Kurssin oppimistavoitteita on kuvattu seuraavasti: 1. Laatia peruslaskelmia: Opiskelija osaa analyyttisesti arvioida tyypillisten yrityksen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kurssin oppimistavoitteita on kuvattu seuraavasti: 1. Laatia peruslaskelmia: Opiskelija osaa analyyttisesti arvioida tyypillisten yrityksen"

Transkriptio

1 1

2 2 Kurssin oppimistavoitteita on kuvattu seuraavasti: 1. Laatia peruslaskelmia: Opiskelija osaa analyyttisesti arvioida tyypillisten yrityksen ydintoimintaan liittyvien päätösten vaikutusta yrityksen talouteen. 2. Ymmärtää laskelmien käyttämisen kannalta keskeisiä periaatteita: Hän tunnistaa tavanomaisten laskentamallien hyviä ja huonoja puolia päätöstilanteen kannalta. 3. Pystyy itsenäisesti opiskelemaan lisää ja kertaamaan: Opiskelija tuntee aihealueen (management accounting & corporate finance) oppirakennelmaa niin, että pystyy hankkimaan tarvittaessa lisätietoa englanninkielisistä oppikirjoista. Periodin III opetussisällössä korostuivat tavoitteet 1 ja 2, mutta periodin IV sisällössä painopiste siirtyy tavoitteisiin 2 ja 3. MyCoursesissa tehtävä verkkotentti on pakollinen suoritus, joka yhdessä muiden MyCourses-osioiden kanssa vaikuttaa kurssin läpäisemiseen. Huhtikuussa (ks. Oodi) on ensimmäinen mahdollisuus vapaaehtoisen mutta arvosanaan vaikuttavan kirjatentin suorittamiseen. Kirjatentti on parempi nimitys kuin lopputentti, koska se ei ole välttämättä viimeinen kurssiin liittyvä suoritus eikä kyse ei ole pakollisesta suorituksesta. Kirjatentissä testataan oppikirjan lukemista, mutta myös luentomateriaalin tietoja voi hyödyntää. Tentissä ei ole enää laskutehtäviä vaan essee-tyyppisten kysymysten avulla arvioidaan asiakokonaisuuksien hallintaa. Sen vuoksi jatkotehtävien urakoiminen juuri ennen tenttiä ei ole parasta valmistautumista. Tehtäviä voi tehdä tentin jälkeen.

3 3 III periodin luentomateriaalin kautta on jo tutustuttu monien oppikirjan lukujen pääteemoihin ja keskeisiin käsitteisiin. Oppikirjan luku 8 käsittelee investointilaskelman laadintaa. Luvussa 9 vapaan rahavirran avulla arvioidaan yritysarvoa, mutta luvussa käsitellään myös muita arvostustekniikoita. Markkina-arvoinen tase esiintyy selkeimmin oppikirjan alaluvuissa 14.2 ja Luvut 14 ja 15 käsittelevät velan vaikutusta pääoman kustannukseen ja yrityksen arvoon. Luku 10 kuvaa riskin hinnoittelua pääomamarkkinoilla ja esittelee CAP-mallin. Luku 12 kuvaa CAP-mallin käyttöä investointilaskelmassa tai yritysarvon laskemisessa tarvittavan pääoman vaihtoehtoiskustannuksen arvioimiseksi. Oppikirjan alun luvuissa (1-7) esiintyviä myöhempien lukujen omaksumisen kannalta kriittisiä käsitteitä on käsitelty luentomateriaalissa ja niiden käyttöä harjoiteltu tehtävissä. Vaikka nämä luvut eivät kuulu kirjatentin vaatimuksiin, niin luennolla esitettyjen perusasioiden hallintaa edellytetään. Luvussa 2 on tuloslaskelman ja taseen päärakenne. Luvut 3 ja 4 käsittelevät nettonykyarvon laskemisen ja rahavirtojen diskonttaamisen perusteita. Luvussa 7 on NPV-päätössääntö. Luku 5 käsittelee korkomarkkinoita ja sisältää paljon tämän aihealueen terminologiaa. Sillä on kuitenkin vähäinen merkitys jatkolukujen ymmärtämiselle. Luku 6 kuvaa velkasopimusten arvostamisen perusteita. Rahavirtojen diskonttaamisen idea on lähtöisin tältä sovellusalueelta. Luvussa 6 käsitellään lyhyesti luottoluokituksia.

4 4 Kolmannen periodin luennoilla on keskitytty 1) Investointilaskelman laadinnan kannalta tärkeisiin käsitteisiin ja kaavoihin: vapaa rahavirta, pääoman kustannus, nettonykyarvo. 2) Laskentamallin kokonaisuuden ymmärtämisen kannalta tärkeisiin käsitteisiin ja kaavoihin: markkina-arvoinen tase, velan vipuvaikutus, CAP-malli Neljännen periodin luennot liittyvät kirjantentin vaatimuksiin kuuluviin oppikirjan lukuihin 11, 13, 16, 19 ja 22. Oppikirjan asioita liitetään myös laajempaan liiketoiminnan päätöksenteon kontekstiin. Neljännen periodin luennoilla tarkastelun näkökulmaa laajennetaan. Investoinnin suunnittelua ja investointipäätöstä tarkastellaan osana yrityksen toimintaa. Lisäksi tarkastellaan päätöksenteon rationaalisuuteen liittyviä olettamia. Tarkoitus on havainnollistaa, että laskelmat ovat vain yksi osa liiketoiminnan päätöksentekoa. Neljännellä periodilla esitellään myös joitain perustekniikoita, jotka auttavat yrityksen rahoituksen kirjallisuuden omatoimista omaksumista myös kurssin jälkeisessä elämässä.

5 5 Tarkastellaan kolmea vaihtoehtoista sijoituskohdetta (A, B ja F), joista on valittava paras. Talouden kehitys vaikuttaa sijoituksen arvoon vuoden kuluttua. Jos esimerkiksi A:han sijoittaa tänään 1000 ja talouden kehitys on hyvä, on sijoituksen arvo vuoden kuluttua 1300 eli tuotto on 300. Jos talouden kehitys on huono, niin 1000 :n sijoituksen arvo on pudonnut 800 :on eli tuotto on Samankokoinen sijoitus kohteeseen B tuottaa joko +400 tai Kohde F on riskitön, koska talouden kehityksestä riippumatta sijoituksen arvo vuoden kuluttua on sama luku, tässä esimerkissä 1000 (voisi olla myös esim. 990). Kun lopputulemien todennäköisyyksistä ei ole tietoa, tehdään valintapäätös epävarmuuden vallitessa. Jokaisen vaihtoehdon valitsemiselle voidaan löytää logiikka. Tappion minimoiminen: Valitse vaihtoehto joka antaa parhaan tuoton, silloin kun talouden kehitys on huono (maximin = paras huonoin lopputulos). Annetuista kohteista F on tällä logiikalla paras. Tuoton maksimoiminen: Valitse vaihtoehto joka antaa parhaan tuoton silloin, kun talouden kehitys on hyvä (maximax = kaikkein paras lopputulos). Annetuista kohteista B on tällä logiikalla paras. Tasapainoilija (A): hyväksyy siedettävän tappion tavoitellessaan tuottoa. Vaihtoehto A on paras valinta. Ei siis ole absoluuttisesti parasta tai huonointa sijoituskohdetta vaan sijoittajan henkilökohtaiset preferenssit vaikuttavat päätökseen.

6 6 Laajennetaan sijoituskohteiden joukkoa muodostamalla kohteista A, B ja F kolme portfoliota (AF, BF ja AB). Esimerkiksi portfoliossa AF 1000 :n sijoitus on tehty puoliksi kohteeseen A ja puoliksi kohteeseen F. Hyvä talouskehitys johtaa arvoon 1150 (=½ ½ 1000) ja huono talouskehitys arvoon 950 (=½ ½ 1000). Portfolion tuotto on siis joko +150 tai -50. Tappion minimoijalle kohde F on edelleen paras vaihtoehto. Kaikissa portfoliossa huonoin lopputulema on pienempi kuin F:n huonoin lopputulema Myös tuoton maksimoijalle B on edelleen paras vaihtoehto, koska siinä on edelleen suurin tuoton mahdollisuus (400 > 350 > 200 > 150). Tasapainoilijalle on tarjolla kaksi uutta vaihtoehtoa (AF ja AB). Portfoliossa AF tuoton vaihteluväli on pienempi ja portfoliossa AB suurempi kuin kohteessa A. Jos tasapainoilija pitää 100 :n tappion mahdollisuutta vastenmielisenä, hän mitä ilmeisemmin valitsee portfolion AF. Huomionarvoista on, että portfolio BF ei ole minkään logiikan mukaan järkevä vaihtoehto. Tappion minimoijalle mahdollinen menetys on liian suuri ja tuoton maksimoijalle paras saavutettavissa oleva tuotto liian pieni. Tasapainoilijalle sopivista vaihtoehdoista A on yksiselitteisesti parempi kuin BF, koska molemmissa kohteissa mahdollinen tappio on yhtä suuri (-100), mutta paras saavutettavissa oleva tuotto on A:ssa suurempi (300 >0)00. Jotkin sijoituskohteet voivat siis olla yksiselitteisesti huonoja, olipa sijoittajan päätöslogiikka mikä hyvänsä edellä kuvatuista.

7 7 Tarjotaan seuraavaksi sijoittajalle mahdollisuus käyttää velan vipuvaikutusta eli rahoittaa sijoitus osittain lainalla. Portfoliossa A D kohteeseen A sijoitetaan 1500, mutta tästä vain 1000 on omaa rahaa ja loput 500 otetaan lainaksi 4 %:n korolla. Hyvän talouskehityksen aikana kohteen A arvo nousee 1950 :on (= ), mutta koska sijoittajan on hoidettava laina korkoineen jää hänelle lopulta 520 vähemmän (= ). Sijoittajan muodostama portfolio A D tuottaa joko +430 tai Toisin sanoen se tuottaa sekä hyvässä että huonossa talouskehityksessä enemmän kuin sijoitus B (430 > 400 ja -170 > -200). Tuoton maksimoija ei enää valitse sijoituskohdetta B, vaan portfolion A D. Sijoittajan henkilökohtaisen lainan määrä voitaisiin säätää sellaiseksi, että portfolio A D* tuottaa täsmälleen saman kuin kohde B eli joko +400 tai -200 (Otettava laina on tässä tapauksessa 528,84 ). Olemme tällöin luoneet portfolion, joka jäljittelee sijoituskohdetta B. Tätä kutsutaan replikoinniksi. Replikointi on yksi hinnoittelun perustekniikka. Perusajatus on seuraava: Jos on kaksi sijoituskohdetta (arvopaperia) A D* ja B joiden tulevaan tuottoon liittyvät odotukset ovat identtisiä niin myös kohteiden nykyarvo (hinta) on sama. Huomioi kaksi seikkaa. Replikointi on mahdollista, vaikka lainan korko (4 %) ei ole yhtä suuri kuin riskittömän sijoituksen tuotto (0 %). Sijoittajan verotuksen mukaan ottaminen ei poista replikoinnin mahdollisuutta. Jos lainan korot ovat vähennyskelpoisia, niin sekä tuottoja että korkoja korjataan samalla kertoimella (1-τ) missä τ on veroprosentti.

8 8 Replikoinnin avulla voidaan myös havainnollistaa, että yrityksen pääomarakenteella ei ole merkitystä sijoittajalle, kun oletetaan kitkattomat (täydelliset pääomamarkkinat). Tarkastellaan yritystä A, jonka yritysarvo tänään on 1000 ja vuoden kuluttua joko 1300 tai 900. Jos yritys on rahoitettu kokonaan omalla pääomalla (A U ), kaikki kuuluu omistajille. Oman pääoman tuotto (arvonnousu vuoden aikana) on prosentteina joko 30 % tai -10 %. Jos yrityksellä on tänään lainaa 500 (A L ), niin oman pääoman arvo on tänään on taseyhtälön mukaan 500. Vuoden kuluttua yrityksen arvosta lainan ja koron osuus kuuluu velkojille, joten absoluuttisesti omistajat saavat vähemmän kuin tapauksessa A U. Oman pääoman arvon nousu prosentteina on kuitenkin suurempi eli joko 56 % tai -24 %. Kyse on jälleen velan vipuvaikutuksesta (financial leverage). Jos yritys A kuitenkin päättää olla kokonaan omalla pääomalla rahoitettu, niin sijoittaja voi henkilökohtaisella lainanotolla replikoida tapausta A L : Sijoittaja päättää ostaa 10 % A U :n osakkeista (10 % 1000 = 100). Tämän sijoituksen arvo on hänelle vuoden kuluttua joko 130 tai 90. Jos sijoittaja rahoittaa puolet osakeostosta henkilökohtaisella lainalla, niin hän panostaa omaa rahaa ainoastaan 50. Vastaavasti hän joutuu hoitamaan lainan vuoden kuluttua korkoineen (= = 52). Hänen henkilökohtaisen portfolionsa arvo on vuoden kuluttua joko 78 tai 38. Prosentuaalinen tuotto 50:n sijoitukselle on joko 56 % tai -24 %, siis täsmälleen sama kuin jos hän olisi ostanut yrityksen A L osakkeita (ilman henkilökohtaista lainarahoitusta).

9 9 Jos yritys A päättää hyödyntää velan vipuvaikutusta, niin sijoittaja voi tässäkin tapauksessa muodostaa henkilökohtaisen portfolion, joka replikoi osakeomistusta kokonaan omalla pääomalla rahoitetussa yrityksessä A U. Mikäli sijoittaja ostaa pelkästään yrityksen A L osakkeita, niin sijoituksen tuotto on joko 56 % tai -24 %. Ajatellaanpa, että sijoittaja voi omistaa yhtä suuren osuuden yrityksen A L omasta pääomasta ja vieraasta pääomasta. Sijoittaja ostaa esimerkiksi 10 % yrityksen osakkeista (50 = 10 % 500) ja lainaa yritykselle summan, joka on myös 10 % yrityksen veloista (50). Yhteensä sijoittaja panostaa yritykseen 100. Jos talouskehitys on hyvä, niin osakeomistuksen arvo on vuoden kuluttua 78. Lisäksi sijoittaja saa takaisinmaksun yritykselle antamastaan lainasta +52. Sadan euron sijoituksen arvo on kasvanut 130 :on eli tuotto on 30 %. Jos talouskehitys on huono, niin osakeomistuksen arvo on alhaisempi, mutta lainan takaisinmaksusta tuleva hyöty pysyy ennallaan. Tässä tapauksessa sijoituksen tuotto on -10 %.

10 10 Tarkastellaan tilannetta, jossa on nyt kaksi yritystä A L ja A U, jotka poikkeavat toisistaan vain rahoitusrakenteen osalta. Numeroarvot ovat siis samat kuin kalvolla Replikointi (s.8). Sijoittaja omistaa 10 % A L :n osakkeista, mutta huomaa, että oman pääoman markkina-arvo on 510. Jos molemmat yritykset ovat liiketoiminnaltaan samanlaisia ja tuottavat vuoden kuluttua identtiset vapaat rahavirrat (joko 1300 tai 900), niiden yritysarvot ovat tänään yhtä suuret (=1000). Kun A L :n velkojen arvo tänään on 500, niin taseyhtälön mukaan oman pääoman arvon pitäisi olla vain 500. Yrityksen osake näyttäisi olevan yliarvostettu. Sijoittajan nykyinen osakeomistus A L :stä tuo hänelle vuoden kuluttua joko 78 tai 38 (+56 % tai -24 %). Sijoittaja voi replikoida tämän tuoton ostamalla 10 % A U :sta, mihin hän tarvitsee 100. Jos hän ottaa tätä osakeostoa varten henkilökohtaista lainaa 50, hän kuluttaa omaa rahaa vain 50. Sijoittajalla on näiden toimenpiteiden jälkeen velalla rahoitettu osakeomistus A U :sta, jonka tuottojakauma vastaa alkuperäistä omistusta A L :stä sekä prosentteina että absoluuttisina rahamäärinä. Sijoittaja voi nyt myydä omistuksensa A L :stä ja saa nykyisen markkina-arvon perusteella 51 (= 10 % 510). Tämä summa kasvattaa hänen pankkitilinsä saldoa; sen saman tilin, jolta hän otti ensin 50 ostaakseen A U :n osakkeita. Näin ollen tämän prosessin tuloksena hänen pankkitilinsä saldo kasvoi 1 :n. Sijoittaja hyödynsi havaitsemaansa vääristymää yrityksen A L osakkeen arvossa. Kun useat sijoittajat toimivat samoin, niin A U :n lisääntynyt kysyntä nostaa sen osakkeen arvoa samalla, kun A L :n osakkeen lisääntyneet myynnit laskevat sen arvoa. Yritysten osakkeiden arvostuksen ero tasoittuu nopeasti.

11 11 Siirrytään yksinkertaistetusta tilanteesta tarkastelemaan osakemarkkinoita. Koska osakkeiden kaupankäyntihistoria on tiedossa, voidaan sen perusteella laskea jokaiselle osakkeelle tuoton keskiarvo (Historical Average Return) ja tuottoprosentin keskihajonta (Historical Volatility). Ainoastaan sellaiset osakkeet, joilla ei käydä aktiivisesti kauppaa (non-liquid), ovat ongelmallisia. Kuvaan on asemoitu S&P500 indeksin yritykset eli 500 datapistettä. Näistä osakkeista muodostettavien erilaisten osakeportfolioiden lukumäärä on ääretön. Päätöksenteon peruslogiikka kuitenkin johtaa siihen, että kaikki portfoliot eivät ole taloudellisesti rationaalisia eli tehokkaita. Sijoittajien päätöksenteon peruslogiikkaa voi kuvata kahdella tavoitetekijällä: Sijoittaja pyrkii maksimoimaan portfolionsa tuoton Sijoittaja pyrkii minimoimaan portfolionsa keskihajonnan. Tarkastellaan aluksi millaisia johtopäätöksiä tämän perusteella voidaan tehdä, jos osakeportfolio muodostetaan vain kahdesta osakkeesta.

12 12 Kuvan esimerkissä portfolioita muodostetaan Intelin ja Coca-Colan osakkeista. Kaariviivan ääripäät edustavat tilannetta, jossa sijoittaja omistaa vain joko Coca- Colan (0,1) tai Intelin osaketta (1,0). Kun hän pyrkii hajauttamaan riskiä, niin hän omistaa valitsemassaan suhteessa näiden yritysten osakkeita. Kaariviiva kuvaa kaikkien mahdollisten yhdistelmien tuotto-odotusta ja tuoton keskihajontaa. Viivaan on merkitty erikseen 4 pistettä, jotka kuvaavat painotuksia 20/80, 40/60, 60/40 ja 80/20. Verrataan portfolioita P k ja P j. Kummankin portfolion keskihajonta on yhtä suuri, mutta portfolion P j tuotto-odotus on suurempi. Sijoittaja voi saavuttaa paremman tuoton lisäämättä riskiään valitsemalla P j :n eikä P k :ta. Näin ollen P j on rationaalinen valinta eli tehokas portfolio. P k on puolestaan ns. tehoton portfolio Kuvassa kaikki tehokkaat portfoliot ovat kaariviivan punaisella osalla. Kuvattu päätöslogiikka ei aseta niitä paremmuusjärjestykseen, vaan yksittäisen sijoittajan preferenssit riskin ja tuoton suhteen ohjaavat hänen valintaansa. Rationaalinen sijoittaja ei valitse kaariviivan sinisellä osalla olevia tehottomia portfolioita, joten tehottomien portfolioiden keskinäisellä järjestyksellä ei ole mitään merkitystä.

13 13 Tarkastellaan kahta osaketta A ja B sekä niistä muodostettua portfoliota, jossa A:n osuus on x a ja B:n osuus x b. A:n tuoton odotusarvo on E[R a ] ja varianssi Var[R a ]. Vastaavasti B:n tuoton odotusarvo on E[R b ] ja varianssi Var[R b ]. Keskihajonta on varianssin neliöjuuri. Portfolion P tuoton odotus arvo on = + eli osuuksilla painotettu keskiarvo. Portfolion P tuoton varianssi on = + +2 [, ] Varianssiin vaikuttaa siis osakkeiden keskinäinen yhteishajonta eli kovarianssi (Cov). Kovarianssi liittyy osakkeiden käyttäytymisen väliseen korrelaation. Jos osakkeiden välinen korrelaatio olisi 1, niin portfoliot muodostaisivat tuotto/keskihajonta kuvaajaan suoran, joka yhdistää pisteet A ja B. Jos korrelaatio olisi -1, niin olisi löydettävissä portfolio, jossa riski on hajautettu pois eli keskihajonta = 0. Tämä portfolio edustaisi riskitöntä sijoitusta. Käytännössä edellä mainittuja ääritapauksia ei esiinny. Kahdesta osakkeesta muodostettavat portfoliot asettuvat aina kaariviivalle. Valitsemalla erilaisia osakepareja, saataisiin parvi kaariviivoja. Näistä osakeportfolioiden parvista voitaisiin muodostaa uusia portfolioita, jolloin kaariparvet lopulta täyttäisivät jonkin pinnan koordinaatistossa. Kun sijoittaja edelleen haluaa maksimoida tuottoa ja minimoida keskihajontaa, niin parhaat portfoliot löytyvät tämän pinnan vasemmalta reunalta eli kaariviivalta, jonka muoto vastaa kaariviivaa, joka syntyy jo kahden osakkeen portfolioista.

14 14 Yllä mielivaltaisesti valittuun tehokkaaseen kahden osakkeen portfolioon P on yhdistetty riskitön sijoitus, esim. valtion joukkolaina. Syntyneessä uudessa portfoliossa xp osakeportfolion paino on x ja riskittömän sijoituksen 1-x. (Osakeportfoliossa Coca-Colan paino on 40 % ja Intelin 60%). Soveltamalla edellä annettuja odotusarvon ja keskihajonnan kaavoja saadaan portfolion xp tuoton odotusarvo ja keskihajonta. Keskihajonnan määrittelyä helpottaa se, että riskittömän sijoituksen keskihajonta on nolla ja riskitön sijoitus ei korreloi osakeportfolion kanssa (kovarianssi=0). Sekä E[R xp ] että SD[R xp ] ovat x:n lineaarifunktioita. Niinpä portfoliot xp muodostavat akselistolle suoran, joka lähtee riskittömästä sijoituksesta ja päätyy valittuun osakeportfolioon P. Jos sijoittaja omistaa osakeportfolion P, mutta haluaa pienentää riskiään, niin hän yhdistää osakeportfolioon riskittömän sijoituksen. Vähentäessään riskiä hän myös hyväksyy alemman tuotto-odotuksen. Toisaalta osakeportfolion P omistaja saattaisi haluta tavoitella suurempia tuottoja. Mikäli hän voisi lainata riskittömän sijoituksen tuottoa vastaavalla korolla, niin portfoliossa xp, x saa painotuksen joka on suurempi kuin 1. Tämä vastaa luennon alkupuolella kuvattua tilannetta, jossa sijoittajaa ostaa osakkeita osittain lainarahalla (Vipu, s.7). Graafisesti tämä tarkoittaa sitä, että sininen suora jatkuisi pisteen P jälkeenkin. Tällainen suora on piirretty katkoviivoin seuraavaan kuvaan, jossa tarkastellaan kaikkien tehokkaiden osakeportfolioiden muodostamaa rintamaa (kaariviivaa).

15 15 Edellä tehokkaiden osakeportfolioiden kaarelta valittiin jokin piste P, jonka kautta portfoliota xp kuvaava suora piirrettiin. Yllä olevassa kuvassa vastaava sininen suora on merkitty katkoviivalla. Kuvan vihreä suora on kuitenkin paljon kiinnostavampi. Vihreä suora sivuaa tehokkaiden osakeportfolioiden muodostamaa rintamaa (punaista kaariviivaa) yhdessä pisteessä (tangenttipisteessä). Kyseisessä pisteessä olevaa osakeportfoliota kutsutaan tangenttiportfolioksi. Tangenttiportfoliosta ja riskittömästä sijoituksesta yhdistellyt portfoliot (vihreä suora) muodostavat nyt uuden tehokkaan rintaman. Omistipa sijoittaja minkä tahansa tehokkaan osakeportfolion (jonkin pisteen punaisella kaarella), hän löytää vihreältä suoralta portfolion, joka tarjoaa paremman tuoton samalla keskihajonnalla tai pienemmän keskihajonnan samalla tuotolla. Tangenttiportfolion idea soveltuu myös kahden osakkeen portfolion tapaukseen. Silloin on suhteellisen helppoa löytää matemaattisesti tangenttipiste. Asia muuttuu hankalammaksi, kun tarjolla on ääretön määrä erilaisia osakeportfolioita. Miten silloin tangenttiportfolion löytää?

16 16 Capital Asset Pricing mallissa oletuksena on, että markkinaportfolio on tangenttiportfolio. Jos sijoittajilla on samanlaiset odotukset (homogeneous expectations) sijoituskohteiden tuotoista, keskihajonnoista ja korrelaatioista, niin kaikki tavoittelevat samaa tangenttiportfoliota. Jos kaikkien sijoittajien osakeportfolio on tangenttiportfolio, niin kaikkien sijoittajien portfolioista muodostettu portfolio on myös tangenttiportfolio. Määritelmällisesti tämä portfolio on myös markkinaportfolio. Tämä on ideaalitilanne. Eiväthän yksittäiset sijoittajatkaan tiedä tarkasti, mikä on todellinen tangenttiportfolio. Mutta jos kaikki pyrkivät jokseenkin samaan päämäärään, niin markkinaportfolio on kohtuullisen hyvä ja helposti määriteltävä approksimaatio tangenttiportfoliosta. Ajatellaanpa sijoittajaa, joka omistaa yrityksen Y osakkeita. Teorian mukaan hänen kannattaa myydä osakkeet ja sijoittaa markkinaportfolion ja riskittömän sijoituksen/lainan yhdistelmään. (Markkinaportfolioon sijoittaminen tarkoittaa esimerkiksi sijoittamista rahastoon, jonka arvo määräytyy markkinaindeksin kehityksen mukaan.) Sijoittaja voi jälleen pyrkiä joko vähentämään riskiä luopumatta tuotosta (vaakasuora nuoli) tai kasvattamaan tuottoa lisäämättä riskiä (pystysuora nuoli). Sijoittaja saavuttaa tehokkaan rintaman, kun hän ei enää löydä vaihtoehtoja, joiden avulla hän voisi parantaa yhtä tavoitetekijää heikentämättä toista tavoitetekijää. Tällainen tilanne vallitsee vihreällä suoralla.

17 17 Edellä esitetty vihreän suoran kuvaama tehokas rintama muistuttaa lineaarista CAP-mallia, mutta vaaka-akselina on vielä keskihajonta. Koska sijoittajilla on mahdollisuus hajauttaa riskiä, niin tuotto-odotus liittyy vain systemaattiseen riskiin eli siihen osaan riskistä, jota ei voi hajauttaa pois. Kuten aiemmilla luennoilla on kerrottu, niin systemaattista riskiä mitataan ns. beta-kertoimella (β). Tangenttiportfoliota voidaan kutsua myös tehokkaaksi portfolioksi (osakeportfolioksi), joka sisältää ainoastaan systemaattista riskiä. Tavallaan CAP-malli kuvaa tasapainotilaa, johon osakemarkkinat hakeutuvat johtuen sijoittajien rationaalisesta käyttäytymisestä. Tasapainotila ei ole kuitenkaan staattinen vaan muuttuu ajassa. Tämän kurssin kannalta CAP-mallin tärkein ominaisuus on se, että sen avulla voi arvioida riittävän tarkasti investointiprojektiin tai yrityksen vapaisiin rahavirtoihin liittyvää systemaattista riskiä ja saada nettonykyarvon tai yritysarvon laskemiseen tarvittavan diskonttauskorkokannan, joka kuvaa pääoman vaihtoehtoiskustannusta.

18 18 CAP-malliin liittyvät oletukset on esitetty kootusti yllä. Ne on esitetty myös oppikirjan luvussa Päätöksenteon logiikka on helppo hyväksyä, vaikka kaikki sijoittajat eivät sitä jokaisessa päätöksessään noudattaisikaan. Osakkeiden myymiseen ja ostamiseen liittyy käytännössä transaktiokustannuksia, mutta ne ovat verrattain pieni rajoite vaihdannalle. Toki tavalliselle piensijoittajalle transaktiokustannusten merkitys on suurempi. Lainaaminen ja sijoittaminen täsmälleen samalla riskittömällä korkoprosentilla ei myöskään ole kaikille mahdollista, mutta pieni korkoero ei torpedoi koko mallia. (Oppikirjan luvun 11 liitteessä on käsitelty tätä asiaa.) Sijoittajilla ei myöskään ole täysin samanlaisia odotuksia sijoituskohteiden tuotoista, keskihajonnasta ja korrelaatioista. CAP-mallin ja sen oletusten realistisuutta käsitellään oppikirjan luvussa 13. Puutteistaan huolimatta CAP-malli on osoittautunut varsin käyttökelpoiseksi verrattuna tarkempiin mutta työläämpiin malleihin.

19 19 Tehokkailla (rahoitus)markkinoilla tarkoitetaan informatiivista tehokkuutta. Toisin sanoen arvopaperien hinnat reagoivat uuteen informaatioon viivytyksettä ja oikein. Markkinoiden tehokkuutta edistää informaation laaja ja helppo saatavuus, toimijoiden suuri määrä sekä rahoituspäätösten helppo jäljittely (replikointi) ja peruminen. Vaikka informaatiota on laajasti saatavilla, se ei tarkoita automaattisesti sitä, että kaikki tieto on helppokäyttöistä. Kun markkinoilla on paljon toisistaan riippumattomia asiantuntevia toimijoita, niin jokaisen sijoittajan ei tarvitsekaan ymmärtää yksityiskohtaisesti kaikkea saatavilla olevaa informaatiota. Hän voi luottaa markkinoiden muodostamaan käsitykseen oikeasta hinnasta ja hajauttaa riskiään.

TU-C1030 Luento JK

TU-C1030 Luento JK Luennolla 5 CAP-mallia (Capital Asset Pricing Model) käsiteltiin työkaluna, jota voidaan käyttää apuna arvioitaessa painotettua keskimääräistä pääoman kustannusta. Nyt on tarkoitus käsitellä tarkemmin

Lisätiedot

Riski ja velkaantuminen

Riski ja velkaantuminen Riski ja velkaantuminen TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 28.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta (FCF) 2. Rahavirtojen

Lisätiedot

r = r f + r M r f (Todistus kirjassa sivulla 177 tai luennon 6 kalvoissa sivulla 6.) yhtälöön saadaan ns. CAPM:n hinnoittelun peruskaava Q P

r = r f + r M r f (Todistus kirjassa sivulla 177 tai luennon 6 kalvoissa sivulla 6.) yhtälöön saadaan ns. CAPM:n hinnoittelun peruskaava Q P Markkinaportfolio on koostuu kaikista markkinoilla olevista riskipitoisista sijoituskohteista siten, että sijoituskohteiden osuudet (so. painot) markkinaportfoliossa vastaavat kohteiden markkina-arvojen

Lisätiedot

Kertaus. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos

Kertaus. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos Kertaus TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 17.3.2016 Rakenne ja ajoitus Luennot kalvot MyCoursessa Luentomoniste Harjoitustehtävät (10 p) Testit (10 p) MyCourses Laskutuvat III periodi

Lisätiedot

Kertausluento & kurssisuorituksen arvioinnista

Kertausluento & kurssisuorituksen arvioinnista 1 Kertausluento & kurssisuorituksen arvioinnista TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 23.3.2017 Luennot Luentomateriaali MyCourses ssa Rakenne ja ajoitus Pakollinen osuus arvosanat

Lisätiedot

Oletetaan, että virhetermit eivät korreloi toistensa eikä faktorin f kanssa. Toisin sanoen

Oletetaan, että virhetermit eivät korreloi toistensa eikä faktorin f kanssa. Toisin sanoen Yhden faktorin malli: n kpl sijoituskohteita, joiden tuotot ovat r i, i =, 2,..., n. Olkoon f satunnaismuuttuja ja oletetaan, että tuotot voidaan selittää yhtälön r i = a i + b i f + e i avulla, missä

Lisätiedot

Viidennen luennon päätavoite on kuvat, miten investointiprojektille pitäisi arvioida pääoman kustannus, jolla projektin aikaansaamat vapaat

Viidennen luennon päätavoite on kuvat, miten investointiprojektille pitäisi arvioida pääoman kustannus, jolla projektin aikaansaamat vapaat 1 2 Viidennen luennon päätavoite on kuvat, miten investointiprojektille pitäisi arvioida pääoman kustannus, jolla projektin aikaansaamat vapaat rahavirrat diskontataan nykyarvoon, ja saadaan projektin

Lisätiedot

miten investointiprojektille pitäisi arvioida pääoman kustannus (r U tai r WACC ),

miten investointiprojektille pitäisi arvioida pääoman kustannus (r U tai r WACC ), Perusosan viidennen luennon päätavoite on kuvata, miten investointiprojektille pitäisi arvioida pääoman kustannus (r U tai r WACC ), jolla projektin aikaansaamat vapaat rahavirrat diskontataan nykyarvoon,

Lisätiedot

Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon

Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon 1 2 Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon avulla. Kolmannella luennolla laskutekniikoita sovellettiin

Lisätiedot

TU-C1030 Luento JK

TU-C1030 Luento JK Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon avulla. Kolmannella luennolla laskutekniikoita sovellettiin

Lisätiedot

, tuottoprosentti r = X 1 X 0

, tuottoprosentti r = X 1 X 0 Ostat osakkeen hintaan ja myyt sen vuoden myöhemmin hintaan X 1. Kokonaistuotto on tällöin R = X 1, tuottoprosentti r = X 1 ja pätee R = 1 + r. Lyhyeksimyymisellä tarkoitetaan, että voit myydä osakkeen

Lisätiedot

Pääoman vaihtoehtoiskustannus

Pääoman vaihtoehtoiskustannus Pääoman vaihtoehtoiskustannus TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 4.2.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta (FCF) 2. Rahavirtojen diskonttaamisen

Lisätiedot

b) Arvonnan, jossa 50 % mahdollisuus saada 15 euroa ja 50 % mahdollisuus saada 5 euroa.

b) Arvonnan, jossa 50 % mahdollisuus saada 15 euroa ja 50 % mahdollisuus saada 5 euroa. 2.9. Epävarmuus ja odotetun hyödyn teoria Testi. Kumman valitset a) 10 euroa varmasti. b) Arvonnan, jossa 50 % mahdollisuus saada 15 euroa ja 50 % mahdollisuus saada 5 euroa. Odotettu arvo 0,5* 15 + 0,5*5

Lisätiedot

Mat-2.3114 Investointiteoria - Kotitehtävät

Mat-2.3114 Investointiteoria - Kotitehtävät Mat-2.3114 Investointiteoria - Kotitehtävät Kotitehtäviä on yhteensä kahdeksan ja ne ratkeavat tavallisilla taulukkolaskentaohjelmistoilla. Jokaisesta kotitehtävistä saa maksimissaan 5 pistettä: 4p/oikea

Lisätiedot

Menetelmä Markowitzin mallin parametrien estimointiin (valmiin työn esittely)

Menetelmä Markowitzin mallin parametrien estimointiin (valmiin työn esittely) Menetelmä Markowitzin mallin parametrien estimointiin (valmiin työn esittely) Lauri Nyman 17.9.2015 Ohjaaja: Eeva Vilkkumaa Valvoja: Harri Ehtamo Työn saa tallentaa ja julkistaa Aalto-yliopiston avoimilla

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015 Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Sisältö Mitä on yrityksen taloudellinen tila? Tunnuslukujen perusteet

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU. KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd

PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU. KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd Yrityksen rahoituslähteet 1. Oman pääomanehtoinen rahoitus Tulorahoitus Osakepääoman korotukset 2. Vieraan pääomanehtoinen

Lisätiedot

SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin

SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin Pörssinoteerattu rahasto eli ETF (Exchange-Traded Fund) on rahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä. ETF:ien avulla yksityissijoittajalla on mahdollisuus sijoittaa

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 6 1 Korkolaskentaa Oletetaan, että korkoaste on r Jos esimerkiksi r = 0, 02, niin korko on 2 prosenttia Tätä korkoastetta käytettään diskonttaamaan tulevia tuloja ja

Lisätiedot

Arvo (engl. value) = varmaan attribuutin tulemaan liittyvä arvo. Päätöksentekijä on riskipakoinen, jos hyötyfunktio on konkaavi. a(x) = U (x) U (x)

Arvo (engl. value) = varmaan attribuutin tulemaan liittyvä arvo. Päätöksentekijä on riskipakoinen, jos hyötyfunktio on konkaavi. a(x) = U (x) U (x) Arvo (engl. value) = varmaan attribuutin tulemaan liittyvä arvo. Hyöty (engl. utility) = arvo, jonka koemme riskitilanteessa eli, kun teemme päätöksiä epävarmuuden (todennäköisyyksien) vallitessa. Vrt.

Lisätiedot

Mat-2.11 4 Investointiteoria. Tentti 6.9.2005. Mitd

Mat-2.11 4 Investointiteoria. Tentti 6.9.2005. Mitd .* Mat-2.11 4 Investointiteoria Tentti 6.9.2005 Ki{oita jokaiseen koepapcriin selveisti: o Mat-2.114 Investointiteoria o opintoki{'an numero sekii sukunimi ja viralliset etunimet tekstaten o koulutusohjelma

Lisätiedot

Mat-2.3114 Investointiteoria Laskuharjoitus 3/2008, Ratkaisut 05.02.2008

Mat-2.3114 Investointiteoria Laskuharjoitus 3/2008, Ratkaisut 05.02.2008 Korko riippuu usein laina-ajan pituudesta ja pitkille talletuksille maksetaan korkeampaa korkoa. Spot-korko s t on se korko, joka kertyy lainatulle pääomalle hetkeen t (=kokonaisluku) mennessä. Spot-korot

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 5. Termiinihinnan määräytyminen

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 5. Termiinihinnan määräytyminen Rahoitusriskit ja johdannaist Matti Estola Lunto 5 rmiinihinnan määräytyminn 1. rmiinin ylinn hinnoittlukaava Mrkitään trmiinisopimuksn kohd-tuudn spot hintaa sopimuksn tkopäivänä S :lla, kohd-tuudn trmiinihintaa

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2015 1 6/2014 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 17 218 10 676 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 5 205 1 916 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta 30,2 % 17,9 % 19,0

Lisätiedot

Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C.

Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C. Luku 1 Johdatteleva esimerkki Herra K. tarjoaa osto-option Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C.

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2016 1 6/2015 1 12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 10 370 17 218 27 442 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 647 5 205 6 471 Liikevoitto, % liikevaihdosta 6,2 % 30,2 % 23,6 %

Lisätiedot

Todellinen vuosikorko. Efektiivinen/sisäinen korkokanta. Huomioitavaa

Todellinen vuosikorko. Efektiivinen/sisäinen korkokanta. Huomioitavaa Todellinen vuosikorko Huomioitavaa Edellinen keskimaksuhetkeen perustuva todellinen vuosikorko antaa vain arvion vuosikorosta. Tarkempi arvio todellisesta korosta saadaan ottamalla huomioon mm. koronkorko.

Lisätiedot

Rahavirtojen diskonttaamisen periaate

Rahavirtojen diskonttaamisen periaate Rahavirtojen diskonttaamisen periaate TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 14.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta

Lisätiedot

Reaalioptioden käsitteen esittely yksinkertaisen esimerkin avulla

Reaalioptioden käsitteen esittely yksinkertaisen esimerkin avulla Reaalioptioden käsitteen esittely yksinkertaisen esimerkin avulla Optimointiopin seminaari - Syksy 2000 / 1 Esitelmän sisältö Investointien peruuttamattomuuden vaikutus investointipäätökseen Investointimahdollisuuksien

Lisätiedot

Investointilaskelma. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 7.1.2016. Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos

Investointilaskelma. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 7.1.2016. Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos Investointilaskelma TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 7.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta (FCF) 2. Rahavirtojen

Lisätiedot

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Sijoittajan sanastoa Pörssisäätiön sijoituskoulu VERO 2014 Prof. Minna Martikainen Hanken School of Economics, Finland Sijoitusmaailman termistö ja logiikka, omat toimet ja näin luen. SIJOITUSMAAILMAN

Lisätiedot

Rahoitusinnovaatiot kuntien teknisellä sektorilla

Rahoitusinnovaatiot kuntien teknisellä sektorilla Rahoitusinnovaatiot kuntien teknisellä sektorilla Oma ja vieras pääoma infrastruktuuri-investoinneissa 12.5.2010 Tampereen yliopisto Jari Kankaanpää 6/4/2010 Jari Kankaanpää 1 Mitä tiedetään investoinnin

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

Päätöksentekomenetelmät

Päätöksentekomenetelmät L u e n t o Hanna Virta / Liikkeenjohdon systeemit Päätöksentekomenetelmät Luennon sisältö Johdanto päätöksentekoon Päätöksenteko eri tilanteissa Päätöspuut Päätösongelmia löytyy joka paikasta Päästökauppa:

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2014 7 12/2013 1 12/2014 1 12/2013 Liikevaihto, 1000 EUR 9 751 6 466 20 427 13 644 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 959 462 3 876 1 903 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Mat Investointiteoria Laskuharjoitus 4/2008, Ratkaisut

Mat Investointiteoria Laskuharjoitus 4/2008, Ratkaisut Projektien valintapäätöksiä voidaan pyrkiä tekemään esimerkiksi hyöty-kustannus-suhteen (so. tuottojen nykyarvo per kustannusten nykyarvo) tai nettonykyarvon (so. tuottojen nykyarvo - kustannusten nykyarvo)

Lisätiedot

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 3.6.217 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Toisen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 38.9% edellisvuodesta ollen EUR 52.m (EUR 37.5m /2) Toisen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

1. Lineaarinen optimointi

1. Lineaarinen optimointi 0 1. Lineaarinen optimointi 1. Lineaarinen optimointi 1.1 Johdatteleva esimerkki Esimerkki 1.1.1 Giapetto s Woodcarving inc. valmistaa kahdenlaisia puuleluja: sotilaita ja junia. Sotilaan myyntihinta on

Lisätiedot

A250A0100 Finanssi-investoinnit 5. harjoitukset 14.4.2015 Futuurit ja termiinit

A250A0100 Finanssi-investoinnit 5. harjoitukset 14.4.2015 Futuurit ja termiinit A250A0100 Finanssi-investoinnit 5. harjoitukset 14.4.2015 Futuurit ja termiinit ehtävä 5.1 Kesäkuun 3. päivä ostaja O ja myyjä M sopivat syyskuussa erääntyvästä 25 kappaleen OMX Helsinki CAP-indeksifutuurin

Lisätiedot

Osakekaupankäynti 1, peruskurssi

Osakekaupankäynti 1, peruskurssi Osakekaupankäynti 1, peruskurssi Tervetuloa webinaariin! Webinaarissa käydään läpi mm. mikä osake on, miten pörssi toimii ja miten osakesäästämisen voi aloittaa. Lisäksi tutustutaan Nordnetin työkaluihin.

Lisätiedot

Päätöksentekomenetelmät

Päätöksentekomenetelmät L u e n t o Päätöksentekomenetelmät Luennon sisältö Hanna Virta / Liikkeenjohdon systeemit Johdanto päätöksentekoon Päätöksenteko eri tilanteissa Päätöspuut Johdanto päätöksentekoon Päätösongelmia löytyy

Lisätiedot

Sähköinen koe (esikatselu) MAA A-osio

Sähköinen koe (esikatselu) MAA A-osio MAA2 2018 A-osio Laske molemmat tehtävät! Tee tehtävät huolellisesti. Muodosta vastaukset abitin kaavaeditoriin. Kysy opettajalta tarvittaessa neuvoa teknisissä ja ohjelmien käyttöön liittyvissä ongelmissa.

Lisätiedot

Samuli Knüpfer Vesa Puttonen MODERNI RAHOITUS. Talentum Media Oy Helsinki

Samuli Knüpfer Vesa Puttonen MODERNI RAHOITUS. Talentum Media Oy Helsinki Samuli Knüpfer Vesa Puttonen MODERNI RAHOITUS Talentum Media Oy Helsinki 7., uudistettu painos Copyright 2014 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Toimitus: Saara Palmberg Taitto: Marja-Leena Saari ISBN 978-952-14-2312-3

Lisätiedot

Vastuullinen Sijoittaminen

Vastuullinen Sijoittaminen Vastuullinen Sijoittaminen Mikko Koskela 3/2018 Agenda Mitä vastuullisuus tarkoittaa? Vastuullisuuden valintoja Ovatko trendit sijoittajalle uhkia vai mahdollisuuksia? 2 Mitä vastuullisuus on? Jostakin

Lisätiedot

Käy kauppaa RBS minifutuureilla FIM Direct Pro -palvelulla

Käy kauppaa RBS minifutuureilla FIM Direct Pro -palvelulla Käy kauppaa RBS minifutuureilla FIM Direct Pro -palvelulla Kaupankäynti RBS minifutuureilla on kasvanut voimakkaasti viimeisen kahden vuoden aikana. Haluamme tällä lyhyellä oppaalla lisätä ymmärrystä näihin

Lisätiedot

Q Tilinpäätöstiedote

Q Tilinpäätöstiedote Q4 1.1.2017 31.12.2017 Tilinpäätöstiedote Avainluvut 10-12/2017 10-12/2016 Muutos% 1-12/2017 1-12/2016 Muutos% Liikevaihto, MEUR 248,5 238,1 4,4 % 796,5 775,8 2,7 % Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 07-12/2016 7-12/2015 1-12/2016 1-12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 9 743 10 223 20 113 27 442 Käyttökate, 1000 EUR 1672 1563 2750 6935 Käyttökate, % liikevaihdosta 17,2 % 15,3

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Oppitunnin sisältö Tuloslaskelma Mikä on tuloslaskelma?

Lisätiedot

Harjoitustehtävät 6: mallivastaukset

Harjoitustehtävät 6: mallivastaukset Harjoitustehtävät 6: mallivastaukset Niku Määttänen & Timo Autio Makrotaloustiede 31C00200, talvi 2018 1. Maat X ja Y ovat muuten identtisiä joustavan valuuttakurssin avotalouksia, mutta maan X keskuspankki

Lisätiedot

Solvenssi II:n markkinaehtoinen vastuuvelka

Solvenssi II:n markkinaehtoinen vastuuvelka Solvenssi II:n markkinaehtoinen vastuuvelka Mikä on riskitön korko ja pääoman tuottovaatimus Suomen Aktuaariyhdistys 13.10.2008 Pasi Laaksonen Yleistä Mikäli vastuuvelka on ei-suojattavissa (non-hedgeable)

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2015 7 12/2014 1 12/2015 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 10 223 9 751 27 442 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 266 1 959 6 471 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 30.6.2017 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2017 1-6/2016 1-12/2016 Liikevaihto, 1000 EUR 11 561 10 370 20 113 Käyttökate, 1000 EUR 2024 1078 2750 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

RAHASTOYHTIÖN TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT

RAHASTOYHTIÖN TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT 524 N:o 151 Liite I RAHASTOYHTIÖN TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT TULOSLASKELMA Palkkiotuotot Hallinnointipalkkiot - Hallinnointipalkkioiden palautukset Merkintäpalkkiot Lunastuspalkkiot palkkiot Tuotot

Lisätiedot

Osakkeen arvonmääritys. Onnistunut sijoituspäätös

Osakkeen arvonmääritys. Onnistunut sijoituspäätös Osakkeen arvonmääritys Onnistunut sijoituspäätös Teos pohjautuu osittain aiemmin useana painoksena nimillä Yrityksen arvonmääritys ja Uusi yrityksen arvonmääritys ilmestyneeseen teokseen. Copyright 2012

Lisätiedot

Kuluttajan teoriaa tähän asti. Luento 6. Hyötyfunktion ja indifferenssikäyrien yhteys. Kuluttajan hyöty. Laajennuksia. Kuluttajan ylijäämä

Kuluttajan teoriaa tähän asti. Luento 6. Hyötyfunktion ja indifferenssikäyrien yhteys. Kuluttajan hyöty. Laajennuksia. Kuluttajan ylijäämä Kuluttajan teoriaa tähän asti Valintojen tekemistä niukkuuden vallitessa - Tavoitteen optimointia rajoitteella Luento 6 Kuluttajan ylijäämä 8.2.2010 Budjettirajoite (, ) hyödykeavaruudessa - Kulutus =

Lisätiedot

Moduuli 7 Talouden hallinta

Moduuli 7 Talouden hallinta 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 7 Talouden hallinta Osa 3 Talouden suunnittelu ja ennusteet Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan sen laatija,

Lisätiedot

Puolivuosikatsaus

Puolivuosikatsaus Puolivuosikatsaus 1.1 30.6. 2017 Avainluvut 4-6/2017 4-6/2016 Muutos% 1-6/2017 1-6/2016 Muutos% 1-12/2016 Liikevaihto, MEUR 196,0 192,4 1,9 % 352,6 350,6 0,6 % 775,8 Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Marraskuu 2015

Markkinakatsaus. Marraskuu 2015 Markkinakatsaus Marraskuu 2015 Talouskehitys EK:n suhdannebarometrin mukaan Suomessa teollisuuden tilauksiin odotetaan hienoista piristymistä loppuvuonna Saksan talouden luottamusta kuvaava IFO-indeksi

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 1. Prosenttilaskentaa Korkolaskentaa Lukujonot: aritmeettinen ja geometrinen

Talousmatematiikan perusteet: Luento 1. Prosenttilaskentaa Korkolaskentaa Lukujonot: aritmeettinen ja geometrinen Talousmatematiikan perusteet: Luento 1 Prosenttilaskentaa Korkolaskentaa Lukujonot: aritmeettinen ja geometrinen Luennon sisältö Prosenttilaskennan kertausta Korkolaskentaa Käsitteitä Koron lisäys kerran

Lisätiedot

Metsätalouden erityispiirteistä ja kannattavuuden mittaamisesta, II ilta

Metsätalouden erityispiirteistä ja kannattavuuden mittaamisesta, II ilta Metsänomistajan talouskoulu/martti Linna 1 Metsätalouden erityispiirteistä ja kannattavuuden mittaamisesta, II ilta Ohjelma Viisi syytä osata korkolaskennan perusteet. Ajan merkitys metsätaloudessa. Esimerkkilaskelmia

Lisätiedot

Q Puolivuosikatsaus

Q Puolivuosikatsaus Q2 1.1. 30.6.2018 Puolivuosikatsaus Avainluvut 4-6/2018 4-6/2017 Muutos% 1-6/2018 1-6/2017 Muutos% 1-12/2017 Liikevaihto, MEUR 217,7 196,0 11,0 % 391,3 352,6 11,0 % 796,5 Vertailukelpoisten myymälöiden

Lisätiedot

KIRJANPITO 22C Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma

KIRJANPITO 22C Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma KIRJANPITO 22C00100 Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma TILIKAUDEN TILINPÄÄTÖS Tilinpäätös laaditaan suoriteperusteella: Yleiset tilinpäätös periaatteet (KPL 3:3 ): Tilikaudelle kuuluvat

Lisätiedot

PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle

PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle PIENYRITYKSEN KULULAJIKOHTAINEN TULOSLASKELMA 1. LIIKEVAIHTO 2. Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden varastojen muutos 3. Valmistus omaan käyttöön 4. Liiketoiminnan

Lisätiedot

Johdannaisanalyysi. Contingent Claims Analysis Juha Leino S ysteemianalyysin. Laboratorio

Johdannaisanalyysi. Contingent Claims Analysis Juha Leino S ysteemianalyysin. Laboratorio Johdannaisanalyysi Contingent Claims Analysis Juha Leino 11.10.2000 Optimointiopin seminaari - Syksy 2000 / 1 Oletukset Yritys tuottaa tuotetta, jonka hinta on x x noudattaa geometrista Brownin liikettä

Lisätiedot

DANSKE BANK INDEKSIOBLIGAATIO 1066A: INDEKSIOBLIGAATIO MAAILMA - MALTILLINEN - Tilannekatsaus ISIN: FI

DANSKE BANK INDEKSIOBLIGAATIO 1066A: INDEKSIOBLIGAATIO MAAILMA - MALTILLINEN - Tilannekatsaus ISIN: FI Tuotteen yleiset ehdot Sijoitusstrategia Pääomaturva Danske Bank Indeksiobligaatio Maailma III -sijoitusobligaatioon sijoittava hyötyy Yhdysvaltojen, Euroopan, Aasian ja Tyynenmeren alueen osakemarkkinoita

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2004 Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty kauppa- ja teollisuusministeriön esittelystä,

Lisätiedot

Suojaa ja tuottoa laskevilla markkinoilla. Johannes Ankelo Arvopaperi Aamuseminaari

Suojaa ja tuottoa laskevilla markkinoilla. Johannes Ankelo Arvopaperi Aamuseminaari Suojaa ja tuottoa laskevilla markkinoilla Commerzbank AG Saksan toiseksi suurin pankki Euroopan johtavia strukturoitujen tuotteiden liikkeellelaskijoita Yli 50 erilaista tuotetyyppiä listattuna Saksan

Lisätiedot

Korkomarkkinoiden erityispiirteet

Korkomarkkinoiden erityispiirteet Korkomarkkinoiden erityispiirteet - markkinoiden hinnoittelema talouskehitys / trading korkomarkkinoilla www.operandi.fi Rahoitusriskien hallinnan asiantuntijayritys esityksen rakenne I. peruskäsitteitä

Lisätiedot

KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT

KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT Aatteellisen yhteisön ja säätiön tuloslaskelma laaditaan seuraavan kaavan mukaan: Varsinainen toiminta a) Henkilöstökulut

Lisätiedot

Kulutus. Kulutus. Antti Ripatti. Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki Antti Ripatti (HECER) Kulutus

Kulutus. Kulutus. Antti Ripatti. Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki Antti Ripatti (HECER) Kulutus Kulutus Antti Ripatti Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki 13.11.2013 Antti Ripatti (HECER) Kulutus 13.11.2013 1 / 11 Indifferenssikäyrät ja kuluttajan teoria Tarkastellaan edustavaa kotitaloutta.

Lisätiedot

PUOLIVUOSIKATSAUS

PUOLIVUOSIKATSAUS PUOLIVUOSIKATSAUS 1.1. 30.6.2016 Avainluvut 4-6/2016 4-6/2015 Muutos% 1-6/2016 1-6/2015 Muutos% 1-12/2015 Liikevaihto, MEUR 192,4 182,5 5,4% 350,6 335,8 4,4% 755,3 Vertailukelpoisten myymälöiden 2,5 1,5-0,6

Lisätiedot

KONSERNIN TUNNUSLUVUT

KONSERNIN TUNNUSLUVUT KONSERNIN TUNNUSLUVUT 2011 2010 2009 Liikevaihto milj. euroa 524,8 487,9 407,3 Liikevoitto " 34,4 32,6 15,6 (% liikevaihdosta) % 6,6 6,7 3,8 Rahoitusnetto milj. euroa -4,9-3,1-6,6 (% liikevaihdosta) %

Lisätiedot

TALOUDELLISIA TIETOJA AJANJAKSOLTA

TALOUDELLISIA TIETOJA AJANJAKSOLTA Oy 30.6.2014 TALOUDELLISIA TIETOJA AJANJAKSOLTA 1.1.2014-30.6.2014 Tämä katsaus ei täytä First North -sääntöjen asettamia vaatimuksia puolivuotiskatsaukselle TULOSLASKELMA 01.01.2014-30.6.2014 01.01.-30.06.2014

Lisätiedot

DANSKE BANK INDEKSIOBLIGAATIO 1066A: INDEKSIOBLIGAATIO MAAILMA - MALTILLINEN - Tilannekatsaus ISIN: FI

DANSKE BANK INDEKSIOBLIGAATIO 1066A: INDEKSIOBLIGAATIO MAAILMA - MALTILLINEN - Tilannekatsaus ISIN: FI Tuotteen yleiset ehdot Sijoitusstrategia Pääomaturva Danske Bank Indeksiobligaatio Maailma III -sijoitusobligaatioon sijoittava hyötyy Yhdysvaltojen, Euroopan, Aasian ja Tyynenmeren alueen osakemarkkinoita

Lisätiedot

Kirjanpito ja laskentatoimi A-osa

Kirjanpito ja laskentatoimi A-osa 1. Arvon määritys a) Mitkä tekijät vaikuttavat osto- ja myyntioptioiden arvoon ja miten? b) Yrityksen osingon oletetaan olevan ensi vuonna 3 euroa per osake ja osinkojen uskotaan kasvavan 6 % vuosivauhtia.

Lisätiedot

Lainaaminen, säästäminen ja pankit. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki

Lainaaminen, säästäminen ja pankit. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Lainaaminen, säästäminen ja pankit Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Johdanto Viimeksi hyödyke- ja työmarkkinat milloin markkinat onnistuvat, milloin epäonnistuvat Tänään lainaaminen, säästäminen,

Lisätiedot

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä

Lisätiedot

Lainaaminen, säästäminen ja pankit. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki

Lainaaminen, säästäminen ja pankit. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Lainaaminen, säästäminen ja pankit Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Johdanto Viimeksi hyödyke- ja työmarkkinat Tänään lainaaminen, säästäminen, investoinnit rahoitusmarkkinat ja pankit Tästä eteenpäin

Lisätiedot

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 Tehtävä 1. Oikea vastaus: C Voitto maksimoidaan, kun MR=MC. Kyseisellä myyntimäärällä Q(m) voittomarginaali yhden tuotteen

Lisätiedot

Päiväkohtaista vipua Bull & Bear -sertifikaateilla

Päiväkohtaista vipua Bull & Bear -sertifikaateilla Päiväkohtaista vipua Bull & Bear -sertifikaateilla Matias Juslin Equity Derivatives Public Distribution 21. marraskuuta 2013 Bull & Bear -sertifikaatit: Johdanto Pörssissä treidattu sertifikaatti, jolla

Lisätiedot

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (yh11)

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (yh11) TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset Tilikauden tulos

Lisätiedot

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (Yh13)

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (Yh13) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet 1000 Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet 1100 Maa- ja vesialueet 1110 Rakennukset ja rakennelmat 1120 Koneet ja kalusto Sijoitukset 1200

Lisätiedot

Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen

Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen Seppo Ikäheimo Tehtävä 1 Marraskuu Oy:n tilinpäätöksen laadinta Laadi seuraavista 1.-31.11 välillä toteutuneista liiketapahtumista tuloslaskelma

Lisätiedot

YHTEISMETSÄ SIJOITUSKOHTEENA

YHTEISMETSÄ SIJOITUSKOHTEENA YHTEISMETSÄ SIJOITUSKOHTEENA L A P I N Y H T E I S M E T S Ä J U K K A A U L A www.lapinyhteismetsa.fi KANNATTAAKO METSIIN SIJOITTAA Metsäsijoittaminen on maltilliselle sijoittajalle kiinnostava vaihtoehto.

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2011-31.12.2011 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT Liite puolivuosikatsaus 1.1. 30.6.2018 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2018 1-6/2017 1-12/2017 Liikevaihto, 1000 EUR 17 962 11 561 25 038 Käyttökate, 1000 EUR 4 358 2 024 5 230 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Nykyarvo ja investoinnit, L14

Nykyarvo ja investoinnit, L14 Nykyarvo ja investoinnit, L14 netto netto 1 Tarkastellaan tulovirtaa, joka kestää n jakson ajana, ja jossa jakson j lopussa kassaan tulee tulo k j. k 1 k 2 k 3 k 4 k 5 k 6... k n netto 0 1 2 3 4 5 6...

Lisätiedot

Harjoitust. Harjoitusten sisältö

Harjoitust. Harjoitusten sisältö Harjoitust yö Harjoitusten sisältö Investoinnin kannattavuus Vapaat rahavirrat ja tuottovaade Tilinpäätösanalyysi SWOT-analyysi Yrityksen tulevaisuus Investoinnin kannattavuus Tilinpäätösanalyysi

Lisätiedot

Aamuseminaari 9.4.2008

Aamuseminaari 9.4.2008 Aamuseminaari 9.4.2008 Rahastouutuuksia alkuvuonna Nordea Absoluuttisen Tuoton Salkku Rahastojen rahasto, joka yhdistää Nordean absoluuttisen tuoton strategioita Positiivista tuottoa ja hajautusta salkkuun

Lisätiedot

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Tilinpäätös Emoyhtiön tuloslaskelma Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Milj. Liite 1. 1. 31. 12. 2012 1. 1. 31. 12. 2011 Liikevaihto 1 12,5 8,9 Liiketoiminnan muut tuotot 2 4,6 3,6 Materiaalit ja palvelut 3

Lisätiedot

Prosentti- ja korkolaskut 1

Prosentti- ja korkolaskut 1 Prosentti- ja korkolaskut 1 Prosentti on sadasosa jostakin, kuten sentti eurosta ja senttimetri metristä. Yksi ruutu on 1 prosentti koko neliöstä, eli 1% Kuinka monta prosenttia on vihreitä ruutuja neliöstä?

Lisätiedot

LASKENTATOIMEN JA RAHOITUKSEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT

LASKENTATOIMEN JA RAHOITUKSEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT LASKENTATOIMEN JA RAHOITUKSEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT 1. Yrityksen sidosryhmät 1. Mitä tarkoittaa yrityksen sidosryhmä? Luettele niin monta sidosryhmää kuin muistat. 2. Ketkä käyttävät ylintä päätösvaltaa osakeyhtiössä?

Lisätiedot

6. laskuharjoitusten vastaukset (viikot 10 11)

6. laskuharjoitusten vastaukset (viikot 10 11) 6. laskuharjoitusten vastaukset (viikot 10 11) 1. a) Sivun 102 hypergeometrisen jakauman määritelmästä saadaan µ µ 13 39 13! 13 12 11 10 9 µ 0! 8! 1! 2 2! 2 1 0 49 48! 47!! 14440 120 31187200 120 1287

Lisätiedot

Tilinpäätöstiedote

Tilinpäätöstiedote Q4 1.1.2016 31.12.2016 Tilinpäätöstiedote Avainluvut 10-12/2016 10-12/2015 Muutos% 1-12/2016 1-12/2015 Muutos% Liikevaihto, MEUR 238,1 231,7 2,8 % 775,8 755,3 2,7 % Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt

OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt Voimassa 24.9.2014 alkaen. OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori (jäljempänä sijoituskori) tarjoaa valmiin,

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 12. Lineaarinen optimointitehtävä Graafinen ratkaisu Ratkaisu Excel Solverilla

Talousmatematiikan perusteet: Luento 12. Lineaarinen optimointitehtävä Graafinen ratkaisu Ratkaisu Excel Solverilla Talousmatematiikan perusteet: Luento 12 Lineaarinen optimointitehtävä Graafinen ratkaisu Ratkaisu Excel Solverilla Esimerkki Esim. Yritys tekee kahta elintarviketeollisuuden käyttämää puolivalmistetta,

Lisätiedot

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj Tuloslaskelma ja tase

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj Tuloslaskelma ja tase Tuloslaskelma ja tase 30.6.2018 BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-30.6.2018 1.1.-30.6.2017 1.1.-31.12.2017 Liiketoiminnan muut tuotot * 2 237 121,94 13 879,38 20 466,26 Materiaalit

Lisätiedot

YH Asteri yhdistys YH14

YH Asteri yhdistys YH14 TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet Sijoitukset VAIHTUVAT VASTAAVAT Vaihto-omaisuus Pitkäaikaiset Myyntisaamiset pitkäaik. Muut pitkäaikaiset saamiset Lyhytaikaiset

Lisätiedot

Nordnetin luottowebinaari

Nordnetin luottowebinaari Nordnetin luottowebinaari Tervetuloa webinaariin! Webinaarissa opit käyttämään luottoa kaupankäynnissä. Lisää ostovoimaa luotolla, käytä salkkuasi luoton vakuutena ja paranna tuottomahdollisuuksia. Webinaarissa

Lisätiedot

Vakuutuskuori vai sijoitusrahasto. Vesa Korpela lakiasiain johtaja

Vakuutuskuori vai sijoitusrahasto. Vesa Korpela lakiasiain johtaja Vakuutuskuori vai sijoitusrahasto Vesa Korpela lakiasiain johtaja Välillinen sijoittaminen verotuksessa Sijoituskohde Vakuutusyhtiö Sijoitusrahasto Sijoituskohde Sijoituskohde Välillinen sijoittaminen

Lisätiedot