HAAGA-HELIA Ohje 1 (5) Baku Backman Word

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HAAGA-HELIA Ohje 1 (5) Baku Backman Word"

Transkriptio

1 HAAGA-HELIA Ohje 1 (5) Word 2010 aloitukseen ohjeita Yleistä Viivaimet Asetukset Oletusfontti Riviväli Marginaalit Jos sinulla on käytössäsi itse tehty pohja (Template) niin sinulla on valmiina standardin mukaiset marginaalit ja ylätunnisteessa tiedot standardin mukaisilla paikoilla. Et siis käynnistä Wordia Start-valikosta vaan käytät tiedostohallintaa ja sieltä kaksoisklikkaat haluamaasi Templatea. Mikäli olet tallentanut pohjan työpöydälle, käy sen käyttö vielä nopeammin sitä klikkaamalla. Voit sitten tarvittaessa muuttaa ylätunnisteen tietoja. Samoin sinulla on käytössäsi valmiit pikatyylit eli valitset aina kappaleen alussa Home-välilehdeltä Styles-osiosta haluamasi tyylin ja kirjoitat sitten tekstiä. Tai muokkaat jo olemassa olevaa tekstiä valitsemalla kappaleen alueeksi ja klikkaamalla haluamaasi pikatyyliä. Käytä eri pohjaa (Template) lyhyille asiakirjoille ja pitkille ns. raporttiasiakirjoille. Tuossa raporttipohjassa kannattaa olla valmiiksi määriteltynä osanvaihdot ja erilaiset ylätunnisteet sekä otsikkotyylit jne. Sinun tarvitsee vain osata lisätä sisällysluettelo. Jos käytössäsi ei ole oikeanlaisia Templateja vaan aloitat työskentelyn oletusarvoilla Word2010:ssa niin alla olevat ohjeet auttavat alkuun pääsyyn. Niiden avulla pystyt myös luomaan omia pohjia (Template). Oikeassa ylälaidassa vierityspalkin yläpuolella painike (View Ruler), jolla saa viivaimet esiin/piilotettua. Viivaimet kannattaa pitää näkyvillä, jotta pystyt sijoittamaan esim. ylätunnisteen tiedot standardinmukaisille paikoille. File-välilehdeltä löytyy mm. tallennuksen ja tulostuksen lisäksi myös Options. Voit lisätä tai poistaa sieltä rasteja, jotka vaikuttavat suoraan työskentelyympäristöön. Itse laitan aina rastin kohtaan: Advanced Show document content Show text boundaries. Tällöin näen kehyksinä mihin kohtaan voin kirjoittaa tekstiä. Usein kysyttyjä rasteja ovat myös: Proofing Auto Correct Options Capitalize first letter of sentences sekä AutoFormat As You Type - välilehdellä Internet and network paths with hyperlinks. Uudistunut oletusmuoto: fonttina Calibri, riviväli 1,15 sekä kappaleväli 10pt eli tyhjä rivi kappaleiden väliin. Page Layout välilehdellä voi muuttaa kappaleiden väliin jäävää tilaa (Spacing After). Jos sinulla ei ole omaa pohjaa, johon olet määritellyt pikatyylejä, on käytössäsi oletustyylit: Normal-tyylissä kappaleiden välissä tyhjää, NoSpacingtyylissä ei ole kappaleiden välissä tyhjää. Marginaalien määrittely löytyy Page Layout-välilehdeltä (Margins). Kannattaa valita Custom Margins (ylä 1 cm, vasen 2 cm, ala 2 cm ja oikea 1,5 cm) PAGE LAYOUT MARGINS CUSTOM MARGINS (tai Page setup-osan oikea alakulma nuoli) TOP 1 cm, LEFT 2 cm, BOTTOM 2 cm, RIGHT 1,5 cm Muista muuttaa myös Layout-kortilla From Edge Header 1 cm, Footer 1,5 cm. (Myös ylätunniste sentin päässä paperin ylälaidasta.)

2 HAAGA-HELIA Ohje 2 (5) Tilarivin tiedot Näkymät Fonttimuotoilut Tyylit Ylätunniste Sarkaimet Sivunumerointi Alalaidan tilariville voi lisätä toimintoja (hiiren kakkospainikkeella). Kannattaa lisätä esim. Section (missä osassa) ja Vertical Page Position (kuinka kaukana paperin ylälaidasta). Voit työstää ja tarkastella asiakirjaa erilaisissa näkymissä (View-välilehti). Print Layout on hyvä, sillä näet dokumentin samanlaisena kuin printattuna. Perinteiseen 2003-muotoiluikkunaan pääset Home-välilehdeltä Font-ryhmän oikeasta alakulmasta. Tee muotoilut kappaleeseen, maalaa alueeksi, Styles osan More-painike Save Selection as a New Quick Style. Anna tyylille nimi ja muuta asetuksia tarvittaessa Modify-painikkeen kautta. Kannattaa laittaa kaikki muut tyylit pohjautumaan perustyyliin, jossa määritelty vain fontti. Ylätunniste kannattaa tehdä Insert-välilehdeltä Header&Footer-ryhmästä valitsemalla Header ja sieltä Edit Header. Päiväys neljännellä rivillä neljännessä sarkainkohdassa (Date and Time, rastita Update automatically, niin tulee päivittyvänä kenttänä.) Ylätunnisteessa kolme tyhjää riviä päiväyksen alla. Asiakirjan tyyppi ensimmäisellä rivillä neljännessä sarkainkohdassa ja sivunumerointi ensimmäisellä rivillä seitsemännessä sarkainkohdassa. Ensimmäisen rivin tiedot lihavoituna. Sarkainasettelut saa näkyviin kaksoisklikkaamalla jotakin sarkainmerkkiä. Kannattaa poistaa (Clear All) ylä- sekä alatunnisteesta vahvat sarkainmerkit (jenkkisarkaimet, tummat merkit), jolloin oletussarkainväli 2,3 cm astuu voimaan. Tai voit laittaa ylätunnisteeseen vahvat sarkaimet (Left Tab) kohtiin 9,2 cm (tyyppi ja päiväys), 13,8 cm (as.nro) ja 16,1 cm (sivunro). Sivunumerointi kannattaa lisätä seuraavasti: HEADER&FOOTER TOOLS DESIGN Sivunumero laitetaan kenttänä Insert-osio: Quick Parts Fields Numbering Categorie - Page Osan sivujen lukumäärä laitetaan (välilyönnin jälkeen sulkuihin) kenttänä Insert-osio: Quick Parts Fields Numbering Categorie -Section Pages. Kirjoittaminen Tallennus Valitse haluamasi pikatyyli ja kirjoita teksti. Tarvittaessa käytä hiiren oikeaa painiketta pikavalikon esille ottamiseksi (mm. fontti ja kappalemuotoilut). Oletustallennusmuotona on.docx (Word Document). Kannattaa käyttää komentoa Save As ja valita tallennusmuodoksi Word muoto, mikäli tarvitset saada tiedoston auki myös vanhemmissa versioissa. Tehdessäsi asiakirjamallia (omaa pohjaa, Template) valitse tallennusmuodoksi Word Template (.dotx). Mikäli tarvitset vanhemmille versioille pohjia, niin käytä muotoa.dot.

3 HAAGA-HELIA Ohje 3 (5) Kuvat Taulukot Asiakirjamalli Kun lisäät kuvia dokumenttiin, niin muista muuttaa niiden ominaisuutta siten, että teksti vierii vain haluamassasi suunnassa kuvaan nähden. Yleisimmin tarvitaan ominaisuutta, jossa teksti vierii vain kuvan vasemmalla puolella. Kun kuva on aktiivisena valitse Format-välilehdeltä Text Wrapping More Layout Options ja sieltä Square Left Only. Taulukkoja lisätessäsi tarkista että sinulla ei ole päällä tyyli, jossa on kappaleiden välissä tyhjää. Tällöin et saa rivivälejä mataliksi. Taulukoissa sarakeleveydet pienennetään ja sitten sisennetään taulukko (taulukko aktiiviseksi, hiiren oikea, Table Properties, Indent from Left 4,6 cm). Huomaa, että taulukoille tulee omat välilehdet, joissa on paljon toimintoja. Jos sinulla ei ole vielä omia pohjia (Template) niin kannattaa tehdä ne, jotta työskentely nopeutuu. Tee dokumenttiin tarvittavat muutokset: marginaalit, ylä- ja alatunnisteet, riippuvatyyli (Special, Hanging 4,6 cm), sisennettytyyli (Indentation Left 4,6 cm), symbolilistatyyli (symbolin sisennys 4,6 cm), numerolistatyyli (numeron sisennys 4,6 cm). Tyylien teossa kannattaa käyttää ideaa, että muokkaat ensin kappaleen haluamaksesi ja valitset sen pikatyyliksi aiemman opastuksen mukaisesti. Lisää ylätunnisteeseen oma nimesi, sivunumerointi (ensimmäinen rivi, seitsemäs sarkain) ja päiväys (neljäs rivi, neljäs sarkain) standardin mukaisille paikoille. Ylätunnisteen korkeus on standardin mukaisesti seitsemän riviä eli päiväyksen alle kolme tyhjää riviä. Alatunnisteeseen kannattaa lisätä tiedoston tallennusnimi kenttänä: Insert, Quick Parts, Field, File Name. Tallenna tiedosto Document Templatemuotoon ja sulje Word. Template kannattaa tallentaa kotikoneelle työpöydälle. Jatkossa käytät siis Wordia aina tuplaklikkaamalla Templatea, jolloin saat kaikki määrittelemäsi asetukset ja tyylit käyttöön. Tallennettaessa dokumenttia käytetty Template ei muutu vaan pysyy aina tallessa sellaisenaan. Jos tarvitset tehdä Templateen muutoksia, aukaiset sen Wordissa ja tallennat samalle nimelle. Voit myös toimia kuten dokumentin teossa ja tehdä vain muutoksia asetuksiin tai lisää tyylejä ja valita tallennusmuodoksi Template. Huomaa kuitenkin, että tällöin et voi tallentaa samalle nimelle kuin aiempi pohjasi.

4 HAAGA-HELIA Ohje 4 (5) Ohjeita raportin tekoon Yleistä Pikatyökalurivi Osien vaihto Kannattaa tehdä oma asiakirjamalli (Template) raporttien tekoa varten. Siihen laitetaan valmiiksi kansilehti ja sisällysluettelolle sivu sekä ylätunnisteet siten, että esimerkiksi sivunumerointi alkaa vasta varsinaisesta raportista ja kokonaissivumäärässä ei ole mukana kansilehteä eikä sisällysluetteloa. Malliin kannattaa laittaa myös valmiiksi kaikki tarvittavat tyylit: perustyyli, sisennetty tyyli, symbolilista, ym. Kun teet perustyylin, jossa on vain määritelty käytettävä fontti, niin voit laittaa kaikki muut tyylit pohjautumaan ko. tyyliin. Tällöin pääset vähemmällä työllä, jos haluat muuttaa toisen fontin raporttiin. Pikatyökaluriviin (Quick Access Toolbar, vasemmassa ylälaidassa) kannattaa lisätä muutama painike. Hyötyä on ainakin seuraavista: Insert Table of Contents, Insert Page and Section Breaks, Insert a Field. Lisää dokumenttiin osanvaihto, jotta saat erilaiset ylätunnisteet sisällysluetteloon ja varsinaiseen dokumenttiin. PAGE LAYOUT PAGE SETUP-OSIOSSA BREAKS - Insert Page and Section Breaks Next Page Kannattaa laittaa näitä kaksi dokumentin alkuun, jotta on oma tyhjä sivunsa kansilehdelle ja sisällysluettelolle. (Jos käytät rakenneosana kansilehteä, niin ei välttämättä tarvita sitä varten omaa osanvaihtoa.) Erilaiset ylätunnisteet Osan sivujen lukumäärä Kansilehti Otsikkotyylit Saat erilaiset ylätunnisteet poistamalla jälkimmäisestä osasta ylätunnisteesta asetuksen Same as previous klikkaamalla Navigation-ryhmästä Link to Previous asetuksen pois päältä. Sivunumeroinnin saa alkamaan ykkösestä Design välilehdeltä Header and Footer osiosta Page Number kohdasta valitsemalla Format Page Number ja sieltä Start at 1. Saat laitettua ylätunnisteeseen sulkuihin sivunumeroinnin perään osan kokonaissivumäärän seuraavasti: Insert Quick Parts Field Section Pages (Tai jos lisäsit pikatyökaluriville Insert Field painikkeen, niin sitä kautta.) (Kentistä: Page = sivunumerointi, Num Pages = kokonaissivumäärä, Section Pages = osan sivumäärä) Kansilehti (rakenneosana) kannattaa lisätä vasta kun olet tehnyt osanvaihdolla sisällysluettelolle tyhjän sivun ja kirjoittanut sen alkuun Sisällysluettelo. Siirrä kohdistin ennen ko. sanaa ja valitse Insert Pages Cover Page. Muokkaa valmiita otsikkotyylejä (Heading 1, Heading 2, Heading 3) siten, että niissä fontti on normaalikokoista ja väristä sekä seuraavan kappaleen tyylinä on sisennetty-tyyli. Laita myös otsikkojen numerointi päälle (kohdistin oltava ensimmäisen tason otsikon alussa) HOME PARAGRAPH Multilevel list (1.Heading1, 1.1 Heading2, jne) Muista muuttaa myös kappalemäärityksiä siten, että ennen otsikkoa ei ole tyhjää vaan sen jälkeen (kuten kappaleissakin).

5 HAAGA-HELIA Ohje 5 (5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo on helpoin lisätä kun toiminnon on lisännyt pikatyökaluriville. Sisällysluettelo lisätään sille varatulle tyhjälle sivulle (ennen varsinaista raporttia). Mikäli sinulla ei ole pikatyökalurivillä ko. painiketta, lisää se seuraavasti: REFERENCES TABLE OF CONTENTS Insert Table of Contents Sisällysluettelon muokkaus tehdään tarvittaessa ko. ikkunassa Modifypainikkeen kautta taso kerrallaan. Muita vinkkejä a) Alt-näppäimellä saat välilehtiin näkyviin pikavalintakirjaimet. b) Näppäinyhdistelmällä Ctrl+F1 saat valintanauhan pois tai takaisin. c) Ikkunan suurennus/pienennys kasoisnapsauttaamalla ikkunan nimiriviä. d) Sulje ohjelma kaksoisnapsauttamalla Office-painiketta. e) Saat harjoitustekstiä kirjoittamalla esim. =rand(2,9).

SISÄLLYSLUETTELO. Word Sisällysluettelo

SISÄLLYSLUETTELO. Word Sisällysluettelo Word 2013 Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet: sisällysluettelosivulla ja tekstissä erilainen ylätunniste... 1 Sisällysluettelon

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) RAPORTIN TMS. PITKÄN ASIAKIRJAN TEKEMINEN WORD:LLÄ Raportin reunukset ja sarkaimet Raportin kirjoittaminen Laita reunukset: Page Layout, Margins (Sivun asettelu,

Lisätiedot

YLÄ JA ALATUNNISTE...

YLÄ JA ALATUNNISTE... Word 2013 Ylä- ja alatunniste YLÄ- JA ALATUNNISTE YLÄ JA ALATUNNISTE... 1 Ylätunnisteen tekeminen... 1 Oman ylätunnisteen tekeminen ja tallentaminen rakenneosaksi... 4 Alatunnisteen tekeminen... 4 Erilainen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI Word 2013 Sisällysluettelo, kuvien ja taulukoiden numerointi SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet:

Lisätiedot

Word ohje Word2010. Jari Laru, yliopisto-opettaja. Asko Pekkarinen, lehtori

Word ohje Word2010. Jari Laru, yliopisto-opettaja. Asko Pekkarinen, lehtori Word ohje Word2010 Jari Laru, yliopisto-opettaja Asko Pekkarinen, lehtori Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto, 2012 Sisällys Sivuasetukset... 1 Marginaalit... 1 Osion luominen sisällysluetteloa

Lisätiedot

Asiakirjan rakenne ja sen esilletuominen tekstinkäsittelyohjelmassa

Asiakirjan rakenne ja sen esilletuominen tekstinkäsittelyohjelmassa Asiakirjan rakenne ja sen esilletuominen tekstinkäsittelyohjelmassa Yleistä Demon tavoitteena on oppia käyttämään tekstinkäsittelyohjelmaa asiakirjan rakenteen luomiseen ja esittämiseen. Harjoitus on tehty

Lisätiedot

TYYLIT. Word Tyylit

TYYLIT. Word Tyylit Word 2013 Tyylit TYYLIT TYYLIT... 1 Pikatyylien käyttäminen... 1 Tyylimuotoilun poistaminen... 2 Tyylin muokkaaminen... 2 Uuden tyylin luominen muotoillusta tekstistä... 2 Uuden tyylin luominen valintataulussa...

Lisätiedot

HARJOITUSTYÖ ITKP101 Ronja Saarinen

HARJOITUSTYÖ ITKP101 Ronja Saarinen HARJOITUSTYÖ ITKP101 Ronja Saarinen ITKP101-Harjoitustyö Ronja Saarinen ronjaemmiwilhelmiina@gmail.com Asiakirjamalli Asiakirjamalli (engl. Template) tarkoittaa valmista asiakirjapohjaa, josta löytyvät

Lisätiedot

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043)

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Asiakirjan rakenne ja sen esilletuominen tekstinkäsittelyohjelmassa Yleistä Harjoitusten tavoitteena on oppia käyttämään tekstinkäsittelyohjelmaa asiakirjan

Lisätiedot

Marginaali: Sivujen asetukset säädetään kohdasta 2007+: Sivun asettelu > Marginaalit > Mukautetut reunukset (Page Layout > Margins

Marginaali: Sivujen asetukset säädetään kohdasta 2007+: Sivun asettelu > Marginaalit > Mukautetut reunukset (Page Layout > Margins WORD-OHJE HALLINTOTIETEELLISTEN TÖIDEN KIRJOITTAJILLE (päivitetty 9.12.2014) 1 Kaikki nämä asetukset on tehty hallintotieteiden Word-mallipohjaan http://www.uva.fi/fi/for/student/materials/writing_guidelines/administrative_sciences/,

Lisätiedot

KAPPALEMUOTOILUT. Word Kappalemuotoilut

KAPPALEMUOTOILUT. Word Kappalemuotoilut Word 2013 Kappalemuotoilut KAPPALEMUOTOILUT KAPPALEMUOTOILUT... 1 Tekstin tasaaminen... 1 Sisentäminen... 1 Koko kappaleen sisentäminen... 2 Sisennyksen poistaminen... 2 Riippuva sisennys (sivuotsikko)...

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus)

Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 1.9.2011 Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 1.9.2011 Sisällys 1 Käyttöliittymä ja asetukset... 4 2 Perusasetukset... 5 3

Lisätiedot

Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus)

Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 15.9.2012 Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 15.9.2012 Sisällys 1 Käyttöliittymä ja asetukset... 4 2 Perusasetukset... 5

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulu Sonja Merisalo

Metropolia Ammattikorkeakoulu Sonja Merisalo Sisällysluettelo 3. Tekstinkäsittely... 2 3.1 Ylimääräisten rivinvaihtojen poistaminen... 2 3.2 Pääotsikko, alaotsikko... 2 3.3 Sarkaimet... 2 3.4 Riippuva sisennys... 3 3.5 Rivitys, kappalevaihto, sivunvaihto...

Lisätiedot

Oppimistehtävän kirjoittaminen (SFS 2487 uusi standardisuositus)

Oppimistehtävän kirjoittaminen (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 1.9.2009 Oppimistehtävän kirjoittaminen (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 1.9.2009 Sisällys 1 uudet omaisuudet... 4 2 Perusasetukset... 6 3 Nimiösivu... 8 3.1 Ylätunniste...

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

ESIKATSELU, TULOSTAMINEN, TUNNISTEET

ESIKATSELU, TULOSTAMINEN, TUNNISTEET Excel 2013 Tulostaminen Sisällysluettelo ESIKATSELU, TULOSTAMINEN, TUNNISTEET TULOSTAMINEN JA TULOSTUSASETUKSET... 1 Esikatselu ja tulostaminen... 1 Reunuksien määrittäminen, keskittäminen... 2 Ylä- ja

Lisätiedot

Oppimistehtävän kirjoittaminen

Oppimistehtävän kirjoittaminen Ohje Päivi Klimenko 20.5.2008 Oppimistehtävän kirjoittaminen (SFS 2487 uusi standardisuositus, Laurean uusi brändi) Ohje Päivi Klimenko 20.5.2008 Sisällys 1 Perusasetukset... 3 2 Nimiösivu... 5 2.1 Yhden

Lisätiedot

Tekstinkäsittely. Microsoft Word 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008

Tekstinkäsittely. Microsoft Word 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 Tekstinkäsittely PERUSMATERIAALI Microsoft Word 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖN MUUNTAMINEN PDF-MUOTOON. Päivi Toikkanen

OPINNÄYTETYÖN MUUNTAMINEN PDF-MUOTOON. Päivi Toikkanen OPINNÄYTETYÖN MUUNTAMINEN PDF-MUOTOON Päivi Toikkanen SISÄLTÖ Johdanto... 1 Erillisten tiedostojen yhdistäminen... 2 Tiedostojen yhdistäminen MS Word 2003 -ohjelmalla... 2 Tiedostojen yhdistäminen MS Word

Lisätiedot

Word. Vinkki: hierarkiatason noston voit tehdä myös kätevästi Replace- toiminnon avulla, koska otsikot on merkitty tähdillä. (Miten?

Word. Vinkki: hierarkiatason noston voit tehdä myös kätevästi Replace- toiminnon avulla, koska otsikot on merkitty tähdillä. (Miten? Word Tässä harjoituksessa opiskellaan tekstinkäsittelyohjelman tehokasta käyttöä dokumenttien käsittelyssä. Esitettyjen käyttötapojen hyödyt tulevat parhaiten näkyviin käsiteltäessä suuria tietomääriä

Lisätiedot

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10 Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta Standardiasiakirjan asettelut Microsoft Word 2007 ja 2010 versioissa Word ohjelman oletusasetukset ovat sellaiset, että suomalaisen

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 4 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla

Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla Ohje Päivi Klimenko 1.11.2009 Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla Ohje Päivi Klimenko 1.11.2009 Saatesanat Tämä ohje on suunniteltu Laurean opinnäytetyön kirjoittamisen ohjeeksi tekstinkäsittelyohjelma

Lisätiedot

Tekstinkäsittelystä II. Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle

Tekstinkäsittelystä II. Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle Tekstinkäsittelystä II Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle Edistyneempiä piirteitä Harjoituksen 5 avulla käsitellään o Kieleen liittyvät apuvälineet tekstin tavutus tekstin

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 Sisällys 1 Tekstinkäsittelyohjelma... 1 2 Tekstinkäsittelyprosessi... 2 3 Word-tekstinkäsittelyohjelman käyttöliittymä...

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

WORD 2013 PERUSTEET...

WORD 2013 PERUSTEET... Word 2013 WORD 2013 PERUSTEET... 1 Word-ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Valintanauha... 2 Pikavalikoima... 3 Pikavalikot... 3 Näkymät, zoomaus... 3 Valintanauhan välilehdet...

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Sanna Huikari TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT WORD 2007/2010 -OHJE

Sanna Huikari TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT WORD 2007/2010 -OHJE Sanna Huikari TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT WORD 2007/2010 -OHJE Opintomoniste Elokuu 2012 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 5 2 OPINNÄYTE.DOTX (THESIS.DOTX) -ASIAKIRJAMALLI... 7 2.1 Asiakirjamallin tallentaminen...

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Ensimmäinen sivu, Oletus, Alaviite, Loppuviite, Hakemisto, HTML Marginaalit: vasen 2,0 cm; oikea 1,0 cm; ylä 1,0 cm; ala 1,0 cm.

Ensimmäinen sivu, Oletus, Alaviite, Loppuviite, Hakemisto, HTML Marginaalit: vasen 2,0 cm; oikea 1,0 cm; ylä 1,0 cm; ala 1,0 cm. - 1 - Tämä dokumentti on muokattu oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 3. Asennuskäsikirja. Julkaisu on ilmestynyt 10.3.2009 sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2009:5.

Lisätiedot

Tämä dokumentti on tehty pohjaan Muistiopohja_logolla.ott

Tämä dokumentti on tehty pohjaan Muistiopohja_logolla.ott Muistio 1 (5) Asiakirjapohjien dokumentaatio Asiakirjapohjien tiedostot Tämä dokumentti kuvaa joukon SFS 2487 -standardin mukaisia OpenOfficeasiakirjapohjia. Pohjat on laatinut Martti Karjalainen oikeusministeriön

Lisätiedot

Anne-Mari Näsi 12.2.2010 PIKAOHJEITA OPINNÄYTETYÖN RAPORTTIPOHJAN LAATIMISEEN (WORD 2007)

Anne-Mari Näsi 12.2.2010 PIKAOHJEITA OPINNÄYTETYÖN RAPORTTIPOHJAN LAATIMISEEN (WORD 2007) Anne-Mari Näsi 12.2.2010 PIKAOHJEITA OPINNÄYTETYÖN RAPORTTIPOHJAN LAATIMISEEN (WORD 2007) ALUKSI ATK-ohjeet on laadittu Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Perhon yksikön opinnäytetyön raporttipohjan laatimisen

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu RN Sisällys

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu RN Sisällys MS Word 2016 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje Sisällys 1 Asiakirjan asetukset... 1 1.1 Reunukset... 1 1.2 Tulostussuunta... 1 1.3 Viivain... 1 1.4 Sarkaimet... 2 1.5 Riviväli... 2 1.6 Tyhjä rivi tekstin

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko Fonttimuotoilut Kun haluat muotoilla jonkin sanan tai osan tekstistä, sinun pitää ensin "maalata" ko. alue. Maalaaminen tapahtuu vetämällä alueen yli hiiren ykköspainike alas painettuna. Maalattu alue

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, FYSIIKAN LAITOS. Microsoft Word Käyttöohje. Jasmin Kilpeläinen

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, FYSIIKAN LAITOS. Microsoft Word Käyttöohje. Jasmin Kilpeläinen JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, FYSIIKAN LAITOS Microsoft Word 2016 Käyttöohje Jasmin Kilpeläinen 8.5.2019 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Wordin perusasetukset... 2 2.1 Tekstin ja kappaleiden asettelu... 2 2.2 Otsikoiden

Lisätiedot

Ylä- ja alatunniste. Tunnisteen kirjoittaminen. Tunnisteen muokkaaminen

Ylä- ja alatunniste. Tunnisteen kirjoittaminen. Tunnisteen muokkaaminen 1 Ylä- ja alatunniste Tunniste on tekstiä tai grafiikkaa, joka toistuu automaattisesti määritysten mukaan sivulta toiselle. View Print Layout näytössä ja esikatselussa tunnisteet näkyvät omilla paikoillaan.

Lisätiedot

2 Otsikoiden numerointi ja otsikkotasot Otsikot voidaan numeroida automaattisesti.

2 Otsikoiden numerointi ja otsikkotasot Otsikot voidaan numeroida automaattisesti. Sisällys 1 Tyylit (tärkeä):... 2 2 Otsikoiden numerointi ja otsikkotasot... 4 3 Viivaimen käyttäminen (jokseenkin tärkeä):... 6 4 Sisennys/marginaali:... 6 5 Erikoismerkkien näyttäminen:... 7 6 Rivivaihto

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

Jussi Heikkilä TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT OFFICE 2013 WORD -OHJE

Jussi Heikkilä TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT OFFICE 2013 WORD -OHJE OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU Jussi Heikkilä TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT OFFICE 2013 WORD -OHJE Syyskuu 2015 (Alkuperäinen opintomoniste Sanna Huikari, elokuu 2012) SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 6 2 OPINNÄYTE.DOTX

Lisätiedot

Microsoft Office 2010: Word

Microsoft Office 2010: Word Microsoft Office 2010: Word 2 / 8 Sisällysluettelo 1 Word-perusasioita, jotka on syytä tietää... 3 1.1 Tekstin kirjoittaminen, korjaaminen, valinta ja kielenhuolto... 3 1.2 Kappaletekstin käsittely...

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

LibreOffice Writer perusteita

LibreOffice Writer perusteita LibreOffice Writer perusteita Käytetään Digabi-käyttöjärjestelmää (DigabiOS) ja harjoitellaan LibreOfficen käyttöä. 1. Ohjelman käynnistys Avaa Sovellusvalikko => Toimisto => LibreOffice Writer. Ohjelma

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

MS Visio 2016 liiketoimintaprosessien piirtämisessä

MS Visio 2016 liiketoimintaprosessien piirtämisessä MS Visio 2016 liiketoimintaprosessien piirtämisessä http://office.microsoft.com/fi-fi/ammattitason-kaaviointiohjelmisto-microsoft-visio-fx103472299.aspx Sisällys Johdanto... 1 Vision käynnistäminen...

Lisätiedot

Aulikki Hyrskykari Informaatiotieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto

Aulikki Hyrskykari Informaatiotieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto H4: Tehtävänanto Tekstinkäsittelyn perusharjoitus Ennen kuin aloitat harjoituksen teon, lue siihen liittyvä taustamateriaali. LibreOfficen ja sen kielipaketin asennus käsiteltiin luennolla. Tällä kerralla

Lisätiedot

Word 2007 käyttöliittymä

Word 2007 käyttöliittymä Word 2007 käyttöliittymä Word 2007n ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin Wordin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden kautta, vaan valikot on

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

AbiWord 2.8.1 -moniste

AbiWord 2.8.1 -moniste AbiWord 2.8.1 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Näppäimistö...1 Tulostumattomien merkkien näyttäminen...1 Tekstin kirjoittamisen perussäännöt...1 Kumoaminen...1 Näkymät ja zoomaus...2 Sivun asetukset...2

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 2 Sisällys Sisällys 1. Yleistä... 3 1.1 Office- ohjelmien muuttaminen suomen kielelle... 3 1.2 Wordin oma ohjetoiminto...

Lisätiedot

1. Mittayksikön muuttaminen. 2. Perusasiakirjan luominen. 3. Apuviivat jokaiselle sivulle (tehdään Master Page osioon) InDesign Perusteet 1

1. Mittayksikön muuttaminen. 2. Perusasiakirjan luominen. 3. Apuviivat jokaiselle sivulle (tehdään Master Page osioon) InDesign Perusteet 1 InDesign Perusteet 1 1. Mittayksikön muuttaminen 1. InDesignin mittayksiköt on muutettava tuumista millimetreihin. 2. Jos mikään asiakirja ei ole auki, muutos tehdään kaikkiin tuleviin asiakirjoihin. Jos

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043)

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) pääaine- ja sivuaineopiskelijat Jatkoa asiakirjan rakenteen esilletuomiseen ja sisällön korostamisesta tekstinkäsittelyohjelmassa Yleistä Tämä harjoitus

Lisätiedot

Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla

Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla Ohje Päivi Klimenko 30.10.2012 Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla Ohje Päivi Klimenko 30.10.2012 Saatesanat Tämä Laurean opinnäytetyön kirjoittamisen ohje on suunniteltu Microsoft Word 2010 versioon

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET POWERPOINT PERUSTEET... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Pikavalikoima... 2 Pikavalikot... 2 Näkymät, zoomaus... 2 Valintanauha...

Lisätiedot

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä Wordpad ohjelman - käyttöliittymä WordPad on miniversio Word tekstinkäsittelyohjelmasta. WordPad -ohjelma kuuluu Windows -käyttöjärjestelmän apuohjelmiin. Kaikissa tietokoneissa, joihin on asennettu Windows

Lisätiedot

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. WORD 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. WORD 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen WORD 2007 Startti Tekijä: Matti Lehtonen Sisällysluettelo Ohjelman käynnistäminen... 1 Vista - käyttöjärjestelmä... 1 XP - käyttöjärjestelmä... 1 Ohjelman avautumisnäkymä... 2 Tekstin oikein kirjoittaminen...

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta PIKAOHJE PDF-XChange PRO 1. PDF TIEDOSTON LUOMINEN - Voit tulostaa haluamasi dokumentin PDF-tiedostoksi valitsemalla tulostimeksi ohjelman mukana asentuneen virtuaalitulostimen PDF-XChange Standardin.

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

Wordin perusteet. Office Word 2007. Aarno Hyvönen 21.8.2010

Wordin perusteet. Office Word 2007. Aarno Hyvönen 21.8.2010 Kotiope.com 1 Wordin perusteet Office Word 2007 Aarno Hyvönen 21.8.2010 Kotiope.com 2 Wordin perusteet Word-ohjelman käynnistäminen 1.napsauta windows-käynnistä painiketta ja valitse kaikki ohjelmat 2.

Lisätiedot

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla)

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma NIMI NIMINEN

Lisätiedot

1. Word 2007 käyttöliittymä

1. Word 2007 käyttöliittymä 1. Word 2007 käyttöliittymä Word -tekstinkäsittelyohjelman versiossa 2007 ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden

Lisätiedot

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand. IV Taustamateriaali: Tekstinkäsittely (H4 ja H5)

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand. IV Taustamateriaali: Tekstinkäsittely (H4 ja H5) IV Tekstinkäsittely Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ... 2 2 TEKSTINKÄSITTELYN PERUSASIOITA... 2 3 TEKSTIN MUOKKAAMINEN... 4 3.1 Merkkitason muokkaus...

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Acta-väitöskirjojen asetukset. Määritä ensin sivumääritykset ja sivunumerointi.

Acta-väitöskirjojen asetukset. Määritä ensin sivumääritykset ja sivunumerointi. Sisällys Acta-väitöskirjojen asetukset 2 Acta-väitöskirjojen tyylimäärittelyt 7 Acta-mallipohjan tyylien lataaminen 8 Kuviot, kuvat ja taulukot 9 Lähdeluettelon laatiminen 9 Väitöskirjan muuttaminen pdf:ksi

Lisätiedot

Tietotekniikkaosasto. MS Office 2007. Pikaopas uuteen versioon siirtyjälle. Word 6 PowerPoint 8 Excel 9

Tietotekniikkaosasto. MS Office 2007. Pikaopas uuteen versioon siirtyjälle. Word 6 PowerPoint 8 Excel 9 Tietotekniikkaosasto MS Office 2007 Pikaopas uuteen versioon siirtyjälle Word 6 PowerPoint 8 Excel 9 Sisältö MS Office -ohjelmien olennaisimmat yhteiset muutokset 3 Mihin valikot ovat hävinneet? 3 Mistä

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

Jatkoa asiakirjan rakenteen esilletuomiseen ja sisällön korostaminen tekstinkäsittelyohjelmassa

Jatkoa asiakirjan rakenteen esilletuomiseen ja sisällön korostaminen tekstinkäsittelyohjelmassa Jatkoa asiakirjan rakenteen esilletuomiseen ja sisällön korostaminen tekstinkäsittelyohjelmassa Yleistä Tämä harjoitus on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa jatketaan edellisen kerran asiakirjan rakenteen

Lisätiedot

Wordin perusteet. Office Word 2010. Aarno Hyvönen 4.6.2014

Wordin perusteet. Office Word 2010. Aarno Hyvönen 4.6.2014 Kotiope.com 1 Wordin perusteet Office Word 2010 Aarno Hyvönen 4.6.2014 Kotiope.com 2 Word-ohjelman käynnistäminen Klikkaa käynnistä-kaikki ohjelmat-microsoft Office- Microsoft Office Word tai Klikkaa käynnistä

Lisätiedot

Word 2007. Juha-Pekka Ruuska Nokian lukio 7.8.2008

Word 2007. Juha-Pekka Ruuska Nokian lukio 7.8.2008 2008 Word 2007 Juha-Pekka Ruuska Nokian lukio 7.8.2008 MICROSOFT WORD 2007... 4 WORDIN KÄYNNISTÄMINEN... 4 WORD - OHJELMAN NÄYTTÖTILAT... 5 Tulostusasettelu... 5 Koko näytön lukutila... 5 Web-asettelu...

Lisätiedot

Tekstinkäsittely. Microsoft Word 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Tekstinkäsittely. Microsoft Word 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Tekstinkäsittely PERUSMATERIAALI Microsoft Word 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Tekstinkäsittely Microsoft Word 2010 3/32 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Sini Jatta Suonio 7/1/2010

Sini Jatta Suonio 7/1/2010 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, FYSIIKAN LAITOS Microsoft Word 2007 Käyttöohje Sini Jatta Suonio 7/1/2010 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Wordin perusasetukset... 2 2.1 Tekstin ja kappaleiden asettelu...2 2.2

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Tehtävä 1: Tekstin käsitteleminen valinta, kopiointi, siirtely (2p)

Tehtävä 1: Tekstin käsitteleminen valinta, kopiointi, siirtely (2p) H4: Arviointiohjeet Yleistä arvioinnista: Muista laittaa myös kaikkiin arviointeihin tieto käytätkö LibreOfficea vai MS Officea ratkaisun arviointiin. Arvioinnin ensimmäinen rivi on siis esim. Arvioinnissa

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo Excel 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET EXCELIN OMINAISUUDET... 1 KÄYTTÖLIITTYMÄ... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Valintanauha ja välilehdet... 2 Ryhmä... 2 Pikavalikoima...

Lisätiedot