Aineistovaatimukset. Synkka Media Versio 2.0. Synkka-mediapankki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aineistovaatimukset. Synkka Media Versio 2.0. Synkka-mediapankki"

Transkriptio

1 Synkka-mediapankki

2 Asiakirjan tiedot Versio 2.0 Valmistumispäivä Kuvaus Tähän ohjeeseen on kirjattu Synkka-mediapankkiin tallennettavien digitaalisten aineistojen aineistovaatimukset. GS1:n työryhmä Etunimi Sukunimi Organisaatio Lise-Lotte Holmberg GS1 Finland Samu Hämäläinen GS1 Finland Marika Leed GS1 Finland Paavo Reponen GS1 Finland Asiakastyöryhmä Nämä aineistovaatimukset perustuvat GDSN-standardiin sekä Synkka Median asiakastyöryhmään ilmoittautuneiden yritysten syksyllä 2015 tekemiin linjauksiin. Etunimi Sukunimi Organisaatio Sirpa Talka Apetit Tanja Järvinen Berner Maria Rämö Berner Sanna Pasonen-Hult Fazer Angela Hammaren-Dolstra Rautakesko Kristiina Kytöviita Ravintoraisio Hannu Perlström Ruokakesko Raija Perälä Ruokakesko Sanna Rasila Ruokakesko Satu Ruisla-Kangas Ruokakesko Anna Zernova Ruokakesko Emilia Ala-Kurikka SOK Petteri Paunila SOK Henna Lehtomäki Valio Tiina Hildre Wihuri Virpi Koistinen Wihuri 2 (25)

3 Versionhallinta Vers. Päiväys Tila Muokkaaja Kommentit Valmis GS1 Finland Julkaistu Vastuuvapauslauseke GS1 Finland pidättää oikeuden tehdä tähän ohjeeseen muutoksia. GS1 Finland ei ota vastuuta vahingoista, joita saattaa syntyä ohjeen käytöstä tai väärinkäytöstä. Vastuuvapaus koskee myös immateriaalioikeuksien loukkauksia. 3 (25)

4 Sisällys 1 Johdanto 5 2 Myynti- ja markkinointikuvat Myynti- ja markkinointikuvien tekniset laatuvaatimukset Myynti- ja markkinointikuvien sisältövaatimukset Pääkuva Myynti- ja markkinointikuvien nimeäminen Myynti- ja markkinointikuvien ja tuotteiden metatiedot Kuvien metatiedot Tuotteet, jotka on tallennettu tuotetietopankkiin Tuotteet, joita ei ole tallennettu tuotetietopankkiin Hyllykuvat Hyllykuvien tekniset laatuvaatimukset Hyllykuvien sisältövaatimukset Hyllykuvien nimeäminen Hyllykuvien ja tuotteiden metatiedot Kuvien metatiedot Tuotteet, jotka on tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin Tuotteet, joita ei ole tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin Tuotteen tekniset tiedot ja ohjeet (PDF-tiedostot) Tekniset laatuvaatimukset Yleiskuvat Tekniset laatuvaatimukset Muut PDF-tiedostot Tekniset laatuvaatimukset Interaktiiviset kuvat ja videot 25 8 Ruotsin Validoo MediaStore 25 4 (25)

5 1 Johdanto Synkka-mediapankkiin tallennettavat digitaaliset aineistot välitetään sellaisenaan vastaanottajien kuten kaupparyhmien, tukkujen ja ruokapalvelutoimijoiden käyttöön. Välitettävien digitaalisten aineistojen laatu varmistetaan tallennuksen yhteydessä automaattisesti. Automaattisessa varmistuksessa järjestelmä tarkistaa esimerkiksi sen, että kuvan tiedostomuoto ja tiedostokoko vastaavat Synkka Median teknisiä laatuvaatimuksia. Kun tavarantoimittaja tallentaa digitaalisen aineiston Synkka Mediaan, yritys sitoutuu myös siihen, että aineisto täyttää palvelun sisällölliset laatuvaatimukset. Tähän ohjeeseen on kirjattu Synkka-mediapankkiin tallennettavien digitaalisten aineistojen aineistovaatimukset. Ohje kattaa myyntiin ja markkinointiin tarkoitetut tuotekuvat, hyllykuviin tarkoitetut tuotekuvat, yleiskuvat sekä pdf-tiedostot. 2 Myynti- ja markkinointikuvat Myynti- ja markkinointikuvilla tarkoitetaan Synkka-mediapankissa tuotteen myyntiin ja markkinointiin tarkoitettuja tuotekuvia. Myynti- ja markkinointikuvien aineistovaatimukset perustuvat GS1-yhteisön ylläpitämään GDSN-standardiin. Standardi ohjaa valmistajia tuottamaan laadukkaita kuvia, joita loppukäyttäjä voi hyödyntää eri käyttötarkoituksissa Myynti- ja markkinointikuvien tekniset laatuvaatimukset Myynti- ja markkinointikuva voidaan julkaista Synkka-mediapankkiin, jos se täyttää alla kuvatut tekniset laatuvaatimukset. GS1 Finland suosittelee tallentamaan myynti- ja markkinointikuvat Synkka Mediaan ensisijaisesti jpg-muodossa. Ominaisuus Määrittely Lisätietoja Tiedostokoko Enintään 40 Mt Suositeltu resoluutio 300 ppi GDSN-standardi edellyttää, että myynti- ja markkinointikuvien resoluutio olisi aina 300 ppi, mutta standardista poiketen Synkka Mediassa se on suositus. Väriavaruus RGB ICC-profiili tai tarkka väriavaruus on määriteltävä. Suositeltu värisyvyys on 8 bittiä (suositeltu profiili Adobe-RGB) Korkealaatuinen myynti- ja markkinointikuva (hires) Normaali myyntija markkinointikuva (standard) Lyhyempi sivu vähintään 2401 px; pidempi sivu enintään 4800 px Lyhyempi sivu vähintään 900 px; pidempi sivu enintään 2400 px GDSN-standardi edellyttää, että myynti- ja markkinointikuvat ovat neliönmuotoisia, mutta standardista poiketen Synkka Mediaan voi tallentaa myös suorakulmion muotoisia myynti- ja markkinointikuvia. Tiedostomuodot TIFF, LZW-pakattu Sisältää aktivoidun syväyspolun, jonka nimi on Path 1. Läpinäkyvä tausta. Syväyspolun kulmikkuuden arvon asetuksen tulee olla yksi tulostimen pikseli. 5 (25)

6 JPG Sisältää aktivoidun syväyspolun, jonka nimi on Path 1. Valkoinen tausta (RGB 255 x 255 x 255). Syväyspolun kulmikkuuden arvon asetuksen suuruuden tulee olla yksi tulostimen pikseli. Huom! Mikäli tavarantoimittaja toimittaa myynti- ja markkinointikuvia Ruotsiin markkinoille aineistovaatimuksissa Suomen ja Ruotsin välillä on pieniä eroavaisuuksia. Kts. luku Myynti- ja markkinointikuvien sisältövaatimukset Ennen tuotteiden kuvaamista tulee määrittää tuotteen etupuoli (front face). GDSNtuotetietostandardi määrittelee etupuoleksi sen sivun, jolla valmistaja myy tuotteen kuluttajalle. Etupuolessa näkyy esimerkiksi tuotenimi. Joillakin tuotepakkauksilla sama pinta-ala tarjoaa useampia mahdollisia etupuolia. Nämä tuotteet voidaan panna esille hyllyihin sekä pysty- että vaakasuoraan. Jos tuotepakkauksella on useampia mahdollisia etupuolia, korkein puoli katsotaan oletusarvoiseksi etupuoleksi. Tuote voi olla kuvattuna pakkauksessa tai ilman pakkausta. Jos on epävarmaa, mikä kuva olisi paras, GDSN-tuotetietostandardi suosittaa tarjoamaan tuotteesta kaksi kuvaa. Kuva rajataan lähelle kohdetta. Huom! Suomalaiset vastaanottajat edellyttävät, että tavarantoimittaja tallentaa aina yhden myynti- ja markkinointikuvan, jossa tuote on kuvattu pakkauksessa. Tämä lisäksi tavarantoimittaja voi julkaista myös myynti- ja markkinointikuvia, jossa tuote on esitetty ilman pakkausta. Esimerkki 1. Pakasteesta voi olla myyntipakkauksen lisäksi kuva kypsennetystä tuotteesta. Esimerkki 2: Myyntipakkaus voi olla avattuna siten, että myös pakkauksen sisältämä vähittäistuote näkyy kuvassa. Esimerkki 3: Tuote voidaan kuvata ilman pakkausta, jos näin voidaan esitellä kuluttajalle olennaisia myyntiin vaikuttavia tuoteominaisuuksia. Esimerkiksi pahvirasiaan pakattu ripsiväri voidaan kuvata siten, että tuote on avattu ja harjasosa näkyy kuvassa. Esimerkki 4: Tuote voidaan kuvata tarjoiltuna lautaselta. Myynti- ja markkinointikuva voidaan ottaa monesta eri kuvakulmasta. Kustakin tuotteesta tulee olla enintään kolme (3) eri näkymää markkinointikelpoista puolta kohti. Standardi edellyttää, että kolmiulotteiset tuotteet kuvataan viidentoista asteen kallistuskulman kanssa. Jotkin tuotteet saattavat kuitenkin vaatia jyrkemmän tai loivemman kallistuskulman. Kaksiulotteisille tuotteille, joiden syvyysominaisuudet eivät ole merkittäviä, sallitaan nolla-asteen kallistuskulma. 6 (25)

7 Kuva 1. Esimerkki kallistuskulmasta Kun tavarantoimittaja tallentaa myynti- ja markkinointikuvan Synkka Mediaan, se sitoutuu siihen, että kuva on sisällöltään laadukas. Alla on listattuna keskeisimmät ohjeet: Tuotteen parasta ennen -päiväys ei näy kuvassa. Kuvassa näkyvä tuote on edustavan näköinen: tuote ei ole lytyssä, likainen tai pölyinen eikä sen pakkaus ole hiertynyt rikki. Tuotteen pinnassa ei näy tarpeetonta kiiltoa. Kuvauksessa on käytetty suurta syväterävyysaluetta. Tuote on kuvattu riittävässä valaistuksessa. Kuvassa on realistiset ja neutraalit varjot ja heijastukset. Kuvan värit ovat rikkaat ja tasapainoiset ja vastaavat tuotteen PMS-värejä. Jos PMS-väriä tai oikeuksia siihen ei ole saatavana, käyttäjien on verrattava väriä värinäytteisiin niin tarkasti kuin mahdollista tai värien tarkat RGB-arvot on mainittava. Kuva ei ole tärähtänyt. Kuvaa ei ole kuvankäsitellyllä yliterävöitetty. Kuvaa ei ole manipuloitu (interpoloitu) suurempiin pikselimittoihin siten, että kuvasta on kadonnut yksityiskohtia ja terävyyttä. Tuotteen etiketissä ei näy läikettä (ns. Moiré Pattern; ilmiö jossa etiketin rasteripisteet sekoittuvat toisiinsa ja aiheuttavat kuvassa epätasaisia liukusävyjä ja raidallisen kuvion). Kuvassa ei näy signeerauksia tai vesileimoja Kuvankäsittelyssä ei ole käytetty alfakanavia tai muita maskeja Pääkuva Suomalaiset vastaanottajat edellyttävät, että tavarantoimittajat merkitsevät yhden myynti- ja markkinointikuvan Synkka-mediapankissa tuotteen pääkuvaksi. Pääkuva on kuva, jota vastaanottajat käyttävät ensisijaisesti esimerkiksi mainonnassa tai verkkokaupassa. Yhdellä tuotteella (yksilöity GTIN-koodilla) voi olla enintään yksi pääkuva Myynti- ja markkinointikuvien nimeäminen Merkittävä osa myynti- ja markkinointikuvien GDSN-standardia koskee tiedostojen nimeämiskäytäntöjä. Nimeäminen yksilöi kuvan tuotteen ja esitystavan. Jos tuote on tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin, kuvatiedosto on nimetty standardinmukaisesti ja kuva noudattaa Synkka-mediapankin aineistovaatimuksia, kuvan voi julkaista mediapankkiin ilman ylimääräisiä manuaalisia työvaiheita. Jos tiedostoa ei ole 7 (25)

8 nimetty ennen lataamista standardin mukaisesti, tavarantoimittaja antaa pakolliset tiedot kuvalle manuaalisesti Synkka Median käyttöliittymässä. Kun vastaanottaja lataa myynti- ja markkinointikuvan järjestelmästä, sen tiedostonimi on standardinmukainen riippumatta siitä, minkä niminen tavarantoimittajan alun perin järjestelmään lataama tiedosto on ollut. Nimeämiskäytäntö on kuvattu alla olevissa taulukoissa. Kohta tiedostonimessä Sisältö Selvennys Merkitys 1-14 GTIN GS1-artikkelinumero Yhdistää kuvan tuotteeseen 15 _ alaviiva Erottaa lisätiedot GTIN-koodista 16 A Normaali myynti- ja markkinointikuva Kuvan tyyppi B C D Z C L R N Normaali myynti- ja markkinointikuva, jossa tuote kuvattu esim. tarjoiltuna lautaselta (ks. merkki 19) Korkealaatuinen myynti- ja markkinointikuva Korkealaatuinen myynti- ja markkinointikuva, jossa tuote kuvattu esim. tarjoiltuna lautaselta (ks. merkki 19) Määrittelemätön Edestä (Front) Vasemmalta (Left) Päältä/Ylhäältä (Top) Takaa (Back) Oikealta (Right) Pohjasta/Alhaalta (Bottom) Suora (Center) Vasen (Left) Oikea (Right) Ei kallistuskulmaa Puoli, josta tuote on kuvattu (facing) Kuvakulma (angle) 8 (25)

9 19 1 Pakkauksessa Pakkauksessa / 0 Ilman pakkausta Ilman pakkausta A B C D Kuljetuspakkaus (Case) Sisäpakkaus (Innerpack) Raaka/valmistamaton (Raw/Uncooked) Valmistettu (Prepared) E Aseteltu lautaselle (Plated) Merkkejä E-M voidaan F Tyylitelty (Styled) käyttää vain mikäli 16. merkki G Lavastettu (Staged) nimessä on B, D tai Z. H Pidelty kädessä (Held) J K L M Mallin yllä (Worn) Käytössä (Used) Tuoteperhe (Family) Avattu kuljetuspakkaus (Open Case) Edellisten lisäksi tiedostonimessä voidaan ilmoittaa alaviivalla erotettuna vapaaehtoisia lisätietoja. Lisätietoja voi olla yksi tai useampia. Lisätiedot tulee esittää alla kuvatussa järjestyksessä. Lisätietoelementit erotetaan toisistaan alaviivalla. 20 _ alaviiva Erottaa lisätietoelementin muusta tiedostonimestä Lisätieto 1 aa Kielikoodi (fi, en jne.), esitysmuoto ISO639-formaatissa. Kaksimerkkinen, aakkosellinen. Kieli, jota kuvassa esitellylle puolelle on painettu. _ alaviiva Erottaa lisätietoelementin muusta tiedostonimestä Lisätieto 2 kkvv Viimeinen voimassaolopäivä muodossa kuukausi, vuosi. Nelimerkkinen, numeerinen. Ilmaisee kuukauden ja vuoden, jonka jälkeen kuva vanhenee. _ alaviiva Erottaa lisätietoelementin muusta tiedostonimestä Lisätieto 3 snn Sekvenssinumero, 3-merkkinen aakkosnumeerinen Käyttö ohjeistetaan myöhemmin. Pieni s viittaa sekvenssinumeroon ja sitä seuraa kaksi numeerista merkkiä. 9 (25)

10 Huom! Mikäli tavarantoimittaja toimittaa myynti- ja markkinointikuvia Ruotsiin markkinoille aineistovaatimuksissa Suomen ja Ruotsin välillä on pieniä eroavaisuuksia. Kts. luku 8. Esimerkkejä: Huom! (GTIN) tarkoittaa esimerkeissä tuotteen 14-numeroista GTIN-koodia. Kuva 2. Tuotteen eri puolet (facing) Kuva 3. Tuote, jossa on yksi markkinointikelpoinen puoli. Oikeanpuolimmainen kuva on kuvattu ilman kallistuskulmaa. Kuva 4. Tuote, jossa on vaihtoehtoisia markkinointikelpoisia puolia. Huom: korkein pystysuora puoli merkintään etupuoleksi (25)

11 _C1C1_fi_1220 Kuva 5. Valion Oltermanni-juusto, jossa, on lievä kallistuskulma, tuote on kuvattu etupuolelta, kuva on korkealaatuinen, kuvakulma on suora ja tuote on kuvattu pakkauksessa. Lisätietona kerrotaan, että etupuolen etiketti on suomenkielinen ja kuvan voimassaolo päättyy joulukuussa GTIN-koodi esitetään 14 merkkisenä (koodia pidennetään tarvittaessa etunollilla), koska GTIN koodit esitetään GDSN-standardissa 14- merkkisinä Myynti- ja markkinointikuvien ja tuotteiden metatiedot Myynti- ja markkinointikuville annetaan Synkka Mediassa metatietoja, jotka voivat olla pakollisia tai vapaaehtoisia. Osa metatiedoista liittyy kuvassa esitettyyn tuotteeseen ja osa itse kuvaan. Mikäli kuvattu tuote (GTIN) on tallennettuna tuotetietopankkiin, järjestelmä hakee tuotetiedot Synkka Tuotteesta. Itse kuvan metatiedoissa kerrotaan esimerkiksi miten tuote on esitetty kuvassa tai mikä on kuvan voimassaoloaika Kuvien metatiedot Myynti- ja markkinointikuvien metatiedot, jotka käyttäjä voi itse täyttää: Metatieto Sisältö Lisätietoja Pakollisuus Aineiston tyyppi Tuotekuva Pakollinen Käyttötarkoitus Myynti ja markkinointi Pakollinen Myynti- ja markkinointikuvan perustiedot Kuvan tyyppi (korkealaatuinen, normaali) Pakollinen Tieto voidaan ilmoittaa jo tiedostonimessä. Kts. luku 2.3. Puoli, josta tuote on kuvattu (facing) Kuvakulma (angle) Kuvattu pakkauksessa/ilman pakkausta 11 (25)

12 Myynti- ja markkinointikuvan vapaaehtoiset lisätiedot Tieto voidaan ilmoittaa jo tiedostonimessä. Kts. luku 2.3. Kieli, jolla kuvattu puoli (facing) on painettu Vapaaehtoinen Pääkuva Kyllä / Ei Voidaan antaa vain myynti- ja markkinointikuville Aineiston näkyvyytajat GLN numero(t) Määrittelee mitkä vastaanot- näkevät aineiston Aineiston näkyvyys: vvvv/kk/pp Päivä, jolloin vastaanottajat Voimaantu- voivat nähdä aineiston. Anne- lopäivä taan vain jos tavarantoimittaja haluaa antaa näkyvyyden aineistolle tiettynä päivänä tu- Aineiston näkyvyys: Julkinen voimaantulopäivä vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp Tieto voidaan myös ilmoittaa jo tiedostonimessä muodossa kk/vv. Kts. luku 2.3. Päivä, jolloin aineisto ei ole enää voimassa. Pakollinen Vapaaehtoinen Vapaaehtoinen levaisuudessa. Päivä, jolloin kaikki vastaanottajat voivat nähdä aineiston, joka on aiemmin ollut näkyvissä vain tietylle/tietyille vastaanottajalle/vastanottajille. Vapaaehtoinen Aineiston näkyvyys: Päättymispäivä Vapaaehtoinen Kuvailuteksti Aakkosnumeerinen Voidaan antaa useilla eri kielillä. Vapaaehtoinen Tuotteet, jotka on tallennettu tuotetietopankkiin Jos tuote on tuotetietopankissa, kuva perii ja näyttää seuraavat tuotetiedot Synkka Tuotteesta: Tietokentän nimi F- tunniste Selite tuotetietopankissa Tavarantoimittajan nimi - GLN-numero F7109 Tiedontoimittajan GLN-numero, jonka alla vähittäistuote ja sen kuljetuspakkaukset on perustettu Synkkaan. GTIN-koodi F7260 Tuotteen GTIN-koodi, joka on pakkauksessa. (Annetaan 14-numeroisena Synkassa. Lyhyemmissä koodeissa puuttuvat numerot korvataan lisäämällä koodin eteen tarvittava määrä nollia). Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet (FI, SV, EN). 12 (25)

13 Lyhyt tuotenimi F merkkiä pitkä tuotteen kuvaus (FI, SV, EN). Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi (FI, SV, EN). Markkinointiteksti ja kieli F7135 Tuotteen markkinointiin suunnattu kuvaus (FI). Jos markkinointiteksti halutaan antaa useilla kielillä, kaikki eri kielet tulee antaa samaan kenttään Synkka Tuotteessa. Hierarkiataso/Tyyppi F7158 Kertoo, onko yksikkö vähittäistuote, lajitelma vai kuljetuspakkaus. Saatavuus päättyy F7221 Päivä, jolloin tuotteen saatavuus päättyy. Tämä koskee myös sesonkituotteita. Lanseeraus peruttu F7241 Päivämäärä jolloin lanseeraus peruttiin. Tuotanto lopetettu F7242 Päivämäärä jolloin tuotanto lopetettiin. GPC-ryhmittely F7114 Tuotteen Brick-tason koodi GPCryhmittelyssä. Kohdemarkkina F7122 Kertoo, mille kohdemarkkinalle (maalle) tuote on tarkoitettu. Tuotteen näkyvyys - Yritykset (GLN, yrityksen nimi), jotka näkevät tuotteen (GTIN) ja aineistot, jotka ovat julkaistu tuotteen alle. Vastaanottaja näkee kuvat, mikäli tavarantoimittaja ei ole rajoittanut aineistojen näkyvyyttä eri vastaanottajien välillä Tuotteet, joita ei ole tallennettu tuotetietopankkiin Jos Synkka Mediaan julkaistaan myynti- ja markkinointikuvia, joihin liittyviä tuotteita ei ole Synkka-tuotetietopankissa, tuotteelle tulee antaa mediapankissa pakollisia tuotetietoja, jotka identifioivat kuvatun tuotteen vastaanottajille. Tuotteelle voi lisäksi täydentää Synkka Median käyttöliittymässä vapaaehtoisia tuotetietoja. Pakolliset tuotetiedot: Tietokentän nimi F-tunniste tuotetietopankissa Selite Lisätiedot Tavarantoimittajan - Automaattinen tieto nimi GLN-numero F7109 Tiedontoimittajan GLNnumero, jonka alla vähittäistuote ja sen kuljetuspakkaukset on perustettu Synkkaan. Automaattinen tieto 13 (25)

14 GTIN-koodi F7260 Tuotteen GTIN-koodi, joka on pakkauksessa. (Annetaan 14- numeroisena Synkassa). Lyhyemmissä koodeissa puuttuvat numerot korvataan lisäämällä koodin eteen tarvittava määrä nollia). Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet. Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi. Hierarkiataso/Tyyppi F7158 Kertoo, onko yksikkö vähittäistuote, lajitelma vai kuljetuspakkaus. Kohdemarkkina F7122 Kertoo, mille kohdemarkkinalle (maalle) tuote on tarkoitettu. Tuotteen näkyvyys - Yritykset (GLN, yrityksen nimi), jotka näkevät tuotteen (GTIN) ja aineistot, jotka ovat julkaistu tuotteen alle. Vastaanottaja näkee kuvat, mikäli tavarantoimittaja ei ole rajoittanut aineistojen näkyvyyttä eri vastaanottajien välillä. FI FI julkinen/yksityinen Vapaaehtoiset tuotetiedot: Tietokentän nimi F-tunniste tuotetietopankissa Selite Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi. Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet. Lyhyt tuotenimi F merkkiä pitkä tuot- Markkinointiteksti ja kieli F7135 teen kuvaus. Tuotteen markkinointiin suunnattu kuvaus. Lisätiedot SV, EN, etc. SV, EN, etc. FI, SV, EN, etc. FI 14 (25)

15 GPC-ryhmittely F7114 Tuotteen Brick-tason koodi GPCryhmittelyssä. Saatavuus päättyy F7221 Päivä, jolloin tuotteen saatavuus päättyy. Tämä koskee myös sesonkituotteita. Lanseeraus peruttu F7241 Päivämäärä jolloin lanseeraus peruttiin. Tuotanto lopetettu F7242 Päivämäärä jolloin tuotanto lopetettiin. Koodilista vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp 3 Hyllykuvat Hyllykuva on kuva, jota käytetään myymälän hyllykuvien (planogrammi) piirtämiseen piirto-ohjelmalla. Hyllykuvien aineistovaatimukset perustuvat GS1-yhteisön ylläpitämään GDSN-standardiin. Kun hyllykuvia on useampia, piirto-ohjelma pystyy muodostamaan niistä kolmiulotteisen hyllykuvan Hyllykuvien tekniset laatuvaatimukset Hyllykuva voidaan julkaista Synkka-mediapankkiin, jos se täyttää seuraavat GDSNstandardin mukaiset tekniset laatuvaatimukset. Suositus hyllykuville on, että niiden tiedostokoko on mahdollisimman pieni. Ominaisuus Määrittely Lisätietoja Tiedostokoko Vähintään 20 Kt, enintään 400 Kt Suositellaan, että kuva on mahdollisimman pieni, maksimissaan n. 100 Kt Suositeltu resoluutio ppi Väriavaruus RGB Tiedostomuodot JPG Pakkaustaso ei alle 10. Tuote on kuvattu valkoista tai vaaleanharmaata taustaa vasten. Kuva on rajattu tuotteen reunaan kiinni, kuvan reunoissa ei ole tyhjiä pikseleitä. PNG Tiedostojen on oltava alfakanavayhteensopivia. Jos tuote ei ole nelikulmainen, suositellaan, että tiedostomuoto on PNG, tuote on syvätty irti taustastaan ja tausta on läpinäkyvä. Huom! Mikäli tavarantoimittaja toimittaa hyllykuvia Ruotsiin markkinoille aineistovaatimuksissa Suomen ja Ruotsin välillä on pieniä eroavaisuuksia. Kts. luku (25)

16 3.2. Hyllykuvien sisältövaatimukset Pakatut tuotteet kuvataan enintään kuudelta (6) eri puolelta (facing). Kuvattujen puolien vähimmäismäärä on kolme (3): suoraan edestä, suoraan ylhäältä ja suoraan vasemmalta. Sisäpakkauksesta on tarvittaessa oltava ylimääräinen kuva suoraan edestä. Jos tuote voidaan latoa hyllyyn joko pystyyn tai vaakaan, on luontevaa tarjota siitä enemmän kuin kolme (3) hyllykuvaa. Tällaisia tuoteryhmiä ovat tyypillisesti esimerkiksi vaipat ja keksipaketit. Tuotteet, joita ei tuoteta pakkauksissa, kuten vasarat, kuvataan kolmelta (3) eri puolelta: suoraan edestä, suoraan ylhäältä ja suoraan vasemmalta. Hyllykuvat otetaan tuotteesta aina ilman kallistus- tai kuvakulmaa. Kuva 6. Tuotteen eri puolet Kuva 7. Kaksiulotteinen tuote 16 (25)

17 Kuva 8. Kolmiulotteinen tuote, joka on kuvattu kuudelta eri puolelta. Ennen tuotteiden kuvaamista tulee määrittää tuotteen etupuoli (front face) GDSN mittaussääntöjen mukaisesti (kts. 2.2). Kaikki hyllykuvan muut puolet määritellään suhteessa etupuoleen ja identifioidaan numerotunnisteella. Tästä on hyötyä, jos tuotteella on useita myyntikelpoisia puolia. Hyllykuva voi olla myös kuva tuotteen esillepanopakkauksesta (display, tarjotin). Tyypillinen esimerkki tällaisesta tuoteryhmästä ovat jogurtit. Kuva 9. Tuotteen esillepanopakkaus, joka on kuvattu kuudelta eri puolelta (facing). 17 (25)

18 Kun tavarantoimittaja tallentaa hyllykuvan Synkka Mediaan, tavarantoimittaja samalla sitoutuu siihen, että hyllykuvat täyttävät myös palvelun sisällölliset laatuvaatimukset. Alla on listattuna keskeisimmät ohjeet kuvaajalle: Kuvassa on esitetty vain yksi kappale kyseistä tuotetta tai yksi esillepanopakkaus. Ensisijaisessa kuva-alassa ei saa olla lavasteita tai muita tuotteita. Tuotteen asettelu noudattaa asetettuja kuvakulmasääntöjä. Laatikkotyyppiset tuotteet on rajattu tuotteen reunoihin ja esitetään valkoisella taustalla. Pyöreämuotoiset ja epäsäännöllisen muotoiset tuotteet on syvätty ja esitetään läpinäkyvällä taustalla. Pyöreämuotoiset ja epäsäännöllisen muotoiset tuotteet voidaan myös rajata tuotteen reunoihin ja esittää valkoisella taustalla Hyllykuvien nimeäminen Merkittävä osa hyllykuvien GDSN-standardia koskee tiedostojen nimeämiskäytäntöjä. Nimeäminen yksilöi kuvan tuotteen ja esitystavan. Jos tuote on tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin, kuvatiedosto on nimetty standardinmukaisesti ja kuva noudattaa Synkka-mediapankin aineistovaatimuksia, kuvan voi julkaista mediapankkiin ilman ylimääräisiä manuaalisia työvaiheita. Jos tiedostoa ei ole nimetty ennen lataamista standardin mukaisesti, tavarantoimittaja antaa pakolliset tiedot kuvalle manuaalisesti Synkka Median käyttöliittymässä. Kun vastaanottaja lataa hyllykuvan järjestelmästä, sen tiedostonimi on standardinmukainen riippumatta siitä, minkä niminen tavarantoimittajan alun perin järjestelmään lataama tiedosto on ollut. Nimeämiskäytäntö on kuvattu alla olevissa taulukoissa. Kohta tiedostonimessä Sisältö Selvennys Merkitys 1-14 GTIN GS1-artikkelinumero 15. Piste Erottaa puolen GTINkoodista ja mahdollisesta tyypistä 16 1 Suoraan edestä Puoli, josta tuote on kuvattu 2 Suoraan vasemmalta (facing) Suoraan päältä Suoraan takaa Suoraan oikealta Suoraan alta 18 (25)

19 Kuva 10. Marinol-pullo kuvattuna edestä, vasemmalta ja ylhäältä. GTIN-koodit, joissa on useita eri painatuksia tai etikettejä, jotka eivät ole ristiriidassa GTIN-koodisäännösten kanssa, ne merkitään kirjaimella A (Alternative). Jos hyllykuvassa esitetään display tai tarjotin ja sillä on oma GTIN-koodi, kuva nimetään käyttäen sekä displayn tai tarjottimen GTIN-koodia että itse tuotteen GTIN-numeroa, jota seuraa tunnistekirjain (T = tarjotin, D = display). Nimeämiskäytäntö on kuvattu alla olevassa taulukossa. (15) A T D Vaihtoehtoinen (Alternative) Tarjotin (Tray) Esillepano (Display) Kertoo tuotteen esitystavan. Käyttö vain tarvittaessa A.1 Kuva 11. Vasemmalla tuote oletuspainatuksella ja oikealla sama tuote vaihtoehtoisella painatuksella (A) 19 (25)

20 T.1 Kuva 12. Vasemmassa kuvassa tarjotin on nimetty myyntierän GTIN-koodilla ja oikeassa kuvassa vähittäistuotteen GTIN-koodilla sekä tunnistekirjaimella T. Kyseessä on havainnekuva, joten siksi kuvat ovat 3D-muodossa D.1 Kuva 13. Vasemmassa kuvassa display on nimetty myyntierän GTIN-koodilla ja oikeassa kuvassa vähittäistuotteen GTIN-koodilla sekä tunnistekirjaimella D. Kyseessä on havainnekuva, joten siksi kuvat ovat 3D-muodossa Hyllykuvien ja tuotteiden metatiedot Hyllykuville annetaan Synkka Mediassa metatietoja, jotka voivat olla pakollisia tai vapaaehtoisia. Osa metatiedoista liittyy kuvassa esitettyyn tuotteeseen ja osa itse kuvaan. Mikäli kuvattu tuote (GTIN) on tallennettuna tuotetietopankkiin, järjestelmä hakee tuotetiedot Synkka Tuotteesta. Itse kuvan metatiedoissa kerrotaan esimerkiksi miten tuote on esitetty kuvassa tai mikä on kuvan voimassaoloaika Kuvien metatiedot Metatieto Sisältö Lisätiedot Pakollisuus Aineiston tyyppi Tuotekuva Pakollinen Käyttötarkoitus Hyllykuva Pakollinen Hyllykuvan perustiedot Tieto voidaan ilmoittaa jo tiedostonimessä. Kts. luku 3.3. Suoraan edestä Suoraan vasemmalta Suoraan päältä Suoraan takaa Suoraan oikealta Suoraan alta Pakollinen 20 (25)

21 Hyllykuvan lisätiedot Aineiston näkyvyys Aineiston näkyvyys: Voimaantulopäivä Aineiston näkyvyys Julkinen voimaantulopäivä Aineiston näkyvyys: Päättymispäivä Tieto voidaan ilmoittaa jo tiedostonimessä. Kts. luku 3.3. GLN numero(t) vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp Alternative Display Tray Määrittelee mitkä vastaanottajat näkevät aineiston Päivä, jolloin vastaanottajat voivat nähdä aineiston. Annetaan vain jos tavarantoimittaja haluaa antaa näkyvyyden aineistolle tiettynä päivänä tulevaisuudessa. Päivä, jolloin kaikki vastaanottajat voivat nähdä aineiston, joka on aiemmin ollut näkyvissä vain tietylle/tietyille vastaanottajalle/vastanottajille. Päivä, jolloin aineisto ei ole enää voimassa. Pakollinen (tapauskohtaisesti) Vapaaehtoinen Vapaaehtoinen Vapaaehtoinen Vapaaehtoinen Tuotteet, jotka on tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin Jos tuote on tuotetietopankissa, kuva perii ja näyttää seuraavat tuotetiedot Synkka Tuotteesta: Tietokentän nimi F- tunniste tuotetietopankissa Selite Tavarantoimittajan nimi - GLN-numero F7109 Tiedontoimittajan GLN-numero, jonka alla vähittäistuote ja sen kuljetuspakkaukset on perustettu Synkkaan. GTIN-koodi F7260 Tuotteen GTIN-koodi, joka on pakkauksessa. (Annetaan 14- numeroisena Synkassa. Lyhyemmissä koodeissa puuttuvat numerot korvataan lisäämällä koodin eteen tarvittava määrä nollia). Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet (FI, SV, EN). Lyhyt tuotenimi F merkkiä pitkä tuotteen kuvaus (FI, SV, EN). Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi (FI, SV, EN). 21 (25)

22 Markkinointiteksti ja kieli F7135 Tuotteen markkinointiin suunnattu kuvaus (FI). Jos markkinointiteksti halutaan antaa useilla kielillä, kaikki eri kielet tulee antaa samaan kenttään Synkka Tuotteessa. Hierarkiataso/Tyyppi F7158 Kertoo, onko yksikkö vähittäistuote, lajitelma vai kuljetuspakkaus. Saatavuus päättyy F7221 Päivä, jolloin tuotteen saatavuus päättyy. Tämä koskee myös sesonkituotteita. Lanseeraus peruttu F7241 Päivämäärä jolloin lanseeraus peruttiin. Tuotanto lopetettu F7242 Päivämäärä jolloin tuotanto lopetettiin. GPC-ryhmittely F7114 Tuotteen Brick-tason koodi GPCryhmittelyssä. Kohdemarkkina F7122 Kertoo, mille kohdemarkkinalle (maalle) tuote on tarkoitettu. Tuotteen näkyvyys - Yritykset (GLN, yrityksen nimi), jotka näkevät tuotteen (GTIN) ja aineistot, jotka ovat julkaistu tuotteen alle. Vastaanottaja näkee kuvat, mikäli tavarantoimittaja ei ole rajoittanut aineistojen näkyvyyttä eri vastaanottajien välillä Tuotteet, joita ei ole tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin Jos tuote, johon liittyviä hyllykuvia tallennetaan Synkka Mediaan, ei ole tuotetietopankissa, tuotteelle tulee antaa mediapankissa pakollisia tuotetietoja, jotka identifioivat tuotteen vastaanottajille. Kuvalle voi lisäksi täydentää Synkka Median käyttöliittymässä vapaaehtoisia lisätietoja. Pakolliset tuotetiedot: Tietokentän nimi F-tunniste Selite Lisätiedot tuotetietopankissa Tavarantoimittajan - Automaattinen tieto nimi GLN-numero F7109 Tiedontoimittajan GLNnumero, Automaattinen tieto jonka alla vähit- täistuote ja sen kuljetuspakkaukset on perustettu Synkkaan. GTIN-koodi F7260 Tuotteen GTIN-koodi, joka on pakkauksessa. (Annetaan 14- numeroisena Synkassa). Lyhyemmissä koodeissa 22 (25)

23 puuttuvat numerot korvataan lisäämällä koodin eteen tarvittava määrä nollia). Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet. Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi. Hierarkiataso/Tyyppi F7158 Kertoo, onko yksikkö vähittäistuote, lajitelma vai kuljetuspakkaus. Kohdemarkkina F7122 Kertoo, mille kohdemarkkinalle (maalle) tuote on tarkoitettu. Tuotteen näkyvyys - Yritykset (GLN, yrityksen nimi), jotka näkevät tuotteen (GTIN) ja aineistot, jotka ovat julkaistu tuotteen alle. Vastaanottaja näkee kuvat, mikäli tavarantoimittaja ei ole rajoittanut aineistojen näkyvyyttä eri vastaanottajien välillä. FI FI julkinen/yksityinen Vapaaehtoiset tuotetiedot: Tietokentän nimi F-tunniste tuotetietopankissa Selite Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi. Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet. Lyhyt tuotenimi F merkkiä pitkä tuotteen kuvaus. Markkinointiteksti ja F7135 Tuotteen markkinointiin kieli suunnattu kuvaus. GPC-ryhmittely F7114 Tuotteen Brick-tason koodi GPCryhmittelyssä. Saatavuus päättyy F7221 Päivä, jolloin tuotteen saatavuus päättyy. Tämä koskee myös sesonkituotteita. Lisätiedot SV, EN, etc. SV, EN, etc. FI, SV, EN, etc. FI Koodilista vvvv/kk/pp 23 (25)

24 Lanseeraus peruttu F7241 Päivämäärä jolloin lanseeraus peruttiin. Tuotanto lopetettu F7242 Päivämäärä jolloin tuotanto lopetettiin. vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp 4 Tuotteen tekniset tiedot ja ohjeet (PDF-tiedostot) Tuotteen tekniset tiedot ja ohjeet ovat pdf-tiedostoja, jotka sisältävät tietoa tuotteesta, esimerkiksi käyttöohjeita. Tiedostot ladataan Synkka Mediaan samalla tavalla kuin myynti- ja markkinointikuvat ja hyllykuvat. Tiedostojen metadataan sisältyy joitakin yksilöllisiä kenttiä kuten tieto kielestä ja ISBN/ISSN-numerot Tekniset laatuvaatimukset Ominaisuus Määrittely Lisätiedot Tiedostokoko Enintään 100 Mt Tiedostotyyppi PDF Fontit ja muut mahdolliset elementit Sisällytetty tiedostoon 5 Yleiskuvat Synkka mediapankkiin voi tuote- ja hyllykuvien lisäksi tallentaa myös kuvia, jotka eivät välttämättä ole sidoksissa yhteen GTIN-koodiin. Tällaisia kuvia ovat tyypillisesti esimerkiksi lifestyle-kuvat Tekniset laatuvaatimukset Yleiskuvien tekniset laatuvaatimukset ovat väljiä ja ne voidaan toimittaa tavalla, joka parhaiten palvelee tavarantoimittajien ja vastaanottajien tarpeita. Huom! Suomalaiset vastaanottajat toivovat, että muut kuvat noudattavat minimissään korkealaatuisen tuotekuvan aineistovaatimuksia (kts. luku 2.1). Ominaisuus Määrittely Lisätiedot Tiedostokoko Enintään 100 Mt Resoluutio Ei määritelty Väriavaruus Ei määritelty Tiedostomuodot.TIFF,.JPG,.PNG Muita tiedostomuotoja voidaan joustavasti lisätä. 6 Muut PDF-tiedostot Muita pdf-tiedostoja, jotka voivat olla mutta eivät välttämättä ole sidottuja tiettyyn GTINkoodiin, voidaan myös tallentaa Synkka Mediaan. Tällaisia ovat esimerkiksi markkinointimateriaalit. 24 (25)

25 6.1. Tekniset laatuvaatimukset Ominaisuus Määrittely Lisätiedot Tiedostokoko Enintään 100 Mt Tiedostotyyppi PDF Fontit ja muut mahdolliset elementit Sisällytetty tiedostoon 7 Interaktiiviset kuvat ja videot Synkka-mediapankkiin ei toistaiseksi pysty tallentamaan interaktiivisia kuvia (3D-kuvia, 360-kuvia) tai videotiedostoja, mutta niiden toteuttaminen on jatkokehityslistalla. 8 Ruotsin Validoo MediaStore Mikäli toimitat myynti- ja markkinointikuvia Ruotsin markkinoille, Validoo MediaStore tukee ainoastaan korkealaatuisia kuvia, joiden resoluutio on 300 ppi. Myöskään määrittelemättömiä myynti- ja markkinointikuvia (16. merkki Z nimeämisen kohdalla) ei voi tallentaa. Mikäli toimitat hyllykuvia Ruotsin markkinoille, kuvat voi toimittaa vain png-muodossa. 25 (25)