NEET-nuorten palveluiden kehittäminen ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen valmistelu. Luonnos Projektisuunnitelma vuosille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NEET-nuorten palveluiden kehittäminen ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen valmistelu. Luonnos Projektisuunnitelma vuosille"

Transkriptio

1 NEET-nuorten palveluiden kehittäminen ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen valmistelu Luonnos Projektisuunnitelma vuosille (10)

2 Sisällys Projektin esittely... 3 Strateginen päämäärä... 3 Projektin tavoitteet... 3 Rajaus... 5 Yhteydet ja riippuvuudet... 5 Projektin kohderyhmä... 5 NEET-nuorten tunnistaminen ja poiminta Kelassa... 6 NEET-nuoren tunnistaminen ja ohjaaminen sidosryhmäyhteistyössä... 7 Nuorten motivointijakson valmistelu ja toimeenpano... 7 Nuorten toimintakykysuosituksen kehittäminen... 8 Kuntoutuspalveluiden tarjonta vuosina Viestintä... 9 Liitteet (10)

3 Projektin esittely Projektin tavoitteena on kehittää NEET-nuorten ohjausta Kelan kuntoutuspalveluihin ja kehittää uusia matalan kynnyksen palveluita Tavoitteena on uudistetaa nykyisiä kuntoutuspalveluita sekä toimeenpannaan tehokkaammin nykyisiä ja tulevia palveluita alle 30- vuotiaille NEET-nuorille (not employed, education or training). Lisäksi kehitetään Kelan ja nuorten kanssa työskentelevien tahojen välistä yhteistyöprosessia sekä Kelan sisäistä etuuksien välistä toimintamallia. Kela toteuttaa NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämishankkeen KKRL 12 mukaisena projektina vuosina Strateginen päämäärä Projektin tavoitteet Projekti toteuttaa osaltaan strategista tavoitetta, jonka Suomen hallitus on vuoden 2018 valtion talousarvioesitykseen kirjannut. Tämän mukaan Kelan ammatillisen kuntoutuksen kriteerejä päivitetään tulevassa ammatillisen kuntoutuksen (KKRL 6 ) lainmuutoksessa vuonna Suunnitelman mukainen Kelan valmistelutyö ja kehittäminen tähtäävät edellä mainittuun lainmuutokseen (liite 1 ja 2). Lainmuutosta varten on vuoden 2018 kehittämistyössä keskeistä määritellä alle 30-vuotiaiden NEET-nuorten kohderyhmä uudet asetettavat ammatillisen kuntoutuksen myöntöedellytykset mitä tarkoitetaan nuorten heikentyneellä toimintakyvyllä ja luoda sen osalta uusi nuorten toimintakykysuositus. NEET-nuorten palvelun uusi toimintatapamalli noudattaa Kelan strategista tavoitetta erinomaisesta asiakaskokemuksesta Projektin tavoitteena on 3 (10)

4 määritellä alle 30-vuotiaiden NEET-nuorten kohderyhmä, joka tarvitsee Kelan kuntoutuspalveluita ja hyötyy niistä valmistella ja ottaa käyttöön alkaen alle 30-vuotiaiden NEETnuorten uutena kuntoutuspalveluna ns.motivointijakso, joka voi Kelan tuella käynnistyä jo Ohjaamon tai Etsivän nuorisotyön palveluiden ohella rakentaa toimiva yhteistyöprosessi Ohjaamojen ja Etsivän nuorisotyön kanssa auttaa NEET-nuoria pääsemään joustavasti tarpeellisiin Kelan kuntoutuspalveluihin. Uusina menetelminä otetaan käyttöön kuntoutuksen suullinen hakeminen ja ilman diagnoosia. Lisäksi Ohjaamon ja Etsivän nuorisotyön henkilöstöä koulutetaan tunnistamaan kuntoutustarvetta ja sen perusteella tekemään viivytyksetöntä yhteistyötä Kelan etuuskäsittelijöiden kanssa luoda sisäisesti Kelan etuuksien väliseen yhteistyöhön uusi toimintamalli, jossa NEET-nuori ja hänen kuntoutustarpeensa tunnistetaan. Etuuskäsittelijät koulutetaan ohjaamaan nuori esimerkiksi kuntoutuksen asiantuntijan luo arvioon ja saamaan syvempää tietoa eri mahdollisuuksista. Tällä ehkäistään nuorten väliinputoamista ja syrjäytymisen kehittymistä. Projektin lopputuloksena syntyy tietoa ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen sisältöön uudenlainen nuorten kohderyhmän määrittely ammatilliseen kuntoutukseen ammatillisen kuntoutuksen lainmuutokseen liittyen uusi suositus toimintakyvyn arviosta ja siihen liittyvästä monialaisen arvion uudenlaisesta hyödyntämisestä uusia kuntoutuspalveluita sekä nykyisten palvelujen tehokkaampaa tarjoamista nuorille varhaisessa vaiheessa 4 (10)

5 Rajaus Projektin kohderyhmän täsmentämiseen eivät kuulu sellaiset alle 30- vuotiaat nuoret, joilla on jo koulutus tai työpaikka tai selkeä suunnitelma paluusta työelämään. Yhteydet ja riippuvuudet Yhteydet tietojärjestelmän kehittämiseen Projektilla on yhteys tietojärjestelmän (cics) kehittämiseen. NEETnuorten ilman diagnoosia tehtävä kuntoutuspäätös edellyttää, että tietojärjestelmä on teknisesti käytettävissä ja toimiva ratkaisuja tehtäessä. Projektin aikana NEET-nuorille tehdään kuntoutuspäätöksiä ammatilliseen kuntoutusselvitykseen ja uuteen motivointijaksoon. Päätöksenteon edellytyksenä on, että järjestelmä ei enää vaadi valmisteluvaiheessa pakollista diagnoosimerkintää tai se on mahdollista ohittaa sovituin menetelmin. Kelan kehittämispalvelut, ICT-tuki sekä kuntoutusryhmä kehittävät järjestelmää projektin onnistumiseksi. Kehittämistyö on käynnistetty marraskuussa Yhteistyö Kelan lakiyksikön tukiryhmän kanssa NEET-nuorten suunnitelman toteutumisella on yhteys Kelan lakiyksikön tukiryhmän vastuulla olevaan työkykyprojektiin. Tukiryhmä valmistelee omassa prosessissaan etuuksien välistä yhteistyömallia, ja tekee tarpeen mukaan yhteistyötä projektiryhmän kanssa. Tehtävä liittyy NEET-nuorten tunnistamiseen ja poimintaan eri etuuksien käsittelyn yhteydessä. Lisäksi tukiryhmä selvittää oman projektinsa puitteissa Kelan yhteistyötä Ohjaamojen kanssa. Projektin kohderyhmä 5 (10)

6 NEET-nuorten ryhmä on hyvin heterogeeninen ja heidän ongelmansa ovat laaja-alaisia. Nuorten parissa työskentelevät asiantuntijat luettelevat lukuisia syrjäytymiseen johtavia tekijöitä kuten esimerkiksi arjen toiminnan puutteelliset taidot, ylisukupolvinen huono-osaisuus tai koulukiusaamisen seurauksena syntyvät sosiaalisten tilanteiden pelot. Lisäksi esiin nousee muitakin vaikeuksia kuten nuoren heikko itsetunto, opintoihin liittyvät ahdistavat ryhmätilanteet, heikot asiointitaidot ja ymmärrys siitä, miten huolehtia itsestään ja taloudestaan. Osa nuorista kokee, että he leimautuvat ja joutuvat häpeään hakiessaan sosiaaliturvaa, osa taas pitää sitä oikeutenaan. Vaikka nuorten tilannetta kuvataan edellä hyvinkin haasteelliseksi, on mahdollista luottamusta rakentaen, nuoren mukana kulkien ja yksilöllisyys huomioiden johdattaa nuori oman polkunsa alkuun. Tämän perusteella rakennamme nuoren kanssa uudenlaista tulevaisuuden näkymää rikkonaiset taustat ja muutokseen kuluva aika huomioiden. NEET-nuorten tunnistaminen ja poiminta Kelassa Kelan etuuskäsittely Vuoden 2018 valmistelussa selvitämme sen, millaiset ovat NEETnuorten kuntoutustarpeet Kelan näkökulmasta. Kelan sisäisessä etuuksien välisessä yhteistyössä tarkastelemme niitä alle 30 vuotiaita nuoria, jotka ovat saaneet etuuksina pelkkää perustoimeentulotukea, työttömyysturvan ja perustoimeentulotuen yhdistelmää sekä sairauspäivärahan ja perustoimeentulotuen yhdistelmää. Arvioimme myös sitä, mikä yhteys perustoimeentulon kestolla on nuoren elämänhallinnan ongelmiin ja siten kuntoutustarpeeseen. Lisäksi tarkastelemme sotilasavustuksen lakkautustilanteita. Selvitämme, onko tässä nuorten joukossa armeijan keskeyttäneitä varusmiehiä ja tietoa keskeyttämissyistä, ja mahdollisesta tuen tarpeesta. Valmistelutyön aikana rakennamme edellä mainittujen etuuksien käsittelyä varten erityisen NEET-nuoren tunnistamisohjeen. Kun eri etuuksien käsittelijät tunnistavat NEET-nuoren ja hänen terveydelliset tai elämänhallinnalliset haasteet, käsittelijät sovitusti siirtävät nuoren asian kuntoutuksen asiantuntijalle arvioon. Tunnistetuilta nuorilta ei edellytetä sairausdiagnoosia. Nuoren heikentynyt toimintakyky ilmenee 6 (10)

7 elämänhallinnan ja itsetuntemuksen puutteina, mikä johtaa useimmiten lisääntyvään moniongelmaisuuteen, näköalattomuuteen ja kyvyttömyyteen tehdä omaa tulevaisuuden suunnittelua. Nämä nuoret tarvitsevat pitkäjänteistä psykososiaalista tukea. Kelan asiakaspalvelu Kelan asiakaspalvelu kartoittaa nuorten elämäntilannetta palvelutapahtuman yhteydessä. Laadimme asiakaspalvelua varten etuuskäsittelyä vastaavan NEET-nuoren tunnistamisohjeen. Kun palveluneuvoja tunnistaa NEET-nuoren ja hänen terveydelliset tai elämänhallinnalliset haasteet, hän siirtää nuoren asian tarpeen mukaan kuntoutuksen asiantuntijalle. NEET-nuoren tunnistaminen ja ohjaaminen sidosryhmäyhteistyössä Kohderyhmän määrittelyssä hyödynnämme Ohjaamojen ja Etsivän nuorisotyön asiantuntijoita, jotka ovat lähellä nuoren arkea ja havainnoivat esteitä, jotka vaikuttavat nuoren elämänkulkuun haittaavasti. Kelalla on olemassa Ohjaamoihin rakennettu yhteispalvelumalli, jota hyödyntäen käynnistämme NEET-nuoren tunnistamisen ja jatko-ohjaamisen kuntoutuspalveluihin nuoren toivomaan tahtiin sekä nuorta tukien. Selvitämme alkuvuodesta 2018, onko nykyinen yhteistoimintamalli riittävä kuntoutusta tarvitsevien NEET-nuorten kohdalla, ja millaista resurssia tuleva yhteistyö Kelalta vaatii. Ohjaamojen ja Etsivän nuorisotyön kanssa tehtävän yhteistyön avulla saamme lisätietoa siitä, millainen NEET-nuori hyötyy jatkossa Kelan kuntoutuspalveluista ja mitä tehdään ennen palvelujen aloittamista. Nuorten motivointijakson valmistelu ja toimeenpano 7 (10)

8 Uuden nuorten kuntoutuspalvelun ns. motivointijakson (virallinen nimi esitetään myöhemmin) valmistelu on käynnistetty marraskuussa Luomme nuorille matalan kynnyksen palvelun, joka sisältää elementtejä sosiaalisesta ja ammatillisesta kuntoutuksesta sekä mukailee nuoren elämäntilannetta. Palvelu tulee olemaan yksilöllistä, toiminnallista, suunnitelmallista sekä nuoren itsensä asettamat tavoitteet huomioivaa. Motivointijaksosta tulee siirreltävä palvelu. Tämä tarkoittaa, että nuori voi saada palvelua yksilöllisen tarpeen mukaan toistuvasti esimerkiksi ennen tai jälkeen muun ammatillisen kuntoutuksen. Tärkeintä palvelussa on nuoren ja valmentajan välille rakentuva kestävä luottamussuhde ja tuen antaminen ilman tiukkoja aikarajoja. Palvelu toteutetaan käyttäen ratkaisukeskeistä ja voimavarasuuntautunutta lähestymistapaa. Kehitämme motivointijakson jo olemassa olevasta Opiskeluvalmennuskokeilun palvelusta. Palvelu tulee olemaan lähellä nuoren arkea ja suunnitelmana on, että palvelua toteuttava valmentaja jalkautuu nuoren luo ja hänen verkostoihinsa. Palvelu voidaan toteuttaa esimerkiksi silloin, kun nuori on Ohjaamon asiakkaana. Motivointijakson palvelukuvaus valmistellaan ajalla Samalla käynnistyy hankinnan valmistelu ja motivointijakso kilpailutetaan alkukeväästä Loppukeväästä Kela kouluttaa muun muassa uudet palveluntuottajat, sidosryhmät sekä Kelan etuuskäsittelijät. Motivointijakso on nuorten asiakkaiden käytettävissä alkaen. Nuorten toimintakykysuosituksen kehittäminen Kela kehittää ehdotuksen mukaisesti uuden nuorten monitieteellisen toimintakykysuosituksen THL:n Toimia-verkoston asiantuntijoiden kanssa. Suositukseen liittyvä yhteistyökeskustelu on käynnistetty THL:n kanssa marraskuussa Tavoitteena on saada uusi suositus nuoren toimintakyvyn arviointiin valmiiksi kesällä 2018, jotta se olisi käytettävissä ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen valmistelussa. Kuntoutuspalveluiden tarjonta vuosina (10)

9 NEET-nuorille tarjotaan Kelan ammatillista kuntoutusselvitystä kevyemmin perustein heti, kun se teknisesti on mahdollista (alustava aloitusaika ) sekä edellä esiteltyä uutta motivointijaksoa alkaen. Lisäksi kuntoutustarpeen arvioinnin yhteydessä huomioidaan tehokkaammin vuosina myös lääkinnällisen kuntoutuksen tarve ja tiivistetään ohjausta esimerkiksi nuorten harkinnanvaraisille mielenterveyskursseille tai OPI-kuntoutukseen. Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen voimaan tultua vuonna 2019 alle 30 vuotiaiden nuorten uusi määritelty kohderyhmä ohjataan ilman diagnoosia motivointijaksolle, ammatilliseen kuntoutuselvitykseen sekä työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen (TEAK). Viestintä Suunnitelman toimeenpanon etenemisestä informoidaan Sosiaali ja terveysministeriön edustajia sovitusti. Kela tiedottaa sidosryhmiä, muita kumppaneita sekä sisäisesti eri Kelan yksiköitä nuorten suunnitelman valmistelusta ja toimeenpanosta. Kelan virallisesta ulkoisesta viestinnästä vastaa Kelan Viestintäyksikkö. Liitteet 1. Arvio NEET- nuorten kuntoutuksen kehittämishankkeen kustannuksista 9 (10)

10 Liite 1 NEET-nuorten palveluiden kehittäminen ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoksen valmistelu Ammatillisen kuntoutuksen kriteereiden uudistamista koskevan hanke nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseksi. NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämishankkeen kokonaisrahoituksen arvio vuodelle Arvio: Rahoituksen 4,0 milj. euroa jakaminen Milj. euroa Osuudet (%) Kuntoutuspalvelukustannukset 2,9 72,5 Kuntoutusraha 1 25,0 Matkat 0,1 2,5 Yhteensä 4 100,0 Hankkeen piiriin kuuluvien ammatillisen kuntoutuksen palvelujen kustannukset vuonna 2018; ammatillisen kuntoutusselvityksen kustannukset ovat 1,9 milj. euroa ja motivointijakson kustannukset ovat 1 milj. euroa. Palveluihin pääsee 2,9 miljoonan kustannusarviolla noin NEET-nuorta. 10 (10)

Raivaamme esteitä. Suunnittelija Marjaana Pajunen/Kelan kuntoutusryhmä Palveluntuottajien koulutus ja yhteistyötilaisuus 18.1.

Raivaamme esteitä. Suunnittelija Marjaana Pajunen/Kelan kuntoutusryhmä Palveluntuottajien koulutus ja yhteistyötilaisuus 18.1. Raivaamme esteitä Suunnittelija Marjaana Pajunen/Kelan kuntoutusryhmä Palveluntuottajien koulutus ja yhteistyötilaisuus 18.1.2018 Kelan Päätalo Mitä teemme? Nostamme nuoret, erityisesti NEET-nuoret keskiöön

Lisätiedot

Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela

Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela 1 Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa 22.2.2018 Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela 2 Mitä kuntoutuspalveluita tarjoamme nuorille nyt ja jatkossa? kuntoutuskurssit eri sairausryhmille,

Lisätiedot

Kelan asiantuntijalausunto

Kelan asiantuntijalausunto Kelan asiantuntijalausunto Seija Sukula, etuuspäällikkö Heidi Giss-Hannikainen, lakimies Marjut Hevosmaa, vastaava suunnittelija Sosiaali- ja terveysvaliokunta 9.11.2018 Saajat Kelan ammatillisen kuntoutuksen

Lisätiedot

NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisen projekti v

NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisen projekti v NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisen projekti v. 2017-2019 Projektipäällikkö Johanna Rouvinen (johanna.rouvinen@kela.fi), p. 050 5623 989 Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskuksen kuntoutusryhmä

Lisätiedot

NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisprojekti v

NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisprojekti v NEET-nuorten kuntoutuksen kehittämisprojekti v. 2018-2019 Projektin loppuseminaari 27.8.2019 Kelan päätoimitalon auditorio Projektipäällikkö Johanna Rouvinen Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus,

Lisätiedot

Mikä muuttui projektin tuloksena?

Mikä muuttui projektin tuloksena? Mikä muuttui projektin tuloksena? Laki nuoren ammatillisesta kuntoutuksesta Milla Kaitola Suunnittelija Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, Kuntoutusryhmä Mitä projekti toi tullessaan kuntoutuksen

Lisätiedot

Nuorten tilanne haastaa palveluita Seija Sukula Etuuspäällikkö

Nuorten tilanne haastaa palveluita Seija Sukula Etuuspäällikkö Nuorten tilanne haastaa palveluita 18.1.18 Seija Sukula Etuuspäällikkö Mitä kuntoutuspalveluita tarjoamme nyt? Kuntoutuspsykoterapia Mielenterveyskurssit (OPI, Itu ja Nuppu) Neuropsykologinen kuntoutus

Lisätiedot

Ote- Fokus Kela-kokeilut Onnistunut verkostoyhteistyö ja nuorten palvelut Keski-Uusimaalla

Ote- Fokus Kela-kokeilut Onnistunut verkostoyhteistyö ja nuorten palvelut Keski-Uusimaalla Kohti erinomaista asiakaskokemusta! Ote- Fokus Kela-kokeilut Onnistunut verkostoyhteistyö ja nuorten palvelut Keski-Uusimaalla Webinaari 19.3.2019 Hanna Dogan Kuntoutusryhmä, Eteläinen vakuutuspiiri hanna.dogan@kela.fi

Lisätiedot

Kelan kuntoutus muutoksessa. Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutukset

Kelan kuntoutus muutoksessa. Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutukset Kelan kuntoutus muutoksessa Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutukset 14.-28.11.2018 Palvelutuotannon kokonaisuudistus Rekisteröitymismenettely Rekku-projekti rekisteröitymisjärjestelmä asiakkaan valintaa

Lisätiedot

NEET projektin tutkimus

NEET projektin tutkimus NEET projektin tutkimus Sari Miettinen Outi Välimaa Päivi Mäntyneva Terhi Kaisvuo Paula Hakala Sari Mäki Tutkimuksen osat 1. Kuvataan NUOTTI-valmennukseen ja ammatilliseen kuntoutusselvitykseen ohjautuneiden

Lisätiedot

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen palveluntuottajat 08.01.2019 Skype Klo 8.30-9.30 Skype-kokoukset Kokouksiin ei tarvitse ilmoittautua, riittää että liitytte skype-linkistä vähän ennen kokouksen

Lisätiedot

Kuntoutuksen näkymät muuttuvassa yhteiskunnassa. Tiina Huusko Kuntoutuspäällikkö 21.1.2015 ja 22.1.2015

Kuntoutuksen näkymät muuttuvassa yhteiskunnassa. Tiina Huusko Kuntoutuspäällikkö 21.1.2015 ja 22.1.2015 Kuntoutuksen näkymät muuttuvassa yhteiskunnassa Tiina Huusko Kuntoutuspäällikkö 21.1.2015 ja 22.1.2015 Kelan kuntoutustoiminta Lain mukaan järjestettävä vajaakuntoisten ammatillinen kuntoutus vaikeavammaisten

Lisätiedot

Kelan ammatillinen kuntoutus - mitä uutta nuorille

Kelan ammatillinen kuntoutus - mitä uutta nuorille Kelan ammatillinen kuntoutus - mitä uutta nuorille Suunnittelija Milla Kaitola Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, kuntoutusryhmä etunimi.sukunimi@kela.fi HE 133/2018 annettiin 14.9.2018

Lisätiedot

Kela osana monialaisessa verkostossa

Kela osana monialaisessa verkostossa Kela osana monialaisessa verkostossa 2 Lähde: TEM/Päivi Kerminen Kelan strateginen painopiste kumppanuusyhteistyössä Parannamme suorituskykyämme uudistamalla toimintojamme sekä vahvistamalla yhteistyötä

Lisätiedot

Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016

Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016 Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016 Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) Työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelua (TYP) koskeva laki (1369/2014) tuli täysimääräisesti voimaan

Lisätiedot

Nuoren ammatillinen kuntoutus

Nuoren ammatillinen kuntoutus Nuoren ammatillinen kuntoutus Anne Koski Suunnittelija Kela Etuuspalvelujen Lakiyksikkö Kuntoutusryhmä 17.4.2019 Lainmuutoksen taustaa Kelan ammatillisen kuntoutuksen lainmuutos 1.1.2014 Myöntöedellytyksiä

Lisätiedot

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Asiantuntija- ja keskustelutilaisuus narkolepsialasten vanhemmille ja aikuispotilaille 4.2.2011 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren,

Lisätiedot

Kuntoutuksen uudistukset

Kuntoutuksen uudistukset Kuntoutuksen uudistukset 1 Kuntoutuksen verkosto KUVE 10.2.2016 etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Kelan kuntoutuksen uudistukset Tilastotietoja 2014 ja 2015 Mikä muuttuu? Uudistukset lainsäädännössä Miten harkinnanvaraisen

Lisätiedot

Kelan kuntoutus ja sopeutumisvalmennuskurssit reumapotilaille. Kuntoutusohjaaja Janne Österlund HYKS Reumaklinikka 1.10.2015

Kelan kuntoutus ja sopeutumisvalmennuskurssit reumapotilaille. Kuntoutusohjaaja Janne Österlund HYKS Reumaklinikka 1.10.2015 Kelan kuntoutus ja sopeutumisvalmennuskurssit reumapotilaille Kuntoutusohjaaja Janne Österlund HYKS Reumaklinikka 1.10.2015 Kela Kansaneläkelaitos hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri

Lisätiedot

YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN

YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN ERITYISEN TUEN MALLI OPINNOISTA TÖIHIN SIIRRYTTÄESSÄ KENELLE: Erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja heitä työllistäville työnantajille. MIKSI: Opintojen mahdollistajaksi,

Lisätiedot

Kuntoutus. Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri

Kuntoutus. Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri Kuntoutus Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri 24.3.2017 Kelan kuntoutustoiminnan perusta ja tavoite Kelan kuntoutus- ja kuntoutusrahalaki KKRL 566/2005 Kuntoutus

Lisätiedot

Valtakunnalliset TYP-päivät. Yhteispalvelun muutoksessa mukana , Jyväskylä. Elli Aaltonen pääjohtaja Kela

Valtakunnalliset TYP-päivät. Yhteispalvelun muutoksessa mukana , Jyväskylä. Elli Aaltonen pääjohtaja Kela Valtakunnalliset TYP-päivät Yhteispalvelun muutoksessa mukana 4.10.2018, Jyväskylä Elli Aaltonen pääjohtaja Kela Näin Kela palvelee vuosi 2017 numeroina Työllisyyden tukeminen Työllistymisen edistäminen

Lisätiedot

Uusien kuntoutuspalveluiden pilotointi kehittämistoiminnassa

Uusien kuntoutuspalveluiden pilotointi kehittämistoiminnassa Uusien kuntoutuspalveluiden pilotointi kehittämistoiminnassa 17.1.2019 Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus Hanna Pakkala Vastaava suunnittelija Kela, Etuuspalveluiden lakiyksikkö,

Lisätiedot

Kelan kuntoutuspalveluiden ohjautumisen mallit

Kelan kuntoutuspalveluiden ohjautumisen mallit Kelan kuntoutuspalveluiden ohjautumisen mallit Kela-kokeilut Ote-hankkeissa, loppuseminaari 19.3.2019 Milla Kaitola suunnittelija Kela, Osaamiskeskuksen kuntoutusryhmä Uusien ohjautumisen mallien kokeilu

Lisätiedot

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Kelan ja kuntien yhteistyö Toimeentulotukisiirron jälkeen

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Kelan ja kuntien yhteistyö Toimeentulotukisiirron jälkeen Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Kelan ja kuntien yhteistyö Toimeentulotukisiirron jälkeen Hankejohtaja Jutta Paavola Pari sanaa hankkeesta Sosiaalialan osaamiskeskukset (7 + JY/KYC); hallinnoija

Lisätiedot

Ajankohtaista kuntoutuksessa. Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren

Ajankohtaista kuntoutuksessa. Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Ajankohtaista kuntoutuksessa Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus 17.1.2019 Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Palvelutuotannon kokonaisuudistus Rekisteröitymismenettely Rekku-projekti

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolaki uudistuu Sosiaalista kuntoutusta työpajoilla

Sosiaalihuoltolaki uudistuu Sosiaalista kuntoutusta työpajoilla Sosiaalihuoltolaki uudistuu Sosiaalista kuntoutusta työpajoilla Kuntamarkkinat 10.9.2014 Mea Hannila-Niemelä & Pirjo Oulasvirta-Niiranen Startti parempaan elämään -juurruttamishanke Valtakunnallinen työpajayhdistys

Lisätiedot

Kela / Terveysosasto / Työkykyneuvonta. Työkykyneuvonta. Ismo Hiljanen Suunnittelija

Kela / Terveysosasto / Työkykyneuvonta. Työkykyneuvonta. Ismo Hiljanen Suunnittelija Työkykyneuvonta Ismo Hiljanen Suunnittelija Tilastotietoja Sairauspäiväraha-asiakkaita vuonna 2011 n. 330 000 Sairauspäiväraharatkaisuja vuonna 2011 n. 625 000 Työkykyneuvonta aloitettu 16.1.2012 Työkykyneuvontaan

Lisätiedot

AMEO-strategia

AMEO-strategia AMEO-strategia 2022 9.10.2018 AMEOn missio ja visio AMEO-missio Ammatillisen erityisopetuksen tulevaisuuden rakentaja AMEO-visio Kaikille yhdenvertainen, saavutettava ja osallistava ammatillinen koulutus

Lisätiedot

Katse tuleviin uudistuksiin

Katse tuleviin uudistuksiin Katse tuleviin uudistuksiin Terapiajärjestöjen ja -liittojen tapaaminen 20.11.2018 Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä Palvelutuotannon kokonaisuudistus Rekisteröitymismenettely

Lisätiedot

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta 23.09.2014 1 Nuorisotakuu osana nuorisotoimea 1. Nuorten työpajatoiminta 2. Etsivä nuorisotyö 3. Monialainen yhteistyö 2 1. Nuorten työpajat Nuorten työpajoilla

Lisätiedot

Nuoren kuntoutusraha. Nuoret ja mielenterveys Tampereen ammattiopisto Irma Leppänen, Kela

Nuoren kuntoutusraha. Nuoret ja mielenterveys Tampereen ammattiopisto Irma Leppänen, Kela Nuoren kuntoutusraha Nuoret ja mielenterveys Tampereen ammattiopisto 24.11.2017 Irma Leppänen, Kela Sisältö Nuoren kuntoutusrahan myöntöedellytykset Hakeminen Määrä Nuoren kuntoutusrahan maksaminen Seuranta

Lisätiedot

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Helsinki, Kuntamarkkinat

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Helsinki, Kuntamarkkinat Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Helsinki, Kuntamarkkinat 12.-13.2018 Hankejohtaja Jutta Paavola 13.11.2018 Pari sanaa hankkeesta ESR-rahoitteinen STM:n päätöksellä toimiva valtakunnallinen

Lisätiedot

Katsaus työkykyneuvojien arkeen yksilöllistä tukea työhön paluun onnistumiseksi

Katsaus työkykyneuvojien arkeen yksilöllistä tukea työhön paluun onnistumiseksi Katsaus työkykyneuvojien arkeen yksilöllistä tukea työhön paluun onnistumiseksi Työkykyryhmä 9/2013 1 21.10.2013 Terveysosasto Työkykyneuvonta 2 21.10.2013 Kela tarjoaa uutta työhön paluuta tukevaa asiakaspalvelua

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus alkaen

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen - vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus muuttuu Uusi laki tulee voimaan 1.1.2016 (HE 332/2014) Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden vähentämiseen uusia työkaluja?

Nuorisotyöttömyyden vähentämiseen uusia työkaluja? Nuorisotyöttömyyden vähentämiseen uusia työkaluja? 25.9.2017 Alle 25 v. työttömät koulutuksen mukaan (TEM/työnvälitystilasto 1207) Elokuu 2016 Elokuu 2017 Muutos (%) Koulutus yhteensä 46 161 36 587 20,7

Lisätiedot

Kelan rooli ammatillisessa kuntoutuksessa. Hanna-Mari Raittinen työkykyneuvoja Kela Keskinen vakuutuspiiri

Kelan rooli ammatillisessa kuntoutuksessa. Hanna-Mari Raittinen työkykyneuvoja Kela Keskinen vakuutuspiiri Kelan rooli ammatillisessa kuntoutuksessa Hanna-Mari Raittinen työkykyneuvoja Kela Keskinen vakuutuspiiri 9.2.2017 Kelan kuntoutus nuorille Esityksessä keskityn Kelan ammatilliseen kuntoutukseen Myöntöedellytykset

Lisätiedot

Verkostotyöpaja Learning cafe-yhteenvedot

Verkostotyöpaja Learning cafe-yhteenvedot Verkostotyöpaja 12.4.2018 Learning cafe-yhteenvedot Työtoiminnasta töihin Miten voidaan lisätä asiakkaiden ja muiden toimijoiden tietoisuutta työllistymistä tukevista palveluista? Netin kautta, esitteet

Lisätiedot

Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti!

Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti! Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti! Kelan syvennetyt asiakasprosessit Mats Enberg Vakuutuspiirin johtaja Länsi-Uudenmaan vakuutuspiiri 24.9.2014 2 Työkykyneuvonta Kelan tarjoaa uutta työhön paluuta

Lisätiedot

Kelan palvelut erityistä tukea tarvitseville nuorille Pohjois-Savossa. Kela Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sirpa Oksman apulaisjohtaja

Kelan palvelut erityistä tukea tarvitseville nuorille Pohjois-Savossa. Kela Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sirpa Oksman apulaisjohtaja Kelan palvelut erityistä tukea tarvitseville nuorille Pohjois-Savossa Kela Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sirpa Oksman apulaisjohtaja 30.10.2013 Kelan tehtävä Elämässä mukana muutoksissa tukena Kela hoitaa

Lisätiedot

Avokuntoutusfoorumi 27.11.2014 Laitoskuntoutuksesta avokuntoutukseen

Avokuntoutusfoorumi 27.11.2014 Laitoskuntoutuksesta avokuntoutukseen Avokuntoutusfoorumi 27.11.2014 Laitoskuntoutuksesta avokuntoutukseen Tiina Huusko LT Sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Kuntoutuspäällikkö Kela, terveysosasto Kelan kuntoutustoiminta Lain mukaan

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan konsensussopimus. Uraohjaus- ja verkostotyömalli ammattiin valmistuville erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille

Keski-Uudenmaan konsensussopimus. Uraohjaus- ja verkostotyömalli ammattiin valmistuville erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille Keski-Uudenmaan konsensussopimus Uraohjaus- ja verkostotyömalli ammattiin valmistuville erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille Sisällys Työikäisistä suomalaisista noin 1,9 miljoonalla, eli yli puolella

Lisätiedot

NEET-nuorten palvelut, kustannukset ja kohdentuminen

NEET-nuorten palvelut, kustannukset ja kohdentuminen NEET-nuorten palvelut, kustannukset ja kohdentuminen Työpajatoiminnan vaikuttavuus Teemu Vauhkonen & Tommi Hoikkala Syrjäytyminen aiheuttaa merkittäviä yhteiskunnallisia kustannuksia Hankkeessa tutkitaan

Lisätiedot

NEET projektin arviointitutkimus. Sari Miettinen Vastaava tutkija TtT Tutkijayliopettaja Älykkäät palvelut tutkimusyksikkö

NEET projektin arviointitutkimus. Sari Miettinen Vastaava tutkija TtT Tutkijayliopettaja Älykkäät palvelut tutkimusyksikkö NEET projektin arviointitutkimus Sari Miettinen Vastaava tutkija TtT Tutkijayliopettaja Älykkäät palvelut tutkimusyksikkö Tutkimusryhmä Sari Miettinen, tutkijayliopettaja TtT Outi Välimaa, lehtori YTT

Lisätiedot

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä työryhmässä keskusjärjestötasolla. Neuvottelut

Lisätiedot

Yhdessä hyvä OTE. KYMENLAAKSO - lähtötilanteesta tavoitetilaan

Yhdessä hyvä OTE. KYMENLAAKSO - lähtötilanteesta tavoitetilaan Yhdessä hyvä OTE KYMENLAAKSO - lähtötilanteesta tavoitetilaan Työtoiminnasta töihin Työtoiminnasta työhön painopisteet lähtötilanteesta tavoitetilaan Lähtötilanne Verkostotyöpajapäivät, palvelumuotoilupäivät,

Lisätiedot

OTE- Kelan kokeilu-uudet ohjautumisen mallit. Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela

OTE- Kelan kokeilu-uudet ohjautumisen mallit. Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela OTE- Kelan kokeilu-uudet ohjautumisen mallit Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela Taustaa Kelan tutkimusosaston kysely terveydenhuollolle ja järjestöille yhteistyöstä ja tulevaisuuden tarpeista

Lisätiedot

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA!

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! Sisällys Mikä nuorisotakuu? Miksi nuorisotakuu? Nuorisotakuun tavoitteet ja viestit Ketkä toteuttavat nuorisotakuuta? Nuorisotakuun tuloksia Nuorisotakuun kehittämistarpeita

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Mittarit Vuosiraportit Kehittämistoiminnan rahoitus. Kehittämispäällikkö Seija Sukula

Mittarit Vuosiraportit Kehittämistoiminnan rahoitus. Kehittämispäällikkö Seija Sukula Mittarit Vuosiraportit Kehittämistoiminnan rahoitus Kehittämispäällikkö Seija Sukula Standardien mittarit Mittareiden valinta Tieto mittareiden pätevyydestä mittaamaan haluttua toimintakyvyn osa-aluetta

Lisätiedot

Mahku hankkeen koulutus Vastaava suunnittelija Hanna Pakkala Kelan kuntoutusryhmä

Mahku hankkeen koulutus Vastaava suunnittelija Hanna Pakkala Kelan kuntoutusryhmä Mahku hankkeen koulutus 28.3.2017 Vastaava suunnittelija Hanna Pakkala Kelan kuntoutusryhmä Maahanmuuttajien kuntoutuksen kehittämishanke (Mahku) 2015-2019 Mahku-hankkeen tavoitteena on kehittää Kelan

Lisätiedot

Mitä uutta Kelan kuntoutuksen kehittämisessä? Hanna Pakkala Pääsuunnittelija, Kuntoutusryhmä, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus 21.1.

Mitä uutta Kelan kuntoutuksen kehittämisessä? Hanna Pakkala Pääsuunnittelija, Kuntoutusryhmä, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus 21.1. Mitä uutta Kelan kuntoutuksen kehittämisessä? Hanna Pakkala Pääsuunnittelija, Kuntoutusryhmä, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus 21.1.2016 Kelan rooli kuntoutuksen kehittämisessä Kelalla lakisääteinen

Lisätiedot

Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus

Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus SARI M I ET T I NEN PÄÄSIHTEER I, KUNTOUTUKSEN UUDISTA M I SKOMITEA Työn lähtökohdat /komitean asettamispäätös * Kuntoutusjärjestelmä on hajanainen ja kuntoutuksen

Lisätiedot

Miten saada tieto ja kehittämistulokset kaikkien käyttöön?

Miten saada tieto ja kehittämistulokset kaikkien käyttöön? Miten saada tieto ja kehittämistulokset kaikkien käyttöön? Johanna Korkeamäki Tutkija-kehittäjä, VTM 15.6.2015 1 Esityksen sisältö Nuorisotakuun jatkosuositukset kuntoutuksen kannalta Matalan kynnyksen

Lisätiedot

Kelan näkemyksiä kuntoutuksen järjestämisestä - kohti asiakaslähtöisempää kuntoutusta

Kelan näkemyksiä kuntoutuksen järjestämisestä - kohti asiakaslähtöisempää kuntoutusta Kelan näkemyksiä kuntoutuksen järjestämisestä - kohti asiakaslähtöisempää kuntoutusta Sosiaali- ja terveysvaliokunta 17.5.2018 Muutosjohtaja Maiju Turunen Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Valinnanvapaus on

Lisätiedot

Kuntoutuksen tulevaisuuden näkymät. Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus 18.1.

Kuntoutuksen tulevaisuuden näkymät. Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus 18.1. Kuntoutuksen tulevaisuuden näkymät Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus 18.1.2018 Sote ja Kela Asiakkaiden palvelujen ja etuisuuksien kokonaisvaltainen

Lisätiedot

MYP-hanke TYP-palveluverkostojen kehittämishanke Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa

MYP-hanke TYP-palveluverkostojen kehittämishanke Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa MYP-hanke TYP-palveluverkostojen kehittämishanke Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa Hankkeen virallinen nimi: Monialaisten yhteispalveluverkostojen luominen pitkäaikaistyöttömille Pohjois-Suomeen 1.12.2015-30.11.2017

Lisätiedot

Asiakkaan ohjaaminen ammatillisen kuntoutuksen palveluihin typo-hankkeessa

Asiakkaan ohjaaminen ammatillisen kuntoutuksen palveluihin typo-hankkeessa Asiakkaan ohjaaminen ammatillisen kuntoutuksen palveluihin typo-hankkeessa Välityömarkkinoiden työpaja 1/2017 Ilkka Rantanen, työkykykoordinaattori Pirkanmaan TE-toimisto, TKK-Pilotit hanke Terveydentilan

Lisätiedot

INFO. Varautuminen1.1.2016 voimaantulevaan. lääkinnällisen kuntoutuksen lainmuutokseen

INFO. Varautuminen1.1.2016 voimaantulevaan. lääkinnällisen kuntoutuksen lainmuutokseen INFO Varautuminen1.1.2016 voimaantulevaan vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen lainmuutokseen Kehittämispäällikkö Juhani Rinne Lakimies Lyyti Harju Pääsuunnittelija Riikka Peltonen Asiantuntijalääkäri

Lisätiedot

Yhteistyö avo- ja ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa ja sopeutumisvalmennuksessa. Tuula Ahlgren Ma. kuntoutuspäällikkö Kelan Terveysosasto

Yhteistyö avo- ja ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa ja sopeutumisvalmennuksessa. Tuula Ahlgren Ma. kuntoutuspäällikkö Kelan Terveysosasto Yhteistyö avo- ja ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa ja sopeutumisvalmennuksessa Tuula Ahlgren Ma. kuntoutuspäällikkö Kelan Terveysosasto Kelan kuntoutustoiminta Subjektiivinen oikeus kuntoutukseen edellytysten

Lisätiedot

Kuntoutus monialaisen verkoston yhteistyönä

Kuntoutus monialaisen verkoston yhteistyönä Kuntoutus monialaisen verkoston yhteistyönä Raija Kerätär 2.11.2015 www.oorninki.fi Kuntoutus Järvikoski 2013 Korjaavaa tai varhaiskuntoutuksellista toimintaa, joka käynnistyy Työ- ja toimintakykyisyyden

Lisätiedot

Nuorten tukeminen on Kelan strateginen painopiste. Liisa Hyssälä Pääjohtaja Kela

Nuorten tukeminen on Kelan strateginen painopiste. Liisa Hyssälä Pääjohtaja Kela Nuorten tukeminen on Kelan strateginen painopiste Liisa Hyssälä Pääjohtaja Kela Kelan rooli nuorisotakuun toimeenpanossa Sidosryhmien (ELY-keskukset, TE-toimistot, kunnat) ja Kelan vakuutuspiirien odotukset

Lisätiedot

Ohjaamotoiminta Keski-Suomessa. Emmi Lahti Ohjaamokoordinaattori Keski-Suomen TE-toimisto

Ohjaamotoiminta Keski-Suomessa. Emmi Lahti Ohjaamokoordinaattori Keski-Suomen TE-toimisto Ohjaamotoiminta Keski-Suomessa Emmi Lahti Ohjaamokoordinaattori Keski-Suomen TE-toimisto Ohjaamo yksi ovi moniin palveluihin Alle 30-vuotiaille nuorille tarkoitettu henkilökohtaisen neuvonnan, ohjauksen

Lisätiedot

Ohjaamon valtakunnalliset vähimmäisvaatimukset

Ohjaamon valtakunnalliset vähimmäisvaatimukset Ohjaamon valtakunnalliset vähimmäisvaatimukset (määritellyt Kohtaamo-hanke) maria.kr.virtanen@tampere.fi Kohderyhmä ja aukioloajat Kohderyhmänä kaikki alle 30-vuotiaat nuoret Ohjaamo on matalalla kynnyksellä

Lisätiedot

NUORTEN PSYKOSOSIAALINEN TUKI OHJAAMOSSA

NUORTEN PSYKOSOSIAALINEN TUKI OHJAAMOSSA NUORTEN PSYKOSOSIAALINEN TUKI OHJAAMOSSA Mikä on Ohjaamo? Alle 30-vuotiaille tarkoitettu matalan kynnyksen monialainen palvelupiste. Tarjoaa maksutonta tukea ja ohjausta työllistymiseen, koulutukseen,

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KUNTOUTUSTARVESELVITYKSEN PALVELULINJA Voimassa 1.1.2011 alkaen SISÄLLYS Sivu I YLEISET PERIAATTEET Kuntoutustarveselvitys...1

Lisätiedot

Harkitsetko kehittämishanketta - 10 hyvää vinkkiä suunnitteluun. Seija Sukula Kehittämispäällikkö Kela

Harkitsetko kehittämishanketta - 10 hyvää vinkkiä suunnitteluun. Seija Sukula Kehittämispäällikkö Kela Harkitsetko kehittämishanketta - 10 hyvää vinkkiä suunnitteluun Seija Sukula Kehittämispäällikkö Kela 21.1.2015 Kelan rooli Kelalla lakisääteinen velvollisuus kehittää kuntoutusta Suomen merkittävimpiä

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus 23.11.2016 Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus 2017-2020 Palveluntuottajien koulutus Anne Flak, suunnittelija Kirsi Vainiemi, vastaava asiantuntijalääkäri Maija Rauma, suunnittelija Milla Kaitola,

Lisätiedot

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana Anne Flak Suunnittelija 17.4.2019 Kuntoutusrahan myöntöedellytykset 16 67 vuoden ikä Kuntoutuspäätös Työstä estyminen kuntoutuksen vuoksi, vähintään 4h matkoineen

Lisätiedot

Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa

Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa 2019 1. Arviointimenetelmien käyttö hyödyn raportoinnissa Kuntoutuksesta saatavaa hyötyä arvioidaan kuntoutujien näkökulmasta, palveluntuottajien arvioinnin

Lisätiedot

Kelan työkykyneuvojaverkosto ja heidän tehtävänsä

Kelan työkykyneuvojaverkosto ja heidän tehtävänsä Kelan työkykyneuvojaverkosto ja heidän tehtävänsä Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus Ismo Hiljanen KYKY -työkykyprosessin kehittämisohjelman tausta KYKY-hankkeen (työkykyprosessin kehittämisohjelma

Lisätiedot

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? SEURA YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS RYHMÄ YKSILÖ HARJOITTELEMINEN JA KILPAILEMINEN Omien motiivien mukaista kasvua ja kehitystä tukevaa toimintaa VIESTINTÄ

Lisätiedot

Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a

Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a Ammatillisen kuntoutuksen lainmuutoskoulutus 7a 18.12.2018 Palveluntuottajille kohdennettu skypekoulutus (Ammatillinen kuntoutusselvitys, Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus ja NUOTTI-valmennus,

Lisätiedot

Taustaa. PURA - toiminnasta työkyky

Taustaa. PURA - toiminnasta työkyky PURA - toiminnasta työkyky 1.4.2014 31.5.2017 Yhteistyössä Sytyke-Centre/Hengitysliitto Kela Peruspalvelukuntayhtymä Kallio Avominne päihdeklinikka Kuntoutussäätiö Toiminta - Työ - Tulevaisuus Taustaa

Lisätiedot

Kela työ- ja toimintakykyä tukemassa

Kela työ- ja toimintakykyä tukemassa Kela työ- ja toimintakykyä tukemassa PARTY -kokonaishankkeen yhteinen PÄÄTTÖSEMINAARI Heikki Heilä Ratkaisukeskuksen päällikkö Kela, Läntinen vakuutuspiiri, Työ- ja toimintakykyetuudet Kela maksoi etuuksia

Lisätiedot

Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parempi integrointi nuorisotakuuseen Tuija Oivo Ylijohtaja TEM/ Työllisyys- ja yrittäjyysosasto

Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parempi integrointi nuorisotakuuseen Tuija Oivo Ylijohtaja TEM/ Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parempi integrointi nuorisotakuuseen 7.11.2013 Tuija Oivo Ylijohtaja TEM/ Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Nuorten työttömyys on kasvanut 2012 Syyskuun lopussa 29 721

Lisätiedot

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kelan työhönvalmennus Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kela tukee työllistymisessä ja opiskelussa Ammatillinen kuntoutusselvitys (2015) Työkokeilu (2015)

Lisätiedot

Juvenia -nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus

Juvenia -nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia -nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Toimintamme keskittyy nuorten osallisuuden, kansalaisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen sekä syrjäytymisen ehkäisemiseen. Osallistuva ja yhdenvertainen

Lisätiedot

Ohjaamo nuoren tukena. Ohjaamo Porvoo ja sen suhde opintoohjaukseen

Ohjaamo nuoren tukena. Ohjaamo Porvoo ja sen suhde opintoohjaukseen Ohjaamo nuoren tukena Ohjaamo Porvoo ja sen suhde opintoohjaukseen Mikä Ohjaamo on ja mitä sillä tavoitellaan? Ohjaamo on alle 30-vuotiaiden palvelupiste. Fyysinen paikka, josta nuori perheineen saa joustavaa

Lisätiedot

Karoliina Koskenvuo ja Ilona Autti-Rämö Alle 25-vuotiaiden nuorten työkyvyttömyys- ja kuntoutusetuuksien käytön kehitys

Karoliina Koskenvuo ja Ilona Autti-Rämö Alle 25-vuotiaiden nuorten työkyvyttömyys- ja kuntoutusetuuksien käytön kehitys Työpapereita 50/2013 Karoliina Koskenvuo ja Ilona Autti-Rämö Alle 25-vuotiaiden nuorten työkyvyttömyys- ja kuntoutusetuuksien käytön kehitys Kirjoittajat Karoliina Koskenvuo, FT, erikoistutkija etunimi.sukunimi@kela.fi

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus

Kelan järjestämä vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus Kelan järjestämä vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus Kommenttipuheenvuoro 2.12.2011 OYS Suunnittelija Marjut Hevosmaa Pohjois-Suomen aluekeskus Myöntöedellytykset, KKRL 9, 10, 14 1. Vaikeavammaisuus,

Lisätiedot

SOKU. Nuorten työelämäosallisuuden ja sosiaalisen kuntoutuksen kehittäminen Rauni Räty

SOKU. Nuorten työelämäosallisuuden ja sosiaalisen kuntoutuksen kehittäminen Rauni Räty SOKU Nuorten työelämäosallisuuden ja sosiaalisen kuntoutuksen kehittäminen 2015-2018 Perustiedot Toteuttajat: Lapin AMK Oy, Hyvinvointiala; Osatoteuttajina Meri-Lapin Työhönvalmennussäätiö, Sodankylän

Lisätiedot

MIEPÄ -kuntoutusmalli. Paljon tukea tarvitsevien palveluprosessit ja rakenteet Pohjois-Suomessa seminaari Amira Bushnaief

MIEPÄ -kuntoutusmalli. Paljon tukea tarvitsevien palveluprosessit ja rakenteet Pohjois-Suomessa seminaari Amira Bushnaief MIEPÄ -kuntoutusmalli Paljon tukea tarvitsevien palveluprosessit ja rakenteet Pohjois-Suomessa seminaari 15.1.2014 Amira Bushnaief MIEPÄ RAY:n rahoittama kehityshanke vuosina 2003-2010 Oulun kaupungin

Lisätiedot

MISSÄ MENNÄÄN OHJAAMOISSA

MISSÄ MENNÄÄN OHJAAMOISSA MISSÄ MENNÄÄN OHJAAMOISSA Tuija Kautto Kohtaamo Lahti 23.9.2015 MITEN SELVITETTY Ohjaamokierros 2015 Projektisuunnittelijat kiertäneet Suomea Kaikkia Ohjaamoja ei ole vielä tavattu Tapahtumat, esimerkiksi

Lisätiedot

Kuntoutuksen ja kuntoutuslaitosten uudet haasteet. Kiipulan kuntoutuskeskuksen 40-vuotisjuhlaseminaari 8.9.2010 Heidi Paatero

Kuntoutuksen ja kuntoutuslaitosten uudet haasteet. Kiipulan kuntoutuskeskuksen 40-vuotisjuhlaseminaari 8.9.2010 Heidi Paatero Kuntoutuksen ja kuntoutuslaitosten uudet haasteet Kiipulan kuntoutuskeskuksen 40-vuotisjuhlaseminaari 8.9.2010 Heidi Paatero Kuntoutuslaitostoiminnan pitkä kehityskaari (1) Sodanjälkeiset suuret laitokset

Lisätiedot

Kelan kuntoutuksen näkymiä Soteuudistamistyöskentelyssä

Kelan kuntoutuksen näkymiä Soteuudistamistyöskentelyssä Kelan kuntoutuksen näkymiä Soteuudistamistyöskentelyssä Koppi-kuntoutusseminaari 16.11.2016 Mikko Toivanen osaamiskeskuksen päällikkö, työ- ja toimintakykyetuudet 1 Kela kuntoutuksen kehittämistoiminnassa

Lisätiedot

HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018; työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan toimialaa koskevat asiat

HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018; työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan toimialaa koskevat asiat HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018; työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan toimialaa koskevat asiat Kanta-Hämeen työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun

Lisätiedot

Ulkoringiltä sisärinkiin. Kuinka auttaa kumuloituneista ongelmista kärsiviä nuoria aikuisia pirstaleisessa palvelujärjestelmässä.

Ulkoringiltä sisärinkiin. Kuinka auttaa kumuloituneista ongelmista kärsiviä nuoria aikuisia pirstaleisessa palvelujärjestelmässä. Ulkoringiltä sisärinkiin. Kuinka auttaa kumuloituneista ongelmista kärsiviä nuoria aikuisia pirstaleisessa palvelujärjestelmässä. Aikuissosiaalityön päivät Jyväskylä 8.1.2014 Anne Määttä, VTT Elsa Keskitalo,

Lisätiedot

Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin

Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin Opit työssä Projektin kesto 1.1.2015-31.5.2017 Rahoittaja Hämeen ELY-keskus Toteuttajat Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto (hallinnoija) Kouvolan

Lisätiedot

Voiko TK1 ja TK2- hankkeiden pohjalta tehdä johtopäätöksiä ASLAK:n ja TYK:n kehittämissuunnista?

Voiko TK1 ja TK2- hankkeiden pohjalta tehdä johtopäätöksiä ASLAK:n ja TYK:n kehittämissuunnista? Voiko TK1 ja TK2- hankkeiden pohjalta tehdä johtopäätöksiä ASLAK:n ja TYK:n kehittämissuunnista? Kela, terveysosasto, kuntoutusryhmä Leena Penttinen, KM, TtM, suunnittelija Ammatillisen kuntoutuksen päivät

Lisätiedot

Ohjaamo Helsinki. Tuloksia ja tulevaa. Sirkku Reponen projektipäällikkö

Ohjaamo Helsinki. Tuloksia ja tulevaa. Sirkku Reponen projektipäällikkö Ohjaamo Helsinki Tuloksia ja tulevaa Sirkku Reponen projektipäällikkö Kaupunkistrategiaa toteuttamassa Helsinki kehittää yhteensovitettuja, vaikuttavia ja ihmiskasvoisia palveluja yhdessä kaupunkilaisten

Lisätiedot

STRATEGIA Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

STRATEGIA Valtakunnallinen työpajayhdistys ry STRATEGIA 2015 2020 Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Valtakunnallinen työpajayhdistys ry (TPY) on työpaja-ammattilaisten vuonna 1997 perustama järjestö. Sen vahvistaa

Lisätiedot

AMIn ihmisen mittainen tavoite lievittää mielenterveyden häiriöitä ja parantaa ja tukea arjen elämänhallintaa

AMIn ihmisen mittainen tavoite lievittää mielenterveyden häiriöitä ja parantaa ja tukea arjen elämänhallintaa AMIn ihmisen mittainen tavoite lievittää mielenterveyden häiriöitä ja parantaa ja tukea arjen elämänhallintaa Helena Pesola 12.2.2015 1 Kuntoutuspalvelujen muotoilu lähtee asiakkaiden tarpeista Kela on

Lisätiedot

Kuntous ja sote -uudistus 17.3.2016 1

Kuntous ja sote -uudistus 17.3.2016 1 Kuntous ja sote -uudistus 17.3.2016 1 Kuntoutuksen kokonaisuudistus Hallitusohjelman kirjaus ja tavoite Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta - toimeenpannaan kuntoutusjärjestelmän

Lisätiedot

Mitä kuuluu, Nuorisotakuu? Päivi Väntönen Tiedottaja Lappeenranta

Mitä kuuluu, Nuorisotakuu? Päivi Väntönen Tiedottaja Lappeenranta Mitä kuuluu, Nuorisotakuu? Päivi Väntönen Tiedottaja 11.9.2014 Lappeenranta Nuorisotakuun ajankohtaiset asiat Koulutustakuu: Peruskoulun päättäneitä oli 57 201 ja heistä 55 655 haki tutkintoon johtavaan

Lisätiedot

Kuntakokeilun käynnistämisseminaari Kuntatalo 27.8.2012

Kuntakokeilun käynnistämisseminaari Kuntatalo 27.8.2012 Elämässä mukana muutoksissa tukena Kuntakokeilun käynnistämisseminaari Kuntatalo 27.8.2012 Kela yhteistyössä kuntakokeilun toteuttamisessa Etuuspäällikkö Jorma Viitala Terveysosasto Kela Elämässä mukana

Lisätiedot

Ohjaamo osana ESR-toimintaa

Ohjaamo osana ESR-toimintaa Ohjaamo osana ESR-toimintaa Kohti ohjaamoa 23.9.2014 Merja Rossi Ohjelmakausi 2014-2020 yksi ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelma Sekä Euroopan sosiaalirahaston ESR

Lisätiedot

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria Elise Virnes 29.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Kuntoutus Paltamon työllisyyskokeilussa

Kuntoutus Paltamon työllisyyskokeilussa Kuntoutus Paltamon työllisyyskokeilussa Riitta-Liisa Kokko & Peppi Saikku 26.11.2013 Kuntoutus Paltamon työllisyyskokeilussa / Riitta-Liisa Kokko & Peppi Saikku 1 Tutkimuksen näkökulma Työikäisten kuntoutuksella

Lisätiedot