Oppimistasi avustavia keinoja:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oppimistasi avustavia keinoja:"

Transkriptio

1 Tämä materiaali EI korvaa opintojakson oppikirjaa tai sovelluksen ohjetta. Materiaali tukee opiskeluasi ja palauttaa jälkeenpäin mieleen keskeisimmät asiat esitysgrafiikkasovelluksen opintojen sisällöstä. Huom. tätä materiaalia työstettäessä käyttöjärjestelmänä on ollut Windows XP, joten osa kuvakaappauksista voi näyttää erilaiselta, jos käytössäsi on Windows Vista tai joku muu käyttöjärjestelmä. Huom. uusi tiedostomuoto (*.pptx) EI avaudu vanhoilla sovellusversioilla ilman erillistä konversio-ohjelmaa. Voit ladata ohjelman Microsoft Office Online -sivustolta.

2 2 Esitysgrafiikkaesitys on julkaisutapa, jossa tiivistät sanallisen ilmaisusi ja käytät kuvia runsaasta. Esitysgrafiikkaohjelma on sovellus, jolla voit tehdä useista peräkkäisistä dioista (sivuista) koostuvan kokonaisuuden eli diaesityksen, ja tallennat sen yhteen tiedostoon. PowerPoint on esitysgrafiikkaohjelma, jota tarvitset, kun haluat jakaa ja esitellä tietoa, mielipiteitäsi tai aikaansaannoksiasi muille mielenkiintoisella tavalla. PowerPoint-ohjelmalla luot helposti korkealuokkaisia ja tyylikkäitä esityksiä. PowerPoint-esityksissä voit käyttää animaatioita, jotka liittyvät dian vaihtumiseen, dian rakenneosiin tai yksittäisiin objekteihin. Voit tulostaa aineiston tarvittaessa paperille muun muassa tiivistelmänä, ja voit jakaa niitä yleisölle oheismateriaaliksi. Oppimistasi avustavia keinoja: Hanki opiskelumateriaali käyttöösi etukäteen. Tutustu opiskeluympäristöön ja oppituntien sisältöön etukäteen. Kirjoita ja/tai piirrä lisäohjeita materiaaliin tai muistiinpanoihin. Kuuntele ja ole rohkea kokeilija. Pohdiskele, miten voit soveltaa asiaa omaan työhösi. Kertaa sisältöjä itsenäisesti ja tee itsenäiset tehtävät. Käy avointa keskustelua muiden kanssa.

3 Jakautuu kolmeen osaan: Diaruutu, Diatvälilehti ja Muistiinpanoruutu (alue). Lisäksi näytössä on Office-painike, Pikatyökalurivi, Otsikkorivi, Välilehdet, Valintanauha ja Tilapalkki (-rivi). 3

4 4 Pikatyökalurivi on pieni alue valintanauhan vasemmassa yläkulmassa. Se sisältää jatkuvasti käytetyt komennot: Tallenna, Kumoa ja Toista. Voit lisätä suosikkikomentosi pikatyökaluriville, jolloin ne ovat käytettävissä aktiivisena olevasta välilehdestä riippumatta. Kun painat Office-painiketta, näyttöön avautuu valikko, joka muistuttaa jonkin verran Officen aiempien versioiden Tiedosto-valikkoa. Valikon vasemmalla puolella ovat komennot tiedoston käsittelemistä varten. Näiden komentojen avulla voit luoda uuden tiedoston tai avata aiemmin luodun tiedoston. Myös komennot: Tallenna, Tallenna nimellä ja Tulosta sijaitsevat valikossa. Pikavalikoima -painikkeen kautta voit muuttaa PowerPointin yleisimpiä asetuksia. Kun valitset tekstin ja asetat hiiriosoittimen valinnan päälle, pikavalikoima tulee näkyviin himmeänä. Jos asetat hiiriosoittimen työkalurivin päälle, se muuttuu aktiiviseksi ja voit valita pikavalikoimariviltä haluamasi muotoiluvaihtoehdon.

5 Valintanauhauhassa on kolme perusosaa: Välilehtiä on seitsemän: Aloitus, Lisää, Rakenne, Animaatiot, Diaesitys, Tarkista ja Näytä. Välilehdillä on useita ryhmiä, joissa puolestaan on useita komentoja: painikkeita tai kenttiä tietojen lisäämistä varten, ja valikkoja. Ryhmien oikeassa alakulmassa olevaa nuolikuvaketta kutsutaan valintaikkunan avaimeksi. Sen kautta saat tehtyä lisäasetuksia. Näkyviin tulevat lisävälilehdet Kun valitset esim. kuvan, piilossa ollut Kuvatyökalut-välilehti tulee näkyviin. Välilehdellä on komentoryhmiä valitsemasi kuvan käsittelemistä varten. 5

6 PowerPointin käynnistys aloittaa uuden tyhjän diaesityksen, joka perustuu ns. oletusrakenteeseen, Office-teemaan. Voit liittää diaesitykseesi teeman, joka sisältää mm. taustavärin tai -kuvion, taustan grafiikkaobjektit, fonttimääritykset, luettelomerkit, kaavioiden tai piirrosobjektien oletusvärit. Napsauta Rakenne-välilehden Teemat-ryhmästä sitä teemaa, jonka haluat ottaa esityksessäsi käyttöön. Voit lisätä teeman kaikkiin sivuihin, vain valittuihin sivuihin tai perustyyliin. Napsauta haluamaasi teemaa hiiren kakkospainikkeella ja valitse sopiva vaihtoehto. 6 Huom. valmiissa esityksessä teeman vaihtaminen voi aiheuttaa ongelmia.

7 Jokaiseen teemaan sisältyy runsaasti värimalleja. Ne sisältävät dian objektien vaihtoehtoisen oletusvärivalikoiman. Löydät värimallit ( ) Teemat-ryhmästä. Pelkän taustavärin vaihdat Tausta-ryhmän Taustatyylit-valinnoilla. Teemat-ryhmän Fontitpainikkeen kautta valitset teemassa käytettäviä fonttimäärityksiä. 7

8 Napsauta Aloitus-välilehden Diat-ryhmän kaksiosaista Uusi dia -painiketta. Alaosan diarakennevalikoimasta valitset dian rakenteen. Napsauta otsikon paikkamerkkiä ja kirjoita otsikko. Siirry sitten luettelon paikkamerkkiin ja kirjoita haluamasi sisältö siihen. Kun haluat muotoilla koko paikkamerkin sisältöä niin napsauta paikkamerkin reunaa (reuna muuttuu yhtenäiseksi viivaksi). Siten merkkimuotoilu kohdistuu paikkamerkin koko tekstiin. Valitun sanan tai alueen muotoilet mm. Aloitus-välilehden Fontti-ryhmän painikkeilla. muutat valitun dian asettelun Voit muotoilla tekstiä myös pikavalikoiman avulla. Valitse teksti ja siirrä hiiren osoitinta hiukan valitun alueen yläpuolelle niin saat pikavalikoiman näkyviin. 8 Aloitus-välilehden Diat-ryhmässä olevaa Asettelu-painiketta napsauttamalla saat näkyviin erilaisia diarakenteita. Voit vaihtaa diarakenteen napsauttamalla haluamaasi rakennetta.

9 Dian sivuasetuksia muutat Rakenne-välilehden Sivun asetukset -painikkeella. PowerPointissa on kolme erilaista näkymää: 1. Normaalinäkymä on PowerPointin oletusnäkymä. 2. Dialajittelunäkymässä diat näkyvät pienoiskuvina. 3. Diaesitys-painike käynnistää diaesityksen. Esityksen saa käyntiin myös F5-painikkeella. Keskeytät esityksen Esc-painikkeella. Muistiinpanojen kirjoittaminen Diojen muistiinpanoruutuihin voit kirjoittaa muistiinpanoja. Voit tulostaa ne esityksen tueksi tai yleisölle oheismateriaaliksi. Napsauttamalla Muistiinpanosivu-painiketta avaat näkymän, jossa dia on pienoiskoossa ja sen alle on varattu tila muistiinpanollesi. 9

10 Pidä luettelon rivien määrä maksimissaan 10:ssä. Aseta kirjasimen (Fontti) koko vähintään 24:ään. Muuta rivinväliä -painikkeilla ja sen asetuksilla. Muuta tekstialueen kokoa paikkamerkin kulmakahvoista vetämällä. Siirrä tekstialue paikkamerkin reunasta vetämällä (nelipäinen nuoli). Muuta tasoa sisennyspainikkeilla (suurenna/pienennä). Vaihda luettelomerkki tarvittaessa -painikkeen valinnoilla. Enterillä saat aikaan rivinvaihdon (kappalejaon) ja uuden luettelomerkin. 10 Poista luettelomerkki -painikkeella. Vaihto+Enterillä saat aikaan myös rivinvaihdon, mutta alkuun ei tule luettelomerkkiä. Rivi vaihtuu ilman kappalejakoa.

11 Diaesityksen alatunnisteen sisällön määrität Lisää-välilehden Teksti-ryhmän Ylä- ja alatunniste -painikkeella. Alatunniste koostuu päivämäärästä, dian numerosta ja alatunnisteesta. Valinnalla Älä näytä otsikkodiassa tunnisteet eivät näy otsikkodialla. Dioilla voi olla vain yksi alatunniste. Voit tehdä erilliset tunnisteet muistiinpano- ja tiivistelmäsivuille. Alatunnisteen kirjasinmuotoiluja määrittelet perustyylin kautta. 11

12 Diaesityksen ensimmäisen tallennuksen ja ns. välitallennukset teet: pikatyökalurivin Tallenna-painikkeella tai Office-painikkeen Tallenna-komennolla tai Ctrl+S-näppäinyhdistelmällä. Kun haluat tallentaa esityksesi toisella nimellä tai eri paikkaa, on sinun käytettävä Office-painikkeen -komentoa. PowerPoint tiedoston oletustallennusmuoto on PowerPoint-esitys (*.pptx). Tallenna nimellä -valintaikkunan Tallennusmuoto-luettelosta voit valita myös vanhojen versioiden kanssa yhteensopivia muotoja. PowerPoint asetukset Tallentaminen-välilehdeltä voit muuttaa oletustallennusmuodon vanhempaan muotoon (*.ppt). Siirtymävaiheessa (ohjelmaversioihin) tämä voi olla hyvinkin paikallaan. Huom. kun PowerPoint 2007:ssa luotu asiakirja tallennetaan vanhempaan ohjelmaversioon, otsikkoriville ilmestyy merkintä [Yhteensopivuustila]. Tässä tilassa on estetty monien sellaisten PowerPoint2007 toimintojen käyttö, joille ei ole tukea vanhemmissa ohjelmaversioissa. Näihin kuuluvat muun muassa teemat ja 12 SmartArt-grafiikkaobjektit.

13 Lisää-välilehden Kuvat-ryhmän: -painikkeella lisäät leikekuvia. -painikkeella lisäät kuvia tiedostosta. Muotoilet kuvia Kuvatyökalut Muotoile-välilehden toiminnoilla. 13 Huom. kuvan mittasuhteet eivät muutu, kun käytät kuvan kulmakahvoja. Älä muuta kokoa reunakahvoista.

14 -painikkeen Tulosta-komento tai näppäinyhdistelmä avaa Tulosta-ikkunan, jossa määrittelet, mitä ja millä tavalla tulostat. Nykyinen dia -valinnalla tulostat aktiivisen dian. Diat-kohtaan voit kirjoittaa niiden diojen järjestysnumerot, jotka haluat tulostaa. Tulosta-kohdasta valitset tulostatko diat, tiivistelmät, muistiinpanosivut vai jäsennysnäkymän. Kun tulostat värillistä tulostusta mustavalkotulostimelle, valitse Harmaasävy-valinta. Tällä valinnalla optimoit värit harmaasävytulostusta varten. 14 Huom. tulosta vedoslaadulla säästä väriä. Melkein kaikissa tulostimissa on erillinen vedoslaadun asetus (esimerkiksi draft tai economy), joka säästää mustekuluissa. Yleensä kulutus putoaa ainakin puoleen. Arkitulostuksessa vedoslaatu kannattaa usein laittaa oletusasetukseksi.

15 WordArt-objektit sisältävät valmiita muotoiluja. Voit muokata tekstiä Piirtotyökalujen Muotoile-valinnoilla. Tuo Word-asiakirjan teksti leikepöydän kautta tai Avaa-toiminnolla: 1. Tuo teksti leikepöydän (Kopioi) kautta diaesitykseen. Sijoita (Liitä) teksti suoraan paikkamerkin sisällöksi tai erilliseen tekstikehykseen. 2. Valitse -valintaikkunassa Tiedostotyyppikohtaan Kaikki jäsennykset -vaihtoehto ja valittu teksti sijoittuu esitykseen. 15 Jos Word-asiakirjan jäsentelyyn on käytetty otsikkotyylejä, ne muuttuvat diaesityksessä otsikoiksi ja sisennystasoiksi. Normaali- ja leipätekstityylillä muotoillut kappaleet sijoittuvat enemmän ja vähemmän mielivaltaisesti, joten Avaa-toiminnolla tuotua tekstiä joutuu yleensä muokkaamaan käsin.

16 Lisäät piirrosobjektin diaan mm. Lisää-välilehden Kuvat-ryhmän Muodot-painikkeen valinnoilla. Vapaapiirtoviivat ja nuolet Muotoile viivoja Piirtotyökalut Muotoile-välilehden Muodon tyyli -valinnoilla. 16 Suoran viivan piirrät Vaihto-näppäin pohjassa!

17 Suorakulmiot ja perusmuodot Leveät nuolet Tähdet ja nauhat Tämä on tekstikehys Voit kirjoittaa muodon sisään Voit kirjoittaa muodon sisään Voit kirjoittaa muodon sisään 17 Muotoile muotoja Piirtotyökalut Muotoile-välilehden Muodon tyyli -valinnoilla. Hiiren kakkospainikkeesta Muokkaa tekstiä -valinnalla voit kirjoittaa muodon sisälle tekstiä.

18 Kopioi aina, kun tarvitset useita samanlaisia/-kokoisia objekteja. Järjestä, tasaa, ryhmitä jne. objektit Järjestä-valinnoilla. Neliön tai ympyrän piirrät Vaihto-näppäin pohjassa! 18 Neliön tai ympyrän piirtyy keskipisteestä alkaen, kun pidät Ctrl+Vaihtonäppäimet pohjassa!

19 Perustyyleissä määrität diojen, muistiinpanosivujen ja tiivistelmien ulkoasuun vaikuttavat seikat, mm. fonttimääritykset, luettelomerkit, taustan grafiikkaobjektit, logot ja tekstien sijoittelun. Esityksessä voi olla yksi tai useampi perustyyli. Käytännössä usein otsikkodian ja dian perustyyli (kaksi ylintä rakennetta). Jokainen dian perustyyli sisältää yhden tai useamman diarakenteen (vähintään otsikkodian ja dian rakenteet), joista muodostuu malli. Malli sisältää esityksessä käytettävät tyylit, esim. fonttien lajin ja koon, täytön, värimallit sekä dian perustyylin. Jokaisessa mallissa voi olla teema, jonka avulla voit määrittää diaesitykselle yhtenäinen ulkoasu, mm. värin ja tehosteet. 19 Tee AINA, kaikissa dioissa, samanlaisena toistuvat sisällöt dian perustyyliin.

20 Pääset perustyyliin Näytä-välilehden Esitysnäkymätryhmän Dian perustyyli -painikkeella. Valitse haluamasi (esim. ylimmäinen) rakenne aktiiviseksi. Tee perustyyliin haluamasi muutokset: kirjasin, luettelomerkit, grafiikka jne. Poistut perustyylistä Perustyylidianvälilehden -painikkeella. Esitysnäkymät-ryhmä sisältää painikkeet myös tiivistelmän ja muistiinpanojen perustyylin muokkaamiseen. 20

21 Luo oma suunnittelumalli aina kun halua luoda esitykseen oman visuaalisen ilmeen kun tarvitset tai käytät toistuvasti samaa ilmettä kun diaesityksissä toistuvat samat tiedot, grafiikka tmv. Oma suunnittelumalli on aina persoonallinen. 1. Aloita työskentely tyhjästä esityksestä (tai muokkaa jotain vanhaa). 2. Tee perustyyli (-tyylit) ja muotoile tausta. 3. Tallenna esitys suunnittelumalliksi: Valitse Office-painikkeesta Tallenna nimellä. Valitse Tallennusmuoto-luettelosta malli-muoto. Tallenna oma malli haluamallasi nimellä avautuvaan Mallit-kansioon. Malliin pohjautuvan diaesityksen luot napsauttamalla ensin Uusi esitys -valintaikkunassa Mallit-kohdasta Omat mallit -painiketta. Avautuvasta valintaikkunasta valitset halutun mallin ja napsautat OK-painiketta. 21

22 Suomen kalat Silakka Lohi Kirjolohi Harjus Silakka on tuttu Itämeren kala, joka on sillin alalaji. Lohta pidetään perustellusti kalojen kuninkaana. Se on voimakas vaeltaja, isokokoinen, kaunis ja hyvänmakuinen kala. Kirjolohi on istutuskalana suomalaisissa vesissä jo niin tuttu, että kenties kukan ei muista sen olevan amerikkalaista alkuperää. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta kyllä harjus ainakin kauneimpien kalojemme joukkoon pitää laskea, jos ei sitä jopa kauneimmaksi julista. Lähde: Skes ry ( Muotoile taulukkoa Taulukkotyökalut Rakenne- ja Asettelu-välilehtien toiminnoilla. 22

23 SmartArt-kaaviot ovat tekstin ja grafiikkaobjektien yhdistelmiä. Ne kuvaavat havainnollisesti prosessin kulkua, ilmiön hierarkkisuutta, osien keskinäisiä suhteita yms. Silakka Lohi Kirjolohi Muotoile kaaviota SmartArt-työkalut Rakenne- ja Muotoile-välilehtien toiminnoilla. 23

24 Muotoile kaaviota SmartArt-työkalut Rakenne- ja Muotoile-välilehtien toiminnoilla. 24

25 2008 tilasto elokuuhun mennessä g Ahven Hauki Kuha Muotoile kaaviota Kaaviotyökalut Rakenne-, Asettelu- ja Muotoile-välilehtien toiminnoilla. 25

26 Animaatiot-välilehden ryhmien valinnoilla asetat esitykseen tehosteita. PowerPoint-diaesityksessä voit käyttää animaatioita, jotka liittyvät dian vaihtumiseen dian rakenneosiin yksittäisiin objekteihin. Diaesitys-välilehden ryhmien valinnoilla vaikutat esityksen asetuksiin. 26 Määritä diaesitys -valinnolla valitset mm. esitystavaksi itsenäisen esityksen, jolloin esitys pyörii alusta loppuun ja alkaen taas alusta sinne asti, kunnes käyttäjä sen katkaisee. Esityksen asetuksilla voit määrittää myös esityksen näkymään ilman animaatiota.

27 Tarkastele esitystäsi kriittisesti, tee lisäykset, mutta uskalla myös jättää turha pois. Mieti diojen järjestys vielä kertaalleen. Oikolue sisältö. Tarkista ja merkitse käyttämäsi lähteet. Tee tarvittavat muistiinpanot muistiinpanoalueelle. Tarkista tallennusmuoto (muodot yhteensopivuus eri versioihin). Muista, että Vähemmän on enemmän monessa suhteessa. Lue myös *.pdf-dokumentti Muistilista esityksen tekijälle. Huomioi esityksen vuorovaikutus, sen tulisi keskittyä esiintyjän, yleisön ja esityksen sisällön välille. Pyydä esityksestä kommentteja ennen esitystä. Testaa esitys tilassa, missä pidät esityksen, jos se suinkin on mahdollista. 27

28 28 Hyppönen, A., Ojala, A. ja Joutsi, J Tietokoneen käyttötaito 1 Office ohjelmille. Porvoo: WS Bookwell. Kiianmies, M Microsoft Office 2007 tehokäytössä. Jyväskylä: Gummerus Oy. Lammi, O. ja Mäkelä, H Tietokoneen käyttötaito 1. Monipuolinen A-korttitutkinto. Jyväskylä: WSOYpro. Lammi, O Vaikuta visuaalisesti - laadi selkeä esitys. Helsinki: WSOYpro. Lammi, O. 2007a. PowerPoint 2007 Tehoa viestintään. Jyväskylä: WSOY. Lammi, O. 2007b. Tietokoneen käyttötaito 2 Office ohjelmille. Porvoo: WS Bookwell. Microsoft. 2008a. MS Office Online. fi-fi/powerpoint/fx aspx Microsoft. 2008b. Ajan tasalle PowerPoint 2007:ssä Microsoft. 2008c. Pikaopas Ajan tasalle PowerPoint 2007:ssä. RP &CTT=6&Origin= RC Rousku, K Office 2007 Tehoa työskentelyyn. Porvoo: WS Bookwell. Tieturi Oy Office 2007 Uusi tapa toimia. Helsinki: Tieturi Oy.

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

MICROSOFT POWERPOINT 2010

MICROSOFT POWERPOINT 2010 1 MICROSOFT POWERPOINT 2010 Esitysgrafiikkaohjelman peruskäyttö ja uudet ominaisuudet 2 Voit tehdä näyttävät esitykset helposti Voit lisätä esitykseen kuvia, taulukoita, kaavioita, kuvia, piirroksia, ääntä,

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Office- työkalujen yhteiskäyttö 1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Diaesitykseen voidaan lisätä tarvittavaa sisältöä valmiista Word- dokumentista. Diaesitykseen voidaan avata wordillä luotu asiakirja.

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET POWERPOINT PERUSTEET... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Pikavalikoima... 2 Pikavalikot... 2 Näkymät, zoomaus... 2 Valintanauha...

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä 1/6 PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä PowerPoint 2003 toiminnot Toiminnot PowerPoint 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. PP 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. PP 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen PP 2007 Startti Tekijä: Matti Lehtonen Sisällysluettelo Ohjelman käynnistäminen... 1 Vista - käyttöjärjestelmä... 1 XP - käyttöjärjestelmä... 1 Ohjelman avautumisnäkymä... 2 Esityksen tallentaminen...

Lisätiedot

Pikaopas. Löydä etsimäsi Kun napsautat mitä tahansa valintanauhan välilehteä, sen painikkeet ja komennot tulevat näkyviin.

Pikaopas. Löydä etsimäsi Kun napsautat mitä tahansa valintanauhan välilehteä, sen painikkeet ja komennot tulevat näkyviin. Pikaopas Microsoft PowerPoint 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Löydä etsimäsi Kun napsautat mitä tahansa valintanauhan

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

Pikaopas. Lisäasetusten näyttäminen Saat näkyviin lisää asetuksia valintaikkunassa napsauttamalla tätä nuolta.

Pikaopas. Lisäasetusten näyttäminen Saat näkyviin lisää asetuksia valintaikkunassa napsauttamalla tätä nuolta. Pikaopas Microsoft PowerPoint 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Löydä etsimäsi tiedot Saat valintanauhan

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Siirtyminen PowerPoint versioon

Siirtyminen PowerPoint versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin PowerPoint 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9.

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9. Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Kun olet suorittanut ensimmäisen tehtävän, osaat seuraavat toiminnot: 1. Uuden esityksen aloittaminen 2. Otsikkodian tekeminen 3. Teeman ottaminen käyttöön 4. Tekstin

Lisätiedot

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo DIAESITYS, TEHOSTEET DIAESITYS, TEHOSTEET... 1 Diaesityksen käynnistäminen... 1 Diaesityksen siirtymät... 1 Siirtymän asettaminen... 1 Diasta

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona).

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona). Esitysgrafiikka 1 (8) ESITYSGRAFIIKKA Yleistä Kansiossa Y:\Taitaja2009\Materils\PowerPoint\Fi on tehtäviin liittyvät tiedostot. Kopioi kansio C:\Temp -kansioon. Muuta kansion nimeksi pp_omanimi, jossa

Lisätiedot

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13 PowerPoint 2010 Ohjelman käynnistäminen Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kirjoita otsikko ja alaotsikko. Alaotsikkona voi olla myös oma nimi.

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 4 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013

PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013 PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013 2 (25) Microsoft Excel perusteita Sisältö 1 MICROSOFT POWERPOINT... 3 1.1 MIKÄ ON MS POWERPOINT... 3 1.2 MS POWERPOINT OHJELMAN

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo Excel 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET EXCELIN OMINAISUUDET... 1 KÄYTTÖLIITTYMÄ... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Valintanauha ja välilehdet... 2 Ryhmä... 2 Pikavalikoima...

Lisätiedot

POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA 2008/2012 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Sisällysluettelo 1 POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja.

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Voit mukauttaa tämän alueen,

Lisätiedot

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy Office 365 Web Apps Ohjelmat verkossa 1 Sisältö Esittely ja ohjelmat Yleiset toiminnot Word Web App Excelin Web App PowerPointin Web App 2 Esittely ja Ohjelmat Mitä ovat Web Appit? Office Web Apps SharePoint

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Hannu Matikainen

PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Hannu Matikainen PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Päivitetty 6.4.2009 2000-2009 Sisällysluettelo 1 PowerPointin käyttöliittymä...1 2 Uuden esityksen luomisen alkutyövaiheet...1 2.1 Uuden esityksen luomisvaihtoehdot...1

Lisätiedot

Palauta tehtävä nimellä E1_Omasukunimi.pptx Optimaan. Tallenna tiedosto myös USB -tikulle.

Palauta tehtävä nimellä E1_Omasukunimi.pptx Optimaan. Tallenna tiedosto myös USB -tikulle. Esitysgrafiikka 10 pistettä Tehtävään liittyvät tiedostot SkyDrive kansiossa: Kohtaamispaikka_kesken.pptx Matka tietotyön tulevaisuuteen Microsoft.pdf Microsoft_tyyliohjeistus.docx Kuvapankki kansio kohtaamispaikka.wma

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Mukauta tämä alue niin,

Lisätiedot

1. Word 2007 käyttöliittymä

1. Word 2007 käyttöliittymä 1. Word 2007 käyttöliittymä Word -tekstinkäsittelyohjelman versiossa 2007 ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden

Lisätiedot

DIAESITYKSEN LUOMINEN

DIAESITYKSEN LUOMINEN PowerPoint 2013 Diaesityksen luominen Sisällysluettelo DIAESITYKSEN LUOMINEN DIAESITYKSEN LUOMINEN... 1 Esityksen koko, suunta ja sivunumerointi... 1 Kansidia... 1 Uuden dian lisääminen... 1 Teeman valitseminen...

Lisätiedot

POWERPOINT ESITYSGRAFIIKAN PERUSTEET

POWERPOINT ESITYSGRAFIIKAN PERUSTEET POWERPOINT 2010 -ESITYSGRAFIIKAN PERUSTEET (@- ja a-ajokortti) KÄYTTÖOIKEUSTIEDOT PowerPoint 2010 -esitysgrafiikan perusteet -opas on tuotettu Monimuotoiset opinpolut -hankkeen tuella. Opas on henkilökunnan

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä.

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä. Pikaopas Microsoft Access 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Näyttökoon muuttaminen tai tietokannan sulkeminen

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 Sisällys 1 Tekstinkäsittelyohjelma... 1 2 Tekstinkäsittelyprosessi... 2 3 Word-tekstinkäsittelyohjelman käyttöliittymä...

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint perusohje 2003

Microsoft PowerPoint perusohje 2003 1 Microsoft PowerPoint perusohje 2003 Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 21.10.2005 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...3 1. SUUNNITELUMALLIN VALINTA UUDELLE ESITYKSELLE...4 2. UUDEN DIAN LISÄÄMINEN...4

Lisätiedot

Word 2007 käyttöliittymä

Word 2007 käyttöliittymä Word 2007 käyttöliittymä Word 2007n ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin Wordin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden kautta, vaan valikot on

Lisätiedot

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint esitysgrafiikan perusteet Sisällys PowerPoint 1 1 PowerPointin käynnistäminen 2 2 Esityksen luominen

Lisätiedot

Siirtyminen OneNote versioon

Siirtyminen OneNote versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft OneNote 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin OneNote 2007. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT)

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT) MS Office 2013 Käytä työvälineohjelmia entistä tehokkaammin ja opi työtäsi helpottavia ominaisuuksia. Osallistujilta toivotaan tietokoneen peruskäytön hallintaa. Soveltuu myös Officen versioille 2007/2010.

Lisätiedot

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN POWERPOINT HARJOITUKSET 3.1-3.7 OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN Tässä harjoituksessa luomme oman perustyylin, teemme omat värit, oman fonttiteeman, mukautamme perustyyliä ja tallennamme luomuksemme. 1/5

Lisätiedot

Openoffice Impress-pikakurssi

Openoffice Impress-pikakurssi Openoffice Impress-pikakurssi Openofficen saat kotikoneellesi ilmaiseksi osoitteesta www.openoffice.org Writer on MS Wordin vastine, eli tekstinkäsittelyohjelma Calc on MS Exelin vastine, eli taulukkolaskenta-

Lisätiedot

MICROSOFT PUBLISHER 2010

MICROSOFT PUBLISHER 2010 1 MICROSOFT PUBLISHER 2010 Julkaisuohjelman peruskäyttö 2 Kurssin sisältö Julkaisun aloittaminen mallien avulla, erilaiset käyttötavat ja mahdollisuudet Tekstiruutujen käyttäminen, linkitys Tekstin käsittely,

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010(2013) Esitysgrafiikka

Microsoft PowerPoint 2010(2013) Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010(2013) Esitysgrafiikka (Ver 1.0) Esedu SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 3 1 OHJELMAN PERUSTEET... 3 1.1 IKKUNA... 3 1.2 TIEDOSTO VALIKKO (BACKSTAGE)... 4 1.3 VALINTANAUHA... 5 1.4 TÄRKEIMMÄT

Lisätiedot

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen KTKO104 Demo 3 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Harjoitusryhmät Vko 41 Esitysgrafiikka, Powerpoint, Prezi ja pientä kuvankäsittelyä Vko 43 Tekstinkäsittely Vko 44 Tekstinkäsittely jatkuu

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

ECDL Esitysgrafiikka. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7

ECDL Esitysgrafiikka. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7 ECDL Esitysgrafiikka Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7 Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Esitysgrafiikka, joka määrittelee tarvittavat tiedot ja

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

WORD 2013 PERUSTEET...

WORD 2013 PERUSTEET... Word 2013 WORD 2013 PERUSTEET... 1 Word-ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Valintanauha... 2 Pikavalikoima... 3 Pikavalikot... 3 Näkymät, zoomaus... 3 Valintanauhan välilehdet...

Lisätiedot

Siirtyminen Word 2010 -versioon

Siirtyminen Word 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Word 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Word 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) RAPORTIN TMS. PITKÄN ASIAKIRJAN TEKEMINEN WORD:LLÄ Raportin reunukset ja sarkaimet Raportin kirjoittaminen Laita reunukset: Page Layout, Margins (Sivun asettelu,

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

2.5 Tiedonsiirto ohjelmien välillä

2.5 Tiedonsiirto ohjelmien välillä 2.5 Tiedonsiirto ohjelmien välillä Sisällönsuunnittelu Opiskelijan opas Ohjelmien yhteiskäyttö Tiedonsiirto ohjelmien välillä Sähköpostin työryhmäominaisuudet Työskentely-ympäristön mukauttaminen Ohjelmien

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Siirtyminen Access 2010 -versioon

Siirtyminen Access 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Access 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Access 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT)

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT) MS Office 2013 Käytä työvälineohjelmia entistä tehokkaammin ja opi työtäsi helpottavia ominaisuuksia. Osallistujilta toivotaan tietokoneen peruskäytön hallintaa. Soveltuu myös Officen versioille 2007/2010.

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen Ryhmäkirjeen hyödyntäminen hannele.rajaniemi@jyu.fi konkkola@cc.jyu.fi Sisältö Joukkokirje-toiminnon (Wordin ja Excelin yhteiskäytön) periaatteet Excel tietolähteenä tutuksi (valmis harjoitustiedosto)

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2007 Esitysgrafiikka

Microsoft PowerPoint 2007 Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2007 Esitysgrafiikka 2011 AIKUISKOULUTUS ESedu 2007 by MA PowerPoint 2007 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. OHJELMAN PERUSTEET... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ

Lisätiedot

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta PIKAOHJE PDF-XChange PRO 1. PDF TIEDOSTON LUOMINEN - Voit tulostaa haluamasi dokumentin PDF-tiedostoksi valitsemalla tulostimeksi ohjelman mukana asentuneen virtuaalitulostimen PDF-XChange Standardin.

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Pikaopas. Verkkotilien näyttäminen tai vaihtaminen Napsauta tilisi tunnusta, jos haluat muuttaa sen asetuksia tai vaihtaa tilejä.

Pikaopas. Verkkotilien näyttäminen tai vaihtaminen Napsauta tilisi tunnusta, jos haluat muuttaa sen asetuksia tai vaihtaa tilejä. Pikaopas Microsoft OneNote 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Vaihtele kosketusnäytön ja hiiren välillä Jos käytät

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Word Sisällysluettelo

SISÄLLYSLUETTELO. Word Sisällysluettelo Word 2013 Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet: sisällysluettelosivulla ja tekstissä erilainen ylätunniste... 1 Sisällysluettelon

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint - perusohjeet

Microsoft PowerPoint - perusohjeet 1 Microsoft PowerPoint - perusohjeet Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 06.09.2002 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...4 1. ESITYSTYYLIN VALINTA...4 1.1 OHJATUN SISÄLLÖN LUOMINEN...5 1.2 MALLI...6 1.3

Lisätiedot

TEM Rakennerahastot. Graafinen ohjeistus PowerPoint-pohja

TEM Rakennerahastot. Graafinen ohjeistus PowerPoint-pohja TEM Rakennerahastot Graafinen ohjeistus Käytön ohjeistus, sivu TEM_Rakennerahastot -PowerPoint-paketti sisältää: TEM_Rakennerahastot_2014-2020_PPT-ohjeistus (tämä pdf) TEM_Rakennerahastot_2014-2020_mallipohja.potx

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot