Liikkuminen Microsoft Projectissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liikkuminen Microsoft Projectissa"

Transkriptio

1 OPPITUNTI 11 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 20 min käynnistää Microsoft Projectin ja luoda malliin perustuvan projektitiedoston käyttää ja mukauttaa valikkoja ja työkalurivejä näyttää eri näkymiä ja taulukkoja luoda projektitiedoston ja syöttää projektin alkamispäivän syöttää projektitiedoston ominaisuuksia tallentaa projektitiedoston ja määrittää tiedostojen tallentamista koskevat asetukset.. Liikkuminen ohjelmassa Tällä oppitunnilla tutustutaan Microsoft Projectin käyttöliittymän tärkeimpiin osiin sekä luodaan projektitiedosto, jota käytetään tämän kirjan oppitunneilla. Microsoft Project kuuluu Microsoft Office -tuoteperheeseen. Siksi monet Microsoft Projectin osat muistuttavat Microsoft Wordia, Exceliä ja Accessia. Esimerkiksi valikkorivi ja työkalurivit on järjestetty samaan tapaan. Microsoft Projectissa voidaan käyttää samoja käytönaikaisia ohjetyökaluja, esimerkiksi Office-avustajaa ja työkaluvihjeitä. Microsoft Projectia käytetään kuitenkin paljolti erilaisiin tehtäviin kuin muita Office-ohjelmia.

2 12 Microsoft Project 2000 Trainer Microsoft Projectin käytön aloittaminen Tässä harjoituksessa käynnistetään Microsoft Project, luodaan malliin perustuva tiedosto ja tarkastellaan Microsoft Projectin oletuskäyttöliittymän tärkeimpiä alueita. PROJ2000E Napsauta Windows-tehtävärivin Käynnistä-painiketta (Start). Käynnistä-valikko tulee näyttöön. 2 Valitse Käynnistä-valikosta Ohjelmat (Programs) ja napsauta sitten Microsoft Projectia. Microsoft Project käynnistyy. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta.

3 Oppitunti 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa 13 3 Napsauta Microsoft Project Ohje -otsikkorivin Pienennä-painiketta. Ohjeikkuna pienenee ja Microsoft Project -ikkuna laajenee koko näytön suuruiseksi. Seuraavaksi tarkastellaan Microsoft Projectin mukana toimitettuja malleja ja luodaan projektitiedosto erään mallin perusteella. 4 Valitse Tiedosto-valikosta (File) Uusi (New). Esiin tulee Uusi-valintaikkuna. 5 Napsauta Project-mallit -välilehteä (Project Templates). Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. Finding Your Way Around 2 Liikkuminen ohjelmassa 2 Projektinhallinnan asiantuntijat ovat kehittäneet nämä mallit erityisesti Microsoft Project 2000:ta varten. 6 Valitse Asuinrakennus (Residential Construction) ja napsauta OK-painiketta. Microsoft Project luo Asuinrakennus-malliin perustuvan tiedoston. Esiin tulee Projektitiedot-valintaikkuna (Project Information).

4 14 Microsoft Project 2000 Trainer Microsoft Project ehdottaa projektin alkamispäiväksi kuluvaa päivää. 7 Valitse OK. Näytön pitäisi nyt näyttää seuraavalta. Gantt-kaaviossa näkyvät päivämäärät ovat luultavasti toiset.

5 Oppitunti 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa 15 Finding Your Way Around 2 Liikkuminen ohjelmassa 2 VIHJE Useimmista Microsoft Projectin näytön osista on työkaluvihjeitä. Saat työkaluvihjeitä näkyviin esimerkiksi osoittamalla Gantt-kaavion palkkeja ja päivämääriä tai työkalurivien painikkeita. Tämän oppitunnin harjoituksissa käytetään mallin esimerkkitietoja Microsoft Project -käyttöliittymän tärkeimpien osien opettelemiseen.

6 16 Microsoft Project 2000 Trainer VIHJE Malliin perustuvan tiedoston luomisen lisäksi voit tallentaa minkä tahansa Microsoft Project -tiedoston mallina. Voit valita, mitkä tiedot haluat jättää pois mallista, esimerkiksi suunnitellut tai todelliset aikataulu- ja kustannustiedot. Saat lisätietoja kysymällä Office-avustajalta Miten tallennan Project-tiedoston mallina? Valikkojen ja työkalurivien käyttäminen Suurin osa Microsoft Projectille annettavista ohjeista annetaan valikkojen ja työkalurivien avulla. Alkutilanteessa Microsoft Project näyttää valikkorivin ja kaksi sen kymmenestä työkalurivistä: Vakio- ja Muotoilutyökalurivit. Kuten muutkin Microsoft Office ohjelmat, Microsoft Project mukauttaa valikkoja ja työkalurivejä sen mukaan, miten usein käytät tiettyjä komentoja tai työkalurivin painikkeita. Ohjelma pitää useimmin käytetyt komennot ja painikkeet näkyvissä valikoissa ja työkaluriveissä ja piilottaa vähemmän käytetyt komennot ja painikkeet väliaikaisesti. Kokeile Office-avustajaa Jos olet käyttänyt muita Microsoft Office -ohjelmia, esimerkiksi Exceliä ja Wordia, tunnet luultavasti Office-avustajan, ohjelmaikkunassa näkyvän piirroshahmon. Office-avustajan tärkein tehtävä Microsoft Projectissa on etsiä Ohjeen aiheita kysymyksiesi perusteella. Voit kokeilla Office-avustajaa napsauttamalla sitä ja kirjoittamalla sitten Mistä haluat tietoja -ruutuun (What Would You Like To Do) Kerro Project-malleista (Tell me about Templates in Project) ja napsauttamalla sitten Etsi-painiketta (Search). Office-avustaja etsii ja näyttää ohjeaiheet, jotka liittyvät parhaiten kysymyksesi avainsanoihin tai käsitteisiin. Napsauta luettelon ensimmäistä aihetta, Microsoft Projectin mallit ( Templates included with Microsoft Project ). Jos haluat lisätietoja malleista, lue Ohje-ikkunassa oleva aihe. Sulje aiheiden luettelo napsauttamalla Office-avustajaa. Jos et käytä Office-avustajaa, voit käyttää sen perustana olevia työkaluja Ohjeen aiheiden etsimiseen. Napsauta Ohje-ikkunassa Näytä-painiketta (Show), jolloin näkyviin tulevat Ohjeen navigointivälilehdet. Napsauta Vastaustoiminto-välilehteä (Answer Wizard). Kirjoita sama kysymys uudelleen ja napsauta Etsi-painiketta. Saat samat tulokset. Vastaustoimintovälilehti on käytettävissä siitä riippumatta, onko Office-avustaja näkyvissä. Voit käyttää Ohjetta ilman Office-avustajaa avaamalla Ohje-valikon (Help) ja napsauttamalla komentoa Sisällys ja hakemisto (Contents And Index).

7 Oppitunti 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa 17 VIHJE Useimmat Microsoft Projectissa näkyvät kohteet ja näytön osat tukevat pikavalikkoja. Saat käytettävissä olevat pikavalikot näkyviin napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella vaikkapa Gantt-palkkeja tai työkalurivien painikkeita. 2 Tässä harjoituksessa opetellaan mukauttamaan Microsoft Projectin valikkojen ja työkalurivien käyttäytymistä. 1 Napsauta Työkalut-valikkoa (Tools). Microsoft Project Microsoft Project näytää ensiksi vain osan kaikista Työkalut-valikon komennoista. Finding Your Way Around 2 Liikkuminen ohjelmassa 2 Napsauta valikon alareunassa olevaa nuolta. Microsoft Project laajentaa Työkalut-valikkoa niin, että kaikki komennot tulevat näkyviin. Aiemmin piilotettuina olleet komennot näkyvät vaaleamman harmaalla taustalla.

8 18 Microsoft Project 2000 Trainer VIHJE Voit laajentaa valikon nopeasti kaksoisnapsauttamalla valikon nimeä. 3 Osoita Mukauta-komentoa (Customize) ja napsauta esiin tulevasta alivalikosta Työkalurivit-komentoa (Toolbars). Microsoft Project avaa Mukauta-valintaikkunan (Customize). 4 Napsauta Asetukset-välilehteä (Options). Tällä sivulla voit määrittää Microsoft Projectin valikkojen ja työkalurivien käyttäytymistä ohjaavia asetuksia.

9 Oppitunti 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa 19 5 Valitse Vakio- ja muotoilutyökalurivi samalla rivillä -valintaruutu (Standard And Formatting Toolbars Share One Row) ja napsauta sitten Sulje-painiketta (Close). Microsoft Project järjestää vakio- ja muotoilutyökalurivit uudelleen siten, että ne näkyvät näytössä vierekkäin, eivät allekkain. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. 2 Kun työkalurivit ovat vierekkään, Microsoft Projectin tiedoille on enemmän tilaa pystysuunnassa. 6 Napsauta vakio- tai muotoilutyökalurivin Lisää painikkeita -painiketta. Microsoft Project näyttää painikkeet, jotka eivät mahdu käytössä olevalle yhdelle riville. Kun käytät Microsoft Projectia, ohjelma näyttää työkalurivillä eniten käyttämäsi painikkeet ja piilottaa harvemmin käyttämäsi painikkeet ja sijoittaa ne tähän luetteloon. 7 Valitse Työkalut-valikosta Mukauta ja napsauta sitten Työkalurivitvaihtoehtoa (Toolbars). 8 Napsauta Asetukset-välilehteä, poista Vakio- ja muotoilutyökalurivi samalla rivillä -valintaruudun valinta ja napsauta sitten Sulje-painiketta. Microsoft Project järjestää vakio- ja muotoilutyökalurivit jälleen siten, että ne ovat näytössä allekkain. Finding Your Way Around 2 Liikkuminen ohjelmassa Liikkuminen näkymien ja taulukkojen välillä Microsoft Projectin työskentelytilaa sanotaan näkymäksi. Microsoft Projectissa on kymmeniä näkymiä, mutta tavallisesti niistä käytetään kerrallaan vain yhtä (joskus kahta). Näkymien avulla voidaan syöttää, muokata, analysoida ja tarkastella projektitietoja. Oletusnäkymä, joka tulee esiin, kun Microsoft Project käynnistetään, on Gantt-kaavionäkymä. Näkymien välillä voi liikkua seuraavilla tavoilla: " valita jokin useimmin käytetyistä näkymistä Microsoft Project - ikkunan vasemmassa reunassa olevasta näkymärivistä " valita jokin samoista näkymistä Näytä-valikon (View) kautta " tarkastella kaikkia käytettävissä olevia näkymiä Näytä-valikon Lisää näkymiä -komennon (More Views) avulla.

10 20 Microsoft Project 2000 Trainer Kukin näkymä keskittyy tehtävän, resurssin tai varauksen tietoihin. Tiedot on monissa näkymissä järjestetty taulukkoihin. Esimerkiksi Gantt-kaavionäkymän oletustaulukon nimi on syöttötaulukko. Se sisältää tietoja tehtävistä. Taulukko on laskentataulukkoa muistuttava tietoruudukko, jossa on rivejä ja sarakkeita. Kullakin rivillä on tietoja yhdestä tehtävästä tai resurssista. Kukin sarake kuvailee kyseisen tehtävän tai resurssin yksilöllistä arvoa. Näkymässä näkyvän taulukon voi vaihtaa valitsemalla Näytä-valikosta Taulukko (Table) ja valitsemalla sitten haluttu taulukko. Kun taulukkoa vaihdetaan, näytössä näkyvät tiedot muuttuvat, mutta itse tiedot eivät muutu. Microsoft Projectin näytön ulkoasun ohjaamiseen käytettävät menetelmät ovat seuraavat: " valitse näkymä, joka esittää ja järjestää parhaiten tehtävän, resurssin tai varauksen tiedot haluamallasi tavalla " valitse tästä näkymästä taulukko, joka sisältää sinua kiinnostavat tehtävän tai resurssin projektitiedot. (Huomaa, että kaikki näkymät eivät tue taulukkoja.) " suodata, lajittele ta järjestä tiedot muulla tavoin tarpeittesi mukaan. Ohjelmaan kuuluvien näkymien ja taulukkojen käytön lisäksi näkymiä ja taulukkoja voidaan mukauttaa sekä luoda omia näkymiä ja taulukkoja. Tätä harjoitellaan oppitunnilla 9, Projektitietojen esitystavan määrittäminen. Tässä harjoituksessa liikutaan eri näkymien ja taulukkojen välillä. 1 Huomaa, että Gantt-kaavionäkymässä ikkunan alalaidassa on kaksi vaakasuoraa vierityspalkkia. Siirrä Gantt-kaavionäkymän taulukko-osan vaakasuoraa vierityspalkkia oikealle, jolloin esiin tulee lisää tämän projektin tehtäviä koskevia tietosarakkeita. 2 Siirrä Gantt-kaavionäkymän kaavio-osan vaakasuoraa vierityspalkkia oikealle, jolloin esiin tulee lisää Gantt-palkkeja.

11 Oppitunti 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa 21 2 Seuraavaksi siirryt uuteen näkymään. 3 Valitse Näytä-valikosta Resurssitaulukko (Resource Sheet). Microsoft Project siirtyy resurssitaulukkonäkymään. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. Finding Your Way Around 2 Liikkuminen ohjelmassa

12 22 Microsoft Project 2000 Trainer Tämä näyttö keskittyy resurssitietoihin. Resurssitaulukkonäkymän oletustaulukko on syöttötaulukko. Voit kuitenkin valita toisen taulukon ja tarkastella toisia tietoja resursseista. 4 Valitse Näytä-valikosta Taulukko: Syöttö (Table: Entry) ja napsauta sitten Työ-vaihtoehtoa (Work). Microsoft Project näyttää työtaulukon resurssitaulukkonäkymässä. Tämän harjoituksen lopuksi siirryt näkymään, joka keskittyy resurssien varaamiseen tehtäville. 5 Valitse Näytä-valikosta Tehtävien käyttö (Task Usage). Microsoft Project siirtyy tehtävien käyttönäkymään. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta.

13 Oppitunti 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa 23 2 Tässä näkymässä tehtävät ovat vasemmalla numeroiduilla riveillä ja niiden alla näkyvät tehtäville varatut resurssit. Näytön oikeanpuoleisessa osassa on aikajanallinen ruudukko, jossa näkyvät varauskohtaiset päivittäiset työmäärät. Tehtävien käyttö -näkymä, samoin kuin Gantt-kaavionäkymä ja muutama muu Microsoft Projectin näkymä on jaettu kahteen alueeseen. Kummallakin osalla on oma vaakasuora vierityspalkkinsa. Myöhemmillä oppitunneilla käytät lisää näitä näkymiä ja taulukkoja ja opit uusia. Et halua enää käsitellä asuinrakennustiedostoa, ja haluat luoda Microsoft Project -tiedoston, jota käytät tämän kirjan harjoituksissa. 6 Valitse Tiedosto-valikosta Sulje (Close). 7 Kun ohjelma kysyy, haluatko tallentaa Asuinrakennus-projektiin tehdyt muutokset, valitse Ei. Finding Your Way Around 2 Liikkuminen ohjelmassa

14 24 Microsoft Project 2000 Trainer Näkymien yhdisteleminen tietojen näyttämistä varten Microsoft Project -ikkunassa voi samanaikaisesti tarkastella kahta näkymää. Ikkunan yläosassa voi esimerkiksi olla Gantt-kaavionäkymä ja alaosassa tehtävien käyttö -näkymä. Tällöin tehtävän valitseminen ylemmästä näkymästä muuttaa myös alemman näkymän tietoja. Samaan tapaan alemman näkymän aikajanaruudukon vierittäminen muuttaa ylemmän osan Gantt-kaavionäkymän aikajanaruudukkoa. Resurssivaraus- ja tehtävien syöttö -näkymät on määritetty ennalta jaetuiksi eli yhdistelmänäkymiksi. Kaksi haluttua näkymää voidaan näyttää samanaikaisesti valitsemalla Ikkuna-valikosta (Window) Jaa (Split). Kun Microsoft Project -ikkuna on jaettu kahteen osaan, napsautetaan ylempää tai alempaa osaa ja valitaan, mitä siinä halutaan näkyviin. Yhteen näkymään voidaan palata valitsemalla Ikkuna-valikosta Poista jako (Remove Split). PROJ Projektitiedoston luominen Kuten tämän oppitunnin johdannossa mainittiin, Microsoft Project keskittyy aikaan. Lähes kaikki projektit alkavat jonakin päivämääränä ja päättyvät jonakin myöhempänä päivämääränä. Joskus on tiedossa projektin suunniteltu alkamispäivä, suunniteltu päättymispäivä tai molemmat. Microsoft Projectia käytettäessä määritetään kuitenkin vain toinen näistä päivistä: projektin alkamispäivä tai projektin päättymispäivä. Miksi näin? Koska kun projektin alkamis- tai päättymispäivä ja tehtävien kestot on syötetty, Microsoft Project laskee toisen päivämäärän automaattisesti. Kannattaa muistaa, että Microsoft Project ei ole vain projektitietojen staattinen varastointiväline, vaan aktiivinen aikataulujen suunnittelutyökalu. Useimmat projektit tulisi suunnitella alkamispäivän perusteella, vaikka tiedossa olisi, että projektin on päätyttävä tiettyyn päivään mennessä. Kun projekti ajoitetaan alkamispäivästä lähtien, kaikki tehtävät ajoitetaan alkamaan mahdollisimman pian, ja aikataulun suunnittelussa on eniten joustavuutta. Myöhemmillä oppitunneilla näet käytännössä tämän joustavuuden, kun käsittelet alkamispäivän perusteella ajoitettua projektia. Olet nyt tutustunut lyhyesti Microsoft Project -ikkunan tärkeimpiin osiin ja voit luoda projektisuunnitelman, jota käytät tämän kirjan harjoituksissa. Tässä harjoituksessa luodaan tiedosto ja määritetään projektin alkamispäivä.

15 Oppitunti 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa 25 1 Napsauta vakiotyökalurivin Uusi-painiketta (New). Microsoft Project luo tiedoston ja näyttöön tulee Projektitiedot-valintaikkuna (Project Information). 2 Napsauta Alkamispäivämäärä-ruudun (Start Date) nuolipainiketta. Esiin tulee pieni kuukausikalenteri. Microsoft Project ehdottaa oletusarvoisesti projektin alkamispäiväksi kuluvaa päivää. Tässä harjoituksessa muutat kuitenkin projektin alkamispäiväksi 2. huhtikuuta Napsauta kalenterin nuolipainikkeita (vasemmalle tai oikealle), kunnes näkyviin tulee huhtikuu Napsauta huhtikuun 2. päivää. Finding Your Way Around 2 Liikkuminen ohjelmassa 2 VIHJE Tällaista kalenteria voi käyttää monissa paikoissa Microsoft Projectissa. Tämä on nopea tapa valita päivämäärä kalenterista: napsauta kuukauden nimeä, jolloin esiin tulee pudotusvalikko kuukausien nimistä ja valitse sitten haluamasi kuukausi. Napsauta seuraavaksi vuosilukua, jolloin esiin tulee kaksi vieritysnuolta, joiden avulla voit valita haluamasi vuoden. Voit myös kirjoittaa vuosiluvun kenttään. Kuukausikalenteri sulkeutuu. Alkamispäivämäärä-ruudussa on päivämäärä ma Sulje Projektitiedot-valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta.

16 26 Microsoft Project 2000 Trainer Projektin ominaisuuksien syöttäminen Kuten muutkin Office-tuoteperheen ohjelmat, Microsoft Project tallentaa tietoja monista tiedosto-ominaisuuksista. Jotkin näistä ominaisuuksista ovat tilastotietoja, esimerkiksi tieto siitä, miten monta versiota tiedostosta on tehty. Lisäksi se tallentaa tietoja, joita käyttäjä haluaa säilyttää projektisuunnitelmasta, esimerkiksi projektipäällikön nimen tai tiedostojen haussa käytettäviä avainsanoja. Microsoft Project käyttää ominaisuuksia myös tulostusvaiheessa sivun ylä- ja alatunnisteissa. Tässä harjoituksessa syötetään joitakin ominaisuuksia, joita käytetään myöhemmin projektitietojen tulostamiseen ja muihin käyttötarkoituksiin. 1 Valitse Tiedosto-valikosta Ominaisuudet (Properties). Esiin tulee Ominaisuudet-valintaikkuna. 2 Napsauta Yhteenveto-välilehteä (Summary). 3 Kirjoita Otsikko-ruutuun (Title) Lyhytelokuvaprojekti. 4 Kirjoita Aihe-ruutuun (Subject) Elokuvan aikataulu. 5 Kirjoita Tekijä-ruutuun (Author) oma nimesi. 6 Kirjoita Vastuuhenkilö (Manager)-ruutuun oma nimesi, päällikkösi nimi tai jätä ruutu tyhjäksi. 7 Kirjoita Yritys-ruutuun (Company) Industrial Smoke and Mirrors 8 Kirjoita Kommentit-ruutuun (Comments) Sisältää esituotannon, tuotannon ja jälkituotannon tehtävät. 9 Valitse Tallenna esikatselukuva -valintaruutu (Save Preview Picture).

17 Oppitunti 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa Sulje valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. 2 Microsoft Project -tiedoston tallentaminen Työ kannattaa tallentaa tässä vaiheessa. Koska tätä projektitiedostoa ei ole aiemmin tallennettu, sille on määritettävä sijainti ja nimi. VIHJE Voit määrittää, että Microsoft Project tallentaa käsiteltävänä olevan tiedoston automaattisesti tietyin väliajoin, esimerkiksi 10 minuutin välein. Valitse Työkalutvalikosta Asetukset (Options). Napsauta Asetukset-valintaikkunassa Tallennusvälilehteä (Save), valitse Tallenna: minuutin välein -valintaruutu (Save Every) ja määritä haluamasi tallennusväli. Lisätietoja aiheesta on liitteessä C olevassa osiossa Microsoft Project -ympäristön mukauttaminen. Tässä harjoituksessa määritetään projektitiedoston nimi ja tallennetaan tiedosto. 1 Napsauta vakiotyökalurivin Tallenna-painiketta (Save). Koska tätä projektitiedostoa ei ole aiemmin tallennettu, esiin tulee Tallenna nimellä -valintaikkuna (Save As). 2 Etsi kiintolevyn MS Project 2000 SBS Harjoitukset -kansion Osa 1 -kansio. 3 Kirjoita Tiedostonimi-ruutuun (File Name) Lyhytelokuvaprojekti Napsauta Työkalut-painiketta (Tools) ja valitse Yleiset asetukset (General Options). Esiin tulee Tallenna asetukset -valintaikkuna (Save Options). Finding Your Way Around 2 Liikkuminen ohjelmassa

18 28 Microsoft Project 2000 Trainer Tässä valintaikkunassa voidaan määrittää asetuksia, esimerkiksi suojata Microsoft Project -tiedostot salasanalla. Et ehkä koskaan tarvitse tämän valintaikkunan asetuksia, mutta on hyvä tietää, että ne ovat käytettävissä. 5 Sulje Tallenna asetukset -valintaikkuna napsauttamalla Peruuta-painiketta (Cancel). 6 Sulje Tallenna nimellä -valintaikkuna napsauttamalla Tallenna-painiketta (Save). Microsoft Project tallentaa tiedoston nimellä Lyhytelokuvaprojekti 02. Oppitunnin yhteenveto Tällä oppitunnilla opeteltiin liikkumaan Microsoft Project -ikkunassa ja luomaan projektitiedosto. Jos haluat jatkaa seuraaville oppitunneille: 1 Tallenna Lyhytelokuvaprojekti 02 -tiedostoon tehdyt muutokset napsauttamalla vakiotyökalurivin Tallenna-painiketta. Tallenna tiedosto perusaikataulun kanssa. 2 Sulje tiedosto valitsemalla Tiedosto-valikosta Sulje. Jos et halua jatkaa seuraaville oppitunneille: # Valitse Tiedosto-valikosta Lopeta (Exit). Sanasto Aikajana Ajanjakson ilmaisin, joka näkyy joidenkin näkymien yläosassa, esimerkiksi Gantt-kaavionäkymässä. Aikajanassa on pää- ja apuaikajanat, esimerkiksi viikot ja päivät. Kesto Tehtävän suorittamiseen kuluva työajan kokonaismäärä. Malli Microsoft Project -tiedostomuoto, jonka avulla aiemmin luotuja projektisuunnitelmia voidaan käyttää uusien projektisuunnitelmien pohjana. Microsoft Projectin mukana toimitetaan useita eri aloihin liittyviä malleja. Lisäksi voit luoda omia malleja. Näkymä Microsoft Projectin tietojen esitysmuoto. Näkymäluokkia on kolme: kaaviot, taulukot ja lomakkeet. Office-avustaja Animoitu hahmo, joka näkyy Microsoft Projectissa ja muissa Office-ohjelmissa. Office-avustajan avulla voi etsiä tiettyjä Ohjeen aiheita.

19 Oppitunti 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa 29 Pikavalikko Valikko, joka tulee näkyviin, kun jotakin näytön kohdetta osoitetaan hiirellä ja napsautetaan hiiren kakkospainikkeella. Pikavalikoissa on vain siihen kohteeseen liittyvät komennot, johon hiirellä osoitetaan. Resurssit Henkilöt, laitteet ja materiaalit (sekä niihin liitetyt kustannukset),joita tarvitaan projektin tehtävän toteuttamiseen. Taulukko Laskentataulukkoa muistuttava esitys projektitiedoista, jossa on pystysuoria sarakkeita ja vaakasuoria rivejä. Kukin sarake vastaa jotakin Microsoft Projectin kenttää ja kukin rivi yhtä tehtävää tai resurssia. Tehtävä Projektin jonkin osan suorittamiseen tarvittavan työn kuvaus. Työkaluvihje Lyhyt kuvaus näytön kohteesta, esimerkiksi työkalurivistä, painikkeesta tai palkista. Työkaluvihjeen saa näkyviin osoittamalla haluttua kohdetta. Varaus Työresurssin (ihmiset tai laitteet) sovittaminen tehtävään työn suorittamiseksi. Myös materiaaliresurssi voidaan varata tehtävälle, mutta tällainen varaus ei vaikuta suunniteltuun työmäärään. Tiivistelmä Microsoft Projectin käynnistäminen 1 Napsauta Windows-tehtävärivin Käynnistä-painiketta (Start). 2 Valitse Käynnistä-valikosta Ohjelmat (Programs) ja napsauta sitten Microsoft Projectia. Projektitiedoston luominen mallin perusteella 1 Valitse Tiedosto-valikosta Uusi. 2 Napsauta haluamaasi välilehteä. 3 Valitse haluamasi malli ja valitse OK. Työkalurivien ulkoasun mukauttaminen 1 Valitse Työkalut-valikosta Mukauta ja valitse sitten Työkalurivit. 2 Napsauta Asetukset-välilehteä. 3 Valitse haluamasi asetukset ja valitse Sulje. 2 Finding Your Way Around 2 Liikkuminen ohjelmassa

20 30 Microsoft Project 2000 Trainer Siirtyminen toiseen näkymään # Napsauta haluamaasi näkymää Näkymä-palkista. -TAI- # Valitse Näytä-valikosta Lisää näkymiä ja valitse haluamasi näkymä. Siirtyminen toiseen taulukkoon # Valitse Näytä-valikosta Taulukko ja valitse haluamasi taulukko. Projektitiedoston luominen ja projektin alkamispäivän syöttäminen 1 Napsauta vakiotyökalurivin Uusi-painiketta. 2 Kirjoita tai valitse Alkamispäivämäärä-ruutuun haluamasi päivämäärä. Microsoft Project -tiedoston ominaisuuksien syöttäminen 1 Valitse Tiedosto-valikosta Ominaisuudet. 2 Napsauta Yhteenveto-välilehteä ja syötä haluamasi tiedot. Microsoft Project -tiedoston tallentaminen 1 Napsauta vakiotyökalurivin Tallenna-painiketta. 2 Jos tiedostoa ei ole aiemmin tallennettu, määritä tiedoston nimi ja sijainti.

Microsoft Projectin mukauttaminen

Microsoft Projectin mukauttaminen LIITE 385 C Microsoft Projectin mukauttaminen Tässä liitteessä kuvataan yleisimpiä tapoja mukauttaa Microsoft Projectia käyttäjän tarpeiden mukaan. Jotkin Microsoft Projectin mukauttamisasetukset ovat

Lisätiedot

Projektitietojen tulostaminen

Projektitietojen tulostaminen OPPITUNTI 231 10 Projektitietojen tulostaminen ARVIOITU KESTO 20 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: piirtää Gantt-kaavioon objekteja, esimerkiksi tekstikehyksiä tai nuolia muuttaa näkymän sivunasetuksia

Lisätiedot

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti OPPITUNTI 245 11 Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti ARVIOITU KESTO 20 min PROJ2000-3-4 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ottaa tilannekuvan Gantt-kaavionäkymästä julkaista Microsoft Project -tietoja

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa

Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa OPPITUNTI 257 12 Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa ARVIOITU KESTO 25 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: leikata ja liittää tietoja Microsoft Projectiin ja Projectista avata tuonti- ja

Lisätiedot

Projektin etenemisen seuraaminen

Projektin etenemisen seuraaminen OPPITUNTI 307 14 Projektin etenemisen seuraaminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: tallentaa projektin nykyiset arvot perusaikatauluna kirjata toteutuneen työn tiettyyn päivään asti ARVIOITU KESTO 40 min

Lisätiedot

Kertaus & harjoittelu

Kertaus & harjoittelu OSA 95 1 Kertaus & harjoittelu Kertaat ja harjoittelet seuraavia taitoja: ARVIOITU KESTO 10 min tehtävien nimien ja kestojen luominen Gantt-kaavionäkymässä ja tehtävien linkittäminen resurssien nimien

Lisätiedot

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja.

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Voit mukauttaa tämän alueen,

Lisätiedot

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät 1 Oppilaan pikaopas Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät Kun avaat Project 2013 -ohjelman, näet ensimmäisenä pelkistetyn näkymän. Uusi Project 2013 voi auttaa projektinhallinnassa kuten esim. projektitietojen

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Mukauta tämä alue niin,

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Resurssien varaaminen tehtäville

Resurssien varaaminen tehtäville OPPITUNTI 71 5 Resurssien varaaminen ARVIOITU KESTO 40 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: varata resurssin tehtävälle näyttää samanaikaisesti kesto-, yksikkö- ja työarvot varata useita resursseja tehtävälle

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Siirtyminen Access 2010 -versioon

Siirtyminen Access 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Access 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Access 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

TTS kannattavuuslaskentaohjelma

TTS kannattavuuslaskentaohjelma TTS kannattavuuslaskentaohjelma Käyttöönotto TTS kannattavuuslaskentaohjelma on suunniteltu yrittäjän apuvälineeksi yrityksen keskeisten kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen

Lisätiedot

Varaustietojen hienosäätäminen

Varaustietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 177 8 Varaustietojen hienosäätäminen ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: korvata varauksen resurssin toisella resurssilla käyttää eri korvauksia erilaisiin tehtäviin varatulle

Lisätiedot

Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen

Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen OPPITUNTI 359 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ajoittaa uudelleen keskeytetyn tehtävän jäljellä olevan työn muokata resurssivarausten työmääriä

Lisätiedot

Word 2007 käyttöliittymä

Word 2007 käyttöliittymä Word 2007 käyttöliittymä Word 2007n ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin Wordin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden kautta, vaan valikot on

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

1. Word 2007 käyttöliittymä

1. Word 2007 käyttöliittymä 1. Word 2007 käyttöliittymä Word -tekstinkäsittelyohjelman versiossa 2007 ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Resurssitietojen hienosäätäminen

Resurssitietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 147 7 Resurssitietojen hienosäätäminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 40 min päivittää resurssikalentereita määrittää resurssin saatavuuden vaihteluja määrittää resurssille eri

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS Pikakäyttöohje Päivitys 14.11.2011 SISÄLLYS I. Ohjelman käynnistäminen II. Harjoiteltavan osa-alueen ja tehtäväsovelluksen valinta III. Tehtäväsovellusten käyttö Mallisuoritus ja tehtävän suoritusohje

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent MS Project - yliopistolla käytössä versio 2003, ei lue suoraan 2007 versiolla tehtyjä - versioon 2003 saatavilla Service Pack 3, jossa konvertteri version 2007 tiedostojen lukemiseen, ei asennettu vielä

Lisätiedot

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä.

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä. Pikaopas Microsoft Access 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Näyttökoon muuttaminen tai tietokannan sulkeminen

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Yhdistäminen Yhdistämistoiminnolla voidaan tehdä esimerkiksi joukkokirjeitä, osoitetarroja, kirjekuoria, jne. Siinä yhdistetään kaksi tiedostoa: Pääasiakirja Tietolähde Pääasiakirjassa

Lisätiedot

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Joukkokirje, osoitetarrat Työvälineohjelmistot 1(5)

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Joukkokirje, osoitetarrat Työvälineohjelmistot 1(5) Työvälineohjelmistot 1(5) Yhdistäminen Yhdistämistoiminnolla voidaan tehdä esimerkiksi joukkokirjeitä, osoitetarroja, kirjekuoria, jne. Siinä yhdistetään kaksi tiedostoa: Pääasiakirja Tietolähde Pääasiakirjassa

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Tämän julkaisun tiedot kuuluvat tämän tuotteen Lakisääteisien ilmoitusten piiriin. 16. marraskuuta 2015 Sisällys 3 Sisällys Fiery Driver Configurator...5 Järjestelmävaatimukset...5

Lisätiedot

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä Wordpad ohjelman - käyttöliittymä WordPad on miniversio Word tekstinkäsittelyohjelmasta. WordPad -ohjelma kuuluu Windows -käyttöjärjestelmän apuohjelmiin. Kaikissa tietokoneissa, joihin on asennettu Windows

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ Gospel Flight ry Versio 1.0 Hyväksytty Tekijä 1.11.2005 Tarkastanut 1.11.2005 Hyväksynyt Juha Huttunen 3.11.2005 Helia UTIFLEET-TIETOJÄRJESTELMÄ 2 SISÄLLYS 1 SOVELLUKSEN KÄYTTÖOIKEUDET

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Tehtävien tietojen hienosäätäminen

Tehtävien tietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 101 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: muuttaa projektin työaikaa ja määrittää päiviä vapaa-ajaksi luoda tehtäväkalenterin ja käyttää sitä tehtävissä ARVIOITU KESTO 0 min. syöttää limitysaikoja

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Resurssien määrittäminen

Resurssien määrittäminen OPPITUNTI 53 4 Resurssien määrittäminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVOPOTI KESTO 40 min syöttää resurssien perustietoja ihmisistä, jotka työskentelevät projekteissa syöttää resurssien perustietoja

Lisätiedot

Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen

Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen OPPITUNTI 333 15 Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen ARVIOITU KESTO 50 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: määrittää, mitkä tehtävät alkoivat tai päättyivät myöhässä tarkastella projektin

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Office 365:n kalenterin käyttäminen

Office 365:n kalenterin käyttäminen Sisällys Office 365:n kalenterin käyttäminen... 2 Kalenterin näkymä... 2 Uuden kalenteritapahtuman luominen... 3 Kalenteritapahtuman muuttaminen tai poistaminen... 4 Kalenterin jakaminen... 5 Useamman

Lisätiedot

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN Sisäänkirjautuminen ja käytön aloittaminen Jos olet jo kirjautunut organisaation verkkoon, kirjaudu sisään käynnistämällä Lync. 1.Valitse Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Microsoft

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Siirtyminen OneNote versioon

Siirtyminen OneNote versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft OneNote 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin OneNote 2007. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

Siirtyminen Excel 2010 -versioon

Siirtyminen Excel 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Excel 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Excel 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

PC MUISTAA KAIKKI ASIAT SANA SANALTA

PC MUISTAA KAIKKI ASIAT SANA SANALTA PC MUISTAA KAIKKI ASIAT SANA SANALTA Rakas p M u i st a kertoa P a r i i s i st a Pidä päiväkirjaa TIETOJA Pidä päiväkirjaa tietokoneella. TÄTÄ TARVITSET Perus-pc ja idailydiary-ohjelma TARVITTAVA AIKA

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo Excel 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET EXCELIN OMINAISUUDET... 1 KÄYTTÖLIITTYMÄ... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Valintanauha ja välilehdet... 2 Ryhmä... 2 Pikavalikoima...

Lisätiedot

Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut.

Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut. Käyttöopas Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut. 2 3 4 1 Lisää uusi palvelu: 1. Aloita seuraavasti: Valitse Asetukset ja sen jälkeen palvelut. Valitse luo uusi palvelu. 2. Nimi ja palvelun

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen Ryhmäkirjeen hyödyntäminen hannele.rajaniemi@jyu.fi konkkola@cc.jyu.fi Sisältö Joukkokirje-toiminnon (Wordin ja Excelin yhteiskäytön) periaatteet Excel tietolähteenä tutuksi (valmis harjoitustiedosto)

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 Support Center @ Lenovo support.lenovo.com/windows8.1 Hyvä lukija! Lenovo on laatinut tämän ohjeen helpottamaan Microsoft Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen. HTML5-tehtävä

Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen. HTML5-tehtävä Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen HTML5-tehtävä Kirjoita Dreamweaverissa oheisen nettisivun koodi. Lisää xx-kohtiin omat tietosi. Kuvan nimi on joki.jpg. Ensin tehdään sivusto ja sitten yksittäinen sivu.

Lisätiedot

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9.

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9. Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Kun olet suorittanut ensimmäisen tehtävän, osaat seuraavat toiminnot: 1. Uuden esityksen aloittaminen 2. Otsikkodian tekeminen 3. Teeman ottaminen käyttöön 4. Tekstin

Lisätiedot

compass tool - käyttöohje - järjestelmänvalvojille

compass tool - käyttöohje - järjestelmänvalvojille 1 compass tool - käyttöohje - järjestelmänvalvojille 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN...Fehler! Textmarke nicht definiert. KÄYTTÄJÄN REKISTERÖIMINEN...Fehler! Textmarke nicht definiert. OPISKELIJAN KUTSUMINEN LUOMAAN

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Ohjeet Google kalenteriin Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Valitse käyttämäsi kalenteri Kalenterivaihtoehtojen vieressä oleva värillinen ruutu ilmaisee näytetäänkö kalenterin tiedot. Tapahtuman

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot