5.1. Verokäsitteitä 5.2. Verotuksen kohtaanto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "5.1. Verokäsitteitä 5.2. Verotuksen kohtaanto"

Transkriptio

1 5. Verotus 5.1. Verokäsitteitä 5.2. Verotuksen kohtaanto Kilpailulliset hyödykemarkkinat Veron vaikutus palkkaan ja työntarjontaan Sovellutus: Sosiaaliturvamaksun kohtaanto 5.3. Monopolin kohtaanto 5.4. Oligopolin kohtaanto 5.5. Veron kohtaanto ja kapitalisoituminen 5.6. Veron aiheuttama taakka Kompensoitu kysyntäkäyrä Lisätaakka eli hyvinvoinnin menetys Lisätaakka indifferenssikäyrien avulla 5.7. Optimaalinen hyödykevero Normatiivinen kysymys Ramseyn sääntö ja oikeudenmukaisuus Corlett-Haguen sääntö 5.8. Tuloverotuksen periaatteita 5.9. Pääomaverotus Varallisuus- ja perintöverotus 5.11 Yritysverotus

2 5.1. Verokäsitteitä Veropohja (tax base) määrittelee sen, mitä verotetaan, kuten - tulot - kotitalouksien tulot - yritysten voitot - kulutus - ALV (lvv) - valmisteverot - omaisuus ja sen siirrot - varallisuusvero - kiinteistövero - perintö- ja lahjavero - vaihdantavero (leimaveroina) - sosiaaliturvamaksut FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Kansainvalinen_kauppa/Arvonlisaverokannat_EUn_jasenmaissa% %29

3 Käsitteitä Veron välttäminen (tax avoidance), käytetään laillisia keinoja maksettavien verojen vähentämiseksi Veron kiertäminen (tax evasion), vältytään veroilta laittomin keinoin Verokiila = työnantajien maksamien palkkakustannusten ja työntekijöiden käteen saaman palkan erotus Veron aiheuttama vääristymä (distortion): asetettu vero muuttaa käyttäytymistä ja luo tehokkuustappiota Korjaava vero: Esim. joillakin ympäristöveroilla voidaan lisätä tehokkuutta huomioimalla myös yhteiskunnalliset kustannukset eli korjataan markkinoiden epäonnistumista, negatiivista ulkoisvaikutusta.

4 Lisää veron aiheuttamasta vääristymästä Kaikki verot vaikuttavat jollakin tavalla käyttäytymiseen; tulo- ja substituutiovaikutus. Vero ei aiheuta vääristymää (nondistortionary), jos ja vain jos yksilöllä tai yrityksellä ei ole mitään keinoa välttää veroa. Tällaiset verot ovat könttäsummaveroja (lump-sum taxes); esiintyy vain tulovaikutus. Vääristymä (distortion) syntyy, kun yksilö tai yritys muuttaa käyttäytymistään vähentääkseen maksamaansa veroa; esiintyy substituutiovaikutus. Tulovero vaikuttaa työntekoon Hyödykeveroa voidaan välttää kuluttamalla vähemmän

5 Käsitteitä Keskimääräinen veroaste = verot / veronalaiset tulot Progressiivinen vero = keskimääräinen veroaste kasvaa tulojen noustessa Regressiivinen vero = keskimääräinen veroaste laskee tulojen kasvaessa Välitön vero: tulovero, perintövero, varallisuusvero Välillinen vero: peritään taloudellisista transaktioista kuten arvonlisävero

6 Veron aiheuttama rasitus Verorasitus: se rahasumma, joka yksilölle on annettava verotuksen jälkeen, jotta hän olisi samassa asemassa kuin ennen verotusta Veron lisärasitus (deadweight loss): määrä, jolla verorasitus ylittää veron määrän Veron kokonaisrasitus: kerätty veromäärä + veron lisärasitus

7 Verotuksen periaatteita Tehokas; mahdollisimman vähän vääristymiä; pitäisi käyttää siellä, missä se lisää tehokkuutta (korjaavat verot) Hallinnollisesti edullinen Joustava; sopeutuu muuttuviin olosuhteisiin Läpinäkyvä; ihmiset tietävät, mistä ja millä perustein veronsa maksavat Oikeudenmukainen (seuraava slide)

8 Oikeudenmukaisuus verotuksessa Horisontaalinen oikeudenmukaisuus: samanlaisessa taloudellisessa asemassa olevia yksilöitä tulee verottaa samalla tavalla Vertikaalinen oikeudenmukaisuus: erilaisessa asemassa olevia tulee verottaa eri tavalla siten kuin yhteiskunnan oikeudenmukaisuusperiaatteet sanovat - maksukykyperiaate - hyötyperiaate - kykyjen mukaan

9 5.2. Verotuksen kohtaanto Kilpailulliset hyödykemarkkinat Erotettava kaksi asiaa: 1) kenelle muodollisesti vero kohdistetaan 2) kuka viimekädessä veron maksaa? Esimerkkejä Havaitaan, että veron kohtaanto riippuu kysynnän ja tarjonnan hintajoustoista, mutta ei siitä kenelle vero muodollisesti asetetaan maksettavaksi!

10 Tuki Hyödykkeeseen kohdistettu tuki toimii kuten miinusmerkkinen vero.

11 Prosenttivero ja yksikkövero Prosenttivero (ad valorem tax) vai yksikkövero (a specific tax) (Fig. 18.4) Samansuuruisen veron jälkeen kysyntäkäyrät leikkaavat uudessa tasapainopisteessä, joten tasapainotuotos, verotulot, kuluttajan maksamat hinnat ja tuottajan saamat hinnat ovat molempien verojen tapauksessa samat.

12 Veron vaikutus palkkaan ja työntarjontaan Tässä keskeinen kysymys on, minkälainen on työntarjonnan jousto. Työntarjonnan usein oletetaan olevan melko joustamatonta (pystysuora tarjontakäyrä), jolloin taakan kantaa työn tarjoaja eli työntekijä. Jos työn tarjontakäyrä on nouseva, veron kohtaanto on molemmille, työntekijän saama palkka alenee kun työnantajan maksama palkka kasvaa ja työllisyys vähenee. Mielenkiintoinen tapaus on ns. taaksepäin kääntyvä tarjontakäyrä. Silloin esiintyy ns. ylikohtaanto eli työntekijän saama palkka pienenee enemmän kuin veron määrän ja työn tarjonta kasvaa. Kuviot 18.7 ja 18.8.

13 Sovellutus: Sosiaaliturvamaksun kohtaanto Sosiaaliturvamaksu voidaan asettaa a) työnantajan, b) työntekijän tai c) molempien maksettavaksi ja se on proportionaalinen palkan suhteen. Palkka määräytyy työmarkkinoiden osittaistasapainomallissa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kuvioita perusteluksi Luennolla esitetään formaalinen ratkaisu

14 5.3. Monopolin kohtaanto Ratkaistaan monopolin voiton maksimointi, kun sen tuottamaan hyödykkeeseen kohdistetaan vero. Hyödykkeen kysyntä on i) lineaarinen, ii) ei-lineaarinen. Tutkitaan tässä lineaarisen kysynnän tapaus.

15 5.4. Veron kapitalisoituminen Kun hyödykkeen tarjonta on joustamaton, esimerkiksi maa, siihen kohdistettu vero vaikuttaa sen hintaan. Tätä hintavaikutusta sanotaan veron kapitalisoitumiseksi.

16 Kapitalisoituminen Esimerkki. Verotetaan maata, jonka tarjonta on kiinteä. Maa antaa vuosittaisen tulovirran R0, R1,R2, ; Paljonko maasta maksetaan? Jos markkinat ovat kilpailulliset, hinta = tulovirran diskontattu nykyarvo. Kun r on korko, P= Asetetaan nyt vero vuosittain ui, i=0,1, T. Nyt hinta on PR = Tämä on enin, mitä kannattaa maksaa.

17 .. Hinta on laskenut kaikkien tulevien verojen nykyarvon verran. Verotaakan kantaa veron asettamisen aikainen vuokraisäntä. Jos veron asettaminen on odotettua, rasitus voi kohdistua myös odotusajan omistajille. Jos maan tarjonta ei ole kiinteä (esim. kaupunkimaata saatetaan lisätä), vero kohdistuu sekä vuokraisännälle että maan käyttäjälle; joka riippuu taas kysynnän ja tarjonnan joustoista.

18 5.5. Veron aiheuttama taakka Vero vaikuttaa sekä kuluttajahintaan että tuottajahintaan kysynnän ja tarjonnan hintajoustoista riippuen. Kuluttajahinnan nousu pienentää kuluttajan ylijäämää. Vastaavasti tuottajahinnan lasku pienentää tuottajan ylijäämää. Verotulo valtiolle kattaa osan ylijäämien pienenemisestä, mutta ei kaikkea. Tämä ylijäämien menetys on juuri veron aiheuttama taakka eli hyvinvoinnin menetys (deadweight loss).

19 Kompensoitu kysyntäkäyrä Suhteellisen hinnan muutos (veron muutos) aiheuttaa sekä substituutiovaikutuksen että tulovaikutuksen. Nämä sisältyvät tavalliseen kysyntäkäyrään, joka on johdettu indifferenssikäyrien ja budjettirajoitteen avulla. Kun tulovaikutus eliminoidaan kompensoimalla se kuluttajalle eli hinnan laskiessa reaalitulo on kasvanut. Kun se otetaan pois kuluttajalta niin, että hän pysyy samalla indifferenssikäyrällä, saadaan kompensoitu kysyntäkäyrä, joka sisältää vain substituutiovaikutuksen. Kompensoitu kysyntäkäyrä on jyrkempi kuin tavallinen kysyntäkäyrä.

20 Lisätaakka mittaa hyvinvoinnin menetystä Verorasitus Verorasitus tarkoittaa rahasummaa, joka yksilölle on annettava verotuksen jälkeen, jotta hän olisi samassa asemassa kuin ennen verotusta. Veron lisärasitus (deadweight loss, excess burden) Veron lisärasitus on se rahasumma, jolla verorasitus ylittää veron määrän. Tätä kutsutaan myös lisätaakaksi sekä hyvinvointitappioksi. Kuvio lisätaakasta

21 Lisätaakka indifferenssikäyrien avulla Kuvio

22 5.6. Optimaalinen hyödykevero Optimaalinen verosysteemi on joukko veroja, jotka maksimoivat yhteiskunnan hyvinvoinnin. Eri yhteiskunnan hyvinvointifunktiot johtavat eri optimaaliseen verosysteemiin. Jos tunnettaisiin kaikkien ihmisten kyvyt, voitaisiin käyttää heihin kohdistettuja eri suuria könttäsummaveroja; mutta ei tunneta. Könttäsummavero on tehokas mutta epäoikeudenmukainen. Vääristävien verojen käyttö on tulojen uudelleenjaon vääjäämätön seuraus maailmassa, jossa hallitus voi havaita yksilöiden ominaisuuksia vain epätäydellisesti.

23 Normatiivinen kysymys Kuinka verojärjestelmä pitäisi muodostaa, jotta tulos on tehokas ja oikeudenmukainen? Onko parempi, että on vain yksi vääristävä tekijä, esimerkiksi palkkavero eikä muita? Ei! Second best politiikka on politiikkaa, joka sisältää vääristymiä, joita ei voida poistaa. Talousteoria voi osoittaa, milloin esim. kaksi pientä häiriötä on parempi kuin yksi suuri vääristymä. Paretotehokas verorakenne; ei ole toista verorakennetta, joka olisi paretoparannus. Optimaalinen verotus ottaa huomioon myös oikeudenmukaisuuden. Se minimoi vääristymät ja toteuttaa yhteiskunnan hyvinvointifunktion. Veropolitiikka käsittelee verorakenteiden suunnittelua, jotka minimoivat hyvinvointitappion kullakin verotuloilla.

24 Esimerkki Julkiset menot G rahoitetaan verotuloilla. Veronmaksajien oletetaan olevan identtisiä. He kuluttavat hyödykkeitä x ja y sekä vapaa-aikaa l. Näiden hinnat ovat vastaavasti px, py ja w. Käytettävissä oleva aika on T, jolloin työtunnit on T-l ja tulot on (T-l)w. Tässä ei ole säästämistä. Ratkaisu:

25 Ramseyn sääntö ja oikeudenmukaisuus Pelkästään tehokkuuden näkökulmasta suositus on ns. käänteisjoustosäännön mukainen verotus. Käänteisjoustosääntö: Hyödykettä tulee verottaa sitä enemmän, mitä joustamattomampi sen kysyntä on. Vastaavasti hyödykettä tulee verottaa sitä vähemmän, mitä joustavampi sen kysyntä on. Tämä osoitetaan luennolla.

26 Tehokkuus ja oikeudenmukaisuus 1 Tämä suositus sisältää tehokkuuden ja oikeudenmukaisuuden välisen ristiriidan. Ehdottaahan sääntö verotettavaksi paljon joustamattomia hyödykkeitä, jotka ovat välttämättömyyshyödykkeitä (vaikkapa ruoka) ja joustavia hyödykkeitä, jotka ovat ylellisyyshyödykkeitä, verotettaisiin vain vähän.

27 Yleistetty Ramseyn sääntö Ramseyn sääntö on esitetty korvattavaksi uudella säännöllä, jonka mukaan verojen muutoksen aiheuttaman hyödykkeen kompensoidun kysynnän muutoksen tulisi olla sitä pienempi, a) mitä enemmän hyödykettä kuluttavat kotitaloudet, joiden tulojen yhteiskunnallinen rajahyöty on suuri tai b) mitä suurempi on verotettavien hyödykkeiden rajakulutusalttius. Tällöin esim. ruokaa verotettaisiin vain vähän.

28 Corlett-Haquen sääntö Verotetaan suhteellisen paljon vapaa-ajan kanssa komplementaarisia hyödykkeitä. Kuten aikaisemmin näimme, jos vapaa-aikaa voitaisiin verottaa samoin kuin muita hyödykkeitä, se vastaisi könttäsummaveroa, eikä aiheuttaisi vääristymää. Kun vapaa-aikaa ei veroteta ja muita hyödykkeitä verotetaan, se aiheuttaa vääristymän, tehokkuustappion. Tämän ongelman pienentämiseksi C-H ehdottavat, että verotetaan enemmän vapaa-aikana käytettäviä hyödykkeitä eli vapaa-ajan kanssa komplementaarisia hyödykkeitä.

29 5.8. Tuloverotuksen periaatteita Egyptissä verosysteemi eaa. Persiassa verosysteemi n. 500 eaa. Raamatussa käsitellään verotusta. Kiinassa vuosina tulovero Firenzen kaupunkivaltio kokeili progressiivista tuloveroa (Scala) 1400-luvulla. Tuloveroa käytettiin ensimmäisen kerran Englannissa vuonna 1799 Napoleonin sodan kustantamiseksi. Vero oli 10 prosenttia 60 yli menevästä tulosta. Vero kumottiin 1816 kunnes jälleen otettiin käyttöön 1842 kolmeksi vuodeksi kahden vuoden mahdollisella jatkoajalla. Sen jälkeen vero on jatkunut vuosittain uusittavana verona. USA:ssa tulovero ja vuodesta 1913 pysyvästi.. Suomessa 1920, kuntien tulovero

30 Tehokkuus ja oikeudenmukaisuus 2 Tulovero sisältää ristiriitaisuutta. Tehokkuuden kannalta tuloveron pitäisi olla mahdollisimman alhainen, mutta (progressiivinen) tulovero sopii mainiosti tulojen uudelleenjaon tarkoituksiin ja ehdottaa siis tuloveron runsasta käyttöä. Tässä siis törmää tehokkuuden ja oikeudenmukaisuuden tarpeet. Tehokkuus: Vaikuttaa työn ja vapaa-ajan valintaan, siis työn tarjontaan. Oikeudenmukaisuus: Progressiivinen vero

31 Tuloveron optimaalisen tason määrääminen On tarkasteltava verorakenteen oikeudenmukaisuutta yhdessä työhön kannustamisen kanssa. Perus trade-off verojärjestelmän suunnittelussa: 1) Progressiivisempi vero aiheuttaa suuremman hyvinvointitappion; 2) Oikeudenmukaisempi hyvinvointifunktio tarvitsee progressiivisemman verojärjestelmän. Esim. Lineaarinen tulovero Millainen tuloveroon perustuva verosysteemi tulisi olla? Veronmaksukyky voidaan huomioida.

32 Edgeworthin malli Identtiset hyötyfunktiot, riippuvat vain omista tuloista, vähenevät rajahyödyt Max W=U1 +U2 + +Un, kun kokonaistulo on kiinnitetty. Tulokset: 1) Yhteiskunnan hyvinvointi maksimoituu, kun rajahyödyt ovat yhtäsuuret. 2) Rajahyödyt ovat yhtä suuret, kun veron jälkeiset tulot ovat yhtä suuret. Implikaatio: Verot tulee asettaa niin että veron jälkeiset tulot ovat yhtä suuret. Suuri tuloisille 100 prosentin rajaveroaste. Erittäin progressiivinen. Ongelma: Kokonaistulo ei saa olla vakio; korjataan se seuraavassa.

33 Työn ja vapaa-ajan valinta Ol. Lineaarinen tulovero vero 0 a tulo T = -a + ty, a=könttäsummatuki t=rajaveroaste (vakio) Tasavero, silti progressiivinen. Korkeampi t johtaa korkeampaan progressiivisuuteen ja suurempaan hyvinvointitappioon. Optimiveron ongelma on löytää arvot a ja t, jotka maksimoivat yhteiskunnan hyvinvoinnin. Vero vaikuttaa työn ja vapaa-ajan valintaan. Stern (1976): Mitä joustavampi työn tarjonta, sitä pienempi on optimaalinen t. Tulojen uudelleenjaon kustannus on lisätaakka. Stern sai kohtuullisella substituutiolla 20 prosentin verotulojen keräämiseksi t:n arvoksi 19 %. Tulokset riippuvat yhteiskunnan hyvinvointifunktiosta, esim. rikkailla ja köyhillä eri painot. Rawlsín maximin kriteerillä rajaveroasteeksi tuli Sternin mukaan noin 80 %. Kun sallitaan kaksi rajaveroastetta, korkeammassa tuloluokassa rajaveroaste onkin pienempi kuin alhaisemmassa tuloluokassa. Tehokkuuden ja oikeudenmukaisuuden riippuvuuden analysoimiseksi ongelmia tuottavat epävarmuudet esim. joustoissa.

34 Laaja tulokäsite Laaja tulokäsite (comprehensive income): Tuloa on henkilön kulutus ja reaalisen varallisuuden muutos periodin aikana. Kaikki tulot samalle viivalle Tässä tuloksi lasketaan myös kestokulutushyödykkeiden laskennallinen tuotto, omistusasunnon tuotto. Inflaation vaikutus on poistettu.

35 Eriytetty tuloverojärjestelmä Useita eri veropohjia ja niihin kohdistuu eri verokannat. Pohjoismainen eriytetty tuloverotus: Ansiotulo, progressiivinen vero Pääomatulo, muuttuu progressiiviseksi, 28% 30% (32%) Yhteisövero, suhteellinen, 26% 25%

36 Tulot vai kulutus Tuloveroa kritisoidaan sillä, että onko oikein verottaa sitä mitä yksilö on kontribuoinut yhteiskuntaan eli hänen tuotostaan. Eikö oikeudenmukaisempaa ole verottaa sitä, mitä hän ottaa pois eli kulutusta. Y=C+S C=Y-S Pitäisikö säästäminen poistaa verotuksesta?

37 Vuosi vai elinkaari? Verotus perustuu vuotuiseen tulovirtaan. Olisiko parempi verottaa koko elinkaaren tuloja? Huomaa, että elinkaaren tulot on yhtä suuri kuin koko elinkaaren kulutus, kun ei huomioida perintöjä. Kun näin on, niin elinkaaren tulojen ja elinkaaren kulutuksen verotus ovat ekvivalentteja. w0+[w1/(1+r)]=c0+[c1/(1+r)] Tulojen nykyarvo on kulutuksen nykyarvo. Tämä on totta, vaikka ensimmäisellä periodilla säästetään (tai lainataan), se toisella periodilla kulutetaan (maksetaan pois) korkoineen. Huom. Kulutusvero voidaan tehdä myös progressiiviseksi.

38 Verofunktioiden ominaisuuksia Seuraavaksi käsitellään graafisesti eri verofunktioiden ominaisuuksia. Progressiivinen, suhteellinen eli proportionaalinen, regressiivinen Lineaarinen, ei-lineaarinen Tasavero (flat tax) Negatiivinen tulovero Köyhyysloukku

39 5.9. Pääomaverotus Verrataan suljetun talouden ja avoimen talouden pääomaverotusta. Kuvioita Kolme periaatetta: 1) Kansalaisuusperiaate 2) Asuinvaltioperiaate 3) Lähdevaltioperiaate

40 5.10. Varallisuus- ja perintöverotus Varallisuusvero on poistettu Perintöverotusta lievennetty Veroasteikkoja Vuoden 2012 talousarvioesityksen veroratkaisut:

41 5.11. Yritysverotus Yritys = omistajat Voitto Jakamaton voitto Jaettu voitto (osingot) Yhtiöveron hyvitysjärjestelmä (avoir fiscal system); ei enää käytössä. Tarkastellaan seuraavaksi voittoon kohdistettua veroa. - Kuvioita

TA5b. Julkinen talous Kevät 2015 Verotus 2 (erityiskysymyksiä) Seppo Kari seppo.kari@vatt.fi

TA5b. Julkinen talous Kevät 2015 Verotus 2 (erityiskysymyksiä) Seppo Kari seppo.kari@vatt.fi TA5b. Julkinen talous Kevät 2015 Verotus 2 (erityiskysymyksiä) Seppo Kari seppo.kari@vatt.fi Tällä luennolla Kertaus käsitteistä: verotuksen kohtaanto ja tehokkuustappio Optimaalinen verotus - käsite Optimaalisen

Lisätiedot

Osa 8. Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (M & T, Chs 6, 8-9, Pohjola)

Osa 8. Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (M & T, Chs 6, 8-9, Pohjola) Osa 8. Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (M & T, Chs 6, 8-9, Pohjola) Hyvinvointiteoria tarkastelee sitä, miten resurssien allokoituminen kansantaloudessa vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin Opimme

Lisätiedot

Suomen verojärjestelmä: muutos ja pysyvyys. Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos

Suomen verojärjestelmä: muutos ja pysyvyys. Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos Suomen verojärjestelmä: muutos ja pysyvyys Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos Suomalainen verojärjestelmä Kokonaisveroaste Verotulojen rakenne Suurimmat muutokset Progressiosta regressioon Kokonaisveroaste

Lisätiedot

Viime kerralta Luento 9 Myyjän tulo ja kysynnän hintajousto

Viime kerralta Luento 9 Myyjän tulo ja kysynnän hintajousto Viime kerralta Luento 9 Markkinatasapaino Markkinakysyntä kysyntöjen aggregointi Horisontaalinen summaaminen Eri kuluttajien kysynnät eri hintatasoilla Huom! Kysyntöjen summaaminen käänteiskysyntänä Jousto

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 4.6.05 MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja,. painos, 04] sivuihin. () (a) Bretton Woods -järjestelmä:

Lisätiedot

Luku 16 Markkinatasapaino

Luku 16 Markkinatasapaino 76 Luku 16 Markkinatasaaino 16.1 Markkinatasaainon määritys Tarkastelemme kilailullisia markkinoita kaikki talouenitäjät hinnanottajia kaikki määrittävät arhaat ratkaisunsa suhteessa maksimihintoihin talouenitäjien

Lisätiedot

Finanssipolitiikkaa harjoitetaan sekä koko maan tasolla että paikallistasolla kunnissa. Mitä perusteita tällaiselle kahden tason politiikalle on?

Finanssipolitiikkaa harjoitetaan sekä koko maan tasolla että paikallistasolla kunnissa. Mitä perusteita tällaiselle kahden tason politiikalle on? !" # $ Tehtävä 1 %&'(&)*+,)**, -./&,*0. &1 23435 6/&*.10)1 78&99,,: +800, (&)**,9)1 +8)**, 7;1*)+,)**, (&6,,77. )0; '?@0?(; (, ',)00&(, &1 9&/9.,*0, (, 0&)*,,70, +,0,7,*0, -./&,*0..*0,A

Lisätiedot

32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, rakenne, oikeuslähteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, rakenne, oikeuslähteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala 32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, rakenne, oikeuslähteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen peruskäsitteitä Verovelvolliset eli verosubjektit Ne, jotka ovat lain mukaan velvollisia

Lisätiedot

MUUTOSPAINEITA VEROTUKSESSA KEURUU 23.9.2010 DELOITTE ANNE ROININEN, KHT

MUUTOSPAINEITA VEROTUKSESSA KEURUU 23.9.2010 DELOITTE ANNE ROININEN, KHT MUUTOSPAINEITA VEROTUKSESSA KEURUU 23.9.2010 DELOITTE ANNE ROININEN, KHT 1 LÄHTÖKOHTA VERONSAAJAN RAHANTARVE KASVUSSA KANSAINVÄLINEN VEROKILPAILU KIRISTYY LUONNOLLISEN HENKILÖN KOKONAISVERORASITE KASVAA

Lisätiedot

Kulutus. Kulutus. Antti Ripatti. Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki Antti Ripatti (HECER) Kulutus

Kulutus. Kulutus. Antti Ripatti. Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki Antti Ripatti (HECER) Kulutus Kulutus Antti Ripatti Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki 13.11.2013 Antti Ripatti (HECER) Kulutus 13.11.2013 1 / 11 Indifferenssikäyrät ja kuluttajan teoria Tarkastellaan edustavaa kotitaloutta.

Lisätiedot

Arvio hallituksen talousarvioesityksessä ehdottaman osinkoveromallin vaikutuksista yrittäjien veroasteisiin

Arvio hallituksen talousarvioesityksessä ehdottaman osinkoveromallin vaikutuksista yrittäjien veroasteisiin Liitemuistio, 4.9.213 Arvio hallituksen talousarvioesityksessä ehdottaman osinkoveromallin vaikutuksista yrittäjien veroasteisiin Sami Grönberg, Seppo Kari ja Olli Ropponen, VATT 1 Verotukseen ehdotetut

Lisätiedot

Y55 Kansantaloustieteen perusteet sl 2010 tehtävät 2 Mallivastaukset

Y55 Kansantaloustieteen perusteet sl 2010 tehtävät 2 Mallivastaukset Y55 Kansantaloustieteen perusteet sl 2010 tehtävät 2 Mallivastaukset 1 Tehtävä 1 Lähde M&T (2006, 84, luku 4 tehtävä 1, muokattu ja laajennettu) Selitä seuraavat väittämät hyödyntämällä kysyntä- ja tarjontakäyrän

Lisätiedot

VEROASTE 2009 2011, KANSAINVÄLINEN VERTAILU

VEROASTE 2009 2011, KANSAINVÄLINEN VERTAILU Taskutilasto 2013 VEROTUS SUOMESSA Suomen verotuksesta päätetään eduskunnassa, Euroopan unionissa ja kunnissa. Verotusta säätelevät verolait, jotka valmistellaan valtiovarainministeriössä ja hyväksytään

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

Taloustieteellinen analyysi lääkkeiden optimaalisesta hintasääntelystä ja korvattavuudesta

Taloustieteellinen analyysi lääkkeiden optimaalisesta hintasääntelystä ja korvattavuudesta Taloustieteellinen analyysi lääkkeiden optimaalisesta hintasääntelystä ja korvattavuudesta Vesa Kanniainen, HY, THL Juha Laine, Pfizer Oy Tausta ja tavoitteet Lääkekorvausjärjestelmä tavoitteita: Tehokas,

Lisätiedot

3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21)

3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21) 3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21) 1. Työn tarjonta Kuluttajan valintateorian perusmalli soveltuu suoraan kotitalouksien työn tarjontapäätöksen

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI 1a. Täydellisen kilpailun vallitessa yrityksen A tuotteen markkinahinta on 18 ja kokonaiskustannukset

Lisätiedot

Luentorunko 6: Työmarkkinat

Luentorunko 6: Työmarkkinat Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Johdanto Työn tarjonta Työn tarjonta. Vapaa-aika vs. kulutus. Tulo- ja substituutiovaikutus. Verotus, työntarjonta ja hyvinvointi. Työn

Lisätiedot

32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, tavoitteita rakenne. Apulaisprofessori Tomi Viitala

32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, tavoitteita rakenne. Apulaisprofessori Tomi Viitala 32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, tavoitteita rakenne Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen peruskäsitteitä Verovelvolliset eli verosubjektit Ne, jotka ovat lain mukaan velvollisia

Lisätiedot

5 Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (Mankiw & Taylor, Chs 6, 8-9)

5 Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (Mankiw & Taylor, Chs 6, 8-9) 5 Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (Mankiw & Taylor, Chs 6, 8-9) Hyvinvointiteoria tarkastelee sitä, miten resurssien allokoituminen kansantaloudessa vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin Opimme

Lisätiedot

Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet

Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet Antti Ripatti Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki 20.3.2013 Antti Ripatti (HECER) fipon kerroin 20.3.2013 1 / 1 Johdanto Taustaa Finanssipolitiikkaa ei

Lisätiedot

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) 8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista toimistaan

Lisätiedot

TA5b. Julkinen talous Kevät 2015 Verotuksen perusteet. Seppo Kari seppo.kari@vatt.fi

TA5b. Julkinen talous Kevät 2015 Verotuksen perusteet. Seppo Kari seppo.kari@vatt.fi TA5b. Julkinen talous Kevät 2015 Verotuksen perusteet Seppo Kari seppo.kari@vatt.fi Veron käsite ja miksi veroja kannetaan Julkinen sektori (valtio, kunnat ja sosiaaliturvarahastot) rahoittaa julkishyödykkeitä

Lisätiedot

Kilpailulliset markkinat. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki

Kilpailulliset markkinat. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Kilpailulliset markkinat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Johdanto Tähän mennessä valinta niukkuuden vallitessa strateginen kanssakäyminen, instituutiot, yritykset hinnat ja määrät kun yrityksellä

Lisätiedot

Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016

Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016 tudent: ate: Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 016 Assignment: 016 www 1. Millä seuraavista tuotteista on itseisarvoltaan pienin kysynnän hintajousto? A. Viini B. Elokuvat

Lisätiedot

1981 vp; n:o 130 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1981 vp; n:o 130 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1981 vp; n:o 130 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vuodelta 1982 toimitettavassa valtionverotuksessa sovellettavista veroasteikoista ja veroprosenteista ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen

Lisätiedot

Monopoli. Tommi Välimäki S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu

Monopoli. Tommi Välimäki S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu Monopoli Tommi Välimäki 29.1.2003 Peruskäsitteitä: kysyntä ja tarjonta Hyödykkeen arvo kuluttajalle on maksimihinta, jonka hän olisi siitä valmis maksamaan Arvon raja-arvo vähenee määrän funktiona, D=MV

Lisätiedot

Luentorunko 5: Limittäisten sukupolvien malli

Luentorunko 5: Limittäisten sukupolvien malli Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Johdanto Makromalleissa kotitaloudet ajatellaan usein dynastioina, joissa jälkeläisten hyvinvoinnilla sama paino kuin omalla. Toisinaan

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5)

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää.

a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää. .. Markkinakysyntä ja joustot a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää. Markkinoiden kysyntäkäyrä saadaan laskemalla

Lisätiedot

Kilpailulliset markkinat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki

Kilpailulliset markkinat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Johdanto Kilpailulliset markkinat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Tähän mennessä valinta niukkuuden vallitessa strateginen kanssakäyminen, instituutiot, yritykset hinnat ja määrät kun yrityksellä

Lisätiedot

Verotus ja tasa-arvo. Matti Tuomala Kalevi Sorsa säätiö 26.1.2007

Verotus ja tasa-arvo. Matti Tuomala Kalevi Sorsa säätiö 26.1.2007 Verotus ja tasa-arvo Matti Tuomala Kalevi Sorsa säätiö 26.1.2007 Progressiivinen verotus: egalitaristinen menestystarina! Progressiivinen verotus on vanha idea. - Marxin ja Engelsin Kommunistisen manifestin

Lisätiedot

Jos Q = kysytty määrä, Q = kysytyn määrän muutos, P = hinta ja P = hinnan muutos, niin hintajousto on Q/Q P/P

Jos Q = kysytty määrä, Q = kysytyn määrän muutos, P = hinta ja P = hinnan muutos, niin hintajousto on Q/Q P/P Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen muutos jaettuna hinnan suhteellisella muutoksella

Lisätiedot

Panoskysyntä. Luku 26. Marita Laukkanen. November 15, Marita Laukkanen Panoskysyntä November 15, / 18

Panoskysyntä. Luku 26. Marita Laukkanen. November 15, Marita Laukkanen Panoskysyntä November 15, / 18 Panoskysyntä Luku 26 Marita Laukkanen November 15, 2016 Marita Laukkanen Panoskysyntä November 15, 2016 1 / 18 Monopolin panoskysyntä Kun yritys määrittää voitot maksimoivia panosten määriä, se haluaa

Lisätiedot

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu 12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, 2nd ed., chs 16-17; Taloustieteen oppikirja, s. 87-90) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä

Lisätiedot

Esimerkkejä työllisyysvaikutusten jäsentämisestä

Esimerkkejä työllisyysvaikutusten jäsentämisestä Esimerkkejä työllisyysvaikutusten jäsentämisestä Alla olevat tiiviisti esitetyt esimerkit kuvaavat joko toteutettuja tai kuvitteellisia esimerkkejä säädösmuutoksista. Esimerkeissä kuvataan arviointikehikon

Lisätiedot

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot)

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot) Välitön tuloverotus Verovelvolliselta suoraan perittäviä veroja nimitetään välittömiksi veroiksi Verot määräytyvät tulojen ja varallisuuden perusteella Tulon (=tuloverotus) perusteella maksetaan veroa

Lisätiedot

Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset

Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset 1 Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset Muistio 5.4.2013 (päivitetty 9.4.2013) Marja Riihelä ja Heikki Viitamäki 1 Aluksi Muistiossa tarkastellaan vuoden 2013 kehysriihessä päätettyjen veromuutosten

Lisätiedot

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2016

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2016 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2016 5. www-harjoitusten mallivastaukset Tehtävä 1 Ratkaistaan tasapainopiste yhtälöparista: P = 25-2Q P = 10 + Q Ratkaisu on: Q = 5, P = 15 Kuluttajan ylijäämä

Lisätiedot

Työn verotus. Tuomas Matikka VATT. Julkinen talous (TA5b), Helsingin yliopisto

Työn verotus. Tuomas Matikka VATT. Julkinen talous (TA5b), Helsingin yliopisto Työn verotus Tuomas Matikka (tuomas.matikka@vatt.fi) VATT Julkinen talous (TA5b), Helsingin yliopisto 1.4.2015 Tuomas Matikka (VATT) Työn verotus Julkinen talous 1 / 33 Johdanto Johdanto Tällä luennolla

Lisätiedot

I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT

I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT Tehtävä 1! " # $%& ' ( ' % %' ' ) ) * ' + )$$$!," - '$ '' ' )'( % %' ) '%%'$$%$. /" 0 $$ ' )'( % %' +$%$! &" - $ * %%'$$%$$ * '+ ' 1. " - $ ' )'( % %' ' ) ) * '

Lisätiedot

Yritys- ja osinkoverotus ja riskinotto. Verotuksen kehittämistyöryhmä 13.3.2009 Essi Eerola ja Seppo Kari/VATT

Yritys- ja osinkoverotus ja riskinotto. Verotuksen kehittämistyöryhmä 13.3.2009 Essi Eerola ja Seppo Kari/VATT Yritys- ja osinkoverotus ja riskinotto Verotuksen kehittämistyöryhmä 13.3.2009 Essi Eerola ja Seppo Kari/VATT Esityksen aihe ja sisältö Peruskysymys: Miten toteuttaa neutraali pääomatulojen verotus ympäristössä,

Lisätiedot

Hyvinvointivaltio = ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan elämän joka tilanteessa. Suomalainen hyvinvointivaltiomalli on muiden Pohjoismaiden kanssa

Hyvinvointivaltio = ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan elämän joka tilanteessa. Suomalainen hyvinvointivaltiomalli on muiden Pohjoismaiden kanssa Hyvinvointivaltio = ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan elämän joka tilanteessa. Suomalainen hyvinvointivaltiomalli on muiden Pohjoismaiden kanssa yksi maailman laajimpia Kunnat ja valtio kantavat suurimman

Lisätiedot

Kuluttajan teoriaa tähän asti. Luento 6. Hyötyfunktion ja indifferenssikäyrien yhteys. Kuluttajan hyöty. Laajennuksia. Kuluttajan ylijäämä

Kuluttajan teoriaa tähän asti. Luento 6. Hyötyfunktion ja indifferenssikäyrien yhteys. Kuluttajan hyöty. Laajennuksia. Kuluttajan ylijäämä Kuluttajan teoriaa tähän asti Valintojen tekemistä niukkuuden vallitessa - Tavoitteen optimointia rajoitteella Luento 6 Kuluttajan ylijäämä 8.2.2010 Budjettirajoite (, ) hyödykeavaruudessa - Kulutus =

Lisätiedot

1. Hyödykkeen tarjonta on p = 10 + q ja kysyntä puolestaan p = 40-2q. Markkinatasapainossa kysynnän hintajousto on

1. Hyödykkeen tarjonta on p = 10 + q ja kysyntä puolestaan p = 40-2q. Markkinatasapainossa kysynnän hintajousto on 1. Hyödykkeen tarjonta on p = 10 + q ja kysyntä puolestaan p = 40-2q. Markkinatasapainossa kysynnän hintajousto on D. ε = 1 Ratkaistaan ensin markkinatasapaino asettamalla kysyntä ja tarjonta yhtä suuriksi.

Lisätiedot

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n verolinjaukset 2006 21.3.2006

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n verolinjaukset 2006 21.3.2006 Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n verolinjaukset 2006 Kuvio 1. Markkinatasapaino ennen verotusta Hinta Hinta ennen veroa Kuluttajan ylijäämä Tuottajan ylijäämä Tarjonta Kysyntä 2 Tuotanto ennen veroa Määrä

Lisätiedot

Miten yrittäjät reagoivat verokannustimiin? Tuloksia ja tulkintaa

Miten yrittäjät reagoivat verokannustimiin? Tuloksia ja tulkintaa Miten yrittäjät reagoivat verokannustimiin? Tuloksia ja tulkintaa Tuomas Matikka VATT VATT-päivä 8.10.2014 Tuomas Matikka (VATT) Miten yrittäjät reagoivat verokannustimiin? VATT-päivä 8.10.2014 1 / 14

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 2, viikko 3

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 2, viikko 3 Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 2, viikko 3 Tehtävä 1.Tarkastellaan opiskelijaa, jolla opiskelun ohella jää 8 tuntia päivässä käytettäväksi työntekoon ja vapaa-aikaan. Olkoot hänen

Lisätiedot

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2017

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 3. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 Tehtävä 1. Reaalitulo perunoina on 0 = 40 20*P, mistä seuraa 2 perunaa. Reaalitulo makkaroina on M = 40-0*P = 40 makkaraa.

Lisätiedot

Osakkeiden normaal i t uoton verovapaus - Norj an osakeverotuksen mal l i. Seppo Kar i j a Out i Kr öger VATT 10.6.2009

Osakkeiden normaal i t uoton verovapaus - Norj an osakeverotuksen mal l i. Seppo Kar i j a Out i Kr öger VATT 10.6.2009 Osakkeiden normaal i t uoton verovapaus - Norj an osakeverotuksen mal l i Seppo Kar i j a Out i Kr öger VATT 10.6.2009 Esityksen sisältö Kysymys: Miten verottaa yhtiön oman pääoman tuottoa? Suomen nykyjärj

Lisätiedot

CS34A0050 YRITYKSEN PERUSTAMINEN

CS34A0050 YRITYKSEN PERUSTAMINEN CS34A0050 YRITYKSEN PERUSTAMINEN Eri yritysmuotojen verotus ja oman pääoman merkitys Yliopisto-opettaja, Tiina Sinkkonen Yritysmuodot Ammatinharjoittaja Yksityisyritys eli toiminimi (T:mi) Elinkeinoyhtymä

Lisätiedot

1985 vp. - HE n:o 114 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1985 vp. - HE n:o 114 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1985 vp. - HE n:o 114 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vuodelta 1986 toimitettavassa valtionverotuksessa sovellettavista veroasteikoista ja veroprosenteista ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Verottajat, verot ja veroluonteiset maksut. Valtio, kunnat, seurakunnat, julkisoikeudelliset yhteisöt

Verottajat, verot ja veroluonteiset maksut. Valtio, kunnat, seurakunnat, julkisoikeudelliset yhteisöt VEROTUS Verottajat Verot Veronmaksajat Tilastoja Oikeudenmukaisuus Tulot veronmaksukyky Verotulojen kuluttajat Verojen vaikutus työllisyyteen Verottajat, verot ja veroluonteiset maksut Valtio, kunnat,

Lisätiedot

Todellinen prosentti

Todellinen prosentti Todellinen prosentti Kaksi ajankohtaista esimerkkiä talousmatematiikasta ja todellisuudesta Tommi Sottinen Vaasan yliopisto 9. lokakuuta 2010 MAOL ry:n syyspäivät 8.-10.10.2010, Vantaa 1 / 16 Tiivistelmä

Lisätiedot

Verotus ja talouskasvu. Essi Eerola (VATT) Tulevaisuuden veropolitiikka -seminaari 25.09.2009

Verotus ja talouskasvu. Essi Eerola (VATT) Tulevaisuuden veropolitiikka -seminaari 25.09.2009 Verotus ja talouskasvu Essi Eerola (VATT) Tulevaisuuden veropolitiikka -seminaari 25.09.2009 Johdantoa (1/2) Talouskasvua mitataan bruttokansantuotteen kasvulla. Pienetkin erot talouden BKT:n kasvuvauhdissa

Lisätiedot

Yrittäjän verotuksen uudistustarpeet. Niku Määttänen, ETLA VATT päivä, 8.10.2014

Yrittäjän verotuksen uudistustarpeet. Niku Määttänen, ETLA VATT päivä, 8.10.2014 Yrittäjän verotuksen uudistustarpeet Niku Määttänen, ETLA VATT päivä, 8.10.2014 Kirjallisuutta Mirrlees review: Tax by design Hetemäen verotyöryhmän raportti Tulolajin valinta: Harju ja Matikka 2012 Investointivaikutukset:

Lisätiedot

VEROTUS. Verottajat Verot Veronmaksajat Tilastoja Oikeudenmukaisuus Tulot veronmaksukyky Verotulojen kuluttajat Verojen vaikutus työllisyyteen

VEROTUS. Verottajat Verot Veronmaksajat Tilastoja Oikeudenmukaisuus Tulot veronmaksukyky Verotulojen kuluttajat Verojen vaikutus työllisyyteen VEROTUS Verottajat Verot Veronmaksajat Tilastoja Oikeudenmukaisuus Tulot veronmaksukyky Verotulojen kuluttajat Verojen vaikutus työllisyyteen 2.9.2014 Pirtin klubi, Pekka Kallioniemi 1 Verottajat, verot

Lisätiedot

Luento 11. Työllisyys ja finanssipolitiikka

Luento 11. Työllisyys ja finanssipolitiikka Luento 11 Työllisyys ja finanssipolitiikka Finanssipolitiikka ja suhdannevaihtelut Kokonaiskysynnässä voimakkaita suhdanneluonteisia vaihteluja kotimaisen kysynnän vaihtelujen ja erityisesti investointien

Lisätiedot

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2016

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 3. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 Tehtävä 1. Reaalitulo perunoina on 0 = 40 20*P, mistä seuraa 2 perunaa. Reaalitulo korkokenkinä on M = 40-0*P = 40 makkaraa.

Lisätiedot

MIKROTALOUSTIEDE A31C00100

MIKROTALOUSTIEDE A31C00100 MIKROTALOUSTIEDE A31C00100 Kevät 2016 Olli Kauppi & Emmi Martikainen emmi.martikainen@kkv.fi Luennon sisältö Hintakilpailu ja tuotedifferentiaatio Peräkkäiset pelit (12.4-12.5) Alalle tulon estäminen Taloudellinen

Lisätiedot

KA 1 2009, tentti 14.10. 2009 (mikrotaloustieteen osuus), luennoitsija Mai Allo

KA 1 2009, tentti 14.10. 2009 (mikrotaloustieteen osuus), luennoitsija Mai Allo 1 KA 1 2009, tentti 14.10. 2009 (mikrotaloustieteen osuus), luennoitsija Mai Allo ÄLÄ IRROTA PAPEREITA TOISISTAAN! Ohjeet: Tenttikysymyksiä on kuusi (+ jokeri ohjeineen viimeisellä sivulla). Valitse tenttikysymyksistä

Lisätiedot

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy www-harjoitusten mallivastaukset

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy www-harjoitusten mallivastaukset TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2017 5. www-harjoitusten mallivastaukset Tehtävä 1: Tuotteen X kysyntäkäyrä on P = 25-2Q ja tarjontakäyrä vastaavasti P = Q + 10. Mikä on markkinatasapinopiste

Lisätiedot

Suomessa kulutusverot ovat

Suomessa kulutusverot ovat artikkeli Tuomas kosonen Tutkimusjohtaja palkansaajien tutkimuslaitos tuomas.kosonen@labour.fi Kuvat maarit kytöharju Alennetuille alv-kannoille ei ole hyviä perusteluja Suomessa ja maailmalla kulutusveroja

Lisätiedot

Pääomatulojen verotus on

Pääomatulojen verotus on artikkeli jarkko harju Erikoistutkija vatt jarkko.harju@vatt.fi Tuomas Matikka Erikoistutkija vatt tuomas.matikka@vatt.fi Yrittäjät reagoivat herkästi verokannustimiin Tuloverot vaikuttavat selvästi listaamattomien

Lisätiedot

verontilityslain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

verontilityslain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle vuoden 2005 tuloveroasteikkolaiksi ja laeiksi tuloverolain 105 a ja 124 :n sekä verontilityslain 12 :n muuttamisesta Esitys sisältää ehdotuksen vuoden 2005 verotuksessa

Lisätiedot

Kunnan kannattaa hankkia hyviä veronmaksajia. juha kemppinen

Kunnan kannattaa hankkia hyviä veronmaksajia. juha kemppinen 070517 Kunnan kannattaa hankkia hyviä veronmaksajia juha kemppinen 070517 Kunnan kannattaa hankkia hyviä veronmaksajia Lappeenrannan kunnallisveroprosentti on Suomen maakuntakeskusten suurimpia. Useimmat

Lisätiedot

Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 19.02.2016. Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus

Taloustieteen perusteet 31A00110 19.02.2016. Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus Taloustieteen perusteet 31A00110 19.02.2016 Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus Pisteytys: 1 2 3 4 5 6 Yht Vastaukseen käytetään vain tätä vastauspaperia. Vastaa niin lyhyesti, että vastauksesi

Lisätiedot

4 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi (Mankiw & Taylor, Ch 7)

4 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi (Mankiw & Taylor, Ch 7) 4 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi (Mankiw & Taylor, Ch 7) Opimme edellä, että markkinat ovat tasapainossa silloin, kun hinta on sellainen, että kysyntä = tarjonta tällä hinnalla jokainen kuluttaja

Lisätiedot

Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti

Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti 2 2015 Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti JOHDANTO... 2 1 TYÖNTEON KANNUSTIMET JA KANNUSTINPAKETTI... 4 1.1 Kannustinpaketti... 5 2 KANNUSTINPAKETIN VAIKUTUKSET TYÖNTEON KANNUSTIMIIN JA TULONJAKOON...

Lisätiedot

Harjoitusten 2 ratkaisut

Harjoitusten 2 ratkaisut Harjoitusten 2 ratkaisut Taloustieteen perusteet 31A00110 Tea Lönnroth tea.lonnroth(at)aalto.fi Teach a parrot the terms 'supply and demand' and you've got an economist. Thomas Carlyle 2 Tehtävä 1 Tarkastellaan

Lisätiedot

Eri yritysmuotojen verotuksellinen edullisuus

Eri yritysmuotojen verotuksellinen edullisuus Tuki: - Puhelin 020 795 9960 (vain ennen koulutusta) - Sähköposti info@opinahjo.fi Kysymykset koulutuksen aikana: - Kaikki kysymykset pikaviestien kautta - Mikrofonit avataan tarvittaessa keskustelua varten

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Apulaisprofessori Tomi Viitala Osakeyhtiön verotus Osakeyhtiö on yhteisö eli osakkeenomistajistaan erillinen verovelvollinen Osakeyhtiölle lasketaan

Lisätiedot

Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta

Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta 2 2011 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta Huhtikuu 2011 Lisätiedot: Ilkka Kaukoranta ilkka.kaukoranta@sak.fi puhelin 020 774 0189 Tilaukset: SAK puhelin 020 774 000 Puolueiden verolinjaukset

Lisätiedot

MIKÄ VEROTUKSESSA MUUTTUU VUONNA 2014?

MIKÄ VEROTUKSESSA MUUTTUU VUONNA 2014? MIKÄ VEROTUKSESSA MUUTTUU VUONNA 2014? Raimo Immonen senior advisor ASIANAJOTOIMISTO Mitä tulossa ja ja milloin? Hallituksen veropoliittinen linjaus, mm. Varmistettavaa hyvinvointipalveluiden rahoituksen

Lisätiedot

Martikaisen mallin taloudelliset vaikutukset

Martikaisen mallin taloudelliset vaikutukset Martikaisen mallin taloudelliset vaikutukset Johdanto Nämä ovat Martikaisen mallin laskelmat vuoden 22 osalta. Tosin aivan lopussa kerrotaan vuoden 211 osalta päätulokset ja päivityksestä. (Laskelmien

Lisätiedot

(Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2nd ed., ch 15)

(Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2nd ed., ch 15) 12 Monopoli (Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2nd ed., ch 15) Monopoli on tilanne, jossa markkinoilla on vain yksi myyjä, jonka valmistamalle tuotteelle ei ole läheistä substituuttia yritys

Lisätiedot

Osinkoverotus ja riskinoton kannustaminen. Prof. Heikki Niskakangas EK:n yrittäjävaltuuskunta 11.11.2009

Osinkoverotus ja riskinoton kannustaminen. Prof. Heikki Niskakangas EK:n yrittäjävaltuuskunta 11.11.2009 Osinkoverotus ja riskinoton kannustaminen Prof. Heikki Niskakangas EK:n yrittäjävaltuuskunta 11.11.2009 Osinkoverotus ja riski Osinkoverotuksen kehittämisellä ja riskinotolla ei ole varsinaista loogista

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Taloustieteen oppikirja, luku 4) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot)

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot) Välitön tuloverotus Verovelvolliselta suoraan perittäviä veroja nimitetään välittömiksi veroiksi Verot määräytyvät tulojen ja varallisuuden perusteella Tulon (=tuloverotus) perusteella maksetaan veroa

Lisätiedot

6 JULKINEN SEKTORI. Ø Milloin julkinen interventio on tarpeen? Ø Julkisen sektorin rakenne ja kehitys. Ø Verotus ja tehokkuus. Ø Ulkoisvaikutukset

6 JULKINEN SEKTORI. Ø Milloin julkinen interventio on tarpeen? Ø Julkisen sektorin rakenne ja kehitys. Ø Verotus ja tehokkuus. Ø Ulkoisvaikutukset 6 JULKINEN SEKTORI Ø Milloin julkinen interventio on tarpeen? Ø Julkisen sektorin rakenne ja kehitys Ø Verotus ja tehokkuus Ø Ulkoisvaikutukset Ø Julkishyödykkeet 1 JULKISEN SEKTORIN TEHTÄVIÄ Markkinataloudessa

Lisätiedot

Hyvän vastauksen piirteet

Hyvän vastauksen piirteet Hyvän vastauksen piirteet Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 24.4.2018 kl. 10.00-15.00 1. Määrittele lyhyesti seuraavat käsitteet. (a) Käytettävissä olevat tulot (disposable

Lisätiedot

Tuloverotuksen vaikutus työn tarjontaan

Tuloverotuksen vaikutus työn tarjontaan Tuloverotuksen vaikutus työn tarjontaan Tuomas Matikka VATT Valtiovarainvaliokunta, verojaosto 19.2.2016 Tuomas Matikka (VATT) Tuloverotus ja työn tarjonta Verojaosto 1 / 11 Taustaa Esitys perustuu tammikuussa

Lisätiedot

Verot us Keskustanuorten veropoliittinen ohjelma

Verot us Keskustanuorten veropoliittinen ohjelma Verot us Keskustanuorten veropoliittinen ohjelma 1. Johdanto Tässä asiakirjassa on esitelty Keskustanuorten näkemys tulevaisuuden veropolitiikan painopisteistä. Verotuksen pääasiallinen tehtävä on kerätä

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

BRONEX SOFTWARE OY , 9:40:01, Sivu 1 Laatija: Esittely. Lähtö. Ehdotus A TULOT OSAKKAALLE KÄTEEN (1000 )

BRONEX SOFTWARE OY , 9:40:01, Sivu 1 Laatija: Esittely. Lähtö. Ehdotus A TULOT OSAKKAALLE KÄTEEN (1000 ) EHDOTUSLASKELMA, Verovuosi 2013 Jakopohjana oleva nettovarallisuus: 100000.00 109.5 +3.0 D KUSTANNUKSET YHTIÖLLE (1000 ) 104.5-2.1 99.4-7.1 94.4-12.1 B Lähtö Ehdotus C 89.4-17.2 A 56.9 59.4 61.9 64.4 66.8

Lisätiedot

Mikrotaloustiede 31C Syksy Monivalintatehtävät (39p) Vastauksien pisteytys: oikein +3p, väärin -1p, tyhjä 0p.

Mikrotaloustiede 31C Syksy Monivalintatehtävät (39p) Vastauksien pisteytys: oikein +3p, väärin -1p, tyhjä 0p. 31C Syksy 17 Välikoe 7.. Monivalintatehtävät (39p) Laskukoneiden käyttö sallittu. Vastauksien pisteytys: oikein +3p, väärin -1p, tyhjä p. 1. Timo ja Pirjo väittelevät laittomien huumeiden käytön lisääntymisestä.

Lisätiedot

Talouden ja talouspolitiikan näkymät uudella vaalikaudella

Talouden ja talouspolitiikan näkymät uudella vaalikaudella Talouden ja talouspolitiikan näkymät uudella vaalikaudella Logistiikkayhdistysten liitto 20.5.2011 Jussi Mustonen Maailmantalous Maailmantalouden kasvunnäkymä säilynyt vakaana 2.5-4.5-6.5 Deflaationtorjunta

Lisätiedot

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa?

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa? TALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 1.6.2017 1. Kerro lyhyesti (korkeintaan kolmella lauseella ja kaavoja tarvittaessa apuna käyttäen), mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä: (a) moraalikato (moral hazard) (b)

Lisätiedot

6 JULKINEN SEKTORI. Ø Julkisen sektorin tehtävät. Ø Julkisen sektorin rakenne ja kehitys. Ø Verotus ja tehokkuus. Ø Ulkoisvaikutukset

6 JULKINEN SEKTORI. Ø Julkisen sektorin tehtävät. Ø Julkisen sektorin rakenne ja kehitys. Ø Verotus ja tehokkuus. Ø Ulkoisvaikutukset 6 JULKINEN SEKTORI Ø Julkisen sektorin tehtävät Ø Julkisen sektorin rakenne ja kehitys Ø Verotus ja tehokkuus Ø Ulkoisvaikutukset Ø Julkishyödykkeet Vapaamatkustajaongelma 1 JULKISEN SEKTORIN TEHTÄVIÄ

Lisätiedot

Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009

Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009 Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009 Harjoitukset 7 (viikko 13) Tehtävä 1 a) Tapahtuu siirtymä pisteestä A pisteeseen B. Jos TR-käyrä on vaakasuora, niin IS-käyrän siirtyminen oikealle ei

Lisätiedot

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17)

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä valintojen seurauksien eli voittojen

Lisätiedot

21. Raha- ja finanssipolitiikka (Mankiw & Taylor, Ch 35)

21. Raha- ja finanssipolitiikka (Mankiw & Taylor, Ch 35) 21. Raha- ja finanssipolitiikka (Mankiw & Taylor, Ch 35) 1. Politiikan tarve 2. Rahapolitiikka 3. Finanssipolitiikka 4. Suhdannepolitiikan ongelmia ja kokemuksia 1 21.1 Politiikan tarve Suhdannevaihtelut

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus.

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus. Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus. Apulaisprofessori Tomi Viitala Miksi osakeyhtiötä verotetaan? Fiskaalisen tavoitteen tehokkaampi toteutuminen Veropohjan laajuus

Lisätiedot

Luentorunko 4: Intertemporaaliset valinnat

Luentorunko 4: Intertemporaaliset valinnat Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Johdanto Tarkastellaan tarkemmin säästämiseen ja investoimiseen liittyviä intertemporaalisia valintoja ja rajoitteita. Reaalikorko. Yksityisen

Lisätiedot

BRONEX SOFTWARE OY , 15:07:25, Sivu 1. Lähtö. Ehdotus A TULOT OSAKKAALLE KÄTEEN (1000 )

BRONEX SOFTWARE OY , 15:07:25, Sivu 1. Lähtö. Ehdotus A TULOT OSAKKAALLE KÄTEEN (1000 ) EHDOTUSLASKELMA, Verovuosi 2014 Nimi: Erkki Esimerkki Jakopohjana oleva nettovarallisuus: 100000.00 113.5 +3.2 D KUSTANNUKSET YHTIÖLLE (1000 ) 108.7-1.6 103.9-6.4 99.1-11.2 B Lähtö Ehdotus C 94.3-16.0

Lisätiedot

5 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi

5 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi 5 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi Opimme edellä, että markkinat ovat tasapainossa silloin, kun hinta on sellainen, että kysyntä = tarjonta tällä hinnalla jokainen kuluttaja kuluttaa sellaisen määrän

Lisätiedot

Luentorunko 13: Finanssi- ja rahapolitiikka AS-AD-mallissa

Luentorunko 13: Finanssi- ja rahapolitiikka AS-AD-mallissa Luentorunko 13: Finanssi- ja rahapolitiikka AS-AD-mallissa Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Johdanto Tarkastellaan edellistä luentorunkoa tarkemmin finanssi- ja rahapolitiikkaa

Lisätiedot

01. Tulon ja varallisuuden perusteella kannettavat verot

01. Tulon ja varallisuuden perusteella kannettavat verot 01. Tulon ja varallisuuden perusteella kannettavat verot 01. Ansio- ja pääomatuloverot Momentille arvioidaan kertyvän 8 642 000 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Vero perustuu tuloverolakiin (1535/1992).

Lisätiedot