YYT-C2004 Kestävä liikennejärjestelmä Liikenneturvallisuus liikennejärjestelmätasolla, maanteillä. Yliopisto-opettaja Jouni Ojala 8.5.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YYT-C2004 Kestävä liikennejärjestelmä Liikenneturvallisuus liikennejärjestelmätasolla, maanteillä. Yliopisto-opettaja Jouni Ojala 8.5."

Transkriptio

1 YYT-C2004 Kestävä liikennejärjestelmä Liikenneturvallisuus liikennejärjestelmätasolla, taajamissa ja maanteillä Yliopisto-opettaja Jouni Ojala

2 Liikenneturvallisuus liikennejärjestelmätasolla

3 Turvallisen liikennejärjestelmän tarkastelukehikko

4 Riskikasautumamalli tutkijalautakuntien tutkimuksissa

5 Riskien jakauma kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa

6 Onnettomuuden turvallisuustoiminta Kolaritapahtumaan ja sen seurauksiin vaikuttaminen TAPAHTUMA IHMINEN AJONEUVO YMPÄRISTÖ JÄRJESTELMÄ Koulutus Tekniikka Rakenteet Lait, sosioekon. PRE-CRASH ONNETTOMUUKSIEN EHKÄISY CRASH SEURAUSTEN LIEVENTÄMINEN POST-CRASH SELVIYTYMISMAHDOLLISUUKSIEN TEHOSTAMINEN

7 Liikennejärjestelmänäkökulma liikenneturvallisuustyössä Lähtökohta: Liikenneonnettomuudet ovat usein monien yhteensattumien muodostamia tapahtumaketjuja Onnettomuuden tai vallitsevan liikenneturvallisuustilanteen taustalla olevien muuttujien syy-seuraussuhteet ovat usein moninaisia Liikennejärjestelmänäkökulma ja liikenneturvallisuus: Tarkastellaan kaikkia niitä tekijöitä, joilla on lyhyellä tai pitkällä aikajänteellä vaikutusta vallitsevaan liikenneturvallisuustasoon onnettomuuksien ja konfliktien määrään, onnettomuuksien vakavuuteen, koettuun turvattomuuteen Liikkumisen ja siihen vaikuttavien tekijöiden kokonaisvaltainen tarkastelu liikkumistarpeet, kulkutavan valinnat ja kulkumuotojen työnjako, liikkumistavat Eri osatekijöiden painoarvon ja vuorovaikutuksen ymmärtäminen: Ihminen liikenneympäristö ja -palvelut kulkuneuvot säätely (lait, normit, valvonta) (ulkoiset olosuhteet)

8 Liikennejärjestelmänäkökulma liikenneturvallisuustyössä Liikennejärjestelmänäkökulma ja liikenneturvallisuus: Kokonaisvaltainen keinovalikoima: yksittäisten toimenpiteiden vaikuttavuus usein heikko, toimenpiteiden synergiaa Vastuunjaon ymmärtäminen: yksilön vastuu (omat valinnat ja toiminta, tiedot, taidot) ja yhteiskunnan vastuu (toimintamahdollisuuksien luominen/rajoittaminen) Yhteiskunnallisen toimijakentän laajuus: tarvitaan monen toimijan yhteistyötä ja toimia yhteiseen tavoitteeseen pääsemiseksi Eri aikajänteiden ymmärtäminen: akuuttien ongelmien ratkaiseminen, pidemmän aikavälin ennaltaehkäisevä työ => hitaasti ja nopeasti muutettavissa olevat asiat Yksilöllisten erojen tiedostaminen: liikkujien heterogeenisuus, erilaisuutta ilmenee sekä ihmisten välillä että ihmisten sisällä

9 Ihmisen mittainen liikenne Liikenteen turvavisio 2003 Suomalainen liikenteen turvavisio: Tieliikennejärjestelmä on suunniteltava siten, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä Turvavisio tähtää vakavien liikenneturmien jatkuvaan vähentämiseen.

10 Ihmisen mittainen liikenne Liikenteen turvavisio 2003 Turvallisen liikenteen visiossa hyväksytään ja otetaan huomioon ihmisen todelliset rajoitukset. 1. Tienkäyttäjä tekee virheitä 2. Ihminen ei kestä seurauksia Vastuu turvallisuudesta kuuluu sekä liikenteen kehittäjille että tienkäyttäjille. Liikenteen turvavisio esittää haastavan kysymyksen: Ovatko kaikki liikenteen osapuolet tehneet parhaansa onnettomuuksien välttämiseksi tai edes onnettomuuksien seurauksien lieventämiseksi?

11 Turvallinen liikennejärjestelmä 2100 Visio Liikennejärjestelmä on laaja sosio-tekninen järjestelmä, joka kattaa tekniikan lisäksi myös mm. sosiaalisia, taloudellisia, poliittisia ja lainsäädännöllisiä sekä ympäristöllisiä ulottuvuuksia. Nämä ulottuvuudet ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Systeemisyyden vuoksi järjestelmän tulevaisuutta ja siinä tapahtuvia muutoksia on haastavaa ennustaa pitkälle tulevaisuuteen. Turvallisen liikennejärjestelmän visio on visiotyöprosessiin osallistuneiden tahojen (Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja VTT) edustajien näkemys mahdollisesta liikennejärjestelmän tilasta vuonna 2100 turvallisuusnäkökulmasta tarkasteltuna Auvinen, H. & Tuominen, A.: Turvallinen liikennejärjestelmä 2100, visio.

12 Turvallinen liikennejärjestelmä 2100 Visio Visiossa suomalainen yhteiskunta ja liikennejärjestelmä rakentuvat kahdesta peruslähtökohdasta: Ensimmäinen on hiilineutraali, kestävä energiantuotanto ja sähköintensiivisyys sekä liikenteessä että koko yhteiskunnassa. Toinen lähtökohta on automatiikka- ja älysovellukset liikennevälineissä ja infrastruktuurissa, erityisesti liikenteen turvallisuuden instrumentteina. Vision mukaisen liikennejärjestelmän tärkeimmät liikennemuodot ovat raideliikenne ja kevyt liikenne, joita harvaan rakennetuilla alueilla täydentää tieliikenne. Kaikki moottorikäyttöinen liikenne on vision palvelusuuntautuneessa liikennejärjestelmässä sähkökäyttöistä ja automaattiohjattua. Liikennejärjestelmän suurimpia haasteita ovat järjestelmähäiriöt ja vikaantumiset automatiikkajärjestelmissä sekä älysovelluksissa. Auvinen, H. & Tuominen, A.: Turvallinen liikennejärjestelmä 2100, visio.

13 EU:n tieliikenneturvallisuuden toimintaohjelma (1) Ohjelma, Komission tiedonanto KOM(2010) 389/3 ( ): Kohti eurooppalaista tieliikenneturvallisuusaluetta: tieliikenneturvallisuuden poliittiset suuntaviivat Löytyy netistä osoitteesta:

14 EU:n tieliikenneturvallisuuden toimintaohjelma (2) Vuonna 2009 Euroopan unionissa tieliikenteessä menehtyi yli henkilöä ja loukkaantui peräti henkilöä. Yhteiskunnalle aiheutui tästä noin 130 miljardin euron kustannukset. Tieliikenneturvallisuudella on merkittävä asema vuosien liikennepolitiikkaa koskevassa valkoisessa kirjassa, sillä tieliikenneonnettomuuksien määrän alentaminen parantaisi liikennejärjestelmän toimivuutta, jolloin kansalaisten ja yritysten tarpeet ja odotukset voitaisiin tyydyttää.

15 EU:n tieliikenneturvallisuuden toimintaohjelma (3) Komission mielestä tärkeimmät kolme tavoitetta ovat: perustetaan jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä varten jäsentynyt ja yhtenäinen toimintamalli, joka perustuu jäsenvaltioiden parhaisiin käytänteisiin ja jota ilman vuosien tieliikenneturvallisuuden poliittisia suuntaviivoja ei voitaisi panna täytäntöön tehokkaalla tavalla laaditaan strategia loukkaantumisia ja ensiapua varten, jotta tieliikenteessä loukkaantuvien lukumäärää voitaisiin alentaa pikaisesti parannetaan loukkaantumiselle alttiiden tienkäyttäjien turvallisuutta. Tämä koskee erityisesti moottoripyöräilijöitä, joita koskevat onnettomuustilastot ovat erityisen synkkiä.

16 EU:n tieliikenneturvallisuuden toimintaohjelman tulostavoite Tieliikennekuolemien puolittaminen Euroopan unionissa vuoteen 2020 mennessä vuodesta 2010 alkaen. Loukkaantumisille ei voida tässä vaiheessa asettaa tulostavoitetta, koska vakaville ja vähäisille loukkaantumiselle ei ole vahvistettu yhteistä määritelmää. Heti kun on saavutettu riittävästi edistystä, tieliikenneturvallisuuden poliittisiin suuntaviivoihin lisätään yhteinen loukkaantumisten vähentämisen tulostavoite.

17 EU:n tieliikenneturvallisuuden toimintaohjelman strategiset tavoitteet Tavoite 1: Tienkäyttäjille annettavan koulutuksen ja opetuksen parantaminen Tavoite 2: Liikennesääntöjen valvonnan tehostaminen Tavoite 3: Turvallisempi tieinfrastruktuuri Tavoite 4: Turvallisemmat ajoneuvot Tavoite 5: Nykyaikaisen teknologian käytön edistäminen tieliikenneturvallisuuden parantamiseksi Tavoite 6: Hätä- ja jälkihoitopalvelujen parantaminen Tavoite 7: Loukkaantumisille alttiiden tienkäyttäjien suojeleminen

18 Liikennepoliittinen selonteko Selonteolla hallitus* linjaa liikennepolitiikan pitkän tähtäimen tavoitteet ja toimenpideohjelman vuoden 2022 loppuun. Samalla hahmotellaan sitä, mikä on liikennepoliittinen visio ja tahtotila vuodelle Selontekoa valmisteltaessa liikennepoliittisia kysymyksiä tarkastellaan hallitusohjelman mukaisesti erityisesti maankäytön, asumisen, palvelurakenteiden, kestävän kehityksen ja elinkeino- ja aluekehityksen edellytykset huomioon ottaen. Selonteko annettiin eduskunnalle 4/2012. Kilpailukykyä ja hyvinvointia vastuullisella liikenteellä. Valtioneuvoston liikennepoliittinen selonteko eduskunnalle, LVM 2/ pdf&title=Kilpailukyky%C3%A4%20ja%20hyvinvointia%20vastuullisell%C3%A4%20liikenteell%C3%A4

19 Liikennepoliittinen selonteko 2012

20 Valtioneuvoston periaatepäätös tieliikenneturvallisuuden parantamiseksi Eduskunta edellytti keväällä 2015, että hallitus laatii uuden periaatepäätöksen liikenneturvallisuuden parantamiseksi Pitkän aikavälin visiona on, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Periaatepäätöksellä varmistetaan, että liikenneturvallisuus paranee niin kuljettajien, ajoneuvojen kuin teidenkin osalta. Lisäksi periaatepäätös parantaa valmiutta liikenteen turvalliseen automatisaatioon. kenneturvallisuuden_parantamiseksi_ pdf/ f-f f-bc6d-2dab2a3243e8

21 Valtioneuvoston periaatepäätös tieliikenneturvallisuuden parantamiseksi Valtioneuvoston hyväksymässä periaatepäätöksessä hallituksen keskeisiä liikenneturvallisuutta parantavia keinoja ovat muun muassa: liikennesääntöjen selkeyttäminen ja ajantasaistaminen liikennesääntöjen noudattamisen ja valvonnan tehostaminen turvallisempien ajoneuvojen ja kuljettajaa avustavien laitteiden käytön lisääminen turvallisen tieinfrastruktuurin rahoituksen ja investointien turvaaminen automatisoituvan liikenteen turvallisuuden ja tietoturvallisuuden kehittäminen tienkäyttäjille annettavan ajotutkinnon ja siihen liittyvien oppimistapojen kehittäminen liikennepalveluiden houkuttelevuuden lisääminen sekä ajokunnosta aiheutuvien onnettomuusriskien vähentäminen.

22 Liikenneturvallisuussuunnitelma ohjaa liikenneturvallisuustyötä

23 Hyvän turvallisuuskulttuurin kriteerit 1. Turvallisuus on organisaatiossa aito arvo, joka otetaan huomioon päätöksenteossa ja päivittäisessä toiminnassa. 2. Turvallisuus ymmärretään monimutkaiseksi ja systeemiseksi ilmiöksi. 3. Vaarat ja perustehtävän vaatimukset ymmärretään hyvin. 4. Organisaatio on tietoinen toiminnan epävarmuuksista ja valpas riskejä kohtaan. 5. Vastuu kannetaan koko organisaation turvallisesta toiminnasta. 6. Toiminta on organisoitu hallittavalla tavalla. Työt pystytään tekemään laadukkaasti ja järjestelmää pystytään ohjaamaan.

24 Vastuullisen liikennekulttuurin arviointi Wihlman 2012

25 Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Trafi suuntaa turvallisuusviranomaisena kohti riskiperusteista viranomaistoimintaa. Wihlman 2012

26 Trafin analyysitoiminta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin analyysitoiminta keskittyy turvallisuuden tilan seuraamiseen turvallisuusuhkien havaitsemiseen ennaltaehkäisevien toimenpiteiden tunnistamiseen. Trafin panostaminen analyysitoimintaan on suoraa seurausta liikenneturvallisuuden kansainvälisestä kehityssuunnasta, jossa turvallisuutta lähestytään säädöksissä ja toimintatavoissa entistä enemmän turvallisuuden hallinnan periaatteiden kautta. Turvallisuus tulisi nähdä prosessina, jossa siihen liittyvää tietoa systemaattisesti ja kattavasti kerätään ja analysoidaan, tunnistetaan ja arvioidaan riskejä sekä tehdään turvallisuutta parantavia toimenpiteitä. Toimenpiteiden vaikuttavuutta seurataan ja tarvittaessa tehdään korjaavia toimenpiteitä. Näin syntyy katkeamaton turvallisuuden hallinnan kehä, jossa tehtävät on tarkasti määritelty ja vastuutettu. Wihlman 2012

27 Liikennejärjestelmän turvallisuusindikaattorit kehitetty Trafissa Haaste: turvallisuuskriittisten toimintojen tason mittaaminen tehokkaasti, jotta turvallisuudenhallinta onnistuu Tavoite: systemaattisen seurannan kehittäminen Indikaattorilla tarkoitetaan tunnuslukua, joka kuvaa jonkin ilmiön tai tavoitteen tilaa ja muutoksia tiivistetysti, yleensä yhdellä luvulla ilmaistuna Indikaattorit on hyvä keino jäsentää suurta määrää monesta eri lähteestä saatua turvallisuustietoa toimenpiteiden riskiperusteinen kohdentaminen tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuuden arviointi kehitystyön pohjana yhteiseurooppalaiset ja kansainväliset indikaattorit Wihlman 2012

28 Turvallisuusindikaattorit - esimerkki ilmailusta Ilmailussa käytössä 3-tasoinen indikaattorimalli 1-taso (onnettomuudet) Onnettomuuksien määrä Vakavien vaaratilanteiden määrä Kuolleiden määrä 2-taso (onnettomuuksien syyt) Esimerkiksi kiitotieltä suistuminen 3-taso (taustalla olevat tekijät) Esimerkiksi epästabiili lähestyminen: stabilointikorkeus Wihlman 2012

29 Trafin toimintalinjaukset Riskiperusteisen, ennakoivan toiminnan kehittäminen Turvallisuusjohtamisen ja raportointikulttuurin kehittäminen Eri liikennemuotojen hyvien käytäntöjen keskinäinen vertailu Omat tavoitteet ammattiliikenteelle ja yksityiselle liikenteelle Autokannan uudistaminen Kansainvälisillä ja kansallisilla foorumeilla vaikuttaminen Älyteknologian tehokas käyttö Poikkihallinnollinen yhteistyö Toimenpiteiden tukeminen viestinnällisin keinoin

30 Liikenneturvallisuus taajamissa ja maanteillä

31 Liikenneonnettomuuksien ominaispiirteet Taajama vs. maantie Onnettomuusriskit taajamissa ja maanteillä erilaiset. Liikennekuolemista 3/4 tapahtuu maanteillä, joilla ajetaan 2/3 liikennesuoritteesta. -> Kuolemanriski ajettua kilometriä kohti selvästi suurempi maanteillä kuin kaduilla ja yksityisteillä. HeVa-onnettomuuksia tapahtuu kaduilla ja yksityisteillä lähes yhtä paljon kuin maanteillä. -> HeVa-riski suurempi kaduilla ja yksityisteillä. Taajamissa tapahtuu noin joka neljäs liikenteen kuolemantapaus ja neljä kymmenestä loukkaantumisesta.

32 Kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet ja nollavisio Millaisia olivat v tapahtuneet kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet suhteessa nollavision periaatteisiin. Tarkastelussa tavanomaiset onnettomuudet, joissa ei ilmennyt tietoista riskinottoa. Taajamat: Kaduilla ja maanteiden taajamissa painottuivat jk ja pp turvallisuusongelmat Nollavisio ei toteudu autoilijoidenkaan osalta (risteysonnettomuudet, erit. raskaiden kanssa) Yksiajorataisilla pääteillä kohtaamisonnettomuudet yleisimpiä Distraction, väsymys, sairauskohtaus, ajohallinnan menettäminen liukkaan kelin myötä (ESC tulevaisuudessa) Juha Valtonen: Vuonna 2010 tapahtuneet kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet ja nollavisio

33 Jalankulkijan kuoleman riski (Rósen ja Sander 2009) Accident Analysis and Prevention 41 (2009)

34 Riskinoton osuus (tutkijalautakuntien tutkimat kuolemat )

35 Liikenneturvallisuustyön kuumia perunoita Ajoterveys: Ikääntyminen ja ajaminen Lääkärin määräämä ajokielto Monisairaudet, lääkkeet ja ajaminen Mielenterveys Vammautumisen määrittely ja tutkinta: Inhimillisen tuskan massa on siirtymässä vammautumisiin Miten määritellään vakava vamma? Miten vammautumisista saataisiin tietoa? Ajoneuvotekniikan kehityksen vaikutus: Suomessa kukaan ei edusta autoteollisuutta => autojen kehityksestä koituva etu valuu muiden kunniaksi Autokantamme laahaa jälkijunassa, ajonvakautuksen tuomat edut alkavat näkyä

36 Vakavat vammautumiset Enenevä kiinnostus kohdistunut kuolemien vähenemisen myötä vakaviin vammautumisiin Liikennekuolemat ovat monelta osin varsin eriytynyt joukko Sairaudet Alkoholi Ylinopeudet Itsetuhoisuus Vakavissa vammautumisissa enemmän massaa

37 Liikenneturvallisuuden parantaminen

38 Vaikutusmahdollisuudet liikenneturvallisuuteen eri kaavatasoilla YM: Liikenneturvallisuus kaavoituksessa B1EA-6AF78C4BF037%7D/37515

39 Liikennesuunnittelu Liikenneverkon jäsentely Liikennemuotojen erottelu Liikennemuotojen sekoittaminen - shared space

40 Liikenneverkon jäsentely Liikenneverkon jäsentelyllä erotetaan autoliikenteen erityyppiset liikennevirrat (kauko-, läpikulku- ja paikallisliikenne) toisistaan. Tarkoituksena saada kunkin väylätyypin liikenne mahdollisimman homogeeniseksi tarkoitukseltaan, määräpaikaltaan, nopeudeltaan ja koostumukseltaan. Toteutetaan jäsentelemällä liikenneverkko toiminnallisesti eriluokkaisiin väyliin. Lisäksi vältetään monikäyttöisiä teitä. Pääkatuverkko välittää nopeaa, kaupungin eri osien välistä liikennettä. Asuntoalueiden paikallisverkko on tarkoitettu hitaammalle ja vähäisemmälle liikenteelle -> riski moottoriajoneuvoliikenteen ja kävelyn tai pyöräilyn välisiin onnettomuuksiin vähenee. Kuva: Helsingin kaupunki: Katuverkon luokittelu

41 Liikenneverkon jäsentely Suunnittelussa otetaan huomioon kunkin väylätyypin liikenteen erityispiirteet kuten nopeudet ja ajoneuvomäärät. Liikenneympäristöstä on pystyttävä päättelemään alueella voimassa oleva nopeusrajoitus -> Väylien leveyttä ei yli- eikä alimitoiteta. On tärkeää, että pitkillä ja toistuvilla matkoilla nopein reitti on myös turvallisin, mistä syystä liikennettä tulee pyrkiä siirtämään suuremmille väylille.

42 Liikennemuotojen erottelu Liikennemuotojen erottelun avulla voidaan tehokkaasti vähentää onnettomuuksia, jotka syntyvät moottoriajoneuvon ja jalankulkijan tai pyöräilijän törmäyksessä. Moottoriajoneuvon ja jalankulkijan onnettomuuksien seuraukset ovat usein vakavia -> niitä vähentämällä voidaan vaikuttaa erityisesti taajamien liikenneonnettomuuksissa kuolleiden määrään. Kuva: Ramboll

43 Liikennemuotojen erottelu Kevyelle liikenteelle tulisi rakentaa oma verkko, jonka risteämät ajoneuvoliikenteen verkon kanssa tulisi toteuttaa turvallisesti, tarvittaessa eritasoratkaisuina tai valoohjauksisina. Voidaan varata myös suurempia yhtenäisiä alueita kuten kävelykatuja ja autottomia keskusta-alueita. Vilkkailla kevyen liikenteen väylillä voidaan jalankulku ja pyöräily erottaa toisistaan. Moottoriajoneuvo- ja kevyen liikenteen täydellinen erottelu (erilliset väylät, risteäminen eri tasossa) ei usein ole mielekästä vähäisen liikennemäärän, maankäytön tai kustannusten takia. Buchanan report (1963) "Traffic in Towns". HW Corbett (1913 ) "Cities of the Future Kuvien lähde: ibikelondon

44 Shared Space- ajattelu Shared space -alueella kulkumuotoja ei ole eroteltu, vaan kävelijät, pyöräilijät ja autot käyttävät samaa katutilaa. Esimerkkeinä pihakadut, hidaskadut ja kävelypainotteiset kadut. Katutila palvelee liikenteen lisäksi myös oleskelua ja muuta toimintaa. Yhteisellä alueella liikkujien tulee olla valppaana ja kiinnittää huomiota muihin liikkujiin riskin kokeminen nopeus alenee ja turvallisuus lisääntyy. Liikenneympäristön ominaisuuksien pitää tukea tavoitteena olevaa alhaista nopeustasoa. Kuvat: Wikipedia ja BBC

45 Nopeuksien hallinta ja liikenteen valvonta Nopeuksiin vaikuttavat toimenpiteet: Nopeusrajoitukset Korotetut suojatiet ja liittymät Suojateiden näkyvyyttä voidaan parantaa erilaisilla laitteilla (esim. välkky, heijastinvarret, valaistus). Erilaiset töyssyt Sivuttaissiirtymät ja kavennukset Kiertoliittymät Nopeusnäyttötaulut Liikenteen valvonta: Automaattinen valvonta, liikuteltavat kamerat Perinteinen poliisivalvonta

46 Alueellinen nopeusrajoitusjärjestelmä Esim. Helsingin Kaarela

47 Ajonopeuksien hillitseminen Uusilla alueilla: Kokooja- ja tonttikaduilla vältettävä pitkiä suoria tai vain loivasti kaartavia osuuksia Shared space -alueet Vanhoilla alueilla: Rakenteelliset hidastimet esim. töyssyt Sivuttaissiirtymät ja kavennukset Korotetut suojatiet ja liittymät Kiertoliittymät Nopeusnäytöt YM: Liikenneturvallisuus kaavoituksessa B1EA-6AF78C4BF037%7D/37515

48 Liikenteen ohjaus Liikenteen ohjaus on yksi tärkeimmistä liikenneturvallisuutta parantavista tekijöistä. Ohjauksen tarkoituksena on säännellä, varoittaa ja ohjata tienkäyttäjiä. Liikennettä voidaan ohjata esim. liikennevalojen, tiemerkintöjen, nopeusrajoitusten, etuajo-oikeusjärjestelyjen, kaarteiden suuntamerkkien, kaistakohtaisen ohjauksen ja muiden liikennemerkkien avulla. Esim. kaarteiden suuntamerkit voivat vähentää kaarteissa tapahtuvia onnettomuuksia %. Vilkkaisiin ja liikenneturvallisuudeltaan ongelmallisiin liittymiin voidaan rakentaa liikennevalot tai vaihtoehtoisesti kiertoliittymä. Valo-ohjaus ei aina ole sopivin ratkaisu isoihin liittymiin (välityskyvyn pienentyessä ja odotusajan pidentyessä kuljettajat ajavat herkemmin vasten punaista valoa aiheuttaen enemmän onnettomuuksia).

49 Liittymäjärjestelyt Liittymäjärjestelyillä voidaan merkittävästi vaikuttaa taajamien liikenneturvallisuuteen - niihin sijoittuu lukuisia mahdollisia riskikohtia. Esim. Helsingissä noin kaksi kolmesta onnettomuudesta tapahtuu liittymässä. Liittymien määrää vähentämällä, etuajo-oikeusjärjestelyillä ja valoohjauksen käyttöön otolla voidaan merkittävästi vähentää onnettomuuksien määrää. Liittymien rakennetta voidaan myös muuttaa esimerkiksi rakentamalla kiertoliittymiä. HUOM! kiertoliittymä on liikennevalo-ohjauksista liittymää turvallisempi ajoneuvojen ja jalankulkijoiden kannalta, mutta polkupyöräilijöiden kannalta valoohjauksinen liittymä on turvallisempi ratkaisu (Rapport 554 Korsningsutformning, Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI, 2006).

50 Sivuttaissiirtymät, kavennukset ja saarekkeet

51 Korotetut suojatiet

52 Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien vähentäminen liikennejärjestelyjä kehittämällä Tulokset esitetty liikenneturvallisuuden pitkän aikavälin tutkimus- ja kehittämisohjelman (LINTU-ohjelman) raportissa: Kelkka, M., Laapotti, S., Järvenpää, K., Karppinen, S., Soukiala, J., Airaksinen, N., Sainio, P. & Toiskallio, K. (2010). Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä. LINTU-raportti 2/2010. Helsinki. Hankkeen tavoitteet: Tarkentaa, missä ja millaisissa tilanteissa kevyen liikenteen kuolemaan johtaneet onnettomuudet taajamissa tapahtuvat Esittää näihin keskeisiin ongelmakohtiin kohdistettuja turvallisuuden parantamiskeinoja Laapotti 2013

53 Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien vähentäminen liikennejärjestelyjä kehittämällä Kevyen liikenteen turvallisuuden parannusehdotukset 1. Ajonopeuksien alentaminen ja suojateiden rakenteellisen turvallisuuden parantaminen Nopeusrajoitus 30 km/h tiiviissä kaupunkirakenteessa Kiertoliittymät Liikennevalot Taajamaportit Hidasteet Keskisaarekkeet Korotetut suojatiet Nopeusvalvonta ja valistus Laapotti 2013

54 Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien vähentäminen liikennejärjestelyjä kehittämällä Kevyen liikenteen turvallisuuden parannusehdotukset 2. Suojateiden ja pyöräteiden jatkeiden parempi havaittavuus Näkemäesteiden poisto Viitoitus Ajoratamerkinnät Valaistus Tehostepylväät, pollarit yms. Kunnossapito Laapotti 2013

55 Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien vähentäminen liikennejärjestelyjä kehittämällä Kevyen liikenteen turvallisuuden parannusehdotukset 3. Kevyen liikenteen parempi havaittavuus Suojateiden ja pyöräteiden sijoittaminen Näkemäesteiden poisto ympäristössä ja ajoneuvossa Heijastava vaatetus, pyörien valot ja heijastimet Valaistus Autoilijan varoittaminen kevyen liikenteen osallisesta teknisillä ratkaisuilla, esim. vilkkuvalot jalankulkijan lähestyessä suojatietä Raskaiden ajoneuvojen lisäpeilit helpottamaan havaintojen tekoa kääntymistilanteessa Laapotti 2013

56 Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien vähentäminen liikennejärjestelyjä kehittämällä Kevyen liikenteen turvallisuuden parannusehdotukset 4. Lainsäädäntö, koulutus, valistus ja valvonta Jalankulkijoiden oikeuksien parempi kunnioittaminen Polkupyöräilijöiden väistämissäännöstön selkeyttäminen ja tukeminen ympäristöllisillä ratkaisuilla Polkupyöräilijöiden väistämissäännöstön tuntemuksen parantaminen Polkupyöräilijöiden turvavarusteiden käytön lisääminen (kypärä) Kevyen liikenteen vastuun lisääminen omasta näkymisestään (heijastimet, polkupyörävalot) Laapotti 2013

57

58

59 Oikeat ratkaisut oikeaan paikkaan esimerkkinä pyöräilyn väylätyypin valinta

60 Kävelyn ja pyöräilyn toimenpiteiden arviointi Toimenpiteiden seurauksena voi tapahtua seuraavia muutoksia: Matka- ja aikasuoritteet muuttuvat. Onnettomuuksien määrissä voi tapahtua positiivinen, negatiivinen tai neutraali muutos. Nykyiset kävely- ja pyöräilymatkat: Jos onnettomuus- ja tapaturmariski pienenee olosuhteiden parantumisen ansiosta, niin onnettomuuksien ja tapaturmien määrä vähenee. Kävelyyn ja pyöräilyyn siirtyvät matkat: Eri kulkutavoilla on erilainen riski joutua onnettomuuteen (esim. kevyen liikenteen onnettomuusriski on korkeampi kuin autoliikenteen riski matkasuoritetta kohti laskettuna). Uudet kävely- ja pyöräilymatkat: Uusien matkojen osalta syntyy kokonaan uusia onnettomuus- ja tapaturmariskejä. Lisäksi autoliikenteen muutos voi johtaa jäljelle jäävän autoliikenteen onnettomuusriskin ja sen kautta onnettomuusmäärän muutokseen.

61 Tehokkaimmat turvallisuuskeinot Vaikutusarvioinnin perusteella liikennekuolemia vähentävät eniten: 1. Alkolukon yleistyminen 2. Turvalaitteiden käytön lisääminen sekä tiedotuksen että sanktioiden avulla 3. Taajamien nopeusrajoitusten sovittaminen liikenneympäristön mukaiseksi 4. Automaattisen nopeusvalvonnan lisääminen ja kehittäminen. Nämä toimenpiteet kuuluvat myös kustannustehokkaimpien toimenpiteiden joukkoon Lähde: Rajamäki & Peltola (2012). Tieliikenteen turvallisuussuunnitelman liikenneturvallisuusvaikutusten arvio. Liikenneturvallisuuden pitkän aikavälin tutkimus- ja kehittämisohjelma. LINTU-julkaisuja 3/2012

62 Oppimispäiväkirjatehtävä Lue opetusmonisteesta luku: 10.1 Turvallisuusvaikutukset Tutustu myös johonkin luennolla viitattuun raporttiin Pohtikaa ryhmässä, miten kestävien kulkumuotojen kulkutapaosuuksien lisääminen vaikuttaa liikenneturvallisuuden kehitykseen ja millaisiin toimiin tulisi keskittyä kaikilta osin myönteisen kehityksen saavuttamiseksi.

Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa

Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Finnish-Russian Road Traffic Safety Days, Helsinki Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien vähentäminen liikennejärjestelyjä kehittämällä S. Laapotti 14.2.2013,

Lisätiedot

Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy

Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy Marko Kelkka 28.4.2010 1 Tutkimuksen organisaatio Työryhmä: Marko Kelkka, Sito Oy,

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuudesta

Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuudesta Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuudesta ja sen seuranta Riikka Rajamäki 14.11.2017 Tampere Liikenneturvallisuustyön hyvät käytännöt kaikkien käyttöön -seminaari Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Kuolemanriski tavanomaisessa liikenteessä

Kuolemanriski tavanomaisessa liikenteessä Kuolemanriski tavanomaisessa liikenteessä Marko Kelkka Uudenmaan ELY-keskus LINTU-seminaari 2.2.2011 Helsinki Lähtökohdat Liikennejärjestelmä on suunniteltava siten, että kenenkään ei tarvitse kuolla tai

Lisätiedot

Liikenneturvallisuusraportti Kauniaisten liikenneonnettomuudet 2018

Liikenneturvallisuusraportti Kauniaisten liikenneonnettomuudet 2018 Liikenneturvallisuusraportti 2019 Kauniaisten liikenneonnettomuudet 2018 www.kauniainen.fi www.grankulla.fi Liikenneturvallisuus Suomessa Suomen liikenneturvallisuusvision, ns. nollavision, mukaan liikennejärjestelmä

Lisätiedot

CBRTS-HANKKEEN LOPPUSEMINAARI 25.6.2014 LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN

CBRTS-HANKKEEN LOPPUSEMINAARI 25.6.2014 LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN CBRTS-HANKKEEN LOPPUSEMINAARI 25.6.2014 LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN Anne Vehmas LIIKENNEVÄYLÄ KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAISEKSI Liikenneväylän nopeustason, leveyden, ympäristön ja muiden ominaisuuksien tulisi

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2018

LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2018 LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2018 Tieliikenneonnettomuudet Kauniaisissa Vuosi 2017 oli ennätysturvallinen liikenteessä sekä Kauniaisissa, että koko maassa. Iliitu-tilaston mukaan Kauniaisissa sattui viime

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen tervehdys

Uudenmaan ELY-keskuksen tervehdys Uudenmaan ELY-keskuksen tervehdys Yleisötilaisuus 23.10.2013 Mäntsälä Liikennejärjestelmäasiantuntija Päivi Ylipaavalniemi, Uudenmaan ELY-keskus 24.10.2013 Uudenmaan ELY-keskus Muodostettiin 1.1.2010 yhdistämällä

Lisätiedot

Poliisin liikenneturvallisuusseminaari 2015

Poliisin liikenneturvallisuusseminaari 2015 Poliisin liikenneturvallisuusseminaari 2015 Rakenteelliset ratkaisut ja kevyen liikenteen turvallisuus 28.10.2015 Suunnittelupäällikkö Ari Vandell Liikenneturvallisuustilanne Tampereella Liikenneturvallisuustilanne

Lisätiedot

Turvallisuuden tila tieliikenteessä

Turvallisuuden tila tieliikenteessä Turvallisuuden tila tieliikenteessä Anders Granfelt 24.9.2012 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Henkilöautoilun kysyntään vaikuttavia tekijöitä Lähde: Pöllänen M. 2012 (Väylät ja liikenne 2012) 5.10.2012

Lisätiedot

LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN

LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN LIIKENNEVÄYLÄ KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAISEKSI Liikenneväylän nopeustason, leveyden, ympäristön ja muiden ominaisuuksien tulisi vastata väylän käyttötarkoitusta (tontti-, kokooja-

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI KUNTATEKNIIKKA

KAUNIAISTEN KAUPUNKI KUNTATEKNIIKKA LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2017 Tieliikenneonnettomuudet koko maassa ja valtakunnalliset tavoitteet Vuonna 2016 tapahtui Suomessa kaikkiaan 4 709 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta.

Lisätiedot

Ajankohtaista liikenne- ja viestintäministeriöstä

Ajankohtaista liikenne- ja viestintäministeriöstä Ajankohtaista liikenne- ja viestintäministeriöstä Pank ry:n tiemerkintäpäivät 7.-8.2.2012 Gustavelund Tuusula Yli-insinööri Mikko Karhunen Liikennepoliittinen selonteko Liikennepolitiikan linjaukset ja

Lisätiedot

LINTU tutkimusohjelman teesit

LINTU tutkimusohjelman teesit LINTU tutkimusohjelman teesit Tieliikenteen turvallisuuden pitkän aikavälin tutkimus- ja kehittämisohjelma LINTU on liikenne- ja viestintäministeriön, Liikenneviraston ja Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Tutkijalautakunta-aineistojen syväanalyysi (VIOLA) aikataulu: kevät 2005 kevät 2006

Tutkijalautakunta-aineistojen syväanalyysi (VIOLA) aikataulu: kevät 2005 kevät 2006 Tutkijalautakunta-aineistojen syväanalyysi (VIOLA) aikataulu: kevät 2005 kevät 2006 Teknillinen korkeakoulu / tie- ja liikennelaboratoriot Lappeenrannan aluetyöterveyslaitos Lähtökohdat Riskitekijöitä

Lisätiedot

Liikennejärjestelmän kolariväkivalta; moottoritiet sekä seutu- ja yhdystiet (VIOLA2) Marko Kelkka, Sito Oy

Liikennejärjestelmän kolariväkivalta; moottoritiet sekä seutu- ja yhdystiet (VIOLA2) Marko Kelkka, Sito Oy Liikennejärjestelmän kolariväkivalta; moottoritiet sekä seutu- ja yhdystiet (VIOLA2) Marko Kelkka, Sito Oy Marko Kelkka 28.4.2010 1 Tutkimuksen organisaatio Ohjausryhmä: Saara Toivonen, pj Leif Beilinson,

Lisätiedot

Turvallisen ja kestävän liikkumisen suunnittelua kuntarajat ylittävänä yhteistyönä

Turvallisen ja kestävän liikkumisen suunnittelua kuntarajat ylittävänä yhteistyönä Turvallisen ja kestävän liikkumisen suunnittelua kuntarajat ylittävänä yhteistyönä Kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmat Suomessa työpaja Sonja Heikkinen 8.10.2014 Valtakunnallisia liikennepoliittisia

Lisätiedot

Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Aloitusseminaari 29.5.2013

Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Aloitusseminaari 29.5.2013 Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Aloitusseminaari 29.5.2013 Asialista 1. Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelman sisältö 2. Liikenneturvallisuustyön haasteet ja tavoitteet 3. Kävelyn

Lisätiedot

Suomen Tieviranomaisen rooli liikenneturvallisuustyössä

Suomen Tieviranomaisen rooli liikenneturvallisuustyössä Suomen Tieviranomaisen rooli liikenneturvallisuustyössä Jussi Kailasto Liikenneryhmän päällikkö Kaakkois-Suomen Elinkeino, Liikenne ja Ympäristökeskus 6.11.2013 Liikenneturvallisuus nähdään tärkeänä EU:n

Lisätiedot

Autojen turvatekniikka ja liikenneturvallisuus

Autojen turvatekniikka ja liikenneturvallisuus Autojen turvatekniikka ja liikenneturvallisuus Vaikuttajien Autoiluakatemia 11.-12.9.2012 Premier Parkissa Vakuutuskeskus, Vahingontorjuntayksikkö Pieni teollisuuskatu 7, FIN-02920 ESPOO Puh: +358 9 680401,

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 12.9.2017 Taustatiedot 700 600 N 6, M 32% Vastaajien määrä kunnittain Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä

Lisätiedot

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Nopeudet ja niiden hallinta -workshop Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Ohjaavia säädöksiä Tieliikennelaki: (25, ote) Nopeusrajoitukset. Liikenneministeriö voi antaa määräyksiä yleisestä

Lisätiedot

LIIKENTEEN RAUHOITTAMISPERIAATTEET

LIIKENTEEN RAUHOITTAMISPERIAATTEET 1 Tämän ohjeen tarkoituksena on määritellä Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven kuntien alueelle yhtenäiset toimintatavat liikenteen rauhoittamiseksi ja rauhoittamista koskevien

Lisätiedot

Keski-Suomen liikenneturvallisuusstrategian valmistelu

Keski-Suomen liikenneturvallisuusstrategian valmistelu Keski-Suomen liikenneturvallisuusstrategian valmistelu Aluepäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva 1 Strategia Liikenneturvallisuusstrategia on asiakirja, jossa on määritelty: Visio maakunnan liikenneturvallisuudesta

Lisätiedot

Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä

Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä Espoon kaupunki Tekninen keskus PL 1 02070 Espoon kaupunki / Kirjaamo Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä Esitys: Latokaski-seura ry on saanut Latokasken

Lisätiedot

KEMPELEEN JA LUMIJOEN LIIKEN- NETURVALLLISSUUNNITELMA TAVOITTEET JA SUUNNITTELUPERIAATTEET

KEMPELEEN JA LUMIJOEN LIIKEN- NETURVALLLISSUUNNITELMA TAVOITTEET JA SUUNNITTELUPERIAATTEET KEMPELEEN JA LUMIJOEN LIIKEN- NETURVALLLISSUUNNITELMA TAVOITTEET JA SUUNNITTELUPERIAATTEET 13.6.2013 LIIKENNETURVALLISUUSVISIO Tieliikennejärjestelmä on suunniteltava siten, ettei kenenkään tarvitse kuolla

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenneturvallisuusstrategia

Helsingin seudun liikenneturvallisuusstrategia HLJ 2011 Helsingin seudun liikenneturvallisuusstrategia Helsingin seudun liikenneturvallisuusstrategia Sisällysluettelo Johdanto 4 Liikenneturvallisuuden nykytilanne 6 Liikenneturvallisuusvisio ja -tavoitteet

Lisätiedot

Salon liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneseminaari 24.5.2011 Jaakko Klang

Salon liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneseminaari 24.5.2011 Jaakko Klang Salon liikenneturvallisuussuunnitelma 2010 Liikenneseminaari Jaakko Klang YLEISTÄ: Mikä on liikenneturvallisuussuunnitelma? Liikenne ja infrastruktuuri 2 SUOMI (nyk. Salo) 1972 muutos 2009 asukkaita Milj.

Lisätiedot

Nopeudenhallinnan nykytila ja mahdollisuudet, NOPHA

Nopeudenhallinnan nykytila ja mahdollisuudet, NOPHA Nopeudenhallinnan nykytila ja mahdollisuudet, NOPHA VTT Liikenne- ja logistiikkajärjestelmät Harri Peltola, Riikka Rajamäki & Juha Luoma Lähtökohdat nopeuksien hallinnalle Vaikutukset matka-aikaan, logistiikkaan,

Lisätiedot

Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET

Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET Onnettomuustarkasteluiden sisältö 1. Onnettomuuskehitys Loviisassa 2000 2014 kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä henkilövahinko onnettomuuksien

Lisätiedot

Turvallisuuden tila tieliikenteessä

Turvallisuuden tila tieliikenteessä Turvallisuuden tila tieliikenteessä Liikenneturvallisuuspäivät 13.2.213 Anders Granfelt Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Esityksen sisältö Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafi Historia Organisaatio

Lisätiedot

LOHJAN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2016 TAVOITTEET JA PAINOPISTEALUEET

LOHJAN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2016 TAVOITTEET JA PAINOPISTEALUEET LOHJAN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2016 TAVOITTEET JA PAINOPISTEALUEET Lohjan kaupungin liikenneturvallisuussuunnitelma 2016 VISIO JA MÄÄRÄLLISET TAVOITTEET 2.1.2017 VISIO TURVALLISESTA LIIKKUMISESTA

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto 2012-2016 ja tieliikennekuolemat 2006-2015 Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 12.9.2017 Onnettomuusaineisto kaikki onnettomuudet Onnettomuustarkastelu

Lisätiedot

Poliisin suorittama nopeusvalvonta

Poliisin suorittama nopeusvalvonta Poliisin suorittama nopeusvalvonta Autoliiton nopeudet ja nopeusvalvonta seminaari Poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen Poliisin liikenneturvallisuusstrategia Poliisin liikenneturvallisuusstrategian

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto 2012-2016 ja tieliikennekuolemat 2006-2015 Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Onnettomuusaineisto kaikki onnettomuudet Onnettomuustarkastelu

Lisätiedot

Analyysi tutkijalautakuntien tutkimista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista Keski-Suomessa

Analyysi tutkijalautakuntien tutkimista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista Keski-Suomessa Analyysi tutkijalautakuntien tutkimista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista Keski-Suomessa 2006 2015 Keski-Suomen liikenneturvallisuustoimija 5.5.2017 Valokuvalähde: Kouvolan sanomat Aineistolähde:

Lisätiedot

Tervon liikenneturvallisuussuunnitelma Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Tervon liikenneturvallisuussuunnitelma Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Tervon liikenneturvallisuussuunnitelma Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Liikenneturvallisuussuunnitelma Työssä laadittiin Suunnitelman pohjalta eri tahot voivat toteuttaa jatkuvaa suunnitelmallista

Lisätiedot

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KUOLEMAAN JOHTANEET ONNETTOMUUDET 2003-2012

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KUOLEMAAN JOHTANEET ONNETTOMUUDET 2003-2012 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KUOLEMAAN JOHTANEET ONNETTOMUUDET 2003-2012 Lähde: VALT (2014). Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimien tie-

Lisätiedot

Tiivistelmä. Tiivistelmä 1 (5)

Tiivistelmä. Tiivistelmä 1 (5) Tiivistelmä 1 (5) Tiivistelmä Selvityksessä on arvioitu yhdyskuntarakenteen vaikutusta liikenneturvallisuuteen Espoon kaupungissa sekä kahdeksassa muussa kaupungissa Suomessa. Työn tavoitteena on löytää

Lisätiedot

RAUMAN SEUDUN KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMAT TAVOITTEET JA PAINOTUKSET

RAUMAN SEUDUN KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMAT TAVOITTEET JA PAINOTUKSET RAUMAN SEUDUN KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMAT TAVOITTEET JA PAINOTUKSET 25.11.2016 Rauman seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmat VISIO JA MÄÄRÄLLISET TAVOITTEET (SEUDULLISET) 28.12.2016

Lisätiedot

osana liikennejärjestelmää

osana liikennejärjestelmää Tieliikenne osana liikennejärjestelmää Osastonjohtaja Sami Mynttinen Aina voi tapahtua 2 Liikennejärjestelmä ja tieliikenne Määritelmä Liikennejärjestelmä koostuu liikenteen infrastruktuurista, sitä käyttävästä

Lisätiedot

KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN

KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN 1. Lähtökohdat 2. Liikenteen rauhoittaminen 2 LÄHTÖKOHDAT Vetovoimakeskuksen kaavaluonnoksesta saadussa Liikenneviraston ja asukkaiden palautteessa on tuotu

Lisätiedot

tarvitaan - mitä ELY-keskus tekee? Marko Kelkka ja Sonja Heikkinen

tarvitaan - mitä ELY-keskus tekee? Marko Kelkka ja Sonja Heikkinen Mihin liikenneturvallisuustyötä tarvitaan - mitä ELY-keskus tekee? Marko Kelkka ja Sonja Heikkinen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- Kanta-Hämeen ja ympäristökeskus liikenneturvallisuusfoorumi 14.3.2016

Lisätiedot

Liikenneonnettomuudet Hämeenlinnassa. vuosina

Liikenneonnettomuudet Hämeenlinnassa. vuosina Liikenne Hämeenlinnassa vuosina 2013-2017 Liikenne Hämeenlinnassa v. 2013-2017 Onnettomuuksien kokonaismäärän kehitys vakavuuden mukaan * * * Loukkaantumiseen johtaneet (kpl) Vuosina 2013-2017 40 % kaikista

Lisätiedot

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET TYÖN SISÄLTÖ 2 Työn lähtökohdat Työn tavoitteena

Lisätiedot

Uudistuva liikenne. Lehtori Markus Pöllänen. Tieteen päivät Tampere-talo

Uudistuva liikenne. Lehtori Markus Pöllänen. Tieteen päivät Tampere-talo Uudistuva liikenne Lehtori Markus Pöllänen Tieteen päivät Tampere-talo 21.1.2017 Esityksen sisältö Liikenne. Nyt Millaista liikkuminen ja liikenne on nykyisin Suomessa? Liikennejärjestelmän muutostarpeet

Lisätiedot

Keiteleen liikenneturvallisuussuunnitelma 2018

Keiteleen liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 kunta liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus kunta Liikenneturvallisuussuunnitelma Työssä laadittiin liikenneturvallisuussuunnitelma Suunnitelman pohjalta

Lisätiedot

LIIKENNEMINISTERI VEHVILÄISEN TIEDOTUSTILAISUUS

LIIKENNEMINISTERI VEHVILÄISEN TIEDOTUSTILAISUUS LIIKENNEMINISTERI VEHVILÄISEN TIEDOTUSTILAISUUS 13.10.2010 Esillä tiedotustilaisuudessa Liikennepolitiikan toimintaympäristö 2010-luvulla: Kiristyvä julkinen talous Talous- ja elinkeinorakenteen muutos

Lisätiedot

Liikenneonnettomuudet Hämeenlinnassa. vuosina

Liikenneonnettomuudet Hämeenlinnassa. vuosina Liikenneonnettomuudet Hämeenlinnassa vuosina 2012-2016 Liikenneonnettomuudet Hämeenlinnassa v. 2012-2016 Onnettomuuksien kokonaismäärän kehitys vakavuuden mukaan 39 % kaikista onnettomuuksista tapahtui

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyö. Kirkkonummella

Liikenneturvallisuustyö. Kirkkonummella Liikenneturvallisuustyö Kirkkonummella Kalvosarjan sisältö 1. Liikenneturvallisuustilanne Liikenneonnettomuudet Koettu liikenneturvallisuus Koetut t liikenneturvallisuuspuutteet lli tt t 2. Liikenneturvallisuustyö

Lisätiedot

Suojateiden liikenneturvallisuus - Suunnitteluohjeet

Suojateiden liikenneturvallisuus - Suunnitteluohjeet Suojateiden liikenneturvallisuus - Suunnitteluohjeet Liikenneturvallisuustyön hyvät käytännöt kaikkien käyttöön seminaari 14.11.2017 Ari Liimatainen, Liikennevirasto Jalankulkijoiden henkilövahingot tieliikenteessä

Lisätiedot

KOLKUTA Marko Kelkka, Sito Oy. Kolarikuolemat taajamissa

KOLKUTA Marko Kelkka, Sito Oy. Kolarikuolemat taajamissa KOLKUTA Kolarikuolemat taajamissa 2000-2005 2005 Marko Kelkka, Sito Oy Tutkimusryhmä: Teknillinen korkeakoulu Turun yliopisto Sito Oy Etelä-Suomen lääninhallitus Työterveyslaitos Lintu-seminaari 28.8.2008

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012

LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012 LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012 Sisältö Tällä kalvosarjalla kuvataan maankäytön ja liikenneturvallisuuden välistä suhdetta 1. Maankäytön suunnittelu ja liikenneturvallisuus 2. Liikenneturvallisuuden

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma

Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma Itä-Suomen Liikenneturvallisuusfoorumi, Kuopio 31.5.2018 14.5.2018 Maija Rekola 1 Tavoitteet 40 35 30 25 20 15 10 5 0 +30 % Kävelymatkoja Kulkutapaosuus Nykytila +30

Lisätiedot

Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelma. 3. Liikenneturvallisuuden, esteettömyyden ja liikkumisen ohjauksen edistämisen yhtenäiset periaatteet

Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelma. 3. Liikenneturvallisuuden, esteettömyyden ja liikkumisen ohjauksen edistämisen yhtenäiset periaatteet Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelma 3. Liikenneturvallisuuden, esteettömyyden ja liikkumisen ohjauksen edistämisen yhtenäiset periaatteet 1.9.2015 Nopeusrajoitusjärjestelmän yhtenäistäminen (asuinalueille

Lisätiedot

1 YLEISTÄ LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMASTA

1 YLEISTÄ LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMASTA Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven 7 1 YLEISTÄ LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMASTA 1.1 Työn tavoitteet Hyvä liikenneturvallisuus syntyy monista tekijöistä. Liikenneonnettomuuksien

Lisätiedot

Liikenteen automaation vaikutukset liikenneturvallisuuteen 1/3

Liikenteen automaation vaikutukset liikenneturvallisuuteen 1/3 Mediaosio 1/3 Liikenteen automaatio tarkoittaa ilmiötä, jossa ajoneuvoihin ja liikennejärjestelmään tulee yhä enemmän toimintoja, jotka eivät vaadi ihmisen havaintoja tai väliintuloa Automaatio on asteittaista

Lisätiedot

Pielaveden liikenneturvallisuussuunnitelma 2018

Pielaveden liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 kunta liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus kunta Liikenneturvallisuussuunnitelma Työssä laadittiin liikenneturvallisuussuunnitelma Suunnitelman pohjalta

Lisätiedot

Vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointi

Vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointi VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Kuinka tulkita onnettomuustilastoja? Tilastollisen tutkimuksen haasteet? Mitkä asiat vaikuttavat toimenpiteen kustannustehokkuuteen? Mihin kiinnittää huomiota

Lisätiedot

Yhteistyöllä kohti viisasta liikkumista

Yhteistyöllä kohti viisasta liikkumista Yhteistyöllä kohti viisasta liikkumista Yleisötilaisuus 7.11.2013 Hausjärvi, Hyvinkää, Riihimäki, Loppi Liikennejärjestelmäasiantuntija Sonja Heikkinen, Uudenmaan ELY-keskus 7.11.2013 Liikenneturvallisuustyö

Lisätiedot

Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Juha Heltimo, Strafica Oy LIIKENNETURVALLISUUSTILANNE ETELÄ-SAVOSSA

Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Juha Heltimo, Strafica Oy LIIKENNETURVALLISUUSTILANNE ETELÄ-SAVOSSA Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Juha Heltimo, Strafica Oy LIIKENNETURVALLISUUSTILANNE ETELÄ-SAVOSSA Lähtöaineisto Tässä kalvosarjassa esitetyt tulokset perustuvat Tilastokeskuksen tieliikenteen

Lisätiedot

Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Aloitusseminaari 29.5.2013 LIIKENNEONNETTOMUUSANALYYSI Nykytila-analyysi: Tieliikenneonnettomuudet Poliisin tietoon tulleet onnettomuudet: iliitu-paikkatietoaineisto

Lisätiedot

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma YHTEENVETO ONNETTOMUUSTARKASTELUISTA. Yhteenveto 1/5

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma YHTEENVETO ONNETTOMUUSTARKASTELUISTA. Yhteenveto 1/5 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma YHTEENVETO ONNETTOMUUSTARKASTELUISTA Yhteenveto 1/5 Seudulla tapahtuu keskimäärin 46 henkilövahinko-onnettomuutta vuodessa (ka 2009-2013). Viimeisen

Lisätiedot

LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN PERUSANALYYSIT

LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN PERUSANALYYSIT Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN PERUSANALYYSIT Kalvosarjan sisältöteemat Onnettomuuskehitys yleisesti Onnettomuuksien osalliset osallisten kulkutapa osallisten

Lisätiedot

Turvallinen Liikenne 2025

Turvallinen Liikenne 2025 Turvallinen Liikenne 2025 KEHTO-foorumi Tampere, 28.3.2019 Anne Silla, VTT 01/04/2019 VTT beyond the obvious 1 Sisältö Turvallinen liikenne 2025 -konsortiohankkeen esittely Vuoden 2018 projektien esittely

Lisätiedot

Isojoen onnettomuusyhteenveto Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Isojoen onnettomuusyhteenveto Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Isojoen onnettomuusyhteenveto 0-06 Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma.9.07 Onnettomuusaineisto Onnettomuustarkastelu käsittää vuodet 0-06 Aineisto perustuu poliisin tietoon tulleisiin onnettomuuksiin

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ja Satakunnan liikenneturvallisuussuunnitelma ja muuta ajankohtaista

Varsinais-Suomen ja Satakunnan liikenneturvallisuussuunnitelma ja muuta ajankohtaista Varsinais-Suomen ja Satakunnan liikenneturvallisuussuunnitelma ja muuta ajankohtaista Liikenneturvallisuusinsinööri Varsinais Suomen ELY keskus Toimialue Varsinais Suomen ja Satakunnan maakunnat, 690 000

Lisätiedot

Tiemaksujen selvittämisen motiiveja

Tiemaksujen selvittämisen motiiveja Tiemaksujen selvittämisen motiiveja Sidosryhmäseminaari 12.6.2012 Tuomo Suvanto Työryhmän toimeksianto Selvittää, kuinka Suomessa tulisi edetä tiemaksujärjestelmien käyttöönotossa pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

OTI Taajamaraportti 2016

OTI Taajamaraportti 2016 Taajamaraportti 2016 Taajamassa tapahtuneet liikenneonnettomuudet 2010 2014 AINEISTO Raportissa on tarkasteltu taajamassa vuosina 2010 2014 tapahtuneita liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimia

Lisätiedot

ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA. Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016

ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA. Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016 ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016 YHTEENVETO 1/3 Asukaskyselyyn saatiin yli 2000 vastausta, pääosa vastaajista naisia ja iältään

Lisätiedot

Ihmisen mittainen liikenne - nollavisio liikenneturvallisuustyön pohjana

Ihmisen mittainen liikenne - nollavisio liikenneturvallisuustyön pohjana Ihmisen mittainen liikenne - nollavisio liikenneturvallisuustyön pohjana Valtakunnalliset kouluttajapäivät Satu Tuomikoski satu.tuomikoski@liikenneturva.fi 20.1.2018 2 Mikä on nollavisio Turvallisuuskulttuurin

Lisätiedot

Nykytila edellyttää turvallisuuspainotteisen ja vastuullisen liikennepolitiikan laajaalaista terävöittämistä.

Nykytila edellyttää turvallisuuspainotteisen ja vastuullisen liikennepolitiikan laajaalaista terävöittämistä. 1 VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS TIELIIKENTEEN TURVALLISUUDEN PARANTAMISESTA 5.12.2012 1. Johdanto Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman mukaan liikennepolitiikan avulla turvataan sujuva ja

Lisätiedot

Nuorison liikenneturvallisuus. Keski-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi

Nuorison liikenneturvallisuus. Keski-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi Nuorison liikenneturvallisuus Keski-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 6.10.2016 Mikä on Onnettomuustietoinstituutti? Onnettomuustietoinstituutti (OTI) tekee työtä ennaltaehkäistäkseen liikenneonnettomuuksia

Lisätiedot

Vesannon liikenneturvallisuussuunnitelma 2018

Vesannon liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Liikenneturvallisuussuunnitelma Työssä laadittiin liikenneturvallisuussuunnitelma Suunnitelman pohjalta eri tahot

Lisätiedot

Vakavat loukkaantumiset tuovat uutta tietoa tieliikenteen turvallisuudesta. Roni Utriainen Liikenteen tutkimuskeskus Verne

Vakavat loukkaantumiset tuovat uutta tietoa tieliikenteen turvallisuudesta. Roni Utriainen Liikenteen tutkimuskeskus Verne Vakavat loukkaantumiset tuovat uutta tietoa tieliikenteen turvallisuudesta Roni Utriainen Liikenteen tutkimuskeskus Verne Miksi vakavat loukkaantumiset? Rattijuoppo (55 v) menetti autonsa hallinnan vasemmalle

Lisätiedot

Oulun seutu kasvaa, liikenne kasvaa

Oulun seutu kasvaa, liikenne kasvaa Liikenteen kasvu ja liikenneturvallisuus Kasvun hillinnän mahdollisuudet Oulun seudulla (OULULIIKA) Kati Kiiskilä Tiehallinto kati.kiiskila@tiehallinto.fi Tuomo Vesajoki Insinööritoimisto Liidea Oy tuomo.vesajoki@liidea.fi

Lisätiedot

Ihmisen mittainen liikenne - nollavisio liikenneturvallisuustyön pohjana. Satu Tuomikoski

Ihmisen mittainen liikenne - nollavisio liikenneturvallisuustyön pohjana. Satu Tuomikoski Ihmisen mittainen liikenne - nollavisio liikenneturvallisuustyön pohjana Satu Tuomikoski satu.tuomikoski@liikenneturva.fi Nollavisio katuhaastattelu Näe ihminen liikenteessä kampanjasivut 2 Mikä on nollavisio

Lisätiedot

LIIKENTEEN KEHITYS TAMPEREELLA VUONNA 2012

LIIKENTEEN KEHITYS TAMPEREELLA VUONNA 2012 LIIKENTEEN KEHITYS TAMPEREELLA VUONNA 2012 TAMPEREEN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN SISÄLLYSLUETTELO 1. ONNETTOMUUSMÄÄRÄT JA NIIDEN KEHITYS 2 1.1 Yleistä 2 1.2 Pahimmat liittymät onnettomuusindeksin

Lisätiedot

Suomen tieliikenteen tila 2016 sivu 2 / 8

Suomen tieliikenteen tila 2016 sivu 2 / 8 Suomen tieliikenteen tila 2016 sivu 2 / 8 Tieliikenteen turvallisuustavoitteiden seuranta, Q4/2016 Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä 4 tieliikenteessä suhteessa tavoitteeseen, Q4/ 2016 Kuolleet ja loukkaantuneet

Lisätiedot

Ennakkoraportti 3/2018

Ennakkoraportti 3/2018 Ennakkoraportti 3/2018 Tutkijalautakuntien tutkimat onnettomuudet vuonna 2018 Onnettomuustietoinstituutti (OTI) www.oti.fi Aineisto Raportin aineistona on käytetty liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien

Lisätiedot

Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan liikenneturvallisuussuunnitelmat

Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan liikenneturvallisuussuunnitelmat 7.2.2018 Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan liikenneturvallisuussuunnitelmat Onnettomuustarkastelut Yhteenveto onnettomuustarkasteluista Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien alueella tapahtuu vuosittain

Lisätiedot

LIIKENTEEN RAUHOITTAMISPOLITIIKKA TAMPEREELLA

LIIKENTEEN RAUHOITTAMISPOLITIIKKA TAMPEREELLA Liikenteen rauhoittamispolitiikka Tampereella 1 Liikenteen rauhoittamispolitiikka Tampereella LIIKENTEEN RAUHOITTAMISPOLITIIKKA TAMPEREELLA Tampereen kaupungilla on ollut käytössä liikenteen rauhoittamista

Lisätiedot

PAKATINTIE TURVALLISUUSKÄVELY (HUOMIOT JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET) Pakatintien pyörätieyhteydestä on tehty valtuustolle useita aloitteita

PAKATINTIE TURVALLISUUSKÄVELY (HUOMIOT JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET) Pakatintien pyörätieyhteydestä on tehty valtuustolle useita aloitteita PAKATINTIE TURVALLISUUSKÄVELY (HUOMIOT JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET) Taustaa: Pakatintien pyörätieyhteydestä on tehty valtuustolle useita aloitteita 6.5.2019 Kysymys lapsiystävälliselle Kittilälle. Esitys Sodankyläntien

Lisätiedot

Nurmijärven liikenneturvallisuuskysely. Maastokäyntikohteet.

Nurmijärven liikenneturvallisuuskysely. Maastokäyntikohteet. Maastokäynnin 8.4.2010 kohteet: de-ehdotuksen lyhenne: alautteen : K = kevyen liikenteen väylä Asukas- A = U-ELY:n liikenneturvallisuusaloitteet L = kyselyn K = asukaskysely N = nopeusrajoitus palaut-

Lisätiedot

ALUEELLISEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TILANNEKATSAUS

ALUEELLISEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TILANNEKATSAUS ALUEELLISEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TILANNEKATSAUS 24.9.2013 Kajaani Timo Mäkikyrö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus/ Timo Mäkikyrö 18.10.2013 1 Pohjois-Pohjanmaan ELY:n Liikenne -vastuualueen toimialue Rovaniemi

Lisätiedot

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan liikenneturvallisuussuunnitelmat. Onnettomuustarkasteluja 2/2013

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan liikenneturvallisuussuunnitelmat. Onnettomuustarkasteluja 2/2013 Järvenpään, Keravan ja Tuusulan liikenneturvallisuussuunnitelmat Onnettomuustarkasteluja 2/2013 Kalvosarjan sisältö Yleinen onnettomuuskehitys Lähde: Tilastokeskus Onnettomuuksien osalliset Lähteet: Tilastokeskus

Lisätiedot

Teuvan onnettomuusyhteenveto Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Teuvan onnettomuusyhteenveto Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Teuvan onnettomuusyhteenveto 0-06 Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 5.8.07 Onnettomuusaineisto Onnettomuustarkastelu käsittää vuodet 0-06 Aineisto perustuu poliisin tietoon tulleisiin onnettomuuksiin

Lisätiedot

Liikennepoliittinen selonteko ja esteettömyys

Liikennepoliittinen selonteko ja esteettömyys Liikennepoliittinen selonteko ja esteettömyys Ylijohtaja Anne Herneoja 21.3.2013 Liikenteen VISIO 2030+ Kilpailukykyä ja hyvinvointia vastuullisella liikenteellä Valtioneuvoston liikennepoliittinen selonteko

Lisätiedot

Kouvolan liikenneturvallisuussuunnitelma VISIO, TAVOITTEET, PAINOPISTEALUEET JA MITTARIT

Kouvolan liikenneturvallisuussuunnitelma VISIO, TAVOITTEET, PAINOPISTEALUEET JA MITTARIT Kouvolan liikenneturvallisuussuunnitelma 2017 VISIO, TAVOITTEET, PAINOPISTEALUEET JA MITTARIT VISIO TURVALLISESTA LIIKKUMISESTA MÄÄRÄLLISET TAVOITTEET TOIMENPITEET VISIO PAINOPISTE- ALUEET Kenenkään ei

Lisätiedot

Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut

Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut 5/2019 HUOM! Hangossa tilastopohja on hyvin pieni, joten analyysit/tulkinnat ovat rajallisia. Tiivistelmä Onnettomuuskehitys yleisesti Hangon

Lisätiedot

Oulun liikenneturvallisuussuunnitelma. Osaraportti 3: Tavoitteet liikennekasvatustyölle ja liikennekasvatuksen toimintamalli

Oulun liikenneturvallisuussuunnitelma. Osaraportti 3: Tavoitteet liikennekasvatustyölle ja liikennekasvatuksen toimintamalli Oulun liikenneturvallisuussuunnitelma Osaraportti 3: Tavoitteet liikennekasvatustyölle ja liikennekasvatuksen toimintamalli Joulukuu 2016 Turvallisuuskehitykselle oikea suunta Lähtökohtana on nk. nollavisio:

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön suunnitelma

Liikenneturvallisuustyön suunnitelma Liikenneturvallisuustyön suunnitelma Pohjois Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa 2019 2022 Pohjois Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuustoimija 25.9.2018 Miksi liikenneturvallisuustyötä ja kenelle?

Lisätiedot

LIIKENNETURVA 34. LIIKENNETURVALLISUUSALAN TUTKIJASEMINAARI

LIIKENNETURVA 34. LIIKENNETURVALLISUUSALAN TUTKIJASEMINAARI Sirpa Rajalin LIIKENNETURVA 34. LIIKENNETURVALLISUUSALAN TUTKIJASEMINAARI 6.5.2009 12 edellisen kk:n aikana kuolleet Kuolleet tienkäyttäjäryhmittäin ja liikenneturvallisuustavoite Tavoite: alle 250 tieliikennekuolemaa

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Tavoitteemme & tahtotilamme Rakennamme Suomen liikennejärjestelmän turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä kansainväliselle huipputasolle. Tavoitteen toteuttamiseksi

Lisätiedot

Tulosohjaus-hanke. Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO

Tulosohjaus-hanke. Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO Tavoitteena strategisempi, kevyempi, poikkihallinnollisempi ja yhtenäisempi tulosohjaus Tulosohjaus-hanke Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO Pilotin esitys 16.10. Tulosohjauksen kehittämisen

Lisätiedot

Liikenneonnettomuudet ja uhrit 2017

Liikenneonnettomuudet ja uhrit 2017 Liikenneonnettomuudet ja uhrit 217 212 kuollutta Poliisin tietoon tuli 46 vakavasti loukkaantunutta 216 Terveydenhuollon hoitoilmoitusaineistossa lisäksi 432 vakavasti loukkaantunutta 216 Poliisin tietoon

Lisätiedot

Ennakkoraportti 1/2017

Ennakkoraportti 1/2017 Ennakkoraportti 1/17 Tutkijalautakuntien tutkimat onnettomuudet vuoden 17 tammi huhtikuussa Onnettomuusinstituutti (OTI) www.oti.fi Aineisto Raportin aineistona on käytetty liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien

Lisätiedot

Konferenssi: Tieliikenneturvallisuuspäivät

Konferenssi: Tieliikenneturvallisuuspäivät » 2007 2013,. ENPI CBC project Cross-Border Road Traffic Safety SE653 " SE653 Konferenssi: Tieliikenneturvallisuuspäivät 13.-14.2.2013 Paikka: Hotelli Radisson Blu Royal, Aika: 13.-14.2.2013 Kielet: venäjä,

Lisätiedot

Infraturvallisuusdirektiivi 2018

Infraturvallisuusdirektiivi 2018 Infraturvallisuusdirektiivi 2018 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle 14.9.2018 U 52/2018 vp tieinfrastruktuurin turvallisuuden hallintaa koskeva direktiivi -TTH (Infraturvallisuusdirektiivi)

Lisätiedot