VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi"

Transkriptio

1 VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi 1. Mitä mallinnetaan ja miksi? 2-ulotteisen muotoviivan avulla tehtävät muodot kuten taskujen jyrsinnät ja reikien poraukset eivät vaadi valmiin kappaleen mukaisen mallin muodostamista. Niiden ohjelmointiin riittää tavallisen CAD-geometrian luonti niin että työstävän terän liikerata tasossa voidaan määrittää. Poraustyökiertojen määrittämiseen riittää keskiön paikka ja reiän halkaisija (= työkalun halkaisija) ja syvyys. Avarrettavalle suuremmalle reiälle määritellään vastaava työkierto joka tehdään pienemmällä jyrsinterällä. Huomattava osa tavallisimmilla, pysty- ja vaakakaraisilla kolmiakselisilla koneistuskeskuksilla tehtävää työtä ohjelmoidaan siksi samalla periaatteella kuin sorvausta ohjelmoidaan. Näin muodostettavat ohjelmat toimivat enimmäkseen 2½akselisen työstön tyyppisesti: Kahta akselia ajetaan interpoloiden ja kolmannen asentoa korjataan silloin tällöin. Kun halutaan muodostaa muodoltaan monimutkaisempia pintoja, joita työstettäessä ajetaan samanaikaisesti interpoloiden kolmea tai useampaa akselia, työstörata on edellistä tapaa helpompi luoda kappaleen kolmiulotteisen mallin avulla. Mallintamalla kappaleen ympärille aihio tai rajaamalla työstöalue ohjelma saadaan generoimaan automaattisesti rouhinta- ja viimeistelyradat halutulle kappaleen alueelle halutulla pinnan karheudella. Kolmea useampaa liikeakselia ajetaan yhtäaikaa vain erikoistapauksissa ja siihen pystyviä NC-koneita on vielä harvassa. Määrä on kuitenkin lisääntymässä. Kappaleen mallin käyttö mahdollistaa näissä tapauksissa kappaleen pinnan suunnan tunnistamisen ja työkalun asennon määrittämisen suhteessa kappaleen mallin pintaan tai kappaleen koordinaatistoon nähden. Viimeksimainittu menetelmä mahdollistaa kappaleen työstön perä perää eri suunnista jo käytettäessä indeksipöytää vaakakaraisen koneistuskeskuksen neljäntenä liikeakselina, aitoa neliakselisuutta ei välttämättä tarvita. Kappaleen, aihion ja työkalun mallintaminen tekee mahdolliseksi todellista työstöä mallintavan simuloinnin, jolloin testaamaton ohjelma on luotettavammin suoritettavissa ensimmäisellä yrittämällä.

2 Työkalun itse tekemiä muotoja ei kannata mallintaa. Taskun pohjan reunan pyöristys syntyy helpoimmin tekemällä viimeistelytyökierto sopivalla pallopäisellä terällä. Pientä pyöristystä on turha mallintaa kappaleeseen. Sama pätee puun työstössä käytettäviin erikoismuotoiltuihin teriin, joilla tehdään esimerkiksi levyn reunan pyöristys, koko muoto yhdellä kierrolla, ja teksteihin yms. kuvioihin, jotka piirtyvät kappaleen pintaan, kun työkalu seuraa pinnalle luotua viivamaista työstörataa siten, että työkalun terävä pää ulottuu hieman pinnan sisään. Työstettävän alueen ulkopuolisen aihionosuuden mallintaminen on usein turhaa, samoin mahdollisesti aihion tarkka mallintaminen. Jotta kappaleen paikka koneistuskeskuksessa ja tehtävät koordinaatistonsiirrot tulisivat yksikäsitteisesti määrätyksi, saattaa olla syytä mallintaa koneistuskeskuksen pöydän ja liikeakselien paikka ja tehdä työstön ohjelmointi näin määritettyjen todellisten liikeakselien suuntien ja paikan avulla. Tällä tavalla tehty ohjelmakoodi tosin ei ole kovinkaan siirtokelpoinen koneesta toiseen tai edes samassa koneessa eri paikkaan työalueella. Kun käytössä on enemmän kuin tavalliset kolme suoraviivaista liikeakselia - neljännellä ja mahdollisesti viidennellä liikeakselilla käännellään joko työkalua (robottipää) tai kappaletta (vaakatasossa pyörivä pyörityspöytä, kallistuva puuntyöstökoneen pöytä tai pystytasossa pyörivä pöytä), pyörivien liikeakselien liike muuttaa samalla työkalun kärjen asemaa kappaleen pinnalla suorien liikeakselien suunnassa niin, että mikään pituus- tms. kompensointi tai nollapisteen siirto ei voi sitä korjata. Silloin työstörata on joka tapauksessa sidoksissa kappaleen paikkaan koneessa ja koneen koordinaatistoon ja työstön ohjelmointi koneen omassa koordinaatistossa, oman mallin avulla on järkevää.

3 2. Useasta suunnasta työstettävän kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi Prismamaisiksi nimitetään kappaleita, joita työstetään eri koordinaattiakselien suunnasta. Tällaisia ovat esimerkiksi vaakakaraisissa työstökoneissa eri suunnista työstettävät tornit ja suuret kappaleet. Tavanomaisiin koneenosiin ja muotteihin on usein tarve tehdä työstöjä eri suunnista niin, että ne kohdistuvat oikein suhteessa toisiin muotoihin. Työstön koordinaatiston määrittämisessä kappaleeseen nähden pitää olla huolellinen. X-akselin ja Y-akselin suuntien pitää olla niin päin, että kappale voidaan kääntää ja kiinnittää kussakin työvaiheessa näiden liikeakselien suuntaisesti koneeseen. NC-koodiin liikekäskyt kirjoittuvat valitun koordinaatiston mukaisina, joten työtason koordinaattien täytyy olla oikeinpäin, koneen X-akselin olla työtason X-akselin suuntainen. Työtaso voi olla myös muussa kuin 90 asteen jaolla olevassa suorakulmaisessa tahkopinnassa. Kappaleen käännön ja kiinnittämisen pitää kuitenkin mahdollistaa kappaleen kääntäminen työstöä varten sellaiseen asentoon, että koneen X-, Y- ja Z-akseli ovat työtason vastaavan koordinaatiston mukaiset. Origon, nollapisteen suhteen tilanne ei ole niin tarkka kuin koordinaattiakselien suunnan kanssa on. Nollapisteen paikka voidaan työstökoneelle määritellä tarvittaessa aina uudestaan. Tämä helpottaa eri suunnista tapahtuvien työstöjen ohjelmointia etenkin, jos uuden työtason nollapiste on helposti laskettavissa alkuperäisen asennon perusteella. Asettelulle on eduksi, jos ohjelman nollapiste määräytyy kappaleen selvän reunan tms. mukaan. Ohjelmallinen nollapisteensiirto kuuluu NC-ohjaimien perusominaisuuksiin. Vaakakaraista 4-5 -akselista työstökonetta käytettäessä kääntely voidaan ainakin osaksi tehdä automaattisesti työstökoneen pöytää pyörittäen. Silloin uusi nollapisteen paikka lasketaan pyörityskeskiön paikan ja kappaleen kiinnityspaikan avulla. Jos kappale ja kiinnitys mallinnetaan suoraan oikeaan paikkaan koneeseen, eri suunnista tapahtuvien työstöjen paikat voidaan laskea automaattisesti. Tämä helpottaa asetteen tekoa, jos tiedetään, millä koneella kappale valmistetaan, mutta sitoo kappaleen koneesen eikä tue koneriippumatonta työstön ohjelmointia. Pystykaraisilla koneilla joudutaan irrottamaan kappale ja kiinnittämään se uudelleen. Tässä vaiheessa tarvitaan kappaleeseen selvä reuna tms, joka asettuu kiinnittimeen oikein paikalleen, ja joka määrittää uuden nollapisteen paikan.

4 Kuva: kappale kiinnitettynä vaakakaraisen työstökoneen pyörityspöytään 3. Kolmiakseliset liikeradat Vaakakaraisella viisiakselisella työstökeskuksella käytetään tarpeen mukaan kolmea, neljää tai viittä liikeakselia, joista työkalua liikutellaan kolmella suoraviivaisella, X-, Y- ja Z- akselilla ja kahdella viimeisellä, B ja C-akselilla käännellään kappaletta Y- akselin ja kääntyneen Z-akselin ympäri. (X-akselin ympäri pyörittävää A-akselia ei tässä koneessa ole, kallistuvalla kehdolla varustetussa koneessa voi olla) Neliakselisella pystykaraisella työstökoneella työkalua liikutellaan kahdella suoraviivaisella liikeakselilla, pöytää ja samalla pöydällä olevaa kappaletta kolmannella ja työkalua tai pöytää kallistetaan yhdellä pyörivällä liikeakselilla. Työkalu voidaan tarvittaessa kiinnittää kulmakaralaatikkoon, jolloin sille voidaan hakea haluttu asento XY-tasossa pyörittämällä sitä Z-akselin ympäri. Kulmakaralaatikon pyöritystä ei ole kuitenkaan tarkoitettu muiden liikeakseleiden kanssa ajettavaksi interpoloivaksi akseliksi vaan leikkuusirkkelin ja levymäisten kappaleiden pääty- ja sivuporausten tekoon. Varsinaiset ajoliikkeet tehdään tälläkin koneella pääasiassa kolmiakselisina ja työkalua kallistetaan tarvittaessa neljännellä.

5 Jos kappaleen työstö voidaan tehdä yhdestä suunnasta liikutellen työstävää terää kolmen suoraviivaisen X-, Y- ja Z-liikeakselin avulla, yksinkertaiset työstöradat voidaan ohjelmoida kuten tavalliset 2½- ja kolmiakseliset radat kukin työstö kerrallaan omassa paikallisessa koordinaatistossaan. Koordinaatistot määritellään suoraan koneelle sen parametreihin ja valitaan käyttöön haluttu koordinaatisto ohjelman komennolla G54.G59. Näiden paikat suhteessa koneen peruskoordinaatistoon voidaan määrittää myös ohjelmassa G10-komennon avulla. Ohjelmakoodiin kirjoitetaan esim G10 L2 P1 -riville koordinaatiston nollapisteen haluttu paikka koneen liikeakseleihin nähden ja haluttu pyörivien liikeakselien asento ja otetaan koordinaatisto käyttöön komennolla G54. On huomattava, että kunkin paikalliskoordinaatiston X- ja Y- akselin on oltava samansuuntaisia koneen vastaavien akselien kanssa ja työkalu lähestyy kappaletta aina positiivisen Z-akselin suunnasta. Kappaletta pyörittävien liikeakselien B ja C asennot voidaan kirjoittaa halutuiksi oikean asennon saavuttamiseksi. Näiden kiertäminen siirtää kappaletta myös X-, Y- ja Z- suunnassa, mikä on huomioitava. Jos työstöjä halutaan tehdä useammasta suunnasta, työstöradat ja käännöt voidaan tehdä tällä menetelmällä, määritellään kukin työstö erikseen tapahtumaan Z- suunnasta korjataan ohjelmakoodiin työstön haluttu X-, Y-, Z- nollapiste ja B-, C- kiinnitysasento. Kun työstöt koodautuvat suhteessa kappaleen nollapisteeseen, kappaleen paikka koneella on muutettavissa yhtä koodiriviä korjaamalla. Toinen mahdollinen tapa on sijoittaa kappale jo alusta alkaen oikeaan paikkaan koneen koordinaatistoon, jolloin työstöradat voidaan koodata koneen oman koordinaatiston mukaisina. Kappaleen siirto paikasta toiseen on silloin jälkikäteen ongelmallista. Työstöradat siirtyvät, mutta turva- ja pikaliiketasojen määrittelyjen kanssa tulee ongelmia, ne eivät muutu.

6 4. Työstökoneen käyttö indeksoivasti Indeksoiva käyttö tarkoittaa kappaleen kääntelyä pyörivien liikeakseleiden avulla sopivaan asentoon, minkä jälkeen ajetaan kolmiakselisia työstöratoja pöytien ollessa lukittuina asentoonsa. Tätä menettelytapaa käytetään yleisesti vaakakaraisilla työstökeskuksilla, joissa kappaleet on kiinnitetty pyöritettävään palettiin ja sillä mahdollisesti olevaan kiinnitystorniin ja kappaleisiin tehdään työstöjä yhdestä tai useammasta suunnasta. Käyttötapa tunnetaan myös nimellä Prismatic Machining Työstöradat voivat sisältää työkiertoja ja kaikkia sellaisia liikkeitä, missä työkalun suunta pysyy samana. Työstöradat voidaan tehdä tavallisten 2 ½ - ja 3-akselisten ratojen tapaan yksinkertaisen geometrian avulla. Myös pintoja ja 3-ulotteisia käyriä voidaan työstää käyttäen konetta indeksoivasti, mutta työkalun suunta työstöradalla täytyy pitää kiinteänä. Mahdolliselta kooltaan noin vesiämpärin kokoisia työstettäviä kappaleita voidaan kiinnittää paletille ja pyörittää työstössä B-akselilla Y-akselin ympäri. Tällä menettelytavalla voidaan tehdä kuutiomaiseen kappaleeseen työstöjä neljän tahkopinnan suunnasta ja myös näiden tahkopintojen välisistä kulma-asennoista. Jos työstöt voidaan tehdä indeksoivasti, työstöt ajetaan 3 akselin yhtäaikaisna liikkeinä. Työtason paikka määritellään ohjelmassa työstön koordinaatiston siirrolla koneen koordinaatistoon nähden, mihin sopii hyvin ohjelmakoodin G10 määrittely, joka otetaan käyttöön komennoilla G54 G59. (Myös G52 nollapisteensiirto olisi mahdollinen tapa tehdä tämä siirto) G10-rivi voidaan määrittää koodina tai antaa postprosessorin tehdä määrittely ja käyttöönotto. Sopiva tapa valita työtasojen koordinaatisto neliakselista indeksoivaa työstöä varten on esitetty seuraavassa kuvassa. Jos työstettävä kappale kiinnitetään torniin tai leukoihin, se voidaan työstää kolmesta tahkopinnan suunnasta ja näiden väliasennoista. Jos kiinnitetään suoraan paletille, työstöt on mahdollista tehdä kaikkiaan neljän tahkopinnan suunnasta ja näiden väliasennoista.

7 Kuva2. Työtasovalinnat neliakselista indeksoivaa ajoa varten. Mikäli työstettäviä tahkopintoja on enemmän tai kappale on pieni, indeksoivat työstöt neljälle tahkopinnalle voidaan tehdä kääntelemällä kappaletta C-akselilla 90 asteen välein antaen B-akselin olla paikallaan asennossa B0. Viides tahkopinta, yläpinta voidaan työstää asennossa B-90 C0. Kaikki muut työstettävät pinnat ovat käännettävissä kohtisuoraan terää vasten asennossa B0 C0, C90, C180 ja C-90. Kunkin tahkopinnan geometriaa tehtäessä työtaso kannattaa määritellä sellaiseksi, että oikeaa asentoa haettaessa C-akselia pyörittäen paikallinen x akseli asettuu vaakasuoraan, työstökoneen X-akselin suuntaiseksi, ja y-akseli pystyyn. Kuva3. Työtasovalinnat viisiakselista indeksoivaa työstöä varten

8 Kummallakin indeksoivalla työstötavalla työtason x-akseli on siis valittava niin, että kappaletta pyörittämällä se saadaan työstökoneen positiivisen X-akselin suuntaiseksi ja vastaavasti y-akseli on saatava työstökoneen Y-akselin suuntaiseksi. Positiivisen Z-akselin on osoitettava kappaleesta poispäin, jotta terä voi lähestyä kappaletta positiivisen Z-akselin suunnasta. NC-koodiin työstöliikkeet ja pikaliikkeet kirjoitetaan yleisesti kunkin paikallisen koordinaatiston mukaisina X, Y, Z arvoina. Koska kone ajaa ne todellisilla liikeakselillaan, paikallisten koordinaattien on ajohetkellä oltava koneen liikeakselien mukaisessa asennossa.

9 5. Neli- ja viisiakseliset työstöradat Kun työkalun suunnan on voitava kääntyä työstöradalla pisteestä toiseen siirryttäessä, rata on ohjelmoitava neli- tai viisiakselisena. Tämä tarkoittaa sitä, että työstö on mallinnettava pinnan tai pinnalle projisoidun käyrän avulla. Näin ohjelmoiduille työstöradoille tiedetään työkalun paikan lisäksi työkalun asento, suuntavektori. Pintoihin perustuva työstö tunnetaan yleisesti nimellä Surface Machining Kun kappaletta pyöritetään liikeakseleilla uuteen asentoon, eli käännellään työkalun suuntaa kappaleeseen nähden, suorien liikeakseleiden X-, Y- ja Z-koordinaattiarvoja on myös korjattava jatkuvasti vastaavasti. Työkalun haluttu suunta voidaan usein tavoittaa useammalla kuin yhdellä liikeakselien mahdollisella asennolla, mikä vaikeuttaa hyvän postprosessorin laadintaa ja tekee mahdolliseksi yllättävät liikkeet kesken radan etenkin, kun ylitetään kulmissa 90 asteen jaolla olevia ympyräneljänneksien rajoja. Moniakseliset työstöradat kerrotaan työstökoneelle globaaleina X-, Y-, Z-, B-, C- arvoina, suhteessa määriteltyyn tai koneen ja pyörityspöytien mukaiseen origoon. Siksi moniakseliset radat ovat huonosti siirrettäviä koneelta toiselle. Moniakseliset työstöradat sisältävät lähes pelkästään G1-liikkeitä eli usean liikeakselin samanaikaisia lineaarisia interpolaatioita, hyvin pieniä siirtymiä asentoyhdistelmästä toiseen. Kaaren interpoloinnit muutetaan postprosessorissa lyhyiksi suoriksi liikkeiksi. Ohjelmista tulee siksi aina hyvin pitkiä. (Kaariinterpoloinnit G2 ja G3 tapahtuvat työstökoneilla aina jossakin selvässä tasossa, kahdella akselilla kerrallaan, joskus harvoin kolmella, kuin ruuvipintaa työstäen, ei koskaan kolmea useampaa akselia yhtä aikaa liikuttaen) Neli- tai viisiakselisella pystykaraisella koneella, jossa on kallistuva ns. robottipää, tilanne on helpompi. Koska kappaletta ei käännetä, vaan työkalua kallistetaan neljännellä ja viidennellä liikeakselilla, kappaleen paikka ei muutu työkalun suunnan muuttumisen vuoksi eikä työstöradan seuraavan X-, Y-, Z-koordinaatin arvoa tarvitse korjata työkalun käännön vuoksi. Näin tapahtuu etenkin silloin, kun koneen ohjaus osaa käsitellä työstöradan koordinaattiarvoa työkalun kärjen uutena tavoiteltavana paikkana eikä liikeakselin ohjearvona. Kappaleen nollapisteen paikka on myös helposti muutettavissa. Robottipään heikkoutena vaakakaraiseen koneeseen nähden on pienempi karateho, koska kara on liikkuvassa osassa.

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Marraskuu 2007 Mastercam X2 MR2 Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Päiväys: Marraskuu 2007 Copyright 2007 CNC Software,

Lisätiedot

TYÖKOORDINAATISTON MÄÄRITTELY MITSUI SEIKI HR5B -KONEISTUS- KESKUKSELLA

TYÖKOORDINAATISTON MÄÄRITTELY MITSUI SEIKI HR5B -KONEISTUS- KESKUKSELLA TYÖKOORDINAATISTON MÄÄRITTELY MITSUI SEIKI HR5B -KONEISTUS- KESKUKSELLA Tässä ohjeessa on esitetty, miten työkoordinaatisto määritellään Mitsui Seiki -koneistuskeskuksessa. Määrittely tapahtuu siten, että

Lisätiedot

3.2 Työstöratojen luonti

3.2 Työstöratojen luonti 3.2 Työstöratojen luonti Luodaan aluksi työstöradat kahdelle akselille. 3.2.1 Olakkeen sorvaus Piirretään aluksi yksinkertainen kappale, johon luodaan työstöradat. Kuva 3.2.1 Koneistettava kappale Kyseisen

Lisätiedot

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015 Työkoordinaatistot Tammikuu 2015 Mastercam X8 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Tammikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Suora 1/5 Sisältö ESITIEDOT: vektori, koordinaatistot, piste

Suora 1/5 Sisältö ESITIEDOT: vektori, koordinaatistot, piste Suora 1/5 Sisältö KATSO MYÖS:, vektorialgebra, geometriset probleemat, taso Suora geometrisena peruskäsitteenä Pisteen ohella suora on geometrinen peruskäsite, jota varsinaisesti ei määritellä. Alkeisgeometriassa

Lisätiedot

ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko

ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko Huomattavaa! Kun tallennat archicad:issä Stl tiedoston tarkasta että mallisi on oikeassa mittakaavassa (esim. mikäli ArchiCad malli mallinnettu metrimittakaavassa

Lisätiedot

Uudet sorvi-postprosessorit

Uudet sorvi-postprosessorit Uudet sorvi-postprosessorit Uudet postprosessorit on tehty uudelle NeoPost järjestelmälle, joten niissä on nykyaikainen Windowskäyttöliittymä helpottamassa tietojen syöttöä. Syötettyjen arvojen sopivuus

Lisätiedot

Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam x focus-sarja Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet

Lisätiedot

KESKEISET NC-KOODIT TOIMINNAN MUKAAN RYHMITELLEN

KESKEISET NC-KOODIT TOIMINNAN MUKAAN RYHMITELLEN KESKEISET NC-KOODIT TOIMINNAN MUKAAN RYHMITELLEN Tämän dokumentin lopussa on teollisuudessa hyvin yleisen Fanucohjauksen NC-koodia oppilaitoksen laboratoriossa olevalle kolmiakseliselle Robodrill-työstökoneelle.

Lisätiedot

What s New in SURFCAM V5 Sisällys

What s New in SURFCAM V5 Sisällys CAD/CAM Software with world class precision and control... Mitä uutta What s New in SURFCAM V5 Sisällys 1) TrueMill 3 2) TrueMill laskin 5 3) Sorvi uutuudet 6 4) 4-akselisen jyrsinnän uutuudet 6 5) 5-akselisen

Lisätiedot

4.1 Kaksi pistettä määrää suoran

4.1 Kaksi pistettä määrää suoran 4.1 Kaksi pistettä määrää suoran Kerrataan aluksi kurssin MAA1 tietoja. Geometrisesti on selvää, että tason suora on täysin määrätty, kun tunnetaan sen kaksi pistettä. Joskus voi tulla vastaan tilanne,

Lisätiedot

463059S TIETOKONEAVUSTEINEN VALMISTUS 4 op / 2,5 ov

463059S TIETOKONEAVUSTEINEN VALMISTUS 4 op / 2,5 ov OULUN YLIOPISTO Konetekniikan osasto Jussi A. Karjalainen 13.12.2008 463059S TIETOKONEAVUSTEINEN VALMISTUS 4 op / 2,5 ov Tentti 1. Selosta lyhyesti, mitä tarkoittaa (kukin alakohta 1 piste) a) lasersintraus

Lisätiedot

CAD/CAM perusteet ja muottien työstäminen

CAD/CAM perusteet ja muottien työstäminen CAD/CAM perusteet ja muottien työstäminen Heikki Tikka, Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Muottien ja muiden työkalujen työstäminen pyritään useimmiten tekemään niin tarkasti ja niin hyvällä pinnanlaadulla

Lisätiedot

Monitoimisorvien NC-ohjelmointi. Kari Kuutela Pathtrace Oy www.cam.fi

Monitoimisorvien NC-ohjelmointi. Kari Kuutela Pathtrace Oy www.cam.fi Monitoimisorvien NC-ohjelmointi Kari Kuutela Pathtrace Oy www.cam.fi Monitoimisorvaus 2008 2008 www.cam.fi Turku Pathtrace Oy, vuodesta 1992 Ratkaisut NC-ohjelmointiin, NC-simulointiin, DNCliitännät, NC-ohjelmoinnin

Lisätiedot

X7 MU1 uudet piirteet

X7 MU1 uudet piirteet X7 MU1 uudet piirteet MastercamMastercam X7 ylläpitopäivitys 1 (MU1) sisältää seuraavat parannukset. Se on kaikkien Mastercam ylläpidossa olevien asiakkaiden käytettävissä. X7 MU1 ylläpitopäivityksen voi

Lisätiedot

Taso 1/5 Sisältö ESITIEDOT: vektori, koordinaatistot, piste, suora

Taso 1/5 Sisältö ESITIEDOT: vektori, koordinaatistot, piste, suora Taso 1/5 Sisältö Taso geometrisena peruskäsitteenä Kolmiulotteisen alkeisgeometrian peruskäsitteisiin kuuluu taso pisteen ja suoran lisäksi. Intuitiivisesti sitä voidaan ajatella joka suunnassa äärettömyyteen

Lisätiedot

Peilaus pisteen ja suoran suhteen Pythonin Turtle moduulilla

Peilaus pisteen ja suoran suhteen Pythonin Turtle moduulilla Peilaus pisteen ja suoran suhteen Pythonin Turtle moduulilla ALKUHARJOITUS Kynän ja paperin avulla peilaaminen koordinaatistossa a) Peilaa pisteen (0,0) suhteen koordinaatistossa sijaitseva - neliö, jonka

Lisätiedot

Ota tämä paperi mukaan, merkkaa siihen omat vastauksesi ja tarkista oikeat vastaukset klo 11:30 jälkeen osoitteesta

Ota tämä paperi mukaan, merkkaa siihen omat vastauksesi ja tarkista oikeat vastaukset klo 11:30 jälkeen osoitteesta MAA5.2 Loppukoe 26.9.2012 Jussi Tyni Valitse 6 tehtävää Muista merkitä vastauspaperiin oma nimesi ja tee etusivulle pisteytysruudukko Kaikkiin tehtävien ratkaisuihin välivaiheet näkyviin! 1. Olkoon vektorit

Lisätiedot

Moniakseliratojen harjoituskirja

Moniakseliratojen harjoituskirja Moniakseliratojen harjoituskirja Mastercam X Moniakseliratojen harjoituskirja Huhtikuu 2010 ii MASTERCAM X2 / Moniakseliratojen harjoituskirja Mastercam moniakseliratojen harjoituskirja Päivämäärä: tammikuu

Lisätiedot

Luento 3: 3D katselu. Sisältö

Luento 3: 3D katselu. Sisältö Tietokonegrafiikan perusteet T-.43 3 op Luento 3: 3D katselu Lauri Savioja Janne Kontkanen /27 3D katselu / Sisältö Kertaus: koordinaattimuunnokset ja homogeeniset koordinaatit Näkymänmuodostus Kameran

Lisätiedot

Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä

Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä Kysymys: Mihin tarvitsen Mastercamissa Koneenmäärittelyä? Olemme pärjänneet hyvin ilman sitäkin. Vastaus: Työstökoneiden valmistajat ja teollisuus pyrkivät yhdistämään

Lisätiedot

Lauseen erikoistapaus on ollut kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa seuraavassa muodossa:

Lauseen erikoistapaus on ollut kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa seuraavassa muodossa: Simo K. Kivelä, 13.7.004 Frégier'n lause Toisen asteen käyrillä ellipseillä, paraabeleilla, hyperbeleillä ja niiden erikoistapauksilla on melkoinen määrä yksinkertaisia säännöllisyysominaisuuksia. Eräs

Lisätiedot

3 Suorat ja tasot. 3.1 Suora. Tässä luvussa käsitellään avaruuksien R 2 ja R 3 suoria ja tasoja vektoreiden näkökulmasta.

3 Suorat ja tasot. 3.1 Suora. Tässä luvussa käsitellään avaruuksien R 2 ja R 3 suoria ja tasoja vektoreiden näkökulmasta. 3 Suorat ja tasot Tässä luvussa käsitellään avaruuksien R 2 ja R 3 suoria ja tasoja vektoreiden näkökulmasta. 3.1 Suora Havaitsimme skalaarikertolaskun tulkinnan yhteydessä, että jos on mikä tahansa nollasta

Lisätiedot

Työstäminen robotilla Zenex perustettu 1986 Erikoistunut teknisiin ohjelmistoihin Mastercam CAM-ohjelmisto Mathcad laskentaohjelmisto KeyCreator CAD (ent. CADKEY) Työstörataohjelmien hallinta, DNC etc.

Lisätiedot

Kuva 2. Lankasahauksen periaate.

Kuva 2. Lankasahauksen periaate. Lankasahaus Tampereen teknillinen yliopisto Tuula Höök Lankasahaus perustuu samaan periaatteeseen kuin uppokipinätyöstökin. Kaikissa kipinätyöstömenetelmissä työstötapahtuman peruselementit ovat kipinätyöstöneste,

Lisätiedot

Solmu 3/2001 Solmu 3/2001. Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä:

Solmu 3/2001 Solmu 3/2001. Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä: Frégier n lause Simo K. Kivelä Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä: Suorakulmaisen kolmion kaikki kärjet sijaitsevat paraabelilla y = x 2 ; suoran kulman

Lisätiedot

NC-ohjelman tekeminen Catiassa

NC-ohjelman tekeminen Catiassa NC-ohjelman tekeminen Catiassa - Käynnistä Catia V5 R21 Koska mikroluokan TF331 koneissa ei ole Catian vaatimia postprosessoritiedostoja ja ohjelmia, tehdään postprosessoriajot Catian mukana tulleilla

Lisätiedot

Vektoreita GeoGebrassa.

Vektoreita GeoGebrassa. Vektoreita GeoGebrassa 1 Miten GeoGebralla piirretään vektoreita? Työvälineet ja syöttökentän komennot Vektoreiden esittäminen GeoGebrassa on luontevaa: vektorien piirtämiseen on kaksi työvälinettä vektoreita

Lisätiedot

Luento 4: Kiertomatriisi

Luento 4: Kiertomatriisi Maa-57.301 Fotogrammetrian yleiskurssi (P. Rönnholm / H. Haggrén, 28.9.2004) Luento 4: Kiertomatriisi Mitä pitäisi oppia? ymmärtää, että kiertomatriisilla voidaan kiertää koordinaatistoa ymmärtää, että

Lisätiedot

Moniakseliratojen perusteet

Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Helmikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin

Lisätiedot

Tässä osassa ei käytetä laskinta. Selitä päätelmäsi lyhyesti tai perustele ratkaisusi laskulausekkeella, kuviolla tms.

Tässä osassa ei käytetä laskinta. Selitä päätelmäsi lyhyesti tai perustele ratkaisusi laskulausekkeella, kuviolla tms. OSA 1 Ratkaisuaika 30 min Pistemäärä 20 Tässä osassa ei käytetä laskinta. Selitä päätelmäsi lyhyesti tai perustele ratkaisusi laskulausekkeella, kuviolla tms. 1. Mikä on suurin kokonaisluku, joka toteuttaa

Lisätiedot

NC-koneet ja niiden ohjelmointi

NC-koneet ja niiden ohjelmointi NC-koneet ja niiden ohjelmointi Koordinaattisysteemit Inkrementaalinen Absoluuttinen NC-koneen koordinaatisto Akselien suunnat on määritelty ns. "oikean käden säännön" mukaan (DIN 66217). Koneen edessä

Lisätiedot

Järjestelmää voi käyttää?

Järjestelmää voi käyttää? - NOLLAPISTE KIINNITTIMET - Asetusten vaihto hetkessä TEE FIKSU LIIKE ASETUSAIKOJEN NOPEUTTAMISKSI Mihin Järjestelmää voi käyttää? Joustava kiinnitysjärjestelmä kaikkeen työkappaleen kiinnittämiseen- nollapisteen

Lisätiedot

235. 236. 237. 238. 239. 240. 241. 8. Sovellutuksia. 8.1. Pinta-alan ja tilavuuden laskeminen. 8.2. Keskiö ja hitausmomentti

235. 236. 237. 238. 239. 240. 241. 8. Sovellutuksia. 8.1. Pinta-alan ja tilavuuden laskeminen. 8.2. Keskiö ja hitausmomentti 8. Sovellutuksia 8.1. Pinta-alan ja tilavuuden laskeminen 235. Laske sen kappaleen tilavuus, jota rajoittavat pinnat z = xy, x = y 2, z = 0, x = 1. (Kappale sijaitsee oktantissa x 0, y 0, z 0.) 1/6. 236.

Lisätiedot

2.3 Voiman jakaminen komponentteihin

2.3 Voiman jakaminen komponentteihin Seuraavissa kappaleissa tarvitaan aina silloin tällöin taitoa jakaa voima komponentteihin sekä myös taitoa suorittaa sille vastakkainen operaatio eli voimien resultantin eli kokonaisvoiman laskeminen.

Lisätiedot

Ellipsit, hyperbelit ja paraabelit vinossa

Ellipsit, hyperbelit ja paraabelit vinossa Ellipsit, hyperbelit ja paraabelit vinossa Matti Lehtinen 1 Ellipsi, hyperbeli ja paraabeli suorassa Opimme lukion analyyttisen geometrian kurssilla ainakin, jos kävimme lukiota vielä muutama vuosi sitten

Lisätiedot

MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA

MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA EB-TUTKINTO 2010 MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA PÄIVÄMÄÄRÄ: 4. kesäkuuta 2010 KOKEEN KESTO: 4 tuntia (240 minuuttia) SALLITUT APUVÄLINEET: Eurooppa-koulun antama taulukkovihkonen Funktiolaskin, joka ei saa

Lisätiedot

MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA. PÄIVÄMÄÄRÄ: 8. kesäkuuta 2009

MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA. PÄIVÄMÄÄRÄ: 8. kesäkuuta 2009 EB-TUTKINTO 2009 MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA PÄIVÄMÄÄRÄ: 8. kesäkuuta 2009 KOKEEN KESTO: 4 tuntia (240 minuuttia) SALLITUT APUVÄLINEET: Eurooppa-koulun antama taulukkovihkonen Funktiolaskin, joka ei saa

Lisätiedot

Koordinaatistot 1/6 Sisältö ESITIEDOT: reaaliluvut

Koordinaatistot 1/6 Sisältö ESITIEDOT: reaaliluvut Koordinaatistot 1/6 Sisältö Koordinaatiston ja koordinaattien käsite Geometrisissa tehtävissä ja siten mös monissa kätännön ongelmissa on usein tarpeen ilmoittaa pisteiden sijainti jonkin kiinteän vertailussteemin

Lisätiedot

Moniakseliratojen harjoituskirja 2. Helmikuu 2015

Moniakseliratojen harjoituskirja 2. Helmikuu 2015 Moniakseliratojen harjoituskirja 2 Helmikuu 2015 Mastercam X8 Moniakseliset työstöradat - osa 2 KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Helmikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam

Lisätiedot

EdgeCAM Tuotantokoneistus

EdgeCAM Tuotantokoneistus EdgeCAM on yksi maailman johtavista valmistusjärjestelmistä, valmiina ratkaisemaan sinun tuotannollisen koneistuksen tarpeet. Nyt myös 4- ja 5-akselinen työstö. EdgeCAM Tuotantokoneistus EdgeCAM on yksinkertainen

Lisätiedot

NC tekniikka materiaali sisällysluettelo

NC tekniikka materiaali sisällysluettelo NC tekniikka materiaali / Osmo Maksimainen Sivu 1/ 43 NC tekniikka materiaali sisällysluettelo NC materiaali sisältää teoriaa, kuvia ja ohjelmia. Kuvat vastaavat sisällöltään nykyaikaista konepaja-käytäntöä.

Lisätiedot

Keernojen erottaminen

Keernojen erottaminen Keernojen erottaminen Juho Taipale, Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Teoriatausta Muotin rakenne Koneistettavuus CAD työkalut harjoituksessa Keernojen erottaminen Mallinnuksen vaiheet Harjoituksessa

Lisätiedot

Muodonmuutostila hum 30.8.13

Muodonmuutostila hum 30.8.13 Muodonmuutostila Tarkastellaan kuvan 1 kappaletta Ω, jonka pisteet siirtvät ulkoisen kuormituksen johdosta siten, että siirtmien tapahduttua ne muodostavat kappaleen Ω'. Esimerkiksi piste A siirt asemaan

Lisätiedot

Vain muutamalla klikkauksella Tehokas mallintaminen

Vain muutamalla klikkauksella Tehokas mallintaminen Katso yksityiskohtaisempia tietoja osoitteesta www.mastercam.fi/mill CNC Software, Inc. kantaa vastuunsa ympäristöystävällisyyden kehittämisessä. Näin tuetaan sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kehitystä

Lisätiedot

OK-VISE-MATALAKIINNITTIMET

OK-VISE-MATALAKIINNITTIMET käyttöön! Työstöalueen tehokkaaseen OK-VISE-MATALAKIINNITTIMET Tikkakoski Palokka Keuruu Haapamäki Virrat Oulu Kokkola Vaasa JYVÄSKYLÄ Kuopio Mikkeli Varkaus Muuramelainen OK-VISE Oy valmistaa kiinitinjärjestelmiä

Lisätiedot

Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo

Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo VER CAD/CAM Software with world class precision and control... Mitä uutta Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo 1) Parannettu muistinhallinta 32 ja 64 bitin järjestelmissä 3 2) Konesimulointi Optio

Lisätiedot

Työkoordinaatisto tutustumisopas. Syyskuu 2015

Työkoordinaatisto tutustumisopas. Syyskuu 2015 Työkoordinaatisto tutustumisopas Syyskuu 2015 Mastercam X9 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Syyskuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy All rights reserved. Ohjelmisto:

Lisätiedot

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti 2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti Kuva 2.1 Tiedon portaat Kuva 2.2 Ohjelman käyttöliittymä suoran luonnissa 1. Valitse Luo, Suora, Luo suora päätepistein. 2. Valitse Pystysuora 3. Valitse Origo Origon

Lisätiedot

Ensimmäinen osa: Rautalankamallinnus. Rautalankamallinnus

Ensimmäinen osa: Rautalankamallinnus. Rautalankamallinnus Ensimmäinen osa: Rautalankamallinnus Rautalankamallinnus Tampereen ammattiopisto - CAD -perusharjoitukset Rautalankamallinnus I: Jana, suorakulmio ja ympyrä Harjoitusten yleisohje Valitse suunnittelutilan

Lisätiedot

JOUSTAVA YKSITTÄISVALMISTUS. Konepajamiehet 19.4.2011 Kauko Lappalainen

JOUSTAVA YKSITTÄISVALMISTUS. Konepajamiehet 19.4.2011 Kauko Lappalainen JOUSTAVA YKSITTÄISVALMISTUS Konepajamiehet 19.4.2011 Joustava yksittäisvalmistusautomaatio Target Erävalmistuksen ja yksittäisvalmistuksen tavoitteiden erot Toistuva erävalmistus tai volyymituotanto tuotantolaitteiston

Lisätiedot

Liikkuva keerna. Teoriatausta. Mallinnuksen vaiheet. CAD työkalut harjoituksessa Liikkuva keerna

Liikkuva keerna. Teoriatausta. Mallinnuksen vaiheet. CAD työkalut harjoituksessa Liikkuva keerna Liikkuva keerna Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Hae aloitusmalli start_movingcore_x.sldprt. Tehtävänäsi on hellittää kappaleen muodot siten, että vastapäästölliset muodot voi valmistaa liikkuvilla

Lisätiedot

Teoriatausta. Työvaiheet. CAD työkalut harjoituksessa. CAE DS Muotinsuunnitteluharjoitukset

Teoriatausta. Työvaiheet. CAD työkalut harjoituksessa. CAE DS Muotinsuunnitteluharjoitukset Ulostyöntimet 1 Tampereen teknillinen yliopisto Juho Taipale, Tuula Höök Teoriatausta Muotin perusrakenne Muotin standardiosat Ulostyöntimien asettelu Ulostyöntö ja vastapäästöjä muovaavat laitteet CAD

Lisätiedot

UUSI M M A T RA TK A I SUT M ETA LLI N K ONEI STUK SEEN LEVYN TYÖSTÖÖN TA I VUTUK SEEN & P YÖRI STYK SEEN M I TTA UK SEEN & NC OHJELM OI NTI I N

UUSI M M A T RA TK A I SUT M ETA LLI N K ONEI STUK SEEN LEVYN TYÖSTÖÖN TA I VUTUK SEEN & P YÖRI STYK SEEN M I TTA UK SEEN & NC OHJELM OI NTI I N UUSI M M A T RA TK A I SUT M ETA LLI N K ONEI STUK SEEN LEVYN TYÖSTÖÖN TA I VUTUK SEEN & P YÖRI STYK SEEN M I TTA UK SEEN & NC OHJELM OI NTI I N VAAKAJOHTEISET CNC- JA PUOLIAUTOMAATTISORVIT SMTCL, ANYANG,

Lisätiedot

kannet ja kotelot Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto

kannet ja kotelot Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Metallisen kestomuottikappaleen suunnittelua 1, kannet ja kotelot Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Hae kokoonpano start_assembly_1_x.sldasm tai sitä vastaava neutraalimuotoinen tiedosto. Tehtävänäsi

Lisätiedot

START Pääohjelma - arvojen asettaminen - keskipisteet - kierrenousujen ohjaus. Tokan reiän hionta

START Pääohjelma - arvojen asettaminen - keskipisteet - kierrenousujen ohjaus. Tokan reiän hionta START Pääohjelma - arvojen asettaminen - keskipisteet - kierrenousujen ohjaus Tokan reiän hionta - ruvetaan hiomaa reikää - lisätään y-arvoa joka kierroksen jälkeen Kierrenousun alku - rekisterien nollaus

Lisätiedot

Suorien ja tasojen geometriaa Suorien ja tasojen yhtälöt

Suorien ja tasojen geometriaa Suorien ja tasojen yhtälöt 6. Suorien tasojen geometriaa 6.1. Suorien tasojen yhtälöt 55. Osoita, että yhtälöt x = 3 + τ y = 1 3τ esittävät samaa tason suoraa. Yhteinen piste 1,5) suunta i 3j. x = 1 6τ y = 5 + 9τ 56. Määritä suoran

Lisätiedot

Asetusaikojen minimointi NCkoodin

Asetusaikojen minimointi NCkoodin Asetusaikojen minimointi NCkoodin simuloinnilla Pauli Manninen , vuodesta 1992 Ratkaisut NC-ohjelmointiin, NC-simulointiin, DNC-liitännät, NC-ohjelmoinnin automatisointi Palvelut NC-ohjelmointi, menetelmäsuunnittelu,

Lisätiedot

SAHAT. Rensi Finland Oy Yrittäjäntie 28 01800 KLAUKKALA www.rensi.fi

SAHAT. Rensi Finland Oy Yrittäjäntie 28 01800 KLAUKKALA www.rensi.fi SAHAT AUTOMAATTINEN URANTYÖSTÖKONE JIH-AUTO 10SM JIH-AUTO 10SM URANTYÖSTÖKONE Syöttö Kuularuuvi Uran maksimikoko vaakasyöttö 200mm, leveys 50mm, korkeus 50mm Terän koko 255x25.4 mm Työpöydän koko 835 mm

Lisätiedot

Versio 9 > X toimintokartta. (päivitetty tammikuu 2011)

Versio 9 > X toimintokartta. (päivitetty tammikuu 2011) Versio 9 > X toimintokartta (päivitetty tammikuu 2011) Analysoi Analysoi-Dynaaminen Analysoi-Ketju Analysoi-Kulma Analysoi-Number Analysoi-Piste Analysoi-Pisteiden väli Analysoi-Profiili Analysoi-Vain

Lisätiedot

Laboratoriotyö. 1. Laitteisto. 1.1 Kamera

Laboratoriotyö. 1. Laitteisto. 1.1 Kamera Laboratoriotyö 1. Laitteisto 1.1 Kamera Järjestelmän kamerassa (Hitachi, VK-C77E) on CCD -kenno ja mahdollisuus kuvan asynkroniseen päivitykseen. Kamerassa on sarjaliitäntä, jonka kautta voidaan ohjata

Lisätiedot

1. Työkappaleen/-koordinaatiston sijainti. Tämä tapahtuu määrittelemällä paikka nollapisteelle, jonka suhteen annetaan varsinaiset liikekäskyt.

1. Työkappaleen/-koordinaatiston sijainti. Tämä tapahtuu määrittelemällä paikka nollapisteelle, jonka suhteen annetaan varsinaiset liikekäskyt. JOHDANTO Tämä opas on tarkoitettu ensisijaisesti niiden henkilöiden käyttöön, jotka tekevät NCohjelmia TTKn konepajan Fanuc 11M ohjauksella varustetulle vaakakaraiselle Mitsui Seiki HR5B -koneistuskeskukselle.

Lisätiedot

Turun Aikuiskoulutuskeskus

Turun Aikuiskoulutuskeskus Kone- ja metallialan perustutkinto Turun Aikuiskoulutuskeskus 1/ (9) Turun Aikuiskoulutuskeskus Kone- ja metallialan perustutkinto Läppäventtiilinpesä D40 02032012-1002 Suorittaja: Päiväys: Kone- ja metallialan

Lisätiedot

Pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen 1/6 Sisältö ESITIEDOT: määrätty integraali

Pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen 1/6 Sisältö ESITIEDOT: määrätty integraali Pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen 1/6 Sisältö ESITIEDOT: Tasoalueen pinta-ala Jos funktio f saa välillä [a, b] vain ei-negatiivisia arvoja, so. f() 0, kun [a, b], voidaan kuvaajan y = f(), -akselin

Lisätiedot

Teoriatausta. Mallinnuksen vaiheet. CAD työkalut harjoituksessa. Uppokipinätyöstön elektrodi

Teoriatausta. Mallinnuksen vaiheet. CAD työkalut harjoituksessa. Uppokipinätyöstön elektrodi Uppokipinätyöstön elektrodi Tuula Höök, Tampereen teknillinen yliopisto Teoriatausta Muotin perusrakenne Uppokipinätyöstö Kipinätyöstön elektrodit Muottipesän valmistettavuus CAD työkalut harjoituksessa

Lisätiedot

Apollo SPEEDY Syöttölaite

Apollo SPEEDY Syöttölaite Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Apollo SPEEDY Syöttölaite PLC - Ohjaus Askelmoottori Syöttö pituus : 1 12 m Vahva, alumiini rakenne Moottori

Lisätiedot

Automaattiset työstöradat

Automaattiset työstöradat Lisätietoja www.mastercam.fi\router Vain muutamalla klikkauksella Tehokas mallintaminen NC Software, Inc. kantaa vastuunsa ympäristöystävällisyyden kehittämisessä. Näin tuetaan sosiaalisesti ja ekologisesti

Lisätiedot

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Palauta jokainen funktio-tiedosto. Esitä myös funktiot vastauspaperissasi.

Palauta jokainen funktio-tiedosto. Esitä myös funktiot vastauspaperissasi. Tehtävä 1 Kirjoita neljä eri funktiota (1/2 pistettä/funktio): 1. Funktio T tra saa herätteenä 3x1-kokoisen paikkavektorin p. Se palauttaa 4x4 muunnosmatriisin, johon sijoitettu p:n koordinaattien mukainen

Lisätiedot

Piste ja jana koordinaatistossa

Piste ja jana koordinaatistossa 607 Piste ja jana koordinaatistossa ANALYYTTINEN GEOMETRIA MAA5 Kertausta kurssi Eri asioiden välisten riippuvuuksien havainnollistamiseen kätetään usein koordinaatistoesitstä Pstakselilla riippuvan muuttujan

Lisätiedot

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon KA1-kurssi on ehkä mahdollista läpäistä, vaikkei osaisikaan piirtää suoraa yhtälön perusteella. Mutta muut kansiksen kurssit, no

Lisätiedot

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3.

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3. Ohjeita: Tee jokainen tehtävä siististi omalle sivulleen/sivuilleen. Merkitse jos tehtävä jatkuu seuraavalle konseptille. Kirjoita ratkaisuihin näkyviin tarvittavat välivaiheet ja perustele lyhyesti käyttämästi

Lisätiedot

Suorat ja tasot, L6. Suuntajana. Suora xy-tasossa. Suora xyzkoordinaatistossa. Taso xyzkoordinaatistossa. Tason koordinaattimuotoinen yhtälö.

Suorat ja tasot, L6. Suuntajana. Suora xy-tasossa. Suora xyzkoordinaatistossa. Taso xyzkoordinaatistossa. Tason koordinaattimuotoinen yhtälö. Suorat ja tasot, L6 Suora xyz-koordinaatistossa Taso xyz-koordinaatistossa stä stä 1 Näillä kalvoilla käsittelemme kolmen laisia olioita. Suora xyz-avaruudessa. Taso xyz-avaruudessa. Emme nyt ryhdy pohtimaan,

Lisätiedot

Jukka Pelkola. CAM-ohjelmointi. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Insinööri (AMK) Kone- ja tuotantotekniikka. Insinöörityö

Jukka Pelkola. CAM-ohjelmointi. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Insinööri (AMK) Kone- ja tuotantotekniikka. Insinöörityö Jukka Pelkola CAM-ohjelmointi Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Kone- ja tuotantotekniikka Insinöörityö 6.5.2015 Tiivistelmä Tekijä(t) Otsikko Sivumäärä Aika Jukka Pelkola CAM-ohjelmointi 34

Lisätiedot

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011 1/6 333. SÄDEOPTIIKKA JA FOTOMETRIA A. INSSIN POTTOVÄIN JA TAITTOKYVYN MÄÄRITTÄMINEN 1. Työn tavoite. Teoriaa 3. Työn suoritus Työssä perehdytään valon kulkuun väliaineissa ja niiden rajapinnoissa sädeoptiikan

Lisätiedot

Työkoordinaatistot tutustumisopas. Helmikuu 2017

Työkoordinaatistot tutustumisopas. Helmikuu 2017 Työkoordinaatistot tutustumisopas Helmikuu 2017 Mastercam 2017 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Date: Helmikuu 2017 Copyright 2017 CNC Software, Inc. All rights reserved. Software: Mastercam 2017 Tämän dokumentin

Lisätiedot

2 Pistejoukko koordinaatistossa

2 Pistejoukko koordinaatistossa Pistejoukko koordinaatistossa Ennakkotehtävät 1. a) Esimerkiksi: b) Pisteet sijaitsevat pystysuoralla suoralla, joka leikkaa x-akselin kohdassa x =. c) Yhtälö on x =. d) Sijoitetaan joitain ehdon toteuttavia

Lisätiedot

Painevalut 1. Teoriatausta Knit. Mallinnuksen vaiheet. CAD työkalut harjoituksessa diecasting_1.sldprt. CAE DS Kappaleensuunnitteluharjoitukset

Painevalut 1. Teoriatausta Knit. Mallinnuksen vaiheet. CAD työkalut harjoituksessa diecasting_1.sldprt. CAE DS Kappaleensuunnitteluharjoitukset Painevalut 1 Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Hae piirustus diecasting_1_1.pdf. Käytä piirustuksessa annettuja mittoja ja tuota niiden pohjalta teknisesti hyvälaatuinen ruisku tai painevalukappale,

Lisätiedot

Suomen ja koko maailman suosituimpana CAM-ohjelmistona* Mastercam Tehokas mallintaminen

Suomen ja koko maailman suosituimpana CAM-ohjelmistona* Mastercam Tehokas mallintaminen . L m is as ät te iet rc oj am a Älykäs koneistus Vain muamalla klikkauksella Suomen ja koko maailman suosituimpana CAM-ohjelmistona* Mastcam Tehokas mallintaminen helpommaksi. Tässä esitellään vain muamia

Lisätiedot

a b c d

a b c d 1. 11. 011!"$#&%(')'+*(#-,.*/103/465$*784 /(9:*;9."$ *;5> *@9 a b c d 1. + +. 3. 4. 5. 6. + + + + + + + + + + P1. 5 140 8 47 = 5 140 ( 3 ) 47 = 5 140 3 47 = 5 140 141 = (5 ) 140 = 10 140, jossa on

Lisätiedot

Osoita, että kaikki paraabelit ovat yhdenmuotoisia etsimällä skaalauskuvaus, joka vie paraabelin y = ax 2 paraabelille y = bx 2. VASTAUS: , b = 2 2

Osoita, että kaikki paraabelit ovat yhdenmuotoisia etsimällä skaalauskuvaus, joka vie paraabelin y = ax 2 paraabelille y = bx 2. VASTAUS: , b = 2 2 8. Geometriset kuvaukset 8.1. Euklidiset kuvaukset 344. Esitä muodossa x = Ax + b se avaruuden E 3 peilauskuvaus, jonka symmetriatasona on x 1 3x + x 3 = 6. A = 1 3 6 6 3, b = 1 1 18. 3 6 6 345. Tason

Lisätiedot

Vektorien pistetulo on aina reaaliluku. Esimerkiksi vektorien v = (3, 2, 0) ja w = (1, 2, 3) pistetulo on

Vektorien pistetulo on aina reaaliluku. Esimerkiksi vektorien v = (3, 2, 0) ja w = (1, 2, 3) pistetulo on 13 Pistetulo Avaruuksissa R 2 ja R 3 on totuttu puhumaan vektorien pituuksista ja vektoreiden välisistä kulmista. Kuten tavallista, näiden käsitteiden yleistäminen korkeampiulotteisiin avaruuksiin ei onnistu

Lisätiedot

Perusteet 4, tilavuusmallinnus

Perusteet 4, tilavuusmallinnus Perusteet 4, tilavuusmallinnus Juho Taipale, Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Ota piirustus fin_basic_4.pdf. Käytä piirustuksessa annettuja mittoja ja tuota niiden pohjalta teknisesti hyvälaatuinen

Lisätiedot

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015 Työkoordinaatistot Tammikuu 2015 Mastercam X8 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Tammikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Oppimateriaali oppilaalle ja opettajalle : GeoGebra oppilaan työkaluna ylioppilaskirjoituksissa 2016 versio 0.8

Oppimateriaali oppilaalle ja opettajalle : GeoGebra oppilaan työkaluna ylioppilaskirjoituksissa 2016 versio 0.8 Oppimateriaali oppilaalle ja opettajalle : GeoGebra oppilaan työkaluna ylioppilaskirjoituksissa 2016 versio 0.8 Piirtoalue ja algebraikkuna Piirtoalueelle piirretään työvälinepalkista löytyvillä työvälineillä

Lisätiedot

Aloitusopas. Desktop CNC-/3D-System STEPCRAFT 300 / 420 / 600. Alkuperäiset ohjeet:

Aloitusopas. Desktop CNC-/3D-System STEPCRAFT 300 / 420 / 600. Alkuperäiset ohjeet: Aloitusopas Desktop CNC-/3D-System STEPCRAFT 300 / 420 / 600 Alkuperäiset ohjeet: Stepcraft 01.10.2013 Käännös: SLOWorks Ky 11.6.2015 1 Valmistaja: STEPCRAFT GmbH & Co. KG Kalkofen 6 58638 Iserlohn Saksa

Lisätiedot

Vain muutamalla klikkauksella CAD-tiedostojen muutosten tunnistus ja työstöratojen päivitys

Vain muutamalla klikkauksella CAD-tiedostojen muutosten tunnistus ja työstöratojen päivitys Lis ät w ieto w. ja M os as oi te tte rc am ess.fi a w Vain muutamalla klikkauksella CAD-tiedostojen muutosten tunnistus ja työstöratojen päivitys Tehokas mallintaminen uusi mallinnusydin tekee työstä

Lisätiedot

Tasogeometria. Tasogeometrian käsitteitä ja osia. olevia pisteitä. Piste P on suoran ulkopuolella.

Tasogeometria. Tasogeometrian käsitteitä ja osia. olevia pisteitä. Piste P on suoran ulkopuolella. Tasogeometria Tasogeometrian käsitteitä ja osia Suora on äärettömän pitkä. A ja B ovat suoralla olevia pisteitä. Piste P on suoran ulkopuolella. Jana on geometriassa kahden pisteen välinen suoran osuus.

Lisätiedot

7 tapaa mallintaa maasto korkeuskäyristä ja metodien yhdistäminen

7 tapaa mallintaa maasto korkeuskäyristä ja metodien yhdistäminen 1 / 11 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 7 tapaa mallintaa maasto korkeuskäyristä ja metodien yhdistäminen Kertauslista yleisimmistä komennoista 2 / 11 Kuvan tuominen: PictureFrame Siirtäminen:

Lisätiedot

169. 170. 171. 172. 173. 174. 5. Geometriset avaruudet. 5.1. Pisteavaruus, vektoriavaruus ja koordinaattiavaruus

169. 170. 171. 172. 173. 174. 5. Geometriset avaruudet. 5.1. Pisteavaruus, vektoriavaruus ja koordinaattiavaruus 5. Geometriset avaruudet 5.. Pisteavaruus, vektoriavaruus ja koordinaattiavaruus 69. Olkoon {b,b 2 } tason E 2 kanta ja olkoon u = 2b + 3b 2, v = 3b + 2b 2, w = b 2b 2. Määritä vektoreiden 2u v + w ja

Lisätiedot

Suorakulmainen kolmio

Suorakulmainen kolmio Suorakulmainen kolmio 1. Määritä terävä kulma α, β ja γ, kun sinα = 0,5782, cos β = 0,745 ja tanγ = 1,222. π 2. Määritä trigonometristen funktioiden sini, kosini ja tangentti, kun kulma α = ja 3 β = 73,2

Lisätiedot

3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö

3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö 3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö Yhtälön (tai funktion) y = a + b + c, missä a 0, kuvaaja ei ole suora, mutta ei ole yhtälökään ensimmäistä astetta. Funktioiden

Lisätiedot

Peilaus pisteen ja suoran suhteen Pythonin Turtle moduulilla (Opettajan ohje)

Peilaus pisteen ja suoran suhteen Pythonin Turtle moduulilla (Opettajan ohje) Peilaus pisteen ja suoran suhteen Pythonin Turtle moduulilla (Opettajan ohje) TAVOITTEET Tämän kokonaisuuden tavoitteena on tutustuttaa oppilaat Pythonilla ohjelmointiin ja erityisesti Turtle moduulin

Lisätiedot

VANNESAHAN VASTE American Woodworker Editors / Suomennos ja CAD-kuvat: PSa

VANNESAHAN VASTE American Woodworker Editors / Suomennos ja CAD-kuvat: PSa VANNESAHAN VASTE American Woodworker Editors 2012-07 / Suomennos ja CAD-kuvat: PSa 5.5.2016 KOKOONPANOKUVA Mitat 490x470 mm (leveys x syvyys) työstöpöydälle. Kansilevyn paksuus 18 mm, reunoihin lisävahvennus

Lisätiedot

Mastercam X4 uudet piirteet

Mastercam X4 uudet piirteet Mastercam X4 uudet piirteet Heinäkuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

kannet ja kotelot Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto

kannet ja kotelot Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Metallisen kestomuottikappaleen suunnittelua 1, kannet ja kotelot Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Hae kokoonpano start_assembly_1_x.sldasm. Tehtävänäsi on suunnitella kansi alueille, jotka on

Lisätiedot

CAD/CAM Software with world class precision and control. What s Uusi

CAD/CAM Software with world class precision and control. What s Uusi What s Uusi SURFCAM V5.2 Mitä Uutta Page 1 of 19 Toukokuu 2011 Mitä uutta - SURFCAM V5.2 Sisällysluettelo 1) Uusi - Millturn valikko 3 2) Uusi HSM Z-rouhinta rata 4 3) Uusi - Valintojen multi maskaus 6

Lisätiedot

FYSA210/2 PYÖRIVÄ KOORDINAATISTO

FYSA210/2 PYÖRIVÄ KOORDINAATISTO FYSA210/2 PYÖRIVÄ KOORDINAATISTO Johdanto Inertiaalikoordinaatisto on koordinaatisto, jossa Newtonin mekaniikan lait pätevät. Tällaista koordinaatistoa ei reaalimaailmassa kuitenkaan ole. Epäinertiaalikoordinaatisto

Lisätiedot