Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen"

Transkriptio

1 OPPITUNTI Projektin ongelmien tunnistaminen ja ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ajoittaa uudelleen keskeytetyn tehtävän jäljellä olevan työn muokata resurssivarausten työmääriä ja korvata tehtävälle varattuja resursseja määrittää varauksille ylityöaikaa ja varata lisäresursseja tehtävien keston lyhentämiseksi. Ongelmien Kun projektin työt ovat alkaneet, varianssin käsitteleminen ei ole kertatapahtuma, vaan projektipäällikön jatkuvaa työtä. Tällä oppitunnilla keskitytään joihinkin varianssiongelmiin, joita projektin töiden edetessä voi tulla ilmi. Käsittelemme näitä ongelmia oppitunnilla 1 esitetyn projektikolmion avulla.

2 360 Microsoft Project 2000 Trainer Kuten oppitunnilla 1 todettiin, aika, kustannukset ja laajuus ovat yhteydessä toisiinsa. Yhden näistä muuttaminen voi vaikuttaa kahteen muuhun. Projektinhallinnassa ongelmien tunnistamiseen, analysoimiseen ja käsittelyyn liittyen ongelmat kannattaa luokitella johonkin näistä kolmesta luokasta. Tällä oppitunnilla käsiteltävät asiat eivät välttämättä ole samoja kuin ongelmat, joita kohtaat omissa projekteissasi. Koska jokainen projekti on yksilöllinen, on mahdotonta ennustaa, millaisiin tilanteisiin joudut. Olemme kuitenkin yrittäneet korostaa joitakin tärkeimpiä asioita lyhytelokuvaprojektin keston puolivälissä ja käyttää ratkaisuja, jotka voivat vaikuttaa moniin projekteissa usein esiintyviin ongelmiin. Tämän oppitunnin harjoituksissa käytetään tiedostoa Musiikkivideoprojekti 16. Avaa kiintolevyn MS Project 2000 SBS Harjoitukset-kansion Osa 4 -kansio. Avaa tiedosto 16A ja tallenna se Osa 4 -kansioon nimellä Lyhytelokuvaprojekti 16. PROJ PROJ2000E-2-1 Aika- ja aikatauluongelmien Aikatauluvarianssia esiintyy lähes varmasti jokaisessa monimutkaisessa projektissa. Aikataulun hallitseminen edellyttää, että projektipäällikkö tietää, milloin varianssi on syntynyt ja miten suuri se on sekä että hän ryhtyy ajoissa korjaustoimiin. Jotkin korjaustoimet aiheuttavat tavallisesti uusia ongelmia aikataulun myöhemmissä vaiheissa. Jos projektisuunnitelma on tehty huolella, tällaiset vaikutukset pitäisi pystyä havaitsemaan. Esimerkiksi tässä harjoituksessa viivytetään tehtävän työtä ennalta-arvaamattoman tapahtuman vuoksi, mutta tämä aiheuttaa seuraajatehtävien ja lopulta myös projektin päättymispäivän siirtymisen.

3 Oppitunti 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja 361 Tässä harjoituksessa raportoidaan seuraavaksi alkamaan ajoitetun tehtävän töitä ja ratkaistaan työn viivästymisongelma, joka liittyy studiolla syntyneeseen ongelmaan. Projektin päättymispäiväongelmaan palataan myöhemmin tällä oppitunnilla. 1 Kaksoisnapsauta Tehtävän nimi -sarakkeessa (Task Name) tehtävän 55 nimeä, Kohtauksen 6 valmistelu. Esiin tulee Tehtävän tiedot -valintaikkuna. 2 Napsauta Yleiset-välilehteä (General). 3 Kirjoita tai valitse Prosenttia valmiina -laatikkoon (Percent Complete) 25 ja napsauta OK-painiketta. Microsoft Project kirjaa tehtävän edistymisen ja näyttää tehtävän osaa vastaavan tilanneviivan tehtävän Gantt-palkissa. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. 16 Ongelmien tunnistaminen ja Olet kuullut, että keskiviikkona 22. elokuuta tapahtui vesivahinko studiossa, jossa kohtaus 6 oli tarkoitus kuvata. Projektin kalusto ei vaurioitunut, mutta siivoustöissä menee seuraavan viikon maanantaihin (27. elokuuta). Käytännössä tapahtuma keskeyttää tuotantotehtävät muutamaksi päiväksi. Seuraavaksi ajoitetaan uudelleen keskeneräinen työ, jotta projekti voi käynnistyä uudelleen maanantaina.

4 362 Microsoft Project 2000 Trainer 4 Osoita Työkalut-valikossa Seuranta-komentoa (Tracking) ja napsauta Päivitä projekti -komentoa (Update Project). Esiin tulee Päivitä projekti -valintaikkuna. 5 Napsauta Ajoita suorittamaton työ alkamaan -valintanappia (Reschedule Uncompleted Work To Start After) ja valitse sitten päivämäärälaatikkoon 26. elokuuta Sulje Päivitä projekti -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Microsoft Project jakaa tehtävän 55 siten, että tehtävän tekemätöntä osaa viivytetään maanantaihin asti. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. Kuten huomaat, tehtävän 55 päättymispäivä ja seuraajatehtävien alkamispäivät ovat siirtyneet, vaikka tehtävän kesto on edelleen kuusi päivää. Vaikka olemme ratkaisseet yhden ongelman, olemme aiheuttaneet ongelmia projektin loppuajalle. Niitä käsitellään seuraavaksi.

5 Oppitunti 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja 363 VIHJE Microsoft Project kyvyn ajoittaa keskeneräiset työt voi poistaa käytöstä niiden tehtävien osalta, joilla on todellista työtä. Valitse Työkalut-valikosta Asetukset (Options). Valitse Asetukset-valintaikkunan Aikataulu-välilehti (Schedule) ja poista Jaa keskeneräiset tehtävät -valintaruudun (Split In-Progress Tasks) valinta. Saat lisätietoa tästä ja Asetukset-valintaikkunan muista asetuksista napsauttamalla valintaikkunan Ohje-painiketta (Help). Kustannus- ja resurssiongelmien Jos projektiin on tallennettu resurssien kustannustietoja, kustannusongelmien voi edellyttää resurssien ja varausten tietojen hienosäätämistä. Resurssivarausten tietojen muuttaminen vaikuttaa kustannusten lisäksi myös tehtävien kestoihin, oli tämä tarkoituksena tai ei. Tutkittuasi tarkemmin sähköasentajien suurta kustannusvarianssia valmisteluja purkutehtävissä toteat, että sähköasentajia tarvitaan oikeastaan vain osalle tehtävien kestosta. Keskustelet asiasta tuotantopäällikön kanssa ja sovitte, että sähköasentajien varaukset jäljellä oleviin valmistelu- ja purkutehtäviin voidaan puolittaa. Kun päivität projektia, otat huomioon myös toisen resurssin odotettavissa olevan lähtemisen. Tässä harjoituksessa muutetaan resurssivarausten työarvoja ja korvataan tulevissa tehtävissä eräs resurssi toisella. 1 Valitse näkymäpalkista Resurssien käyttö (Resource Usage). Esiin tulee Resurssien käyttö -näkymä. 2 Valitse Näytä-valikosta Taulukko: Syöttö (Table: Entry) ja napsauta sitten Käyttö-vaihtoehtoa (Usage). Käyttötaulukko tulee näkyviin resurssien käyttö -näkymässä. 3 Valitse Resurssin nimi -sarakkeesta (Resource Name) resurssin 12, sähköasentaja vieressä olevaa plusmerkkiä. Microsoft Project näyttää resurssin varaukset. 4 Kirjoita kohtauksen 6 valmistelun Työ-sarakkeeseen (Work) 24h ja paina sitten Enteriä. Microsoft Project muuttaa tämän tehtävän sähköasentajien työmääräksi 24 tuntia. 5 Syötä sähköasentajien muille varauksille seuraavat tiedot: 16 Ongelmien tunnistaminen ja

6 364 Microsoft Project 2000 Trainer V araus Kohtaus 6 purku Kohtaus 8 valmistelu Kohtaus 8 purku Kohtaus 4 valmistelu Kohtaus 4 purku T yömäärä 12h 8h 4h 4h 4h Kun olet tehnyt tämän, näytön pitäisi näyttää seuraavalta. Harjoituksen päätteeksi päivitetään projektisuunnitelmaan tieto, että eräs resurssi lähtee projektista ennen sen päättymistä ja hänen varauksensa siirtyvät toiselle resurssille. Petri Kelpi lähtee projektista juuri ennen tehtävän 83 alkamista. Korvaat Petri Kelpin varauksen tähän ja myöhempiin tehtäviin Kimmo Josialla. 6 Valitse näkymäpalkista Gantt-kaavio. Gantt-kaavionäkymä korvaa Resurssien käyttö -näkymän. 7 Valitse Tehtävän nimi -sarakkeesta tehtävän 83 nimi, Masterin kopioiminen. 8 Napsauta vakiotyökalurivin Siirry valittuun tehtävään -painiketta. 9 Pidä alhaalla Ctrl-näppäintä ja valitse tehtävän 84 nimi, Filmi- ja äänimasterin arkistoiminen. 10 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta (Assign Resources).

7 Oppitunti 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja 365 Esiin tulee Varaa resurssit -valintaikkuna. 11 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta Petri Kelpi ja napsauta sitten Korvaa-painiketta (Replace). 12 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta Kimmo Josia ja napsauta sitten OK-painiketta. Microsoft Project korvaa Petri Kelpiän varaukset näihin tehtäviin Kimmo Josialla. 13 Sulje Varaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla Sulje-painiketta. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. 16 Ongelmien tunnistaminen ja Työn laajuusongelmien PROJ2000E-2-2 PROJ2000E-2-8 Muistat ehkä oppitunnilta 1, että projektin laajuus sisältää kaikki työt (ja vain ne), jotka tarvitaan projektin tuotteen toimittamiseen sen tarkoitetulle asiakkaalle. Kun projekti on käynnistynyt, sen laajuuden muuttaminen edellyttää tavallisesti vaihtokauppoja: vaihdetaan aikaa rahaksi, laatua ajaksi ja niin edelleen. Tavoitteesi voi olla tällaisten kauppojen välttäminen, mutta realistisempi tavoite voisi olla mahdollisimman hyvien kauppojen tekeminen. Tässä harjoituksessa keskitytään projektin päättymispäivään ja tehdään useita muutoksia, joilla varmistetaan, että projekti toimittaa tuotteensa sponsorien edellyttämässä ajassa.

8 366 Microsoft Project 2000 Trainer 1 Valitse Projekti-valikosta Tietoja projektista (Project Information). Esiin tulee Projektitiedot -valintaikkuna. Projektin aikataulun on tällä hetkellä sellainen, että jos kaikki jäljellä olevat työt tehdään aikataulun mukaisesti, projekti valmistuu 9. tammikuuta Projektin sponsorit haluaisivat kuitenkin, että projekti valmistuu ennen vuodenvaihdetta, joten ryhdyt aikaistamaan päättymispäivää. 2 Sulje Projektitiedot-valintaikkuna napsauttamalla Peruuta-painiketta. Koska projektin päättymispäivää ohjaa kriittinen polku, aloitat siihen kuuluvien tehtävien tarkastelulla. 3 Valitse Projekti-valikosta Suodatettu: Kaikki tehtävät (Filtered For: All Tasks) ja valitse sitten Kriittinen (Critical). Microsoft Project näyttää vain kriittiset tehtävät. Jäljellä olevien tuotantotehtävien aikataulu on jo mahdollisimman tiivis, joten keskityt jälkituotantovaiheen lyhentämiseen. Aloitat sallimalla ylityön käytön useissa tehtävissä kestojen lyhentämiseksi. 4 Valitse Tehtävän nimi -sarakkeesta tehtävän 73 nimi, Otosten kirjaaminen ja vieritä Gantt-kaavionäkymää niin, että tehtävä näkyy lähes näkymän ylälaidassa. 5 Napsauta vakiotyökalurivin Siirry valittuun tehtävään -painiketta. 6 Valitse Ikkuna-valikosta (Window) Jaa (Split). Gantt-kaavionäkymän alapuolelle tulee tehtävälomake. 7 Napsauta jotakin tehtävälomakkeen kohtaa ja valitse sitten Muotoilevalikosta (Format) Tiedot (Details) ja napsauta Resurssin työmäärä - vaihtoehtoa (Resource Work). Tehtävälomakkeeseen tulevat resurssin työtiedot. 8 Kirjoita tai valitse Leikkaamo-resurssin Ylityö-sarakkeeseen (Ovt. Work) 10 h. 9 Kirjoita tai valitse Lotta Kala -resurssin Ylityö-sarakkeeseen 10 h ja napsauta sitten tehtävälomakkeen oikean yläkulman OK-painiketta. Microsoft Project muuttaa ylityön vuoksi näiden resurssien kaikkia varauksia ja lyhentää tehtävän kokonaiskestoa. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta.

9 Oppitunti 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja 367 Ongelmien tunnistaminen ja 16 Huomaa, että resurssien kokonaistyömäärä tässä tehtävässä on edelleen 40 tuntia. Nyt kuitenkin 10 tuntia näistä 40 tunnista ajoitetaan kullekin resurssille ylityöksi. Työtä tehdään sama määrä, mutta lyhyemmässä ajassa. Jos resursseille on määritetty ylityökorvaukset, Microsoft Project käyttää niitä varauksen ylityöosassa. 10 Valitse Gantt-kaavionäkymästä tehtävän 74 nimi, Alustavan kerronnan äänittäminen. 11 Syötä tehtävälomakkeessa 20 tuntia ylityötä jokaiselle tähän tehtävään varatulle resurssille (kolme) ja napsauta sitten OK-painiketta. Microsoft Project ajoittaa ylityön ja laskee tehtävän keston uudelleen. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta.

10 368 Microsoft Project 2000 Trainer 12 Valitse Gantt-kaavionäkymästä tehtävän 75 nimi, Otosten leikkaussuunnitelman tekeminen. 13 Syötä tehtävälomakkeessa 25 tuntia ylityötä jokaiselle tähän tehtävään varatulle resurssille (neljä) ja napsuta sitten OK-painiketta. Microsoft Project ajoittaa ylityön ja laskee tehtävän keston uudelleen. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. 14 Valitse Projekti-valikosta Tietoja projektista. Esiin tulee Projektitiedot -valintaikkuna. Aikatauluun tehdyt muutokset ovat aikaistaneet projektin päättymispäiväksi Tämä täyttää kyllä sponsorien asettaman tavoitteet, mutta tähänastisen suorituksen perusteella odotat, että lisävarianssia syntyy hieman. Teet sen vuoksi jälkituotantovaiheen tehtäviin vielä joitakin muutoksia. 15 Sulje Projektitiedot-valintaikkuna napsauttamalla Peruuta-painiketta. Tehtävän 77, Viimeistelyleikkaus kesto on pitkä. Keskustelet tehtävään varattujen resurssien kanssa ja toteatte, että kaksi lisäresurssia lyhentäisi tehtävän kestoa. 16 Valitse Gantt-kaavionäkymästä tehtävän 77 nimi, Viimeistelyleikkaus. 17 Valitse tehtävälomakkeesta Työmäärään perustuva -valintaruutu (Effort Driven). Kun työmäärään perustuva ajoitus on käytössä, resurssien lisääminen lyhentää tehtävän kestoa. Lisätietoja työmäärään perustuvasta ajoituksesta on oppitunnissa Napsauta tehtävälomakkeen Resurssin nimi -sarakkeen viimeisten varattujen resurssien alla oleva tyhjää solua.

11 Oppitunti 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja Napsauta alanuolipainiketta ja valitse Tuomo Hamila. 20 Napsauta Tuomo Hamilan alla olevaa solua, napsauta alanuolipainiketta ja valitse Jouni Toronen. 21 Varaa resurssit napsauttamalla tehtävälomakkeen oikeassa yläkulmassa olevaa OK-painiketta. Näiden kahden resurssin varaaminen lyhensi tehtävän kestoa kahdesta viikosta noin puoleentoista viikkoon. Näyttää kuitenkin siltä, että vielä täytyy tehdä joitakin muutoksia. Jälkituotantovaiheen jäljellä olevista vaiheista kestoltaan pisin on tehtävä 79, Lopullisen selostuksen äänittäminen. Keskustelet asiasta tehtävään varattujen resurssien kanssa ja he toteavat, että he voivat tehdä tehtävän kahdessa viikossa ilman ylityötä. 22 Valitse Gantt-kaavionäkymästä tehtävän 79 nimi, Alustavan kerronnan äänittäminen. 23 Kirjoita tai valitse tehtävälomakkeen Kesto-laatikon 2 vko (2w) ja napsauta OK-painiketta. 24 Valitse Projekti-valikosta Tietoja projektista. Esiin tulee Projektitiedot-valintaikkuna. 16 Ongelmien tunnistaminen ja Projektin päättymispäivä on nyt joulukuun 14., joten puskuriaikaa ennen uutta vuotta on noin kaksi viikkoa. Nämä muutokset ovat kuitenkin muuttaneet myös lopullisia kustannuksia. 25 Napsauta Tilastot-painiketta (Statistics). Esiin tulee Projektitilastot-valintaikkuna.

12 370 Microsoft Project 2000 Trainer 6 Tämänhetkinen kokonaiskustannus on noin , mutta tiedät, että se tulee luultavasti nousemaan. 26 Sulje Projektitilastot-valintaikkuna napsauttamalla Sulje-painiketta. 27 Valitse Ikkuna-valikosta Poista jako. Neuvottelet projektin sponsorien kanssa, jotka toteavat, että lisäkustannukset ovat hyväksyttäviä, kunhan lopulliset masterit voidaan toimittaa jakeluun ennen vuodenvaihdetta. Hieman yli puolet projektin kestosta ja työstä on kulunut. Vaikka projektin lopputuotteen tuottaminen näillä rajoituksilla on haaste, olet sekä realistinen että optimistinen ja luotat omiin taitoihisi projektipäällikkönä sekä tietoihisi Microsoft Projectista. Siis töihin! Oppitunnin yhteenveto Tällä oppitunnilla opeteltiin erilaisten aikaan, kustannuksiin ja laajuuteen liittyvien ongelmien korjauskeinoja. Tämä oppitunti päättää kirjan opetusosan. " Valitse Tiedosto-valikosta Lopeta. Sanasto Aika Yksittäisten tehtävien ja kokonaisprojektin suunniteltu kesto; aikataulu. Aika on projektikolmiomallin yksi sivu. Kustannukset Kaikki projektin suorittamiseen tarvittavat resurssit, esimerkiksi työn tekevät henkilöt ja laitteet sekä työn tekemiseen tarvittavat materiaalit. Kustannukset ovat projektikolmiomallin yksi sivu. Laajuus Projektin tuottamat tuotteet tai palvelut sekä niiden tekemiseen tarvittava työ. Projektisuunnittelun osalta kannattaa erottaa toisistaan tuotteen laajuus ja projektin laajuus. Laajuus on projektikolmiomallin yksi sivu.

13 Oppitunti 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja 371 Projektikolmio Suosittu projektinhallinnan malli, jossa aika, kustannukset ja laajuus esitetään kolmion sivuina. Yhden sivun muuttaminen vaikuttaa jotenkin ainakin toiseen muista sivuista. Mallista on useita muunnelmia. Sponsori Henkilö tai organisaatio, joka tukee projektia taloudellisesti ja kannustaa projektitiimiä laajassa organisaatiossa. Tilanneviiva Gantt-kaavion graafinen kuvaaja, joka ilmaisee, miten suuri osa tehtävästä on valmiina. Työmäärään perustuva ajoitus Ajoitusmenetelmä, jossa tehtävän työmäärä pysyy vakiona sille varattujen resurssien määrästä riippumatta. Jos tehtävään lisätään resursseja, sen kesto lyhenee, mutta työmäärä pysyy samana. Työ jaetaan varattujen resurssien kesken. Työmäärään perustuva ajoitus on Microsoft Projectissa oletusarvon mukaan käytössä, mutta sen voi poistaa käytöstä mille tahansa tehtävälle. Varianssi Ajoitetun tai todellisen projektisuunnitelman poikkeama perusaikataulun aikataulu- ja budjettitiedoista. 16 Ongelmien tunnistaminen ja Tiivistelmä Keskeneräisen tehtävän jäljellä olevan työn ajoittaminen uudelleen 1 Osoita Työkalut-valikossa Seuranta-komentoa ja napsauta Päivitä projekti - komentoa. 2 Napsauta Ajoita suorittamaton työ alkamaan -valintanappia ja valitse tai kirjoita sitten Päivämäärä-ruutuun päivä, jonka jälkeen haluat jatkaa tehtävän työtä. Resurssivarausten työmäärien muokkaaminen 1 Valitse näkymäpalkista Resurssien käyttö. 2 Muokkaa Työ-sarakkeessa haluamiasi arvoja. Resurssivarauksen korvaaminen 1 Valitse näkymäpalkista Gantt-kaavio. 2 Valitse Tehtävän nimi -sarakkeesta tehtävä, jonka resurssivarauksen haluat korvata. 3 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. 4 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta korvattavan resurssin nimi. 5 Napsauta Korvaa-painiketta.

14 372 Microsoft Project 2000 Trainer 6 Valitse Korvaa resurssi -valintaikkunasta korvaavan resurssin nimi ja sulje Korvaa resurssi -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. 7 Sulje Varaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla Sulje-painiketta. Kriittisten tehtävien suodattaminen " Valitse Projekti-valikosta Suodatettu: Kaikki tehtävät ja valitse sitten Kriittinen. Projektin päättymispäivän ja muiden tietojen näyttäminen 1 Valitse Projekti-valikosta Tietoja projektista. 2 Napsauta Tilastot-painiketta. Ylityöarvojen syöttäminen tehtävälomakkeeseen 1 Valitse näkymäpalkista Gantt-kaavio. 2 Valitse Ikkuna-valikosta Jaa. 3 Napsauta jotakin tehtävälomakkeen kohtaa ja valitse sitten Muotoilevalikosta Tiedot ja napsauta Resurssin työmäärä -vaihtoehtoa. 4 Kirjoita tai valitse ylityön määrä sen resurssin Ylityökorvaus-sarakkeeseen, jolle haluat varata ylityötä.

Resurssien varaaminen tehtäville

Resurssien varaaminen tehtäville OPPITUNTI 71 5 Resurssien varaaminen ARVIOITU KESTO 40 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: varata resurssin tehtävälle näyttää samanaikaisesti kesto-, yksikkö- ja työarvot varata useita resursseja tehtävälle

Lisätiedot

Varaustietojen hienosäätäminen

Varaustietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 177 8 Varaustietojen hienosäätäminen ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: korvata varauksen resurssin toisella resurssilla käyttää eri korvauksia erilaisiin tehtäviin varatulle

Lisätiedot

Projektin etenemisen seuraaminen

Projektin etenemisen seuraaminen OPPITUNTI 307 14 Projektin etenemisen seuraaminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: tallentaa projektin nykyiset arvot perusaikatauluna kirjata toteutuneen työn tiettyyn päivään asti ARVIOITU KESTO 40 min

Lisätiedot

Kertaus & harjoittelu

Kertaus & harjoittelu OSA 95 1 Kertaus & harjoittelu Kertaat ja harjoittelet seuraavia taitoja: ARVIOITU KESTO 10 min tehtävien nimien ja kestojen luominen Gantt-kaavionäkymässä ja tehtävien linkittäminen resurssien nimien

Lisätiedot

Tehtävien tietojen hienosäätäminen

Tehtävien tietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 101 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: muuttaa projektin työaikaa ja määrittää päiviä vapaa-ajaksi luoda tehtäväkalenterin ja käyttää sitä tehtävissä ARVIOITU KESTO 0 min. syöttää limitysaikoja

Lisätiedot

Resurssien määrittäminen

Resurssien määrittäminen OPPITUNTI 53 4 Resurssien määrittäminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVOPOTI KESTO 40 min syöttää resurssien perustietoja ihmisistä, jotka työskentelevät projekteissa syöttää resurssien perustietoja

Lisätiedot

Liikkuminen Microsoft Projectissa

Liikkuminen Microsoft Projectissa OPPITUNTI 11 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 20 min käynnistää Microsoft Projectin ja luoda malliin perustuvan projektitiedoston käyttää ja mukauttaa

Lisätiedot

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent MS Project - yliopistolla käytössä versio 2003, ei lue suoraan 2007 versiolla tehtyjä - versioon 2003 saatavilla Service Pack 3, jossa konvertteri version 2007 tiedostojen lukemiseen, ei asennettu vielä

Lisätiedot

Hakemisto. Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia

Hakemisto. Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia 417 Hakemisto Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia A Aika Katso myös Viive, Limitysaika Aika määritelmä 10, 68, 371 vapaa-aika 149-151 projektin rajoituksena

Lisätiedot

Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen

Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen OPPITUNTI 333 15 Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen ARVIOITU KESTO 50 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: määrittää, mitkä tehtävät alkoivat tai päättyivät myöhässä tarkastella projektin

Lisätiedot

Toistuvan tehtävän määrittäminen

Toistuvan tehtävän määrittäminen 122 Microsoft Project 2000 Trainer Toistuvan tehtävän määrittäminen PROJ2000-1-3 Useimmissa projekteissa on toistuvia tehtäviä, esimerkiksi henkilöstökokouksia, tilanneraporttien tekemistä ja julkaisemista

Lisätiedot

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät 1 Oppilaan pikaopas Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät Kun avaat Project 2013 -ohjelman, näet ensimmäisenä pelkistetyn näkymän. Uusi Project 2013 voi auttaa projektinhallinnassa kuten esim. projektitietojen

Lisätiedot

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti OPPITUNTI 245 11 Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti ARVIOITU KESTO 20 min PROJ2000-3-4 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ottaa tilannekuvan Gantt-kaavionäkymästä julkaista Microsoft Project -tietoja

Lisätiedot

Resurssitietojen hienosäätäminen

Resurssitietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 147 7 Resurssitietojen hienosäätäminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 40 min päivittää resurssikalentereita määrittää resurssin saatavuuden vaihteluja määrittää resurssille eri

Lisätiedot

Projektitietojen tulostaminen

Projektitietojen tulostaminen OPPITUNTI 231 10 Projektitietojen tulostaminen ARVIOITU KESTO 20 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: piirtää Gantt-kaavioon objekteja, esimerkiksi tekstikehyksiä tai nuolia muuttaa näkymän sivunasetuksia

Lisätiedot

Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa

Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa OPPITUNTI 257 12 Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa ARVIOITU KESTO 25 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: leikata ja liittää tietoja Microsoft Projectiin ja Projectista avata tuonti- ja

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Johdanto projektinhallintaan

Johdanto projektinhallintaan OPPITUNTI Johdanto projektinhallintaan ARVIOITU KESTO 5 min Tämän oppitunnin jälkeen: ymmärrät, mitä projektit ovat ja miten ne eroavat jatkuvasta toiminnasta osaat määrittää projekteja projektikolmion

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Microsoft Projectin mukauttaminen

Microsoft Projectin mukauttaminen LIITE 385 C Microsoft Projectin mukauttaminen Tässä liitteessä kuvataan yleisimpiä tapoja mukauttaa Microsoft Projectia käyttäjän tarpeiden mukaan. Jotkin Microsoft Projectin mukauttamisasetukset ovat

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

MS Project 2007. Turun AKK. Oili Niittynen

MS Project 2007. Turun AKK. Oili Niittynen MS Project 2007 Turun AKK Oili Niittynen 2011 MSProject 2007 2/16 Sisällysluettelo 1. Tehtävät... 3 1.1. Aseta ajoituksen alkupäivämäärä... 3 1.2. Määritä perustyöajat... 3 1.3. Luetteloi projektin tehtävät...

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Tietojen jakaminen useiden projektien kesken

Tietojen jakaminen useiden projektien kesken OPPITUNTI 271 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 40 min luoda resurssivarannon tarkastella resurssien varauksia useissa projekteissa muuttaa

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Mukauta tämä alue niin,

Lisätiedot

Tehtävien syöttäminen ja järjesteleminen

Tehtävien syöttäminen ja järjesteleminen OPPITUNTI 31 3 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: syöttää tehtävätietoja ARVIOITU KESTO 45 min arvioida, miten kauan kukin tehtävä kestää ja syöttää tehtävien kestoja jakaa pitkiä tehtäviä lyhyempikestoisiin

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja.

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Voit mukauttaa tämän alueen,

Lisätiedot

Backup Premium Pikakäyttöopas

Backup Premium Pikakäyttöopas Tietoja Memeo Backup Premium on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Automaattisesti varmuuskopioimalla Memeo Backup Premium pystyy palauttamaan arvokkaat ja

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) RAPORTIN TMS. PITKÄN ASIAKIRJAN TEKEMINEN WORD:LLÄ Raportin reunukset ja sarkaimet Raportin kirjoittaminen Laita reunukset: Page Layout, Margins (Sivun asettelu,

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

MS Project 2016 perusteet projektiarkkitehdeille ja -insinööreille ver Hannu Hirsi 2018

MS Project 2016 perusteet projektiarkkitehdeille ja -insinööreille ver Hannu Hirsi 2018 MS Project 2016 perusteet projektiarkkitehdeille ja -insinööreille ver. 7.2 Hannu Hirsi 2018 1 Yleistä : 1. Yksi käytetyimmistä projektien hallintaohjelmista on Microsoft Project, joka on tehokas ja joustava

Lisätiedot

Ohjelmistoprojektien johtaminen Projektissa käytettävät työkalut

Ohjelmistoprojektien johtaminen Projektissa käytettävät työkalut Ohjelmistoprojektien johtaminen Projektissa käytettävät työkalut Päivi Kuuppelomäki 1 Työkaluja Esim. MS Project 98 PMW (Project Manager Workbench) Excel CVS 2 1 Milloin kannattaa käyttää projektihallinto-ohjelmistoa

Lisätiedot

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Ohjeet Google kalenteriin Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Valitse käyttämäsi kalenteri Kalenterivaihtoehtojen vieressä oleva värillinen ruutu ilmaisee näytetäänkö kalenterin tiedot. Tapahtuman

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Project 2010 KJK. Microsoft Project 2010 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1

Project 2010 KJK. Microsoft Project 2010 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1 Microsoft Project 2010 KÄYTÖN PERUSTEET Kari J Keinonen Kari J Keinonen 1 Käyttöoikeustiedot Ornanet Koulutuksen e-kirjat Apu- ja harjoitustiedostot Project 2010 Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain,

Lisätiedot

Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet

Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet LIITE 393 D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet Monille projektipäälliköille projektin tietojen välittäminen on heidän tärkein ja eniten aikaa vievä tehtävänsä. Monilla projektitiimeillä on käytössään

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten.

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Xerox WorkCentre 9/9 -monitoimitulostin Kopioiminen. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Laske syöttölaite alas.. Peruuta mahdolliset

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje Avaa PDF_X-Change Editor Avaa kopioitava asiakirja X-Change-ohjelmaan Jos olet saanut asiakirjan sähköpostissa tallenna asiakirja ensin omaan henkilökohtaiseen

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Employee Self Service

Employee Self Service Employee Self Service Työntekijät voivat nyt päivittää ja tarkistaa tärkeät henkilötietonsa: mahdollisuus päivittää henkilötietoja, kuten osoite, puhelinnumero, lähiomaisten yhteystiedot, siviilisääty

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

NetWaitingin pääikkuna

NetWaitingin pääikkuna NetWaiting NetWaitingilla voidaan ohjata puhelimen toimintoja Internet-istunnon aikana, vaikka puhelinlinjoja olisi vain yksi. Tällä ohjelmalla voit siirtää Internet-yhteyden pitoon siksi aikaa, kun vastaat

Lisätiedot

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN Sisäänkirjautuminen ja käytön aloittaminen Jos olet jo kirjautunut organisaation verkkoon, kirjaudu sisään käynnistämällä Lync. 1.Valitse Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Microsoft

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Lomakkeen tekeminen Google Docsilla

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Lomakkeen tekeminen Google Docsilla HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje Lomakkeen tekeminen Google Docsilla Sisällys Lomakkeen tekeminen Google docs:lla... 1 Vastausten tallentaminen... 5 Lomakkeen käyttöönottaminen... 5 Linkin laittaminen

Lisätiedot

CISS Base Excel raporttien määritys Käyttäjän käsikirja. CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1

CISS Base Excel raporttien määritys Käyttäjän käsikirja. CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1 Käyttäjän käsikirja CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1 Tuotemerkit Accudraw, Bentley, B Bentley logo, MDL, MicroStation, MicroStation/J, QuickVision ja SmartLine ovat rekisteröityjä

Lisätiedot

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 4 Google Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 Googleen siirtyminen Avaa Firefox- tai Google Crome selain Siirry näkymättömään tilaan Google Cromessa näppäinyhdistelmällä (Ctrl + Shift + N) ja Firefoxissa

Lisätiedot

Tukipyyntö-toiminnon ohje

Tukipyyntö-toiminnon ohje Tukipyyntö-toiminnon ohje Diagnoosilaitteen teknisen tukipyyntötoiminnon avulla avataan teknistä tukea koskeva asiakirja, joka sisältää tietoja ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Sen kautta saadaan käyttöön

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

Työn peruutus Luottamuksellinen työ Pysäytetyt työt Tulosta puskuri Tulost.uudel.ase

Työn peruutus Luottamuksellinen työ Pysäytetyt työt Tulosta puskuri Tulost.uudel.ase a voidaan käyttää vain, kun tulostin on käytössä, kun käyttöpaneelissa näkyy tulostimen ilmoitus tai kun tulostin on heksatulostustilassa. Avaa painamalla Valikko-painiketta. Lisätietoja saat valitsemalla

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa HUOM! Nämä ohjeet koskevat vain tilausmatkojen ryhmänkerääjiä! 1. Tee ryhmällesi varaus Tee varaus ryhmälle tai suunnitellulle

Lisätiedot

Ohjelmistoprojektien hallinta Tuloksen arvo menetelmä ja toimintoverkkotekniikka

Ohjelmistoprojektien hallinta Tuloksen arvo menetelmä ja toimintoverkkotekniikka Ohjelmistoprojektien hallinta Tuloksen arvo menetelmä ja toimintoverkkotekniikka Tuloksen arvo - menetelmä TAVOITE: YMMÄRTÄÄ menetelmän hyödyt projektin seurannassa Tähän mennessä on rahaa projektiin mennyt

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Kopioiminen TAI. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Ohjaustaulu. Originaalien syöttölaite. Valotuslasi

Kopioiminen TAI. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Ohjaustaulu. Originaalien syöttölaite. Valotuslasi Xerox WorkCentre 8/8/8/8/890 Kopioiminen Kaikki palvelut Töiden tila Kosketusnäyttö Käynnistys Nollaa kaikki Pysäytys. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain

Lisätiedot

Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7)

Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7) Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7) Hyvä tekninen arvioija Haluamme FINAS - akkreditointipalvelussa varmistaa asiakkaiden tietojen luottamuksellisuuden säilymisen. Arviointiaineistot ja selosteet toimitetaan

Lisätiedot

Suoritusten kirjaaminen WebOodissa: Opettajan ohje

Suoritusten kirjaaminen WebOodissa: Opettajan ohje Suoritusten kirjaaminen ssa: Opettajan ohje 1. Opiskelijoiden ilmoittautumisten vahvistaminen Opettajan suorituskirjausnäytöllä on tarkoitus antaa arvosanoja vain kokonaisista opintojaksoista. Kirjauksen

Lisätiedot

Huoltajien Daisy. Päivitetty

Huoltajien Daisy. Päivitetty Huoltajien Daisy Päivitetty 30.10.2017 Sisältö Asetukset Vaihda salasana 4. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 5. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 6. Hoitoajat Muokkaaminen, lisääminen, poistaminen ja laskurin

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

1. Kalenterin omistajan käyttöohje

1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1.1. Kielen vaihtamien Ajanvarausjärjestelmässä kielen vaihtaminen tapahtuu painamalla sivun ylälaidassa olevia lippuja. 1.2. Kirjautuminen Kirjautumissivulla käyttäjä

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Käyttäjän wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

Microsoft Project 2007 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen 2008. Koulutus

Microsoft Project 2007 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen 2008. Koulutus KÄYTÖN PERUSTEET Kari J Keinonen 2008 Koulutus Käyttöoikeustiedot Tämän materiaalin sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsitelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Opintomateriaalin

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Valitse Opinto-oikeudet

Valitse Opinto-oikeudet Helsingin yliopisto WinOodi 1 UUDEN TUTKINNON REKISTERÖINTI OODIIN Opiskelijan perustietojen käsittely ikkunassa haetaan opiskelija joko opiskelijanumerolla tai henkilötunnuksella. Valitse Opinto-oikeudet

Lisätiedot