PIHKAINMÄEN KOULUN JÄRJESTYSÄÄNNÖT ALKAEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PIHKAINMÄEN KOULUN JÄRJESTYSÄÄNNÖT ALKAEN"

Transkriptio

1 PIHKAINMÄEN KOULUN JÄRJESTYSÄÄNNÖT ALKAEN 1 Kupin kaupunki / Pihkainmäen kulu Kulumme sijaitsee Kupissa, Pihkainmäen kylässä. Pihkainmäki sijaitsee Sinisen tien (Mt 551) varressa. Karttulan keskustaan n 21 km ja Kupin trille 25 km. Kulumme ktisivut Kulullamme vunna 2004 valmistuneessa peruskrjauksessa kulua laajennettiin ja vanhat tilat laitettiin ajanmukaiseen kuntn. Kulun kanssa samassa pihapiirissä timii myös päiväkti. Kulun välittömässä läheisyydessä n hyvät mahdllisuudet mnipuliselle harrastustiminnalle. Kulussamme n yksisarjainen, lukat 0-6 sekä pienlukka. Oppilaita lutsaa 6 lukanpettajaa, esipettaja, erityislukanpettaja, erityispettaja, englannin pettaja, saksan, venäjän ja rtdksisen usknnn pettaja. Heidän lisäksi kululla n klme kulunkäynnin hjaajaa, terveydenhitaja ja kulukuraattri. Kululla timii useita erilaisia kerhja ja mderni liikuntasali tarjaa hient mahdllisuudet mnipuliselle liikunnalle ja erilaisille tilaisuuksille. Kulun välittömässä läheisyydessä n myös valaistu pururata (talvella hiihtlatu), jalkapallkenttä ja luistelukaukal. Kuluna lemme mukana mm. seuraavissa hankkeissa, jtka vatkin isssa sassa kulumme timintaa: Prkulu, Vers, ja Liikkuva kulu. 2 Järjestyssääntöjen tarkitus ja sveltaminen Järjestyssääntöjen tarkitus n edistää kulun sisäistä järjestystä, piskelun esteetöntä sujumista sekä kuluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Järjestyssäännöt antavat tieta lainsäädännön ja järjestyssääntöjen velvittavuudesta. Järjestyssääntöjä nudatamme Pihkainmäen kulussa, sen piha-alueella kuluaikana ja kulun järjestämissä tilaisuuksissa. Lisäksi järjestyssääntöjä nudatetaan kulun ulkpulella tapahtuvassa lukuvusisuunnitelman mukaisessa petuksessa (retket, leirikulut, musekäynnit, urheilukilpailut yms.). (kartta kulun tntista liitteenä) Säännöt n pyritty kuvaamaan henkilökhtaisessa mudssa. Säännöistä n tehty ppilaskunnan hallituksen jhdlla tiivistetty versi, jka n jatkuvasti näkyvästi esillä kulun eri tilissa.

2 3 Oppilaan ikeudet ja velvllisuudet Oppilaiden yhdenvertaisuus ja tasa-arv sekä muut ikeudet Minulla n ikeus maksuttmaan peruspetukseen, ikeus yhdenvertaiseen ja tasaarviseen khteluun, ikeus henkilökhtaiseen vapauteen ja kskemattmuuteen sekä ikeus yksityiselämän sujaan. Me kaikki ppilaat lemme tasavertaisia. Timinnassa edistän henkilökhtaisesti sukupulten välisen tasa-arvn, kielellisten, kulttuurillisten ja usknnllisten vähemmistöjen ikeuksien tteutumista. Humiin seksuaali- ja sukupulivähemmistöt ja heidän tasa-arvisen asemansa. Edistän kulttuurisesti mninaista ilmapiiriä ja kulttuurien välistä ymmärrystä kuluyhteisössämme. Minulla n ikeus saada petusta kaikkina kulun työpäivinä, ikeus turvalliseen piskeluympäristöön sekä muihin lainsäädännössä määriteltyihin etuuksiin ja palveluihin esim. ppilashultpalvelut ja kuluruka. En kiusaa, syrji, khtele väkivaltaisesti tai häiritsevästi kanssaihmisiä. Pihkainmäen kulussa n käytössä ma Kiusaamisen puuttumisen malli, jka n kttu seuraavista timintamalleista: 1) Vers 2) KiVa-kulu ja 3) PrKulu, Olen kaikkien kaveri ja puutun kiusaamiseen Pihkainmäen kulun arvphja kstuu seuraavista yhteisistä arvista: Kupin peruspetuksen määrittelemät arvt sekä yhteisöllisesti määritellyt arvt, jita vat: Otamme tiset humin, nudatamme hyviä käyttäytymistapja ja sääntöjä sekä arvstamme ppimista. Oppilaan velvllisuudet Velvllisuuteni n sallistua petukseen, ellei minulle le myönnetty lupaa pissaln. (21) Kulusta pissaln pitää hultajan pyytää etukäteen lupa kirjallisesti. Anmuksen tulee lla pettajalla viisi (5) arkipäivää ennen pissala. Lukanpettaja antaa luvan enintään 3pv mittaiseen pissaln. Pitempiin pissalihin luvan myöntää rehtri. Sairauspissalista hultajani ilmittavat puhelimitse, Wilma-viestillä tai pissalilmituksella Wilman kautta (ei le siis pakk laittaa viestinä, vi ilmittaa suraan pissalilmituksellakin) lukanpettajalle. Hultajani tulee ilmittaa lukanpettajalle syy pissalni heti kulupäivän alettua, kuitenkin ennen kulupäivän päättymistä. Js sairastun kesken kulupäivän, tetaan kulusta yhteyttä hultajaani. En saa pistua kulusta ilman lupaa. Velvllisuuteni n surittaa tehtäväni tunnllisesti ja käyttäytyä asiallisesti kulupäivän aikana. Minulla ppilaana tulee lla tarvittavat ppikirjat ja muut tarvittavat varusteet mukanani ppitunneilla.

3 4 Turvallisuus, viihtyisyys ja piskelun esteetön sujuminen Hyvä käytös Hyvien tapjen mukainen käytös kuuluu meille kaikille. (22) Humiin tiset arjessa. Annan työ- ja piskelurauhan, kska se ikeus kuuluu ihan jkaiselle. Timin kunniittavasti tisia khtaan. Tervehdin kaikkia ja saan siten hyvän mielen itselle ja tiselle. Nudatan kulun ja henkilökunnan tai esim. ppilaskunnan antamia hjeita. Timin täsmällisesti ja pidän kiinni svituista asiista sekä ajista esim. saavun ajissa ppitunnille ja teen svitut työt aikataulun mukaisesti. Tehtävät teen itse tai ryhmissä enkä kpii tisilta. Mahdlliset tietlähteet merkitsen näkyviin saatujen hjeiden mukaisesti. Rukailussa nudatan hyviä rukailutapja ja hillitsen erityisesti äänekästä keskustelua. Pukeudun asiallisesti ja tarkituksenmukaisesti. (23) Sillä sään mukainen vaatetus kuuluu meille kaikille. Talvella lämmintä vaatetta ja lämmin päähine. Liikuntatunneilla liikuntavaatetus ja varustus. Ulkvaatteet säilytän naulakissa ja kengät riisun j eteisessä. Käytän mahdllisimman paljn sisäkenkiä. En pukeudu tisia lukkaavalla tavalla tai hyvän tavan vastaisesti. Tisesta henkilöstä tettua valkuvaa tai videta en julkaise ilman tämän lupaa internetissä, ssiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa. Saan tuda petuksen tueksi kuluun mia laitteita (puhelin, tabletti, läppäri tvs), mutta kulu ei le niistä vastuussa. Kska pyrimme nudattamaan terveitä elämäntapja, en tu luvatta kuluun makeisia ja energiajumia. Oleskelu ja liikkuminen Nudatan kulussa hyviä tapja ja len häiritsemättä muita. Välitunnit vietän ulkna välituntialueella, sillä kulumme sisätilihin ei saa jäädä ilman pettajan lupaa (esim. sisävälitunnit) eikä sisään saa tulla ilman välituntivalvjan/aikuisen lupaa. Välituntivalvja vi hunn sään tai kylmyyden takia antaa luvan välitunnin viettämiseen sisällä. Tällöin välitunnit vietän massa lukassa pettajan valvnnassa. Sisävälitunneilla nudatan yhdessä svittuja pelisääntöjä Pysyn kulualueella, enkä pistu kulun alueelta kulupäivän aikana ilman pettajan lupaa. Plkupyörällä tulessani käytän aina pyöräilykypärää. En liiku kulupäivän aikana kulun alueella plkupyörillä, ptkureilla tvs. ellei se kuulu esim. liikuntatuntiin. Säilytän em. välineitä kulupäivän ajan niille varatulla paikalla kulun piha-alueella. Kuljen kulumatkat mahdllisimman paljn jalan ja pyörällä, jtta pysyisin mahdllisimman hyvässä kunnssa. (27) Kulumatkalla nudatan liikennesääntöjä. Kulukuljetuksissa nudatan yhdessä svittuja sääntöjä, jtta matkamme lisi turvallinen ja viihtyisä myös muille matkustajille.

4 Siisteydestä ja ympäristöstä hulehtiminen Olen velvllinen käsittelemään hulellisesti ja vastuullisesti kulun maisuutta, ppimateriaaleja ja mia sekä tisten tavarita. Välituntivälineet hulehdin aina paikilleen. Hulehdin välituntilainaamn tarvikkeista erityisen hyvin. Hulehdin valvntavurllani hyvästä järjestyksestä lainaamssamme. Hulehdin myös pulpettien/työskentelypisteiden siisteydestä. En ta tisen maa luvatta. En rskaa ympäristöämme ja tarvittaessa hulehdin löytämäni rskat rskikseen. Jkainen meistä hulehtii erityisesti mien jälkien siivamisesta. Krvaan aiheuttamani vahingn vahingnkrvauslain mukaisesti. (28) Oppilaana len velvllinen puhdistamaan ja järjestämään likaamani tai epäjärjestykseen saattamani kulun maisuuden, turvallisuuden ja ikätasni humiiden. (28) Turvallisuus Kulussa ja kulun pihalla n tallentava kameravalvnta. (29) Turvallisuuteen liittyvästä viasta tai puutteesta ilmitan välittömästi kulun aikuiselle. Säilytän plkupyörät ja ptkulaudat sekä ptkukelkat niille varatuilla paikilla sekä sukset suksitelineissä, välivarastssa ulkna. En heittele lumipallja, kiviä ym. kulun pihalla. Lumipallja vin heittää maalitauluihin turvallisuuden humin ttaen ja saatuani siihen aikuisen luvan. Kulun käytävillä ja prtaikissa liikun tiset humin ttaen. Tietkneen, matkapuhelinten ja muiden mbiililaitteiden käyttö (30,31) Matkapuhelimet (tai muut vastaavat laitteet) pidän suljettuna tai äänettöminä välitunneilla sekä ppitunneilla, elleivät ne le piskelukäytössä. Js en tarvitse laitetta piskeluun, säilytän sitä repussani Käytän kulun tietkneita ja mbiililaitteita milla henkilökhtaisilla tunnuksilla. Kirjaudun kulun tietverkkn milla henkilökhtaisilla tunnuksilla. Verkn käytössä nudatan hyviä tapja ja käytön tulee liittyä piskeluun. Hultajieni luvalla vin käyttää mia laitteita ppituntien tai muun petussuunnitelman mukaisen petuksen aikana, pettajan hjeistuksen mukaan. Luvattmat esineet ja aineet En tu kuluun turhia arvesineitä, luvattmia (laittmia) esineitä tai aineita (energiajumia, purukumia, makeisia) ilman hultajien tai kulun aikuisten lupaa. Kurinpit Kurinpidsta säädetään peruspetuslaissa (37) Js häiritsen petusta tai muutin rikn kulun järjestystä, menettelen vilpillisesti tai khtelen muita ppilaita tai kulun henkilökuntaa epäkunniittavasti tai heidän ihmisarvaan lukkaavasti, vidaan minut ensisijaisena timenpiteenä määrätä sallistumaan yhteensä enintään kaksi tuntia kestävään kasvatuskeskusteluun. Mikäli kasvatuskeskustelusta hulimatta käytökseni ei muutu, vidaan minut määrätä jälki-istuntn enintään kahdeksi tunniksi tai minulle vidaan antaa kirjallinen varitus. Kasvatuskeskustelu, Peruspetuslaki 35 a Kasvatuskeskustelu

5 Oppilas, jka häiritsee petusta tai muutin rikk kulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai khtelee muita ppilaita tai kulun henkilökuntaa epäkunniittavasti tai heidän ihmisarvaan lukkaavasti, vidaan ensisijaisena timenpiteenä määrätä sallistumaan yhteensä enintään kaksi tuntia kestävään kasvatuskeskusteluun. Kasvatuskeskustelu vidaan järjestää kerralla tai useammassa sassa kulupäivän aikana tai sen ulkpulella. Kasvatuskeskustelussa yksilöidään timenpiteeseen jhtanut tek tai laiminlyönti yhdessä ppilaan kanssa ja tarvittaessa selvitetään laajemmin käyttäytymisen syyt ja seuraukset sekä keint kulussa käyttäytymisen ja ppilaan hyvinvinnin parantamiseksi. Kasvatuskeskusteluun määrää kulun pettaja tai rehtri. Kasvatuskeskustelu tulee kirjata ja siitä tulee ilmittaa ppilaan hultajille. Hultajalle tulee varata mahdllisuus sallistua kasvatuskeskusteluun tai saan siitä, js se 2 mmentissa esitetty humin ttaen katstaan tarpeelliseksi. sitt ktiin (ppilas itse tai pettaja) keskustelu tapahtuneesta kasvatuskeskustelulmake (LIITE) ktiin täytettynä, hultajien kmmentit ja allekirjitukset kasvatuskeskustelu tarvittaessa kululla = svitaan hultajien kanssa mielellään j puhelun aikana. Kasvatuskeskustelu vidaan pitää myös puhelimessä = merkintä lmakkeeseen, ettei vanhemmat tule kululle ja pidetty puhelimessa. Hultajan allekirjittama lmake arkistidaan kansliaan. Js rikkmus n vakava tai js jatkan edellä tarkitettua epäasiallista käyttäytymistä jälki-istunnn tai kirjallisen varituksen saatuani, minut vidaan erttaa enintään klmeksi kuukaudeksi. Js häiritsen petusta, minut vidaan määrätä pistumaan jäljellä levan ppitunnin ajaksi lukkahuneesta tai muusta tilasta, jssa petusta annetaan, taikka kulun järjestämästä tilaisuudesta. Oppilaan tulee lla tällöinkin pettajan valvnnan alaisena. Js laiminlyön ktitehtävän, minut vidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvnnan alaisena surittamaan tehtäviä. Rehtrilla ja pettajalla n ikeus tarkastaa tavarani tarvittaessa. (38)

6 Rehtri tai pettaja vi ttaa häiritsevät tai vaaralliset esineeni tai aineet tarvittaessa haltuunsa. Rehtri ja pettajan vat velvllisia ilmittamaan tietnsa tulleesta kulussa tai kulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden khteena levan ppilaan hultajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Näiden järjestyssääntöjen nudattamista valvvat kaikki kuluyhteisössä työskentelevät henkilöt. Oppilaana situdun nudattamaan yhdessä laadittuja sääntöjä ja hulehdin malta saltani niiden tteutumisesta sekä valvn niiden nudattamista kulussamme. 5 Järjestyssäännöistä tiedttaminen ja tarkistaminen (41) Järjestyssäännöt käsitellään lukissa lukuvuden alkaessa ja aina tarvittaessa. Järjestyssäännöistä tiedtetaan vusittain hultajia vanhempainillissa ja kulun nettisivuilla. Hultajat käyvät säännöt lukuvusittain läpi lastensa kanssa ja kuittaavat säännöt luetuksi. Järjestyssääntöjä tarkistetaan tarvittaessa.

7 Viittaukset 1 Peruspetuslaki (628/1998) 29 (1267/2013), lukilaki (629/1998) 21 (1268/2013), laki ammatillisesta peruskulutuksesta (630/1998) 28 (1269/2013). 2 Eduskunnan sivistysvalikunnan mietintö (SiVM 10/2013 vp). 3 Peruspetuslaki 29, lukilaki 21, laki ammatillisesta peruskulutuksesta Peruspetuksen petussuunnitelman perusteet Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) 6, Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvsta (609/1986) 5a. 6 Kurinpitkeinja, turvaamistimenpiteitä ja muita seuraamuksia kskevat säännökset löytyvät peruspetuslain 35-36i :stä, lukilain 26-26g :stä ja ammatillisesta peruskulutuksesta annetun lain 34a - 35g :stä. 7 Kulun ulkpulista timintaa varten vidaan laatia erilliset järjestyssäännöt. 8 Tupakkalain (693/1976) 12 :n mukaan tupakinti n kielletty peruspetusta, ammatillista kulutusta ja lukipetusta antavien ppilaitsten sisätilissa ja ppilasasuntlissa sekä niiden käytössä levilla ulkalueilla. Ks. apulaisikeuskanslerin ratkaisu (OKV/427/1/2011). 9 Peruspetuslaki Peruspetuslaki 47a, lukilaki 27 ja laki ammatillisesta peruskulutuksesta Esimerkiksi Peruspetuksen petussuunnitelman perusteet 2014 laaja-alainen saaminen: sallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7) vusilukilla 1-2 s. 101, vusilukilla 3-6 s. 158 ja vusilukilla 7-9 s. 285; Lukin petussuunnitelmien perusteet 2015 aihekknaisuus aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä s. 25; Ammatillisen peruskulutuksen lapsi- ja perhetyön perustutkinnn perusteiden mukaan tavitteena n, että (yhteiskuntataitjen saamistavitteet s. 80) piskelija saa timia kansalaisena ja sallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekn, saa timia tasa-arvn ja yhdenvertaisuuden periaatteita nudattaen. 12 Peruspetuslaki Hallintlain (434/2003) 14 :n mukaan vajaavaltaisen pulesta käyttää puhevaltaa hänen edunvalvjansa, hultajansa tai muu laillinen edustajansa. Vajaavaltaisella n kuitenkin ikeus käyttää yksinään puhevaltaa asiassa, jka kskee hänen vallitsemaansa tula tai varallisuutta. Viisitista vutta täyttäneellä alaikäisellä ja hänen hultajallaan tai muulla laillisella edustajallaan n kummallakin ikeus erikseen käyttää puhevaltaa asiassa, jka kskee alaikäisen henkilöä taikka henkilökhtaista etua tai ikeutta. 14 Ammatillisesta peruskulutuksesta annetun lain 33 :n mukaan piskelijan velvllisuudesta pitää salassa työ- paikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestetyssä kulutuksessa saamansa tiedt n vimassa, mitä vastaavissa tehtävissä työskentelevien työntekijöiden ja viranhaltijiden salassapidsta erikseen säädetään. Ammatillisessa peruskulutuksesta annetun lain 19 :n mukaan työnantaja vastaa työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävässä kulutuksessa piskelijan työturvallisuudesta siten kuin siitä työntekijöiden salta säädetään ja määrätään myös sillin, kun piskelija ei le työspimussuhteessa taikka virkasuhteessa tai siihen verrattavassa julkisikeudellisessa palvelussuhteessa työnantajaan. Kulutuksen järjestäjän tulee ilmittaa työnantajalle edellä tarkitetusta työturvallisuusvastuusta.

8 15 Peruspetuslaki 29 4 mm. 16 Sumen perustuslaki (731/1999) 16 sivistykselliset ikeudet, 6 yhdenvertaisuus, 7 ikeus elämään sekä henkilökhtaiseen vapauteen ja kskemattmuuteen ja 10 yksityiselämän suja sekä YK:n lapsen ikeuksien spimus 28 ja 29 artikla ikeus kulutukseen. 17 Perustuslain 6 :n mukaan ihmiset vat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupulen, iän, alkuperän, kielen, usknnn, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Lapsia n khdeltava tasa-arvisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään kskeviin asiihin kehitystään vastaavasti. Lisäksi yhdenvertaisuuden ja tasa-arvn edistämisestä n säädetty yhdenvertaisuuslaissa sekä naisten ja miesten välisestä tasa-arvsta annetussa laissa. 18 Peruspetuslaissa kirjattuja ppilaan ikeuksia vat esimerkiksi 30 ikeus saada petusta, 31 petuksen maksuttmuus, 29 ikeus turvalliseen piskeluympäristöön, 32 kulumatkaetu, 33 majitusetu, 34 tapaturman hit ja terveydenhult, 31 rukailuetu, kulunkäynnin ja ppimisen tuki (16 tukipetus ja sa-aikainen erityispetus, 16 a tehstettu tuki, 17 erityinen tuki ja 17a henkilökhtainen petuksen järjestämistä kskeva suunnitelma) sekä 31a ppilashult. Tähän järjestyssääntöjen khtaan vidaan esimerkiksi laittaa internetsivun linkki Finlexin ajantasaiseen lainsäädäntöön. Peruspetuslain 7 luvusta löytyvät säännökset ppivelvllisuudesta sekä ppilaan ikeuksista ja velvllisuuksista Lukilain 5 luvusta löytyvät säännökset piskelijan ikeuksista ja velvllisuuksista Ammatillisesta peruskulutuksesta annetun lain 5 luvusta löytyvät säännökset piskelijan ikeuksista ja velvllisuuksista 19 Tässä vidaan kirjittaa esimerkiksi Olen kaikkien kaveri ja puutun kiusaamiseen. 20 Peruspetuslaki 25 ja Timivallasta pissalluvan myöntämiseen määrätään hallint- tai jhtsäännössä. 22 Tässä vidaan tdeta esimerkiksi Hulehdin muista ja Annan tisille piskelurauhan. 23 Esimerkiksi hygienia- ja turvallisuussyistä ppilaita vidaan hjata pukeutumaan tarkituksenmukaisesti liikuntatunnille tai teknisen työn tunnille. Lukkaavana ja hyvän tavan vastaisena pukeutumisena vidaan pitää esimerkiksi sellaisen asusteen pitämisen, jhn n kirjitettu tiettyyn väestöryhmään khdistuva rasistinen ilmaus. Asianmukaisen pukeutumisen arviinnissa tulee ttaa humin ppilaiden perusikeudet itsemääräämiseen ja yksityisyyden sujaan. Eduskunnan apulaisikeusasiamies n ratkaisussaan (EOAK 2948/2/08) tdennut kategrisen lävistyskrukielln laittmaksi, kska se lukkasi perusikeutena sujattuja itsemääräämisikeutta ja yksityisyyden sujaa eli ikeutta määrätä vapaasti masta kehstaan ja ulknäöstään. 24 Myöhästyneen ppilaan pääsyä ppitunnille vidaan rajittaa, mutta sitä ei vida kknaan estää. Rajitus vi lla perusteltu esimerkiksi päivänavauksen ajaksi. Tässä vidaan tdeta esimerkiksi Saavun ajissa ppitunneille. 25 Henkilötietlaki (523/1999) kieltää tisesta henkilöstä tetun valkuvan ja viden julkaisemisen ilman tämän sustumusta, js tinen henkilö n tunnistettavissa kuvasta. Rikslain (39/1889) 24 luvussa mm. sekä 8 yksityiselämää lukkaavan tiedn levittäminen että 9-10 kuvan khteen kunnian lukkaaminen n säädetty rangaistaviksi teksi. Ks. tarkemmin Tietsujavaltuutetun

9 timistn pas: Valkuva ja yksityisyyden suja henkilötietlain kannalta Ks. myös apulaisikeuskanslerin ratkaisu (OKV 166/1/2008 järjestyssäännöissä ei vitu kknaan kieltää valkuvaamista, videintia ja nauhittamista kulun alueella). Valkuvien ja videiden käytössä tulee humiida lisäksi tekijänikeudet. Valkuvan ja viden valmistajalla n tekseensa tekijänikeus. Ks. lisää tekijänikeuksista tekijänikeuslaki (404/1961) ja Tässä vidaan tdeta esimerkiksi: Tiedstan tekijänikeusasiat käyttäessäni kännykkää kulussa. Kuvaan ainastaan henkilöitä, jilta len saanut luvan kuvan ttamiseen. Julkaisen ssiaalisessa mediassa ja muualla ainastaan sisältöjä, jihin minulla n tekijänikeudet ja asianmukaiset luvat. Epäillessäni sisältöjeni asiallisuutta tiedustelen aina pettajaltani hänen kantaansa mahdlliseen julkaisemiseen. 26 Susitus vi kskea esimerkiksi, ettei kuluun tutaisi arvesineitä, makeisia ja energiajumia. 27 Esimerkiksi plkupyörällä kuluun tula ei vida kknaan kieltää. 28 Vahingnkrvauslain (412/1974) 2 luvun 2 :n mukaan myös alaikäinen n vahingnkrvausvelvllinen. Js vahingn n aiheuttanut kahdeksaatista vutta nurempi, n hän velvllinen krvaamaan siitä määrän, jka hänen ikäänsä ja kehitystasnsa, ten laatuun, vahingn aiheuttajan ja vahingn kärsineen varallisuuslihin sekä muihin lsuhteisiin katsen harkitaan khtuulliseksi. Ks. vahingnkrvaamisesta apulaisikeusasiamiehen ratkaisu (EOAK 3327/4/10) ja apulaisikeuskanslerin ratkaisu (OKV/15/50/2012). 29 Kameravalvntaa kskevat henkilötietlain 5, 6, 7, 9, 24, 32 ja 34 :t. Ks. tarkemmin Tietsujavaltuutetun timistn pas: Kameravalvnnan yksityisyyden suja ja henkilötietjen käsittely Mbiilaitteiksi vidaan katsa esimerkiksi älypuhelimet, tablettitietkneet ja älykellt. Peruspetuksen petussuunnitelmien perusteiden 2014 mukaan s. 28 ppilaiden mia tietteknisiä laitteita vidaan käyttää ppimisen tukena hultajien kanssa svittavilla tavilla. Samalla tulee varmistaa, että kaikilla ppilailla n mahdllisuus tiet- ja viestintäteknlgian käyttöön. 31 Kulun järjestyssäännöissä ei vida esimerkiksi kknaan kieltää mbiililaitteiden tumista kuluun, mutta järjestyssäännöillä vidaan rajittaa mbiililaitteiden käyttöä petuksen aikana. Kulu vi edellyttää, että mbiililaite n häiriötä aiheuttamattmassa tilassa petuksen aikana. Kielt kskee tällöin myös kuvan ja äänen lä- hettämistä suratistna (ns. livestream) ppitunnilta ilman petukseen liittyvää syytä. Mbiililaitteiden käyttöä ei vida kknaan kieltää välitunneilla tai muina aikina, jllin petusta ei anneta. Yksittäistapauksissa vidaan kuitenkin puuttua mbiililaitteiden käyttöön välitunneilla, js laitetta käytetään esimerkiksi kiusaamis- tai häiritsemistarkituksessa. Ks. myös em. (OKV 166/1/2008). Tässä vidaan tdeta esimerkiksi: Muistan, että len kulussa ppiakseni asiita. Siksi nudatan pettajan hjeita kännykän ja muiden laitteiden käytössä ppi- ja välitunneilla. Välitunnillakin n kiva jutella kavereiden kanssa kasvtusten. Teen muille vain asiita, jita tahtisin heidän tekevän minulle. Kukaan ei halua jutua kiusatuksi sen paremmin ssiaalisessa mediassa kuin muuallakaan. Siksi timin vastuullisesti myös ssiaalisessa mediassa. 32 Peruspetuslaki 29, lukilaki 21, laki ammatillisesta peruskulutuksesta 28 ja järjestyslaki (612/2003) 9. Oppilaitkseen ei saa tuda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jnka hallussapit n muussa laissa kielletty tai jlla vidaan vaarantaa maa tai tisen turvallisuutta taikka jka erityisesti sveltuu maisuuden vahingittamiseen ja jnka hallussapidlle ei le hyväksyttävää syytä.

10 33 Vimassa levan tupakkalain 2 kattaa esimerkiksi nuuskan. Eduskunnan käsittelyssä leva hallituksen esitys (HE 15/2016) kieltää myös sähkötupakan käytön alaikäisiltä. Ks. apulaisikeuskanslerin ratkaisu (OKV/427/1/2011). 34 Huumausainelaki (373/2008) 3. Ks. myös Valtineuvstn asetus huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista (543/2008). 35 Opetushallituksen ja Säteilyturvakeskuksen tiedte lasersittimien vaarista Energiajumat eivät le lain tarkittamia kiellettyjä aineita. Esimerkiksi terveystiedn tunnilla vidaan käsitellä niiden terveyshaittja. 37 Peruspetuslain mukaisia kurinpitkeinja ja muita seuraamuksia vat 35 3 mm. siivusvelvite, 35a kasvatuskeskustelu, 36 1 mm. jälki-istunt, 36 2 mm. ppilaan määrääminen pistumaan, 36 3 mm. ppilaan petukseen sallistumisen evääminen, 36 4 mm. ppilaan määrääminen tekemään ktitehtävi- ään, 36 1 mm. kirjallinen varitus ja 36 1 mm. määräaikainen erttaminen. Peruspetuslain mukaisia turvaamistimenpiteitä vat 36b 1 mm. ppilaan pistaminen tilasta, 36d esineiden tai aineiden haltuuntt ja 36e tavariden tarkastaminen sekä 36b 2 mm. ja 36 d 2 mm. vimakeinjen käyttäminen. Kurinpitmenettelyjä kskevat säännökset löytyvät kattavasti peruspetuslain 35-36i :stä. Lukin ja ammatillisen peruskulutuksen kurinpitkeinja, turvaamistimenpiteitä ja muita seuraamuksia kskevat säännökset löytyvät lukilain 26-26g :stä ja ammatillisesta peruskulutuksesta annetun lain 34a - 35g :stä. Ks. apulaisikeusasiamiehen ratkaisut (EOAK 2479/4/02, EOAK 3826/4/05 ja EOAK 3263/4/10): ppilaalle vidaan määrätä vain laissa säädetty kurinpitrangaistus tai jentaa häntä peruspetuslaissa tarkitetulla tavalla. 38 Peruspetuslaki 36e, lukilaki 26 e, laki ammatillisesta peruskulutuksesta 35e. 39 Peruspetuslaki 36d, 36f ja 36g, lukilaki 26d, 26f ja 26g, laki ammatillisesta peruskulutuksesta 35d, 35f ja 35g. 40 Peruspetuslaki 36d, 36f ja 36g, lukilaki 26d, 26f ja 26g, laki ammatillisesta peruskulutuksesta 35d, 35f ja 35g. 41 Opetuksen järjestäjän tulee suunnitella, miten järjestyssäännöt julkaistaan ja miten sääntöjä käsitellään ppilaiden, hultajien ja kulun henkilökunnan kanssa. Samalla tulee suunnitella, missä säännöt vat ppilaiden, hultajien ja henkilökunnan nähtävillä

11

KURINPITO- JA TOIMINTAPAOHJEISTUS (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017, 9 Luku, 80-93)

KURINPITO- JA TOIMINTAPAOHJEISTUS (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017, 9 Luku, 80-93) KURINPITO- JA TOIMINTAPAOHJEISTUS (Laki ammatillisesta kulutuksesta 531/2017, 9 Luku, 80-93) KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Pistaminen petustilanteesta Alaikäisen piskelijan

Lisätiedot

Rytkyn koulun järjestyssäännöt

Rytkyn koulun järjestyssäännöt Rytkyn koulun järjestyssäännöt 2016-2017 MICROSOFT Rytkyn koulun järjestyssäännöt 2016-2017 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä,

Lisätiedot

OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA

OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA elkuu 2015 OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA OPPILAAN SÄÄNNÖLLISEN KOULUNKÄYNNIN TURVAAMINEN JA TUKEMINEN Kulun aikuisten tehtävä n tukea tasapulisesti jkaista ppilasta tämän kasvussa ja kehityksessä

Lisätiedot

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2017 2 1. KOULUN NIMI: Euran Kirkonkylän koulu 2. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Koulun järjestyssääntöjen

Lisätiedot

1. Koulun nimi. 2. Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen. 3. Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet

1. Koulun nimi. 2. Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen. 3. Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet Isojoen kunnan perusopetuksen järjestyssäännöt 1. Koulun nimi Isojoen Koulukolmio 2. Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun

Lisätiedot

KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen

KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja piskelijahulln palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Oppilashult ja turvallisuuden edistäminen Kdin ja kulun yhteistyö Heidi Peltnen, petusneuvs 29.9.2010,

Lisätiedot

F.E. Sillanpään lukion järjestyssäännöt

F.E. Sillanpään lukion järjestyssäännöt F.E. Sillanpään lukion järjestyssäännöt OPETUSHALLITUKSEN OHJEIDEN MUKAISET JÄRJESTYSSÄÄNNÖT HÄMEENKYRÖN KUNTA F.E. Sillanpään lukio Sisällys 1 Koulun nimi... 3 2 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen...

Lisätiedot

JUVANPUISTON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

JUVANPUISTON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JUVANPUISTON KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Juvanpuiston koulu Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen Perusopetuslain :n 29 4. momentin mukaan koulun järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun turvallisuutta,

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a )

KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a ) KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a ) YLEINEN TUKI Yleinen tuki n jkaiselle lapselle annettavaa esipetusta, jssa hänen yksilölliset tarpeensa ja ppimisedellytyksensä humiidaan yhteistyössä

Lisätiedot

Muistilistan tarkoitus: Valvotaan lain toteutumista sekä tavoitteiden, toimenpiteiden ja koulun tasa-arvotyön seurantamenettelyn laatua.

Muistilistan tarkoitus: Valvotaan lain toteutumista sekä tavoitteiden, toimenpiteiden ja koulun tasa-arvotyön seurantamenettelyn laatua. Muistilista tasa-arvtyön laadunvalvntaan Muistilistan tarkitus: Valvtaan lain tteutumista sekä tavitteiden, timenpiteiden ja kulun tasa-arvtyön seurantamenettelyn laatua. Jhdant: Muistilistat timivat usein

Lisätiedot

Järjestyssäännöt ovat voimassa siitä saakka kun oppilas saapuu kouluun ja tulee koulun alueelle ja kunnes viimeinen oppitunti päättyy.

Järjestyssäännöt ovat voimassa siitä saakka kun oppilas saapuu kouluun ja tulee koulun alueelle ja kunnes viimeinen oppitunti päättyy. LÄHDERANNAN KOULUN JÄRJETYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Järjestyssääntöjen tarkoituksena on edistää koulun sisäistä järjestystä ja turvallisuutta, opiskelun esteetöntä sujumista

Lisätiedot

Vatialan koulun järjestyssäännöt

Vatialan koulun järjestyssäännöt Alkaen 2016 Vatialan koulun järjestyssäännöt OPETUSHALLITUKSEN OHJEIDEN MUKAISET JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KANGASALAN KUNTA VATIALAN KOULU Vatialantie 17, 36240 Kangasala OHJE 23.3.2016 1/012/2016 Voimassaoloaika

Lisätiedot

NURMEKSEN PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2014 2016

NURMEKSEN PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2014 2016 NURMEKSEN PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2014 2016 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 3 2. OPPILASHUOLLON KOKONAISTARVE JA OPPILASHUOLTOPALVELUT 3 3. YHTEISÖLLINEN OPPILASHUOLTO... 7 3.1. Oppilashultryhmät.

Lisätiedot

IMATRAN YHTEISLUKION JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

IMATRAN YHTEISLUKION JÄRJESTYSSÄÄNNÖT IMATRAN YHTEISLUKION JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sisällys 1 Koulun nimi... 3 2 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen... 3 3 Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet... 3 3.1 Opiskelijoiden yhdenvertaisuus ja

Lisätiedot

1. Järjestyssäännöt. Veittijärven koulun järjestyssäännöt, päivitetty Ylöjärven kaupunki. Veittijärven koulu

1. Järjestyssäännöt. Veittijärven koulun järjestyssäännöt, päivitetty Ylöjärven kaupunki. Veittijärven koulu Veittijärven koulun järjestyssäännöt 1. Järjestyssäännöt Veittijärven koulun järjestyssäännöt, päivitetty 2017 Ylöjärven kaupunki Veittijärven koulu 2016-2017 Ylöjärven kaupungin Veittijärven koulun järjestyssäännöt

Lisätiedot

Yhteistyösopimus Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka tutkimus- ja yhteistyöohjelman toteuttamisesta vuosina 2015 2018

Yhteistyösopimus Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka tutkimus- ja yhteistyöohjelman toteuttamisesta vuosina 2015 2018 Yhteistyöspimus Kaupunkitutkimus ja metrpliplitiikka -tutkimus- ja yhteistyöhjelman tteuttamisesta vusina 2015 2018 Yhteistyöspimus Kaupunkitutkimus ja metrpliplitiikka tutkimus- ja yhteistyöhjelman tteuttamisesta

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA Kangasalan varhaiskasvatus tarjaa lapsen ja perheen tarvitsemat varhaiskasvatuspalvelut perheen tilanteen ja tarpeen mukaisesti; kkpäivähita, sapäivähita, perhepäivähita,

Lisätiedot

Opas on tarkoitus ottaa käyttöön lukuvuoden alusta. Sen menettelytapoihin perehdytään kouluissa jo kuluvan kevään aikana.

Opas on tarkoitus ottaa käyttöön lukuvuoden alusta. Sen menettelytapoihin perehdytään kouluissa jo kuluvan kevään aikana. Lasten ja nuorten lautakunta 25 04.04.2017 Lasten ja nuorten lautakunta 32 30.05.2017 PERUSOPETUKSEN YHTEISET TYÖRAUHAAN LIITTYVÄT TOIMINTAMALLIT/JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Lasten ja nuorten lautakunta 04.04.2017

Lisätiedot

KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN

KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN KOULU: Espn kristillinen kulu KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN Espn kaupungissa n käytössä yhteinen phja ppilashultsuunnitelmalle, jta Espn kristillinen kulu n täydentänyt kulun

Lisätiedot

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje Esittelijä Nurttila Annika Sivu/sivut 1 / 6 Maahantujat: mavalvntasuunnitelman ja sen tteutumisen tarkastuslmakkeen käyttöhje Tarkastuksen tavitteena n selvittää, nk maahantujalla mavalvntasuunnitelmassaan

Lisätiedot

PARTION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

PARTION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 3.12.2018 / Saara Nykänen & Rbert Sundman, lunns 16.12.2018 / Snja Miettinen, lunns päivitetty esitykseksi hallituksen päätöksen mukaisesti 26.1.2019 / Partineuvstn järjestäytymiskkuksen käsittely PARTION

Lisätiedot

Sateenkaaren erityiskoulun JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

Sateenkaaren erityiskoulun JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sateenkaaren erityiskoulun JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntö 1 (4) Sisällysluettelo 1 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen... 2 2 Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet... 2 Oppilaiden yhdenvertaisuus

Lisätiedot

2.1. Miten lapsi oppii? Tutkimalla, kysymällä, toimimalla ja leikkimällä

2.1. Miten lapsi oppii? Tutkimalla, kysymällä, toimimalla ja leikkimällä Päiväkti Röllin esipetussuunnitelma 1. Esipetuksen tehtävä ja yleiset tavitteet Esipetuksen tavitteena n edistää lapsen kehitys- ja ppimisedellytyksiä sekä vahvistaa lapsen ssiaalisia taitja ja tervettä

Lisätiedot

Koulutoimi Henkilötietolaki (523/99) 10, 24. Tarkoitettu asiakkaille Laatimispvm: 26.6.2014

Koulutoimi Henkilötietolaki (523/99) 10, 24. Tarkoitettu asiakkaille Laatimispvm: 26.6.2014 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Kulutimi REKISTERISELOSTE Henkilötietlaki (523/99) 10, 24 Tarkitettu asiakkaille Laatimispvm: 26.6.2014 1. REKISTERIN NIMI AURA - Kulukuraattrien ja psyklgien asiakastietjärjestelmä,

Lisätiedot

MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA

MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA 2016-2017 1. TAUSTAA JA KÄSITTEITÄ Ihmisten mninaisuutta kskeva tasa-arv n yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisessa kulussa ei syrjitä alkuperän,

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietlaki (523/99) 10 Laatimispvm: 10.6.2013 Lue täyttöhjeet ennen rekisteriselsteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Sulkavan kunnan peruspalvelulautakunta

Lisätiedot

Sivistysvirasto Henkilötietolaki (523/99) 10, 24. Tarkoitettu asiakkaille Laatimispvm: 22.10.2012

Sivistysvirasto Henkilötietolaki (523/99) 10, 24. Tarkoitettu asiakkaille Laatimispvm: 22.10.2012 1 Naantalin kaupunki Sivistysvirast REKISTERISELOSTE Henkilötietlaki (523/99) 10, 24 Tarkitettu asiakkaille Laatimispvm: 22.10.2012 1. REKISTERIN NIMI AURA - Kulukuraattrien ja psyklgien asiakastietjärjestelmä,

Lisätiedot

20.6.2011. Hankinnasta on julkaistu ennakkoilmoitus HILMA- palvelussa 10.5.2011.

20.6.2011. Hankinnasta on julkaistu ennakkoilmoitus HILMA- palvelussa 10.5.2011. SUOJAVAATEPALVELUHANKINTA Peruspalvelukeskus Oiva liikelaits kuuluu Hlllan kunnan rganisaatin ja tuttaa ssiaali- ja perusterveydenhullnpalvelut yhteistiminta-alueen kuntien (Asikkala, Hllla, Hämeenkski,

Lisätiedot

1. NIVAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1. NIVAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sivistyslautakunta 22.6.2016 96 Liite 3 Sivu 1 / 4 1. NIVAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Nämä järjestyssäännöt on laadittu yhdessä oppilaiden, koulun henkilökunnan ja vanhempien kanssa. 2. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN

Lisätiedot

MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014. Auringonpilkkujen ryhmä. Päivänsäteiden ryhmä

MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014. Auringonpilkkujen ryhmä. Päivänsäteiden ryhmä MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014 Auringnpilkkujen ryhmä Päivänsäteiden ryhmä 1. YKSIKKÖ Mutkaplun päiväkti n Rajamäen uusin ja suurin 5-ryhmäinen päiväkti, jka

Lisätiedot

MAKSETUISTA ELÄKKEISTÄ ELÄKESELVITTELYÄ VARTEN ETK:LLE ANNETTAVAN ELÄKEMENOTIEDOSTON SEKÄ PERINTÄTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE VUODELLE 2013

MAKSETUISTA ELÄKKEISTÄ ELÄKESELVITTELYÄ VARTEN ETK:LLE ANNETTAVAN ELÄKEMENOTIEDOSTON SEKÄ PERINTÄTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE VUODELLE 2013 1 (25) MAKSETUISTA ELÄKKEISTÄ ELÄKESELVITTELYÄ VARTEN ETK:LLE ANNETTAVAN ELÄKEMENOTIEDOSTON SEKÄ PERINTÄTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE VUODELLE 2013 Sisällysluettel OSA I: ELÄKEMENOTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE... 3 YLEISTÄ...

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI REKISTERISELOSTE Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut Psykososiaalinen oppilashuolto Henkilötietolaki (523/99) 10, 24

IMATRAN KAUPUNKI REKISTERISELOSTE Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut Psykososiaalinen oppilashuolto Henkilötietolaki (523/99) 10, 24 1 IMATRAN KAUPUNKI REKISTERISELOSTE Hyvinvintipalvelut Lasten ja nurten palvelut Psykssiaalinen ppilashult Henkilötietlaki (523/99) 10, 24 Tarkitettu asiakkaille Laatimispvm: 30.10.2014 1. REKISTERIN NIMI

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa Rekisterinpitäjän muutkset 1(7) REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Timintamalli muutstilanteessa Ptilasasiakirjan rekisterinpitäjä: alkutilanne Tiet ptilaan hidssa syntyvien asiakirjjen rekisterinpitäjästä tallennetaan

Lisätiedot

TAMMELAN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN

TAMMELAN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN TAMMELAN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2017 ALKAEN Kasvatus- ja kulutuslautakunta 16.11.2016 90 SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHTA 3 2. TOIMINTA-AJATUS JA TAVOITTEET 3 3. SISÄLLÖLLISET

Lisätiedot

Lasten mielenterveystyön hoitoketju

Lasten mielenterveystyön hoitoketju Lasten mielenterveystyön hitketju Ylöjärven timintamalli Työryhmä: Merja Hietanen, lastenlääkäri Marj Huvinen, kulupsyklgi Niina Immnen, psyk sh, nuristiimi Tuija Landström, kuraattrityön krdinaattri Sinikka

Lisätiedot

Keudan järjestyssäännöt

Keudan järjestyssäännöt Keudan järjestyssäännöt Sisällys Keuda oppilaitoksena 1 Järjestyssääntöjen tarkoitus 1 Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet 2 Opiskelijan oikeudet 2 Opiskelijan velvollisuudet 2 Opiskelijoiden yhdenvertaisuus

Lisätiedot

TAMMELAN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN

TAMMELAN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN TAMMELAN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2017 ALKAEN Kasvatus- ja kulutuslautakunta 16.11.2016 90 Sivistyslautakunta 17.1.2018 11 SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHTA 3 2. TOIMINTA-AJATUS

Lisätiedot

Kirkkonummen musiikkiopisto - Kyrkslätts musikinstitut OPETUSSUUNNITELMA

Kirkkonummen musiikkiopisto - Kyrkslätts musikinstitut OPETUSSUUNNITELMA Kirkknummen musiikkipist - Kyrkslätts musikinstitut OPETUSSUUNNITELMA 2004/2009 Kirkknummen musiikkipist - Kyrkslätts musikinstitut Kirkknummen musiikkipist n perustettu vunna 1972, kunnallistettu 1.1.1989

Lisätiedot

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS 1. Hallituksen tehtävien ja timinnan perusta Hallituksen tehtävät ja timintaperiaatteet perustuvat Sumen lainsäädäntöön, erityisesti sakeyhtiölakiin ja arvpaperimarkkinalakiin

Lisätiedot

29.3.2016. Eduskunnan sivistysvaliokunnalle

29.3.2016. Eduskunnan sivistysvaliokunnalle 29.3.2016 Eduskunnan sivistysvalikunnalle Re: lausuntpyyntö E 13/2016 vp Valtineuvstn selvitys: Kmissin julkinen kuuleminen, EU:n tellis- ja tekijänikeuksien täytäntöönpana kskeva lainsäädäntökehys EU:N

Lisätiedot

TURVALLISEN OPISKELUYMPÄRISTÖN EDISTÄMINEN JA SORA- LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KEMI-TORNION AMMATTIKOR- KEAKOULUSSA

TURVALLISEN OPISKELUYMPÄRISTÖN EDISTÄMINEN JA SORA- LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KEMI-TORNION AMMATTIKOR- KEAKOULUSSA TURVALLISEN OPISKELUYMPÄRISTÖN EDISTÄMINEN JA SORA- LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KEMI-TORNION AMMATTIKOR- KEAKOULUSSA Ammattikrkeakulun hallitus hyväksynyt 28.8.2013 2 Sisällysluettel Jhdant... 3 1. Kaikkia

Lisätiedot

Jä rjestyssä ä nnö t. Nummenkylän koulu

Jä rjestyssä ä nnö t. Nummenkylän koulu Jä rjestyssä ä nnö t Nummenkylän koulu 1. Koulun nimi Nummenkylän koulu 2. Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä

Lisätiedot

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JOHDANTO TOIMINTA-AJATUS TOIMINTAYMPÄRISTÖ PIDÄMME TÄRKEÄNÄ ETTÄ

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JOHDANTO TOIMINTA-AJATUS TOIMINTAYMPÄRISTÖ PIDÄMME TÄRKEÄNÄ ETTÄ 2 MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JOHDANTO TOIMINTA-AJATUS TOIMINTAYMPÄRISTÖ PIDÄMME TÄRKEÄNÄ ETTÄ PERHEPÄIVÄHOITAJA VARHAISKASVATTAJANA HYVÄ PÄIVÄ PERHEPÄIVÄHOIDOSSA

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Liite 5 Sivu 1 / 4 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT RUUKINKANKAAN KOULU. Suomussalmen kunta 1. RUUKINKANKAAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

Sivistyslautakunta Liite 5 Sivu 1 / 4 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT RUUKINKANKAAN KOULU. Suomussalmen kunta 1. RUUKINKANKAAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sivistyslautakunta 22.6.2016 96 Liite 5 Sivu 1 / 4 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT RUUKINKANKAAN KOULU Suomussalmen kunta 1. RUUKINKANKAAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Nämä järjestyssäännöt on laadittu yhdessä oppilaiden,

Lisätiedot

OMAISHOIDON TUKI SOITESSA

OMAISHOIDON TUKI SOITESSA OMAISHOIDON TUKI SOITESSA Omaishidn tuen määritelmä Laissa (Laki maishidn tuesta 2.12.2005/937) n määritelty seuraavasti; Omaishit n iäkkään, vammaisen tai sairaan henkilön hidn järjestämistä

Lisätiedot

3. Rekisterin nimi Lappeenrannan kaupungin joukkoliikenteen matkakorttijärjestelmän asiakasrekisteri

3. Rekisterin nimi Lappeenrannan kaupungin joukkoliikenteen matkakorttijärjestelmän asiakasrekisteri Rekisteriselste, laatimispäivä 8.6.2015 Henkilötietlaki (523/1999) 10 1. Rekisterinpitäjä Yhteystiedt Lappeenrannan kaupunki Lappeenrannan kaupunki, Tekninen timi, kadut ja ympäristö Villimiehenkatu 1

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausuntpyyntö 18.05.2018 OKM/93/040/2017 Kuntien kulttuuritiminnasta annetun lain uudistaminen Jhdant Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausunta liitteenä levasta muistista

Lisätiedot

Lahden seudun joukkoliikenteen rekisteriseloste

Lahden seudun joukkoliikenteen rekisteriseloste Lahden seudun jukkliikenteen rekisteriselste 22.9.2015 Lahden seudun jukkliikenneviranmainen Rekisteriselste, laatimispäivä 30.7.2014 Henkilötietlaki (523/1999) 10 1. Rekisterinpitäjä Yhteystiedt Lahden

Lisätiedot

22.8.2014 Dnro OUKA/7126/02.08.00/2014. Hankinnassa noudatetaan lakia julkisista hankinnoista (348/2007) sekä lakia täydentävää asetusta (614/2007).

22.8.2014 Dnro OUKA/7126/02.08.00/2014. Hankinnassa noudatetaan lakia julkisista hankinnoista (348/2007) sekä lakia täydentävää asetusta (614/2007). TARJOUSPYYNTÖ 1(7) 22.8.2014 Dnr OUKA/7126/02.08.00/2014 OULUNSALON KIRJASTON PALAUTUSAUTOMAATTI Hankinnan tausta ja tarkitus Oulun kaupunginkirjast-maakuntakirjast (hankintayksikkö/tilaaja) pyytää tarjustanne

Lisätiedot

OPETUSHENKILÖSTÖ YHTEYSTIEDOT. Opettajat:

OPETUSHENKILÖSTÖ YHTEYSTIEDOT. Opettajat: YHTEYSTIEDOT Opettajat: 040-1269317 Rehtri: Marj Rantanen 050-327 3734 Apulaisrehtri: Leena Nrdman 040-1269 559 Kulusihteeri: Satu Leinnen 050-577 4754 Keittiö: Gun Westerhlm 040-1269 284 tutantkeittiö

Lisätiedot

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016 Timintasuunnitelma 2016 1. Yleistä JyväsRiihi ry n vunna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Yhdistys aktivi alueen timijita maehtiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön. Timinnan

Lisätiedot

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa.

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa. FINLAND_Decisin_Making_March_3_4cuntry_study(1) Tämä kysely n sa neljän maan vertailututkimusta, jssa tutkitaan päätöksenteka lastensujelussa Nrjassa, Sumessa, Englannissa ja Yhdysvallissa. Samat kysymykset

Lisätiedot

https://www.youtube.com/watch?v=7pvwchboqzm (Pandan mainos) https://www.youtube.com/watch?v=sdpxdddzxfe (Novalabs mainos)

https://www.youtube.com/watch?v=7pvwchboqzm (Pandan mainos) https://www.youtube.com/watch?v=sdpxdddzxfe (Novalabs mainos) Tim Ranta-Ojala Tämän tietturvamnisteen phjana n Kimm Ruskun kirja Kyberturvapas (Talentum 2014) Kaiken timinnan taustalla n sujattava tiet Käyttäjän tekemät timenpiteet mudstavat merkittävän san kknaistietturvasta

Lisätiedot

Keudan järjestyssäännöt

Keudan järjestyssäännöt Keudan järjestyssäännöt Sisällys Keuda oppilaitoksena 1 Järjestyssääntöjen tarkoitus 1 Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet2 Opiskelijan oikeudet 2 Opiskelijan velvollisuudet 2 Opiskelijoiden yhdenvertaisuus

Lisätiedot

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuipåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuipåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu ipåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuipå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuipåasdf Vallilan ala-asteen petussuunnitelma ghjklöäzxcvbnmqwertyuipåasdfghjk löäzxcvbnmqwertyuipåasdfghjklöäz

Lisätiedot

JOKIVARREN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA NIITÄ TARKENTAVAT PELISÄÄN- NÖT HENKILÖKUNNAN KÄYTTÖÖN

JOKIVARREN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA NIITÄ TARKENTAVAT PELISÄÄN- NÖT HENKILÖKUNNAN KÄYTTÖÖN JOKIVARREN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA NIITÄ TARKENTAVAT PELISÄÄN- NÖT HENKILÖKUNNAN KÄYTTÖÖN Nämä järjestyssäännöt vat vimassa työjärjestyksen mukaisena kuluaikana kulussa, kulun piha-alueella sekä kulun

Lisätiedot

Teemu Raasakka. Kehittämistehtävä. Minustako rehtori? -koulutus

Teemu Raasakka. Kehittämistehtävä. Minustako rehtori? -koulutus Teemu Raasakka. Kehittämistehtävä. Minustak rehtri? -kulutus Tein uuden perehdyttämiskansin / henkilöstöppaan. Käytin hyväksi löytämieni vastaavien testen sisällysluettelja. Prsessi n llut mielenkiintinen

Lisätiedot

KITI - kilpailu anomuksesta ajoon. Ohjeistus kilpailujen anomisesta ja muokkaamisesta KITIssä.

KITI - kilpailu anomuksesta ajoon. Ohjeistus kilpailujen anomisesta ja muokkaamisesta KITIssä. KITI - kilpailu anmuksesta ajn Ohjeistus kilpailujen anmisesta ja mukkaamisesta KITIssä. Kilpailun anminen kalenteriin KITIssä Kilpailun vi ana kalenteriin KITIssä henkilö, jlla n jäsenrekisterin ylläpitäjän

Lisätiedot

MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA

MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA 2018-2020 1. TAUSTAA JA KÄSITTEITÄ Ihmisten mninaisuutta kskeva tasa-arv n yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisessa kulussa ei syrjitä alkuperän,

Lisätiedot

Liikkujan polku -verkosto

Liikkujan polku -verkosto Liikkujan plku -verkst Oletk kskaan miettinyt? Sinä teet, minä teen Visik tekemisiä yhdistää ja saada ismpia tulksia aikaiseksi? Khderyhmä tiedssa, kanavat kunnssa Keneltä löytyisi sisältöjä? Yksinäistä

Lisätiedot

Palvelujen tuottaja ja toinen sopijaosapuoli on Eteva kuntayhtymä

Palvelujen tuottaja ja toinen sopijaosapuoli on Eteva kuntayhtymä Palveluspimus 1 (4) 1 Spijasapulet 1.1 Tilaaja Palvelujen tilaajana timii Frssan kaupunki 1.2 Tuttaja Palvelujen tuttaja ja tinen spijasapuli n 2 Spimuksen rajaus 2.1 Spimus perustuu Tämä palveluspimus

Lisätiedot

Liikkuva koulu aktiivisempia ja viihtyisämpiä koulupäiviä. Kuvat: Liikkuva koulu / Jouni Kallio

Liikkuva koulu aktiivisempia ja viihtyisämpiä koulupäiviä. Kuvat: Liikkuva koulu / Jouni Kallio Liikkuva kulu aktiivisempia ja viihtyisämpiä kulupäiviä Kuvat: Liikkuva kulu / Juni Kalli Liikkuva kulu -hjelmassa n tärkeää lisätä liikettä ja vähentää istumista kulupäivän aikana ppilaiden sallisuus

Lisätiedot

SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI

SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI Tampellan esplanadi 6, 33100 Tampere, puh. 010 841 1880, fax 010 841 1888, www.pallliitt.fi/tampere Jaettu vastuu auttaa yhteisöä kehittymään Ihmisyhteisöt rakentuvat

Lisätiedot

Autismia sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit

Autismia sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Autismia sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Autismia

Lisätiedot

Ohje viranomaisille 8/2012 1 (6)

Ohje viranomaisille 8/2012 1 (6) Ohje viranmaisille 8/2012 1 (6) Dnr 7845/06.10.06.00/2012 Jakelussa mainituille Tupakkalaki ulkalueilla järjestettävissä yleisötilaisuuksissa Taustaa Tämä hje n päivitys Ssiaali- ja terveysalan lupa- ja

Lisätiedot

yksilökohtaisena opiskeluhuoltona: opiskeluterveydenhuollon palvelut psykologi- ja kuraattoripalvelut monialainen yksilökohtainen opiskeluhuolto

yksilökohtaisena opiskeluhuoltona: opiskeluterveydenhuollon palvelut psykologi- ja kuraattoripalvelut monialainen yksilökohtainen opiskeluhuolto 1287/2013 Opiskeluhulta tteutetaan ensisijaisesti ehkäisevänä kk ppilaitsyhteisöä tukevana yhteisöllisenä piskeluhultna yksilökhtaisena piskeluhultna: piskeluterveydenhulln palvelut psyklgi- ja kuraattripalvelut

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aspergerin ireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan

Lisätiedot

PUKKILAN KUNTA. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos Luku 5.4 Oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen. KH 19.5.

PUKKILAN KUNTA. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos Luku 5.4 Oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen. KH 19.5. KH 19.5.2014 liite nr 4 PUKKILAN KUNTA Peruspetuksen petussuunnitelman perusteiden muuts Luku 5.4 Oppilashult ja turvallisuuden edistäminen Tilaa yrittämiselle palveluja kk perheelle! PUKKILAN KUNTA 07560

Lisätiedot

Opintojen ohjaus Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA 2015 2016 KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO

Opintojen ohjaus Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA 2015 2016 KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO Opintjen hjaus Keski-Phjanmaan ammattipistssa OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA 2015 2016 KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO Sisällys 1 JOHDANTO... 1 2 OPINTO-OHJAUS... 2 3 OHJAUS JA

Lisätiedot

LOPEN VUOKRATALOT OY LIITE 1 ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄLUETTELO 1. HALLINNOLLISET TEHTÄVÄT

LOPEN VUOKRATALOT OY LIITE 1 ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄLUETTELO 1. HALLINNOLLISET TEHTÄVÄT LOPEN VUOKRATALOT OY ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄLUETTELO LIITE 1 1. HALLINNOLLISET TEHTÄVÄT Tarkituksena n hulehtia yhtiön päättävien elinten kanssa tarvittavien päätösten tekemisestä ja tehtyjen päätösten täytäntöönpansta.

Lisätiedot

Juokslahden metsästysseura ry:n maanvuokraajien henkilötietojen käsittely

Juokslahden metsästysseura ry:n maanvuokraajien henkilötietojen käsittely TIETOSUOJASELOSTE Jukslahden metsästysseura ry:n maanvukraajien henkilötietjen käsittely TIETOJENKÄSITTELY PÄHKINÄNKUORESSA Yhdistys käsittelee maanvukraajien henkilötietja yhdistystiminnan ylläpitämiseksi

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely

Lausuntopyyntökysely SOSIAALI-JA 1 0 TERVEYSMINISTERIÖ Lausuntpyyntökysely Ohjeet: Sähköisessä kyselylmakkeessa vi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava - painikkeita. Kyselyssä n mahdllista edetä vastaamatta

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen järjestäjän muistilista. Johdanto: Mitä taiteen perusopetus on? Taiteen perusopetuksen käsite ja lainsäädäntö

Taiteen perusopetuksen järjestäjän muistilista. Johdanto: Mitä taiteen perusopetus on? Taiteen perusopetuksen käsite ja lainsäädäntö Taiteen peruspetuksen järjestäjän muistilista Kesäkuu/2013 Muistilistan sisältö: 1. Taiteen peruspetuksen käsite ja lainsäädäntö 2. Taiteen peruspetuksen järjestäminen ja rahitus 3. Hallinnllinen ja muu

Lisätiedot

Opiskeluoikeusohje. 1 Ohjeen tarkoitus. Tämä ohje perustuu seuraaviin ammattikorkeakoulun toimintaa ohjaaviin säädöksiin:

Opiskeluoikeusohje. 1 Ohjeen tarkoitus. Tämä ohje perustuu seuraaviin ammattikorkeakoulun toimintaa ohjaaviin säädöksiin: Opiskeluikeushje Ohje piskeluikeudesta perustuu allaleviin säädöksiin ja sen tarkituksena n sveltaa säädöksiä Metrplia Ammattikrkeakulun pintasiissa, tukea Metrplian yhtenäisiä timintatapja ja piskeluun

Lisätiedot

Inkoon kunnan Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 2015

Inkoon kunnan Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 2015 Inkn kunnan Kululaisten aamu- ja iltapäivätiminnan timintasuunnitelma 2015 www.inga.fi www.ph.fi www.eftis.fi www. kululaistentimintaverkk.fi Sisällys 1. Aamu- ja iltapäivätiminnan järjestämisen lähtökhdat...

Lisätiedot

1. HAKIJAN TIEDOT Sukunimi Etunimet (alleviivaa puhuttelunimi) Syntymäaika

1. HAKIJAN TIEDOT Sukunimi Etunimet (alleviivaa puhuttelunimi) Syntymäaika Pätevyyden tteamisjärjestelmä mudstuu pätevyydet tteavista pätevyyslautakunnista ja niitä hitavista sihteerijärjestöistä sekä pätevyyslautakunnat nimittävästä ja pätevyydet rekisteröivästä FISE Oy:stä.

Lisätiedot

SYVENTÄVÄ KÄYTÄNNÖN HARJOITTELU - OPINTOKIRJA

SYVENTÄVÄ KÄYTÄNNÖN HARJOITTELU - OPINTOKIRJA SYVENTÄVÄ KÄYTÄNNÖN HARJOITTELU - OPINTOKIRJA Valtineuvstn asetuksessa 351/2011 tarkitettu syventävä käytännön harjittelu (30 p) sisältyen hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintn (330 p) Opiskelija hetu

Lisätiedot

Missä ikävaiheissa kuuluu? => varhaiskasvatus, esiopetus sekä perusopetus, toisen asteen koulutus. aikuisten osalta? ei seurata

Missä ikävaiheissa kuuluu? => varhaiskasvatus, esiopetus sekä perusopetus, toisen asteen koulutus. aikuisten osalta? ei seurata UNICEFIN LAPSIYSTÄVÄLLINEN KUNTA TOIMINTAMALLI LAPPEENRANNAN SUUNNITELMA Rakennuspalikka ja tarkistuslista tämän hetken tilanne kehittämistimi kehittämisestä vastaava tah 1. Lapsen ikeudet tunnetaan Näkyykö

Lisätiedot

LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA koulutus Hakuaika päättyy 15.1.2010

LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA koulutus Hakuaika päättyy 15.1.2010 LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA kulutus Hakuaika päättyy 15.1.2010 Khderyhmä: Varsinaiset sallistujat: Alkupetuksen erityispettajat Luentjäsenet: Varsinainen sallistuja vi lisäksi nimetä työkavereistaan

Lisätiedot

Tervetuloa meille harjoitteluun!

Tervetuloa meille harjoitteluun! Tervetula meille harjitteluun! Tämän hjeen tarkituksena n antaa tieta Kainuun stelle harjitteluun tuleville ssiaali- ja terveysalan piskelijille. Opiskelijiden tulee nudattaa ppilaitsten laatimia yhteisiä

Lisätiedot

HENKKARIKLUBI. Mepco HRM uudet ominaisuudet vinkkejä eri osa-alueisiin 1 (16) 28.5.2015. Lomakkeen kansiorakenne

HENKKARIKLUBI. Mepco HRM uudet ominaisuudet vinkkejä eri osa-alueisiin 1 (16) 28.5.2015. Lomakkeen kansiorakenne 1 (16) Mepc HRM uudet minaisuudet vinkkejä eri sa-alueisiin Khta: Kuvaus: Lmakkeen kansirakenne Lmakkeen kansirakenne Lmakkeet vidaan kategrisida tiettyyn lmakekategriaan. Tämä helpttaa käyttäjiä hakemaan

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Yhteinen suunnitelma varmistaa toimintatapojen laillisuuden ja yhdenmukaisuuden sekä

Lisätiedot

6.3 Arvioinnin kohteet

6.3 Arvioinnin kohteet 6.3 Arviinnin khteet Arviinti khdistuu ppilaan ppimiseen, työskentelyyn ja käyttäytymiseen. Lutettava arviinti edellyttää näiden sa-alueiden mnipulista havainnintia ja dkumentintia Oppiminen arviinnin

Lisätiedot

Omaishoitajienkuntoutuskurssit

Omaishoitajienkuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Omaishitajienkuntutuskurssit Omaishitajien kuntutuskurssit, Omaishitajien kuntutuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

Asianajotoimisto Järvinen & Co Oy:n WinLaw:n asiakas- ja markkinointirekisteri 4 OIKEUSPERUSTE JA HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN TARKOITUS

Asianajotoimisto Järvinen & Co Oy:n WinLaw:n asiakas- ja markkinointirekisteri 4 OIKEUSPERUSTE JA HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN TARKOITUS TIETOSUOJASELOSTE Asianajtimist Järvinen & C Oy:n ja aputiminimi WinLaw:n (jäljempänä mlemmat yhdessä Yhtiö tai Rekisterinpitäjä ) tietsujaselste. Laadittu 3.5.2018. Velvittavien säädösten lisäksi Yhtiö

Lisätiedot

TARVITSEMASI PALVELUT PAIKASTA RIIPPUMATTA

TARVITSEMASI PALVELUT PAIKASTA RIIPPUMATTA TARVITSEMASI PALVELUT PAIKASTA RIIPPUMATTA Palveludirektiivin tarkituksena n tuda kuluttajille enemmän valinnanvaraa, enemmän vastinetta rahille ja paremmat mahdllisuudet käyttää palveluja eri pulilta

Lisätiedot

Plus500CY Ltd. Tietosuoja- ja evästekäytäntö

Plus500CY Ltd. Tietosuoja- ja evästekäytäntö Plus500CY Ltd. Tietsuja- ja evästekäytäntö Tietsuja- ja evästekäytäntö Tämä verkksivust n Plus500CY Ltd:n ( me, meille, meidän ) perima. Me kunniitamme tietjen luttamuksellisuutta ja ihmisten yksityisyyttä.

Lisätiedot

KÄRSÄMÄEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN KOULUJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT ALKAEN

KÄRSÄMÄEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN KOULUJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT ALKAEN 1 KÄRSÄMÄEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN KOULUJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2016 ALKAEN Järjestyssääntöjen tehtävänä on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta

Lisätiedot

Olarin koulun toimii kahdessa toimipisteessä osoitteissa Olarinniityntie 4 ja Lillhemtintie 1 (Espoo).

Olarin koulun toimii kahdessa toimipisteessä osoitteissa Olarinniityntie 4 ja Lillhemtintie 1 (Espoo). JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. Olarin koulun järjestyssäännöt Olarin koulun toimii kahdessa toimipisteessä osoitteissa Olarinniityntie 4 ja Lillhemtintie 1 (Espoo). Järjestyssäännöt ovat voimassa koulupäivän aikana,

Lisätiedot

Järjestyssäännöt 2017-

Järjestyssäännöt 2017- Järjestyssäännöt 2017- Kopio: Väntönen, Pauli 1/6 Sisällysluettelo Järjestyssäännöt 2017- Säännöt pdf-muodossa (luonnos) Järjestyssäännöt Pennalan koulun järjestyssäännöt Kopio: Väntönen, Pauli 2/6 Järjestyssäännöt

Lisätiedot

Hengityssairautta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit

Hengityssairautta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Hengityssairautta sairastavien aikuisten kuntutuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Hengityssairauksia sairastavien

Lisätiedot

Raaseporin kaupungin esiopetus- ja koulukuljetusten myöntämis- ja järjestämisperiaatteet

Raaseporin kaupungin esiopetus- ja koulukuljetusten myöntämis- ja järjestämisperiaatteet Raaseprin kaupungin esipetus- ja kulukuljetusten myöntämis- ja järjestämisperiaatteet 2019 Sisällysluettel 1 Lainsäädäntö... 3 2 Yleistä kulukuljetusten järjestämisestä... 3 3 Maksuttman kulukuljetuksen

Lisätiedot

FC HONKA AKATEMIAN ARVOT

FC HONKA AKATEMIAN ARVOT FC HONKA AKATEMIAN ARVOT JOHDANTO... 3 FC HONKA AKATEMIAN ARVOT... 4 YHTEISÖLLISYYS & YKSILÖ... 5 MEIDÄN SEURA, TOIMIMME YHDESSÄ, VOITAMME YHDESSÄ... 5 YKSILÖN KEHITYS JA YKSILÖN ONNISTUMISET PARANTAVAT

Lisätiedot

Hengityssairautta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Hengityssairautta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Hengityssairautta sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Hengityssairauksia

Lisätiedot

Päihdeohjelma Sivu 1. Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymän päihdeohjelma 2. Päihdeohjelman kohde 3. Vastuiden ja tehtävien tarkistuslistat 4

Päihdeohjelma Sivu 1. Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymän päihdeohjelma 2. Päihdeohjelman kohde 3. Vastuiden ja tehtävien tarkistuslistat 4 Päihdehjelma Sivu 1 Sisällysluettel Länsi-Pirkanmaan kulutuskuntayhtymän päihdehjelma 2 Periaatteet 2 Päihdehjelman khde 3 Vastuiden ja tehtävien tarkistuslistat 4 Timintamallit 8 Tavitteellisen puheeksittkeskustelun

Lisätiedot

KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU

KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU PÖYTÄKIRJA VIESTINNÄN KESKUSLIITTO SUOMEN JOURNALISTILIITTO KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU Aika 3.6.2016 Paikka Eteläranta 10, Helsinki Läsnä Elina Nissi edustaen VKL:a Ltta

Lisätiedot

UPSEERIEN AMPUMAYHDISTYS ry:n jäsenten henkilötietojen käsittely

UPSEERIEN AMPUMAYHDISTYS ry:n jäsenten henkilötietojen käsittely TIETOSUOJASELOSTE UPSEERIEN AMPUMAYHDISTYS ry:n jäsenten henkilötietjen käsittely TIETOJENKÄSITTELY PÄHKINÄNKUORESSA Yhdistys käsittelee jäsenistön henkilötietja yhdistystiminnan ylläpitämiseksi, tapahtumien

Lisätiedot

Metsokankaan koulun vanhempaintoimikunta. 1. KOKOUKSEN AVAAMINEN Puheenjohtaja Kaisa Kaitera aloitti kokouksen kello 18:01.

Metsokankaan koulun vanhempaintoimikunta. 1. KOKOUKSEN AVAAMINEN Puheenjohtaja Kaisa Kaitera aloitti kokouksen kello 18:01. Metskankaan kulun vanhempaintimikunta KOKOUSMUISTIO Aika: 28.1.2015 kl 18:00 20:19 Paikka: Metskankaan kulu, pettajanhune Lupp 1. KOKOUKSEN AVAAMINEN Puheenjhtaja Kaisa Kaitera alitti kkuksen kell 18:01.

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aspergerin ireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 1(5) HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 YLEISTÄ Liikunnallisen iltapäivätiminnan kehittämishankkeiden tukemiseen liittyviä valtinavustuksia jaettaessa

Lisätiedot