Poronlihan suoramyynti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Poronlihan suoramyynti"

Transkriptio

1 Sivu/sivut 1 / 6 1 Yleistä Elintarvikelainsäädäntö edellyttää, että kaikki kuluttajalle myytävä liha on tarkastettava tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Suomi on saanut EYlainsäädännöstä kansallisen poikkeuksen, jonka mukaan on mahdollista edelleen jatkaa perinteistä tarkastamattoman poronlihan ja siitä valmistetun poron kuivalihan myyntiä. Poronlihan myynti tai muu luovutus suoraan kuluttajalle on sallittua poronhoitoalueella olevalta alkutuotantopaikalta tai paikasta, jossa poro on teurastettu (elintarvikelaki 13.2, kohta 6). Poron kuivalihan valmistus, myynti tai muu luovutus suoraan kuluttajalle on sallittua poronhoitoalueella olevalta alkutuotantopaikalta (elintarvikelaki 13.2, kohta 7). Tämä ohje koskee vain elintarvikelain 13.2 :n kohtien 6 ja 7 mukaista suoramyyntiä. Ohje on laadittu elintarvikevalvontaviranomaisille ja poronlihan suoramyyntiä harjoittaville toimijoille (suoramyyjille) selventämään poronlihan suoramyynnin määritelmää ja poronlihan suoramyynnille lainsäädännössä asetettuja rajoituksia. Ohjeen tarkoituksena on myös selvittää, mitkä lainsäädännön vaatimukset koskevat suoramyyntiä. Ohjeen luvussa 11 on luettelo lainsäädännöstä, jota sovelletaan suoramyyntiin. Ohjeessa on käytetty säädösten nimistä luettelossa esitettyjä lyhenteitä. Paliskuntain yhdistys on laatinut poronlihan suoramyyjille hyvän tuotantotavan ohjeen, joka voidaan toiminnassa ottaa huomioon. ( 2 Poronlihan ja poron kuivalihan suoramyynnin määritelmä Sellaista toimintaa, jossa myynti tapahtuu tuottajalta suoraan kuluttajalle kutsutaan tavallisesti suoramyynniksi. Tässä ohjeessa suoramyynnillä tarkoitetaan tarkastamattoman tai tarkastetun poronlihan sekä tarkastamattomasta tai tarkastetusta poronlihasta valmistetun kuivalihan myymistä tuottajalta suoraan kuluttajalle, kun myynti tapahtuu poronhoitoalueella joko alkutuotantopaikalta tai tuoreen lihan osalta myös paikasta, jossa poro on teurastettu (elintarvikelaki 13.2 kohdat 6 ja 7). 3 Ilmoitus suoramyynnistä Poronlihan ja poron kuivalihan suoramyynnistä on tehtävä elintarvikelain 13.3 mukainen ilmoitus kunnan valvontaviranomaiselle hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Ilmoitus tehdään alkutuotantopaikan sijaintikunnan valvontaviranomaiselle. Alkutuotantopaikaksi katsotaan poronomistajan koti, esimerkiksi porotila. Ilmoituksen tulee sisältää vähintään toimijan tai yrityksen nimi ja osoite, yritys-, tai henkilötunnus sekä harjoitettava toiminta. Ilmoitukseen ei tarvitse liittää mukaan omavalvontasuunnitelmaa.

2 Sivu/sivut 2 / 6 Tiloista, joissa suoramyyntiin tarkoitettua poronlihaa käsitellään, kuivalihaa valmistetaan ja tuotteita säilytetään ja myydään, käytetään tässä ohjeessa nimitystä ilmoitettu elintarvikehuoneisto. Kunnan valvontaviranomaisen tulisi ilmoittaa toimijalle, että ilmoitus on vastaanotettu, vaikka päätöstä ilmoituksesta ei tehdäkään. Kunnan valvontaviranomainen pitää rekisteriä ilmoitetuista elintarvikehuoneistoista. 4 Suoramyyntitoiminta Suoramyyjä voi myydä suoraan kuluttajalle sekä tarkastamatonta että tarkastettua poronlihaa ja siitä valmistettua kuivattua poronlihaa. Jos tarkastettua lihaa käsitellään ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa, jossa harjoitetaan elintarvikelain 13.2 kohdan 6 tai 7 mukaista toimintaa, suoramyynnille asetetut rajoitukset koskevat myös tarkastettua lihaa. Suoramyyntiin tarkoitettua tarkastamatonta poronlihaa tai siitä valmistettua poron kuivalihaa, jota on käsitelty, pakattu tai varastoitu suoramyyntitoimintaan tarkoitetuissa tiloissa (ilmoitettu elintarvikehuoneisto) ei saa toimittaa hyväksyttyyn elintarvikehuoneistoon kuten liha-alan laitokseen tai vähittäiskauppaan (ravintolat, myyntipaikat). Suoramyynnissä poronliha voidaan myydä kuluttajalle joko ruhona tai leikattuna lihana, pakastettuna, jäädytettynä tai perinteisellä tavalla kuivattuna. Perinteisen kuivalihan valmistusta lukuun ottamatta lihan muu käsittely esimerkiksi jauhaminen tai savustaminen ei ole sallittua. Tuoreen poronlihan suoramyynti on sallittua vain poronhoitoalueella siten, että kuluttaja tulee itse ostamaan lihan alkutuotantotilalta tai paikasta, jossa poro on teurastettu. Samoin poronlihasta valmistetun kuivalihan suoramyynnissä kuluttaja tulee itse ostamaan lihan poronhoitoalueella olevalta alkutuotantopaikalta. Suoramyyntiin tarkoitettua poronlihaa tai poron kuivalihaa ei saa myydä esimerkiksi torilla tai yleisötapahtumissa, eikä ovelta ovelle myyntinä tai postimyyntinä eikä sitä saa lähettää kuluttajille. Suoramyyntiin tarkoitettua poronlihaa tai poron kuivalihaa ei saa myöskään tarjoilla porotilan yhteydessä olevassa maatilamatkailuyrityksessä tai pitopalvelussa. Suoramyynnissä poronlihan tai poron kuivalihan lähettäminen kuluttajalle ei ole sallittua. Poronlihan ja poron kuivalihan suoramyyntiä voidaan mainostaa esimerkiksi porotilan kotisivuilla, tienvarsi- tai lehtimainonnalla. Kun kuluttaja ostaa poronlihaa tai poron kuivalihaa suoramyynnistä, hänen on käytettävä liha omassa kotitaloudessaan. Kuluttaja voi halutessaan teettää lihalle jonkin käsittelyn esimerkiksi jauhamisen tai savustuksen ns. rahtitoimintana, jolloin tuote palautetaan hänen yksityistaloudessaan käytettäväksi (elintarvikelaki 13.2, kohta 17).

3 Sivu/sivut 3 / 6 5 Suoramyynti ja tarkastetun poronlihan vähittäismyynti Tarkastettua poronlihaa ja siitä valmistettuja tuotteita voidaan myydä tavanomaisena vähittäismyyntinä, jolloin vähittäismyyntiä koskevat säädökset on otettava huomioon. Toiminta edellyttää joko hyväksyttyä elintarvikehuoneistoa tai joissakin rajoitetuissa tapauksissa, esimerkiksi ns. tilapäinen vähittäismyynti, ilmoitusta valvontaviranomaiselle ( elintarvikelaki 13.2 kohdat 1-3 ). Tarkastettua poronlihaa, joka on tarkoitettu tavanomaiseen vähittäismyyntiin, ei saa viedä tiloihin, joissa käsitellään ja säilytetään suoramyyntiin tarkoitettua poronlihaa. Tavanomaisessa vähittäismyynnissä tuotteiden toimittaminen on mahdollista myös esimerkiksi lähettämällä tuotteet kuluttajalle. Tällöin on huomioitava myös kuljetusta koskevat vaatimukset. Tärkeä huomioitava ero suoramyynnin ja tavanomaisen vähittäismyynnin välillä onkin tuotteiden toimittaminen. Suoramyyjä voi myydä tai luovuttaa poronlihaa tai poron kuivalihaa vain poronhoitoalueella suoraan kuluttajalle, joka itse saapuu hakemaan tuotteet alkutuotantopaikalta tai paikasta, jossa poro on teurastettu. 6 Vastuu toiminnasta ja omavalvonta Vastuu suoramyynnistä, tuotteiden turvallisuudesta ja laadusta sekä toiminnasta tehtävästä ilmoituksesta on suoramyyjällä. Vaatimusten täyttymisen suoramyyjä varmistaa omavalvonnallaan. Suoramyyjän on laadittava kirjallinen omavalvontasuunnitelma, jota on noudatettava ja jonka noudattamisesta on pidettävä kirjaa. Omavalvontasuunnitelmassa tulee kuvata elintarviketurvallisuuden ja muiden elintarvikkeita ja elintarvikehuoneistoja koskevien vaatimusten kannalta kriittiset kohdat sekä niihin liittyvien riskien hallinta. Omavalvontasuunnitelman sisällön laajuus riippuu suoramyyntiin tarkoitetun lihan käsittelytavasta ja määrästä. toiminnan kriittinen kohta voisi olla esimerkiksi lihan lämpötila, jota hallitaan seuraamalla lihan ja jäähdytettyjen tilojen lämpötilaa sekä noudattamalla työohjeita, joissa on otettu huomioon, että lihan lämpötila ei nouse liian korkeaksi. HACCP-järjestelmän mukaisia kriittisiä hallintapisteitä ei poronlihan suoramyyntitoiminnassa yleensä ole. Omavalvonnan apuna voidaan käyttää elinkeinon laatimia hyvän käytännön ohjeita. Suoramyynnin omavalvontasuunnitelmalta ei edellytetä kunnan valvontaviranomaisen hyväksyntää. Poronlihan suoramyyjän on myös huolehdittava siitä, että elintarvikkeita käsittelevät ja omavalvonnasta vastaavat henkilöt ovat saaneet riittävän ohjauksen ja koulutuksen työtehtäviinsä. Osaamistodistusvaatimus eli ns. hygieniaosaaminen (elintarvikelaki 27.2 ) ei koske henkilöitä, jotka työskentelevät ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa.

4 Sivu/sivut 4 / 6 7 Suoramyyntiin käytettävien tilojen rakenteelliset ja toiminnalliset vaatimukset Ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen, kuten poronlihan suoramyyntiin käytetyn elintarvikehuoneiston, rakenteellisista vaatimuksista säädetään EY-lainsäädännössä yleisessä elintarvikehygienia-asetuksessa, jonka liitteen II lukua III sovelletaan ottaen huomioon toiminnan laajuus ja luonne. Myös elintarvikelain 10 :ssä on elintarvikehuoneistoja koskevia yleisiä vaatimuksia. Suoramyyntinä myytävän poronlihan ja poron kuivalihan käsittelylle, säilytykselle ja kuljetukselle sovelletaan yleisessä elintarvikehygienia-asetuksessa (liite II, luvut IV-X) sekä elintarvikelaissa (11 ) olevia vaatimuksia. Maa ja metsätalousministeriön eläimistä saatavien elintarvikkeiden elintarvikehygieniasta antamaa asetusta 37/EEO/2006 (laitosasetus) ei sovelleta suoramyyntitiloihin eikä suoramyyntitoimintaan. Eläinten terveydentilasta ja käsittelystä on säädetty yleisessä elintarvikehygieniaasetuksessa (4 art.) ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksessa (3 art.) sekä elintarvikelaissa (12 ). Elintarvikkeiden hyvä hygieeninen laatu on turvattava. Suoramyyntiin tarkoitettu poro voidaan teurastaa myös ulkona, esimerkiksi ns. kenttäteurastamossa. Ulkona teurastettaessa teurastuspaikan maaperän tulisi olla kuiva ja pölyämätön tai puhtaan lumen peittämä. Porot tainnutetaan ennen verenlaskua eläinsuojelusäännösten mukaan pulttipistoolilla tai ampuma-aseella. Teurastus on tehtävä siten, että ruho riippuu tai ruho on nylkypukilla tai muulla maasta irti olevalla alustalla. Työvälineiden puhdistamista varten on oltava käytettävissä tarvittava määrä kuumaa ja kylmää, juomaveden laatuvaatimukset täyttävää vettä. Ruhot tulisi jäähdyttää +7 C:seen tai sitä kylmempään lämpötilaan mahdollisimman nopeasti. Ruhot ripustetaan kinnerkoukkuun siten, että ilma kiertää esteettömästi ruhon ympäri. Teurastettuja ruhoja voi jäähdyttää myös ulkona, jos ilman lämpötila on riittävän kylmä jäähdyttämään ruhot. Tarvittaessa jäähdytettävät ruhot on suojattava katoksella. Jos ilman lämpötila ei mahdollista ruhojen riittävää jäähtymistä, teurastetut ruhot on vietävä koneellisesti jäähdytettyyn tilaan jäähtymään. Ruho voidaan paloitella teurastuspaikalla pienempiin osiin. Luuttomaksi leikkaaminen ja pakkaaminen tulisi tehdä sisätiloissa. Tuore liha on säilytettävä myyntiä varten alle +7 C lämpötilassa ja pakastettuna alle -18 C lämpötilassa. Jos poron ruhoja ei ole jäädytetty, ne tulisi kuljettaa riippuvana. Poron kuivalihan valmistamisessa käytettävää ulkokuivatushäkkiä saa käyttää vain lihan kuivaamiseen. Se on sijoitettava riittävän korkealle maan pinnasta. Siinä on oltava umpinainen katto, tiheästä metalliverkosta rakennetut seinät ja lattia siten, että haittaeläinten pääsy häkkiin sekä lintujen aiheuttama ulostekontaminaatio estyvät. Lihanpalat ripustetaan metallikoukkujen tai muovinarun avulla kuivatusorsiin. Suoramyyntiin tarkoitettua poronlihaa voidaan joissakin tapauksissa käsitellä ja varastoida myös kotikeittiössä. Kodin yhteydessä olevaa elintarvikehuoneistoa ei saa käyttää asumiseen tai muuhun tarkoitukseen niin, että siitä aiheutuisi valmistettaville elintarvikkeille terveysvaaraa. Poronlihan käsittely- ja varastointitilat on kuitenkin aina suositeltavaa erottaa asumisesta ja erilliset tilat ovat erityisesti tarpeen silloin, kun

5 Sivu/sivut 5 / 6 suoramyyntiä varten käsitellään, valmistetaan tai varastoidaan suuria määriä poronlihaa. Suoramyyntiin tarkoitetun poron teurastuksessa ja poronlihan leikkaamisessa muodostuneet sivutuotteet saa haudata. Sivutuotteiden hautaamisesta on ilmoitettava kirjallisesti kunnaneläinlääkärille. Sivutuotteiden hautaamisesta on pidettävä kirjaa. 8 Tuotteita koskevia vaatimuksia Suoramyyntiä varten käsiteltyä poron tuoretta lihaa ja valmistettua kuivalihaa koskevat elintarvikelain yleiset vaatimukset, joiden mukaan elintarvikkeiden on oltava soveltuvia ihmisravinnoksi eivätkä ne saa aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle (elintarvikelaki 7 ). Elintarvikkeesta on annettava kuluttajalle totuudenmukaiset ja riittävät tiedot, eikä elintarvikkeesta saa antaa harhaanjohtavia tietoja (elintarvikelaki 9 ). 9 Pakkausmerkinnät 10 Jäljitettävyys Irtomyyntinä myytävään poronlihaan, joka kääritään tai pakataan ostohetkellä, ei vaadita tehtäväksi merkintöjä. Ennen myyntiä valmiiksi pakkaukseen suljettuun poronlihaan tai poron kuivalihaan on merkittävä elintarvikkeen nimi (esim. poronliha, poron ulkopaisti, poron käristysliha, kuivattu poronliha), sisällön määrä (paino), viimeinen käyttöajankohta (tuore liha) tai parasta ennen -päivä (kuivaliha ja pakastettu/jäädytetty liha). Jos tuotteeseen lisätään suolaa, tehdään siihen lisäksi seuraava merkintä " Ainesosat: poronliha, suola (%) ". Pakastetun lihan pakkaukseen merkitään lisäksi sana "pakaste" tai pakastettu", merkintä "ei saa jäädyttää uudelleen sulatuksen jälkeen" ja säilytysohje "- 18 C tai kylmemmässä". Lihaa voidaan myös jäädyttää, jolloin pakkaukseen merkitään sana "jäädytetty" sekä säilytysohje. Jäädytetty elintarvike on säilytystarkoituksessa jäädytetty ja se myydään jäätyneenä, mutta se ei täytä pakastetulle elintarvikkeelle asetettuja vaatimuksia. Suoramyyntiä varten valmistettuja tuotteita ei saa merkitä tunnistamismerkinnällä. Tunnistamismerkintää käyttävät vain hyväksytyt laitokset. Lainsäädännön tarkoittamaa kaupallista asiakirjaa ei käytetä suoramyynnissä, koska tuotteet myydään suoraan kuluttajalle. Jos tuotteissa on havaittu terveysvaara, suoramyyjän on välittömästi tehtävä asiasta ilmoitus kunnan valvontaviranomaiselle. Suoramyyjän on tarvittaessa pyydettävä tuotteet takaisin kuluttajilta itselleen eli ryhdyttävä ns. takaisinvetoon. Tämä tulisi ottaa huomioon suoramyyjän omavalvontasuunnitelmassa. Takaisinvedon riittävyys tulee arvioida tapauskohtaisesti (esimerkiksi lehti-ilmoituksen avulla tehtävä takaisinveto voisi olla riittävä). Takaisinvedosta on Eviran ohje, joka löytyy Eviran kotisivuilta Elintarvikkeet-osiosta.

6 Sivu/sivut 6 / 6 11 Lainsäädäntöä Luettelo ei sisällä kaikkia mahdollisesti sovellettavia säädöksiä. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä (EY) N:o 178/2002, yleinen elintarvikeasetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus rehu- ja elintarvikelainsäädännön sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevien sääntöjen mukaisuuden varmistamiseksi suoritetusta virallisesta valvonnasta (EY) N:o 882/2004, valvontaasetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikehygieniasta (EY) N:o 852/2004, yleinen elintarvikehygienia-asetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä (EY) N:o 853/2004, eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus Komission asetus elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista (EY) N:o 2073/2005 Elintarvikelaki (23/2006) Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläimistä saatavien sivutuotteiden hävittämisestä syrjäisillä alueilla sekä kuolleiden lemmikkieläinten hävittämisestä (1374/2004), Eläinsuojelulaki (247/96) Toiminnassa on otettava huomioon myös pakkausmerkintöjä, pakkaus- ja muita kontaktimateriaaleja koskevat säädökset. Helsingissä Osastonjohtaja Jorma Hirn Elintarvikeylitarkastaja Auli Vaarala

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PALISKUNTAIN YHDISTYS, 2008 PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO sivu Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä valvontaviranomaiselle 1 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä, toimijan

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA Paliskuntain yhdistys 2013 Sisällysluettelo Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä - viranomaiselle... 2 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä oma kappale... 3 Omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

Kasvintuotannon elintarvikehygienia

Kasvintuotannon elintarvikehygienia Kasvintuotannon elintarvikehygienia Neuvo 2020 Seinäjoki 3.12 / Vaasa (sv) 5.12 / Järvenpää 10.12 Evira / Elintarvikehygieniayksikkö 1 Ylitarkastaja Noora Tolin Esityksen sisältö Kaikelle elintarvikkeiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (7) 348 Heinon Tukku Oy, elintarvikelain mukainen hakemus liha-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta ja kala- ja maitoalan laitoksen hyväksymisestä HEL 2012-010314

Lisätiedot

Seminaari elintarvikelainsäädännön, erityisesti hygienialainsäädännön soveltamisesta pk-sektorin yrityksiin

Seminaari elintarvikelainsäädännön, erityisesti hygienialainsäädännön soveltamisesta pk-sektorin yrityksiin Seminaari elintarvikelainsäädännön, erityisesti hygienialainsäädännön soveltamisesta pk-sektorin yrityksiin Säätytalo Auli Vaarala Hygieniayksikkö Evira Joustavuusmissio (fact finding) Joustavuusmissio

Lisätiedot

Elintarvikelainsäädännön uudistuksista

Elintarvikelainsäädännön uudistuksista Elintarvikelainsäädännön uudistuksista 27.9.2010 Eläinlääkintöylitarkastaja Joanna Kurki Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Elintarviketurvallisuusyksikkö Elintarvikelainsäädännön

Lisätiedot

Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta. Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere

Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta. Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere 1 Alkutuotantoilmoitus /Elintarvikelaki 22 Alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta toiminnasta

Lisätiedot

Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta

Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta Huomisen Osaajat hanke KASVUA HÄMEESSÄ HUOMISEN HÄMÄLÄINEN RUOKA Maatilamyynnin omavalvontaneuvoja koulutus MAATILAMYYNNIN MAHDOLLISUUDET- RAJOITTAVA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2014 1 (5) 23 Reinin Liha Oy:n elintarvikelain 56 :n mukaisen väliaikaisen käyttökiellon purkua koskeva päätös HEL 2014-007565 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohde Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen

Lisätiedot

Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta

Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta Ravintolisäseminaari Helsingin yliopiston pieni juhlasali Ravintolisätoimijan velvollisuudet (1) - toiminta Elintarvikealan toimijan on noudatettava

Lisätiedot

LUOMU Nyt! 27.9.2011 Joensuu Jaana Elo

LUOMU Nyt! 27.9.2011 Joensuu Jaana Elo LUOMU Nyt! Joensuu 1 Elintarviketurvallisuusorganisaatio 2 Jäljitettävyys ja luotettavuus läpi koko ketjun Miksi lakia piti taas muuttaa? 3 Kuka nyt valvoo mitäkin Kuntien elintarvikevalvonta Markkinavalvonta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (7) 309 Lagerblad Foods Oy, elintarvikelain mukainen hakemus, Lagerblad Foods Oy liha- ja kala-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta HEL 2012-013788 T 11 02 00

Lisätiedot

Pienmeijerit valvonnan näkökulmasta. Suvi Ranta hygieenikkoeläinlääkäri Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto

Pienmeijerit valvonnan näkökulmasta. Suvi Ranta hygieenikkoeläinlääkäri Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto Pienmeijerit valvonnan näkökulmasta Suvi Ranta hygieenikkoeläinlääkäri Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto Elintarvikelaki 23/2006 muutoksineen 10 : Elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka on

Lisätiedot

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 3 Elintarvikelain 13 pykälän mukainen hakemus Heinon Tukku Oy:n liha-, kala- ja maitoalan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-006929 T 11

Lisätiedot

Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila Jaana Elo KoKo Palvelut

Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila Jaana Elo KoKo Palvelut Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila 20.10.2016 Jaana Elo KoKo Palvelut EU-tasoinen lainsäädäntöä Neuvoston asetus 834 /2007 Neuvosto ja parlamentti: periaatteet ja tavoitteet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 28 Elintarvikelain 55 :n mukainen määräys, Spicetown Oy HEL 2016-009416 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön määräys Määräaika

Lisätiedot

Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu. Jaana Elo KoKo Palvelut

Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu. Jaana Elo KoKo Palvelut Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu Jaana Elo KoKo Palvelut Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) 178/2002 Elintarvikelainsäädäntöä

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakasteista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakasteista LUONNOS 10.5.2012 Annettu Helsingissä -- päivänä -----kuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakasteista Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä tammikuuta 2006

Lisätiedot

TRE:572/ /2017

TRE:572/ /2017 1 (5) Watami Sushi Watami Sushi Oy Suvantokatu 10 33100 TAMPERE TRE:572/06.10.01/2017 WATAMI SUSHI OY:N KUULEMINEN ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISESTA MÄÄRÄYKSESTÄ JA 68 :N MUKAISESTA UHKASAKOSTA Toimija

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta Sivu 1/7 Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään elintarvikelain (23/2006) nojalla:

Lisätiedot

Elintarvikevalvonta ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN WATAMI SUSHI OY:LLE

Elintarvikevalvonta ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN WATAMI SUSHI OY:LLE 1 (5) Watami Sushi Watami Sushi Oy Suvantokatu 10 33100 TAMPERE TRE:572/06.10.01/2017 ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN WATAMI SUSHI OY:LLE Toimija Watami Sushi Watami Sushi Oy Suvantokatu

Lisätiedot

Ajankohtaista pienimuotoisesta tuotannosta Eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio

Ajankohtaista pienimuotoisesta tuotannosta Eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALTAKUNNALLISET KOULUTUSPÄIVÄT Yyteri, Pori 5.-6.5.2015 Ajankohtaista pienimuotoisesta tuotannosta Eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio Pienimuotoinen tuotanto - EU asetuksissa

Lisätiedot

Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja toimittaminen myyntiin. Anne Fagerlund Ylitarkastaja Elintarvikehygieniayksikkö, Evira

Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja toimittaminen myyntiin. Anne Fagerlund Ylitarkastaja Elintarvikehygieniayksikkö, Evira Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja toimittaminen myyntiin Anne Fagerlund Ylitarkastaja Elintarvikehygieniayksikkö, Evira Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja toimittaminen myyntiin Lainsäädäntöä

Lisätiedot

Raakamaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta - maitoalan laitos

Raakamaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta - maitoalan laitos Raakamaidon tuotanto ja myynti Evira ja Maitohygienialiitto koulutuspäivä Raakamaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta - maitoalan laitos Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö

Lisätiedot

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen. Mahdollisuuksia: Miten pääsen alkuun?

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen. Mahdollisuuksia: Miten pääsen alkuun? Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

Kansallisten hygienia-asetusten uudistus

Kansallisten hygienia-asetusten uudistus Kansallisten hygienia-asetusten uudistus elintarvikelain kokonaisuudistuksen rinnalla uudistetaan kansallinen elintarvikehygienialainsäädäntö elintarvikelain sisältö vaikuttaa kansallisten asetusten sisältöön

Lisätiedot

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon suoramyynti = Alkutuotannon toimijoiden harjoittama omien alkutuotannon tuotteiden myynti Ei vaadi

Lisätiedot

UUSI ELINTARVIKELAKI 24.11.2005. Joanna Kurki eläinlääkintötarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö

UUSI ELINTARVIKELAKI 24.11.2005. Joanna Kurki eläinlääkintötarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö UUSI ELINTARVIKELAKI 24.11.2005 Joanna Kurki eläinlääkintötarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö Uusi EY-lainsäädäntö Yleinen elintarvikeasetus pellolta pöytään yleiset määritelmät ja periaatteet toimijoiden

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 28.5.2008 KOM(2008) 336 lopullinen 2008/0108 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1234/2007 muuttamisesta

Lisätiedot

Raakamaidon suoramyynti ja maidon jatkojalostus tuotantotilalla

Raakamaidon suoramyynti ja maidon jatkojalostus tuotantotilalla Raakamaidon suoramyynti ja maidon jatkojalostus tuotantotilalla 18.1. 2012 Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto, Elintarviketurvallisuusyksikkö Käsitteitä *alkutuotannon tuote *alkutuotanto

Lisätiedot

Elintarvikelainsäädännön soveltaminen pk-yrityksissä

Elintarvikelainsäädännön soveltaminen pk-yrityksissä Elintarvikelainsäädännön soveltaminen pk-yrityksissä Seminaari elintarvikelainsäädännön soveltamisesta pk-sektorin yrityksiin Säätytalo 25.5.2010 Veli-Mikko Niemi Riskiperusteisuus lainsäädännössä Lainsäädännössä

Lisätiedot

Liha-alan laitoksen perustaminen

Liha-alan laitoksen perustaminen Liha-alan laitoksen perustaminen Marjo Ruusunen Webinaari, 31.10.2017 Yhteistyössä: Eviran Pk-neuvontahanke ja Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke Yleistä elintarvikeyrityksen perustamisesta Yleisiä

Lisätiedot

Täydentävät ehdot: Kasveista ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuotantohygienia

Täydentävät ehdot: Kasveista ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuotantohygienia Täydentävät ehdot: Kasveista ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuotantohygienia 1 Viljelijätukihakukoulutus, kevät 2015 Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin Täydentävät ehdot

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2014 1 (5) 31 Päätös elintarvikelain 60 :n mukaisesta Euroopan unionin toisesta jäsenvaltiosta toimitetun elintarvike-erän hylkäämisestä ensisaapumispaikassa, Aseanic Trading

Lisätiedot

Hyönteiset elintarvikkeina EE-talo

Hyönteiset elintarvikkeina EE-talo Hyönteiset elintarvikkeina 29.9.2017 EE-talo Tilaisuuden avaus Leena Räsänen, Evira Eviran ohjeistus hyönteiselintarvikkeista Valmisteilla, valmistuu viimeistään 1.11.2017 Osia julkaistaan Eviran nettisivuilla

Lisätiedot

Elintarvikelainsäädännön vaatimukset teurastamon perustamisessa

Elintarvikelainsäädännön vaatimukset teurastamon perustamisessa Elintarvikelainsäädännön vaatimukset teurastamon perustamisessa Yksikönjohtaja Evira Valvontaosasto Lihantarkastusyksikkö Pienteurastamon suunnittelu Huomioon otettavaa: Teurastamon ympäristövaatimukset

Lisätiedot

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Eviran ohje 16021/2 Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 9 SISÄLTÖ 1 Yleistä... 2 2 Lainsäädäntöä... 2 3 Aidon perinteisen tuotteen nimitys... 2 4 Tilojen

Lisätiedot

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset)

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset) Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

Ryhtyisinkö elintarvikealan yrittäjäksi?

Ryhtyisinkö elintarvikealan yrittäjäksi? Ryhtyisinkö elintarvikealan yrittäjäksi? Salon kaupunki Ympäristöterveydenhuolto Hornintie 2-4, 24800 Halikko, terveystarkastaja p. 02 778 4608, marjo.harkonen@salo.fi Tarvittavat ilmoitukset/hakemukset

Lisätiedot

Kansallisten hygienia-asetusten uudistaminen

Kansallisten hygienia-asetusten uudistaminen Kansallisten hygienia-asetusten uudistaminen Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät Oulu 19.9.2017 Anna-Maija Grönlund, MMM Turku 10.10.2017 Maaria Hackzell, MMM Kansallisten hygienia-asetusten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2014 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 23.04.2014 Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2014 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 23.04.2014 Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2014 1 (5) 16 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Vihannespaja Oy:lle HEL 2014-003779 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohde Elintarviketurvallisuuspäällikön ratkaisu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 2 Elintarvikelain 13 :n mukainen hakemus Lihakauppa Roslund Ky:n liha-alan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-007493 T 11 02 02 01 Päätösehdotus

Lisätiedot

Muistio Luonnos

Muistio Luonnos Muistio Luonnos 15.4.2016 Maa- ja metsätalousministeriön asetus (xx/2016) ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (1367/2011) muuttamisesta

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta (alkutuotantoasetus)

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta (alkutuotantoasetus) MUISTIO 14.12.2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta (alkutuotantoasetus) TIIVISTELMÄ Asetus sisältää alkutuotannon elintarvikehygieniaa koskevia

Lisätiedot

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA KESKUSTELU- JA TIEDOTUSTILAISUUS ENSISAAPUMISESTA JA ELINTARVIKEKULJETUKSISTA 6.9.2007 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Joni Haapanen SÄÄDÖKSET Elintarvikelaki

Lisätiedot

Sivutuotteiden valvonta kala-alanlaitoksissa. lainsäädännöstä koottua

Sivutuotteiden valvonta kala-alanlaitoksissa. lainsäädännöstä koottua Sivutuotteiden valvonta kala-alanlaitoksissa lainsäädännöstä koottua Tuula Lundén Ylitarkastaja Elintarvikehygieniayksikkö 1 2 Kalasivutuotteet: arvioita määristä Perkuusivutuotteet - 12 milj kg/ v Jalostusteollisuuden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2012 1 (6) 230 Elintarvikelain 13 pykälän mukainen hakemus liha-alan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta, Lihakonttori Oy HEL 2012-008251 T 11 02 00 Päätös Hakija

Lisätiedot

6. HUNAJANTUOTANNON ERITYSVAATIMUKSET

6. HUNAJANTUOTANNON ERITYSVAATIMUKSET 6.1 1 / 2 6. HUNAJANTUOTANNON ERITYSVAATIMUKSET 6.1 Hunajan kanssa kosketuksiin joutuvien pintojen puhdistamiseen käytettävän veden laatu Huomioitavaa: Tätä ohjetta sovelletaan hunajan alkutuotantoon.

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 28/2009 eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 28/2009 eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta Sivu 1/8 Maa- ja metsätalousministeriön asetus 28/2009 eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tätä asetusta sovelletaan hyväksyttyihin elintarvikehuoneistoihin,

Lisätiedot

Eviran ohje Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta

Eviran ohje Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta Eviran ohje Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta 1 Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin Esityksen sisältö Määritelmät Ohjeen tarkoitus ja sisältö Raakamaidon

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2012. 818/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. pakasteista

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2012. 818/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. pakasteista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2012 818/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakasteista Annettu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Eviran ohje 16038/1. Ulkokanojen munien tuottaminen Suomessa

Eviran ohje 16038/1. Ulkokanojen munien tuottaminen Suomessa Eviran ohje 16038/1 Ulkokanojen munien tuottaminen Suomessa Sivu/sivut 1 / 7 Viranomaisen toiminnan tulee perustua laissa olevaan toimivaltaan ja viranomaistoiminnassa tulee tarkoin noudattaa lakia. Viranomaisohjeet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / Elintarvikelain 55 :n mukainen määräys ja uhkasakon asettaminen/ Tmi Johan Holmström

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / Elintarvikelain 55 :n mukainen määräys ja uhkasakon asettaminen/ Tmi Johan Holmström Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5 2800/11.03.00/2015 73 Elintarvikelain 55 :n mukainen määräys ja uhkasakon asettaminen/ Tmi Johan Holmström Valmistelijat / lisätiedot: Kaisa Hemminki, puh. 050 561 1781

Lisätiedot

Eviran ohje 16031/1. Kalastustuotteiden tunnistamismerkinnät ja kalastustuotteiden mukana lähetettävät asiakirjat

Eviran ohje 16031/1. Kalastustuotteiden tunnistamismerkinnät ja kalastustuotteiden mukana lähetettävät asiakirjat Eviran ohje 16031/1 Kalastustuotteiden tunnistamismerkinnät ja kalastustuotteiden mukana lähetettävät asiakirjat Sivu/sivut 1 / 6 Kalastustuotteiden tunnistamismerkinnät ja kalastustuotteiden mukana lähetettävät

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006)

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) Helsingin kaupungin terveydensuojelujärjestys Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) 1 Ympäristölautakunta kumonnut 1.1.2005 2 Lintujen

Lisätiedot

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla, Helsinki 13.10.2010 Elintarvikkeiden mikrobiologiset

Lisätiedot

Mitä pakkausmerkintä - kysymyksiä on noussut valvonnassa esiin? Elintarvikeasiantuntijoiden koulutus. 26.8.2015 Tuulikki Lehto

Mitä pakkausmerkintä - kysymyksiä on noussut valvonnassa esiin? Elintarvikeasiantuntijoiden koulutus. 26.8.2015 Tuulikki Lehto Mitä pakkausmerkintä - kysymyksiä on noussut valvonnassa esiin? Elintarvikeasiantuntijoiden koulutus 26.8.2015 Tuulikki Lehto Evira / VALO / TUTU / RATI Elintarvikkeesta annettavat tiedot Pakatut tuotteet

Lisätiedot

NORMINPURKU. Elintarvikelainsäädäntö uudistuu , Helsinki Sebastian Hielm. Elintarviketurvallisuusjohtaja, MMM/RO/ETU

NORMINPURKU. Elintarvikelainsäädäntö uudistuu , Helsinki Sebastian Hielm. Elintarviketurvallisuusjohtaja, MMM/RO/ETU NORMINPURKU Elintarvikelainsäädäntö uudistuu 30.5.2017, Helsinki Sebastian Hielm Elintarviketurvallisuusjohtaja, MMM/RO/ETU Norminpurulla laaja tuki Hallitusohjelmaan 2015-19 Ratkaisujen Suomi on kirjattu

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015 43 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä

Lisätiedot

Venäjän vientivaatimukset -seminaarit 12.02. ja 16.02.2010. Kyösti Siponen

Venäjän vientivaatimukset -seminaarit 12.02. ja 16.02.2010. Kyösti Siponen Venäjän vientivaatimukset -seminaarit 12.02. ja 16.02.2010 Kyösti Siponen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Suomen elintarvikeviennin osuus = 0,16 % koko maailman elintarvikkeiden viennistä World Trade

Lisätiedot

Kala-alan koulutuspäivä Alkutuotantoa, elintarvikehuoneistotoimintaa vai hyväksytty laitos?

Kala-alan koulutuspäivä Alkutuotantoa, elintarvikehuoneistotoimintaa vai hyväksytty laitos? Kala-alan koulutuspäivä 24.10.2017 Alkutuotantoa, elintarvikehuoneistotoimintaa vai hyväksytty laitos? Alkutuotanto kalastuksessa Kalan tainnutus Verestys Kalastusaluksella tai jäällä tehty pään, sisälmysten

Lisätiedot

Riskiperusteisuuden suuntaviivat/tasot valvonnassa

Riskiperusteisuuden suuntaviivat/tasot valvonnassa Riskiperusteisuuden suuntaviivat/tasot valvonnassa Auli Vaarala Elintarvikehygieniayksikkö,Evira Valtakunnalliset elintarvikevalvonnan koulutuspäivät Riskien huomioiminen Elintarvikelaki 6a (352/2011)

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 23. Elintarvikelaki. Annettu Helsingissä 13 päivänä tammikuuta 2006

SISÄLLYS. N:o 23. Elintarvikelaki. Annettu Helsingissä 13 päivänä tammikuuta 2006 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 2006 N:o 23 26 SISÄLLYS N:o Sivu 23 Elintarvikelaki... 89 24 Laki terveydensuojelulain muuttamisesta... 117 25 Laki Elintarviketurvallisuusvirastosta...

Lisätiedot

/2015 Espoon seudun ympäristöterveys Hallintolain 34 :n mukainen kuuleminen uhkasakkolain 10 :n mukaisesta päätöksestä

/2015 Espoon seudun ympäristöterveys Hallintolain 34 :n mukainen kuuleminen uhkasakkolain 10 :n mukaisesta päätöksestä Kuulemiskirje 1 (2) 11.03.00 2800/2015 Espoon seudun ympäristöterveys 2.5.2016 Tmi Johan Holmström Evitskogintie 101 02520 Lapinkylä Hallintolain 34 :n mukainen kuuleminen uhkasakkolain 10 :n mukaisesta

Lisätiedot

Liikkuvat elintarvikehuoneistot ja kotivalmistus Oivassa. Ympäristöterveyden valtakunnalliset koulutuspäivät Kotka Pirjo Korpela Evira

Liikkuvat elintarvikehuoneistot ja kotivalmistus Oivassa. Ympäristöterveyden valtakunnalliset koulutuspäivät Kotka Pirjo Korpela Evira Liikkuvat elintarvikehuoneistot ja kotivalmistus Oivassa Ympäristöterveyden valtakunnalliset koulutuspäivät 18.5.2016 Kotka Pirjo Korpela Evira Liikkuvat elintarvikehuoneistot Elintarvikelaki 6 kohta 18a

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. lokakuuta 2016 (OR. en) 13167/16 AGRILEG 146 DENLEG 76 VETER 96 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 11. lokakuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D045714/03

Lisätiedot

REKO ja elintarvikelainsäädäntö

REKO ja elintarvikelainsäädäntö REKO ja elintarvikelainsäädäntö REKO seminaari, 14.11. Seinäjoki Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea keskus HUOM! REKO toimintaa ja elintarvikelainsäädäntöä koskeva esitys on ensisijaisesti tarkoitettu

Lisätiedot

Ajankohtaiset elintarvikelainsäädännön muutokset ja niiden toimeenpano

Ajankohtaiset elintarvikelainsäädännön muutokset ja niiden toimeenpano Ajankohtaiset elintarvikelainsäädännön muutokset ja niiden toimeenpano Ylitarkastaja Mia Piipari Elintarvikehygieniayksikkö 6.3.2012 Uudistunut elintarvikelaisäädäntö Elintarvikelaki (23/2006) muutos 352/2011

Lisätiedot

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Susanna Ahlström Eläinlääkintöylitarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Lopetusasetus Neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2009

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 02.06.2015 Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 02.06.2015 Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) 15 Tmi Sari Viiman toiminnan kieltämistä koskeva elintarvikelain 56 :n mukainen päätös HEL 2015-006585 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 365/2013 Laki. elintarvikelain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 365/2013 Laki. elintarvikelain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 29 päivänä toukokuuta 2013 365/2013 Laki elintarvikelain muuttamisesta Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 Dokumentin versiot Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä. Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12

Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä. Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12 Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12 Omavalvonnan säädökset Elintarvikelain 23/2006 mukaisesti kaikilla elintarvikealan toimijoilla on oltava

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (14) Ympäristökeskus 17/2014 Elintarviketurvallisuusosasto 16.06.2014 Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (14) Ympäristökeskus 17/2014 Elintarviketurvallisuusosasto 16.06.2014 Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (14) 22 Elintarvikelain 59 :n mukaisen elintarvikkeiden käyttöä ja hävitystä koskevan päätöksen antaminen Berrymasters & Co Oy Ltd:lle HEL 2014-006801 T 11 02 00 Päätös

Lisätiedot

LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET

LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Eläinlääkintöylitarkastaja Maaria Hackzell Maa- ja metsätalousministeriö, elintarvike- ja terveysosasto Kala-alan valvonnan koulutuspäivä Evira 15.2.2012 EU-lainsäädäntö yleinen

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeri

Maa- ja metsätalousministeri MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 17/EEO/2010 Päivämäärä Dnro 7.5.2010 1555/14/2010 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 20.5.2010 - toistaiseksi Muuttaa Vieraista aineista eläimistä saatavissa elintarvikkeissa

Lisätiedot

YmpäristöAgro I ja II

YmpäristöAgro I ja II YmpäristöAgro I ja II 2008-2012-> jatkohanke 2014 loppuun ProAgria Oulu Maa- ja kotitalousnaiset MTK Pohjois-Suomi Yhteistyökumppanina Pohjois-Pohjanmaan maanmittaustoimisto Suoramyyntimahdollisuudet Lampaanlihaa

Lisätiedot

JOUSTAVUUS ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSSÄ

JOUSTAVUUS ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSSÄ JOUSTAVUUS ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2.9.2015, Oulu Lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen Maa- ja metsätalousministeriö harmonisoitu EU-lainsäädäntö elintarvikkeita

Lisätiedot

Lihalaitoksen perustaminen. Leena Oivanen Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018

Lihalaitoksen perustaminen. Leena Oivanen Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Lihalaitoksen perustaminen Leena Oivanen 9. 11.4.2018 Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Mistä neuvoja lihalaitoksen perustamiseen? Neuvontaa saa mm. kunnan elintarvikevalvonnasta ja neuvontaorganisaatioilta

Lisätiedot

Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset

Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset Tytti Itkonen Evira / TUTU Valtakunnalliset elintarvikevalvonnan koulutuspäivät 2012 1 Tuotekohtaisella omavalvonnalla Tarkoitetaan tässä omavalvontaa, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit Eviran ohje 16039/1 Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja Vastuuhenkilö Riina Tolvanen Sivu/sivut 1 / 7 Siipikarjateurastamoissa työskentelevien lihantarkastusavustajien

Lisätiedot

PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi,

PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi, PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi, Marjatta Rahkio, LTK Satu Mustalahti, LTK pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset kaikille pakatuille

Lisätiedot

Eviran ohje 16021/1. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta

Eviran ohje 16021/1. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Eviran ohje 16021/1 Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 8 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 2 2 Aidon perinteisen tuotteen nimitys...2 3 Tilojen hyväksyminen...

Lisätiedot

Kansalliset säädökset

Kansalliset säädökset 1 (10) Kansalliset säädökset Elintarvikelaki 13.1.2006/23 Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 321/2006 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (905/2007) eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2011 1382/2011 Valtioneuvoston asetus kansanterveyttä sekä eläinten ja kasvien terveyttä, taudeista ilmoittamista, eläinten hyvinvointia

Lisätiedot

Elintarvikkeiden kuljetustoiminnan hyväksyminen elintarvikehuoneistoksi

Elintarvikkeiden kuljetustoiminnan hyväksyminen elintarvikehuoneistoksi Vastuuhenkilö Pirjo Korpela Sivu/sivut 1 / 7 Elintarvikkeiden kuljetustoiminnan hyväksyminen elintarvikehuoneistoksi 1. Johdanto 2. Ohjeen soveltamisala 3. Määritelmät 4. Vastuu kuljetustoiminnasta 5.

Lisätiedot

2 Tilojen ja laitteiden kunnossapito

2 Tilojen ja laitteiden kunnossapito Oiva-arviointiohjeet hyväksytyille elintarvikehuoneistoille 2 Tilojen ja laitteiden kunnossapito 2.2 Tilojen ja rakenteiden kunnossapito Huomioitavaa: Tarkastettavat asiat: - Tätä ohjetta sovelletaan kaikissa

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 23/04

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 23/04 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 23/04 Pvm Dnro 31.3.2004 1608/01/2004 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 14.4.2004 alkaen Valtuussäännökset Rehulaki (396/1998) 9 ja 26 Vastaavat EY-säännökset Euroopan

Lisätiedot

Poronlihan suoramyynnin hyvän toimintatavan malli

Poronlihan suoramyynnin hyvän toimintatavan malli Poronlihan suoramyynnin hyvän toimintatavan malli Kuluttajat ovat koko ajan kiinnostuneempia siitä, mistä heidän syömänsä ruoka on peräisin. Ruuan liikkuvuuden myötä kansainväliset lihakohut ovat koskettaneet

Lisätiedot

Pakkausmerkinnät kalatuotteissa

Pakkausmerkinnät kalatuotteissa Pakkausmerkinnät kalatuotteissa Tytti Itkonen, Evira / VALO / TUTU KALAFOORUMI kevät 2011 1 Neuvoston asetus (EY) N:o 104/2000 Merkintävaatimukset koskevat myytäessä loppukuluttajalle seuraavia kalastustuotteita

Lisätiedot

Mitä tietoja kuluttajat haluavat saada elintarvikkeista Elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 kansallinen toimeenpano

Mitä tietoja kuluttajat haluavat saada elintarvikkeista Elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 kansallinen toimeenpano Mitä tietoja kuluttajat haluavat saada elintarvikkeista Elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 kansallinen toimeenpano 31.7.2013, Helsinki Anne Haikonen Maa- ja metsätalousministeriö Elintarviketietoasetus

Lisätiedot

luonnos Tämä asetus tulee voimaan x päivänä x kuuta Sitä sovelletaan kuitenkin 1 päivästä tammikuuta 2017.

luonnos Tämä asetus tulee voimaan x päivänä x kuuta Sitä sovelletaan kuitenkin 1 päivästä tammikuuta 2017. 1 luonnos 6.7.2017 Valtioneuvoston asetus täydentävien ehtojen lakisääteisistä hoitovaatimuksista sekä niiden ja hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimusten noudattamisen valvonnasta annetun valtioneuvoston

Lisätiedot

Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva?

Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva? Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva? Toimijan omavalvonta Viranomaisvalvonta Kuluttajat 16.10.2014 Toimijan omavalvonta Lähtökohta: Toimiva omavalvontasuunnitelma Toimija varmistaa vaatimusten toteutumisen

Lisätiedot

Elintarvikkeiden jalostaminen maatiloilla

Elintarvikkeiden jalostaminen maatiloilla Elintarvikkeiden jalostaminen maatiloilla Elintarvikelainsäädännön suomat mahdollisuudet Luomuasetuksen asettamat raamit Jaana Elo Luomupäivät 9.10.2015 Mikkeli Elintarvikelainsäädännön suomat mahdollisuudet

Lisätiedot

OIVA -valvontatietojen julkistaminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Valvontaosasto

OIVA -valvontatietojen julkistaminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Valvontaosasto OIVA -valvontatietojen julkistaminen Elintarviketurvallisuusvirasto 1 Mikä Oiva? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen

Lisätiedot

Lannoitelainsäädäntö Tarja Alainen

Lannoitelainsäädäntö Tarja Alainen Lannoitelainsäädäntö Tarja Alainen Lannoitevalmisteita koskeva lainsäädäntö Lannoitevalmistelaki 539/2006 Maa- ja metsätalousministeriön asetukset 24/11 lannoitevalmisteista ja 11/12 toiminnan harjoittamisesta

Lisätiedot

Eviran ohje 16033/3. Laitoksen hyväksyminen

Eviran ohje 16033/3. Laitoksen hyväksyminen Eviran ohje 16033/3 Eviran ohje 16033/3 Hyväksyjä Leena Oivanen Esittelijä Marko Naapuri Esittelijä Marko Naapuri Sivu/sivut 2 / 26 Sisällys... 4 1 Yleistä... 4 2 Lainsäädäntö... 4 3 Ohjeen soveltamisala...

Lisätiedot