Resurssien varaaminen tehtäville

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Resurssien varaaminen tehtäville"

Transkriptio

1 OPPITUNTI 71 5 Resurssien varaaminen ARVIOITU KESTO 40 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: varata resurssin tehtävälle näyttää samanaikaisesti kesto-, yksikkö- ja työarvot varata useita resursseja tehtävälle poistaa käytöstä tehtävän työmäärään perustuvan ajoituksen ja varata resursseja poistaa resurssivarauksen tehtävästä varata materiaaliresurssin tehtävälle luoda resursseja Varaa resurssit -valintaikkunassa ja varata niitä. Resurssien varaaminen Oppitunnilla 3 luotiin tehtäviä ja oppitunnilla 4 resursseja. Nyt nämä resurssit voidaan varta. Varaus tarkoittaa resurssin liittämistä tehtävään työn suorittamiseksi. Tehtävien kannalta tätä voisi sanoa tehtävien varaamiseksi ja resurssien kannalta resurssien varaamiseksi. Asia on kuitenkin sama: tehtävä plus resurssi on varaus. Microsoft Projectissa ei ole pakko varata resursseja. Myös pelkkiä tehtäviä voi käyttää. Resurssien varaamiseen projektisuunnitelmassa on kuitenkin monia hyviä syitä. Jos resurssit varataan, voidaan vastata esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin: " Kenen pitäisi tehdä mitä tehtäviä ja koska?

2 72 Microsoft Project 2000 Trainer " Onko resursseja oikea määrä projektin vaatiman työn laajuuteen nähden? " Odotetaanko resurssin tekevän töitä tehtävään aikana, jona resurssi ei ole käytettävissä (esimerkiksi kun resurssi on lomalla)? " Onko resurssi varattu niin monelle tehtävälle, että resurssin kapasiteetti ylittyy eli onko resurssi ylivarattu? " Arvioitko resurssin suoritusta aiemmin tehdyn suunnitelman perusteella? Resurssi, joka vaikuttaa kovin kiireiseltä mutta jolta menee kaksi kertaa kauemmin tehtävän tekemiseen kuin joltakin toiselta resurssilta ei ehkä olekaan kovin tuottava. Tällä oppitunnilla opetellaan eri tapoja varata resursseja. Varaat työresursseja (ihmisiä ja laitteita) ja materiaaliresursseja ja huomaat, milloin resurssivarauksien pitäisi vaikuttaa tehtävän kestoon ja milloin ei. Tämän oppitunnin harjoituksissa käytetään tiedostoa Lyhytelokuvaprojekti 05 (Short Film Project 05). Tiedosto sisältää oppitunnilla 3 syötetyt projektin alkamispäivän ja ominaisuudet sekä oppitunnilla 4 syötetyt resurssitiedot. Etsi ennen oppitunnin aloittamista kiintolevyn MS Project 2000 SBS Harjoitukset - kansion Osa 1 -kansio. Avaa tiedosto 05A, ja tallenna se perusaikatauluineen Osa 1 -kansioon nimellä Lyhytelokuvaprojekti 05. PROJ Yhden resurssin varaaminen tehtävälle Kun resurssi varataan tehtävälle, resurssin etenemistä työssä voidaan seurata. Microsoft Project laskee myös resurssin ja tehtävän kustannukset, jos siihen syötetään kustannustiedot. Muistat ehkä oppitunnilta 4, että resurssin työskentelykapasiteettia mitataan käyttöasteella ja se kirjataan Enimmäiskäyttöaste-kenttään. Resurssin ylivaraaminen on helppoa: resurssi tarvitsee vain varata yhdelle tehtävälle, jossa on enemmän yksikköjä kuin resurssissa on vapaana tai sen voi varata useille, joiden aikataulut menevät päällekkäin ja yksikköjen yhteismäärä ylittää resurssin kapasiteetin. Ellei muuta mainita, Microsoft Project varaa tehtävälle 100 % resurssin enimmäiskäyttöasteesta. Jos resurssin enimmäiskäyttöaste on yli 100 %, Microsoft Project varaa resurssin enimmäiskäyttöasteen mukaisen arvon.

3 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen 73 Näkymäpalkki on Microsoft Project - ikkunan vasemmassa reunassa. Tietoja Microsoft Project - käyttöliittymän eri osista on oppitunnilla 2. Tässä harjoituksessa varataan yksittäisiä resursseja. 1 Valitse näkymäpalkista Gantt-kaavio (Gantt Chart). 2 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta (Assign Resources). Esiin tulee Varaa resurssit -valintaikkuna. Siinä näkyvät oppitunnilla 4 syötettyjen resurssien nimet. Jos Varaa resurssit -valintaikkuna peittää syöttötaulukon, vedä valintaikkuna näytön oikeaan alakulmaan. 3 Napsauta syöttötaulukon Tehtävän nimi -sarakkeesta tehtävää 8, Kuvauskaluston varaaminen. 4 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta (Name) Janne Mikkonen ja napsauta sitten Varaa-painiketta (Assign). Janne Mikkosen nimen viereen tulee valintamerkki, joka ilmaisee, että hänet on varattu hoitamaan kuvauskaluston varaamistehtävä. Käyttöastesarakkeesta (Units) näkyy, että hänet on varattu 100-prosenttisesti. VIHJE Voit varata tehtävään yhden tai useita resursseja myös hiiren avulla. Valitse ensin resurssi tai resurssit Varaa resurssit -valintaikkunasta. Voit valita useita resursseja napsauttamalla ensimmäisen resurssin nimeä, pitämällä alhaalla Ctrl-näppäintä ja napsauttamalla sitten muita resurssien nimiä. Osoita resurssin nimen vasemmalla puolella olevaa saraketta. Kun hiiren osoitin muuttuu resurssikuvakkeeksi, vedä resurssikuvake syöttötaulukkoon tehtävän nimen kohdalle. 5 Resurssien varaaminen Seuraavaksi varaat muita resursseja. 5 Napsauta syöttötaulukossa tehtävän 7 nimeä, Kuvauslupien hakeminen. 6 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunasta Kimmo Josia ja napsauta Varaapainiketta. Kimmo Josian nimen viereen tulee valintamerkki, joka ilmaisee, että hänet on varattu valitsemallesi tehtävälle. 7 Napsauta syöttötaulukossa tehtävän 9 nimeä, Äänityskaluston varaaminen. 8 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunasta Petri Kelpi ja napsauta Varaapainiketta.

4 74 Microsoft Project 2000 Trainer 9 Sulje Varaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla Sulje-painiketta. PROJ Ajoituskaava: Keston, käyttöasteen ja työn tarkasteleminen Kun tehtävä on luotu, mutta sille ei vielä ole varattu resurssia, tehtävällä on kesto mutta siihen ei liity työtä. Miksi ei työtä? Työ edustaa työmäärää, joka resurssilta tai resursseilta kuluu tehtävän tekemiseen. Jos yksi henkilö työskentelee kokoaikaisesti, työnä mitattava aikamäärä on sama kuin kestona mitattava aikamäärä. Työmäärä poikkeaa kestosta vain, jos tehtävälle varataan useita resursseja tai ainoa resurssi ei työskentele kokopäiväisesti. Microsoft Project laskee työn ajoituskaavan avulla: Kesto Käyttöaste = Työ Katsotaanpa esimerkkiä asiasta. Tehtävän 8 kesto on yksi viikko. Lyhytelokuvaprojektissamme yksi viikko on 40 tuntia. (Viikon tuntimäärän saa selville valitsemalla Työkalut-valikosta Asetukset ja napsauttamalla sitten Kalenteri-välilehteä (Calendar).) Kun Janne Mikkonen varattiin tehtävään 8, Microsoft Project käytti 100 % Jannen työajasta tähän tehtävään. Tehtävän 8 ajoituskaava näyttää seuraavalta:

5 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen tunnin tehtävän kesto 100% käyttöaste = 40 tuntia työtä Toisin sanoen kun Janne on varattu tehtävään prosenttisella käyttöasteella, tehtävän pitäisi vaatia 40 tuntia työtä. Tämän voi todeta Microsoft Projectissa tarkastelemalla Tehtävän syöttö -näkymän tehtävälomaketta. Tässä harjoituksessa tarkastellaan projektia Tehtävän syöttö -näkymässä. 1 Napsauta syöttötaulukossa tehtävän 8 nimeä, Kuvauskaluston varaaminen. 2 Valitse Näytä-valikosta Lisää näkymiä (More Views). 3 Valitse Lisää näkymiä -ruudusta Tehtävän syöttö (Task Entry) ja napsauta sitten Käytä-painiketta (Apply). Tehtävän syöttö -lomake tulee Microsoft Project -ikkunan alaosaan. 5 Resurssien varaaminen VIHJE Saat Tehtävän syöttö -lomakkeen Gantt-kaaviossa näkyviin nopeasti myös valitsemalla Ikkuna-valikosta Jaa (Split).

6 76 Microsoft Project 2000 Trainer Tehtävän syöttö -näkymässä ikkunan yläosassa on Gantt-kaavionäkymä ja alaosassa Tehtävän syöttö -lomake. Tehtävän syöttö -lomakkeessa näkyvät samanaikaisesti ajoituskaavan kaikki kolme muuttujaa: tehtävän kesto Kestokentässä (Duration), resurssin käyttöaste Käyttöaste-sarakkeessa (Units) ja niistä saatava tehtävän varauksen työmäärä Työ-sarakkeessa (Work). Näihin arvoihin viitataan usein tällä oppitunnilla, jotta opit ymmärtämään, miten Microsoft Project luo arvot. PROJ Useiden resurssien varaaminen tehtävälle Seuraavaksi varataan kaksi resurssia yhteen tehtävään, jotta nähdään sen vaikutus tehtävän kokonaiskestoon. Oletusarvon mukaan Microsoft Project käyttää työmäärään perustuvaa ajoitusmenetelmää. Tämä tarkoittaa, että tehtävän työ pysyy vakiona siihen varattavien resurssien määrästä riippumatta. Microsoft Project käyttää työmäärään perustuvaa ajoitusta vain, kun resursseja varataan tai niitä poistetaan tehtävistä. Kuten edellä nähtiin, tehtävän edustaman työn määrä määritetään, kun resurssi tai resurssit alunperin varataan tehtävälle. Jos tehtävään lisätään myöhemmin uusia resursseja, työn määrä ei muutu, mutta tehtävän kesto lyhenee automaattisesti. Päinvastaisessa tilanteessa on ehkä alunperin varattu tehtävälle useita resursseja ja jokin resursseista poistetaan myöhemmin. Jos tämä tehdään, kun käytössä on työmäärään perustuva ajoitus, tehtävän työn määrä pysyy ennallaan, mutta kesto eli aika, joka jäljellä olevilta resursseilta kuluu tehtävän tekemiseen lyhenee. Seuraava esimerkki selventää työmäärään perustuvan ajoituksen vaikutusta, kun tehtävälle varataan resursseja. Olemme lisänneet syöttötaulukkoon Työsarakkeen ja keskitymme tässä taulukon Kesto- ja Työ-sarakkeisiin sekä eri resurssien Käyttöaste- ja Työ-sarakkeisiin Tehtävän syöttö -lomakkeessa. Aloitetaan tehtävällä, jonka kesto on 24 tuntia (3 päivää) ja jolle ei vielä ole varattu resursseja. Koska haluamme, että tehtävän kesto lyhenee, lisäämme siihen uusia resursseja (alkuperäisen varauksen jälkeen), joten pidämme tehtävän työmäärään perustuvan ajoituksen käytössä.

7 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen 77 Seuraavaksi tehdään alkuvaraus: yksi resurssi 100 % käyttöasteella. Muistat ehkä aiemmasta, että tehtävällä on työarvo vasta sen jälkeen, kun tehtävälle on varattu resurssi. Resurssin ensimmäisen varauksen jälkeen sekä tehtävän kesto että työn arvo ovat 24 tuntia. 5 Resurssien varaaminen VIHJE Jos varaat aluksi kaksi resurssia tehtävälle, jonka kesto on 24 tuntia, Microsoft Project ajoittaa kummankin resurssin työskentelemään 24 tuntia ja tehtävän työn määräksi tulee 48 tuntia. Jos kuitenkin varaat ensin yhden resurssin tehtävälle, jonka kesto on 24 tuntia ja lisäät myöhemmin toisen resurssin, Microsoft Project ajoittaa työmäärään perustuvan ajoituksen vuoksi kummallekin resurssille 12 tuntia, jolloin tehtävään tulee yhteensä 24 tuntia työtä. Muista, että työmäärään perustuva ajoitus muuttaa tehtävän kestoa vain, jos tehtävään lisätään tai siitä poistetaan resursseja.

8 78 Microsoft Project 2000 Trainer Seuraavaksi varataan toinen resurssi. Myös se varataan 100 % käyttöasteella. Koska työmäärään perustuva ajoitus on käytössä, tehtävän työn määränä pysyy 24 tuntia, mutta työ on jaettu kahdelle resurssille. Siksi tehtävän kesto lyhenee 24 tunnista 12 tuntiin. Resurssin käyttöastearvot määrittävät, miten Microsoft Project jakaa työn resurssien kesken. Tässä esimerkissä varattiin molemmat resurssit 100 % käyttöasteella, joten ne jakavat työn tasan. Jos jompikumpi resurssi olisi varattu jollakin muulla kuin 100 % käyttöasteella, työ olisi jaettu resurssien kesken suhteessa. Voisimme esimerkiksi varata Sari Heisalan aluksi 24 tunnin tehtävään 100 % käyttöasteella. Jos lisäisimme myöhemmin Seppo Kuurilan 50 % käyttöasteella, Sari käyttäisi tehtävään 16 tuntia ja Seppo 8 tuntia.

9 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen 79 Työ-sarakkeen tai Tehtävien syöttö -lomakkeen ei tarvitse olla näkyvissä, jotta työmäärään perustuva ajoitus olisi käytössä. Olemme ottaneet ne esiin ajoituslaskelmien kuvailemista varten. Työmäärään perustuva ajoitus on oletusarvoisesti käytössä Microsoft Projectissa. Sen voi kuitenkin poistaa käytöstä jollekin tehtävälle tai kaikille projektiin syötettäville uusille. Tässä harjoituksessa varataan useita resursseja yhdelle tehtävälle ja havaitaan sen vaikutus tehtävän kestoihin. 1 Napsauta syöttötaulukossa tehtävän 2 nimeä, Käsikirjoituksen tarkistaminen. 2 Napsauta Tehtävän syöttö -lomakkeen Resurssin nimi -saraketta heti sarakeotsikon alapuolella. Napsauta esiin tulevaa pientä nuolta alaspäin. 3 Valitse Resurssin nimi -luettelosta Seppo Kuurila ja napsauta lomakkeen oikeassa yläkulmassa olevaa nuolipainiketta. Seppo Kuurila varataan tehtävälle 2. Ajoituskaava näyttäisi nyt tältä: 80 tunnin (eli 2 viikon) tehtävän kesto 100% käyttöaste = 80 tuntia työtä Seuraavaksi varataan tehtävälle toinen resurssi tehtävälomakkeessa. 4 Napsauta tehtävälomakkeessa välittömästi Seppo Kuurilan nimen alla olevaa kohtaa ja napsauta esiin tulevaa pientä nuolta. 5 Valitse Sari Heisala ja napsauta OK-painiketta. Myös Sari Heisala varataan tehtävälle 2. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. 5 Resurssien varaaminen

10 80 Microsoft Project 2000 Trainer Kuten huomaat Kesto-kentästä ja Gantt-kaaviosta, Microsoft Project lyhensi tehtävän 2 kestoa 2 viikosta yhteen viikkoon. Tarvittava työmäärä on yhä 80 tuntia, kuten silloinkin, kun vain Seppo oli varattu tehtävään, mutta työ on jaettu tasan Sepon ja Sarin kesken. Työmäärään perustuva ajoitus toimii näin. Jos tehtävään lisätään resursseja alkuperäisen varauksen jälkeen, kokonaistyömäärä pysyy samana, mutta se jaetaan varattujen resurssien kesken. Myös tehtävän kesto lyhenee vastaavasti. Tehtävälomakkeen Työmäärään perustuva -valintaruutu (Effort Driven) kertoo, että työmäärään perustuva ajoitus on käytössä tehtävälle 2. Ajoituskaava näyttää nyt tältä: 40 tunnin (eli 1 viikon) tehtävän kesto 200% käyttöaste = 80 tuntia työtä Kaavan 200 % käyttöaste on Sepon 100 % ja Sarin 100 % summa. 80 tunnin työmäärä on Sepon 40 tuntia plus Sarin 40 tuntia. Tehtävän 2 keston lyhenemisestä seuraa myös, että seuraajatehtävien alkamispäivät muuttuvat. Oppitunnilla 3 luotiin näiden tehtävien alusta loppuun -riippuvuussuhteita. Tässä esimerkissä huomaat, että riippuvuussuhteiden käyttö on parempi vaihtoehto kuin kiinteiden alkamis-

11 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen 81 ja päättymispäivien käyttö. Microsoft Project muuttaa niiden seuraajien alkamispäiviä, joita ei rajoita kiinteä alkamis- tai päättymispäivä. Seuraavaksi varataan useita resursseja tehtävälle 3. 6 Napsauta syöttötaulukossa tehtävän 3 nimeä, Käsikirjoituksen purkaminen ja aikatauluttaminen. 7 Napsauta tehtävälomakkeessa Resurssin nimi -sarakkeen ensimmäistä riviä. Valitse luettelosta Seppo Kuurila ja napsauta OK-painiketta. 8 Napsauta heti Sepon nimen alapuolella olevaa kohtaa. 9 Valitse Jouni Toronen ja napsauta OK-painiketta. Microsoft Project lyhentää tehtävän 3 kestoa 2 viikosta hieman yli yhteen viikkoon ja muuttaa kaikkien seuraajien alkamispäiviä. Resurssien varaaminen 5 Katsotaan, miten Microsoft Project laski arvot, kun ajoituskaavan arvot eivät tällä kertaa ole kokonaislukuja. " Tehtävän kesto 45,7 tuntia (eli 1,14 viikkoa) saadaan jakamalla 80 tuntia 175 % käyttöasteella. " Sepon työmäärä, 45,7 tuntia edustaa 100 % käyttöastetta kerrottuna 45,7 tunnin tehtävän kestolla.

12 82 Microsoft Project 2000 Trainer " Jounin työmäärä, 34,28 tuntia edustaa 75 % käyttöastetta kerrottuna 45,7 tunnin tehtävän kestolla. Tekeekö Seppo tosiaankin töitä tässä tehtävästä tasan 45,7 tuntia ja Jouni 34,28 tuntia? Tuskinpa. Microsoft Project pystyy tuottamaan tämänkaltaisia lukuja, jotka ovat kyllä matemaattisesti tarkkoja, mutta luultavasti käytännön kannalta liian tarkkoja. Ei se mitään. Tärkeintä on ymmärtää, miten ohjelma muodostaa luvut. Tämän harjoituksen lopuksi varataan useita resursseja tehtävälle Varaa resurssit -valintaikkunan avulla. 10 Napsauta Gantt-kaaviossa tehtävän 5 nimeä, Kuvauspaikkojen etsiminen. 11 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. Esiin tulee Varaa resurssit -valintaikkuna. 12 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta Johanna Ruskanen ja napsauta sitten Varaa-painiketta. Johanna Ruskasen nimen viereen tulee valintamerkki, joka ilmaisee, että hänet on varattu aluksi valitsemallesi tehtävälle. 13 Valitse Nimi-sarakkeesta Janne Mikkonen ja napsauta Varaa-painiketta. Tehtävän 5 kesto lyhenee ja kaikkien seuraajien alkamispäiviä muutetaan sen mukaan. Milloin työmäärään perustuvaa ajoitusta kannattaa käyttää? Kannattaa miettiä, miten paljon työmäärään perustuvaa ajoitusta kannattaa käyttää projektin tehtävissä. Jos esimerkiksi yhdeltä resurssilta kuluu tehtävän tekemiseen 10 tuntia, voisivatko 10 resurssia tehdä sen yhdessä tunnissa? Entä 20 resurssia 30 minuutissa? Tuskinpa. Luultavasti resurssit haittaisivat toistensa toimintaa ja tehtävän tekemiseen tarvittaisiin ylimääräistä koordinointia. Jos tehtävä on kovin monimutkainen, resurssin täysitehoinen osallistuminen saattaa edellyttää huomattavaa määrää harjoittelua. Kokonaistuottavuus voi jopa laskea, jos tehtävälle varataan useita resursseja. Työmäärään perustuvan ajoituksen käytöstä ei ole olemassa ainoaa oikeaa sääntöä. Projektipäällikkönä sinun tehtäväsi onkin analysoida projektin tehtävissä tarvittavaa työtä ja tehdä mahdollisimman hyviä päätöksiä.

13 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen Sulje Varaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla Sulje-painiketta. Resurssien varaaminen PROJ Resurssien varaaminen ilman työmäärään perustuvaa ajoitusta Työmäärään perustuva ajoitus ei ehkä sovi projektin kaikille. Sen voi tarvittaessa poistaa käytöstä. Tehtävä voi olla esimerkiksi viinin seuraaminen sen käymisen aikana. Aikaa kuluu saman verran riippumatta siitä, montako resurssia tehtävälle varataan. Jos tehtävään lisätään resursseja, kun työmäärään perustuva ajoitus on pois käytöstä, tehtävän kesto pysyy vakiona ja tehtävän kokonaistyömäärä kasvaa. Mistä tämä johtuu? Katsotaanpa taas ajoituskaavaa: Kesto Käyttöaste = Työ Jos tehtävälle varattujen resurssien määrän ei kuuluisi vaikuttaa tehtävän kestoon, resurssien lisäämisen täytyy kasvattaa kokonaistyömäärää. Esimerkiksi tiiliseinän rakentamistehtävän keston pitäisi lyhentyä, jos muurarin apuna on hanslankari (työmäärään perustuva ajoitus käytössä). Tehtävän keston ei kuitenkaan pitäisi lyhentyä, jos tehtävälle varataan myös pomo (työmäärään perustuva ajoitus pois käytöstä). Pomo tekee kyllä työtä, mutta hänen työnsä ei suoranaisesti auta muurarien työtä.

14 84 Microsoft Project 2000 Trainer Tässä harjoituksessa otetaan tehtävän työmäärään perustuva ajoitus pois käytöstä ja varataan tehtävälle useita resursseja. 1 Napsauta syöttötaulukossa tehtävän 4 nimeä, Tuotantohaitarien tekeminen. 2 Poista tehtävälomakkeessa Työmäärään perustuva -valintaruudun valinta. 3 Napsauta tehtävälomakkeessa Resurssin nimi -sarakkeen ensimmäistä riviä. Valitse luettelosta Seppo Kuurila ja napsauta OK-painiketta. 4 Napsauta Seppo Kuurilan nimen alapuolella Jouni Torsolan nimeä ja napsauta sitten OK-painiketta. 5 Napsauta Jouni Tuurilan nimen alapuolella Kimmo Josian nimeä ja napsauta sitten OK-painiketta. Kuten huomaat, tehtävän kesto pysyy samana sille varattujen resurssien määrästä riippumatta. Microsoft Project varaa jokaisesta resurssista sen oman työmäärän, mikä lisää tehtävän työn kokonaismäärää. Ajoituskaava näyttää nyt tältä: 160 tunnin (eli 20 päivä) tehtävän kesto 275% käyttöaste = 440 tuntia työtä

15 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen 85 " 275 % käyttöaste on Sepon 100 % plus Jounin 75 % plus Kimmon 100 %. " 440 työtuntia on Sepon 160 tunnin, Jounin 120 tunnin ja Kimin 160 tunnin yhteismäärä. Poista harjoituksen lopuksi työmäärään perustuva ajoitus käytöstä ja varaa tehtävälle useita resursseja Tehtävän tiedot -valintaikkunassa. 6 Napsauta syöttötaulukossa tehtävän 6 nimeä, Kuvauspaikkojen valitseminen. 7 Napsauta vakiotyökalurivin Tehtävän tiedot -painiketta (Task information). Esiin tulee Tehtävän tiedot -valintaikkuna. 8 Napsauta Lisäasetukset-välilehteä (Advanced). 9 Poista Työmäärään perustuva -valintaruudun valinta ja napsauta sitten Resurssit-välilehteä (Resources). 10 Napsauta heti Resurssin nimi -sarakeotsikon alla olevaa kohtaa. 11 Valitse Resurssin nimi -luettelosta Johanna Ruskanen. 12 Valitse Resurssin nimi -sarakkeessa Johanna Ruskasen nimen alla olevaa kohtaa ja valitse sitten Seppo Kuurila. 13 Valitse Resurssin nimi -sarakkeessa Seppo Kuurilan nimen alla olevaa kohtaa, valitse sitten Sari Heiskalan nimi ja paina Enteriä. 5 Resurssien varaaminen 14 Sulje Tehtävän tiedot -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Huomaat Gantt-kaaviosta ja tehtävälomakkeesta, että tehtävälle 6 on varattu kolme resurssia, joiden työmäärään perustuva ajoitus on poistettu käytöstä.

16 86 Microsoft Project 2000 Trainer Työmäärään perustuvan ajoituksen poistaminen ja resurssien varaaminen Tehtävän tiedot -valintaikkunassa on jälleen esimerkki siitä, että saman tehtävän voi tehdä Microsoft Projectissa monella eri tavalla omien mieltymysten mukaan. Resurssivarauksen poistaminen Tehtävästä voi milloin tahansa poistaa resurssin. Siihen on useita syitä, esimerkiksi seuraavanlaisia: " havaitset, ettei resurssia tarvita tehtävän tekemiseen " resurssi ei ole käytettävissä (se on esimerkiksi lomalla), kun tehtävän aika on, ja tehtävälle on varattava toinen resurssi " laiteresurssi särkyy ja tilalle on hankittava toinen laite. Jos tehtävällä on käytössä työmäärään perustuva ajoitus, resurssin poistaminen pidentää tehtävän kestoa ja työ jaetaan uudelleen jäljelle jääneille resursseille. Jos työmäärään perustuva ajoitus ei ole käytössä, resurssin poistaminen vähentää tehtävän työmäärää, mutta ei vaikuta sen kestoon. Työmäärään perustuva ajoitus ei ole käytössä tehtävällä 6. Tehtävän 6 ajoituskaava näyttää ennen resurssivarauksen poistoa tältä: 80 tunnin (eli 2 viikon) tehtävän kesto 300% käyttöaste = 240 tuntia työtä Tässä harjoituksessa poistetaan tehtävälle varattu resurssi. 1 Valitse tehtävälomakkeesta Johanna Ruskanen. 2 Paina Delete-näppäintä ja napsauta sitten tehtävälomakkeen oikeassa yläkulmassa olevaa OK-painiketta. Johanna Ruskanen poistetaan tehtävästä.

17 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen 87 5 Tehtävän 6 ajoituskaava näyttää seuraavalta: 80 tunnin (eli 2 viikon) tehtävän kesto 200% käyttöaste = 160 tuntia työtä Työn kokonaismäärä väheni, kun tehtävästä poistettiin resurssi. Seuraavaksi piilotetaan tehtävälomake. Resurssien varaaminen 3 Valitse Ikkuna-valikosta (Window) Poista jako (Remove Split). Materiaaliresurssien varaaminen Saat demonstraation eri tavoista varata resursseja kaksoisnapsauttamalla Microsoft Project 2000 Step by Step - CD-levyn Multimediakansion Assign Resources - kuvaketta. Oppitunnilla 4 luotiin materiaaliresurssi 16 mm filmi. Tässä elokuvaprojektissa halutaan seurata filmin käyttöä ja sen kustannuksia. Materiaaliresurssin varauksessa voidaan käsitellä kustannuksia kahdella tavalla: " voidaan määrittää kiinteä yksikkömäärä resurssia tehtävälle. Microsoft Project määrittää kokonaiskustannuksen kertomalla resurssin yksikkökustannuksen käytettyjen yksikköjen määrällä. " voidaan määrittää muuttuva yksikkömäärä resurssia tehtävälle. Microsoft Project muuttaa resurssin määrää ja kustannusta, kun tehtävän kesto muuttuu.

18 88 Microsoft Project 2000 Trainer Tässä harjoituksessa varataan materiaaliresurssi 16 mm filmi tehtävälle ja syötetään kiinteähintainen kustannus. Oppitunnilla 8 opitaan käyttämään materiaaliresurssien muuttuvia hintoja. 1 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. Esiin tulee Varaa resurssit -valintaikkuna. Aiot kuvata 60 minuuttia filmiä kuvauspaikkoja etsiessäsi. Koska 16 mm filmiä käytetään 12 metriä minuutissa, 60 minuuttia on 720 metriä filmiä. 2 Napsauta Gantt-kaaviossa tehtävän 5 nimeä, Kuvauspaikkojen etsiminen. 3 Vieritä Varaa resurssit -valintaikkunan materiaaliresurssiluetteloa, kunnes esiin tulee 16 mm filmi -resurssi ja valitse sen Käyttöaste-kenttä (Units). 4 Kirjoita 720 ja napsauta sitten Varaa-painiketta (Assign). Koska 16 mm filmi on materiaaliresurssi, se ei voi tehdä työtä. Siksi resurssin varaaminen ei vaikuta tehtävän kestoon.

19 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen 89 Uuden resurssin luominen ja sen varaaminen tehtävälle Tässä vaiheessa olet luonut resursseja ja varannut niitä kahden eri toiminnon avulla. Varaa resurssit -valintaikkunassa voit tehdä molemmat vaiheet samanaikaisesti. Tässä harjoituksessa luodaan resursseja ja varataan niitä Varaa resurssit -valintaikkunassa. 1 Napsauta Varaa resurssit -valintaikkunassa Nimi-sarakkeen ensimmäistä tyhjää solua, kirjoita Meri Sermanen ja paina Enteriä. 2 Valitse Meri Sermasen nimi ja napsauta sitten Varaa-painiketta. Meri Sermanen on uusi kuvausassistentti, joka lisätään projektin resurssiluetteloon. Seuraavaksi tallennat hänen kustannustietonsa. 3 Kaksoisnapsauta Meri Sermasen nimeä. Esiin tulee Resurssin tiedot -valintaikkuna. 4 Napsauta Kustannukset-välilehteä (Costs). 5 Kirjoita Normaali korvaus -kenttään (Standard Rate) 117/h ja paina Enteriä. 6 Sulje Resurssin tiedot -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. 7 Sulje Varaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla Sulje-painiketta. Merillä on oma 16 mm kamera, jota haluat käyttää kuvauspaikkojen etsinnässä. Et kuitenkaan halua, että kameran varaaminen vaikuttaa tehtävän kestoon. Kamera ei tee samanlaista työtä kuin henkilöresurssit. Poistat seuraavaksi työmäärään perustuvan ajoituksen käytöstä tehtävän 5 osalta ja syötät kameraresurssin tiedot. 8 Napsauta vakiotyökalurivin Tehtävän tiedot -painiketta. 9 Napsauta Lisäasetukset-välilehteä ja poista Työmäärään perustuva - valintaruudun valinta. 10 Napsauta Resurssit-välilehteä. 11 Napsauta Resurssin nimi -sarakkeen ensimmäistä tyhjää solua, kirjoita Merin 16 mm kamera ja paina Enteriä. 5 Resurssien varaaminen

20 90 Microsoft Project 2000 Trainer 12 Sulje Tehtävän tiedot -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Meri ja hänen 16 mm kameransa on varattu tehtävälle 5. Koska Meri varattiin, kun työmäärään perustuva ajoitus oli käytössä, hän lyhentää tehtävän kokonaiskestoa. Merin 16 mm kamera ei kuitenkaan vaikuta tehtävän kestoon. VIHJE Microsoft Projectissa voi luoda resursseja monissa paikoissa, joissa resursseja voi varata (esimerkiksi tehtävälomakkeessa ja Varaa resurssit -valintaikkunassa). Tämä harjoitus päättää lyhytelokuvaprojektin esisuunnitteluvaiheen. Seuraavilla oppitunneilla tarkennetaan tehtävien, resurssien ja varausten tietoja. Oppitunnin yhteenveto Tällä oppitunnilla opeteltiin varaamaan resursseja ja selitettiin, miten työmäärään perustuva ajoitus vaikuttaa tehtävän kestoihin, kun tehtävään lisätään resursseja tai niitä poistetaan siitä. Jos haluat jatkaa seuraaville oppitunneille: 1 Tallenna Lyhytelokuvaprojekti 05 -tiedostoon tehdyt muutokset napsauttamalla vakiotyökalurivin Tallenna-painiketta. Tallenna tiedosto ilman perusaikataulua.

21 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen 91 2 Sulje tiedosto valitsemalla Tiedosto-valikosta Sulje. Jos et halua jatkaa seuraaville oppitunneille: # Valitse Tiedosto-valikosta Lopeta (Exit). Sanasto Ajoituskaava Ajatus, jonka perusteella Microsoft Project laskee työmäärän tehtävän keston ja sille varattujen resurssiyksikköjen perusteella. Ajoituskaava on Kesto Käyttöaste = Työ. Kesto Tehtävän koko työajan kesto tehtävän alkamispäivästä sen päättymispäivään. Kesto on yksi ajoituskaavan muuttujista: Kesto Käyttöaste = Työ. Käyttöaste Vakiintunut tapa mitata resurssin kapasiteettia työhön, kun resurssi varataan tehtävälle Microsoft Projectissa. Käyttöaste on yksi ajoituskaavan muuttujista: Kesto Käyttöaste = Työ. Rajoitus Tehtävän alkamis- tai päättymispäivää koskeva rajoittava tekijä, esimerkiksi täytyy alkaa tällöin tai alkaa aikaisintaan. Työ Tehtävän suorittamiseen tarvittavan työn kokonaismäärä. Työtä mitataan henkilötunteita. Se ei aina ole sama kuin tehtävän kesto. Työ on yksi ajoituskaavan muuttujista: Kesto Käyttöaste = Työ. Työmäärään perustuva ajoitus Ajoitusmenetelmä, jossa tehtävän työmäärä pysyy vakiona sille varattujen resurssien määrästä riippumatta. Jos tehtävään lisätään resursseja, sen kesto lyhenee, mutta työmäärä pysyy samana. Työ jaetaan varattujen resurssien kesken. Työmäärään perustuva ajoitus on Microsoft Projectissa oletusarvon mukaan käytössä, mutta sen voi poistaa käytöstä mille tahansa tehtävälle. Varaus Työresurssin (ihmiset tai laitteet) sovittaminen tehtävään työn suorittamiseksi. Myös materiaaliresursseja voi varata tehtävälle, mutta se ei vaikuta työhön tai kestoon. 5 Resurssien varaaminen Tiivistelmä Resurssin varaaminen tehtävälle Varaa resurssi -valintaikkunassa 1 Valitse Näkymä-palkista Gantt-kaavio. 2 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. 3 Valitse syöttötaulukosta sen tehtävän nimi, jolle haluat varata resurssin.

22 92 Microsoft Project 2000 Trainer 4 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta resurssi ja napsauta sitten Varaa-painiketta. Tehtävälomakkeen näyttäminen Gantt-kaavion alla 1 Valitse näkymäpalkista Gantt-kaavio. 2 Valitse Näytä-valikosta Lisää näkymiä (More Views). 3 Valitse Näkymät-ruudusta Tehtävän syöttö (Task Entry) ja napsauta sitten Käytä-painiketta (Apply). Tehtävälomakkeen piilottaminen, kun Gantt-kaavio on näkyvissä # Valitse Ikkuna-valikosta Poista jako. Resurssin varaaminen tehtävälle tehtävälomakkeessa 1 Valitse syöttötaulukosta sen tehtävän nimi, jolle haluat varata resurssin. 2 Napsauta tehtävälomakkeessa heti Resurssin nimi -sarakeotsikon alla olevaa kohtaa. 3 Valitse Resurssin nimi -luettelosta haluamasi resurssin nimi ja napsauta lomakkeen oikeassa yläkulmassa olevaa OK-painiketta. Työmäärään perustuvan ajoituksen poistaminen käytöstä valitulle tehtävälle # Poista tehtävälomakkeessa Työmäärään perustuva -valintaruudun valinta. TAI 1 Napsauta vakiotyökalurivin Tehtävän tiedot -painiketta. 2 Napsauta Lisäasetukset-välilehteä. 3 Poista Työmäärään perustuva -valintaruudun valinta. Tehtävän varauksen poistaminen tehtävälomakkeessa 1 Valitse syöttötaulukosta sen tehtävän nimi, jonka resurssivarauksen haluat poistaa. 2 Napsauta tehtävälomakkeessa resurssin nimeä, paina Delete-näppäintä ja napsauta sitten tehtävälomakkeen oikeassa yläkulmassa olevaa OKpainiketta. Kiinteän resurssimäärän varaaminen tehtävälle Varaa resurssi -valintaikkunassa 1 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. 2 Valitse syöttötaulukosta sen tehtävän nimi, jolle haluat varata materiaaliresurssin.

23 Oppitunti 5 Resurssien varaaminen 93 3 Syötä Varaa resurssit -valintaikkunan Käyttöaste-sarakkeeseen materiaaliresurssin käyttöaste ja napsauta sitten Varaa-painiketta. Resurssin luominen ja varaaminen tehtävälle Varaa resurssi -valintaikkunassa 1 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. 2 Valitse syöttötaulukosta sen tehtävän nimi, jolle haluat varata resurssin. 3 Napsauta Varaa resurssit -valintaikkunassa Nimi-sarakkeen ensimmäistä tyhjää solua. Kirjoita uuden resurssin nimi ja paina Enteriä. 4 Kaksoisnapsauta uuden resurssin nimeä, syötä Varaa resurssit - valintaikkunassa haluamasi tiedot ja napsauta OK-painiketta. 5 Napsauta Varaa resurssit -valintaikkunassa Varaa-painiketta. Resurssien varaaminen 5

24

Varaustietojen hienosäätäminen

Varaustietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 177 8 Varaustietojen hienosäätäminen ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: korvata varauksen resurssin toisella resurssilla käyttää eri korvauksia erilaisiin tehtäviin varatulle

Lisätiedot

Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen

Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen OPPITUNTI 359 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ajoittaa uudelleen keskeytetyn tehtävän jäljellä olevan työn muokata resurssivarausten työmääriä

Lisätiedot

Resurssien määrittäminen

Resurssien määrittäminen OPPITUNTI 53 4 Resurssien määrittäminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVOPOTI KESTO 40 min syöttää resurssien perustietoja ihmisistä, jotka työskentelevät projekteissa syöttää resurssien perustietoja

Lisätiedot

Kertaus & harjoittelu

Kertaus & harjoittelu OSA 95 1 Kertaus & harjoittelu Kertaat ja harjoittelet seuraavia taitoja: ARVIOITU KESTO 10 min tehtävien nimien ja kestojen luominen Gantt-kaavionäkymässä ja tehtävien linkittäminen resurssien nimien

Lisätiedot

Tehtävien tietojen hienosäätäminen

Tehtävien tietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 101 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: muuttaa projektin työaikaa ja määrittää päiviä vapaa-ajaksi luoda tehtäväkalenterin ja käyttää sitä tehtävissä ARVIOITU KESTO 0 min. syöttää limitysaikoja

Lisätiedot

Liikkuminen Microsoft Projectissa

Liikkuminen Microsoft Projectissa OPPITUNTI 11 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 20 min käynnistää Microsoft Projectin ja luoda malliin perustuvan projektitiedoston käyttää ja mukauttaa

Lisätiedot

Toistuvan tehtävän määrittäminen

Toistuvan tehtävän määrittäminen 122 Microsoft Project 2000 Trainer Toistuvan tehtävän määrittäminen PROJ2000-1-3 Useimmissa projekteissa on toistuvia tehtäviä, esimerkiksi henkilöstökokouksia, tilanneraporttien tekemistä ja julkaisemista

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Projektin etenemisen seuraaminen

Projektin etenemisen seuraaminen OPPITUNTI 307 14 Projektin etenemisen seuraaminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: tallentaa projektin nykyiset arvot perusaikatauluna kirjata toteutuneen työn tiettyyn päivään asti ARVIOITU KESTO 40 min

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Resurssitietojen hienosäätäminen

Resurssitietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 147 7 Resurssitietojen hienosäätäminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 40 min päivittää resurssikalentereita määrittää resurssin saatavuuden vaihteluja määrittää resurssille eri

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Tehtävien syöttäminen ja järjesteleminen

Tehtävien syöttäminen ja järjesteleminen OPPITUNTI 31 3 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: syöttää tehtävätietoja ARVIOITU KESTO 45 min arvioida, miten kauan kukin tehtävä kestää ja syöttää tehtävien kestoja jakaa pitkiä tehtäviä lyhyempikestoisiin

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Projektitietojen tulostaminen

Projektitietojen tulostaminen OPPITUNTI 231 10 Projektitietojen tulostaminen ARVIOITU KESTO 20 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: piirtää Gantt-kaavioon objekteja, esimerkiksi tekstikehyksiä tai nuolia muuttaa näkymän sivunasetuksia

Lisätiedot

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent MS Project - yliopistolla käytössä versio 2003, ei lue suoraan 2007 versiolla tehtyjä - versioon 2003 saatavilla Service Pack 3, jossa konvertteri version 2007 tiedostojen lukemiseen, ei asennettu vielä

Lisätiedot

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN Sisäänkirjautuminen ja käytön aloittaminen Jos olet jo kirjautunut organisaation verkkoon, kirjaudu sisään käynnistämällä Lync. 1.Valitse Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Microsoft

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Microsoft Projectin mukauttaminen

Microsoft Projectin mukauttaminen LIITE 385 C Microsoft Projectin mukauttaminen Tässä liitteessä kuvataan yleisimpiä tapoja mukauttaa Microsoft Projectia käyttäjän tarpeiden mukaan. Jotkin Microsoft Projectin mukauttamisasetukset ovat

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Office 365:n kalenterin käyttäminen

Office 365:n kalenterin käyttäminen Sisällys Office 365:n kalenterin käyttäminen... 2 Kalenterin näkymä... 2 Uuden kalenteritapahtuman luominen... 3 Kalenteritapahtuman muuttaminen tai poistaminen... 4 Kalenterin jakaminen... 5 Useamman

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät 1 Oppilaan pikaopas Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät Kun avaat Project 2013 -ohjelman, näet ensimmäisenä pelkistetyn näkymän. Uusi Project 2013 voi auttaa projektinhallinnassa kuten esim. projektitietojen

Lisätiedot

AJANVARAUKSEN TEKEMINEN (YLEISEEN RESURSSIIN)

AJANVARAUKSEN TEKEMINEN (YLEISEEN RESURSSIIN) OHJE 1(10) AJANVARAUKSEN TEKEMINEN (YLEISEEN RESURSSIIN) Tavastiassa on muutama yleinen resurssi, joiden varauksen voi tehdä GroupWisen kalenteriin. Merkinnän tekeminen ei edellytä oman kalenterin käyttämistä.

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Backup Premium Pikakäyttöopas

Backup Premium Pikakäyttöopas Tietoja Memeo Backup Premium on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Automaattisesti varmuuskopioimalla Memeo Backup Premium pystyy palauttamaan arvokkaat ja

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Tukipyyntö-toiminnon ohje

Tukipyyntö-toiminnon ohje Tukipyyntö-toiminnon ohje Diagnoosilaitteen teknisen tukipyyntötoiminnon avulla avataan teknistä tukea koskeva asiakirja, joka sisältää tietoja ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Sen kautta saadaan käyttöön

Lisätiedot

Tietojen jakaminen useiden projektien kesken

Tietojen jakaminen useiden projektien kesken OPPITUNTI 271 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 40 min luoda resurssivarannon tarkastella resurssien varauksia useissa projekteissa muuttaa

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa

Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa OPPITUNTI 257 12 Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa ARVIOITU KESTO 25 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: leikata ja liittää tietoja Microsoft Projectiin ja Projectista avata tuonti- ja

Lisätiedot

Siirtyminen Access 2010 -versioon

Siirtyminen Access 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Access 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Access 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen OKLV120 Demo 7 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Tekstin sanat allekkain Kirjoita teksti Wordiin tai kopioi teksti, laitetaan teksti joka sana eri riville Valitse Muokkaa > Etsi ja korvaa

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Hakemisto. Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia

Hakemisto. Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia 417 Hakemisto Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia A Aika Katso myös Viive, Limitysaika Aika määritelmä 10, 68, 371 vapaa-aika 149-151 projektin rajoituksena

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti OPPITUNTI 245 11 Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti ARVIOITU KESTO 20 min PROJ2000-3-4 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ottaa tilannekuvan Gantt-kaavionäkymästä julkaista Microsoft Project -tietoja

Lisätiedot

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja.

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Voit mukauttaa tämän alueen,

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Muuttujien määrittely

Muuttujien määrittely Tarja Heikkilä Muuttujien määrittely Määrittele muuttujat SPSS-ohjelmaan lomakkeen kysymyksistä. Harjoitusta varten lomakkeeseen on muokattu kysymyksiä kahdesta opiskelijoiden tekemästä Joupiskan rinneravintolaa

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Kansiomaksaminen. 1. Uuden maksun ja kansion tekeminen...2. 2. Maksun tietojen tarkistaminen...3. 3. Maksun hyväksyminen ja kansion sulkeminen...

Kansiomaksaminen. 1. Uuden maksun ja kansion tekeminen...2. 2. Maksun tietojen tarkistaminen...3. 3. Maksun hyväksyminen ja kansion sulkeminen... Kansiomaksaminen Voit maksaa Business Onlinessa kahdella tavalla: perinteisesti tai kansiomaksaminen avulla. On suositeltavaa, että käytät pääsääntöisesti vain jompaa kumpaa tapaa, jotta maksuja ei jää

Lisätiedot

TTS kannattavuuslaskentaohjelma

TTS kannattavuuslaskentaohjelma TTS kannattavuuslaskentaohjelma Käyttöönotto TTS kannattavuuslaskentaohjelma on suunniteltu yrittäjän apuvälineeksi yrityksen keskeisten kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Ohjeet Google kalenteriin Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Valitse käyttämäsi kalenteri Kalenterivaihtoehtojen vieressä oleva värillinen ruutu ilmaisee näytetäänkö kalenterin tiedot. Tapahtuman

Lisätiedot

TEEMA 2 TAULUKKODATAN KÄSITTELY JA TIEDON VISUALISOINTI

TEEMA 2 TAULUKKODATAN KÄSITTELY JA TIEDON VISUALISOINTI TEEMA 2 TAULUKKODATAN KÄSITTELY JA TIEDON VISUALISOINTI Aulikki Hyrskykari & Juhani Linna LUENTO 3 11.9.2018 TÄMÄ VIIKKO o o Ensimmäinen vertaisarvioinnin määrä-aika umpeutui eilen arviointiin saa lisä-aikaa,

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 14 - Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-14: Kohteiden hakeminen galleriasta Avaa

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

HP Visual Collaboration Room. Aloitus

HP Visual Collaboration Room. Aloitus HP Visual Collaboration Room Aloitus HP Visual Collaboration Room 2.0 First edition: December 2010 Lainsäädännöllistä tietoa Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevia tietoja

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Mukauta tämä alue niin,

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

MS Project 2007. Turun AKK. Oili Niittynen

MS Project 2007. Turun AKK. Oili Niittynen MS Project 2007 Turun AKK Oili Niittynen 2011 MSProject 2007 2/16 Sisällysluettelo 1. Tehtävät... 3 1.1. Aseta ajoituksen alkupäivämäärä... 3 1.2. Määritä perustyöajat... 3 1.3. Luetteloi projektin tehtävät...

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 4 Google Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 Googleen siirtyminen Avaa Firefox- tai Google Crome selain Siirry näkymättömään tilaan Google Cromessa näppäinyhdistelmällä (Ctrl + Shift + N) ja Firefoxissa

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Lomakkeen tekeminen Google Docsilla

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Lomakkeen tekeminen Google Docsilla HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje Lomakkeen tekeminen Google Docsilla Sisällys Lomakkeen tekeminen Google docs:lla... 1 Vastausten tallentaminen... 5 Lomakkeen käyttöönottaminen... 5 Linkin laittaminen

Lisätiedot

Windows 8 -kurssi. Kurssista

Windows 8 -kurssi. Kurssista Windows 8 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Kurssista Maanantaisin ja keskiviikkoisin 9. 16.9.2013 Kolme kertaa 3 x 4 h = 12 h Klo 12:15 15:30 Puolessa välissä pidetään vartin kahvitauko Kännykät

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot