Aineistovaatimukset. Synkka Media Versio 2.0. Synkka-mediapankki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aineistovaatimukset. Synkka Media Versio 2.0. Synkka-mediapankki"

Transkriptio

1 Synkka-mediapankki

2 Asiakirjan tiedot Versio 2.0 Valmistumispäivä Kuvaus Tähän ohjeeseen on kirjattu Synkka-mediapankkiin tallennettavien digitaalisten aineistojen aineistovaatimukset. GS1:n työryhmä Etunimi Sukunimi Organisaatio Lise-Lotte Holmberg GS1 Finland Samu Hämäläinen GS1 Finland Marika Leed GS1 Finland Paavo Reponen GS1 Finland Asiakastyöryhmä Nämä aineistovaatimukset perustuvat GDSN-standardiin sekä Synkka Median asiakastyöryhmään ilmoittautuneiden yritysten syksyllä 2015 tekemiin linjauksiin. Etunimi Sukunimi Organisaatio Sirpa Talka Apetit Tanja Järvinen Berner Maria Rämö Berner Sanna Pasonen-Hult Fazer Angela Hammaren-Dolstra Rautakesko Kristiina Kytöviita Ravintoraisio Hannu Perlström Ruokakesko Raija Perälä Ruokakesko Sanna Rasila Ruokakesko Satu Ruisla-Kangas Ruokakesko Anna Zernova Ruokakesko Emilia Ala-Kurikka SOK Petteri Paunila SOK Henna Lehtomäki Valio Tiina Hildre Wihuri Virpi Koistinen Wihuri 2 (25)

3 Versionhallinta Vers. Päiväys Tila Muokkaaja Kommentit Valmis GS1 Finland Julkaistu Vastuuvapauslauseke GS1 Finland pidättää oikeuden tehdä tähän ohjeeseen muutoksia. GS1 Finland ei ota vastuuta vahingoista, joita saattaa syntyä ohjeen käytöstä tai väärinkäytöstä. Vastuuvapaus koskee myös immateriaalioikeuksien loukkauksia. 3 (25)

4 Sisällys 1 Johdanto 5 2 Myynti- ja markkinointikuvat Myynti- ja markkinointikuvien tekniset laatuvaatimukset Myynti- ja markkinointikuvien sisältövaatimukset Pääkuva Myynti- ja markkinointikuvien nimeäminen Myynti- ja markkinointikuvien ja tuotteiden metatiedot Kuvien metatiedot Tuotteet, jotka on tallennettu tuotetietopankkiin Tuotteet, joita ei ole tallennettu tuotetietopankkiin Hyllykuvat Hyllykuvien tekniset laatuvaatimukset Hyllykuvien sisältövaatimukset Hyllykuvien nimeäminen Hyllykuvien ja tuotteiden metatiedot Kuvien metatiedot Tuotteet, jotka on tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin Tuotteet, joita ei ole tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin Tuotteen tekniset tiedot ja ohjeet (PDF-tiedostot) Tekniset laatuvaatimukset Yleiskuvat Tekniset laatuvaatimukset Muut PDF-tiedostot Tekniset laatuvaatimukset Interaktiiviset kuvat ja videot 25 8 Ruotsin Validoo MediaStore 25 4 (25)

5 1 Johdanto Synkka-mediapankkiin tallennettavat digitaaliset aineistot välitetään sellaisenaan vastaanottajien kuten kaupparyhmien, tukkujen ja ruokapalvelutoimijoiden käyttöön. Välitettävien digitaalisten aineistojen laatu varmistetaan tallennuksen yhteydessä automaattisesti. Automaattisessa varmistuksessa järjestelmä tarkistaa esimerkiksi sen, että kuvan tiedostomuoto ja tiedostokoko vastaavat Synkka Median teknisiä laatuvaatimuksia. Kun tavarantoimittaja tallentaa digitaalisen aineiston Synkka Mediaan, yritys sitoutuu myös siihen, että aineisto täyttää palvelun sisällölliset laatuvaatimukset. Tähän ohjeeseen on kirjattu Synkka-mediapankkiin tallennettavien digitaalisten aineistojen aineistovaatimukset. Ohje kattaa myyntiin ja markkinointiin tarkoitetut tuotekuvat, hyllykuviin tarkoitetut tuotekuvat, yleiskuvat sekä pdf-tiedostot. 2 Myynti- ja markkinointikuvat Myynti- ja markkinointikuvilla tarkoitetaan Synkka-mediapankissa tuotteen myyntiin ja markkinointiin tarkoitettuja tuotekuvia. Myynti- ja markkinointikuvien aineistovaatimukset perustuvat GS1-yhteisön ylläpitämään GDSN-standardiin. Standardi ohjaa valmistajia tuottamaan laadukkaita kuvia, joita loppukäyttäjä voi hyödyntää eri käyttötarkoituksissa Myynti- ja markkinointikuvien tekniset laatuvaatimukset Myynti- ja markkinointikuva voidaan julkaista Synkka-mediapankkiin, jos se täyttää alla kuvatut tekniset laatuvaatimukset. GS1 Finland suosittelee tallentamaan myynti- ja markkinointikuvat Synkka Mediaan ensisijaisesti jpg-muodossa. Ominaisuus Määrittely Lisätietoja Tiedostokoko Enintään 40 Mt Suositeltu resoluutio 300 ppi GDSN-standardi edellyttää, että myynti- ja markkinointikuvien resoluutio olisi aina 300 ppi, mutta standardista poiketen Synkka Mediassa se on suositus. Väriavaruus RGB ICC-profiili tai tarkka väriavaruus on määriteltävä. Suositeltu värisyvyys on 8 bittiä (suositeltu profiili Adobe-RGB) Korkealaatuinen myynti- ja markkinointikuva (hires) Normaali myyntija markkinointikuva (standard) Lyhyempi sivu vähintään 2401 px; pidempi sivu enintään 4800 px Lyhyempi sivu vähintään 900 px; pidempi sivu enintään 2400 px GDSN-standardi edellyttää, että myynti- ja markkinointikuvat ovat neliönmuotoisia, mutta standardista poiketen Synkka Mediaan voi tallentaa myös suorakulmion muotoisia myynti- ja markkinointikuvia. Tiedostomuodot TIFF, LZW-pakattu Sisältää aktivoidun syväyspolun, jonka nimi on Path 1. Läpinäkyvä tausta. Syväyspolun kulmikkuuden arvon asetuksen tulee olla yksi tulostimen pikseli. 5 (25)

6 JPG Sisältää aktivoidun syväyspolun, jonka nimi on Path 1. Valkoinen tausta (RGB 255 x 255 x 255). Syväyspolun kulmikkuuden arvon asetuksen suuruuden tulee olla yksi tulostimen pikseli. Huom! Mikäli tavarantoimittaja toimittaa myynti- ja markkinointikuvia Ruotsiin markkinoille aineistovaatimuksissa Suomen ja Ruotsin välillä on pieniä eroavaisuuksia. Kts. luku Myynti- ja markkinointikuvien sisältövaatimukset Ennen tuotteiden kuvaamista tulee määrittää tuotteen etupuoli (front face). GDSNtuotetietostandardi määrittelee etupuoleksi sen sivun, jolla valmistaja myy tuotteen kuluttajalle. Etupuolessa näkyy esimerkiksi tuotenimi. Joillakin tuotepakkauksilla sama pinta-ala tarjoaa useampia mahdollisia etupuolia. Nämä tuotteet voidaan panna esille hyllyihin sekä pysty- että vaakasuoraan. Jos tuotepakkauksella on useampia mahdollisia etupuolia, korkein puoli katsotaan oletusarvoiseksi etupuoleksi. Tuote voi olla kuvattuna pakkauksessa tai ilman pakkausta. Jos on epävarmaa, mikä kuva olisi paras, GDSN-tuotetietostandardi suosittaa tarjoamaan tuotteesta kaksi kuvaa. Kuva rajataan lähelle kohdetta. Huom! Suomalaiset vastaanottajat edellyttävät, että tavarantoimittaja tallentaa aina yhden myynti- ja markkinointikuvan, jossa tuote on kuvattu pakkauksessa. Tämä lisäksi tavarantoimittaja voi julkaista myös myynti- ja markkinointikuvia, jossa tuote on esitetty ilman pakkausta. Esimerkki 1. Pakasteesta voi olla myyntipakkauksen lisäksi kuva kypsennetystä tuotteesta. Esimerkki 2: Myyntipakkaus voi olla avattuna siten, että myös pakkauksen sisältämä vähittäistuote näkyy kuvassa. Esimerkki 3: Tuote voidaan kuvata ilman pakkausta, jos näin voidaan esitellä kuluttajalle olennaisia myyntiin vaikuttavia tuoteominaisuuksia. Esimerkiksi pahvirasiaan pakattu ripsiväri voidaan kuvata siten, että tuote on avattu ja harjasosa näkyy kuvassa. Esimerkki 4: Tuote voidaan kuvata tarjoiltuna lautaselta. Myynti- ja markkinointikuva voidaan ottaa monesta eri kuvakulmasta. Kustakin tuotteesta tulee olla enintään kolme (3) eri näkymää markkinointikelpoista puolta kohti. Standardi edellyttää, että kolmiulotteiset tuotteet kuvataan viidentoista asteen kallistuskulman kanssa. Jotkin tuotteet saattavat kuitenkin vaatia jyrkemmän tai loivemman kallistuskulman. Kaksiulotteisille tuotteille, joiden syvyysominaisuudet eivät ole merkittäviä, sallitaan nolla-asteen kallistuskulma. 6 (25)

7 Kuva 1. Esimerkki kallistuskulmasta Kun tavarantoimittaja tallentaa myynti- ja markkinointikuvan Synkka Mediaan, se sitoutuu siihen, että kuva on sisällöltään laadukas. Alla on listattuna keskeisimmät ohjeet: Tuotteen parasta ennen -päiväys ei näy kuvassa. Kuvassa näkyvä tuote on edustavan näköinen: tuote ei ole lytyssä, likainen tai pölyinen eikä sen pakkaus ole hiertynyt rikki. Tuotteen pinnassa ei näy tarpeetonta kiiltoa. Kuvauksessa on käytetty suurta syväterävyysaluetta. Tuote on kuvattu riittävässä valaistuksessa. Kuvassa on realistiset ja neutraalit varjot ja heijastukset. Kuvan värit ovat rikkaat ja tasapainoiset ja vastaavat tuotteen PMS-värejä. Jos PMS-väriä tai oikeuksia siihen ei ole saatavana, käyttäjien on verrattava väriä värinäytteisiin niin tarkasti kuin mahdollista tai värien tarkat RGB-arvot on mainittava. Kuva ei ole tärähtänyt. Kuvaa ei ole kuvankäsitellyllä yliterävöitetty. Kuvaa ei ole manipuloitu (interpoloitu) suurempiin pikselimittoihin siten, että kuvasta on kadonnut yksityiskohtia ja terävyyttä. Tuotteen etiketissä ei näy läikettä (ns. Moiré Pattern; ilmiö jossa etiketin rasteripisteet sekoittuvat toisiinsa ja aiheuttavat kuvassa epätasaisia liukusävyjä ja raidallisen kuvion). Kuvassa ei näy signeerauksia tai vesileimoja Kuvankäsittelyssä ei ole käytetty alfakanavia tai muita maskeja Pääkuva Suomalaiset vastaanottajat edellyttävät, että tavarantoimittajat merkitsevät yhden myynti- ja markkinointikuvan Synkka-mediapankissa tuotteen pääkuvaksi. Pääkuva on kuva, jota vastaanottajat käyttävät ensisijaisesti esimerkiksi mainonnassa tai verkkokaupassa. Yhdellä tuotteella (yksilöity GTIN-koodilla) voi olla enintään yksi pääkuva Myynti- ja markkinointikuvien nimeäminen Merkittävä osa myynti- ja markkinointikuvien GDSN-standardia koskee tiedostojen nimeämiskäytäntöjä. Nimeäminen yksilöi kuvan tuotteen ja esitystavan. Jos tuote on tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin, kuvatiedosto on nimetty standardinmukaisesti ja kuva noudattaa Synkka-mediapankin aineistovaatimuksia, kuvan voi julkaista mediapankkiin ilman ylimääräisiä manuaalisia työvaiheita. Jos tiedostoa ei ole 7 (25)

8 nimetty ennen lataamista standardin mukaisesti, tavarantoimittaja antaa pakolliset tiedot kuvalle manuaalisesti Synkka Median käyttöliittymässä. Kun vastaanottaja lataa myynti- ja markkinointikuvan järjestelmästä, sen tiedostonimi on standardinmukainen riippumatta siitä, minkä niminen tavarantoimittajan alun perin järjestelmään lataama tiedosto on ollut. Nimeämiskäytäntö on kuvattu alla olevissa taulukoissa. Kohta tiedostonimessä Sisältö Selvennys Merkitys 1-14 GTIN GS1-artikkelinumero Yhdistää kuvan tuotteeseen 15 _ alaviiva Erottaa lisätiedot GTIN-koodista 16 A Normaali myynti- ja markkinointikuva Kuvan tyyppi B C D Z C L R N Normaali myynti- ja markkinointikuva, jossa tuote kuvattu esim. tarjoiltuna lautaselta (ks. merkki 19) Korkealaatuinen myynti- ja markkinointikuva Korkealaatuinen myynti- ja markkinointikuva, jossa tuote kuvattu esim. tarjoiltuna lautaselta (ks. merkki 19) Määrittelemätön Edestä (Front) Vasemmalta (Left) Päältä/Ylhäältä (Top) Takaa (Back) Oikealta (Right) Pohjasta/Alhaalta (Bottom) Suora (Center) Vasen (Left) Oikea (Right) Ei kallistuskulmaa Puoli, josta tuote on kuvattu (facing) Kuvakulma (angle) 8 (25)

9 19 1 Pakkauksessa Pakkauksessa / 0 Ilman pakkausta Ilman pakkausta A B C D Kuljetuspakkaus (Case) Sisäpakkaus (Innerpack) Raaka/valmistamaton (Raw/Uncooked) Valmistettu (Prepared) E Aseteltu lautaselle (Plated) Merkkejä E-M voidaan F Tyylitelty (Styled) käyttää vain mikäli 16. merkki G Lavastettu (Staged) nimessä on B, D tai Z. H Pidelty kädessä (Held) J K L M Mallin yllä (Worn) Käytössä (Used) Tuoteperhe (Family) Avattu kuljetuspakkaus (Open Case) Edellisten lisäksi tiedostonimessä voidaan ilmoittaa alaviivalla erotettuna vapaaehtoisia lisätietoja. Lisätietoja voi olla yksi tai useampia. Lisätiedot tulee esittää alla kuvatussa järjestyksessä. Lisätietoelementit erotetaan toisistaan alaviivalla. 20 _ alaviiva Erottaa lisätietoelementin muusta tiedostonimestä Lisätieto 1 aa Kielikoodi (fi, en jne.), esitysmuoto ISO639-formaatissa. Kaksimerkkinen, aakkosellinen. Kieli, jota kuvassa esitellylle puolelle on painettu. _ alaviiva Erottaa lisätietoelementin muusta tiedostonimestä Lisätieto 2 kkvv Viimeinen voimassaolopäivä muodossa kuukausi, vuosi. Nelimerkkinen, numeerinen. Ilmaisee kuukauden ja vuoden, jonka jälkeen kuva vanhenee. _ alaviiva Erottaa lisätietoelementin muusta tiedostonimestä Lisätieto 3 snn Sekvenssinumero, 3-merkkinen aakkosnumeerinen Käyttö ohjeistetaan myöhemmin. Pieni s viittaa sekvenssinumeroon ja sitä seuraa kaksi numeerista merkkiä. 9 (25)

10 Huom! Mikäli tavarantoimittaja toimittaa myynti- ja markkinointikuvia Ruotsiin markkinoille aineistovaatimuksissa Suomen ja Ruotsin välillä on pieniä eroavaisuuksia. Kts. luku 8. Esimerkkejä: Huom! (GTIN) tarkoittaa esimerkeissä tuotteen 14-numeroista GTIN-koodia. Kuva 2. Tuotteen eri puolet (facing) Kuva 3. Tuote, jossa on yksi markkinointikelpoinen puoli. Oikeanpuolimmainen kuva on kuvattu ilman kallistuskulmaa. Kuva 4. Tuote, jossa on vaihtoehtoisia markkinointikelpoisia puolia. Huom: korkein pystysuora puoli merkintään etupuoleksi (25)

11 _C1C1_fi_1220 Kuva 5. Valion Oltermanni-juusto, jossa, on lievä kallistuskulma, tuote on kuvattu etupuolelta, kuva on korkealaatuinen, kuvakulma on suora ja tuote on kuvattu pakkauksessa. Lisätietona kerrotaan, että etupuolen etiketti on suomenkielinen ja kuvan voimassaolo päättyy joulukuussa GTIN-koodi esitetään 14 merkkisenä (koodia pidennetään tarvittaessa etunollilla), koska GTIN koodit esitetään GDSN-standardissa 14- merkkisinä Myynti- ja markkinointikuvien ja tuotteiden metatiedot Myynti- ja markkinointikuville annetaan Synkka Mediassa metatietoja, jotka voivat olla pakollisia tai vapaaehtoisia. Osa metatiedoista liittyy kuvassa esitettyyn tuotteeseen ja osa itse kuvaan. Mikäli kuvattu tuote (GTIN) on tallennettuna tuotetietopankkiin, järjestelmä hakee tuotetiedot Synkka Tuotteesta. Itse kuvan metatiedoissa kerrotaan esimerkiksi miten tuote on esitetty kuvassa tai mikä on kuvan voimassaoloaika Kuvien metatiedot Myynti- ja markkinointikuvien metatiedot, jotka käyttäjä voi itse täyttää: Metatieto Sisältö Lisätietoja Pakollisuus Aineiston tyyppi Tuotekuva Pakollinen Käyttötarkoitus Myynti ja markkinointi Pakollinen Myynti- ja markkinointikuvan perustiedot Kuvan tyyppi (korkealaatuinen, normaali) Pakollinen Tieto voidaan ilmoittaa jo tiedostonimessä. Kts. luku 2.3. Puoli, josta tuote on kuvattu (facing) Kuvakulma (angle) Kuvattu pakkauksessa/ilman pakkausta 11 (25)

12 Myynti- ja markkinointikuvan vapaaehtoiset lisätiedot Tieto voidaan ilmoittaa jo tiedostonimessä. Kts. luku 2.3. Kieli, jolla kuvattu puoli (facing) on painettu Vapaaehtoinen Pääkuva Kyllä / Ei Voidaan antaa vain myynti- ja markkinointikuville Aineiston näkyvyytajat GLN numero(t) Määrittelee mitkä vastaanot- näkevät aineiston Aineiston näkyvyys: vvvv/kk/pp Päivä, jolloin vastaanottajat Voimaantu- voivat nähdä aineiston. Anne- lopäivä taan vain jos tavarantoimittaja haluaa antaa näkyvyyden aineistolle tiettynä päivänä tu- Aineiston näkyvyys: Julkinen voimaantulopäivä vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp Tieto voidaan myös ilmoittaa jo tiedostonimessä muodossa kk/vv. Kts. luku 2.3. Päivä, jolloin aineisto ei ole enää voimassa. Pakollinen Vapaaehtoinen Vapaaehtoinen levaisuudessa. Päivä, jolloin kaikki vastaanottajat voivat nähdä aineiston, joka on aiemmin ollut näkyvissä vain tietylle/tietyille vastaanottajalle/vastanottajille. Vapaaehtoinen Aineiston näkyvyys: Päättymispäivä Vapaaehtoinen Kuvailuteksti Aakkosnumeerinen Voidaan antaa useilla eri kielillä. Vapaaehtoinen Tuotteet, jotka on tallennettu tuotetietopankkiin Jos tuote on tuotetietopankissa, kuva perii ja näyttää seuraavat tuotetiedot Synkka Tuotteesta: Tietokentän nimi F- tunniste Selite tuotetietopankissa Tavarantoimittajan nimi - GLN-numero F7109 Tiedontoimittajan GLN-numero, jonka alla vähittäistuote ja sen kuljetuspakkaukset on perustettu Synkkaan. GTIN-koodi F7260 Tuotteen GTIN-koodi, joka on pakkauksessa. (Annetaan 14-numeroisena Synkassa. Lyhyemmissä koodeissa puuttuvat numerot korvataan lisäämällä koodin eteen tarvittava määrä nollia). Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet (FI, SV, EN). 12 (25)

13 Lyhyt tuotenimi F merkkiä pitkä tuotteen kuvaus (FI, SV, EN). Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi (FI, SV, EN). Markkinointiteksti ja kieli F7135 Tuotteen markkinointiin suunnattu kuvaus (FI). Jos markkinointiteksti halutaan antaa useilla kielillä, kaikki eri kielet tulee antaa samaan kenttään Synkka Tuotteessa. Hierarkiataso/Tyyppi F7158 Kertoo, onko yksikkö vähittäistuote, lajitelma vai kuljetuspakkaus. Saatavuus päättyy F7221 Päivä, jolloin tuotteen saatavuus päättyy. Tämä koskee myös sesonkituotteita. Lanseeraus peruttu F7241 Päivämäärä jolloin lanseeraus peruttiin. Tuotanto lopetettu F7242 Päivämäärä jolloin tuotanto lopetettiin. GPC-ryhmittely F7114 Tuotteen Brick-tason koodi GPCryhmittelyssä. Kohdemarkkina F7122 Kertoo, mille kohdemarkkinalle (maalle) tuote on tarkoitettu. Tuotteen näkyvyys - Yritykset (GLN, yrityksen nimi), jotka näkevät tuotteen (GTIN) ja aineistot, jotka ovat julkaistu tuotteen alle. Vastaanottaja näkee kuvat, mikäli tavarantoimittaja ei ole rajoittanut aineistojen näkyvyyttä eri vastaanottajien välillä Tuotteet, joita ei ole tallennettu tuotetietopankkiin Jos Synkka Mediaan julkaistaan myynti- ja markkinointikuvia, joihin liittyviä tuotteita ei ole Synkka-tuotetietopankissa, tuotteelle tulee antaa mediapankissa pakollisia tuotetietoja, jotka identifioivat kuvatun tuotteen vastaanottajille. Tuotteelle voi lisäksi täydentää Synkka Median käyttöliittymässä vapaaehtoisia tuotetietoja. Pakolliset tuotetiedot: Tietokentän nimi F-tunniste tuotetietopankissa Selite Lisätiedot Tavarantoimittajan - Automaattinen tieto nimi GLN-numero F7109 Tiedontoimittajan GLNnumero, jonka alla vähittäistuote ja sen kuljetuspakkaukset on perustettu Synkkaan. Automaattinen tieto 13 (25)

14 GTIN-koodi F7260 Tuotteen GTIN-koodi, joka on pakkauksessa. (Annetaan 14- numeroisena Synkassa). Lyhyemmissä koodeissa puuttuvat numerot korvataan lisäämällä koodin eteen tarvittava määrä nollia). Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet. Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi. Hierarkiataso/Tyyppi F7158 Kertoo, onko yksikkö vähittäistuote, lajitelma vai kuljetuspakkaus. Kohdemarkkina F7122 Kertoo, mille kohdemarkkinalle (maalle) tuote on tarkoitettu. Tuotteen näkyvyys - Yritykset (GLN, yrityksen nimi), jotka näkevät tuotteen (GTIN) ja aineistot, jotka ovat julkaistu tuotteen alle. Vastaanottaja näkee kuvat, mikäli tavarantoimittaja ei ole rajoittanut aineistojen näkyvyyttä eri vastaanottajien välillä. FI FI julkinen/yksityinen Vapaaehtoiset tuotetiedot: Tietokentän nimi F-tunniste tuotetietopankissa Selite Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi. Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet. Lyhyt tuotenimi F merkkiä pitkä tuot- Markkinointiteksti ja kieli F7135 teen kuvaus. Tuotteen markkinointiin suunnattu kuvaus. Lisätiedot SV, EN, etc. SV, EN, etc. FI, SV, EN, etc. FI 14 (25)

15 GPC-ryhmittely F7114 Tuotteen Brick-tason koodi GPCryhmittelyssä. Saatavuus päättyy F7221 Päivä, jolloin tuotteen saatavuus päättyy. Tämä koskee myös sesonkituotteita. Lanseeraus peruttu F7241 Päivämäärä jolloin lanseeraus peruttiin. Tuotanto lopetettu F7242 Päivämäärä jolloin tuotanto lopetettiin. Koodilista vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp 3 Hyllykuvat Hyllykuva on kuva, jota käytetään myymälän hyllykuvien (planogrammi) piirtämiseen piirto-ohjelmalla. Hyllykuvien aineistovaatimukset perustuvat GS1-yhteisön ylläpitämään GDSN-standardiin. Kun hyllykuvia on useampia, piirto-ohjelma pystyy muodostamaan niistä kolmiulotteisen hyllykuvan Hyllykuvien tekniset laatuvaatimukset Hyllykuva voidaan julkaista Synkka-mediapankkiin, jos se täyttää seuraavat GDSNstandardin mukaiset tekniset laatuvaatimukset. Suositus hyllykuville on, että niiden tiedostokoko on mahdollisimman pieni. Ominaisuus Määrittely Lisätietoja Tiedostokoko Vähintään 20 Kt, enintään 400 Kt Suositellaan, että kuva on mahdollisimman pieni, maksimissaan n. 100 Kt Suositeltu resoluutio ppi Väriavaruus RGB Tiedostomuodot JPG Pakkaustaso ei alle 10. Tuote on kuvattu valkoista tai vaaleanharmaata taustaa vasten. Kuva on rajattu tuotteen reunaan kiinni, kuvan reunoissa ei ole tyhjiä pikseleitä. PNG Tiedostojen on oltava alfakanavayhteensopivia. Jos tuote ei ole nelikulmainen, suositellaan, että tiedostomuoto on PNG, tuote on syvätty irti taustastaan ja tausta on läpinäkyvä. Huom! Mikäli tavarantoimittaja toimittaa hyllykuvia Ruotsiin markkinoille aineistovaatimuksissa Suomen ja Ruotsin välillä on pieniä eroavaisuuksia. Kts. luku (25)

16 3.2. Hyllykuvien sisältövaatimukset Pakatut tuotteet kuvataan enintään kuudelta (6) eri puolelta (facing). Kuvattujen puolien vähimmäismäärä on kolme (3): suoraan edestä, suoraan ylhäältä ja suoraan vasemmalta. Sisäpakkauksesta on tarvittaessa oltava ylimääräinen kuva suoraan edestä. Jos tuote voidaan latoa hyllyyn joko pystyyn tai vaakaan, on luontevaa tarjota siitä enemmän kuin kolme (3) hyllykuvaa. Tällaisia tuoteryhmiä ovat tyypillisesti esimerkiksi vaipat ja keksipaketit. Tuotteet, joita ei tuoteta pakkauksissa, kuten vasarat, kuvataan kolmelta (3) eri puolelta: suoraan edestä, suoraan ylhäältä ja suoraan vasemmalta. Hyllykuvat otetaan tuotteesta aina ilman kallistus- tai kuvakulmaa. Kuva 6. Tuotteen eri puolet Kuva 7. Kaksiulotteinen tuote 16 (25)

17 Kuva 8. Kolmiulotteinen tuote, joka on kuvattu kuudelta eri puolelta. Ennen tuotteiden kuvaamista tulee määrittää tuotteen etupuoli (front face) GDSN mittaussääntöjen mukaisesti (kts. 2.2). Kaikki hyllykuvan muut puolet määritellään suhteessa etupuoleen ja identifioidaan numerotunnisteella. Tästä on hyötyä, jos tuotteella on useita myyntikelpoisia puolia. Hyllykuva voi olla myös kuva tuotteen esillepanopakkauksesta (display, tarjotin). Tyypillinen esimerkki tällaisesta tuoteryhmästä ovat jogurtit. Kuva 9. Tuotteen esillepanopakkaus, joka on kuvattu kuudelta eri puolelta (facing). 17 (25)

18 Kun tavarantoimittaja tallentaa hyllykuvan Synkka Mediaan, tavarantoimittaja samalla sitoutuu siihen, että hyllykuvat täyttävät myös palvelun sisällölliset laatuvaatimukset. Alla on listattuna keskeisimmät ohjeet kuvaajalle: Kuvassa on esitetty vain yksi kappale kyseistä tuotetta tai yksi esillepanopakkaus. Ensisijaisessa kuva-alassa ei saa olla lavasteita tai muita tuotteita. Tuotteen asettelu noudattaa asetettuja kuvakulmasääntöjä. Laatikkotyyppiset tuotteet on rajattu tuotteen reunoihin ja esitetään valkoisella taustalla. Pyöreämuotoiset ja epäsäännöllisen muotoiset tuotteet on syvätty ja esitetään läpinäkyvällä taustalla. Pyöreämuotoiset ja epäsäännöllisen muotoiset tuotteet voidaan myös rajata tuotteen reunoihin ja esittää valkoisella taustalla Hyllykuvien nimeäminen Merkittävä osa hyllykuvien GDSN-standardia koskee tiedostojen nimeämiskäytäntöjä. Nimeäminen yksilöi kuvan tuotteen ja esitystavan. Jos tuote on tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin, kuvatiedosto on nimetty standardinmukaisesti ja kuva noudattaa Synkka-mediapankin aineistovaatimuksia, kuvan voi julkaista mediapankkiin ilman ylimääräisiä manuaalisia työvaiheita. Jos tiedostoa ei ole nimetty ennen lataamista standardin mukaisesti, tavarantoimittaja antaa pakolliset tiedot kuvalle manuaalisesti Synkka Median käyttöliittymässä. Kun vastaanottaja lataa hyllykuvan järjestelmästä, sen tiedostonimi on standardinmukainen riippumatta siitä, minkä niminen tavarantoimittajan alun perin järjestelmään lataama tiedosto on ollut. Nimeämiskäytäntö on kuvattu alla olevissa taulukoissa. Kohta tiedostonimessä Sisältö Selvennys Merkitys 1-14 GTIN GS1-artikkelinumero 15. Piste Erottaa puolen GTINkoodista ja mahdollisesta tyypistä 16 1 Suoraan edestä Puoli, josta tuote on kuvattu 2 Suoraan vasemmalta (facing) Suoraan päältä Suoraan takaa Suoraan oikealta Suoraan alta 18 (25)

19 Kuva 10. Marinol-pullo kuvattuna edestä, vasemmalta ja ylhäältä. GTIN-koodit, joissa on useita eri painatuksia tai etikettejä, jotka eivät ole ristiriidassa GTIN-koodisäännösten kanssa, ne merkitään kirjaimella A (Alternative). Jos hyllykuvassa esitetään display tai tarjotin ja sillä on oma GTIN-koodi, kuva nimetään käyttäen sekä displayn tai tarjottimen GTIN-koodia että itse tuotteen GTIN-numeroa, jota seuraa tunnistekirjain (T = tarjotin, D = display). Nimeämiskäytäntö on kuvattu alla olevassa taulukossa. (15) A T D Vaihtoehtoinen (Alternative) Tarjotin (Tray) Esillepano (Display) Kertoo tuotteen esitystavan. Käyttö vain tarvittaessa A.1 Kuva 11. Vasemmalla tuote oletuspainatuksella ja oikealla sama tuote vaihtoehtoisella painatuksella (A) 19 (25)

20 T.1 Kuva 12. Vasemmassa kuvassa tarjotin on nimetty myyntierän GTIN-koodilla ja oikeassa kuvassa vähittäistuotteen GTIN-koodilla sekä tunnistekirjaimella T. Kyseessä on havainnekuva, joten siksi kuvat ovat 3D-muodossa D.1 Kuva 13. Vasemmassa kuvassa display on nimetty myyntierän GTIN-koodilla ja oikeassa kuvassa vähittäistuotteen GTIN-koodilla sekä tunnistekirjaimella D. Kyseessä on havainnekuva, joten siksi kuvat ovat 3D-muodossa Hyllykuvien ja tuotteiden metatiedot Hyllykuville annetaan Synkka Mediassa metatietoja, jotka voivat olla pakollisia tai vapaaehtoisia. Osa metatiedoista liittyy kuvassa esitettyyn tuotteeseen ja osa itse kuvaan. Mikäli kuvattu tuote (GTIN) on tallennettuna tuotetietopankkiin, järjestelmä hakee tuotetiedot Synkka Tuotteesta. Itse kuvan metatiedoissa kerrotaan esimerkiksi miten tuote on esitetty kuvassa tai mikä on kuvan voimassaoloaika Kuvien metatiedot Metatieto Sisältö Lisätiedot Pakollisuus Aineiston tyyppi Tuotekuva Pakollinen Käyttötarkoitus Hyllykuva Pakollinen Hyllykuvan perustiedot Tieto voidaan ilmoittaa jo tiedostonimessä. Kts. luku 3.3. Suoraan edestä Suoraan vasemmalta Suoraan päältä Suoraan takaa Suoraan oikealta Suoraan alta Pakollinen 20 (25)

21 Hyllykuvan lisätiedot Aineiston näkyvyys Aineiston näkyvyys: Voimaantulopäivä Aineiston näkyvyys Julkinen voimaantulopäivä Aineiston näkyvyys: Päättymispäivä Tieto voidaan ilmoittaa jo tiedostonimessä. Kts. luku 3.3. GLN numero(t) vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp Alternative Display Tray Määrittelee mitkä vastaanottajat näkevät aineiston Päivä, jolloin vastaanottajat voivat nähdä aineiston. Annetaan vain jos tavarantoimittaja haluaa antaa näkyvyyden aineistolle tiettynä päivänä tulevaisuudessa. Päivä, jolloin kaikki vastaanottajat voivat nähdä aineiston, joka on aiemmin ollut näkyvissä vain tietylle/tietyille vastaanottajalle/vastanottajille. Päivä, jolloin aineisto ei ole enää voimassa. Pakollinen (tapauskohtaisesti) Vapaaehtoinen Vapaaehtoinen Vapaaehtoinen Vapaaehtoinen Tuotteet, jotka on tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin Jos tuote on tuotetietopankissa, kuva perii ja näyttää seuraavat tuotetiedot Synkka Tuotteesta: Tietokentän nimi F- tunniste tuotetietopankissa Selite Tavarantoimittajan nimi - GLN-numero F7109 Tiedontoimittajan GLN-numero, jonka alla vähittäistuote ja sen kuljetuspakkaukset on perustettu Synkkaan. GTIN-koodi F7260 Tuotteen GTIN-koodi, joka on pakkauksessa. (Annetaan 14- numeroisena Synkassa. Lyhyemmissä koodeissa puuttuvat numerot korvataan lisäämällä koodin eteen tarvittava määrä nollia). Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet (FI, SV, EN). Lyhyt tuotenimi F merkkiä pitkä tuotteen kuvaus (FI, SV, EN). Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi (FI, SV, EN). 21 (25)

22 Markkinointiteksti ja kieli F7135 Tuotteen markkinointiin suunnattu kuvaus (FI). Jos markkinointiteksti halutaan antaa useilla kielillä, kaikki eri kielet tulee antaa samaan kenttään Synkka Tuotteessa. Hierarkiataso/Tyyppi F7158 Kertoo, onko yksikkö vähittäistuote, lajitelma vai kuljetuspakkaus. Saatavuus päättyy F7221 Päivä, jolloin tuotteen saatavuus päättyy. Tämä koskee myös sesonkituotteita. Lanseeraus peruttu F7241 Päivämäärä jolloin lanseeraus peruttiin. Tuotanto lopetettu F7242 Päivämäärä jolloin tuotanto lopetettiin. GPC-ryhmittely F7114 Tuotteen Brick-tason koodi GPCryhmittelyssä. Kohdemarkkina F7122 Kertoo, mille kohdemarkkinalle (maalle) tuote on tarkoitettu. Tuotteen näkyvyys - Yritykset (GLN, yrityksen nimi), jotka näkevät tuotteen (GTIN) ja aineistot, jotka ovat julkaistu tuotteen alle. Vastaanottaja näkee kuvat, mikäli tavarantoimittaja ei ole rajoittanut aineistojen näkyvyyttä eri vastaanottajien välillä Tuotteet, joita ei ole tallennettu Synkka-tuotetietopankkiin Jos tuote, johon liittyviä hyllykuvia tallennetaan Synkka Mediaan, ei ole tuotetietopankissa, tuotteelle tulee antaa mediapankissa pakollisia tuotetietoja, jotka identifioivat tuotteen vastaanottajille. Kuvalle voi lisäksi täydentää Synkka Median käyttöliittymässä vapaaehtoisia lisätietoja. Pakolliset tuotetiedot: Tietokentän nimi F-tunniste Selite Lisätiedot tuotetietopankissa Tavarantoimittajan - Automaattinen tieto nimi GLN-numero F7109 Tiedontoimittajan GLNnumero, Automaattinen tieto jonka alla vähit- täistuote ja sen kuljetuspakkaukset on perustettu Synkkaan. GTIN-koodi F7260 Tuotteen GTIN-koodi, joka on pakkauksessa. (Annetaan 14- numeroisena Synkassa). Lyhyemmissä koodeissa 22 (25)

23 puuttuvat numerot korvataan lisäämällä koodin eteen tarvittava määrä nollia). Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet. Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi. Hierarkiataso/Tyyppi F7158 Kertoo, onko yksikkö vähittäistuote, lajitelma vai kuljetuspakkaus. Kohdemarkkina F7122 Kertoo, mille kohdemarkkinalle (maalle) tuote on tarkoitettu. Tuotteen näkyvyys - Yritykset (GLN, yrityksen nimi), jotka näkevät tuotteen (GTIN) ja aineistot, jotka ovat julkaistu tuotteen alle. Vastaanottaja näkee kuvat, mikäli tavarantoimittaja ei ole rajoittanut aineistojen näkyvyyttä eri vastaanottajien välillä. FI FI julkinen/yksityinen Vapaaehtoiset tuotetiedot: Tietokentän nimi F-tunniste tuotetietopankissa Selite Brandinimi F7052 Tuotteen brandinimi. Jos tuotteella ei ole brandinimeä, annetaan valmistajan nimi. Täydellinen tuotenimi F7130 Tuotteen täydellinen kuvaus. Tässä avataan tuotenimen mahdolliset lyhenteet. Lyhyt tuotenimi F merkkiä pitkä tuotteen kuvaus. Markkinointiteksti ja F7135 Tuotteen markkinointiin kieli suunnattu kuvaus. GPC-ryhmittely F7114 Tuotteen Brick-tason koodi GPCryhmittelyssä. Saatavuus päättyy F7221 Päivä, jolloin tuotteen saatavuus päättyy. Tämä koskee myös sesonkituotteita. Lisätiedot SV, EN, etc. SV, EN, etc. FI, SV, EN, etc. FI Koodilista vvvv/kk/pp 23 (25)

24 Lanseeraus peruttu F7241 Päivämäärä jolloin lanseeraus peruttiin. Tuotanto lopetettu F7242 Päivämäärä jolloin tuotanto lopetettiin. vvvv/kk/pp vvvv/kk/pp 4 Tuotteen tekniset tiedot ja ohjeet (PDF-tiedostot) Tuotteen tekniset tiedot ja ohjeet ovat pdf-tiedostoja, jotka sisältävät tietoa tuotteesta, esimerkiksi käyttöohjeita. Tiedostot ladataan Synkka Mediaan samalla tavalla kuin myynti- ja markkinointikuvat ja hyllykuvat. Tiedostojen metadataan sisältyy joitakin yksilöllisiä kenttiä kuten tieto kielestä ja ISBN/ISSN-numerot Tekniset laatuvaatimukset Ominaisuus Määrittely Lisätiedot Tiedostokoko Enintään 100 Mt Tiedostotyyppi PDF Fontit ja muut mahdolliset elementit Sisällytetty tiedostoon 5 Yleiskuvat Synkka mediapankkiin voi tuote- ja hyllykuvien lisäksi tallentaa myös kuvia, jotka eivät välttämättä ole sidoksissa yhteen GTIN-koodiin. Tällaisia kuvia ovat tyypillisesti esimerkiksi lifestyle-kuvat Tekniset laatuvaatimukset Yleiskuvien tekniset laatuvaatimukset ovat väljiä ja ne voidaan toimittaa tavalla, joka parhaiten palvelee tavarantoimittajien ja vastaanottajien tarpeita. Huom! Suomalaiset vastaanottajat toivovat, että muut kuvat noudattavat minimissään korkealaatuisen tuotekuvan aineistovaatimuksia (kts. luku 2.1). Ominaisuus Määrittely Lisätiedot Tiedostokoko Enintään 100 Mt Resoluutio Ei määritelty Väriavaruus Ei määritelty Tiedostomuodot.TIFF,.JPG,.PNG Muita tiedostomuotoja voidaan joustavasti lisätä. 6 Muut PDF-tiedostot Muita pdf-tiedostoja, jotka voivat olla mutta eivät välttämättä ole sidottuja tiettyyn GTINkoodiin, voidaan myös tallentaa Synkka Mediaan. Tällaisia ovat esimerkiksi markkinointimateriaalit. 24 (25)

25 6.1. Tekniset laatuvaatimukset Ominaisuus Määrittely Lisätiedot Tiedostokoko Enintään 100 Mt Tiedostotyyppi PDF Fontit ja muut mahdolliset elementit Sisällytetty tiedostoon 7 Interaktiiviset kuvat ja videot Synkka-mediapankkiin ei toistaiseksi pysty tallentamaan interaktiivisia kuvia (3D-kuvia, 360-kuvia) tai videotiedostoja, mutta niiden toteuttaminen on jatkokehityslistalla. 8 Ruotsin Validoo MediaStore Mikäli toimitat myynti- ja markkinointikuvia Ruotsin markkinoille, Validoo MediaStore tukee ainoastaan korkealaatuisia kuvia, joiden resoluutio on 300 ppi. Myöskään määrittelemättömiä myynti- ja markkinointikuvia (16. merkki Z nimeämisen kohdalla) ei voi tallentaa. Mikäli toimitat hyllykuvia Ruotsin markkinoille, kuvat voi toimittaa vain png-muodossa. 25 (25)

Synkka-palvelun myynti- ja markkinointikuvien nimeäminen

Synkka-palvelun myynti- ja markkinointikuvien nimeäminen Synkka-palvelun myynti- ja markkinointikuvien nimeäminen Kohta tiedostonimessä Sisältö Selvennys Merkitys 1-14 GTIN GS1-artikkelinumero Yhdistää kuvan tuotteeseen 15 _ alaviiva Erottaa lisätiedot GTINkoodista

Lisätiedot

Tämä dokumentti sisältää kenttäkohtaiset ohjeet WS1 Sinfokseen lisätyistä Synkka-tuotetietopankin pakollisista kentistä

Tämä dokumentti sisältää kenttäkohtaiset ohjeet WS1 Sinfokseen lisätyistä Synkka-tuotetietopankin pakollisista kentistä Ohjeen sisältö: Tämä dokumentti sisältää kenttäkohtaiset ohjeet WS1 Sinfokseen lisätyistä Synkka-tuotetietopankin pakollisista kentistä 1. Pakolliset Synkka-tuotetietopankin kentät, joista annetaan varoitus

Lisätiedot

Tuotetietojen tallennuskoulutus

Tuotetietojen tallennuskoulutus Tuotetietojen tallennuskoulutus Tuotetietojen tallennuskoulutus Päivän oppimistavoite Synkka Tuotteen toiminnallisuudet tutuksi Osaan perustaa vähittäistuotteen ja kuljetuspakkauksen Tiedän miten pakkaushierarkia

Lisätiedot

Toukokuu Synkka Tuote Erillisohje Lopetettavien Tuotteiden ja Pakkausten käsittely

Toukokuu Synkka Tuote Erillisohje Lopetettavien Tuotteiden ja Pakkausten käsittely Synkka Tuote Erillisohje Lopetettavien Tuotteiden ja Pakkausten käsittely 1 Sisällys Yleistä... 3 Mitä tietoja pitää ilmoittaa... 3 Saatavuus päättyy F7221... 3 Tuotanto lopetettu: pvm F7242... 3 Lanseeraus

Lisätiedot

Synkka-mediapankki Aineistovaatimukset

Synkka-mediapankki Aineistovaatimukset Synkka-mediapankki Aineistovaatimukset Sisällys 1. Johdanto... 6 2. Myynti- ja markkinointikuvat... 6 2.1. Myynti- ja markkinointikuvien tekniset laatuvaatimukset... 6 2.2. Myynti- ja markkinointikuvien

Lisätiedot

Tuotetietojen Tallennuskoulutus. Katarina Bredenberg, GS1 Finland Oy 2017

Tuotetietojen Tallennuskoulutus. Katarina Bredenberg, GS1 Finland Oy 2017 Tuotetietojen Tallennuskoulutus Katarina Bredenberg, GS1 Finland Oy 2017 Päivän oppimistavoite Synkka-tuotetietopankin toiminnallisuudet tutuksi - Osaan perustaa vähittäistuotteen ja kuljetuspakkauksen

Lisätiedot

SÄHKE-hanke. Tekninen mallintamisen Siirtotiedoston metatietokuvaukset

SÄHKE-hanke. Tekninen mallintamisen Siirtotiedoston metatietokuvaukset 04.02.2005 1 (15) SÄHKE-hanke Tekninen mallintamisen Versio ja pvm Laatinut Tarkpvm Tarkastanut Hyvpvm Hyväksynyt 2.0 / 04.02.2005 Anneli Rantanen 15.02.2005 Markus Merenmies 18.02.2005 Ohjausryhmä 04.02.2005

Lisätiedot

Tämä dokumentti sisältää kenttäkohtaiset ohjeet WS1 Sinfokseen lisätyistä WS2-tuotetietopankin pakollisista kentistä

Tämä dokumentti sisältää kenttäkohtaiset ohjeet WS1 Sinfokseen lisätyistä WS2-tuotetietopankin pakollisista kentistä Ohjeen sisältö: Tämä dokumentti sisältää kenttäkohtaiset ohjeet WS1 Sinfokseen lisätyistä WS2-tuotetietopankin pakollisista kentistä 1. Pakolliset WS2-tuotetietopankin kentät, joista annetaan varoitus

Lisätiedot

Huhtikuu 2016. Synkka Tuote Elintarviketietoasetus EU 1169/2011 ja tuotetietopankki

Huhtikuu 2016. Synkka Tuote Elintarviketietoasetus EU 1169/2011 ja tuotetietopankki Synkka Tuote Elintarviketietoasetus EU 1169/2011 ja tuotetietopankki 1 Sisällys 1 Elintarviketietoasetus EU 1169/2011... 3 2 Elintarviketietoasetuksen vaatimien tietojen ilmoittaminen... 3 3 Pakollisesti

Lisätiedot

Huhtikuu Käyttöönottosuunnitelma SYNKKA-MEDIAPANKKI

Huhtikuu Käyttöönottosuunnitelma SYNKKA-MEDIAPANKKI Käyttöönottosuunnitelma SYNKKA-MEDIAPANKKI 1 Versionhallinta Versio Päiväys Tila Muokkaaja Kommentit 1.0 14.3.2016 Kesken Ensimmäinen versio 1.1 8.4.2016 Kesken Muokattu aikataulua Vaihdettu dokumenttipohja

Lisätiedot

Hankinnan tarjousvastauksen liittymäaineistojen kuvaukset

Hankinnan tarjousvastauksen liittymäaineistojen kuvaukset 17.09.2007 Sivu 1(7) Hankinnan tarjousvastauksen liittymäaineistojen kuvaukset... 1 Tarjouspyyntöaineiston kuvaus... 1 Otsikkotiedot... 2 Otsikkotietojen tietuekuvaus... 2 Nimiketiedot... 3 Nimiketietojen

Lisätiedot

Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa

Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa Tomi-Pekka Juha, Sector Manager, GS1 Finland Oy 08.10.2015 Sisältö GS1 Finland GS1 ja verkkokauppa GS1 järjestelmä

Lisätiedot

Tuotetietojen tallennuskoulutus. Synkka Tuote ver. 3.1

Tuotetietojen tallennuskoulutus. Synkka Tuote ver. 3.1 Tuotetietojen tallennuskoulutus Synkka Tuote ver. 3.1 Tuotetietojen tallennuskoulutus Päivän oppimistavoite Synkka Tuotteen toiminnallisuudet tutuksi Osaan perustaa vähittäistuotteen ja kuljetuspakkauksen

Lisätiedot

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings Käytössämme olevat ohjelmat: Adobe Indesign CS5.5 (Mac/PC) Adobe Photoshop CS5.1 (Mac/PC) Adobe Illustrator CS5.1 (Mac/PC) Adobe Acrobat X Pro (Mac/PC) Microsoft Office Aineistosuositus Suosittelemme aineiston

Lisätiedot

Myymäläpaistopistepakasteet ja Horeca-pakasteet Synkka Tuotteessa

Myymäläpaistopistepakasteet ja Horeca-pakasteet Synkka Tuotteessa Myymäläpaistopistepakasteet ja Horeca-pakasteet Synkka Tuotteessa Sisällys 1 Myymäläpaistopistepakasteiden käsittely tuotetietopankissa 3 1.1 Mikä on myymäläpaistopistepakaste?... 3 2. Pakkaushierarkia

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

TIEDON LASKUN LÄHETTÄJÄN WEB-SOVELLUS. Käyttäjän ohje, Kotkan kaupunki

TIEDON LASKUN LÄHETTÄJÄN WEB-SOVELLUS. Käyttäjän ohje, Kotkan kaupunki TIEDON LASKUN LÄHETTÄJÄN WEB-SOVELLUS Käyttäjän ohje, Kotkan kaupunki Anu Husu 19.4.2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Rekisteröityminen laskun lähettäjän web-sovelluksen käyttäjäksi... 3 3 Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Kurssit-toiminnon ohjeet

Kurssit-toiminnon ohjeet Kurssit-toiminnon ohjeet 2 Optima Kurssit-toiminto Sisällysluettelo 1. Yleistä Kurssit-toiminnosta... 3 2. Kurssit-toiminnon käyttöönotto... 3 3. Metatietokentät... 5 4. Kurssipohjat... 7 5. Kurssiarvosanan

Lisätiedot

Kuvat. 1. Selaimien tunnistamat kuvatyypit

Kuvat. 1. Selaimien tunnistamat kuvatyypit Kuvat Kuvia voi liittää xhtml-sivulle -elementillä -elementillä -elementillä lomakkeiden yhteydessä lähinnä painikenappeja taustakuvina -elementin background-attribuutilla tai

Lisätiedot

KANSAINVÄLISET GTIN-KOODISÄÄNNÖKSET

KANSAINVÄLISET GTIN-KOODISÄÄNNÖKSET KANSAINVÄLISET -KOODISÄÄNNÖKSET 1 Kansainväliset -koodisäännökset Kansainväliset -koodisäännökset määrittelevät yhtenäiset säännöt, milloin vähittäistuotteelle/lajitelmalle tai kuljetuspakkaukselle on

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Golli-palvelun käyttöohje. Huhtikuu 2016

Golli-palvelun käyttöohje. Huhtikuu 2016 Golli-palvelun käyttöohje Huhtikuu 2016 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Sisäänkirjautuminen Golliin... 3 1.2 Gollin aikakatkaisu... 4 1.3 Gollin selainkäyttöliittymä rakenne ja toiminnot... 4 2 Organisaatio-

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Huhtikuu Synkka Tuote Vastaanottajien toiminnot Synkka-tuotetietopankissa

Huhtikuu Synkka Tuote Vastaanottajien toiminnot Synkka-tuotetietopankissa Synkka Tuote Vastaanottajien toiminnot Synkka-tuotetietopankissa 1 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Tuote-valikko... 4 2.1 Tuotehaku... 4 2.2 Kertaluonteisen kyselyn luominen... 6 2.3 Tuotetietojen vieminen Excel-tiedostoon...

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

JOULUKAUDEN 2016 KAUSILAHJAPAKKAUKSET

JOULUKAUDEN 2016 KAUSILAHJAPAKKAUKSET Anu Hedman 4.4.2016 1 (5) JOULUKAUDEN 2016 KAUSILAHJAPAKKAUKSET Kausilahjapakkauksesta tulee tehdä tarjous kumppaniverkossa hakunumerolla L2016. Mikäli et ole kumppaniverkon käyttäjä, tee lahjapakkaustarjous

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

Synkka Tuote Käsikirja

Synkka Tuote Käsikirja Käsikirja Dokumentin tiedot Valmistumispäivä Tulostettu 14:05 2 Sisällys 1 Yleistä Synkka-tuotetietopankin toiminnasta 5 1.1 Johdatus käsikirjan sisältöön... 5 1.2 Muut käyttäjän ohjeet... 5 1.3 Ohjeet

Lisätiedot

Toukokuu Synkka Tuote Äidinmaidonkorvikkeet ja vieroitusvalmisteet

Toukokuu Synkka Tuote Äidinmaidonkorvikkeet ja vieroitusvalmisteet Synkka Tuote Äidinmaidonkorvikkeet ja vieroitusvalmisteet 1 Sisällys Äidinmaidonkorvikkeet ja vieroitusvalmisteet... 3 Pakolliset merkinnät... 4 Ainesosalista F7018... 4 Allergeenit... 4 Vitamiinit ja

Lisätiedot

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja;

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja; Digitaalinen alkuperäisversio on komposiitti-pdf, joka on tehty PDF/X- 1a:2001 -versiolla sekä Acrobat Distillerillä. Tilauksen mukaisesti joko CMYK:llä tai CMYK+SPOT -väreillä (PANTONE). Ohjeita ja suosituksia

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito 21.3.2016 2(10) Pätevyyksien ylläpito Pätevyydet -sivun näkyminen ja pätevyyksien ylläpito-oikeus... 3 Pätevyydet -sivun toiminnot...

Lisätiedot

Kesäkuu 2016. Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille

Kesäkuu 2016. Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille 1 Sisällys 1 Yksittäin ja monipakkauksessa myytävät tuotteet... 3 Vähittäistuote... 3 Kuljetuspakkaus ja monipakkaus...

Lisätiedot

Tammikuu 2016. Synkka Tuote järjestelmäpäivitys Mikä Synkka Tuotteessa tulee muuttumaan?

Tammikuu 2016. Synkka Tuote järjestelmäpäivitys Mikä Synkka Tuotteessa tulee muuttumaan? Synkka Tuote järjestelmäpäivitys Mikä Synkka Tuotteessa tulee muuttumaan? 1 Sisällys Mitä Synkka Tuote järjestelmäpäivitys tarkoittaa?... 4 Migraatio... 5 Mitä migraatio tarkoittaa ja mitä siinä tulee

Lisätiedot

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2016

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2016 MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2016 PRINTTIMEDIA definitiv Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin jäsenlehti definitiv on ainoa saksalais-suomalainen talouslehti. Kaksikielinen jäsenlehti puhuttelee erityisesti

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

AV-muotojen migraatiotyöpaja - video. KDK-pitkäaikaissäilytys seminaari / Juha Lehtonen

AV-muotojen migraatiotyöpaja - video. KDK-pitkäaikaissäilytys seminaari / Juha Lehtonen AV-muotojen migraatiotyöpaja - video KDK-pitkäaikaissäilytys 2013 -seminaari 6.5.2013 / Juha Lehtonen Elävän kuvan muodot Videoon vaikuttavia asioita Kuvamuotojen ominaisuudet Audiomuotojen ominaisuudet

Lisätiedot

OHJEITA RAPORTOINTIIN 6. Tulostavoiteasiakirjan laatiminen tulostietojärjestelmän avulla

OHJEITA RAPORTOINTIIN 6. Tulostavoiteasiakirjan laatiminen tulostietojärjestelmän avulla OHJEITA RAPORTOINTIIN 6 Tulostavoiteasiakirjan laatiminen tulostietojärjestelmän avulla Versio 1.0.2/17.6.2013 Valtiokonttori Ohje 2 (9) Sisällysluettelo 1 Tulossopimuksen laadintapohja... 3 2 Tulostavoiteasiakirjan

Lisätiedot

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET PRINTTIMEDIA definitiv Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin jäsenlehti definitiv on ainoa saksalais-suomalainen talouslehti. Kaksikielinen jäsenlehti puhuttelee erityisesti molempien

Lisätiedot

SoleCRIS PIKAOHJE ASIANTUNTIJATEHTÄVIEN JA JULKAISUJEN TALLENTAMISTA VARTEN 1.2.2016

SoleCRIS PIKAOHJE ASIANTUNTIJATEHTÄVIEN JA JULKAISUJEN TALLENTAMISTA VARTEN 1.2.2016 SoleCRIS PIKAOHJE ASIANTUNTIJATEHTÄVIEN JA JULKAISUJEN TALLENTAMISTA VARTEN 1.2.2016 Sisällys Julkaisujen tallentaminen... 3 Asiantuntijatehtävien tallentaminen... 6 VIERAILU ULKOMAILLE... 7 VIERAILU ULKOMAILTA

Lisätiedot

Heikki Helin Metatiedot ja tiedostomuodot

Heikki Helin Metatiedot ja tiedostomuodot Heikki Helin 6.5.2013 Metatiedot ja tiedostomuodot KDK:n metatiedot ja tiedostomuodot KDK:n tekniset määritykset ja niiden väliset suhteet Aineistojen valmistelu ja paketointi on hyödyntäville organisaatioille

Lisätiedot

Digitointi aloitetaan vuodesta 1860 alkaen. Kirjamuotoiset kirkonkirjat digitoidaan perhelehtiin asti.

Digitointi aloitetaan vuodesta 1860 alkaen. Kirjamuotoiset kirkonkirjat digitoidaan perhelehtiin asti. hankinnan nimeäminen.pdf 1. Digitoitavat kirjatyypit Kirkon yhteisen jäsentietojärjestelmän DIGI-järjestelmään tullaan digitoimaan erityyppisiä kirjoja, joiden metatietoja järjestelmään tullaan tallentamaan.

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

LASKUTTAJAILMOITUKSEN TEKO- OHJELMA V.2.0. Käyttöohje 2013

LASKUTTAJAILMOITUKSEN TEKO- OHJELMA V.2.0. Käyttöohje 2013 LASKUTTAJAILMOITUKSEN TEKO- OHJELMA V.2.0 Käyttöohje 2013 19.2.2013 1 Laskuttajailmoituksen teko-ohjelma v.2.0 Sisällysluettelo 1 Laskuttajailmoitusohjelma... 2 2 Laskuttajailmoituksen tekeminen... 2 3

Lisätiedot

SKANNAUSVINKKEJÄ. Skannausasetukset:

SKANNAUSVINKKEJÄ. Skannausasetukset: SKANNAUSVINKKEJÄ Tämä skannausohje on tarkoitettu täydentämään Yliopistopainon Xerox-käyttöohjetta (https://www.jyu.fi/palvelut/yopaino/opiskelija/print-it/xerox%20kayttoohje), ei korvaamaan sitä. Yliopistopainon

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Tiedotuspalvelu. Tietuekuvaus lähiosoite komponentteina (pilkottuna) Tietuekuvaus 1 (7) Tiedotuspalvelu. Julkinen - Public

Tiedotuspalvelu. Tietuekuvaus lähiosoite komponentteina (pilkottuna) Tietuekuvaus 1 (7) Tiedotuspalvelu. Julkinen - Public Tietuekuvaus 1 (7) Tietuekuvaus lähiosoite komponentteina (pilkottuna) Tietuekuvaus 2 (7) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Yleiset vaatimukset... 2 3 Toimitettavat tiedot... 2 3.1 Kuvaus toimitettavista

Lisätiedot

Ratojen piirto Condesilla, ratamestarin osuus

Ratojen piirto Condesilla, ratamestarin osuus Karttojen tulostuksesta vastaa tähän nimetty tulostustiimi. Tavoite on myös saada yhä enemmän ratamestareita tekemään ratasuunnittelua itse Condesilla, jonka jälkeen viimeistelystä ja tulostuksesta vastaa

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

GS1 Golli modernisoi pk-yritysten tilaustoimitusketjun

GS1 Golli modernisoi pk-yritysten tilaustoimitusketjun GS1 Golli modernisoi pk-yritysten tilaustoimitusketjun Mikko Luokkamäki, GS1 Finland Oy 28.11.2016 Globaali kattavuus, paikallinen läsnäolo 112 maaorganisaatiota 150 maata toiminnan piirissä Noin 2 miljoonaa

Lisätiedot

KGU kannassa omaisuuden hallinta moduuli on valmiiksi asennettu.

KGU kannassa omaisuuden hallinta moduuli on valmiiksi asennettu. 1 Investointien hallinta ja poistot Investointien (esimerkiksi koneet ja laitteet, maa-alueet ja kiinteistöt) hallinta Odoo kirjanpidossa tehdään "Omaisuuden hallinta" moduulin alaisuudessa. Siellä voidaan

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testitapaukset - Koordinaattieditori

Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testitapaukset - Koordinaattieditori Testitapaukset - Koordinaattieditori Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Testattava järjestelmä...4 3. Toiminnallisuuden testitapaukset...5 3.1 Uuden projektin avaaminen...5 3.2 vaa olemassaoleva projekti...6

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET PERUSTEET SANASTOA KIRJAUTUMINEN OPETUKSEN TYÖTILAT. Kopan osoite koppa.tampere.fi

KÄYTTÖOHJEET PERUSTEET SANASTOA KIRJAUTUMINEN OPETUKSEN TYÖTILAT. Kopan osoite koppa.tampere.fi KÄYTTÖOHJEET Kopan osoite koppa.tampere.fi PERUSTEET Käytä mieluiten Firefox-, Opera-, Chrome- tai Internet Explorer 8 selainta. SANASTOA Dashlet: Työpöydälle tai työtilaan sijoitettava ikkuna tai pienohjelma.

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Kysymystyyppien kanssa kannatta huomioida, että ne ovat yhteydessä tentin asetuksiin ja erityisesti Kysymysten toimintatapa-kohtaan, jossa määritellään arvioidaanko kysymykset

Lisätiedot

Anja Ahola (EK), Kari Nissinen, Jaana Lustig 23.3.2006 1( 5)

Anja Ahola (EK), Kari Nissinen, Jaana Lustig 23.3.2006 1( 5) Anja Ahola (EK), Kari Nissinen, Jaana Lustig 23.3.2006 1( 5) TIETOJEN SIIRTO ESIJÄRJESTELMISTÄ COMMUNITYYN SISÄLTÖ 1 Yleistä 2 Tiedoston rakenne 2.1 Yhteenvetotietue 2.2 Laskun otsikkotietue 2.3 Laskutustapahtuman

Lisätiedot

Luonnos eams-rakenteeksi

Luonnos eams-rakenteeksi JHS-XXX: eams-rakenne ja xml-skeema Luonnos eams-rakenteeksi 19.4.2013 Tässä dokumentissa kuvataan keskeiset linjaukset tulevan JHS-suosituksen määrittämäksi eamsrakenteeksi. Dokumentti ei ole JHS-suositusluonnos,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 Uusien EDTPLIB- ja PDF -pakettien vienti ohjatulla toiminnolla...3 Tiedoston tarkistus...3 Kohdejulkaisun valinta... 4 Numeron tiedot... 5 Yhteenveto...6

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 25. helmikuuta 2014 (OR. en) 6971/14 ADD 1 MI 215 ENT 65 COMPET 139 DELACT 42.

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 25. helmikuuta 2014 (OR. en) 6971/14 ADD 1 MI 215 ENT 65 COMPET 139 DELACT 42. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 25. helmikuuta 2014 (OR. en) 6971/14 ADD 1 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 21. helmikuuta 2014 Vastaanottaja: MI 215 ENT 65 COMPET 139 DELACT 42 Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, näyttelyn anominen

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, näyttelyn anominen Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, näyttelyn anominen 5.9.2016 2(10) Näyttelyn anominen Oikeus näyttelyiden sähköiseen anomiseen... 3 Yhdistysvalinta... 3 Uuden anomuksen kirjaaminen...

Lisätiedot

2.1.2013. Tietuekuvaus 2013. Palvelustietojen ilmoittaminen valtion palvelusrekisteriin (PSR) tiedostomuodossa

2.1.2013. Tietuekuvaus 2013. Palvelustietojen ilmoittaminen valtion palvelusrekisteriin (PSR) tiedostomuodossa 1 (10) Tietuekuvaus 2013 Palvelustietojen ilmoittaminen valtion palvelusrekisteriin (PSR) tiedostomuodossa Valtiotyönantajat, yliopistotyönantajat, kunta- ja kuntayhtymätyönantajat sekä seuraavat erityisryhmät:

Lisätiedot

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Vaatimusluettelo versio 0.17 Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Yleiset vaatimukset 1 Koodistopalvelujärjestelmä on selainkäyttöinen 2 Käyttöliittymän tulee

Lisätiedot

CSS-kielen avulla määritellään HTML-dokumentin tyyli. CSS avulla voidaan tarkemmin määritellä eri elementtien ominaisuuksia.

CSS-kielen avulla määritellään HTML-dokumentin tyyli. CSS avulla voidaan tarkemmin määritellä eri elementtien ominaisuuksia. CSS1 CSS (Cascading Style Sheets) CSS-kielen avulla määritellään HTML-dokumentin tyyli. CSS avulla voidaan tarkemmin määritellä eri elementtien ominaisuuksia. Esim.

Lisätiedot

SÄHKE-hanke. Abstrakti mallintaminen Tietomallin (graafi) lukuohje

SÄHKE-hanke. Abstrakti mallintaminen Tietomallin (graafi) lukuohje 04.02.2005 1 (6) SÄHKE-hanke Versio ja pvm Laatinut Tarkpvm Tarkastanut Hyvpvm Hyväksynyt 2.0 / 04.02.2005 Anneli Rantanen 15.02.2005 Markus Merenmies 18.02.2005 Ohjausryhmä 04.02.2005 2 (6) Muutoshistoria

Lisätiedot

Oppimateriaalin lisääminen

Oppimateriaalin lisääminen Helsingin yliopisto 1 Oppimateriaalin lisääminen Tässä ohjeessa käsitellään oppimateriaalilinkin lisäämistä sekä opintokohteelle, että opetustapahtumalle. WebOodiin on mahdollista syöttää oppikirjojen

Lisätiedot

Piirustusten toimittaminen rakennusvalvontaan. Ohje rakennusvalvonnan asiakkaille

Piirustusten toimittaminen rakennusvalvontaan. Ohje rakennusvalvonnan asiakkaille Piirustusten toimittaminen rakennusvalvontaan Ohje rakennusvalvonnan asiakkaille Yleistä, Ohjeen tarkoitus Tämä ohje on suunnattu etupäässä rakennushankkeesta vastuussa olevalle pääsuunnittelijalle Rakennuslautakunta

Lisätiedot

OpeOodi Kuvaustekstien ja lisätietokysymysten lisääminen

OpeOodi Kuvaustekstien ja lisätietokysymysten lisääminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Kuvaustekstien ja lisätietokysymysten lisääminen Opetustapahtuman vastuuopettaja tai virkailija pääsee muokkaamaan opetustapahtuman tietoja. Tämä ohje neuvoo miten

Lisätiedot

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Windows Phonet yleisesti Nokian Lumiat Vanhemmat WindowsPhone 7 Uudemmat WindowsPhone 8 Samsungin Windows Phone mallit HTC:n mallit www.windowsphone.com

Lisätiedot

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

My easyfairs -palvelun käyttö

My easyfairs -palvelun käyttö My easyfairs A palvelun käyttö Page 1 My easyfairs -palvelun käyttö Näytteilleasettajien opas My easyfairs A palvelun käyttö Page 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 3 LOGON JA OSASTONIMEN LISÄÄMINEN... 5 YRITYSTIETOJEN

Lisätiedot

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon.

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon. 1 Kuvien ja asiakirjojen skannaus HP Scanjet G4050 (PIKAOHJE!) VALOKUVIEN SKANNAUS 1. Käynnistä skanneri virtapainikkeesta 2. Avaa skannerin kansi ja aseta kuva seuraavasti: kuvapuoli, eli skannattava

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

QuarkXPress ohjelman uudet ominaisuudet

QuarkXPress ohjelman uudet ominaisuudet QuarkXPress 10.1 -ohjelman uudet ominaisuudet SISÄLTÖ Sisältö QuarkXPress 10.1:n uudet ominaisuudet...3 Uudet ominaisuudet...4 Dynaamiset apuviivat...4 Huomautukset...4 Kirjat...4 Redline-toiminto...4

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

eshop lisenssiopas Ohjelmistolisenssiopas 2013

eshop lisenssiopas Ohjelmistolisenssiopas 2013 Atean eshop on markkinoiden edistynein hankintajärjestelmä, joka tukee ja nopeuttaa yritysten it-hankintaprosessia. Lisenssiasiakkaille eshop tarjoaa ohjelmisto-omaisuuden hallintatyökalut. eshop lisenssiopas

Lisätiedot

3M Toimistotuotteet. Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät. Näin käytämme. logoja

3M Toimistotuotteet. Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät. Näin käytämme. logoja 3M Toimistotuotteet Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät Näin käytämme logoja Sisältö: 1 Yleistä tuotenimistä ja logoista 1 2 3M-logo 1 2.1 3M logon käyttö internetissä 3 3 Post-it -logo 4 3.1 Perusviestilaput

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

Yhteiset käytännöt. Tuotteen nimeäminen

Yhteiset käytännöt. Tuotteen nimeäminen Yhteiset käytännöt Tuotteen nimeäminen Yleistä Kaikille vähittäistuotteille sekä niiden kuljetuspakkauksille on annettava nimi Tuotenimi on se nimi, mikä lukee tuotteen pakkauksessa Yleisnimi on hyvän

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, näyttelyn anominen

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, näyttelyn anominen Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille, näyttelyn anominen Suomen Kennelliitto ry. 12.5.2014 2(11) Näyttelyn anominen Sisältö Oikeus näyttelyiden sähköiseen anomiseen... 3 Yhdistysvalinta...

Lisätiedot

Hakusuosikit UNIFAUN

Hakusuosikit UNIFAUN Hakusuosikit UNIFAUN WWW.UNIFAUN.COM 8. ELOKUUTA 2016 Sisällysluettelo 1 Hakusuosikit... 3 1.1 Käsitteitä... 3 1.2 Symboleita ja painikkeita... 4 1.3 Luo Hakusuosikki... 4 1.3.1 Päivämäärä... 5 1.4 Jaa

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Mitä pakkausmerkintä - kysymyksiä on noussut valvonnassa esiin? Elintarvikeasiantuntijoiden koulutus. 26.8.2015 Tuulikki Lehto

Mitä pakkausmerkintä - kysymyksiä on noussut valvonnassa esiin? Elintarvikeasiantuntijoiden koulutus. 26.8.2015 Tuulikki Lehto Mitä pakkausmerkintä - kysymyksiä on noussut valvonnassa esiin? Elintarvikeasiantuntijoiden koulutus 26.8.2015 Tuulikki Lehto Evira / VALO / TUTU / RATI Elintarvikkeesta annettavat tiedot Pakatut tuotteet

Lisätiedot

Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa

Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa Tilituki Pro ohjelman varsinainen Sepa-päivitys tehtiin versiossa 2011.2. Siirtymäkauden pankkisiirrot ja joitakin muita Sepa-muutoksia on otettu käyttöön jo aiemmin.

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen välineenä ammattikorkeakouluissa

Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen välineenä ammattikorkeakouluissa Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Monivalinta Monivalintatehtävässä opiskelija valitsee vastauksen valmiiden vastausvaihtoehtojen joukosta. Tehtävään voi olla yksi tai useampi oikea vastaus. Varmista, että

Lisätiedot

9 Sähköiset tarjoukset

9 Sähköiset tarjoukset 9 Sähköiset tarjoukset Tarjoukset ja osallistumishakemukset voi jättää joko paperilla kirjattuina lähetyksinä tai sähköisesti Consilium Tendering -sivustolla. Consilium Tendering -sivuston sähköisen tarjousten

Lisätiedot

Johdatus L A TEXiin. 7. Taulukot ja kuvat. Dept. of Mathematical Sciences

Johdatus L A TEXiin. 7. Taulukot ja kuvat. Dept. of Mathematical Sciences Johdatus L A TEXiin 7. Taulukot ja kuvat Dept. of Mathematical Sciences Taulukot I Taulukkomaiset rakenteet tehdään ympäristöllä tabular Ympäristön argumentiksi annetaan sarakemäärittely, joka on kirjaimista

Lisätiedot