet tulevat muuttumaan, mutta lisäksi laitokseen rakennetaan uutta vesivoimaa eli uusi erillinen koneisto. Hakijan tulee hakea uusi vesilain mukainen päätös. Jos aluehallintovirasto katsoo, ettei hakija tarvitse uutta vesilupaa, tulee aluehallintoviraston antaa hakijalle sellaiset ohjeistukset, että uuden koneiston rakentamisen yhteydessä hakijalla on velvoite rakentaa toimiva luonnonmukainen tai tekninen kalatie sekä järkeistää juoksutukset sellaiselle tieteellisesti osoitetulle tasolle, mikä auttaa uhanalaisten vaelluskalojen elpymistä. HAKIJAN SELITYS Aluehallintovirasto on varannut hakijalle tilaisuuden antaa selitys lausuntojen, muistutusten ja mielipiteiden johdosta sekä pyytänyt hakijaa toimittamaan Hämeen ELY-keskuksen lausunnossa edellytetyn täydennyksen rakennettavan koneaseman tuloputken työnaikaisesta sulkemisesta.

16 16 (26) Hakija on selityksessään Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen (1) lausunnon osalta ilmoittanut pitävänsä ensisijaista rakennusaikaista tieyhteyttä parempana sekä ympäristön että työnaikaisten ohijuoksutusten ja rakennusteknisten järjestelyjen hoitamisen kannalta. Tuossa vaihtoehdossa rakennusaikainen tie kulkee lyhyemmän matkan Natura-alueella. Lisäksi ensisijaisessa vaihtoehdossa mahdollisista työnaikaisista ohijuoksutuksista ei aiheudu sellaista alapuolisen vesistön samenemista kuin ilmeisesti vaihtoehdossa kaksi. Uittorännien osalta hakija on täsmentänyt, että ne eivät ole enää käytössä ja huonokuntoisina, lahonneina ja osittain romahtaneina ne aiheuttavat turvallisuusriskejä. Uittorännien purkaminen ei ole välttämätöntä hankkeen toteuttamiseksi. Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen patoturvallisuusviranomaisen (2) lausunnon osalta hakija on todennut, että se on ilmoittanut ELY-keskukselle korottavansa maapadon tiivisteosaa vuoden 2014 loppuun mennessä siten, että padon juoksutuskapasiteetti täyttää patoturvallisuusasetuksen vaatimukset. Koneaseman laajennusosan kohdalla olevasta tasoluukusta juoksutettavat tulvavedet johdetaan alakanavaan koneaseman ohi selityksen liitteessä esitetyllä tavalla. Työn aikana tasoluukun käyttötarve on toistuvuudeltaan äärimmäisen harvinainen eikä käyttötarvetta esiinny ennakoimattomasti. Työmaajärjestelyt tehdään niin, että tasoluukku voidaan pakottavassa tilanteessa ottaa hallitusti käyttöön ja tulvavedet juoksuttaa turvallisesti työmaa-alueen halki. ELY-keskuksen täydennyspyynnön johdosta hakija on todennut, että rakennettavan lisäkoneen tuloputken työnaikainen sulkeminen toteutetaan patopilareiden etupuolelle rakennettavalla työpadolla. Lisäksi hakija on todennut, että Harjavallan voimalaitokselle laaditaan erillinen tarkkailuohjelma työpadoille sekä itse padolle alakanavassa tehtävien louhintatöiden ajaksi. Tarkkailuohjelmaesitykset ja työpatojen suunnitteluasiakirjat toimitetaan hyväksymispäätöksiä ja työpatojen luokituksia varten Hämeen ELY-keskukselle hyvissä ajoin ennen rakennustöiden aloittamista. Töiden aloittamisesta ja valmistumisesta ilmoitetaan Varsinais-Suomen ja Hämeen ELY-keskuksille. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kalatalouspalvelut-ryhmän (3) lausunnon osalta hakija on esittänyt samat huomautukset kuin jäljempänä selityksessään Nakkilan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lausunnosta sekä muistutuksista ja mielipiteistä. Hakija on lisäksi ilmoittanut jatkavansa vähävetiseen aikaan jatkuvan juoksutuksen käytäntöä tulovirtaaman puitteissa ja nyt uuden koneistoyksikön avulla aina pienimpiä virtaamia myöten. Jatkuva minimivirtaama voimalaitoksen alapuolella tulee siten asettumaan vesistön hydrologiasta riippuen välille m 3 /s.

17 17 (26) Nakkilan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen (4) lausunnon sekä muistutusten ja mielipiteiden (6 10) johdosta hakija on huomauttanut, että hakemus koskee Harjavallan voimalaitosluvan muuttamista niin, että lupaehdot mahdollistavat uuden lisäkoneiston rakentamisen. Hankkeessa ei oteta käyttöön uutta vesivoimaa eikä veden juoksutukseen liittyvään lupaehtoon ole tässä yhteydessä haettu muutosta. Vaatimukset vedenjuoksun muuttamiseksi eivät siten kuulu tässä yhteydessä käsiteltäväksi. Virtaamien ja padon alapuolisten vedenkorkeuksien vaihtelujen osalta hakija on todennut, että lisäkoneiston rakentamisella ei ole vaikutusta Kokemäenjoen virtaamiin. Harjavallan tulovirtaamat riippuvat edelleen ensisijaisesti Rauta- ja Kuloveden säännöstelystä sekä Loimijoen luonnonmukaisista virtaamista, koska voimalaitoksella ei sen pienen yläaltaan vaihteluvälin takia ole merkittävää mahdollisuutta veden pidättämiseen. Hakija on katsonut, että haitallisimmat vähän veden aikana tapahtuvat vuorokautiset virtaamavaihtelut tulevat kuitenkin hankkeen myötä pienenemään. Vuorokauden pienin tekninen virtaama voimalaitoksen nykykoneilla on noin 40 m 3 /s. Tätä pienemmillä virtaamilla juoksutus on nykyisellään hoidettu vuorokauden sisällä jaksoissa, mistä on aiheutunut lyhytaikaista ja ajoittain voimakastakin virtaaman vaihtelua voimalaitoksen alapuolisessa vesistössä. Massiivisten tulvaluukkujen käyttö näin pienten virtaamien hallintaan ei ole teknisesti mahdollista. Tällaisia vuorokausia on vuosijaksolla ollut keskimäärin 5 päivää vuodessa ja enimmillään 23 päivää vuosina 1975, 1976 ja Ilmastonmuutoksen myötä kesäaikaisten virtaamien ennustetaan edelleen pienenevän, jolloin riski tällaisten vuorokausien lisääntymiselle on ilmeinen. Uudella koneistoyksiköllä voidaan juoksuttaa vettä vähimmillään noin 20 m 3 /s jatkuvana juoksutuksena, jolloin vähävetisenäkään aikana ei ole tarvetta turvautua katkokäyttöön. Näin ollen haitallisimmat alivirtaamakausien äkilliset virtaama- ja vedenkorkeusvaihtelut Harjavallan voimalaitoksen alapuolella voidaan estää. Kalataloudelle mahdollisesti aiheutuvien haittojen osalta hakija on todennut, etteivät vedenkorkeudet tai virtaamat hankkeen myötä muutu tavalla, joka aiheuttaisi muutoksia nykytilanteeseen kalaston tai kalastuksen kannalta. Korkeimman hallinto-oikeuden antamalla päätöksellä (KHO:2004:98) kalatien rakentamisvelvoite on epätarkoituksenmukaisena viranomaisen vaatimuksesta muutettu kalatalousmaksuvelvoitteeksi. Näin ollen eräissä mielipiteissä esiin otettua asiaa ei ole tarpeen ottaa uudelleen harkittavaksi. LISÄLAUSUNTO Hakija on aluehallintovirastoon toimittamassaan kirjeessä ilmoittanut pyytäneensä Museovirastolta lausunnon uittorännin purkamisesta. Museovirasto on siirtänyt lausunnon antamisen Satakunnan Museolle, joka on antanut kirjeen liitteenä olevan päivätyn lausunnon. Lausunnossaan Satakunnan Museo on pitänyt uittoränniä betonijalustoineen ja puisine kannatinrakenteineen tärkeänä ja säilytettävänä osana koskimai-

18 18 (26) semaa ja on katsonut, ettei uittoränniä tule voimalaitoksen lisärakentamisen yhteydessä purkaa. Sen sijaan museo on pitänyt mahdollisena uittorännin väliaikaista katkaisemista lisäkoneistohankkeen rakennusaikaisen tieyhteyden kohdalta. Hakija on katsonut, että uittorännien säilyttämistä tai purkamista koskeva kysymys tulee ratkaista erikseen eikä tämän hakemusasian käsittelyn yhteydessä. TÄYDENNYS Hakija on aluehallintovirastoon toimittamassaan hakemuksen täydennyksessä todennut, että lupahakemussuunnitelman kohdassa 13 Ehdotus lupamääräyksiksi hakija on esittänyt luettelon patoon jäävistä aukoista uittoa koskevien aukkojen sulkemisen jälkeen. Lisäselvityksenä hakija on todennut, että luettelossa esitetyt aukkojen leveydet ja kynnyskorkeudet poikkeavat vähäisessä määrin voimassa olevassa luvassa luetelluista mitoista. Hakijan esittämät tiedot vastaavat olemassa olevia aukkomittoja ja hakija on esittänyt, että asianomaiset mitat myös luvassa muutettaisiin tässä yhteydessä vastaamaan vallitsevia olosuhteita. ALUEHALLINTOVIRASTON RATKAISU Luparatkaisu Aluehallintovirasto myöntää Länsi-Suomen Voima Oy:lle luvan Kokemäenjoen Harjavallan vesivoimalaitoksen koneaseman laajentamiseen ja lisäkoneiston rakentamiseen hakemuksen sekä siihen liitetyn päivätyn ja myöhemmin täydennetyn suunnitelman mukaisesti Nakkilan kunnan Lammaisen kylässä ja Harjavallan kaupungin Niuttulan kylässä. Hankkeesta ei ennalta arvioiden aiheudu vesilain mukaan korvattavaa edunmenetystä. Aluehallintovirasto muuttaa vesivoimalaitoksen koneaseman laajentamisesta ja lisäkoneiston rakentamisesta sekä puutavaran uiton lakkaamisesta johtuen Harjavallan vesivoimalaitoksen rakentamista koskevaa Turun ja Porin läänin maaherran antamaa päätöstä nro 638, jota Länsi- Suomen ympäristölupavirasto on muuttanut antamallaan lainvoiman saaneella päätöksellä nro 34/2001/2, seuraavasti (muutettu ja lisätyt kappaleet kursiivilla). Lupaehdon I) ensimmäinen kappale muutetaan seuraavaksi: I) Kosken poikki rakennettavassa kiinteässä padossa, jonka aseman koskesta laadittu kartta osoittaa, tulee olla seuraavat aukot Kokemäenjoen etelärannalta lukien: Leveys Kynnyskorkeus m m Turbiinikammioihin johtavat aukot Rakentajan harkinnan mukaan Jääaukko 7,20 26,00 Tulvakansi siltapilareineen 35,00 29,30 Tulva-aukot, 2 tai 3 kpl yhteensä 50,00 25,20

19 19 (26) Lupaehdon I) kolmanneksi kappaleeksi päätöksellä nro 34/2001/2 poistetun kalatien aukkoa koskeneen kappaleen tilalle lisätään seuraava: Koneaseman laajentaminen ja lisäkoneiston rakentaminen toteutetaan voimalaitoksen padossa rakennusaikana olleen pohja-aukon kohdalle. Pohjaaukko avataan lisäkoneiston vesitieksi. Lupaehdon II) toiseksi kappaleeksi lisätään seuraava: Kun lisäkoneisto on rakennettu ja otettu käyttöön, voimalaitoksen kautta on tulovirtaaman salliessa aina juoksutettava vettä vähintään 40 m 3 /s. Tulovirtaaman ollessa 40 m 3 /s tai vähemmän vuorokausikeskiarvona laskettuna tulee juoksutuksen olla jatkuva ja mahdollisimman tasainen. Puutavaran uittoa koskevat lupaehdot VII) ja VIII) poistetaan. Muilta osin Turun ja Porin läänin maaherran antama päätös nro 638 on voimassa ja sitä on noudatettava. Lupamääräykset Harjavallan vesivoimalaitoksen koneaseman laajentamisessa ja lisäkoneiston rakentamisessa luvan saajan on noudatettava vesilain säännöksiä ja seuraavia lupamääräyksiä. 1) Koneaseman laajentaminen sekä lisäkoneiston ja väliaikaisen työpadon rakentaminen on tehtävä päivätyn asemakartta- ja pituusleikkauspiirustuksen nro 1353 LH4 (mittakaava 1:1 000 ja 1:200), päivätyn kaivu- ja louhinta- sekä leikkauspiirustuksen nro 1353 LH5 (mittakaava 1:1 000 ja 1:500) ja päivätyn tasoluukun tulvavesien ohjausseinä- ja leikkauspiirustuksen nro 1353 LH5 (mittakaava 1:1 000 ja 1:500) mukaisesti. Lisäkoneiston tuloputken työnaikainen sulkeminen tehdään patopilareiden etupuolelle rakennettavalla työpadolla. Rakennustöitä varten saadaan rakentaa tarpeelliset väliaikaiset työpadot, jotka on töiden valmistuttua purettava. 2) Rakennusaikainen kulkutie työmaalle on tehtävä päivätyn asemakartan ensisijainen työnaikainen tiejärjestely nro 1353 LH6 (mittakaava 1:1 000) mukaisesti. Vesitilanteen salliessa rakennusaikainen kulkutie työmaalle voidaan vaihtoehtoisesti tehdä päivätyn asemakartan vaihtoehtoinen työnaikainen tiejärjestely nro 1353 LH7 (mittakaava 1:1 000) mukaisesti. 3) Ylijäävät kaivu- ja louhintamassat on läjitettävä Natura verkoston ulkopuolisille luvan saajan omistamille tai sellaisille maa-alueille, joiden omistajien kanssa luvan saaja on sopinut läjityksestä. Massojen valuminen jokeen on estettävä. Läjitysalueet on muotoiltava ympäröivään maastoon sopiviksi. 4) Rakennustyöt on tehtävä siten ja sellaisena aikana, että vesistölle ja sen käytölle aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa ja häiriötä. Töiden valmis-

20 20 (26) tuttua rakennuspaikat on saatettava asianmukaiseen ja maisemallisesti hyväksyttävään kuntoon. 5) Luvan saajan on pidettävä hankkeeseen kuuluvat rakenteet asianmukaisessa kunnossa. 6) Luvan saajan on korvattava töistä välittömästi aiheutuva edunmenetys viipymättä. Jos tästä hankkeesta aiheutuu edunmenetys, jota lupaa myönnettäessä ei ole ennakoitu ja josta luvan saaja on vesilain säännösten mukaisesti vastuussa, eikä asiasta sovita, voidaan edunmenetyksestä vaatia tämän ratkaisun estämättä korvausta hakemuksella aluehallintovirastossa. 7) Luvan saajan on laadittava vesivoimalaitoksen padolle patoturvallisuusviranomaisen hyväksyttäväksi tarkkailuohjelma alakanavassa tehtävien louhintatöiden ajaksi. Myös työpadoille on laadittava vastaava tarkkailuohjelma ja esitys työpatojen luokittelusta. Tarkkailuohjelmaesitykset ja työpatojen suunnitteluasiakirjat luvan saajan on toimitettava Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueelle vähintään kaksi kuukautta ennen louhintatöiden ja työpatojen rakentamisen aloittamista. 8) Hankkeen toteuttamiseen on ryhdyttävä neljän vuoden kuluessa ja hanke on toteutettava olennaisilta osin kymmenen vuoden kuluessa siitä lukien, kun tämä päätös on tullut lainvoimaiseksi. Muuten lupa raukeaa. 9) Töiden aloittamisesta on etukäteen ilmoitettava kirjallisesti Varsinais- Suomen sekä Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueille sekä Nakkilan kunnan ja Harjavallan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisille. 10) Hankkeen valmistumisesta on 60 päivän kuluessa ilmoitettava kirjallisesti Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, Varsinais-Suomen sekä Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueille sekä Nakkilan kunnan ja Harjavallan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisille. Perustelut Hankkeen tarkoitus ja vesivoima Hankkeen toteuttaminen on tarpeen, jotta luvan saaja voi laajentaa Harjavallan vesivoimalaitoksen koneasemaa ja rakentaa lisäkoneiston, jonka rakennusvirtaama on noin 100 m 3 /s. Lisäkoneiston avulla voidaan vähentää tarvetta ohijuoksutuksille, lisätä voimalaitoksen energiantuotantoa ja parantaa hyötysuhdetta sekä helpottaa Kokemäenjoen voimalaitosten yhteiskäyttöä. Hankkeen tarvetta lisää se, että ilmastonmuutoksen myötä Harjavallan talvivirtaamien on ennustettu kasvavan huomattavasti. Hanke edistää myös Kokemäenjoen tulvien hallintaa. Harjavallan koko vesivoima on jo nykyisin voimalaitoksen käytössä. Hankkeessa ei oteta käyttöön uutta vesivoimaa. Luvan saaja omistaa Harjaval-

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

Vesijohdon rakentaminen Tervajoen alitse ja valmisteluluvan saaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Janakkala

Vesijohdon rakentaminen Tervajoen alitse ja valmisteluluvan saaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Janakkala Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 116/2012/2 Dnro ESAVI/25/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2012 ASIA Vesijohdon rakentaminen Tervajoen alitse ja valmisteluluvan saaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi

Lisätiedot

Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin kylässä, Uusikaupunki

Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin kylässä, Uusikaupunki Etelä-Suomi Päätös Nro 41/2013/2 Dnro ESAVI/51/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2013 ASIA Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013

LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013 LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013 1 ASIA LUVAN HAKIJA Taivallammen kunnostus, Salla Sallan yhteismetsä Tapio Sinkkilä Kuusamontie 25 98900 Salla SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Päätös. Nro 98/2010/4 Dnro ESAVI/232/04.09/2010. Annettu julkipanon jälkeen 17.6.2010

Päätös. Nro 98/2010/4 Dnro ESAVI/232/04.09/2010. Annettu julkipanon jälkeen 17.6.2010 Päätös Etelä-Suomi Nro 98/2010/4 Dnro ESAVI/232/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.6.2010 ASIA Voikkaan voimalaitospadon hiomokanavan ja nipunsiirtokanavan vesiteiden sulkeminen sekä töiden aloittaminen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 27/2012/2 Dnro ISAVI/92/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.4.2012

PÄÄTÖS Nro 27/2012/2 Dnro ISAVI/92/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.4.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 27/2012/2 Dnro ISAVI/92/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.4.2012 HAKIJA Pohjois-Karjalan rajavartiosto ASIA Sillan rakentaminen Koitereeseen laskevan Hiienjoen yli, Ilomantsi

Lisätiedot

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 ASIA Aluehallintoviraston 10.11.2010 antaman vesialueen ruoppausta ym. vesialueelle rakentamista koskevan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010

Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010 Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.6.2010 ASIA Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Kyrönjoen ali sekä töiden aloittaminen ennen lupapäätöksen

Lisätiedot

Jo rakennetun laiturin pysyttäminen yhteisellä alueella RN:o 876:5 kiinteistön Fredriksdal RN:o 3:138 edustalla Kallbäckin kylässä, Sipoo

Jo rakennetun laiturin pysyttäminen yhteisellä alueella RN:o 876:5 kiinteistön Fredriksdal RN:o 3:138 edustalla Kallbäckin kylässä, Sipoo Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 12/2013/2 Dnro ESAVI/56/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 6.2.2013 ASIA Jo rakennetun laiturin pysyttäminen yhteisellä alueella RN:o 876:5 kiinteistön Fredriksdal RN:o 3:138

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 115/2014/2 Dnro ESAVI/140/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.7.2014. Sillan rakentaminen Sirppujoen ylitse, Uusikaupunki

PÄÄTÖS. Nro 115/2014/2 Dnro ESAVI/140/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.7.2014. Sillan rakentaminen Sirppujoen ylitse, Uusikaupunki PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 115/2014/2 Dnro ESAVI/140/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.7.2014. ASIA Sillan rakentaminen Sirppujoen ylitse, Uusikaupunki HAKIJA Veli-Matti Rantanen HAKEMUKSEN VIREILLETULO

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 41/2011/2 Dnro ISAVI/10/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 8.8.2011

PÄÄTÖS Nro 41/2011/2 Dnro ISAVI/10/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 8.8.2011 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 41/2011/2 Dnro ISAVI/10/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 8.8.2011 HAKIJA Lieksan kaupunki ASIA Kevyen liikenteen sillan rakentaminen Sokojoen yli, Lieksa

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101 Etelä-Suomi Päätös Nro 163/2012/1 Dnro ESAVI/125/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.10.2012 ASIA Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila.

Lisätiedot

Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla, Hamina

Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla, Hamina Etelä-Suomi Päätös Nro 125/2011/4 Dnro ESAVI/334/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.7.2011 ASIA HAKIJAT HAKEMUS Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla,

Lisätiedot

Kaapeleiden rakentaminen Pyhäkosken ja Pyhäkosken kanavan ali, Mäntyharju

Kaapeleiden rakentaminen Pyhäkosken ja Pyhäkosken kanavan ali, Mäntyharju Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 59/2014/2 Dnro ISAVI/21/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2014 ASIA Kaapeleiden rakentaminen Pyhäkosken ja Pyhäkosken kanavan ali, Mäntyharju HAKIJA Suur-Savon Sähkö Oy HAKEMUS

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Siirtoviemärin ja yhdysvesijohdon rakentaminen Levijärven alitse, Kittilä Levin Vesihuolto Oy PL 35 99131

Lisätiedot

(Konela RN:o 1:39, Lallinen, Vehmaa) ja Asunto Oy Vehmaan Rautilan

(Konela RN:o 1:39, Lallinen, Vehmaa) ja Asunto Oy Vehmaan Rautilan Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 3/2013/2 Dnro ESAVI/111/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2013 ASIA Rautilakeskuksen rannan kunnostaminen ja vesialueen ruoppaaminen, Vehmaa HAKIJAT Asunto Oy Vehmaan Rautilan

Lisätiedot

SATAKUNNAN PINTAVESIEN TOIMENPIDEOHJELMAEHDOTUKSESTA Vesistökohtaiset kehittämistarpeet

SATAKUNNAN PINTAVESIEN TOIMENPIDEOHJELMAEHDOTUKSESTA Vesistökohtaiset kehittämistarpeet Yhdistyksen nimi: Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiiri ry Yhdistyksen kotikunta: Raisio Puheenjohtaja: Veikko Meskanen Osoite: Vehaksentie 220 23310 Taivassalo Sähköposti: tavemesk@taivassalo.fi Puhelin:

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004 ASIA LUVAN HAKIJAT Laiturin ja rannan täytön pysyttäminen tilan Pajuniemi RN:o

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola Etelä-Suomi Päätös Nro 118/2010/4 Dnro ESAVI/204/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA HAKIJAT Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun

Lisätiedot

Sähkökaapelin rakentaminen Äijälänsalmen alitse sekä valmistelulupa, Jyväskylä. Vesilain 3 luvun 3 :n 4) kohta ja 1 luvun 7 :n 1 momentti

Sähkökaapelin rakentaminen Äijälänsalmen alitse sekä valmistelulupa, Jyväskylä. Vesilain 3 luvun 3 :n 4) kohta ja 1 luvun 7 :n 1 momentti Länsi- ja Sisä-Suomi PÄÄTÖS Nro 50/2012/2 Dnro LSSAVI/6/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 16.7.2012 ASIA HAKIJA Sähkökaapelin rakentaminen Äijälänsalmen alitse sekä valmistelulupa, Jyväskylä JE-Siirto

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 ASIA HAKIJA Maalämpöputkiston asentaminen meren pohjaan Pitkäsalmeen Turun Kaistarniemen

Lisätiedot

Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Mustionjoen alitse sekä valmistelulupa,

Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Mustionjoen alitse sekä valmistelulupa, Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 253/2013/2 Dnro ESAVI/125/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.11.2013 ASIA Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Mustionjoen alitse sekä valmistelulupa, Raasepori HAKIJA

Lisätiedot

Vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen Valkerpyyjärven pohjaan, Nummi- Pusula

Vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen Valkerpyyjärven pohjaan, Nummi- Pusula Etelä-Suomi Päätös Nro 43/2012/2 Dnro ESAVI/596/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2012 ASIA Vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen Valkerpyyjärven pohjaan, Nummi- Pusula HAKIJA Tavolan vesiosuuskunta

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 50/2014/2 Dnro ISAVI/15/04.09/2014

PÄÄTÖS Nro 50/2014/2 Dnro ISAVI/15/04.09/2014 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 50/2014/2 Dnro ISAVI/15/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 25.6.2014 ASIA HAKIJA Puhoksen makasiinilaiturin uusiminen ja valmistelulupa, Kitee Kiteen kaupunki HAKEMUS Kiteen kaupunki

Lisätiedot

Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari

Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 195/2014/2 Dnro ESAVI/86/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2014 ASIA Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari HAKIJA Martti Salerma HAKEMUKSEN

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Lausunto aluehallintovirastolle Äänekosken Energia Oy:n hakemuksesta Ala-Keiteleeseen rakennettavan raakavesiputken Syvälahti - Häränvirta

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri Etelä-Suomi Päätös Nro 1/2011/4 Dnro ESAVI/494/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston 13.12.2006 antamassa päätöksessä nro 173/2006/3 rakentamistöiden

Lisätiedot

Veden johtaminen kasteluvedeksi Keravanjoesta, Vantaa. Vesilain 4 luvun 3 :n 2 momentti ja 1 luvun 7 :n 1 momentti

Veden johtaminen kasteluvedeksi Keravanjoesta, Vantaa. Vesilain 4 luvun 3 :n 2 momentti ja 1 luvun 7 :n 1 momentti PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 104/2014/2 Dnro ESAVI/129/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 23.6.2014 ASIA HAKIJA Veden johtaminen kasteluvedeksi Keravanjoesta, Vantaa Vantaan seurakuntayhtymä HAKEMUKSEN VIREILLETULO

Lisätiedot

Sillan rakentaminen Lepikonjoen yli ja töidenaloittamislupa, Kitee

Sillan rakentaminen Lepikonjoen yli ja töidenaloittamislupa, Kitee PÄÄTÖS Nro 128/09/2 Dnro ISY-2009-Y-171 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2009 HAKIJA Ratahallintokeskus ASIA Sillan rakentaminen Lepikonjoen yli ja töidenaloittamislupa, Kitee HAKEMUS Ratahallintokeskus

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011

PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011 HAKIJA Säviän vesiosuuskunta ASIA Vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen Nilakan Kärväslahteen

Lisätiedot

Sähkökaapelin rakentaminen Kyrönjoen alitse sekä valmistelulupa, Ilmajoki. Vesilain 3 luvun 3 :n 4 kohta ja 1 luvun 7 :n 1 momentti.

Sähkökaapelin rakentaminen Kyrönjoen alitse sekä valmistelulupa, Ilmajoki. Vesilain 3 luvun 3 :n 4 kohta ja 1 luvun 7 :n 1 momentti. PÄÄTÖS Nro 86/2012/2 Dnro LSSAVI/59/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 31.10.2012 ASIA HAKIJA Sähkökaapelin rakentaminen Kyrönjoen alitse sekä valmistelulupa, Ilmajoki Fortum Sähkönsiirto Oy HAKEMUKSEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Ysp/13 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Ysp/13 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Asia tulisi käsitellä kokouksessa 13 Lausunto aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle rakennusviraston hakemuksesta Verkkosaaren eteläosan rantarakentamiseksi,

Lisätiedot

Kiinteistön RN:o 1:32 ranta-alueen ja pengerryksen kunnostamisen pysyttäminen Vehkasaaressa Hakalehdon kylässä, Espoo

Kiinteistön RN:o 1:32 ranta-alueen ja pengerryksen kunnostamisen pysyttäminen Vehkasaaressa Hakalehdon kylässä, Espoo Etelä-Suomi Päätös Nro 39/2011/4 Dnro ESAVI/417/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.2.2011 ASIA HAKIJA HAKEMUS Suunnitelma Kiinteistön RN:o 1:32 ranta-alueen ja pengerryksen kunnostamisen pysyttäminen

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/1 Dnro ESAVI/613/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan

Lisätiedot

Kullasvuori-Mainiemen venesataman rakentaminen Padasjoenselän Saunalahteen Päijänteelle, Padasjoki

Kullasvuori-Mainiemen venesataman rakentaminen Padasjoenselän Saunalahteen Päijänteelle, Padasjoki Etelä-Suomi Päätös Nro 194/2010/4 Dnro ESAVI/423/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.10.2010 ASIA HAKIJA Kullasvuori-Mainiemen venesataman rakentaminen Padasjoenselän Saunalahteen Päijänteelle, Padasjoki

Lisätiedot

Kahden kaukolämpöputken asentaminen mereen Länsi-Turunmaan kaupungissa.

Kahden kaukolämpöputken asentaminen mereen Länsi-Turunmaan kaupungissa. Etelä-Suomi Päätös Nro 53/2010/4 Dnro ESAVI/83/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.4.2010 ASIA HAKIJA MERKINTÄ HAKEMUS Suunnitelma Kahden kaukolämpöputken asentaminen mereen Länsi-Turunmaan kaupungissa.

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 55/10/2 Dnro PSAVI/103/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.8.2010 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 55/10/2 Dnro PSAVI/103/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.8.2010 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 55/10/2 Dnro PSAVI/103/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.8.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Maakaapelin rakentaminen Sanginjoen alitse, Oulu Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy PL 116 90101

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 41/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-78. Vesialueen ja rannan ruoppaaminen tilan Huhtala RN:o 1:81 edustalla,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 41/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-78. Vesialueen ja rannan ruoppaaminen tilan Huhtala RN:o 1:81 edustalla, LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 41/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-78 Annettu julkipanon jälkeen 8.6.2004 ASIA HAKIJAT Vesialueen ja rannan ruoppaaminen tilan Huhtala RN:o 1:81 edustalla,

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Toppilan sataman toiminnan lopettamista koskevan määräajan jatkaminen, Oulu Oulun kaupunki / Oulun

Lisätiedot

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola Etelä-Suomi Päätös Nro 83/2010/4 Dnro ESAVI/213/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen

Lisätiedot

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.11.2011 ASIA HAKIJA Kyynärjärven kunnostus- ja ruoppaustöitä koskevien Länsi-Suomen ympäristölupaviraston lupapäätöksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 25/2013/2 Dnro ISAVI/57/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.3.2013

PÄÄTÖS Nro 25/2013/2 Dnro ISAVI/57/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.3.2013 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 25/2013/2 Dnro ISAVI/57/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.3.2013 ASIA HAKIJA Kaapelin asentaminen Lapinsaaren Mantereensaaren Litmaniemen välisen vesistön alitse Kuopion Vehmersalmella

Lisätiedot

Veden johtamisen jatkaminen Hiitolanjoesta Simpeleen tehtaille, Rautjärvi.

Veden johtamisen jatkaminen Hiitolanjoesta Simpeleen tehtaille, Rautjärvi. Etelä-Suomi Päätös Nro 30/2011/1 Dnro ESAVI/307/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 25.5.2011 ASIA Veden johtamisen jatkaminen Hiitolanjoesta Simpeleen tehtaille, Rautjärvi. HAKIJA M-real Oyj Kenraalintie

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 69/10/2 Dnro PSAVI/122/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.11.2010 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 69/10/2 Dnro PSAVI/122/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.11.2010 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 69/10/2 Dnro PSAVI/122/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.11.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Sillan rakentaminen Inarijärven Miesniemen ja Kaakkurisalmensaaren väliseen salmeen, Inari Kiinteistö

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 16/2012/2 Dnro ISAVI/81/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2012

PÄÄTÖS Nro 16/2012/2 Dnro ISAVI/81/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 16/2012/2 Dnro ISAVI/81/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2012 HAKIJA Suur-Savon Sähkö Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Saimaan Jaaninveden Varmavirtaan sekä töidenaloittamislupa,

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 43/05/2 Dnro Psy-2005-y-80 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2005 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 43/05/2 Dnro Psy-2005-y-80 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2005 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 43/05/2 Dnro Psy-2005-y-80 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2005 1 ASIA LUVAN HAKIJA Merikosken voimalaitoksen Lasaretinhaaran patoluukun korvaaminen kiinteällä patorakenteella, Oulu Oulun

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 55/2012/2 Dnro ISAVI/3/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2012

PÄÄTÖS Nro 55/2012/2 Dnro ISAVI/3/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 55/2012/2 Dnro ISAVI/3/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2012 ASIA Vesialueen ja vesijättömaan täyttö Kyyveden Pitkälahdella tilan Salmen ranta 491 451 3 140 edustalla sekä

Lisätiedot

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen Etelä-Suomi Päätös Nrot 66/2010/1 Dnro ESAVI/297/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2010 ASIA Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen LUVAN HAKIJA M-real Oyj PL 20

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 2/2011/2 Dnro ISAVI/170/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.1.2011

PÄÄTÖS Nro 2/2011/2 Dnro ISAVI/170/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.1.2011 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 2/2011/2 Dnro ISAVI/170/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.1.2011 HAKIJA Savon Voima Verkko Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Kallaveteen välille Säyneensalo

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Pieni-Kursanlammen luonnonravintolammikon ympäristölupa, Sodankylä Lapin Villitaimen Osuuskunta Vapaudentie

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 59/11/2 Dnro PSAVI/15/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 2.9.2011 ASIA LUVAN HAKIJA. Kivijoen sillan uusiminen, Kittilä

LUPAPÄÄTÖS Nro 59/11/2 Dnro PSAVI/15/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 2.9.2011 ASIA LUVAN HAKIJA. Kivijoen sillan uusiminen, Kittilä LUPAPÄÄTÖS Nro 59/11/2 Dnro PSAVI/15/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 2.9.2011 1 ASIA LUVAN HAKIJA Kivijoen sillan uusiminen, Kittilä Metsähallitus Länsi-Lappi Sampantie 4 95700 Pello 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 76/2007/4 vesijohdon ja paineviemärin rakentamiselle

Lisätiedot

Vesijohdon sijoittaminen mereen Inkoon kunnan vesijohtoverkostosta Svartbäckin kylästä Bågaskärin saarelle, Inkoo

Vesijohdon sijoittaminen mereen Inkoon kunnan vesijohtoverkostosta Svartbäckin kylästä Bågaskärin saarelle, Inkoo Etelä-Suomi Päätös Nro 55/2012/2 Dnro ESAVI/516/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 13.3.2012 ASIA HAKIJAT HAKEMUS Suunnitelma Vesijohdon sijoittaminen mereen Inkoon kunnan vesijohtoverkostosta Svartbäckin

Lisätiedot

26.9.2014. Asiakohdassa sanottu hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa 4.4.2013.

26.9.2014. Asiakohdassa sanottu hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa 4.4.2013. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 64/2014/2 Dnro ISAVI/24/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 26.9.2014 ASIA HAKIJA Hovinjoessa olevan luvattoman kivikynnyksen poistaminen Pieni-Ahvenaisen vedenkorkeuden ja vedenjuoksun

Lisätiedot

Vesilain 3 luvun 2 :n 1 momentti ja 1 luvun 7 :n 1 momentti

Vesilain 3 luvun 2 :n 1 momentti ja 1 luvun 7 :n 1 momentti Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 69/2012/2 Dnro ISAVI/39/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 19.9.2012 ASIA Pengertien rakentaminen Saimaan Haukiveden Joutenvedellä kiinteistön Pyyranta 915 421 12 1 rannasta kiinteistön

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 93/2014/2 Dnro ESAVI/22/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 93/2014/2 Dnro ESAVI/22/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 93/2014/2 Dnro ESAVI/22/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014 ASIA Karhusjärven kunnostamista ruoppaamalla koskevassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä nro

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 35/2011/1 Dnro ISAVI/14/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.3.2011 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Päätös Nro 29/2013/2 Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/105/04.09/2012

Päätös Nro 29/2013/2 Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/105/04.09/2012 Päätös Nro 29/2013/2 Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/105/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.4.2013 ASIA HAKIJA Sähkökaapelin rakentaminen vesialueen alitse mantereen ja Nordanhällornan välille sekä

Lisätiedot

Päätös Nro 89/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.09/2012

Päätös Nro 89/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.09/2012 Päätös Nro 89/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 9.11.2012 ASIA HAKIJA Sähkökaapelin rakentaminen Ajosjärven alitse välille Likasenlahti-Latosaari sekä valmistelulupa,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 35/2014/1 Dnro ESAVI/287/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA FinnHEMS Oy:n ympäristönsuojelulain 101 :n mukainen hakemus Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 31/11/2 Dnro PSAVI/107/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2011 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 31/11/2 Dnro PSAVI/107/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2011 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 31/11/2 Dnro PSAVI/107/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2011 1 ASIA LUVAN HAKIJA Siltajoen kalankasvatuslaitoksen vesitalousluvan lupamääräysten tarkistaminen, Paltamo Pasi ja

Lisätiedot

Päätös Nro 139/2015/2 Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/4834/2014

Päätös Nro 139/2015/2 Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/4834/2014 Päätös Nro 139/2015/2 Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/4834/2014 Annettu julkipanon jälkeen 25.11.2015 ASIA HAKIJA Parkkuun Alamyllyn vesivoimalaitoksen uudelleen käyttöönotto ja padon kunnostaminen, Ylöjärvi

Lisätiedot

Päätös Nro 108/2013/2 Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/63/04.09/2013

Päätös Nro 108/2013/2 Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/63/04.09/2013 Päätös Nro 108/2013/2 Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/63/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 16.12.2013 ASIA HAKIJA Paineviemärin, vesijohdon ja valokaapelin suojaputken rakentaminen Perhonjoen alitse,

Lisätiedot

Päätös Nro 38/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/60/04.09/2010

Päätös Nro 38/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/60/04.09/2010 Päätös Nro 38/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/60/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.12.2010 ASIA HAKIJA Siirtoviemärin rakentaminen Taipaleenjoen alitse ja töiden aloittaminen ennen lupapäätöksen

Lisätiedot

Laiturin, veneen kiinnityspaalujen ja poijun rakentaminen sekä vesialueen ruoppaus Papinsaaressa kiinteistöllä 853-58-5-2, Turku

Laiturin, veneen kiinnityspaalujen ja poijun rakentaminen sekä vesialueen ruoppaus Papinsaaressa kiinteistöllä 853-58-5-2, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 79/2010/4 Dnro ESAVI/124/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2010 ASIA HAKIJA MERKINTÄ HAKEMUS Suunnitelma Laiturin, veneen kiinnityspaalujen ja poijun rakentaminen sekä vesialueen

Lisätiedot

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 95/2012/1 Dnro ESAVI/33/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.6.2012 ASIA Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 ASIA LUVAN HAKIJA Vesijohdon rakentaminen Punkalaitumenjoen alitse sekä töiden

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 24/10/2 Dnro PSAVI/61/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2010 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 24/10/2 Dnro PSAVI/61/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2010 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 24/10/2 Dnro PSAVI/61/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Vesijohdon rakentaminen Varejoen alitse ja töidenaloittamislupa, Tervola Meri-Lapin Vesi Oy Nummitie

Lisätiedot

Kansallinen kalatiestrategia Valtioneuvoston periaatepäätös 8.3.2012. Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto

Kansallinen kalatiestrategia Valtioneuvoston periaatepäätös 8.3.2012. Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto Kansallinen kalatiestrategia Valtioneuvoston periaatepäätös 8.3.2012 Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto Kalatiestrategian taustaa ( Vanhasen II) hallitusohjelmaan sisältynyt asia Hanketta valmisteli

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 1 PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 ASIA HAKIJA Lassila & Tikanoja Oyj, jätteiden käsittelykeskuksen ympäristölupa, KHO:n palauttama asia, Haukipudas, Punaisenladonkangas

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 36/2011/2 Dnro ISAVI/201/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.6.2011

PÄÄTÖS Nro 36/2011/2 Dnro ISAVI/201/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.6.2011 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 36/2011/2 Dnro ISAVI/201/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.6.2011 HAKIJAT Erkki ja Eija Siponen ASIA Aallonmurtaja-laiturin rakentaminen Pielisen Hökänselän

Lisätiedot

Sähkökaapelin rakentaminen Kivilammen alitse sekä valmistelulupa, Saarijärvi, Uurainen. Vesilain 3 luvun 3 :n 4) kohta ja 1 luvun 7 :n 1 momentti

Sähkökaapelin rakentaminen Kivilammen alitse sekä valmistelulupa, Saarijärvi, Uurainen. Vesilain 3 luvun 3 :n 4) kohta ja 1 luvun 7 :n 1 momentti Länsi- ja Sisä-Suomi PÄÄTÖS Nro 22/2013/2 Dnro LSSAVI/102/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2013 ASIA HAKIJA Sähkökaapelin rakentaminen Kivilammen alitse sekä valmistelulupa, Saarijärvi, Uurainen

Lisätiedot

Kevättömän ja Pöljänjärven säännöstely tavoitteena alivedenkorkeuden nostaminen

Kevättömän ja Pöljänjärven säännöstely tavoitteena alivedenkorkeuden nostaminen Kevättömän ja Pöljänjärven säännöstely tavoitteena alivedenkorkeuden nostaminen Yleisötilaisuus 21.3.2013 Siilinjärven kunnantalo Taustaa Järvet on laskettu vuonna1909 Perustuu kuvernöörin päätökseen 30.11.1909

Lisätiedot

Järvikunnostushankkeen läpivienti

Järvikunnostushankkeen läpivienti Järvikunnostushankkeen läpivienti Vesistökunnostushankkeen vaiheet Lähtökohtana tarve kunnostukseen ja eri osapuolten intressit Hankkeen vetäjätahon löytäminen Suunnittelun lähtötietojen kokoaminen ja

Lisätiedot

Karvianjoen vesistön alaosan säännöstelyjen kehittäminen

Karvianjoen vesistön alaosan säännöstelyjen kehittäminen Karvianjoen vesistön alaosan säännöstelyjen kehittäminen Liite ELY-keskuksen ja kuntien väliseen puitesopimukseen 1. Johdanto Karvianjoen vesistön säännöstelyjen kehittämistarkastelut toteutettiin pääosin

Lisätiedot

Säännöstelyluvan muuttaminen

Säännöstelyluvan muuttaminen Säännöstelyluvan muuttaminen Näkökulmana Pirkanmaan keskeiset järvet Oikeudelliset edellytykset Tarvitaanko säännöstelyluvan muuttamiseen lupa? VL2:2 4 mom Lupa tarvitaan myös luvan saaneen vesitaloushankkeen

Lisätiedot

Kaapelin asentaminen merialueelle Pyötsaaresta Kuvourin saareen sekä valmistelulupa hanketta varten, Hamina

Kaapelin asentaminen merialueelle Pyötsaaresta Kuvourin saareen sekä valmistelulupa hanketta varten, Hamina PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 94/2013/2 Dnro ESAVI/45/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 17.5.2013 ASIA Kaapelin asentaminen merialueelle Pyötsaaresta Kuvourin saareen sekä valmistelulupa hanketta varten,

Lisätiedot

Sähkökaapelin asentaminen Vesijärveen Siikaniemi-Kivijärvi välille ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Hollola

Sähkökaapelin asentaminen Vesijärveen Siikaniemi-Kivijärvi välille ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Hollola Etelä-Suomi Päätös Nro 151/2011/4 Dnro ESAVI/532/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 11.8.2011 ASIA HAKIJA Sähkökaapelin asentaminen Vesijärveen Siikaniemi-Kivijärvi välille ja töiden aloittaminen ennen

Lisätiedot

Laiturin ja veneluiskan rakentaminen Varassaaren tilan rantaan sekä töidenaloittamislupahakemus,

Laiturin ja veneluiskan rakentaminen Varassaaren tilan rantaan sekä töidenaloittamislupahakemus, PÄÄTÖS Nro 98/07/1 Dnro ISY-2007-Y-148 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 HAKIJA Vaajakosken Veneilijät ry ASIA Laiturin ja veneluiskan rakentaminen Varassaaren tilan rantaan sekä töidenaloittamislupahakemus,

Lisätiedot

PÄÄTÖSLUONNOS. Varsinais-Suomi Kalatalouspalvelut 23.5.2014 1863/5715/2014

PÄÄTÖSLUONNOS. Varsinais-Suomi Kalatalouspalvelut 23.5.2014 1863/5715/2014 PÄÄTÖSLUONNOS Varsinais-Suomi Kalatalouspalvelut Pvm Dnro 23.5.2014 1863/5715/2014 ASIA: TAUSTAA Vesistöjen tai vesistönosien kalastuslain 119 mukainen määrittely lohi- ja siikapitoisiksi Varsinais-Suomen

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 23/10/2 Dnro PSAVI/73/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2010 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 23/10/2 Dnro PSAVI/73/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2010 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 23/10/2 Dnro PSAVI/73/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Oikaraisen sillan rakentamista ja Hanniojan uoman siirtämistä koskevan aluehallintoviraston päätöksen

Lisätiedot

Kaukolämpöjohdon rakentaminen Keurusselän alitse sekä töiden valmistelulupa,

Kaukolämpöjohdon rakentaminen Keurusselän alitse sekä töiden valmistelulupa, Päätös Nro 65/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/11/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 23.8.2012 ASIA Kaukolämpöjohdon rakentaminen Keurusselän alitse sekä töiden valmistelulupa, Keuruu HAKIJA

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 41/10/2 Dnro PSAVI/79/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 41/10/2 Dnro PSAVI/79/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 41/10/2 Dnro PSAVI/79/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Tikkalansalmen raittisillan rakentamisajan jatkaminen, Sotkamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/11/2 Dnro PSAVI/130/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/11/2 Dnro PSAVI/130/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 2/11/2 Dnro PSAVI/130/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 1 ASIA LUVAN HAKIJA Kallijärven ruoppausalueen laajentaminen, Keminmaa Keminmaan kunta Kunnantie 3 94400 Keminmaa 2

Lisätiedot

Uusi voimalaitos on otettu käyttöön syksyllä 1995. Voimalaitoksen padolla säännöstellään sen yläpuolella sijaitsevia Kolpanjärveä ja Jokijärveä.

Uusi voimalaitos on otettu käyttöön syksyllä 1995. Voimalaitoksen padolla säännöstellään sen yläpuolella sijaitsevia Kolpanjärveä ja Jokijärveä. PÄÄTÖS Nro 2/08/2 Dnro ISY-2007-Y-134 Annettu julkipanon jälkeen 7.1.2008 HAKIJA Joroisten kunta (Joroisten energialaitos) ASIA Liunan voimalaitoksen lupapäätökseen sisältyvien säännöstelymääräysten tarkistaminen,

Lisätiedot

2. Virhon mielipide Voikosken kalatien rakennussuunnitelmasta

2. Virhon mielipide Voikosken kalatien rakennussuunnitelmasta Virtavesien hoitoyhdistys ry c/o Esa Lehtinen Kirjastopolku 5 B 13 08500 Lohja www.virtavesi.com VIRTAVESIEN HOITOYHDISTYKSEN MIELIPIDE, 15.1.2015: Asia: Voikosken vesivoimalaitoksen uuden voimalaitosyksikön

Lisätiedot

Kalatien rakentaminen Hiittankosken patoon, Hämeenlinna

Kalatien rakentaminen Hiittankosken patoon, Hämeenlinna PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 23/2014/2 Dnro ESAVI/188/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.2014 ASIA Kalatien rakentaminen Hiittankosken patoon, Hämeenlinna HAKIJA Juha Jouhki HAKEMUKSEN VIREILLETULO Juha

Lisätiedot

Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan ajan muuttaminen, Kankaanpää

Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan ajan muuttaminen, Kankaanpää Etelä-Suomi Päätös Nro 116/2011/4 Dnro ESAVI/62/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 35/09/2 Dnro Psy-2009-y-24 Annettu julkipanon jälkeen 9.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 35/09/2 Dnro Psy-2009-y-24 Annettu julkipanon jälkeen 9.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 35/09/2 Dnro Psy-2009-y-24 Annettu julkipanon jälkeen 9.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Tenetin virran alitse, Sotkamo Naapurinvaaran vesiosuuskunta Huuskonniementie

Lisätiedot

Kairajärven perkausyhtiön kokouksen 4.8.2013 päätöksen moittiminen, Laitila

Kairajärven perkausyhtiön kokouksen 4.8.2013 päätöksen moittiminen, Laitila PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 281/2013/2 Dnro ESAVI/145/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2013 ASIA HAKIJA Kairajärven perkausyhtiön kokouksen 4.8.2013 päätöksen moittiminen, Laitila Minna-Marika Yli-Pere

Lisätiedot

Sillan rakentaminen Merikarvianjoen Stäävitkosken yli, Merikarvia

Sillan rakentaminen Merikarvianjoen Stäävitkosken yli, Merikarvia PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 74/2014/2 Dnro ESAVI/149/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Sillan rakentaminen Merikarvianjoen Stäävitkosken yli, Merikarvia Merikarvian kunta HAKEMUKSEN

Lisätiedot

Kalatien rakentaminen Kuittilankosken patoon, Hämeenlinna

Kalatien rakentaminen Kuittilankosken patoon, Hämeenlinna PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 22/2014/2 Dnro ESAVI/189/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.2014 ASIA Kalatien rakentaminen Kuittilankosken patoon, Hämeenlinna HAKIJA Kuittilan osakaskunta HAKEMUKSEN VIREILLETULO

Lisätiedot

ASIA Aallonmurtajan rakentaminen Haapasaaren Virluotoon kiinteistöjen ja rannan edustalle, Kotka

ASIA Aallonmurtajan rakentaminen Haapasaaren Virluotoon kiinteistöjen ja rannan edustalle, Kotka PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 242/2013/2 Dnro ESAVI/78/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 7.11.2013. ASIA Aallonmurtajan rakentaminen Haapasaaren Virluotoon kiinteistöjen 285-413-1-292 ja 285-413-1-275 rannan

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot