MAL 2019 suunnitelmaluonnos ja MAL arviointiselostusluonnos. Lausunnon antaminen asiakirjoista, KH

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAL 2019 suunnitelmaluonnos ja MAL arviointiselostusluonnos. Lausunnon antaminen asiakirjoista, KH"

Transkriptio

1 MAL 2019 suunnitelmaluonnos ja MAL arviointiselostusluonnos Lausunnon antaminen asiakirjoista, KH

2 Espoon kaupunki pitää seudullista yhteistyötä tärkeänä ja nostaa lausunnossaan esiin erityisesti nämä tärkeimmät maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevat Espoon näkökulmat sekä asiakohdat, jotka edellyttävät Espoon kaupungin mielestä suunnitelmaluonnoksen tarkistamista: Kaupunkirata Länsirata Maankäytön ensisijaisten vyöhykkeiden tarkistaminen Metron kääntöraide vain kapasiteetin tarkastelun yhteydessä Ajoneuvoliikenteen hinnoittelun porttimalli

3 Espoon tärkeimmät näkökulmat sekä asiakohdat, jotka edellyttävät Espoon kaupungin mielestä suunnitelmaluonnoksen tarkistamista Kaupunkiradan jatkaminen Leppävaarasta Kauklahteen on Espoon maankäytön ja liikennejärjestelmän kannalta hyvin tärkeä hanke, joka tulisi toteuttaa ensitilassa. Ratasuunnitelma on valmis, ja valmius toteutukseen heti. Espoo edellyttää, että Espoo-Salo -oikorata /Länsirata nostetaan jakson 2030 hankkeisiin Raskaan raideliikenteen listalle kirjauksella: Valmius aloittaa Länsiradan rakentaminen. Väylävirasto edistää (Espoo Salo- oikorata / Länsirata) yleissuunnittelua ja valmius sen toteutukseen siten on jo ennen vuotta Suunnitelmaluonnoksen vyöhykkeet eivät vastaa Espoon näkemystä. Kalajärvi-Viiskorpi-Leppävaaran vyöhyke tulee liittää Maankäytön ensisijaisiin vyöhykkeisiin ja Länsiradan uuteen liikenneinvestointiin kytkeytyvä ensisijainen vyöhyke tulee tarkistaa koskemaan vain Histan ja Myntinmäen asemaympäristöä. Espoon mielestä MAL liikenneinvestointeihin tulee sisällyttää metron kapasiteetin kasvattaminen, joka pitää sisällään myös mahdollisen kääntöraideinvestoinnin länsimetron alueella. Kääntöraiteen toteuttaminen nyt Matinkylään ei ole mahdollista, koska se haittaa Länsimetron käynnissä olevaa rakentamista.. Espoo ei hyväksy alueensa houkuttelevuutta heikentävää ajoneuvoliikenteen hinnoittelua. Erityisesti porttimallilla toteutetut vyöhykerajat ovat ongelmallisia ja hinnoittelujärjestelmää tulee selvittää lisää ennen siitä päättämistä.

4 MAL 2019-suunnitelmaluonnoksen väestöarvio perustuu väestö- ja työpaikkaprojektioihin, joissa (yhtä vaihtoehtoa lukuun ottamatta) Espoon väestö jää selvästi alle asukkaaseen vuonna Uudenmaan liiton väestöprojektiot: Ve Ve Ve Ve Ve Espoon pitkien väestöprojektien päivityksen (2019) mukaan nopean kasvun vaihtoehto merkitsee asukasta vuonna Espoon väestönkasvu

5 Väestönkasvu ja lähtökohdat 1.1 Suunnitelma ei täysin tue vähäpäästöisen, houkuttelevan, elinvoimaisen ja hyvinvoivan seudun aikaansaamista. Suurimmat haasteet tavoitteen toteuttamiseksi Espoossa liittyvät väestönkasvun huomioimiseen ja ensisijaisiin kehittämisvyöhykkeisiin. 1.2 Suunnitelmaluonnos ei ota riittävästi huomioon Espoon voimakasta väestönkasvua ja sen edellyttämää kehittämisvyöhykettä. 1.3 Suunnitelmaluonnos ei tue riittävää seudullisesti toimivaa kokonaisuutta, sillä MAL 2019-suunnitelmaluonnoksessa on puutteita seudullisen joukkoliikenneverkon tunnistamisessa. 1.4 Yhteistyöhön, liittyen tietoaineistojen läpinäkyvyyteen ja muokkaamiseen, on sisältynyt puutteita. Vuorovaikutus on toteutunut määrällisesti, mutta ristiriitatilanteissa asioiden käsittely ja prosessin aikana tuotetut tarkastelut eivät kaikilta osin vastaa Espoon kaupungin näkemystä aidosta ja laadukkaasta vuorovaikutusprosessista.

6 Maankäyttö Ensisijaiset kehittämisvyöhykkeet Ensisijaista kehittämisvyöhykettä tulee laajentaa Espoossa. Kalajärvi-Viiskorpi joukkoliikennevyöhykkeen tulee olla ensisijainen kehittämisvyöhyke. Runkobussien tulee näkyä osana ensisijaisen vyöhykkeen määrittelyä. Vain Histan ja Myntinmäen asemanseudut voivat kuulua uuteen liikenneinvestointiin kytkeytyviin ensisijaisiin vyöhykkeisiin. Länsiradan vyöhykettä tulee voida kehittää bussiyhteyden varassa ennen rataa.

7 Helsingin seudun maankäyttösuunnitelma MASU 2050 maankäyttövyöhykkeet (2014) MAL suunnitelmaluonnokseen on päivitetty vuoden 2014 Helsingin seudun maankäyttösuunnitelman 2050 (MASU2050) - Seudun ensisijaisesti kehitettävät vyöhykkeet - Seudun ensisijaisesti kehitettävien vyöhykkeiden täydentymisalueet - Mahdolliset laajentumisalueet vuoden 2040 jälkeen sekä - Kuntien muut kehittämisalueet. Päivitetyt vyöhykkeet ovat Espoon osalta kaventuneet ja kuntien muut kehittämisalueet ovat poistuneet vastoin Espoon kaupungin tahtotilaa ja näkemystä.

8 Maankäyttö 2.1 Väylävirasto edistää (Espoo Salo- oikorata / Länsirata) yleissuunnittelua ja valmius toteutukseen siten olisi jo ennen vuotta Espoo katsoo, että ensisijaisten vyöhykkeiden ratkaisu tällä suunnalla ei tue riittävästi kaupungin tavoitteita. Vaiheittainen toteutuminen on mahdollistettava sekä varautuminen ratakäytävän edellyttämään maankäyttöön 2.2 Länsiradan uuteen liikenneinvestointiin kytkeytyvä ensisijainen vyöhyke tulee tarkistaa koskemaan vain Histan ja Myntinmäen asemaympäristöä. 2.3 Pikaraitiotie Kalajärvi-Viiskorpi-Leppävaara ei ole kynnysinvestointi ja Kalajärvi- Viiskorpi-Leppävaaran vyöhyke tulee liittää Maankäytön ensisijaisiin vyöhykkeisiin. Kalajärvi on yksi Espoon keskuksista ja tulisi jo siksi olla ensisijaista vyöhykettä. Edelleen Kalajärvi-Viiskorpi-Leppävaara vyöhyke täydentää olemassa olevaa kaupunkirakennetta ja tällä vyöhykkeellä sijaitsee nykyisen rakenteen lisäksi merkittävä Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavaluonnoksen mukainen maankäyttöpotentiaali.

9 Asuntotuotanto ja sen kohdentuminen MAL 2019 suunnitelmassa Espoon asuntotuotantotavoite on asuntoa vuodessa. Espoon asuntotuotannosta (2030 mennessä) arviolta 85 % kohdistuu ensisijaisille kehittämisvyöhykkeille. Espoon ensisijaisiin kehittämisvyöhykkeisiin kuuluu raskaaseen raideliikenteeseen tukeutuva osa Espoosta (Länsimetro, Rantarata ja Raide-Jokeri).

10 Asuminen 3.1 Asuntotuotannon määrän ohella on tärkeää kiinnittää huomiota myös asuntotuotannon laatuun ja kokojakaumaan. 3.2 Omakustanteisen asuntuotuotannon osuus pk- seudulla on 30 % ja KUUMA kunnissa 20 % tuotannosta. Espoon kaupunki pitäisi hyvänä, jos osuudet olisivat pk-seudulla ja KUUMA - kunnissa yhtä suuret. Omakustanteisen asuntotuotannon käsite tulee määritellä tarkemmin. 3.3 Espoo kaupunki pitää tärkeänä, että opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamiseen tarkoitettu 10 % investointiavustus säilyy ja vuosittainen käytettävissä oleva lainavaltuus opiskelija- ja nuorisoasuntokohteiden rakentamiseen on riittävä. 3.4 MAL suunnitelmassa ehdotetaan alueiden eriytymiskehitystä hillittävän vahvistamalla olemassa olevia alueita ja niiden elinympäristön laatua. Espoon kaupunki kannattaa suunnitelmassa mainitun myönteisen erityiskohtelun ohjelman käynnistämistä. 3.5 Espoon kaupunki kannattaa MAL suunnitelmassa mainittuja keinoja vaikuttaa energiatehokkuuteen ja kestävään kehitykseen mm. hyödyntämällä älykkäitä energiaratkaisuja sekä edistämällä rakennus- ja purkujätteen uusiokäyttöä.

11 Suunnitelmaluonnos 2030 Espoota koskevat hankkeet Liityntäpysäköinnin toimenpideohjelma Länsimetro Matinkylä-Kivenlahti Raide-Jokeri Espoon kaupunkirata (Leppävaara- Espoo) Pikaraitiotie Matinkylä-Suurpelto-Kera- Leppävaara Metron kääntöraide Matinkylässä ja metron automatisointi Kehä I Maarinsolmu (ja Hagalundin tunneli) Puuttuu kirjaus Valmius aloittaa Länsiradan rakentaminen Tiemaksujärjestelmiin linkittyvät investoinnit Espoon alueelle?

12 Liikenne 4.1 Kaupunkiradan jatkaminen Leppävaarasta Kauklahteen on Espoon maankäytön ja liikennejärjestelmän kannalta hyvin tärkeä hanke, joka tulisi toteuttaa ensitilassa. Ratasuunnitelma on valmis, ja valmius toteutukseen heti. 4.2 Espoo edellyttää, että Espoo-Salo -oikorata /Länsirata nostetaan jakson 2030 hankkeisiin Raskaan raideliikenteen listalle kirjauksella: Valmius aloittaa Länsiradan rakentaminen. Väylävirasto edistää (Espoo Salo- oikorata / Länsirata) yleissuunnittelua ja valmius sen toteutukseen siten on jo ennen vuotta Espoon mielestä MAL liikenneinvestointeihin tulee sisällyttää metron kapasiteetin kasvattaminen, joka pitää sisällään myös mahdollisen kääntöraideinvestoinnin länsimetron alueella. Kääntöraiteen toteuttaminen nyt Matinkylään ei ole mahdollista, koska se haittaa Länsimetron käynnissä olevaa rakentamista. 4.4 Espoo ei hyväksy alueensa houkuttelevuutta heikentävää ajoneuvoliikenteen hinnoittelua. Erityisesti porttimallilla toteutetut vyöhykerajat ovat ongelmallisia ja hinnoittelua tulee selvittää lisää. 4.5 Espoo ei hyväksy Kehä II:n jatkeen varauksen poistamista ilman korvaavaa suunnitelmaa, jottei tulevaa korvaavaa ratkaisua tehdä toteuttamiskelvottomaksi. 4.6 Vuoden 2050 visio liikennehankkeista tarvitaan, jotta Helsingin seudun kunnat voivat laatia liikenne-ennusteita. Myöskään Helsingin yleiskaavan mukaisten bulevardien vaikutusta seudullisen liikennejärjestelmän toimivuuteen ei ole seudullisesti selvitetty riittävästi. 4.7 Runkobussien tulee näkyä osana maankäytön ensisijaisen vyöhykkeen määrittelyä.

13 Vaikutusten arviointi 5.1 Espoo esittää kannanottonaan, että vaikutusten arviointiselostuksessa on jätetty kuvaamatta miten eri suunnitelmaversioiden vaikutusarviot ovat vaikuttaneet seuraaviin suunnitelmaversioihin. Myöskään vaikutusten arvioinnissa tunnistettujen arviointitulosten huomioitta jättämistä ei ole perusteltu.

Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU. Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja

Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU. Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja 20.5.2014 1 Helsingin seudun maankäyttösuunnitelman, asuntostrategian ja liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelun

Lisätiedot

Case Metropolialue MAL-verkosto 2.10.2014

Case Metropolialue MAL-verkosto 2.10.2014 Case Metropolialue MAL-verkosto 2.10.2014 Mari Randell, Helsingin kaupunki, asunto-ohjelmapäällikkö 3.10.2014 1 Helsingin seudun maankäyttösuunnitelma, MASU 2050 Helsingin seudun asuntostrategia 2025 Helsingin

Lisätiedot

TERVETULOA MAL SEMINAARIIN!

TERVETULOA MAL SEMINAARIIN! TERVETULOA MAL 2019 -SEMINAARIIN! Äänestystulos viime vuoden seminaarista 9.11.2017 Långvikissa Kirkkonummella 20 PÄIVÄ PÄÄTTYY Ohjelma 9-10 TERVETULOA SEMINAARIIN! MISSÄ MENNÄÄN HELSINGIN SEUDUN MAL 2019

Lisätiedot

HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN LAUSUNTO HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMALUONNOKSESTA JA ASUNTOSTRATEGIALUONNOKSESTA

HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN LAUSUNTO HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMALUONNOKSESTA JA ASUNTOSTRATEGIALUONNOKSESTA Hallitus 181 09.12.2014 HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN LAUSUNTO HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMALUONNOKSESTA JA ASUNTOSTRATEGIALUONNOKSESTA 479/07.70.700/2014 Hallitus 181 Esittelijä Valmistelija

Lisätiedot

Arjen liikkumisen ja kuljetusten turvaaminen, miten tavoitteiden toteutumista arvioidaan?

Arjen liikkumisen ja kuljetusten turvaaminen, miten tavoitteiden toteutumista arvioidaan? Arjen liikkumisen ja kuljetusten turvaaminen, miten tavoitteiden toteutumista arvioidaan? - case Helsingin seutu Liikennevirasto, Liikennejärjestelmäpäivä 20.4.2016 Osaston johtaja Sini Puntanen Helsingin

Lisätiedot

Mikä asuntostrategia?

Mikä asuntostrategia? Asuntostrategialuonnos Mari Randell Mikä asuntostrategia? Seudun yhteinen maankäyttösuunnitelma, asuntostrategia ja liikennejärjestelmäsuunnitelma on valmisteltu samaan aikaan ja tiiviissä yhteistyössä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 8. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 8. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 20.01.2016 Sivu 1 / 1 5581/2015 08.00.00 8 Espoon liikenneverkon kehittämisohjelma Valmistelijat / lisätiedot: Markku Antinoja, puh. 050 344 8046 Juhani Lehikoinen, puh. 046

Lisätiedot

Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU 2050 ja Asuntostrategia

Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU 2050 ja Asuntostrategia Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU 2050 ja Asuntostrategia 2025 21.10.2014 1 Helsingin seudun maankäyttösuunnitelman, asuntostrategian ja liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelun eteneminen

Lisätiedot

Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU ja Asuntostrategia

Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU ja Asuntostrategia Helsingin seudun Maankäyttösuunnitelma MASU ja Asuntostrategia 2025 27.8.2014 1 Helsingin seudun maankäyttösuunnitelman, asuntostrategian ja liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelun eteneminen MASU

Lisätiedot

Väestöennusteet ja asuntotuotantoennuste

Väestöennusteet ja asuntotuotantoennuste Väestöennusteet ja asuntotuotantoennuste Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Asuntoyksikkö 5.8.2016 Espoon kaupungin ja Helsingin seudun väestöprojektiot 2015-2050 Kaupunkitutkimus

Lisätiedot

Yleiskaavaluonnoksen liikenteelliset vaikutukset. Tiina Hulkko Yleiskaavatoimikunta

Yleiskaavaluonnoksen liikenteelliset vaikutukset. Tiina Hulkko Yleiskaavatoimikunta Yleiskaavaluonnoksen liikenteelliset vaikutukset Tiina Hulkko Yleiskaavatoimikunta 10.6.2019 Yleiskaavan liikenteeseen liittyvät tavoitteet Kaupungin kasvu ohjataan ensisijaisesti keskustoihin ja joukkoliikennevyöhykkeille

Lisätiedot

Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen

Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen Tiivistelmä Helsingin seudun MAL-seurannasta, 25.11.2014 Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus

Lisätiedot

Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Espoossa

Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Espoossa Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Espoossa Kehittämisjohtaja Olli Isotalo RAKLI: Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen Finlandiatalo 5.3.2015 Espoo toteuttaa Helsingin seudun MAL-sopimusta

Lisätiedot

Helsingin seudun maankäyttösuunnitelma 2050 Helsingin seudun asuntostrategia 2025 20.5.2015 1

Helsingin seudun maankäyttösuunnitelma 2050 Helsingin seudun asuntostrategia 2025 20.5.2015 1 Helsingin seudun maankäyttösuunnitelma 2050 Helsingin seudun asuntostrategia 2025 20.5.2015 1 Helsingin seudun yhteinen maankäyttösuunnitelma ja liikennejärjestelmäsuunnitelma Valtion ja Helsingin seudun

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 11. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 11. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 04.02.205 Sivu / 4940/0.03.0/204 Kaupunkisuunnittelulautakunta 74 0.2.204 Kaupunkisuunnittelulautakunta 3 2..205 Espoon liikenneverkkovisio, pöydälle 0.2.204, pöydälle 2..205

Lisätiedot

ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA

ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA Tapahtunut tähän mennessä 2013 lautakunta päätti käynnistää osayleiskaavatyön valmistelun 2014 Lautakunta päätti vision

Lisätiedot

Maakuntahallitus 164 08.12.2014

Maakuntahallitus 164 08.12.2014 Maakuntahallitus 164 08.12.2014 Lausunto Helsingin seudun yhteisestä maankäyttösuunnitelma 2050 -luonnoksesta, asuntostrategia 2025 -luonnoksesta ja liikennejärjestelmäsuunnitelma 2015 (HLJ 2015) -luonnoksesta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 61. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 61. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 12.04.2016 Sivu 1 / 1 5581/2015 08.00.00 Kaupunkisuunnittelulautakunta 8 20.1.2016 Kaupunkisuunnittelulautakunta 15 3.2.2016 61 Espoon liikenneverkon kehittämisohjelma, pöydälle

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ 2011 22.4.2010 Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Liikennejärjestelmäsuunnitelmat Neljä Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaa (PLJ

Lisätiedot

Teknisen ja ympäristötoimen talousarvio Teknisen toimen johtaja Olavi Louko

Teknisen ja ympäristötoimen talousarvio Teknisen toimen johtaja Olavi Louko Teknisen ja ympäristötoimen talousarvio 2015 Teknisen toimen johtaja Olavi Louko 30.10.2014 Teknisen ja ympäristötoimen painopisteet 2015 Länsimetron ja sen jatkeen rakentaminen Tapiolan, Matinkylän ja

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Väliraportista saadut lausunnot Jatkosuunnittelu Masto+ LJ -työryhmä 27.3.2014 TYÖ- SUUNNI- TELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LUONNOS EHDOTUS Väliraportista saadut lausunnot JATKOSUUNNITTELU

Lisätiedot

Lausunto Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelman MAL2019 luonnoksesta sekä sen vaikutustenarviontiselostuksesta

Lausunto Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelman MAL2019 luonnoksesta sekä sen vaikutustenarviontiselostuksesta Lausunto 1 (5) 21.1.2019 6 572/07.00.04.00.00/2018 Maakuntahallitus HSL Helsingin seudun liikenne PL 100 00077 HSL hsl@hsl.fi 59/08.00.00.00/2017 Lausunto Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioehdotus Jukka Mäkelä #espoobudjetti

Kaupunginjohtajan talousarvioehdotus Jukka Mäkelä #espoobudjetti Kaupunginjohtajan talousarvioehdotus 2019 Jukka Mäkelä #espoobudjetti Espoo kasvaa kestävästi Espoon kasvu jatkuu, v. 2050 vähintään 400 000 asukasta. Espoo investoi kestävään kasvuun. Kasvavan kaupungin

Lisätiedot

Espoon liikenneverkkovisio. Petri Suominen Soukan palvelutalo

Espoon liikenneverkkovisio. Petri Suominen Soukan palvelutalo Espoon liikenneverkkovisio Petri Suominen Soukan palvelutalo 16.4.2015 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHTIA 16.4.2015 2 Tavoitteet Ohjaa liikenneverkon strategista suunnittelua ja palvelee maankäytön kehityskuvaa

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimi

Tekninen ja ympäristötoimi Tekninen ja ympäristötoimi 1 Teknisen ja ympäristötoimen tarina Varmistamme hyvän kaupunkiympäristön ja asumisen. Kehitämme kaupunkikeskusten vahvuuksia ja kilpailukykyä. Tehostamme joukkoliikennettä.

Lisätiedot

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seuranta

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seuranta Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seuranta Seurantakatsaus 21.11.2014 Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen seuranta Yhteenveto Maankäyttö ja asuminen Helsingin seudulla

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa Väestöennusteet. Konserniesikunta, Strategiayksikkö Kaupunkitutkimus TA Oy, Seppo Laakso 24.4.

Toimintaympäristön tila Espoossa Väestöennusteet. Konserniesikunta, Strategiayksikkö Kaupunkitutkimus TA Oy, Seppo Laakso 24.4. Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Väestöennusteet Konserniesikunta, Strategiayksikkö Kaupunkitutkimus TA Oy, Seppo Laakso 24.4.2018 Väestöennusteet Sisällys: Espoon kaupungin ja Helsingin seudun väestöprojektiot

Lisätiedot

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seurantakokous 2.5.2013

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seurantakokous 2.5.2013 Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seurantakokous 2.5.2013 Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen seuranta Aiesopimuskauden ensimmäinen seurantaraportti on koottu Seurattavat

Lisätiedot

MAL Tieliikenneseminaari Sini Puntanen

MAL Tieliikenneseminaari Sini Puntanen MAL 2019 Tieliikenneseminaari 20.3.2019 Sini Puntanen Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnittelu on kehittynyt vaiheittain Joukkoliikenteen merkitys suunnittelussa kasvanut 35% 30% 23% 35% Ratahankkeet

Lisätiedot

HELSINGIN SEUDUN YHTEINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA -MASU

HELSINGIN SEUDUN YHTEINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA -MASU 29.4.2013 HELSINGIN SEUDUN YHTEINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA -MASU Suunnittelualue 1,3 miljoonaa asukasta (2012) 0,7 miljoonaa työpaikkaa (2010) 0,7 miljoonaa asuntoa (2011) 29.4.2013 Yhteinen maankäyttösuunnitelma

Lisätiedot

Maankäytön, Asumisen ja Liikenteen suunnitelma Tiivistelmäraportti

Maankäytön, Asumisen ja Liikenteen suunnitelma Tiivistelmäraportti Maankäytön, Asumisen ja Liikenteen suunnitelma 2019 Tiivistelmäraportti Helsingin seutu vetää puoleensa uusia ihmisiä ja yrityksiä. Nykyiset ja tulevat asukkaat tarvitsevat asuntoja ja palveluita, yritykset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2013 1 (5) 184 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kuntalaisaloitteesta, jossa ehdotetaan kehämetroa välille Myllypuro - Viikki - Pakila - Kannelmäki

Lisätiedot

MAL Miten liikkuminen muuttuu Helsingin seudulla vuoteen 2030 mennessä? Heikki Palomäki, HSL Liikenne & Maankäyttö

MAL Miten liikkuminen muuttuu Helsingin seudulla vuoteen 2030 mennessä? Heikki Palomäki, HSL Liikenne & Maankäyttö MAL 2019 Miten liikkuminen muuttuu Helsingin seudulla vuoteen 2030 mennessä? Heikki Palomäki, HSL Liikenne & Maankäyttö 9.10.2019 Esityksen sisältö Miltä näyttää vuonna 2019? Mitä MAL-suunnitelman toimenpiteillä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48 08.05.2017 Sivu 1 / 1 292/2016 02.07.00 26 7.3.2016 48 Alueen varauksen jatkaminen Tapiolasta Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiölle opiskelija-asuntohankkeen suunnittelua varten (Maarinsolmu) Valmistelijat

Lisätiedot

TERVETULOA MAL ESITTELYTILAISUUTEEN!

TERVETULOA MAL ESITTELYTILAISUUTEEN! TERVETULOA MAL 2019 -ESITTELYTILAISUUTEEN! 20.11.2018 Ohjelma 14 Tilaisuuden avaus 14.05 MAL 2019: lähtökohdat 14.15 MAL 2019:n keskeinen sisältö 15.20 Yhteiskeskustelu 15.40 Keskustelua teemoittain 16.00

Lisätiedot

Helsingin seudun yhteistyökokous

Helsingin seudun yhteistyökokous Helsingin seudun yhteistyökokous 15.11.2007 Teknisen toimen johtaja Olavi Louko Espoo Helsingin seutu Väkiluku 31.12.2005 Yhteensä 1 274 746 asukasta Helsinki 560 905 asukasta PKS 988 347 asukasta Seudulliset

Lisätiedot

HLJ 2011:n Maankäyttö- ja raideverkkoselvityksen (MARA) päätulokset

HLJ 2011:n Maankäyttö- ja raideverkkoselvityksen (MARA) päätulokset HLJ 2011:n Maankäyttö- ja raideverkkoselvityksen (MARA) päätulokset 22.3.2010 Tavoitetila ja -verkko Perustuu laajaan asiantuntijakäsittelyyn ja innovatiiviseen mallinnusprosessiin Käyty läpi seudulla

Lisätiedot

Helsinki-Turku, nopean ratayhteyden jatkosuunnittelu Tilannekatsaus / projektipäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto

Helsinki-Turku, nopean ratayhteyden jatkosuunnittelu Tilannekatsaus / projektipäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto Helsinki-Turku, nopean ratayhteyden jatkosuunnittelu 9.12.2016 Tilannekatsaus / projektipäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto Nopean ratayhteyden kokonaisuus Uusi nopea Helsinki Turkurata rakentuu

Lisätiedot

Maankäytön, Asumisen ja Liikenteen suunnitelma Tiivistelmäraportti

Maankäytön, Asumisen ja Liikenteen suunnitelma Tiivistelmäraportti Maankäytön, Asumisen ja Liikenteen suunnitelma 2019 Tiivistelmäraportti Tämä on tiivistelmä MAL 2019 -suunnitelmasta, joka löytyy osoitteesta hsl.fi/mal Helsingin seutu vetää puoleensa uusia ihmisiä ja

Lisätiedot

Joukkoliikenne Helsingissä Missä mennään?

Joukkoliikenne Helsingissä Missä mennään? Joukkoliikenne Helsingissä Missä mennään? Liikenneilta 22.9.2016 Niko Setälä Kaupunkisuunnitteluvirasto 22.9.2016 Tavoitteita joukkoliikenteen suunnittelussa 2 Kaupunki kasvaa Kaupungin kasvaessa myös

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 34/2014 1 (6) Kaupunginhallitus Kj/4 29.9.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 34/2014 1 (6) Kaupunginhallitus Kj/4 29.9.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 34/2014 1 (6) 4 Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen sopimus suurten infrahankkeiden tukemiseksi ja asumisen edistämiseksi HEL 2014-009794 T 00 01 06 Viite Päätösehdotus

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2015) luonnos

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2015) luonnos Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2015) luonnos Luottamushenkilöseminaari 26.8.2014 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Liikenteen tavoitteet (HLJ-toimikunta

Lisätiedot

Esikaupungit 20x0. Espoo ja täydennysrakentamisen näkökulma - mitä uutta, mitä vanhaa ja mitä kehitettävää?

Esikaupungit 20x0. Espoo ja täydennysrakentamisen näkökulma - mitä uutta, mitä vanhaa ja mitä kehitettävää? Esikaupungit 20x0 Espoo ja täydennysrakentamisen näkökulma - mitä uutta, mitä vanhaa ja mitä kehitettävää? Maakuntakaava ja Maakuntasuunnitelma 2030 - Maakuntakaavan uudistaminen on käynnistynyt..rakennemallit

Lisätiedot

HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET

HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET Anne Karlsson johtava yleiskaavasuunnittelija 4.3.2013 HELSINGIN YLEISKAAVA Suunnittelu- ja selvityshankkeet: tarkasteluja eri mittakaavatasolla koko Helsingin

Lisätiedot

Yleisötilaisuus Tesoman seisake, ratasuunnitelma, Tampere

Yleisötilaisuus Tesoman seisake, ratasuunnitelma, Tampere Yleisötilaisuus Tesoman seisake, ratasuunnitelma, Tampere 4.6.2019 Yleisötilaisuuden sisältö Väyläviraston rooli ja tehtävät Ratasuunnitelma Hankkeen taustat ja lähtökohdat Tampereen kaupungin näkökulmasta

Lisätiedot

Joukkoliikenne liikennejärjestelmän runkona: HLJ 2015 ja MAL-sopimusmenettely

Joukkoliikenne liikennejärjestelmän runkona: HLJ 2015 ja MAL-sopimusmenettely Joukkoliikenne liikennejärjestelmän runkona: HLJ 2015 ja MAL-sopimusmenettely Paikallisliikennepäivät 17.-18.9.2015 Jyväskylä Osaston johtaja Sini Puntanen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Esityksen

Lisätiedot

Liikennejärjestelmän ja seudullisen suunnittelun keinot ilmastotavoitteita vauhdittamassa

Liikennejärjestelmän ja seudullisen suunnittelun keinot ilmastotavoitteita vauhdittamassa Liikennejärjestelmän ja seudullisen suunnittelun keinot ilmastotavoitteita vauhdittamassa KAUPUNKISUUNNITTELULLA PAREMPAA ILMANLAATUA JA ILMASTOA, HSY 18.1.2018 Osaston johtaja Sini Puntanen, HSL Helsingin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 58. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 58. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 07.05.2014 Sivu 1 / 1 1049/10.03.01/2014 58 Vastauksen antaminen valtuustoaloitteeseen koskien moottoriteiden bulevardisoinnin selvittämistä Valmistelijat / lisätiedot: Marianne

Lisätiedot

MAL KUUMA- johtokunta

MAL KUUMA- johtokunta MAL 2019 KUUMA- johtokunta 23.5.2019 Prosessi ja MAL 2019 suunnitelman hyväksymistilanne MAL 2019 on rakentunut vaiheittain MAL 2019 -suunnitelman päätöksentekoprosessi Maankäyttö Asuminen Helsingin seudun

Lisätiedot

OTANIEMI + KEILANIEMI AJANKOHTAISET HANKKEET

OTANIEMI + KEILANIEMI AJANKOHTAISET HANKKEET OTANIEMI + KEILANIEMI AJANKOHTAISET HANKKEET Sampo Sikiö Kaupunkisuunnittelukeskus Espoo numeroina asukkaita 285 000 väestönkasvu 4 500/v 1 Leppävaara 70 000 2 Tapiola 48 000 3 Matinkylä 43 000 4 Espoonlahti

Lisätiedot

Yleiskaavan liikenne. Tiina Hulkko Yleiskaavatoimikunta

Yleiskaavan liikenne. Tiina Hulkko Yleiskaavatoimikunta Yleiskaavan liikenne Tiina Hulkko Yleiskaavatoimikunta 1.10.2018 Aiheet Pyöräilyn baanat Joukkoliikenne Rautatiet ja metro Raitiotie Joukkoliikenteen runkoyhteydet Asemat, vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 207. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 207. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 30.11.2016 Sivu 1 / 1 4688/2016 10.00.00 207 Kaupunkisuunnittelun työohjelma 2017 Valmistelijat / lisätiedot: Jenni Puustinen, puh. 043 825 2988 Essi Leino, puh. 046 877 1911

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 60. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 60. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 12.04.2016 Sivu 1 / 1 518/2016 10.02.03 60 Toimisto- ja liiketilojen auto- ja pyöräpaikkojen laskentaperiaatteet asemakaavoituksessa Valmistelijat / lisätiedot: Markku Antinoja,

Lisätiedot

ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA. TIEDOTUS- JA KESKUSTELUTILAISUUDET 5.4, 12.4 ja

ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA. TIEDOTUS- JA KESKUSTELUTILAISUUDET 5.4, 12.4 ja ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA TIEDOTUS- JA KESKUSTELUTILAISUUDET 5.4, 12.4 ja 17.4.2018 YLEISKAAVALUONNOKSEN ETENEMISEN VAIHEET TEHDYT PÄÄTÖKSET: 25.9.2013 KSL käynnistäminen 30.11.2015 KH tavoitteet

Lisätiedot

Raide Jokeri. Raide Jokeri Maarakennuspäivä 2016

Raide Jokeri. Raide Jokeri Maarakennuspäivä 2016 Raide Jokeri Maarakennuspäivä 2016 Juha Saarikoski projektijohtaja, Raide-Jokeri projekti, HKL Raide Jokeri Helsingin ja Espoon yhteinen hanke Itäkeskuksen ja Keilaniemen välinen poikittainen pikaraitiolinja

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) lähtökohdat

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) lähtökohdat seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) lähtökohdat Luottamushenkilöiden seminaari, Aulanko 5.-6.9.2013 Suvi Rihtniemi, toimitusjohtaja Sini Puntanen, liikennejärjestelmäosaston johtaja seudun

Lisätiedot

Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP)

Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP) Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP) 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Kestävän energiankäytön toimintasuunnitelma... 4 3. Johtopäätökset... 5 LIITE: Kestävän

Lisätiedot

HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTÖN, ASUMISEN JA LIIKENTEEN SUUNNITELMA MAL 2019, LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET JATKOSUUNNITTELULLE

HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTÖN, ASUMISEN JA LIIKENTEEN SUUNNITELMA MAL 2019, LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET JATKOSUUNNITTELULLE Hallitus 12 13.02.2018 HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTÖN, ASUMISEN JA LIIKENTEEN SUUNNITELMA MAL 2019, LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET JATKOSUUNNITTELULLE 59/08.00.00.00/2017 Hallitus 12 Esittelijä Toimitusjohtaja

Lisätiedot

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seuranta

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seuranta Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seuranta Seurantakatsaus 25.11.2013 1 Asuntotuotantotarpeeseen vastaaminen, kaavoitus Kaavoitus Alueittain seurantajaksolla 1.1.2012-1.8.2013

Lisätiedot

Raitiotiehankkeen eteneminen

Raitiotiehankkeen eteneminen 23.2.2016 Raitiotiehankkeen eteneminen Raitiotien suunnittelu alkaa 16.6. Kaupunginvaltuusto hyväksyi raitiotien yleissuunnitelman ja päätti raitiotien suunnittelun jatkamisesta 15.6. Valtuusto päätti

Lisätiedot

Linjaukset suurten raideliikenneinvestointien edistämiseksi. Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin

Linjaukset suurten raideliikenneinvestointien edistämiseksi. Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin Linjaukset suurten raideliikenneinvestointien edistämiseksi Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin 10.9.2019 Neuvottelut suurten raideliikennehankkeiden edistämiseksi käyntiin Käynnistetään neuvottelut

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 358. Kaupunginhallitus 15.12.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 358. Kaupunginhallitus 15.12.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 15.12.2014 Sivu 1 / 1 4496/10.00.00/2014 358 Lausunnon antaminen Helsingin seudun maankäyttösuunnitelman, asuntostrategian ja liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) luonnoksista Valmistelijat

Lisätiedot

Talous- ja suunnittelukeskus

Talous- ja suunnittelukeskus Helsingin kaupunki Talous- ja suunnittelukeskus Kotikaupunkina Helsinki Asumisen ja maankäytön suunnittelun päämäärät ja tavoitteet Asumisen ja maankäytön suunnittelun lähtökohtia Uutta kaupunkia Vuosina

Lisätiedot

Aiesopimus Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (PLJ 2007) toteutuksesta

Aiesopimus Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (PLJ 2007) toteutuksesta Aiesopimus Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (PLJ 2007) toteutuksesta Lisätietoja: Pääkaupunkiseudun liikenneneuvottelukunta Sihteeristö Petri Jalasto, puhelin (09) 160 28509, petri.jalasto@mintc.fi

Lisätiedot

Asetetut tavoitteet saavutetaan monipuolisella, tehokkaalla ja konkreettisella kokonaisuudella. Suunnitelman pääsisältö on:

Asetetut tavoitteet saavutetaan monipuolisella, tehokkaalla ja konkreettisella kokonaisuudella. Suunnitelman pääsisältö on: Hallitus 134 30.10.2018 HELSINGIN SEUDUN MAL 2019 SUUNNITELMALUONNOKSEN JA ARVIOINTISELOSTUSLUONNOKSEN (SOVA) LÄHETTÄMINEN LAUSUNNOILLE 59/08.00.00.00/2017 Hallitus 134 Esittelijä Valmistelijat Toimitusjohtaja

Lisätiedot

MAL KUUMA-johtokunta / LIITE 4c

MAL KUUMA-johtokunta / LIITE 4c KUUMA-johtokunta 13.3.2019 4 / LIITE 4c MAL 2019 Kooste lausunnoista ja kannanotoista M+A asiat: HLJ-tmk + MAL-nk 14.2 kokousaineisto L asiat:hslh iltakoulu 6.2.2019/ Osastonjohtaja Sini Puntanen Kalvosarjan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 66. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 66. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 26.04.2016 Sivu 1 / 1 518/2016 10.02.03 Kaupunkisuunnittelulautakunta 60 12.4.2016 66 Toimisto- ja liiketilojen auto- ja pyöräpaikkojen laskentaperiaatteet asemakaavoituksessa,

Lisätiedot

tilaa, valoa ja pohjoista voimaa HAUKIPUDAS, KIIMINKI, OULU, OULUNSALO, YLI- II

tilaa, valoa ja pohjoista voimaa HAUKIPUDAS, KIIMINKI, OULU, OULUNSALO, YLI- II tilaa, valoa ja pohjoista voimaa Pohjois- Pohjanmaan maakuntakaava - tarkistaminen aloitettu 2011 Uuden Oulun yleiskaava - laatiminen aloitettu 2011 Oulun seudun kuntien yhteinen yleiskaava - lainvoima

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 2: Kaupunkikehitysohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 2: Kaupunkikehitysohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 2: Kaupunkikehitysohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki KAUPUNKIKEHITYSOHJELMA 1 Kaupunkikehitysohjelman lähtökohdat Strateginen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (7) 701 Liikenne- ja viestintäministeriön selvityspyyntö Helsingin ja Espoon kaupunkiraitiotien (Raide-Jokeri) suunnittelutilanteesta HEL 2013-006172 T 08 00 02

Lisätiedot

Helsinki-Turku nopea junayhteys

Helsinki-Turku nopea junayhteys Helsinki-Turku nopea junayhteys 28.9.2017 Hankkeen tavoitteet 28.9.2017 Heidi Mäenpää 2 Kasvua kansainväliseen kilpailukykyyn Junayhteys vahvistaa Suomen kansainvälistä houkuttelevuutta sijoittajille ja

Lisätiedot

UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VALMISTELUTILANNE. Helsingin seudun yhteistyökokous Pekka Normo, kaavoituspäällikkö

UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VALMISTELUTILANNE. Helsingin seudun yhteistyökokous Pekka Normo, kaavoituspäällikkö UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VALMISTELUTILANNE Helsingin seudun yhteistyökokous 5.11.2009 Pekka Normo, kaavoituspäällikkö Maakuntakaava Yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta ja alueiden

Lisätiedot

KUUMA-seudun MAL lausuntoluonnos - näkökulmia KUUMA-johtokunta

KUUMA-seudun MAL lausuntoluonnos - näkökulmia KUUMA-johtokunta KUUMA-johtokunta 28.11.2018 / 53 LIITE 53h KUUMA-seudun MAL 2019 - lausuntoluonnos - näkökulmia KUUMA-johtokunta 28.11.2018 Yleistä MAL 2019 -suunnitelmaluonnoksen valmistelu on ollut vaativa seudullinen

Lisätiedot

Keran osayleiskaava-alueen suunnittelutilanne. Tiedotus- ja keskustelutilaisuus

Keran osayleiskaava-alueen suunnittelutilanne. Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Keran osayleiskaava-alueen suunnittelutilanne Tiedotus- ja keskustelutilaisuus 11.6.2013 Perustiedot osayleiskaavasta Kuulutettu vireille 24.4.2013 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma päivätty 24.4.2013

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 82. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 82. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 15.05.2013 Sivu 1 / 1 2090/10.02.02/2013 82 Toimenpiteiden käynnistäminen Espoon pohjoisosien yleiskaava osa I:n ajanmukaisuuden tarkistamiseksi Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella

Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella 15.2.2011 TIMO HUHTINEN Taustaa: Lentoaseman kaukoliikennerata, Ratayhteysselvitys, Liikennevirasto 2010 30 km:n tunnelirata Ilmalasta Keravan pohjoispuolelle

Lisätiedot

Raidehankkeita HLJ 2011 Maankäyttö- ja raideverkkoselvityksen taustamateriaalia

Raidehankkeita HLJ 2011 Maankäyttö- ja raideverkkoselvityksen taustamateriaalia Raidehankkeita HLJ 2011 Maankäyttö- ja raideverkkoselvityksen taustamateriaalia 18.12.2008 Kaukoliikenteen radat 1. Helsinki Turku -yhteys, uusi linjaus (ELSA-rata) Nopea junayhteys Turkuun ja Saloon Samassa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 189. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 189. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 03.06.2013 Sivu 1 / 1 4619/08.01.00/2012 Kaupunginhallitus 381 17.12.2012 189 Selvitys Otaniemen liittämisestä Raide-Jokerin piiriin Valmistelijat / lisätiedot: Antti Mäkinen, puh. (09)

Lisätiedot

Kuntajohtajat käsittelivät asiaa kokouksessa Käydystä keskustelusta voidaan tehdä seuraavat nostot:

Kuntajohtajat käsittelivät asiaa kokouksessa Käydystä keskustelusta voidaan tehdä seuraavat nostot: SEUTUHALLITUS 30.1.2019/ 8, lisäys Valtio-osapuoli on lähettänyt keskustelun avauksen MAL4-sopimuksen rakenteesta ja sisältöaineksista (liitteenä). Luonnosta on tarkoitus kommentoida valmisteluryhmässä

Lisätiedot

Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn hyödyntäminen maakuntakaavoituksessa Maija Stenvall

Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn hyödyntäminen maakuntakaavoituksessa Maija Stenvall Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn hyödyntäminen maakuntakaavoituksessa 25.1.2017 Maija Stenvall Palvelutasotavoitteet perustuvat joukkoliikennekysyntään Myös maankäytön kehittämisessä on tavoitteena

Lisätiedot

Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY

Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY Helsingin seudun MAL-aiesopimus Valtion ja Helsingin seudun

Lisätiedot

HLJ 2015 valmistelu. Kuuma-johtokunta 16.4.2014 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, Osaston johtaja Sini Puntanen. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

HLJ 2015 valmistelu. Kuuma-johtokunta 16.4.2014 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, Osaston johtaja Sini Puntanen. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HLJ 2015 valmistelu Kuuma-johtokunta 16.4.2014 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, Osaston johtaja Sini Puntanen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Helsingin seudun maankäyttösuunnitelman ja liikennejärjestelmäsuunnitelman

Lisätiedot

Helsingin seudun raidehankkeita koskevia suunnitelmia ja selvityksiä

Helsingin seudun raidehankkeita koskevia suunnitelmia ja selvityksiä Helsingin seudun raidehankkeita koskevia suunnitelmia ja selvityksiä punainen = tai ohjelmointivaiheessa oleva suunniteltava musta = valmistunut suunnitelma Suunnitelman nimi Sisältö Vastuu- ja ohjaustahot

Lisätiedot

Raide-Jokeri. Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Raide-Jokeri. Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Raide-Jokeri Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Raide-Jokeri yleisesti KÄSKYNHALTIJANTIE Raide-Jokeri Itäkeskuksen

Lisätiedot

Yhdistää puoli Suomea

Yhdistää puoli Suomea 1 Yhdistää puoli Suomea HANKKEELLA VAHVA TARVE JA TAHTOTILA #ITÄRATA Itärata yhdistää puoli Suomea HANKKEELLA VAHVA TARVE JA TAHTOTILA #ITÄRATA 3 Itärata puoli Suomea liikkeellä Vetovoimaa ja elinvoimaa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 26.04.2017 Sivu 1 / 1 1725/2017 08.00.00 96 Liikenteen tavoiteverkkojen päivitys Valmistelijat / lisätiedot: Samuel Tuovinen, puh. 046 877 1840 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Helsingin alue- ja täydennysrakentaminen

Helsingin alue- ja täydennysrakentaminen Helsingin alue- ja täydennysrakentaminen MaaS ja kaupunkikehittäminen klinikka Tulosseminaari 10.4.2019 Ari Karjalainen Raide-Jokerin aluerakentamisprojekti www.uuttahelsinkia.fi www.asuminenhelsingissa.fi

Lisätiedot

MAL 2019 puiteohjelman valmistelu, liikenneasiat

MAL 2019 puiteohjelman valmistelu, liikenneasiat MAL 2019 puiteohjelman valmistelu, liikenneasiat HSYK 11.10.2016 Ennakkoaineisto Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Lähtökohdat puiteohjelman laatimiseen Edellisen MAL-suunnittelukierroksen jälkiarviointi,

Lisätiedot

Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen

Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen Tiivistelmä Helsingin seudun MAL-seurannasta, 21.11.2014 Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJAN OTE N:o 7/2018 KUUMA-johtokunta

KERAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJAN OTE N:o 7/2018 KUUMA-johtokunta Dnro KUUMA: 387 /2016 53 MAL 2019 KUUMA-komissio 18.12.2017 / 4 14.2.2018 / 7 KUUMA-komissio 1.3.2018 / 4 14.3.2018 / 13 KUUMA-komissio 14.11.2018 / 3 Helsingin seudun liikenne (HSL) kuntayhtymän hallitus

Lisätiedot

Kasvukeskusten asuntorakentaminen ja joukkoliikenneinvestoinnit. Tarmo Pipatti Rakennusfoorumi 6.10.2015

Kasvukeskusten asuntorakentaminen ja joukkoliikenneinvestoinnit. Tarmo Pipatti Rakennusfoorumi 6.10.2015 Kasvukeskusten asuntorakentaminen ja joukkoliikenneinvestoinnit Tarmo Pipatti Rakennusfoorumi 6.10.2015 Asuntotuotanto kappalemääräisesti kasvussa Rakennusteollisuus RT 6.10.2015 2 Omakotitalojen aloitukset

Lisätiedot

Liite 1: Mallin kalibrointi

Liite 1: Mallin kalibrointi Liite 1: Mallin kalibrointi Liite 1. Mallin kalibrointi Tausta ja tarkoitus Helmet-mallin on havaittu arvioivan liikennemääriä systemaattisesti väärin siten, että rinnakkaisteiden ja pääkatujen liikennemäärät

Lisätiedot

Maankäyttölautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus

Maankäyttölautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Maankäyttölautakunta 143 03.12.2014 Kunnanhallitus 350 15.12.2014 Kunnanhallitus 145 25.05.2015 Ehdotus Mäntsälän kunnan lausunnoksi Helsingin seudun yhteisestä maankäyttösuunnitelma 2050 -luonnoksesta,

Lisätiedot

Rautatiet liikennejärjestelmän runkokuljettaja

Rautatiet liikennejärjestelmän runkokuljettaja Rautatiet liikennejärjestelmän runkokuljettaja Tavaraliikenteessä 25%:n markkinaosuus Yhtenäiset 25 tonnin akselipainon reitit tärkeitä esim. tehtaalta satamaan (Jämsänkoski Rauma) Tavaraliikennemarkkina

Lisätiedot

24.10.2014 LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMAN, ASUNTOSTRATEGIAN JA LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMAN (HLJ 2015) -LUONNOKSISTA

24.10.2014 LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMAN, ASUNTOSTRATEGIAN JA LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMAN (HLJ 2015) -LUONNOKSISTA LAUSUNTOPYYNTÖ Dnro 479/07/70/700/2014 24.10.2014 LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMAN, ASUNTOSTRATEGIAN JA LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMAN (HLJ 2015) -LUONNOKSISTA Luonnokset Helsingin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 90. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 90. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 29.05.2013 Sivu 1 / 1 2090/10.02.02/2013 Kaupunkisuunnittelulautakunta 82 15.5.2013 90 Toimenpiteiden käynnistäminen Espoon pohjoisosien yleiskaava osa I:n ajanmukaisuuden

Lisätiedot

HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA 2050

HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA 2050 HELSINGIN SEUDUN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA 2050 LUONNOS MAL-NK 23.9.2014 HESE-KJ 2.10.2014 HSYK 14.10.2014 MAL neuvottelukunta 23.9.2014 Helsingin seudun kuntajohtajakokous 2.10.2014 Helsingin seudun yhteistyökokous

Lisätiedot

Näkökulmia kaupunkirakenteeseen ja tutkimustietoon yleiskaavan valmistelussa

Näkökulmia kaupunkirakenteeseen ja tutkimustietoon yleiskaavan valmistelussa Näkökulmia kaupunkirakenteeseen ja tutkimustietoon yleiskaavan valmistelussa Rikhard Manninen Yleiskaavapäällikkö Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 4.5.2016 Strategia ja visio Väestöprojektio ja mitoitus

Lisätiedot

Metro Pasilasta eteenpäin

Metro Pasilasta eteenpäin Metro Pasilasta eteenpäin SUY Seppo Vepsäläinen C: 1/2004 METRO PASILASTA ETEENPÄIN Metro on paras osa koko seudun joukkoliikenteen järjestelmää, mutta sen palvelualue on vielä suppea. Laajentaminen on

Lisätiedot