Tehtävien tietojen hienosäätäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tehtävien tietojen hienosäätäminen"

Transkriptio

1 OPPITUNTI 101 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: muuttaa projektin työaikaa ja määrittää päiviä vapaa-ajaksi luoda tehtäväkalenterin ja käyttää sitä tehtävissä ARVIOITU KESTO 0 min. syöttää limitysaikoja ja viiveitä ja muuttaa tehtävien riippuvuussuhteita muuttaa tehtävän lajia ja todeta, miten tämä vaikuttaa Microsoft Projectin tehtävien ajoitustapaan jakaa tehtävän työssä tapahtuneen keskeytyksen kirjaamiseksi syöttää kiinteän kustannuksen ja määrittää sen kertymistavan määrittää projektiaikatauluun toistuvan tehtävän käyttää tehtävässä rajoitusta muuttaa tehtävien järjestystä kirjata tehtävien määräajat tunnistaa kriittisen polun tehtävät kirjata tehtävän tietoja huomautuksiin ja lisätä hyperlinkin Web-sisältöön. Osassa 1 luotiin lyhytelokuvaprojektin alkuperäinen tehtäväluettelo ja varattiin resursseja. Tämän osan oppitunneilla tarkennetaan projektisuunnitelmaa tehtävien tiedoista aloittaen.

2 102 Microsoft Project 2000 Trainer Tämän oppitunnin harjoituksissa käytetään tiedostoa Lyhytelokuvaprojekti 0 (Short Film Project 0). Tiedosto sisältää oppitunnilla 1 syötetyt projektin alkamispäivän ja ominaisuudet sekä muita tehtäviä, resursseja ja varauksia. Etsi ennen oppitunnin aloittamista kiintolevyn MS Project 2000 SBS Harjoitukset - kansion Osa 2 -kansio. Avaa tiedosto A ja tallenna se perusaikatauluineen Osa 2 -kansioon nimellä Lyhytelokuvaprojekti 0. Projektin työajan muuttaminen Kalenterit määrittävät koko projektin, eri resurssien ja tehtävien työajan. Microsoft Project käyttää kalenteria, samoin kuin tehtävien suhteita ja muita tietojakin projektin aikataulun kokoamiseen. PROJ2000E-3-4 Kalentereita on kahdenlaisia: peruskalentereita ja resurssikalentereita. Peruskalentereita voi: " käyttää koko projektin kalenterina. Kun niitä käytetään tässä tarkoituksessa, niitä sanotaan projektikalentereiksi. Projektikalenteri määrittää niiden tehtävien, joille ei ole varattu resursseja, sekä kiinteäkestoisten tehtävien työ- ja vapaa-ajat. " käyttää tietyn tehtävän kalenterina. Kun niitä käytetään tässä tarkoituksessa, niitä sanotaan tehtäväkalentereiksi. Tehtäväkalenteri määrittää tietyn tehtävän työ- ja vapaa-ajan projektikalenterista riippumatta. Tehtäväkalenteri luodaan seuraavassa osiossa. " käyttää osoittamaan resurssien oletustyöajat. Oppitunnilla 7 opitaan päivittämään resurssikalentereita. Microsoft Projectin kolme peruskalenteria ovat: " Vakio: sisältää tavallisen työpäivän, maanantaista perjantaihin klo (engl. versiossa 8:00 AM - 5:00 PM, tunnin lounastauko) " 24 tuntia: ei vapaa-aikaa " Yövuoro: sisältää yövuoron aikataulun maanantai-illasta lauantaiaamuun klo , yhden tunnin tauko. Projektin kalenterina käytettävä peruskalenteri valitaan Tietoja projektista - valintaikkunassa. (Valintaikkunan voi avata valitsemalla Projekti-valikosta Tietoja projektista (Project Information).) Microsoft Project käyttää oletusarvon mukaan projektikalenterina Vakio-peruskalenteria.

3 Oppitunti 103 Voit valita kalenterin sarakeotsikot hiirellä vetämällä M- sarakeotsikosta P-sarakeotsikkoon. Peruskalenterien työaikoja voi mukauttaa Muuta työaikaa -valintaikkunassa. (Valintaikkunan voi avata valitsemalla Työkalut-valikosta Muuta työaikaa (Change Working Time).) Voit myös luoda uuden peruskalenterin, jos mikään peruskalenteri ei sovi projektin tarpeisiin. Tässä harjoituksessa muutetaan projektikalenterin työaikaa ja määritetään joitakin lomapäiviä koko projektin vapaa-ajaksi. 1 Valitse Työkalut-valikosta Muuta työaikaa. Esiin tulee Muuta työaikaa -valintaikkuna. Elokuvaprojektin normaali työaika on klo maanantaista perjantaihin ja lounastauko on klo Erityistehtävien omat työajat määritetään seuraavassa osiossa. 2 Varmista, että Kohde-ruudussa (For) näkyy Vakio (projektin kalenteri) (Standard (Project Calendar)). Valitse Valitse päivämäärät -otsikon (Select Date(s)) alla olevasta kalenterista sarakeotsikot maanantaista perjantaihin. 3 Syötä Mistä- ja Mihin-ruutuihin (From ja To) seuraavan sivun kuvan mukaiset ajat (huomaa, että kuukausi voi olla toinen). VIHJE Voit siirtyä Mistä- ja Mihin-ruutujen välillä helposti sarkaimen avulla.

4 104 Microsoft Project 2000 Trainer Nyt projektikalenteri ja kaikki resurssikalenterit käyttävät näitä aikoja oletustyöpäivänä. Merkitset samalla Muuta työaika -valintaikkunassa joitakin lomapäiviä vapaa-ajaksi projektikalenteriin. 4 Vieritä Valitse päivämäärät -otsikon alla ylös- tai alaspäin marraskuuhun Valitse marraskuun 22. ja 23. päivä. Valitse Määritä valitut päivämäärät -kohdasta (Set Selected Date(s) To) Vapaa-aika -valintanappi (Nonworking Time). 7 Vieritä joulukuuhun Valitse joulukuun 24. ja 25. päivä. 9 Valitse Määritä valitut päivämäärät -kohdasta Vapaa-aika -valintanappi. Nämä lomapäivät ovat nyt koko projektin vapaa-aikaa.. Myös eräitä toisia aikaan liittyviä asetuksia täytyy muuttaa: alkamis- ja päättymisaikoja, joita Microsoft Project käyttää, kun tehtävälle syötetään alkamis- tai päättymispäivä mutta aikaa ei määritetä. 10 Napsauta Muuta työaikaa -valintaikkunassa Asetukset-painiketta (Options). Esiin tulee Asetukset-valintaikkuna, jossa on aktiivisena vain Kalenterivälilehti (Calendar). Tämä valintaikkuna tulee näkyviin myös, kun Työkalutvalikosta valitaan Asetukset. 11 Syötä Oletusalkamisaika-ruutuun (Default Start Time) Syötä Oletuspäättymisaika-ruutuun (Default End Time)

5 Oppitunti 105 VIHJE Nämä oletusaika-asetukset eivät vaikuta kalenterien työ- ja vapaa-aikoihin. 13 Sulje Asetukset-valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta ja sulje sitten Muuta työaikaa -valintaikkuna napsauttamalla uudelleen OK-painiketta. Yksittäisten tehtävien työajan muuttaminen PROJ AND PROJ Toisinaan tehtäviä halutaan määrittää ajoille, jotka eivät kuulu projektin työaikaan. Tällöin näissä tehtävissä käytetään tehtäväkalenteria. Ensin määritetään, mitä peruskalenteria käytetään tehtäväkalenterina. Tehtäväkalenteria tarvitaan vain, jos tehtävälle halutaan eri työ- ja vapaa-ajat kuin projektikalenterissa on määritetty. Tehtäväkalenteria voi tarvita esimerkiksi näissä tilanteissa: " projektikalenterina käytetään Vakio-peruskalenteria ja tehtävä on tehtävä yön aikana " tehtävä on tehtävä viikonloppuna. Toisin kuin resurssien ja resurssikalenterien kohdalla, Microsoft Project ei automaattisesti luo tehtäväkalentereita, kun tehtäviä luodaan. Jos erityistä tehtäväkalenteria tarvitaan, tehtävään liitetään jokin Microsoft Projectin mukana toimitettu peruskalenteri (tavallisemmin kuitenkin uusi, itse luotu peruskalenteri). Tehtäväkalenteri määritetään Tehtävän tiedot -valintaikkunan

6 10 Microsoft Project 2000 Trainer (Task Information) Lisäasetukset-välilehdessä (Advanced). (Valintaikkunan voi avata valitsemalla Projekti-valikosta Tehtävän tiedot.) Jos esimerkiksi tehtävään liitetään 24 tunnin peruskalenteri, Microsoft Project ajoittaa tehtävän 24-tuntisen työpäivän eikä projektikalenteriin määritetyn työajan mukaan. VIHJE Kun tehtävään liitetään peruskalenteri, voidaan valita, että kaikkien tehtävälle varattujen resurssien resurssikalenterit ohitetaan. Tällöin Microsoft Project ajoittaa tehtävän varaukset työskentelemään tehtävän kalenterin mukaan omien resurssikalenteriensa asemesta (esimerkiksi 24 tuntia vuorokaudessa). Jos tämä johtaa siihen, että resurssit joutuvat töihin normaalilla vapaa-ajallaan, asiasta kannattaa keskustella ensin kyseisten resurssien kanssa. Lyhytelokuvaprojektissa muutama kohtaus täytyy kuvata yöllä. Projektikalenterissa ei kuitenkaan ole työaikaa niin myöhään, että se kattaisi näiden kohtauksien kuvauksen. Koska nämä tehtävät ovat poikkeuksia projektin normaaliin työaikaan, projektikalenteria ei kannata muuttaa. Tässä harjoituksessa luodaan uusi peruskalenteri ja käytetään sitä tarvittavissa tehtävissä. 1 Valitse Työkalut-valikosta Muuta työaikaa. 2 Napsauta Muuta työaikaa -valintaikkunassa Uusi-painiketta (New). Esiin tulee Luo uusi peruskalenteri -valintaikkuna (Create New Base Calendar). 3 Kirjoita Nimi-ruutuun (Name) Iltakuvaukset. 4 Varmista, että Luo kopio kalenterista -ruudussa (Make A Copy Of) on valittuna Vakio (Standard) ja napsauta sitten OK-painiketta. 5 Valitse Valitse päivämäärät -otsikon alla olevasta kalenterista sarakeotsikot maanantaista perjantaihin. Kirjoita ylärivin Mistä- ja Mihin-ruutuihin ja 0.00 ja poista toisen rivin arvot. Muuta työaikaa -valintaikkunan pitäisi näyttää tältä:

7 Oppitunti Sulje valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Seuraavaksi käytetään Iltakuvaukset-kalenteria kahdessa tehtävässä. 8 Valitse tehtävän 22 nimi, Kohtaus 2 kuvaus. Pidä alhaalla Ctrl-näppäintä ja valitse tehtävän 23 nimi, Kohtauksen 4 kuvaus. Molemmat kohtaukset täytyy kuvata illalla. 9 Napsauta vakiotyökalurivin Tehtävän tiedot -painiketta (Task information). Esiin tulee Tehtävän tiedot -valintaikkuna. Valintaikkunan otsikossa lukee Useiden tehtävien tiedot (Multiple Task Information), koska valittuna on useita tehtäviä ja ikkunassa tehtävät asetukset vaikuttavat kaikkiin valittuihin tehtäviin. 10 Napsauta Lisäasetukset-välilehteä (Advanced). 11 Valitse Kalenteri-ruudun (Calendar) luettelosta Iltakuvaukset. 12 Napsauta Ajoittaminen ohittaa resurssikalenterit -valintaruutua (Scheduling Ignores Resource Calendars) kahdesti, jolloin se tulee valituksi. Sulje valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Microsoft Project käyttää Iltakuvaukset-kalenteria tehtävissä 22 ja 34. Niiden tunnussarakkeeseen tulee kalenterikuvake, joka muistuttaa, että tehtävissä käytetään tehtäväkalentereita. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta:

8 108 Microsoft Project 2000 Trainer Koska edellisessä vaiheessa ohitettiin resurssikalenterit, näille tehtäville varatut resurssit ajoitetaan kellonaikoihin, jota muuten olisivat resurssien vapaa-aikaa. Huomasit ehkä, että myös muissa tehtävissä oli käytetty kalentereita. Kalentereita kannattaa käyttää, kun halutaan tehdä poikkeuksia projektin normaaliin työaikaan eikä haluta määrittää uudelleen koko projektin työaikaa. Tehtävien suhteiden muuttaminen Muistat ehkä oppitunnilta 3, että tehtävien välisiä riippuvuuksia eli suhteita on neljänlaisia: PROJ " Lopusta alkuun (LA) (Finish-to-start (FS)) Edeltäjän päättymispäivä määrää seuraajan alkamispäivän. " Alusta alkuun (AA) (Start-to-start (SS)) Edeltäjän alkamispäivä määrää seuraajan alkamispäivän. " Lopusta loppuun (LL) (Finish-to-finish (FF)) Edeltäjän päättymispäivä määrää seuraajan päättymispäivän.

9 Oppitunti 109 " Alusta loppuun (AL) (Start-to-finish (SF)) Edeltäjän alkamispäivä määrää seuraajan päättymispäivän. Kun Microsoft Projectiin syötetään tehtäviä ja ne linkitetään Linkitä tehtävät - painikkeen avulla, tehtäville määritetään lopusta alkuun (LA) -riippuvuussuhde. Tämä sopiikin useimpiin tehtäviin, mutta joitakin tehtävien suhteita täytyy luultavasti muuttaa. Tehtäviä, joissa tarvitaan jokin muu suhde kuin alusta loppuun, ovat esimerkiksi seuraavat: " Kohtauksen valaistusta voi alkaa tehdä heti, kun rekvisiitan järjestäminen alkaa (alusta alkuun -suhde). Näiden kahden tehtävän tekemiseen tarvittava kokonaisaika lyhenee, koska ne tehdään samanaikaisesti. " Kohtauksen kuvausjärjestyksen suunnitteleminen voi alkaa ennen käsikirjoituksen valmistumista, mutta se voi valmistua vasta käsikirjoituksen valmistuttua. Näiden tehtävien täytyy loppua suunnilleen samaan aikaan (lopusta loppuun -suhde). Tehtävien riippuvuuksien pitäisi noudattaa työskentelyjärjestystä. Kun oikeat tehtävien riippuvuudet on määritetty, aikataulua voi tarkentaa syöttämällä siihen päällekkäisyyttä (eli limitysaikaa) tai viivettä edeltäjä- ja seuraajatehtävien päättymis- ja alkamispäivien väliin. Mikäli kahdella tehtävällä on lopusta alkuun -riippuvuus: " limitysajan johdosta seuraaja alkaa ennen edeltäjän päättymistä " viiveajan johdosta seuraaja alkaa vasta jonkin aikaa edeltäjän päättymisen jälkeen. Seuraava kuva selventää limitys- ja viiveaikojen vaikutusta tehtävien suhteisiin. Oletetaan, että seuraavat kolme tehtävää suunniteltiin alun alkujaan lopusta alkuun -suhteiden avulla:

10 110 Microsoft Project 2000 Trainer Ennen kuin tehtävä 8 voi alkaa, on varattava päivä tehtävässä 7 käytetyn maalin kuivumiselle. Aikaa ei haluta lisätä tehtävän 7 kestoon, koska sinä päivänä ei tapahdu todellista työtä. Tehtävien 7 ja 8 väliin lisätään yhden päivän viive: Tehtävä 9 voi kuitenkin alkaa heti, kun tehtävä 8 on puolivälissä, joten tehtävien 8 ja 9 väliin lisätään 50 % limitysaikaa: Limitys- ja viiveajat voidaan syöttää aikayksikköinä (esimerkiksi 2 päivää) tai osuutena edeltäjän kestosta (esimerkiksi 50 %). Limitysaika syötetään positiivisena arvona, viive negatiivisena (esimerkiksi -2 päivää tai -50%). Limitys- tai viiveaikaa voi käyttää kaikenlaisissa tehtävien riippuvuuksissa: lopusta alkuun, alusta alkuun ja niin edelleen. Limitys- tai viiveaikoja voi syöttää esimerkiksi Tehtävän tiedot -valintaikkunassa tai syöttötaulukon Edeltäjät-sarakkeessa. Tässä harjoituksessa muutetaan tehtävien suhteita ja syötetään seuraaja- ja edeltäjätehtävien väliin limitys- tai viiveaikaa.

11 Oppitunti 111 Tehtävän tiedot -valintaikkuna aukeaa kaksoisnapsauttamalla tehtävän nimeä. 1 Kaksoisnapsauta syöttötaulukossa tehtävän 8 nimeä, Kuvauslupien hakeminen. Esiin tulee Tehtävän tiedot -valintaikkuna. 2 Napsauta Edeltäjät-välilehteä (Predecessors). 3 Kirjoita edeltäjätehtävän 7 Viive-kenttään (Lag) -50% ja paina Enteriä. Kun viive syötetään negatiivisena lukuna, se on limitysaikaa. 4 Sulje Tehtävän tiedot -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. 5 Napsauta vakiotyökalurivin Siirry valittuun tehtävään -painiketta (Go To Selected Task) nähdäksesi, miten viive vaikuttaa seuraajan ajoitukseen. Microsoft Project vierittää Gantt-kaaviota siten, että näkyviin tulee tehtävän 8 Gantt-palkki. Tehtävä 8 on nyt ajoitettu alkamaan, kun puolet tehtävästä 7 on tehty. Jos tehtävän 7 kesto muuttuu, Microsoft Project ajoittaa

12 112 Microsoft Project 2000 Trainer tehtävän 8 alun uudelleen. Seuraavaksi muutetaan kahden tehtävän riippuvuussuhdetta. Kaksoisnapsauta syöttötaulukossa tehtävän 10 nimeä, Äänityskaluston varaaminen. Esiin tulee Tehtävän tiedot -valintaikkuna. 7 Napsauta edeltäjätehtävän 9 Laji-kenttää (Type). Valitse Alusta alkuun (AA) (Start-to-Start (SS)) ja napsauta OK-painiketta. Microsoft Project muuttaa tehtävien 9 ja 10 suhteen alusta alkuun - suhteeksi. 8 Muuta seuraavat tehtävätiedot Tehtävän tiedot -valintaikkunan Edeltäjätvälilehdessä. Tehtävä Muutos 5, Raakaleikkaus Syötä 5 päivän limitysaika edeltäjätehtävään 4 nähden. (Muista syöttää limitys negatiivisena lukuna: -5pv (-5d).) 70, Lopullisen musiikin lisääminen Muuta riippuvuus edeltäjätehtävän 9 kanssa alusta alkuun - suhteeksi. 9 Napsauta vakiotyökalurivin Siirry valittuun tehtävään -painiketta. Kun olet tehnyt tämän, näytön pitäisi näyttää seuraavalta:

13 Oppitunti 113 Sekä alusta alkuun -suhteiden määrittäminen tehtäville että limitysaikojen käyttö ovat oikein käytettyinä erinomaisia keinoja lyhentää projektin kokonaiskestoa. Microsoft Project ei kuitenkaan osaa tehdä tällaisia aikataulumuutoksia puolestasi. Projektipäällikkönä tehtäväsi on analysoida tehtävien järjestyksiä ja suhteita ja tehdä tarvittaessa muutoksia. PROJ Tehtävien lajien muuttaminen Muistat ehkä oppitunnilta 5, että Microsoft Project käyttää tehtävän työn laskemiseen seuraavaa ajoituskaavaa: Työ = Kesto Käyttöaste Kukin ajoituskaavan arvo vastaa yhtä tehtävälajia. Tehtävälaji määrittää, mikä ajoituskaavan muuttujista pysyy vakiona, kun muut kaksi arvoa muuttuvat. Oletusarvon mukainen tehtävälaji on kiinteät resurssit: kun tehtävän kestoa muutetaan, Microsoft Project laskee työn uudelleen. Jos taas tehtävän työtä muutetaan, Microsoft Project laskee tehtävän keston uudelleen. Molemmissa tapauksissa käyttöaste pysyy vakiona. Muut tehtävälajit ovat kiinteä kesto ja kiinteä työ. Kun tehtävällä on kiinteä kesto, tehtävän resursseja tai työtä voidaan muuttaa, jolloin Microsoft Project laskee uudelleen toisen arvon. Kun tehtävällä on kiinteä työ, tehtävän kestoa tai työtä voidaan muuttaa, jolloin Microsoft Project laskee uudelleen toisen arvon. Huomaa, että tämän tehtävälajin työmäärään perustuvaa ajoitusta ei voi poistaa käytöstä. Mitä tehtävälajia kannattaa käyttää eri tehtävissä? Se riippuu siitä, miten Microsoft Projectin halutaan ajoittavan tehtävän. Seuraavassa taulukossa on yhteenveto siitä, miten eri tehtävälajien eri arvojen muuttaminen vaikuttaa.

14 114 Microsoft Project 2000 Trainer Valitun tehtävän tehtävälajin saa selville napsuttamalla vakiotyökalurivin Tehtävän tiedot -painiketta ja napsuttamalla sitten Lisäasetukset-välilehteä. Tehtävälajit näkyvät myös tehtävälomakkeessa. (Gantt-kaavionäkymässä tehtävälomakkeen saa esiin valitsemalla Ikkuna-valikosta Jaa.) Tehtävälajia voi muuttaa koska tahansa. Huomaa, että vaikka tehtävälajia kuvataan kiinteänä, tehtävän kestoa, resursseja tai työtä voi kuitenkin muuttaa. Kaikkia näitä arvoja voi muuttaa kaikilla tehtävälajeilla. Tässä harjoituksessa muutetaan kahden tehtävän tehtävälajia. 1 Valitse syöttötaulukosta tehtävän 2 nimi, Käsikirjoituksen tarkistaminen. 2 Valitse Ikkuna-valikosta (Window) Jaa (Split). Tehtävän syöttö -lomake tulee ikkunan alaosaan. Siitä näkyy, että tehtävän 2 laji on Kiinteät resurssit ja kokonaistyömäärä 80 tuntia (eli 40 tuntia kahdelle resurssille), kummankin resurssin käyttöaste on 100 % ja tehtävän kesto yksi viikko. Seuraavaksi muutetaan tehtävän kestoa ja havaitaan sen vaikutus muihin arvoihin. 3 Kirjoita tai valitse tehtävälomakkeen Kesto-kenttään arvo 2vko (2w) ja napsauta sitten lomakkeen oikeassa yläkulmassa olevaa OK-painiketta. Kuten olettaa saattaa, kummankin resurssin käyttöaste pysyy 100 prosentissa ja työn määrä kasvaa 10 tuntiin (80 tuntia / resurssi). Tehtävälajit ja työmäärään perustuva ajoitus Monet ihmiset ymmärtävät väärin tehtävälajit ja työmäärään perustuvan ajoituksen ja päättelevät, että asiat liittyvät toisiinsa enemmän kuin ne todellisuudessa liittyvät. Molempien asetukset vaikuttavat työn, keston ja käyttöasteen arvoihin. Työmäärään perustuva ajoitus vaikuttaa aikatauluun kuitenkin vain silloin, kun tehtäville varataan tai niistä poistetaan resursseja.

15 Oppitunti 115 Tehtävälajin muuttaminen vaikuttaa vain tehtävään varattuihin resursseihin. Lisätietoja työmäärään perustuvasta ajoituksesta on oppitunnin 5 kohdassa Useiden resurssien varaaminen tehtävälle. 4 Valitse Muokkaa-valikosta (Edit) Kumoa Syötä (Undo Entry). Microsoft Project palauttaa tehtävän 2 kestoksi yhden viikon. Keskusteluissa käsikirjoituksen tarkistamiseen osallistuvien resurssien kanssa todetaan, että tehtävän keston pitäisi tuplata, mutta tehtävän tekemiseen tarvittava työmäärä voi pysyä ennallaan. Seuraavaksi muutetaan tehtävälajia kiinteistä resursseista kiinteäksi työksi ja pidennetään näin tehtävän kestoa. 5 Valitse tehtävälomakkeen Tehtävän laji -ruudusta (Task Type) Kiinteä työ (Fixed Work) ja valitse sitten OK. Microsoft Project muuttaa tehtävän 2 lajiksi kiinteä työ. Seuraavaksi muutetaan tehtävän kestoa ja havaitaan sen vaikutus muihin arvoihin. Kirjoita tai valitse tehtävälomakkeen Kesto-kentän arvoksi 2vko (2w) ja napsauta OK-painiketta. Kummankin resurssin käyttöaste laskee arvoon 50 % ja työmääränä pysyy 80 tuntia (40 tuntia / resurssi). Kun kiinteä työ -lajisen tehtävän kestoa pidennetään, resurssien käyttöaste tehtävässä laskee. Toisin sanoen resurssit tekevät saman määrän työtä pidemmällä aikavälillä. Seuraavaksi muutetaan tehtävälajia Tehtävän tiedot -valintaikkunassa. 7 Valitse ikkunan yläosan syöttötaulukosta tehtävän 7 nimi, Muodollisen hyväksymisnäytöksen järjestäminen.

16 11 Microsoft Project 2000 Trainer VIHJE Syöttötaulukossa voi vierittämisen lisäksi liikkua myös napsauttamalla syöttötaulukkoa, painamalla Ctrl+G (tai valitsemalla Muokkaa-valikosta Siirry (Go To)), jolloin esiin tulee Siirry-valintaikkuna. Syötä siihen arvo 7 ja valitse OK. 8 Napsauta vakiotyökalurivin Tehtävän tiedot -painiketta. Esiin tulee Tehtävän tiedot -valintaikkuna. 9 Napsauta Lisäasetukset-välilehteä. Valittu tehtävä edustaa elokuvan muodollisen hyväksymisnäytöksen järjestämistä projektin taloudellisille tukijoille. Tehtävän kestoksi on ajoitettu koko päivä, vaikkakin osa siihen varatuista resursseista tekee työtä puolen päivän verran. Tämän vuoksi (sekä tehtävän resurssikustannusten hallitsemiseksi oikein) tehtävästä tehdään kiinteäkestoinen ja joidenkin siihen varattujen resurssien työmääriä muutetaan. 10 Valitse Tehtävän laji -ruudusta Kiinteä kesto (Fixed Duration). 11 Napsauta Resurssit-välilehteä. 12 Määritä Käyttöaste-sarakkeessa (Units) Janne Mikkosen ja Taavi Kaarron käyttöasteiksi 50 %. 13 Sulje Tehtävän tiedot -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Näiden resurssien päivitetyt työt näkyvät näytön alaosan tehtävälomakkeessa.

17 Oppitunti 117 Käyttömieltymyksien mukaan tämänkin harjoituksen olisi voinut tehdä tehtävälomakkeessa tai Tehtävän tiedot -valintaikkunassa. 14 Valitse Ikkuna-valikosta Poista jako. PROJ Saat esimerkin tehtävien jakamisesta kaksoisnapsauttamalla MS Project 2000 SBS -CD-levyn Multimediakansion SplitTasks.avi - kuvaketta. VIHJE Yhteenvetotehtävän laji on aina kiinteä kesto, eikä sitä voi muuttaa. Koska yhteenvetotehtävä perustuu alitehtäviensä ensimmäiseen alkamispäivään ja viimeiseen päättymispäivään, sen kesto lasketaan alitehtävien perusteella eikä kestoa voi suoraan muuttaa. Voit tarkistaa tämän kaksoisnapsauttamalla tehtävää 1, Jälkituotanto ja tarkastelemalla Tehtävän tiedot -valintaikkunan Lisäasetukset -välilehteä. Tehtävän töiden keskeyttäminen Projektitehtävien suunnitteluvaiheessa voi olla tiedossa, että tietyn tehtävän työ joudutaan keskeyttämään. Tehtävän voi jakaa, jolloin siitä näkyy keskeytysjakso ja milloin tehtävän tekemistä voidaan jatkaa. Tehtävän voi joutua jakamaan esimerkiksi seuraavissa tilanteissa: " tehtävässä on odotettu katko. Resurssi voi esimerkiksi olla varattuna viikon kestävään tehtävään, mutta sen täytyy keskiviikkona osallistua tapahtumaan, joka ei liity tehtävään. " tehtävässä on odottamaton katko. Kun tehtävä on aloitettu, resurssi joutuu ehkä keskeyttämään työt toisen, tärkeämmän tehtävän takia. Kun toinen tehtävä on tehty, resurssi voi palata ensimmäisen tehtävän tekemiseen.

18 118 Microsoft Project 2000 Trainer VIHJE Molemmissa tapauksissa kannattaa kirjata tehtävän jakamisen syy tehtävähuomautukseen. Siitä on apua, jos tehtävää joudutaan myöhemmin tarkastelemaan. Lisätietoja tehtävähuomautuksista on tällä oppitunnilla myöhemmin kohdassa Tehtävän tietojen tallentaminen huomautusten ja hyperlinkkien avulla Tässä harjoituksessa jaetaan tehtävä. 1 Valitse syöttötaulukosta tehtävän 4 nimi, Tuotantohaitarien tekeminen. Tiedät, että tehtävän työt keskeytyvät kolmen päivän ajaksi 1. toukokuuta alkaen. VIHJE Aikajana on jaettu pää- ja apuaikajanaan. Aliaikajanan muuttaminen on tärkeää tehtävien jakamisessa: apuaikajanan tarkkuus määrittää pienimmän ajanjakson, johon tehtävä voidaan jakaa. Kun aikajanan yksiköksi on määritetty päivät, tehtävä on jaettava vähintään päivän ajaksi. Jos tehtävä halutaan jakaa tuntitasolla, apuaikajanan asteikkoa täytyy muuttaa (Muotoile-valikon (Format) Aikajana-komennolla (Timescale)). 2 Ota tehtävän 4 Gantt-palkki näkyviin napsauttamalla vakiotyökalurivin Siirry valittuun tehtävään -painiketta. 3 Napsauta vakiotyökalurivin Jaa tehtävä -painiketta (Split Task). Esiin tulee työkaluvihje ja hiiren osoittimen muoto muuttuu. 4 Siirrä hiiren osoitin tehtävän 4 Gantt-palkin päälle.

19 Oppitunti 119 Työkaluvihje on välttämätön tehtävän jakamiseksi tarkkaan. Siinä näkyy tehtävän toisen jakson alkamisaika, kun hiiren osoitinta liikutetaan Ganttpalkin päällä. Kun liikutat hiirtä Gantt-palkin päällä, työkaluvihjeessä oleva alkamispäivä muuttuu. 5 Siirrä hiiren osoitinta, kunnes työkaluvihjeessä näkyy alkamispäivänä ti Vedä hiirtä oikealle, kunnes työkaluvihjeessä näkyy alkamispäivänä pe ja vapauta sitten hiiripainike. Microsoft Project lisää tehtävään jaon, joka näkyy Gantt-kaaviossa pisteviivana tehtävän osien välillä. Tehtävien jakamisessa kannattaa muistaa myös seuraavat asiat: " tehtävän voi jakaa haluttuun määrään osia " jaetun tehtävän katkon kestoa voi muuttaa vetämällä tehtävän osaa vasemmalle tai oikealle " tehtäväkatkon (pisteviiva) kestoa ei lasketa tehtävän kestoon (paitsi jos tehtävä on kiinteäkestoinen), koska katkon aikana ei tehdä työtä " jos jaetun tehtävän kesto muuttuu, tehtävän viimeisen osan kesto pitenee tai lyhenee " jos jaettu tehtävä ajoitetaan uudelleen (esimerkiksi alkamispäivä muuttuu), koko tehtävä keskeytyksineen ajoitetaan uudelleen. Tehtävän jako osiin ja keskeytykseen säilyy. " jaetun tehtävän osat voi yhdistää uudelleen vetämällä yhtä osaa, kunnes se koskee toista osaa

20 120 Microsoft Project 2000 Trainer " jos keskeytyksiä ei haluta näyttää katkoviivoilla, Muotoile-valikosta (Format) voi valita Asettelun (Layout) ja poistaa Näytä palkkien jaot - valintaruudun (Show Bar Splits) valinnan. Myös muut toimet, esimerkiksi resurssivarausten ja resurssien tasojen muuttaminen voivat aiheuttaa tehtävän jakamisen. Lisätietoja resurssivarausten muuttamisesta on oppitunnilla 8. Lisätietoja resurssien tasoista on oppitunnilla 7. Kiinteiden kustannusten syöttäminen Useimmissa projekteissa suurin osa kustannuksista aiheutuu työ- tai materiaaliresurssien kustannuksista. Oppitunnilla 4 syötettiin resursseille tuntija viikkokustannuksia. Tehtävään liittyvien resurssikustannusten lisäksi (tai toisinaan niiden asemesta) tehtävällä voi olla kiinteä kustannus. Kiinteä kustannus on tietty rahasumma, joka on budjetoitu tehtävälle. Kiinteät kustannukset pysyvät samoina tehtävän suorittamiseen käytetystä ajasta tai resursseista riippumatta. Projektien kiinteitä kustannuksia ovat esimerkiksi seuraavat: " konsultin matkakustannukset, jotka maksetaan tunti- tai päivähinnan lisäksi " valmistelumaksu, joka veloitetaan laitteen päivävuokran lisäksi " lupa kuvata yleisellä paikalla. Jos tehtävälle määritetään sekä resurssikustannuksia että kiinteitä kustannuksia, Microsoft Project määrittää kokonaiskustannukset laskemalla ne yhteen. Jos projektisuunnitelmaan ei syötetä kustannustietoja (esimerkiksi koska ei tiedetä resurssien hintoja), projektin kokonaiskustannuksia voi kuitenkin hallita tehtäväkohtaisten kiinteiden kustannusten avulla. Kiinteiden kustannusten kertymäajankohdaksi voidaan määrittää: " alussa: Koko kiinteä kustannus ajoitetaan tehtävän alkuun. Kun etenemistä seurataan, tehtävän koko kiinteä kustannus tapahtuu heti tehtävän alkaessa. " lopussa: Koko kiinteä kustannus ajoitetaan tehtävän loppuun. Kun etenemistä seurataan, tehtävän koko kiinteä kustannus tapahtuu vasta tehtävän valmistuttua. " jaettu: Kiinteä kustannus jaetaan tasaisesti tehtävän keston ajalle.

21 Oppitunti 121 Kun etenemistä seurataan, projekti kerää tehtävän kustannuksia sen etenemistä vastaavalla vauhdilla. Jos esimerkiksi tehtävän kiinteä kustannus on 100 mk ja 75 % tehtävästä on tehty, projektille on kertynyt tehtävästä kustannuksia 75 mk. Projektia suunniteltaessa kiinteiden kustannusten kertymistapa määrittää sen, miten kustannukset ajoitetaan. Tällä voi olla merkitystä budjetti- ja kassavirtatarpeiden ennustamisessa. Microsoft Project määrittää oletusarvon mukaan kiinteille kustannuksille jaetun kertymätavan. Sen voi kuitenkin muuttaa organisaation kirjanpitokäytäntöjen mukaiseksi. Elokuvaprojektissa tiedetään kokemuksesta, että kuvausluvat maksavat mk, mikä on maksettava luvan hakuvaiheessa. Tässä harjoituksessa määritetään tehtävälle kiinteä kustannus ja määritetään sen kertymäajankohta. 1 Valitse Näytä-valikosta (View) Taulukko: Syöttö (Table: Entry) ja valitse sitten Kustannukset (Cost). Esiin tuleva kustannustaulukko korvaa syöttötaulukon. 2 Valitse tai kirjoita tehtävän 8, Kuvauslupien hakeminen Kustannuskenttään (Fixed Cost) 3000 ja paina sarkainta. 3 Valitse Kertymä-kentästä Alussa ja paina Enteriä. 4 Valitse Näytä-valikosta Taulukko: Kustannukset ja valitse sitten Syöttö (Entry). Microsoft Project palaa syöttötaulukkoon. Microsoft Project ajoittaa nyt tehtävän Kuvauslupien hakeminen mk kustannuksen tehtävän alkamispäivään. Tämä kustannus syntyy projektille tehtävän alkaessa. Kustannus ei riipu tehtävän kestosta tai tehtävälle varattujen resurssien kustannuksista.

Resurssien varaaminen tehtäville

Resurssien varaaminen tehtäville OPPITUNTI 71 5 Resurssien varaaminen ARVIOITU KESTO 40 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: varata resurssin tehtävälle näyttää samanaikaisesti kesto-, yksikkö- ja työarvot varata useita resursseja tehtävälle

Lisätiedot

Kertaus & harjoittelu

Kertaus & harjoittelu OSA 95 1 Kertaus & harjoittelu Kertaat ja harjoittelet seuraavia taitoja: ARVIOITU KESTO 10 min tehtävien nimien ja kestojen luominen Gantt-kaavionäkymässä ja tehtävien linkittäminen resurssien nimien

Lisätiedot

Projektin etenemisen seuraaminen

Projektin etenemisen seuraaminen OPPITUNTI 307 14 Projektin etenemisen seuraaminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: tallentaa projektin nykyiset arvot perusaikatauluna kirjata toteutuneen työn tiettyyn päivään asti ARVIOITU KESTO 40 min

Lisätiedot

Varaustietojen hienosäätäminen

Varaustietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 177 8 Varaustietojen hienosäätäminen ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: korvata varauksen resurssin toisella resurssilla käyttää eri korvauksia erilaisiin tehtäviin varatulle

Lisätiedot

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät 1 Oppilaan pikaopas Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät Kun avaat Project 2013 -ohjelman, näet ensimmäisenä pelkistetyn näkymän. Uusi Project 2013 voi auttaa projektinhallinnassa kuten esim. projektitietojen

Lisätiedot

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent MS Project - yliopistolla käytössä versio 2003, ei lue suoraan 2007 versiolla tehtyjä - versioon 2003 saatavilla Service Pack 3, jossa konvertteri version 2007 tiedostojen lukemiseen, ei asennettu vielä

Lisätiedot

Toistuvan tehtävän määrittäminen

Toistuvan tehtävän määrittäminen 122 Microsoft Project 2000 Trainer Toistuvan tehtävän määrittäminen PROJ2000-1-3 Useimmissa projekteissa on toistuvia tehtäviä, esimerkiksi henkilöstökokouksia, tilanneraporttien tekemistä ja julkaisemista

Lisätiedot

Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen

Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen OPPITUNTI 359 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ajoittaa uudelleen keskeytetyn tehtävän jäljellä olevan työn muokata resurssivarausten työmääriä

Lisätiedot

Resurssitietojen hienosäätäminen

Resurssitietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 147 7 Resurssitietojen hienosäätäminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 40 min päivittää resurssikalentereita määrittää resurssin saatavuuden vaihteluja määrittää resurssille eri

Lisätiedot

Tehtävien syöttäminen ja järjesteleminen

Tehtävien syöttäminen ja järjesteleminen OPPITUNTI 31 3 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: syöttää tehtävätietoja ARVIOITU KESTO 45 min arvioida, miten kauan kukin tehtävä kestää ja syöttää tehtävien kestoja jakaa pitkiä tehtäviä lyhyempikestoisiin

Lisätiedot

Liikkuminen Microsoft Projectissa

Liikkuminen Microsoft Projectissa OPPITUNTI 11 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 20 min käynnistää Microsoft Projectin ja luoda malliin perustuvan projektitiedoston käyttää ja mukauttaa

Lisätiedot

Projektitietojen tulostaminen

Projektitietojen tulostaminen OPPITUNTI 231 10 Projektitietojen tulostaminen ARVIOITU KESTO 20 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: piirtää Gantt-kaavioon objekteja, esimerkiksi tekstikehyksiä tai nuolia muuttaa näkymän sivunasetuksia

Lisätiedot

MS Project 2007. Turun AKK. Oili Niittynen

MS Project 2007. Turun AKK. Oili Niittynen MS Project 2007 Turun AKK Oili Niittynen 2011 MSProject 2007 2/16 Sisällysluettelo 1. Tehtävät... 3 1.1. Aseta ajoituksen alkupäivämäärä... 3 1.2. Määritä perustyöajat... 3 1.3. Luetteloi projektin tehtävät...

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti OPPITUNTI 245 11 Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti ARVIOITU KESTO 20 min PROJ2000-3-4 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ottaa tilannekuvan Gantt-kaavionäkymästä julkaista Microsoft Project -tietoja

Lisätiedot

Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen

Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen OPPITUNTI 333 15 Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen ARVIOITU KESTO 50 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: määrittää, mitkä tehtävät alkoivat tai päättyivät myöhässä tarkastella projektin

Lisätiedot

Resurssien määrittäminen

Resurssien määrittäminen OPPITUNTI 53 4 Resurssien määrittäminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVOPOTI KESTO 40 min syöttää resurssien perustietoja ihmisistä, jotka työskentelevät projekteissa syöttää resurssien perustietoja

Lisätiedot

Hakemisto. Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia

Hakemisto. Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia 417 Hakemisto Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia A Aika Katso myös Viive, Limitysaika Aika määritelmä 10, 68, 371 vapaa-aika 149-151 projektin rajoituksena

Lisätiedot

Tietojen jakaminen useiden projektien kesken

Tietojen jakaminen useiden projektien kesken OPPITUNTI 271 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 40 min luoda resurssivarannon tarkastella resurssien varauksia useissa projekteissa muuttaa

Lisätiedot

Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa

Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa OPPITUNTI 257 12 Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa ARVIOITU KESTO 25 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: leikata ja liittää tietoja Microsoft Projectiin ja Projectista avata tuonti- ja

Lisätiedot

Microsoft Projectin mukauttaminen

Microsoft Projectin mukauttaminen LIITE 385 C Microsoft Projectin mukauttaminen Tässä liitteessä kuvataan yleisimpiä tapoja mukauttaa Microsoft Projectia käyttäjän tarpeiden mukaan. Jotkin Microsoft Projectin mukauttamisasetukset ovat

Lisätiedot

Office 365:n kalenterin käyttäminen

Office 365:n kalenterin käyttäminen Sisällys Office 365:n kalenterin käyttäminen... 2 Kalenterin näkymä... 2 Uuden kalenteritapahtuman luominen... 3 Kalenteritapahtuman muuttaminen tai poistaminen... 4 Kalenterin jakaminen... 5 Useamman

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

1. Kalenterin omistajan käyttöohje

1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1.1. Kielen vaihtamien Ajanvarausjärjestelmässä kielen vaihtaminen tapahtuu painamalla sivun ylälaidassa olevia lippuja. 1.2. Kirjautuminen Kirjautumissivulla käyttäjä

Lisätiedot

YLÄ JA ALATUNNISTE...

YLÄ JA ALATUNNISTE... Word 2013 Ylä- ja alatunniste YLÄ- JA ALATUNNISTE YLÄ JA ALATUNNISTE... 1 Ylätunnisteen tekeminen... 1 Oman ylätunnisteen tekeminen ja tallentaminen rakenneosaksi... 4 Alatunnisteen tekeminen... 4 Erilainen

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET 1. Luo mallin mukainen kansiorakenne Käynnistä Resurssienhallinta painamalla näppäimistöltä peräkkäin Windows- ja E-näppäimiä niin, että Windows-näppäin on yhä pohjassa, kun

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

TTS kannattavuuslaskentaohjelma

TTS kannattavuuslaskentaohjelma TTS kannattavuuslaskentaohjelma Käyttöönotto TTS kannattavuuslaskentaohjelma on suunniteltu yrittäjän apuvälineeksi yrityksen keskeisten kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen

Lisätiedot

Microsoft Project 2007 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen 2008. Koulutus

Microsoft Project 2007 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen 2008. Koulutus KÄYTÖN PERUSTEET Kari J Keinonen 2008 Koulutus Käyttöoikeustiedot Tämän materiaalin sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsitelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Opintomateriaalin

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Muuttujien määrittely

Muuttujien määrittely Tarja Heikkilä Muuttujien määrittely Määrittele muuttujat SPSS-ohjelmaan lomakkeen kysymyksistä. Harjoitusta varten lomakkeeseen on muokattu kysymyksiä kahdesta opiskelijoiden tekemästä Joupiskan rinneravintolaa

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Tukipyyntö-toiminnon ohje

Tukipyyntö-toiminnon ohje Tukipyyntö-toiminnon ohje Diagnoosilaitteen teknisen tukipyyntötoiminnon avulla avataan teknistä tukea koskeva asiakirja, joka sisältää tietoja ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Sen kautta saadaan käyttöön

Lisätiedot

Kansiomaksaminen. 1. Uuden maksun ja kansion tekeminen...2. 2. Maksun tietojen tarkistaminen...3. 3. Maksun hyväksyminen ja kansion sulkeminen...

Kansiomaksaminen. 1. Uuden maksun ja kansion tekeminen...2. 2. Maksun tietojen tarkistaminen...3. 3. Maksun hyväksyminen ja kansion sulkeminen... Kansiomaksaminen Voit maksaa Business Onlinessa kahdella tavalla: perinteisesti tai kansiomaksaminen avulla. On suositeltavaa, että käytät pääsääntöisesti vain jompaa kumpaa tapaa, jotta maksuja ei jää

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) RAPORTIN TMS. PITKÄN ASIAKIRJAN TEKEMINEN WORD:LLÄ Raportin reunukset ja sarkaimet Raportin kirjoittaminen Laita reunukset: Page Layout, Margins (Sivun asettelu,

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo DIAESITYS, TEHOSTEET DIAESITYS, TEHOSTEET... 1 Diaesityksen käynnistäminen... 1 Diaesityksen siirtymät... 1 Siirtymän asettaminen... 1 Diasta

Lisätiedot

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Johdanto: Jaetut näytöt Jaetun näytön asetukset ja näytöstä poistuminen Aktiivisen sovelluksen valitseminen

Johdanto: Jaetut näytöt Jaetun näytön asetukset ja näytöstä poistuminen Aktiivisen sovelluksen valitseminen Kappale 14: Jaetut näytöt 14 Johdanto: Jaetut näytöt... 232 Jaetun näytön asetukset ja näytöstä poistuminen... 233 Aktiivisen sovelluksen valitseminen... 235 TI-89 / TI-92 Plus:ssä voit jakaa näytön ja

Lisätiedot

Opus SMS tekstiviestipalvelu

Opus SMS tekstiviestipalvelu Opus SMS tekstiviestipalvelu Sivu 1 / 17 1. Yleistä toiminnosta Opus SMS tekstiviestipalvelun avulla voidaan Opus Dental potilashallintaohjelmasta Lähettää muistutuksia tekstiviestillä Lähettää tiedusteluita

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Word Sisällysluettelo

SISÄLLYSLUETTELO. Word Sisällysluettelo Word 2013 Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet: sisällysluettelosivulla ja tekstissä erilainen ylätunniste... 1 Sisällysluettelon

Lisätiedot

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja.

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Voit mukauttaa tämän alueen,

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0

Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 EI TAKUUTA Laitteen mukana tulevien kolmansien osapuolten sovellusten valmistajat ja omistajat voivat olla henkilöitä tai yhteisöjä, jotka eivät liity Nokiaan.

Lisätiedot

HARJOITUS 2: Käyttäjien ja käyttäjäryhmien luominen, Active Directory Users and Computers

HARJOITUS 2: Käyttäjien ja käyttäjäryhmien luominen, Active Directory Users and Computers HARJOITUS 2: Käyttäjien ja käyttäjäryhmien luominen, AD Users and Computers Domain Name System, DNS * Active Directory, AD * Windows Server 2008 * * Tehtävä 1 Tomi Stolpe Turun AKK 11.11.2009 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Yhdistysten kotisivujen päivittäminen Sisällys

Yhdistysten kotisivujen päivittäminen Sisällys Yhdistysten kotisivujen päivittäminen Sisällys Kirjaudu verkkosivuston hallintapaneeliin... 2 Etusivun pääkuvan asettaminen... 3 Tapahtumakalenteri-osion kuvan asettaminen... 5 Etusivun vaihtuvien kuvien

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö CABAS Perusominaisuuksien käyttö Aloitussivu s.3-4 Laskelman luominen s.5-6 Omistajan/Ajoneuvon tiedot s.7-8 Vahinkotiedot s.9 Veloitukset s.10 Korjauskohteet s.11 Toimenpiteet/korjauskohteet s.12-14 Pintaoikaisu

Lisätiedot

Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje

Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje HD-SDI DVR pikaohje 1.1 Copyright Kocom Finland Oy Varmista, että kiintolevy on paikoillaan. Käynnistys Liitä verkkolaite takana olevaan DC liittimeen. Paina laitteen

Lisätiedot

1/8. Työnantajan opas

1/8. Työnantajan opas 1/8 Työnantajan opas 1. Kirjautuminen... 3 2. Käyttäjät... 3 2.1. Käyttäjäprofiilit... 3 3. Työjärjestys ohjelman käyttöä aloitettaessa... 4 4. Työkohteet... 5 4.1. Kohteet... 5 5. Työtehtävät... 6 5.1.

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007

Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007 Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007 SISÄLTÖ: 1. Kameran käyttö: Microsoft Excel 2003 ja Microsoft Windows XP. 2. Kameran käyttö: Microsoft Excel 2007 ja Microsoft Windows Vista Usein mitoituksesta tehdään

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Ohjeet Google kalenteriin Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Valitse käyttämäsi kalenteri Kalenterivaihtoehtojen vieressä oleva värillinen ruutu ilmaisee näytetäänkö kalenterin tiedot. Tapahtuman

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet

Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet LIITE 393 D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet Monille projektipäälliköille projektin tietojen välittäminen on heidän tärkein ja eniten aikaa vievä tehtävänsä. Monilla projektitiimeillä on käytössään

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Mukauta tämä alue niin,

Lisätiedot

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN Sisäänkirjautuminen ja käytön aloittaminen Jos olet jo kirjautunut organisaation verkkoon, kirjaudu sisään käynnistämällä Lync. 1.Valitse Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Microsoft

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. v.0.9 2

Sisällysluettelo. v.0.9 2 Käyttöopas Sisällysluettelo DYNAROAD HENKILÖKUNTA... 3 TIEPROJEKTIN LUOMINEN... 4 DYNAROAD KÄYTTÄJÄ... 5 TIEPROJEKTIN MUOKKAUS... 6 Työkohdetyyppien lisääminen... 7 Työkohteen lisääminen... 8 Urakoitsijoiden

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Project 2010 KJK. Microsoft Project 2010 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1

Project 2010 KJK. Microsoft Project 2010 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1 Microsoft Project 2010 KÄYTÖN PERUSTEET Kari J Keinonen Kari J Keinonen 1 Käyttöoikeustiedot Ornanet Koulutuksen e-kirjat Apu- ja harjoitustiedostot Project 2010 Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain,

Lisätiedot

Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com

Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com Internetajanvaraus Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com Kuinka Opus Internet ajanvaraus toimii? OpusOnlineClient Opus Online Client on ohjelmisto, joka huolehtii

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2007 SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2007 SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 Taulukkolaskenta SYVENTÄVÄ MATERIAALI Microsoft Excel 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot