Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö"

Transkriptio

1 Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

2 mastercam x focus-sarja Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.ota yhteyttä Mastercam-edustajaasi.

3 II Mastercam X6 Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Elokuu 2012 Copyright 2012 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ensimmäinen painos: Elokuu 2012 Ohjelmisto: Mastercam X6 Tämän asiakirjan käyttöoikeuksia määritellään Mastercam käyttöehdoissa. Mastercamin ohjelmistopaketti sisältää Mastercamin käyttöehdot. Mastercamin käyttöehdot ovat myös sivulla:

4 Sisällysluettelo Johdanto... 1 Harjoituskirjassa opitaan... 1 Yleiset vaatimukset Tutustuminen kuvantoihin ja suuntiin... 3 Kuvantojen ja suuntien käyttäminen... 4 Oman kuvannon luonti... 7 Oman kuvannon käyttö geometrian piirtämiseen Työkalutason ja työkoordinaatiston muuttaminen Työkalutason valitseminen Aukon työstäminen Työstöradan esikatselu NC-koodin tarkasteleminen Työkoordinaatiston muuttaminen vaakasuoran tason suuntaisen aukon työstämiseksi Uuden työkoordinaatiston käyttö työstöradalla NC-koodin tarkasteleminen Kahden eri kiinnittimissä olevan kappaleen työstö Ensimmäisen kuvannon luonti Toisen kuvannon luonti Ensimmäisen kuvannon käyttäminen Ensimmäisen työstöradan luominen Työstöradan luominen jälkimmäistä kuvantoa käyttäen NC-koodin luonti... 38

5 IV 3. Palettikiinnittimen käyttö Vaakakaraisen työstökeskuksen koneenmäärittely Kuvantojen luonti B90-kuvannon luonti B180-kuvannon luonti B270-kuvannon luonti Turva-alueen määrittäminen Ensimmäisen työstöradan (B0) luominen Toisen työstöradan (B90) luominen Kolmannen työstöradan (B180) luominen Neljännen työstöradan (B270) luominen NC-koodin tarkasteleminen Yhteenveto Mastercamin tiedonlähteet Mastercamin dokumentaatio Ota yhteyttä... 64

6 JOHDANTO Tervetuloa opiskelemaan Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö -harjoituskirjaa. Ennen kuin aloitat harjoitukset, sinun on tehtävä muutamia asetuksia Mastercamiin, jotta harjoitustesi lopputulokset ovat mahdollisimman samanlaisia kuin tässä kirjassa. Kirjan esimerkit luotiin Mastercam X6 -versiolla. Esimerkit edellyttävät Mastercamin jyrsintäsovelluksen tasoa Mill Level 1. Harjoituksissa käytettävät kappaleet on ohjelmoitu mallikoneenmäärittelyillä. Tarvittavat koneenmäärittelyt ja kaikki työkalut on tallennettu kunkin kappaleen koneryhmään. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse lainkaan muuttaa varsinaisissa työstötöissä käytettäviä koneenmäärittelyjä. Jos kuitenkin tahdot käyttää olemassaolevien koneiden koneenmäärittelyjä, harjoituskirjan esimerkit pitäisi voida valmistaa useimmilla perusjyrsinkoneilla. Ensimmäisessä harjoituksessa ei tarvita erityistä koneenmäärittelyä. Toisessa harjoituksessa tarvitaan 4-akselinen jyrsinkone, jossa neljäs akseli on indeksoiva. Kolmas harjoitus voidaan tehdä missä tahansa 3-akselisessa jyrsinkoneessa. Neljännessä harjoituksessa tarvitaan vaakakarainen jyrsinkone, jossa on pyörivä B-akseli. Harjoitusten yksiköt ovat metrisiä. Kaikki kappaleet ovat solideja, mutta harjoitusten tekemiseen ei tarvita Mastercam Solids -lisäosaa. Seuraavat ruudut jätetään metrisessä.config-tiedostossa merkitsemättä: Valitse Asetukset, Konfigurointi, siirry CAD-asetukset-sivulle ja peru valinnat tarvittaessa. Harjoituskirjassa opitaan Kuvantojen, myös omien kuvantojen käyttöä Ymmärtämään ero työkalutasojen ja työkoordinaatiston välillä

7 2 HARJOITUSKIRJASSA OPITAAN Työstämään kaksi eri kiinnittimissä olevaa kappaletta yhdellä asetuksella Työstämään palettiin kiinnitettyjä kappaleita suuntia käyttämällä TÄRKEÄÄ: Harjoituskirjojen kuviin on käytetty mukautettuja värejä kuvanlaadun parantamiseksi eivätkä värit siten välttämättä täsmää Mastercam-asetuksiisi. Värien eroavaisuus ei vaikuta mitenkään harjoitusten tuloksiin. Yleiset vaatimukset Kaikkien harjoituskirjojen käyttö edellyttää seuraavaa: On hallittava Windows -käyttöjärjestelmän perusteet. Kaikkia harjoituksia ei voi kokonaisuudessaan suorittaa Mastercamin Demo/opiskeluversiolla. Opiskeluversion tiedostomuoto (EMCX-6) on erilainen kuin Mastercamin (MCX-6) ja Mastercamin joitain perustoimintoja, kuten tiedostojen kääntöjä ja postprosessointia ei voi käyttää. Kukin harjoituskirjan tehtävä perustuu edellisessä tehtävässä opittuihin taitoihin. Suosittelemme, että ne suoritetaan annetussa järjestyksessä. Focus-sarjan ja Exploring-sarjan harjoitusten suorittaminen edellyttää vähintäänkin Mastercamin käytön perustaitoja, jotka voi oppia Perusteetsarjan harjoituskirjoista. Harjoituskirjat edellyttävät myös työstön perusteiden ymmärtämistä. Harjoituksiin voi kuulua myös harjoitustiedostoja. Ellei harjoituskirjassa opasteta toisin, tallenna tiedostot sijaintiin, johon pääsee Mastercamin työasemalta, joko harjoituskirjan yhteyteen tai johonkin muuhun haluamaasi paikkaan. Perusteet-sarjan harjoituskirjoituksissa käytetään Adobe Flash - yhteensopivaa videoformaattia. Harjoituskirjaan voi kuulua myös lisävideoita. Lisäohjeita voi kysyä Mastercam-jälleenmyyjältä. Videoiden katselua varten Adobe Flash Player tulee olla asennettuna. Adobe Flash Player voidaan ladata osoitteesta Mastercamin harjoitustiedostojen oletuksena on yleensä metriset asetukset. Harjoituskirjassa on ohjeet asianmukaisen konfigurointitiedoston lataamiseksi.

8 LUKU 1 1Tutustuminen kuvantoihin ja suuntiin Tässä harjoituksessa opitaan kuvantojen ja suuntien käytön perusteita ja sitä, kuinka niitä käytetään Mastercamin toiminnoissa. Suunta on 3D-koordinaatistojärjestelmän mikä tahansa kaksiulotteinen siivu. Suunnalla tarkoitetaan esimerkiksi XY-tasoa 3D-koordinaatistossa tai jotakin kappaleen sivua riippumatta siitä, missä kulmassa se on. Kuvanto on tietyssä suunnassa oleva taso, jolla on origo(nollapiste). Esimerkiksi Vasemmalta-kuvanto ja Oikealtakuvanto ovat samassa asennossa tiettyyn tasoon nähden, mutta kiertyneenä kaarella toisiansa vastaan. Jokaisella kuvannolla on oma nimi, joten kuvantoa voidaan helposti käyttää ja se voidaan helposti valita. Mastercamiin sisältyy esimääriteltyjä kuvantoja kuten esimerkiksi Päältä, Edestä, Oikealta ja Isometrinen. Myös omia kuvantoja voidaan määrittää ja nimetä. Työkoordinaatisto tarkoittaa itse koordinaatistojärjestelmän asentoa. Voit asettaa koordinaatiston akselit minkä tahansa haluamasi kuvannon suuntaiseksi. Tällöin asetat XYtason kuvannon tason suuntaiseksi. Kuvannon origosta tulee uusi 0,0,0- piste. Kuvannosta tulee Päältäkuvanto uudessa työkoordinaatistossa.

9 4 KUVANTOJEN JA SUUNTIEN KÄYTTÄMINEN Kuvantoja ja suuntia käytetään Mastercamissa toistuvasti piirrettäessä ja työstöratoja ohjelmoitaessa. Uuden työkoordinaatiston joudut valitsemaan huomattavasti harvemmin ja tällöin ainoastaan erityisiä työstöoperaatioita varten. (Tätä käsitellään harjoituksessa 2.) Tässä ensimmäisessä harjoituksessa opitaan käyttämään niitä Mastercamin toimintoja, joiden avulla kuvantoja asetetaan ja luodaan. Toisessa harjoituksessa luodaan oma kuvanto ja käytetään sitä Mastercamin toiminnoissa. Kuvantojen ja suuntien käyttäminen Tässä harjoituksessa tutustutaan joihinkin kuvantojen käytön perustapoihin. Kuvantoja voidaan käyttää kolmeen päätarkoitukseen: Kuvannot Kuvanto määrittää katsontasuunnan kappaleeseen grafiikkaikkunassa. Konstruktiotasot Konstruktiotaso on taso, johon geometria luodaan. Konstruktiotason ei tarvitse olla sama kuin kuvanto. Voit esimerkiksi katsella kappaletta Isometrisesssä kuvannossa ja piirtää geometriaa Edestäkonstruktiotasolla. Sorvia ohjelmoivat voivat Lathe-sovelluksessa valita konstruktiotason, jossa he voivat käyttää joko halkaisija- tai sädemitoitusta. Työkalutasot Tämä taso on tavallisesti työkaluakselin normaali. Työkalutasoja käytetään vain silloin, kun luodaan työstöratoja. Ne määrittävät työkalun suunnan. Lähes aina konstruktiotaso on sama kuin työkalutaso (yleisin poikkeus on monitoimisorvin operaatiot). Kun luot kuvannon, voit käyttää sitä geometrian kuvantona, konstruktiotasona tai työkalutasona. Näiden mahdollisuuksien lisäksi voit luoda uuden Työkoordinaatiston asettamalla koko koordinaatistojärjestelmän uuteen kuvantoon.

10 TUTUSTUMINEN KUVANTOIHIN JA SUUNTIIN 5 Valtaosa kuvantoja määrittelevistä työkaluista sijaitsevat tilarivillä Mastercamin käyttöliittymän alareunassa. Kuvanto-, Suunnat- ja Työkoordinaatisto-valikot ovat miltei samanlaisia: Näillä komennoilla (tai vastaavilla näppäinyhdistelmillä) valitaan vakiokuvannot. Nämä kuvannot vastaavat kuution sivuja kulloisessakin työkoordinaatistossa. Tällä komennolla voidaan valita kuvanto tallennetuista vakiokuvannoista tai omista kuvannoista. Näillä komennoilla voidaan luoda uusia kuvantoja kappaleen geometriasta tai muuttamalla muita Grafiikkaikkunan alareunassa näkyvät kulloisetkin kuvantojen valinnat. Akselien symbolit näyttävät kulloisenkin katselusuunnan eli geometrian kuvannon. Kukin kolmesta kuvannosta avataan tilarivin eri kohdasta: Kuvanto, Suunnat ja Työkoordinaatisto. Tähtimerkki kuvannon nimessä merkitsee sitä, että kuvannon origo poikkeaa koordinaatistojärjestelmän origosta.

11 6 KUVANTOJEN JA SUUNTIEN KÄYTTÄMINEN Mastercam ylläpitää luetteloa kappaletiedostoon tallennetuista kuvannoista. Kuvantoja voidaan tarkastella valitsemalla Nimetty kuvanto jostakin tilarivin valikosta. Mastercam voi näyttää myös väliaikaisia kuvantoja, joita se luo "lennossa". Tavallisin tapaus on se, kun Dynaaminen kierto - komennolla kappaletta hiukan kierretään. Kun käytät tätä komentoa, kyseisen geometrian kuvannon nimenä grafiikkaikkunan alareunassa on Ei tallennettu. Jos haluat, voit nimetä kuvannon ja lisätä sen tallennettujen kuvantojen luetteloon seuraavalla tavalla: Käytä Kuvantojen hallintaa keskitettyyn kuvantojen ja tasojen ja niiden ominaisuuksien hallintaan.

12 TUTUSTUMINEN KUVANTOIHIN JA SUUNTIIN 7 Valitse Kuvantojen hallinta Työkoordinaatisto-valikosta. Käytä näitä toimintoja uusien kuvantojen luontiin. Aseta konstruktiotaso, työkalutaso ja työkoordinaatisto Liitä kuvantoihin nollapisteen siirto. Aseta tai muuta kuvantojen origoa. Oman kuvannon luonti Seuraavaksi luodaan oma, kappaleen vinon sivun mukainen kuvanto ja lisätään se kuvantojen luetteloon.

13 8 OMAN KUVANNON LUONTI 1 Käynnistä Mastercam haluamallasi tavalla: Kaksoisklikkaa Mastercamin ikonia työpöydällä tai Valitse Mastercam Windowsin Käynnistä valikosta. 2 Valitse metrinen oletuskonfigurointitiedosto (ellei se ole jo valittuna): a Valitse Asetukset, Konfigurointi. b Valitse...\mcamx.config <mm> Nykyinen-pudotusvalikosta. c Valitse OK. Aloita harjoitus avaamalla tiedosto KIINNITIN.MCX-6. 1 Klikkaa tilariviltä Suunnat, Suunnat solidin sivulla.

14 TUTUSTUMINEN KUVANTOIHIN JA SUUNTIIN 9 2 Valitse kappaleen viisto sivu. 3 Valitse haluttu akselien suuntaus kappaleen akselien symbolien mukaan. Kun olet valmis, valitse OK. Klikkaamalla nuolia voit katsella eri kuvantomahdollisuuksia. Useimmissa tapauksissa on järkevintä valita +Z-suunta poispäin kappaleesta (ylöspäin). 4 Anna uudelle kuvannolle nimeksi VIISTO SIVU. 5 Klikkaa Valitse valitaksesi uuden pisteen origoksi.

15 10 OMAN KUVANNON KÄYTTÖ GEOMETRIAN PIIRTÄMISEEN 6 Valitse piste valitun sivun oikeasta alakulmasta. 7 Klikkaa OK sulkeaksesi Uusi kuvanto -valintaikkunan. 8 Klikkaa Suunnat, Nimetty kuvanto Uusi kuvanto näkyy luettelossa. 9 Sulje valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta. Koska uusi kuvanto luotiin Suunnat-valikosta, Mastercam suuntaa automaattisesti konstruktiotason ja työkalutason uuden kuvannon mukaan. Oman kuvannon käyttö geometrian piirtämiseen Tässä harjoituksessa luodaan geometriaa uutta konstruktiotasoa käyttämällä. Huomaat, että uusi kuvanto määrittää geometrian suunnan. Sen jälkeen asetat geometrian uuden kuvannon mukaiseksi. 1 Valitse Luo, Kaari, Luo ympyrä keskiöpiste.

16 TUTUSTUMINEN KUVANTOIHIN JA SUUNTIIN 11 2 Valitse Origo AutoCursorin valintapalkista. 3 Kirjoita säteen kenttään 80.0 ja klikkaa OK kahdesti. Mastercam luo ympyrän, joka on kappaleen viiston sivun suuntainen. Ympyrän keskipiste on oman kuvannon origossa, ei työkoordinaatiston origossa.

17 12 OMAN KUVANNON KÄYTTÖ GEOMETRIAN PIIRTÄMISEEN 4 Paina F9. Järjestelmän oletuskoordinaatisto ja origo näkyvät ruskeina ja oma konstruktio/työkalutaso sinisinä. 5 Piilota akselit painamalla uudelleen [F9]. 6 Klikkaa Kuvanto, Nimetty kuvanto 7 Valitse VIISTO SIVU-kuvanto ja klikkaa OK. Nyt katsot kappaletta suoraan alas kohti kappaleen viistoa sivua. Kuvanto on nyt luodun oman kuvannon mukainen.

18 TUTUSTUMINEN KUVANTOIHIN JA SUUNTIIN 13 8 Poista ympyrä.

19 14 OMAN KUVANNON KÄYTTÖ GEOMETRIAN PIIRTÄMISEEN

20 LUKU 2 1Työkalutason ja työkoordinaatiston muuttaminen Tässä harjoituksessa työstetään kappaleen vinon tason suuntainen profiili. Työstöradat sitä varten luodaan kahdella eri tavalla: Ensimmäiseksi se työstetään ikään kuin kappale olisi kiinnitetty työpöytään. Työstämiseen käytetään kiertoakselisella työstökoneella, jolloin työkaluakseli voidaan kääntää oikeaan asentoon. Tätä varten työkalutaso valitaan vinon tason suuntaiseksi. Työkalutaso määrittää XY-tason, jossa työkalun liikkeet lasketaan. Toiseksi kappale työstetään ikään kuin se olisi kiinnitetty kiinnittimeen. Työstörata luodaan ikään kuin kappale olisi kiinnitetty työstettävän tason mukaan suoraan eikä geometriaa tarvitse liikuttaa eikä siirtää. Tätä varten työkoordinaatistoa käännetään niin, että työkoordinaatisto on kappaleen vinon tason suuntainen. Kun työstöradat on luotu, ne postprosessoidaan, jonka jälkeen tutustutaan akselien kiertokomentojen NC-koodeihin. Lopuksi näiden erilaisten työstömenetelmien NCtulostusta verrataan keskenään. Aloita harjoitus avaamalla tiedosto KIINNITIN TK-KUVANTO.MCX-6.

21 16 TYÖKALUTASON VALITSEMINEN Jos jatkat suoraan ensimmäisestä harjoituksesta ja siinä käytetty tiedosto on avoinna, voit käyttää sitä. Työkalutason valitseminen Työkalutaso määrittää XY-tason, jolle työstörata lasketaan. Tavallisessa 3-akselisessa työstöradassa työkaluakseli on yleensä työkalutason normaalin suuntainen. Kun asetat työkalutasoa, sinun on suunnattava se jonkun kuvannon mukaan. Työstöradan XY-taso on yhdensuuntainen valitun kuvannon kanssa. Valitun kuvannon origo määrittää työstöohjelman origon. Ellei työkalutaso ole yhdensuuntainen XY-oletustason kanssa, työkalutason valinta tulostaa työstörataa postprosessoitaessa A- tai B-akselin koodit. Huom.: Tulostuu onnistuu vain silloin, kun koneenmäärittelyyn on konfiguroitu oikeat kiertoakselin komponentit ja postprosessori on konfiguroitu oikein kiertoakselitulostukseen.) Tässä esimerkissä työkalutaso asetetaan kappaleen vinon tason suuntaiseksi. 1 Klikkaa Suunnat, Nimetty kuvanto 2 Valitse VIISTO SIVU ja klikkaa OK. Tilarivi päivittyy näyttämään uuden työkalutason.

22 TYÖKALUTASON JA TYÖKOORDINAATISTON MUUTTAMINEN 17 Aukon työstäminen Harjoituksessa luodaan profiilirata kappaleen viistolla sivulla olevan aukon työstämiseksi. 1 Valitse Profiili Työstäradatvalikosta. 2 Hyväksy tarvittaessa Mastercamin oletuksena ehdottama NC-tiedoston nimi. 3 Ketjuta profiili ja klikkaa OK. Ketjutusnuolen tulisi osoittaa vastapäivään. 4 Valitse puurakenteesta Työkalu. 5 Valitse 10mm pyöristettypäinen jyrsintappi. 6 Valitse puurakenteesta Työstöparametrit.

23 18 AUKON TYÖSTÄMINEN 7 Varmista, että asetukset ovat kuvan mukaiset. 8 Valitse puurakenteesta Lähestyminen/poistuminen. 9 Anna arvot kuvan mukaan. 10 Valitse puurakenteesta Siirtymisparametrit.

24 TYÖKALUTASON JA TYÖKOORDINAATISTON MUUTTAMINEN Anna arvot kuvan mukaan. 12 Klikkaa OK työstöradan luomiseksi. 13 Valitse Tiedosto, Tallenna nimellä ja tallenna tiedosto uudella nimellä. Näin suojaat alkuperäistä tiedostoa päällekirjoittamiselta.

25 20 TYÖSTÖRADAN ESIKATSELU Työstöradan esikatselu Seuraavaksi simuloidaan työstörata, jolloin nähdään työkalun asento suhteessa työkappaleeseen. 1 Valitse työstörata Operaatioiden hallinnassa. 2 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Simuloi valitut operaatiot. 3 Valitse simuloinnin valintaikkunassa Näytä työkalu - ja Näytä pidin -painikkeet. 4 Klikkaa Työstä-painiketta nähdäksesi työkalun liikkuvan työstöradalla. Työkalua kierretään, jotta työkaluakseli säilyy kappaleen vinon tason suuntaisena. Vino taso määrittää VIISTO SIVU-työkalutason. 5 Klikkaa OK Simuloinnin valintaikkunassa, kun haluat lopettaa simuloinnin.

26 TYÖKALUTASON JA TYÖKOORDINAATISTON MUUTTAMINEN 21 NC-koodin tarkasteleminen Koska työkalutaso (ja työkalun akseli) on kallistunut suhteessa X-akseliin, postprosessoidussa koodissa tulisi näkyä A-akselin kiertokoodi. 1 Valitse työstörata Operaatioiden hallinnasta ja klikkaa Postprosessoi valitut operaatiot - painiketta. 2 Aseta parametrit kuten kuvassa ja klikkaa OK. 3 Klikkaa OK, jos NC-tiedostolle kehotetaan antamaan uusi nimi. 4 Tutustu näytölle avautuvaan NCkoodiin. NC-ohjelmassa tulisi näkyä A- akselin kiertoliikkeen koodi ennen kuin työkalu tunkeutuu materiaaliin. Työkoordinaatiston muuttaminen vaakasuoran tason suuntaisen aukon työstämiseksi. Seuraavaksi aukko työstetään toisella tavalla ikään kuin taso, jolla aukko sijaitsee olisi suorassa. Nyt kierrretään työkoordinaatistoa työkaluakselin sijasta niin, että koordinaatisto on yhdensuuntainen kappaleen halutun sivun kanssa. Tätä varten työkoordinaatisto asetetaan VIISTO SIVU-kuvannon mukaan.

27 22 TYÖKOORDINAATISTON MUUTTAMINEN VAAKASUORAN TASON SUUNTAISEN AUKON Tässä esimerkkissä kappale on kiinnitetty pöytään siten, että sivu voidaan työstää 3- akselisella jyrsinkoneella. Kun koordinaatistoa siirretään niin, että se on valitun geometrian suuntainen, se tarkoittaa sitä, että kappaletta ei tarvitse työpöydällä siirtää. Tämä on usein helpompaa ja paljon nopeampaa. 1 Valitse Työkoordinaatisto, Nimetty kuvanto Tilariviltä. 2 Valitse VIISTO SIVU ja klikkaa OK. 3 Valitse tilariviltä Kuvanto, Oikealta (työkoord.).

28 TYÖKALUTASON JA TYÖKOORDINAATISTON MUUTTAMINEN 23 Huomaat, että kappale näyttää siltä kuin sitä olisi käännetty. Kun katsot akseleiden ikonia näytön vasemmassa alanurkassa, huomaat kuitenkin, että akselistoa on käännetty eikä kappaletta. Uuden työkoordinaatiston käyttö työstöradalla Kun nyt luot työstöradan, voit tehdä sen samalla tavalla kuin edellisessäkin työstöradassa. Voit yksinkertaisesti muokata jo luotua työstörataa ja käyttää uutta työkoordinaatistoa ja verrata tuloksia. 1 Muuta kuvanto Isometriseksi (työkoord.). 2 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa työstöradan Parametrit-ikonia.

29 24 UUDEN TYÖKOORDINAATISTON KÄYTTÖ TYÖSTÖRADALLA 3 Valitse puurakenteesta Suunnat (työkoordinaatisto). 4 Klikkaa Valitse työkoordinaatiston kuvanto -painiketta Työkoordinaatisto-kohdassa. 5 Valitse VIISTO SIVU ja klikkaa OK. 6 Valitse näytettäväksi Suhteessa työkoordinaatistoon.

30 TYÖKALUTASON JA TYÖKOORDINAATISTON MUUTTAMINEN 25 Vertaa Suunnat (työkoordinaatisto) -sivuasi vieressä olevaan kuvaan. 7 Hyväksy parametrien muutokset klikkaamalla OK-painiketta. 8 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Regeneroi kaikki keskeneräiset operaatiot. 9 Simuloi tämä työstörata samalla tavoin kuin aiempikin. Huomaat, että työkalun akseli ei kierry lainkaan.

31 26 NC-KOODIN TARKASTELEMINEN NC-koodin tarkasteleminen Kun olet postprosessoinut tämän työstöradan, NC-tiedostosta ei pitäisi löytyä kiertokoodeja. 1 Valitse työstörata Operaatioiden hallinnasta ja klikkaa Postprosessoi valitut operaatiot - painiketta. 2 Aseta parametrit kuten kuvassa ja klikkaa OK. 3 Klikkaa Ok, jos NC-tiedostolle kehotetaan antamaan uusi nimi. 4 Klikkaa Kyllä, jos kysytään tallennetaanko kansiossa olevan tiedoston päälle. 5 Tutustu näytölle avautuvaan NCkoodiin. Tässä NC-ohjelmassa ei pitäisi näkyä A-akselin kiertoa. Huomautus: Ainoa syy A0-koodiin on se, että postprosessori oli sama kuin edellisessäkin työstöradassa. Työkoordinaatistoa käytettiin ehkäisemään kierron tulostuminen, jolloin voidaan turvallisesti käyttää 3-akselista postprosessoria ja konemäärittelyjä.

32 LUKU 3 0Kahden eri kiinnittimissä olevan kappaleen työstö Tässä harjoituksessa luodaan työstörata kahdelle erilaiselle kappaleelle samaan NCtiedostoon. Kumpikin kappale kiinnitetään työpöydälle eri ruuvipuristimeen. Kappaleiden työstämiseksi kummallekin ruuvipuristimelle on asetettava eri origot. Sen jälkeen luodaan kaksi erilaista työstörataa ja annetaan kullekin työstöradalla oma nollapisteen(origon) numero. Kun työstöradat pohjautuvat eri nollapisteisiin koordinaattiasemien sijaan, ruuvipuristimien sijoittaminen työpöydälle on vapaampaa. Asetuksia koneen pöydälle tehtäessä tarvitsee vain mitata ruuvipuristimeen kiinnitettyjen aihioiden etäisyys. Mastercamissa nollapisteet annetaan seuraavalla tavalla: Kullekin ruuvipuristimelle luodaan uusi kuvanto. Kullekin kuvannolle määritellään origo johonkin ruuvipuristimen kohtaan ja kerrotaan Mastercamille mikä nollapisteen numero kuhunkin kuvantoon annetaan. Ennen kuin kukin operaatio luodaan, valitaan oikea kuvanto; Mastercam tulostaa automaattisesti oikean nollapisteen siirron koodit, kun operaatio postprosessoidaan. Tässä esimerkissä oletetaan, että työstökone käyttää origoon siirtymiseen G54-G59 - koodeja ja että G57 ja G58 on varattu kyseisille kahdelle kiinnittimelle. Aloita harjoitus avaamalla tiedosto MONIKIINNITYS.MCX-6.

33 28 ENSIMMÄISEN KUVANNON LUONTI Ensimmäisen kuvannon luonti Koska molemmat kappaleet työstetään Päältä-tasossa, uudet kuvannot luodaan kopioimalla koordinaatistojärjestelmän Päältä-kuvanto. Sen jälkeen muutetaan origo ja nollapisteen siirron numero kullekin uudelle kuvannolle. 1 Valitse Työkoordinaatisto, Kuvantojen hallinta. 2 Varmista, että Päältä-kuvanto on valittuna ja klikkaa Kopioi. Kuvanto, KOPIO PÄÄLTÄ luodaan ja se valitaan automaattisesti. 3 Klikkaa KOPIO PÄÄLTÄ, jonka jälkeen voit nimetä sen uudelleen. 4 Nimeä kuvanto G57 KUVANNOKSI. Tätä kuvantoa käytetään vasemman puoleiseen puristimeen.

34 KAHDEN ERI KIINNITTIMISSÄ OLEVAN KAPPALEEN TYÖSTÖ 29 5 Klikkaa Aseta valitulle kuvannolle uusi origo -painiketta. 6 Valitse piste puristimen oikealta puolelta. 7 Kirjoita 3 Nollapisteen siirto - kohtaan. 8 Kirjoita Nollapiste kiinnittimelle 1 kohtaan Kommentti. Toisen kuvannon luonti Avaa Kuvantojen hallinta (ellei se ole avoinna) ja toista äskeiset vaiheet luodaksesi kuvannon toiselle puristimelle.

35 30 ENSIMMÄISEN KUVANNON KÄYTTÄMINEN 1 Valitse PÄÄLTÄ-kuvanto ja klikkaa Kopioi. 2 Nimeä kuvanto G58 KUVANNOKSI. Tätä kuvantoa käytetään oikean puoleiseen puristimeen. 3 Klikkaa Valitse-painiketta. 4 Valitse piste puristimen oikealta puolelta. 5 Kirjoita 4 Nollapisteen siirto -kohtaan. 6 Kirjoita Nollapiste kiinnittimelle 2 kohtaan Kommentti. 7 Sulje Kuvantojen hallinta klikkaamalla OK. Ensimmäisen kuvannon käyttäminen Aseta työkalutaso G57 KUVANTOON, jolloin kappaleen nollapiste ja nollapisteen siirto määrittyvät kuvannon mukaan automaattisesti.

36 KAHDEN ERI KIINNITTIMISSÄ OLEVAN KAPPALEEN TYÖSTÖ 31 1 Klikkaa Suunnat, Nimetty kuvanto 2 Valitse G57 KUVANTO ja klikkaa OK. 3 Painamalla [F9] työkalutason/ konstruktiotason akselit tulevat näkyviin sinisinä. 4 Paina F9 uudestaan piilottaaksesi akselit. Ensimmäisen työstöradan luominen Ensimmäiseen G57-puristimeen kiinnitetylle kappaleelle luodaan tavallinen taskuntyöstörata.

37 32 ENSIMMÄISEN TYÖSTÖRADAN LUOMINEN 1 Valitse Työstöradat, Tasku. 2 Klikkaa OK hyväksyäksesi NC-tiedoston oletusnimen. 3 Ketjuta G57 puristimessa profiili taskun yläosasta ja klikkaa OK. Ketjutuksen suunnalla ei ole merkitystä. 4 Valitse puurakenteesta Työkalu. 5 Valitse 10mm tasapäinen jyrsintappi. 6 Kirjoita G57 - puristin 1 kommentiksi. 7 Valitse puurakenteesta Rouhinta. Rouhinta-sivu on työstöparametrien alisivu. Laajenna tarvittaessa Työstöparametrien kohta näkyviin.

38 KAHDEN ERI KIINNITTIMISSÄ OLEVAN KAPPALEEN TYÖSTÖ 33 8 Valitse Yhdensuuntainen spiraali ja anna parametrit kuten kuvassa. 9 Valitse puurakenteesta Lähestymisliike. 10 Klikkaa Ramppi ja jätä muuta parametrit oletusarvoihinsa. 11 Valitse puurakenteesta Viimeistely. 12 Anna arvot kuvan mukaan. 13 Valitse puurakenteesta Siirtymisparametrit.

39 34 ENSIMMÄISEN TYÖSTÖRADAN LUOMINEN 14 Kirjoita arvot kuvan mukaisesti. Kaikkien arvojen tulisi olla inkrementaalisia. 15 Klikkaa OK työstöradan luomiseksi.

40 KAHDEN ERI KIINNITTIMISSÄ OLEVAN KAPPALEEN TYÖSTÖ 35 Työstöradan luominen jälkimmäistä kuvantoa käyttäen Toiseen puristimeen kiinnitettyä kappaletta varten asetetaan työkalutaso G58 KUVANTOON ja luodaan profiilirata. 1 Klikkaa Suunnat, Nimetty kuvanto 2 Valitse G58 -kuvanto ja klikkaa OK. 3 Painamalla [F9] työkalutason/ konstruktiotason akselit tulevat näkyviin sinisinä. 4 Paina F9 uudestaan piilottaaksesi akselit.

41 36 TYÖSTÖRADAN LUOMINEN JÄLKIMMÄISTÄ KUVANTOA KÄYTTÄEN 5 Valitse Työstöradat, Profiilirata. 6 Klikkaa OK hyväksyäksesi NC-tiedoston oletusnimen. 7 Ketjuta käyrä G58-puristimen kappaleen yläosasta ja klikkaa OK. Tälle operaatiolle ketjutuksen suunnan on oltava myötäpäivään. 8 Valitse puurakenteesta Työkalu. 9 Valitse 6mm tasapäinen jyrsintappi. 10 Kirjoita G58 - puristin 2 kommentiksi. 11 Valitse puurakenteesta Siirtymisparametrit.

42 KAHDEN ERI KIINNITTIMISSÄ OLEVAN KAPPALEEN TYÖSTÖ Kirjoita arvot kuvan mukaisesti. Kaikkien arvojen tulisi olla inkrementaalisia. 13 Klikkaa OK työstöradan luomiseksi.

43 38 NC-KOODIN LUONTI NC-koodin luonti 1 Klikkaa Työstörataryhmää valitaksesi kaikki ryhmän operaatiot. 2 Klikkaa Postprosessoi valitut operaatiot -painiketta. 3 Aseta parametrit kuten kuvassa ja klikkaa OK. 4 Klikkaa Ok, jos NC-tiedostolle kehotetaan antamaan uusi nimi.

44 KAHDEN ERI KIINNITTIMISSÄ OLEVAN KAPPALEEN TYÖSTÖ 39 5 Tutustu näytölle avautuvaan NC-koodiin. Kummallekin operaatiolle Mastercam on asettanut kappaleen nollapisteen ja asianmukaisen työkoordinaatiston.

45 40 NC-KOODIN LUONTI

46 LUKU 4 0Palettikiinnittimen käyttö Tässä harjoituksessa käytetään vaakakaraista työstö keskusta (HMC) työstämään paletin sivuille kiinnitetyt kappaleet. Tämä työ tehdään kolmessa vaiheessa: Ensimmäiseksi koneenmäärittelyssä kerrotaan Mastercamille kummankin suoraan liikkuvan akselin suuntaisuus ja akseli jonka ympäri paletti kiertyy. Toiseksi luodaan kullekin paletin sivulle uusi kuvanto. Kuhunkin kuvantoon asetetaan asianmukaiset tasot, origot kunkin paletin sivun nurkkaan ja nollapisteiden siirrot. Kolmanneksi luodaan työstöradat uusia työkalutasoja käyttäen. Työstöradat ovat tavallisia tasausoperaatioita. Kun koneenmäärittely ja kuvannot on asianmukaisesti luotu, huomaat, että Mastercam luo automaattisesti oikean kiertoliikkeen paletin kääntämiseksi koneen ja kuvantojen valintojen myötä. Kun työstöradat on luotu, radat postprosessoidaan, jonka jälkeen NC-koodista tarkastetaan paletin kierrot ja vastaavat kuvannot. Aloita harjoitus avaamalla tiedosto PALETTI.MCX-6.

47 42 VAAKAKARAISEN TYÖSTÖKESKUKSEN KONEENMÄÄRITTELY Vaakakaraisen työstökeskuksen koneenmäärittely Vaakakaraisen työstökeskuksen käyttö korostaa koneenmäärittelyn tärkeyttä, koska Z-akseli ei enää ole pystysuorassa. Koneenmäärittelyn avulla Mastercamille kerrotaan koneen akseleiden suhteesta akseliin, johon kappale on piirretty ja koneenmäärittelyn avulla voit ohjelmoida työstöradat luonnollisesti kappaletta kiinnittimessä kääntämättä tai tekemättä muita keinotekoisia temppuja. Tätä esimerkkiä varten koneenmäärittely on jo luotu, mutta käy määritykset läpi seuraavalla tavalla. 1 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Tiedostot. 2 Klikkaa Koneryhmän ominaisuudet -valintaikkunassa Muokkaapainiketta. Koneenmäärittelyn valintaikkuna avautuu ja nyt voidaan tarkastella koneen komponenttien puuta. 3 Klikkaa hiiren oikealla painikkeella Z-akselin komponenttia ja valitse Ominaisuudet. Konekomponenttien valintaikkuna avautuu.

48 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ 43 4 Tarkasta, että Koneen koordinaatti Z on +Y-akselin suuntainen. 5 Klikkaa OK palataksesi Koneenmäärittelyyn. 6 Toista vaihe 3 B-akselin komponentille. 7 Tarkista, että Koneen koordinaatti B on yhdensuuntainen +Z-akseliin ja että kulman 0-asema on +Ysuuntainen. 8 Klikkaa OK kunnes sekä Koneenmäärittelyn että Koneryhmän ominaisuuksien valintaikkunat on suljettu. Kuvantojen luonti Seuraavaksi luodaan oma kuvanto kullekin paletin sivulle dynaamisia suuntia käyttäen. Kussakin kuvannossa on seuraavat ominaisuudet:

49 44 KUVANTOJEN LUONTI Työkalu- ja konstruktiotasojen suuntaukset pitkin paletin sivua. Tällä määritellään B-akselin kierron koodi, sitten kun operaatiota postprosessoidaan. Uusi origo kunkin työstettävän aihion nurkkaan. Tällä määritellään kunkin työstöradan kappaleen nollapiste. Nollapisteen siirto. Tällä määritellään asianmukainen, nollapisteen siirron NC-koodi (G54, G55 jne.). Kaikki nämä piirteet aktivoituvat automaattisesti aina silloin, kun valitset kuvannot työkalutasoina. Varsinaisesti sinun ei tarvitsisi luoda uusia kuvantoja näiden kappaleiden asianmukaiseen työstöön. Voisit ohjelmoida työstöradat VASEMMALTA, OIKEALTA, EDESTÄ ja TAKAA -vakiokuvannoilla ja työstöradat toimisivat hyvin. Jos kuitenkin haluat muokata kuvantoa kuten esimerkiksi muuttaa sen origoa on hyvä ja käytännöllinen tapa muokata kopiota eikä Mastercamin vakiokuvantoa. Tee seuraavat toimenpiteet: Piilota kaikki tasot paitsi 5 ja 31. Poista varjostus käytöstä. Vaihda Isometriseen kuvantoon. Kierrä kuvantoa kussakin vaiheessa ja zoomaa tarpeen mukaan. Harjoitus voidaan varsin hyvin tehdä myös kaikki tasot näkyvillä. Grafiikkaikkunassa näkyvän geometrian rajaaminen kuitenkin helpottaa työskentelyä. Ensimmäinen määriteltävä kuvanto on paletin edestä, ja sitä kutsutaan B0-kuvannoksi. 1 Valitse tilariviltä Suunnat, Dynaamiset suunnat. Dynaamiset suunnat - valintaikkuna avautuu.

50 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ 45 2 Klikkaa kappaleen vasenta alanurkkaa B0-tasolla. Ensimmäinen valinta asettaa suunnan origon. Dynaaminen akselistosymboli on grafiikkaikkunan interaktiivinen elementti, jota käytetään suunnan akselien paikallistamiseen. Klikkaa Ohje, jos haluat lisätietoja akselistosymbolin käytöstä. 3 Klikkaa Y-akselin kirjainta kiertääksesi akselia X-akselin ympäri. Huomautus: Akselien kunkin osan valitseminen aiheuttaa erilaisen käännön tai kierron. Liikkeet grafiikkaikkunassa havainnollistavat ja helpottavat oikeaa valintaa. 4 Klikkaa kappaleen tason vasenta yläkulmaa. Y-akselia kierretään yhdensuuntaiseksi kappaleen viiston sivun kanssa. VIHJE: Voit suurentaa ja pienentää näkymää pyörittämällä hiiren rullaa

51 46 B90-KUVANNON LUONTI 5 Klikkaa Dynaamisen akselistosymbolin keskiössä olevaa palloa. Akselistosymbolin origoa käytetään uuden tason origon muokkaamiseen. 6 Klikkaa kappaleen tason vasenta yläkulmaa. Origo ja dynaaminen akselistosymboli siirtyvät uuteen paikkaan. 7 Kirjoita B0 suunnan nimeksi Dynaamiset suunnat valintaikkunaan. 8 Valitse Nollapisteen siirto -ruutu klikkaamalla ja anna arvoksi 0. 9 Sulje valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta. B90-kuvannon luonti B90-kuvanto luodaan toistamalla useimmat edellisen kuvannon luontivaiheista. Jäljellä olevat suunnat edellyttävät lisäkiertoa. 1 Valitse tilariviltä Suunnat, Dynaamiset suunnat.

52 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ 47 2 Klikkaa kappaleen vasenta alanurkkaa B90-tasolla (paletin oikealla puolella). 3 Klikkaa Y-akselin kirjainta kiertääksesi akselia X-akselin ympäri. 4 Klikkaa kappaleen tason vasenta yläkulmaa. 5 Klikkaa X-akselin kirjainta kiertääksesi akselia Y-akselin ympäri.

53 48 B180-KUVANNON LUONTI 6 Klikkaa kappaleen tason oikeaa alakulmaa. XY-suunta on nyt yhdensuuntainen kappaleen tason kanssa. 7 Klikkaa Dynaamisen akselistosymbolin keskiössä olevaa palloa. 8 Klikkaa kappaleen tason vasenta ylänurkkaa. Origo ja dynaaminen akselistosymboli siirtyvät uuteen paikkaan. 9 Kirjoita B90 suunnan nimeksi Dynaamiset suunnat valintaikkunaan. 10 Valitse Nollapisteen siirto -ruutu klikkaamalla ja anna arvoksi Sulje valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta. B180-kuvannon luonti Seuraavien kahden kuvannon luomiseksi geometrian kuvantoja kierretään niin, että kappaleen taakse nähdään B180- ja B270-asennoissa. 1 Valitse Suunnat, Dynaamiset suunnat.

54 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ 49 2 Klikkaa kappaleen vasenta alanurkkaa B180-tasolla (paletin takapuolella). 3 Klikkaa Y-akselin kirjainta kiertääksesi akselia X-akselin ympäri. 4 Klikkaa kappaleen tason vasenta ylänurkkaa. 5 Klikkaa X-akselin kirjainta kiertääksesi akselia Y-akselin ympäri. 6 Klikkaa kappaleen tason oikeaa alanurkkaa. 7 Klikkaa Dynaamisen akselistosymbolin keskiössä olevaa palloa.

55 50 B270-KUVANNON LUONTI 8 Klikkaa kappaleen tason vasenta ylänurkkaa. 9 Kirjoita B180 suunnan nimeksi ja aseta nollapisteen siirroksi Sulje valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta. B270-kuvannon luonti 1 Valitse Suunnat, Dynaamiset suunnat. 2 Klikkaa kappaleen vasenta alanurkkaa B270-tasolla (paletin vasemmalla puolella). 3 Klikkaa Y-akselin kirjainta kiertääksesi akselia X-akselin ympäri.

56 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ 51 4 Klikkaa kappaleen tason vasenta ylänurkkaa. 5 Klikkaa X-akselin kirjainta kiertääksesi akselia Y-akselin ympäri. 6 Klikkaa kappaleen tason oikeaa alanurkkaa. 7 Klikkaa Dynaamisen akselistosymbolin keskiössä olevaa palloa. 8 Klikkaa kappaleen tason vasenta ylänurkkaa. 9 Kirjoita B270 suunnan nimeksi ja aseta nollapisteen siirroksi Sulje valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta. Turva-alueen määrittäminen Kun työstössä käytetään palettia on järkevää luoda turva-alue paletin ympärille. Turva-alueella määritellään alue, jolle työkalu voi 4-5-akselisssa koneissa nousta. Turva-alueilla vältetään törmääminen kiinnittimiin, kappaleeseen tai silloin, kun pöytää käännetään. Turva-alue asetetaan osana koneryhmän ominaisuuksia.

57 52 TURVA-ALUEEN MÄÄRITTÄMINEN 1 Klikkaa Turva-alueen ikonia Operaatioiden hallinnassa. 2 Määritä turva-alue kuten viereisessä kuvassa. 3 Klikkaa OK. 4 Tuo seuraavaksi kaikki geometria näkyviin Tasojen hallinta -valintaikkunan avulla. 5 Aktivoi varjostus tarpeen mukaan.

58 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ 53 6 Valitse tilariviltä Kuvanto, Isometrinen (Työkoord.). Turva-alueen rajat näkyvät sinipunaisena. Voit valita, haluatko turva-alueen rajojen olevan näkyvissä merkitsemällä Näytä turva-alue -ruudun, joka näkyy kuvassa vaiheessa 2. Säilyttääksemme grafiikkaikkunan mahdollisimman selkeänä, turva-alueen rajoja ei tässä harjoituksessa jatkossa näytetä. Ensimmäisen työstöradan (B0) luominen Luotavat työstöradat ovat yksinkertaisia otsapinnan tasauksia 20 mm tasapäisellä tappiterällä.

59 54 ENSIMMÄISEN TYÖSTÖRADAN (B0) LUOMINEN 1 Valitse Suunnat, Nimetty kuvanto. 2 Valitse B0 kuvannon valinta - ikkunasta ja klikkaa OK. 3 Valitse Työstöradat Tasaus. 4 Klikkaa OK hyväksyäksesi NC-tiedoston oletusnimen. 5 Valitse Ketjutuksen valintaikkunasta Solidit.

60 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ 55 6 Valitse solidin sivu paletin B0- sivulta ja klikkaa OK. 7 Valitse puurakenteesta Työkalu. 8 Valitse 20mm tasapäinen jyrsintappi. 9 Kirjoita B0 - etupuoli kommentiksi. 10 Valitse puurakenteesta Työstöparametrit.

61 56 ENSIMMÄISEN TYÖSTÖRADAN (B0) LUOMINEN 11 Anna parametrit kuten kuvassa. 12 Valitse puurakenteesta Siirtymisparametrit. 13 Anna arvot kuvan mukaan. Kaikkien arvojen tulisi olla inkrementaalisia.

62 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ Klikkaa OK työstöradan luomiseksi. Toisen työstöradan (B90) luominen Seuraavissa vaiheissa edetään samalla tavoin kuin edellisessä harjoituksessa. 1 Valitse Suunnat, Nimetty kuvanto. 2 Valitse B90 Kuvannon valinta - ikkunasta ja klikkaa OK. 3 Valitse Työstöradat Tasaus. 4 Valitse solidin sivu paletin B0- sivulta ja klikkaa OK. 5 Valitse puurakenteesta Työkalu.

63 58 KOLMANNEN TYÖSTÖRADAN (B180) LUOMINEN 6 Kirjoita B90 - oikea puoli kommentiksi. 7 Klikkaa OK työstöradan luomiseksi. Huomautus: Ensimmäisen tasausoperaation parametrit siirtyvät seuraaviin tasausoperaatioihin. Valitse halutessasi parametrisivut tarkasteltavaksi. Suuntien asettaminen ennen operaation luomista varmistaa oikean suunnan valinnan työstörataa varten. Kolmannen työstöradan (B180) luominen Seuraavat vaiheet ovat miltei samanlaiset kuin edellisessä työstöradassa. 1 Vaihda geometrian katselusuunnan kuvannoksi Takaa. Sen voit tehdä esimerkiksi valitsemalla Kuvanto, Takaa kuvanto tilariviltä ja käyttää sitten Dynaamista kiertoa, jonka avulla näet sekä B180- että B270-sivun samalla kertaa. 2 Valitse Suunnat, Nimetty kuvanto. 3 Valitse B180 Kuvannon valinta - ikkunasta ja klikkaa OK.

64 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ 59 4 Valitse Työstöradat Tasaus. 5 Valitse solidin sivu paletin B180- sivulta ja klikkaa OK. 6 Valitse puurakenteesta Työkalu. 7 Kirjoita B180 - takapuoli kommentiksi. 8 Klikkaa OK työstöradan luomiseksi. Neljännen työstöradan (B270) luominen Seuraavissa vaiheissa edetään samalla tavoin kuin edellisessä harjoituksessa. 1 Valitse Suunnat, Nimetty kuvanto.

65 60 NELJÄNNEN TYÖSTÖRADAN (B270) LUOMINEN 2 Valitse B270 Kuvannon valinta - ikkunasta ja klikkaa OK. 3 Valitse Työstöradat Tasaus. 4 Valitse solidin sivu paletin B270- sivulta ja klikkaa OK. 5 Valitse puurakenteesta Työkalu. 6 Kirjoita B270 - vasen puoli kommentiksi. 7 Klikkaa OK työstöradan luomiseksi.

66 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ 61 NC-koodin tarkasteleminen 1 Klikkaa Työstörataryhmää valitaksesi kaikki ryhmän operaatiot. 2 Klikkaa Postprosessoi valitut operaatiot -painiketta. 3 Aseta parametrit kuten kuvassa ja klikkaa OK. 4 Klikkaa OK, jos NC-tiedostolle kehotetaan antamaan uusi nimi. 5 Tutustu näytölle avautuvaan NCkoodiin. Ensimmäisellä työstöradalla pitäisi nollapisteen siirtokoodina olla G54 eikä siinä pitäisi olla B-akselin kiertoa.

67 62 NC-KOODIN TARKASTELEMINEN 6 Vieritä NC-ohjelmaa ja etsi muiden paletin sivujen työstöradat. Kirjoittamasi kommentit opastavat sinua. Kullakin työstöradalla pitäisi olla asianmukainen nollapisteen siirto ja B-akselin kierto. Yhteenveto Onnittelut! Olet käynyt läpi kaikki Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö harjoitukset. Käytyäsi nyt läpi tämän harjoituskirjan suosittelemme tutustumista Mastercamin muihin ominaisuuksiin ja toimintoihin. Tässä tai muissa sarjassa saattaa olla sopivia harjoituskirjoja. Tämä kirjanen kuuluu Mastercamin Focus harjoituskirjoihin. keskittyy johonkin Mastercamin erityisen toimintoon, kuten asetuslehtiin tai piirrepohjaiseen poraukseen, ja niiden oppimiseen.. Muita harjoituskirjasarjojen aiheita ovat: Perusteet-harjoituskirjasarja: Tutustutaan yleisiin Mastercamin toimintoihin ja opetellaan perustaitoja Mastercamin käytön aloittamiseksi. Exploring-sarja:Sarjassa tutustutaan yksittäisiin Mastercamin ohjelmiin Mastercam for SolidWorks tai Mastercam Swiss Expert -ohjelmiin ja opetellaan ohjelmien käyttöä syvällisemmin. Mastercam harjoituskirjoja kehitetään jatkuvasti ja sarjaan lisätään uusia harjoituskirjoja. Lisätietoja saa Mastercam-edustajalta.

68 PALETTIKIINNITTIMEN KÄYTTÖ 63 Mastercamin tiedonlähteet Laajenna tietojasi Mastercamista seuraavien lähteiden avulla. Mastercam ohje Mastercamin ohjetiedosto avautuu valitsemalla Ohje, Sisältö Mastercamin valikkoriviltä tai paina [Alt+H] näppäimistöltä. Lisäksi suurimmassa osassa valintaikkunoita ja valintapalkkeja on Ohje-painike, josta saa tähän liittyvää tietoa. Mastercam-jälleenmyyjä Mastercam-edustajasi pystyy auttamaan suurimmassa osassa kysymyksiä. Tekninen tuki Mastercam-edustajasi tuntee parhaiten asiasi. Tarvittaessa voi myös kysyä valmistajan teknisestä tuesta, mutta on suositeltavaa ottaa yhteyttä ensin edustajaasi. Mastercam University Tämä on laaja oppimisympäristö, joka on käytettävissä vuorokauden ympäri. Sen sisältämän yli 180 videon avulla voi hioa taitojaan omaan tahtiinsa ja suorittaa Mastercam Certification - tutkinnon. Lisätietoja tästä saat jälleenmyyjältäsi. Internet Voit myös hakea apua Mastercam-keskusteluryhmästä, joka löytyy osoitteesta Lisäksi ohjeita ja videoita löytyy osoitteista ja jawww.mastercamedu.com. Ohjeita ja uutisia saat Facebookissa ( Twitterissä ( blogissa, Mastercam Xtras ( /blog.mastercam.com). YouTubessa voit seurata, kuinka Mastercam toimii käytännössä ( Ihan ite-harjoituksia ja harjoituskirjoja tulee jatkuvasti lisää.

69 64 MASTERCAMIN DOKUMENTAATIO Mastercamin dokumentaatio Mastercamin asennusohjelma asentaa seuraavat oppaat Mstercamin asennuskansion \Documentation-kansioon: Mastercam X6 Pikaopas Mastercam X6 Järjestelmänvalvojan opas Mastercam X6 Siirtymisopas Mastercam X6 Mastercam pikaopaskortti Mastercam X6 Tiedostojen sijainnit Mastercam X6 Post Debugger User s Guide Ota yhteyttä Kysymyksiin tästä tai jostakin muusta Mastercamin oppimateriaalista saat vastauksen ottamalla yhteyttä sähköpostitse osoitteeseeninfo@zenex.fi.

70 Vattuniemenkatu , Helsinki

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Marraskuu 2007 Mastercam X2 MR2 Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Päiväys: Marraskuu 2007 Copyright 2007 CNC Software,

Lisätiedot

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015 Työkoordinaatistot Tammikuu 2015 Mastercam X8 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Tammikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Mastercam käyttöliittymän esittely

Mastercam käyttöliittymän esittely mastercam perusteet -sarja Mastercam käyttöliittymän esittely Joulukuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan

Lisätiedot

Tiedostojen käyttö. Tammikuu 2011. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot!

Tiedostojen käyttö. Tammikuu 2011. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedostojen käyttö Tiedostojen käyttö Tammikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on

Lisätiedot

Käyttöliittymän esittely

Käyttöliittymän esittely Käyttöliittymän esittely mastercam perusteet-sarja Käyttöliittymän esittely Tammikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.

Lisätiedot

Tiedostojen käyttö. mastercam perusteet -sarja. Marraskuu 2009. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot!

Tiedostojen käyttö. mastercam perusteet -sarja. Marraskuu 2009. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! mastercam perusteet -sarja Tiedostojen käyttö Marraskuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version

Lisätiedot

Moniakseliratojen perusteet

Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Helmikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin

Lisätiedot

Dynaaminen jyrsintä Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot.

Dynaaminen jyrsintä Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Dynaaminen jyrsintä Dynaaminen jyrsintä Maaliskuu 2011 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Ota yhteyttä Mastercam-edustajaasi.

Lisätiedot

Työkoordinaatisto tutustumisopas. Syyskuu 2015

Työkoordinaatisto tutustumisopas. Syyskuu 2015 Työkoordinaatisto tutustumisopas Syyskuu 2015 Mastercam X9 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Syyskuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy All rights reserved. Ohjelmisto:

Lisätiedot

2D-suunnittelun perusteet

2D-suunnittelun perusteet 2D-suunnittelun perusteet mastercam perusteet -sarja 2D-suunnittelun perusteet Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.ota

Lisätiedot

Mastercam työtilan käyttö

Mastercam työtilan käyttö mastercam perusteet -sarja Mastercam työtilan käyttö Marraskuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin

Lisätiedot

Moniakseliratojen harjoituskirja 2. Helmikuu 2015

Moniakseliratojen harjoituskirja 2. Helmikuu 2015 Moniakseliratojen harjoituskirja 2 Helmikuu 2015 Mastercam X8 Moniakseliset työstöradat - osa 2 KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Helmikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam

Lisätiedot

Työkoordinaatistot tutustumisopas. Helmikuu 2017

Työkoordinaatistot tutustumisopas. Helmikuu 2017 Työkoordinaatistot tutustumisopas Helmikuu 2017 Mastercam 2017 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Date: Helmikuu 2017 Copyright 2017 CNC Software, Inc. All rights reserved. Software: Mastercam 2017 Tämän dokumentin

Lisätiedot

Versio 9 > X toimintokartta. (päivitetty tammikuu 2011)

Versio 9 > X toimintokartta. (päivitetty tammikuu 2011) Versio 9 > X toimintokartta (päivitetty tammikuu 2011) Analysoi Analysoi-Dynaaminen Analysoi-Ketju Analysoi-Kulma Analysoi-Number Analysoi-Piste Analysoi-Pisteiden väli Analysoi-Profiili Analysoi-Vain

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

2D-työstön perusteet

2D-työstön perusteet mastercam perusteet-sarja 2D-työstön perusteet Maaliskuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version

Lisätiedot

Konesimulointi. Helmikuu 2015

Konesimulointi. Helmikuu 2015 Konesimulointi Helmikuu 2015 Mastercam X8 Machine Simulation KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Helmikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Mastercam Solids harjoituskirja. Joulukuu 2014

Mastercam Solids harjoituskirja. Joulukuu 2014 Mastercam Solids harjoituskirja Joulukuu 2014 Mastercam X8 Solids harjoituskirja KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Joulukuu 2014 Copyright 2014 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän

Lisätiedot

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015 Työkoordinaatistot Tammikuu 2015 Mastercam X8 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Tammikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Mastercam X6 Siirtymisopas

Mastercam X6 Siirtymisopas Siirtymisopas Mastercam X6 Siirtymisopas Tammikuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti 2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti Kuva 2.1 Tiedon portaat Kuva 2.2 Ohjelman käyttöliittymä suoran luonnissa 1. Valitse Luo, Suora, Luo suora päätepistein. 2. Valitse Pystysuora 3. Valitse Origo Origon

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot

Mastercam X9 Solids harjoituskirja. Kesäkuu 2015

Mastercam X9 Solids harjoituskirja. Kesäkuu 2015 Mastercam X9 Solids harjoituskirja Kesäkuu 2015 Mastercam X9 Solids harjoituskirja KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Kesäkuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy All rights reserved. Ohjelmisto:

Lisätiedot

3.2 Työstöratojen luonti

3.2 Työstöratojen luonti 3.2 Työstöratojen luonti Luodaan aluksi työstöradat kahdelle akselille. 3.2.1 Olakkeen sorvaus Piirretään aluksi yksinkertainen kappale, johon luodaan työstöradat. Kuva 3.2.1 Koneistettava kappale Kyseisen

Lisätiedot

X7 MU1 uudet piirteet

X7 MU1 uudet piirteet X7 MU1 uudet piirteet MastercamMastercam X7 ylläpitopäivitys 1 (MU1) sisältää seuraavat parannukset. Se on kaikkien Mastercam ylläpidossa olevien asiakkaiden käytettävissä. X7 MU1 ylläpitopäivityksen voi

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Piirrepohjainen poraus

Piirrepohjainen poraus mastercam x focus harjoitukset Piirrepohjainen poraus Maaliskuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Mastercam X4 uudet piirteet

Mastercam X4 uudet piirteet Mastercam X4 uudet piirteet Heinäkuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

Moniakseliratojen harjoituskirja

Moniakseliratojen harjoituskirja Moniakseliratojen harjoituskirja Mastercam X Moniakseliratojen harjoituskirja Huhtikuu 2010 ii MASTERCAM X2 / Moniakseliratojen harjoituskirja Mastercam moniakseliratojen harjoituskirja Päivämäärä: tammikuu

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo

Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo VER CAD/CAM Software with world class precision and control... Mitä uutta Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo 1) Parannettu muistinhallinta 32 ja 64 bitin järjestelmissä 3 2) Konesimulointi Optio

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä

Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä Kysymys: Mihin tarvitsen Mastercamissa Koneenmäärittelyä? Olemme pärjänneet hyvin ilman sitäkin. Vastaus: Työstökoneiden valmistajat ja teollisuus pyrkivät yhdistämään

Lisätiedot

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö 24.11.15 rev. 2 Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö Yleistä Mastercam on käyttänyt aina suojauspalikkaan sidottuja lisenssejä. Ne ovat suhteellisen helppokäyttöisiä ja lisenssin siirtämiseen ei tarvita

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Uudet sorvi-postprosessorit

Uudet sorvi-postprosessorit Uudet sorvi-postprosessorit Uudet postprosessorit on tehty uudelle NeoPost järjestelmälle, joten niissä on nykyaikainen Windowskäyttöliittymä helpottamassa tietojen syöttöä. Syötettyjen arvojen sopivuus

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. HydraVision Käyttöopas Versio 1.1 P/N 137-40340-20 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI, kaikki ATI-tuotteiden ja tuotteen ominaisuuksien nimet ovat Ati Technologies Inc:in

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl 1MRS751368-RUM Käyttäjän käsikirja 8.1. Releyksikön valitseminen Releyksiköt esitetään asemakuvassa painikkeina. 8 $VHPDNXYDMRVVDQlN\\UHOH\NVLNN Jos kohteita tarvitsee päivittää, avataan ikkuna (Kuva 8.1.-2)

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 3.3.2008 1 (10) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto Versio k15 Näin laadit ilmastodiagrammin Libre Officen taulukkolaskentaohjelmalla. Ohje on laadittu käyttäen Libre Officen versiota 4.2.2.1. Voit ladata ohjelmiston omalle koneellesi osoitteesta fi.libreoffice.org.

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

7. Kuvien lisääminen piirtoalueelle

7. Kuvien lisääminen piirtoalueelle 7. Kuvien lisääminen piirtoalueelle Harjoitus 13: Symmetristen kuvioiden tutkiminen Takaisin koulun penkille... Avaa dynaaminen työtiedosto H13_symmetria.html. Se löytyy Työpöydälle luomastasi kansiosta

Lisätiedot

Mastercam X6 uudet piirteet

Mastercam X6 uudet piirteet Mastercam X6 uudet piirteet Ohjelman uudet yleispiirteet 64 bittisen prosessorin tuki Mastercam X6 on saatavissa 64 bittisenä sovelluksena, jolloin saat kaiken hyödyn irti 64 bittisestä tietokoneesta ja

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT. Helmikuu 2018

MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT. Helmikuu 2018 MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT Helmikuu 2018 MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT Helmikuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2018 Käyttöehdot Tämän dokumentin käytöstä on määritelty

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Mastercam X5 Asennusopas

Mastercam X5 Asennusopas Asennusopas Mastercam X5 Asennusopas Joulukuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS. Marraskuu 2018

MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS. Marraskuu 2018 MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS Marraskuu 2018 MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS Marraskuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2019 Käyttöehdot Tämän dokumentin

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

6. Harjoitusjakso II. Vinkkejä ja ohjeita

6. Harjoitusjakso II. Vinkkejä ja ohjeita 6. Harjoitusjakso II Seuraavaksi harjoitellaan algebrallisten syötteiden, komentojen ja funktioiden käyttöä GeoGebrassa. Tarjolla on ensimmäisen harjoittelujakson tapaan kahden tasoisia harjoituksia: perustaso

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi.

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. Näin saat ohjelman käyttöösi 1. Mene osoitteeseen www.tnt.fi 2. Klikkaa vasemman reunan valikossa mytnt-lähetä

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Ensimmäinen osa: Rautalankamallinnus. Rautalankamallinnus

Ensimmäinen osa: Rautalankamallinnus. Rautalankamallinnus Ensimmäinen osa: Rautalankamallinnus Rautalankamallinnus Tampereen ammattiopisto - CAD -perusharjoitukset Rautalankamallinnus I: Jana, suorakulmio ja ympyrä Harjoitusten yleisohje Valitse suunnittelutilan

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice 1.4 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi

VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi 1. Mitä mallinnetaan ja miksi? 2-ulotteisen muotoviivan avulla tehtävät muodot kuten taskujen jyrsinnät

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

Vektoreita GeoGebrassa.

Vektoreita GeoGebrassa. Vektoreita GeoGebrassa 1 Miten GeoGebralla piirretään vektoreita? Työvälineet ja syöttökentän komennot Vektoreiden esittäminen GeoGebrassa on luontevaa: vektorien piirtämiseen on kaksi työvälinettä vektoreita

Lisätiedot

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 1 Versio 2.1 NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 2(10) Tervetuloa Netikka TV:n käyttäjäksi! Tervetuloa käyttämään Anvian Netikka TV -palvelua. Onnittelemme sinua hyvästä valinnasta! Palvelu antaa

Lisätiedot

Mastercam X5 uudet piirteet

Mastercam X5 uudet piirteet Uudet piirteet Mastercam X5 uudet piirteet Joulukuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot