Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 62/2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma 2008-2010. Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 62/2008"

Transkriptio

1 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 62/2008 gg

2

3 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 62/2008 Tiehallinto Helsinki2008

4 Verkkojulkaisu pdf ( ISSN TIEH v Helsinki 2008 TIEHALLINTO Keskushallinto Opastinsilta 12 A PL HELSINKI Puhelin

5 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma Helsinki Tiehallinto, Keskushallinto. Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 62/2008, 17 s. + liitt. 5 s. ISSN , TIEH v. Asiasanat: asiakkaat, julkiset palvelut, palvelutaso, puhelimet, tienkäyttäjät, kehittäminen Aiheluokka: 01 TIIVISTELMÄ Tiehallinnon johtoryhmä hyväksyi kokouksessaan seuraavat tavoitettavuuden tavoitetilan linjaukset: - asiakkaille tarjotaan palvelutavoitettavuutta ja arvoverkoston toimijoille henkilötavoitettavuutta - tavoitettavuus turvataan virka-aikana sekä erikseen selvitettävien palveluiden ja asiakkaiden osalta mahdollisesti laajemminkin - asiakas saa asiansa kerralla kuntoon tai vireille. Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelmalla varmistetaan toimintamallien kehittäminen ja käyttöönotto niin, että Tiehallinnon tavoitettavuus turvataan asiakkaille ja arvoverkoston toimijoille johtoryhmän linjausten ja niiden pohjalta tarkennettujen toimintaperiaatteiden mukaisesti. Lisäksi varmistetaan, että asiakkaat ja arvoverkosto ovat tietoisia tavasta, jolla olla yhteydessä Tiehallintoon sekä luodaan edellytykset sille, että uutta toimintamallilla tukevat tiedot ja järjestelmät ovat kunnossa. Kehittämisprojektit on koottu viideksi kehittämisen osakokonaisuudeksi: 1 Yhteyspalvelut tavoitetilassa 2 Toimintamallien tarkentaminen ja ohjeistus 3 Puheluiden hallinta 4 Tukipalvelut 5 Muutoksen ja riskien hallinta Tavoitettavuuden parantamiseen liittyvää kehittämistä on jo käynnissä tai käynnistymässä useammassa projektissa. Tässä kehittämisohjelmassa on pyritty kuvaamaan kehittämistarve kokonaisuutena ja tunnistamaan liittymät käynnissä oleviin projekteihin. Kehittämisohjelman toimenpiteet toteutetaan pääosin v ja niiden edellyttämät kustannukset sisältyvät jo ASTA2010 tai erakenteet -kehittämisohjelmiin. Palveluiden laajentamisen ylläpitokustannukset huomioidaan keskitettyjen palveluiden budjeteissa v 2009 alkaen. Toimintaympäristön muutosten, kuten väylävirasto- ja aluehallintouudistukset, aiheuttamat epävarmuustekijät on otettu huomioon toimenpiteiden ajoituksessa ja/tai laajuudessa ja niistä tullaan päättämään myöhemmin erikseen.

6

7 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma Sisältö 1 TAUSTAA 7 2 NYKYTILAN KUVAUS 8 3 TAVOITETTAVUUDEN TAVOITETILA JA KEHITTÄMISTARPEET 10 4 KEHITTÄMISOHJELMAN TAVOITTEET 12 5 KEHITTÄMISPROJEKTIT Yhteyspalvelut tavoitetilassa Toimintamallien tarkentaminen ja ohjeistus Puheluiden hallinta Tukipalvelut Muutoksen ja riskien hallinta 14 6 KEHITTÄMISOHJELMAN HALLINTA 15 7 AIKATAULU JA RESURSSIT 16 8 LIITTEET 17

8

9 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma TAUSTAA 1 TAUSTAA Tiehallinnossa on tehty useita erillisiä päätöksiä ja kirjauksia, joissa tavoitettavuuden tavoitetilaa on sivuttu periaatteellisella, toiminnallisella tai teknisellä tasolla. Konkreettiset toimenpiteet ovat kuitenkin jääneet osittain toteutumatta ja asiaa ei ole hahmotettu kokonaisuutena. Lisäksi esiin on noussut useita uusia ratkaistavia kysymyksiä, mm eduskunnan oikeusasiamiehen päätös julkisen hallinnon yritysnumeroiden maksuttomuudesta. Toimintaympäristömme muuttuessa monimutkaisemmaksi myös asiakkaidemme vaatimukset kasvavat. Asiakkaat haluavat entistä parempia palveluita ja niiden saavutettavuutta jopa ympäri vuorokauden. Palveluiden oikea laatu ja tavoitettavuus ovat näin nousseet keskeiseksi kysymykseksi. Tavoitettavuus on keskeinen osa Tiehallinnon imagoa ja sidosryhmiemme mielikuvaa siitä, millainen organisaatio olemme. Kysymys on ennen kaikkea yhtenäisen toimintatavan muodostamisesta ja sopimisesta niin puhelinpalveluille kuin sähköisille palveluillekin. Toimintatapamme voi merkitä jossakin tapauksessa myös nykyisen palvelutason tietoista alentamista. Tavoitettavuuden tavoitetila projekti muodostettiin syksyllä Projektissa on tähän mennessä tehty nykytilaselvitys, jonka pohjalta on muodostettu Tiehallinnon johtoryhmän maaliskuussa 2008 hyväksymät päälinjaukset Tiehallinnon tavoitettavuuden tavoitetilasta: - asiakkaille tarjotaan palvelutavoitettavuutta ja arvoverkoston toimijoille henkilötavoitettavuutta - tavoitettavuus turvataan virka-aikana sekä erikseen selvitettävien palveluiden ja asiakkaiden osalta mahdollisesti laajemminkin - asiakas saa asiansa kerralla kuntoon tai vireille Yhteydenottoihin liittyviä toimintaperiaatteiksi on sovittu: - peruspalveluasiakkaiden yhteydenotot ohjataan valtakunnallisiin palvelunumeroihin - arvoverkoston (toimeksiantajat, yhteistyökumppanit ja palveluntuottajat) yhteydenotot ohjataan virka-aikana suoraan asiantuntijoille - asiantuntijoiden ollessa estyneitä vastaamaan (loma, kokous yms.) puhelut ohjataan henkilökohtaiseen vastaajaan tai asiakaspalvelukeskukseen - joillekin asiakkaille ja arvoverkoston toimijoille voidaan tarjota omaa yhteydenottokanavaa tai poikkeavaa palveluaikaa (erillispäätös, jolla varmistetaan myös sisäinen tavoitettavuus) Projektissa on lisäksi tunnistettu joukko kehittämiskohteita, jotka tukevat hyväksyttyjen päälinjausten toteutumista.

10 8 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma NYKYTILAN KUVAUS 2 NYKYTILAN KUVAUS Pöytäpuhelimista luopumispäätös ja siirtyminen kokonaan kännyköiden käyttöön oli asia, joka käynnisti tarpeen määritellä ensin tahtotilan, miten Tiehallinto organisaationa haluaa olla asiakkaidensa ja arvoverkoston toimijoidensa tavoitettavissa. Puhelunhallinnan ohjausryhmä teki syksyllä 2007 päätöksen, että lankapuhelimista luopumisessa ei edetä ennen kuin tavoitetila saadaan määriteltyä. Tavoitetilan määrittelytyö käynnistettiin nykytilaselvityksellä, jonka lähtökohtana oli selvittää, miten Tiehallinnossa toimitaan, kun tavoitettavuutta tarkastellaan puhelimessa asioinnin näkökulmasta. Nykytilaselvityksestä on laadittu erillinen julkaisu (Tiehallinnon tavoitettavuuden nykytilaselvitys TIEH v). Nykytilaselvityksessä läpikäytiin seuraavat kokonaisuudet: - Asiakaspalvelu - Vaihteenhoitopalvelu ja asiakaspalvelukeskus (APK) - Puhelumäärät (saapuvat ja soitetut puhelut) - Puhelintekniikka ja puhelinkustannukset - Tiehallinnon henkilöstön näkemykset nykytilasta kyselyn pohjalta - Arvoverkon näkemykset strategisen sidosryhmätutkimuksen pohjalta - Lainsäädännön vaatimukset ja Tiehallinnon aiemmat linjaukset. Vaihteenhoitopalvelujen tilaa selvitettiin haastattelemalla vaihteessa työskenteleviä. Asiakaspalvelukeskuksen, liikennekeskuksen, Tienkäyttäjän linjan, urakoitsijalinjan sekä viranomaislinjan osalta selvitettiin puhelumääriä. Lisäksi tutkittiin Asiakaspalvelukeskuksen tiemestaripilotin kokemuksia. Tiehallinnon henkilöstön näkemyksiä nykytilasta kartoitettiin kyselyllä, joka toteutettiin tammikuussa 2008 viidessä tulosyksikössä: Turun, Hämeen, Kaakkois-Suomen ja Lapin tiepiireissä sekä Keskushallinnon Asiantuntijapalveluissa. Joka tulosyksiköstä erityyppisissä tehtävissä työskentelevää tiehallintolaista seurasi viikon ajan puhelinliikennettään ja sen pohjalta vastasi annettuihin kysymyksiin. Vastauksia saatiin 52 kappaletta. Arvoverkoston tyytyväisyyttä Tiehallinnon toimintaan tutkitaan joka toinen vuosi tehtävällä strategisella sidosryhmätutkimuksella. Vuoden 2007 tutkimukseen lisättiin kysymys, jolla saatiin arvoverkoston näkemys tiehallintolaisten tavoitettavuudesta. ASIAKAS ARVOVERKOSTON TOIMIJA APK LK VAIHDE ASIAN ASIAN- ASIAN TUNTIJA TUNTIJA TUNTIJA Kuva 1 Tavoitettavuuden nykytila.

11 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma NYKYTILAN KUVAUS Tehtyjen selvitysten ja haastattelujen pohjalta keskeisimmät ongelmat Tiehallinnon puhelintavoitettavuudessa ovat: Tiehallinnossa ei ole yhtenäistä tavoitettavuuden toimintatapaa vaan nykytila perustuu pitkälti henkilökohtaiseen tavoitettavuuteen, jota voisi paremminkin luonnehtia 24/7 -häiriökulttuuriksi (kuva 1). Toimintamallit puuttuvat niin ulkoisesta kuin sisäisestä tavoitettavuudesta. - puhelut menevät vääriin paikkoihin, asiakasta pomputellaan - asiantuntijoiden työ keskeytyy väärillä tai turhilla yhteydenotoilla - asiantuntijaa ei tavoiteta (kokous, loma) - vaihteella ei riittävästi tietoa Tiehallinnosta, sen palveluista eikä asiantuntijoiden vastuualueista ja tehtävistä Puhelinkustannusten todellinen seuranta on vaikeaa. - ei riittävästi oikeaa tietoa yhteydenottojen määristä, kustannuksista ja palvelutasosta - henkilökunta ei tiedä, miten soittotapa vaikuttaa puhelun hintaan Tiehallintotasoista puhelinteknistä määritystä ei ole. - osassa piireistä on luovuttu lankapuhelimista ja osassa ollaan luopumassa - puhelinvaihdeteknologia on vanhaa eikä sovellu nykyaikaiseen puhelinliikenteeseen Vaihteenhoitopalvelut eivät vastaa tavoiteltua asiakaspalvelutasoa. - palvelulle ei asetettu toiminnallisia tavoitteita - palvelun tuottajalla ei ole käytössä reaaliaikaista tietojärjestelmää (kalenteri- ja työajanseurantajärjestelmää).

12 10 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma TAVOITETTAVUUDEN TAVOITETILA JA KEHITTÄMISTARPEET 3 TAVOITETTAVUUDEN TAVOITETILA JA KEHITTÄMISTARPEET Tavoitettavuuden kehittämisen lähtökohtana ovat Tiehallinnon asiakaspalveluiden (yhteyspalvelut) tavoitetila ja sen linjaukset - asiakkaat saavat laadukkaat ja yhdenmukaiset palvelut, jotka tuotetaan tehokkaasti kunnon työkaluilla - palvelut ovat helposti saavutettavissa ja asiakas saa asiansa kerralla kuntoon tai vireille itsepalveluna verkossa tai henkilökohtaisena palveluna asiakaspalvelukeskuksessa sekä Tiehallinnon tavoitettavuuden tavoitetila ja sen linjaukset - asiakkaille tarjotaan palvelutavoitettavuutta ja arvoverkoston toimijoille henkilötavoitettavuutta - tavoitettavuus turvataan virka-aikana sekä erikseen selvitettävien palveluiden ja asiakkaiden osalta mahdollisesti laajemminkin - asiakas saa asiansa kerralla kuntoon tai vireille Muita kehittämisen lähtökohtia ovat ulkoisen toimintaympäristön muutoksista johtuvat sekä teknisen kehityksen mukanaan tuomat vaatimukset ja mahdollisuudet sekä nykytilan ongelmat. - Käytössä oleva vanhentunut puhelintekniikka edellyttää teknisiä muutoksia ja uudet puhelunhallintajärjestelmät mahdollistavat nykyisellään paljon uusia palveluita ja kustannussäästöjä. Samoin puhelinnumerointi on jäännettä tielaitosajalta. - asiakaspalvelun tehokkuutta pyritään parantamaan tuomalla asiakkaille hyvät sähköiset palvelut puhelinpalvelun rinnalle. - Eduskunnan oikeusasiamiehen (EOA) tekemät päätökset hallintolakiin perustuvasta asiakasneuvonnan maksuttomuudesta tulee myös osaltaan edellyttämään Tiehallinnolta toimenpiteitä mm. siirtymistä maksuttomien puhelinnumeroiden käyttöön. - Väylävirasto- ja aluehallintouudistusten vaikutukset asiakaspalveluun ei vielä ole tiedossa. Tavoitettavuuden tavoitetila, asiakkaat palvelutavoitettavuus virka-aikana ja itsepalvelu netissä 24/7 omaa yhteydenottokanava tai poikkeava palveluaika ASIAKAS peruspalvelut ASIAKAS erityistarve YAneuvonta ERIKUmuutokset LIITO itsepalvelu VAIHDE FIN S??? LK NETTI APK ERIKU NN asiakastietopalvelut ASIANTUNTIJAT Kuva 2 Asiakkaille tarjottavat tavoitettavuuspalvelut tavoitetilassa.

13 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma TAVOITETTAVUUDEN TAVOITETILA JA KEHITTÄMISTARPEET Tavoitetilassa asiakkaat hyödyntävät sähköisen asioinnin ja tietopalveluiden mahdollisuudet netissä. Tien kuntoon ja kunnossapitoon liittyvät asiakasyhteydenotot ohjataan Tienkäyttäjän linjan kautta Liikennekeskukseen. Muut asiakaspuhelut ohjataan Asiakaspalvelukeskukseen, jossa ne hoidetaan 80 %:sti. Puhelimessa asiakkaalle vastaa aina henkilö, ja hän saa asiansa kerralla kuntoon tai vireille. Asiakasta ei pompotella. Asiantuntijoille puheluita ohjautuu vain hallitusti. Tarjoamalla oikeat palvelut oikealla kanavalla saadaan yhteydenottojen määrät, kustannukset ja palvelutaso hallintaan. Arvoverkoston toimijoille tarjotaan omat sähköiset asiointi- ja tietopalvelut. Arvoverkoston puhelut ohjataan virka-aikana suoraan asiantuntijoille. Jos asiantuntija on estynyt vastaamaan (kokous, loma tms.), puhelut ohjataan henkilökohtaiseen vastaajaan, Asiakaspalvelukeskukseen tai kollegalle. Vastaajassa on aina viesti, joka kertoo milloin asiantuntija on tavoitettavissa ja että kiireellisissä asioissa soittaja voi odottaa puhelun yhdistymistä Asiakaspalvelukeskukseen. Puheluiden ohjauksesta eri tilanteissa päättää asiantuntija itse. Arvoverkoston toimijoille voidaan tarjota myös omia yhteydenottokanavia ja poikkeavia palveluaikoja. Tavoitettavuuden tavoitetila, arvoverkosto henkilötavoitettavuus virka-aikana ja itsepalvelu netissä 24/7 omaa yhteydenottokanava tai poikkeava palveluaika TOIMEKSIANTAJA, YHTEISTYÖKUMPPANI, PALVELUNTUOTTAJA peruspalvelut erityistarve ITSE- PALVELU NETTI SUORAT NUMEROT ASIANTUNTIJAT APK asiakastietopalvelut VIRANOMAI- LINJA LK URAKOITSIJA- LINJA Kuva 3 Arvoverkostolle tarjottavat tavoitettavuuspalvelut.

14 12 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma KEHITTÄMISOHJELMAN TAVOITTEET 4 KEHITTÄMISOHJELMAN TAVOITTEET Kehittämisohjelmalla varmistetaan uuden yhdenmukaisen toimintamallin kehittäminen ja käyttöönotto niin, että Tiehallinnon tavoitettavuus turvataan asiakkaille ja arvoverkoston toimijoille johtoryhmän linjausten ja niiden pohjalta tarkennettujen periaatteiden mukaisesti. Lisäksi varmistetaan, että asiakkaat ja arvoverkosto ovat tietoisia tavasta, jolla olla yhteydessä Tiehallintoon sekä luodaan edellytykset sille, että uutta toimintamallilla tukevat tiedot ja järjestelmät ovat kunnossa. Tavoitettavuuden parantamiseen liittyvää kehittämistä on jo käynnissä tai käynnistymässä useammassa projektissa. Oheisessa listassa on mainittu muutamia projekteja: - Asiakaspalveluiden palveluvisio (ASP -tosu 2008) - ASTA_2/tietopalvelut (ASTA2010 kehittämisohjelma) - Usein kysytyt kysymykset -sivuston uudistaminen ja ylläpidon toimintamallin kehittäminen (ASTA2010 kehittämisohjelma) - Luvat, sopimukset, avustukset ja vahingonkorvaukset - internetsivuston uudistaminen asiakaslähtöisemmäksi (ASTA2010 kehittämisohjelma) - Klaara - asiakaspalveluiden tiedonhallinta ja sähköinen asiointi (erakenteet) - Internetpalvelun kehittäminen (erakenteet) - Kriisiviestinnän uusi toimintamalli 5 KEHITTÄMISPROJEKTIT Tiehallinnon tavoitettavuuden näkökulmasta on kuitenkin tärkeää, että kehittäminen hahmotetaan kokonaisuutena ja liittymät käynnissä oleviin projekteihin tunnistetaan. Siksi tähän kehittämisohjelmaan on pyritty saamaan mukaan sekä jo käynnissä olevat että käynnistettävät kehittämishankkeet. Toimintaympäristön muutosten aiheuttamat epävarmuustekijät otetaan huomioon toimenpiteiden ajoituksessa ja/tai laajuudessa. Muun muassa seuraavista toimenpiteistä tehdään erillispäätökset myöhemmin: - Puhelinvaihteen sisäistäminen asiakaspalvelukeskukseen - Puheluiden hallintajärjestelmän kilpailutus. Nyt hyödynnetään ensimmäinen optiovuosi toukokuuhun Asiakaspalvelukeskuksen yhteydenottojen hallintajärjestelmän uusiminen. Käynnissä oleva puheluiden hallintajärjestelmän toiminnallisuuksilla toteutettua pilottia jatketaan toistaiseksi - Tiehallinnon internetsivujen uudistus. Toteutetaan vain sisällöllisiä muutoksia. - EOA:n päätös - toimenpiteet sovitaan väylävirasto- ja aluehallintotyön yhteydessä. Kehittämisprojektit on koottu viideksi kehittämisen osakokonaisuudeksi: 1. Yhteyspalvelut tavoitetilassa 2. Toimintamallien tarkentaminen ja ohjeistus 3. Puheluiden hallinta 4. Tukipalvelut 5. Muutoksen ja riskien hallinta

15 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma KEHITTÄMISPROJEKTIT 5.1 Yhteyspalvelut tavoitetilassa Ensimmäisessä vaiheessa tarkennetaan Tiehallinnon yhteyspalveluiden tavoitetila osana asiakaspalveluiden tavoitetilan määrittelyä. Yhteyspalveluilla tarkoitetaan kaikkien kanavien (internet, sähköposti, puhelin, faksi, posti) kautta tulleiden Tiehallinnon asiakkaiden yhteydenottojen hoitamista. Muita asiakaspalveluita ovat viranomais- ja tietopalvelut. Tavoitetilatyössä määritellään, mitä palveluita kenellekin asiakkaalle tuotetaan, miten ja millä kanavilla sekä millä laatutasolla (tavoitettavuuskaaviot). Tavoitetilaa vastaava tahtotila kirjataan myös Tiehallinnon palvelulupaukseen. Toisessa vaiheessa selvitetään erityistarveasiakkaiden sekä arvoverkoston toimijoiden tarpeet yhteyspalveluiden osalta. Tavoitteena on selittää, onko perusteltua laajentaa joillekin ryhmille tarjottua palvelua, esim. oma kanava tai laajennettu palveluaika. 5.2 Toimintamallien tarkentaminen ja ohjeistus Palveluiden tavoitetilaa vastaavat toimintamallit kuvataan eri asiakkaiden ja kanavien (puhelin, sähköposti, netti) osalta. Samoin kuvataan Tiehallinnon sisäinen tavoitettavuus osana kokonaisuutta, mm. kriisiviestinnän konkretisointi vaatii tarkentamista. Lisäksi kuvataan arvoverkoston ja asiantuntijan väliseen yhteydenpidon toimintamalli, jossa asiantuntija käyttää puhelinvastaajaa kertomaan, koska on tavoitettavissa ja huomioi APK:n varavastauspaikkana. Toimintamalleihin liittyvät ohjeistukset laaditaan ja sovitaan niiden ylläpidosta. Varmistetaan uusien toimintamallien käytäntöön vienti kouluttamalla ja viestimällä asioista sekä esimiestyöllä. Työ on jo käynnistynyt kesää 2008 koskevien toimintamallien ja ohjeiden laadinnalla ja sitä jatketaan tarkentamalla mahdollisesti talvikautta koskevilla muutoksilla. Vaihteen sisäistäminen asiakaspalvelukeskuksessa hoidettavaksi on päätetty siirtää (ei alkaen). Sen sijaan on tarkoitus laajentaa puhelunhallintajärjestelmän piiriin kuuluvien määrää sellaisilla henkilöillä, joille tehtäviensä takia tulee paljon asiakkaiden yhteydenottoja. Kun näiden henkilöiden puhelut saadaan järjestelmän avulla hallintaan, paranee myös tavoitettavuus, sillä esim. henkilön ollessa kokouksessa, voi hän kääntää puhelunsa asiakaspalvelukeskukseen hoidettaviksi. 5.3 Puheluiden hallinta Puheluiden hallinnan osalta selvitetään hyväksyttyjä toimintamalleja parhaiten tukevat päätelaitteet ottaen huomioon nykyiset hallintajärjestelmät sekä niiden uusimismahdollisuudet ja - tarpeet. Selvityksessä otetaan myös kantaa siihen, millä ehdoilla ja kuinka kattavasti pöytäpuhelimista mahdollisesti voidaan luopua. EOA:n päätös maksuttomasta yhteydenotosta kytkeytynee mahdolliseen numerouudistukseen ja se varaudutaan toteuttamaan joko yhdessä LVM:n tai ALKU - hankkeen kanssa.

16 14 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma KEHITTÄMISPROJEKTIT Puhelinliikenteen kustannusten seuranta käydään läpi Tiehallinnossa ja kirjauksille sekä raportoinnille annetaan yhtenäiset ohjeet. 5.4 Tukipalvelut Tavoitetilassa asiakaspalvelukeskuksen rooli korostuu erityisesti asiakkaiden yhteydenottojen hoidossa. Jotta asiakaspalvelukeskus pystyisi tarjoamaan laadukasta asiakaspalvelua tehokkaasti, tulee sillä olla käytössään toimintaa tukevat tietopalvelut. Asiakaspalvelukeskus tarvitsee käyttöönsä tietopalvelun joka tarjoaa tiedon asiantuntijoiden tehtävistä, tavoitettavuudesta reaaliajassa (kokoukset, lomat, sairaslomat) ja sijaisista sekä yhteystiedot. Tavoitetilassa tietopalvelut on toteutettu integraatioina perusjärjestelmiin. Ensimmäisessä vaiheessa tunnistetaan nopeat kehittämiskohteet kuten esimerkiksi henkilöstön tehtävä- ja yhteistietoluettelon jatkuvan ylläpidon toimintamalli. Lisäksi tulee selvittää miten voitaisiin korvata nykyinen sisäinen puhelinluettelon (Pulu), joka teknisesti on jo elinkaarensa lopussa ja vaatii erillisen ylläpidon. Sisäinen puhelinluettelo tulisi saada jokaisen tiehallintolaisen puhelimeen tai helppokäyttöiseksi palveluksi. Nykyisin Tiehallinnon sisältä soitetaan vaihteeseen jopa kymmeniä kertoja päivässä ja pyydetään yhdistämään talon sisäiseen numeroon. Tiehallinnon uudet tavoitettavuuden linjaukset tulee viestittää myös asiakkaille ja arvoverkostolle. Tehtävänä on määritellä miten Tiehallinnon yhteystiedot esitetään yhtenäisesti esimerkiksi internetissä (Tiehallinto, kunnat), puhelinluetteloissa, esitteissä, tiedotteissa sekä käyntikorteissa. Kun yhtenäisistä tavoista on sovittu, ohjeistetaan ja aikataulutetaan muutoksen läpivienti. 5.5 Muutoksen ja riskien hallinta Kehittämisprojektin läpiviennissä on ensisijassa kysymys yhteisen toimintatavan määrittelystä sekä sen käytäntöön viemisestä. Yhteiseen toimintatapaan sitoutuminen ja siitä viestiminen ymmärrettävästi niin omalle henkilöstölle kuin asiakkaillemme on erittäin tärkeää. Yhteisen toimintatavan perillemenoa on varmistettava esimiestyöllä sekä panostettava asiakasviestintään, jolla varmistetaan tieto asiakkaillemme siitä, miten Tiehallinto on tavoitettavissa. Toimintatapamuutokseen liittyy riskejä, joita pyritään hallitsemaan kattavalla seurannalla. Vaikutuksia seurataan esim. kyselyjen avulla (vaikutukset palvelutasoon ja asiakastyytyväisyyteen sekä sisäisten asiakkaiden tyytyväisyyteen). Toimintaympäristömme muutokset (Alku, virastouudistus jne.) tuonevat uusia ratkaistavia kysymyksiä esille. Muutoksia seurataan tiiviisti ja ne voivat myös myöhästyttää ao. projektin valmistumista, koska kehittämisohjelma sisältää sellaisia osioita, joita kannattanee toteuttaa vasta vuonna 2010.

17 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma KEHITTÄMISOHJELMAN HALLINTA 6 KEHITTÄMISOHJELMAN HALLINTA Kehittämisohjelman toteutuksesta vastaa projektiryhmä Pekka Lausti (pj), Maritta Polvinen, Sirkka Lahtinen, Mika Knuutila ja Marjatta Roimola (siht.). Kehittämisohjelman toteutusta ohjaamaan perustetaan ohjausryhmä, johon kuuluvat Lea Virtanen (pj), Seppo Toivonen, Anna Jokela, Matti Höyssä, Petri Rönneikkö, Paavo Kosunen ja Pekka Lausti (siht.). Ohjausryhmä huolehtii kehittämisohjelman strategisen tason ohjauksesta, muutosten ja riskien hallinnasta sekä yhteen sovittaa tavoitettavuuden kehittämisen muuhun Tiehallinnon kehittämiseen. Nykyinen puhelunhallinnan ohjausryhmä lopettaa toimintansa ja sen tehtävät liitetään osaksi Tavoitettavuus ohjausryhmän toimintaa. Kehittämisohjelman eri osa-alueiden kytkentöjen takia asioita käsitellään ja linjataan tarvittaessa myös muilla foorumeilla, esim. ASTA - ja erakenteet ohjausryhmissä ja tiedonhallinnan kehittämisen johtoryhmässä.

18 16 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma AIKATAULU JA RESURSSIT 7 AIKATAULU JA RESURSSIT Yhteyspalvelut tavoitetilassa palveluvisio palvelulupaus tavoitettavuuden laajentaminen Toimintamallien tarkentaminen ja ohjeistus kesäpilotti tm-pilotti toimintamallit ohjeet käyttäjien lisääminen koulutus käyttöönotto vaihe 2 Puheluiden hallinta suunnittelu laajentaminen vaihe 1 suunnittelu vaihe 1 toteutus vaihe 2 Tukipalvelut Muutoksen ja riskien hallinta tietopalvelut toteutus 1 toteutus 2 yhteystiedot vaikutukset, tyytyväisyys, viestiminen Kuva 4 Kehittämisohjelman aikataulu osakokonaisuuksittain. Taulukko 1 Osakokonaisuuksien vastuuhenkilöt ja arvioidut kustannukset vuosina [1000 ] VASTUU Yhteyspalvelut tavoitetilassa Virtanen Toimintamallien tarkentaminen ja ohjeistus Lausti Puheluiden hallinta Lausti Tukipalvelut Polvinen Muutoksen ja riskien hallinta Lausti YHTEENSÄ Projektit rahoitetaan osana Asta2010 ja erakenteet -kehittämisohjelmia sekä muita kehittämisprojekteja tai erillispäätöksin. Osaprojektien tehtävät vastuutetaan erikseen.

19 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma LIITTEET 8 LIITTEET Osaprojektien tarkemmat kuvaukset 1. Yhteyspalvelut tavoitetilassa 2. Toimintamallien tarkentaminen ja ohjeistus 3. Puheluiden hallinta 4. Tukipalvelut 5. Muutoksen ja riskien hallinta

20 Liite 1 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma LIITTEET Osaprojekti 1: Yhteyspalvelut tavoitetilassa (Virtanen) Lähtökohdat Nykytila ja kehittämistavoite Toteutus / vaiheet Keskeiset tulokset ja vaikutukset Organisointi Aikataulu Resurssit ja kustannukset Kehitysohjelman sisäiset riippuvuudet Asiakaspalveluiden tavoitetila/yhteyspalvelut, hyväksytty johtoryhmässä Tavoitettavuuden tavoitetila ja toimintaperiaatteet hyväksytty johtoryhmässä Nykytilaselvitys keväällä 2008 Määritellään Tiehallintotason tahtotilaa sille, miten kukin asiakasryhmä tavoittaa Tiehallinnon (kanavat, palvelutaso, toimintamallit) Vaihe1: Määritellään peruspalveluasiakkaille tarjottavan palvelun tavoitetila. Tarkennetaan tavoitetila Tiehallinnon palvelulupaukseen. Vaihe2: Selvitetään erityistarveasiakkaiden sekä arvoverkoston toimijoiden tarpeet yhteyspalveluiden osalta. Laaditaan perusteltu esitys joillekin ryhmille tarjottavan palvelutason muuttamisesta, esim. oma kanava tai laajennettu palveluaika. Tiedetään, mitä palvelutasoa tavoitellaan Ohjaa toiminnan kehittämistä, ei yli/alilaatua Mahdollistaa tahtotilan viestimisen asiakkaille ja arvoverkoston toimijoille Luo pohjan Tiehallinnon sisäisen tavoitettavuuden varmistamiselle, jotta annettu lupaus ulkoiseen tavoitettavuuteen kyetään turvaamaan Työ toteutetaan osana ASP -prosessin toimintasuunnitelmassa 2008 olevaa asiakaspalveluiden tavoitetila -työtä Työ käynnissä, mutta painottunut enemmän mittareiden pohdintaan. Yhteyspalveluiden palveluvisio ja sen perusteella tarkennettu palvelulupaus valmiit 2008 loppuun mennessä (vaihe 1). Vaihe 2 käynnistyy v keväällä ja päätöksiä eri ryhmien osalta voidaan tehdä sitä mukaan kuin tarpeet kirkastuvat ja päätökset on tehty Vaihe 1 Mittariryhmä: Kataja (pj), Lausti, Tolonen, Höyssä, E. Karjalainen, Hulkko, Virtanen arvio: Vaihe 2: Kataja, Kruth, NN arvio: Avainasiakastyö Tienkäyttäjän linjan kehittämisprojekti

21 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma Liite 2 LIITTEET Osaprojekti 2: Toimintamallien tarkentaminen ja ohjeistus (Lausti) Lähtökohdat Nykytila ja kehittämistavoite Toteutus / vaiheet Keskeiset tulokset ja vaikutukset Organisointi Aikataulu Resurssit ja kustannukset Kehitysohjelman sisäiset riippuvuudet Tavoitettavuuden tavoitetila, päälinjaukset ja toimintaperiaatteet on hyväksytty johtoryhmässä Nykytilaselvitys on tehty keväällä 2008 Palveluiden tavoitetilaa vastaavat toimintamallit kuvataan eri asiakkaiden, arvoverkoston ja kanavien (puhelin, sähköposti, netti) osalta. Samoin kuvataan Tiehallinnon sisäinen tavoitettavuus osana kokonaisuutta vaihe 1 Kuvataan yhteyden ottojen toimintamallit eri asiakkaiden ja arvoverokoston osalta. Samalla kerätään kokemuksia kesän toimintamallin onnistumisesta seuraavan kesän toimintamallin tarkistamista varten ja laaditaan toimintamalli talven yhteydenotoille. Kuvatut toimintamallit viedään käytäntöön (koulutus ja käyttöönotto) vaihe 2 Toimintaympäristön muutokset (ALKU ja LVM:n virastouudistus) tuonevat muutostarpeita yhteyden ottojen toimintamalleihin. Muutostarpeiden kuvaamiseen varaudutaan. Samalla kerätään kokemuksia kuvattujen toimintamallien toimivuudesta ja niitä päivitetään tarpeen mukaan. Tiehallinnossa on yhtenäinen toimintamalli, jonka asiakkaat tuntevat ja jota kaikki Tiehallinnossa noudattavat. Työ toteutetaan omana työnä. Työ on jo käynnissä (ohjeet kesän 2008 tavoitettavuuteen tehty sekä tiemestaripilotti). Toimintamallit on kuvattu keväällä Tämän jälkeen (vuonna 2009) tulevat kuvattujen toimintamallien koulutus ja käyttöönotto. Pekka Lausti (pj), Sirkka Lahtinen, Marjatta Roimola (siht.), ei ulkopuolisia menoja Osaprojekti 1 (yhteyspalvelu tavoitetilassa) Internetin uudistaminen

22 Liite 3 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma LIITTEET Osaprojekti 3: Puheluiden hallinta (Lausti) Lähtökohdat Nykytila ja kehittämistavoite Toteutus / vaiheet Keskeiset tulokset ja vaikutukset Organisointi Aikataulu Resurssit ja kustannukset Kehitysohjelman sisäiset riippuvuudet Tavoitettavuuden tavoitetila, päälinjaukset ja toimintaperiaatteet on hyväksytty johtoryhmässä Nykytilaselvitys on tehty keväällä 2008 Lankapuhelimista siirtyminen matkapuhelimiin on tehty kahdessa tiepiirissä. Puheluiden hallinnan osalta selvitetään hyväksyttyjä toimintamalleja parhaiten tukevat päätelaitteet ottaen huomioon nykyiset hallintajärjestelmät sekä niiden uusimismahdollisuudet ja - tarpeet. Selvityksessä otetaan myös kantaa siihen, millä ehdoilla ja kuinka kattavasti pöytäpuhelimista mahdollisesti voidaan luopua. Vaihe 1 Suunnitellaan ja laajennetaan APK:n palvelua nykyisellä puhelun hallintajärjestelmällä (optiovuosi käytössä) kattamaan muitakin ryhmiä kuin pilotoidut tiemestarit Vaihe 2 Selvitetään ja suunnitellaan uuden puhelinhallintajärjestelmän käyttöönotto huomioiden ALKU ja LVM:n virastouudistuksen mahdolliset vaikutukset sekä samalla ratkaistaan EOA:n päätöksen toimeenpano maksuttomasti yhteydenotosta. Lisäksi tähän kytkeytynee Tiehallinnon puhelinnumerouudistus. Tiehallinnon yhteydenotot saadaan nykyistä paremmin hallintaan ja käyttöönotettava tekniikka tukee yhteisesti sovittuja toimintamalleja. Työ toteutetaan omana työnä Työ on jo osittain käynnissä (tiemestaripilotti). Tiemestaripilotin kokemusten pohjalta yhteydenottojen hallintaan laajennetaan myös muihin ammattiryhmiin puhelun määrän perusteella Pekka Lausti (pj), Maritta Polvinen, Sirkka Lahtinen, Mika Knuutila (siht.). 2009: laajentaminen : puheluiden hallintajärjestelmä (erillispäätös) Tämän kehittämisohjelman osaprojektit 1 ja 2

23 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma Liite 4 LIITTEET Osaprojekti 4: Tukipalvelut (Polvinen) Lähtökohdat Nykytila ja kehittämistavoite Toteutus / vaiheet Tavoitettavuuden hallintaa tukevat työkalut ja yhteiset toimintatavat puuttuvat kokonaan. Tavoitteena on toteuttaa palveluita, joiden avulla tietoa asiantuntijoiden tehtäväalueista ja tavoitettavuudesta voidaan hallita (sisäisesti/ asiakasrajapinnassa) sekä sopia yhtenäisestä yhteystietojen esittämisestä asiakasrajapinnassa. Osaprojekti 1 Vaihe 1. Määritellään ensisijaisesti APK:n ja vaihteen käyttöön tuleva tietopalvelu, joka tarjoaa tiedon asiantuntijoiden tehtävistä, tavoitettavuudesta (kokoukset, lomat, sairaslomat) ja sijaisista sekä yhteystiedot. Tunnistetaan välittömästi toteutettavat muutokset (pikavoitot), joilla voidaan parantaa asiantuntijoiden tavoitettavuuden hallintaa (asiakkaat, APK, vaihde). Selvitetään tietopalvelun toteutusvaihtoehdot ja kustannukset. Vaihe 2. Toteutetaan tunnistetut nopeat muutokset kuten esimerkiksi päivitetään asiantuntijoiden tehtävälista (excel) ja vastuutetaan tiepiirit sen ylläpitoon. Tehostetaan Outlookin käyttöä, lisätään Soneran palveluiden käyttöä sekä henkilökohtaisen vastaajan käyttöä. Vaihe 3. Toteutetaan tietopalveluita (esim. uusi Pulu) pohjautuen eri tietojärjestelmistä (esim. Personec, ESS, Outlook) saataviin tietoihin. Osaprojekti 2. Määritellään miten Tiehallinnon yhteystiedot esitetään yhtenäisesti esimerkiksi internetissä (Tiehallinto, kunnat), puhelinluetteloissa ja esitteissä, tiedotteissa sekä käyntikorteissa. Laaditaan tarvittava ohjeistus ja viestintä asiasta. Keskeiset tulokset ja vaikutukset Asiakasyhteydenottojen hoito tehostuu ja laatu paranee. Asiakkaiden yhteydenotot ohjautuvat tavoitetilan mukaisiin palvelukanaviin. Organisointi Aikataulu Resurssit ja kustannukset Kehitysohjelman sisäiset riippuvuudet Osaprojekti 1, Vaihe 1 Toikka, Lahtinen, NN/ APK (oma työ) Vaihe 2 Toikka, Lahtinen, oma työ + järjestelmämuutokset Vaihe 3 arvio Osaprojekti 2 Jokela, Kruth, Polvinen (oma työ) Asiakaspalvelun infotuki ja erakenteet/ tietopalvelu -projektit Internetin uudistaminen

24 Liite 5 Tavoitettavuuden tavoitetilan kehittämisohjelma LIITTEET Osaprojekti 5: Muutoksen ja riskien hallinta (Lausti) Lähtökohdat Nykytila ja kehittämistavoite Toteutus / vaiheet Tiehallinnossa on tällä hetkellä monia erilaisia toimintatapoja yhteyden ottojen hallinnassa. Jotta olisi mahdollista tukea toimintatapaa nykyisellä tekniikalla, niin toimintatavat pitäisi olla yhtenäiset. Yhtenäiseen toimintatapaan siirtyminen merkitsee siis kattavaa sitoutumista. Kehittämisprojektin läpiviennissä on ensisijassa kysymys yhteisen toimintatavan määrittelystä sekä sen käytäntöön viemisestä. Toimintatapamuutoksen edistymistä sekä vaikutuksia seurataan esim. kyselyjen avulla (vaikutukset palvelutasoon ja asiakastyytyväisyyteen sekä sisäisten asiakkaiden tyytyväisyyteen). Kyselyn tuloksista tehdään tarvittavia johtopäätöksiä ja ohjaustoimenpiteitä. Keskeiset tulokset ja vaikutukset Organisointi Aikataulu Resurssit ja kustannukset Kehitysohjelman sisäiset riippuvuudet Yhtenäisen toimintatavan varmistaminen Tiehallinnossa, jolloin yhteyden ottojen hallinta tehostuu. Työ toteutetaan omana työnä. Tämä osaprojekti on käynnissä koko kehittämisohjelman toteutuksen ajan. Pekka Lausti (pj), Sirkka Lahtinen, Anu Kruth, Marjatta Roimola (siht.), ei ulkopuolisia menoja Tämän kehittämisohjelman osaprojektit ja niiden sisäiset riippuvuudet.

25

26 gg ISSN TIEH v

Tiehallinnon tavoitettavuuden nykytilaselvitys. Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 44/2008

Tiehallinnon tavoitettavuuden nykytilaselvitys. Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 44/2008 Tiehallinnon tavoitettavuuden nykytilaselvitys Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 44/2008 gg Tiehallinnon tavoitettavuuden nykytilaselvitys Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 44/2008 Tiehallinto Helsinki2008

Lisätiedot

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Hallinnon toimintatapojen digitalisointi

Lisätiedot

IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna. ja ITIL palveluiden kehittämisessä

IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna. ja ITIL palveluiden kehittämisessä IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna ja ITIL palveluiden kehittämisessä Case PRH Timo Junnonen Esityksen sisältö: 1. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) 2. PRH tietohallinto (PIT projekti)

Lisätiedot

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9. Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.2014 Sirpa Alitalo & Jaana Lappi, TEM Yritys-Suomen visio

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Ossi Korhonen 11.12.2014 ICT-muutostukiprojekteissa nyt mukana yhteensä 135 kuntaa ICT-muutostuki

Lisätiedot

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlin Systems Oy Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlinin palvelujen toimittaminen ja Asiakasratkaisuyksikön tehtäväkenttä Merlin Asiakasratkaisut

Lisätiedot

KUOPION STRATEGIA ASIAKASLÄHTÖISYYS

KUOPION STRATEGIA ASIAKASLÄHTÖISYYS KUOPION STRATEGIA 2020 - ASIAKASLÄHTÖISYYS Strateginen päämäärä: Kuopiossa on asiakaslähtöiset ja ennaltaehkäisyä painottavat palvelut. Asiakaslähtöisyyttä on kuntalaisten mukaanotto toiminnan ja palveluiden

Lisätiedot

Kehittämisprosessin vaihemalli. Pirkko Mäkinen Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus

Kehittämisprosessin vaihemalli. Pirkko Mäkinen Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus Kehittämisprosessin vaihemalli Pirkko Mäkinen 11.12.2017 Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus Kehittämisprosessin vaiheet 5. Arviointi 4. Toteutus 1. Päätös kehittämisestä 2. Analysointi 3. Suunnittelu

Lisätiedot

ELY-keskusten infrahankintojen kehittäminen. Jukka Karjalainen, Liikennevirasto Matti Hermunen, Työ- ja elinkeinoministeriö

ELY-keskusten infrahankintojen kehittäminen. Jukka Karjalainen, Liikennevirasto Matti Hermunen, Työ- ja elinkeinoministeriö ELY-keskusten infrahankintojen kehittäminen Jukka Karjalainen, Liikennevirasto Matti Hermunen, Työ- ja elinkeinoministeriö ELY-infrahankinnat ELY-Infrahankinnoilla tarkoitetaan Elinkeino-,Liikenne ja Ympäristökeskusten

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Hallituksen strategiaistunto 29.1. 2018 Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Sähköisen asioinnin ensisijaisuuden tavoitetila 2022 Tavoitetilassa 2022 Viranomaiset

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Puhelinpalvelu ja sähköinen asiointi. 26.5.2015 Piia Niemi Mustonen

Puhelinpalvelu ja sähköinen asiointi. 26.5.2015 Piia Niemi Mustonen Puhelinpalvelu ja sähköinen asiointi 26.5.2015 Piia Niemi Mustonen Espoon neuvolatoiminta Asiakkaat raskaana olevat naiset sekä alle kouluikäiset lapset perheineen Synnytykset 3523/vuosi (2013) n. 6600

Lisätiedot

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x JHS 171 ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 4 Palvelukuvaus -pohja Versio: 1.0 Julkaistu: 11.9.2009 Voimassaoloaika: Toistaiseksi PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio

Lisätiedot

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli 29.5.2006 Heikki Lunnas KuntaTIMEn keihäänkärjet 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2.

Lisätiedot

Kansallisten määritysten, toiminnan ja ATJ:n yhteensovittaminen. SosKanta-hanke, webcast-info Jaana Taina ja Kati Utriainen

Kansallisten määritysten, toiminnan ja ATJ:n yhteensovittaminen. SosKanta-hanke, webcast-info Jaana Taina ja Kati Utriainen Kansallisten määritysten, toiminnan ja ATJ:n yhteensovittaminen SosKanta-hanke, webcast-info 13.11.2018 Jaana Taina ja Kati Utriainen Sisältö Tavoite, määrittely- ja muutosprosessi Keskeiset muutokset

Lisätiedot

YritysSuomi verkko- ja puhelinpalvelun kehittäminen 15.11.2007

YritysSuomi verkko- ja puhelinpalvelun kehittäminen 15.11.2007 YritysSuomi verkko- ja puhelinpalvelun kehittäminen 15.11.2007 Jaana Lappi KTM, Elinkeino-osasto, TE-keskusryhmä 11/19/2007 1 YritysSuomi verkko- ja puhelinpalvelun kehittämisen lähtökohtana YritysSuomi

Lisätiedot

Raahen seutu Johanna Paananen

Raahen seutu Johanna Paananen Raahen seutu Johanna Paananen 1 Koulutuksen sisältö Vaihdepalvelu Läsnäolotiedot vaihteelle Loma- ja poissaolotiedot Kirjautuminen käyttöliittymiin 2 Vaihdepalvelu pähkinänkuoressa Sisäiset puhelut soitetaan

Lisätiedot

Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia. Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi

Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia. Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi Miksi asiakkuusstrategia? Asiakkuusstrategian lähtökohtina ovat hallitusohjelmassa esitetyt linjaukset sekä Hallintopolitiikan suuntaviivat

Lisätiedot

Keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen johtaminen ja organisointi - Case Varsinais-Suomen KomPAssi

Keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen johtaminen ja organisointi - Case Varsinais-Suomen KomPAssi Keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen johtaminen ja organisointi - Case Varsinais-Suomen KomPAssi 1 13.10.2017 Johanna Ritvanen Laatusuositus: Asiakas ja palveluohjaus keskiöön SUOSITUS 1 Asiakas- ja

Lisätiedot

Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita

Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita Koska tavoitesuunnittelu on oppimisprosessi, sitä tarkennetaan suunnittelun edetessä saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella Tavoitesuunnittelulla luodaan

Lisätiedot

Asiointi Sirpa Salminen

Asiointi Sirpa Salminen Asiointi 25.3.2013 Sirpa Salminen Asiointi Asiakas- ja toiminnanohjaus organisaation kokonaisvaltainen tapa toimia, jossa suunnataan kaupungin voimavaroja oikeisiin asiakkaisiin / palveluihin. yhtenäinen

Lisätiedot

ASPA214 ja miten palveluneuvojan työtä tuetaan. Suomi.fin kevätseminaari 15.5.2014

ASPA214 ja miten palveluneuvojan työtä tuetaan. Suomi.fin kevätseminaari 15.5.2014 ASPA214 ja miten palveluneuvojan työtä tuetaan Suomi.fin kevätseminaari 15.5.2014 Henkilökohtainen Sähköinen palvelu Käyntiasiointi Asiakaspalvelupisteet Asiakaspalvelut Asiantuntijapalvelu etäpalveluna

Lisätiedot

Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään?

Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään? Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään? Informaatio- ja tietoteknologiaoikeuden professori Tomi Voutilainen 1 Sähköinen hallinto Sähköiset palvelut ja tietojärjestelmät Palveluiden käyttäjät

Lisätiedot

Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu

Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu Muuta ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnosta ja digitalisaatiosta 26.8.2015 Maritta Korhonen Sisältö Vaiheistusasetus, luonnoksen esittely

Lisätiedot

<<PALVELUN NIMI>> Palvelukuvaus versio x.x

<<PALVELUN NIMI>> Palvelukuvaus versio x.x JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 5 Palvelukuvaus pohja Palvelukuvaus versio x.x 1/5 Sisällysluettelo 1 Johdanto...3 2 Termit ja lyhenteet...3

Lisätiedot

Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen

Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen KPMG Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen Riskienhallinta on keskeinen osa muutoshallintaa Henkilöstöriskien tunnistaminen ja merkitys muutoksen johtamisessa ADVISORY SERVICES Muutoksen

Lisätiedot

en käytä palvelua, en osaa sanoa (arvo: 3) jokseenkin mieltä (arvo: 1) (arvo: 2) 10,6% 13 28,5% 35 24,4% 30 11,4% 14 26,8% 33 17,9% 22 26,6% 98

en käytä palvelua, en osaa sanoa (arvo: 3) jokseenkin mieltä (arvo: 1) (arvo: 2) 10,6% 13 28,5% 35 24,4% 30 11,4% 14 26,8% 33 17,9% 22 26,6% 98 Hallinnon asiakaskysely vuonna esimiehille ja toimistohenkilökunnalle Kokonaisvastaajamäärä:. Strateginen ohjaus/prosessit Kysymykseen vastanneet: ) ) ) ) Kaupungin strategian siirtyminen kaupunkitasolta

Lisätiedot

Avaimet käytännön työlle

Avaimet käytännön työlle Asianhallinnan viitearkkitehtuuri Avaimet käytännön työlle 9.3.2016 Eira Isoniemi asianhallintapäällikkö Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Asianhallinta Asianhallinta tarkoittaa organisaation toimintaprosesseihin

Lisätiedot

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill Niemi, Petri. 2006. Kehittämishankkeen toteuttaminen peruskoulussa toimintatutkimuksellisen kehittämishankkeen kuvaus ja arviointi. Turun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan lisensiaatintutkimus.

Lisätiedot

Henkilöstöstrategia 2014-2018

Henkilöstöstrategia 2014-2018 Henkilöstöstrategia 2014-2018 Liite 2: Tausta-aineisto Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Sisältö 1. Perustehtävämme ja arvoperustamme 3 2. Henkilöstövisiomme 2018 ja strategiset tavoitteemme 4 3.

Lisätiedot

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Oma Elisa -palvelu Vaihderatkaisun hallinta Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin. Sovelluksessa saattaa olla toiminteita

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden perehdytys 2013

Luottamushenkilöiden perehdytys 2013 Luottamushenkilöiden perehdytys 2013 Kaupunginhallituksen toimiala Kaupunginjohtaja Juha Majalahti Hallinto- ja talousjohtaja Annu Kalliaisenaho Hallintopäällikkö Jarkko Luukkonen Kehittämispäällikkö Satu

Lisätiedot

Tulevaisuuden palvelusetelit

Tulevaisuuden palvelusetelit Tulevaisuuden palvelusetelit 16.8.2018 Palvelusetelit tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet Sotella tai ilman Asiakkaan valinnanvapauden lisääminen Kunnan roolin vieminen kohti järjestäjää monituottajamallin

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 31.3.2017 Digi arkeen neuvottelukunta Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Julkisen sektorin palvelukehityksen lähtökohdaksi

Lisätiedot

INFRA SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI. Teemu Perälä puh

INFRA SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI. Teemu Perälä puh INFRA 2010 -SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI Teemu Perälä teemu.perala@navico.fi puh.050-598 8405 8.1.2008 Taustaa ja lähtökohtia Sähköinen hankintamenettely on Tiehallinnossa käytössä täydessä laajuudessa vuoteen

Lisätiedot

Digipäivä, Hallintoryhmä. 25.8.2015 Sipoo

Digipäivä, Hallintoryhmä. 25.8.2015 Sipoo Digipäivä, Hallintoryhmä 25.8.2015 Sipoo NURMIJÄRVEN SÄHKÖINEN ASIOINTI 2 Tero Kulha Taustaa Sähköisestä arkistoinnista on puhuttu Nurmijärvellä kauan ja se ollut budjetissakin useampana vuonna. Nyt teema

Lisätiedot

Itsearviointi Osakokonaisuus 1: Raportointi ja ennakkoarviointi (IVA)

Itsearviointi Osakokonaisuus 1: Raportointi ja ennakkoarviointi (IVA) Itsearviointi Osakokonaisuus 1: Raportointi ja ennakkoarviointi (IVA) OHJEITA VASTAAJALLE Kyselyn kaikki kysymykset koskevat ESTER-hankkeen Raportointi ja ennakkoarviointi (IVA) - osakokonaisuuden toteutusta

Lisätiedot

Tarja Nordman 2013. HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma

Tarja Nordman 2013. HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma. Viestintä Ohjausryhmän tiedottaja Tarja Nordman toimii viestinnän suunnittelun koordinaattorina toimii Savuton sairaala viestintätiimin puheenjohtajana tuottaa

Lisätiedot

Liikenteen sidosryhmäyhteistyöstä. Varsinais-Suomen ELY-keskus / Hanna Lindholm

Liikenteen sidosryhmäyhteistyöstä. Varsinais-Suomen ELY-keskus / Hanna Lindholm Liikenteen sidosryhmäyhteistyöstä Varsinais-Suomen ELY-keskus / Hanna Lindholm Saaristoliikenteen neuvottelukunta Biotalouden yhteistyöryhmä Strategiset asiakasverkostot Liikennöitsijäinfo-tapaamiset Urakoitsijatapaamiset

Lisätiedot

Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus

Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus Luo / Muokkaa Lähetä Lausunnonantajat Yhteenveto Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus Sähköinen arkistoinnin palvelukokonaisuus Lausunnonantajia: 1 Puollatko

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Muistio 3.5.2016 1 (5) Liite 1 Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) 1 Tausta ja tavoite Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan on kirjattu

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 4.4.2017 JUHTA Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Julkisen sektorin palvelukehityksen lähtökohdaksi ihmisten ja yritysten

Lisätiedot

Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari Riikka Pellikka

Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari Riikka Pellikka Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari 9.3.2017 Riikka Pellikka Uudistamme julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi toimintatapoja uudistamalla.

Lisätiedot

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå ASIAKASPALVELUKESKUS ASIAKASPALVELUN KEHITTÄMINEN JA TEHOSTAMINEN

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå ASIAKASPALVELUKESKUS ASIAKASPALVELUN KEHITTÄMINEN JA TEHOSTAMINEN Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå ASIAKASPALVELUKESKUS ASIAKASPALVELUN KEHITTÄMINEN JA TEHOSTAMINEN PORVOON KAUPUNGIN STRATEGIASTA: Otetaan käyttöön uusia korvaavia palveluja ja palveluiden tuotantotapoja.

Lisätiedot

JHS- seminaari Uudet suositukset ICT- palvelujen kehittämiseen

JHS- seminaari Uudet suositukset ICT- palvelujen kehittämiseen JHS- seminaari Uudet suositukset ICT- palvelujen kehittämiseen Miten toiminnan tehokkuutta/hankinnan hyötyjä voidaan mitata Oulun kaupunki/tietohallinto Kaisa Kekkonen 24.11.2009 Kustannus-hyötyanalyysi

Lisätiedot

Teleoperaattoripalvelut kunnan palveluntuotannossa

Teleoperaattoripalvelut kunnan palveluntuotannossa 15.1.2015 Teleoperaattoripalvelut kunnan palveluntuotannossa Markku Salakka tietohallintojohtaja Valkeakosken kaupunki 15.1.2015 2 Esityksen sisältö Valkeakosken kaupunki Etelä-Pirkanmaan tietohallintoyhteistyö

Lisätiedot

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus 4.10.2018 Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut 1 Kanta-palvelut Kaikille kansalaisille Apteekeille (~810) Julkiselle terveydenhuollolle ( > 1000 palveluyksikköä)

Lisätiedot

Kansalaisten sähköiset palvelut osana kuntien palveluprosesseja

Kansalaisten sähköiset palvelut osana kuntien palveluprosesseja Kansalaisten sähköiset palvelut osana kuntien palveluprosesseja Tulevaisuuden sähköiset sosiaali- ja terveyspalvelut kunnissa 9.10.2013 Tanja Rantanen erityisasiantuntija Internetin käytön ja eräiden käyttötapojen

Lisätiedot

Automaattinen Call Center - oikea ratkaisu yrityksen puhelinliikenteen hallintaan ja parempaan asiakaspalveluun

Automaattinen Call Center - oikea ratkaisu yrityksen puhelinliikenteen hallintaan ja parempaan asiakaspalveluun Automaattinen Call Center - oikea ratkaisu yrityksen puhelinliikenteen hallintaan ja parempaan asiakaspalveluun 15.4.2015 Sisällysluettelo Puhelinliikenteen hallinnan haasteita ongelma Puhelinliikenteen

Lisätiedot

Työvaliokunnan kannanotot. Työvaliokunnan kokous

Työvaliokunnan kannanotot. Työvaliokunnan kokous Työvaliokunnan kannanotot Työvaliokunnan kokous 13.3.2019 TYÖVALIOKUNTA KOROSTAA YHTEISTYÖTÄ Kuntien ja Hyvinvointikuntayhtymän keskeisimpänä tavoitetilana tulee olla yhteisen tilannekuvan, toimintaperiaatteiden

Lisätiedot

ATOMI-hankkeen tiekartta

ATOMI-hankkeen tiekartta ATOMI-hankkeen tiekartta Asiakkuudet, palvelukanavat ja palvelumuotoilu Palvelujen ja toiminnan digitalisointi Tieto johtamisen ja kehittämisen tueksi Uudistetaan aluehallinnon toimintatapoja Linjaukset

Lisätiedot

KEHU JA MUITA TURVALLISUUTEEN

KEHU JA MUITA TURVALLISUUTEEN KEHU JA MUITA TURVALLISUUTEEN VAIKUTTAVIA HANKKEITA Turvallisuusjohtaja Rauli Parmes Liikenne- ja viestintäministeriö Keskushallinnon uudistushanke Nykyisen hallituksen ohjelmassa on linjattu, että hallitus

Lisätiedot

Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta

Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen, THL Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari, Lahti 16.11.2016 Esityksen

Lisätiedot

TAPAHTUMIEN SEURANTA KEHITYSEHDOTUSTEN KIRJAUS POIKKEAMIEN HALLINTA

TAPAHTUMIEN SEURANTA KEHITYSEHDOTUSTEN KIRJAUS POIKKEAMIEN HALLINTA TAPAHTUMIEN SEURANTA KEHITYSEHDOTUSTEN KIRJAUS POIKKEAMIEN HALLINTA LMQ -ohjelmisto Kenelle miten miksi? LogMaster Oy 2007-2009 LMQ miksi? 1. KUSTANNUSTEN ALENTAMINEN Johtamisen välineet tapahtumien kirjaaminen

Lisätiedot

ASPA - Mitä seuraavaksi?

ASPA - Mitä seuraavaksi? ASPA - Mitä seuraavaksi? Pilotoinnin päätösseminaari 24.8.2015 Valtiovarainministeriö, Hallitusneuvos Ilkka Turunen Huomioita hallituksen kärkihankkeista Kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen

Lisätiedot

Suuntaamo Ryhmätehtävän koonti Nelikenttäkartoitus SWOT

Suuntaamo Ryhmätehtävän koonti Nelikenttäkartoitus SWOT Suuntaamo 2.5.2019 Ryhmätehtävän koonti Nelikenttäkartoitus SWOT Tehtävänä oli: Kartoitetaan pienryhmissä henkilökohtaisen budjetoinnin vahvuuksia ja heikkouksia sekä siihen liittyviä mahdollisuuksia ja

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Kokeilujen hankehenkilöstön kokous ICT ( ) Ryhmätyö 1 Siirtymä kokeiluista pilotteihin -tulokset

Kokeilujen hankehenkilöstön kokous ICT ( ) Ryhmätyö 1 Siirtymä kokeiluista pilotteihin -tulokset Kokeilujen hankehenkilöstön kokous ICT (5.2.2019) Ryhmätyö 1 Siirtymä kokeiluista pilotteihin -tulokset Ryhmätyö 1: Siirtymä kokeiluista pilotteihin Tavoite: Siirtymään liittyvän tehtäväkokonaisuuden hahmottaminen

Lisätiedot

Projektin tilanne. Tavaraliikenteen telematiikka-arkkitehtuuri Liikenne- ja viestintäministeriö

Projektin tilanne. Tavaraliikenteen telematiikka-arkkitehtuuri Liikenne- ja viestintäministeriö Projektin tilanne Tavaraliikenteen telematiikka-arkkitehtuuri Liikenne- ja viestintäministeriö Tehtyä työtä Syksyn mittaan projektiryhmä on kuvannut tavaraliikenteen telematiikkaarkkitehtuurin tavoitetilan

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Henkilöstöohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto HENKILÖSTÖOHJELMA 1 Henkilöstöohjelman lähtökohdat Johtamisvisio Linjakas johtajuus ja yhteinen sävel.

Lisätiedot

Puhepalveluiden kehittäminen

Puhepalveluiden kehittäminen m Alueiden ja hallinnon kehittäm Hallinnon, alu e k e h it y k s e n j a s is äis e n t u r v allis u u d e n inis t e r iö. Puhepalveluiden kehittäminen Kihlakuntien puhepalvelut kihlakunta? puhepalvelujen

Lisätiedot

Liiketoiminnan johtaminen

Liiketoiminnan johtaminen MaitoManageri johtaminen ja johtajuus-kysely Liiketoiminnan johtaminen 1. Osaan määrittää yrityksellemme tulevaisuuden vision (tavoitetilan) 2. Viestin siten, että kaikki tilalla työskentelevät ovat tietoisia

Lisätiedot

Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten

Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten Henkilöstösuunnittelu tulevaisuuden toiminnan suuntaajana - teema-aamupäivä Juha Eskelinen, KTT Melkior Oy 23.9.2015 Viestit 2 Haasteina kiristynyt talous, teknologiamurros,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Liikenneviraston tehtävät liikennepalvelulain mukaan

Liikenneviraston tehtävät liikennepalvelulain mukaan Liikenneviraston tehtävät liikennepalvelulain mukaan Jenni Eskola 4.10.2017 Liikennepalvelulaista aiheutuvat keskeisimmät muutokset Livin tehtäviin Liikenneviraston tehtävät laajenevat joukkoliikenteestä

Lisätiedot

Miten Helsingin seudun liikennettä voidaan hallita telematiikan avulla?

Miten Helsingin seudun liikennettä voidaan hallita telematiikan avulla? 1 Miten Helsingin seudun liikennettä voidaan hallita telematiikan avulla? Rita Piirainen Tiejohtaja Uudenmaan tiepiiri 2 Helsingin seudun liikenteen hallinnan kehittäminen PKS:n liikenneneuvottelukunta

Lisätiedot

Palautteiden käsittely rakennusvirastossa

Palautteiden käsittely rakennusvirastossa Palautteiden käsittely rakennusvirastossa Rakennusviraston asiakaspalvelu Asiakaspalvelu hoitaa keskitetysti asukkaiden yhteydenotot olemme toimineet 12-vuotta 15 työntekijää +esimies Yksi puhelinnumero

Lisätiedot

Palvelut asiakaslähtöisiksi

Palvelut asiakaslähtöisiksi Palvelut asiakaslähtöisiksi 2 Sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeet 01/2017 Budjetti vahvistetaan vuositasolla Uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaprosessit - asiakas keskiöön Valtio,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Sosiaali- ja terveysministeriö Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia 2017-2021 Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Ensimmäinen kansallinen potilasturvallisuussuunnitelma

Lisätiedot

RAKSAKYMPPI käytännöksi

RAKSAKYMPPI käytännöksi RAKSAKYMPPI käytännöksi Perusteet Käyttö Hyödyt Kokemuksia Tarja Mäkelä VTT RATUKE-seminaari 20.9.2007 RAKSAKYMPPI -uutta ajattelua työturvallisuuteen Lisätietoja: Tarja Mäkelä VTT Puh. 020 722 3308, tarja.makela@vtt.fi

Lisätiedot

INFRA SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI

INFRA SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI INFRA 2010 -SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI Teemu Perälä teemu.perala@navico.fi puh.050-598 8405 5.11.2008 Taustaa ja lähtökohtia Sähköinen hankintamenettely on Tiehallinnossa käytössä täydessä laajuudessa

Lisätiedot

Bishop tekee sähköisestä viestinnästä tehokasta, mitattavaa ja yksinkertaista

Bishop tekee sähköisestä viestinnästä tehokasta, mitattavaa ja yksinkertaista Bishop tekee sähköisestä viestinnästä tehokasta, mitattavaa ja yksinkertaista Bishop on sähköinen viestintäratkaisu, jolla parannat viestintääsi ja voit seurata jokaisen yksittäisen kampanjan ja viestin

Lisätiedot

Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet

Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet Hyvinvoiva Päijät-Häme ja sote-uudistus 8.9.14 Vertti Kiukas, pääsihteeri 18.8.2014 AK Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä

Lisätiedot

Uuden Päijät-Hämeen palvelulupauksen valmistelu. Kirsi Korttila Erityisasiantuntija Päijät-Hämeen liitto

Uuden Päijät-Hämeen palvelulupauksen valmistelu. Kirsi Korttila Erityisasiantuntija Päijät-Hämeen liitto Uuden Päijät-Hämeen palvelulupauksen valmistelu Kirsi Korttila Erityisasiantuntija Päijät-Hämeen liitto Maakunnan palvelulupaus Maakunnan asukkaille osoitettu tahdonilmaisu siitä, miten maakunta toteuttaa

Lisätiedot

Visma L7 Koulutuspäivät Vanajanlinna 16.5.2013 VISMA L7 ASIAKASPALVELU

Visma L7 Koulutuspäivät Vanajanlinna 16.5.2013 VISMA L7 ASIAKASPALVELU Visma L7 Koulutuspäivät Vanajanlinna 16.5.2013 VISMA L7 ASIAKASPALVELU Page 1 Asiakaspalvelupäällikkö Anne Välimaa Visma L7 asiakaspalvelun tarkoitus ja tavoite Tarjoamme luotettavan ja ammattitaitoisen

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 23.3.2017 Digikuntakokeilun tukiryhmä Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Digitalisaatio ja julkinen hallinto strateginen

Lisätiedot

Rekrytointiprosessin kehittäminen Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Rekrytointipäällikkö Marja Hietamäki 30.5.2011

Rekrytointiprosessin kehittäminen Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Rekrytointipäällikkö Marja Hietamäki 30.5.2011 Rekrytointiprosessin kehittäminen Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Rekrytointipäällikkö Marja Hietamäki 30.5.2011 Ripaus teoriaa - näin se tapahtuu teoriassa Prosessien kehittämisessä on kyse nopeasta

Lisätiedot

KAIVOSALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN. ProMainari

KAIVOSALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN. ProMainari KAIVOSALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN ProMainari MIKÄ? Selvitys kaivosalan ammattityöntekijöiden koulutuksen: nykytilasta tason kehittämisestä ja yhtenäistämisestä koordinointitarpeesta laadusta

Lisätiedot

SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON. KEHITTÄMISOHJELMA (Kaste) 2012 2015

SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON. KEHITTÄMISOHJELMA (Kaste) 2012 2015 SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON KANSALLINEN KEHITTÄMISOHJELMA (Kaste) 2012 2015 Ohjelman rakenne ja sisältö 4.1 Kaksi kokonaisuutta, kuusi osaohjelmaa Kaste ohjelma muodostuu kahdesta tavoitekokonaisuudesta.

Lisätiedot

Jalkapalloseuran pitkäjänteinen kehittäminen

Jalkapalloseuran pitkäjänteinen kehittäminen Jalkapalloseuran pitkäjänteinen kehittäminen Ylöjärven Ilves ry Petri Puronaho SPL Tampereen piiri 19.2015 Seuratutoroinnin tavoite Tavoitteena on: Auttaa, tukea ja ohjata seuran pidemmän aikavälin suunnitelman

Lisätiedot

Henkilöstö- ja taloushallinnon prosessien uudistaminen

Henkilöstö- ja taloushallinnon prosessien uudistaminen Henkilöstö- ja taloushallinnon prosessien uudistaminen 7.3.2008 Soile Väänänen soile.vaananen@adm.jyu.fi Henkilöstö- ja taloushallinnon prosessien uudistaminen Yliopiston palvelukeskushanke Aiheuttaa hallintotehtävien

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustoseminaari Kati Hokkanen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

DIGITAALINEN KAUPUNKI 4.10.2012 Asiakirjahallinnasta tietojen hallintaan seminaari Mikkelin ammattikorkeakoulu. Soile Kuitunen, Mikkelin kaupunki

DIGITAALINEN KAUPUNKI 4.10.2012 Asiakirjahallinnasta tietojen hallintaan seminaari Mikkelin ammattikorkeakoulu. Soile Kuitunen, Mikkelin kaupunki DIGITAALINEN KAUPUNKI 4.10.2012 Asiakirjahallinnasta tietojen hallintaan seminaari Mikkelin ammattikorkeakoulu Soile Kuitunen, Mikkelin kaupunki MIKKELI TÄHTÄÄ SUOMEN ENSIMMÄISEKSI DIGITAALISEKSI KAUPUNGIKSI

Lisätiedot

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu 1. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu valmistelee toimeksiannon. määrittää seuraavan kauden tarjonnan. Valitaan kehitysaiheet lle työstettäväksi. Mitä opintojaksoja on seuraavalla

Lisätiedot

Valtionhallinnon lausuntoprosessin kehittäminen ja digitaalinen tietojen hallinta Digitaaliseen tietojen hallintaan Sotu seminaari 29.11.

Valtionhallinnon lausuntoprosessin kehittäminen ja digitaalinen tietojen hallinta Digitaaliseen tietojen hallintaan Sotu seminaari 29.11. Valtionhallinnon lausuntoprosessin kehittäminen ja digitaalinen tietojen hallinta Digitaaliseen tietojen hallintaan Sotu seminaari 29.11.2013 Markku Nenonen Tutkijayliopettaja Mamk Lähtökohdat ja tausta

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLLON REKISTERI- TIEDONKERUUN KEHITTÄMINEN

SOSIAALIHUOLLON REKISTERI- TIEDONKERUUN KEHITTÄMINEN SOSIAALIHUOLLON REKISTERI- TIEDONKERUUN KEHITTÄMINEN 8.2.2019 Riikka Väyrynen 1 NYKYTILANNE 8.2.2019 2 Riikka Väyrynen Millainen on sosiaalihuollon tietopohjan tilanne nyt? Tietoa sosiaalihuollosta tarvitaan

Lisätiedot

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Heikki Talkkari / VM

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Heikki Talkkari / VM Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli JUHTA:n kokous 29.11.2018 Heikki Talkkari / VM Informaatio-ohjauksen toimintakenttää Valtio Kunta Maakunta Kuhtanek Tietokeko DigiNyt Patinea TH-lautakunta Yhteistyöelin

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Vaiheittain kohti tavoitetilaa

Vaiheittain kohti tavoitetilaa Asiakaspalveluiden kehittämisohjelma 2006-2009 Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 22/2006 Vaiheittain kohti tavoitetilaa ASTA 2010 Perusselvitykset n n Toteutus n Perusselvitykset Perusselvitykset 2 2 Toteutus

Lisätiedot

OTM-HANKE. Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus

OTM-HANKE. Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus OTM-HANKE Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus Taustaa Aalto-yliopisto, Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteishanke opintohallinnon tietojärjestelmien modernisoinniksi

Lisätiedot

Asianhallinnan viitearkkitehtuuri käytännössä

Asianhallinnan viitearkkitehtuuri käytännössä Asianhallinnan viitearkkitehtuuri käytännössä Kokemuksia kunnista 9.3.2016 Jari Hintsala Kuntien Tiera Oy 1 Asianhallinnan viitearkkitehtuuri ja sen käyttö Asianhallinnan viitearkkitehtuuri =Asianhallinnan*

Lisätiedot

Kehittämisen omistajuus

Kehittämisen omistajuus Kehittämisen omistajuus Kuntaliitto 18.4.2013 Tuottava ja hallittu kehittämistoiminta kunnissa hanke (KUNTAKEHTO) Pasi-Heikki Rannisto Kehityspäällikkö, HT Tampereen Palveluinnovaatiokeskus (TamSI) Kehittämistyön

Lisätiedot

Palvelujen saatavuuden turvaaminen laajenevan kunnan alueella. Salo 11.6.2008 Heikki Lunnas

Palvelujen saatavuuden turvaaminen laajenevan kunnan alueella. Salo 11.6.2008 Heikki Lunnas Palvelujen saatavuuden turvaaminen laajenevan kunnan alueella Salo 11.6.2008 Heikki Lunnas Mitä on tapahtumassa julkisille asiakaspalveluille? Aikaisemmat valtion paikalliset palvelut ovat muuttumassa

Lisätiedot

LUC Service Desk. Käyttöönottoprojektin taustat ja kokemukset Sakari Tarvainen

LUC Service Desk. Käyttöönottoprojektin taustat ja kokemukset Sakari Tarvainen LUC Service Desk Käyttöönottoprojektin taustat ja kokemukset Sakari Tarvainen Taustaa IT-palvelut ovat osa konsernin tukipalvelukeskusta IT-henkilöstöä noin 70 IT-palveluja tarjotaan seuraaville asiakkaille

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET Ohje - Sivu 1/5 MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET 2017-2019 Hyväksytty: Kh 12.6.2017 / 7 Ohje - Sivu 2/5 Mäntsälän kunnan hankintojen strategiset tavoitteet 2017-2019 1. Johdanto 1.1

Lisätiedot

Vaikutusten ennakkoarviointi kunnallisessa päätöksenteossa (EVA) Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten yhdistely

Vaikutusten ennakkoarviointi kunnallisessa päätöksenteossa (EVA) Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten yhdistely NÄKÖKULMA VAIKUTUSTEN ARVIOINNILLE NYKYTILANNE VAIHTOEHTO 1: KULJETUSTEN YHDISTELY OSTOPALVELUNA VAIHTOEHTO 2: KEHITETÄÄN NYKYISTÄ TOIMINTAMALLIA ILMAN KULJETUSTEN YHDISTELYÄ KUNTALAINEN Asiakas tilaa

Lisätiedot

Tietomallien käyttöönotto Liikennevirastossa LiViBIM 2012 2014. Timo Tirkkonen 26.1.2012

Tietomallien käyttöönotto Liikennevirastossa LiViBIM 2012 2014. Timo Tirkkonen 26.1.2012 Tietomallien käyttöönotto Liikennevirastossa LiViBIM 2012 2014 Timo Tirkkonen 26.1.2012 Taustaa TAHTOTILA Tilaajat ja palvelutoimittajat yhdessä yhteistyönä tekevät Suomen infra-alasta Euroopan tehokkaimman

Lisätiedot

VESIHUOLTOLAITOSTEN KRIITTISTEN ASIAKKAIDEN KARTOITUS JA HUOMIOIMINEN DI Ulla Koivisto 20.5.2015. Johdanto Kriittiset asiakkaat ja asiakastietokortit

VESIHUOLTOLAITOSTEN KRIITTISTEN ASIAKKAIDEN KARTOITUS JA HUOMIOIMINEN DI Ulla Koivisto 20.5.2015. Johdanto Kriittiset asiakkaat ja asiakastietokortit VESIHUOLTOLAITOSTEN KRIITTISTEN ASIAKKAIDEN KARTOITUS JA HUOMIOIMINEN DI Ulla Koivisto ESITYKSEN SISÄLTÖ Johdanto Kriittiset asiakkaat ja asiakastietokortit Kriittisten asiakkaiden kartoittaminen ja luokittelu

Lisätiedot

Opetusministeriön hallinnonalan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskushanke OPM-PAKE Yliopistojen palvelukeskusprojekti

Opetusministeriön hallinnonalan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskushanke OPM-PAKE Yliopistojen palvelukeskusprojekti Opetusministeriön hallinnonalan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskushanke OPM-PAKE Yliopistojen palvelukeskusprojekti Palvelutuotannon tietojärjestelmäratkaisut Uudenmuotoiset yliopistot ja tietohallinto

Lisätiedot