1. Työkappaleen/-koordinaatiston sijainti. Tämä tapahtuu määrittelemällä paikka nollapisteelle, jonka suhteen annetaan varsinaiset liikekäskyt.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Työkappaleen/-koordinaatiston sijainti. Tämä tapahtuu määrittelemällä paikka nollapisteelle, jonka suhteen annetaan varsinaiset liikekäskyt."

Transkriptio

1 JOHDANTO Tämä opas on tarkoitettu ensisijaisesti niiden henkilöiden käyttöön, jotka tekevät NCohjelmia TTKn konepajan Fanuc 11M ohjauksella varustetulle vaakakaraiselle Mitsui Seiki HR5B -koneistuskeskukselle. Koneistuskeskus Mitsui Seiki Karateho Maks. kierrokset Liikealueet Makasiini Ohjaus 15 kw 4300 r/min 850 * 700 * 750 mm 60 työkalua Fanuc 11M Kun teet NC-ohjelmaa tätä opasta hyväksikäyttäen, kannattaa edetä esitetyssä järjestyksessä. B Ohjelmoinnissa tulee huomioida mm. seuraavat asiat 1. Työkappaleen/-koordinaatiston sijainti. Tämä tapahtuu määrittelemällä paikka nollapisteelle, jonka suhteen annetaan varsinaiset liikekäskyt. 2. Työkalutiedot. Työkalujen pituus- ja halkaisijatiedot on annetaan erillisinä kompensaatiotietoina (tai huomioidaan itse ohjelmoinnissa).

2 3. Ohjelmien suoritus tapahtuu lause kerrallaan, joten samassa lauseessa ei saa olla keskenään ristiriitaisia käskyjä. Esim. liiketapaa kuvaavia käskyjä saa olla vain yksi (G0,G1,G2,G3), sädekompensstiokäskyjä vain yksi (G40,G41,G42), vain yksi koordinaattiarvo kutakin akselia kohden jne. ENNEN OHJELMAN TEKOA Ennen kun varsinaista ohjelmaa ryhdytään tekemään, täytyy vaiheistaa kappaleen valmistus. Vaiheistuksessa valitaan käytettävät työkalut ja päätetään missä järjestyksessä eri työvaiheet tehdään. Samalla huomioidaan se, valmistetaanko kerralla useampia kappaleita. Yhdellä ohjelmalla voidaan valmistaa myös useampia erilaisia kappaleita. Vaiheistuksen yleisohjeina voidaan antaa seuraavaa 1. Tee suuret aineenpoistot ennen pieniä aineenpoistoja ja viimeistelyä 2. Suurta mittatarkkuutta ja paikoitustarkkuutta vaativat osat viimeisenä 3. Minimoi kiinnitysten lukumäärä 4. Minimoi työkalun vaihdot 5. Minimoi pöydän käännot 6. Älä tee turhia liikkeitä, minimoi ilmassa tapahtuva syöttöliike Vaiheistuksen yhteydessä on hyvä katsoa lastuamisarvot eri työkaluille ja työvaiheille.

3 PERUSKÄSKYT Ohjelman aloitus ja lopetus tapahtuu %-merkillä, joka kirjoitetaan omalle rivilleen esimerkin mukaisesti % ;ohjelman aloitus O7685 M30 % ;lopetus Ohjelman numero annetaan O-kirjaimella ja korkeintaan nelinumeroisella luvulla. Välittömästi numeron perään kannattaa antaa ohjelmalle kuvaava nimi sulkeissa ilman välilyöntejä. Nimi ei ole pakollinen, mutta helpottaa ohjelman löytämistä. Esim % O7685(esimerkki_ohjelma) T24 M30 % ;ohjelman numero ja nimi

4 Rivien numerointi ei ole välttämätöntä. Ainoastaan, mikäli ohjelmassa on hyppykäskyjä johonkin kohtaan ohjelmaa, tulee ainakin tämä lause numeroida, jotta hyppy voidaan kohdentaa. Numeroitaessa kaikki rivit, saavutetaan se etu, että ohjelmaa testattaessa ja korjattaessa on seuranta helpompaa. Numerointi suoritetaan kirjoittamalla rivin alkuun N(rivin numero). Esim. N137 Työkalun esivalinta on hyvä tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, koska kestää jonkin aikaa hakea haluttu työkalu vaihtoasemaan. Esivalitaan vain ja ainoastaan se työkalu, jota käytetään seuraavaksi. Kun työkalun vaihto on suoritettu valitaan välittömästi seuraava. Esivalinta suoritetaan käskyllä T(valittavan työkalun paikka-numero). Esim. T23. Esivalintakäskyn on aina oltava omalla rivillään. Kun viimeksi käytettävä työkalu on vaihdettu karaan esivalitaan nollatyökalu (T0). Työkalun vaihto tapahtuu käskyllä M6. Ennen vaihtoa tulee kara ajaa vaihtoasemaan ja pöytä sellaiseen paikkaan ettei vaihdettava työkalu osu siihen tai kappaleeseen. Yleensä ajetaan y-akselin (kara) lisäksi ainakin z-akseli vaihtoasemaansa. X-akselin osalta kannattaa harkita tilanteen mukaan vaihtoasemaan ajoa. Ajo tehdään käskyllä G91G30X0Y0Z0. Käskyssä G30 merkitsee vaihtoasemaan ajoa. X, Y ja Z määräävät mitkä akselit ajetaan vaihtoasemaansa, niiden yhteydessä olevat lukemat määräävät pisteen minkä kautta kuljetaan. G91 on inkrementaalinen liike. Käsky voidaan antaa myös absoluuttisena, mutta siitä ja tietyn pisteen kautta kulkemisesta myöhemmin (ei tässä oppaassa). Esim

5 % O7685 T24 G90 G91G30X0Y0Z0M6 T32 G91G30Y0Z0M6 T0 G91G30X0Y0Z0M6 M30 % ;esivalitaan paikassa 24 oleva työkalu ;ajetaan kaikki akselit vaihtoasemaan ja vaihdetaan työkalu ;esivalitaan paikan 32 työkalu ;ajetaan akselit Y ja Z vaihtoasemaan ja vaihdetaan valittu työkalu ;esivalitaan nollatyökalu ;ajetaan kaikki akselit vaihtoasemaan ja vaihdetaan nollatyökalu karaan Karassa on käytettävä ainakin kahta eri työkalua ohjelman aikana ja lopuksi vaihdettava nollatyökalu karaan. Näin varmistetaan se, ettei ohjauksen työkalumuisti mene sekaisin.

6 Koordinaatiston määritteleminen tehdään yleensä siten, että ohjelman alussa määritellään tarvittavat työkoordinaatistot ja myöhemmin otetaan käyttöön kulloinkin käytettävä koordinaatisto (G54 G59) Koordinaatistojen määritys tehdään käskyllä G10L2P1X...Y...Z..., jossa G10 on tiedoston asetuskäsky, L2 kuvaa tiedoston tyypin (L yhdessä G10 kanssa tarkoittaa tiedostotyypin kuvausta, 2 kertoo että kyseessä on koordinaatistotiedosto). P kertoo mikä kuudesta työkoordinaatistosta kulloinkin määritellään seuraavasti P1 = G54, P2 = G55, P3 = G56, P4 = G57, P5 = G58 ja P6 = G59. Koordinaatistoja määritettäessä on varmistettava että G90 on voimassa (absoluuttinen ohjelmointi). Koordinaatistot voidaan määrittää myös G91 ollessa voimassa, mutta määritys tapahtuu tällöin aiemmin määritellyn vastaavan koordinaatiston suhteen, joten sitä käytetään yleensä vain tietyissä erikoistapauksissa. Koordinaatisto asetetaan voimaan käskyllä G90G54 (tai G55, G56...). G90 käyttö ei ole pakollista, jos se on jo voimassa. Mutta jos G91 sattuu olemaan voimassa (esim. työkalun vaihdon jälkeen) niin asetetun koordinaatiston lukuarvot lisääntyvät voimassaoleviin, jolloin origo asettuu täysin väärään paikkaan, siksi G90 käyttö on suositeltavaa aina käskyjen G54...G59 yhteydessä. (G91 käyttö voi olla harkittua tietyissä erikoistapauksissa).

7 Koordinaatistojen määrittelyissä olevien X, Y ja Z lukuarvot tarkoittavat liikematkaa jonka kara tekee siirtyessään koneen referenssiasemasta määriteltävän koordinaatiston origoon (vektori konekoordinaatiston origosta työkoordinaatiston origoon). Yleensä lukuarvot ovat miinus-merkkisiä. Seuraavassa esimerkki koordinaatiston määrittelystä ja asetuksesta % O7686 T24 G90 ;varmistetaan että määritys tapahtuu absoluuttisesti G10L2P1X Y Z ;määritellään G54 koordinaatisto G10L2P2X-538.6Y Z ;määritellään G55 koordinaatisto G10L2P3X Y Z ;määritellään G56 koordinaatisto G91G30X0Y0Z0M6 G90G54 ;asetetaan G54 voimaan G90G55 ;asetetaan G55 voimaan G90G56 ;asetetaan G56 voimaan G90G55 ;asetetaan G55 uudelleen voimaan M30 %

8 Esimerkki konekoordinaatistosta

9 Koordinaatistot voidaan määrittää myös ohjelman keskellä, siirtää voimassa olevaa tai käyttää kiinteää konekoordinaatistoa. Pituuden kompensaatiota käytetään jokaisella työkalulla. On yksinkertaisinta asettaa kompensaatio päälle heti työkalun käyttöönotossa ensimmäisen z-paikoituksen yhteydessä. Sitä ei tarvitse, eikä kannata, perua ennen työkalun pois vientiä. Käytettäessä käskyä G91G30X0Y0Z0 vaihtoasemaan menoon, peruuntuu pituuskompensaatio automaattisesti ilman erillistä käskyä. Pituuskompensaatio asetetaan käskyllä G43 ja perutaan G49 (mikäli tarpeen). Käskyn G43 yhteydessä on annettava muistipaikan numero, josta ko. työkalun pituus on luettavissa. Tämä annetaan käskyllä H(muistipaikan numero). Sekaannusten välttämiseksi talletetaan tietyn työkalun pituustieto saman numeroiseen paikkaan kuin ko. työkalu asetetaan makasiinissa. Esim. työkalun, joka on makasiinin paikassa 47, pituustieto saadaan käskyllä H47. Kun kompensaatio asetetaan päälle, siirtää ohjaus työkalun kärjen ohjelmoituun pisteeseen. Jos ollaan tilanteessa, jossa z-akseli on vaihtoasemassaan ja tällöin asetetaan kompensaatio päälle, siirtyy kara z-akselin suhteen plus-suuntaan ja ylittää liikealueen rajan. Tilanne vältetään sillä, että annetaan käskyn G43H.. yhteydessä jokin z-paikoitus. Tilanteen hallitsemiseksi z-arvo on syytä antaa aina G43 yhteydessä riippumatta siitä onko z-akseli vaihtoasemassa vai ei.

10 Työkalun pituuden kompensaatio

11 Esimerkki T24 G91G30X0Y0Z0M6 T36 G90G54 X150.Y212.S500F130.M3 G43H24Z100. ;varataan paikan 24 työkalu ;vaihdetaan paikan 24 työkalu ;seuraavan työkalun esivalinta ;luetaan muistipaikasta 24 pituus käyttöönotetulle työkalulle ja paikoitetaan työkalun kärki paikkaan z = 100 mm Jos tulee tilanne että halutaan peruuttaa pituuskompensaatio ilman työkalun vaihtoa, käytetään käskyä G49. Tällöin on huomattava että ohjaus siirtää karan paikkaan jossa työkalun kärki oli, joten jos ollaan lähellä kappaletta, on törmäysvaara ilmeinen, ellei käskyn G49 yhteydessä anneta myös zlle uutta, riittävän suurta arvoa. Ohjelmointi on mahdollista tehdä myös ilman pituuskompensaatiota, mutta se on hyvin hankalaa, joten sitä ei suositella. Kierrosnopeus annetaan käskyllä S (kierrosnopeus) tämä tulee antaa ennen tai viimeistään samassa lauseessa kuin kara laitetaan pyörimään. Kierrosnopeus annetaan positiivisena kokonaislukuna ilman pistettä.

12 Kara laitetaan pyörimään myötäpäivään (yleensä) käskyllä M3 ja vastapäivään (joissain erikoistapauksissa) käskyllä M4. Kara pysäytetään käskyllä M5. Työkalun vaihdon ja käskyjen M0 ja M1 yhteydessä kara pysähtyy automaattisesti. Esimerkki, kara laitetaan pyörimään myötäpäivään nopeudella 1725 kierrosta minuutissa. S1725M3 Koordinaattien lukuarvot ja syöttö. Akseleiden x, y ja z asematiedot annetaan millimetreinä siten, että täydet millit ilmoitetaan pisteen kanssa, kun taas ilman pistettä olevat arvot ovat tuhannesosamillimetrejä. Esimerkkejä X120. ;x = 120 mm Y250 ;y = 0,25 mm Z ;z = -462,364 mm Y.75 ;y = 0,75 mm X0Y0. ;x = 0 mm ja y = 0 mm Ohjelmoitaessa koordinaattiarvoja, voidaan ne antaa joko absoluuttisena tai inkrementaalisena. Absoluuttisesti (G90 voimassa) arvot annetaan voimassa olevan koordinaatioston suhteen. Inkrementtaalisesti (G91) arvot annetaan sen pisteen suhteen, missä työkalu on käskyä annettaessa.

13 Syöttö annetaan millimetreinä minuutissa, joten siinä käytetään pistettä samoin kuin edelläkin. Syöttö on annettava ennen tai viimeistään silloin kun suoritetaan ensimmäinen syötöllä tehtävä liike. Syöttö, samoin kuin kierrosnopeuskin tarvitsee antaa vain silloin kun sen arvo muuttuu. Esimerkki G1X100. F150. ;liikutaan syötöllä 150 mm/min paikkaan x = 100 mm G0X150. ;pikaliikkellä paikkaan x = 150 mm G1X200. ;samalla syötöllä (150 mm/min) paikkaan x = 200 mm G0Y50.5 ;pikaliikkeellä paikkaan y = 50,5 mm G1X150.F120. ;syötöllä 120 mm/min paikkaan x = 150 mm Liikekäskyt. Samassa lauseessa voi olla vain yksi liikekäsky, joita ovat pikaliike G0, lineaarinen syöttöliike G1, ympyränkaari myötäpäivään G2 ja sama vastapäivään G3. Kun jokin edellä mainituista käskyistä asetetaan voimaan, on se myös voimassa niin kauan kuin seuraava käsky annetaan. Esimerkki G0Z-10. ;pikaliikkeellä paikkaan z = -10 mm G1X20.F200. ;syötöllä 200 mm/min paikkaan x = 20 mm Y35. ;samalla syötöllä paikkaan y = 35 mm X100.F150. ;syötöllä 150 mm/min paikkaan x = 100 mm Y-20. ;paikkaan y = -20. G0Z50. ;pikaliikkeellä paikkaan z = 50 mm

14 Kuten edellä esitetyistä esimerkeistä voi huomata annetaan paikoituksen yhteydessä vain ne koordinaatit, jotka muuttuvat. Lineaariliikkeen voi tehdä joko yhden, kahden tai kolmen akselin suhteen samanaikaisesti. Syöttöliikkeessä (G1) eri akselien keskinäinen liikenopeus on suhteessa toisiinsa siten, että kokonaisliike on lineaarinen. Pikaliikkeessä (G0) jokainen akseli liikkuu itsenäisesti uuteen asemaansa omalla pikaliikenopeudellaan, joten kokonaisliike ei välttämättä ole suoraviivainen. Tämä on syytä huomioida useamman akselin samanaikaisessa pikaliikepaikoituksessa. Ympyränkaariliikkeiden G2 ja G3 yhteydessä tarvitsee ilmoittaa paitsi liikkeen loppupiste, niin myös kaaren keskipiste. Keskipiste ilmoitetaan vektorina kaaren alkupisteestä keskipisteeseen siten, että I ilmoittaa x-akselin suuntaisen komponentin J vastaavasti y- akselin ja K z-akselin suuntaisen komponentin. Ympyränkaari voidaan ajaa kaikissa kolmessa kahden akselin muodostamassa tasossa (xy, yz, zx). Onko kyseessä myötä- vai vastapäivään tapahtuva kierto, katsotaan kulloinkin kolmannen akselin (ei ympyrän tasossa) positiiviselta puolelta negatiiviseen suuntaan.

15 Esimerkkejä Y 1. I= , , ,3 0 J=-20. I= , ,2 G2 X62. I52. J-20. F120. ;ympyränkaari myötäpäivään pisteeseen x=62, y=30 kaaren keskipisteen ollessa paikassa x=10 ja y=10, syötön ollessa 120 mm/min G3 X90. Y2. I ;kaari vastapäivään pisteeseen x=90 ja y=2, keskipiste on paikassa x=90 ja y=30, syöttö säilyy samana Huom. Esimerkissä annettiin vain muuttuvat x ja y arvot, vektorin I- tai J-arvoa ei tarvitse antaa silloin, kun se on nolla. Sädekompensaation käyttö on perusteltua erityisesti viimeistelyssä. Tarkkojen mittatoleranssien osalta se on lähes välttämätöntä. Myös rouhinnassa sen käytölle löytyy perusteluja. X

16 HUOM! Ympyräinterpolaatio voidaan ohjelmoida myös käyttämällä kaaren/ympyrän sädettä (R) keskipistevektoreiden sijasta. Ympyränkaaren suunta annetaan Rn etumerkillä (+ tai -). -4 2, , , , ,2 G2 X62. I52. R G3 X90. Y2. R28. ;ympyränkaari myötäpäivään pisteeseen x=62, y=30 kaaren keskipisteen ollessa paikassa x=10 ja y=10, syötön ollessa 120 mm/min ;kaari vastapäivään pisteeseen x=90 ja y=2, keskipiste on paikassa x=90 ja y=30, syöttö säilyy samana

17 Sädekompensaatio asetetaan käskyllä G41 (vasemmalle) tai G42 (oikealle) ja perutaan käskyllä G40. Käskyt vaativat aina jonkin voimassa olevassa tasossa tapahtuvan paikoituksen. Esim. xy-tasossa vaaditaan x- ja/tai y-paikoitus jne. Se, käytetäänkö G41tä vai G42ta, määräytyy seuraavasti katsotaan karasta (xy-taso) päin työkalun liikesuuntaan, jos työkalu kulkee ohjelmoidun radan vasemmalla puolella käytetään G41tä, jos taas oikealla puolella niin käsky on G42. Esim. 1 0, , , , , ,1 0

18 G0X-10.Y75 ;pikaliikkeellä pisteeseen (-10,75) Z-15. ;paikoitus z-suunnassa -15 mmiin G41G1X20.Y60.D112F120.M8 ;paikoitus syötöllä 120 mm/min pisteeseen (20,60), luetaan säteen arvo muistipaikasta 112 asetetaan kompensaatio vasemmalle, jäähdytys X120. ;lineaariliike pisteeseen (120,60) Y10. ;pisteeseen (120,10), työkalu kiertää nurkan X20. ;pisteeseen (20,10), Y60. ;pisteeseen (20,60) G0G40X10.Y90.M9 ;pikaliikkeellä pisteeseen (10,90), kompensaatio pois, jäähdytys pois Lähestyttäessä kappaletta ympyränkaari-interpolaatiolla on kompensaatio asetettava päälle ennen kaarta, edellisen lineaariliikkeen aikana. Mentäessä työkalun vaihtoon on sädekompensaatio aina peruttava. Sädekompensaation lukuarvo luetaan käskyllä D(muistipaikan numero + 100). Esim työkalun numero 17 säteen lukuarvo löytyy käskyllä D117.

19 Työkierrot ovat makroaliohjelmia, jotka ovat sidotut tiettyihin G-käskyihin. Ohjauksessa kiinteästi olevat työkierrot ovat poraustyyppisiä. Käskyn yhteydessä annetaan kiertotyyppi, paluutaso, syvyys ja lähtötaso, sekä kiertotyypistä riippuvia määrityksiä. Lisäksi voidaan antaa toistojen lukumäärä. Syvyys, millä z-tasolla työkalu käy, annetaan z-arvolla. Lähtötaso määrittää mistä z-arvosta syöttöliike alkaa. Tämä annetaan käskyssä r-kirjaimella. On huomattavaa että työkalun on oltava r-tasolla tai sen yläpuolella työkiertoa annettaessa. Lisäksi r-tason on oltava z-tason yläpuolella. Paluutaso määrää z-arvon mihin työkalu palaa eri xy-paikoitusten välillä. Käskyllä G99 paluu tapahtuu r-tasolle. Käskyllä G98 paluu tapahtuu sille tasolle jossa työkalu on työkiertoa määriteltäessä, eli vähintään r-tasolle tai sen yläpuolelle. Tällä on merkitystä silloin, jos eri paikoitusten välillä on esteitä. Työkierron tyyppi annetaan G-kirjaimella seuraavan listan mukaisesti. Listalla on myös kuhunkin kiertoon liittyvät vaaditut lisäkäskyt G73 G74 G76 G80 (poraustyökierto lastunkatkaisuliikkeellä) (kierteytystyökierto vasenkätiselle kierteelle) (viimeistelyavarrustyökierto suunnatulla karan pysäytyksellä ja väistöliikkeellä, käsky vaatii väistöliikkeen määrittämisen, annetaan kiertolauseen yhteydessä q-kirjaimella, esim. Q0.5 (väistöliike 0,5 mm)) (työkierron peruutus, annattava aina viimeisen paikoituksen jälkeen)

20 G81 (poraustyökierto) G82 (poraustyökierto, viive pohjassa, annetaan p-kirjaimella sekuntteina, esim. P2 (viive pohjassa 2 s)) G83 (pitkän reiän poraus, vaatii askeleen pituuden, annetaan q-kirjaimella, esim. Q15. (askel 15 mm)) G84 (kierteytystyökierto) G85 (avarrustyökierto, paluu syöttöliikkeenä) G86 (avarrustyökierto, paluu pikaliikkeellä kara pysähtyneenä) G87 (takatasaustyökierto, työkalu menee kara pysäytettynä reikään väistöliikkeellä, väistöliike peruuntuu ja kara käynnistyy, syöttöliike z-akselin positiiviseen suuntaan, kara seis ja väistöliikkeellä ulos, väistöliike kuten käskyllä G76) G88 (avarrustyökierto viiveellä, karan pysäytyksellä ja paluu käsisyötöllä, viive kuten käskyssä G82) G89 (avarrustyökierto viiveellä ja syöttöliikkeellä, viive kuten käskyssä G82) Työkierron määrittävässä lauseessa toisto annetaan L-kirjaimella, oletusarvon ollessa 1, jos Ln arvoa ei anneta. Tällöin tehdään ensimmäinen kierto pisteeseen jossa työkalu on kierron määrittely hetkellä. Annettaessa L0 tehdään ensimmäinen kierto vasta määrittelylauseen jälkeisen lauseen määräämään paikkaan. Määrittelylauseen jälkeen voidaan antaa vain x ja/ tai y koordinaatteja kunnes kierto perutaan käskyllä G80. Koordinaatit voidaan antaa sellaisenaan tai kutsua aliohjelmaa, jossa vastaavat koordinaatit on annettu. Voidaan käyttää myös makroaliohjelmaa, jossa koordinaatit voidaan antaa matemaattisina lausekkeina.

21 Esimerkki G0Z20. ;paikoitetaan työkalun kärki tasolle Z=20mm X100.Y50. ;paikoitus kohtaan X=100 ja Y=50 G83G98R2.Z-40.Q15.M8 ;pitkän reiän poraus, pikaliikkeellä tasolle Z=2 poraus 15 mm kerrallaan tasolle Z=-40, jäähdytys päälle, paluu lopuksi tasolle Z=20 Y75. ;paikoitus kohtaan Y=75, poraus kuten edellä X80. ;paikoitus kohtaan X=80, poraus Y50. ;paikoitus kohtaan Y=50, poraus G80M9 ;perutaan porauskierto ja otetaan jäähdytys pois Poraustyökierto sisältää G1/G0 käskyt, joten vaikka esimerkissä paikoitukset tehdään pikaliikkeillä, niin itse porauksessa liikutaan myös syöttöliikkeellä.

22 M-käskyillä ohjataan koneistukseen liittyviä oheistoimintoja. Niitä voi olla vain yksi lauseessaan. Seuraavassa luettelo yleisimmistä M-käskyistä, ja kuvaus niiden toiminnasta M0 ;ohjelman pysäytys, ohjelman ajo keskeytyy ja kara pysähtyy M0 käskyyn ja jatkuu start-näppäimellä. Käytetään, kun halutaan kesken ohjelman tarkistaa, mitata tai puhdistaa jotakin (tai jostain muusta syystä). M1 ;valinnainen pysähdys, toimii muuten kuten M0, mutta ohjauspaneelissa on kytkin, jolla valitaan onko käsky toiminnassa vai eikö ole. M2 ;ohjelman loppu, lopettaa ohjelman suorituksen annetaan ennen lopetus- %-merkkiä, ei tarvita jos käytetään käskyä M30. M3 ;karan pyöritys myötäpäivään, käynnistää karan M4 ;karan pyöritys vastapäivään, käynnistää karan M5 ;karan pysäytys, käskyillä M0, M1, M2, M6, M19 ja M30 sekä niillä työkierroilla, jotka vaativat karan pysähtymistä, tapahtuu pysähdys automaattisesti, joten M5-käskyä tarvitaan vain poikkeustapauksissa. M6 ;työkalun vaihto, uuden työkalun tulee olla esivalittu, ja ainakin y-akselin on oltava vaihtoasemassaan. M8 ;jäähdytys päälle, käsky annettava pisteessä ennen lastuamista, jotta neste ehtii mukaan lastuamisen alussa.

23 M9 ;jäähdytys pois. M10 ;pyöröpöydän lukitus, B-käskyn yhteydessä lukitus tapahtuu automaattisesti. M11 ;pyöröpöydän lukittus auki, B-käskyssä kuten M10. M19 ;karan suunnattu pysäytys, työkierroissa tapahtuu automaattisesti, käytetään esim. eräissä mittaustilanteissa. M30 ;ohjelman lopetus ja kelaus alkuun, annetaan ennen lopetus-%-merkkiä, käytetään ohjelmissa joita ajetaan toistuvasti, vrt. M2. M60 ;paletin vaihto, pöydän oltava asennossa B0 ja akselien X ja Z oltava vaihtoasemassaan. M98 ;aliohjelman kutsu, aliohjelman numero annetaan P(ohj. no)-käskyllä M98-käskyn yhteydessä. M99 ;aliohjelman lopetus, annetaan aliohjelmassa ennen lopetus-%-merkkiä.

24 Pöydän kääntö annetaan aina positiivisena absoluuttisena astelukuna. Astelukuun ei laiteta pistettä. Pöydän käännön suunta saadaan katsomalla y-akselin positiivisesta suunnasta (ylhäältä), tällöin käsky B90 pyörittää pöytää 90 astetta myötäpäivään (jos pöytä on ollut asennossa B0). Pöytää käännettäessä on syytä varmistaa, että työkalu on riittävän kaukana työkappaleesta ja kiinnittimestä.

25 Aliohjelmat kutsutaan käskyllä M98P(aliohj.numero). Käskyssä voidaan antaa myös toistokerrat L-kirjaimella, esim. L4, aliohjelma suoritetaan neljä kertaa ennen paluuta pääohjelmaan. Ellei lukumäärää anneta, suoritetaan aliohjelma kerran. Aliohjelma alkaa kuten muutkin ohjelmat, %-merkillä ja ohjelman numerolla ja mahdollisesti nimellä. Tämän jälkeen ohjelma jatkuu siten, kun se pääohjelmaan liittyen on tarkoituksellista. Kun aliohjelmassa tehtävät toimenpiteet on annettu, niin annetaan käsky M99 ja sen jälkeen %-merkki. Tällöin suoritus palaa pääohjelmaan, joka jatkuu aliohjelman kutsulausetta seuraavasta lauseesta. % O7686 ;pääohjelman numero G81G99Z-20.R2.L0M8 ;poraustyökierto, jota ei suoriteta vielä, jäähdytys päälle M98P7687 ;kutsutaan aliohj. O7687, suoritus siirtyy aliohj. alkuun G80M9 ;perutaan työkierto ja poistetaan jäähdytys ;työkalun vaihto yms. G84G99Z-15.R5.L0M8 ;kierteytystyökierto, ei suoriteta vielä, jäähdytys päälle M98P7687 ;kutsutaan aliohj. O7687, suoritus siirtyy aliohj. alkuun G80M9 ;perutaan työkierto ja poistetaan jäähdytys M30 ;ohjelman lopetus ja kelaus alkuun %

26 % O7687(aliohj_O7686) ;aliohjelman numero ja nimi X100.Y10. ;paikoitus ja työkierron suoritus X90. ;uusi paikoitus ja suoritus X80. ; " X70Y20. ; " X80. ; " X90. ; " X100. ; " M99 ;paluu pääohjelmaan kutsulauseen jälkeiseen lauseeseen % X100. Y10.

TYÖKOORDINAATISTON MÄÄRITTELY MITSUI SEIKI HR5B -KONEISTUS- KESKUKSELLA

TYÖKOORDINAATISTON MÄÄRITTELY MITSUI SEIKI HR5B -KONEISTUS- KESKUKSELLA TYÖKOORDINAATISTON MÄÄRITTELY MITSUI SEIKI HR5B -KONEISTUS- KESKUKSELLA Tässä ohjeessa on esitetty, miten työkoordinaatisto määritellään Mitsui Seiki -koneistuskeskuksessa. Määrittely tapahtuu siten, että

Lisätiedot

KESKEISET NC-KOODIT TOIMINNAN MUKAAN RYHMITELLEN

KESKEISET NC-KOODIT TOIMINNAN MUKAAN RYHMITELLEN KESKEISET NC-KOODIT TOIMINNAN MUKAAN RYHMITELLEN Tämän dokumentin lopussa on teollisuudessa hyvin yleisen Fanucohjauksen NC-koodia oppilaitoksen laboratoriossa olevalle kolmiakseliselle Robodrill-työstökoneelle.

Lisätiedot

NC tekniikka materiaali sisällysluettelo

NC tekniikka materiaali sisällysluettelo NC tekniikka materiaali / Osmo Maksimainen Sivu 1/ 43 NC tekniikka materiaali sisällysluettelo NC materiaali sisältää teoriaa, kuvia ja ohjelmia. Kuvat vastaavat sisällöltään nykyaikaista konepaja-käytäntöä.

Lisätiedot

START Pääohjelma - arvojen asettaminen - keskipisteet - kierrenousujen ohjaus. Tokan reiän hionta

START Pääohjelma - arvojen asettaminen - keskipisteet - kierrenousujen ohjaus. Tokan reiän hionta START Pääohjelma - arvojen asettaminen - keskipisteet - kierrenousujen ohjaus Tokan reiän hionta - ruvetaan hiomaa reikää - lisätään y-arvoa joka kierroksen jälkeen Kierrenousun alku - rekisterien nollaus

Lisätiedot

Hannu Vesamäki (toim.) LASTUAVAN TYÖSTÖN NC-OHJELMOINTI

Hannu Vesamäki (toim.) LASTUAVAN TYÖSTÖN NC-OHJELMOINTI Hannu Vesamäki (toim.) LASTUAVAN TYÖSTÖN NC-OHJELMOINTI Tämän teoksen osittainenkin kopiointi ja saattaminen yleisön saataviin on tekijänoikeuslain (404/61, siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen) mukaisesti

Lisätiedot

Peilaus pisteen ja suoran suhteen Pythonin Turtle moduulilla

Peilaus pisteen ja suoran suhteen Pythonin Turtle moduulilla Peilaus pisteen ja suoran suhteen Pythonin Turtle moduulilla ALKUHARJOITUS Kynän ja paperin avulla peilaaminen koordinaatistossa a) Peilaa pisteen (0,0) suhteen koordinaatistossa sijaitseva - neliö, jonka

Lisätiedot

NC-koneet ja niiden ohjelmointi

NC-koneet ja niiden ohjelmointi NC-koneet ja niiden ohjelmointi Koordinaattisysteemit Inkrementaalinen Absoluuttinen NC-koneen koordinaatisto Akselien suunnat on määritelty ns. "oikean käden säännön" mukaan (DIN 66217). Koneen edessä

Lisätiedot

VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi

VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi VALMISTUSTEKNIIKAN JATKOKURSSI 2006 Koneistettavan kappaleen mallintaminen ja työstön ohjelmointi 1. Mitä mallinnetaan ja miksi? 2-ulotteisen muotoviivan avulla tehtävät muodot kuten taskujen jyrsinnät

Lisätiedot

Pong-peli, vaihe Koordinaatistosta. Muilla kielillä: English Suomi. Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 2/7. Tämän vaiheen aikana

Pong-peli, vaihe Koordinaatistosta. Muilla kielillä: English Suomi. Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 2/7. Tämän vaiheen aikana Muilla kielillä: English Suomi Pong-peli, vaihe 2 Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 2/7. Tämän vaiheen aikana Laitetaan pallo liikkeelle Tehdään kentälle reunat Vaihdetaan kentän taustaväri Zoomataan

Lisätiedot

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 PERUSLASKUJA Matemaattisten lausekkeiden syöttäminen: Kirjoita ilman välilyöntejä /+^2 Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti :n jälkeen / +^2 Kopioi molemmat matematiikka-alueet ja liiku alueen sisällä

Lisätiedot

2 Pistejoukko koordinaatistossa

2 Pistejoukko koordinaatistossa Pistejoukko koordinaatistossa Ennakkotehtävät 1. a) Esimerkiksi: b) Pisteet sijaitsevat pystysuoralla suoralla, joka leikkaa x-akselin kohdassa x =. c) Yhtälö on x =. d) Sijoitetaan joitain ehdon toteuttavia

Lisätiedot

Kosketusjärjestelm än työkierrot itnc 530

Kosketusjärjestelm än työkierrot itnc 530 Kosketusjärjestelm än työkierrot itnc 530 NC-ohjelmisto 340 420-xx 340 421-xx Käyttäjän käsikirja Suomi (fi) 12/2002 TNC-tyyppi, Ohjelmisto ja toiminnot Tässä käsikirjassa esitellään toiminnot, jotka

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010

KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010 1 KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010 NÄPPÄIMISTÖ: Ohjelman valinta Asetukset /nollaus Ajastimen valinta (Ei vielä käytössä) Ohjaus oikealle / lisää asetusta / ajastimen käynnistys Seis / valinnan vahvistus

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 21.1.2009 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 21.1.2009 1 / 32 Tyypeistä Monissa muissa ohjelmointikielissä (esim. Java ja C) muuttujat on määriteltävä ennen

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta.

Tekijä Pitkä matematiikka b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta. Tekijä Pitkä matematiikka 4 9.1.016 79 a) Kuvasta nähdään, että a = 3i + j. b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta. 5a b = 5(3i + j) ( i 4 j)

Lisätiedot

Pikaopas TNC 426B TNC 430. NC-Software 280 474-xx 280 475-xx 12/99

Pikaopas TNC 426B TNC 430. NC-Software 280 474-xx 280 475-xx 12/99 Pikaopas TNC 426B TNC 430 NC-Software 280 474-xx 280 475-xx 12/99 Pikaopas Sisältö... on koottu yhteenveto HEIDENHAIN-ohjausten TNC 426 ja TNC 430 ohjelmointiohjeista. TNC:n ohjelmointia ja käyttöä koskevat

Lisätiedot

Vektorilla on suunta ja suuruus. Suunta kertoo minne päin ja suuruus kuinka paljon. Se on siinä.

Vektorilla on suunta ja suuruus. Suunta kertoo minne päin ja suuruus kuinka paljon. Se on siinä. Koska varsinkin toistensa suhteen liikkuvien kappaleiden liikkeen esittäminen suorastaan houkuttelee käyttämään vektoreita, mutta koska ne eivät kaikille ehkä ole kuitenkaan niin tuttuja kuin ansaitsisivat,

Lisätiedot

IDL - proseduurit. ATK tähtitieteessä. IDL - proseduurit

IDL - proseduurit. ATK tähtitieteessä. IDL - proseduurit IDL - proseduurit 25. huhtikuuta 2017 Viimeksi käsiteltiin IDL:n interaktiivista käyttöä, mutta tämä on hyvin kömpelöä monimutkaisempia asioita tehtäessä. IDL:llä on mahdollista tehdä ns. proseduuri-tiedostoja,

Lisätiedot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot 1, Ohjaus zoom -toiminnot P6SLite ohjaus- ja zoom komennot Osa 1 pikanäppäintoiminnon Valitse APP-käyttöliittymää ja APP ilmestyy toimintopainikkeeseen. Paina + = ZOOM +, paina - = ZOOM-. 2, Manuaalinen

Lisätiedot

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. 1 Tulostaulun käyttöohje 1. Yleistä Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. Näytön alapuolella olevilla A, B, C jne. painikkeilla voi valita

Lisätiedot

ATK tähtitieteessä. Osa 3 - IDL proseduurit ja rakenteet. 18. syyskuuta 2014

ATK tähtitieteessä. Osa 3 - IDL proseduurit ja rakenteet. 18. syyskuuta 2014 18. syyskuuta 2014 IDL - proseduurit Viimeksi käsiteltiin IDL:n interaktiivista käyttöä, mutta tämä on hyvin kömpelöä monimutkaisempia asioita tehtäessä. IDL:llä on mahdollista tehdä ns. proseduuri-tiedostoja,

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 20.1.2010 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 20.1.2010 1 / 40 Arvon pyytäminen käyttäjältä Käyttäjän antaman arvon voi lukea raw_input-käskyllä. Käskyn sulkujen

Lisätiedot

Perinteiset tietokoneohjelmat alkavat pääohjelmasta, c:ssä main(), jossa edetään rivi riviltä ja käsky käskyltä.

Perinteiset tietokoneohjelmat alkavat pääohjelmasta, c:ssä main(), jossa edetään rivi riviltä ja käsky käskyltä. TIETOKONEOHJELMIEN RAKENNE Perinteiset tietokoneohjelmat alkavat pääohjelmasta, c:ssä main(), jossa edetään rivi riviltä ja käsky käskyltä. Teollisuusautomaation ohjelmiin on lainattu runsaasti perinteisen

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka Suoran pisteitä ovat esimerkiksi ( 5, 2), ( 2,1), (1, 0), (4, 1) ja ( 11, 4).

Tekijä Pitkä matematiikka Suoran pisteitä ovat esimerkiksi ( 5, 2), ( 2,1), (1, 0), (4, 1) ja ( 11, 4). Tekijä Pitkä matematiikka 4 9.12.2016 212 Suoran pisteitä ovat esimerkiksi ( 5, 2), ( 2,1), (1, 0), (4, 1) ja ( 11, 4). Vastaus esimerkiksi ( 5, 2), ( 2,1), (1, 0), (4, 1) ja ( 11, 4) 213 Merkitään pistettä

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka Pisteen (x, y) etäisyys pisteestä (0, 2) on ( x 0) Pisteen (x, y) etäisyys x-akselista, eli suorasta y = 0 on y.

Tekijä Pitkä matematiikka Pisteen (x, y) etäisyys pisteestä (0, 2) on ( x 0) Pisteen (x, y) etäisyys x-akselista, eli suorasta y = 0 on y. Tekijä Pitkä matematiikka 5 7..017 37 Pisteen (x, y) etäisyys pisteestä (0, ) on ( x 0) + ( y ). Pisteen (x, y) etäisyys x-akselista, eli suorasta y = 0 on y. Merkitään etäisyydet yhtä suuriksi ja ratkaistaan

Lisätiedot

Algoritmit. Ohjelman tekemisen hahmottamisessa käytetään

Algoritmit. Ohjelman tekemisen hahmottamisessa käytetään Ohjelmointi Ohjelmoinnissa koneelle annetaan tarkkoja käskyjä siitä, mitä koneen tulisi tehdä. Ohjelmointikieliä on olemassa useita satoja. Ohjelmoinnissa on oleellista asioiden hyvä suunnittelu etukäteen.

Lisätiedot

Kosketustyökierrot TNC 426 TNC 430

Kosketustyökierrot TNC 426 TNC 430 Kosketustyökierrot TNC 426 TNC 430 NC-ohjelmisto 280 472-xx 280 473-xx 280 474-xx 280 475-xx 280 476-xx 280 477-xx Käyttäjän käsikirja 2/2001 TNC-tyyppi, ohjelmisto ja toiminnot Tässä käsikirjassa esitellään

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 2.3.2009 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 2.3.2009 1 / 28 Puhelinluettelo, koodi def lue_puhelinnumerot(): print "Anna lisattavat nimet ja numerot." print

Lisätiedot

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A)

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A) Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 017 Insinöörivalinnan matematiikan koe 30..017, Ratkaisut (Sarja A) 1. a) Lukujen 9, 0, 3 ja x keskiarvo on. Määritä x. (1 p.) b) Mitkä reaaliluvut

Lisätiedot

460020A Koneteknisen laskennan ja ohjelmoinnin perusteet (5,0 op) 2017 Tuotantotekniikka ja materiaalitekniikka

460020A Koneteknisen laskennan ja ohjelmoinnin perusteet (5,0 op) 2017 Tuotantotekniikka ja materiaalitekniikka 460020A Koneteknisen laskennan ja ohjelmoinnin perusteet (5,0 op) 2017 Tuotantotekniikka ja materiaalitekniikka Kurssin tarkoituksena on perehtyä tietokoneavusteisessa valmistuksessa käytettäviin ohjelmistoihin

Lisätiedot

TNC 320 Käyttäjän käsikirja Työkierto-ohjelmointi. NC-ohjelmisto 340551-06 340554-06

TNC 320 Käyttäjän käsikirja Työkierto-ohjelmointi. NC-ohjelmisto 340551-06 340554-06 TNC 320 Käyttäjän käsikirja Työkierto-ohjelmointi NC-ohjelmisto 340551-06 340554-06 Suomi (fi) 6/2014 Perusteita Perusteita Tätä käsikirjaa koskevia tietoja Tätä käsikirjaa koskevia tietoja Alla on luettelo

Lisätiedot

1 Tekniset tiedot: 2 Asennus: Asennus. Liitännät

1 Tekniset tiedot: 2 Asennus: Asennus. Liitännät Viitteet 000067 - Fi ASENNUS ohje inteo Soliris Sensor RTS Soliris Sensor RTS on aurinko- & tuulianturi aurinko- & tuuliautomatiikalla varustettuihin Somfy Altus RTS- ja Orea RTS -moottoreihin. Moottorit

Lisätiedot

3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö

3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö 3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö Yhtälön (tai funktion) y = a + b + c, missä a 0, kuvaaja ei ole suora, mutta ei ole yhtälökään ensimmäistä astetta. Funktioiden

Lisätiedot

English...2 Svenska...15 Norsk...28 Dansk...41 Suomi...54 Deutsch...68 Netherlands Français...95 Italiano Español Português...

English...2 Svenska...15 Norsk...28 Dansk...41 Suomi...54 Deutsch...68 Netherlands Français...95 Italiano Español Português... English...2 Svenska...15 Norsk...28 Dansk...41 Suomi...54 Deutsch...68 Netherlands... 81 Français...95 Italiano...110 Español...124 Português...137 Ελληνικά...150 Polski...164 Eesti...177 Lietuviškai...189

Lisätiedot

Luento 3: 3D katselu. Sisältö

Luento 3: 3D katselu. Sisältö Tietokonegrafiikan perusteet T-.43 3 op Luento 3: 3D katselu Lauri Savioja Janne Kontkanen /27 3D katselu / Sisältö Kertaus: koordinaattimuunnokset ja homogeeniset koordinaatit Näkymänmuodostus Kameran

Lisätiedot

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET ROBOGEM_Ohjevihko_148x210mm.indd 1 PELIN TAVOITE Robotit laskeutuvat kaukaiselle planeetalle etsimään timantteja, joista saavat lisää virtaa aluksiinsa. Ohjelmoi

Lisätiedot

Suorat ja tasot, L6. Suuntajana. Suora xy-tasossa. Suora xyzkoordinaatistossa. Taso xyzkoordinaatistossa. Tason koordinaattimuotoinen yhtälö.

Suorat ja tasot, L6. Suuntajana. Suora xy-tasossa. Suora xyzkoordinaatistossa. Taso xyzkoordinaatistossa. Tason koordinaattimuotoinen yhtälö. Suorat ja tasot, L6 Suora xyz-koordinaatistossa Taso xyz-koordinaatistossa stä stä 1 Näillä kalvoilla käsittelemme kolmen laisia olioita. Suora xyz-avaruudessa. Taso xyz-avaruudessa. Emme nyt ryhdy pohtimaan,

Lisätiedot

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 CS-A1111 13.9.2017 CS-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 13.9.2017 1 / 19 Oppimistavoitteet: tämän luennon jälkeen osaat kirjoittaa Python-ohjelman, joka pyytää käyttäjältä lukuja,

Lisätiedot

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa 9. Vektorit 9.1 Skalaarit ja vektorit Skalaari on koon tai määrän mitta. Tyypillinen esimerkki skalaarista on massa. Lukumäärä on toinen hyvä esimerkki skalaarista. Vektorilla on taas suuruus ja suunta.

Lisätiedot

UUSIN FREJOTH ACRA SILTATYYPPINEN KONEISTUSKESKUS - TÄYNNÄ UUSIA INNOVATIIVISIA RATKAISUJA NOPEAAN JA RASKAASEEN LASTUAMISEEN &

UUSIN FREJOTH ACRA SILTATYYPPINEN KONEISTUSKESKUS - TÄYNNÄ UUSIA INNOVATIIVISIA RATKAISUJA NOPEAAN JA RASKAASEEN LASTUAMISEEN & NOPEA SILTATYYPPINEN PYSTYKARAINEN KONEISTUSKESKUS UUSIN FREJOTH ACRA SILTATYYPPINEN KONEISTUSKESKUS - TÄYNNÄ UUSIA INNOVATIIVISIA RATKAISUJA NOPEAAN JA RASKAASEEN LASTUAMISEEN & Rensi Finland Oy Yrittäjäntie

Lisätiedot

Altus RTS. 1 Tekniset tiedot: 2 Lähetin: Telis 1 Telis 4 Centralis RTS

Altus RTS. 1 Tekniset tiedot: 2 Lähetin: Telis 1 Telis 4 Centralis RTS Viitteet 000071 - Fi ASENNUS ohje Altus RTS Elektronisesti ohjattu putkimoottori, jossa RTSradiovastaanotin, aurinko- & tuuliautomatiikka SOMFY Altus RTS on putkimoottori, jonka rakenteeseen kuuluvat RTS-radiovastaanotin,

Lisätiedot

Lineaarikuvauksen R n R m matriisi

Lineaarikuvauksen R n R m matriisi Lineaarikuvauksen R n R m matriisi Lauseessa 21 osoitettiin, että jokaista m n -matriisia A vastaa lineaarikuvaus L A : R n R m, jolla L A ( v) = A v kaikilla v R n. Osoitetaan seuraavaksi käänteinen tulos:

Lisätiedot

2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut

2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut 2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut Shortcut Menut Shortcut menut voidaan aktivoida seuraavista paikoista. Shortcut menun sisältö riippuu siitä, mistä se aktivoidaan. 1. Shortcut menu suunnitellusta linjasta

Lisätiedot

Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5) Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (2/5) Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (3/5)

Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5) Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (2/5) Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (3/5) Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5) Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int luku = 123; Alkuarvon on oltava muuttujan tietotyypin mukainen, esimerkiksi int-muuttujilla kokonaisluku,

Lisätiedot

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 CS-A1111 14.9.2016 CS-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 14.9.2016 1 / 19 Oppimistavoitteet: tämän luennon jälkeen osaat kirjoittaa Python-ohjelman, joka pyytää käyttäjältä lukuja,

Lisätiedot

massa vesi sokeri muu aine tuore luumu b 0,73 b 0,08 b = 0,28 a y kuivattu luumu a x 0,28 a y 0,08 = 0,28 0,08 = 3,5

massa vesi sokeri muu aine tuore luumu b 0,73 b 0,08 b = 0,28 a y kuivattu luumu a x 0,28 a y 0,08 = 0,28 0,08 = 3,5 A1. Tehdään taulukko luumun massoista ja pitoisuuksista ennen ja jälkeen kuivatuksen. Muistetaan, että kuivatuksessa haihtuu vain vettä. Näin ollen sokerin ja muun aineen massa on sama molemmilla riveillä.

Lisätiedot

Kirjoita ohjelma jossa luetaan kokonaislukuja taulukkoon (saat itse päättää taulun koon, kunhan koko on vähintään 10)

Kirjoita ohjelma jossa luetaan kokonaislukuja taulukkoon (saat itse päättää taulun koon, kunhan koko on vähintään 10) Tehtävä 40. Kirjoita ohjelma, jossa luetaan 20 lukua, joiden arvot ovat välillä 10 100. Kun taulukko on täytetty, ohjelma tulostaa vain ne taulukon arvot, jotka esiintyvät taulukossa vain kerran. Tehtävä

Lisätiedot

Synco TM 700 säätimen peruskäyttöohjeet

Synco TM 700 säätimen peruskäyttöohjeet Synco TM 700 säätimen peruskäyttöohjeet Nämä ohjeet on tarkoitettu säätimen loppukäyttäjälle ja ne toimivat sellaisenaan säätimen mallista riippumatta. Säätimessä on kolme eri käyttäjätasoa, joista jokaisessa

Lisätiedot

Ota tämä paperi mukaan, merkkaa siihen omat vastauksesi ja tarkista oikeat vastaukset klo 11:30 jälkeen osoitteesta

Ota tämä paperi mukaan, merkkaa siihen omat vastauksesi ja tarkista oikeat vastaukset klo 11:30 jälkeen osoitteesta MAA5.2 Loppukoe 26.9.2012 Jussi Tyni Valitse 6 tehtävää Muista merkitä vastauspaperiin oma nimesi ja tee etusivulle pisteytysruudukko Kaikkiin tehtävien ratkaisuihin välivaiheet näkyviin! 1. Olkoon vektorit

Lisätiedot

Käyttö-ja huolto-ohje Ajastin 1533 3-aikaa FIN

Käyttö-ja huolto-ohje Ajastin 1533 3-aikaa FIN Ajastin 1533 FIN 1 Kellonaika tai jäljellä oleva lämmitysaika 2 Tuuletuksen merkki 3 Ajan siirto eteen (kellonajan näyttö) 4 Ohjelmointi 5 Muistipaikan tunnus 6 Manuaalikäynnistys 7 Kellonajan asetuksen/kyselyn

Lisätiedot

Esimerkki b) Esimerkki c) loma-ja satunnaisohjelma esivalinta käsikytkimellä rele pois päältä rele päällä. viikonpäivät. kellonaika tai kytkentäaika

Esimerkki b) Esimerkki c) loma-ja satunnaisohjelma esivalinta käsikytkimellä rele pois päältä rele päällä. viikonpäivät. kellonaika tai kytkentäaika 1. Käyttöohje 2 1.0 Yleistä Saadaksesi parhaan hyödyn kytkinkellon monipuolisista toiminnoista tulisi. Sinun lukea käyttöohje huolellisesti läpi ennen kytkinkellon käyttöönottoa. Tämän kytkinkellon käyttö

Lisätiedot

GEOGEBRAN TYÖKALUT. Siirrä-työkalu. Siirrä

GEOGEBRAN TYÖKALUT. Siirrä-työkalu. Siirrä GEOGEBRAN TYÖKALUT Siirrä-työkalu Siirrä Valitse objekti ja siirrä objektia vetämällä sitä hiiren vasemmalla näppäimellä. Käyttämällä siirrä toimintoa voit myös poistaa objektin painamalla Deletenäppäintä.

Lisätiedot

1.4 Suhteellinen liike

1.4 Suhteellinen liike Suhteellisen liikkeen ensimmäinen esimerkkimme on joskus esitetty kompakysymyksenäkin. Esimerkki 5 Mihin suuntaan ja millä nopeudella liikkuu luoti, joka ammutaan suihkukoneesta mahdollisimman suoraan

Lisätiedot

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 CSE-A1111 9.9.2015 CSE-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 9.9.2015 1 / 26 Mahdollisuus antaa luentopalautetta Goblinissa vasemmassa reunassa olevassa valikossa on valinta Luentopalaute.

Lisätiedot

3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO

3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO 3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO POHDITTAVAA 1. Kuvasta voidaan arvioida, että frisbeegolfkiekko käy noin 9 metrin korkeudella ja se lentää noin 40 metrin päähän. Vastaus: Frisbeegolfkiekko käy n. 9 m:n

Lisätiedot

Suorien ja tasojen geometriaa Suorien ja tasojen yhtälöt

Suorien ja tasojen geometriaa Suorien ja tasojen yhtälöt 6. Suorien tasojen geometriaa 6.1. Suorien tasojen yhtälöt 55. Osoita, että yhtälöt x = 3 + τ y = 1 3τ esittävät samaa tason suoraa. Yhteinen piste 1,5) suunta i 3j. x = 1 6τ y = 5 + 9τ 56. Määritä suoran

Lisätiedot

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun Ympyrään liittyviä harjoituksia 1 Laske ympyrän kehän pituus, kun a) ympyrän halkaisijan pituus on 17 cm b) ympyrän säteen pituus on 1 33 cm 3 2 Kuinka pitkä on ympyrän säde, jos sen kehä on yhden metrin

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE PITKÄ OPPIMÄÄRÄ

MATEMATIIKAN KOE PITKÄ OPPIMÄÄRÄ 1 YLIOPPILASTUTKINTO- LAUTAKUNTA 25.9.2017 MATEMATIIKAN KOE PITKÄ OPPIMÄÄRÄ A-osa Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät 1 4. Tehtävät arvostellaan pistein 0 6. Kunkin tehtävän ratkaisu kirjoitetaan tehtävän

Lisätiedot

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 3

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 3 PERUSLASKUJA Matemaattisten lausekkeiden syöttäminen: Kirjoita ilman välilyöntejä 3/+^ 3 Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti :n jälkeen 3/ +^ 3 Liiku matematiikka alueella nuolinäppäimin. Kokeile

Lisätiedot

VeRan laboratoriotietojen siirtoformaatti

VeRan laboratoriotietojen siirtoformaatti FCG Finnish Consulting Group Oy VERA TOIMINTAOHJEET Rev./pvm 1.03 Hyväksytty 30.4.2010 Sisältö Käyttö Vastuuhenkilö VeRan tiedonsiirtoformaatti Laboratoriot, jotka toimittavat tulokset suoraan VeRaan.

Lisätiedot

SAHAT. Rensi Finland Oy Yrittäjäntie 28 01800 KLAUKKALA www.rensi.fi

SAHAT. Rensi Finland Oy Yrittäjäntie 28 01800 KLAUKKALA www.rensi.fi SAHAT AUTOMAATTINEN URANTYÖSTÖKONE JIH-AUTO 10SM JIH-AUTO 10SM URANTYÖSTÖKONE Syöttö Kuularuuvi Uran maksimikoko vaakasyöttö 200mm, leveys 50mm, korkeus 50mm Terän koko 255x25.4 mm Työpöydän koko 835 mm

Lisätiedot

s Silmukka puolip puolipylväs ER silmukan etureuna *) krs Kerros p pylväs TR silmukan takareuna *)

s Silmukka puolip puolipylväs ER silmukan etureuna *) krs Kerros p pylväs TR silmukan takareuna *) Mandala Madness Copyright: Helen Shrimpton, 2015. All rights reserved. By: Helen at www.crystalsandcrochet.com Suomalaiset lyhenteet käytössä. Osa 10 Lyhenteet s Silmukka puolip puolipylväs ER silmukan

Lisätiedot

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 2 / vko 45

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 2 / vko 45 MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus / vko 5 Tehtävä 1 (L): Hahmottele kompleksitasoon ne pisteet, jotka toteuttavat a) z 3 =, b) z + 3 i < 3, c) 1/z >. Yleisesti: ehto z = R, z C muodostaa kompleksitasoon

Lisätiedot

Derivaatan sovellukset (ääriarvotehtävät ym.)

Derivaatan sovellukset (ääriarvotehtävät ym.) Derivaatan sovellukset (ääriarvotehtävät ym.) Tehtävät: 1. Tutki derivaatan avulla funktion f kulkua. a) f(x) = x 4x b) f(x) = x + 6x + 11 c) f(x) = x4 4 x3 + 4 d) f(x) = x 3 6x + 1x + 3. Määritä rationaalifunktion

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka

Tekijä Pitkä matematiikka K1 Tekijä Pitkä matematiikka 5 7..017 a) 1 1 + 1 = 4 + 1 = 3 = 3 4 4 4 4 4 4 b) 1 1 1 = 4 6 3 = 5 = 5 3 4 1 1 1 1 1 K a) Koska 3 = 9 < 10, niin 3 10 < 0. 3 10 = (3 10 ) = 10 3 b) Koska π 3,14, niin π

Lisätiedot

Sinulle on annettu bittijono, ja tehtäväsi on muuttaa jonoa niin, että jokainen bitti on 0.

Sinulle on annettu bittijono, ja tehtäväsi on muuttaa jonoa niin, että jokainen bitti on 0. A Bittien nollaus Sinulle on annettu bittijono, ja tehtäväsi on muuttaa jonoa niin, että jokainen bitti on 0. Saat käyttää seuraavia operaatioita: muuta jokin bitti vastakkaiseksi (0 1 tai 1 0) muuta kaikki

Lisätiedot

Yleistä vektoreista GeoGebralla

Yleistä vektoreista GeoGebralla Vektoreita GeoGebralla Vektoreilla voi laskea joko komentopohjaisesti esim. CAS-ikkunassa tai piirtämällä piirtoikkunassa. Ensimmäisen tavan etuna on, että laskujen tueksi muodostuu kuva. Tästä on varmasti

Lisätiedot

Datatähti 2019 loppu

Datatähti 2019 loppu Datatähti 2019 loppu task type time limit memory limit A Summa standard 1.00 s 512 MB B Bittijono standard 1.00 s 512 MB C Auringonlasku standard 1.00 s 512 MB D Binääripuu standard 1.00 s 512 MB E Funktio

Lisätiedot

NC-koneiden rakenteista

NC-koneiden rakenteista 1 NC-tekniikka NC-koneiden rakenteista NC-koneen käyttö ja ohjelmointi Tietokoneavusteinen NC-ohjelmointi (C)NC = (Computerized) Numerical Control NC-koneiden rakenteista 2 NC-käyttöjen komponentteja NC-sorvi

Lisätiedot

2 Raja-arvo ja jatkuvuus

2 Raja-arvo ja jatkuvuus Juuri 6 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 5.7.6 Raja-arvo ja jatkuvuus. a) Kun suorakulmion kärki on kohdassa =, on suorakulmion kannan pituus. Suorakulmion korkeus on käyrän y-koordinaatti

Lisätiedot

Kuvaus. Määritelmä. LM2, Kesä /160

Kuvaus. Määritelmä. LM2, Kesä /160 Kuvaus Määritelmä Oletetaan, että X ja Y ovat joukkoja. Kuvaus eli funktio joukosta X joukkoon Y on sääntö, joka liittää jokaiseen joukon X alkioon täsmälleen yhden alkion, joka kuuluu joukkoon Y. Merkintä

Lisätiedot

X7 MU1 uudet piirteet

X7 MU1 uudet piirteet X7 MU1 uudet piirteet MastercamMastercam X7 ylläpitopäivitys 1 (MU1) sisältää seuraavat parannukset. Se on kaikkien Mastercam ylläpidossa olevien asiakkaiden käytettävissä. X7 MU1 ylläpitopäivityksen voi

Lisätiedot

KL1500 Ohjelmointi- ja toimintaohjeet

KL1500 Ohjelmointi- ja toimintaohjeet KL1500 Ohjelmointi- ja toimintaohjeet KOODIT Perusasiat Lukossa on kolme eri kooditasoa: 1. Pääkäyttäjäkoodi 2. Huoltokoodi 3. Käyttäjäkoodi Lukko toimitetaan kahdella tehdasasetetulla koodilla: Pääkäyttäjäkoodi:

Lisätiedot

YMPYRÄ. Ympyrä opetus.tv:ssä. Määritelmä Kehän pituus Pinta-ala Sektori, kaari, keskuskulma, segmentti ja jänne

YMPYRÄ. Ympyrä opetus.tv:ssä. Määritelmä Kehän pituus Pinta-ala Sektori, kaari, keskuskulma, segmentti ja jänne YMPYRÄ Ympyrä opetus.tv:ssä Määritelmä Kehän pituus Pinta-ala Sektori, kaari, keskuskulma, segmentti ja jänne KAPPALEEN TERMEJÄ 1. Ympyrä Ympyrä on niiden tason pisteiden joukko, jotka ovat yhtä kaukana

Lisätiedot

Tieteellinen laskenta 2 Törmäykset

Tieteellinen laskenta 2 Törmäykset Tieteellinen laskenta 2 Törmäykset Aki Kutvonen Op.nmr 013185860 Sisällysluettelo Ohjelman tekninen dokumentti...3 Yleiskuvaus...3 Kääntöohje...3 Ohjelman yleinen rakenne...4 Esimerkkiajo ja käyttöohje...5

Lisätiedot

Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen

Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen Käyttö- ja huolto-ohje T80 advanced FIN Yleistä Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen tueksi.. Tässä käyttöohjeessa haluamme vielä luoda

Lisätiedot

GeoGebran 3D paketti

GeoGebran 3D paketti GeoGebran 3D paketti vielä kehittelyvaiheessa joitakin puutteita ja virheitä löytyy! suomennos kesken parhaimmillaan yhdistettynä 3D-lasien kanssa tilattavissa esim. netistä (hinta noin euron/lasit) 3D-version

Lisätiedot

TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari

TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari Malli Työpituus Kokonaispituus Standardi mm mm

Lisätiedot

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 2 / vko 45

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 2 / vko 45 MS-A3/A5 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 2 / vko 45 Tehtävä (L): Hahmottele kompleksitasoon ne pisteet, jotka toteuttavat a) z 2i = 2, b) z 2i < 2, c) /z

Lisätiedot

Ongelma(t): Miten mikro-ohjelmoitavaa tietokonetta voisi ohjelmoida kirjoittamatta binääristä (mikro)koodia? Voisiko samalla algoritmin esitystavalla

Ongelma(t): Miten mikro-ohjelmoitavaa tietokonetta voisi ohjelmoida kirjoittamatta binääristä (mikro)koodia? Voisiko samalla algoritmin esitystavalla Ongelma(t): Miten mikro-ohjelmoitavaa tietokonetta voisi ohjelmoida kirjoittamatta binääristä (mikro)koodia? Voisiko samalla algoritmin esitystavalla ohjelmoida useita komponenteiltaan ja rakenteeltaan

Lisätiedot

BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja sarjat Harjoitus 1, Kevät 2018

BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja sarjat Harjoitus 1, Kevät 2018 BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja sarjat Harjoitus 1, Kevät 2018 1. (a) Tunnemme vektorit a = [ 5 1 1 ] ja b = [ 2 0 1 ]. Laske (i) kummankin vektorin pituus (eli itseisarvo, eli normi); (ii) vektorien

Lisätiedot

Rihtausohje. J.Puhakka

Rihtausohje. J.Puhakka Rihtausohje Pyörän vanteen pinnoitus (rihtaus) on aikaa vievä toimenpide, joka vaatii kärsivällisyyttä tekijältään. Tässä on ohje, joka toivottavasti helpottaa osaltaan työn onnistumista. J.Puhakka 1 Pinnat

Lisätiedot

Luento 6: Stereo- ja jonomallin muodostaminen

Luento 6: Stereo- ja jonomallin muodostaminen Maa-57.301 Fotogrammetrian yleiskurssi Luento-ohjelma 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 (P. Rönnholm / H. Haggrén, 5.10.2004) Luento 6: Stereo- ja jonomallin muodostaminen AIHEITA Keskinäinen orientointi Esimerkki

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja Työkierto-ohjelmointi TNC 320. NC-ohjelmisto 340551-05 340554-05

Käyttäjän käsikirja Työkierto-ohjelmointi TNC 320. NC-ohjelmisto 340551-05 340554-05 Käyttäjän käsikirja Työkierto-ohjelmointi TNC 320 NC-ohjelmisto 340551-05 340554-05 Suomi (fi) 3/2013 Tätä käsikirjaa koskevia tietoja Alla on luettelo tässä käsikirjassa käytettävistä ohjesymboleista.

Lisätiedot

3.2 Työstöratojen luonti

3.2 Työstöratojen luonti 3.2 Työstöratojen luonti Luodaan aluksi työstöradat kahdelle akselille. 3.2.1 Olakkeen sorvaus Piirretään aluksi yksinkertainen kappale, johon luodaan työstöradat. Kuva 3.2.1 Koneistettava kappale Kyseisen

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HEIDENHAIN TNC 620 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3203858

Käyttöoppaasi. HEIDENHAIN TNC 620 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3203858 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Toinen harjoitustyö. ASCII-grafiikkaa 2017

Toinen harjoitustyö. ASCII-grafiikkaa 2017 Toinen harjoitustyö ASCII-grafiikkaa 2017 Yleistä Tehtävä: tee Javalla ASCII-merkkeinä esitettyä grafiikkaa käsittelevä ASCIIArt17-ohjelma omia operaatioita ja taulukoita käyttäen. Työ tehdään pääosin

Lisätiedot

Matemaattisen analyysin tukikurssi

Matemaattisen analyysin tukikurssi Matemaattisen analyysin tukikurssi 12. Kurssikerta Petrus Mikkola 5.12.2016 Tämän kerran asiat Sini-ja kosifunktio Yksikköympyrä Tangentti- ja kotangenttifunktio Trigonometristen funktioiden ominaisuuksia

Lisätiedot

1 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

1 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Ensimmäisen asteen polynomifunktio ENNAKKOTEHTÄVÄT. a) f(x) = x 4 b) Nollakohdassa funktio f saa arvon nolla eli kuvaaja kohtaa x-akselin. Kuvaajan perusteella funktion nollakohta on x,. c) Funktion f

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 19.1.2011 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 19.1.2011 1 / 39 Haluatko antaa palautetta luennoista? Ilmoittaudu mukaan lähettämällä ilmainen tekstiviesti Vast

Lisätiedot

Vektoreiden virittämä aliavaruus

Vektoreiden virittämä aliavaruus Vektoreiden virittämä aliavaruus Määritelmä Oletetaan, että v 1, v 2,... v k R n. Näiden vektoreiden virittämä aliavaruus span( v 1, v 2,... v k ) tarkoittaa kyseisten vektoreiden kaikkien lineaarikombinaatioiden

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Osoita, että kaikki paraabelit ovat yhdenmuotoisia etsimällä skaalauskuvaus, joka vie paraabelin y = ax 2 paraabelille y = bx 2. VASTAUS: , b = 2 2

Osoita, että kaikki paraabelit ovat yhdenmuotoisia etsimällä skaalauskuvaus, joka vie paraabelin y = ax 2 paraabelille y = bx 2. VASTAUS: , b = 2 2 8. Geometriset kuvaukset 8.1. Euklidiset kuvaukset 344. Esitä muodossa x = Ax + b se avaruuden E 3 peilauskuvaus, jonka symmetriatasona on x 1 3x + x 3 = 6. A = 1 3 6 6 3, b = 1 1 18. 3 6 6 345. Tason

Lisätiedot

Apollo SPEEDY Syöttölaite

Apollo SPEEDY Syöttölaite Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Apollo SPEEDY Syöttölaite PLC - Ohjaus Askelmoottori Syöttö pituus : 1 12 m Vahva, alumiini rakenne Moottori

Lisätiedot

Luvuilla laskeminen. Esim. 1 Laske 6 21 7

Luvuilla laskeminen. Esim. 1 Laske 6 21 7 Luvuilla laskeminen TI-84 Plus käyttää laskujen suorittamiseen ns. yhtälönkäsittelyjärjestelmää (EOS TM, Equation Operating System), jonka avulla lausekkeiden syöttö tapahtuu matemaattisessa kirjoitusjärjestyksessä.

Lisätiedot

itnc 530 NC-ohjelmisto 340 490-xx 340 491-xx 340 492-xx 340 493-xx 340 494-xx

itnc 530 NC-ohjelmisto 340 490-xx 340 491-xx 340 492-xx 340 493-xx 340 494-xx Pikaopas smart.nc itnc 530 NC-ohjelmisto 340 490-xx 340 491-xx 340 492-xx 340 493-xx 340 494-xx Suomi (fi) 11/2004 smart.nc-pikaopas... on lyhennelty ohjelmointiopas itnc 530-ohjauksen uudelle käyttötavalle

Lisätiedot