ESPOON TIETOHALLINNON KEHITTÄMISOHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ESPOON TIETOHALLINNON KEHITTÄMISOHJELMA 2006 2010"

Transkriptio

1 ESPOON TIETOHALLINNON KEHITTÄMISOHJELMA

2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 YHTEENVETO TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET Toimintaympäristön muutostekijöitä TIETOHALLINNON NYKYTILAN HAASTEET TIETOHALLINNON KEHITTÄMISEN TAVOITETILA Kehittämisen strategiset painopistealueet Kehittämisen toiminnallinen visio prosessinäkökulma Tietohallinnon kehittämisen lähtökohdat Saumattoman palveluketjun periaate Monitasoisen sähköisen asiakaspalvelun periaate Aktiivinen osallistuminen julkishallinnon yhteistyöhön Tieto- ja viestintätekniikan arkkitehtuurin tavoitetila Tieto- ja viestintätekniikkapalvelutuotannon tavoitetila TIETOHALLINNON JOHTAMISMALLI Espoon tietohallinnon johtamisen menestystekijät Tietohallinnon yhteistyön edistäminen Tietohallinnon ohjauksen roolit ja vastuut (osana hyvää tietohallintotapaa) Tietohallinnon johtamisen keskeiset prosessit Tietohallinnon johtamisen tavoitetila Espoon strategia ja tietohallinnon kehittämissuunnitelma Tarve ylikunnalliseen tietohallinnon kehittämiseen lisääntyy Projektisalkun rakentaminen ja ohjausperiaatteiden tarkentaminen Tietohallinnon projektiohjauksen malli Tietohallinnon osaamisen kehittäminen ja hallinta TOIMEENPANOSUUNNITELMA Etenemispolku Kehittämisen pääalueet Projektisalkku ja vastuut Tietohallinnon mittarit...37

3 3 EAI ERP ICT ICT-arkkitehtuuri ICT-infrastruktuuri ICT-johtaminen ICT-ohjaus JulkIT, KuntaIT, ValtIT Projektisalkku Saumaton palveluketju Sähköiset asiointipalvelut Tietohallinto Tukiprosessi Ydinprosessi Enterprise Application Integration. Organisaation tietojärjestelmien integrointi keskenään toimiviksi kokonaisuuksiksi. Enterprise Resource Planning. Tietojärjestelmäkokonaisuus, jota käytetään organisaation toiminnan ohjaukseen. Information and Communication Technology eli tieto- ja viestintätekniikka. Organisaation tiedon käsittelyä ja viestintää tukevat teknologiat Espoon kaupungin toiminnassaan tarvitsemat tietotarpeet, tietovarastot ja tietojen väliset suhteet. Tietojärjestelmät ja sovellukset, joiden avulla ICTarkkitehtuurin sisältämiä tietoja hallinnoidaan sekä ICTjärjestelmien ja -sovellusten kehittämisessä ja hallinnoinnissa käytettävät teknologiset ratkaisut ja standardit. ICT-toiminnan operatiivinen johtaminen. ICT-johtamista tapahtuu keskitetysti Espoon tasolla ja hajautetusti toimialojen tasolla. ICT-toiminnan strateginen ohjaus. Lähtökohtana on Espoostrategia ja ohjaus on Espoon johdon tehtävä. Julkishallinnon, kuntien ja valtion IT-toimintojen uudistamishankkeet. Uudistamishankkeiden tavoitteena on kuntien, valtion ja koko julkishallinnon tietohallintoyhteistyötä tiivistämällä tehostaa julkishallinnon toimintoja, parantaa julkisten palveluiden saatavuutta, laatua ja vaikuttavuutta. KuntaIT- ja ValtITtoiminnat aiotaan yhdistää JulkIT:ksi 2009 mennessä. Organisaation kehittämishankkeiden kokonaisuus, joka muodostuu useista kehityshankkeista ja -projekteista. Projektisalkku on keskeinen johtamisväline organisaation kehittämisessä. Saumattomalla palveluketjulla tarkoitetaan toimivaa ja tehokasta palvelutuotantoa, jossa yhteistyökumppanien toiminta ja järjestelmät ovat osa yhteistä saumatonta prosessia. Sähköisesti (yleensä internetin kautta) tapahtuvaa asiointia julkishallinnon kanssa. Sähköiset asiointipalvelut käsittävät asioiden sähköisesti tapahtuvan vireillepanon, käsittelyn ja tiedoksiannon. Tietohallinto on kokonaisuus, johon kuuluvat kaikki tiedon hallintaan, käsittelyyn, välittämiseen ja esittämiseen liittyvät periaatteet, toiminnot, järjestelmät ja tekniikat. Organisaation ydintoimintaa tukevat prosessit / toimintamallit, esim. talous-, henkilöstö- ja tietohallinnon prosessit. Organisaation ydintoimintaa kuvaavat prosessit ja toimintamallit.

4 4 ESIPUHE Espoon kaupungin edellinen tietohallintostrategia tehtiin 2000-luvun alussa. Tällöin tavoitteena oli, että strategiakauden aikana luodaan perusta sähköisten kuntalaispalvelujen toteutukseen ja tehokkaaseen hyödyntämiseen. Tämän edellytyksenä oli tieto- ja viestintäteknisen infrastruktuurin kuntoonsaattaminen, operatiivisten perusjärjestelmien ja sisäisten verkkopalvelujen toimivuus, henkilöstön valmiuksien nosto sekä tietoturvan varmistaminen. Keskeistä edellisellä strategiakaudella on myös ollut tietohallinnon johtamisjärjestelmän uudistaminen ja toimialojen roolin vahvistaminen. Kaupungin tietohallintostrategiaa täydennettiin toimialakohtaisilla tietohallintostrategioilla ja tietoliikennestrategialla. Sähköisen asioinnin strategiassa (vuosille ) esitetyt strategiset päämäärät ja päätökset ovat vaikuttaneet merkittävässä määrin myös tietohallinnon kehittämiseen. Edellisellä strategiakierroksella laadittiin kaupungin yhteinen tietohallintostrategia ja kaikille kolmelle toimialalla oma tietohallintostrategia. Tällä strategiakierroksella tehtiin yksi tietohallinnon kehittämisohjelma. Kehittämisohjelmassa kuvataan miten tietohallintoa ja tieto- ja viestintätekniikka on kehitettävä, että se vastaa toimintaympäristön kehityksen vaatimiin muutoksiin. Strategiakaudella kehittämistarpeita syntyy mm. seudullisen ja valtakunnallisen yhteistyön lisääntymisestä, uusista tavoista tuottaa palveluita sekä tiedon hallinnan ja jalostuksen uusista vaatimuksista. Tästä syntyy uusia haasteita niin tietohallinnon johtamiselle, tiedottamiselle, toimittajien hallinnalle, tietoturvalle sekä henkilöstön osaamiselle. Kickoffko kous Workshop1: Tietoyhteiskuntakehitys ja yhteistyö Workshop2: Toimialakohtaisten palvelujen vaatimukset Worksho3: Yhteisten palvelujen vaatimukset Workshop4: Tietohallinnon tavoitetila Workshop 6: Workshop5: Tulosten Toimeenpanosuunnitelma keskustelu esittely ja Haastattelut TS-jory Vaatimusten määrittely yhdessä avainhenkilöiden kanssa Kajo Tavoitetilan määrittely yhdessä avainhenkilöiden kanssa TS-jory Kajo Kehityssuunnitelman tekeminen yhdessä avainhenkilöiden kanssa 1. Vaatimusten määrittely tietohallintolinjauksille Toiminnan strategiset tarpeet Strategian toimeenpanosuunnitelma 2. Tietohallintostrategian tavoitetilan määrittäminen Yhteiset Yhteinen teknologia- tietohallinnon valinnat ja IT- ohjauksen arkkitehtuuri tavoitetila 3. Toimeenpanosuunnitelma Toimintaympäristön muutokset Palvelu- ja muut operatiiviset tarpeet ja tehdyt tietohallintolinjaukset Toimialakoht. IT- IT-johtamisen palvelutuotan- tavoitetila non tavoitetila Toimialakohtainen tietohallinnon osaamisen tavoitetila Strategian toimeenpanon mittareiden määrittely Kuva 1: Projektin aikataulu ja vaiheistus

5 5 Projektipäällikkönä toimi tietohallintokeskuksen johtaja Marke Kaukonen. Muun projektiryhmän muodostivat toimialojen tietohallintojohtajat Ritva Tolvanen (tekninen ja ympäristötoimi), Reijo Mäkinen sosiaali- ja terveystoimi), Jorma Rantanen (sivistystoimi) sekä järjestelmäpäällikkö Vuokko Klemetti tietohallintokeskuksesta. Klemetti toimi projektipäällikkönä perustietotekniikan ja sähköisen asioinnin arkkitehtuurin vaatimusmäärittelytyössä, jota tehtiin tiiviissä yhteistyössä tämän projektin kanssa. Johtoryhmänä toimi tietohallinnon ja sähköisen asioinnin johtoryhmä, jonka puheenjohtaja on hallintokeskuksen johtaja Helene Elkala. Muita jäseniä ovat palvelukeskuksen johtaja Pirjo Pöyhiä, kyvykkyyksien johtaja Eira Mononen, toimialojen kehittämisjohtajat Maija-Liisa Kalliomäki (tekninen ja ympäristötoimi), Kristiina Erkkilä (sivistystoimi), Markku Takala (hallintokeskus) sekä rahoitusjohtaja Aulis Majuri ja Hilkka Ilola (sosiaali- ja terveystoimi). Työ käynnistyi tammikuussa tilaisuudella, jossa esiteltiin projektin tavoitteet ja aikataulu. Kolmeen ensimmäiseen työpajaan osallistui suuri joukko palvelutuotannon kehittämisestä vastaavia henkilöitä. Työtä täydennettiin toimialajohtajan, kaupunginjohtajan ja luottamushenkilöiden haastatteluilla. Tavoitteena oli määritellä vaatimukset tietohallinnolle. Vaatimukset perustuvat - Espoon kaupungin toiminnan strategisten tavoitteisiin - tietoyhteiskuntakehitykseen - toimintaympäristön muutoksiin - toimintaprosessien ja palveluiden kehittymiseen - yhteisen tietoteknisen infrastruktuurin kehittymiseen Tämän työn rinnalla analysoitiin tietohallinnon nykytila (toiminta, palvelutuotanto, organisointi ja johtamismalli, tieto- ja viestintäteknisen arkkitehtuuri, tietohallinnon osaaminen). Työn tulokset hyväksyttiin projektin johtoryhmässä ja kaupungin johtoryhmässä. Näiden perusteella jatkettiin tietohallinnon tavoitetilan määrittelyllä, joka kattoi viisi osa-aluetta - Espoon kaupungin tietohallinnon johtamisen ja toiminnan ohjaukset yhteiset periaatteet - yhteinen tieto- ja viestintäteknisen arkkitehtuurin ja teknologiavalintojen suuntaviivat - tietohallinnon organisoinnin ja johtamisen tavoitetila - palvelutuotannon tavoitetila - tietohallinnon osaamisen tavoitetila. Lisäksi laadittiin kehittämissuunnitelma, jossa kuvattiin tärkeimmät käynnistettävät hankkeet ja tavoiteaikataulu. Työ hyväksyttiin projektin johtoryhmässä ja kaupungin johtoryhmässä.

6 6 Työ käynnistettiin tietohallintostrategian päivitysprojektina. Työn edetessä vahvistui käsitys siitä, että tietohallintostrategian lähtökohtana on oltava Espoostrategia ja toimialojen kehittämissuunnitelmat. Keskustelun palvelutuotannon ja tietohallinnon kehittäjien välillä tulee olla jatkuvaa. Tätä keskustelua käytiin ja työtä tehtiin erittäin aktiivisesti ja hyvässä yhteishengessä koko projektin ajan, mikä on osoitus siitä, että yhteistyö voi jatkua tulevaisuudessakin. Tietohallinto on paitsi tukipalvelu myös yhä suuremmassa määrin palvelutuotannon kehittämisen mahdollistaja. Tämän vuoksi tietohallintostrategian nimi muutettiin tietohallinnon kehittämisohjelmaksi. Myös tällä haluttiin korostaa sitä, että tietohallinnon kehittämisen lähtökohta on Espoo-strategia. Kehittämisen tulee olla jatkuvaa ja siinä on otettava huomioon tulevina vuosina tapahtuva erittäin voimakas muutos palvelutuotannon tuotantotavoissa mm. kuntayhteistyön lisääntyminen.

7 7 1 YHTEENVETO Tulevaisuudessa tietotekniikka on yhä vahvemmin osa kaikkia kuntien toimintoja. Palveluja tuotetaan yhä enemmän yli kuntarajojen. Samaan aikaan työntekijöiden ja asiakkaiden tietotekniset valmiudet paranevat. Espoon tietohallinnon painotukset lähivuosina tulevat kohdistumaan 1. kuntalaisille tarjottavien palveluiden saumattomaan ja tehokkaaseen tuotantoon yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa 2. kilpailukyvyn kehittämiseen mm. toimivien kuntalaisten itsepalveluiden ja tehokkaan sisäisen toiminnanohjauksen avulla 3. valmiuksien luomiseen kuntarajat ylittävälle yhteistyölle. Nämä kolme painopistealuetta tukevat Espoota myös lähitulevaisuuden haasteessa saada ammattitaitoista henkilökuntaa kaupungin palvelukseen. Kaikki järkevästi automatisoitavat toiminnat pyritään hoitamaan tieto- ja viestintätekniikan avulla, jotta työntekijät pystyvät rauhoittamaan työaikansa ydintehtäviinsä. Tietohallinnon kehittäminen on keskeinen osa Espoon ja koko julkisen yhteiskunnan strategiaa. Tietohallinnon linjaukset on synkronoitava siten, että ne vievät palvelutuotantoa samaan suuntaan kuin Espoo-strategia ja toimialojen toimintasuunnitelmat. Strategiset painopistealueet Saumaton palveluketju Julkishallinnon kilpailukyvyn kehittäminen Valmiuksien luominen kuntarajat ylittävälle yhteistyölle Ł Ł Ł Tietohallinnon kehittämisen painopistealueet Toimialojen tarpeet kumppaneiden tuottamien palveluiden ja järjestelmien integraatiolle Katkeamattomien tuotantoprosessien aikaansaaminen Asiakaspalvelun parantaminen ja kustannustehokkaiden asiakaspalvelukanavien synnyttäminen Asiakastietojen parempi hallinta ICT-palvelujen toimintavarmuus Sähköisen asioinnin laajamittainen käyttöönotto Tehokas palvelutuotanto oikeassa kanavassa Kuntalaisten itsepalvelujen lisääminen Toiminnanohjauksen kehittäminen Asiakastietojen parempi hallinta PKS:n yhteistyön visio esim. asiakas valitsee asiointipaikan Asiakastietojen hallinta ja rajapinnat Toimiminen erilaisissa tilaajaorganisaatioissa Kumppanuuksien hallinta Aktiivinen osallistuminen KuntaIT:hen ja sen tulosten hyödyntäminen Muut yhteistyömuodot (hankinta, hallinnollinen yhteistyö, jne.) Taulukko 1: Tietohallintostrategian painopistealueet Kolmen edellä kuvatun strategisen painopistealueen lisäksi tietohallinnon pitää kehittää sisäistä toimintaansa siten, että resurssit kohdennetaan oikeisiin kohteisiin sekä yhteistyöverkostoihin suuntautuvaa viestintää lisätään ja parannetaan. Tietohallinnolla pitää olla riittävä ja oikeanlainen osaaminen.

8 8 Onnistumisen edellytyksenä on se, että tieto- ja viestintätekninen infrastruktuuri on toimintavarma ja sitä voidaan joustavasti kehittää vastamaan palvelutuotannon muutoksiin. Lähivuosina painopiste tuleekin olemaan tieto- ja viestintäteknisen infrastruktuurin kehittämisessä. Tietohallinnon kehittämisohjelman toimeenpanon kannalta tärkeimmät tehtävät lähitulevaisuudessa ovat: Tietohallinnon kehittämisohjelman kytkeminen kiinteäksi osaksi Espoon strategista suunnittelua ja toimialojen toiminnan suunnittelua Tietohallinnon kehittämisen suunnittelu ja ohjaaminen projektisalkkuun perustuvan toimintamallin avulla Tietohallinnon johtoryhmän ja ohjausryhmän tehtävien ja kokoonpanon tarkentaminen Tietohallinnon kehittämisohjelman ja kuntien yhteisten hankkeiden kommunikointi toimialoilla Ylikunnallisten palveluiden kehittämisen mahdollistaminen Yhteistyön lisääminen ja kehittäminen muiden kuntien ja toimijoiden kanssa Aktiivinen osallistuminen pääkaupunkiseudun yhteistyöhön sekä KuntaIT:n toimintaan Tieto- ja viestintäteknisen infrastruktuurin kehittäminen.

9 9 2 TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET 2.1 Toimintaympäristön muutostekijöitä Asiakaslähtöisyys Ylikunnallinen yhteistyö palvelujen kehittämisessä ja tuotannossa Kustannustehokkuus ja kilpailukyky Espoo tietoyhteiskunnan palveluiden kehittäjänä Palveluketjujen aikaansaaminen ja prosessien johtaminen Sähköisen asioinnin ja tietotekniikan antamien mahdollisuuksien hyödyntäminen Kuva 2: Espoon toimintaympäristön muutostekijöitä Palveluiden kehittäminen tapahtuu jatkossa yhä enemmän kansallisella ja ylikunnallisella tasolla, joka yhdistyy kaupungin ja toimialojen tasoihin, ja jossa tavoitteena ovat modernit julkisen hallinnon johtamisen periaatteet: asiakaslähtöisyys kustannustehokkuus ja kilpailukyky markkinaehtoiset toimintamallit. Sähköisen asioinnin merkitys lisääntyy. Tietotekniikan mahdollisuuksia on kyettävä hyödyntämään entistä paremmin niin palvelujen tuottamisessa kuin jakelussakin. Kustannustehokkaan ja asiakaslähtöisen toiminnan edellytyksenä ovat saumattomat palvelujen tuotantoketjut Espoon ja kumppanien välillä sekä asiakkaiden liikkuvuuden ja ajankäytön tarpeita vastaava palvelujen jakelu. Lähtökohtana on visio, jossa asiakas valitsee asiointipaikan ja asiointiajan. Toiminnan kehittämisessä on tavoiteltava samanaikaisesti sekä asiakkaiden saamaa hyötyä että toiminnan kustannustehokkuutta. Perinteisiä palveluja ja verkkopalveluja on tarkasteltava kokonaisuutena asiakkaan näkökulmasta. Tietohallinnon kehittäminen on yhä enenevässä määrin olennainen osa Espoon kehittämistä. Tärkeässä roolissa ovat tulevaisuudessa myös osaamisen johtaminen ja tietohallinnon osaamisen kohdentaminen sekä kumppaneiden ja yhteistyötahojen hallinta ja verkostoissa toimiminen.

10 10 Tärkeimpiä tunnistettuja toimialojen yhteisiä kehitystarpeita Asiakastietojen yhteiskäyttö toimialojen ja kuntarajojen yli Sähköisen identiteetin luominen kuntalaisille ja kunnan työntekijöille Sähköinen laskutus Yhden luukun periaate toimialojen palveluissa Päästä päähän sähköistetyt prosessit (esim. Helmet-palvelujen mukaisesti) Ostopalvelujen ja hankinnan kehittäminen Taulukko 2: Yhteenveto tunnistetuista toimialojen yhteisistä kehitystarpeista.

11 11 3 TIETOHALLINNON NYKYTILAN HAASTEET Vuonna 2005 Espoon kaupungin tietohallinnon kustannukset (sisältää puhelinliikenteen, mutta ei henkilöstökuluja) olivat 20,5 milj.. Tämä oli noin 2,2 % kaupungin toiminnan kuluista. Hallinnon verkossa on käyttäjätunnusta ja työasemaa. Toimipisteitä on 500. Toiminta-alue ulottuu Länsi- Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminnan käynnistyttyä vuoden 2003 alusta Hangosta Karkkilaan. Kuntalaisverkossa on työasemaa. Oppilastunnuksia on Verkon käyttäjinä ovat kaikki kuntalaiset. Toimipisteitä on mm. 115 koulua, työväenopistot, kirjastot, nuorisopisteet, liikuntapaikat. Erilaisia tietojärjestelmiä ja sovelluksia on käytössä noin 100. Tietohallintoon liittyviä tehtäviä tekee 60 työntekijää. Keskushallinnon palvelukeskuksen tietohallintokeskuksessa on 21 työntekijää, sosiaali- ja terveystoimen tietohallinnossa 16, sivistystoimen tietohallinnossa 14 sekä teknisen ja ympäristötoimen tietohallinnossa 3 työntekijää. Lisäksi kuusi henkilöä tekee osa- tai kokopäiväisesti tietohallintoon ja tietotekniikkaan liittyviä tehtäviä. Espoossa perustietotekniikan ja tieto- ja puhelinliikenteen hoito sekä osa sovelluspalveluista on ulkoistettu. Tietohallintokeskus vastaa yhteisestä tietoteknisestä infrastruktuurista ja yhteisistä tietojärjestelmistä. Toimialojen tietohallinto vastaa palvelutuotannon vaatimasta tietotekniikasta ja tietojärjestelmistä. Priorisointi ja investointinäkökulma Toimintasovellusten näkökulma ICTarkkitehtuuri ICT-infrastruktuuri ICT:n ohjaus Näkökulma ICT:n toimintaperiaatteet Tietohallinnon yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on vielä suhteellisen vähäistä ja kohdistuu pääasiassa yhden toimialan yhteishankkeisiin. Tietotekniikan hyödyntämisen tulevaisuudessa pitää olla linjassa valtion, Kuntaliiton, pää- Nykyisen tietohallinnon haasteita Tietohallintostrategiaa ei ole päivitetty eikä sillä ole enää yhteyttä Espoon nykyiseen strategiaan. Tieto- ja viestintätekniikan mahdollistavaa roolia ei hyödynnetä riittävästi. ICT- resursseista on pulaa ja osaamisen painopisteitä pitää täsmentää. Tällä hetkellä ei ole käytössä projektisalkkua, jolla yhteistä kehittämistä ohjataan tehokkaasti. Toimintahyötyjä tulisi seurata ja varmistaa nykyistä järjestelmällisemmin käyttöönoton jälkeen. Tarvitaan enemmän sitoutumista hankkeiden tulosten omistajuuteen ja muutoksen varmistamiseen. Ylläpitovastuun kohdentaminen epäselvää erityisesti yhteisessä kehittämisessä ja käytössä. Integraatiotarpeiden huomiointi on tulevaisuudessa keskeistä (laajentuva ERP ja kuntayhteistyö). Arkkitehtuurit tukeutuneet vahvasti toimittajien näkemyksiin. Infrastruktuurin toimintavarmuus monimutkaistuvissa sähköisissä palveluissa keskeinen haaste. Yhteisen infrastruktuurin tavoitetilan muodostaminen ja toteuttaminen vaatii ponnisteluja. Ohjausta on kehitetty, mutta nykyinen toimintamalli ei vastaa riittävästi kaupungin sisäisen ja kuntien välisen yhteistyön tarpeisiin. Taulukko 3: Tietohallinnon nykytilan haasteet

12 12 kaupunkiseudun ym. tärkeiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Keskeistä tulevaisuuden yhteistyössä on prosessien ja järjestelmien integraatiotarpeiden huomiointi. Teknologia- ja tietoturvariskien hallintaan on kiinnitettävä huomiota, jotta tieto- ja viestintätekniikan infrastruktuuri saadaan toimimaan tehokkaasti ja varmasti. Tietotekniikassa ja tietoliikenneverkossa on oltava riittävästi kapasiteettia, järjestelmissä suorituskykyä ja tieto- ja viestintätekniikan infrastruktuurin pitää olla helposti muunneltavissa. Koska Espoo on panostanut viime vuosina paljon tietotekniikkaan, olemassa olevat investoinnit on saatava paremmin hyödynnettyä. Espoon tietohallintostrategioita ei ole päivitetty viime vuosina, eikä niillä ole enää yhteyttä nykyiseen Espoo-strategiaan. Hankevastuu ja jo käyttöön otetun järjestelmän omistajavastuu jäävät nykyisellä toimintamallilla joissakin hankkeissa epäselviksi. Kehittämistä ei ole kyetty johtamaan projektisalkun kautta kokonaisuutena mm. resurssien puutteen vuoksi. Jokaisella toimialalla on tarpeita samankaltaisiin palveluihin, mutta näiden tarpeiden koordinointi on ollut hajanaista.

13 13 4 TIETOHALLINNON KEHITTÄMISEN TAVOITETILA Kehittämisen strategiset painopistealueet Espoon strategian mukaisesti keskeisiä tietohallinnon kehittämisen painopistealueita aikajaksolla ovat: 1. kuntalaisille tarjottavien palveluiden saumaton ja tehokas tuotanto yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa, 2. kilpailukyvyn kehittäminen mm. toimivien kuntalaisten itsepalveluiden ja tehokkaan sisäisen toiminnanohjauksen avulla sekä 3. valmiuksien luominen kuntarajat ylittävälle yhteistyölle. Strategiset painopistealueet Saumaton palveluketju Julkishallinnon kilpailukyvyn kehittäminen Valmiuksien luominen kuntarajat ylittävälle yhteistyölle Ł Ł Ł Tietohallinnon kehittämisen painopistealueet Toimialojen tarpeet kumppaneiden tuottamien palveluiden ja järjestelmien integraatiolle Katkeamattomien tuotantoprosessien aikaansaaminen Asiakaspalvelun parantaminen ja kustannustehokkaiden asiakaspalvelukanavien synnyttäminen Asiakastietojen parempi hallinta ICT-palvelujen toimintavarmuus Sähköisen asioinnin laajamittainen käyttöönotto Tehokas palvelutuotanto oikeassa kanavassa Kuntalaisten itsepalvelujen lisääminen Toiminnanohjauksen kehittäminen Asiakastietojen parempi hallinta PKS:n yhteistyön visio esim. asiakas valitsee asiointipaikan Asiakastietojen hallinta ja rajapinnat Toimiminen erilaisissa tilaajaorganisaatioissa Kumppanuuksien hallinta Aktiivinen osallistuminen KuntaIT:hen ja sen tulosten hyödyntäminen Muut yhteistyömuodot (hankinta, hallinnollinen yhteistyö, jne.) Taulukko 4: Tietohallintostrategian painopistealueet 4.2 Kehittämisen toiminnallinen visio prosessinäkökulma Tietohallinnon kehittämisen lähtökohdat Strategisten kehittämisalueiden määrittelyn pohjaksi tunnistettiin tietohallinnon kehittämisen kannalta Espoon kaupungin prosessit ja niihin liittyvät osapuolet. Avainasemassa olivat ne prosessit, jotka menevät kaupungin rajojen yli. Prosessit on jaettu neljään pääluokkaan oheisen kuvan mukaisesti.

14 14 Valtio, virastot, laitokset, liikelaitokset KuntaIt, ValtIt, JulkIT PK-seutu, Hgin seutu, Länsi- Uusimaa Järjestelmäkunnat, sixpack Toimittajat, markkinaehtoiset palvelut, oppilaitokset KEHA SOTET Espoo SITO TYT Asiakasryhmät 1. Ohjausprosessi ja ylikunnallinen ohjaus 2. Tiedon välityksen ja raportoinnin prosessit Kuntalaiset Yritykset Muut 3. Saumaton palveluketju 3a. Asiakaspalveluprosessit 3b. Tuotantoprosessit 4. Tukipalveluprosessit Kuva 3: Tietohallinnon kehittämisen lähtökohdiksi tunnistetut Espoon kaupungin ydin- ja tukiprosessit 1. Espoon johtamis- ja päätöksentekoprosessit ovat nykyisin pääosin kaupungin sisäisiä. Tietohallinnon osalta kuntien yhteistyössä tapahtuvan ohjauksen ja yhteisten johtamis- ja suunnitteluperiaatteiden merkitys kasvaa, kun palvelujen tuotantoon liittyvä yhteistyö lisääntyy. Esimerkiksi KuntaIT-yhteistyö pyrkii määrittelemään kuntien tietohallinnon johtamiselle yhteisiä periaatteita. 2. Valtion virastojen ja ministeriöiden sekä muiden julkishallinnon tahojen kanssa tapahtuvaan tiedonvälitykseen ja raportointiin liittyy paljon automatisoinnin ja tehostamisen mahdollisuuksia. 3. Espoon palvelutuotanto perustuu tulevaisuudessa saumattomiin toiminto- ja palveluketjuihin. Palveluketjuihin kytkeytyvät palvelutuotannon yhteistyökumppanit, yhteistyökunnat sekä palveluja käyttävät asiakkaat. Palveluketjut on kuvattu kaksiosaisena: a) Asiakasrajapinnan palveluprosessi tarjoaa kustannustehokkaasti oikean tasoista palvelua, tarkoituksenmukaisimmassa jakelukanavassa eri asiakasryhmille b) Tuotantoprosessit hyödyntävät mahdollisuuksien mukaan yhteisiä toimintoihin liittyviä tietoja, järjestelmiä ja resursseja yli organisaatiorajojen ja yhdessä kumppaneiden ja alihankkijoiden kanssa. 4. Espoon tukiprosessit tukevat palveluketjuja ja organisaation ydintoimintoja. Tietohallinnon kannalta keskeistä on taata tukipalvelujen ja tieto- ja viestintätekniikan palvelujen toimintavarmuus sekä tietoturvallisuus. Prosessien eri osapuolten näkökulmasta merkittäviä yhteistyön tarpeita ja mahdollisuuksia liittyy mm. PKS:n kuntien palvelujen yhteiseen tuotantoon ja jakeluun sekä kunta- että toimialatasoilla Yhteisten tietohallinto-osaajien käyttöön kaupunkien ja toimialojen kesken Kuntien yhteisiin kehityshankkeisiin Kuntien yhteisiin hankintoihin ja ostoihin Järjestelmäkuntayhteistyöhön erityisesti tietojärjestelmien hankinnan ja kilpailutuksen sekä kehittämisen osalta

15 15 KuntaIT-yhteistyöhön Saumattoman palveluketjun periaate Monien Espoon kaupungin palvelujen tuotantoon osallistuu kaupungin eri yksiköitä ja ulkopuolisia kumppaneita. Saumattomalla palveluketjulla tarkoitetaan toimivaa ja tehokasta palvelutuotantoa, jossa yhteistyökumppanien toiminta on osa yhteistä saumatonta prosessia. Asiakkaalle saumaton palveluketju näkyy yhtenäisenä ja joustavana palveluna riippumatta siitä, mitkä organisaatiot palvelun tuottamiseen osallistuvat. Yhteistyökunnan/- tahon tietojärjestelmät Yhteistyökunnan tai tahon palvelutuotannon prosessi Espoon palvelutuotannon prosessi Palvelutuotannon kumppanit Espoo Kuntalainen Kumppanien tietojärjestelmät Espoon tietojärjestelmät Kuva 4: Saumattomien palveluketjujen osapuolet ja tietojärjestelmärajapinnat Saumattomien palvelujen tuottaminen edellyttää, että Espoon ja sen kumppanien toimintatavat ovat yhteensopivia ja palveluihin liittyvän tiedon kulku on varmistettu yhteisillä rajapinnoilla. Tiedonkulun rajapintojen määrittely ja järjestelmien välisen integraation toteuttaminen ovat keskeisiä tehtäviä saumattomien palveluketjujen rakentamisessa. Keskeisiä osapuolia ja tietoteknisiä rajapintoja ovat esimerkiksi seuraavat: 1. Palvelujen tai resurssien yhteiskäyttö Espoon ja kumppanuuskunnan välillä edellyttää yhteyttä mm. resurssien suunnittelua ja ohjausta tukevien järjestelmien välillä. Esimerkkejä: kaupunkien yhteiset hoitohenkilöresurssit tai yhteinen aineistovalikoima HelMet-kirjastopalvelussa 2. Jotta kuntalainen voisi saada halutessaan palvelun oman kunnan ulkopuolelta, tarvitaan mm. asiakastietojen ja laskutustietojen siirtämistä kuntien järjestelmien välillä. Esimerkkejä: terveyskeskuskäynti tai päivähoitopaikka oman kunnan ulkopuolella 3. Palvelujen tehokas tuotanto yhdessä alihankkijoiden ja yhteistyökumppanien kanssa tai toimialojen kesken edellyttää Espoon sisäisten ja kumppanien tietojärjestelmien integraatiota. Järjestelmien välillä on kyettävä siirtämään mm. resursseihin, asiakkaaseen ja laskutukseen liittyviä tietoja. Esimerkke-

16 16 jä: HUS:n ja yksityisten sairaaloiden tuottamat erikoissairaanhoidon palvelut Espoolle tai kaavoitukseen käytettävät suunnittelutoimistot. 4. Myös palvelua hyödyntävä kuntalainen on osa saumatonta palveluketjua. Kuntalaiset haluavat käyttää yhä enemmän sähköisiä palveluita esimerkiksi omasta kodistaan. Tämä edellyttää, että kuntalaisella on pääsy Espoon järjestelmiin esimerkiksi Internetpalvelujen kautta ja heidät voidaan tunnistaa tarvittaessa sähköisesti. Esimerkiksi kuntalaiset voivat varata työväenopiston kursseja Internetissä tai uusia kirjojen lainoja. Kuntalaiset voivat osallistua prosesseihin myös aloitteilla, kuulemisilla ja muilla kannanotoilla Monitasoisen sähköisen asiakaspalvelun periaate Kuntalaiset / asiakkaat Sähköinen itsepalvelu Neuvonta- ja ohjaus-palvelu Asiantuntijapalvelu Itsepalveluna hoidettavat palvelutarpeet (online-palvelut) 10 Etäpalvelut (esim. puhelimella tai internetin avulla) Henkilökohtainen palvelu asiantuntijan kanssa Kuva 5: Monitasoisen asiakaspalvelun periaate Asiakasrajapinnan palveluprosessin tavoitteena on tarjota kuntalaisille oikeantasoista palvelua oikeassa kanavassa ja mahdollisimman kustannustehokkaasti. Monikanavaisuutta toteutetaan siten, että asiakasta palvellaan edullisimmalla kanavalla, jolla asiakkaan palvelutarpeet pystymään täyttämään. Tavoitteena on myös palvelujen käytön helppous ja joustavuus ajankäytön suhteen. Uusien kanavien käyttöönoton onnistuminen edellyttää, että palvelujen käyttäjät kokevat, että niistä on hyötyä. Palvelujen tuottamisessa hyödynnetään sähköisen asioinnin ja Internetpalveluiden mahdollisuuksia. Tällöin sähköiset itsepalvelut kohdennetaan suurivolyymisiin palveluihin ja niille asiakkaille, jotka ovat tottuneet käyttämään sähköisiä itsepalveluja. Tässä palvelukanavassa transaktiokustannukset ovat tyypillisesti edullisimmat. Etäpalveluina, esimerkiksi puhelinpalveluina, voidaan kustannustehokkaasti tarjota palvelua niille, jotka eivät ole halukkaita tai kykeneviä käyttämään esimerkiksi Internetpalveluja. Monitasoisen palvelun ansiosta asiakkaita henkilökohtaisesti palvelevat asiantuntijat saavat työrauhan ja voivat keskittyä ydintehtäväänsä.

17 Aktiivinen osallistuminen julkishallinnon yhteistyöhön Pääkaupunkiseudulla yhteistyötä on tehty jo pitkään mm. kehittämällä kirjastojen yhteistä Helmet-järjestelmää sekä koordinoimalla verkkotunnistamis- ja maksamisprojektia (VETUMA). Tätä yhteistyötä tulee lisätä ja tiivistää tukemalla aktiivisella yhteisellä panoksella KuntaTime-työryhmän esittämiä toimenpiteitä julkihallinnon yhteistyön tehostamiseksi. Tänä vuonna toimintansa aloittaneen KuntaIT:n toiminnassa on erittäin tärkeää kuntien ja kaupunkien edustus. Erityisesti tietotekniikassa jo pitkällä olevilla kaupungeilla, kuten Espoolla, on myös suunnannäyttäjän rooli. Kuntien tarpeiden pohjalta laadittavat yhteiset strategiat, suositukset, ohjeet ja linjaukset vaativat Espoolta tiivistä yhteistyötä KuntaIT:n kanssa, jotta ne saadaan istumaan kaupungin olemassa oleviin strategioihin. KuntaIT-työryhmä listasi selvitystyössään neljä yhteiskunnallisesti keskeisesti vaikuttavaa keihäänkärkialuetta: 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteinen sähköinen asiakastietojen hallinta- ja arkistointijärjestelmä sekä kansallisen toimijan perustaminen 3. Julkisen hallinnon strategisen ja operatiivisen hankintatoimen kehittäminen 4. Julkisen hallinnon yhteisen sähköisen asioinnin ja kansallisen sähköisen arkistoinnin kehittäminen Jokainen keihäänkärkialue vaikuttaa Espoon lähitulevaisuuden linjauksiin ja vaatii aktiivista osallistumista KuntaIT:n työryhmiin/verkostoihin. Muita KuntaIT:n toiminnasta syntyviä tärkeitä Espoon tietohallintoon vaikuttavia tekijöitä ovat: Kansalliset standardit ja suositukset (JHS). Näiden valmistelu tapahtuu yhteistyössä KuntaIT:n kanssa. Päävastuu standardien ja suositusten valmistelusta on KuntaIT:llä. Tietojärjestelmien rajapintoja koskevat standardit ovat keskeinen väline ylikunnallista yhteistyötä mahdollistavien järjestelmäintegraatioiden toteuttamisessa. Kunnat voivat ottaa tämän huomioon hyvissä ajoin järjestelmiä suunnitellessaan. Tällöin kunnat voivat valita, käyttävätkö he yhteisiä tai saman toimittajan järjestelmiä vai pohjautuuko yhteistyö eri järjestelmien yhteiseen standardistoon. KuntaIT käynnistää yhteistyössä ValtIT:n kanssa vuoden 2006 aikana yhteisen toimintaympäristön määrittämisen sekä sen pohjalta yhteisen strategian laatimisen. Strategiassa huomioidaan kuntasektorin, KuntaIT:n ja ValtIT:n välinen työnjako. Kuntien ja valtion tietohallinnon yhteinen kehittäminen on tarkoitus yhdistää JulkIT-yhteistyöksi KuntaIT tulee osallistumaan koko julkishallinnon palvelutuotannon ja prosessien kehittämiseen.

18 Tieto- ja viestintätekniikan arkkitehtuurin tavoitetila Näkökulma Valmisohjelmien käyttö Sähköiset asiointipalvelut Toimintavarmuus ja tietoturva Tiedonhallinta Laitteet Tavoitetila 2010 Ohjelmien räätälöinti minimoidaan. Ohjelmistojen hankinnassa pyritään mahdollisuuksien mukaan kuntasektorin yhteisiin hankintoihin. Ohjelmien hankinnoissa varmistetaan yhteensopivuus ja liitettävyys nykyisiin järjestelmiin. Hankittavissa järjestelmissä on oltava valmiit rajapinnat Espoon järjestelmiin. Sähköiset asiointipalvelut mitoitetaan mahdollisimman kustannustehokkaasti, mutta myös skaalautumaan kysyntähuippuihin. Sähköiset asiointipalvelut integroidaan tietoturvallisesti tuotantojärjestelmiin, kaupungin omiin tietokantoihin ja ulotetaan palvelut myös ulkoisiin kumppaneihin. ICT-infrastruktuuri ryhmitetään loogisiin osiin, siten ettei palveluiden päästä-päähän toimintavarmuus vaarannu. Tietojärjestelmäpalvelut keskitetään kokonaisvastuullisille toimittajille. Tietoturvaa kehitetään kokonaisvaltaisesti. Toimintavarmuuden parantamiseksi kriittisimmät palvelut on kahdennettu. Vierailijaverkot rakennetaan siten etteivät ne aiheuta riskejä omalle toiminnalle. Verkon kapasiteetti varmistetaan ja sitä on helppo ja joustava hallita. Tietoa ylläpidetään ensisijaisesti vain yhdessä pääjärjestelmässä, ja varmistetaan sen hyödynnettävyys muissa järjestelmissä. Laitevalinnoissa varmistetaan Espoon ICT-arkkitehtuurin mukaisuus. Taulukko 5: Tieto- ja viestintätekniikan arkkitehtuurin tavoitetila 2010 Valmisohjelmien räätälöinti minimoidaan ja niitä pyritään hankkimaan yhteishankintoina kuntasektorin kanssa. Hankintojen pitää olla yhteensopivia jo olemassa oleviin järjestelmiin sekä niissä on oltava liittymämahdollisuudet nykyisiin järjestelmiin. Tietojärjestelmäpalvelut pyritään keskittämään siten, että on olemassa hallittava määrä kokonaisvastuullisia toimittajia. Sähköiset asiointipalvelut ovat osa tieto- ja viestintätekniikka-arkkitehtuuria. Arkkitehtuurissa pitää varautua lakisääteisiin tai vastaaviin tiedonvaihtotarpeisiin muiden toimijoiden kanssa, ml. joustava ja luotettava ekstranet-palvelu ja tunnistus- ja maksamispalvelut (VETUMA-palvelu). Espoon omien tietoturvaluokkien välille rakennetaan turvallinen pääsymekanismi, joka on dynaamisesti muunneltavissa tulevaisuuden tarpeiden mukaisesti. Sähköiset asiointipalvelut integroidaan tuotantojärjestelmiin EAI-ratkaisun avulla. Asiointipalveluissa käytetään kaupungin paikkatietoja ja muita yleishyödyllisiä ja asiakaskohtaisia kaupungin sisäisiä tietoja turvallisesti ja kustannusvastaavasti. Asiointipalveluiden tarvevastaavuutta selvitetään mm. mittauksilla ja kyselyillä. Varmistetaan, että palvelut skaalautuu kysyntähuippuihin.

19 19 Tietoturvaa on kehitettävä kokonaisvaltaisesti ja tietoturvallisuus on laajennettava käsittämään myös tiedonkäsittelyyn liittyviä toimintatapoja. Toimintavarmuuden parantamiseksi kriittisimmät palvelut analysoidaan ja tarvittaessa kahdennetaan. Tavoitteena on aina koko palveluketjun valvontamahdollisuus. Verkon toimintavarmuuden ja kokonaistaloudellisuuden kannalta palvelinympäristö on oma ja tietoliikenneyhteys oma kokonaisuutensa. Vierailijaverkot rakennetaan yhtenäisellä ja tietoturvallisella tavalla. Tiedonhallintaa kehitetään kohti ns. master-kantoja. Tietoa ylläpidetään vain yhdessä järjestelmässä, vaikka samaa tietoa hyödynnetään muissakin järjestelmissä. Tähän pyritään myös dokumenttien hallinnassa. Laitekanta on osa tieto- ja viestintätekniikan arkkitehtuuria. Ylläpidetään arkkitehtuurin mukaisia valintoja ja suosituksia työasemien, kämmentietokoneiden, mobiililaitteiden ja niiden järjestelmäympäristöjen osalta (kenelle, mitä, miten) Tieto- ja viestintätekniikkapalvelutuotannon tavoitetila Näkökulma Tavoitetila 2010 Ulkoistus Palvelutasojen määrittely Järjestelmillä vastuulliset omistajat Verkostoitunut toiminta Ulkoistuksen rajat määräytyvät aina toimintavarmuuden ja kustannustehokkuuden vaatimusten pohjalta. Ulkoistettujen palvelujen osto-osaaminen ja valvonta on korkeatasoista. KuntaIT:n tarjoamia mahdollisuuksia hyödynnetään (keskitetyt palvelut). Yhtenäinen käytäntö sopimusten seurantaan (sanktiot, hinnat, raportointi). Palvelutasoja seurataan määritellyillä toteutumisen mittareilla. Seurannan mekanismit ja asiakkaan ja toimittajan vastuut kuvataan sopimuksessa. Toimintaohjeet on olemassa myös poikkeustilanteita varten. Omistajuudelle on edellytykset (osaaminen ja raha). Omistajalla on vastuu järjestelmän kehityksen ja käytön aikaisista toimenpiteistä ja seurannasta. Työryhmäohjelmistot ja viestintää tehostavat järjestelmät kaupungin sisällä käytössä. Toteutetaan verkostoituminen kaikkiin merkittäviin sidosryhmiin. Laajennetaan kuntalaisverkon palvelut tasapuolisesti kuntalaisten ulottuville. Taulukko 6: Tieto- ja viestintätekniikan palvelutuotannon tavoitetila 2010 Ulkoistettavat kokonaisuudet määräytyvät erityisesti toimintavarmuuden ja kustannustehokkuuden vaatimuksista. Osto-osaamisen riittävä osaamistaso hankitaan itselle. Espoossa on yhtenäinen käytäntö sopimusten seurantaan (sanktiot, hintaseuranta, raportointi). KuntaIT:n mahdollisuudet hyödynnetään ulkoistuksissa (keskitetysti hoidetut palvelut). Palvelutasojen varmistamiseksi tarvittavat määrittelyt, mittarit, seurannan mekanismit ja vastuut toimittajien kanssa kuvataan jo tarjouspyynnöissä ja varmistetaan sopimuksin. Toimintaohjeet tuotetaan myös poikkeustilanteita varten. Kaikille palvelutuotannon järjestelmille on omistaja. Omistaja määritellään jo suunnitteluvaiheessa. Omistajan vastuu ja sen sisältö on määritetty ja sisäistetty.

20 20 Omistajalla on vastuu hankkeen käytön aikaisesta seurannasta ja kehityksestä ja riittävät edellykset (osaaminen ja raha) näiden tehtävien hoitamiseen. Verkostoituneeseen toimintaan kaupungin sisällä on käytössä työryhmäohjelmistoja ja viestintää tehostavia järjestelmiä. Tavoite on verkostoitumien kaikkien merkittävien sidosryhmien kanssa (mm., PKS, sixpack, KuntaIT, järjestelmäkunnat, Länsi-Uudenmaan kunnat, edunvalvonta, korkeakoulut). Myös kuntalaisverkon palvelut on laajennettu tasapuolisesti kaikkien kuntalaisten ulottuville niin, että myös Espoon reuna-aluilla, mm. kouluissa on riittävän nopeat ja toimintavarmat tietoliikenneyhteydet ja yleisillä paikoilla mm. kirjastoissa on riittävästi kuntalaisverkkoon liitettyjä työasemia.

21 21 5 TIETOHALLINNON JOHTAMISMALLI 5.1 Espoon tietohallinnon johtamisen menestystekijät Onnistuneen tietohallinnon johtamisen edellytys on, että tietohallinto on olennainen osa kaupungin palvelutuotannon kehittämistä, ja että tietohallintoa sekä tieto- ja viestintätekniikan arkkitehtuuria ja palveluita johdetaan kaupungin johtamis- ja ohjausmallien mukaan. Tietohallinto kaupungin ydintoiminnan kehittämisessä Tietohallinnon johtaminen ICT-arkkitehtuuri ja palvelut Kuva 6: Espoon tietohallinnon johtamisen menestystekijät Tietohallinto kaupungin ydintoiminnan kehittämisessä: Tietohallintoa kehitetään samanaikaisesti muun kaupungin toiminnan kehittämisen kanssa vuosikellon mukaisessa aikataulussa. Hankkeita priorisoidaan ja hallitaan strategialähtöisesti. Espoon yhteisiä ja toimialojen tavoitteita yhteen sovitetaan. Mahdollistetaan saumattomien palveluketjut. Tietojärjestelmät tukevat palvelutuotannon toiminnan ohjauksen ja johtamisen tarpeita. Tieto- ja viestintätekniikka mahdollistaa asiakaspalvelun ja palvelutuotannon kehittämisen. Tietohallinnon johtaminen: Tietohallinnon johtaminen on osa kaupungin johtamista. Toimialojen ja keskushallinnon välillä on selkeät roolit ja vastuut. Projektisalkun hallinta on olennainen osa tietohallinnon johtamista ja projektien valmistumista. Hyödynnetään tehokkaasti erilaisia verkostoja (PKS, KuntaIT, yksityinen sektori). Tieto- ja viestintätekniikan arkkitehtuuri ja palvelut: yhtenäinen arkkitehtuuriajattelu ja infrastruktuuri

22 22 selkeät rajapinnat yhtenäistä arkkitehtuuria ja infraa tukevat ratkaisu- ja toimittajavalinnat kattava ja riittävä tietoturva toimintavarma perusinfrastruktuuri 5.2 Tietohallinnon yhteistyön edistäminen Espoon tieto- ja viestintätekniikan lähimmät kehittämisen tarpeet liittyvät tietoja viestintätekniikan-infrastruktuurin ja sen tarjoamien peruspalveluiden laajentamiseen sekä Espoon toimialojen välillä että kuntarajojen yli. Lisähaasteen nykyisten toimintamallien kehittämiseen tuovat kuntien välisen tietohallintoyhteistyön kehittämisen visiot ja kuntarajat ylittävien ns. pitkien prosessien toteuttamisessa esiin nousevat yhteiset hankkeet ja palvelut. Valmiuksia yhteistyöhön voidaan lisätä alla olevan kuvan mukaisesti toisaalta kehittämällä Espoon yhteistä tietohallintoa ja toisaalta edistämällä toimialakohtaista kehittämistä yli kuntarajojen. Kokonaisuuden hallinta ja kyky hyödyntää synergioita Kyky jakaa resursseja ja osaamista Espoon yhteinen tietohallinto ja sen ohjaus Yhteiset alustat Kyky edistää kuntien välistä yhteistyötä Toimialat ja kuntarajat ylittävä tietohallinto ja sen ohjaus Toimialojen palvelukohtaiset ratkaisut Toimialojen tietohallinto ja sen ohjaus Keinot saumattoman palveluketjun mahdollistavat toimialakohtainen tuotanto ja asiakaspalvelu yhteiset/yhteensopivat ICT-alustat asiakkuuden ja asiakastietojen hallinta hankintayhteistyö henkilöstöpalvelut VETUMA seutuportaalien kehittäminen aktiivisuus KuntaIT-yhteistyössä järjestelmäkuntayhteistyö Kyky vastata toimialan tarpeisiin Kuva 7: Yhteistyö yli toimialojen ja kuntarajojen Tavoitetilassa Espoossa on käytössä yhteisiä tietohallinnon yhteistyötä edistäviä keinoja: - Keskushallinnon tasolla - Espoon yhteisen tietohallinnon ohjauksen kehittäminen edelleen - korkeatasoisten yhteisten ja yhteensopivien alustojen tarjoaminen siten, että ne edistävät toimialat ylittävien tieto- ja viestintätekniikan palveluiden kehittämistä ja sopivat myös toimialakohtaisten tarpeiden ja palveluiden tarpeisiin (ns. paksuneva yhteinen infra, sisältäen myös tieto- ja puhelinliikenteen) - Espoon oman tietohallinnon erityisosaamisen kasvattaminen ja kokoaminen yhteen (vähintään virtuaalitiimeinä) kaikkien käyttöön

23 23 - Kuntarajat ylittävän tietohallinto-yhteistyön edistäminen - tietohallinnon erityisosaajien toimiminen jatkossa mahdollisuuksien mukaan koko pääkaupunkiseudulla - osallistuminen ylikunnallisiin tietohallinnon hankkeisiin ja niiden käyttöönoton edistäminen - ylikunnallisesti tieto- ja viestintätekniikan alustojen ja komponenttien yhteensopivuuteen tähtäävät keinot ja toimet. - Toimialan tasolla - tieto- ja viestintätekniikan suuntaaminen edelleen oman toimialan palvelujen kehitykseen, hyödyntäen myös yhteisiä kehitysresursseja ja yhteistä/yhteensopivaa infrastruktuuria - omassa kehitystyössä sen varmistaminen, että toimialakohtaisen tuotannon ja asiakaspalvelun ratkaisuja kehitetään saumattomien palveluketjujen aikaansaamiseksi - aktiivinen omaa toimialaa sivuaviin ylikunnallisiin kehityshankkeisiin osallistuminen. 5.3 Tietohallinnon ohjauksen roolit ja vastuut (osana hyvää tietohallintotapaa) Tietohallinnon ohjauksen tavoitteena on suunnata tieto- ja viestintätekniikkapalvelujen kehittämistä ja tietohallinnon toimintaa Espoon strategisten tavoitteiden mukaisesti. Tehokas tietohallinnon ohjaus edellyttää selkeää roolijakoa ohjauksen eri tehtävissä sekä toimivia kontrolli-, riskienhallinta- ja raportointikäytäntöjä. Nämä periaatteet kuuluvat ns. hyvään tietohallintotapaan (IT Governance), jolla pyritään kestäviin tietohallinnon strategisen ohjauksen periaatteisiin. Hyvän tietohallintotavan tavoitteena on saada aikaan saumaton yhteistyö Espoon johdon ja tietohallintojohdon välille. Kaupungin johto ja päätöksentekoelimet TH-jory Tietohallinnon ohjausryhmä Keskushallinnon tietohallinto Kehitys/seurantaryhmät Toimiala (ml. toimialan tietohallinto) Strateginen rooli (ml. strategiaprosessi) 3 v Asettaa toiminnan vaatimukset tietohallinnon kehittämisohjelmalle Espoostrategian avulla Vastaa tietohallinnon strategisesta ohjauksesta Tietohallinnon kehittämisohjelman valmistelu ja seuranta Tietohallinnon kehittämisohjelman vienti käytäntöön yhdessä toimialojen tietohallinnon kanssa Vastaa toiminnan ja tietohallinnon yhteistyön jatkuvuudesta Toimialan strategisten tarpeiden määrittäminen yhteiseen tietohallinnon kehittämisohjelmaan Kehittämisrooli (ml. Tietohallinnon johtaminen) 1 v Päättää tietohallinnon resursseista osana taloussunnitel maa Hyväksyy projektisalkun Seuraa projektisalkun toteutumista Projektisalkun valmistelu Projektisalkun seuranta ja raportointi Arkkitehtuurin ja yhteisen paksunevan infrastruktuurin kehittäminen ICT-hankkeiden projektoinnin tuki Kerää ja valmistelee ehdotuksia projektisalkkuun Espoon yhteisten ja ylikunnallisten hankkeiden valmistelu Toimintaa tukevien hankkeiden käynnistäminen, projektointi, johtaminen ja hallinta Yhteistyö keskusten/ yksiköiden kanssa hankkeiden ohjaamisessa Tuotanto- ja seurantarooli (ml. operatiivinen tietohallinto) alle 1 v (-) Keskeisten hankkeiden onnistumisen seuranta Infrapalvelujen toteutuminen Perustietotekniikan ja infrastruktuurin palveluiden järjestäminen Seuranta ja kehitystarpeet Projektien toteutukseen ja käyttöönottoon osallistuminen

24 24 Taulukko 7: Tietohallinto-toiminnan ohjauksen roolit ja vastuut Tietohallinnon ohjauksen perusperiaate: 1. Espoo-strategian laadinnan yhteydessä kaupungin johto asettaa vaatimukset tietohallinnon kehittämisohjelmalle. Kaupungin toiminnan kannalta strategiset hankkeet ovat Espoo-strategiassa. 2. Tietohallinnon johtoryhmä (TH-jory) vastaa tietohallinnon strategisesta ohjauksesta. Ohjauksen tavoitteena on varmistaa, että palvelutuotannon ja tietohallinnon kehittäminen tukevat toisiaan. TH-jory hyväksyy projektisalkun ja seuraa sen toteutumista sekä seuraa puite- ja palvelutasosopimusten toteutumista. 3. Tietohallinnon ohjausryhmä valmistelee tietohallinnon kehittämisohjelman ja seuraa ja raportoi sen toteutumista 4. Keskushallinnon tietohallinto toimii tietohallinnon kehittämisohjelman mukaisesti yhdessä toimialojen tietohallinnon kanssa 5. Kehitysryhmiä on useita. Ne koostuvat sekä tietohallintokeskuksen ja toimialan tietohallinnon henkilöistä että palvelutuotannon kehittäjistä. Kehitysryhmien keskeinen tehtävä on yhteisten hankkeiden valmistelu ja koordinointi. Tarvittavia kehitysryhmiä ovat esim. seuraavat: Palvelutuotannon kehittäjistä koostuva kehitysryhmä pyrkii tunnistamaan palvelutuotannon muutosten aiheuttamat kehittämishankkeet. Osa näistä on toimialakohtaisia ja osa yhteisiä. Pääasiassa tietohallinnon asiantuntijoista koostuva kehitysryhmä tunnistaa yhteisen tieto- ja viestintäteknisen infrastruktuurin kehittämishankkeet. 6. Toimiala tuo omat tarpeensa kaupungin yhteiseen tietohallinnon kehittämisohjelmaan. Tietohallinnon johtoryhmä Johtoryhmän tehtävä on varmistaa, että tietohallinnon (ml. sähköinen asiointi) ja kaupungin toiminnan kehittäminen tukevat toisiaan. Johtoryhmä seuraa projektisalkun toteutumista. Tietohallinnon ohjausryhmä Koostuu nykyisestä tietohallinnon ohjausryhmästä. Ohjausryhmän tehtävä on valmistella tietohallinnon kehittämisohjelma ja projektisalkku. Kehitysryhmät Koostuvat tietohallinnon asiantuntijoista ja toimialan kehitysjohtajista tai heidän valitsemistaan henkilöistä. Ryhmien pääasiallinen tehtävä on synnyttää uusia palveluaihioita projektisalkkua varten ja tukea toimialojen palvelutuotantoa tietohallinnon kehittämiseen liittyvissä asioissa. Seurantaryhmät Koostuvat tietohallinnon asiantuntijoista ja palvelutoimittajien edustajista. Seurantaryhmän pääasiallinen tehtävä on seurata tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien sopimusten toteutumista, mutta myös tuoda hanke-ehdotuksia projektisalkkuun.

25 25 Toimialojen tietohallinto Toimialan tietohallinnon pääasiallinen tehtävä on koordinoida palvelutuotantoa tukevan tietohallinnon kehittämistä sekä osallistua koko kaupungin tietohallinnon kehittämiseen kehitys- ja seurantaryhmien kautta. 5.4 Tietohallinnon johtamisen keskeiset prosessit Tietohallinnon johtamisen keskeiset prosessit Espoo on siirtymässä tietohallinnossa ja sitä toteuttavissa prosesseissa ja organisoitumisessa yhä verkostoituneempaan suuntaan. Keskeisten prosessien tunnistamisella ja ohjauksella tätä toimintaa voidaan tukea kolmella ohjausprosessien tasolla: strategiaohjausta tukevat ohjausprosessit, kehittämistä tukevat ohjausprosessit ja päivittäistä tuotantoa tukevat ohjausprosessit. Kaupungin ylimmät päätöksentekoelimet Tietohallinnon johtoryhmä ja ohjausryhmä Tietohallintofunktio Toimiala Strategiaohjaus Kehittäminen Tuotanto Jatkuva tietohallinnon strategiaprosessi Ylikunnallinen tietohallintoyhteistyö Projektisalkun hallinta Tietohallinnon budjetointi Tietohallinnon johtaminen Arkkitehtuuriohjaus Teknologiaohjaus (& res. pooli) Hankeohjaus Projektoinnin tuki (& res. pooli) ICT-hankinta ICT-palveluiden tuottaminen Merkittävien hankkeitten läpiviennin varmistaminen Hyödyntämisen varmistaminen, jatkokehitys Infrastruktuurin hallinta ja tuottaminen Kuva 8: Tietohallinnon johtamisen keskeiset prosessit Strategiaohjauksessa jatkuvalla tietohallinnon kehittämisprosessilla tietohallinnon kehittämisohjelmaa pidetään ajan tasalla osana kaupungin strategiatyötä. Ylikunnallisen tietohallintoyhteistyön prosessilla varmistetaan tällä alueella johdonmukainen toimiminen. Projektisalkun hallinta- ja tietohallinnon budjetointiprosessit luovat edellytykset kehittämisen toimintalähtöisyyteen. Nämä pitkät prosessit kulkevat läpi koko organisaation. Tietohallinnon johtamisprosessi (sisältäen koko joukon tarkennettavia aliprosesseja) sen sijaan on pääosiltaan tietohallinnon oma prosessi. Kehittämistä tukevat tietohallinnon johtamisen prosessit (arkkitehtuuriohjaus, teknologiaohjaus, hankeohjaus, projektionnin tuki ja tietohallinnon hankinnat) ovat myös pääosin keskushallinnon tietohallinnon prosesseja, mutta ulottuvat myös toimialalle ja toisaalta ohjausnäkökulmasta tietohallinnon johtoryhmään.

26 26 Tuotantoa tukevissa tietohallinnon johtamisen prosesseissa nousee erityisasemaan kaksi prosessia: - Merkittävien hankkeitten läpiviennin varmistaminen, johon myös tietohallinnon johtoryhmän ja ohjausryhmän sekä ylimmän johdon mielenkiinnon tulee kohdistua. - Sen varmistaminen, että käyttöönotettuja tieto- ja viestintätekniikan palveluita ja järjestelmiä käytetään ja kehitetään tehokkaasti (hyödyntämisen varmistaminen-prosessi), missä suuri vastuu on toimialoilla Tietohallinnon johtamisen tavoitetila Näkökulma Tavoitetila 2010 Tietohallinnon kehittäminen liitetty kaupungin strategiaprosessiin Tietohallintoa johdetaan kaupungin johtamisjärjestelmän mukaisesti Kaupunkitason projektisalkku Ylikunnallinen näkökulma tietohallinto toimintaan Tietohallinnon budjetointi Tietohallinnon resursointi Tietohallinnon kehittämisohjelmaa tarkistetaan Espoo-strategian päivittämisen yhteydessä. Tietohallinnon seurannan keskeisenä välineenä on projektisalkku. Tietohallintojohtajat osallistuvat tietohallinnon johtoryhmän työskentelyyn. Toimialoilla ja keskuksilla on vastuu omasta palvelutuotantoa tukevasta tietohallinnosta. Päätöksenteon ja seurannan välineenä on kaupunkitasoinen tietohallinnon projektisalkku. Päätöksenteko on organisoitu sekä yhteisten tukipalvelutehtävien osalta että palvelukohtaisesti. Yhteisen, keskitetyn tietohallinnon roolia vahvistetaan projektisalkun avulla. Toimialojen tietohallinto muodostuu edelleen palvelutuotannon kehitystarpeista. Kaupungin tietohallinnon erityisosaamisia keskitetään Taulukko 8: Tietohallinnon johtamisen tavoitetila 2010 Tietohallinnon kehittäminen on osa kaupungin strategiaprosessia, jolloin Espoostrategian ja toimialojen toimintasuunnitelmien päivittäminen käynnistää myös tietohallinnon kehittämisohjelman tarkistamisen. Tietohallinnon kehittämisohjelman päivitystä ei tällöin tarvitse projektoida erikseen, vaan sen osa-alueita uudistetaan tarvittaessa. Sähköisen asioinnin strategia sisällytetään jatkossa osaksi tietohallinnon kehittämisohjelmaa. Kehittämisohjelman toteutumisen seurannalle määritellään selkeät roolit ja vastuut ja vuositason aikataulutus. Seurannan keskeisenä välineenä on projektisalkku ja sen hallinta. Tietohallintoa johdetaan Espoon kaupungin ja toimiala-tason ohjaus- ja johtamismallien mukaisesti siten, että osa tehtävistä on keskitetty keskushallinnolle (arkkitehtuuri, tieto- ja viestintätekninen infrastruktuuri, projektisalkku), mutta toimialoilla on edelleen vastuu omasta, toimialan ydintoimintaa tukevasta tietohallinnosta. Tässä johtamismallissa kaikki tietohallintojohtajat osallistuvat myös tietohallinnon johtoryhmän työskentelyyn.

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli 29.5.2006 Heikki Lunnas KuntaTIMEn keihäänkärjet 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2.

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Ossi Korhonen 11.12.2014 ICT-muutostukiprojekteissa nyt mukana yhteensä 135 kuntaa ICT-muutostuki

Lisätiedot

Unohtuuko asiakas hankintaprosessissa Kommenttipuheenvuoro Suomen sosiaalioikeudellinen seura ry

Unohtuuko asiakas hankintaprosessissa Kommenttipuheenvuoro Suomen sosiaalioikeudellinen seura ry Unohtuuko asiakas hankintaprosessissa Kommenttipuheenvuoro Suomen sosiaalioikeudellinen seura ry 14.11.2007 Strategisen hankintatoiminnan johtaja Espoon kaupunki 1 Palveluhankinnat kasvussa Espoossa vuonna

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Kansallis-alueellisen kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen, alueellisen kehittämisen tukeminen? 28.10.2011 Sinikka Ripatti

Kansallis-alueellisen kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen, alueellisen kehittämisen tukeminen? 28.10.2011 Sinikka Ripatti Kansallis-alueellisen kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen, alueellisen kehittämisen tukeminen? 28.10.2011 Sinikka Ripatti Sisältö Tarve kuntien ja alueiden väliseen yhteistoimintaan tiedonhallinnan kehittämisessä

Lisätiedot

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Hallinnon toimintatapojen digitalisointi

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013 Tietohallinnon nykytilan analyysi Analyysimenetelmä (sovitettu Tietomallista) 9.10.2013 Haastattelurunko Kerättävät perustiedot Budjetti (edellisvuoden) Henkilöstökustannukset IT-ostot Muut Liite - Kypsyysanalyysin

Lisätiedot

Paikkatiedon kehittämisohjelma

Paikkatiedon kehittämisohjelma Paikkatiedon kehittämisohjelma 2011-2014 Toimeenpanon toteutumisen tilannekatsaus, siht. Outi Hermans Tiivistelmä Strategiset päämäärät Missio: Kaupungin tehtävänä on palvella kuntalaisiaan ja alueellaan

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto MUUTOSOHJELMA 1 Muutosohjelman lähtökohdat Strategiset päämäärät Järvenpäätä johdetaan strategialähtöisesti

Lisätiedot

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari 2.12.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Yhteentoimivuus ja avoimuus Seminaarin aihe pakottaa määrittämään termit yhteentoimivuus

Lisätiedot

Helsingin väestö. Helsingin seutu 1 233 000 % Suomen väkiluvusta 23,6

Helsingin väestö. Helsingin seutu 1 233 000 % Suomen väkiluvusta 23,6 Helsingin väestö Helsingin seutu 1 233 000 % Suomen väkiluvusta 23,6 600 000 500 000 490 000 560 000 400 000 370 000 300 000 200 000 100 000 0 79 000 1900 1950 1990 2005 1 Käyttötalousosan menot toimialoittain

Lisätiedot

Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia. Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi

Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia. Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi Miksi asiakkuusstrategia? Asiakkuusstrategian lähtökohtina ovat hallitusohjelmassa esitetyt linjaukset sekä Hallintopolitiikan suuntaviivat

Lisätiedot

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9. Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.2014 Sirpa Alitalo & Jaana Lappi, TEM Yritys-Suomen visio

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri. Kankaanpään kaupunki

Kokonaisarkkitehtuuri. Kankaanpään kaupunki Kokonaisarkkitehtuuri Kankaanpään kaupunki Kokonaisarkkitehtuuri johtamisvälineenä Kankaanpään strategia 2015 Avoimmuus Edistävä johtajuus Luovuus Jatkuva kehittyminen Tehokkuus Vetovoimaisuus Kilpailukyky

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

Palvelukeskusvalmistelun tilanne

Palvelukeskusvalmistelun tilanne Palvelukeskusvalmistelun tilanne Sähköisen tietohallinnon neuvottelukunta 23.2.2017 Urpo Karjalainen 1 13.12.2016 ICT palvelukeskus maakunnille 2 13.12.2016 Lähtökohdat ja tavoitteet Palvelukeskusten perustamisella

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x JHS 171 ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 4 Palvelukuvaus -pohja Versio: 1.0 Julkaistu: 11.9.2009 Voimassaoloaika: Toistaiseksi PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio

Lisätiedot

Tarinasta toimintaan. Päivi Sutinen KT, palvelujen kehittämisjohtaja Kuntaliitto 4.12.2012

Tarinasta toimintaan. Päivi Sutinen KT, palvelujen kehittämisjohtaja Kuntaliitto 4.12.2012 Tarinasta toimintaan Päivi Sutinen KT, palvelujen kehittämisjohtaja Kuntaliitto 4.12.2012 1 Tulevaisuus Kaupungin haasteita Asiakkaisiin liittyviä haasteita Väestön rakennemuutoksen vaikutukset palvelutarpeisiin

Lisätiedot

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju,

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju, Kiila-viitearkkitehtuuri Jani Harju, 8.4.2015 Käytetty arkkitehtuurimalli Arkkitehtuurimalliksi valittiin Kartturi-malli Jatkokehitetty JHS-179:stä Kartturi-mallia on käytetty mm. VAKAVA:ssa sekä Etelä-Suomen

Lisätiedot

Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari Riikka Pellikka

Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari Riikka Pellikka Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari 9.3.2017 Riikka Pellikka Uudistamme julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi toimintatapoja uudistamalla.

Lisätiedot

Juha Suutala 6.9.2007

Juha Suutala 6.9.2007 Juha Suutala 6.9.2007 iiketoiminnan ja IT:n yhteistyö -case Tapiola Sisältö Toimintaympäristön kuvaus IT:n rooli yhtiöryhmässä IT:n ja liiketoiminnan yhteistyö Liiketoimintastrategiasta IT-strategiaan

Lisätiedot

CERION 2.0 Lea Ryynänen-Karjalainen

CERION 2.0 Lea Ryynänen-Karjalainen CERION 2.0 Lea Ryynänen-Karjalainen IT2012 30.10.2012 Strategiaprosessi 2020: Asiakaslupauksemme EI muutu TOIMINTA- AJATUKSEMME Rakennamme yhdessä asiakkaamme kanssa tavoiteohjattuja ja tehokkaita organisaatioita

Lisätiedot

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa Versio: Luonnos palautekierrosta varten Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi

Lisätiedot

Perustaako PMO. PM Club Turku, Tuire Mikola Kehittämispäällikkö.

Perustaako PMO. PM Club Turku, Tuire Mikola Kehittämispäällikkö. Perustaako PMO PM Club Turku, 26.8.2015 Tuire Mikola Kehittämispäällikkö Sisältö Medbit:n esittely Projektien hallinnan nykytilanteesta Medbit:ssä Perustaako PMO, Tavoitetilan hahmottelua 00.00.2015 Esittäjän

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET Ohje - Sivu 1/5 MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET 2017-2019 Hyväksytty: Kh 12.6.2017 / 7 Ohje - Sivu 2/5 Mäntsälän kunnan hankintojen strategiset tavoitteet 2017-2019 1. Johdanto 1.1

Lisätiedot

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Vastausten ja tulosten luotettavuus Vastaukset 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Kansainväliset IT:n hallinnan hyvät käytännöt. Luotettavuusnäkökohdat Kokemukset ja soveltamisesimerkit

Lisätiedot

Strategian laadinta ja toimijoiden yhteistyö. Tehoa palvelurakenteisiin 25.10.2011 ICT-johtaja Timo Valli

Strategian laadinta ja toimijoiden yhteistyö. Tehoa palvelurakenteisiin 25.10.2011 ICT-johtaja Timo Valli Strategian laadinta ja toimijoiden yhteistyö Tehoa palvelurakenteisiin 25.10.2011 ICT-johtaja Timo Valli Information and Communication Technology Teknologia Kommunikaatio Infrastruktuuri Informaatio Integraatio

Lisätiedot

Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään?

Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään? Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään? Informaatio- ja tietoteknologiaoikeuden professori Tomi Voutilainen 1 Sähköinen hallinto Sähköiset palvelut ja tietojärjestelmät Palveluiden käyttäjät

Lisätiedot

Mitä talous- ja henkilöstöhallintostrategiat 2020 edellyttävät asiantuntijoiden osaamiselta? asiantuntijan ammattiroolin muutos

Mitä talous- ja henkilöstöhallintostrategiat 2020 edellyttävät asiantuntijoiden osaamiselta? asiantuntijan ammattiroolin muutos Mitä talous- ja henkilöstöhallintostrategiat 2020 edellyttävät asiantuntijoiden osaamiselta? asiantuntijan ammattiroolin muutos Kieku käyttäjäfoorumi 6.5.2015 Maileena Tervaportti ja Mari Näätsaari Taustaa

Lisätiedot

Arkkitehtuuri muutosagenttina

Arkkitehtuuri muutosagenttina Arkkitehtuuri muutosagenttina Smarter Processes, Development & Integration Hannu Salminen CTO OP-Pohjola 2013 IBM Corporation Taustaa Nykyinen IT-arkkitehtuuri ja liiketoimintatarpeet eivät kohtaa OP-Pohjolan

Lisätiedot

Tulevaisuuden palvelusetelit

Tulevaisuuden palvelusetelit Tulevaisuuden palvelusetelit 16.8.2018 Palvelusetelit tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet Sotella tai ilman Asiakkaan valinnanvapauden lisääminen Kunnan roolin vieminen kohti järjestäjää monituottajamallin

Lisätiedot

Yhtenäisempi henkilöstöhallinto, tehokkaat toimintatavat. Valtion henkilöstöjohtamisen iso kuva 2020

Yhtenäisempi henkilöstöhallinto, tehokkaat toimintatavat. Valtion henkilöstöjohtamisen iso kuva 2020 Yhtenäisempi henkilöstöhallinto, tehokkaat toimintatavat Valtion henkilöstöjohtamisen iso kuva 2020 Miksi tämä työ tehtiin? Henkilöstöhallinto on osa henkilöstöjohtamisen kokonaisuutta. Valtion henkilöstöjohtamisessa

Lisätiedot

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Liikenneväyliä ja yleisiä alueita koskeva mittariprojekti Päijät-Hämeen kunnissa PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO PAKETTI Kuntien palvelurakenteiden kehittämisprojekti

Lisätiedot

Strateginen tavoite ilman odotettua tulosta ja sitä osaltaan mahdollistavaa toiminnan tavoitetilaa on vain ylevä toive.

Strateginen tavoite ilman odotettua tulosta ja sitä osaltaan mahdollistavaa toiminnan tavoitetilaa on vain ylevä toive. Strateginen tavoite ilman odotettua tulosta ja sitä osaltaan mahdollistavaa toiminnan tavoitetilaa on vain ylevä toive. Opetus- ja kulttuuriministeriö KOTA-seminaari 27.8.2019 Pääarkkitehti Ari Lehtiö,

Lisätiedot

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin?

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Kauko Hartikainen, Kuntaliitto Terveyskeskusten johdon neuvottelupäivät 10.2.2012 Tavoiteltavat toteutukset Realistisia ja konkreettisia Hyötyjä jo

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. Valtio Expo 2009 Helsinki Ylijohtaja Silja Hiironniemi

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. Valtio Expo 2009 Helsinki Ylijohtaja Silja Hiironniemi Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma Valtio Expo 2009 Helsinki 7.5.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Sähköinen asianhallinta Onko tietojen hallinta mukana

Sähköinen asianhallinta Onko tietojen hallinta mukana Sähköinen asianhallinta Onko tietojen hallinta mukana Asiakirjahallinnasta tietojen hallintaan, seminaari 4.10.2012/ Katariina Ryhänen, Kuntien Tiera Oy Sisältö: 1. Kuntien Tiera Oy:n yleisesittely 2.

Lisätiedot

Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana. Copyright Kuntien Tiera Oy 0

Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana. Copyright Kuntien Tiera Oy 0 Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana Copyright Kuntien Tiera Oy 0 Tiera lyhyesti Tiera on kuntatoimijoiden omistama osakeyhtiö, joka järjestää palveluita omistajilleen

Lisätiedot

Valtorin strategia. Hyväksytty Valtorin hallituksen kokouksessa

Valtorin strategia. Hyväksytty Valtorin hallituksen kokouksessa Valtorin strategia Hyväksytty Valtorin hallituksen kokouksessa 26.10.2017 TORI Töissä valtiolla sujuvammin Valtorin strategia Visio Luotettu ja toiminnan kaikissa tilanteissa turvaava Tuotamme valtionhallinnon

Lisätiedot

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma (2008) 2012 2015 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita innovaatiotoiminnan

Lisätiedot

ONION-HANKKEEN TAVOITTEET

ONION-HANKKEEN TAVOITTEET ONION ONION-HANKKEEN TAVOITTEET Avoin, modulaarinen arkkitehtuuri tulevaisuuden terveyden ja hyvinvoinnin ekosysteemille Nykytilan kartoitus ja kehitystarpeiden selvitys Strategiset vaatimukset täyttävän

Lisätiedot

Dialogisuutta sähköisillä palveluilla. Leena Latva-Rasku

Dialogisuutta sähköisillä palveluilla. Leena Latva-Rasku Dialogisuutta sähköisillä palveluilla Kuka minä olen? Sähköisen asioinnin projektisuunnittelija Espoon kaupungilla 06/2009- Aikuisten sosiaalipalvelut 2 Työpajan ohjelma Espoo-tarina Sähköisen asioinnin

Lisätiedot

Valtorin strategia Töissä valtiolla sujuvasti ja turvatusti

Valtorin strategia Töissä valtiolla sujuvasti ja turvatusti Valtorin strategia Valtorin strategia Visio, toimintaajatus ja arvot Töissä valtiolla sujuvasti ja turvatusti Tuotamme valtionhallinnon toimialariippumattomat ict-palvelut sekä korkean varautumisen ja

Lisätiedot

Arkkitehtuurinäkökulma

Arkkitehtuurinäkökulma Sähköisen arkistoinnin haasteet Arkkitehtuurinäkökulma JHS-seminaari 14.11.2006, Satakuntatalo Aki Siponen Valtiovarainministeriö Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Sähköisen arkistoinnin haasteet Arkkitehtuurinäkökulma

Lisätiedot

Valtorin strategia Strategian painopisteet ja tavoitteet

Valtorin strategia Strategian painopisteet ja tavoitteet Valtorin strategia 2019-2022 Strategian painopisteet ja tavoitteet Valtorin toiminnalla on tietyt pysyvät periaatteet TURVALLISUUS- VAATIMUSTEN TÄYTTYMINEN YHTENÄISYYS ORGANISAATIO- RAJOJEN YLI VALTIONHALLINNON

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE (pikaohje) KUNNAN JOHTAMISEN VIITEARKKITEHTUURI

KÄYTTÖOHJE (pikaohje) KUNNAN JOHTAMISEN VIITEARKKITEHTUURI KÄYTTÖOHJE (pikaohje) KUNNAN JOHTAMISEN VIITEARKKITEHTUURI ASIAKKAAT SIDOSRYHMÄT TIETOJÄRJESTELMÄ- PALVELUT TEHTÄVÄT JA PALVELUT MITTARIT KÄSITTEET TIEDOT ROOLIT JA VASTUUT JOHTAMISEN PROSESSIT KYVYKKYYDET

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT strategia Valmistelun tilannekatsaus

Julkisen hallinnon ICT strategia Valmistelun tilannekatsaus Julkisen hallinnon ICT strategia 2012 2020 Valmistelun tilannekatsaus 20.9.2012 Tavoite: konkreettinen ja innostava sekä toteuttamiskelpoinen julkisen hallinnon ICT strategia Perusta: Haasteet: Hallitusohjelma

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

Terveydenhuollon ATK-päivät. Avauspuheenvuoro. Tampere Timo Valli

Terveydenhuollon ATK-päivät. Avauspuheenvuoro. Tampere Timo Valli Terveydenhuollon ATK-päivät Avauspuheenvuoro Tampere 25.5.2010 Timo Valli Terveyspalvelujen toimialalla on väliä Kuulumisia ja asiakokonaisuuksia Kirjaamisesta tietovarastoon Tietotekniikkakeskuksen kilpailuttaminen

Lisätiedot

TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013

TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013 TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013 Ajankohtaista TORI-palvelukeskuksen strategiakarttaa työstettiin työpajassa 5.2.2013 TORI-palvelukeskuksen ja asiakkaan rooleja, tehtäviä ja vastuita

Lisätiedot

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Työryhmä VM asetti työryhmän tekemään esityksen Kieku-järjestelmän elinkaaren hallinnasta

Lisätiedot

Asiakasohjauksen tiekartta PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ

Asiakasohjauksen tiekartta PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Asiakasohjauksen tiekartta 2019-2020 Satunnaisesti palveluja tarvitsevien tuki Riskiryhmien tunnistaminen ja tuki Paljon palveluja tarvitsevien tuki PALVELUMALLIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA -Strategia 2022

Lisätiedot

Oma Häme tietohallinnon selvitysvaiheen organisointi

Oma Häme tietohallinnon selvitysvaiheen organisointi Oma Häme tietohallinnon selvitysvaiheen organisointi 27.3.2017 Johanna Tulander-Välkki www.omahäme.fi Valtakunnallisen ict-palvelukeskuksen palvelutarjooma ennen 2019 Keskitytään kolmeen palvelukokonaisuuteen

Lisätiedot

Pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen väliarviointi PelJk

Pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen väliarviointi PelJk Pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen väliarviointi 2016 PelJk 18.8.2016 Palvelutasopäätös 2014-2018 Pelastustoimen palvelutasopäätös on pelastuslain 28 :n mukainen päätös alueen palvelutasosta ja suunnitelma

Lisätiedot

Seudun tietohallintoyhteistyö 10 vuotta

Seudun tietohallintoyhteistyö 10 vuotta Seudun tietohallintoyhteistyö 10 vuotta Malliesimerkki yhteistyöstä Teppo Sulonen Yhteinen tietohallinto ei ollut minun ideani, mutta olin täysillä heti mukana (syksy 2006) Yhteistyö seudullisen tietohallinnon

Lisätiedot

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) 13.10.2010 Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen Keskeisenä tavoitteena Toteuttaa eduskunnan 7.12.2009 tekemä päätös, että hallituksen tulisi valmistella

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Tieto ja järjestelmät integroituvat asiakaslähtöisiksi palveluiksi. JHS-seminaari Jukka Ahtikari

Tieto ja järjestelmät integroituvat asiakaslähtöisiksi palveluiksi. JHS-seminaari Jukka Ahtikari Tieto ja järjestelmät integroituvat asiakaslähtöisiksi palveluiksi JHS-seminaari 5.4.2005 Jukka Ahtikari Yhteentoimivuus muodostuu eri osa-alueista Yhteentoimivat palvelut Organisatorinen käyttäjät, prosessit,

Lisätiedot

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma Elinvoimalautakunta 22.8.2017 Kaupunginhallitus 11.9.2017 Uusi kuntalaki: kuntastrategia johtamisen välineenä Kunnassa on oltava kuntastrategia,

Lisätiedot

MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY

MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY Visiomme on digitaalisilla palveluilla menestyvät maakunnat. Asiakkaamme on maakunta, ja palvelemme maakuntaa siten, että asukkaan hyöty toteutuu. 28.1.2019 VIMANA

Lisätiedot

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Heikki Talkkari / VM

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Heikki Talkkari / VM Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli JUHTA:n kokous 29.11.2018 Heikki Talkkari / VM Informaatio-ohjauksen toimintakenttää Valtio Kunta Maakunta Kuhtanek Tietokeko DigiNyt Patinea TH-lautakunta Yhteistyöelin

Lisätiedot

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen Versio: Luonnos palautekierrosta varten Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys

Lisätiedot

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Johtavien viranhaltijoiden kokous 16.5.2017 KUNTIEN TIETOHALLINTO- JA ICT-PALVELUT MAAKUNNAN TIETOHALLINTO JA ICT- PALVELUT Hankkeen päävaiheet

Lisätiedot

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015 Tampereen kaupunki 28.3.2013 TAMPERE Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 1 PAIKKATIETO JA PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURI KÄSITTEENÄ Paikkatiedolla tarkoitetaan

Lisätiedot

JHS 179 ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Liite 1 Organisaation toiminnan kehittämisen sykli

JHS 179 ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Liite 1 Organisaation toiminnan kehittämisen sykli JHS 179 ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Liite 1 Organisaation toiminnan kehittämisen sykli Versio: 1.0 Julkaistu: 8.2.2011 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Organisaation

Lisätiedot

Tuloksellisuutta tekemässä Tietopolitiikka, ICT ja TORI

Tuloksellisuutta tekemässä Tietopolitiikka, ICT ja TORI Tuloksellisuutta tekemässä Tietopolitiikka, ICT ja TORI JulkICT-toiminto, strateginen ohjaus Neuvotteleva virkamies, yksikön päällikkö Riku Jylhänkangas VATU 29.5.2013 Tuloksellisuutta tekemässä Tehokkaat

Lisätiedot

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Palvelustrategia Miksi palvelustrategiaa tarvitaan? Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Kuntatalous => tuloksellisuuden ja kustannustehokkuuden lisääminen

Lisätiedot

Tietojohtamisen valmistelu Uusimaa2019 -hankkeessa Soili Partanen

Tietojohtamisen valmistelu Uusimaa2019 -hankkeessa Soili Partanen Tietojohtamisen valmistelu Uusimaa2019 -hankkeessa 5.6.2019 Soili Partanen Päätavoite Maksimoida väestön hyvinvointi niukkenevilla resursseilla Uudenmaan tietojohtamisen kehittämisen viitekehys Johtopäätökset

Lisätiedot

Strategiatyö: Finnan strategia 2016-2020

Strategiatyö: Finnan strategia 2016-2020 Strategiatyö: Finnan strategia 2016-2020 Konsortioryhmän kokous 11.11.2014 Markku einäsenaho KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Asetetut tavoitteet ja strategiatyön hyödyntäminen Tavoitteet Yhteinen

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Valtiokonttori Ohje 1 (6) Tietoturvapolitiikka Valtion IT -palvelukeskus Valtiokonttori Ohje 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus Valtion IT-palvelukeskuksessa...

Lisätiedot

Strategia prosessista käytäntöön!

Strategia prosessista käytäntöön! Strategia prosessista käytäntöön! Kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, TtM Maire Ahopelto, Kainuun sote Hyve-johtamisen kartta hanke Loppuseminaari 29.9.2014 Kainuun osahankkeen tavoitteet

Lisätiedot

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ Paasitorni 17.12.2013 Opetusneuvos Anu Räisänen AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATUTYÖRYHMÄ 2012 (1) 1 Koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen ohjaus- ja säätelyprosessin uudistuksesta

Ammatillisen koulutuksen ohjaus- ja säätelyprosessin uudistuksesta Ammatillisen koulutuksen ohjaus- ja säätelyprosessin uudistuksesta eluvat, alueellinen työseminaari III 12.6.2015 Oulu, Scandic Oulu Ylitarkastaja Tarja Koskimäki Toiminta-ajatus Opetusministeriön hallinnonalan

Lisätiedot

COBITilla tietohallinnon prosessien ja projektien tehokkuus kuntoon

COBITilla tietohallinnon prosessien ja projektien tehokkuus kuntoon 1 COBilla tietohallinnon prosessien ja projektien tehokkuus kuntoon Valtiontalouden tarkastusviraston ja tietosuojavaltuutetun toimiston -foorumi (Helsinki, 28.1.2010) Juhani Heikka vs. tietohallintojohtaja

Lisätiedot

Kuopion lukiotoimen kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä

Kuopion lukiotoimen kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä Kuopion lukiotoimen kehittämissuunnitelma 2013-2020 Tiivistelmä JOHDANTO Tämä dokumentti on Kuopion lukiotoimen kehittämissuunnitelman tiivistelmä ja koskee kautta 2013-2020. Kuopion lukiotoimen kehittämissuunnitelman

Lisätiedot

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla 19.9.2013 Toiminnan tavoitteiden ja painopisteiden määrittely Keinot JHS Tavoite Mitä ja minkälaisia suosituksia tavoitteiden toteutumisen

Lisätiedot

IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna. ja ITIL palveluiden kehittämisessä

IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna. ja ITIL palveluiden kehittämisessä IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna ja ITIL palveluiden kehittämisessä Case PRH Timo Junnonen Esityksen sisältö: 1. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) 2. PRH tietohallinto (PIT projekti)

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

Palvelujen saatavuuden turvaaminen laajenevan kunnan alueella. Salo 11.6.2008 Heikki Lunnas

Palvelujen saatavuuden turvaaminen laajenevan kunnan alueella. Salo 11.6.2008 Heikki Lunnas Palvelujen saatavuuden turvaaminen laajenevan kunnan alueella Salo 11.6.2008 Heikki Lunnas Mitä on tapahtumassa julkisille asiakaspalveluille? Aikaisemmat valtion paikalliset palvelut ovat muuttumassa

Lisätiedot

sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi Sosiaali- ja terveysministeriö

sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi Sosiaali- ja terveysministeriö Moniammatillisuus sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi Sosiaali- ja terveysministeriö Rakenteiden uudistaminen: Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle

Lisätiedot

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuurin tavoitetila

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuurin tavoitetila Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuurin tavoitetila Valtion taloushallintopäivä 18.11.2015 Olli Ahonen Valtiokonttori Sisällys Johdanto Visio ja tavoitteet 1. Toiminta-arkkitehtuuri - Palvelut -

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2006 Helinä Mäenpää viestintäpäällikkö Jyväskylän kaupungin viestinnän tavoite Viestintä tukee tasapuolista tiedonsaantia,

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

PSSHP Tietohallintostrategia

PSSHP Tietohallintostrategia PSSHP Tietohallintostrategia 2013-2018 v. 1.1 27.6.2014 1 Tietohallinnon visio 2018 Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin (KYS ERVA) alueella on käytössä edistykselliset potilaiden ja henkilöstön tarpeista

Lisätiedot

Lapin korkeakoulukonsernin kokemuksia yhteisestä ICT-palvelutuotannosta. Manu Pajuluoma Tietohallintojohtaja, Lapin yliopisto

Lapin korkeakoulukonsernin kokemuksia yhteisestä ICT-palvelutuotannosta. Manu Pajuluoma Tietohallintojohtaja, Lapin yliopisto Lapin korkeakoulukonsernin kokemuksia yhteisestä ICT-palvelutuotannosta Manu Pajuluoma Tietohallintojohtaja, Lapin yliopisto Strateginen liittouma Lapin korkeakoulukonserni on Lapin yliopiston ja Lapin

Lisätiedot

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA Tule oppimaan parhaat käytännöt teknologisen murroksen johtamiseen sekä digitalisaation ja uusimman teknologian hyödyntämiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa!

Lisätiedot

Salon kaupunki Organisaation uudistaminen 24.6.2013. johtava konsultti Jaakko Joensuu

Salon kaupunki Organisaation uudistaminen 24.6.2013. johtava konsultti Jaakko Joensuu Salon kaupunki Organisaation uudistaminen johtava konsultti Jaakko Joensuu Taustaa Kevään 2013 aikana Salossa on valmisteltu selviytymissuunnitelmaa, jossa tavoitellaan 33 miljoonan euron muutosta kaupungin

Lisätiedot

Porin kaupungin tietohallinnon uudistus

Porin kaupungin tietohallinnon uudistus Kilpailutyö Porin kaupungin tietohallinnon uudistus Ryhmä numero 17 Ehdotus toimintamallista, miten Porin kaupunkikonsernin tietohallinto tulisi uudelleenorganisoida siten, että se voi parhaalla mahdollisella

Lisätiedot

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri Kohti tavoitetilaa Valtio Expo 2015 Olli Ahonen Valtiokonttori Agenda Johdanto Kohti tavoitetilaa: 1. Valtion taloushallinnon ohjaus 2. Valtion talous- ja

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Tietohallinnon arvo liiketoiminnalle

Tietohallinnon arvo liiketoiminnalle Tietohallinnon arvo liiketoiminnalle Viikko-seminaari 27.9.2007 Lauri Byckling, Deloitte Mitä on arvo Arvon määritelmiä: Hyöty suhteessa hintaan Laatu suhteessa odotuksiin Saatu lisähyöty Tietohallinnon

Lisätiedot

Tietoyhteiskuntapolitiikan painopisteet STM:n hallinnonalalla 2007-2011

Tietoyhteiskuntapolitiikan painopisteet STM:n hallinnonalalla 2007-2011 1 Tietoyhteiskuntapolitiikan painopisteet STM:n hallinnonalalla 2007-2011 Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunta 6.9.2007 Peruspalveluministeri Paula Risikko 2 PERUSLÄHTÖKOHDAT SEKTORIMINISTERIÖILLÄ PERUSVASTUU

Lisätiedot

BSC JOHTAJAN TYÖPÖYT YTÄ KESKI-SUOMEN SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ. Tietohallintojohtaja Martti Pysäys

BSC JOHTAJAN TYÖPÖYT YTÄ KESKI-SUOMEN SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ. Tietohallintojohtaja Martti Pysäys BSC JOHTAJAN TYÖPÖYT YTÄ KESKI-SUOMEN SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ Tietohallintojohtaja Martti Pysäys Terveydenhuollon atk-päivät 30.-31.5.2005 Helsinki TIEDOLLA JOHTAMINEN - Päätöksenteko ja suunnittelu

Lisätiedot

ICT rakenteiden ja toiminnan muutoksen mahdollistajana Maritta Korhonen

ICT rakenteiden ja toiminnan muutoksen mahdollistajana Maritta Korhonen ICT rakenteiden ja toiminnan muutoksen mahdollistajana Maritta Korhonen Esityksen rakenne Sote-uudistuksen tavoitteet Sote-ICTn tilanne Kansallisen ja alueellisen tietohallinnon ohjaus ja järjestäminen

Lisätiedot

Virtuaaliammattikorkeakoulu. strategia versio 1.1

Virtuaaliammattikorkeakoulu. strategia versio 1.1 Virtuaaliammattikorkeakoulu www.virtuaaliamk.fi www.amk.fi VirtuaaliAMK-toiminnan strategialinjaukset strategia versio 1.1 1 Visio Virtuaaliammattikorkeakoulu on Suomen ammattikorkeakoulujen muodostama

Lisätiedot

Eduskunnan hallintovaliokunnan kannanotto tietohallintolain vaikutuksiin. JUHTA Sami Kivivasara

Eduskunnan hallintovaliokunnan kannanotto tietohallintolain vaikutuksiin. JUHTA Sami Kivivasara Eduskunnan hallintovaliokunnan kannanotto tietohallintolain vaikutuksiin JUHTA 14.4.2015 Sami Kivivasara VM:n Selvitys tietohallintolain toimeenpanosta Hyväksyessään tietohallintolain eduskunta edellytti

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Suunnitelma Valtiovarainministeriö/Julkisen hallinnon ICT - toiminto/vaatimukset ja suositukset JHKA-sihteeristö 22.1.2014 Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Julkisen hallinnon

Lisätiedot