Tietojen jakaminen useiden projektien kesken

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tietojen jakaminen useiden projektien kesken"

Transkriptio

1 OPPITUNTI Tietojen jakaminen useiden projektien kesken Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 40 min luoda resurssivarannon tarkastella resurssien varauksia useissa projekteissa muuttaa resurssivarauksia jakajatiedostossa ja havaita sen vaikutukset resurssivarantoon muuttaa resurssin työaikaa resurssivarannossa ja havaita sen vaikutukset jakajatiedostoihin määrittää tietyn päivän vapaa-ajaksi resurssivarannossa ja havaita sen vaikutukset jakajatiedostoihin luoda projektitiedoston ja määrittää sen resurssivarannon jakajatiedostoksi päivittää resurssivarannon jakajatiedostosta manuaalisesti luoda koontitiedoston projektitiedostoja lisäämällä linkittää yhdessä projektissa olevan tehtävän toisen projektin tehtävään. Tietojen jakaminen useiden projektien kesken

2 272 Microsoft Project 2000 Trainer Useimmat projektipäälliköt joutuvat hoitamaan useita projekteja samanaikaisesti. Projekteilla on usein yhteisiä resursseja ja niitä toteutetaan samanaikaisesti. Niillä voi olla myös keskinäisiä riippuvuuksia tai yhteyksiä muihin projekteihin, joita projektipäällikkö ei voi hallita. Microsoft Projectissa on useita ominaisuuksia, jotka helpottavat useiden projektitiedostojen käsittelyä. Tällä oppitunnilla käytetään resurssivarantoa, koontiprojekteja ja luodaan projektien välisiä linkkejä. Tämän oppitunnin harjoituksissa aloitetaan kahdella tiedostolla. Toinen niistä on Wingtip-lelumainos 13 ja toinen Parnell-lentotekniikan promo 13. Sulje mahdolliset avoimet projektitiedostot (myös tyhjät tiedostot) ja avaa kiintolevyn MS Project 2000 SBS Harjoitukset -kansion Osa 3 -kansio. Avaa tiedosto 13A ja tallenna se ilman perusaikataulua Osa 3 -kansioon nimellä Wingtip-lelumainos 13. Avaa tiedosto 13B ja tallenna se ilman perusaikataulua Osa 3 -kansioon nimellä Parnell-lentotekniikan promo 13. PROJ2000E- 1-4 PROJ2000E Resurssivarannon luominen Kun käynnissä on useita projekteja, työresursseja (henkilöitä ja laitteita) varataan usein useisiin projekteihin samanaikaisesti. Resurssien aikaa voi olla vaikea jakaa eri projektien kesken varsinkin, jos projekteissa on päällikköinä eri ihmisiä. Esimerkiksi elokuvastudion äänittäjällä voi olla tehtäviä TV-mainoksessa, promootio-ohjelmassa ja dokumenttielokuvassa-ja projektit ovat käynnissä samanaikaisesti. Äänittäjä voi olla jokaisessa projektissa täysin varattu tai jopa alivarattu. Jos kuitenkin lasketaan yhteen äänittäjän tehtävät kaikista näistä projekteista, hän saattaa olla ylivarattu eli hänelle on saatettu varata töitä enemmän kuin mitä hän pystyy hoitamaan. Resurssivarannon avulla voidaan seurata, miten resursseja käytetään useissa projekteissa. Resurssivaranto on Microsoft Project -tiedosto, josta muut projektitiedostot hakevat resurssitiedot. Se sisältää tiedot kaikkien resurssien varauksista tehtäviin kaikissa projektitiedostoissa, jotka on linkitetty resurssivarantoon. Resurssitietoja, esimerkiksi enimmäiskäyttöastetta, korvauksia ja vapaa-aikaa voi muuttaa resurssivarannossa, jolloin kaikki linkitetyt projektit käyttävät päivitettyjä tietoja. Resurssivarantoon linkitettyjä projektitiedostoja sanotaan jakajatiedostoiksi. Resurssivarantoa ja jakajatiedostoja voi kuvata visuaalisesti esimerkiksi näin:

3 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 273 Tietojen jakaminen 13 Jos olet päällikkönä vain yhdessä projektissa, jonka resursseja ei käytetä muissa projekteissa, resurssivarannon käytöstä ei ole hyötyä. Monimutkaisemmissa projektiympäristöissä resurssivarannon avulla voidaan kuitenkin tehdä esimerkiksi seuraavia asioita: " tarkastella useiden projektien resurssien varaustietoja yhdessä paikassa " tarkastella useiden projektien resurssikohtaisia varauskustannuksia " tunnistaa resurssit, jotka ovat ylivarattuja useiden projektien välillä, vaikka resurssit olisivat alivarattuja eri projekteissa

4 274 Microsoft Project 2000 Trainer Resurssivarannolle voi antaa minkä tahansa nimen. Tiedostonimen on kuitenkin hyvä osoittaa, että kyseessä on resurssivaranto. " syöttää jakajatiedostoissa tai resurssivarannossa resurssitietoja, esimerkiksi vapaa-aikaa siten, että tiedot tulevat välittömästi kaikkien jakajatiedostojen käyttöön. Resurssivarannosta on hyötyä erityisesti toimittaessa muiden Microsoft Project - käyttäjien kanssa verkon välityksellä. Silloin resurssivaranto tallennetaan keskitettyyn paikkaan, esimerkiksi verkkopalvelimeen ja jakajatiedostojen (jotka voivat sijaita paikallisesti päällikköjen tietokoneissa tai verkkopalvelimessa) omistajat jakavat yhteisen resurssivarannon. Yhteen resurssivarantoon voi linkittää jopa 999 jakajatiedostoa. (Tietokoneen muistikapasiteetti kuitenkin luultavasti ylittyy ennen tätä rajaa.) Tässä harjoituksessa järjestetään kahden jakajatiedostoksi tulevan projektitiedoston ikkunat. Näin nähdään resurssivarannon luomisen vaikutukset. Sitten luodaan tiedosto, josta tulee resurssivaranto ja linkitetään siihen jakajatiedostot. 1 Napsauta vakiotyökalurivin Uusi-painiketta (New). 2 Napsauta Projektitiedot-ikkunan OK-painiketta. Koska resurssivarannossa ei ole omia tehtäviä, alkamispäivällä ei ole merkitystä. Seuraavaksi tallennetaan uusi tiedosto. 3 Valitse Tiedosto-valikosta Tallenna nimellä. 4 Tallenna tiedosto Osa 3 -kansioon nimellä Resurssivaranto Napsauta Ikkuna-valikon (Window) Järjestä kaikki -komentoa (Arrange All). Microsoft Project järjestää kolme projektitiedostoikkunaa Microsoft Project -ikkunaan. Projekti-ikkunoita ei tarvitse järjestää näin resurssivarannon luomiseksi, mutta tällä oppitunnilla se auttaa havaitsemaan muutokset niiden tapahtuessa. Vaihda seuraavaksi Resurssivaranto 13 -tiedostoon resurssitaulukkonäkymä. 6 Valitse näkymäpalkista Resurssitaulukko. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta.

5 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 275 Tietojen jakaminen 13 Kun tarkastelet projektitiedostojen (Parnell-lentotekniikan promo 13 ja Wingtip-lelumainos 13) resurssien nimiä, huomaat, että molemmissa tiedostoja on samoja resursseja. Niitä ovat esimerkiksi Fabrikamäänitysstudio, Joni Ganio ja Ken Bergman. Mikään näistä resursseista ei ole ylivarattu kummassakaan projektissa. 7 Napsauta Parnell-lentotekniikan promo 13 -ikkunan otsikkoriviä. 8 Osoita Työkalut-valikossa (Tools) Resurssit-komentoa (Resources) ja napsauta Jaa resurssit -komentoa (Share Resources). Esiin tulee Jaa resurssit -valintaikkuna. 9 Valitse Resurssit: Parnell-lentotekniikan promo 13 -kohdasta (Resources For:) Käytä resursseja -valintanappi (Use Resources). 10 Valitse Kohteesta-luettelosta (From) Resurssivaranto 13.

6 276 Microsoft Project 2000 Trainer 11 Sulje Jaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Parnell-lentotekniikan promo 13 -projektitiedoston resurssitiedostot tulevat Resurssivaranto 13 -tiedostoon. Seuraavaksi määritetään Wingtiplelumainos 13 -projektitiedosto saman resurssivarannon jakajatiedostoksi. 12 Napsauta Wingtip-lelumainos 13 -ikkunan otsikkoriviä. 13 Osoita Työkalut-valikossa Resurssit-komentoa ja napsauta Jaa resurssit - komentoa. 14 Valitse Resurssit: Wingtip-lelumainos 13 -kohdasta Käytä resursseja - valintanappi. 15 Valitse Kohteesta-luettelosta Resurssivaranto Varmista, että Kalenteri- tai resurssitietojen ristiriitatilanteessa -kohdasta (On Conflict With Calendar Or Resource Information) on valittuna Varanto on ensisijainen -valintanappi (Pool Takes Precedence). Kun tämä valintanappi valitaan, Microsoft Project käyttää jakajatietojen resurssitietojen asemesta resurssivarannon tietoja (esimerkiksi korvaustietoja), jos tiedostojen välillä on eroja. Lisätietoja Microsoft Projectin käytöstä muiden käyttäjien kanssa verkon tai Webin välityksellä on liitteessä D, Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet. Erityisen resurssivarannon luominen Mikä tahansa Microsoft Project -tiedosto voi toimia resurssivarantona, oli siinä tehtäviä tai ei. Resurssivarannoksi kannattaa kuitenkin määrittää tiedosto, jossa ei ole tehtäviä. Miksi? Jokainen tehtäviä sisältävä projekti luultavasti päättyy jossakin vaiheessa, eikä päättyneen projektin tehtäviä (ja niiden kustannus- ja muita tietoja) kannata säilyttää loputtomiin resurssivarannossa. Erityisen resurssivarannon avulla myös esimerkiksi linjapäälliköt tai resurssipäälliköt voivat sisällyttää joitakin tietoja resursseistaan resurssivarantoon. He eivät ehkä osallistu projektinhallintaan eikä heidän tarvitse käsitellä resurssivarannon tehtäville ominaisia tietoja.

7 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken Sulje Jaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Wingtip-lelumainos 13 -projektitiedoston resurssitiedot tulevat Resurssivaranto 13 -tiedostoon. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. Tietojen jakaminen 13 Resurssivaranto sisältää molempien jakajatiedostojen resurssitiedot. Microsoft Project kokoaa jakajatiedostojen tiedot resurssien nimien perusteella. Esimerkiksi Joni Ganio on vain kerran resurssivarannossa riippumatta siitä, miten monessa jakajatiedostossa hänet on mainittu resurssina. Microsoft Project ei pysty kuitenkaan tunnistamaan resurssien nimien vaihteluja-jos esimerkiksi yhdessä jakajatiedostossa on Joni Ganio ja toisessa J. Ganio. Resurssien nimeämiskäytäntö kannattaa sopia ja noudattaa sitä. Lisätietoja resurssinimien syöttämisestä on oppitunnissa 4. Projekti-ikkunoita ei tarvitse järjestää tässä harjoituksessa esitetyllä tavalla, jotta jakajatiedostot voisi linkittää resurssivarantoon. Tällä oppitunnilla on kuitenkin hyvä nähdä, mitä muutoksia tapahtuu.

8 278 Microsoft Project 2000 Trainer VIHJE Jos päätät myöhemmin, ettet halua käyttää projektitiedostossa resurssivarantoa, voit katkaista linkityksen. Osoita Työkalut-valikossa Resurssit-komentoa ja napsauta Jaa resurssit -komentoa. Valitse kohdasta Resurssit: <projektin nimi> Käytä omia resursseja -valintanappi (Use Own Resources). Jos Resurssien käyttö - painiketta ei näy näkymäpalkissa, napsauta alanuolipainiketta, kunnes painike tulee näkyviin. Varaustietojen tarkasteleminen resurssivarannossa Resurssivarannon käytön tärkeimpiä etuja on mahdollisuus tarkastella resurssien varauksia eri projektien välillä. Sen avulla voidaan esimerkiksi tunnistaa resurssit, jotka on ylivarattu eri projektien kesken. Kuten ehkä huomasit edellisessä osiossa, resurssi Ken Bergman, joka ei ole ylivarattu kummassakaan projektitiedostossa näkyi ylivarattuna, kun Microsoft Project otti huomioon kaikki hänen varauksensa eri projekteihin. Mistä tämä johtuu? Kun Kenin varaukset kahdesta jakajatiedostosta yhdistettiin, ne ylittivät hänen työkapasiteettinsa ainakin yhtenä päivänä. Vaikka Ken varmaankin on ollut tietoinen ongelmasta, ilman resurssivarantoa (tai tietoa suoraan Keniltä) projektipäällikkö ei olisi ollut. Tässä harjoituksessa tarkastellaan resurssivarannon tietoja. 1 Kaksoisnapsauta Resurssivaranto 13 -ikkunan otsikkoriviä. Resurssivarantoikkuna suurenee koko Microsoft Project -ikkunan kokoiseksi. Resurssivarannossa näkyvät kahden jakajatiedoston kaikki resurssit. Siirryt toiseen näkymään saadaksesi paremman käsityksen resurssien käytöstä. 2 Valitse näkymäpalkista Resurssien käyttö. Esiin tulee Resurssien käyttö -näkymä. 3 Valitse Resurssin nimi -sarakkeesta Ken Bergman ja vieritä sitten Resurssien käyttö -näkymää siten, että kaikki Kenin varaukset tulevat näkyviin hänen nimensä alle. 4 Napsauta vakiotyökalurivin Siirry valittuun tehtävään -painiketta. Microsoft Project -ikkunan oikean puolen aikajanalliset tehtävät vierivät vaakasuunnassa ja näkyviin tulevat Ken Bergmanin ensimmäiset varaukset. 5 Vieritä aikajanan tietoja oikealle, kunnes näkyviin tulevat Kenin varaukset 12. elokuuta alkavalla viikolla.

9 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 279 Punaiset luvut (esimerkiksi 16 tuntia 17. elokuuta) ilmaisevat päivät, joina Ken on ylivarattu. Lisätietoja resurssivarausten ongelmien ratkaisemisesta on oppitunnilla 7, Resurssitietojen hienosäätäminen ja oppitunnilla 16, Projektin ongelmien tunnistaminen ja korjaaminen. Seuraavaksi siirryt resurssilomakkeeseen saadaksesi lisää tietoja Kenin varauksista. 6 Valitse Ikkuna-valikosta Jaa. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. 13 Tietojen jakaminen Tässä yhdistelmänäkymässä näkyvät kaikki resurssivarannon resurssit varauksineen (yläruutu) sekä kaikkien jakajatiedostojen lisätiedot (alaruutu). Voit tarkastella resurssien varaustietoja resurssilomakkeessa napsauttamalla resurssien nimiä Resurssin käyttö -näkymässä. Varausten päivittäminen jakajatiedostossa Muistat ehkä oppitunnilta 5, että varaus tarkoittaa resurssin sovittamista tiettyyn tehtävään. Koska resurssien varaustiedot tulevat jakajatiedostoista, Microsoft Project päivittää resurssivarantoon muutokset, jotka tehdään jakajatiedostossa. Tässä harjoituksessa muutetaan resurssivarauksia jakajatiedostossa ja nähdään, miten muutos lähetetään resurssivarantoon.

10 280 Microsoft Project 2000 Trainer 1 Vieritä Resurssien käyttö -näkymää ylös, kunnes Resurssin nimi -sarakkeessa näkyy Jenni Lystö ja napsauta sitten hänen nimeään. Huomaat, että Jenni Lystöllä ei ole tehtävävarauksia kummassakaan jakajatiedostossa. Seuraavaksi varaat Jennin tehtävään toisessa jakajatiedostossa ja havaitset sen vaikutuksen resurssivarantoon. 2 Valitse Ikkuna-valikosta Wingtip-lelumainos Valitse näkymäpalkista Gantt-kaavio. 4 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. 5 Napsauta Tehtävän nimi -sarakkeessa tehtävää 5, Lopullinen leikkaaminen. 6 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta Jenni Lystö ja napsauta sitten Varaa-painiketta. 7 Sulje Varaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla Sulje-painiketta. 8 Siirry takaisin resurssivarantoon napsauttamalla Ikkuna-valikosta Resurssivaranto 13 -tiedostoa. Jenni Lystön uusi tehtävävaraus näkyy resurssivarannossa. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta.

11 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 281 PROJ2000E-1-8 Resurssin työajan päivittäminen resurssivarannossa Toinen tärkeä resurssivarannon käytöstä saatava etu on mahdollisuus syöttää keskitetysti resurssitietoja, esimerkiksi korvauksia ja työaikoja. Kun resurssitietoja muutetaan resurssivarannossa, uudet tiedot tulevat kaikkien jakajatiedostojen käyttöön. Tästä voi olla hyötyä erityisesti organisaatioissa, joissa useissa projekteissa työskenteleviä resursseja on paljon. Suurissa organisaatioissa esimerkiksi linjajohtajat, resurssipäälliköt tai ohjelmatoimiston henkilöstä vastaavat yleisten resurssitietojen pitämisestä ajan tasalla. Tässä harjoituksessa päivitetään resurssin työaikaa resurssivarannossa ja havaitaan sen vaikutukset jakajatiedostoihin. 13 Tietojen jakaminen Voit valita tämän päivämääräalueen hiirellä vetämällä 30:stä 31:een. Ken Bergman on kertonut, ettei hän ole töissä elokuun 30. ja 31. päivänä. 1 Valitse Resurssin nimi -sarakkeesta Ken Bergman ja vieritä sitten Resurssien käyttö -näkymää ylös, kunnes Kenin varaukset näkyvät hänen nimensä alla. Kaksoisnapsauta Kenin nimeä. Esiin tulee Resurssin tiedot -valintaikkuna. 2 Napsauta Työaika-välilehteä (Working Time). 3 Vedä Valitse päivämäärät -otsikon (Select Date(s)) alla vaakasuoraa vierityspalkkia tai paina nuolipainikkeita, kunnes elokuu 2001 tulee esiin. 4 Valitse elokuun 30. ja 31. päivä. 5 Valitse Määritä valitut päivämäärät -kohdasta (Set Selected Date(s) To) Vapaa-aika-valintanappi (Nonworking Time) ja sulje sitten Resurssin tiedot -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Scroll Vieritä aikajanan tietoja oikealle, kunnes elokuun 30. ja 31. päivä tulevat esiin. Kenillä ei ole silloin työaikaa. (Aiemmin hänellä oli.) Näytön pitäisi näyttää seuraavalta.

12 282 Microsoft Project 2000 Trainer Varmistat, että Kenin vapaa-aika on päivitetty jakajatiedostoihin katsomalla hänen työaikaansa toisesta jakajatiedostosta. 6 Valitse Ikkuna-valikosta Wingtip-lelumainos Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. 8 Kaksoisnapsauta Varaa resurssit -valintaikkunassa Ken Bergmania. Esiin tulee Resurssin tiedot -valintaikkuna. 9 Napsauta Työaika-välilehteä. 10 Vedä Valitse päivämäärät -otsikon alla vaakasuoraa vierityspalkkia tai paina nuolipainikkeita, kunnes elokuu 2001 tulee esiin. Elokuun 30. ja 31. on merkitty Kenille vapaa-ajaksi. Resurssivarannossa tehty työajan muutos on päivitetty jakajatiedostoihin.

13 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 283 Tietojen jakaminen Sulje Resurssin tiedot -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta ja sulje Varaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla Sulje-painiketta. Kaikkien resurssivarannon projektien työajan päivittäminen Edellisessä harjoituksessa päivitettiin resurssin työaikaa resurssivarannossa ja havaittiin sen vaikutukset jakajatiedostoihin. Resurssivarannon avulla voidaan myös muuttaa peruskalenterin työaikaa ja todeta, että muutokset päivitetään kaikkiin kalenteria käyttäviin jakajatiedostoihin. Jos esimerkiksi määritetään tietyt päivät vapaa-ajaksi resurssivarannossa, muutos lähetetään kaikkiin jakajatiedostoihin. VIHJE Kaikilla jakajatiedostoilla on sama peruskalenteri ja kaikki yhden jakajatiedoston peruskalenteriin tehdyt muutokset näkyvät kaikissa resurssivarannon jakajatiedostoissa. Jos haluat käyttää tietyssä jakajatiedostossa eri peruskalenterin työaikoja, vaihda kyseiseen jakajatiedostoon toinen peruskalenteri. Lisätietoja peruskalenterien käytöstä on oppitunnilla 6, Tehtävän tietojen hienosäätäminen. Tässä harjoituksessa määritetään vapaa-aika resurssivarantoon ja havaitaan muutos kaikissa jakajatiedostoissa.

14 284 Microsoft Project 2000 Trainer 1 Valitse Ikkuna-valikosta Resurssivaranto 13. Koko yritys osallistuu paikallisille elokuvajuhlille syyskuun 7. päivänä ja haluat määrittää päivän kaikkien jakajaprojektien vapaapäiväksi. 2 Valitse Työkalut-valikosta Muuta työaikaa. 3 Valitse Kohde-laatikosta Vakio (projektikalenteri). 4 Vedä Valitse päivämäärät -otsikon alla vaakasuoraa vierityspalkkia tai paina nuolipainikkeita, kunnes syyskuu 2001 tulee esiin ja napsauta sitten syyskuun 7. päivää. 5 Valitse Määritä valitut päivämäärät -kohdasta Vapaa-aika -valintanappi. 6 Sulje Muuta työaikaa -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Varmistat, että resurssivarannon Vakio-peruskalenteriin tehty muutos on päivitetty jakajatiedostoihin tarkastelemalla yhden jakajatiedoston työaikaa. 7 Valitse Ikkuna-valikosta Parnell-lentotekniikan promo Valitse Työkalut-valikosta Muuta työaikaa. Esiin tulee Muuta työaikaa -valintaikkuna. 9 Valitse Kohde-laatikosta Vakio (projektikalenteri) (Standard (Project Calendar)). 10 Vedä Valitse päivämäärät -otsikon alla vaakasuoraa vierityspalkkia tai paina nuolipainikkeita, kunnes syyskuu 2001 tulee esiin. Syyskuun 7. on merkitty vapaa-ajaksi.

15 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 285 Tietojen jakaminen Sulje Muuta työaikaa -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Jos haluat, voit siirtyä Wingtip-lelumainos 13 -projektitiedostoon ja varmistaa, että myös sen syyskuun 7. päivä on merkitty vapaa-ajaksi. 12 Sulje kaikki avoimet tiedostot ja tallenna ne ilman perusaikatauluja. Uusien projektitiedostojen linkittäminen resurssivarantoon Projektitiedoston voi määrittää resurssivarantoon missä vaiheessa tahansa: kun projektin tehtävät syötetään ensimmäisen kerran, kun tehtäville on varattu resurssit tai vielä töiden alkamisen jälkeen. Kun resurssivaranto on määritetty, jakajatiedostoiksi saattaa kannattaa määrittää käynnissä olevien projektien lisäksi myös kaikki uudet projektit. Näin opitaan luottamaan resurssivarannon resurssitietoihin. Tässä harjoituksessa luodaan projektitiedosto ja määritetään se resurssivarannon jakajatiedostoksi. 1 Avaa MS Project 2000 SBS Harjoitukset -kansion Osa 3 -kansio, valitse Resurssivaranto 13 ja napsauta Avaa-painiketta. Kun ohjelma kysyy, valitse toinen vaihtoehto (avaa tiedosto luku- ja kirjoitustilassa). 2 Napsauta vakiotyökalurivin Uusi-painiketta. Esiin tulee Projektin tiedot -valintaikkuna. 3 Kirjoita Alkamispäivämäärä-laatikkoon (Start Date) ja napsauta OKpainiketta.

16 286 Microsoft Project 2000 Trainer 4 Valitse Tiedosto-valikosta Tallenna nimellä. 5 Tallenna tiedosto Osa 3 -kansioon nimellä Hannulan veljesten projekti Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. Varaa resurssit -valintaikkuna on aluksi tyhjä, koska tiedostoon ei vielä ole syötetty resurssitietoja. 7 Osoita Työkalut-valikossa Resurssit-komentoa ja napsauta Jaa resurssit - komentoa. Esiin tulee Jaa resurssit -valintaikkuna. 8 Valitse Resurssit: Hannulan veljesten projekti 13 -kohdasta Käytä resursseja -valintanappi. 9 Valitse Kohteesta-luettelosta (From) Resurssivaranto 13 ja sulje sitten Jaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Varaa resurssit -valintaikkunassa näkyvät kaikki resurssivarannon resurssit. Näitä resursseja voi nyt varata kaikkiin tämän projektin tehtäviin. 10 Sulje Varaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla Peruuta-painiketta. 11 Valitse Tiedosto-valikosta Sulje. Kun ohjelma kysyy, tallennetaanko muutokset, vastaa Kyllä. Hannulan veljesten projekti 13 -tiedosto sulkeutuu ja Resurssivaranto 13 - tiedosto pysyy avoimena. 12 Valitse Tiedosto-valikosta Sulje. Kun ohjelma kysyy, tallennetaanko muutokset, vastaa Kyllä.

17 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 287 Jakajatiedoston avaaminen ja resurssivarannon päivittäminen 13 Jos resurssivaranto jaetaan verkon kautta muiden Microsoft Project -käyttäjien kanssa, käyttäjä, jolla resurssivaranto on auki luku- ja kirjoitustilassa estää muita päivittämästä resurssitietoja, esimerkiksi normaaleja korvauksia. Tästä syystä resurssivaranto kannattaa avata vain luku -tilassa ja käyttää resurssivarannon päivittämiseen Päivitä resurssivarannon tiedot -komentoa (Update Resource Pool). Päivitä resurssivarannon tiedot -komennon voi valita Työkalut-valikon Resurssit-alivalikosta. Komento päivittää resurssivarantoon uudet varaustiedot. Sen jälkeen kaikki, jotka avaavat resurssivarannon näkevät uusimmat varaustiedot. Tällä oppitunnilla käsitellään resurssivarantoa ja jakajatiedostoja paikallisesti. Jos resurssivarantoa käytetään verkon yli, päivitysprosessi on hyvä ymmärtää. Siihen tutustutaan tässä harjoituksessa. Tässä harjoituksessa muutetaan resurssivarauksia jakajatiedostossa ja päivitetään resurssivaranto manuaalisesti. 1 Avaa MS Project 2000 SBS Harjoitukset -kansion Osa 3 -kansio, valitse Wingtip-lelumainos 13 ja napsauta Avaa-painiketta. Koska tiedosto on resurssivarantoon linkitetty jakajatiedosto, Microsoft Project tarjoaa seuraavat vaihtoehdot: Tietojen jakaminen VIHJE Jos Office-avustaja ei ole käytössä, sama viesti näkyy tekstiruutuna. Lisätietoja tietokoneen asetusten tekemisestä siten, että tulokset vastaavat mahdol- 0lisimman hyvin tämän kirjan kuvia on liitteessä B, Asetusten tarkistaminen.

18 288 Microsoft Project 2000 Trainer Komento ei ole käytettävissä, jos resurssivaranto on avattu luku- ja kirjoitustilassa. 2 Valitse ensimmäinen vaihtoehto (avataan sekä resurssivaranto että jakajatiedosto). Seuraavaksi muutetaan joitakin jakajatiedoston varauksia. 3 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. 4 Napsauta Tehtävän nimi -sarakkeessa tehtävää 12, Filmi- ja äänimasterin arkistoiminen. 5 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta Seija Hoosa ja napsauta sitten Varaa-painiketta. 6 Napsauta Tehtävän nimi -sarakkeessa tehtävää 6, Muodollisen hyväksymisnäytöksen järjestäminen. 7 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta Rami Sampokoski ja napsauta sitten Poista-painiketta. Olet tehnyt jakajatiedostoon kaksi varausten muutosta. Koska resurssivaranto on avattu vain luku -tilassa, muutoksia ei ole tallennettu resurssivarantoon. Seuraavaksi päivitetään resurssivaranto. 8 Osoita Työkalut-valikossa Resurssit-komentoa ja napsauta Päivitä resurssivarannon tiedot -komentoa. Microsoft Project päivittää resurssivarantotiedoston varaustietoihin jakajatiedoston uudet tiedot. VIHJE Jakajatiedostosta tallennetaan resurssivarantoon vain varaustietoja. Muita jakajatiedostossa tehtyjä muutoksia, esimerkiksi enimmäiskäyttöasteen muutosta ei tallenneta resurssivarantoon päivityksen yhteydessä. Jos haluat tehdä muutoksia resurssien tietoihin, avaa resurssivaranto luku- ja kirjoitustilassa. Silloin resurssien tietoja voidaan muuttaa joko resurssivarannossa että jakajatiedostossa ja toisen tiedoston tiedot päivitetään automaattisesti. Mitä tehdään, kun jakajatiedoston sijainti muuttuu Jos jakajatiedostojen sijainti muuttuu (jos tiedosto esimerkiksi siirretään verkkopalvelimelta toiselle), Microsoft Project ei havaitse siirtoa eikä löydä jakajatiedostoa sen uudesta sijainnista. Tässä tapauksessa täytyy ensin poistaa linkitys entiseen sijaintiin Jaa resurssit -valintaikkunassa. (Valintaikkunan voi avata Työkalut-valikon Resurssit-alivalikosta.) Sitten avataan jakajatiedosto uudessa sijainnissaan ja muodostetaan uusi linkki resurssivarantoon saman valintaikkunan avulla.

19 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 289 Seuraavaksi muutetaan varausta jakajatiedostossa, suljetaan tiedosto ja päivitetään sitten resurssivaranto. 9 Napsauta Tehtävän nimi -sarakkeessa tehtävää 3, Otosten leikkaussuunnitelman tekeminen. 10 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta Laura Saksala ja napsauta sitten Varaa-painiketta. 11 Sulje Varaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla Sulje-painiketta. 12 Valitse Tiedosto-valikosta Sulje. 13 Kun muutokset pyydetään tallentamaan, valitse Kyllä. 14 Kun ohjelma kysyy, tallennetaanko tiedosto ilman perusaikataulua, napsauta OK-painiketta. Microsoft Project toteaa, että koska resurssivaranto oli avattu vain luku - tilassa, jakajatiedostojen varausten viimeisimpiä muutoksia ei ole päivitetty resurssivarantotiedostoon. Ohjelma tarjoaa seuraavassa kuvassa esitetyt vaihtoehdot. 13 Tietojen jakaminen 15 Valitse OK. Microsoft Project päivittää varaustietoihin jakajatiedoston uudet tiedot. Resurssivaranto on yhä avattuna vain luku -tilassa. PROJ PROJ PROJ PROJ2000E- 8-1 PROJ2000E- 8-2 Koontiprojektien käyttäminen Monimutkaisissa projekteissa on usein paljon ihmisiä, jotka työskentelevät eri aikoihin, eri paikoissa ja usein eri valvojien alaisuudessa. Vaikka resurssivaranto voi helpottaa resurssitietojen hallintaa projektien välillä, sen mahdollisuudet projektien väliseen tehtävien ja riippuvuuksien hallintaan eivät ehkä riitä. Hyvä tapa koota yhteen moninaisia projektitietoja on koontiprojektien käyttö.

20 290 Microsoft Project 2000 Trainer Tällainen Microsoft Project -tiedosto sisältää muita Microsoft Project - tiedostoja, joita sanotaan lisätyiksi projekteiksi. Lisätyt projektit eivät ole koontiprojektin sisällä; ne on linkitetty siihen siten, että niitä voidaan tarkastella ja muokata koontiprojektista käsin. Jos lisättyä projektia muokataan koontiprojektin ulkopuolella, päivitetyt tiedot tulevat koontiprojektiin, kun tiedosto avataan seuraavan kerran. VIHJE Koontiprojekteja sanotaan myös pääprojekteiksi ja lisättyjä projekteja aliprojekteiksi. Tällä oppitunnilla käytetään termejä koontiprojekti ja lisätty projekti. Koontiprojektien avulla voidaan esimerkiksi: " Tarkastella kaikkien organisaation projektien tehtäviä yhdessä näkymässä. " Vyöryttää projektitietoja ylemmille hallintatasoille Yhden tiimin projekti voi esimerkiksi olla osaston koontiprojektin lisätty projekti, joka puolestaan voi olla organisaation koontiprojektin lisätty projekti. " Jakaa projektitiedot projektin tyypin mukaan esimerkiksi vaiheittain, komponenteittain tai suorituspaikoittain. Koontiprojekteissa käytetään Microsoft Projectin jäsennysominaisuuksia. Lisätty projekti näkyy koontiprojektissa yhteenvetotehtävä lukuun ottamatta sitä, että sen Gantt-palkki on harmaa ja tunnussarakkeessa näkyy lisätty projekti -kuvake. Kun koontiprojekti tallennetaan, myös lisättyihin projekteihin mahdollisesti tehdyt muutokset tallennetaan lähdetiedostoihin. Tässä harjoituksessa lisätään projekti uuteen projektiin. 1 Napsauta vakiotyökalurivin Uusi-painiketta. Esiin tulee Projektin tiedot -valintaikkuna. 2 Kirjoita Alkamispäivämäärä-laatikkoon ja napsauta OK-painiketta. 3 Valitse Tiedosto-valikosta Tallenna nimellä. 4 Tallenna tiedosto Osa 3 -kansioon nimellä Koontiprojektit 13. Seuraavaksi lisäät kaksi projektia tähän uuteen projektiin. 5 Valitse Lisää-valikosta Projekti. Esiin tulee Lisää projekti -valintaikkuna.

21 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken Napsauta Osa 3 -kansiossa Parnell-lentotekniikan promo 13:a. Pidä alhaalla Ctrl-näppäintä, napsauta Wingtip-lelumainos 13:a ja napsauta sitten Lisääpainiketta (Insert). Microsoft Project lisää nämä kaksi projektia koontiprojektiin tiivistettyinä yhteenvetotehtävinä. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. 13 Tietojen jakaminen VIHJE Jos osoitat tunnussarakkeen Lisätty projekti -kuvaketta, Microsoft Project näyttää lisätyn projektitiedoston polun. 7 Valitse tehtävien 1 ja 2 nimet. 8 Napsauta muotoilutyökalurivin Näytä-painiketta (Show) ja valitse sitten Kaikki alitehtävät (All Subtasks). Microsoft Project laajentaa lisätyn projektin tehtävät. 9 Valitse Näytä-valikosta Zoomaa, valitse Koko projekti -valintanappi (Entire

22 292 Microsoft Project 2000 Trainer Project) ja napsauta OK-painiketta. Microsoft Project muuttaa Gantt-kaavion aikajanaa siten, että projektien kaikki tehtävät tulevat näkyviin. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. Lisätyt projektit on linkitetty koontiprojektiin. Lisätyn projektin voi poistaa koontiprojektista valitsemalla lisätyn projektin yhteenvetotehtävän. Valitse Muokkaa-valikosta Poista tehtävä (Delete Task). Koontiprojektitiedostojen käyttämisessä kannattaa muistaa myös seuraavat asiat: " Lisätyn projektin voi poistaa koontiprojektista valitsemalla lisätyn projektin yhteenvetotehtävän. Valitse Muokkaa-valikosta Poista tehtävä. " Koontitiedoston manuaalisen luomisen ja projektien lisäämisen asemesta voidaan luoda nopeasti koontitiedosto kaikista avoimista projekteista. Valitse Ikkuna-valikosta Uusi ikkuna (New Window). Valitse niiden avoimien projektitiedostojen nimet, jotka haluat koota ja napsauta sitten OK-painiketta. " Jos käytät säännöllisesti useita projekteja, joita et halua koota, voit tallentaa ne työtilana. Työtilatiedosto sisältää avoimien projektitiedostojen nimet. Sen avulla voi avata useita tiedostoja yhdellä

23 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 293 kertaa. Valitse Tiedosto-valikosta Tallenna työtila (Save Workspace). " Tehtäviä voi lisätä suoraan koontiprojektitiedostoon lisätyistä projektitiedostoista riippumatta. Tehtävät lisätään kuten missä tahansa projektitiedostossa. Varmista kuitenkin, että kohta, johon lisäät uuden tehtävän ei kuulu lisätyn projektin tehtäväluetteloon. " Suoraan koontiprojektitiedostossa olevien tehtävien perusaikatauluarvot voi tallentaa valitsemalla tehtävät, osoittamalla Työkalut-valikosta Seuranta (Tracking) ja valitsemalla sitten Tallenna perusaikataulu (Save Baseline). Tämä vaikuttaa lisättyjen projektien tehtäviin. 13 Tietojen jakaminen " Microsoft Project laskee oletusarvon mukaan kaikki lisättyjen projektien tehtävät ja suoraan koontiprojektiin syötetyt tehtävät aivan kuin ne olisivat yhden projektitiedoston tehtäviä ja etsii yhden kriittisen polun. Jokaisen lisätyn projektin kriittisen polun saa kuitenkin näkyviin koontiprojektissa. Poista Työkalut-valikon Asetukset-valintaikkunan (Options) Laskenta-välilehden (Calculation) Lisätyt projektit lasketaan kuten yhteenvetotehtävät -valintaruudun (Inserted Projects Are Calculated Like Summary Tasks) valinta. PROJ Riippuvuuksien luominen projektien välille Kansainvälistä avaruusasemaa lukuun ottamatta useimmat projektit eivät elä tyhjiössä. Yhden projektin tehtävät tai vaiheet voivat riippua toisten projektien tehtävistä. Nämä riippuvuudet voi osoittaa linkittämällä tehtäviä projektien välillä. Projektien välille voi joutua määrittämään riippuvuuksia esimerkiksi seuraavista syistä: " Yhden projektitehtävän valmistuminen saattaa käynnistää toisessa projektissa olevan tehtävän. Toisen projektipäällikön täytyy esimerkiksi antaa lausunto ympäristövaikutuksista ennen kuin rakentamista voidaan aloittaa. Vaikka näitä tehtäviä hallitaan eri projektitiedostoissa (mahdollisesti koska niitä hoitavat yrityksessä eri osastot), projektien välillä on looginen riippuvuussuhde. " Henkilö tai laite voi olla varattuna toiseen projektiin ja toisen projektin tehtävän alkua on viivytettävä, kunnes resurssi on saanut ensimmäisen tehtävän valmiiksi. Tehtävillä ei välttämättä ole mitään muuta yhteistä kuin saman resurssin tarve. Projektitiedostojen välisten tehtävien riippuvuudet näyttävät samalta kuin

24 294 Microsoft Project 2000 Trainer projektitiedoston sisäiset tehtäväsuhteet. Ulkoisten edeltäjä- ja seuraajatehtävien nimet ja Gantt-palkit ovat kuitenkin harmaita. Tällaisia tehtäviä sanotaan toisinaan haamutehtäviksi, koska niitä ei ole linkitetty projektitiedoston tehtäviin vaan toisissa projektitiedostoissa oleviin tehtäviin. Tässä harjoituksessa luodaan riippuvuudet kahden projektitiedoston tehtävien välille ja koontiprojektitiedostoon. 1 Avaa MS Project 2000 SBS Harjoitukset -kansion Osa 3 -kansio, valitse Parnell-lentotekniikan promo 13 ja napsauta Avaa-painiketta. 2 Valitse näkymäpalkista Gantt-kaavio. 3 Napsauta syöttötaulukossa tehtävän 8 nimeä, Dialogin lisääminen. 4 Napsauta vakiotyökalurivin Siirry valittuun tehtävään -painiketta. Tehtävän Gantt-palkin oikealta puolelta näkyy, että yksi tehtävään varatuista resursseista on Fabrikam-äänitysstudio. Haluat käyttää tätä äänitysstudiota Wingtips-lelumainosprojektiin, kun tehtävä on valmis. Seuraavaksi luot riippuvuuden tehtävästä 8 Wingtip-lelumainos 13 - projektitiedostossa olevaan tehtävään. 5 Avaa MS Project 2000 SBS Harjoitukset -kansion Osa 3 -kansio, valitse Wingtip-lelumainos 13 ja napsauta Avaa-painiketta. 6 Valitse tehtävän 7 nimi, Lopullisen selostuksen äänittäminen. 7 Napsauta vakiotyökalurivin Tehtävän tiedot -painiketta (Task information). Esiin tulee Tehtävän tiedot -valintaikkuna. Syötä siihen edeltäjätehtävän tiedostonimi ja tehtävätunnus seuraavassa muodossa: Tiedostonimi\Tehtävätunnus. 8 Napsauta Edeltäjät-välilehteä (Predecessors). 9 Napsauta tunnussarakkeessa tehtävän 6 alla olevaa tyhjää solua ja kirjoita siihen Parnell-lentotekniikan promo 13\8.

25 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 295 Jos osoitat haamutehtävän Gantt-palkkia, Microsoft Project näyttää työkaluvihjeen, joka sisältää haamutehtävän tiedot, esimerkiksi polun ulkoiseen projektitiedostoon, jossa ulkoinen edeltäjätehtävä (haamutehtävä) sijaitsee. 10 Paina Enteriä ja sulje sitten Tehtävän tiedot -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Microsoft Project lisää projektiin haamutehtävän Dialogin lisääminen. 11 Napsauta vakiotyökalurivin Siirry valittuun tehtävään -painiketta. 13 Tietojen jakaminen Koska haamutehtävä loppuu ja tehtävien välillä on lopusta alkuun - riippuvuus, tehtävän 8, Lopullisen selostuksen äänittäminen siirtyy alkamaan Myös seuraavat seuraajatehtävät ajoitetaan uudelleen. Seuraavaksi tarkastelet haamutehtävää Parnell-projektissa. 12 Valitse Ikkuna-valikosta Parnell-lentoyhtiömainos 13. Tiedostosta näkyy, että haamutehtävä 9, Lopullisen selostuksen äänittäminen on tehtävän 8, Dialogin lisääminen seuraaja. Koska tehtävä 8 on seuraajatehtävä, jolla ei ole muita riippuvuuksia tässä projektissa, se ei vaikuta projektin muihin tehtäviin. Projektitiedostojen välinen riippuvuussuhde säilyy, kunnes se poistetaan. Jos lähdetiedostosta poistetaan tehtävä tai kohdetiedostosta haamutehtävä, sitä vastaava tehtävä tai haamutehtävä poistetaan toisesta tiedostosta.

26 296 Microsoft Project 2000 Trainer Tämän harjoituksen lopuksi tarkastelet projektien välisiä linkkejä koontiprojektitiedostossa. 13 Valitse Ikkuna-valikosta Koontiprojektit 13. Huomaat, että ensimmäisen lisätyn projektin tehtävän Dialogin lisääminen ja toisen lisätyn projektin tehtävän Lopullisen selostuksen äänittäminen välillä on riippuvuus. VIHJE Koontiprojektia tarkasteltaessa voidaan luoda nopeasti projektien välisiä linkkejä napsauttamalla vakiotyökalurivin Linkitä tehtävät -painiketta (Link Tasks). Linkin voi tehdä myös vetämällä hiirellä kahden tehtävän välillä. Näytön pitäisi näyttää seuraavalta. Koska nyt tarkastellaan koontiprojektitiedostoa, projektien välinen riippuvuus ei näy haamutehtävänä.

27 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 297 VIHJE Microsoft Project pyytää päivittämään tehtävien väliset riippuvuudet aina, kun linkitetty projektitiedosto avataan. Jos et halua nähdä kehotusta, voit poistaa sen käytöstä tai määrittää, että Microsoft Project hyväksyy automaattisesti linkitetyn projektitiedoston muuttuneet tiedot. Valitse Työkalut-valikosta Asetukset ja valitse sitten Näkymä-välilehti (View). Tee haluamasi asetukset kohtaan Projektien välisen linkityksen asetukset projektille <tiedoston nimi> (Cross-Project Linking Options For <File Name>). 13 Tietojen jakaminen Oppitunnin yhteenveto Tällä oppitunnilla opittiin luomaan resurssivaranto ja koontiprojektitiedosto. Sillä opittiin myös luomaan riippuvuussuhteita eri projektien tehtävien välille. Jos haluat jatkaa seuraaville oppitunneille: # Tallenna ja sulje kaikki avoimet tiedostot. Ohjelman kysyessä tallenna tiedostot ilman perusaikataulua ja päivitä resurssivaranto. Jos et halua jatkaa seuraaville oppitunneille: # Valitse Tiedosto-valikosta Lopeta. Sanasto Aikajana Esimerkiksi Gantt-kaavionäkymässä ja Resurssien käyttö - näkymässä aikajana näkyy nauhana ruudukon yläreunassa. Se esittää aikayksikköjä. Aikajanassa on pää- ja apuasteikot (esimerkiksi viikot ja päivät). Aikajanaa voi mukauttaa Aikajana-valintaikkunassa, jonka voi avata Muokkaa-valikosta. Alivarattu Resurssin tila, jossa sen tehtävävarausten työn kokonaismäärä on pienempi kuin resurssin työkapasiteetti. Esimerkiksi kokopäiväinen resurssi, joka on varattu 25 tunniksi viikossa on alivarattu. Resurssin toimintakapasiteettia mitataan Microsoft Projectissa käyttöasteena. Yhdessä kokopäiväisessä resurssissa on 100 % käyttöaste (tallennetaan Enimmäiskäyttöaste-kenttään). Haamutehtävä Tehtävä, joka edustaa linkkiä yhdestä Microsoft Project -tiedostosta toiseen. Haamutehtävät näkyvät harmaina palkkeina. Jakajatiedosto Projektitiedosto, joka on linkitetty resurssivarantotiedostoon. Jakajatiedostot jakavat varaustiedot ja muut tiedot, esimerkiksi vapaa-aika- ja projektikalenteriasetukset resurssivarantotiedoston kanssa.

28 298 Microsoft Project 2000 Trainer Koontiprojekti Microsoft Project -tiedosto, joka sisältää yhden tai useita lisättyjä projektitiedostoja. Lisätyt projektit on linkitetty koontiprojektiin, joten lisättyihin projekteihin tehdyt muutokset näkyvät myös koontiprojektissa ja päinvastoin. Koontiprojektitiedostoa sanotaan myös pääprojektitiedostoksi. Linjajohtaja Resurssiryhmän johtaja; tunnetaan myös nimellä tehtävänmukainen johtaja. Organisaation rakenteen mukaan vaihdelleen myös linjajohtajalla voi olla projektinhallintataitoja ja -vastuita. Lisätty projekti Microsoft Project -tiedosto, joka on lisätty toiseen Microsoft Project -tiedostoon (koontitiedostoon). Lisättyä projektia sanotaan myös aliprojektiksi. Ohjelmatoimisto Projektisuuntautuneissa organisaatioissa ohjelmatoimisto valvoo projekteja (esimerkiksi siipien tuotantoa ja moottorien tuotantoa), jotka kaikki osallistuvat lopputuotteen valmistumiseen (esimerkiksi lentokoneen) sekä organisaation strategisia tavoitteita. Resurssipäällikkö Henkilö, joka valvoo resurssien käyttöä projektitöissä, erityisesti resurssien aikaa ja kustannuksia. Organisaation rakenteen mukaan vaihdelleen myös resurssipäälliköllä voi olla projektinhallintataitoja ja - vastuita. Resurssivaranto Microsoft Project -tiedosto, josta muut projektit hakevat resurssitietoja. Resurssivaranto sisältää tiedot resurssien varauksista tehtäviin kaikissa resurssivarantoon linkitetyissä projektitiedostoissa (jakajatiedostoissa). Työtila Tiedostot ja asetukset, jotka voi tallentaa ja avata avaamalla yhden työtilatiedoston. Työtilatiedostojen tunniste on.mpw. Täysin varattu Resurssin tila, jossa sen tehtävävarausten työn kokonaismäärä on täsmälleen sama kuin resurssin työkapasiteetti. Esimerkiksi kokopäiväinen resurssi, joka on varattu 40 tunniksi viikossa on täysin varattu. Resurssin toimintakapasiteettia mitataan Microsoft Projectissa käyttöasteena. Yhdessä kokopäiväisessä resurssissa on 100 % käyttöaste (tallennetaan Enimmäiskäyttöaste-kenttään). Ylivarattu Tilanne, jossa resurssi on varattu tekemään enemmän työtä tehtäviin kuin mitä resurssin normaalilla työskentelykapasiteetilla voi tehdä. Resurssin toimintakapasiteettia mitataan Microsoft Projectissa käyttöasteena. Yhdessä kokopäiväisessä resurssissa on 100 % käyttöaste (tallennetaan Enimmäiskäyttöaste-kenttään).

29 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 299 Tiivistelmä Resurssivarannon luominen 1 Napsauta vakiotyökalurivin Uusi-painiketta. 2 Tallenna uusi tiedosto, josta tulee resurssivaranto. 3 Avaa jokin Microsoft Project -tiedosto, jonka haluat määrittää jakajatiedostoksi. 4 Osoita Työkalut-valikossa Resurssit-komentoa ja napsauta Jaa resurssit - komentoa. 5 Valitse Resurssit: <jakajatiedoston nimi> -kohdasta Käytä resursseja - valintanappi. 6 Valitse Kohteesta-luettelosta resurssivarantotiedoston nimi ja sulje sitten Jaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. 7 Jos jakajatiedostoja on useita, avaa toinen jakajatiedosto. 8 Toista vaiheet 4-6 muille jakajatiedostoille. 13 Tietojen jakaminen Varauksen tietojen tarkasteleminen resurssivarannossa 1 Valitse näkymäpalkista Resurssien käyttö. 2 Valitse Resurssin nimi -sarakkeesta resurssin nimi. 3 Napsauta vakiotyökalurivin Siirry valittuun tehtävään -painiketta. 4 Vieritä aikajanan tietoja oikealle, jolloin esiin tulevat resurssin muut varaukset. 5 Valitse Ikkuna-valikosta Jaa, jolloin esiin tulee resurssilomake. 6 Valitse Ikkuna-valikosta Poista jako, jolloin resurssilomake piilotetaan. Varausten päivittäminen jakajatiedostossa 1 Valitse näkymäpalkista Gantt-kaavio. 2 Napsauta vakiotyökalurivin Varaa resurssit -painiketta. 3 Napsauta Tehtävän nimi -sarakkeessa tehtävää, jolle haluat varata resurssin tai jolta haluat poistaa resurssin. 4 Valitse Varaa resurssit -valintaikkunan Nimi-sarakkeesta resurssin nimi ja napsauta sitten Varaa- tai Poista-painiketta. Resurssin työajan päivittäminen resurssivarannossa 1 Valitse näkymäpalkista Resurssien käyttö. 2 Valitse Resurssien käyttö -näkymän Resurssin nimi -sarakkeesta resurssi, jonka työaikaa haluat muuttaa ja napsauta sitten Resurssin tiedot - painiketta.

30 300 Microsoft Project 2000 Trainer 3 Napsauta Resurssin tiedot -valintaikkunan Vapaa-aika-välilehteä. 4 Vedä Valitse päivämäärät -otsikon alla vaakasuoraa vierityspalkkia tai paina nuolipainikkeita, kunnes esiin tulee haluamasi kuukausi. 5 Valitse päivät, jotka haluat määrittää vapaa-ajaksi. 6 Valitse Määritä valitut päivämäärät -kohdasta Vapaa-aika-valintanappi ja sulje sitten Resurssin tiedot -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Kaikkien jakajatiedostojen työajan päivittäminen resurssivarannosta 1 Avaa resurssivaranto luku- ja kirjoitustilassa. 2 Valitse Työkalut-valikosta Muuta työaikaa. 3 Valitse Kohde-laatikosta peruskalenteri, jota haluat muuttaa, esimerkiksi Vakio (projektin kalenteri). 4 Vedä Valitse päivämäärät -otsikon alla vaakasuoraa vierityspalkkia tai paina nuolipainikkeita, kunnes esiin tulee haluamasi kuukausi ja valitse sitten päivät, jotka haluat määrittää vapaa-ajaksi. 5 Valitse Määritä valitut päivämäärät -kohdasta Vapaa-aika -valintanappi. 6 Sulje Muuta työaikaa -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Uusien projektitiedostojen linkittäminen resurssivarantoon 1 Avaa resurssivaranto luku- ja kirjoitustilassa. 2 Napsauta vakiotyökalurivin Uusi-painiketta. 3 Syötä Projektin tiedot -valintaikkunaan projektin alkamispäivämäärä ja napsauta OK-painiketta. 4 Osoita Työkalut-valikossa Resurssit-komentoa ja napsauta Jaa resurssit - komentoa. 5 Valitse Jaa resurssit -valintaikkunassa Resurssit: <tiedoston nimi> - kohdasta Käytä resursseja -valintanappi. 6 Valitse Kohteesta-luettelosta resurssivarantotiedoston nimi ja sulje sitten Jaa resurssit -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Jakajatiedoston muokkaaminen ja resurssivarannon päivittäminen 1 Avaa jakajatiedosto. 2 Kun ohjelma pyytää valintaa, avaa sekä resurssivaranto että jakajatiedosto. 3 Tee varausten muutokset jakajatiedostoon. 4 Osoita Työkalut-valikossa Resurssit-komentoa ja napsauta Päivitä resurssivarannon tiedot -komentoa.

31 Oppitunti 13 Tietojen jakaminen useiden projektien kesken 301 Koontiprojektitiedoston luominen 1 Napsauta vakiotyökalurivin Uusi-painiketta. 2 Syötä projektin alkamispäivämäärä ja tallenna sitten uusi projektitiedosto. 3 Valitse Lisää-valikosta Projekti. 4 Etsi ja valitse Lisää projektit -valintaikkunasta se Microsoft Project -tiedosto, jonka haluat lisätä koontiprojektitiedostoon. Voit valita useita tiedostoja pitämällä alhaalla Ctrl-näppäintä ja napsauttamalla kunkin tiedoston nimeä. 5 Napsauta Lisää-painiketta. Tehtäväriippuvuuksien luominen projektien välille 1 Avaa projektitiedostot, joiden välille haluat määrittää tehtävien riippuvuussuhteen. 2 Siirry projektitiedostoon, jonka sisältämän tehtävän haluat määrittää seuraajatehtäväksi. 3 Valitse näkymäpalkista Gantt-kaavio. 4 Napsauta syöttötaulukossa sen tehtävän nimeä, josta haluat seuraajatehtävän. 5 Napsauta vakiotyökalurivin Tehtävän tiedot -painiketta. 6 Napsauta Edeltäjät-välilehteä. 7 Napsauta tunnussarakkeessa jonkin edeltäjätehtävän alla olevaa seuraavaa tyhjää solua ja syötä soluun toisen projektitiedoston edeltäjätehtävän nimi seuraavassa muodossa: Tiedostonimi\Tehtävätunnus. 8 Paina Enteriä ja sulje sitten Tehtävän tiedot -valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. 13 Tietojen jakaminen

32 302 Microsoft Project 2000 Trainer

Varaustietojen hienosäätäminen

Varaustietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 177 8 Varaustietojen hienosäätäminen ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: korvata varauksen resurssin toisella resurssilla käyttää eri korvauksia erilaisiin tehtäviin varatulle

Lisätiedot

Kertaus & harjoittelu

Kertaus & harjoittelu OSA 95 1 Kertaus & harjoittelu Kertaat ja harjoittelet seuraavia taitoja: ARVIOITU KESTO 10 min tehtävien nimien ja kestojen luominen Gantt-kaavionäkymässä ja tehtävien linkittäminen resurssien nimien

Lisätiedot

Liikkuminen Microsoft Projectissa

Liikkuminen Microsoft Projectissa OPPITUNTI 11 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 20 min käynnistää Microsoft Projectin ja luoda malliin perustuvan projektitiedoston käyttää ja mukauttaa

Lisätiedot

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti OPPITUNTI 245 11 Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti ARVIOITU KESTO 20 min PROJ2000-3-4 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ottaa tilannekuvan Gantt-kaavionäkymästä julkaista Microsoft Project -tietoja

Lisätiedot

Resurssien varaaminen tehtäville

Resurssien varaaminen tehtäville OPPITUNTI 71 5 Resurssien varaaminen ARVIOITU KESTO 40 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: varata resurssin tehtävälle näyttää samanaikaisesti kesto-, yksikkö- ja työarvot varata useita resursseja tehtävälle

Lisätiedot

Tehtävien tietojen hienosäätäminen

Tehtävien tietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 101 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: muuttaa projektin työaikaa ja määrittää päiviä vapaa-ajaksi luoda tehtäväkalenterin ja käyttää sitä tehtävissä ARVIOITU KESTO 0 min. syöttää limitysaikoja

Lisätiedot

Projektitietojen tulostaminen

Projektitietojen tulostaminen OPPITUNTI 231 10 Projektitietojen tulostaminen ARVIOITU KESTO 20 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: piirtää Gantt-kaavioon objekteja, esimerkiksi tekstikehyksiä tai nuolia muuttaa näkymän sivunasetuksia

Lisätiedot

Tehtävien syöttäminen ja järjesteleminen

Tehtävien syöttäminen ja järjesteleminen OPPITUNTI 31 3 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: syöttää tehtävätietoja ARVIOITU KESTO 45 min arvioida, miten kauan kukin tehtävä kestää ja syöttää tehtävien kestoja jakaa pitkiä tehtäviä lyhyempikestoisiin

Lisätiedot

Resurssitietojen hienosäätäminen

Resurssitietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 147 7 Resurssitietojen hienosäätäminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 40 min päivittää resurssikalentereita määrittää resurssin saatavuuden vaihteluja määrittää resurssille eri

Lisätiedot

Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen

Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen OPPITUNTI 359 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ajoittaa uudelleen keskeytetyn tehtävän jäljellä olevan työn muokata resurssivarausten työmääriä

Lisätiedot

Hakemisto. Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia

Hakemisto. Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia 417 Hakemisto Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia A Aika Katso myös Viive, Limitysaika Aika määritelmä 10, 68, 371 vapaa-aika 149-151 projektin rajoituksena

Lisätiedot

Projektin etenemisen seuraaminen

Projektin etenemisen seuraaminen OPPITUNTI 307 14 Projektin etenemisen seuraaminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: tallentaa projektin nykyiset arvot perusaikatauluna kirjata toteutuneen työn tiettyyn päivään asti ARVIOITU KESTO 40 min

Lisätiedot

Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa

Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa OPPITUNTI 257 12 Projektitietojen jakaminen muiden ohjelmien kanssa ARVIOITU KESTO 25 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: leikata ja liittää tietoja Microsoft Projectiin ja Projectista avata tuonti- ja

Lisätiedot

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja.

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Voit mukauttaa tämän alueen,

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Mukauta tämä alue niin,

Lisätiedot

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät 1 Oppilaan pikaopas Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät Kun avaat Project 2013 -ohjelman, näet ensimmäisenä pelkistetyn näkymän. Uusi Project 2013 voi auttaa projektinhallinnassa kuten esim. projektitietojen

Lisätiedot

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent MS Project - yliopistolla käytössä versio 2003, ei lue suoraan 2007 versiolla tehtyjä - versioon 2003 saatavilla Service Pack 3, jossa konvertteri version 2007 tiedostojen lukemiseen, ei asennettu vielä

Lisätiedot

Toistuvan tehtävän määrittäminen

Toistuvan tehtävän määrittäminen 122 Microsoft Project 2000 Trainer Toistuvan tehtävän määrittäminen PROJ2000-1-3 Useimmissa projekteissa on toistuvia tehtäviä, esimerkiksi henkilöstökokouksia, tilanneraporttien tekemistä ja julkaisemista

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Microsoft Projectin mukauttaminen

Microsoft Projectin mukauttaminen LIITE 385 C Microsoft Projectin mukauttaminen Tässä liitteessä kuvataan yleisimpiä tapoja mukauttaa Microsoft Projectia käyttäjän tarpeiden mukaan. Jotkin Microsoft Projectin mukauttamisasetukset ovat

Lisätiedot

MS Project 2007. Turun AKK. Oili Niittynen

MS Project 2007. Turun AKK. Oili Niittynen MS Project 2007 Turun AKK Oili Niittynen 2011 MSProject 2007 2/16 Sisällysluettelo 1. Tehtävät... 3 1.1. Aseta ajoituksen alkupäivämäärä... 3 1.2. Määritä perustyöajat... 3 1.3. Luetteloi projektin tehtävät...

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Resurssien määrittäminen

Resurssien määrittäminen OPPITUNTI 53 4 Resurssien määrittäminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVOPOTI KESTO 40 min syöttää resurssien perustietoja ihmisistä, jotka työskentelevät projekteissa syöttää resurssien perustietoja

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen

Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen OPPITUNTI 333 15 Projektin tilan tarkasteleminen ja raportoiminen ARVIOITU KESTO 50 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: määrittää, mitkä tehtävät alkoivat tai päättyivät myöhässä tarkastella projektin

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN Sisäänkirjautuminen ja käytön aloittaminen Jos olet jo kirjautunut organisaation verkkoon, kirjaudu sisään käynnistämällä Lync. 1.Valitse Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Microsoft

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET 1. Luo mallin mukainen kansiorakenne Käynnistä Resurssienhallinta painamalla näppäimistöltä peräkkäin Windows- ja E-näppäimiä niin, että Windows-näppäin on yhä pohjassa, kun

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet

Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet LIITE 393 D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet Monille projektipäälliköille projektin tietojen välittäminen on heidän tärkein ja eniten aikaa vievä tehtävänsä. Monilla projektitiimeillä on käytössään

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Office 365:n kalenterin käyttäminen

Office 365:n kalenterin käyttäminen Sisällys Office 365:n kalenterin käyttäminen... 2 Kalenterin näkymä... 2 Uuden kalenteritapahtuman luominen... 3 Kalenteritapahtuman muuttaminen tai poistaminen... 4 Kalenterin jakaminen... 5 Useamman

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa.

Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa. Sivu 1/10 Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa. Ohjelma käyttää suunnistusliiton emit -rekisteriä, joka sisältää nimet sekä leimasimien numerot. Rekisteriä on täydennetty

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

Backup Premium Pikakäyttöopas

Backup Premium Pikakäyttöopas Tietoja Memeo Backup Premium on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Automaattisesti varmuuskopioimalla Memeo Backup Premium pystyy palauttamaan arvokkaat ja

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen Pika-aloitusopas Saa aikaan enemmän olinpaikastasi riippumatta suojatun käytön, jakamisen ja tiedostotallennuksen avulla. Kirjaudu sisään Office 365 -tilaukseesi ja valitse SharePoint sovellusten käynnistyksestä.

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut.

Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut. Käyttöopas Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut. 2 3 4 1 Lisää uusi palvelu: 1. Aloita seuraavasti: Valitse Asetukset ja sen jälkeen palvelut. Valitse luo uusi palvelu. 2. Nimi ja palvelun

Lisätiedot

Huoltajien Daisy. Päivitetty

Huoltajien Daisy. Päivitetty Huoltajien Daisy Päivitetty 30.10.2017 Sisältö Asetukset Vaihda salasana 4. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 5. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 6. Hoitoajat Muokkaaminen, lisääminen, poistaminen ja laskurin

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Basware Supplier Portal

Basware Supplier Portal Basware Supplier Portal Pikaohje Toimittajille (Toukokuu 2011) Prosessin yleiskatsaus Basware Supplier Portal on tarkoitettu toimittajaorganisaatioille (joita kutsutaan jäljempänä toimittajiksi). Järjestelmän

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

1. Kalenterin omistajan käyttöohje

1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1.1. Kielen vaihtamien Ajanvarausjärjestelmässä kielen vaihtaminen tapahtuu painamalla sivun ylälaidassa olevia lippuja. 1.2. Kirjautuminen Kirjautumissivulla käyttäjä

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Lync Attendant käyttöohje 2 (12) AinaUCX 13.08.2013

Sisällysluettelo. Lync Attendant käyttöohje 2 (12) AinaUCX 13.08.2013 Lync Attendant Lync Attendant käyttöohje 2 (12) Sisällysluettelo Yleistä... 3 Lync Attendant -ikkunan toiminnot... 3 Kirjautuminen Palvelusarja L jonoon... 4 Yhteystietoluettelon käyttäminen... 5 Puhelun

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

TELIA VIESTINTÄPALVELU VIP

TELIA VIESTINTÄPALVELU VIP TELIA VIESTINTÄPALVELU VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v. 2.0 TELIA VIESTINTÄPALVELU VIP 1 Toiminnallisuuden kuvaus Loma- / Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Tukipyyntö-toiminnon ohje

Tukipyyntö-toiminnon ohje Tukipyyntö-toiminnon ohje Diagnoosilaitteen teknisen tukipyyntötoiminnon avulla avataan teknistä tukea koskeva asiakirja, joka sisältää tietoja ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Sen kautta saadaan käyttöön

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

1. Word 2007 käyttöliittymä

1. Word 2007 käyttöliittymä 1. Word 2007 käyttöliittymä Word -tekstinkäsittelyohjelman versiossa 2007 ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta

Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta 1 Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta Multimakerohjelmalla tuotettuja ohjelmia voidaan julkaista joko CD-tuotantona tai webbisovelluksena. CD-tuotantoon käännettyjen ohjelmien katselu

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Käyttöopas Ajanvaraus

Käyttöopas Ajanvaraus Käyttöopas Ajanvaraus Tarjoa asiakkaillesi mahdollisuus varata aikojasi kellon ympäri Sisällys Kalenterin käyttö osana arkea 3 1. Luo aukioloaikoja Luo aukioloaikoja 4 Viikkoaikataulupohja 6 2. Varaukset

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot