Vammaispalvelulaki uudistuu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vammaispalvelulaki uudistuu"

Transkriptio

1 1 Uusi vammaispalvelulaki Selkokielinen teksti, Vammaispalvelulaki uudistuu Vammaispalvelulaki muuttuu. Vanha vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdistetään yhdeksi laiksi, joka koskee kaikkia vammaisia ihmisiä. Uusi vammaispalvelulaki on nyt eduskunnan käsittelyssä. Laki tulee voimaan vuonna Tässä tekstissä kerrotaan lakiesityksestä, jonka hallitus antoi eduskunnalle syksyllä Laki vahvistetaan myöhemmin, ja siihen voi tulla vielä muutoksia. Uudessa laissa tärkeää ei ole, mikä on ihmisen diagnoosi tai vamma. Siksi ei enää tarvita erikseen vammaispalvelulakia ja kehitysvammalakia, vaan kaikkien vammaisten ihmisten palveluista säädetään samassa laissa. Uuden lain mukaan ihminen saa palveluja omien yksilöllisten tarpeidensa mukaan. Vammaisten ihmisten elämään voi tulla muutoksia uuden lain myötä. Itsenäistä asumista tuetaan enemmän kuin vanhan lain aikaan. Esimerkiksi vammaisten lasten perheet saavat kotiin apua ja tukea. Siksi vammainen lapsi voi asua kotona vaikeassakin tilanteessa.

2 2 Kun vammainen nuori itsenäistyy, hän saa valmennusta ja tukea. Hengityshalvauspotilaat voivat asua kotona, eikä heidän avustajansa aina tarvitse olla terveydenhuollon ammattihenkilö. Kun vammainen henkilö tarvitsee henkilökohtaista apua, hän voi edelleen olla työnantaja avustajalleen. Hänen ei ole kuitenkaan pakko olla työnantaja. Henkilökohtainen apu voidaan järjestää myös muulla tavalla. Vammaispalvelut ovat edelleen maksuttomia. Liikkumiseen saa tukea myös uuden lain aikana, mutta se voidaan järjestää osittain uudella tavalla. Uuden lain mukaan vammaispalveluiden järjestäjinä ovat uudet maakunnat. Maakunnat on tarkoitus perustaa sote-uudistuksen yhteydessä vuoden 2021 alussa. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin, millainen uusi vammaispalvelulaki on. Miksi lakia uudistetaan? Uuden vammaispalvelulain tavoite on lisätä vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta. Tarkoitus on, että vammaiset ihmiset voivat tehdä elämässään samoja asioita kuin ne, joilla ei ole vammaa. Siksi palvelut järjestetään yksilöllisesti, tarpeen mukaan. Nykyisin laki takaa vammaisille ihmisille vahvat perusoikeudet.

3 3 Nämä oikeudet säilyvät uudessa laissa. Oikeus asumisen tukeen, henkilökohtaiseen apuun ja liikkumisen tukeen säilyvät. Lisäksi tavoitteena on kehittää useita uusia palveluja. Esimerkiksi valmennusta ja tukea kehitetään lisää. Myös lyhytaikaista huolenpitoa järjestetään uudella tavalla. Henkilökohtaista apua kehitetään. Liikkumista tuetaan monin uusin tavoin. Miten lakiuudistusta on valmisteltu? Uutta vammaispalvelulakia on valmisteltu yhteistyössä vammaisten ihmisten ja heidän järjestöjensä kanssa. Valmistelussa ovat olleet mukana myös kunnat ja muut vammaisalan toimijat. Ehdotus vammaispalvelulaista valmistui toukokuussa Koska sote-uudistus lykkääntyi vuoteen 2021, myös vammaispalvelulain aikataulu siirtyi. Hallitus antoi laista esityksen eduskunnalle Lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna Silloin tulevat voimaan myös ne lait, jotka koskevat sote-uudistusta ja maakuntauudistusta. Miten sote-uudistus ja maakuntauudistus vaikuttavat vammaispalveluihin? Nykyään kunnat ja kuntayhtymät ovat vastuussa vammaisten ihmisten erityispalveluista. Uudistuksen jälkeen Suomeen perustetaan 18 maakuntaa, jotka vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluista Myös vammaispalvelut kuuluvat maakuntien vastuulle.

4 4 Kehitysvammaisten ihmisten palveluista vastaavat nykyään kunnat ja erityishuoltopiirit. Kun uusi laki tulee voimaan, erityishuoltopiirit lopetetaan. Sen jälkeen maakunnat järjestävät myös kehitysvammaisten ihmisten palvelut. Vammaisten ihmisten mahdollisuudet valita palveluita lisääntyvät, kun henkilökohtainen budjetti otetaan käyttöön vuonna Se tarkoittaa, että henkilö saa maakunnalta maksusitoumuksen, jolla hän voi hankkia asiakassuunnitelmaan kirjattuja palveluja. Henkilö ei siis saa rahaa, vaan maakunta maksaa valitut palvelut. Maakunnat voivat järjestää palvelut tehokkaammin ja yhdenvertaisemmin kuin kunnat. Keitä laki koskee? Uusi vammaispalvelulaki koskee kaikkia, jotka tarvitsevat enemmän palveluja kuin mitä sosiaalihuolto voi tarjota. Uusi vammaispalvelulaki on toissijainen laki. Se tarkoittaa, että vammaiset ihmiset saavat ensin sosiaalihuollon palveluita kuten muutkin. Jos ne eivät riitä, sitten vammaiseen henkilöön sovelletaan uutta vammaispalvelulakia.

5 5 Uudessa vammaispalvelulaissa säädetään seuraavista asioista: 1) valmennus ja tuki 2) henkilökohtainen apu 3) asumisen tuki 4) tuki esteettömään asumiseen 5) lyhytaikainen huolenpito 6) päiväaikainen toiminta 7) liikkumisen tuki Nämä palvelut ovat uudessa laissa maakuntien vastuulla. Vammaisella ihmisellä on oikeus saada näitä palveluita, jos hän tarvitsee niitä. Maakunnan on silloin pakko järjestää ne. Sen lisäksi maakunnat voivat järjestää vammaisille ihmisille myös muita palveluja. Diagnoosi ja ikä Diagnoosi tai vamman laatu ei uudessa laissa määrää sitä, saako vammainen ihminen palveluja. Vammainen ihminen saa palveluja, jos hän ei selviä tavallisessa elämässään ilman niitä. Laissa ei myöskään ole ikärajaa palveluille. Jos iäkäs ihminen tarvitsee vammaispalvelulain mukaisia palveluja, hänellä on oikeus saada niitä. Jos iäkkään ihmisen hoidon ja huolenpidon tarve ei johdu hänen vammastaan, hän saa palveluja muiden lakien perusteella. Nämä lait ovat sosiaalihuoltolaki ja vanhuspalvelulaki.

6 6 Vamman laatu ei ole tärkeä Sanaa "vaikeavammainen" ei käytetä uudessa laissa. Laissa ei ole tärkeää, mikä on vamman laatu. Laissa on tärkeää, millaista palvelua ihminen tarvitsee. Kun palvelujen tarvetta pohditaan, perusteena on avun tai tuen tarve, joka johtuu toimintarajoitteista. Toimintarajoite voi olla vaikea ja avun tarve voi olla jatkuvaa. Ihmisellä voi olla vaikeita toimintarajoitteita liikuntavamman, kehitysvamman, neurologisen sairauden tai aistivamman seurauksena. Vammaisella ihmisellä voi olla myös monta eri vammaa. Kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja Suomen perustuslaki edellyttävät, että kaikkia vammaisia ihmisiä kohdellaan yhdenvertaisesti. Kaikille vammaisille ihmisille pitää tarjota ne palvelut, joita he tarvitsevat vammansa takia. Diagnoosi tai vamman laatu ei ole tärkeää, vaan tuen tarve. Kustannuksia ja säästöä Kun uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan, joihinkin asioihin kuluu enemmän rahaa kuin ennen. Joissain asioissa rahaa säästetään. Lain tavoitteena on, että rahaa säästyisi. Vaikka tavoitteena on säästää rahaa, tärkeintä on, että laki edistää vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta yhteiskuntaan.

7 7 Vammaisen ihmisen pitää saada palveluita tarpeen mukaan. Mistä valtio säästää? Hallituksen tavoite on, että uusi vammaispalvelulaki toisi säästöä noin 15 miljoonaa euroa. Säästöä syntyy esimerkiksi siitä, että toiminta siirtyy kunnilta maakunnille. Säästöt eivät saa kuitenkaan heikentää vammaisen ihmisen tilannetta. Hallitus on esittänyt, että verotuksesta poistetaan invalidivähennys. Kun invalidivähennys poistuu, valtio säästää 26 miljoonaa euroa. Valtio maksaa jatkossa saman verran suoraa tukea vammaispalvelujen kehittämiseen. Palveluja koskevat säästöt ovat 14,6 miljoonaa euroa. Säästöjä etsitään esimerkiksi liikkumisen tuen palveluista. Myös vammaisten ihmisten asumisesta voidaan säästää rahaa, kun asumismuotoja uudistetaan. Mihin valtio käyttää lisää rahaa? Kun palveluja kehitetään, syntyy lisäkustannuksia yhteensä 21,1 miljoonaa euroa. Näitä kustannuksia ovat jakamassa valtio, Kela ja maakunnat. Laitoshoito vähenee. Siksi Kelan etuuksien kustannukset kasvavat noin 4 miljoonaa euroa. Uuden lain myötä rahaa lisätään asumisen sekä lasten ja perheiden tukeen,

8 8 laitoshoidon purkamiseen, henkilökohtaiseen apuun sekä valmennukseen ja tukeen. Myös lyhytaikaiseen huolenpitoon ja päiväaikaiseen toimintaan tulee lisää rahaa. Liikkuminen Kuljetuspalveluja myönnetään uudessa laissa sellaisille vammaisille ihmisille, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät pysty käyttämään julkista liikennettä. Muut vammaiset ihmiset voivat käyttää julkista liikennettä. Julkisen liikenteen tulisi olla esteetöntä ja toimivaa. Julkiseen esteettömään liikenteeseen kuuluvat esimerkiksi palvelubussit ja kutsuliikenne. Kuljetuspalvelut Kuljetuspalveluita täytyy saada niin paljon kuin on tarpeen, kun vammainen ihminen on menossa työhön, opiskeluun tai esimerkiksi työtoimintaan. Lisäksi hän voisi tehdä vapaa-aikanaan 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa. Vapaa-ajan matkoja voi tehdä asuinkunnassa tai lähikunnassa. Toinen vaihtoehto on niin sanottu kilometrikukkaro. Silloin asiakas saisi kulkea jonkin tietyn määrän kilometrejä, mutta kunnan tai maakunnan rajat eivät rajoittaisi matkantekoa. Kuljetuspalveluihin liittyviä matkoja voidaan yhdistellä. Se tarkoittaa,

9 9 että kuljetuspalveluihin oikeutettuja voitaisiin kuljettaa samalla autolla. Yhdistelystä ei saa kuitenkaan olla matkustajille kohtuutonta haittaa. Matkaan ei saa kulua kohtuuttoman paljon aikaa. Kuljetuspalvelun vaihtoehdot Kuljetuspalvelujen sijaan vammaiselle ihmiselle voidaan antaa käyttöön auto. Maakunta voi myös myöntää vammaiselle ihmiselle rahaa auton hankintaa varten. Jos vammaiselle ihmiselle annetaan käyttöön auto, hänellä olisi oikeus saada vähintään 24 yhdensuuntaista matkaa vuodessa. Matkat voivat liittyä vapaa-ajan toimintaan tai muuhun tavalliseen elämään. Asuminen Vammaiset ihmiset voivat asua tavallisissa asunnoissa, tavallisilla asuinalueilla. He voivat saada palvelua ja tukea asumiseen omassa kodissaan. Asumisen palvelut järjestetään se mukaan, mitkä ovat ihmisen yksilölliset tarpeet. Tärkeä tavoite uudessa laissa on, että vammaiset ihmiset voisivat asua itsenäisesti. Se tarkoittaa, että laitoshoitoa ei järjestetä juuri lainkaan. Se tarkoittaa myös, että vammaisen ihmisen täytyy saada asumisen palveluja, tukea ja asumisen valmennusta lähiympäristössään.

10 10 Vammainen ihminen voi edelleen olla henkilökohtaisen avustajansa työnantaja. Sen ohella henkilökohtaista apua voidaan järjestää myös muulla tavalla. Vammainen ihminen voi toimia työnantajana, jos hän pystyy vastaamaan työnantajan velvoitteista ja jos hän itse haluaa. Maakunnan täytyy antaa vammaiselle ihmiselle riittävä selvitys siitä, millaisia ovat työnantajan vastuut ja velvollisuudet. Maksuttomat palvelut Vammaisten ihmisten erityispalvelut ovat maksuttomia myös jatkossa. Maksuttomuudesta säädetään asiakasmaksulaissa, joka myös nyt uudistetaan. Palvelut ovat maksuttomia, koska palvelut turvaavat vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden muiden ihmisten kanssa. Vammainen tai sairas ihminen tarvitsee sellaisia palveluja, joita muut ihmiset eivät tarvitse. Sen vuoksi näistä palveluista ei peritä maksuja. Tätä kutsutaan positiiviseksi erityiskohteluksi. Sitä tarvitaan, että yhdenvertaisuus oikeasti toteutuu. Jos vammainen ihminen tarvitsee palveluja, jotka eivät liity hänen vammaansa, hän maksaa niistä samoilla ehdoilla kuin muutkin ihmiset.

11 11 Vammaisten lasten asuminen Perheiden pitää saada riittävästi tukea siihen, että vammainen lapsi voi asua perheensä kanssa. Perheillä on oikeus saada lapsella lyhytaikaista huolenpitoa, jos he eivät ole omaishoidon tuen piirissä tai jos omaishoidon tuen vapaat eivät riitä. Myös kriisitilanteissa voi käyttää lyhytaikaista huolenpitoa. Huolenpito voi olla esimerkiksi kotipalvelua, perhehoitoa, tukihenkilön apua tai asumispalvelua. Joissakin tapauksissa vaikeasti vammaisen lapsen perhettä voitaisiin tukea järjestämällä lapselle hoitaja kotiin. Joissain harvinaisissa tilanteissa lapsi voi tarvita niin vaativaa hoitoa, että sitä ei voi järjestää kotona. Silloin lapsi voi asua perhehoidossa tai pienryhmäkodissa. Tähän järjestelyyn tarvitaan huoltajien suostumus. Valmennus tukee itsenäisyyttä Valmennus ja tuki vahvistavat ihmisen omia voimavaroja. Valmennuksen avulla vammainen ihminen voi oppia uusia taitoja. Hän voi saada tukea kommunikointiin, päätöksentekoon ja muutoksiin. Kun vammainen ihminen saa valmennusta, hän pystyy selviämään itsenäisemmin. Silloin hän ei tarvitse niin paljon muita palveluita.

12 Etenkin nuoret vammaiset ihmiset voivat oppia käyttämään julkista liikennettä. Silloin he eivät tarvitse kuljetuspalveluita. Osa vammaisista ihmisistä voi asua tavallisessa asunnossa, kun he saavat riittävästi tukea ja valmennusta. 12

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI Sanna Ahola Erityisasiantuntija Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö 5.11.2018 Uudistuva vammaispalvelulaki / Sanna Ahola 1 VAMMAISPALVELUJA KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN

Lisätiedot

Uudistuva vammaislainsäädäntö. Helsinki Jaana Huhta, STM

Uudistuva vammaislainsäädäntö. Helsinki Jaana Huhta, STM Uudistuva vammaislainsäädäntö Helsinki 12.5.2017, STM Vammaislainsäädännön uudistaminen Pitkäaikainen hanke yhteensovittaa vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki; kirjaukset useassa hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Uudistuva vammaislainsäädäntö. Helsinki Jaana Huhta, STM

Uudistuva vammaislainsäädäntö. Helsinki Jaana Huhta, STM Uudistuva vammaislainsäädäntö Helsinki 6.4.2017, STM Vammaislainsäädännön uudistaminen Pitkäaikainen hanke yhteensovittaa vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki; kirjaukset useassa hallitusohjelmassa Kokonaisuudistus,

Lisätiedot

Kohti tulevaisuutta: vammaisalan haasteita ja kehitysnäkymiä

Kohti tulevaisuutta: vammaisalan haasteita ja kehitysnäkymiä Kohti tulevaisuutta: vammaisalan haasteita ja kehitysnäkymiä Valtakunnalliset erityishuoltopäivät Helsinki 10.9.2015 Jaana Huhta, neuvotteleva virkamies, STM Ajankohtaista vammaispalveluissa ja - politiikassa

Lisätiedot

Vammaispalveluja koskeva lakiuudistus

Vammaispalveluja koskeva lakiuudistus Vammaispalveluja koskeva lakiuudistus Sanna Ahola, erityisasiantuntija, OTK 8.12.2017 Vammaispalveluja koskeva lakiuudistus / Sanna Ahola 1 Sosiaalihuollon palvelujärjestelmän tavoitteet Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki 15.3. 2018 Jaana Huhta, STM Esityksen sisältö Uudistuksen lähtökohdat Keskeinen sisältö Asumisen tuen

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaislainsäädännössä

Ajankohtaista vammaislainsäädännössä Ajankohtaista vammaislainsäädännössä Kuinka lakia luetaan, Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry, 6.10.2015 Helsinki. Elina Akaan-Penttilä, lakimies, Invalidiliitto. 1 Vammaisia henkilöitä koskevan sosiaalihuollon

Lisätiedot

Vammaispalvelulain keskeiset uudistukset Henkilökohtaisen avun päivä Jutta Keski-Korhonen ja Anne Saarinen Kehitysvammaisten Tukiliitto

Vammaispalvelulain keskeiset uudistukset Henkilökohtaisen avun päivä Jutta Keski-Korhonen ja Anne Saarinen Kehitysvammaisten Tukiliitto Vammaispalvelulain keskeiset uudistukset Henkilökohtaisen avun päivä 12.4.2018 Jutta Keski-Korhonen ja Anne Saarinen Kehitysvammaisten Tukiliitto Suomen lainsäädäntö Ihmis- ja perusoikeudet YK:n vammaisten

Lisätiedot

Uudistuva vammaislainsäädäntö Kuntaliitto Jaana Huhta, hallitusneuvos

Uudistuva vammaislainsäädäntö Kuntaliitto Jaana Huhta, hallitusneuvos 22.8.2018 Uudistuva vammaislainsäädäntö Kuntaliitto 20.8.2018 Jaana Huhta, hallitusneuvos ESITYKSEN TEEMAT Uudistuva lainsäädännön kokonaisuus Vammaispalvelut Asiakas- ja potilaslaki Asiakasmaksulainsäädäntö

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Sanna Suomi sanna.suomi@ylasavons

Lisätiedot

VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN-

VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN- VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN- Vammaispalvelujen neuvottelupäivät, Scandic Park, Helsinki 18.2.2016 Jaana Huhta, STM Ajankohtaista Kuntien kustannusten karsiminen tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä:

Lisätiedot

Vammaispalvelulain uudistuksen tilanne. Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, Jaana Huhta, STM

Vammaispalvelulain uudistuksen tilanne. Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, Jaana Huhta, STM Vammaispalvelulain uudistuksen tilanne Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, 8.2. 2018 Jaana Huhta, STM Esityksen sisältö Uudistuksen tausta ja lähtökohdat Keskeinen sisältö Jatkovalmistelun kärjet

Lisätiedot

Uudistuva vammaislainsäädäntö

Uudistuva vammaislainsäädäntö Uudistuva vammaislainsäädäntö Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki 20.1.2017 Jaana Huhta, STM 1 23.1.2017 Vammaislainsäädännön uudistaminen Pitkäaikainen hanke yhteensovittaa vammaispalvelulaki

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Sari Tanner-Suonpää sari.tannersuonpaa@tvk.fi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Pyry-Matti Niemelä pyry.niemela@iki.fi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Vastaajien määrä: 1 Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Asko

Lisätiedot

Uusi vammaispalvelulaki

Uusi vammaispalvelulaki Uusi vammaispalvelulaki Kuinka lakia luetaan? Omaishoitajaliiton seminaari Tulppaanitalossa Tampereella 31.10.2018 Miten luen lakia? Sirkka Sivula johtava lakimies, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Suomen

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Heli Sahala heli.sahala@kotka.fi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Riitta Jolanki riitta.jolanki@hiy.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Helsingin

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Aino Närkki aino.narkki@hyvinvointial

Lisätiedot

Vammaispalvelulain valmistelun tilanne. Vammaisneuvostopäivä Helsinki, Jaana Huhta, STM

Vammaispalvelulain valmistelun tilanne. Vammaisneuvostopäivä Helsinki, Jaana Huhta, STM Vammaispalvelulain valmistelun tilanne Vammaisneuvostopäivä Helsinki, 14.12.2017 Jaana Huhta, STM Vammaislainsäädännön uudistamisen tausta Pitkäaikainen hanke yhteensovittaa vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki;

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Tanja Witick tanja.witick@soite.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Keski-Pohjanmaan

Lisätiedot

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut Sosiaaliohjaaja Porin perusturva Vammaispalvelut LAINSÄÄDÄNTÖ Perustuslaki : 6 yhdenvertaisuus, 19 oikeus sosiaaliturvaan Sosiaalihuoltolaki: 1 yksityisen henkilön,

Lisätiedot

Vammaispalveluja koskevan lainsäädännön uudistaminen

Vammaispalveluja koskevan lainsäädännön uudistaminen Vammaispalveluja koskevan lainsäädännön uudistaminen Seminaari uudistuvasta vammaispalvelulaista ja asiakkaiden itsemääräämisoikeudesta Eksote, Lappeenranta, 20.3. 2018 Jaana Huhta, STM Esityksen sisältö

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Maria Ekroth maria.ekroth@reumaliitto.

Lisätiedot

Hengityshalvauspotilaiden. suunniteltu muutos

Hengityshalvauspotilaiden. suunniteltu muutos Hengityshalvauspotilaiden asemaan suunniteltu muutos Hankekoordinaattori, dos Ilka Haarni Hengityslaitepotilaat ry STEA 2018-2020 Tausta Hengityshalvauspotilaiden aseman muutostarve lainsäädännössä perustuu

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Anna Moring anna.moring@monimuoto

Lisätiedot

EDUSKUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA klo 10 Vastausosoite:

EDUSKUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA klo 10 Vastausosoite: LAUSUNTO Sivu 1 / 5 EDUSKUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA 17.1.2019 klo 10 Vastausosoite: StV@eduskunta.fi Omaishoitajaliiton lausunto hallituksen esityksestä vammaispalvelulaiksi (HE 159/2018 vp)

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Timo Turunen timo.turunen@riihimaki.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Riihimäen

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Sari Mehtälä sari.mehtala@valvira.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Sosiaali-

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Seija Aaltonen seija.aaltonen@kto-vs.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Pori

Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Pori Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Pori 26.3.2019 Ajankohtaista lainsäädännöstä Vaikuttamistoiminnan päällikkö Jutta Keski-Korhonen Kehitysvammaisten Tukiliitto jutta.keski-korhonen@tukiliitto.fi lakineuvonta@tukiliitto.fi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Raija Hynynen Raija.Hynynen@ym.fi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Sari Huusko sari.huusko@turku.fi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Ulla Kuittu ulla.kuittu@jkl.fi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Pekka Räsänen pekka.rasanen@kpsaatio.

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Risto Masonen yksityishenkilö

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Vastaajien määrä: 1 Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Toni

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun hakeminen. Työpaja

Henkilökohtaisen avun hakeminen. Työpaja Henkilökohtaisen avun hakeminen Työpaja 10.10.2013 Vammaispalvelulaki - Henkilökohtainen apu liittyy vammaispalvelulakiin. - Vammaispalvelulaki uudistui 1.9.2009. - Vammaispalvelulakia muutettiin, jotta

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Virpi Paasisalo virpi.paasisalo@suomenki

Lisätiedot

Lainsäädännössä tapahtuu

Lainsäädännössä tapahtuu Lainsäädännössä tapahtuu Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Hämeenlinna 10.12.2018 Johtava lakimies Sirkka Sivula Kehitysvammaisten Tukiliitto lakineuvonta@tukiliitto.fi sirkka.sivula@tukiliitto.fi Yhteinen

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Eija Koskela eija.koskela@uusikaupunk

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Anita Lammassaari anita.lammassaari@lshp.f

Lisätiedot

Työ kuuluu kaikille!

Työ kuuluu kaikille! Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila 9.3.2016 Anne Mäki, ry 1 Esteettömyys Esteetön työympäristö on kaikkien etu Laaja kokonaisuus, joka mahdollistaa ihmisten

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Ilari Huhtasalo ilari.huhtasalo@parkinson.fi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Satu Syrjälä satu.syrjala@avi.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Itä-Suomen

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Jouni Nummi jouni.nummi@eskoo.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Eskoon sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Waltteri Siirala Waltteri.siirala@tyks.fi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Raimo Ojanlatva raimo.ojanlatva@ouka.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Oulun

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Jaana Pakarinen jaana.pakarinen@vates.fi

Lisätiedot

TAVOITTEET. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää. vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisina

TAVOITTEET. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää. vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisina 2015 LAKI Vammaispalvelulaissa on määritelty ne palvelut ja taloudelliset tukitoimet, joita kunnan sosiaalitoimi järjestää Vammaisille henkilöille. Lain tarkoituksena on edistää vammaisten henkilöiden

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus sirkka Myllys sirkka.myllys@hotmail.co

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Marjut Eskelinen marjut.eskelinen@avi.fi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Päivi Lauri paivi.lauri@ppshp.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Päivi Varakas paivi.varakas@gmail.com

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Eva Siitonen eva.siitonen@tehy.fi

Lisätiedot

Kuljetuksesta liikkumiseen työkokous

Kuljetuksesta liikkumiseen työkokous Kuljetuksesta liikkumiseen 26.09.2016 työkokous Kuljetuspalvelut ja kuljetuspalveluiden muutokset ja muutosehdotukset Henkilöliikenteen tulevaisuuden näkymiä ja vammaispalvelun kuljetuspalveluiden mahdollisuudet

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Jussi Laitinen jussi.laitinen@ksshp.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Keski-Suomen

Lisätiedot

SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski

SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski VAMMAISPALVELULAKI 8 b Päivätoiminta 8 c Henkilökohtainen apu KEHITYSVAMMALAKI 2 : kohta 3) tarpeellinen ohjaus sekä 4) työtoiminnan

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Heikki Majava heikki.majava@hun.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Helsingin

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Lea Mäntyniemi lea.mantyniemi@finanssi

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti RITVA TILTTI ritva@tiltti.net Organisaatio, jota vastaus edustaa Tuusulan vammaispalvelu

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu mitä se on? Kaisa Pesonen

Henkilökohtainen apu mitä se on? Kaisa Pesonen Henkilökohtainen apu mitä se on? Kaisa Pesonen 21.10.2015 VAMMAISPALVELUT Vammaisten ja kehitysvammaisten henkilöiden palveluiden tavoitteena on mahdollistaa vammaiselle henkilölle mielekäs ja muihin asukkaisiin

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista Lausuntopyyntökysely Ohjeet: Sähköisessä kyselylomakkeessa voi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava -painikkeita. Kyselyssä

Lisätiedot

Tulevaisuuden vammaispalvelut

Tulevaisuuden vammaispalvelut Tulevaisuuden vammaispalvelut Anu Autio, Juha-Pekka Konttinen ja Stina Sjöblom 13.3.2014 Tulevaisuuden vammaispalvelut 1 Vammaislainsäädännön uudistamistyöryhmän tehtävät 1. Sovittaa yhteen nykyinen vammaispalvelulaki

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Vastaajien määrä: 1 Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Tanja

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Risto Hiekkataipale irma.tolmunen@okv.fi

Lisätiedot

Lapuan kaupungin lausunto Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisestä vuodelle 2019

Lapuan kaupungin lausunto Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisestä vuodelle 2019 1 Lapuan kaupunki Lausunto Kaupunginhallitus 3.9.2018 Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Eskoontie 47 60280 Seinäjoki kirjaamo@eskoo.fi Viite: Perussopimuksen 13 :n mukaiset esitykset Lapuan kaupungin

Lisätiedot

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Versio 2.0 Lokakuu 2017 11.10.2017 Esityksen nimi / Tekijä 1 Keskeisiä käsitteitä Palvelutehtäväkohtainen palveluryhmä koostuu joukosta sosiaalipalveluja.

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Jari Savola jari.savola@jarvenpaa.fi

Lisätiedot

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit 6.4.2017 Sosisaalihuollon palvelutehtätäkohtaiset palveluprosessit / Niina Häkälä ja Antero Lehmuskoski 1 Sosiaalihuollon palveluprosessit Yleiset

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Tuulikki Forssen tuulikki.forssen@hameenl

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Marjo Lindgren marjo.lindgren@hame.fi

Lisätiedot

Vammaispalvelulain ja asetuksen perusteella myönnettävien palveluiden ja tukitoimien ohjeet vuodelle 2016

Vammaispalvelulain ja asetuksen perusteella myönnettävien palveluiden ja tukitoimien ohjeet vuodelle 2016 1(10) Vammaispalvelulain ja asetuksen perusteella myönnettävien palveluiden ja tukitoimien ohjeet vuodelle 2016 Salon kaupunki,vammaispalvelut (Sote-lautakunta, 16.12.2015, 165) Ohj 2(10) SISÄLTÖ JOHDANTO

Lisätiedot

Lainsäädännössä tapahtuu. 20.11.2014 Jyväskylä Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Salla Pyykkönen, Kvtl

Lainsäädännössä tapahtuu. 20.11.2014 Jyväskylä Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Salla Pyykkönen, Kvtl Lainsäädännössä tapahtuu 20.11.2014 Jyväskylä Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Salla Pyykkönen, Kvtl Muutosten aika Taustalla mm. Ajattelutavan muutokset dg tarve Arjen moninaistuminen Toimintaympäristön

Lisätiedot

LAKILUONNOS. 1 luku Yleiset säännökset. 1 Lain tarkoitus. 2 Vammainen henkilö

LAKILUONNOS. 1 luku Yleiset säännökset. 1 Lain tarkoitus. 2 Vammainen henkilö Sosiaali- ja terveysministeriö Vammaislainsäädännön uudistamistyöryhmä Luonnos kuulemistilaisuuteen 20.8.2014 3.7.2014 1 LAKILUONNOS 1 luku Yleiset säännökset Tämän lain tarkoituksena on: 1 Lain tarkoitus

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Päivi Niiranen-Linkama

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Seppo Päätalo varpu5@hotmail.com Organisaatio, jota vastaus edustaa Paimion vammaisneuvosto

Lisätiedot

LOHJA LOJO. Hyvinvointi - toimiala Lausuntopyyntönne

LOHJA LOJO. Hyvinvointi - toimiala Lausuntopyyntönne StV@eduskunta.fi Lausuntopyyntönne HE 159/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vammaispalvelulaiksi sekä laeiksi sosiaalihuoltolain ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain 13 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Kenellä vastuu liikkumisen palvelujen toteuttamisesta

Kenellä vastuu liikkumisen palvelujen toteuttamisesta Kenellä vastuu liikkumisen palvelujen toteuttamisesta Henkilökuljetukset tulevaisuudessa Miten ikäihmisten ja vammaisten henkilöiden liikkuminen turvataan? Päivi Voutilainen, STM/STO Tulokulma liikkumisen

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön. 23.9.2014, Seinäjoki Salla Pyykkönen, Kvtl

Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön. 23.9.2014, Seinäjoki Salla Pyykkönen, Kvtl Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön 23.9.2014, Seinäjoki Salla Pyykkönen, Kvtl Muutosten aika Taustalla eri lainsäädäntömuutoksien tarpeisiin Ajattelutapa muutos tarve / dg Arjen ongelmien moninaistuminen

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista Lausuntopyyntökysely Ohjeet: Sähköisessä kyselylomakkeessa voi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava - painikkeita. Kyselyssä

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista sekä sosiaalihuoltolain muuttamisesta

Luonnos hallituksen esitykseksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista sekä sosiaalihuoltolain muuttamisesta Sosiaaliasiamiehet ry:n lausunto 4.7.2017 Viite Lausuntopyyntö 17.5.2017 Asia Luonnos hallituksen esitykseksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista sekä sosiaalihuoltolain muuttamisesta

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Maija Gartman maija.gartman@avi.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Etelä-Suomen

Lisätiedot

Valmennus ja tuki Osana uutta vammaislainsäädäntöä

Valmennus ja tuki Osana uutta vammaislainsäädäntöä Valmennus ja tuki Osana uutta vammaislainsäädäntöä Valmennus ja tuki Vammaisella henkilöllä on oikeus saada välttämättä tarvitsemaansa valmennusta ja tukea Mihin asioihin valmennusta ja tukea voi saada?

Lisätiedot

Vammaistyö. Sisällys 3 1. KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUT. 3 Asumispalvelut. 4 Ryhmäkotien yhteystiedot. 5 Työ- ja päivätoiminta

Vammaistyö. Sisällys 3 1. KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUT. 3 Asumispalvelut. 4 Ryhmäkotien yhteystiedot. 5 Työ- ja päivätoiminta 1 2 Vammaistyö Salon kaupungin vammaistyöhön kuuluvat kehitysvammaisten palvelut, vammaispalvelulain mukaiset palvelut sekä alle 65 -vuotiaiden omaishoidon tuki. Sisällys 3 1. KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUT

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Juhani Saarinen juhani.saarinen@saarinen

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista 1 Luonnos 17.5.2017 Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista 1 luku Yleiset säännökset 1 Lain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on: 1) toteuttaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta,

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön. Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä 9.5.2014, Hämeenlinna Salla Pyykkönen, Kvtl

Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön. Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä 9.5.2014, Hämeenlinna Salla Pyykkönen, Kvtl Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä 9.5.2014, Hämeenlinna Salla Pyykkönen, Kvtl Muutosten aika Taustalla eri lainsäädäntömuutoksien tarpeisiin Ajattelutapa muutos tarve

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet 24.2.2015 Rovaniemi Lakimies Timo Mutalahti Sininauhaliitto Asuminen ja päihteet Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

Asumisen kehittämisessä ajankohtaista

Asumisen kehittämisessä ajankohtaista Asumisen kehittämisessä ajankohtaista KVANK alueellinen tilaisuus Kirsi Konola Oulu, 30.10.2018 YK:n vammaissopimus ja asuminen 19 art. Itsenäinen elämä ja osallisuus yhteisössä: Vammaisilla henkilöillä

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Antti Perälä antti.perala@turku.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Turunkaupunki,

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Leila Rutanen leila.rutanen@rinnekoti.fi

Lisätiedot

1 :ssä säädetään lain läpileikkaavista periaatteista. Kattaako säännös vammaispalveluille asetetut tavoitteet?

1 :ssä säädetään lain läpileikkaavista periaatteista. Kattaako säännös vammaispalveluille asetetut tavoitteet? Lausuntopyyntökysely Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista 1 luku Yleiset säännökset 1 Lain tarkoitus Tämän lain tarkoituksen on: 1) toteuttaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta,

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Vapaus valita miten asun - Kohti kehitysvammaisten yhdenvertaista kansalaisuutta -seminaari FDUV Helsinki, Kuntatalo 14.2.2013 Jaana Huhta, STM Vammaispolitiikan

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Vapaus valita miten asun - Kohti kehitysvammaisten yhdenvertaista kansalaisuutta -seminaari FDUV Helsinki, Kuntatalo 14.2.2013 Jaana Huhta, STM Vammaispolitiikan

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus ja Rosendahl eija.o.rosendahl@oikeus.f

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Tuula Vilenius tuula.vilenius@oikeus.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Pohjois-Suomen

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta

Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta Lakimies Mika Välimaa 13.5.2014, Turku Kynnys ry Säädökset Vammaispalvelulaki (8-8 d, 3 a ) subjektiivinen oikeus palvelusuunnitelma Laki sosiaalihuollon

Lisätiedot