Erityis- ja vaativimman tason palvelut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Erityis- ja vaativimman tason palvelut"

Transkriptio

1 Erityis- ja vaativimman tason palveluiden Ryhmä 4. Työpaja Puheenjohtajat: Mikko Oranen, Nuorten Ystävät Klaus Ranta, HUS Sihteerit: Päivi Känkänen, THL Tiina Tenhunen, OYS Läsnä: 1. Minna Lammi, Voikukkia ry 2. Jukka Lammi, Voikukkia ry 3. Matti Salminen, Valtion koulukodit/thl 4. Virpi Ropponen, Helsingin yliopisto 5. Siru Kinnunen, KUH 6. Merja Anis, Turun yliopisto 7. Aulikki Kananoja, ylisosiaalineuvos 8. Mia Tapiola, THL 9. Eeva Valjakka, Vasso 10. Erja Santala, Kehitysvammaliitto 11. Minna Lammi, voikukkia ry. 12. Jukka Lammi, Voikukkia ry. 13. Kim Berglund, Lausteen perhekuntoutuskeskus

2 14. Riittakerttu Kaltiala-Heino, Tampereen yliopisto ja TAYS 15. Siru Kinnunen, KUH 16. Eero Jokinen, HUS 17. Merja Anis, Turun yliopisto 18. Jukka Lampinen, Miessakit ry. 19. Hannu Heiskala, HYKS 20. Sari Hanhinen, LSKL 21. Arja Heikkinen, Oulun kaupunki Mistä keskusteltiin Tapaaminen aloitettiin päivän työsuunnitelman läpikäymisellä. Sen jälkeen puheenjohtaja Klaus Ranta johdatti ryhmän keskusteluun vaativien palveluiden ja OT-keskusten rakenteesta. Ranta esitteli koottua materiaalia STM:n taustamateriaalista ja uutta materiaalia siitä, mitä tiedon tuotantoa tarvitaan vaativan tason palveluiden määrittelyyn ja OT-keskusten rakenteen järjestämiseksi. Lisäksi käytiin läpi tiivis koonti 4. ryhmän työskentelystä syksyn aikana ja siitä, mitä tähän asti on saatu aikaiseksi. Keskustelun aluksi kerrattiin viidelle alueelle koottavat palvelut, jotka edellyttävät 1) vaativinta erikoistumista ja erityisosaamista, 2) ovat harvinaisia, 3) tarvitaan harvoin ja 4) edellyttävät suurta väestöpohjaa ja volyymia, jotta varmistetaan riittävä taidon ja osaamisen ylläpitäminen, asiakaslähtöinen ja alueellinen kattava saatavuus, laatu ja potilasturvallisuus, vaikuttavuus ja taloudellisuus. Kotipesinä viidellä OT-keskuksella on sote-yhteistyöalueet, joissa on yliopistollinen sairaala. Palvelut kootaan yhteen verkostomaisesti. Jatkotyöhön jää pohdittavaksi minkälainen OTkeskusten rakenne on, miten ne keskenään verkostoituvat, miten niitä johdetaan ja miten palvelut sovitetaan yhteen.

3 Työryhmässä kerrattiin myös OT-keskuksen tehtävät, joita ovat 1) Palveluiden tuottaminen (asiakastyö, konsultointi, jalkautuminen, integroidut laitosyksiköt) 2) Tutkimus, koulutus ja (yhteistyöalueen tieteellisen tutkimuksen, koulutuksen ja kehittämisen keskuksina) sekä 3) Palvelujen alueellinen koordinaatio ja (tarkoituksena luoda malli alueellisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan koordinaatiolle, integratiivisen palvelujärjestelmän kehittämiselle ja toimintamallien alueelliselle yhtenäisyydelle). OT-keskusten palvelut eivät ole valinnanvapauden piirissä. On myös joitain sellaisia terveydenhuollon palveluita, joita tullaan keskittämään harvempaan kuin viiteen keskukseen ja nämä palvelut rajataan suunnittelun ulkopuolelle tällä hetkellä. Keskusten välinen työnjako ja valtakunnalliset vastuu/palvelut tulee määritellä. Puheenjohtaja Ranta kävi kootusti läpi, mitä 4. ryhmän työpajoissa on käsitelty tänä syksynä työpajoissa pyrittiin yhteisesti tunnistamaan OT-keskusten asiakasryhmiä ja työpajoissa 3-4. keskusteltiin OT-keskusten funktioista. Lisäksi ryhmän puheenjohtajat ovat tavanneet asiantuntijoita erityiskysymysten puitteissa, kuten eropalvelut, maahanmuuttajuuteen tai rikosseuraamukseen liittyvät asiat. Käsillä olevassa 5. työpajassa käsiteltiin OT-keskusten rakennetta. Millaisella rakenteella OT-keskus toimii, ketkä ovat toimijoita, miten toimintaa ohjataan, mitä toiminnot sijoittuvat jne. Tämän prosessin tueksi todettiin tarvittavan taustatiedon tuotantoa ja käyttöä. Todettiin, että esimerkiksi mielenterveydessä porrasteinen työnjako on jo ollut olemassa ja sovittavissa samoin somaattisissa sairauksissa sekä lastensuojelun ja laitossijoituksen vaativan asiakkuuden osalta. Lisäksi on tunnistettu erityisryhmiä, kuten ero/perhepalvelut, maahanmuuttajat, rikosseuraamus-toimen asiakkaat, joiden porrastettu hoitoon ohjaus ja työnjakosopimukset puuttuvat tällä hetkellä. Heidän osaltaan hoito tulisi määritellä vertikaalisesti ja horisontaalisesti. Sama koskee päihde- ja vammaispalveluita. Tämä tuo oman kysymyksenä OTkeskusten valmisteluun. Myös somaattisessa terveydenhuollossa tulee huolehtia, että ohjausfunktio toteutuu. Samoin tulee pohtia, miten pediatrisia palveluja tai lastenneurologisia palveluita ja osaamista on riittävästi eri puolilla saatavilla, jotta päästään varhaiseen hoitoon ja tunnistamiseen. Tiedetään, että esimerkiksi päihdenuoret ovat pääasiassa sosiaalipalveluiden piirissä, ja siinä yhteistyö tulisi määritellä horisontaalisesti esimerkiksi mielenterveyspalveluiden kanssa. Samantyyppinen tilanne on myös vammaispalveluissa.

4 Vertikaalinen, näyttöön perustuva ohjaus ontuu tällä hetkellä ja monilla sektoreilla palveluiden sektoroinnin takia ja terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa tehdään asioita eri tavoin. Asiakasryhmien määrittely ja ohjeistuksen tämän pohjalta olisi tärkeää, katsottiinpa asiaa palvelun tarpeesta, laista, asiakaskriteereistä, yksilöstä tai perheestä käsin. Nämä kysymykset tulee ratkaista ennen kuin OT-keskuksia voidaan muodostaa. Ohjaukselle tulee järjestää myös horisontaalisia siltoja. Eli mahdollisuutta tehdä yhdessä esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen kesken määritellyissä tilanteissa. Hoidollisuus tulee saada sinne, missä asutaan. Toteutuuko se satelliittikumppanien avulla? Työryhmässä on syksyn aikana käyty keskusteluja, joissa on nostettu esiin tarve luoda selkeät kriteeristöt eri asiakasryhmille, jotta osataan tunnistaa porrasteisesti ne, jotka vaativat erityistä asiantuntemusta ja palvelua. Kriteeristöjen luontiin soveltuvat paremmin tiiviit asiantuntijatyöryhmät jatkossa. Samoin tulee pohtia, miten palvelut saadaan riittävän nopeasti, jotta vältetään pitkittyvät prosessit. Ot-keskuksissa tulisi olla vaativien asiakkaiden palvelu, joka muodostuu yhdeltä akselitaan esimerkiksi akselille: oikeuspsykiatria/pediatria/oikeustoimi ja lastensuojelu. Tavoitteena olisi ottaa mahdollisimman hyvin haltuun tilanteet, jotka vaativat paljon resursseja. OT-keskus ei ole vain palveluyksikkö, vaan sen on huolehdittava kohtuullisella, resursseiltaan uskottavalla tavalla myös ohjauksesta. Tämän vuoksi tarvitaan 1) tietoa volyymeista väestössä, miten palvelu ideaalisesti rakentuisi väestön asiakasryhmien tarpeiden perusteella 2) tietoa nykyisistä palveluista, niiden resursseista ja volyymista ja 3) tietoa overlap-ryhmistä, esim. mthäiriöt sosiaali- ja sivistyspalveluissa, päihdehäiriöt sosiaalipalveluissa, kompleksiset oikeuspsykiatria/juridiikkaryhmät sosiaalipalveluissa. Ot-keskuksiin tulee mahdollistaa ohjauksen resursseja, jos sen ajatellaan vastaavan alueellisesta implementaatiosta ja koulutuksesta. Implementaatiossa täytyy varmistaa myös OT-keskusten yhteistyö ja valtakunnallinen ohjaus. Työryhmälle esiteltiin joitakin perustunnuslukuja. Tilastotietoja tarkastelemalla voitiin todeta, että tunnusluvuissa on alueellista vaihtelua. Toisaalta myös välimatkoilla on merkitystä avohoidon/tutkimusten järjestämisessä. Jossain tapauksissa on kyse myös siitä, että pääsee sairaalaan, esimerkiksi psykiatrisille osastoille on myös jonoa eri puolilla Suomea. Ryhmästä kommentoitiin sitä, että psykiatrian puolella ei tulisi puhua laitoshoidosta, vaan osastohoidosta.

5 Työryhmälle esitetyt tunnusluvut ja termit oli otettu Hilmo-järjestelmästä suoraan. Tilastot herättivät runsaasti keskustelua, ja niitä voi itse kukin tarkastella lisää Sotka-netin välityksellä. Nämä tiedot, kun yhteistoiminta alueita ei ole vielä lyöty lukkoon, oli kerätty erva-alueiden mukaisesti. Työryhmässä tarkasteltiin pientä mukavuusotosta eli sellaisia tietoja, jotka on ollut helposti saatavissa kansallisista rekistereistä. Myös käsitteet tulevat sieltä ja on tärkeää keskustella mitä esimerkiksi laitoshoidolla tarkoitetaan. Erilaisiin tunnuslukuihin liittyy myös tulkintaa. Esimerkiksi Kysin ja Oysin korkeat luvut voivat kertoa siitä, että avohoidon mahdollisuudet ovat vähäisemmät etäisyyksien johdosta, tai niitä ei ole. Vaihtoehtoina on, että hoitoa ei ole lainkaan tai sitten hoito on sairaalassa. Toisissa paikoissa avohoitoa on enemmän. Sosiaalipalveluiden osalta ei rekisteröidä henkilötunnuksellisesti juuri mitään. Lastensuojelun sijoituspaikka, sijoitusperuste ja sijoituksen kesto löytyvät, mutta avohoito ei ole rekisteröidy henkilötunnuksellisesti. Rekistereistä ei siis saada tietoa siitä, mitä sosiaalipalveluja lapsi on saanut esim. tukihenkilö, perheneuvolat jne. Tilastotietojen alustava tarkastelu osoitti, että tiedontuotantoa tarvitaan runsaasti kehittämistyön tueksi. Tiedon tuotantoon liittyvät seikat puhuttivat ryhmän jäseniä ja keskustelu oli erittäin vilkasta. Ryhmäläisten toivottiin antavan puheenjohtajille myös tiedontuotantoon liittyvää palautetta, eli mitä tietoa jatkotyöskentelyssä kaivattaisiin. Ranta pohti esityksessään, minkä verran käytetään epidemiologisia tutkimuksia tautien esiintyvyydestä. Suomalaisia epidemiologisia tutkimuksia ei juurikaan ole, vaan jouduttaisiin tarkastelemaan kansainvälisiä tutkimuksia. Kommenttina yleisöstä annettiin, että päällekkäiset diagnoosit psykiatrian puolella ovat yleisiä, jolloin epidemiologia ei kerro kaikkea. Ryhmäläiset kommentoivat kehitysvammaisuuden esiintyvyydestä, että kirjallisuuden mukaan Suomessa on rekisteröityjä kehitysvammaisia n. 1 %. Kuusikkoraportissa on kattava selvitys kehitysvammaisuuden esiintyvyydestä Suomessa. Kehitysvammaisista on saatavilla tietoja myös siitä, minkä verran eri ikäluokissa on mielenterveydenhäiriöitä. Somaattisen sairastavuuden osalta jaottelu voitaisiin perustaa epidemiologiaan ja jakoon: lievät, keskivaikeat ja vaikeat. Ranta kehotti miettimään, miten saadaan esiin lukemia siitä, minkä verran on oireilua yli alojen eli sosiaalitoimen ja terveydenhuollon välistä (=overlap, cross-over). Yleisöstä kommentoitiin, että

6 lastenkotilapsista hoitoa vaativaa psykiatrista sairastavuutta olisi yli puolella. Sen sijaan psykiatrisessa osastohoidossa olevilla puolestaan ei ole lastensuojelullista taustaa näin paljoa. Oulussa on juuri selvitelty lastensuojelun sijoitettujen lasten tilannetta, ja heillä suurella osalla oli päihdeongelma (NHG-raportti). Yleisöstä kommentoitiin, että ongelmana on ollut se, että mikäli nuorella on ollut akuutti päihdeongelma, hänen psykiatrinen hoitonsa jää helposti toteutumatta. Tietoa nuorten päihteiden käytöstä on kerätty Päihdetilastollisessa vuosikirjassa ja Espatutkimuksessa. Lastenpsykiatrialla lisääntyvä diagnoosi on ollut laaja-alainen oppimisen pulma. Puheenjohtaja Mikko Oranen kertoi, että palvelutietoa lastensuojelulaitoksista, psykiatriasta, oikeuspsykiatriasta ja -psykologiasta, sosiaalipediatriasta, nuorten päihdehoidosta, kehitysvammaalasta ja hallinto-oikeudesta tulisi kerätä ja sen perusteella tehdä jakoa erityisen ja vaativan tason välillä. Ranta kertoi, että Helsingissä on menossa Refinement-hanke, jossa on kerätty dataa, jonka mukaan sijoittavista laitoksista n. 70 % oli yksityisiä toimijoita. Henkilökuntarakenteessa on paljon sairaanhoitajia, mutta vähemmän erityistyöntekijöitä. On tärkeää tietää, mitä palveluita yksiköt voivat tuottaa? Vaikeimmin oirehtivat pitäisi olla resursoiduissa yksiköissä. Miten kunnat tekevät sijoituspäätökset, vai sijoitetaanko lapset halvimman tarjouksen tekijälle. Pysyvimmät tulokset saataisiin, mikäli hoidollisiin yksiköihin osattaisiin sijoittaa oikeanlaiset lapset. Yleisöstä kommentoitiin, että tilaajan asiantuntemuksen pitäisi olla aina parempi kuin tuottajan. Jos lastensuojelusta puuttuu osaamisasteen arviointi, tilaan kyky erottaa hoidon laatu, on vaikeaa porrastaa palvelun ostaminen. Ryhmästä kerrottiin, että sijoituspaikkojen laatua katsottaessa voidaan tarkistaa, onko sijoituslaitoksella sosiaalialan luvan lisäksi myös terveydenhuollon lupa. Näitä oli kaikista sijoitusyksiköistä vain kahdeksalla. Oulussa oli ollut aikaisemmin lastenkodissa omaa psykiatrista hoitoa, mutta hoito oli kehittynyt väärään suuntaan, eikä hoitoa kontrolloinut/johtanut kukaan. Olikin tehty päätös, että hoito ostetaan tämän sijaan kunnan erikoissairaanhoidosta. Pienten kehitysvammaisten lasten laitospaikkoja on vähennetty Oulussa, koska ne olivat toimimattomia ja paikoille sijoitettiin päihdevanhempien lapsia akuuttijaksoille. Sen sijaan otettiin käyttöön päivystysperhepaikkoja, joissa lapset ovat pärjänneet paremmin. Nuorille kehitysvammaisille on laitospaikkojen sijaan tehty kerrostaloasuntoja yhteisillä tiloilla varustettuna, mikä on palvellut omatoimista asumista.

7 Ryhmässä todettiin, että LAPE:n lähtökohtaisena ajatuksena on ollut, että perustaso tulee poistamaan ongelmia. Nyt vaativa taso ei saisi paisua, sillä tätä myötä 10 % lapsista tulisi vaativiin palveluihin, mikä ei palvele esim. kaukaa matkustavia. Ranta vastasi, että resursseista ja niiden sijoittamisesta pitää keskustella samaan aikaan kuin asiakasryhmistä. Pienryhmätyöskentely Puheenjohtaja Mikko Orasen johdolla työskenneltiin työpajan iltapäivässä pienryhmissä. Ryhmä jakaantui kolmeen osaan. Jokainen pienryhmä mietti OT-keskuksen rakennetta ja hahmotti siitä myös kuvan fläpille. Kuvia ei ole vielä purettu tekstiksi, mutta ohessa tiivistetysti joitain asioita, joita nousi ryhmien keskusteluissa esiin. Tehtävänanto ryhmille: Mikä on realistinen OT-keskuksen rakenne ja minkälaisista yksiköstä/osista se koostuu: ketkä, missä, mitä, miten paljon, jako, ohjaus, palvelun järjestäminen? Mitä tietoa esitetyn lisäksi tarvitaan sen rakentamiseen? Esiin nousseita näkökulmia: Ei yksittäistä rakennusta, vaan asiantuntijaverkosto omissa yksiköissään. Eli uutta, fyysistä yksikköä ei rakenneta, vaan hyödynnetään olemassa olevat toimijat ja rakennukset Voiko yksittäistä johtajaa olla, koska toimijat ovat hyvin erilaisia, enemminkin, että asiantuntijat toimivat omassa organisaatiossaan? HUS:n harvinaisten sairauksien kanssa toimijoilta voisi saada arvokasta kokemusta esim. verkoston keräämisestä OT-keskukset tarvitsevat juridista osaamista - mukaan perheoikeuden ja lapsioikeuden taitava juristi Tutkimustyö ja siihen liittyvä metodinen ovat olennainen osa yksikön toimintaa. Toiminta on kytköksissä lääketieteen ja sosiaalitieteiden yliopisto-opetukseen. Tultaessa alueelliseen kehittämiseen ja uusien käytäntöjen levittämiseen tulee käyttöön myös osaamiskeskukset. Osaamiskeskuksia on kahdenlaisia; hoidollisia ja levittäviä osaamiskeskuksia. Nämä voisivat olla yksi osa tätä kokonaisuutta joko viiteen alueeseen kytketty tai maakunnallisella pohjalla. Sosiaalialan osaamiskeskuksia on tällä hetkellä enemmän kuin viisi kappaletta ja sieltä voisi löytyä resursseja maakuntatasolle.

8 OT-keskus vastaa prosessien sujuvuudesta Myös kansainvälistä verkostoitumista tarvitaan, etenkin harvinaisissa tapauksissa. Erikoissairaanhoidon osalta OT-keskukseen tulisi: lastenpsykiatria, nuorisopsykiatria, somaattiset lastenalat, kehitysvammahuolto. Ratkottavana on, mikä olemassa olevista palveluista tulisi maakunnasta, mikä kunnasta. Entä mikä osuus lastensuojelusta tulisi OTkeskuksiin, olisiko se vain pieni vaikeahoitoinen taso? OT-keskuksissa asiantuntijat osaavat työskennellä vaativampaa tukea tarvitsevien kanssa, mutta toisaalta voidaan vastaanottaa lähete, joka voidaan palauttaa ihan ohjeineen. OTkeskukset eivät voi ns. paisua liikaa, vaan se hoitaa monimutkaisimmat ja vaikeimmat caset. Silloin konsultaatio ja asiakasohjaus koskee myös lastenkoteja. Tehtävänä on myös ohjata ja valvoa vertikaalista integraatiota, ja että tämä toteutuu. Tärkeänä tehtävänä nähdään myös koulutus. OT-keskukset kouluttavat henkilökuntaa vaikeimpien casejen käsittelyyn. Koulutus turvaa sen, ettei OT-keskukset tukkeudu liian suuresta asiakas- ja potilasmäärästä. OT-keskukset ovat pääasiassa konsultatiivisia. Keskuksiin tulee myös vaikeita caseja fyysisesti käymään. OT-keskuksissa on tiettyjen alojen asiantuntijuutta, joita ovat lastensuojelu, oikeuspsykiatria, nuorisopsykiatria, lastenpsykiatria, somatiikkaa edustava sosiaalipediatria. Nämä pitävät yhteyttä muihin yliopistosairaalan yksiköihin sekä sosiaalialan yksiköihin. Keskuksissa on tietty osaajamäärä. Toivotaan, että OT-keskuksissa on myös tutkijoiden positioita, jotka voi keskittyä opetukseen. Vaikka yhteistyötä tehdään yliopistojen kanssa, on yksiköillä oma roolinsa opetuksen ja tutkimuksen kanssa. Yliopistojen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. 2. Mitä sovittiin Sovittiin, että ryhmissä tehtyjä luonnoksia OT-keskusten alustavasta rakennehahmottelusta hyödynnetään jatkotyöskentelyssä.

VAATIVIEN PALVELUIDEN UUDISTUS: OSAAMIS- JA TUKIKESKUKSET LAPE TYÖPAJAT PÄÄTÖSSEMINAARI

VAATIVIEN PALVELUIDEN UUDISTUS: OSAAMIS- JA TUKIKESKUKSET LAPE TYÖPAJAT PÄÄTÖSSEMINAARI VAATIVIEN PALVELUIDEN UUDISTUS: OSAAMIS- JA TUKIKESKUKSET LAPE TYÖPAJAT PÄÄTÖSSEMINAARI 16.12.2016 Vaativien palveluiden kokonaisuus TAVOITTEET PALVELUILLE Varmistetaan monialainen arviointi ja apu niille

Lisätiedot

Vaativimman tason palveluiden ja palvelurakenteiden uudistaminen Ryhmä 4.

Vaativimman tason palveluiden ja palvelurakenteiden uudistaminen Ryhmä 4. Vaativimman tason palveluiden ja palvelurakenteiden uudistaminen Ryhmä 4. Puheenjohtajat: Mikko Oranen, Nuorten Ystävät Klaus Ranta, HUS (estynyt) Sihteerit: Päivi Känkänen, THL Tiina Tenhunen, OYS Läsnä:

Lisätiedot

LAPE Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset) Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä

LAPE Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset) Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä LAPE Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset) Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä OPPIMISEN TUEN FOORUMI Pälvi Kaukonen Erityisasiantuntija, LAPE Marjo

Lisätiedot

LAPE Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset) Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä

LAPE Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset) Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä LAPE Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset) Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä 22.5.2018 Pälvi Kaukonen, LAPE Marjo Malja, STM OT-keskus on uusi integratiivinen

Lisätiedot

LAPE Osaamis- ja tukikeskusten valtakunnallinen rakenne

LAPE Osaamis- ja tukikeskusten valtakunnallinen rakenne LAPE Osaamis- ja tukikeskusten valtakunnallinen rakenne Tampere 26.10.2018 Pälvi Kaukonen, THL Marjo Malja, Ritva Halila, STM Osaamis- ja tukikeskukset OT-keskus on uusi integratiivinen palvelurakenne

Lisätiedot

Valtakunnalliset LAPE- päivät Rinnakkaissessio 4: Erityis- ja vaativan tason palvelujen kehittäminen. Koulukodit OT- keskuksissa

Valtakunnalliset LAPE- päivät Rinnakkaissessio 4: Erityis- ja vaativan tason palvelujen kehittäminen. Koulukodit OT- keskuksissa Valtakunnalliset LAPE- päivät 29.-30.5.2017 Rinnakkaissessio 4: Erityis- ja vaativan tason palvelujen kehittäminen Koulukodit OT- keskuksissa Matti Salminen 30.5.2017 Vaativan tason palvelujen ja palvelurakenteiden

Lisätiedot

LAPE-muutosohjelman yhteys VIP-verkostoon

LAPE-muutosohjelman yhteys VIP-verkostoon Lape Pirkanmaa LAPE-muutosohjelman yhteys VIP-verkostoon 25.4.3018 Projektikoordinaattori Nanna Miettunen nanna.miettunen@pikassos.fi p. 050 3495610 MITÄ LAPESSA TEHDÄÄN? 2 Yhdistetään sote-palvelut asiakaslähtöisiksi

Lisätiedot

Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa. - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun.

Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa. - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun. Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun http://www.ks2019.fi/ Yhteistyöalue Yhteistyöalueeseen kuuluvien maakuntien välinen yhteistyösopimus, (16 ) Yhteistyösopimuksen

Lisätiedot

Osaamis- ja tukikeskuksen toimintamallit

Osaamis- ja tukikeskuksen toimintamallit Lape Pirkanmaa Osaamis- ja tukikeskuksen toimintamallit, Projektikoordinaattori Pirkanmaan Lape Asiakastyö Osaamis- ja tukikeskus tuottaa itse vaativia palveluja ja hoitoa pienelle ryhmälle asiakkaita,

Lisätiedot

LAPE-muutosohjelman yhteys VIP-verkostoon

LAPE-muutosohjelman yhteys VIP-verkostoon LAPE-muutosohjelman yhteys on VIP Vaativan erityisen tuen ohjaus-ja palveluverkostojen alueellinen kick off 29.5.2018 Valteri Tervaväylä, Lohipadon yksikkö Jaana Jokinen Erityisasiantuntija LAPE- Toimiva

Lisätiedot

OT-organisaatiomalli Pohjoinen OT-KESKUS LAPE- Toimiva arki Jaana Jokinen, erityisasiantuntija

OT-organisaatiomalli Pohjoinen OT-KESKUS LAPE- Toimiva arki Jaana Jokinen, erityisasiantuntija OT-organisaatiomalli Pohjoinen OT-KESKUS 11.6.2018 LAPE- Toimiva arki Jaana Jokinen, erityisasiantuntija Pohjois-Pohjanmaa Sopimukset Lappi Keski-Pohjanmaa OTkokonaisuuden johtaminen, koulutuksen ja tutkimuksen

Lisätiedot

Yhdistelmäyksikkö lasten vaativiin palvelutarpeisiin Länsi-Suomen OT-alue. Valtakunnallinen OT-päivä Jussi Ketonen

Yhdistelmäyksikkö lasten vaativiin palvelutarpeisiin Länsi-Suomen OT-alue. Valtakunnallinen OT-päivä Jussi Ketonen Yhdistelmäyksikkö lasten vaativiin palvelutarpeisiin Länsi-Suomen OT-alue Valtakunnallinen OT-päivä 12.6.2018 Jussi Ketonen Työryhmä 11/17 4/18 Jussi Ketonen, pj. Anniina Kaittila, siht. Pekka Kuru Kim

Lisätiedot

Yhteistoiminta-alue asiat Sosiaalipalvelut työryhmä Loppuraportti luonnos

Yhteistoiminta-alue asiat Sosiaalipalvelut työryhmä Loppuraportti luonnos Yhteistoiminta-alue asiat Sosiaalipalvelut työryhmä Loppuraportti luonnos 5.5.2017 Anni Vanhala 1 www.pirkanmaa2019.fi Tiedot koottu alla olevilta tahoilta/ henkilöiltä Kanta-Häme: Riikka Haahtela, johtava

Lisätiedot

Lapsille hyvä arki! LAPE alueellamme. VIP Vaativan erityisen tuen ohjaus- ja palveluverkostojen alueellinen Kick off

Lapsille hyvä arki! LAPE alueellamme. VIP Vaativan erityisen tuen ohjaus- ja palveluverkostojen alueellinen Kick off Lapsille hyvä arki! LAPE alueellamme VIP Vaativan erityisen tuen ohjaus- ja palveluverkostojen alueellinen Kick off Itä-Suomen maakuntien LAPE-kehittämiskokonaisuudet Kaikki neljä maakuntaa Perhekeskustoimintamallin

Lisätiedot

Mielenterveyspalveluiden toimivuus, palveluiden riittävyys, hoitoon pääsy, lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden tilanne. Repokari, Ranta, Holi

Mielenterveyspalveluiden toimivuus, palveluiden riittävyys, hoitoon pääsy, lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden tilanne. Repokari, Ranta, Holi Mielenterveyspalveluiden toimivuus, palveluiden riittävyys, hoitoon pääsy, lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden tilanne Repokari, Ranta, Holi Tausta: 2017 poikkeuksellinen lähetteiden määrän kasvu

Lisätiedot

Tutkimus ja kehittäminen OT-keskus. Klaus Ranta Linjajohtaja, dosentti HYKS nuorisopsykiatria Helsinki

Tutkimus ja kehittäminen OT-keskus. Klaus Ranta Linjajohtaja, dosentti HYKS nuorisopsykiatria Helsinki Tutkimus ja kehittäminen OT-keskus Klaus Ranta Linjajohtaja, dosentti HYKS nuorisopsykiatria Helsinki 19.11. 2018 Terveydenhuollon tutkimus- ja kehittämisfokukset OT:ssa OT keskus sijaitsee terveydenhuollon

Lisätiedot

Valtakunnallinen osaamis- ja tukikeskuspäivä Lapsi, nuori, perhe asiakkaana ja potilaana

Valtakunnallinen osaamis- ja tukikeskuspäivä Lapsi, nuori, perhe asiakkaana ja potilaana Valtakunnallinen osaamis- ja tukikeskuspäivä Lapsi, nuori, perhe asiakkaana ja potilaana 19.11.2018 LAPE- Toimiva arki Jaana Jokinen, erityisasiantuntija Psykiatrian asiakkaat 28 000 0 12-vuotiaat 13 17-vuotiaat

Lisätiedot

LAPE OT-keskukset. - Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä

LAPE OT-keskukset. - Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä LAPE OT-keskukset - Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä Pälvi Kaukonen, THL Marjo Malja, Ritva Halila, STM Osaamis- ja tukikeskukset OT-keskus on uusi

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN OSAAMIS- JA TUKIKESKUS YHTEISTYÖPÄIVÄ Matti Salminen

VALTAKUNNALLINEN OSAAMIS- JA TUKIKESKUS YHTEISTYÖPÄIVÄ Matti Salminen VALTAKUNNALLINEN OSAAMIS- JA TUKIKESKUS YHTEISTYÖPÄIVÄ 19.11.2018 Matti Salminen OT-keskus on integratiivinen palvelurakenne lasten, nuorten ja perheiden kaikkein vaativimpien palveluiden tuottamiseen

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut. Miettinen & Miettunen

Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut. Miettinen & Miettunen Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut 1 5.2.2018 13.06.2017 asialistalla 1. Lyhyesti LAPE -kuulumisista kansallisella tasolla sekä Pirkanmaalla 2. Edellisen kokouksen tehtävän

Lisätiedot

OT-organisaatiomalli Tampereen OT-keskus Pirkanmaa, Kanta-Häme, Etelä- Pohjanmaa

OT-organisaatiomalli Tampereen OT-keskus Pirkanmaa, Kanta-Häme, Etelä- Pohjanmaa OT-organisaatiomalli Tampereen OT-keskus Pirkanmaa, Kanta-Häme, Etelä- Pohjanmaa OT-keskuksen perustehtävät toteuttaa kaikkein vaativimman erityistason palveluita palveluyksiköissä (Tays Kehitysvammapalvelut,

Lisätiedot

OT-organisaatiomalli Itä-Suomen alue

OT-organisaatiomalli Itä-Suomen alue OT-organisaatiomalli Itä-Suomen alue Osaamis- ja tukikeskuksen perustehtävät Vaativimman tason osaamisen verkostoiminen vahvistaminen ja koordinointi yhteistyöalueella Vaativimman tason konsultaatio perus-

Lisätiedot

Pälvi Kaukonen, THL Marjo Malja, Ritva Halila, STM

Pälvi Kaukonen, THL Marjo Malja, Ritva Halila, STM Valtakunnallinen työskentely osaamis- ja tukikeskusten suunnittelemiseksi LAPE Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset) viidelle yhteistyöalueelle Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Pohjoisen Jaana Jokinen

Pohjoisen Jaana Jokinen Pohjoisen 16.5.2019 Jaana Jokinen 1 Asiakastyön koordinointi Hyödyntää virtuaalikonsultointia Osaamisen tueksi Järjestää täydennyskoulutusta erityisen vaativissa, integratiivista työtä edellyttävistä teemoista

Lisätiedot

Mukava Kainuu. Muutosta, kasvua ja vahvistusta perhekeskuksiin Kainuussa Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija

Mukava Kainuu. Muutosta, kasvua ja vahvistusta perhekeskuksiin Kainuussa Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija Mukava Kainuu Muutosta, kasvua ja vahvistusta perhekeskuksiin Kainuussa Mukava Kainuu Perhekeskustoimintamallin kehittäminen Visio: Lapset ensin Lapsiystävällinen maakunta Tavoitteena on 1. Muuttaa, kasvattaa

Lisätiedot

Oulun Mielenterveys- ja päihdepalvelut muutosten pyörteissä

Oulun Mielenterveys- ja päihdepalvelut muutosten pyörteissä Oulun Mielenterveys- ja päihdepalvelut muutosten pyörteissä Johtamisen tiekartta hanke Loppuseminaari 29.9.2014 Sirkku Pikkujämsä Terveysjohtaja, Oulun kaupunki Oulun kaupungin tavoitteet mielenterveys-

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 27.1.2017 LAPE muutostyöhön tukea Tuumasta toimeen Lape maakunnallinen

Lisätiedot

SOTE rajapinnat nuorisopsykiatrialta katsoen. Juha T. Karvonen Vs.oyl. Nuoriso- ja yleissairaalapsykiatrian vastuualue OYS

SOTE rajapinnat nuorisopsykiatrialta katsoen. Juha T. Karvonen Vs.oyl. Nuoriso- ja yleissairaalapsykiatrian vastuualue OYS SOTE rajapinnat nuorisopsykiatrialta katsoen Juha T. Karvonen Vs.oyl. Nuoriso- ja yleissairaalapsykiatrian vastuualue OYS 18.2.2016 Juha T. Karvonen, vs.oyl 2 Miten hoitoprosesseihin liittyy yhteistyö

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta UUDENMAAN LANUPE- RYHMÄ 10.1.2018 TYÖRUKKASEN 3.1.2018 TUOTOKSET/NUMMIKOSKI, CANTELL-FORSBLOM, HEISKALA, IIVONEN, REPOKARI, RANTA, HOLMSTRÖM,

Lisätiedot

Lastensuojelun ja perhesosiaalityön yhteiskehittämö Esityksen nimi / Tekijä

Lastensuojelun ja perhesosiaalityön yhteiskehittämö Esityksen nimi / Tekijä Päivi Petrelius, paivi.petrelius@thl.fi Lastensuojelun ja perhesosiaalityön yhteiskehittämö 2.4.2019 Esityksen nimi / Tekijä 1 Yhteiskehittämö kansallinen kehittämisrakenne LAPE-ohjelman osana rakennettiin

Lisätiedot

Järjestäminen: ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI

Järjestäminen: ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI Sosiaalihuollon palveluprosessit, päätöksenteko ja kehittämistyö muodostuvassa palvelujärjestelmässä Sosiaali- ja terveysvaliokunta maanantai 21.05.2018 klo 13:00 /HE 16/2018 vp Riitta Hakoma Järjestäminen:

Lisätiedot

Integratiivisen työn osa-alueet

Integratiivisen työn osa-alueet Integratiivisen työn osa-alueet - Malli kehitettiin osana pääkaupunkiseudun LAPE-hanketta (lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma) 2017-2018 - Integratiivisen työn mallinnusta on käytetty LAPE-hankkeessa

Lisätiedot

Osaamis- ja tukikeskukset LAPE

Osaamis- ja tukikeskukset LAPE Osaamis- ja tukikeskukset LAPE 11.2.2019 Repokari Etunimi Sukunimi Helsingin alue Klaus Ranta Linjajohtaja (nuorisopsykiatria) HUS Laura Yliruka Kehittämispäällikkö, VTT Pääkaupunkiseudun sosiaalialan

Lisätiedot

OT-keskukset ja järjestöjen näkökulma. Riitta Särkelä THL- seminaari

OT-keskukset ja järjestöjen näkökulma. Riitta Särkelä THL- seminaari OT-keskukset ja järjestöjen näkökulma Riitta Särkelä THL- seminaari 11.2.2019 Sote-järjestöt palvelutoiminnassa Merkittävä osa hyvinvoinnin infrastruktuuria Tuottavat sosiaalipalveluista noin 18 %, osassa

Lisätiedot

Asumisen tukea tarvitsevat asiakkaat SAP-työparin näkökulma Päivi Jouttimäki, asiantuntija, Aikuisten sosiaalipalvelut

Asumisen tukea tarvitsevat asiakkaat SAP-työparin näkökulma Päivi Jouttimäki, asiantuntija, Aikuisten sosiaalipalvelut Asumisen tukea tarvitsevat asiakkaat SAP-työparin näkökulma 10.11.2017 Päivi Jouttimäki, asiantuntija, Aikuisten sosiaalipalvelut Esityksen sisältö Tuettua asumista hakevien asiakkaiden toimintakyky (käytäntötutkimus)

Lisätiedot

Työpaja 3: Tuumasta toimeen: Koulujen ja oppilaitosten sekä psykiatrian yhteistyön vahvistaminen

Työpaja 3: Tuumasta toimeen: Koulujen ja oppilaitosten sekä psykiatrian yhteistyön vahvistaminen Työpaja 3: Tuumasta toimeen: Koulujen ja oppilaitosten sekä psykiatrian yhteistyön vahvistaminen Tila: 2.Krs B276(akvaarioluokka) Virve Edlund ja Marjaana Karjalainen PKS LAPE, erityis- ja vaativin taso

Lisätiedot

Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen lastensuojelulaitosten ja lasten- ja

Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen lastensuojelulaitosten ja lasten- ja LAPE-Kymenlaakso Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen - lastensuojelulaitosten ja lasten- ja nuorisopsykiatrian välinen yhteistyö LAPE-Kymenlaakson laitoshoidon kehittämisen tavoitteet

Lisätiedot

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi Työpaja 1 17.4.2018 16.4.2018 Valmistelutilanne Kainuun maakunnassa / Matti Heikkinen,

Lisätiedot

Lasten ja Nuorten ohjelma

Lasten ja Nuorten ohjelma Lasten ja Nuorten ohjelma RVS LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN RYHMIEN VÄLISEN SOPIMUKSEN OHJELMALLE ASETTAMAT TAVOITTEET Panostetaan lapsiperheiden koti- ja perhepalveluihin. Tavoitteena on saada lasten

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sirkka-Liisa Olli, kehittämisjohtaja, hyvinvointipalvelut, Oulun kaupunki / Popsterhankkeen asiantuntija/ Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Lapsen paras yhdessä enemmän Erityis- ja vaativimman tason kehittäminen Valtakunnallinen kysely sosiaalityöntekijöille

Lapsen paras yhdessä enemmän Erityis- ja vaativimman tason kehittäminen Valtakunnallinen kysely sosiaalityöntekijöille Lapsen paras yhdessä enemmän Erityis- ja vaativimman tason kehittäminen Valtakunnallinen kysely sosiaalityöntekijöille Laura Yliruka & Riitta Vartio & Kaisa Pasanen 1 22.9.2017 Laura Yliruka 18.9.2017

Lisätiedot

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Perhe- ja sosiaalipalvelut Esiselvitys Perhe- ja sosiaalipalvelut Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtoryhmän jäsenet ovat perhe- ja sosiaalipalveluiden asiantuntijoita, jotka edustavat Etelä-Pohjanmaan eri alueita, järjestöjä ja

Lisätiedot

Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto

Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto Työpaja 2, 6.6.2018 1 Juha Koivisto Työpajan 1 koontia Asiakas keskiöön työskentelyssä; asiakasryhmät Tieto- ja muiden tarpeiden tuottaminen, yhteisten

Lisätiedot

Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla

Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla Pirkanmaan LAPE Pippuri Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE /STM Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla Kehittäjäryhmä 08.05.2018 Asialistalla 1. Ajankohtaiset terveiset

Lisätiedot

Työryhmäkysymykset THL

Työryhmäkysymykset THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Systeeminen lastensuojelun toimintamalli Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa / POSKE Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt RYHMÄ 2. Työryhmäkysymykset Miten hyvin mallinnuksessa

Lisätiedot

Integraatiota tukeva johtaminen Lape mallinnusprosessin päätösseminaari

Integraatiota tukeva johtaminen Lape mallinnusprosessin päätösseminaari Integraatiota tukeva johtaminen Lape mallinnusprosessin päätösseminaari 16.12.2016 Mari Ahlström Leena Repokari Johanna Hedman Mia Tapiola Integraation edellytykset 1/4 Päättäjien ja johdon sitoutuminen

Lisätiedot

PKS LAPE. Osaamis- ja tukikeskusten rakenne

PKS LAPE. Osaamis- ja tukikeskusten rakenne PKS LAPE Osaamis- ja tukikeskusten rakenne 19.11.2018 Rakenne; verkostoyhteistyö Verkostoyhteistyö OT-keskuksen toiminnan perustana on verkostoyhteistyö. Asiakastyötehtävään liittyen jokaisella OT-alueella

Lisätiedot

Sote-näkökulma aluekehittämiseen. Mari Niemi

Sote-näkökulma aluekehittämiseen. Mari Niemi Sote-näkökulma aluekehittämiseen Mari Niemi 30.11.2017 TKI ja maakuntauudistus Maakunnan ja sen yhteistyötahojen TKItoiminnalla on merkittävä rooli maakunnan elinvoimaisuuden edistämisessä. Tehtävä vaatii

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLLON PALVELUPROSESSEIHIN

SOSIAALIHUOLLON PALVELUPROSESSEIHIN Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ASIANTUNTIJALAUSUNTO SUHTEESSA SOSIAALIHUOLLON PALVELUPROSESSEIHIN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (5) 49 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto toivomusponnesta joustavien ikärajojen ja lähetteettömien palvelujen jatkamisesta nuorten päihdepalveluissa ja -hoidossa

Lisätiedot

Psykiatrian toiminnan muutoksia. Psykiatrian tulosalueen johtaja Outi Saarento

Psykiatrian toiminnan muutoksia. Psykiatrian tulosalueen johtaja Outi Saarento Psykiatrian toiminnan muutoksia Psykiatrian tulosalueen johtaja Outi Saarento 14.11.2013 Tausta -asiakirjoja Kansallinen Mieli 2009-suunnitelma PPSHP:n strategia ja omistajastrategia 2009 PPSHP:n pohjoisen

Lisätiedot

Sosiaalihuollon tutkimuksen ja kehittämisen rakenteet uudistuvassa Sotessa - Sosiaalialan osaamiskeskusten tulevaisuus ja rooli maakunnissa

Sosiaalihuollon tutkimuksen ja kehittämisen rakenteet uudistuvassa Sotessa - Sosiaalialan osaamiskeskusten tulevaisuus ja rooli maakunnissa Sosiaalihuollon tutkimuksen ja kehittämisen rakenteet uudistuvassa Sotessa - Sosiaalialan osaamiskeskusten tulevaisuus ja rooli maakunnissa Selvityshenkilö Anu Muuri 8.2.2019 1 Selvityksen lähtökohtana

Lisätiedot

OT-keskukset osana Lape-muutosohjelmaa

OT-keskukset osana Lape-muutosohjelmaa Lape Pirkanmaa OT-keskukset osana Lape-muutosohjelmaa VIP-verkostolle 19.9.2018 Projektikoordinaattori Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE 2 OT-keskus: Osaamis- ja tukikeskus Osaamis- ja tukikeskus

Lisätiedot

Sosiaalihuollon tutkimuksen ja kehittämisen rakenteet uudistuvassa Sotessa - Sosiaalialan osaamiskeskusten tulevaisuus ja rooli maakunnissa

Sosiaalihuollon tutkimuksen ja kehittämisen rakenteet uudistuvassa Sotessa - Sosiaalialan osaamiskeskusten tulevaisuus ja rooli maakunnissa Sosiaalihuollon tutkimuksen ja kehittämisen rakenteet uudistuvassa Sotessa - Sosiaalialan osaamiskeskusten tulevaisuus ja rooli maakunnissa Selvityshenkilö Anu Muuri 1.3.2019 1 Selvityksen lähtökohtana

Lisätiedot

Lastenjalapsiperheiden palvelut sote-uudistuksessa

Lastenjalapsiperheiden palvelut sote-uudistuksessa Lastenjalapsiperheiden palvelut sote-uudistuksessa Lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin neuvottelukunnan ehdotuksen pääpiirteet Marjaana Pelkonen Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

Palvelukuvaus: Lasten, nuorten ja perheiden mielenterveys- ja päihdepalvelut perhekeskuksessa Lanupe

Palvelukuvaus: Lasten, nuorten ja perheiden mielenterveys- ja päihdepalvelut perhekeskuksessa Lanupe Palvelukuvaus: Lasten, nuorten ja perheiden mielenterveys- ja päihdepalvelut perhekeskuksessa Lanupe 27.9.2018 Työryhmä: Klaus Ranta, linjajohtaja, nuorisopsykiatria, HUS (pj.) Jaana Kivistö, esimies,

Lisätiedot

KUNNAT JA PALVELUNTUOTTAJAT KUMPPANEINA

KUNNAT JA PALVELUNTUOTTAJAT KUMPPANEINA KUNNAT JA PALVELUNTUOTTAJAT KUMPPANEINA Valtakunnalliset sijaishuollon päivät 4. - 6. 10. 2011 Vaasa Aikuisten vastuuta vai kilpailutettua palvelutavaraa YM Aulikki Kananoja TARKASTELUN LÄHTÖKOHTA Lapsen

Lisätiedot

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija YHDESSÄ!-ohjelma Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus 1.3.2018 Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija MISTÄ ON KYSE? LAPE lasten, nuorten ja perheiden palvelujen

Lisätiedot

YHTEISTYÖ LASTENSUOJELUN ASIOISSA THL & lastensuojelun alueelliset kehittäjäryhmät

YHTEISTYÖ LASTENSUOJELUN ASIOISSA THL & lastensuojelun alueelliset kehittäjäryhmät YHTEISTYÖ LASTENSUOJELUN ASIOISSA THL & lastensuojelun alueelliset kehittäjäryhmät FSKC:n lastensuojelun kehittämisverkosto 11.2.2015 26-02-15 Esityksen nimi / Tiina Muukkonen 1 Asialista 1. Ajankohtaista

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko Sote ja maakuntauudistus Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko 12.5.2017 1 Uusi soterakenne 1.1.2019 2 Lähde:www.alueuudistus.fi Maakuntien tehtävät ja uusi soterakenne 1.1.2019 Valtakunnallinen lupa

Lisätiedot

Psykiatrisen sairaanhoidon lautakunnan kokous 16.6.2015. Leena Repokari Linjajohtaja Hyks lastenpsykiatria

Psykiatrisen sairaanhoidon lautakunnan kokous 16.6.2015. Leena Repokari Linjajohtaja Hyks lastenpsykiatria Psykiatrisen sairaanhoidon lautakunnan kokous 16.6.2015 Leena Repokari Linjajohtaja Hyks lastenpsykiatria Lastenpsykiatristen palvelujen kysyntä Hyks 2500 lähetteet hyks koko vuosi lähetteet hyks lps

Lisätiedot

Miten hoitoketjut saadaan sujuvaksi uusissa sosiaalija terveydenhuollon rakenteissa?

Miten hoitoketjut saadaan sujuvaksi uusissa sosiaalija terveydenhuollon rakenteissa? Miten hoitoketjut saadaan sujuvaksi uusissa sosiaalija terveydenhuollon rakenteissa? Taina Mäntyranta, pääsihteeri STM ohjausosasto/terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto 1 Etunimi Sukunimi Ketjut ja

Lisätiedot

ALVA- Alueellinen erityisen vaativan tuen oppilashuolto ja opetus

ALVA- Alueellinen erityisen vaativan tuen oppilashuolto ja opetus Tiivistelmä Loppuraportin pohjalta 06/2018 - Alueellinen erityisen vaativan tuen oppilashuolto ja opetus Toimintamallin kuvaus toimintamallin kehittämistyö on toteutettu viiden KUUMAkunnan yhteistyönä

Lisätiedot

TAMPEREEN OT-KESKUS KANTA-HÄME, PIRKANMAA JA ETELÄ- POHJANMAA

TAMPEREEN OT-KESKUS KANTA-HÄME, PIRKANMAA JA ETELÄ- POHJANMAA Lape Pirkanmaa TAMPEREEN OT- KANTA-HÄME, PIRKANMAA JA ETELÄ- POHJANMAA Projektikoordinaattori Nanna Miettunen Yhteiskehittämispäivä 26.10.2018 OT-keskus: Osaamis- ja tukikeskus Osaamis- ja tukikeskus pyrkii

Lisätiedot

PSYKIATRIA / MIELENTERVEYSPALVELUT KOHTI SOTEA / PSYK LAUTAKUNTA TOIMIALAJOHTAJA MATTI HOLI, HYKS PSYKIATRIA

PSYKIATRIA / MIELENTERVEYSPALVELUT KOHTI SOTEA / PSYK LAUTAKUNTA TOIMIALAJOHTAJA MATTI HOLI, HYKS PSYKIATRIA PSYKIATRIA / MIELENTERVEYSPALVELUT KOHTI SOTEA / PSYK LAUTAKUNTA 16.6.2016 TOIMIALAJOHTAJA MATTI HOLI, HYKS PSYKIATRIA TAUSTA I: HYKS PSYKIATRIAN YLEISKUULUMISET: Talous ja tehot tuotanto n. 2015, toimintakulut

Lisätiedot

H E L S I N G I N J A U U D E N M A A N S A I R AA N H O I T O P I I R I

H E L S I N G I N J A U U D E N M A A N S A I R AA N H O I T O P I I R I HYKS Nuorisopsykiatria Helsinkiläisiä nuoria on vuoden 2014 aikana tutkittu ja hoidettu HYKS Nuorisopsykiatrian Avohoidon, Osastohoidon ja Erityispalvelujen klinikassa. Organisaatio on sama, mutta yksikkömuutosten

Lisätiedot

Osaamis- ja tukikeskus

Osaamis- ja tukikeskus Osaamis- ja tukikeskus Pirkanmaa - Kanta-Häme Etelä-Pohjanmaa 01.11.2017 Kuva -SOTE-esivalmistelun ja OT-työryhmän järjestäytymiskokouksen pohjalta -Kommentteja keskusteluista lokakuussa 2017 Vaativimmat

Lisätiedot

Aika klo Kokoushuone Valimo, Pirkanmaan liitto, Kelloportinkatu 1 B

Aika klo Kokoushuone Valimo, Pirkanmaan liitto, Kelloportinkatu 1 B OT-rukkanen Muistio Aika 6.9.2018 klo 12.00 1.00 Paikka Kokoushuone Valimo, Pirkanmaan liitto, Kelloportinkatu 1 B Osallistujat Nanna Miettunen (pj) Titta Pelttari (siht.) Eija Ala-Toppari-Peltola Petri

Lisätiedot

Väliraportti PALLIATIIVISEN HOIDON JA SAATTOHOIDON TILA SUOMESSA. Alueellinen kartoitus ja ehdotuksia laadun ja saatavuuden parantamiseksi

Väliraportti PALLIATIIVISEN HOIDON JA SAATTOHOIDON TILA SUOMESSA. Alueellinen kartoitus ja ehdotuksia laadun ja saatavuuden parantamiseksi Väliraportti PALLIATIIVISEN HOIDON JA SAATTOHOIDON TILA SUOMESSA Alueellinen kartoitus ja ehdotuksia laadun ja saatavuuden parantamiseksi Tiina Saarto, yl., professori, HUS Minna-Liisa Luoma, dosentti,

Lisätiedot

ARVIO LASTENSUOJELUN HENKILÖSTÖN RIITTÄVYYDESTÄ JA RATKAISUEHDOTUKSIA

ARVIO LASTENSUOJELUN HENKILÖSTÖN RIITTÄVYYDESTÄ JA RATKAISUEHDOTUKSIA ARVIO LASTENSUOJELUN HENKILÖSTÖN RIITTÄVYYDESTÄ JA RATKAISUEHDOTUKSIA LAPE Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma 7.3.2018 Aulikki Kananoja ENSIMMÄISEN VAIHEEN TEHTÄVÄT Arvioida uusimman tiedon valossa

Lisätiedot

SOTE-INTEGRAATIO JA UUDET TOIMINTAMALLIT

SOTE-INTEGRAATIO JA UUDET TOIMINTAMALLIT SOTE-INTEGRAATIO JA UUDET TOIMINTAMALLIT Nuori aikuisuus sosiaalisena riskinä Palvelut syrjäytymisen ehkäisijänä Turussa Turun yliopisto 10.3.2016 Aulikki Kananoja ylisosiaalineuvos ESITYKSEN JÄSENNYS

Lisätiedot

Opetus, tutkimus ja kehittämistoiminta sosiaalihuollossa. Marja Heikkilä Hankepäällikkö Keski-Suomen SOTE 2020 hanke

Opetus, tutkimus ja kehittämistoiminta sosiaalihuollossa. Marja Heikkilä Hankepäällikkö Keski-Suomen SOTE 2020 hanke Opetus, tutkimus ja kehittämistoiminta sosiaalihuollossa Marja Heikkilä Hankepäällikkö Keski-Suomen SOTE 2020 hanke Olemmeko jälleen kerran lähtöruudussa? Uusi sosiaalihuoltolakiesitys ei puhu opetuksesta,

Lisätiedot

Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen integraatio sote-uudistuksessa mitä se on käytännössä?

Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen integraatio sote-uudistuksessa mitä se on käytännössä? Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen integraatio sote-uudistuksessa mitä se on käytännössä? Asiantuntijalääkäri Markku Puro Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen Sote

Lisätiedot

Sote-rakenneuudistus Jukka Mattila lääkintöneuvos STM

Sote-rakenneuudistus Jukka Mattila lääkintöneuvos STM Sote-rakenneuudistus 2013 Jukka Mattila lääkintöneuvos STM Järjestämisvastuussa olevalle taholle kuuluu omalta osaltaan vastuu väestön hyvinvoinnista ja terveydestä Tähän sisältyy vastuu väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kasvatus- ja perheneuvonnan palvelukuvaus. Kasvatus- ja perheneuvonnan päivät Sirkku Rahikkala Virve Hongisto

Kasvatus- ja perheneuvonnan palvelukuvaus. Kasvatus- ja perheneuvonnan päivät Sirkku Rahikkala Virve Hongisto Kasvatus- ja perheneuvonnan palvelukuvaus Kasvatus- ja perheneuvonnan päivät 30.-31.10.2018 Sirkku Rahikkala Virve Hongisto Julkaisun pysyvä osoite on http://urn.fi/urn:isbn:978-952-343-126-3 Työn lähtökohta

Lisätiedot

HYNTTYYT YHTEEN Marja-Leena Niemi ja Ulla Metsärinne

HYNTTYYT YHTEEN Marja-Leena Niemi ja Ulla Metsärinne HYNTTYYT YHTEEN 26.9.2016 Marja-Leena Niemi ja Ulla Metsärinne NUORISOPSYKIATRINEN HOITO HOITOIDEOLOGIA perhe- ja verkostokeskeisyys CAREAN ARVOT vastuullisuus inhimillisyys palveluhenkisyys NUOREN HOITOA

Lisätiedot

Erityis- ja vaativimman tason palveluiden uudistaminen

Erityis- ja vaativimman tason palveluiden uudistaminen 1(7) Erityis- ja vaativimman tason palveluiden uudistaminen Lapsi ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) uudistaa erityis- ja vaativimman tason palvelut kokonaisuudeksi, jossa toteutuvat lapsi- ja perhelähtöiset,

Lisätiedot

Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut. Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018

Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut. Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018 Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018 Tuomas Pöysti 09/2016 Miksi sote-uudistus mitä tavoitellaan? Miten uudistus toteutetaan?

Lisätiedot

MONITOIMIJAINEN PERHETYÖ JA PERHEKUNTOUTUS

MONITOIMIJAINEN PERHETYÖ JA PERHEKUNTOUTUS MONITOIMIJAINEN PERHETYÖ JA PERHEKUNTOUTUS 13.12.2017 MISTÄ ON KYSE? LAPE lasten, nuorten ja perheiden palvelujen muutosohjelma, yksi hallituksen kärkihankkeista Pohjois-Savossa muutosta tehdään samaan

Lisätiedot

Ajankohtaista HUS psykiatriassa

Ajankohtaista HUS psykiatriassa Ajankohtaista HUS psykiatriassa Omaistoiminnan neuvottelukuntien kehittämispäivät, 30.10.2014 Matti Holi Toimialajohtaja, HYKS Psykiatria Rakenneuudistus: Viimeisten vuosien muutosprosessi, joka on kulminoitumassa

Lisätiedot

LAPE OT-keskukset Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä

LAPE OT-keskukset Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä LAPE OT-keskukset Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä vaativaa asiakastyötä LAPE Tampere 31.10.2018 Pälvi Kaukonen, THL Marjo Malja, Ritva Halila, STM Osaamis- ja tukikeskukset

Lisätiedot

Pohjois-Suomen Lasten Kaste hanke

Pohjois-Suomen Lasten Kaste hanke Pohjois-Suomen Lasten Kaste hanke 2014-2016 Pohjois 2 Pohjois-Suomen Lasten Kaste hanke 2014-2016 Pohjois-Suomessa on tehty lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden kehittämistyötä vuodesta 2008 alkaen

Lisätiedot

Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto. Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut

Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto. Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut Sote-liikelaitos Liikelaitoksen toimipisteessä arvioidaan asiakkaan palvelutarve ja asiakkaalle tehdään

Lisätiedot

Mitä voisi kansallinen koordinaatio moniammatillisen toiminnan edistämiseksi olla tulevissa sote-rakenteissa?

Mitä voisi kansallinen koordinaatio moniammatillisen toiminnan edistämiseksi olla tulevissa sote-rakenteissa? Mitä voisi kansallinen koordinaatio moniammatillisen toiminnan edistämiseksi olla tulevissa sote-rakenteissa? Ulla Närhi Neuvotteleva virkamies, FaT Sosiaali- ja terveysministeriö Aikataulu 2016 2017 2018

Lisätiedot

Kohti maakunnallista lasten ja nuorten kokonaiskuntoutumista

Kohti maakunnallista lasten ja nuorten kokonaiskuntoutumista Kohti maakunnallista lasten ja nuorten kokonaiskuntoutumista 19.5.2017 Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus LL Harri Arikka Lastenneurologian erikoislääkäri vs. vastuualuejohtaja VSSHP Lasten ja nuorten

Lisätiedot

Hyvinvointia. moniammatillisella yhteistyöllä (HYMYT)

Hyvinvointia. moniammatillisella yhteistyöllä (HYMYT) Sosiaalivirasto Nuoriso- asiain- keskus Hyvinvointia Opetusvirasto Terveyskeskus moniammatillisella yhteistyöllä (HYMYT) Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2009-2012 Kärkihanke 1.2, pilottialueena

Lisätiedot

Kehittämistoiminnan rakenteet muutoksessa?

Kehittämistoiminnan rakenteet muutoksessa? Kehittämistoiminnan rakenteet muutoksessa? Varhiksen alueellinen kehittäjäverkosto Poske 22.4.2008 Arja Honkakoski Esityksen sisältö 1 Miten kehittämistoiminnan rakenteet ja sisältö ovat muotoutuneet 2000

Lisätiedot

Lastensuojelun moniammatillisen asiantuntijatyöryhmän tarkoitus ja tehtävät

Lastensuojelun moniammatillisen asiantuntijatyöryhmän tarkoitus ja tehtävät Lastensuojelun moniammatillinen asiantuntijatyöryhmä Keski- Suomessa Toimintakertomus 2008 Lastensuojelun moniammatillisen asiantuntijatyöryhmän tarkoitus ja tehtävät 1.1.2008 voimaan tulleen Lastensuojelulain

Lisätiedot

Lastenpsykiatrian palvelujärjestelmän kehityksestä

Lastenpsykiatrian palvelujärjestelmän kehityksestä Lastenpsykiatrian palvelujärjestelmän kehityksestä Jorma Piha Keski Pohjanmaan KS Kokkola 17.11.2006 Onko lastenpsykiatria nuori lääketieteen erikoisala? Lääketieteen erikoisalojen perustaminen 1932 Hermo

Lisätiedot

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut Kuntaseminaari 24.5.2017 Eskoon Asiantuntijapalvelut Ulla Yli-Hynnilä Henkilöstö esimies lääkäri (1) psykologi (3) psykiatrinen sairaanhoitaja (2) puheterapeutti (2) kuntoutussuunnittelija (1) toimintaterapeutti

Lisätiedot

Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa

Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa Pääkaupunkiseudun Lastensuojelupäivät Työryhmä: Osallistavaa ja monikulttuurista kohtaamista 30.9.2011 Esityksen sisältö Tutkimushankkeen

Lisätiedot

Hoitotakuu lastenpsykiatriassa

Hoitotakuu lastenpsykiatriassa Hoitotakuu lastenpsykiatriassa Lastenpsykiatrian professoreiden, ylilääkäreiden ja ylihoitajien kokous Turussa Lääninlääkäri, LT, psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen TYKS, T-sairaalan auditorio,

Lisätiedot

Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto

Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto Verkoston tarkoitus, työskentelytavat ja THL-tiimi Työpaja 1, 17.4.2018 1 Juha Koivisto PKPK-verkoston tarkoitus PKPK-verkoston työskentely on osa

Lisätiedot

Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan

Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan Etelä-Pohjanmaan LAPE-seminaari lasten ja perheiden parissa toimiville tahoille (viranhaltijat, luottamushenkilöt, kunnat, seurakunnat,

Lisätiedot

Palvelurakennetyöryhmä Perhe- ja sosiaalipalvelut Kick off. Tanja Penninkangas peruspalvelujohtaja Järvi-Pohjanmaan perusturva

Palvelurakennetyöryhmä Perhe- ja sosiaalipalvelut Kick off. Tanja Penninkangas peruspalvelujohtaja Järvi-Pohjanmaan perusturva Palvelurakennetyöryhmä Perhe- ja sosiaalipalvelut 17.1.2017 Kick off Tanja Penninkangas peruspalvelujohtaja Järvi-Pohjanmaan perusturva Perhe- ja sosiaalipalvelut NEUVONTA ja OHJAUS, sosiaaliasiamiestoiminta

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Raili Haaki 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lisätiedot

Harvinaisesti yhdessä harvinaisen osallistuva -hanke ( )

Harvinaisesti yhdessä harvinaisen osallistuva -hanke ( ) Harvinaisesti yhdessä harvinaisen osallistuva -hanke (2018-2020) Vaikuttajafoorumi 6.10.2018, Tampere Järjestöpäällikkö Piritta Selin piritta.selin@epilepsia.fi 050 514 4484 1 2 Rahoittajana Sosiaali-

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA

LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA 1 Kaisa-Maria Rantajärvi ja Tuula Mäntymäki LAPIN LAPE-HANKE PERHEKESKUSTOIMINTAMALLI LAPPIIN INTEGROIDUT MONITOIMIJAISET PALVELUT PERHEILLE 2 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Mitä valtakunnallisesti tarvitaan, että lastensuojelu muuttuisi?

Mitä valtakunnallisesti tarvitaan, että lastensuojelu muuttuisi? Mitä valtakunnallisesti tarvitaan, että lastensuojelu muuttuisi? MUUTOKSEN ELEMENTIT - 2019 Sosiaali- ja terveyspolitiikan suunnittelu, ohjaus ja toimeenpano Lainsäädännön ja keskeisten uudistusten valmistelu

Lisätiedot

Vaalijala lyhyesti. Kolmen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaille

Vaalijala lyhyesti. Kolmen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaille Vaalijala lyhyesti Kolmen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaille Vaalijala numeroina Kuntoutuspaikkoja Nenonpellossa 130 ja muualla Pieksämäellä 35 paikkaa, ovat kuntoutusyksikköjä ja oppilaskoteja Sateenkaaren

Lisätiedot