Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a"

Transkriptio

1 Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a Palveluntuottajille kohdennettu skypekoulutus (Ammatillinen kuntoutusselvitys, Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus ja NUOTTI-valmennus, koulutuskokeilu

2 Koulutus tallennetaan Tämä koulutus tallennetaan Tallenteeseen tulee mukaan video, jaettu materiaali, käydyt keskustelut, äänestys ja chatti-ikkunan sisältö Saat ilmoituksen Skype-ikkunan alareunaan, kun tallennus alkaa/päättyy Näet kuka tallentaa koulutusta, kun viet hiiren tallennuspainikkeen päälle Tallenne löytyy myöhemmin tilaisuudet

3 Päivän ohjelma: Ammatillisen kuntoutuksen skype-lainmuutoskoulutus palveluntuottajille a :n koskevista palveluista (Ammatillinen kuntoutusselvitys, Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus ja NUOTTI-valmennus sekä koulutuskokeilu) Lainmuutoksen pääkohdat Lakimies Heidi Giss-Hannikainen Toimintakykykäsitteet ja tulkintaa Asiantuntijalääkäri Jan Löfstedt Yhteistyö sidosryhmien välillä ja miten se näyttäytyy kuntoutuspalveluiden osalta - Ammatillinen kuntoutusselvitys - Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus - NUOTTI-valmennus - Koulutuskokeilu Suunnittelijat Leena Penttinen, Anita Ketola ja Anne Koski Kuntoutusraha Suunnittelija Anne Flak 3

4 Nuoren ammatillinen kuntoutus 7a Lainmuutoskoulutus palveluntuottajille Kela, Osaamiskeskuksen kuntoutusryhmä Heidi Giss-Hannikainen

5 Nuoren ammatillisen kuntoutuksen tavoite 1/2 Nuoren ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on tukea ja edistää vaikeassa elämäntilanteessa olevien ja syrjäytyneiden nuorten toimintakykyä, elämänhallintaa sekä valmiuksia ja kykyä opiskella ja työllistyä Tavoitteena on erityisesti parantaa opiskelun ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten asemaa ja heidän tulevaisuuden mahdollisuuksiaan kouluttautua ammattiin ja osallistua työelämään Tavoitteena on, että opiskelun ja työelämän ulkopuolella tai muutoin syrjäytymisvaarassa olevat nuoret pääsevät joustavasti ammatilliseen kuntoutukseen ja siten etenemään opiskelu- ja työllistymispolulla

6 Nuoren ammatillisen kuntoutuksen tavoite 2/2 Tavoitteena on, että kuntoutus voi käynnistyä matalalla kynnyksellä ja varhaisessa vaiheessa, mikä ehkäisee ennalta vaikeuksien pitkittymistä ja monimutkaistumista Keskeisenä tavoitteena on tunnistaa nuoren omat vahvuudet ja voimavarat sekä tukea ja vahvistaa niitä Lisäksi tavoitteena on tukea nuoren omaa motivaatiota, kiinnostusta opiskeluun ja työllistymiseen sekä tulevaisuuden suunnittelua.

7 Kelan kuntoutuslakiin uusi 7a

8 Kenelle kuntoutus 7a :n mukaan on tarkoitettu eli kohderyhmä Tarkoitettu erityisesti nuorille, jotka ovat ilman opiskelu- tai työpaikkaa tai joiden opiskelu on vaarassa keskeytyä. Yhteistä kaikille kohderyhmään kuuluville nuorille on se, etteivät he yksin kykene tai ole motivoituneet suunnittelemaan elämäänsä eteenpäin tai luomaan tavoitteita tulevaisuudelle. Myönnetään nuorelle, jonka toimintakyky on olennaisesti heikentynyt ja jolla ei ole todettua sairautta eikä hän tarvitse lääketieteellistä selvitystä terveydentilastaan tai jonka toimintakyky on olennaisesti heikentynyt ja jolla voi olla myös diagnosoitu sairaus, mutta nuoren työ tai opiskelukyky ei ole (tämän sairauden takia) olennaisesti heikentynyt Ei myönnetä nuorelle, jolla on akuutti psykoosi jolla on akuutti hoitoa vaativa päihdeongelma, joka estää kuntoutukseen osallistumisen

9 Kohderyhmä kenelle tarkoitettu Esimerkkejä nuoren elämäntilanteista nuori on asiakkaana esimerkiksi Ohjaamossa, Etsivässä nuorisotyössä, sosiaalitoimessa, TYP-toimipisteessä, TE-palveluissa, työpajalla tai muulla taholla. Kumppanin asiantuntijaarvion mukaan olennaisesti heikentynyt toimintakyky haittaa tai estää opiskelumahdollisuuksien selvittelyä ja opintojen suunnittelua tai työllistymistä nuori on keskeyttänyt opintonsa tai opinnot ovat vaarassa keskeytyä nuori on keskeyttänyt ase- tai siviilipalveluksen ja elämäntilanne on selkiytymätön nuori pyrkii päihdeongelmastaan huolimatta muuttamaan elämäänsä sekä tarvitsee muutokseen hoidon ja päihdekuntoutuksen ohella muuta kuntoutuksellista tukea nuori on vapautumassa tai vapautunut vankilasta ja ammatillinen jatkosuunnitelma on epäselvä.

10 Kuntoutuslain 7a 1 mom. Nuoren ammatillisen kuntoutuksen järjestäminen Kansaneläkelaitos järjestää vuotiaalle vakuutetulle ammatillista kuntoutusta (nuoren ammatillinen kuntoutus), jos: 1) vakuutetun toimintakyky on olennaisesti heikentynyt; 2) kuntoutus on tarkoituksenmukaista vakuutetun toimintakyvyn ja elämänhallinnan sekä opiskelu- tai työllistymisvalmiuksien tukemiseksi tai edistämiseksi; ja 3) kuntoutus on tarpeen tukemaan tai edistämään vakuutetun kykyä opiskella tai työllistyä.

11 Kuntoutuslain 7a 2 mom. Nuoren ammatillisen kuntoutuksen järjestäminen Vakuutetun toimintakyvyn heikentymistä arvioitaessa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon hänen toimintakykyynsä vaikuttavia tekijöitä erityisesti suoriutumisen, osallistumisen, yksilötekijöiden ja ympäristötekijöiden osa-alueilta. Vakuutetun toimintakyky on olennaisesti heikentynyt, jos heikentyminen toimintakyvyn jollakin osa-alueella rajoittaa hänen tulevaisuuden suunnitteluaan tai opiskelemaan tai työelämään pääsyään taikka estää häntä jatkamasta opintojaan.

12 Kuntoutuslain 7a 3 mom. Nuoren ammatillisen kuntoutuksen järjestäminen Kuntoutuksen tarkoituksenmukaisuutta arvioitaessa otetaan huomioon, voidaanko haetulla kuntoutuksella edistää hakijan toimintakykyä, elämänhallintaa sekä valmiuksia ja kykyä opiskella ja työllistyä.

13 Kuntoutuslain 7a 4 mom. Nuoren ammatillisen kuntoutuksen järjestäminen Kansaneläkelaitos järjestää nuoren ammatillisena kuntoutuksena kuntoutustarvetta, kuntoutusmahdollisuuksia ja opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksia selvittäviä ja arvioivia palveluja sekä valmennuksellisia palveluja. Kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi nuoren ammatillisen kuntoutuksen palveluissa tehdään yhteistyötä kuntoutujan kannalta tarpeellisten toimijoiden kanssa.

14 Nuoren ammatillisen kuntoutuksen palvelut Selvittäviä ja arvioivia palveluja järjestetään esim. silloin kun nuori tarvitsee ammatillisen suunnitelmansa tueksi kokonaistilanteen arviointia ja tietoa eri vaihtoehdoista. Nuori voi hakea valmentavaan palveluun esim. silloin kun hän tarvitsee henkilökohtaista tukea tulevaisuuden suunnitteluun, opiskeluun, siirtymiseen opiskelemaan tai työelämään. Nuorten ammatillisena kuntoutuksena järjestetään Aksea (ammatillinen kuntoutusselvitys), työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta (TEAK), koulutuskokeiluja ja NUOTTI-valmennusta.

15 Yhteistyö nuoren ammatillisessa kuntoutuksessa 1/2 Nuoren ammatillisen kuntoutuksen palveluissa tehdään yhteistyötä nuoren kannalta tarpeellisten toimijoiden kanssa. Lain yhteistyövelvoite koskee Kelaa, nuorten kanssa toimivia ja ohjaavia tahoja (esimerkiksi Etsivä nuorisotyö, Ohjaamot, sosiaalitoimi, nuorisotyötä tekevät järjestöt, nuorten työpajat, TYP ja TE-hallinnon palvelut, oppilaitokset) sekä nuoren ammatillisen kuntoutuksen palveluntuottajia. Lain tavoitteen toteutumisen kannalta suuri merkitys on sillä, että eri tahoilla tunnistetaan nuoret, jotka voisivat hyötyä nuoren ammatillisen kuntoutuksen palveluista ja että nuoret ohjataan hakemaan kuntoutusta Kelasta. Ohjaavien tahojen vastuulla on motivoida ja tukea nuorta ammatillisen kuntoutuksen hakemisessa ja tehdä yhteistyötä Kelan kanssa hakemisvaiheessa ja tarvittaessa myöhemminkin.

16 Yhteistyö nuoren ammatillisessa kuntoutuksessa 2/2 Yhteistyön tekeminen on välttämätöntä, jotta nuoren kuntoutukselle asetetut tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Jokaisen nuoren kanssa toimivan tahon tulee huolehtia nuoren kuntoutumisprosessista oman vastuualueensa osalta. Yhteistyöllä turvataan yksilöllisesti nuoren tarvitsemien palvelujen ja mahdollisesti pitkäjänteisen tuen yhteensovittaminen. Kelan tulee lainmuutoksen johdosta entisestään tehostaa yhteistyökanavia ja menetelmiä muiden viranomaisten suuntaan ja tarjota tukea yhteistyötahoille kuntoutustarpeessa olevien nuorten tunnistamisessa ja kuntoutukseen ohjaamisessa. Tavoitteena on, että palvelujen sisältöä suunniteltaessa ja kehittäessä Kela tekee yhteistyötä erityisesti etsivän nuorisotyön, nuorten työpajojen ja sosiaalihuollon kanssa päällekkäisten palveluiden välttämiseksi ja tarkoituksenmukaisen palvelukokonaisuuden rakentamiseksi.

17 Nuoren ammatillinen kuntoutus vai ammatillinen kuntoutus 1/2 Jos nuorella on diagnosoitu sairaus tai vamma ja hoitosuhde terveydenhuoltoon hoitava taho vastaa nuoren hoidon ja kuntoutuksen kokonaisuudesta ammatillisen kuntoutuksen käynnistymiseksi tarvitaan hoitavan tahon kannanotto kuntoutuksen tarpeellisuudesta ja oikea-aikaisuudesta nuori hakee ammatillista kuntoutusta toimittamalla Kelaan hoitavan tahon laatiman lääkärinlausunnon (6 ) Jos nuorella ei ole hoitosuhdetta eikä akuuttia hoidon tarvetta ammatillisen kuntoutuksen hakemiseksi ei edellytetä lääkärinlausuntoa, vaan nuori voi hakea nuoren ammatillista kuntoutusta (7a )

18 Nuoren ammatillinen kuntoutus vai ammatillinen kuntoutus 2/2 Mikäli ammatillisen kuntoutuksen (6 ) myöntämisen edellytykset täyttyvät, voidaan nuorelle myöntää kyseisen lain mukaiset kuntoutuspalvelut Lisäksi voidaan myöntää NUOTTI-valmennus (7a ), mikäli se on nuorelle tarkoituksenmukaisin kuntoutuspalvelu Mikäli ammatillisen kuntoutuksen (6 ) myöntämisen edellytykset eivät täyty, tutkitaan oikeus nuoren ammatilliseen kuntoutukseen (7a ) Nuoren ammatillisen kuntoutuksen edetessä nuorella voidaan todeta sairaus, jonka vuoksi hänen opiskelu- ja työkykynsä on olennaisesti heikentynyt kuntoutuksen jatkotoimenpiteet voidaan myöntää ammatillisena kuntoutuksena (6 )

19 Pääpointteja vuotiaille nuorille kuntoutusta voidaan myöntää sekä ammatillisena kuntoutuksena (6 ) että nuoren ammatillisena kuntoutuksena (7a ). Nuorella ei tarvitse olla todettua sairautta eikä hän tarvitse lääketieteellistä selvitystä terveydentilastaan, riittää että toimintakyky on olennaisesti heikentynyt jollain osa-alueella ( 7a ). Yhteistyövelvoite on tuotu lain tasolle.

20 Toimintakyvyn arviointi vuotiailla nuorilla. Suositus avuksi Kelan ammatilliseen kuntoutukseen ohjattaessa Koulutus palveluntuottajille Jan Löfstedt, vastaava asiantuntijalääkäri, vakuutuslääketieteellinen yksikkö

21 ilman diagnoosia! NEET-nuoret hanke

22 UUTTA: Nuori voi hakea ammatilliseen kuntoutukseen ilman diagnoosia Mitä ilman diagnoosia hakeminen tarkoittaa? Nuorella ei ole todettua sairautta tai hänen sairausperusteensa eivät täytä ammatillisen kuntoutuksen edellytyksiä ei ole tai hänen ei tarvitse hankkia lääketieteellisiä selvityksiä todentaakseen kuntoutuksen tarvetta on heikentynyt toimintakyky ja se vaikuttaa hänen etenemiseensä ammatillisella polulla Toimintakyvyn heikentymisen arvioimiseksi nimetyt kuntoutuksen etuuskäsittelijät haastattelevat jokaisen kuntoutukseen ohjatun NEET-nuoren Nimetyt etuuskäsittelijät ovat koulutettu motivoivaan haastatteluun ja he käyttävät ICFtoimintakykyluokitukseen perustuvaa haastattelurunkoa kokeilun aikana Kelassa otetaan huomioon nuorta koskevat yhteistyötahojen tiedot; havainnot, arviot jne

23 UUTTA: nuori voi hakea ammatilliseen kuntoutukseen suullisesti Suullisessa hakemisessa on kyse siitä, että nuori ilmoittaa ääneen hakevansa kuntoutusta, etuuskäsittelijä varmistaa tiedon ja kirjaa tämän haastattelurunkoon Suullinen hakeminen edellyttää aina nuoren haastattelemista ja haastattelurungon käyttämistä sekä täyttämistä Vielä kerran: nuoren ei tarvitse täyttää yhtään lomaketta! Edellytyksenä tälle menettelylle on, että nuori tietää, mitä hän on hakenut ja millä tiedoilla nuori tietää, milloin hakemusta aletaan täyttää nuorella on mahdollisuus saada tarvittaessa hakemisen yhteydessä antamansa tiedot nähtäväksi Kela saa riittävät tiedot asian ratkaisemiseksi nuori tietää, mitä tietoja hänestä menee päätöksen liitteenä palveluntuottajalle

24 UUTTA: Nuoren heikentyneen toimintakyvyn arviointi ICF-viitekehys tausta-ajatuksena (osallistuminen, suoriutuminen, ympäristö- ja yksilötekijät), myös vahvuudet, osaaminen ja taidot! Toimintakyky on olennaisesti heikentynyt, kun heikentyminen jollakin toimintakyvyn osa-alueella estää/vaikeuttaa nuorta suunnittelemasta tulevaisuuttaan tai pääsemään työhön tai opiskelemaan. Ohjaavien tahojen käyttöön on laadittu toimintakyvyn arviointia varten Kelan ja THL:n työryhmässä toimintakykysuositus niihin tilanteisiin, joissa nuori on hakeutumassa Kelan ammatilliseen kuntoutukseen ilman lääkärinlausuntoa Työryhmä suosittelee nuoren toimintakyvyn arviointiin viittä arviointivälinettä, jotka ovat jo kentällä käytössä

25 Toimintakyvyn eri osa-alueet Yksilötekijät Taustalla ICF-viitekehys Suoriutuminen Ympäristötekijät Toimintakyky on moniulotteinen, näiden eri osa-alueiden yhteisvaikutuksesta muuttuva kokonaisuus Osallistuminen Terveydentila ja ruumiin toiminnot ja rakenteet

26 Yksilötekijät Yksilötekijät Nuoren voimavarat Miten nuori arvioi oman jaksamisensa? Mikä auttaa nuorta jaksamaan? Miten nuori kohtaa vaikeita asioita? Milloin nuori luovuttaa ja miksi? Missä tilanteissa nuori on kokenut onnistumista? Miten nuori toimi tilanteessa, jossa asiat menivät hyvin? Miten nuori uskoo itseensä ja siihen mitä tavoittelee ja tekee? Suoriutuminen Osallistuminen Mitä nuori haluaa muuttaa elämässään ja millaista apua hän siihen itse haluaa? Mitä tietoa ja tukea nuori kokee tarvitsevansa tulevaisuudensuunnitelmiinsa? Mikä työ nuorta kiinnostaa? Missä työssä hän toivoisi onnistuvansa? Ympäristötekijät Terveydentila ja ruumiin toiminnot ja rakenteet

27 Ympäristötekijät Yksilötekijät Miten ja missä nuori asuu ja liikkuu? Mistä paikoista nuori on saanut apua vaikeaan elämäntilanteeseensa? Millaista apua ja milloin nuori on saanut esim. terveydenhuollolta tai muilta nuoren mainitsemilta tahoilta? Miten vanhemmat tai muut läheiset ovat auttaneet ja auttavat nuorta? Suoriutuminen Osallistuminen Ympäristötekijät Terveydentila ja ruumiin toiminnot ja rakenteet

28 Osallistuminen Yksilötekijät Millaiset vuorovaikutustaidot nuorella on? Syntyykö nuoreen kontakti helposti vai vetäytyykö nuori? Millaisia ystävyys ja läheissuhteita nuorella on? Mitä nuori tekee vapaa-aikana (esim. harrastus, vapaaehtoistyö)? Mitkä ovat nuoren kiinnostuksen kohteet? Miten nuori osallistuu esim. Ohjaamon, TYP:n tai Etsivän nuorisotyön tarjoamaan palveluun? Suoriutuminen Osallistuminen Ympäristötekijät Terveydentila ja ruumiin toiminnot ja rakenteet

29 Suoriutuminen Yksilötekijät Miten nuori huolehtii itsestään ja kodistaan? (peseytyminen, pukeutuminen, kodin askareet) Miten nuori osaa hoitaa raha-asioitaan? Missä tilanteessa nuori tarvitsee asiantuntija-apua? Mitkä asiat koulussa kiinnostivat? Missä nuori tunsi olevansa hyvä koulussa? Millaista tukea nuori kokee tarvitsevansa tulevissa opinnoissa tai työssä? Suoriutuminen Osallistuminen Ympäristötekijät Terveydentila ja ruumiin toiminnot ja rakenteet

30 Toimintakyvyn arviointi - työryhmän työstä

31 Taustaa Suositus on laadittu osana NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisen projektia, jonka tavoitteena on valmistella Kelan järjestämän ammatillisen kuntoutuksen lainmuutosta Suositus on laadittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimana, monialaisessa yhteistyössä Julkaistu Kuntoutusta kehittämässä-julkaisusarjassa: Suosituksen tarkoituksena on auttaa kentällä nuorten kanssa ns. ensilinjassa työskenteleviä ammattilaisia tunnistamaan ne ilman lääketieteellistä diagnoosia* olevat nuoret, joiden toimintakyky on olennaisesti heikentynyt ja joille ammatillinen kuntoutus olisi oikea-aikaista. *Kohderyhmään voivat kuulua myös nuoret, joilla on sairaus tai vamma, mutta siitä ei aiheudu heille tällä hetkellä merkittävää haittaa eikä heillä ole jatkuvaa hoitosuhdetta

32 Arviointivälineet

33 Tarkastellut arviointivälineet 1/2 Työryhmä tunnisti viisi nuorten toimintakyvyn arvioinnissa käytössä olevaa laaja-alaista arviointivälinettä: Kyky-viisari, 3X10D, Onnen Apila, Tilannekompassi ja Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä (ESY) Arviointivälineet sillattiin ICF-luokitukseen ja niitä tarkasteltiin 12 ICF- sisältöalueen näkökulmasta Työryhmä tunnisti 12 toimintakyvyn sisältöaluetta, ns. ulottuvuutta, jotka tulisi huomioida kohderyhmän nuorten toimintakyvyn arvioinnissa ja ammatillisen kuntoutuksen oikeaaikaisuuden arvioinnissa Mikään näistä arviointivälineistä ei huomioinut kaikkia sisältöalueita eikä siis yksistään ole riittävä keino toimintakyvyn ja nuoren kokonaistilanteen arvioimiseksi

34 Toimintakyvyn 12 sisältöaluetta, ns. ulottuvuutta Yleinen hyvinvointi, elämä kokonaisuutena, yleinen tilanne Terveys, fyysinen terveys Arjen sujuminen, päivittäinen pärjääminen, arjen jaksaminen, arjen hallinta Sosiaaliset suhteet, sosiaalinen tilanne, osallisuus, sosiaaliset verkostot Ystävät, perhe Psyykkinen hyvinvointi, psyykkinen terveys, psyykkinen toimintakyky, oppiminen ja tiedon soveltaminen Usko itseen, itseluottamus, itsetunto, suhde vastoinkäymisiin ja haasteisiin, luottamus tulevaisuuteen, tulevaisuuden näkymä Osaaminen, taidot, vahvuudet, kyvyt Halu opiskella, suhde koulutukseen ja opiskeluun, halu työllistyä, työllistyvyys, suhde työelämään Talouden hallinta, taloudellinen tilanne, varallisuus, velat, rahan käyttö Harrastukset Asuminen, asumisolosuhteet Riippuvuudet

35 Sisältöalueet Kykyviisari 3X10D Onnen Apila Tilannekompassi Elämäntilanteen Yleinen hyvinvointi, elämä kokonaisuutena, yleinen tilanne Terveys, fyysinen terveys Arjen sujuminen, päivittäinen pärjääminen, arjen jaksaminen, arjen hallinta Sosiaaliset suhteet, sosiaalinen tilanne, osallisuus, sosiaaliset verkostot selvittämisen ympyrä (ESY) Muutamia väittämiä Osa-alue, jossa 1 väittämä x x x 2 osa-aluetta, useita väittämiä Osa-alue, jossa 1 väittämä Osa-alue, ei tarkentavia väittämiä Osa-alue, useita väittämiä Osa-alue, jossa 1 väittämä Osa-alue, ei tarkentavia väittämiä Osa-alue, useita väittämiä x Osa-alue, ei tarkentavia väittämiä Osa-alue, useita väittämiä Osa-alue, useita väittämiä Osa-alue, useita väittämiä Osa-alue, useita väittämiä Eri osa-alueiden alla useita väittämiä 2 osa-aluetta, useita väittämiä Ystävät, perhe Useita väittämiä 2 osa-aluetta, joissa väittämät x x Osa-alue, useita väittämiä Psyykkinen hyvinvointi, psyykkinen terveys, psyykkinen toimintakyky, oppiminen ja tiedon soveltaminen 2 osa-aluetta, useita väittämiä x Osa-alue, ei tarkentavia väittämiä Osa-alue, useita väittämiä Eri osa-alueiden alla useita väittämiä Usko itseen, itseluottamus, itsetunto, suhde vastoinkäymisiin ja haasteisiin, luottamus tulevaisuuteen, tulevaisuuden näkymä Osaaminen, taidot, vahvuudet, kyvyt Halu opiskella, suhde koulutukseen ja opiskeluun, halu työllistyä, työllistyvyys, suhde työelämään Talouden hallinta, taloudellinen tilanne, varallisuus, velat, rahan käyttö Muutamia väittämiä 2 osa-aluetta, joissa 1 väittämä Osa-alue, ei tarkentavia väittämiä 1 väittämä Osa-alue, useita väittämiä Osa-alue, useita väittämiä Osa-alue, jossa 1 väittämä x Muutamia väittämiä Osa-alue, useita väittämiä Osa-alue, useita väittämiä x 2 osa-aluetta, ei tarkentavia väittämiä 2 osa-aluetta, useita väittämiä Osa-alue, useita väittämiä Muutamia väittämää Osa-alue, jossa 1 väittämä x Osa-alue, useita väittämiä Osa-alue, useita väittämiä Harrastukset Muutamia väittämiä x x 1 väittämä Osa-alue, useita väittämiä Asuminen, asumisolosuhteet x Osa-alue, jossa 1 väittämä x 1 väittämä Osa-alue, useita väittämiä Riippuvuudet 1 väittämä x Osa-alue, ei tarkentavia 2 väittämää 2 väittämää väittämiä HUOMIO! Tässä taulukossa ei ole lueteltu kaikkia sisältöalueita, joita tarkastellut arviointivälineet sisältävät (erityisesti paljon väittämiä sisältävät välineet). NEET-nuorilla voi olla runsaasti monenlaisia elämän eri osaalueilla ilmeneviä vaikeuksia (ks. tämän suosituksen kappale 3.2). Yksikään tässä arvioiduista välineistä ei sisällä niitä kaikkia, mikä jokaisen arviointia tekevän ammattilaisen on huomioitava!

36 Tarkastellut arviointivälineet 2/2 Työryhmä toteaa, että näitä arviointivälineitä voi käyttää, mutta lisäksi tulee esimerkiksi nuoren kanssa keskustellen käydä läpi hänen kokonaistilannettaan Uusia arviointivälineitä ei suositella otettavaksi käyttöön Arviointivälineistä tarvitaan lisää kokemusta Uuden arviointivälineen laatiminen osana työryhmän työskentelyä ei ollut tarkoituksenmukaista eikä tässä aikataulussa mahdollistakaan

37 Työryhmän suositukset

38 Työryhmän suositukset Suositus 1: Arviointia tekevän organisaation esimiehet ja työntekijät sopivat yhteisesti NEET-nuorten toimintakyvyn arviointiin liittyvistä käytännöistä Mitä arviointivälinettä käytetään? Koulutus arviointivälineen käyttöön Sovitaan kuka arvioi Yhtenäiset kirjaamismenetelmät

39 Työryhmän suositukset Suositus 2: Ilman lääketieteellistä diagnoosia olevan NEET-nuoren toimintakykyä arvioivalle ammattilaiselle on arvioinnin toteutuksen aikana muodostuttava käsitys nuoren mahdollisesta soveltuvuudesta Kelan tarjoamaan ammatilliseen kuntoutukseen Onko nuoren toimintakyky oleellisesti heikentynyt? Onko juuri nyt oikea aika ohjata nuori ammatilliseen kuntoutukseen? Onko nuorella edes orastava toive muutokseen elämässään?

40 Työryhmän suositukset Suositus 3: NEET-nuoren tilannetta arvioitaessa otetaan huomioon toimintakyvyn lisäksi laajemmin koko hänen elämäntilanteensa Suositus 4: NEET-nuoren toimintakyvyn arviointi toteutetaan aina henkilökohtaisessa tapaamisessa ja arviointi voi vaatia usean tapaamiskerran Luottamuksellisen keskusteluyhteyden luominen Ei tulisi toteutua puhelinhaastatteluna eikä siten, että nuori täyttäisi lomakkeita itsekseen

41 Työryhmän suositukset Suositus 5: Toimintakyvyn arviointi tehdään yhdessä nuoren kanssa ja siinä kunnioitetaan hänen omaa arviota ja näkemystä omasta tilanteestaan Kerrotaan, mihin arvioinnilla pyritään ja miten se toteutetaan Arvioinnin tavoitteena on lisätä nuoren ymmärrystä omasta tilanteestaan ja motivoida palveluiden vastaanottamiseen Olennaista on nuoren oma arvio siitä, millä osa-alueella hän tarvitsee ja on valmis vastaanottamaan tukea Myös vahvuudet ja kyvyt huomioon Nuorelle tulisi jäädä tunne, ettei arviointia tehdä vain tiedonkeruun vuoksi

42 Työryhmän suositukset Suositus 6: NEET-nuoren toimintakyvyn arvioinnissa voi käyttää suosituksessa tarkasteltuja arviointivälineitä Ei suositella uusien arviointivälineiden käyttöä Myös muita jo käytössä olevia arviointivälineitä voi käyttää, jos se kattaa laajasti toimintakyvyn 12 sisältöaluetta, ns. ulottuvuutta Suositus 7: NEET-nuoren toimintakyvyn arviointi tehdään porrasteisesti syventäen Tarkennetaan ja syvennetään tietoa niistä toimintakyvyn osa-alueista, joilla haasteita on Kaikki tarkastellut arviointivälineet eivät tätä mahdollista

43 Työryhmän suositukset Suositus 8: NEET-nuoren toimintakyvyn arvioinnissa ei käytetä pisteytystä Suositus 9: Toimintakyvyn arvioinnin tuloksia tulkitaan nuoren kokonaistilannetta tarkastellen ja yhdessä nuoren kanssa

44 Työryhmän suositukset Suositus 10: Suosituksessa mainittujen arviointivälineiden tulosten tarkastelussa painottuvat eräät osa-alueet silloin, kun NEET-nuori on hakeutumassa ammatilliseen kuntoutukseen Halu opiskella/työllistyä (orastava toive) Usko itseen/tulevaisuuteen Osaaminen/kyvyt/vahvuudet Arjen hallinta, taloudellinen tilanne, asumisjärjestelyt => ammatillisessa kuntoutuksessa ei ensisijaisesti keskitytä arjen hallinnan haasteisiin Fyysinen terveys, psyykkinen terveys => ohjataan tarvittaessa terveydenhuollon palveluihin

45 Työryhmän suositukset Suositus 11: Toimintakyvyn arvioinnin tulokset kirjataan organisaatiossa sovittujen periaatteiden mukaisesti ja NEET-nuorten kohdalla lisäksi Kelan antamia ohjeita seuraten Suositus 12: Toimintakyvyn arvioinnin päätteeksi nuori jatkaa nykyisellä palveluilla, mikäli näyttää siltä, että tilanne ei vaadi muutosta, tai hänet ohjataan sopivaan palveluun tai sopivan yhteistyötahon luokse. Suositus 13: Tuloksia voidaan hyödyntää myös organisaation johtamisessa, tehtyjen toimenpiteiden vaikutusten arvioinnissa, voimavarojen suuntaamisessa ja yleisesti nuorten tilanteen seurannassa

46 Ammatillinen kuntoutusselvitys (Akse) ja työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus (Teak) ja NUOTTI-valmennus, Koulutuskokeilu Leena Penttinen Anita Ketola Anne Koski Kela, Osaamiskeskuksen kuntoutuspalvelujenryhmä ja kuntoutusryhmä Mitä lainmuutos tarkoittaa käytännössä ammatillisen kuntoutusselvityksen ja työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen kuntoutuspalveluissa vuotiaiden nuorten osalta (7a )?

47 Ammatillinen kuntoutusselvitys (Akse)päivitetty ( ) ja työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus (Teak), jatkossa kohderyhmä on kuvattu palvelukuvauksessa Kela voi järjestää ammatillista kuntoutusselvitystä silloin, kun laissa Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista säädetyt ammatillisen kuntoutuksen tai nuoren ammatillisen kuntoutuksen myöntämisedellytykset täyttyvät (KKRL 566/2005, 6 7 :t, 7 a ). Kela voi järjestää työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutus silloin, kun laissa Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista säädetyt ammatillisen kuntoutuksen tai nuoren ammatillisen kuntoutuksen myöntämisedellytykset täyttyvät (KKRL 566/2005, 6 7 :t, 7 a ). Ammatillinen kuntoutusselvitys voidaan myöntää nuorille tai aikuisille, joiden sairaus tai vamma on aiheuttanut tai aiheuttaa lähivuosina työ- tai opiskelukyvyn ja ansiokyvyn olennaisen heikentymisen (KKRL 6 ). Työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta voidaan myöntää nuorille tai aikuisille, joiden sairaus tai vamma on aiheuttanut tai aiheuttaa lähivuosina työ- tai opiskelukyvyn ja ansiokyvyn olennaisen heikentymisen (KKRL 6 ). Lisäksi ammatillinen kuntoutusselvitys voidaan myöntää vuotiaalle nuorelle, jonka toimintakyky on olennaisesti heikentynyt. Nuorella ei ole todettua sairautta, tai hänen sairausperusteensa eivät täytä ammatillisen kuntoutuksen (KKRL 6 ) edellytyksiä. Nuorella ei ole tai hänen ei tarvitse hankkia lääketieteellisiä selvityksiä todentaakseen kuntoutuksen tarvetta (KKRL 7a ). Lisäksi työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus voidaan myöntää vuotiaalle nuorelle, jonka toimintakyky on olennaisesti heikentynyt. Nuorella ei ole todettua sairautta, tai hänen sairausperusteensa eivät täytä ammatillisen kuntoutuksen (KKRL 6 ) edellytyksiä. Nuorella ei ole tai hänen ei tarvitse hankkia lääketieteellisiä selvityksiä todentaakseen kuntoutuksen tarvetta (KKRL 7a )

48 Ammatillinen kuntoutusselvitys (päivitetty ) ja työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus, palvelukuvauksen kohderyhmä Nuoren ammatillinen kuntoutus (KKRL 7a ) Ammatillinen kuntoutusselvitys voidaan järjestää esimerkiksi silloin, kun nuori on työtön tai nuorella on lyhytaikaisia työsuhteita, eikä hän ole kiinnittynyt työelämään ja toimintakykyyn liittyvät rajoitteet heikentävät työllistymismahdollisuuksia nuori ei kykene asettamaan itselleen opiskelu- tai työelämätavoitetta nuoren henkilön työ- tai opiskelumahdollisuuksia rajoittavat esimerkiksi oppimisvaikeudet, haasteet elämänhallinnassa tai sosiaalisissa taidoissa nuorella ei ole opiskelupaikkaa ja toimintakyvyn rajoitteet heikentävät kykyä opiskella nuoren aloittamat opinnot eivät etene tai ne uhkaavat keskeytyä nuori tarvitsee moniammatillista tukea ammatillisen kuntoutussuunnitelman laatimiseen, koska hän ei yksin kykene tai ole motivoitunut suunnittelemaan elämäänsä eteenpäin tai luomaan tavoitteita tulevaisuudelle nuori on keskeyttänyt ase- tai siviilipalveluksen ja elämäntilanne on selkiytymätön nuori on vapautunut vankilasta ja ammatillinen jatkosuunnitelma on epäselvä. Edellä oleva kohderyhmän kuvaus koskee myös työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen kuntoutuspalvelua

49 Ammatillinen kuntoutusselvitys (Akse) Ammatillinen kuntoutusselvitys tuottaa yksilöllisen ammatillisen kuntoutussuunnitelman kuntoutusvaihtoehtoineen Tavoitteet: tunnistaa ja arvioida vuorovaikutuksessa kuntoutujan kanssa hänen työ- ja toimintakykyynsä tai opiskelukykyynsä vaikuttavia tekijöitä selvittää sekä ammatillisen että lääkinnällisen kuntoutuksen tarpeet ja mahdollisuudet edistää kuntoutujan valmiuksia vastata työmarkkinoiden haasteisiin koulutuksen, työelämätaitojen kohentumisen ja henkilökohtaisten voimavarojen kehittymisen kautta ohjata kuntoutujaa tunnistamaan omat mahdollisuutensa ja voimavaransa (syrjäytymisen ehkäisy) tukea kuntoutujan työelämässä jatkamista, työelämään palaamista tai sinne siirtymistä. Sisältö: Kuntoutumisprosessi on jokaiselle kuntoutujalle erilainen ja yksilöllinen kokemus. Kuntoutuksessa voidaan tällöin käyttää soveltuvia ohjaus- ja harjoitteluvaihtoehtoja. Ammatillisessa kuntoutusselvityksessä kuntoutujan ohjelma koostuu teemoista. Moniammatillinen työryhmä

50 Mitä lainmuutos tarkoittaa käytännössä ammatillisen kuntoutusselvityksen kuntoutuspalvelussa nuorten osalta? 50 Ammatillinen kuntoutusselvitys Palvelukuvauksessa kohdennettu kohderyhmän kuvaus: Nuoren ammatillinen kuntoutus(7a ) Rakenne ja toteutus huomioidaan seuraavasti: Kuntoutuspäivät voi toteuttaa kokonaisuutena, jaksotettuna tai erillisinä päivinä Kohderyhmällä mahdollisuus esim. jos alkuvaihe sisältyy kuntoutujan motivointia, aloitusosuus 3-4 kuntoutuspäivää tukee myös nuoria kuntoutujia Kuntoutuksen ajallinen tempo Huomioidaan kuntoutujan tarpeet tukee myös nuoria kuntoutujia Etäkuntoutuspäivä tukee myös nuoria kuntoutujia Sisältö teemoissa Minä toimijana Tukee myös nuoria kuntoutujia Erityistyöntekijänä nuoriso-ohjaaja : pakollinen vuotiaat Tukee myös nuoria kuntoutujia Majoitusmahdollisuus alle 18-vuotiaille Majoitus valittava sellainen palveluntuottaja, joka järjestää kuntoutuksen ja majoituksen samassa laitosyksikössä

51 Mitä lain muutos tarkoittaa käytännössä ammatillisen kuntoutusselvityksen kuntoutuspalvelussa nuorten osalta? Ammatillinen kuntoutusselvitys Verkostotyöllä: Yhteistyötä kaikkien sellaisen ammattihenkilöiden välillä, jotka ovat mukana kuntoutukseen liittyvissä asioissa Moniammatillinen ja monialainen asiantuntijuuden jakaminen, neuvottelu, tiedonvaihto ja keskustelu sekä asiantuntijan tarjoama neuvonta ja ohjaus Verkostotyötä tehdään video-tai puhelin/skype- yhteydenotot tai tapaaminen Omaohjaaja Verkostoneuvottelu: saumaton yhteistyö Osallistuu kuntoutujan lisäksi omaohjaaja(tms.) ja tarpeen mukaan TE-toimiston, terveydenhuollon, työeläkelaitoksen, sosiaalija koulutoimen tai Kelan asiantuntijoita Suositellaan arvioitavaksi ammatillisen kuntoutuselvityksen alkuvaiheessa, jotta yhteiseen tilaisuuteen saataisiin mukaan kuntoutujalle tärkeitä toimijoita. Tarvittaessa otetaan mukaan sosiaalipalvelun eri yksiköiden asiantuntijoita, kuten etsivä nuorisotyön, ohjaamon tai kuntouttavan työtoiminnan edustajia. Verkostoneuvottelu toteutetaan ammatillisen kuntoutusselvityksen aikana Kuntoutujalla on mahdollisuus sovitusti kutsua verkostoneuvotteluun läheinen tai muu tukihenkilö Palvelujen sisällön osalta yhteistyö erityisesti: etsivä nuorisotyö, nuorten työpajat sosiaalihuolto

52 Mitä lain muutos tarkoittaa käytännössä työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen palvelukuvauksessa nuorten osalta? Kela alkaa tekemään päätöksiä alkaen, mutta palvelu voi käynnistyä Teakin osalta 1.2. alkaen Palveluntuottajille ohjataan lukien myös 7a :n mukaiset vuotiaat kuntoutujat Palveluntuottaja voi ilmoittaa ettei suostu toteuttamaan kuntoutusta ko. (tiedote ja lähetetty spviesti asiasta) tulossa sidosryhmien koulutus (Ohjaamo, oppilaitokset, Etsivä nuorisotyö yms.)

53 Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus (Teak), Kohderyhmä (nykyinen palvelukuvaus voimassa alkaen) Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus Henkilölle, jolla työ- tai opiskelukyky ja ansiomahdollisuudet ovat olennaisesti heikentyneet nykyhetkessä ja lähivuosina; diagnosoitu sairaus, vika tai vamma lisäksi vaikuttaa kokonaistilanne (esim. hankala elämäntilanne). Haetun kuntoutuksen on oltava tarkoituksenmukaista johtaa terveydentilalle sopivassa työssä jatkamiseen, työhön palaamiseen tai työelämään siirtymiseen Kuntoutusta voi edeltää esimerkiksi: ammatillinen kuntoutusselvitys ammatillinen kuntoutuskurssi muun tahon järjestämä kuntoutusjakso mukana siis nuoret vuotiaat, ilman diagnoosia

54 Työllistymistä edistävässä ammatillisessa kuntoutuksessa on kolme palvelulinjaa Kela valitsee kuntoutujan kanssa yhden palvelulinjan, joka soveltuu parhaiten kuntoutujan ajankohtaiseen tilanteeseen ja kuntoutustarpeeseen Työkokeilu (60 pv) Tuetaan urasuunnitelman teossa alavaihtoehtojen valinnassa (työ/ opiskelu) ammattialan työn soveltuvuuden varmistamisessa Jatkohakemuksen perusteella Kela jatkaa työkokeilua kuntoutujan tarpeen mukaan työhönvalmennuksella Työhönvalmennus (60-180pv) Tuetaan etsimään laaja-alaisesti palkkatyöpaikkaa kuntoutujan tavoittelemalta ammattialalta siirtymään ulkopuoliseen työpaikkaan palkkatyöhön Työkokeilu ja työhönvalmennus ( pv) Tuetaan runsaasti uratavoitteiden, työkykyä vastaavia ammattialojen, soveltuvien työnkuvien ja työpaikkojen täsmentämisessä ennen ulkopuoliseen työpaikkaan siirtymistä Kaikilla palveluntuottajilla ei ole työkokeilutiloja. Jos ennen kuntoutuspäätöksen tekoa Kelassa tiedetään, että kuntoutujalla on tarve palveluntuottajan työkokeilutiloissa toteutuvalle kuntoutukselle, Kela ohjaa asiakkaan palveluntuottajalle, jolla on työkokeilutilat. Tämä koskee työkokeilua työkokeilun ja työhönvalmennuksen alussa olevaa työkokeilua Kela haastattelee tarpeen mukaan asiakkaan, kertoo palvelulinjojen sisällöstä ja miettii asiakkaan kanssa kuntoutuksessa selvitettäviä asioita 54

55 Mitä lain muutos tarkoittaa käytännössä työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen palvelukuvauksessa nuorten osalta? - toteutuksessa huomioidaan kuntoutujan yksilölliset tarpeet ja kuntoutustavoitteet 6. Seuranta 5. Kuntoutuksen päättäminen 1. Kuntoutuksen suunnittelu 4. Työssä tukeminen ja tuen asteittainen vähentäminen 2. Taitojen ja työn vaihtoehtojen kartoitus 3. Työn etsintä Tavoitteena, että työhönvalmentajatyöpari tukee - kuntoutujaa urasuunnitelman teossa, alavaihtoehtojen valinnassa (mm. työkokeilun jlk opiskelu) ja ammattialan työn soveltuvuuden varmistamisessa yksilöllisesti - kuntoutujan pääsyä kokotai osa-aikaiseen palkkatyöhön avoimille työmarkkinoille, yrittäjäksi tai ammatinharjoittajaksi -työnantajaa ja työyhteisöä - Avomuotoista yksilöllistä kuntoutusta - Ryhmämuotoista toimintaa vain, jos se on tarpeen ja tukee kuntoutujan yksilöllisiä kuntoutustavoitteita - Toteutetaan yhtäjaksoisesti; kuitenkin kuntoutujan tarpeen mukaan

56 Mitä lain muutos tarkoittaa käytännössä työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen palvelukuvauksessa nuorten osalta? Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus Palvelukuvauksessa kohdennettu kohderyhmäkuvaus: Nuoren ammatillinen kuntoutus(7a ) Rakenteessa ja toteutuksessa on huomioitu seuraavasti: Kohderyhmä tukee myös nuoria kuntoutujia Vaikka kuntoutus toteutetaan yhtäjaksoisesti; kuntoutujan tarpeet huomioiden kuntoutuspäivien joustot tukee myös nuoria kuntoutujia

57 Mitä tarkoittaa käytännössä työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen palvelukuvauksessa nuorten osalta? Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus Verkostotyö: yhdistää kuntoutujan kanssa toimivien tahojen asiantuntemuksen ja edistää sekä tukee kuntoutujaa saavuttamaan tavoitteensa kuntoutuja ja työhönvalmentajat varmistavat kuntoutusprosessin jatkuvuuden Moniammatillista asiantuntijuuden jakamista, neuvotteluja, tiedonvaihtoa, keskusteluja tehdään esim. verkostoneuvottelut tai video tai puhelinyhteydenotoilla palveluntuottajan tiloissa, työpaikoilla, TE-toimistoissa yms. Myös terveydenhuollon kanssa Kuntoutusprosessin aikana yhteistyötä: Sosiaalitoimi, talous- ja velkaneuvoja, mt-palvelut, päihdepalvelut, vammaisjärjestöt, psykologi, psyk. sairaanhoitaja, Kela, TYP, oppilaitokset, it-ohjaaja, opinto-ohjaaja, kuntoutujan lähiomainen tai tukihenkilö

58 NUOTTI-valmennus alkaen NUOTTI-valmennus on ollut osa NEET-nuorten projektia Projektin aikana kohderyhmänä on NEET-nuoret Yksilöllinen, matalan kynnyksen palvelu Sairausperustetta ei ole edellytetty Suullinen hakemus mennessä noin 740 nuorelle on tehty NUOTTI-valmennuspäätös Valmennus sisältää minuutin käyntikertaa Ratkaisukeskeinen työote ja toiminnalliset menetelmät Toteutus pääasiassa nuoren arjen ympäristössä kasvokkain, osa tapaamisista voi olla etäkuntoutuksena videoneuvottelua käyttäen

59 NUOTTI-valmennus Tavoitteena: Saada nuori kiinnostumaan elämäntilanteestaan, tulevaisuuden suunnittelusta ja opiskeluun tai työelämään suuntautumisesta Eroaa sosiaalista kuntoutuksesta->ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on nuoren ohjaaminen kohti työelämää lukien NUOTTI-valmennusta myönnetään nuoren ammatillisen kuntoutuksen kohderyhmälle (KKRL 7a ), joka on laajempi kuin NEET-nuorten projektissa

60 Yhteistyötahot Kela on kehittänyt NUOTTI-valmennuksen Kelan ja Ohjaamojen, työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP), sosiaalitoimen ja Etsivän nuorisotyön yhteistyön välineeksi NEET-nuorten auttamisessa. Yhteistyötahoja ovat: Ohjaamot TYP Etsivät nuorisotyö Kuntien sosiaalitoimi Rikosseuraamuslaitos Oppilaitokset Työ- ja elinkeinohallinnon palvelut Nuorten työpajat

61 Verkostotyö Valmennukseen sisältyy lisäksi säännöllinen yhteydenpito valmentajan ja nuoren välillä sekä verkostotyö. NUOTTI-valmennuksen ensimmäiset tapaamiset voidaan sovitusti toteuttaa esim. Ohjaamossa tai muualla jo nuoren kanssa työskentelevällä taholla. NUOTTI-valmennuksen aikana nuori tapaa yhdessä valmentajansa kanssa nuorelle merkityksellisiä toimijoita. Valmentaja huolehtii nuoren tarpeen mukaisesta verkostotyöstä myös tapaamisten välillä. Nuoren verkostoa hyödynnetään, jotta nuori saa tarvitsemansa tukitoimet ja palvelut. Verkostotyön avulla yhdistetään nuoren kanssa toimivien tahojen asiantuntemus nuorelle merkityksellisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Verkostotyö mahdollistaa tarpeellisten tietojen vaihdon ja nuoren kokonaistilanteen hahmottamisen. Jos nuorella ei ole asiakkuutta Ohjaamoon, TYP:een tai muihin verkostoihin, valmentaja ottaa yhteyttä tarpeellisiin toimijoihin ja varmistaa, että nuori saa tarvitsemansa palvelut ja tukitoimet

62 NUOTTI-valmennus alkaen vuotiaat nuoret toimintakyky on olennaisesti heikentynyt Valmennuksen tarkoituksenmukaisuus Kohderyhmään kuuluvat erityisesti nuoret, jotka ovat ilman opiskelu- tai työpaikkaa tai joiden opiskelu on vaarassa keskeytyä Vankilasta vapautuvat/vapautuneet nuoret Asevelvollisuuden keskeyttäneet Nuori täyttää 6 edellytykset, mutta NUOTTI-valmennus on tarkoituksenmukaista NUOTTI-valmennus on tarkoitettu vuotiaille nuorille, joiden toimintakyky on olennaisesti heikentynyt. Kohderyhmään kuuluvat erityisesti nuoret, jotka ovat ilman opiskelu- tai työpaikkaa tai joiden opiskelu on vaarassa keskeytyä. Yhteistä kaikille kohderyhmään kuuluville nuorille on se, etteivät he yksin kykene tai ole motivoituneet suunnittelemaan elämäänsä eteenpäin tai luomaan tavoitteita tulevaisuudelle. Nuorilla on muita nuoria suurempi riski jäädä opiskelu- tai työelämän ulkopuolelle myös tulevaisuudessa

63 NUOTTI-valmennus alkaen Samat palveluntuottajat jatkavat alkaen Nuorella on oikeus kuntoutusrahaan Valmennus toteutetaan 5 kk aikana sen käynnistymisestä. Jos nuori osallistuu valmennuksen aikana muuhun palveluun esimerkiksi kuntoutukseen tai työtoimintaan, voi valmennus toteutua enintään 10 kk sisällä sen käynnistymisestä Palvelukuvaus päivitetään vastaamaan voimaan tulevaa lainmuutosta nuoren ammatillisesta kuntoutuksesta järjestetään NUOTTI-palveluntuottajille skype-tapaaminen

64 Koulutuskokeilu Koulutuskokeilu on tarkoitettu nuorelle, jolla on koulutusalan valinnassa erityisiä vaikeuksia Nuorella voi olla esimerkiksi oppimiseen liittyviä ongelmia motivaatio-ongelmia keskeytyneitä opintoja valittavan koulutusalan ja opiskelumuodon kartoittaminen on erityisen tärkeää Koulutuskokeilun kesto on max. 10 vrk Nuori tutustuu opiskeluelämään ja arvioi kiinnostustaan tiettyyn koulutusalaan Samalla hän tutustuu koulutuksen asettamiin vaatimuksiin ja siihen, mitä ammattiala edellyttää Nuori etsii itse koulutuskokeilupaikan ja sopii koulutuskokeilun ajankohdasta oppilaitoksen kanssa

65 Seuranta osana kuntoutusprosessia 1/3 Nuoren ammatillisen kuntoutuksen toteutumisen seuranta on olennainen osa kuntoutusprosessia; laissa halutaan turvata nuorelle katkeamaton toimeentulo koko kuntoutusprosessin ajalle Miksi seuranta on nuoren toimeentulon kannalta tärkeää? Ennen kuntoutuksen arvioidun kestoajan päättymistä päättynyt kuntoutus voi aiheuttaa sen, että nuorelle maksetaan liikaa kuntoutusrahaa, jos Kelaan ei saada tietoa kuntoutuksen päättymisestä voi seurata takaisinperintää Kuntoutuksen jatkuessa vielä kuntoutuksen arvioidun kestoajan päättymisen jälkeen voi nuorta kohdata tilanne, jossa toimeentulon turvaamiseksi myönnetty kuntoutusraha päättyy nuorelle seuraa rahattomuutta ja siitä aiheutuvia ongelmia 65

66 Seuranta osana kuntoutusprosessia 2/3 Kelassa kuntoutusprosessin toteutumista seurataan nuoren ammatillisessa kuntoutuksessa seuraavasti; Kuntoutuspalautteet Osallistumistodistukset Uusi tarkistuspiste kuntoutusprosessiin: Kuntoutusprosessin tilannekatsaus kaksi viikkoa ennen kuntoutuspäätöksen arvioidun keston päättymistä (UUTTA) Kelan kuntoutuskäsittelijä on tarvittaessa yhteydessä palveluntuottajaan, jos Kelassa olevien tietojen perusteella ei voida päätellä, miten pitkään nuoren kuntoutus on vielä jatkumassa halutaan turvata nuoren katkeamaton toimeentulo 66

67 Seuranta osana kuntoutusprosessia 3/3 Palveluntuottajalla on myös vastuu nuoren kuntoutusprosessin etenemisestä ja siitä, ettei nuoren toimeentulo katkea ja vaaranna kuntoutuksen etenemistä Kuntoutuksen toteuttamisajan ohjeet löytyvät palvelukuvauksista Palveluntuottajalla on vastuu kuntoutusprosessin käynnistymisestä ja toteutumisesta palvelukuvauksessa määritellyn ajan puitteissa poikkeuksista pitää sopia Kelan kanssa Nuoren kuntoutuksen keskeyttämisestä tulee viipymättä ilmoittaa Kelaan 67

68 Palvelun aloittaminen, palvelukuvaukset NUOTTI-valmennus Valmentaja ottaa nuoreen yhteyttä viimeistään seuraavana arkipäivänä valmennuspäätöksen saavuttua palveluntuottajalle. Valmentaja sopii nuoren kanssa puhelimitse ensimmäisen tapaamisen ajankohdan ja toteutuspaikan sekä antaa yhteystietonsa. Ensimmäinen tapaaminen tulee järjestää mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään viikon sisällä yhteydenotosta. AKSE Palveluntuottaja aloittaa ammatillisen kuntoutusselvityksen mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kuntoutuspäätös ja siihen liittyvät asiakirjat ovat saapuneet palveluntuottajalle. TEAK Palveluntuottaja aloittaa kuntoutuksen mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 4 viikon kuluessa siitä, kun palveluntuottaja on saanut kuntoutuspäätöksen ja siihen liittyvät asiakirjat. Kuntoutujasta johtuvasta perustellusta syystä kuntoutus voidaan aloittaa myöhemmin. Palveluntuottaja sopii tästä Kelan kanssa. Omaohjaaja ottaa kuntoutujaan yhteyttä puhelimitse viimeistään 2 viikon sisällä siitä, kun palveluntuottaja on saanut kuntoutuspäätöksen ja siihen liittyvät asiakirjat. Palveluntuottaja ilmoittaa Kelaan, jos kuntoutuspalvelu ei käynnisty palvelukuvauksen määrittämällä tavalla

69 AKSE Palvelun keskeytyminen, palvelukuvaukset Omaohjaaja on yhteydessä Kelaan, jos kuntoutus uhkaa keskeytyä ja syynä keskeytymiseen on muu kuin kuntoutujan kanssa yhdessä sovittu kuntoutuksen lopettamisen syy TEAK Jos kuntoutuja ja työhönvalmentajat havaitsevat kuntoutuksen suunnittelussa tai myöhemmin kuntoutuksen aikana, että kuntoutujan tilanne vaatii vielä laaja-alaista selvitystä ja arviointia, kuntoutus keskeytyy ja yhdessä Kelan kanssa selvitetään tarvetta ohjata kuntoutuja ammatilliseen kuntoutusselvitykseen. Kuntoutuja ja työhönvalmentajat voivat myös muusta syystä todeta, että kuntoutusta ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa. Tällöin palveluntuottaja on yhteydessä Kelaan. Tällöin kuntoutuja, Kelan toimihenkilö ja palveluntuottaja selvittävät tilannetta ja ohjaavat kuntoutujan sopivaan kuntoutukseen tai muihin tarkoituksenmukaisiin palveluihin. Palveluntuottaja kirjaa keskeyttämisen syyn sekä mahdollisen jatko-ohjauksen kuntoutuspalautteeseen. NUOTTI Jos nuori ei aloita hänelle myönnettyä valmennusta tai jo alkanut valmennus keskeytyy tai on vaarassa keskeytyä, neuvottelee valmentaja asiasta Kelan kuntoutuksen etuuskäsittelijän kanssa. 69

70 Kuntoutuspäätös ja liitteet Nuoren ammatillisessa kuntoutuksessa palveluntuottajalle lähetetään kuntoutuspäätöksen liitteenä haastattelurungon kopio, joka sisältää ne asiat, joista nuoren kanssa on keskusteltu Asiakirjaan sisältyvät nuoren yhteystiedot, taustatiedot ja nuoren kertoman mukainen kuva hänen tilanteestaan ja toimintakyvystään Lääkärinlausuntoa ei yleensä lähetetä päätöksen liitteenä

71 Nuoren motivoiminen Palveluntuottajat tuovat oman asiatuntemuksensa nuoren kuntoutumiseen ja motivointiin Kuntoutusmotivaation vahvistaminen kohti ammatillisia tavoitteita keskeisessä roolissa Nuoren ammatillisen kuntoutuksen keskiössä on nuoren motivaation synnyttäminen tai vahvistaminen. Palveluntuottajan tehtävänä on tukea nuorta muutoksen mahdollisuuden näkemisessä ja luoda nuorelle tulevaisuuden uskoa Viivytyksetön palvelun aloitus Nuoren aktiivinen tuki ja yhteydenpito kuntoutusprosessin aikana Kohderyhmän erilaisuuden ymmärtäminen

72 Yhteistyö palveluntuottajien ja Kelan välillä Miten otat yhteyttä nuoren asioissa Kelaan? Puhelimitse: Kuntoutuksen viranomaislinja ma-pe klo 9-16 Vakuutuspiirikohtaiseen skype-rinkiin ma-pe klo (tarvitaan federoitu yhteys): (Kelan Läntinen vakuutuspiiri) (Kelan Keskinen vakuutuspiiri) (Kelan Eteläinen vakuutuspiiri) (Kelan Itäinen vakuutuspiiri) (Kelan Pohjoinen vakuutuspiiri)

73 Kuntoutusraha nuoren ammatillisen kuntoutuksen ajalle (KKRL 7a ) Anne Flak Suunnittelija

74 Voimassa oleva laki 23 Ehdotus ( lukien)

75 Mikä muuttuu? Nuorille maksetaan kuntoutusrahaa siitä päivästä alkaen, jolloin he saavat Kelasta kuntoutuspäätöksen (KKRL 7a ) Omavastuuajan jälkeen, kun kuntoutuspäätös on tehty Kuntoutuspalvelun päättymiseen saakka Kun asiakas odottaa kuntoutuspalvelun käynnistymistä ja kuntoutusjaksojen välisiltä ajoilta Ei siirtymisiä etuuksien välillä kuntoutuksen aikana Toimeentulo koko kuntoutuksen keston ajan = kuntoutuspäätöksen antamispäivästä viimeiseen seurantapäivään asti Odotus- ja väliajoissa ei ole enimmäisaikoja Kuntoutuspäivän kestoa ei tutkita Kelassa 75

76 Mikä muuttuu? Kuntoutusrahapäätöksen myöntöaika perustuu arvioon kuntoutuksen toteutusajasta (KKRL 7a ) Ammatillinen kuntoutusselvitys, kuntoutusraha myönnetään 8 kk ajalle Työllistämistä edistävä ammatillinen kuntoutus, kuntoutusraha myönnetään 10 kk ajalle NUOTTI-valmennus, kuntoutusraha myönnetään 5 kk ajalle Koulutuskokeilu, kuntoutusraha myönnetään 3 kk ajalle

77 Mikä ei muutu? Kuntoutusrahan määrä Määräytyy ammatillisen kuntoutuksen kuntoutusrahana Omavastuuaika Kuntoutuksen alkamispäivä Palveluntuottaja laatii osallistumistodistuksen jokaisen kuntoutuspäivän/jakson/käyntikerran osalta

78

79 Mikä ei muutu? Palveluntuottaja laatii kuntoutusselosteen/palautteen Palvelukuvauksissa määritelty toimitusaika; 2 viikkoa kuntoutuspalvelun päättymisestä Kelassa Palautteen/selosteen perusteella nuorelle tehdään päätös kuntoutusrahasta kuntoutuksen loppuun asti Seurannan aikataulun huolellinen kirjaaminen varmistaa, että kuntoutusraha turvaa asiakkaan toimeentulon koko kuntouksen ajan

80 Tukea kuntoutuksen kustannuksiin - Ylläpitokorvaus Tarkoituksena varmistaa asiakkaan kuntoutukseen osallistuminen Myöntöedellytykset: Asiakkaalla oikeus kuntoutusrahaan Kuntoutusraha määrä on enintään ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan vähimmäismäärän suuruinen Asiakkaalle aiheutuu kuntoutukseen osallistumisen vuoksi ylimääräisiä kustannuksia, esimerkiksi matkakustannuksia Maksetaan vain kuntoutuksen ajalta, ei odotus-ja väliajoilta 9 /pv (veroton etuus) Ei huomioida toimeentulotuessa tulona

81 Kiitos!

82 82 Kiitos mielenkiinnostanne!

Nuoren ammatillinen kuntoutus

Nuoren ammatillinen kuntoutus Nuoren ammatillinen kuntoutus Anne Koski Suunnittelija Kela Etuuspalvelujen Lakiyksikkö Kuntoutusryhmä 17.4.2019 Lainmuutoksen taustaa Kelan ammatillisen kuntoutuksen lainmuutos 1.1.2014 Myöntöedellytyksiä

Lisätiedot

Mikä muuttui projektin tuloksena?

Mikä muuttui projektin tuloksena? Mikä muuttui projektin tuloksena? Laki nuoren ammatillisesta kuntoutuksesta Milla Kaitola Suunnittelija Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, Kuntoutusryhmä Mitä projekti toi tullessaan kuntoutuksen

Lisätiedot

Kelan rooli ammatillisessa kuntoutuksessa. Hanna-Mari Raittinen työkykyneuvoja Kela Keskinen vakuutuspiiri

Kelan rooli ammatillisessa kuntoutuksessa. Hanna-Mari Raittinen työkykyneuvoja Kela Keskinen vakuutuspiiri Kelan rooli ammatillisessa kuntoutuksessa Hanna-Mari Raittinen työkykyneuvoja Kela Keskinen vakuutuspiiri 9.2.2017 Kelan kuntoutus nuorille Esityksessä keskityn Kelan ammatilliseen kuntoutukseen Myöntöedellytykset

Lisätiedot

Kelan asiantuntijalausunto

Kelan asiantuntijalausunto Kelan asiantuntijalausunto Seija Sukula, etuuspäällikkö Heidi Giss-Hannikainen, lakimies Marjut Hevosmaa, vastaava suunnittelija Sosiaali- ja terveysvaliokunta 9.11.2018 Saajat Kelan ammatillisen kuntoutuksen

Lisätiedot

Kuntoutus. Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri

Kuntoutus. Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri Kuntoutus Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri 24.3.2017 Kelan kuntoutustoiminnan perusta ja tavoite Kelan kuntoutus- ja kuntoutusrahalaki KKRL 566/2005 Kuntoutus

Lisätiedot

NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisen projekti v

NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisen projekti v NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisen projekti v. 2017-2019 Projektipäällikkö Johanna Rouvinen (johanna.rouvinen@kela.fi), p. 050 5623 989 Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskuksen kuntoutusryhmä

Lisätiedot

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen palveluntuottajat 08.01.2019 Skype Klo 8.30-9.30 Skype-kokoukset Kokouksiin ei tarvitse ilmoittautua, riittää että liitytte skype-linkistä vähän ennen kokouksen

Lisätiedot

Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a

Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a 7.2.2019 Mitä nuoren ammatillinen kuntoutus tarkoittaa kuntoutukseen ohjautumisessa? Kelan kuntoutukseen ohjautuminen: Asiakkaalla on sairaus tai vamma,

Lisätiedot

Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a

Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a 7.2.2019 Mitä nuoren ammatillinen kuntoutus tarkoittaa kuntoutukseen ohjautumisessa? Kelan kuntoutukseen ohjautuminen: Asiakkaalla on sairaus tai vamma,

Lisätiedot

Kelan ammatillinen kuntoutus - mitä uutta nuorille

Kelan ammatillinen kuntoutus - mitä uutta nuorille Kelan ammatillinen kuntoutus - mitä uutta nuorille Suunnittelija Milla Kaitola Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, kuntoutusryhmä etunimi.sukunimi@kela.fi HE 133/2018 annettiin 14.9.2018

Lisätiedot

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa 23.9.2014 Irma Paso vakuutussihteeri, kuntoutuksen etuusvastaava Kela, Oulun vakuutuspiiri Ammatillinen kuntoutusjärjestelmä Suomessa 1/2 Kuntoutuksen

Lisätiedot

NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisprojekti v

NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisprojekti v NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisprojekti v. 2018-2019 Projektin loppuseminaari 27.8.2019 Kelan päätoimitalon auditorio Projektipäällikkö Johanna Rouvinen Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus,

Lisätiedot

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kelan työhönvalmennus Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kela tukee työllistymisessä ja opiskelussa Ammatillinen kuntoutusselvitys (2015) Työkokeilu (2015)

Lisätiedot

Kelan kuntoutuspalveluiden ohjautumisen mallit

Kelan kuntoutuspalveluiden ohjautumisen mallit Kelan kuntoutuspalveluiden ohjautumisen mallit Kela-kokeilut Ote-hankkeissa, loppuseminaari 19.3.2019 Milla Kaitola suunnittelija Kela, Osaamiskeskuksen kuntoutusryhmä Uusien ohjautumisen mallien kokeilu

Lisätiedot

Nuoren kuntoutusraha. Nuoret ja mielenterveys Tampereen ammattiopisto Irma Leppänen, Kela

Nuoren kuntoutusraha. Nuoret ja mielenterveys Tampereen ammattiopisto Irma Leppänen, Kela Nuoren kuntoutusraha Nuoret ja mielenterveys Tampereen ammattiopisto 24.11.2017 Irma Leppänen, Kela Sisältö Nuoren kuntoutusrahan myöntöedellytykset Hakeminen Määrä Nuoren kuntoutusrahan maksaminen Seuranta

Lisätiedot

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen palveluntuottajat 12.03.2019 Skype Klo 8.30-9.30 Skype-kokoukset Kokouksiin ei tarvitse ilmoittautua, riittää että liitytte skype-linkistä vähän ennen kokouksen

Lisätiedot

Mitä kuuluu, Nuorisotakuu? Päivi Väntönen Tiedottaja Lappeenranta

Mitä kuuluu, Nuorisotakuu? Päivi Väntönen Tiedottaja Lappeenranta Mitä kuuluu, Nuorisotakuu? Päivi Väntönen Tiedottaja 11.9.2014 Lappeenranta Nuorisotakuun ajankohtaiset asiat Koulutustakuu: Peruskoulun päättäneitä oli 57 201 ja heistä 55 655 haki tutkintoon johtavaan

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutusselvitys

Ammatillinen kuntoutusselvitys Kelan avo- ja laitosmuotoisen kuntoutuksen standardi Ammatillinen kuntoutusselvitys Voimassa 1.1.2015 alkaen Ammatillisen kuntoutuksen myöntämisedellytykset Sairaus, vika tai vamma on aiheuttanut tai sen

Lisätiedot

Raivaamme esteitä. Suunnittelija Marjaana Pajunen/Kelan kuntoutusryhmä Palveluntuottajien koulutus ja yhteistyötilaisuus 18.1.

Raivaamme esteitä. Suunnittelija Marjaana Pajunen/Kelan kuntoutusryhmä Palveluntuottajien koulutus ja yhteistyötilaisuus 18.1. Raivaamme esteitä Suunnittelija Marjaana Pajunen/Kelan kuntoutusryhmä Palveluntuottajien koulutus ja yhteistyötilaisuus 18.1.2018 Kelan Päätalo Mitä teemme? Nostamme nuoret, erityisesti NEET-nuoret keskiöön

Lisätiedot

Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela

Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela 1 Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa 22.2.2018 Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela 2 Mitä kuntoutuspalveluita tarjoamme nuorille nyt ja jatkossa? kuntoutuskurssit eri sairausryhmille,

Lisätiedot

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana Anne Flak Suunnittelija 17.4.2019 Kuntoutusrahan myöntöedellytykset 16 67 vuoden ikä Kuntoutuspäätös Työstä estyminen kuntoutuksen vuoksi, vähintään 4h matkoineen

Lisätiedot

Kela myöntää nuoren kuntoutusrahaa ammatillisen kuntoutumisen varmistamiseksi ja työllistymisen edistämiseksi

Kela myöntää nuoren kuntoutusrahaa ammatillisen kuntoutumisen varmistamiseksi ja työllistymisen edistämiseksi Nuoren kuntoutusraha Kela myöntää nuoren kuntoutusrahaa ammatillisen kuntoutumisen varmistamiseksi ja työllistymisen edistämiseksi 16 19-vuotiaalle, jonka työkyky ja ansionmahdollisuudet taikka mahdollisuudet

Lisätiedot

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen palveluntuottajat 21.5.2019 Skype Klo 8.30-9.30 Skype-kokoukset Kokouksiin ei tarvitse ilmoittautua, riittää että liitytte skype-linkistä vähän ennen kokouksen

Lisätiedot

Nuorten tukeminen on Kelan strateginen painopiste. Liisa Hyssälä Pääjohtaja Kela

Nuorten tukeminen on Kelan strateginen painopiste. Liisa Hyssälä Pääjohtaja Kela Nuorten tukeminen on Kelan strateginen painopiste Liisa Hyssälä Pääjohtaja Kela Kelan rooli nuorisotakuun toimeenpanossa Sidosryhmien (ELY-keskukset, TE-toimistot, kunnat) ja Kelan vakuutuspiirien odotukset

Lisätiedot

TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ AMMATILLINEN KUNTOUTUS

TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ AMMATILLINEN KUNTOUTUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ AMMATILLINEN KUNTOUTUS OLENNAISIMPIA ASIOITA, JOTKA JATKOSSA MUUTTUVAT TAVOITTEET AIEMMIN Työkokeilu, max. 40 vrk + 3 seurantaa max. 120 vrk + 23 seurantaa MTtyöhönvalmennus max.240

Lisätiedot

Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016

Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016 Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016 Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) Työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelua (TYP) koskeva laki (1369/2014) tuli täysimääräisesti voimaan

Lisätiedot

OTE- Kelan kokeilu-uudet ohjautumisen mallit. Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela

OTE- Kelan kokeilu-uudet ohjautumisen mallit. Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela OTE- Kelan kokeilu-uudet ohjautumisen mallit Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela Taustaa Kelan tutkimusosaston kysely terveydenhuollolle ja järjestöille yhteistyöstä ja tulevaisuuden tarpeista

Lisätiedot

Kelan palvelut neuropsykiatrisesta. häiriöstä kärsivän. työhön kuntoutumisentukena. Iiris Pelkonen. Projektipäällikkö, suunnittelija.

Kelan palvelut neuropsykiatrisesta. häiriöstä kärsivän. työhön kuntoutumisentukena. Iiris Pelkonen. Projektipäällikkö, suunnittelija. Kelan palvelut neuropsykiatrisesta häiriöstä kärsivän työhön kuntoutumisentukena Iiris Pelkonen Projektipäällikkö, suunnittelija Terveysosasto Kuntoutusryhmä Neuropsykiatrisen kuntoutuksen kehittäminen

Lisätiedot

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Asiantuntija- ja keskustelutilaisuus narkolepsialasten vanhemmille ja aikuispotilaille 4.2.2011 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren,

Lisätiedot

Kelan ammatillinen kuntoutus uudistuu 1.1.2015. Milla Rajamäki, suunnittelija Kela, Terveysosasto, Kuntoutusryhmä, ohjaus- ja prosessitiimi 4.12.

Kelan ammatillinen kuntoutus uudistuu 1.1.2015. Milla Rajamäki, suunnittelija Kela, Terveysosasto, Kuntoutusryhmä, ohjaus- ja prosessitiimi 4.12. Kelan ammatillinen kuntoutus uudistuu 1.1.2015 Milla Rajamäki, suunnittelija Kela, Terveysosasto, Kuntoutusryhmä, ohjaus- ja prosessitiimi 4.12.2014 Kelan kuntoutus (KKRL 566/2005) Lain mukaan järjestettävä

Lisätiedot

Kelan ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudet. Minna Nilsson Etuuskäsittelyn päällikkö Läntinen vakuutuspiiri 9.2.2016

Kelan ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudet. Minna Nilsson Etuuskäsittelyn päällikkö Läntinen vakuutuspiiri 9.2.2016 Kelan ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudet Minna Nilsson Etuuskäsittelyn päällikkö Läntinen vakuutuspiiri 9.2.2016 Laki Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista (KKRL 566/2005)

Lisätiedot

Kelan kuntoutus muutoksessa. Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutukset

Kelan kuntoutus muutoksessa. Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutukset Kelan kuntoutus muutoksessa Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutukset 14.-28.11.2018 Palvelutuotannon kokonaisuudistus Rekisteröitymismenettely Rekku-projekti rekisteröitymisjärjestelmä asiakkaan valintaa

Lisätiedot

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus alkavat uudet palvelut. Palvelujen toteutus

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus alkavat uudet palvelut. Palvelujen toteutus Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus 1.1.2019 alkavat uudet palvelut Palvelujen toteutus Elina Kulmanen Suunnittelija Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä @ElinaKulmanen Sisältö

Lisätiedot

Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk

Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk Kohderyhmä: Kurssi on tarkoitettu Pohjois-Suomessa asuville 16-25 vuotiaille, joille sairaus tai vamma aiheuttaa työkyvyn olennaisen heikentymisen tai työkyvyttömyyden

Lisätiedot

Ammatilliseen kuntoutukseen pääsee nyt helpommin kuin aikaisemmin Kelan kuntoutuslain muutos

Ammatilliseen kuntoutukseen pääsee nyt helpommin kuin aikaisemmin Kelan kuntoutuslain muutos Ammatilliseen kuntoutukseen pääsee nyt helpommin kuin aikaisemmin Kelan kuntoutuslain muutos Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutukset 21.1.2014 ja 23.1.2014 Heidi Giss Terveysosasto, Kuntoutusryhmä

Lisätiedot

AMMATILLINEN KUNTOUTUS HENKILÖASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA. Kuntoutuspäivät Ylilääkäri Maija Haanpää

AMMATILLINEN KUNTOUTUS HENKILÖASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA. Kuntoutuspäivät Ylilääkäri Maija Haanpää AMMATILLINEN KUNTOUTUS HENKILÖASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA Kuntoutuspäivät 7.6.2018 Ylilääkäri Maija Haanpää TYÖELÄKEKUNTOUTUS = TYÖELÄKEYHTIÖN JÄRJESTÄMÄ AMMATILLINEN KUNTOUTUS Työntekijällä, joka ei ole täyttänyt

Lisätiedot

Kela kuntouttaja 2009

Kela kuntouttaja 2009 Kela kuntouttaja 2009 1 Kelan kuntoutuspalvelut työ- ja toimintakyvyn Pohjois-Suomen vakuutusalue näkökulmasta Työ- ja toimintakyky Terveet työntekijät Työkykyongelmia ennakoivat merkit 100 % Kelan palvelut

Lisätiedot

Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS. Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012

Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS. Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012 Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012 9. 3. 2 0 1 Vaikeavammaisten yksilöllisen kuntoutusjakson standardi Uudistustyön tavoitteena oli rakentaa intensiivisesti

Lisätiedot

Kelan työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus

Kelan työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus Kelan työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus Kelan Terveysosasto/Kuntoutusryhmä Suunnittelija Marjaana Pajunen 7.5.2013 Työhönkuntoutumisen palveluverkoston työpaja Miksi Kela järjestää

Lisätiedot

Maria Husu sosiaalityöntekijä Elina Lindgren kuntoutussuunnittelija SATSHP. Ammatillisen kuntoutuksen kenttä ja toimijatahot

Maria Husu sosiaalityöntekijä Elina Lindgren kuntoutussuunnittelija SATSHP. Ammatillisen kuntoutuksen kenttä ja toimijatahot Maria Husu sosiaalityöntekijä Elina Lindgren kuntoutussuunnittelija SATSHP Ammatillisen kuntoutuksen kenttä ja toimijatahot Mitä on ammatillinen kuntoutus? Tavoitteena työelämässä pysyminen, sinne pääseminen

Lisätiedot

AKVA Palveluntuottajien koulutus Työkyky tuloksellisuuden mittarina. Kirsi Vainiemi Asiantuntijalääkäri, Kela 27.10.2014

AKVA Palveluntuottajien koulutus Työkyky tuloksellisuuden mittarina. Kirsi Vainiemi Asiantuntijalääkäri, Kela 27.10.2014 AKVA Palveluntuottajien koulutus Työkyky tuloksellisuuden mittarina Kirsi Vainiemi Asiantuntijalääkäri, Kela 27.10.2014 Kelan ammatillisen kuntoutuksen lainsäädäntö Kokonaisvaltainen arviointi Kansaneläkelaitos

Lisätiedot

Kela osana monialaisessa verkostossa

Kela osana monialaisessa verkostossa Kela osana monialaisessa verkostossa 2 Lähde: TEM/Päivi Kerminen Kelan strateginen painopiste kumppanuusyhteistyössä Parannamme suorituskykyämme uudistamalla toimintojamme sekä vahvistamalla yhteistyötä

Lisätiedot

Kelan kuntoutusmahdollisuudet työikäisille

Kelan kuntoutusmahdollisuudet työikäisille Kelan kuntoutusmahdollisuudet työikäisille Armi Peltomäki Työkykyneuvoja Kela/TYP 12.9.2016 KSSHP:n koulutustilaisuus Työikäinen terveydenhuollossa I Työkyvyn arviointi Työkykyneuvonta Kelassa 1/2 Työkykyneuvonta

Lisätiedot

Ote- Fokus Kela-kokeilut Onnistunut verkostoyhteistyö ja nuorten palvelut Keski-Uusimaalla

Ote- Fokus Kela-kokeilut Onnistunut verkostoyhteistyö ja nuorten palvelut Keski-Uusimaalla Kohti erinomaista asiakaskokemusta! Ote- Fokus Kela-kokeilut Onnistunut verkostoyhteistyö ja nuorten palvelut Keski-Uusimaalla Webinaari 19.3.2019 Hanna Dogan Kuntoutusryhmä, Eteläinen vakuutuspiiri hanna.dogan@kela.fi

Lisätiedot

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti STM:n raportteja ja muistioita 2014:32 Ajankohtaista Savon päivätoiminnassa

Lisätiedot

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä?

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Psykologi Tanja Josefsson, Tampereen TE-toimisto Projektipäällikkö Paula Salminen, Epilepsialiitto ry 24.4.2014 Kuka on osatyökykyinen Osatyökykyisyys (ent.

Lisätiedot

KELA hylkää haetun kuntoutuksen miksi? Jari Välimäki Ylilääkäri Kelan Läntisen vakuutuspiirin asiantuntijalääkärikeskus

KELA hylkää haetun kuntoutuksen miksi? Jari Välimäki Ylilääkäri Kelan Läntisen vakuutuspiirin asiantuntijalääkärikeskus KELA hylkää haetun kuntoutuksen miksi? Jari Välimäki Ylilääkäri Kelan Läntisen vakuutuspiirin asiantuntijalääkärikeskus 25.11.2016 2 KELA hylkää haetun kuntoutuksen tilastoa 3 KELA hylkää haetun kuntoutuksen

Lisätiedot

YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN

YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN ERITYISEN TUEN MALLI OPINNOISTA TÖIHIN SIIRRYTTÄESSÄ KENELLE: Erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja heitä työllistäville työnantajille. MIKSI: Opintojen mahdollistajaksi,

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KUNTOUTUSTARVESELVITYKSEN PALVELULINJA Voimassa 1.1.2011 alkaen SISÄLLYS Sivu I YLEISET PERIAATTEET Kuntoutustarveselvitys...1

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Kelan ammatillinen kuntoutus. Milla Kaitola Suunnittelija Kela, työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, kuntoutusryhmä

Kelan ammatillinen kuntoutus. Milla Kaitola Suunnittelija Kela, työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, kuntoutusryhmä Kelan ammatillinen kuntoutus Milla Kaitola Suunnittelija Kela, työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, kuntoutusryhmä Kelan kuntoutus (KKRL 566/2005) Lain mukaan järjestettävä Ammatillinen kuntoutus

Lisätiedot

Kuntoutusjärjestelmien roolit, vastuut ja tehtävänjako. Kuka kuntouttaa ja ketä? Työnjaon solmukohtia Keskustelussa olleita muutostarpeita

Kuntoutusjärjestelmien roolit, vastuut ja tehtävänjako. Kuka kuntouttaa ja ketä? Työnjaon solmukohtia Keskustelussa olleita muutostarpeita Kuntoutusjärjestelmien roolit, vastuut ja tehtävänjako Kuka kuntouttaa ja ketä? Työnjaon solmukohtia Keskustelussa olleita muutostarpeita Kuva: Juha Juntunen (Sosiaalivakuutus lehti 5/2006) Kuntoutusta

Lisätiedot

Kelan kuntoutuspalvelut. Vakuutuslääketiede, perusopetuksen L4-kurssi Asiantuntijalääkäri Riitta Aropuu, KELA

Kelan kuntoutuspalvelut. Vakuutuslääketiede, perusopetuksen L4-kurssi Asiantuntijalääkäri Riitta Aropuu, KELA Kelan kuntoutuspalvelut Vakuutuslääketiede, perusopetuksen L4-kurssi 4.5.2015 Asiantuntijalääkäri Riitta Aropuu, KELA Kelan järjestämä kuntoutus Lakisääteinen vaikeavammaisen lääkinnällinen kuntoutus

Lisätiedot

Asiakkaan ohjaaminen ammatillisen kuntoutuksen palveluihin typo-hankkeessa

Asiakkaan ohjaaminen ammatillisen kuntoutuksen palveluihin typo-hankkeessa Asiakkaan ohjaaminen ammatillisen kuntoutuksen palveluihin typo-hankkeessa Välityömarkkinoiden työpaja 1/2017 Ilkka Rantanen, työkykykoordinaattori Pirkanmaan TE-toimisto, TKK-Pilotit hanke Terveydentilan

Lisätiedot

Asunnottomana työelämässä. Miten asunnottomuus liittyy työ- ja toimintakykyyn? Mariitta vaara

Asunnottomana työelämässä. Miten asunnottomuus liittyy työ- ja toimintakykyyn? Mariitta vaara Asunnottomana työelämässä Miten asunnottomuus liittyy työ- ja toimintakykyyn? 15.12.2017 Mariitta Vaara 20.12.2017 Mariitta vaara 1 Vankeusaika mahdollisuutena! - Yhteisasiakkuus osallisuutta ja työllistymistä

Lisätiedot

Yleistä kuntouttamiseen liittyen

Yleistä kuntouttamiseen liittyen Työhön kuntoutumisen tukitoimet TE-hallinnossa 3.11.2015 1 Yleistä kuntouttamiseen liittyen Julkisen työ ja yrityspalvelulakiin liittyviä palveluita. Ovat toissijaisia palveluita eli aina ensin selvitettävä

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Crohnin tauti ja colitis ulcerosa Aikuisten ja lasten kurssit

Crohnin tauti ja colitis ulcerosa Aikuisten ja lasten kurssit Crohnin tauti ja colitis ulcerosa Aikuisten ja lasten kurssit Palveluntuottajien koulutus 14.11.2018 Arita Goh Crohnin tauti ja colitis ulcerosa -kurssit vuoden 2019 alusta alkaen Aikuisten sopeutumisvalmennuskurssi

Lisätiedot

Amma$llinen kuntoutus Jouni Puumalainen Tutkija Mielenterveyden Keskuslii7o/Kuntoutussää:ö

Amma$llinen kuntoutus Jouni Puumalainen Tutkija Mielenterveyden Keskuslii7o/Kuntoutussää:ö Amma$llinen kuntoutus Jouni Puumalainen Tutkija Mielenterveyden Keskuslii7o/Kuntoutussää:ö 18.11.2016 Mitä on amma$llinen kuntoutus? Amma:llisen kuntoutuksen tarkoitus on au7aa työllistymään, pysymään

Lisätiedot

Verkostotyöpaja Learning cafe-yhteenvedot

Verkostotyöpaja Learning cafe-yhteenvedot Verkostotyöpaja 12.4.2018 Learning cafe-yhteenvedot Työtoiminnasta töihin Miten voidaan lisätä asiakkaiden ja muiden toimijoiden tietoisuutta työllistymistä tukevista palveluista? Netin kautta, esitteet

Lisätiedot

Valtakunnalliset TYP-päivät. Yhteispalvelun muutoksessa mukana , Jyväskylä. Elli Aaltonen pääjohtaja Kela

Valtakunnalliset TYP-päivät. Yhteispalvelun muutoksessa mukana , Jyväskylä. Elli Aaltonen pääjohtaja Kela Valtakunnalliset TYP-päivät Yhteispalvelun muutoksessa mukana 4.10.2018, Jyväskylä Elli Aaltonen pääjohtaja Kela Näin Kela palvelee vuosi 2017 numeroina Työllisyyden tukeminen Työllistymisen edistäminen

Lisätiedot

Kelan etuudet erityisnuorta tukemassa

Kelan etuudet erityisnuorta tukemassa Kelan etuudet erityisnuorta tukemassa Lapin keskussairaala 14.9.2016 Arja Törmänen, Kela Pohjoinen vakuutuspiiri NUOREN KUNTOUTUSRAHA Myöntämisedellytykset Ikä 16-19 vuotta Työ- ja opiskelukyky tai mahdollisuudet

Lisätiedot

Kuka kuntouttaa, mikä kuntouttaa?

Kuka kuntouttaa, mikä kuntouttaa? Kuka kuntouttaa, mikä kuntouttaa? Asiantuntijalääkäri Maarit Lindström, Kela, Yleislääkäripäivät 24.11.2017 Huoltosuhde 2 Työkyvyttömyyseläke, hylkäykset 2011 2014 (% hakemuksista) 45 40 35 38,6 35,7 30

Lisätiedot

Sosiaalityöntekijän asiantuntijuus työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa

Sosiaalityöntekijän asiantuntijuus työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa Sosiaalityöntekijän asiantuntijuus työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa Sari Käsmä tiimiesimies, sosiaalityöntekijä, Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP), työllisyyspalvelut. Webinaari

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen 26.10.2015 Pitkänimen sairaala, Psykoterapiapaja. Elina Kinnunen, asiantuntijalääkäri, Kela - vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus

Lisätiedot

NEET projektin tutkimus

NEET projektin tutkimus NEET projektin tutkimus Sari Miettinen Outi Välimaa Päivi Mäntyneva Terhi Kaisvuo Paula Hakala Sari Mäki Tutkimuksen osat 1. Kuvataan NUOTTI-valmennukseen ja ammatilliseen kuntoutusselvitykseen ohjautuneiden

Lisätiedot

Ajankohtaista kuntoutuksessa. Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren

Ajankohtaista kuntoutuksessa. Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Ajankohtaista kuntoutuksessa Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus 17.1.2019 Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Palvelutuotannon kokonaisuudistus Rekisteröitymismenettely Rekku-projekti

Lisätiedot

Taustaa. PURA - toiminnasta työkyky

Taustaa. PURA - toiminnasta työkyky PURA - toiminnasta työkyky 1.4.2014 31.5.2017 Yhteistyössä Sytyke-Centre/Hengitysliitto Kela Peruspalvelukuntayhtymä Kallio Avominne päihdeklinikka Kuntoutussäätiö Toiminta - Työ - Tulevaisuus Taustaa

Lisätiedot

Kelan ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudet

Kelan ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudet Kelan ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudet Suunnittelija Marjaana Pajunen /Kela/Työ ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus Työ kuuluu kaikille! -Vammaisfoorumi ry:n ja Uudenmaan TE-toimiston koulutuspäivä

Lisätiedot

SOINTU AIKUISEN PALVELUTARPEEN ARVIOINNIN PROSESSI

SOINTU AIKUISEN PALVELUTARPEEN ARVIOINNIN PROSESSI SOINTU AIKUISEN PALVELUTARPEEN ARVIOINNIN PROSESSI Salon kaupunki / Sosiaalityön palvelut Versio 1.1 Tehdaskatu 2 Päivämäärä: 14.8.2018 24100 SALO Laatija: Paula Markula puh. 02 7781/ Keskus Hyväksyjä:

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Minna Rantanen, Kela Läntinen vakuutuspiiri TYKS 17.5.2016 Saajat Vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen / vaativan lääkinnällisen

Lisätiedot

Kelan ammatillisen kuntoutuksen lainmuutos 1.1.2014, kriteerit ja muutoksen vaikutukset käytäntöön

Kelan ammatillisen kuntoutuksen lainmuutos 1.1.2014, kriteerit ja muutoksen vaikutukset käytäntöön Kelan ammatillisen kuntoutuksen lainmuutos 1.1.2014, kriteerit ja muutoksen vaikutukset käytäntöön asiakastyötoimikunnan seminaari 11.9.2014 Suunnittelija Marjaana Pajunen Kela /Terveysosasto/Kuntoutusryhmä

Lisätiedot

KELAN KUNTOUTUKSEN PALVELUKUVAUS. Ammatillinen kuntoutusselvitys suomenkielinen palvelu. Voimassa alkaen

KELAN KUNTOUTUKSEN PALVELUKUVAUS. Ammatillinen kuntoutusselvitys suomenkielinen palvelu. Voimassa alkaen KANSANELÄKELAITOS Etuuspalvelujen lakiyksikkö Kuntoutuspalvelujen ryhmä KELAN KUNTOUTUKSEN PALVELUKUVAUS Ammatillinen kuntoutusselvitys suomenkielinen palvelu Voimassa 1.1.2019 alkaen SISÄLLYS Ammatillinen

Lisätiedot

Terveysosasto I Kuntoutusryhmä. Kela kuntouttaa. Työhön kuntoutumisen kumppanuusfoorumi. Lakimies Heidi Giss Kela

Terveysosasto I Kuntoutusryhmä. Kela kuntouttaa. Työhön kuntoutumisen kumppanuusfoorumi. Lakimies Heidi Giss Kela Kela kuntouttaa Työhön kuntoutumisen kumppanuusfoorumi 22.11.2011 Lakimies Heidi Giss Kela Kela järjestää ja korvaa kuntoutusta Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun

Lisätiedot

Työhönvalmennuksen prosessikortit

Työhönvalmennuksen prosessikortit Työhönvalmennuksen prosessikortit Oma halu työelämään Asiakkaaksi ohjautuminen Kyky nähdä asiakkaan osaaminen ja vahvuudet Työhönvalmennus työpaikalla Neuvonta, ohjaus, mentorointi, opetus Työllistyminen

Lisätiedot

Traumaattinen aivovamma Lasten ja aikuisten kurssit

Traumaattinen aivovamma Lasten ja aikuisten kurssit Traumaattinen aivovamma Lasten ja aikuisten kurssit Palveluntuottajien koulutus 14.11.2018 Pirjo K. Tikka Vastaava suunnittelija Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä Aivovammakurssit vuoden 2019 alusta alkaen

Lisätiedot

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta Eveliina Pöyhönen Uusi sosiaalihuoltolaki Lain tarkoitus: Edistää ja ylläpitää hyvinvointia sekä sosiaalista turvallisuutta Vähentää eriarvoisuutta ja edistää osallisuutta

Lisätiedot

Kiipulan urasuuntapalvelut Janakkala Hämeenlinna Riihimäki Tampere Lahti Vantaa Espoo

Kiipulan urasuuntapalvelut Janakkala Hämeenlinna Riihimäki Tampere Lahti Vantaa Espoo Kiipulan urasuuntapalvelut Janakkala Hämeenlinna Riihimäki Tampere Lahti Vantaa Espoo Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskus PL 13, 14201 Turenki puh. (03) 685 21, www.kiipula.fi 1 Urasuuntapalvelut mitä

Lisätiedot

Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus

Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus Vaikuttamistoiminnan päällikkö Marika Ahlstén, Kehitysvammaliitto 4.3.2015 1 Nykytila Sosiaalihuoltolaki

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) ja Ohjaamot. II Ohjaamo-päivät , Helsinki Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) ja Ohjaamot. II Ohjaamo-päivät , Helsinki Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) ja Ohjaamot II Ohjaamo-päivät 24.3.2015, Helsinki Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz Työllisyydenhoidon kokonaisuus ELINKEINO- POLITIIKKA TYÖPOLITIIKKA

Lisätiedot

Työttömien työkyky ja työllistyminen. Raija Kerätär Kuntoutusylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri

Työttömien työkyky ja työllistyminen. Raija Kerätär Kuntoutusylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri Työttömien työkyky ja työllistyminen Raija Kerätär Kuntoutusylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri Tänään Mitä työkyvyllä tarkoitetaan? Työttömän työkyky työllisen työkyky? Voiko työkykyä arvioida terveystarkastuksessa?

Lisätiedot

Työhön kuntoutumisen palveluverkosto Kela. Terveys- ja toimeentuloturvaosasto Kuntoutusryhmä. Helena Ahponen

Työhön kuntoutumisen palveluverkosto Kela. Terveys- ja toimeentuloturvaosasto Kuntoutusryhmä. Helena Ahponen Työhön kuntoutumisen palveluverkosto 13.11.2008 Kela Terveys- ja toimeentuloturvaosasto Kuntoutusryhmä Helena Ahponen Kelan kuntoutuksen lakiperusta Kela järjestää lakisääteisenä Ammatillista kuntoutusta

Lisätiedot

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Keski-Uudenmaan nuorisotakuun kuntakokeilu 2016 Sisällys PARKKI -kokeilu... 3 Suunnittelu

Lisätiedot

Yhdessä hyvä OTE. KYMENLAAKSO - lähtötilanteesta tavoitetilaan

Yhdessä hyvä OTE. KYMENLAAKSO - lähtötilanteesta tavoitetilaan Yhdessä hyvä OTE KYMENLAAKSO - lähtötilanteesta tavoitetilaan Työtoiminnasta töihin Työtoiminnasta työhön painopisteet lähtötilanteesta tavoitetilaan Lähtötilanne Verkostotyöpajapäivät, palvelumuotoilupäivät,

Lisätiedot

Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi

Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi Palveluntuottajien koulutus Anita Ketola suunnittelija Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi Lasten perhekurssi Nuorten osittainen

Lisätiedot

Nuorten tilanne haastaa palveluita Seija Sukula Etuuspäällikkö

Nuorten tilanne haastaa palveluita Seija Sukula Etuuspäällikkö Nuorten tilanne haastaa palveluita 18.1.18 Seija Sukula Etuuspäällikkö Mitä kuntoutuspalveluita tarjoamme nyt? Kuntoutuspsykoterapia Mielenterveyskurssit (OPI, Itu ja Nuppu) Neuropsykologinen kuntoutus

Lisätiedot

Työkykyprosessi Kelan näkökulmasta Minna Nilsson Etuuskäsittelyn päällikkö

Työkykyprosessi Kelan näkökulmasta Minna Nilsson Etuuskäsittelyn päällikkö Työkykyprosessi Kelan näkökulmasta 1 17.1.2018 Minna Nilsson Etuuskäsittelyn päällikkö 2 16.1.2018 Strategiset tavoitteemme: Asiakkaamme saavat erinomaisen asiakaskokemuksen yhdenvertaisesti Palvelemme

Lisätiedot

Muutos-hanke/ Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen ja ammatillisen kuntoutusselvityksen osatutkimus

Muutos-hanke/ Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen ja ammatillisen kuntoutusselvityksen osatutkimus Muutos-hanke/ Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen ja ammatillisen kuntoutusselvityksen osatutkimus Alustava tutkimussuunnitelma 1. Johdanto Tässä alustavassa tutkimussuunnitelmassa esitetään tutkimustehtävä,

Lisätiedot

Kelan Ote-kokeilut, Eteläinen vakuutuspiiri

Kelan Ote-kokeilut, Eteläinen vakuutuspiiri Webinaari: Toimivaa tukea mielenterveyteen matkalla kohti työtä Kelan Ote-kokeilut, Eteläinen vakuutuspiiri Maiju Kummunmäki Ateljee, Kansallismuseo 15.3.2018 Kelan tavoite OTE-kokeiluissa Tavoite on kokeilla

Lisätiedot

TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa

TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa Kuntoutumisvaihe Keskeistä on terveydentilaan ja elämänhallintaan liittyvät asiat Prosessivastuu kunnalla ja terveydenhuollolla,

Lisätiedot

Kelan ammatillinen kuntoutus. Terveysosasto Kuntoutusryhmä Ohjaustiimi 2014

Kelan ammatillinen kuntoutus. Terveysosasto Kuntoutusryhmä Ohjaustiimi 2014 Kelan ammatillinen kuntoutus Terveysosasto Kuntoutusryhmä Ohjaustiimi 2014 Kelan kuntoutus (KKRL 566/2005) Lain mukaan järjestettävä Vajaakuntoisten ammatillinen kuntoutus Vaikeavammaisten lääkinnällinen

Lisätiedot

Työeläkekuntoutuksen pelisäännöt. Työhönkuntoutumisen palveluverkoston koulutusiltapäivä Paasitorni Kuntoutusasiantuntija Suvi Tella

Työeläkekuntoutuksen pelisäännöt. Työhönkuntoutumisen palveluverkoston koulutusiltapäivä Paasitorni Kuntoutusasiantuntija Suvi Tella Työeläkekuntoutuksen pelisäännöt Työhönkuntoutumisen palveluverkoston koulutusiltapäivä Paasitorni 22.03.2011 Kuntoutusasiantuntija Suvi Tella Sisältö Kuntoutuksen toteuttajat Kenellä on oikeus työeläkekuntoutukseen?

Lisätiedot

Kelan ammatillinen kuntoutus

Kelan ammatillinen kuntoutus Kelan ammatillinen kuntoutus Kehittämispäällikkö Juhani Rinne Kela/Terveysosasto 4.3.2015 Esityksen sisältö Yleistä Kelan ammatillisesta kuntoutuksesta Tilastoja Kelan ammatilliset kuntoutuspalvelut Lisätietoja

Lisätiedot

Terveysosasto, kuntoutusryhmä. Ammatilllinen kuntoutus Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus eli Tykkuntoutus. Voimassa 1.1.

Terveysosasto, kuntoutusryhmä. Ammatilllinen kuntoutus Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus eli Tykkuntoutus. Voimassa 1.1. Ammatilllinen kuntoutus Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus eli Tykkuntoutus Voimassa 1.1.2012 TYK-kuntoutus Työkyky ja ansiomahdollisuudet ovat olennaisesti heikentyneet sairauden vuoksi tai asianmukaisesti

Lisätiedot

Työkokeilu, työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus vuosina 2015-2017

Työkokeilu, työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus vuosina 2015-2017 Työkokeilu, työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus vuosina 2015-2017 Kelan ammatillisen kuntoutuksen myönteisten ratkaisujen yleisimmät päädiagnoosit vuonna 2013 Työkokeilu Sairausdiagnoosi

Lisätiedot

NEET-nuorten palveluiden kehittäminen ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen valmistelu. Luonnos Projektisuunnitelma vuosille

NEET-nuorten palveluiden kehittäminen ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen valmistelu. Luonnos Projektisuunnitelma vuosille NEET-nuorten palveluiden kehittäminen ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen valmistelu Luonnos 16.1.2018 Projektisuunnitelma vuosille 2018-2019 1 (10) Sisällys Projektin esittely... 3 Strateginen päämäärä...

Lisätiedot

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) maahanmuuttaja-asiakkaan osaamisen tunnistamisen ja vahvistamisen sekä ohjauksen tukena

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) maahanmuuttaja-asiakkaan osaamisen tunnistamisen ja vahvistamisen sekä ohjauksen tukena Osaamista maahanmuuttajille työelämälähtöisesti (OSMA) -hanke 1.8.2016-31.7.2019 Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) maahanmuuttaja-asiakkaan osaamisen tunnistamisen ja vahvistamisen

Lisätiedot

Kumppaniksi ry, Vienankatu 5-7, Kajaani. Kumppaniksi ry

Kumppaniksi ry, Vienankatu 5-7, Kajaani. Kumppaniksi ry Kumppaniksi ry Kumppaniksi ry Kumppaniksi ry on Kajaanin seutukunnan kuntien ylläpitämä yhdistys, jonka tarjoaa: Koulutukseen ja työllistymiseen tähtäävää valmennusta ja kuntoutusta Kumppaniksi ry * Valmennusyksiköt

Lisätiedot

Kelan järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluva kuntoutus

Kelan järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluva kuntoutus Kelan järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluva kuntoutus Suunnittelija Riikka Peltonen Terveysosaston kuntoutusryhmä 29.8.2012 2 30.8.2012 Kelan järjestämä kuntoutus (KKRL 566/2005) Lain mukaan järjestettävä

Lisätiedot

OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy. Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015

OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy. Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015 OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015 Esitys sisältää Vähän taustaa - Hankevaiheesta pysyvään toimintaan Uusi palvelu käynnistyy yhteistyö alkaa Kenelle OPI

Lisätiedot