2. Hankinnan kohde LIITE 5 1/ HANKINNALLE ASETETUT VAATIMUKSET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2. Hankinnan kohde LIITE 5 1/5 5.2.2016 HANKINNALLE ASETETUT VAATIMUKSET"

Transkriptio

1 LIITE 5 1/ HANKINNALLE ASETETUT VAATIMUKSET Hankittava palvelu: 3D kaupunkimallin datan hankinta Hankintayksikkö: Imatran kaupunki 1. Hankinnan tausta ja tarkoitus Hankintayksikön tavoitteena on hankkia ostopalveluna laserkeilaus- ja ilmakuvausaineisto Imatran kaupungin asemakaava-alueelta tarjouspyyntöasiakirjojen mukaisesti. 2. Hankinnan kohde a) Kohde Hankinnan kohdealue: Imatra (tarkempi rajaus liitteessä 1.) Alueen pinta-ala: Varsinainen alue n. 120 km 2 (kiinteä hinta). Laserkeilaus/kuvaustyö on tehtävä niin, että kuva-aineisto, pistepilvi ja siitä tuotettu maastomalli ovat käyttökelpoisia koko rajauksen alueella. Hankittava tuote/palvelu: Laserkeilaus- ja ilmakuvausaineisto. Palvelun tarkoituksena on tuottaa tilaajalle a) automaattisesti luokiteltu laserkeilausaineisto, b) pysty- ja viistoilmakuva-aineisto c) käyttörajapinta pysty- ja viistokuva-aineistolle Edellä mainittuihin aineistoihin Tilaaja saa täydet tekijän-, käyttö- ja luovutusoikeudet. Ilmakuvasovelluspalvelu. Orto- ja viistoilmakuvien tulee olla Tilaajan käytettävissä konsultin ylläpitämältä palvelimelta standardin palvelurajapinnan ja sovelluksen kautta, jolloin Tilaaja voi käyttää viistokuvia selainkäyttöliittymän ja konsultin toimittaman desktop-ohjelman kautta sekä integroituna omaan ohjelmistoratkaisuunsa. Konsultin on toimitettava rajapintakuvaus tarjouksen mukana. Sovelluspalvelujen tulee olla tilaajan käytettävissä vähintään kolme vuotta. Käyttöoikeus viistoilmakuva-aineistoon. Tekijänoikeus palvelun lopputulokseen tai dokumentaatioon säilyy palveluntuottajalla. Tilaaja saa peruuttamattoman käyttöoikeuden palvelun lopputulokseen ja muuhun palveluntuottajan sille luovuttamaan aineistoon. Käyttöoikeus sisältää oikeuden käyttää, kopioida, tehdä ja teettää muutoksia sekä julkaista ja edelleen luovuttaa palvelun lopputulosta tai sen osaa tai siihen liittyvää dokumentaatiota. Luovuttaessaan palvelun lopputuloksen tai dokumentaation edelleen tilaajalla on oikeus myöntää käyttöoikeus palvelun lopputulokseen tai dokumentaatioon avoimena datana mihin tahansa tarkoitukseen Creative Commons 4.0 (CC BY 4.0) lisenssin mukaisesti (noudettavissa osoitteesta: Avoimella datalla tarkoitetaan julkishallinnolle, organisaatioille, yrityksille tai yksityishenkilöille kertynyttä jalostamatonta informaatiota, joka on avattu organisaation ulkopuolisillekin vapaasti ja maksutta hyödynnettäväksi tai uudelleenkäytettäväksi. Imatran kaupunki Virastokatu 2, Imatra Vaihde: Faksi: Sähköposti: kirjaamo@imatra.fi Internet:

2 2/5 Tilaajalla on oikeus luovuttaa palvelun lopputulos tai dokumentaatio samoin oikeuksin ja velvollisuuksin sille, jolle tilaajan tehtävät siirtyvät. b) Optiot Mahdollinen lisäalue, Rauha-Tiuruniemi (Liitteessä 1, merkitty Lpr) n. 20 km 2 (kiinteä hinta). c) Käyttötarkoitus 3D-kaupunkitietomallinnusta (LoD1 ja LoD2) varten. Aineistoja käytetään 3D-maasto- ja kaupunkimallien tuottamiseen. Sijaintitarkkuusvaatimus on kaavoitusmittausohjeiden mukainen mittausluokka 1e. Jäljempänä on tilattavan palvelun tekninen määrittely. Rakennukset kattomuotoineen tullaan mallintamaan automaattisin menetelmin pistepilvestä. Luokiteltua pistepilviaineisto tullaan käyttämään myös maaston pintamallin luomiseen ja muiden maastokohteiden/rakenteiden, esim. puuston, mallintamiseen. Ortokuvaa ja viistoilmakuvia tullaan käyttämään rakennusten seinien ja kattojen sekä maastomallin teksturointiin automaattisin menetelmin. Mallintaminen tehdään SIG3D:n, tuottaman ohjeiston, Modeling Guide for 3D Objects, mukaisesti. Mallintaminen ja teksturointi eivät sisälly tähän hankintaan. 3. Hankinnan kohteelle asetettuja vaatimuksia a) Yleiset vaatimukset Laserkeilaus ja ilmakuvaus on suoritettava ja aineisto on toimitettava tarjouspyynnön mukaisessa toteutusaikataulussa. Laserkeilausaineiston, ortokuvan ja viistoilmakuvien tulee sopia kohdan 2c) mukaiseen käyttötarkoitukseen. Työssä saa käyttää vain yleisesti hyväksyttyjä työmenetelmiä, ohjelmistoja ja laitteita. Laserkeilainlaitteistoon pitää kuulua GPS/INS-laitteisto ja kameran sisäinen orientointi pitää olla stabiili koko tiedonkeräyksen ajan. Laserkeilausta ei saa suorittaa sateen aikana tai välittömästi sateen jälkeen. Kohteella ei saa olla lunta eikä sulamisvesiä. Laserkeilaimen ja kohteen välillä ei saa olla esteitä. Ilmakuvauksen aikaisen lentosään on oltava näkyvyydeltään hyvä ja se on tehtävä pilvettömältä taivaalta eikä kuvilla saa näkyä häiritseviä pilven varjoja. Kohteella ei saa olla lunta. Auringon korkeuskulman tulee olla vähintään 25 astetta. Laserkeilaus ja ilmakuvaus tehdään keväällä ennen puiden lehtien puhkeamista ja pintakasvillisuuden nousua. Hankkeen vaatimista maastotöistä (tukipisteistä ja niiden signaloinnista) vastaa tilaaja tarjoajan tekemän suunnitelman mukaisesti. Mittaukset suoritetaan ETRS-GK29 FIN tasokoordinaatistoon ja N2000 korkeusjärjestelmään. Aineisto toimitetaan samaisissa järjestelmissä.

3 3/5 Keilauksesta ja kuvauksesta on laadittava suunnitelma, jossa esitetään aluerajaus, kuvaus/keilausjonot, suunnitellut kuvanottopaikat ja käytettävät menetelmät. Lisäksi esitetään suunnitellut signaalien paikat ja signaalien koko. Suunnitelma laaditaan digitaalisena ja toimitetaan tarjouksen yhteydessä tilaajalle Microsoft Word (selostus) ja pdf/kml/dgn (kartta-aineisto) muodoissa. Suunnitelmat kootaan projektin alkaessa laadittavaan projektisuunnitelmaan. b) Laserkeilauksen erityiset vaatimukset Keilausjonojen on oltava suoria, tilattavaan alueeseen ei saa sisältyä kaarroksissa syntynyttä pisteistöä, eikä pisteaineistossa saa olla rakoja keilausjonojen välillä. Laserkeilaukselle/-aineistolle asetettavat vaatimukset: Mittausluokka 1e Sivupeitto vähintään 50% (tällä tarkoitetaan jonotuksen suunnitteluarvoa, joka takaa, että keilauslinjojen väliin ei jää keilaamatonta aluetta) Pistetiheys 20 pistettä/m 2 nadiirissa (tarkoittaa lähetettyjen pulssien lukumäärää neliömetriä kohden nadiirissa) Pistepilven korkeustarkkuus (RMSZ) 5 cm (valmiin pistepilven korkeustarkkuuden keskivirhe kovalla pinnalla) Jalanjälki maksimissaan 15 cm (jalanjälki on laserpulssin halkaisija maanpinnalla mitattuna pisteessä 1/e 2 ) Hyötyavauskulma maksimissaan 40 astetta (Avauskulma kuvaa, kuinka suurella avauskulmalla keilataan. Hyötyavauskulma on alue, jolta dataa toimitetaan Tilaajalle). Keilausaineiston luokittelu Pistepilviaineisto luokitellaan ASPRS-standardiin perustuen automaattisin menetelmin seuraaviin luokkiin: 1. Default 2. Maanpinta 3. Matala kasvillisuus < 0,2 m 4. Keskikorkea kasvillisuus 0,2 m 2 m 5. Korkea kasvillisuus > 2 m 6. Rakennus 7. Virheelliset matalat pisteet 8. Mallin ankkuripisteet ( keypoint ) 9. Vesi 10. Silta 11. Tie 12. Peittoalue (/ overlap points ) 50. Luokittelematon Mikäli luokituksen tarkentamiseen tai muuttamiseen tulee tarvetta, tästä sovitaan projektin edetessä. c) Nadiirikuvauksen ja ortokuvan erityiset vaatimukset Nadiirikuvaukselle ja ortokuvalle asetettavat vaatimukset: Mittausluokka 1e Maastoerotuskyky (GSD) 10 cm Pituuspeitto minimissään 60% Sivupeitto noin 30%

4 4/5 Orto-oikaisussa käytetään tämän työn laserkeilausaineistosta tuotettua, tarkkuudeltaan sellaista korkeusmallia, jonka tuloksena ortokuvalle asetetut tarkkuus- ym. vaatimukset täyttyvät. Ilmakuvat mosaikoidaan käyttäen ilmakuvien keskiosia digitoituja kuvasaumoja (seamlines) pitkin. Mosaikoinnissa pyritään häivyttämän yksittäisten ilmakuvien väliset sävyerot. Siltojen alueet orto-oikaistaan erikseen käyttäen apuna Tilaajan toimittamaa paikkatietomuotoista aineistoa, jossa siltakannet on kuvattuna aluemaisina 3D-tasoina. d) Viistoilmakuvauksen erityiset vaatimukset Viistoilmakuvaus tulee suorittaa Midas- tai vastaavalla viisikamerajärjestelmällä, joka tuottaa georeferoitua viistokuva-aineistoa neljästä suunnasta. Viistokuvien pikselikoon on oltava n. 10cm. Peittoprosentit ovat samoja kuin nadiirikuvauksessa (pituuspeitto 60%, sivupeitto 30%). e) Lähtöaineistot Tilaaja toimittaa projektin lähtöaineistona: Aluerajauksen kohdekoordinaatistossa paikkatieto- ja pdf -muodossa Tukipistetiedot (Tilaaja toimittaa projektin alkaessa) Lehtijako sekä laserpisteille että ortokuville (Tilaaja toimittaa projektin alkaessa) Kantakarttaa (dgn-formaatissa) laserkeilausaineiston luokittelua varten (Tilaaja toimittaa projektin alkaessa) Silta-aineiston dgn-formaatissa ortokuvan tuottamista varten (Tilaaja toimittaa projektin alkaessa) f) Tilaajalle toimitettavat tuotteet ja aineistot Tilaajalle toimitetaan aineistojen valmistuessa (ks. aikataulu kohta 3g) ja projektin päätteeksi: Lentolinjojen harmonisoinnin ja laserkeilausaineiston käsittelydokumentit, joista selviää tehdyt korjaukset ja käytetyt parametrit sekä aineiston sijaintitarkkuus Työhön liittyvät o lentoratatiedot (ns. trajektorit) o GPS/INS-tiedot o kamerakalibrointitiedot todistuksineen o kuvien aikaleimatiedot o muut mahdolliset aineistot Kalibroitu ja yhteen sovitettu laserpisteistö sekä luokiteltuna että luokittelemattomana LAS/LAZ-formaatissa. Erikseen pyydettäessä palveluntuottaja toimittaa käsittelemättömän laserpisteistön ja sen kalibrointiin käytetyt projektitiedostot. Ilmakuvausindeksi. Kuva- ja keilausaineisto toimitetaan ETRS-GK29 FIN tasokoordinaatistossa ja N2000 korkeusjärjestelmässä. Keilaus ja kuva-aineisto toimitetaan Imatran kaupungin lehtijaon 1:2000 mukaisina blokkeina. Viistokuvat toimitetaan georeferoituina neljästä suunnasta. Kuvaformaattina käytetään TIFF- (pakkaamaton) ja ECW-muotoa sekä asemointitiedostoina tfw ja tab. Kaikki data toimitetaan USB-kovalevyillä, jotka jäävät tilaajalle.

5 5/5 g) Työn aikataulu Keilaus ja ilmakuvaus on suoritettava mennessä (ks. ehdot kohta 3a). Aineistojen toimitus seuraavasti: Pistepilvi luokiteltuna ja käsiteltynä mennessä. Viistokuvat mennessä. Ortokuva mennessä. Dokumentointi ja oheisaineiston toimitus mennessä. Ilmakuvasovelluspalvelu toimitus mennessä 4. Hankinnalle asetettuja vaatimuksia a) Työn tarkastaminen ja hyväksyminen Tilaaja tarkastaa työn 1 kuukauden kuluessa työn luovutuksesta. Palveluntuottaja on velvollinen korjaamaan tarkastuksessa havaitut virheet ja toimittamaan lopullisen aineiston 1 kuukauden kuluessa tarkastuksesta. b) Arkistointi Palveluntuottaja arkistoi työssä syntyneen aineiston 36 kk ajan työn hyväksymisen jälkeen c) Veloitusperusteet Veloitusperusteena on kiinteä kokonaishinta. d) Sopimusmenettely Hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus Imatran kaupungin ja valitun toimittajan kesken. Sopimusehdot on määritelty sopimusluonnoksessa (liite 3). e)maksupostit 50%, kun laserkeilaus ja ilmakuvaus on suoritettu hyväksytysti. 20%, kun pistepilviaineisto on toimitettu ja hyväksytty. 30%, kun kuva-aineisto on toimitettu ja hyväksytty ja dokumentointi on tehty.

1. Hankinnan tausta ja tarkoitus

1. Hankinnan tausta ja tarkoitus 1 (5) Liite 5 HANKINNALLE ASETETTUJA VAATIMUKSIA HANKITTAVA PALVELU: LASERKEILAUS JA ORTOKUVAT 2015 KERAVAN, JÄRVENPÄÄN JA TUUSULAN ALUEILTA Lomakkeessa kuvataan hankittava palvelu, sille asetettavia sekä

Lisätiedot

LUONNOS Sopimus 3D-kaupunkimallin datan toimittamisesta

LUONNOS Sopimus 3D-kaupunkimallin datan toimittamisesta SOPIMUSLUONNOS, liite 3 1/7 LUONNOS Sopimus 3D-kaupunkimallin datan toimittamisesta 1. Sopijapuolet Tilaaja Imatran kaupunki 0159216-7 Virastokatu 2, 55100 Imatra Sopimusyhdyshenkilö Etunimi Sukunimi Yhteystiedot

Lisätiedot

ja ilmakuvauksen hankinta

ja ilmakuvauksen hankinta HANKEKUVAUS, liite 6 1 /6 Imatran kaupungin 3Dkaupunkimalli: Laserkeilausdatan ja ilmakuvauksen hankinta HANKEKUVAUS ja KILPAILUTUSMENETTELY Vasemmalla rakennuskaavan pohjakarttaa Vuoksenniskalta1930 luvulta,

Lisätiedot

24.3.2015. Lomakkeessa kuvataan hankittava palvelu, sille asetettavia vaatimuksia sekä hankinnalle asetettavia vaatimuksia.

24.3.2015. Lomakkeessa kuvataan hankittava palvelu, sille asetettavia vaatimuksia sekä hankinnalle asetettavia vaatimuksia. Liite 5 HANKINNALLE ASETETTUJA VAATIMUKSIA HANKITTAVA PALVELU: KAAVAN POHJAKARTTA, MITTAUSLUOKKA 2 Lomakkeessa kuvataan hankittava palvelu, sille asetettavia vaatimuksia sekä hankinnalle asetettavia vaatimuksia.

Lisätiedot

Tarjouspyyntö on nähtävissä kaupungin internetsivuilla Hankinta toteutetaan avointa hankintamenettelyä käyttäen.

Tarjouspyyntö on nähtävissä kaupungin internetsivuilla   Hankinta toteutetaan avointa hankintamenettelyä käyttäen. MATERIAALIHALLINTO 16.4.2018 18062 TARJOUSPYYNTÖ ILMAKUVAUS TARJOUSPYYNTÖ 1. Ilmoitus- ja hankintamenettely Seinäjoen kaupungin materiaalihallinto pyytää sitovaa tarjoustanne ortooikaistuista ilmakuvista

Lisätiedot

Laserkeilauksen ja kuvauksen tilaaminen

Laserkeilauksen ja kuvauksen tilaaminen www.terrasolid.com Laserkeilauksen ja kuvauksen tilaaminen Arttu Soininen 22.08.2017 Käsiteltävät aiheet Tarjouspyynnössä määrättävät asiat Laserkeilaustyön jakaminen osiin Ajankohdan vaikutus laserkeilaukseen

Lisätiedot

Kartta laaditaan koordinaattijärjestelmässä ETRS-GK25 ja korkeusjärjestelmässä N2000.

Kartta laaditaan koordinaattijärjestelmässä ETRS-GK25 ja korkeusjärjestelmässä N2000. Tarjouspyyntö 1 (5) NUMEERISEN POHJAKARTAN LAATIMINEN 1. Tehtävän määrittely Sipoon kunnan mittaus- ja kiinteistöyksikkö pyytää tarjoustanne tämän tarjouspyynnön ja sen liitteiden mukaisen numeerisen pohjakartan

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI 12.2.2013 MAANKÄYTTÖ JYVÄSKYLÄ 2013 LASERKEILAUS

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI 12.2.2013 MAANKÄYTTÖ JYVÄSKYLÄ 2013 LASERKEILAUS Sivu 1/6 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI 12.2.2013 KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT TARJOUSPYYNTÖ MAANKÄYTTÖ JYVÄSKYLÄ 2013 LASERKEILAUS Sisällysluettelo 1 Yleistä... 2 2 Hankinnan kohde ja hankinnan vähimmäisvaatimukset...

Lisätiedot

Loppuraportti Blom Kartta Oy - Hulevesien mallintaminen kaupunkiympäristössä / KiraDIGI

Loppuraportti Blom Kartta Oy - Hulevesien mallintaminen kaupunkiympäristössä / KiraDIGI 1 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Virve Hokkanen Loppuraportti Blom Kartta Oy - Hulevesien mallintaminen kaupunkiympäristössä / KiraDIGI Kehitystyö Tässä projektissa haluttiin selvittää kaupunkiympäristössä haasteelliseksi

Lisätiedot

HANKINTAOHJEET HANKINNAN NÄKÖKULMA. Paavo Uuttu paavo.uuttu@kolumbus.fi 044 549 1976

HANKINTAOHJEET HANKINNAN NÄKÖKULMA. Paavo Uuttu paavo.uuttu@kolumbus.fi 044 549 1976 HANKINTAOHJEET HANKINNAN NÄKÖKULMA Paavo Uuttu paavo.uuttu@kolumbus.fi 044 549 1976 Hankintaohjeistukset paikkatietoaineistojen hankinnan tukena -Kunnan näkökulma Pentti Stenius, Oulun kaupunki PALVELUJEN

Lisätiedot

Peruskartasta maastotietokantaan

Peruskartasta maastotietokantaan Peruskartasta maastotietokantaan 2.11.2012 Kari Hautamäki Pohjanmaan maanmittaustoimisto Sisältö Merkkipaaluja Tärkeimmät tuotantomenetelmät Toimintaympäristön kehitys Tulevaisuuden näkymiä Merkkipaaluja

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta. KMTK Kuntien tuotantoprosessit: Selvitys kuntien kantakartan ylläpidon nykyisestä tuotantoprosessista

Kansallinen maastotietokanta. KMTK Kuntien tuotantoprosessit: Selvitys kuntien kantakartan ylläpidon nykyisestä tuotantoprosessista Kansallinen maastotietokanta KMTK Kuntien tuotantoprosessit: Selvitys kuntien kantakartan ylläpidon nykyisestä tuotantoprosessista Projektin selvitys 1 Sisältö 1. JOHDANTO... 2 2. YLEISKUVA KANTAKARTAN

Lisätiedot

Laserkeilaus ja rakennettu ympäristö, Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Porin kaupunki

Laserkeilaus ja rakennettu ympäristö, Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Porin kaupunki Laserkeilaus ja rakennettu ympäristö, Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Porin kaupunki Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Esityksen sisältö: - Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistojen hyödyntäminen

Lisätiedot

www.terrasolid.com Kaupunkimallit

www.terrasolid.com Kaupunkimallit www.terrasolid.com Kaupunkimallit Arttu Soininen 03.12.2015 Vuonna 1993 Isoja askeleita 1993-2015 Laserkeilaus helikopterilla/lentokoneella Laserkeilaus paikaltaan GPS+IMU yleistynyt kaikkeen ilmasta mittaukseen

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ktjkii-päivä

Maanmittauslaitoksen ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ktjkii-päivä Maanmittauslaitoksen ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ktjkii-päivä 20.9.2011 Pentti Kupari Maanmittauslaitos, ilmakuvakeskus pentti.kupari@maanmittauslaitos.fi 1 MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN

LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN PSK-BIM seminaari 9.5.2014 Jukka Mäkelä, Oy 1 SMARTGEO OY Palvelujen johtoajatuksena on tarkkojen, kattavien ja luotettavien

Lisätiedot

Tarjouspyyntö Keravan ja Vantaan laserkeilauksesta 2012

Tarjouspyyntö Keravan ja Vantaan laserkeilauksesta 2012 1(6) Keravan ja Vantaan laserkeilauksesta 2012 CPV-koodi Insinööritöihin liittyvät tieteelliset ja tekniset palvelut. (71350000-6) Hankinnan kohde Vantaan kaupungin mittausosasto järjestää tarjouskilpailun

Lisätiedot

KANTAKARTASTA 3D-KAUPUNKITIETOMALLI

KANTAKARTASTA 3D-KAUPUNKITIETOMALLI KANTAKARTASTA 3D-KAUPUNKITIETOMALLI #kantakartastakaupunkimalli @tanelihil 3D:n ajankohtaiset 5/2017 Kaupunkitietomalli vs. Meshmalli Kaupunkimallin perustukset Kaupunkimallin rakenne Level of Detail (LOD)

Lisätiedot

Laserkeilaus suunnistuskartoituksessa

Laserkeilaus suunnistuskartoituksessa Laserkeilaus suunnistuskartoituksessa Uusi mahdollisuus pohjaaineistoksi Suunnistuskartoittajien talvipäivä 16.2.2008, Jussi Silvennoinen Laserkeilauksen periaate Laserkeilain muistuttaa tutkaa Keilain

Lisätiedot

JANAKKALAN KUNNAN ASEMAKAAVAN POHJAKARTAN LAATIMINEN

JANAKKALAN KUNNAN ASEMAKAAVAN POHJAKARTAN LAATIMINEN TARJOUSPYYNTÖ Tekniikka ja ympäristö 19.12.2011 1 (8) JANAKKALAN KUNNAN ASEMAKAAVAN POHJAKARTAN LAATIMINEN Pyydämme sitovaa tarjoustanne Janakkalan kunnan asemakaavan pohjakartan laatimisesta tämän tarjouspyynnön

Lisätiedot

Kaavan pohjakartan uudiskartoitus Nastolan kunnan Haravakylän alueelta ja Orimattilan kaupungin Pennalan alueelta.

Kaavan pohjakartan uudiskartoitus Nastolan kunnan Haravakylän alueelta ja Orimattilan kaupungin Pennalan alueelta. TARJOUSPYYNTÖ Hankinnan nimi Kaavan pohjakartan uudiskartoitus Nastolan kunnan Haravakylän alueelta ja Orimattilan kaupungin Pennalan alueelta. Hankintayksikkö (Tilaaja) 1. Kunnan/kaupungin nimi: Nastolan

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla

Maanmittauslaitoksen uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla Maanmittauslaitoksen uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla MML:n korkeusmalliprosessin taustalla: Yhteiskunnallinen tarve tarkemmalle korkeustiedolle Tulvadirektiivi, Meludirektiivi Lentokenttäkartat,

Lisätiedot

JHS 185 Asemakaavan pohjakartan laatiminen Liite 5 Kaavoitusmittauksen ja asemakaavan pohjakartan laadunvalvonta

JHS 185 Asemakaavan pohjakartan laatiminen Liite 5 Kaavoitusmittauksen ja asemakaavan pohjakartan laadunvalvonta JHS 185 Asemakaavan pohjakartan laatiminen Liite 5 Kaavoitusmittauksen ja asemakaavan pohjakartan laadunvalvonta Versio: 1.0 / 20.3.2013 Julkaistu: 2.5.2014 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto...

Lisätiedot

Oskari-ohjelmiston kehittäminen - tarjouspyyntö. Panu Muhli Paikkatietoinfra Tukipalvelut, Maanmittauslaitos

Oskari-ohjelmiston kehittäminen - tarjouspyyntö. Panu Muhli Paikkatietoinfra Tukipalvelut, Maanmittauslaitos Oskari-ohjelmiston kehittäminen - tarjouspyyntö Panu Muhli Paikkatietoinfra Tukipalvelut, Maanmittauslaitos 2) Hankinnan tarkoitus ja kohde Kehitetään Oskari.org -ohjelmistoa ja Paikkatietoikkunaa Hankinnan

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen laserkeilaustoiminta - uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla

Maanmittauslaitoksen laserkeilaustoiminta - uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla Maanmittauslaitoksen laserkeilaustoiminta - uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla Juha Vilhomaa Ilmakuvakeskus MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA Korkeusmallityön taustalla: Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Lapuan kaupunki Maanmittauslaitos Dnro MML /00 04 00/2015 KUNTA PAIKKATIETOAINEISTOJEN HANKINTAA JA KÄYTTÖOIKEUTTA KOSKEVA SOPIMUS

Lapuan kaupunki Maanmittauslaitos Dnro MML /00 04 00/2015 KUNTA PAIKKATIETOAINEISTOJEN HANKINTAA JA KÄYTTÖOIKEUTTA KOSKEVA SOPIMUS Maanmittauslaitos Dnro MML /00 04 00/2015 KUNTA PAIKKATIETOAINEISTOJEN HANKINTAA JA KÄYTTÖOIKEUTTA KOSKEVA SOPIMUS Sopimusosapuolet: Yhteyshenkilö: Jaakko Rissanen Maanmittauslaitos, Yhteyshenkilö: Kari

Lisätiedot

Mittatarkat viistoilmakuvat maankäytön suunnittelussa. Jukka Erkkilä Avainasiakaspäällikkö Blom Kartta Oy

Mittatarkat viistoilmakuvat maankäytön suunnittelussa. Jukka Erkkilä Avainasiakaspäällikkö Blom Kartta Oy Mittatarkat viistoilmakuvat maankäytön suunnittelussa Jukka Erkkilä Avainasiakaspäällikkö Blom Kartta Oy Esityksen sisältö Yritysesittely Blom Kartta Oy BlomOBLIQUE-viistoilmakuvapalvelun esittely Asiakasesimerkit

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

SOPIMUS LAITE- JA OHJELMISTOTOIMITUKSESTA (LUONNOS 19.8.2015)

SOPIMUS LAITE- JA OHJELMISTOTOIMITUKSESTA (LUONNOS 19.8.2015) LIIKENNEVALOJEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 SOPIMUS LAITE- JA OHJELMISTOTOIMITUKSESTA (LUONNOS 19.8.2015) 1 SOPIJAPUOLET Tilaaja: Oulun kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut Y- tunnus: Tilaajan

Lisätiedot

Kaupunkimallit. Tilanne Vantaalla. Kimmo Junttila Sami Rapo

Kaupunkimallit. Tilanne Vantaalla. Kimmo Junttila Sami Rapo Kaupunkimallit Tilanne Vantaalla Kimmo Junttila Sami Rapo Kaupunkimallinnus 2010-luvulla peruspaikkatietoaineistot ennallaan tavoiteltu nopeaa oikotietä 3D-visualisointiin laajennettu aineistohankintaa

Lisätiedot

LUOVUTUSSOPIMUS. Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, Orimattilan kaupungin. välillä koskien

LUOVUTUSSOPIMUS. Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, Orimattilan kaupungin. välillä koskien LUOVUTUSSOPIMUS Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, ja Orimattilan kaupungin välillä koskien Osoitteessa Koulutie 19, 16300 Orimattila sijaitseva opetuskiinteistöä (kiinteistötunnus 560-418-37-71) sekä

Lisätiedot

KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT

KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT 1 ILMAKUVAUSOHJELMA Ilmakuvaukset tehty Kansallisen ilmakuvausohjelman mukaisesti vuodesta 2016 lähtien. Kansallinen kuvausohjelma: 5 vuoden kierto (Lapissa

Lisätiedot

Suunnittelun lähtöaineisto 3D:hen ja tietomallipohjaiseksi

Suunnittelun lähtöaineisto 3D:hen ja tietomallipohjaiseksi Suunnittelun lähtöaineisto 3D:hen ja tietomallipohjaiseksi Miten kaupunkimallitietoja hallitaan Kaupunkimallit 2017 8.11.2017 Mirja Metsälä Asemakaavoitus ja suunnittelun pohja-aineisto Nykyinen MRL 55:

Lisätiedot

Työaika- ja yleiskustannuskorvauksiin perustuvina veloitushintoina käytetään vuosittain talousarviossa vahvistettavia tuntiveloitushintoja.

Työaika- ja yleiskustannuskorvauksiin perustuvina veloitushintoina käytetään vuosittain talousarviossa vahvistettavia tuntiveloitushintoja. MAANKÄYTTÖPALVELUIDEN TAKSAT kohdat 5, 6 ja 7 VOIMAANTULOPÄIVÄ 1.4.2014 VIRANOMAISTEHTÄVÄT Työaika- ja yleiskustannuskorvauksiin perustuvina veloitushintoina käytetään vuosittain talousarviossa vahvistettavia

Lisätiedot

Ilmaisia ohjelmia laserkeilausaineistojen käsittelyyn. Laserkeilaus- ja korkeusmalliseminaari 8.10.2010 Jakob Ventin, Aalto-yliopisto

Ilmaisia ohjelmia laserkeilausaineistojen käsittelyyn. Laserkeilaus- ja korkeusmalliseminaari 8.10.2010 Jakob Ventin, Aalto-yliopisto Ilmaisia ohjelmia laserkeilausaineistojen käsittelyyn Laserkeilaus- ja korkeusmalliseminaari 8.10.2010, Aalto-yliopisto Johdanto Aalto-yliopiston maanmittausosastolla tehdyn kesätyön tuloksia Tehtävä oli

Lisätiedot

Teledyne Optech Titan -monikanavalaser ja sen sovellusmahdollisuudet

Teledyne Optech Titan -monikanavalaser ja sen sovellusmahdollisuudet Teledyne Optech Titan -monikanavalaser ja sen sovellusmahdollisuudet Jan Biström TerraTec Oy TerraTec-ryhmä Emoyhtiö norjalainen TerraTec AS Liikevaihto 2015 noin 13 miljoonaa euroa ja noin 90 työntekijää

Lisätiedot

Luento 10: Optinen 3-D mittaus ja laserkeilaus

Luento 10: Optinen 3-D mittaus ja laserkeilaus Maa-57.301 Fotogrammetrian yleiskurssi Luento-ohjelma 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 (P. Rönnholm / H. Haggrén, 19.10.2004) Luento 10: Optinen 3-D mittaus ja laserkeilaus AIHEITA Optinen 3-D digitointi Etäisyydenmittaus

Lisätiedot

FOTOGRAMMETRINEN PISTETIHENNYS

FOTOGRAMMETRINEN PISTETIHENNYS FOTOGRAMMETRINEN PISTETIHENNYS 1. Yleistä 2. Ilmakuvaus SKM Gisair Oy Työssä määritettiin ulkoinen orientointi Sotkamon kunnan keskustan alueen ilmakuvaukselle. Ilmakuvauksen teki SKM Gisair Oy keväällä

Lisätiedot

AVOINTA DATAA TURVALLISESTI: avoimen datan käyttölupasuositus. Marjut Salokannel OTT, dosentti SaReCo Oy 25.3.2015

AVOINTA DATAA TURVALLISESTI: avoimen datan käyttölupasuositus. Marjut Salokannel OTT, dosentti SaReCo Oy 25.3.2015 AVOINTA DATAA TURVALLISESTI: avoimen datan käyttölupasuositus Marjut Salokannel OTT, dosentti SaReCo Oy 25.3.2015 Taustaa Tavoitteena julkishallinnon tietoaineistojen mahdollisimman laaja hyödyntäminen

Lisätiedot

TERRASOLID Point Cloud Intelligence

TERRASOLID Point Cloud Intelligence www.terrasolid.com TERRASOLID Point Cloud Intelligence Keilaus- ja kuva-aineiston jalostaminen kaupunkimalliksi Kimmo Soukki 1.9.2016 Sisältö LOD ajattelu Lähtökohdat vektoroinnille Vektorointi Vektorointitavoista

Lisätiedot

MERKKI. Liite 1. Merkki tehdään seuraavan mallin mukaan:

MERKKI. Liite 1. Merkki tehdään seuraavan mallin mukaan: 2606 N:o 1009 MERKKI Liite 1 Merkki tehdään seuraavan mallin mukaan: N:o 1009 2607 Merkkiä koskevat selitykset Merkissä ilmoitetaan seuraavat tiedot: Selitys I II III IV V VI VII Laitteen toimittajan nimi

Lisätiedot

UAV-kopteri Jyväskylän kaupunkiympäristössä. Juha Kantanen Jyväskylän kaupunki

UAV-kopteri Jyväskylän kaupunkiympäristössä. Juha Kantanen Jyväskylän kaupunki UAV-kopteri Jyväskylän kaupunkiympäristössä Juha Kantanen Jyväskylän kaupunki TIIVISTELMÄ Organisaatio Tehtävät UAS-hankinta Esimerkkejä tuotteista Kokemuksia KAUPUNKIRAKENTEEN TOIMIALA MITÄ MAASTOSSA

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ MAA0 Määritä se funktion f: f() = + integraalifunktio, jolle F() = Määritä se funktion f : f() = integraalifunktio, jonka kuvaaja sivuaa suoraa y = d Integroi: a) d b) c) d d) Määritä ( + + 8 + a) d 5

Lisätiedot

Tarjoukset avattiin 1.6.2016 klo 12.45. Tarjousten avauspöytäkirja on liitteenä 1.

Tarjoukset avattiin 1.6.2016 klo 12.45. Tarjousten avauspöytäkirja on liitteenä 1. OPPILASKULJETUSTEN JA NIIHIN KYTKEYTYVÄN PALVELU- JA ASIOINTILIIKENTEEN HANKINTA Kasvatus- ja koulutuslautakunta 16.6.2016 ( 47): Lopen kunnan oppilaskuljetuksista ja niihin kytkeytyvästä palvelu- ja asiointiliikenteestä

Lisätiedot

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 1. Johdanto Hosted Mail on yrityskäyttöön suunniteltu sähköposti- ja ryhmätyösovelluspalvelu. Se perustuu Microsoft

Lisätiedot

TERRASOLID Point Cloud Intelligence

TERRASOLID Point Cloud Intelligence www.terrasolid.com TERRASOLID Point Cloud Intelligence Kaupunkimallin visualisointikäyttö Kimmo Soukki 22.8.2017 Sisältö Rakennusten teksturointi Renderöinnit yksittäisiin kuviin ja videoiksi Suunnitteluaineiston

Lisätiedot

Mobiilikartoituspäivä Pistepilvien ja kuvien hyödyntäminen Locusympäristössä

Mobiilikartoituspäivä Pistepilvien ja kuvien hyödyntäminen Locusympäristössä Mobiilikartoituspäivä Pistepilvien ja kuvien hyödyntäminen Locusympäristössä Trimble Locus tuoteperhe Yleisten alueiden luvat Ympäristöluvat Palaute Omaisuuden hallinta - Katu- ja viheralueet - Kunnossapito

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA KIINTEISTÖN LUOVUTUSKIRJA

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA KIINTEISTÖN LUOVUTUSKIRJA LUONNOS 8.4.06 MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA KNTEISTÖN LUOVUTUSKIRJA. SOPIJAPUOLET Ulvilan kaupunki (00490-7) PL 77, 8 ULVILA ja Esa Mäkelä (XXXXXXX-XXX) Haapasaarentie A 860 PORI Kauko Mäkelä (XXXXXXX-XXX) Kantotie

Lisätiedot

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA Kangasalan kunta pyytää tarjouksia alle 65-vuotiaiden omaishoidon vapaiden ja kehitysvammaisten tilapäishoidon

Lisätiedot

Tarjouspyyntö. Vuosaaren kaatopaikka, bentoniittimatto ja salaojamatto HEL 2015 001966

Tarjouspyyntö. Vuosaaren kaatopaikka, bentoniittimatto ja salaojamatto HEL 2015 001966 Tarjouspyyntö Vuosaaren kaatopaikka, bentoniittimatto ja salaojamatto HEL 2015 001966 Sanna Syrjänen 13.2.2015 1(5) Tarjousnimike 1. Hankintayksikkö ja hankinnan kohde Vuosaaren kaatopaikka, bentoniittimatto

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

Energiatodistusten laatijoiden verkostoitumistilaisuus

Energiatodistusten laatijoiden verkostoitumistilaisuus Energiatodistusten laatijoiden verkostoitumistilaisuus Helsinki 10.5.2016 Janne Rasi, energia-asiantuntija 12.10.2007 Tekijän nimi Uudet rakennusluokat käyttöön 1.7.2016 Energiatodistusrekisteri Ajankohtaista

Lisätiedot

Nurmijärven kunta TARJOUSPYYNTÖ 1(6) PL37 01901 Nurmijärvi 30.1.2014

Nurmijärven kunta TARJOUSPYYNTÖ 1(6) PL37 01901 Nurmijärvi 30.1.2014 Nurmijärven kunta TARJOUSPYYNTÖ 1(6) TAKYMETRIN HANKINTA Hankinnan kohde Hankinnan kuvaus Takymetri GNSS antennivarustuksella Pyydämme tarjoustanne käyttökiintopisteiden mittauksessa sekä kartoitus- ja

Lisätiedot

3D kaupunkimallit Internetissä Sova3D Oy Petri Kokko, CEO, Founder. Internet of Spaces

3D kaupunkimallit Internetissä Sova3D Oy Petri Kokko, CEO, Founder. Internet of Spaces 3D kaupunkimallit Internetissä Sova3D Oy Petri Kokko, CEO, Founder SOVA3D IHMISET Petri Kokko - CEO, Partner 60% - M.Sc.Arch., SAFA - Yli 20 vuoden kokemus suunnittelu- ja mallinnusohjelmistoista ja sovelluksista

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) HANKINTAKESKUS H045-13 HEL 2013-001542 5.3.2013

HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) HANKINTAKESKUS H045-13 HEL 2013-001542 5.3.2013 HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) MIELENTERVEYSASIAKKAIDEN ASUMISPALVELUJEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ, JONKA KAIKKI EHDOT VAHVISTETAAN Helsingin kaupungin hankintakeskus yhteistyönä sosiaali-

Lisätiedot

VES 340751 1(3) 1 Sopimuksen peruste ja tarkoitus

VES 340751 1(3) 1 Sopimuksen peruste ja tarkoitus VES 340751 1(3) Tarkentava virkaehtosopimus, joka tehtiin 2 päivänä kesäkuuta 2009 sisäasiainministeriön sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Palkansaajajärjestö Pardia ry:n ja Julkisten

Lisätiedot

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut.

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut. 1 (12) TARJOUS- JA HINNOITTELULOMAKE 2012 Viestintä- ja markkinointisuunnitelman tekeminen ja toteuttaminen Tarjoaja tekee tarjouksen täyttämällä ja allekirjoittamalla tämän tarjous- ja hinnoittelulomakkeen.

Lisätiedot

PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS

PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS MIKSI DOKUMENTOINTI ON TÄRKEÄÄ? MITÄ ASIOITA DOKUMENTOIDAAN? Pohdi ensin yksin ja sitten parin kanssa tai pienryhmässä: miksi dokumentointi on niin

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

Kaupunkimallintaminen Espoossa 2016 Tapani Honkanen

Kaupunkimallintaminen Espoossa 2016 Tapani Honkanen Kaupunkimallintaminen Espoossa 2016 Tapani Honkanen 4.2.2016 Viimeaikaisia mallinnuksia CityPlanner Online on selaimella (WebGL)käytettävä 3D-visualisointipalvelu ja vuorovaikutustyökalu. Leppävaarasta

Lisätiedot

Kaupunkimalli Heinolassa

Kaupunkimalli Heinolassa Kaupunkimalli Heinolassa Hankittu EAKR-hankerahoituksella, 2012 (ensimmäinen versio 2011) Alusta: Vianova Oy:n Novapoint Virtual Map (Autodesk IDSP) Tuotettu kaupungin kantakartasta, MML:n maastotietokannasta,

Lisätiedot

Kaukokartoitusmenetelmien hyödyntämis- mahdollisuuksista maaainesten oton valvonnassa ja seurannassa

Kaukokartoitusmenetelmien hyödyntämis- mahdollisuuksista maaainesten oton valvonnassa ja seurannassa Kaukokartoitusmenetelmien hyödyntämis- mahdollisuuksista maaainesten oton valvonnassa ja seurannassa Riitta Teiniranta, Pekka Härmä, Markus Törmä, Jari Rintala ja Mikko Sane Suomen Ympäristökeskus Maa-aineispäivät

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta

Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 5 päivänä marraskuuta 2010 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ C 8/2015 VIISTOILMAKUVAUS LAPPEENRANTA 2015

TARJOUSPYYNTÖ C 8/2015 VIISTOILMAKUVAUS LAPPEENRANTA 2015 1 (7) 12.3.2015 TARJOUSPYYNTÖ C 8/2015 VIISTOILMAKUVAUS LAPPEENRANTA 2015 1 Yleistä Lappeenrannan kaupunki pyytää sitovaa kirjallista tarjoustanne tässä tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvatusta viisto-

Lisätiedot

Maastomalliohje ja Maastotietojen hankinnan toimintaohje Matti Ryynänen

Maastomalliohje ja Maastotietojen hankinnan toimintaohje Matti Ryynänen Maastomalliohje ja Maastotietojen hankinnan toimintaohje Matti Ryynänen 8.9.2011 Esityksen sisältö Ohjeiden nykytila Tie- ja ratahankkeiden maastotiedot, Mittausohje Maastotietojen hankinta, Toimintaohjeet

Lisätiedot

Tilaaja: Espoon kaupunki / Espoo Kaupunkitekniikka - liikelaitos PL 6400 (Teirinsyrjä 4) 02070 ESPOON KAUPUNKI

Tilaaja: Espoon kaupunki / Espoo Kaupunkitekniikka - liikelaitos PL 6400 (Teirinsyrjä 4) 02070 ESPOON KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 2 1 (5) SOPIMUS KASVUALUSTAMATERIAALIN HANKINNASTA 1. Sopijaosapuolet Tilaaja: Espoon kaupunki / Espoo Kaupunkitekniikka - liikelaitos PL 6400 (Teirinsyrjä 4) 02070 ESPOON KAUPUNKI

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

Demister maintenance solution

Demister maintenance solution Jussi Närhi, Juhani Schlobohm, Mika Hiirikoski, Markus Kulmala, Jesse Parviainen, Teppo Björkman Demister maintenance solution Metropolia Ammattikorkeakoulu Kone- ja tuotantotekniikka Projektisuunnitelma

Lisätiedot

Ehkäisevä perhetyö. Tieto. Hankintayksikkö. Kuvaus. Julkaisu pm 12.4.2014 4:32. Versio 1. URL http://dk.mercell.com/permalink/44297332.

Ehkäisevä perhetyö. Tieto. Hankintayksikkö. Kuvaus. Julkaisu pm 12.4.2014 4:32. Versio 1. URL http://dk.mercell.com/permalink/44297332. Ehkäisevä perhetyö. Tieto Versio 1 URL http://dk.mercell.com/permalink/44297332.aspx Ulkoinen hankinta ID 126486-2014 Hankinnan tyyppi Jälki-ilmoitus Asiakirjan tyyppi Contract award Hankintamenettely

Lisätiedot

9.10.2015. Vesimaksun yksikköhinta, / m 3 Liittyjältä peritään vesimaksua toimitetusta vedestä mitatun kulutuksen mukaan.

9.10.2015. Vesimaksun yksikköhinta, / m 3 Liittyjältä peritään vesimaksua toimitetusta vedestä mitatun kulutuksen mukaan. Liite 1 1 (5) HSY:N VESIHUOLLON TAKSA 1.1.2016 ALKAEN 1 Käyttömaksut Käyttömaksu peritään kiinteistön käyttämän veden ja poisjohdettavan jäteveden määrän ja laadun perusteella. Maksua peritään erikseen

Lisätiedot

Maastokartta pistepilvenä Harri Kaartinen, Maanmittauspäivät

Maastokartta pistepilvenä Harri Kaartinen, Maanmittauspäivät Maastokartta pistepilvenä 22.3.2018 Harri Kaartinen, Maanmittauspäivät 2018 1 Sisältö Pistepilvi aineistolähteenä Aineiston keruu Aineistojen yhdistäminen ja käsittely Sovellukset 22.3.2018 Harri Kaartinen,

Lisätiedot

- Valitaan kohta Asetukset / NAT / Ohjelmallinen palvelin - Seuraavassa esimerkki asetuksista: valitaan käytössä oleva ohjelmistorajapinta

- Valitaan kohta Asetukset / NAT / Ohjelmallinen palvelin - Seuraavassa esimerkki asetuksista: valitaan käytössä oleva ohjelmistorajapinta TW-EAV510: VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON OPERAATTORIN IP-OSOITE - Jotta valvontakameran käyttöä varten saadaan avattua tarvittavat portit, pitää operaattorilta saada julkinen IP-osoite, jotta kaikki

Lisätiedot

Aluksi. 2.1. Kahden muuttujan lineaarinen epäyhtälö

Aluksi. 2.1. Kahden muuttujan lineaarinen epäyhtälö Aluksi Matemaattisena käsitteenä lineaarinen optimointi sisältää juuri sen saman asian kuin mikä sen nimestä tulee mieleen. Lineaarisen optimoinnin avulla haetaan ihannearvoa eli optimia, joka on määritelty

Lisätiedot

ARVIOINTIPERIAATTEET

ARVIOINTIPERIAATTEET PSYKOLOGIAN YHTEISVALINNAN VALINTAKOE 2012 ARVIOINTIPERIAATTEET Copyright Helsingin yliopisto, käyttäytymistieteiden laitos, Materiaalin luvaton kopiointi kielletty. TEHTÄVÄ 1. (max. 34.5 pistettä) 1 a.i)

Lisätiedot

SIPOON KUNNAN KAAVOITUKSEN POHJAKARTAN LAATIMINEN SEKÄ ILMAKUVAUS MARTINKYLÄN ALUEELLA

SIPOON KUNNAN KAAVOITUKSEN POHJAKARTAN LAATIMINEN SEKÄ ILMAKUVAUS MARTINKYLÄN ALUEELLA 1(6) Sipoon kunnan mittaus- ja kiinteistöyksikkö pyytää tarjoustanne kaavan pohjakartan (mittausluokka 1) laatimisesta mittakaavaan 1:1000. Kartoitettava alue on noin 670 ha oheisen karttaliitteen mukaisesti

Lisätiedot

LIITE 1(5) TYÖOHJELMA NUMEERISEN KAAVAN POHJAKARTAN LAATIMINEN. 1. Tehtävän yleismäärittely

LIITE 1(5) TYÖOHJELMA NUMEERISEN KAAVAN POHJAKARTAN LAATIMINEN. 1. Tehtävän yleismäärittely LIITE 1(5) TYÖOHJELMA NUMEERISEN KAAVAN POHJAKARTAN LAATIMINEN 1. Tehtävän yleismäärittely 2. Lähtötilanne Kartoituskohde Tuusulan kunta, Siippoon alue Karttatyyppi numeerinen kaavan pohjakartta Kartoitusalueen

Lisätiedot

HANKINTASOPIMUS. Kyh 25.1.2011 5 Kyh liite 4. Osapuolet Perusturvakuntayhtymä Karviainen ("Ostaja") PL 114 03101 Nummela

HANKINTASOPIMUS. Kyh 25.1.2011 5 Kyh liite 4. Osapuolet Perusturvakuntayhtymä Karviainen (Ostaja) PL 114 03101 Nummela HANKINTASOPIMUS Kyh 25.1.2011 5 Kyh liite 4 Osapuolet Ostaja Myyjä Perusturvakuntayhtymä Karviainen ("Ostaja") PL 114 03101 Nummela Ortomat Herpola Oy ("Myyjä") PL 34 20101 Turku Ostajasta ja Myyjästä

Lisätiedot

Viisumipalvelut 04/2016 26.4.2016

Viisumipalvelut 04/2016 26.4.2016 TARJOUSPYYNTÖ Viisumipalvelut 04/2016 26.4.2016 1. Tarjouspyynnön kohde... 2 1.1 Tarjouspyynnön kohde... 2 1.2 Hankintamenettely ja hankinnasta ilmoittaminen... 2 2. Sopimuskausi... 2 3. Tarjousten valinta

Lisätiedot

Julkinen Mobiililaserkeilaukset rataverkolla

Julkinen Mobiililaserkeilaukset rataverkolla Julkinen Tero Savolainen & Tommi Turkka 19.9.2018 Julkinen Tero Savolainen 2011 VR Track Oy Ratatekniikka DI, konetekniikka ABB Drive, mekaniikkasuunnittelu Pöyry Civil, teräsrakennesuunnittelu 2009 Infra

Lisätiedot

Luento 5 Mittakuva. fotogrammetriaan ja kaukokartoitukseen

Luento 5 Mittakuva. fotogrammetriaan ja kaukokartoitukseen Luento 5 Mittakuva 1 Aiheita Mittakuva Muunnokset informaatiokanavassa. Geometrisen tulkinnan vaihtoehdot. Stereokuva, konvergentti kuva. Koordinaatistot. Kuvien orientoinnit. Sisäinen orientointi. Ulkoinen

Lisätiedot

Luento 6 Mittakuva. fotogrammetriaan ja kaukokartoitukseen

Luento 6 Mittakuva. fotogrammetriaan ja kaukokartoitukseen Luento 6 Mittakuva 1 Aiheita Mittakuva Muunnokset informaatiokanavassa. Geometrisen tulkinnan vaihtoehdot. Stereokuva, konvergentti kuva. Koordinaatistot. Kuvien orientoinnit. Sisäinen orientointi. Ulkoinen

Lisätiedot

PAIKKATIETO- JA KARTTAPALVELUIDEN TAKSAT 1.1.2014 ALKAEN

PAIKKATIETO- JA KARTTAPALVELUIDEN TAKSAT 1.1.2014 ALKAEN PAIKKATIETO- JA KARTTAPALVELUIDEN TAKSAT 1.1.2014 ALKAEN Yleistä Paikkatietoaineistojen käyttöoikeuskorvaus / julkaisulupa sisältää tiedostojen käyttöoikeuden käytettäväksi tietokonejärjestelmissä ja ohjelmissa

Lisätiedot

Metsäkoneiden sensoritekniikka kehittyy. Heikki Hyyti, Aalto-yliopisto

Metsäkoneiden sensoritekniikka kehittyy. Heikki Hyyti, Aalto-yliopisto Metsäkoneiden sensoritekniikka kehittyy, Metsäkoneiden sensoritekniikka kehittyy Miksi uutta sensoritekniikkaa? Tarkka paikkatieto metsässä Metsäkoneen ja puomin asennon mittaus Konenäkö Laserkeilaus Tietolähteiden

Lisätiedot

Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves

Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves 12.5.2016 LUCAS -työpaja Maastotietojen avaaminen 2012 Aalto yliopiston tutkimus Maastotietojen avaamisen menestystekijöitä Ilmainen aineisto Helpot

Lisätiedot

JHS 154: ETRS89 -järjestelmään liittyvät karttaprojektiot, tasokoordinaatistot ja karttalehtijako Työn tarkastaja Sipoon kunta

JHS 154: ETRS89 -järjestelmään liittyvät karttaprojektiot, tasokoordinaatistot ja karttalehtijako Työn tarkastaja Sipoon kunta Työohjelma Numero 1 (6) Alustava työohjelma 1. Tehtävän yleismäärittely Kartoituskohde Sipoon kunta, Boxin työpaikka-alue Karttatyyppi Numeerinen asemakaavan pohjakartta Kartoitusalueen laajuus noin 400

Lisätiedot

Uuden valtakunnallisen laserkeilaukseen perustuvan korkeusmallituotannon käynnistäminen Maanmittauslaitoksessa

Uuden valtakunnallisen laserkeilaukseen perustuvan korkeusmallituotannon käynnistäminen Maanmittauslaitoksessa 28 Uuden valtakunnallisen laserkeilaukseen perustuvan korkeusmallituotannon Maanmittaus 85:2 (2010) Tietoisku Uuden valtakunnallisen laserkeilaukseen perustuvan korkeusmallituotannon käynnistäminen Maanmittauslaitoksessa

Lisätiedot

Referenssiprojektit Suomessa

Referenssiprojektit Suomessa Referenssiprojektit Suomessa 1. Laserkeilausprojektit Laserkeilaus helikopterista; luokiteltu pisteaineisto n. 10 pistettä/m² 2013 Varkauden kaupunki 101 km 2 Laserkeilaus helikopterista; luokiteltu pisteaineisto

Lisätiedot

Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille

Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille SÄTEILYTURVALLISUUS JA LAATU ISOTOOPPILÄÄKETIETEESSÄ 10.12.2015, Säätytalo, Helsinki Tarkastaja Elina Hallinen, STUK TT laitteen

Lisätiedot

LIITE 3. Helsingin kaupunki (jäljempänä Tilaaja) Osoite: Helsingin kaupungin hankintakeskus PL 700, 00099 Helsingin kaupunki

LIITE 3. Helsingin kaupunki (jäljempänä Tilaaja) Osoite: Helsingin kaupungin hankintakeskus PL 700, 00099 Helsingin kaupunki Sopimus HXXX-XX-X 1 (6) Tarjoajan nimi Osoite 00XXX XXXXX INTERNET JA NUMEROTIEDOTUSPALVELU 1 Sopijapuolet Helsingin kaupunki (jäljempänä Tilaaja) Osoite: Helsingin kaupungin hankintakeskus, 00099 Helsingin

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNKI Liite 3 Tekninen keskus. Vaalimainostelineet SOPIMUSLUONNOS. Sisältö

ESPOON KAUPUNKI Liite 3 Tekninen keskus. Vaalimainostelineet SOPIMUSLUONNOS. Sisältö ESPOON KAUPUNKI Liite 3 Tekninen keskus Vaalimainostelineet SOPIMUSLUONNOS Sisältö 1 SOPIJAPUOLET 3 1.1 TILAAJA 3 1.2 TOIMITTAJA 3 2 SOPIMUKSEN KOHDE 3 3 SOPIMUKSEN SYNTYMINEN JA KESTO 3 4 TILAUKSET, HINNAT

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91.

Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91. MUUTOKSENHAKUKIELTO Liikelaitosten johtokunta :t 38, 39, 41, 42, 43, 44, 45, 48, 49, 50 Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutos ta Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Liikennelaitos -liikelaitos (HKL) Kunnossapitoyksikkö 22.03.2016 Yksikön johtaja

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Liikennelaitos -liikelaitos (HKL) Kunnossapitoyksikkö 22.03.2016 Yksikön johtaja Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 20 Metron vaihteiden ja vaihteiden osien hankinta HEL 2016-003445 T 02 08 01 00 Päätös Päätöksen perustelut päätti tilata Salomar Oy:ltä metron vaihteet ja vaihteiden

Lisätiedot

Metsäkeilauksista suunnistuskarttoja?

Metsäkeilauksista suunnistuskarttoja? Metsäkeilauksista suunnistuskarttoja? Suunnistuskartoittajien talvipäivä 5.2.2011 Jussi Peuhkurinen 2 Arbonaut lyhyesti Perustettu 1994 Päätoimisto Joensuussa Sivutoimistot Helsingissä ja Vermontissa Konsultointi-,

Lisätiedot

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...3 Asennus... 4 Asetukset... 4 Toimitustavat... 5 Tilauksen käsittely...6 Huomioitavaa... 7 Lähipaketti toimitustapa...

Lisätiedot

KARTTA- JA PAIKKATIETOTUOTEHINNASTO

KARTTA- JA PAIKKATIETOTUOTEHINNASTO HINNOITTELU 1.1.2015 alkaen KARTTA- JA PAIKKATIETOTUOTEHINNASTO ARVONLISÄVERO ALV 0%, hintoihin lisätään arvonlisäveroa 24 % silloin, kun aineistoa myydään muille kuin kaupungin organisaatioon kuuluville.

Lisätiedot

alv 0 % yhteensä alv 0 % 24 % 24 %

alv 0 % yhteensä alv 0 % 24 % 24 % 1 Voimaan 1.1.2016 alkaen A GRAAFISET TULOSTEET, JÄLJENNÖKSET JA PDF-TIEDOSTOT 1. KARTTATULOSTEET MATERIAALI JA KOKO TODISTAMATON OIKEAKSI TODISTETTU PAPERI JA PDF- TIEDOSTOT 0 % 0 % 24 % 24 % A4 6,66

Lisätiedot

Luento 5 Mittakuva. fotogrammetriaan ja kaukokartoitukseen

Luento 5 Mittakuva. fotogrammetriaan ja kaukokartoitukseen Luento 5 Mittakuva 1 Aiheita Mittakuva Muunnokset informaatiokanavassa. Geometrisen tulkinnan vaihtoehdot. Stereokuva, konvergentti kuva. Koordinaatistot. Kuvien orientoinnit. Sisäinen orientointi. Ulkoinen

Lisätiedot

Rautatiekasvillisuudenhallinta laserkeilauksen avulla

Rautatiekasvillisuudenhallinta laserkeilauksen avulla Rautatiekasvillisuudenhallinta laserkeilauksen avulla LIVI/3222/02.01.02/2016 Tuomo Puumalainen Project Manager Oy Arbonaut Ltd. Katja Kapanen Global Virtual Platform GVP Oy 5.9.2018 Tavoitteita Testata

Lisätiedot

KOULUKULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUS-LOMAKE

KOULUKULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUS-LOMAKE KOULUKULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUS-LOMAKE 2 TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 3A TARJOUS Ostoliikenteen tarjous tehdään tällä asiakirjalla. Kaikkia tarjottavia kohteita koskevat tiedot yrityksestä 1. Tarjoaja

Lisätiedot