Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet"

Transkriptio

1 LIITE 393 D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet Monille projektipäälliköille projektin tietojen välittäminen on heidän tärkein ja eniten aikaa vievä tehtävänsä. Monilla projektitiimeillä on käytössään tietokonepohjaisia yhteistyöjärjestelmiä, esimerkiksi paikallisverkkoja (LAN), sähköposti sekä mahdollisuus käyttää intranetiä ja Webiä. Kriittiset projektitiedot tuntuvat kuitenkin juuttuneen projektipäällikön hallinnassa oleviin Microsoft Project -tiedostoihin. Oppitunnilla 11 käytettiin joitakin Microsoft Projectin ominaisuuksia projektin tietojen julkaisemiseen HTMLmuodossa intranet- tai Web-käyttöä varten. Sen lisäksi, että tiedot voi julkaista ulos Microsoft Projectista, tietoja voidaan työryhmäominaisuuksien avulla myös tuoda Microsoft Projectiin. Microsoft Projectin työryhmäominaisuuksien tehokas käyttö auttaa koko projektitiimiä ja muita asiasta kiinnostuneita sidosryhmiä viestimään ajantasaisesti tärkeissä tehtävissä, esimerkiksi projektisuunnitelmien tekemiseen, etenemisen seurantaan, tilan raportointiin ja projektitietojen tarkasteluun liittyvissä asioissa. Tässä liitteessä esitellään tärkeimmät kaksi tapaa viestiä projektitietoja projektipäällikön, resurssien ja muiden sidosryhmien kesken. Tavat ovat Abbrev. Lesson Title! Microsoft Projectin käyttö sähköpostipohjaisen viestinnän kanssa, kun käytössä on MAPI-yhteensopiva sähköpostijärjestelmä, esimerkiksi Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express tai Lotus Notes. Tällä tavalla voidaan raportoida tehtävien varauksia, tiloja ja päivityksiä.

2 394 Microsoft Project 2000 Trainer! Web-pohjainen yhteistyö Microsoft Projectin kumppanituote Microsoft Project Centralin avulla. Project Central tarjoaa projektin kaikille sidosryhmille laajat mahdollisuudet yhteistyössä tapahtuvaan suunnitteluun ja seurantaan. Organisaation käyttöön parhaiten sopiva työryhmäratkaisu riippuu projektitiimin verkkoinfrastruktuurista, teknisistä resursseista ja tiedonvälitystarpeista. Sähköpostipohjaisessa ryhmätyössä on melko vähän valmistelutöitä, mutta sen mahdollisuudet ovat rajalliset. Project Central tarvitsee enemmän valmistelutöitä, mutta tarjoaa huomattavasti enemmän mahdollisuuksia ja etuja. Näille työryhmäratkaisuille on yhteistä, että projektipäällikkö hallitsee Microsoft Project -tiedostoa täysin. Hän voi määrittää, mitä tietoja tiedostoon tulee ja mitä siitä lähtee. Microsoft Projectin työryhmäominaisuuksien määrittäminen Sekä sähköpostipohjainen ratkaisu että Project Central -työryhmäratkaisu edellyttävät, että niiden käyttö määritetään Microsoft Projectiin. Työryhmäyhteistyön määrittäminen Microsoft Projectiin 1 Avaa Microsoft Project -tiedosto, jonka haluat määrittää työryhmäkäyttöön. 2 Valitse Työkalut-valikosta Asetukset (Options). 3 Napsauta Työryhmä-välilehteä (Workgroup). 4 Valitse Oletustyöryhmäviestit-laatikosta (Default Workgroup Messages For) Sähköposti ( ) käyttääksesi sähköpostia yhteydenpitoon. TAI Valitse Web käyttääksesti Project Centralia yhteydenpitoon ja syötä sitten Project Central -palvelimen URL-osoite. 5 Sulje Asetukset-valintaikkuna napsauttamalla OK-painiketta. Valittava vaihtoehto riippuu avoimen Microsoft Project -tiedoston varauksia sisältävien resurssien oletusarvon mukaisesta työryhmäviestintätavasta. Samoissa projekteissa työskentelevät resurssit voivat kuitenkin käyttää erilaisia työryhmäviestintätapoja. Jotkut resurssit, joilla on pääsy intranetiin voivat esimerkiksi käyttää Microsoft Project Centralia ja toiset sähköpostipohjaista viestintää. Sekä sähköpostipohjainen vaihtoehto että Project Central -viestintä vaativat lisäasetusten määrittämistä. Lisätietoja on Microsoft Projectin seuraavissa käytönaikaisissa ohjeissa:

3 Liite D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet 395! Sähköpostipohjainen viestintä: osa Työryhmäviestien käsittelyn asentaminen tiedostossa C:\Ohjelmatiedostot\Microsoft Office\Office\1033\Prjsetup.htm (olettaen, että Microsoft Project on asennettu oletussijaintiin).! Web-pohjainen viestintä: Microsoft Project 2000 Step by Step -CDlevyn tiedosto Pjcntrl\Help\1033\Svrsetup.htm. Sähköpostipohjaisen yhteistyön käyttö Microsoft Projectissa Microsoft Projectin sähköpostipohjainen viestintäominaisuus on tarkoitettu lähinnä kahden asian tekemiseen: 10 Abbrev. Lesson Title PROJ ! projektipäällikkö voi lähettää tehtävävarauksia, päivityksiä ja tilatietopyyntöjä varatuille resursseille! varatut resurssit voivat hyväksyä tehtävävarauksia ja lähettää päivityksiä ja tilatietoja projektipäällikölle. Tärkein sähköpostipohjaisen viestinnän käytöstä projektipäällikölle seuraava etu on se, että resurssit toimittavat itse todelliset työtiedot, jotka tallennetaan Microsoft Project -tiedostoon projektipäällikön hyväksynnän jälkeen. Tämä on erittäin hyödyllistä kahdesta syystä. Ensinnäkin projektipäällikkö saa yksityiskohtaiset ja oletettavasti täsmälliset tiedot keskeneräisten tehtävien tilasta, vaikka resurssin todellisten tietojen täsmällisyyttä voi olla tarpeen arvioida. Toiseksi järjestelmä tallentaa Microsoft Project -tiedostoon tarkat todelliset tiedot, joita voidaan myöhemmin käyttää työtapojen analysoimiseen, vakiokestotietojen määrittämiseen ja muihin tarkoituksiin. Tässä osiossa kuvaillaan yhteisiä toimintoja, joita sekä projektipäällikkö että resurssit voivat suorittaa sähköpostipohjaisten viestintäominaisuuksien avulla. Toiminnot on esitetty siinä järjestyksessä, jossa projektipäällikkö ja resurssit todennäköisesti tekisivät nämä toimet. Niissä on myös esitetty, kuka tekee ja mitä. Projektipäällikkö: Tehtävävarausten ilmoittaminen resursseille 1 Varaa resurssit tehtäville Microsoft Projectissa. 2 Valitse tehtävä tai tehtävät, joista haluat lähettää varausilmoitukset. 3 Valitse Työkalut-valikosta (Tools) Työryhmä (Workgroup) ja valitse sitten Ryhmä: varaus (TeamAssign).

4 396 Microsoft Project 2000 Trainer VIHJE Ryhmä: varaus -painikkeen voi valita myös työryhmätyökalurivistä. Microsoft Project näyttää Työryhmäsähköposti-valintaikkunan. 4 Valitse Työryhmäsähköposti-valintaikkunassa Lähetä viesti Kaikista tehtävistä (All Tasks) tai Valituista tehtävistä (Selected Tasks) ja napsauta OK-painiketta. Ryhmä: varaus-valintaikkuna (TeamAssign) avautuu. 5 Mukauta Aihe-ruudun (Subject) ja valintaikkunan viestiosan oletussisältöä tarpeen mukaan. 6 Napsauta Lähetä-painiketta (Send). Microsoft Project lähettää varatuille resursseille sähköpostiviestin, joka sisältää ryhmän varaustiedot. Resurssi: Tehtävävarauksen hyväksyminen 1 Avaa sähköpostiohjelmassasi projektipäällikön lähettämä Ryhmä: varaus - viesti. 2 Napsauta avautuneessa viestissä Vastaa-painiketta (Reply). 3 Kirjoita Viesti-ruutuun (Message) mahdollinen viesti projektipäällikölle. 4 Hyväksy varaus napsauttamalla Lähetä-painiketta. -TAI- Hylkää varaus kaksoisnapsauttamalla Hyväksytty-sarakkeeseen (Accept?) Ei ja napsauta sitten Lähetä-painiketta. VIHJE Jos käytät Microsoft Outlookia, hyväksytyt tehtävät lisätään Outlookin tehtäväluetteloon. Näiden tehtävien valmistumisprosenttien seuranta tai valmiiksi merkitseminen Outlookin tehtäväluettelossa kirjataan projektipäällikölle lähetettäviin tilaraportteihin. Projektipäällikkö: Resurssivarauksen tilan pyytäminen 1 Valitse tehtävä tai tehtävät, joiden tilaa haluat kysellä. 2 Valitse Työkalut-valikosta Työryhmä ja valitse sitten Ryhmä: tila (TeamStatus).

5 Liite D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet 397 VIHJE Ryhmä: tila -painikkeen voi valita myös työryhmätyökalurivistä. 10 Microsoft Project näyttää Työryhmäsähköposti-valintaikkunan. 3 Valitse Kaikista tehtävistä tai Valituista tehtävistä ja napsauta sitten OKpainiketta. Esiin tulee Ryhmä: tila -valintaikkuna (TeamStatus). 4 Mukauta Aihe-ruudun ja valintaikkunan viestiosan oletussisältöä tarpeen mukaan. 5 Napsauta Lähetä-painiketta. Microsoft Project lähettää varatuille resursseille sähköpostiviestin, jossa on mukana tehtävien tilan selvityspyyntö. Abbrev. Lesson Title Resurssi: Varauksen tilan lähettäminen projektipäällikölle 1 Avaa sähköpostiohjelmassasi projektipäällikön lähettämä Ryhmä: tila -viesti (TeamStatus). 2 Syötä avautuvaan viestiin lueteltujen tehtävien jäljellä oleva työ, päivittäinen todellinen työ sekä haluamasi huomautukset. 3 Napsauta Lähetä-painiketta. Tila lähetetään projektipäällikölle. VIHJE Microsoft Outlook 2000:ssa voidaan luoda pyytämättä tilaraportti, joka lähetetään projektipäällikölle. Avaa Tehtävät-kansio ja valitse Toimet-valikosta Uusi ryhmätilaraportti (New TeamStatus Report). Projektipäällikkö: Resurssien ryhmätilavastausten päivittäminen Microsoft Project -tiedostoon 1 Avaa sähköpostiohjelmassasi resurssin lähettämä Ryhmä: tila -vastausviesti. 2 Tarkista resurssin ilmoittamat todelliset kestot. Jos hyväksyt ne, napsauta Päivitä projekti -painiketta (Update Project). Microsoft Project päivittää tiedostoon resurssin ilmoittamat todelliset tiedot. Resurssin tekemät huomautukset näkyvät tehtävähuomautuksina.

6 398 Microsoft Project 2000 Trainer Web-pohjaisen yhteistyön käyttäminen Microsoft Project Centralissa Microsoft Project Central on Microsoft Projectin kumppanituote, jonka avulla laajempi työryhmäyhteistyö on mahdollista. Project Centralissa on kaksi pääosaa:! Palvelinosa, joka toimii Windows NT Server 4.0:ssa tai Windows 2000:ssa, jossa käytetään Microsoft Internet Information Serveriä. Tämä osa ohjaa Project Central -tietojen tietokantaa, joka synkronoidaan Microsoft Project -tiedostojen kanssa niin valittaessa.! Asiakasosa, joka toimii projektipäällikön ja niiden resurssien ja muiden sidosryhmien tietokoneiden Microsoft Internet Explorerissa (tai Project Centralin selainmoduulissa), joille on sallittu yhteyden muodostaminen Project Central -palvelinosaan ja tiettyihin projekteihin. Microsoft Project ja Project Centralin asiakas- ja palvelinosat muodostavat yhdessä täydellisen Web-pohjaisen viestintä- ja yhteistyötyökalun projektitiimeille ja sidosryhmille. Tärkeimpiä toimintoja, joissa Project Central auttaa ovat seuraavat:! projektipäälliköt voivat julkaista projektin ja portfolion tilan ja muut tiedot keskitetysti! resurssit voivat tarkastella omia tehtävävarauksiaan ja Ganttkaavioita, raportoida todellisen työn ja muita tilatietoja sekä projektipäällikön tämän salliessa luoda uusia tehtäviä ja delegoida tehtäviä muille resursseille! muut sidosryhmät, esimerkiksi resurssipäälliköt, ylempi johto ja asiakkaat voivat tarkastella niitä projektitietoja, jotka kiinnostavat niitä eniten ja jotka projektipäällikkö on antanut käytettäviksi! kaikki projektin tai projektiportfolion osalliset voivat käyttää yhtä vakiotyökalua projektitietojen välitykseen.

7 Liite D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet 399 VIHJE Microsoft Projectin mukana on yksi Project Central Serverin lisenssi. Ennen kuin Project Centralia voidaan käyttää työryhmässä, asiakaslisenssejä on hankittava asianmukainen määrä. Lisätietoja on Microsoft Projectin käytönaikaisen Ohjeen lisenssisopimuksessa. Saat lisätietoja myös napsauttamalla Project Central - kirjautumisnäytön Käyttöoikeussopimus -linkkiä (License Agreement). Seuraavissa osioissa kuvaillaan joitakin toimintoja, joita tekevät Project Centralin kolme pääasiallista käyttäjää: projektipäällikkö, järjestelmänvalvoja ja resurssi. 10 Abbrev. Lesson Title PROJ , PROJ2000E-6-1 Projektipäällikön toimet Project Centralissa Kuten Microsoft Projectissakin, yksi Project Centralin pääteemoja on se, että projektipäällikkö hallitsee projektin kokonaissuunnitelmaa ja hyväksyy kaikki Microsoft Project -tiedoston ja Project Central -palvelintietokannan väliset muutokset. Tässä osiossa kuvaillaan joitakin projektipäällikön tavallisia toimia Project Centralissa. Muodosta ennen seuraavien toimien aloittamista yhteys Project Centralin kirjautumissivulle ja kirjaudu käyttäjänä, joka on määritetty projektipäälliköksi. Tällöin esiin tulee seuraavan kuvan mukainen kotisivu. Saat demonstraation projektipäällikön tavallisista toimista kaksoisnapsauttamalla Microsoft Project 2000 Step by Step - CD-levyn Multimediakansion Project Central Project Manager.AVI - kuvaketta.

8 400 Microsoft Project 2000 Trainer Microsoft Project Centralin päivittäminen Microsoft Projectista Kun tehdään muutoksia Microsoft Project -tiedostoon, jolle on otettu käyttöön Project Central -Web-viestintä, Project Centraliin täytyy silloin tällöin päivittää uusimmat projektitiedot. Päivittäminen kannattaa tehdä vähintään projektin tilaraportointikautta vastaavin väliajoin. 1 Avaa Microsoft Projectissa Microsoft Project -tiedosto, jolle on otettu käyttöön Project Central -Web-viestintä. 2 Osoita Työkalut-valikossa Työryhmä-komentoa ja napsauta Päivitä projekti Web-palvelimeen-komentoa (Update Project to Web Server). Microsoft Project päivittää Project Centralin palvelintietokantaan viimeisimmät ylätason tiedot Microsoft Project -tiedostosta. VIHJE Voit määrittää, että Project Central -palvelintietokanta päivitetään automaattisesti aina kun tallennetaan Microsoft Project -tiedosto, johon tietokanta on kytketty. Valitse Työkalut-valikosta Asetukset ja valitse sitten Työryhmä-välilehti. Napsauta Päivitä Microsoft Project Central -palvelimen projektitiedot aina tallennettaessa -valintaruutua (Update Project Information to Microsoft Project Central Server On Every Save). Tilaraporttien määrittäminen Project Centralia voi käyttää tiimin pääasiallisena tilanraportointivälineenä. Kun raportin ulkoasu on määritetty, projektipäällikön määrittämät resurssit voivat käyttää sitä tilansa lähettämiseen projektipäällikön määrittämin aikavälein. 1 Valitse Project Centralin Tilaraportti-valikosta (Status Reports ) Pyydä tilaraportti (Request A Status Report). Esiin tulee Pyydä tilaraportti-sivu (Request a Status Report).

9 Liite D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet 401 Abbrev. Lesson Title 10 2 Napsauta Määritä uusi tilaraportti, johon ryhmä voi vastata (Set Up A New Status Report For Your Team To Respond) To ja napsauta sitten OKpainiketta. Esiin tulee ohjatun Pyydä tilaraportti -toiminnon ensimmäinen vaihe. 3 Tee haluamasi valinnat ja napsauta Seuraava-painiketta (Next). Noudata ohjatun toiminnon seuraavilla sivuilla näytössä näkyviä ohjeita. Automaattisten hyväksymissääntöjen määrittäminen Ajan säästämiseksi voidaan määrittää sääntöjä, jotka hyväksyvät Project Centralissa automaattisesti resurssien tietynlajiset pyynnöt. Ohjelmassa voidaan esimerkiksi määrittää sääntöjä, jotka sallivat tietyille resursseille uusien tehtävien luomisen ja niiden kopioimisen Microsoft Project -tiedostoon ilman projektipäällikön erillistä hyväksyntää tai sääntöjä, jotka hyväksyvät automaattisesti tehtävien delegointipyynnöt. 1 Valitse Kotisivu-valikosta (Home) Säännöt (Rules). Esiin tulee Säännöt-sivu.

10 402 Microsoft Project 2000 Trainer 2 Napsauta Uusi sääntö -painiketta (New Rule). Esiin tulee Ohjattu sääntöjen luominen -toiminnon ensimmäinen vaihe. 3 Tee haluamasi valinnat ja napsauta Seuraava-painiketta. Noudata ohjatun toiminnon seuraavilla sivuilla näytössä näkyviä ohjeita. Project Centralin hallintatoimet PROJ2000E-2-3 PROJ2000E-6-4 PROJ2000E-6-5 PROJ2000E-6-6 PROJ2000E-6-7 Tässä osiossa kuvaillaan projektipäällikön tai järjestelmänvalvojan Project Centralissa tekemiä yleisiä hallintatoimia. Vaikka Project Centralissa on erikseen projektipäällikön ja järjestelmänvalvojan roolit, sama henkilö voi hyvinkin toimia molempina. Tärkein näiden kahden välinen ero on se, että kun ohjelmaan kirjaudutaan järjestelmänvalvojana, käytettävissä on Järjestelmänvalvoja-valikko (Admin) ja sen komennot; kun kirjaudutaan projektipäällikkönä, ne eivät ole käytettävissä. Muodosta ennen seuraavien toimien aloittamista yhteys Project Centralin kirjautumissivulle ja kirjaudu käyttäjänä, jolle on määritetty järjestelmänvalvojan rooli. Esiin tulee kotisivu. Käyttäjien ja käyttöoikeuksien luominen Project Centralissa Järjestelmänvalvoja vastaa Project Central -käyttäjätileistä ja siitä, kuka voi tarkastella Project Central -tietoja. Project Centralissa näkyvät aluksi siihen

11 Liite D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet 403 Saat demonstraation järjestelmänvalvojan tavallisista toimista kaksoisnapsauttamalla Microsoft Project 2000 Step by Step - CD-levyn Multimediakansion Project Central Administrator.AVI -kuvaketta. kytkettyjen Microsoft Project -tiedostojen resurssit ja projektipäälliköt, mutta siihen voidaan lisätä muita käyttäjiä, jotka eivät ole projektien resursseja, esimerkiksi asiakkaita tai ylempää johtoa. 1 Valitse Järjestelmänvalvoja-valikosta (Admin) Käyttäjät (Users). Esiin tulee Käyttäjäluettelo-sivu (User List). 10 Abbrev. Lesson Title 2 Napsauta Lisää käyttäjä -painiketta (Add User). Esiin tulee Lisää käyttäjä -sivu. 3 Valitse Lisää uusi käyttäjä -kohtaan (Add A New User) tarkistuslaji, käyttäjänimi, sähköpostiosoite ja muut tiedot. VIHJE Valitse tämä vaihtoehto, jos käyttäjä käyttää Project Centralia Windows NT - tunnistusta käyttävän verkon kautta. Se on turvallisempi kuin Microsoft Project Central Serverin tunnistus. Seuraavassa osiossa määritetään Project Centralissa käytettävä yleinen tarkistuslaji. 4 Napsauta Tallenna muutokset -painiketta (Save Changes).

12 404 Microsoft Project 2000 Trainer Project Centralin turvallisuusasetusten määrittäminen Tämä toiminto edellyttää, että Project Central -palvelin on määritetty yhden käyttäjän tilaan. Varmista ennen tämän tekemistä, että kukaan muu ei käytä Project Centralia. 1 Valitse Järjestelmänvalvoja-valikosta Palvelintila (Server Mode). Project Central näyttää Palvelintila-sivun. 2 Valitse Yksittäiskäyttö (Single User) ja napsauta sitten Tallenna muutokset - painiketta. 3 Valitse Järjestelmänvalvoja-valikosta Yleistietoja (Overview). Project Central näyttää Yleistietoja järjestelmänvalvonnasta -sivun (Administration Overview). VIHJE Myös jotkin muut mukautusvaihtoehdot ovat käytettävissä. Niihin kannattaa tutustua, kun Project Central -palvelin on yhden käyttäjän tilassa. 4 Valitse Mukauta-kohdasta (Customize) Käyttöoikeuksien tarkistusasetukset (Authentication Options). Project Central näyttää Käyttöoikeuksien tarkistusasetukset -sivun (Authentication Options).

13 Liite D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet Valitse käyttöoikeuksen tarkistus ja salasana-asetukset, joita haluat käytettävän käyttäjille, jotka pyrkivät käyttämään tätä Project Central - palvelinta ja napsauta sitten Tallenna muutokset -painiketta. 6 Valitse Järjestelmänvalvoja-valikosta (Admin) Palvelintila (Server Mode). Project Central näyttää Palvelintila-sivun. 7 Napsauta Normaali-vaihtoehtoa ja napsauta sitten Tallenna muutokset - painiketta. Gantt-kaavioiden muotoileminen Project Centralissa Project Centralissa käytettävissä olevia Gantt-kaavioita voi muotoilla samaan tapaan kuin Microsoft Projectissa. 1 Valitse Järjestelmänvalvoja-valikosta (Admin) Mukauta (Customize). Esiin tulee Yleistietoja järjestelmänvalvonnasta -sivu. 10 Abbrev. Lesson Title VIHJE Myös jotkin muut muotoilu- ja mukautusvaihtoehdot ovat käytettävissä. 2 Valitse Mukauta-kohdasta Gantt-palkit ja aikajana (Gantt Bar Styles And Timescale). Esiin tulee Gantt-palkkityylit ja aikajana -sivu.

14 406 Microsoft Project 2000 Trainer 3 Valitse Gantt-kaavio-ruudusta Gantt-kaavio, jota haluat mukauttaa. 4 Tee sitten haluamasi muotoiluasetukset. 5 Napsauta Tallenna muutokset -painiketta. Näkymien luominen ja hallitseminen Project Centralissa voi luoda mukautettuja näkymiä samaan tapaan kuin Microsoft Projectissa. Näkymiä voidaan myös määrittää käytettäväksi vain tietyille käyttäjäluokille. Luokat kuvaillaan seuraavassa menettelyssä. 1 Valitse Järjestelmänvalvoja-valikosta (Admin) Hallitse näkymiä (Manage Views). Esiin tulee Tietoja näkymistä -sivu (Information On Views). VIHJE Tietoja näkymistä -sivulla suositellaan, että luet Svrsetup.htm-tiedoston ennen näkymien määrittämistä. Yleisestikin ottaen Svrsetup.htm-tiedoston sisältöön kannattaa tutustua ennen Järjestelmävalvoja-valikon komentojen käyttämistä. 2 Valitse Project Central -ikkunan vasemman reunan Toiminnot-palkin Hallitse näkymiä -kohdasta Määritä näkymät (Specify Views). Esiin tulee Määritä näkymät -sivu. 3 Luo uusi näkymä napsauttamalla Uusi näkymä -painiketta (New View) ja noudattamalla sitten näyttöön tulevia ohjeita. -TAI- Mukauta olemassa olevaa näkymää napsauttamalla Muokkaa näkymää - painiketta (Modify View) ja noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita. Käyttäjäluokkien luominen ja hallitseminen Project Central -käyttäjät voidaan määrittää kuuluvaksi johonkin neljästä esimääritetystä luokasta:! Ryhmän jäsen (Team member) (oletusluokka, johon kaikki uudet Project Central -käyttäjät tulevat)! Projektipäällikkö (Project manager)! Henkilöstöpäällikkö (Resource manager)! Johtaja (Executive).

15 Liite D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet 407 Voit myös määrittää omia käyttäjäluokkia. Kunkin luokan jäsenille määritetään projektit, joihin heillä on käyttöoikeus, sekä näkymät ja muut tiedot kuten varaukset, jotka he näkevät. 1 Valitse Järjestelmänvalvoja-valikosta (Admin) Hallitse näkymiä. Esiin tulee Tietoja näkymistä -sivu. 2 Valitse Project Central -ikkunan vasemman reunan Toiminnot-palkin Hallitse näkymiä -kohdasta Määritä luokat (Specify Categories). Esiin tulee Määritä luokat -sivu. 3 Luo uusi luokka napsauttamalla Uusi luokka -painiketta (New Category) ja tekemällä haluamasi asetukset. -TAI- Mukauta olemassa olevaa luokkaa valitsemalla haluamasi luokka luettelosta, napsauttamalla Muokkaa luokkaa -painiketta (Modify Category) ja tekemällä haluamasi valinnat. 10 Abbrev. Lesson Title Tehtävien delegoinnin salliminen resursseille Project Centralissa Tehtävien delegoiminen Project Centralissa antaa yhdelle resurssille mahdollisuuden määrätä tehtävä toiselle resurssille eli delegoida se. Tehtävien delegoiminen on oletusarvon mukaan sallittua. 1 Valitse Järjestelmänvalvoja-valikosta Yleistietoja (Overview). Project Central näyttää Yleistietoja järjestelmänvalvonnasta -sivun. 2 Valitse Mukauta-kohdasta (Customize) Tehtävien delegointiasetukset (Task Delegation Settings). Project Central näyttää Tehtävien delegointiasetukset -sivun. Oletusarvon mukainen asetus on Ota tehtävän delegointi käyttöön (Enable Task Delegation). 3 Jos et halua sallia delegointia, napsauta Poista tehtävän delegointi käytöstä - vaihtoehtoa (Disable Task Delegation) ja napsauta sitten Tallenna muutokset -painiketta (Save Changes). PROJ Project Centralin resurssien hallintatoimet Project Central voi olla resursseille ja projektissa mukana oleville muille sidosryhmille ainoa työkalu, jolla sekä hankitaan tietoja projektista että lähetetään tietoja projektiin (projektipäällikön hyväksynnän mukaan). Project Central voi korvata tai täydentää monia viestintämenetelmiä, esimerkiksi sähköpostia, tilaraportteja, tuntilistoja ja ilmoitustaulun aina läsnä olevan Gantt-kaavion.

16 408 Microsoft Project 2000 Trainer Tässä osiossa kuvaillaan joitakin Project Centralin tavallisimpia resursseihin liittyviä toimia. Ennen kuin resurssi voi suorittaa näitä toimia, hänen täytyy saada valtuutus niiden tekemiseen ja projektipäällikön tai järjestelmän täytyy määrittää hänet Project Centralin luvalliseksi käyttäjäksi. Muodosta ennen seuraavien toimintojen aloittamista yhteys Project Centralin kirjautumissivulle ja kirjaudu resurssina. Tällöin esiin tulee seuraavan kuvan mukainen kotisivu. Saat demonstraation resurssien tavallisista toimista kaksoisnapsauttamalla Microsoft Project 2000 Step by Step - CD-levyn Multimediakansion Project Central Resource.AVI - kuvaketta. Oman Gantt-kaavion tarkasteleminen Oma Gantt-kaavio on kätevä tapa saada selville vain omat varaukset tutussa Gantt-kaaviomuodossa. Project Centralin Oma Gantt-kaavio -näkymässä (Personal Gantt Chart) voi suodattaa ja ryhmitellä tietoja sekä ohjata muuten tietojen näkymistä Gantt-kaaviossa. 1 Valitse Tehtävät-valikosta (Tasks) Oma Gantt-kaavio (Personal Gantt). Project Central displays the Gantt View page. Project Central näyttää Gantt-näkymäsivun. 2 Huomaa myös Suodatus ja ryhmittely- sekä Delegointi-välilehdet (Filter and Grouping ja Delegation). Voit tarkastella tietyn tehtävän Gantt-palkkia valitsemalla tehtävän

17 Liite D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet 409 tehtäväluettelosta ja napsauttamalla sitten Siirry valittuun tehtävään -painiketta (Go To Selected Task). 10 Oman tuntilomakkeen tarkasteleminen ja päivitettyjen tietojen lähettäminen projektipäällikölle Project Centralin tuntilomake on keskitetty paikka tehtävien todellisen työn sekä menneiden tai tulevien vapaa-aikojen, esimerkiksi lomapäivien raportoimiseen. Kun resurssi on lähettänyt todellisen työn, projektipäällikkö arvioi sen ja mikäli hän hyväksyy tiedot, päivittää ne Microsoft Project - tiedostoon. 1 Valitse Tehtävät-valikosta Tuntilomake (Timesheet). Esiin tulee Tuntilomake-sivu. Abbrev. Lesson Title 2 Voit kirjata tehtävien todellisen työn valitsemalla ensin tehtävän nimen. Syötä sitten näytön oikean laidan aikajanalliseen ruudukkoon haluamiesi päivien todelliset työmäärät. Jos haluamasi päivät eivät ole näkyvissä, käytä Näytä aikajakso alkaen- ja Päättymispäivämäärä-kenttiä (Show Timescale Period From/To). 3 Lähetä todelliset tiedot projektipäällikölle napsauttamalla Lähetä päivitys (Send Update).

18 410 Microsoft Project 2000 Trainer Uuden tehtävän luominen Jos resurssit luovat uusia tehtäviä Project Centralissa, projektipäällikkö voi halutessaan päivittää ne myöhemmin Microsoft Project -tiedostoon. Jos resursseille annetaan mahdollisuus luoda uusia tehtäviä Project Centralissa, siitä voi olla seuraavia etuja:! Resurssit saavat tallentaa tehtäviä, jotka eivät alunperin ole olleet projektisuunnitelmassa. Näin projektin tekemiseen tarvittava työ voidaan selvittää helpommin. Tehtävät voivat poiketa huomattavasti alkuperäiseen Microsoft Project -suunnitelmaan syötetyistä tiedoista.! Resurssit kirjaavat alemman tason työtä, joka voi liittyä johonkin Microsoft Project -tiedoston yhteenvetotehtävään. Tämä mahdollistaa alhaalta ylös -suunnittelun, jossa projektipäällikkö tekee suunnitelmat yhteenvetotasolla ja resurssit täyttävät tarvittavien alitehtävien tiedot. 1 Valitse Tehtävät-valikosta Uusi tehtävä. Esiin tulee Uusi tehtävä -sivu. 2 Valitse Projekti-laatikosta projekti, johon tehtävät tulevat. Jos etsimäsi projekti ei ole luettelossa, ota yhteys projektipäällikköön. 3 Valitse Millä luonnostasolla haluat luoda uuden tehtävän -kohdasta haluamasi vaihtoehto (What Outline Level Do You Want To Create The New Task In). 4 Täytä Tehtävätiedot-kohtaan tehtävän tiedot. 5 Napsauta Luo tehtävä -painiketta (Create Task). Tehtävien delegoiminen toiselle resurssille Jos Project Centralin järjestelmänvalvoja on sallinut tehtävien delegoinnin projektissa, resurssit voivat delegoida tehtäviä Project Centralissa. Kun resurssi delegoi tehtävän, hänen on annettava seuraavat tiedot:! kenelle tehtävä delegoidaan! kenelle todelliset tiedot lähetetään-delegoivalle resurssille vai suoraan projektipäällikölle! pitäisikö delegoidun tehtävän ja sen todellisten tietojen näkyä resurssin tuntilistassa.

19 Liite D Microsoft Projectin työryhmäominaisuudet 411 Projektipäällikön täytyy hyväksyä tehtävien delegoinnit ennen niiden päivittämistä Microsoft Project -tiedostoon Valitse Tehtävät-valikosta Delegointi (Delegation). Esiin tulee Tuntilomake-sivu. 2 Valitse tehtäväluettelosta tehtävä, jonka haluat delegoida. 3 Napsauta Delegoi tehtävä -painiketta (Delegate Tasks). Esiin tulee ohjattu tehtävien delegointitoiminto. 4 Seuraa näyttöön tulevia ohjeita. Vapaa-aikatietojen tuominen Microsoft Outlookista Jos käytät Microsoft Outlookin kalenterimoduulia, voit tuoda Varattu- tai Poissa-merkittyjen tapahtumien tiedot, jolloin niitä vastaavat ajanjaksot raportoidaan vapaa-ajaksi projektipäällikölle tai tuntilistaan. Tämä on tehokas tapa pitää ajoitettu työaika todellisen aikataulun tasalla. Näin voidaan myös määrittää, miten usein vapaa-aikatiedot ilmoitetaan (esimerkiksi ensi viikolla tai ensi kuussa) sekä miten lyhyet tehtävät ilmoitetaan (raportoidaan esimerkiksi vain kahta tuntia pidemmät tapahtumat). Lopuksi voidaan vielä valita ehdot täyttävistä tapahtumista, että joitakin niistä ei raportoida. 1 Valitse Tehtävät-valikosta Siirrä kalenteritapahtumat Microsoft Outlookista (Transfer Calendar Entries From Microsoft Outlook). Esiin tulee ohjatun kalenteritapahtumien siirron ensimmäinen vaihe. 2 Seuraa näyttöön tulevia ohjeita. Abbrev. Lesson Title

20

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti

Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti OPPITUNTI 245 11 Projektitietojen julkaiseminen ajantasaisesti ARVIOITU KESTO 20 min PROJ2000-3-4 Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ottaa tilannekuvan Gantt-kaavionäkymästä julkaista Microsoft Project -tietoja

Lisätiedot

Microsoft Projectin mukauttaminen

Microsoft Projectin mukauttaminen LIITE 385 C Microsoft Projectin mukauttaminen Tässä liitteessä kuvataan yleisimpiä tapoja mukauttaa Microsoft Projectia käyttäjän tarpeiden mukaan. Jotkin Microsoft Projectin mukauttamisasetukset ovat

Lisätiedot

Kertaus & harjoittelu

Kertaus & harjoittelu OSA 95 1 Kertaus & harjoittelu Kertaat ja harjoittelet seuraavia taitoja: ARVIOITU KESTO 10 min tehtävien nimien ja kestojen luominen Gantt-kaavionäkymässä ja tehtävien linkittäminen resurssien nimien

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje

AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje AinaUCX 1 (6) AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje Microsoft Lync Web Scheduler on verkkopohjainen ohjelma, jolla voit luoda Lync-kokouksia, jos käytössäsi ei ole Microsoft Outlookia tai käytät käyttöjärjestelmää,

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset Sivu 1(8) Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset www.procountor.com Internet Explorer 7 ja 8 sisältää pop-up ikkunoiden esto toiminnon. ProCountor -Taloushallintoohjelmistossa voidaan raportit tulostaa

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Adobe -määrälisensointi

Adobe -määrälisensointi Adobe -määrälisensointi VIP-asiakkaiden hallintakonsolin käyttöopas Value Incentive Plan -ohjelmalle (VIP) Versio 2.5 9..203 Sisältö Mikä on VIP-asiakkaiden hallintakonsoli?... 4 Näin pääset alkuun VIP-ohjelmassa...

Lisätiedot

DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti

DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti 30.10.2013 Luottamuksellinen MS Outlook, Standard postitilin asennus 1/6 Käynnistä Outlook 2010. Seuraava näyttö avautuu Valitse Next (Seuraava). 2 MS Outlook,

Lisätiedot

Microsoft. Outlook Express 6

Microsoft. Outlook Express 6 Microsoft Outlook Express 6 Koulutuskeskus Salpaus/Tietojenkäsittely - Vesa Rinne, Taru Honkapää SISÄLLYSLUETTELO 1 KÄYNNISTÄMINEN JA NÄYTÖN ASETUKSET... 1 2 UUDEN VIESTIN LUOMINEN... 2 2.1 VASTAANOTTAJAN

Lisätiedot

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN Sivu 1(5) Windows XP SP2 www.procountor.com Windows XP:n Service Pack 2:n (SP2) mukana tulee Internet Explorer 6:een mukaan pop-up ikkunoiden esto toiminto. ProCountor -Taloushallinto-ohjelmistossa voidaan

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

TERMINAL SERVER-YHTEYDEN MUODOSTAMINEN KOTIKONEELTA SAVONIAN TS-PALVELIMELLE

TERMINAL SERVER-YHTEYDEN MUODOSTAMINEN KOTIKONEELTA SAVONIAN TS-PALVELIMELLE TERMINAL SERVER-YHTEYDEN MUODOSTAMINEN KOTIKONEELTA SAVONIAN TS-PALVELIMELLE Joitakin Savonian ohjelmia voi käyttää vain Savonian verkkoon kirjautuneelta koneelta. Tällaisten (ja muidenkin) Savonian ohjelmien

Lisätiedot

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN Sisäänkirjautuminen ja käytön aloittaminen Jos olet jo kirjautunut organisaation verkkoon, kirjaudu sisään käynnistämällä Lync. 1.Valitse Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Microsoft

Lisätiedot

Yksilötilaajan ohje. TIEKE www.tieke.fi

Yksilötilaajan ohje. TIEKE www.tieke.fi Yksilötilaajan ohje TIEKE Yksilötilaajan ohje 1 (9) Yksilötilaajan ohje in lyhyesti Olet tilaamassa ja tekemässä testiä, jossa arvioit omia tieto- ja viestintäteknisiä taitojasi. Tämä ohje auttaa sinua

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa

Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Android-puhelin lähettämään ja vastaanottamaan Office 365-sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Android-puhelimeen

Lisätiedot

Messenger. Novell 1.0 NOVELL MESSENGERIN OHJEET. www.novell.com PIKAOPAS

Messenger. Novell 1.0 NOVELL MESSENGERIN OHJEET. www.novell.com PIKAOPAS Novell Messenger 1.0 PIKAOPAS www.novell.com Novell Messenger on Novell edirectory TM -pohjainen, eri käyttöympäristöissä toimiva yritysten pikaviestituote. Messenger-järjestelmän käyttöympäristöksi soveltuu

Lisätiedot

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS OpusCapita pidättää oikeuden muuttaa tuotteen ominaisuuksia ja tätä tuotekuvausta. Uusimmat versiot julkaistaan osoitteessa www.opuscapita.com/terms. 1. TEHTÄVÄKUVAUS Pääkäyttäjällä on

Lisätiedot

compass tool - käyttöohje - järjestelmänvalvojille

compass tool - käyttöohje - järjestelmänvalvojille 1 compass tool - käyttöohje - järjestelmänvalvojille 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN...Fehler! Textmarke nicht definiert. KÄYTTÄJÄN REKISTERÖIMINEN...Fehler! Textmarke nicht definiert. OPISKELIJAN KUTSUMINEN LUOMAAN

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa HUOM! Nämä ohjeet koskevat vain tilausmatkojen ryhmänkerääjiä! 1. Tee ryhmällesi varaus Tee varaus ryhmälle tai suunnitellulle

Lisätiedot

Pikaopas. Viestitehtävien hallinta viestiluettelossa Luokittele, merkitse tai poista viestejä suoraan viestiluettelossa.

Pikaopas. Viestitehtävien hallinta viestiluettelossa Luokittele, merkitse tai poista viestejä suoraan viestiluettelossa. Pikaopas Microsoft Outlook 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot.tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Ulkoasun mukauttaminen Mukauta Outlook: Valitse

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen Pika-aloitusopas Saa aikaan enemmän olinpaikastasi riippumatta suojatun käytön, jakamisen ja tiedostotallennuksen avulla. Kirjaudu sisään Office 365 -tilaukseesi ja valitse SharePoint sovellusten käynnistyksestä.

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa.

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Windows Phone Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Windows-puhelimeesi,

Lisätiedot

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen Vaihe 1: Asenna VHOPE PC:hen täytyy asentaa VHOPE-sovellus, ennen kuin USB-muistitikun esitysaineistoa voidaan ryhtyä käyttämään. VCN (Volvo Corporate

Lisätiedot

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013)

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) 1 Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen Sinun täytyy kirjautua Supplier Portal -sovellukseen,

Lisätiedot

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät 1 Oppilaan pikaopas Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät Kun avaat Project 2013 -ohjelman, näet ensimmäisenä pelkistetyn näkymän. Uusi Project 2013 voi auttaa projektinhallinnassa kuten esim. projektitietojen

Lisätiedot

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Tämän julkaisun tiedot kuuluvat tämän tuotteen Lakisääteisien ilmoitusten piiriin. 16. marraskuuta 2015 Sisällys 3 Sisällys Fiery Driver Configurator...5 Järjestelmävaatimukset...5

Lisätiedot

Office 365:n kalenterin käyttäminen

Office 365:n kalenterin käyttäminen Sisällys Office 365:n kalenterin käyttäminen... 2 Kalenterin näkymä... 2 Uuden kalenteritapahtuman luominen... 3 Kalenteritapahtuman muuttaminen tai poistaminen... 4 Kalenterin jakaminen... 5 Useamman

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Windows Phone lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Windows Phoneen

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Opus SMS tekstiviestipalvelu

Opus SMS tekstiviestipalvelu Opus SMS tekstiviestipalvelu Sivu 1 / 17 1. Yleistä toiminnosta Opus SMS tekstiviestipalvelun avulla voidaan Opus Dental potilashallintaohjelmasta Lähettää muistutuksia tekstiviestillä Lähettää tiedusteluita

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

Projektin etenemisen seuraaminen

Projektin etenemisen seuraaminen OPPITUNTI 307 14 Projektin etenemisen seuraaminen Tämän oppitunnin jälkeen osaat: tallentaa projektin nykyiset arvot perusaikatauluna kirjata toteutuneen työn tiettyyn päivään asti ARVIOITU KESTO 40 min

Lisätiedot

Uutiskirjetyökalun käyttöohjeet. - Campaign Monitor -

Uutiskirjetyökalun käyttöohjeet. - Campaign Monitor - Uutiskirjetyökalun käyttöohjeet - Campaign Monitor - Tervetuloa käyttämään asiakasviestinnän työkalua Campaign Monitoria Käytössäsi on edistyksellinen ja monipuolinen työkalu, jolla toteutat asiakasviestinnän

Lisätiedot

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje Lumon tuotekirjaston asennusohje Asennus- ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Asennuspaketin lataaminen 4 2. Zip-tiedoston purkaminen ja sovelluksen asentaminen 4 3. Sovelluksen rekisteröiminen 7 4. Sisällön

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Outlookin konfigurointi. Huoltamosähköposti Sonerahosted

Outlookin konfigurointi. Huoltamosähköposti Sonerahosted Outlookin asennusohje SoneraHosted/Toni Einola/8.5.2009 Outlookin konfigurointi Huoltamosähköposti Sonerahosted 1. Yleistä Teboilin huoltamosähköpostia voidaan käyttää selaimen ja älypuhelimen ohella myös

Lisätiedot

1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA. Milloin vuokra-aika alkaa?

1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA. Milloin vuokra-aika alkaa? 1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA Milloin vuokra-aika alkaa? Vuokra-aika alkaa sinä päivänä, kun saat Autodeskilta tilausvahvistuksen sähköpostilla. Mitä tarkoittaa

Lisätiedot

EKP:N HANKINTAMENETTELYJEN VERKKOPALVELU OSALLISTUMINEN HANKINTAMENETTELYIHIN

EKP:N HANKINTAMENETTELYJEN VERKKOPALVELU OSALLISTUMINEN HANKINTAMENETTELYIHIN Taloushallinnon pääosasto ECB-UNRESTRICTED 8.11.2016 EKP:N HANKINTAMENETTELYJEN VERKKOPALVELU OSALLISTUMINEN HANKINTAMENETTELYIHIN Seuraavassa esitetään ohjeet pyydettyjen tietojen toimittamiseen EKP:n

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent

Syötetään tehtävät ja kestot - Task Name ja Duration kentät - puurakenteen saamiseksi käytetään vihreitä nuolia (ylävalikossa) Indent, Outdent MS Project - yliopistolla käytössä versio 2003, ei lue suoraan 2007 versiolla tehtyjä - versioon 2003 saatavilla Service Pack 3, jossa konvertteri version 2007 tiedostojen lukemiseen, ei asennettu vielä

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

FENG OFFICE -PROJEKTINHALLINTATYÖKALU

FENG OFFICE -PROJEKTINHALLINTATYÖKALU 1(5) FENG OFFICE -PROJEKTINHALLINTATYÖKALU Verkkoprojektissa tarkoituksenmukaisen projektinhallintatyökalun käyttö vähentää viestintään kuluvaa työaikaa merkittävästi, kun projektin osapuolilla on reaaliaikainen

Lisätiedot

Osallistujan ohje. TIEKE www.tieke.fi

Osallistujan ohje. TIEKE www.tieke.fi Osallistujan ohje TIEKE Osallistujan ohje 1 (8) Osallistujan ohje in, rekisteröityminen ja testin tekeminen Olet aloittamassa testiä, jossa arvioit omia tieto- ja viestintäteknisiä taitojasi. Tämä ohje

Lisätiedot

Verkkolisensoinnin Lueminut

Verkkolisensoinnin Lueminut Verkkolisensoinnin Lueminut Yrityksen hallinto Trimble Navigation Limited Engineering and Construction Division 935 Stewart Drive Sunnyvale, California 94085 U.S.A. Puhelin: +1-408-481-8000 Maksuton: +1-800-874-6253

Lisätiedot

Adobe -määrälisensointi

Adobe -määrälisensointi Adobe -määrälisensointi VIP-jälleenmyyjäkonsolin käyttöopas Value Incentive Plan -ohjelmalle (VIP) Versio 3.1 syyskuu 12, 2013 Voimassa 15.8.2013 lähtien Sisältö Mikä on VIP-jälleenmyyjäkonsoli?... 4 Aloitus...

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

AXXION OY. Hosting-palvelut Asiakasohjeistus Versio 1.0

AXXION OY. Hosting-palvelut Asiakasohjeistus Versio 1.0 AXXION OY Hosting-palvelut Asiakasohjeistus Versio 1.0 27.09.2007 1 Yleistä Tämä dokumentti on asiakkaille tarkoitettu ohjeistus Axxion Oy:n toimittamien hosting-palveluiden myymiseksi. Dokumentin aihepiiriin

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

GroupWise Calendar Publishing Host User

GroupWise Calendar Publishing Host User GroupWise 8 Calendar Publishing Host User 8 17. lokakuu 2008 Novell GroupWise Calendar Publishing Host User PIKAKÄYNNISTYS www.novell.com YLEISTÄ Novell GroupWise Calendar Publishing Host User on Web-pohjainen

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Mukauta tämä alue niin,

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

SuomiCom-sähköpostiasetukset Microsoft Outlook 2016

SuomiCom-sähköpostiasetukset Microsoft Outlook 2016 SuomiCom-sähköpostiasetukset Microsoft Outlook 2016 Nämä ohjeet on suunnattu Microsoft Outlook 2016 -ohjelmalle, mutta ohje todennäköisesti toimii suuntaa-antavana myös vanhemmille versioille. Kuvat ovat

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

SQL Server 2008 asennus

SQL Server 2008 asennus SQL Server 2008 asennus 1. Yleistä... 3 2. Edellytykset... 3 3. SQL Server 2008 Express asennus... 4 4. Yhteystiedot... 6 2/6 1. YLEISTÄ Tässä ohjeessa käydään vaiheittain Microsoft SQL Server 2008 tietokantaohjelmiston

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Maatiaiaskanat-järjestelmä säilyttäjän ohjeet Luonnonvarakeskus/Eläingeenivarat 7.6.2019 Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Tässä dokumentissa neuvotaan, miten maatiaiskanasäilyttäjänä

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Nokia C110/C111-langattoman lähiverkon kortti. Asennusopas

Nokia C110/C111-langattoman lähiverkon kortti. Asennusopas Nokia C110/C111-langattoman lähiverkon kortti Asennusopas VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA MOBILE PHONES Ltd ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuotteet DTN-10 ja DTN-11 noudattavat Euroopan neuvoston

Lisätiedot

Elisa Oyj Elisa Toimisto (13)

Elisa Oyj Elisa Toimisto (13) Elisa Oyj Elisa Toimisto 365 1 (13) ELISA TOIMISTO 365 Pääkäyttäjän pikaopas Tämän pikaoppaan avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 -palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita löydät osoitteesta https://yrityksille.elisa.fi/ohjeet/office-365

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Liikkuminen Microsoft Projectissa

Liikkuminen Microsoft Projectissa OPPITUNTI 11 2 Liikkuminen Microsoft Projectissa Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ARVIOITU KESTO 20 min käynnistää Microsoft Projectin ja luoda malliin perustuvan projektitiedoston käyttää ja mukauttaa

Lisätiedot

Office 365 selainversion yhteystiedot ja ryhmät

Office 365 selainversion yhteystiedot ja ryhmät Office 365 selainversion yhteystiedot ja ryhmät Sisällysluettelo 1. Henkilöt-sivun toiminnot.2 2. Tietoa yhteistietokansioista..3 3. Yhteystietojen luominen. 3 4. Yhteystietoluettelot.6 5. Yhteystietojen

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja.

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Voit mukauttaa tämän alueen,

Lisätiedot

Järjestelmänvalvontaopas

Järjestelmänvalvontaopas Järjestelmänvalvontaopas Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800 646 4633 (800-MiniMed) 818 576 5555 www.minimed.com Edustaja EU:n alueella Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen Alankomaat

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen iphonessa tai ipadissa

Office 365:n käyttäminen iphonessa tai ipadissa Office 365:n käyttäminen iphonessa tai ipadissa Pikaopas Sähköpostien tarkistaminen Määritä iphone tai ipad lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteri missä tahansa Voit

Lisätiedot

Exchange Online. Järjestelmänvalvojan perusopas

Exchange Online. Järjestelmänvalvojan perusopas Järjestelmänvalvojan perusopas Sisällysluettelo Johdanto... 3 Kohdeyleisö... 3 Dokumentin sijainti... 3 Erityiset tiedot... 3 1. Yleistä... 4 2. Sähköpostialiaksen lisääminen... 6 3. Jakeluryhmän luominen...

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Varaustietojen hienosäätäminen

Varaustietojen hienosäätäminen OPPITUNTI 177 8 Varaustietojen hienosäätäminen ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: korvata varauksen resurssin toisella resurssilla käyttää eri korvauksia erilaisiin tehtäviin varatulle

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Projektitietojen tulostaminen

Projektitietojen tulostaminen OPPITUNTI 231 10 Projektitietojen tulostaminen ARVIOITU KESTO 20 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: piirtää Gantt-kaavioon objekteja, esimerkiksi tekstikehyksiä tai nuolia muuttaa näkymän sivunasetuksia

Lisätiedot

Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet

Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet Sonyn Web-portaalin käyttöohjeet Seuraavilla sivuilla esiteltävien käyttöohjeiden yhteenveto: Sisäänkirjautuminen Uuden tai vaihtosalasanan hankkiminen.

Lisätiedot

OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014

OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014 OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014 SISÄLTÖ 1. O365 AVAAMINEN 3 2. KIRJAUTUMINEN 3 3. SALASANAN VAIHTAMINEN 5 4. SÄHKÖPOSTIN KANSIO RAKENNE 6 5. POISSAOLOVIESTI 7 6. SÄHKÖPOSTIN ALLEKIRJOITUS 8 7. YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

OmniTouch 8400 Instant Communications Suite Microsoft Outlook -integrointi

OmniTouch 8400 Instant Communications Suite Microsoft Outlook -integrointi OmniTouch 8400 Instant Communications Suite Pikaopas - versio 6.1 Alcatel-Lucent OmniTouch 8400 Instant Communications Suite yhdistettynä Microsoft Outlook -ohjelmistoon luo korkeatasoisia palveluita.

Lisätiedot

Ensimmäisen myyntiprojektin tarjouksen luonti

Ensimmäisen myyntiprojektin tarjouksen luonti 1 Ensimmäisen myyntiprojektin tarjouksen luonti Johdanto Tarjous on dokumentti, jossa määritellään myytävä tuote tai palvelu, sekä sen hinta. Asiakas voi hyväksyä tarjouksen (jolloin seuraava vaihe on

Lisätiedot

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje /

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje / ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto Ohje / 9.10.2015 2 (10) Sisältö 1. ArcGIS Pro:n lataaminen, asennuspaketin purkaminen ja asentaminen... 3 ArcGIS Pro:n lataaminen My Esri -palvelusta... 3 Asennuspaketin

Lisätiedot

mobile PhoneTools Käyttöopas

mobile PhoneTools Käyttöopas mobile PhoneTools Käyttöopas Sisältö Vaatimukset...2 Ennen asennusta...3 Asentaminen - mobile PhoneTools...4 Matkapuhelimen asennus ja määritys...5 Online-rekisteröinti...7 Asennuksen poistaminen - mobile

Lisätiedot

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN Koulutusteknologian perusopinnot Digitaalinen portfolio oppimisen tukena 2010 Essi Vuopala 1. BLOGIN LUOMINEN Mene osoitteeseen http://www.wordpress.com

Lisätiedot

Onko tietokoneessasi useita Java-ohjelmia tai vanhoja javoja?

Onko tietokoneessasi useita Java-ohjelmia tai vanhoja javoja? Onko tietokoneessasi useita Java-ohjelmia tai vanhoja javoja? Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot