Helsingin seurakuntien. ympäristöohjelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin seurakuntien. ympäristöohjelma 2014-2017"

Transkriptio

1 (11) Helsingin seurakuntayhtymä Helsingin seurakuntien ympäristöohjelma

2 2 (11) Sisältö 1. Ympäristöjärjestelmä Helsingin seurakuntayhtymässä 3 2. Ympäristöohjelman toteutumisen seuranta 3 3. Viestintä 4 4. Toiminta ja talous 4 5. Ympäristökasvatus 5 6. Jätehuolto 5 7. Siivous 6 8. Energia ja rakentaminen 6 9. Ruoka ja keittiöt Toimistot Hautausmaat ja viheralueet Leiri- ja kurssikeskukset Metsänhoito Liikenne Ympäristöohjelman toteuttamisen aikataulu 9 Liitteet 11

3 3 (11) 1. Ympäristöjärjestelmä Helsingin seurakuntayhtymässä Helsingin seurakuntayhtymälle myönnettiin Kirkon ympäristödiplomi vuosina 2005 ja Tämä ympäristöohjelma pohjautuu vuoden 2013 ympäristökatselmukseen sekä seurakuntayhtymän Internet-sivuilla tehtyyn kyselyyn vuosien tärkeimpinä pidetyistä ympäristötyön painopisteistä. Ohjelmassa esitellään konkreettisia tavoitteita ja tavoitteiden toteuttamissuunnitelmia vastuuhenkilöineen ja aikatauluineen. Vastuuhenkilöiksi on merkitty yksiköiden esimiehiä, kirkkoherroja sekä seurakuntayhtymän asiantuntijoita. Vastuuhenkilö varmistaa, että tavoitteet toteutuvat aikataulussaan. Jo käytössä olevien hyvien käytäntöjen jatkaminen kuuluu jokaisen osa-alueen tulevaisuuden tavoitteisiin. Kristillinen perinne korostaa, että luomakunta on Jumalan lahjaa, jota ihmisen tulee kunnioittaa ja josta ihmisen tulee huolehtia. Vastuunkantaminen luomakunnasta siitä huolehtien ja sitä rakastaen on näin ollen yksi seurakunnan hengellisistä perustehtävistä. Ympäristöohjelmaa seuraamalla Helsingin seurakuntayhtymän seurakunnissa ja kaikilla työaloilla kiinnitetään huomiota siihen, että ympäristövastuun teologia näkyy myös käytännössä. 2. Ympäristöohjelman toteutumisen seuranta Helsingin seurakuntayhtymän ympäristö- ja hautaustoimeen on palkattu ympäristöasiantuntija, jonka työnä on yhdessä Yhteisen kirkkoneuvoston nimeämän Kirkon ympäristödiplomin uusimishakemista valmistelevan työryhmän (ympäristötyöryhmä) kanssa valvoa ympäristöohjelman toteutumista. Paikallisseurakunnat tarvitsevat tukea ympäristötyöhönsä, mikä edellyttää jatkossakin keskitettyjä resursseja. Ympäristöasiantuntijan määräaikaisen työsuhteen päättyessä toukokuussa 2015, tulee ympäristötyön seurannan ja kehittämisen edellytykset sekä paikallisseurakuntien tarvitsema tuki turvata koko Helsingin seurakuntayhtymän tasolla. Ympäristötyöryhmän toimikausi päättyy vuonna 2013, jonka jälkeen tulee perustaa uusi ympäristötyöryhmä tai toimielin tehtävään vuosiksi Ympäristöohjelman toteutumisesta raportoidaan vuosittain toimintakertomuksessa. Toimintakertomuksen ympäristöosuudessa kuvataan toteutuneet ympäristöohjelman toimenpiteet sekä selvitetään mahdollisesti tekemättä jääneiden toimenpiteiden syyt ja uudet aikataulut. Ympäristöohjelman toteutumista seurataan lisäksi Kirkon hiililaskurin avulla. Seurakuntien ja yhteisten työalojen ympäristövastaavat yhdessä ympäristötiimien kanssa laativat vuosittain ympäristötoiminnan suunnitelman sekä toteumaraportin. Ympäristövastaaville annetaan vähintään yksi työpäivä kuukaudessa aikaa ympäristötyön jalkauttamiseen ja raporttien laatimiseen kokouksiin osallistumiseen käytettävän työajan lisäksi. Ympäristötyöryhmä laatii vuonna 2017 uuden ympäristökatselmuksen ja ympäristöohjelman seuraavalle nelivuotiskaudelle. Ympäristötyöryhmän nimeämisestä vastaa yhteinen kirkkoneuvosto, ympäristöohjelman paikallisesta toteuttamisesta kirkkoherrat sekä yksiköiden esimiehet yhdessä ympäristöasiantuntijan ja ympäristövastaavien kanssa.

4 4 (11) 3. Viestintä Seurakuntayhtymän yhteisillä ulkoisilla verkkosivuilla sekä Sinfossa eli intranetissä tiedotetaan ympäristöjärjestelmästä ja -ohjelmasta yleisesti sekä uutisoidaan ajankohtaisista ympäristöasioista. Seurakuntayhtymän ympäristöasioista tiedotetaan lisäksi Kirkko ja Kaupunki -lehdessä. Ympäristöasioista laaditaan myös lehdistötiedotteita, joiden jakelusta vastaa tiedotuskeskus. Näillä toimilla saavutetaan laajempi tietoisuus Kirkon ympäristödiplomista ja Helsingin seurakuntien ympäristötyöstä. Uusille työntekijöille annetaan tietoa seurakuntayhtymän ympäristöjärjestelmästä ja käytännöistä perehdyttämismateriaalin yhteydessä. Ympäristöjärjestelmäosio lisätään materiaaliin sen seuraavan päivityksen yhteydessä. Tällä varmistetaan, että jokainen työntekijä tuntee ympäristöjärjestelmän. Seuraava ympäristöasenteita koskeva kysely toteutetaan vuonna Kyselyn avulla voidaan seurata ympäristöasenteissa tapahtuvia muutoksia. Seurakuntien työntekijöille toteutetaan sähköinen viestintäkanava, jossa välitetään tietoa hyviksi havaituista menetelmistä, joilla on toteutettu ympäristökasvatusta ja muita ympäristöön vaikuttavia toimenpiteitä ja johon keskitetään tiedot eri seurakuntien ja yhteisten työalojen järjestämistä ympäristötapahtumista. Viestintäkanava perustetaan vuoden 2014 aikana. Viestinnästä on vastuussa ympäristöasiantuntija ympäristötyöryhmän kanssa. 4. Toiminta ja talous Seurakuntayhtymä sijoittaa osan varoistaan vastuullisiin sijoitusrahastoihin vuoteen 2017 mennessä. Kansainvälisen diakonian ja lähetystyön tukemisen määrärahat pidetään vähintään nykyisellä tasolla. Seurakuntayhtymän hankintaohjeiden seuraavan päivityksen yhteydessä ympäristövaikutusten huomioonottamisen osuutta korostetaan ja ohjeita tarkennetaan. Tämä helpottaa erityisesti harvemmin kilpailutuksia tekeviä työntekijöitä ottamaan ympäristöasiat huomioon kilpailutuksissa. Hankintoja keskitetään ja tilataan suurempia eriä kerralla. Tällä pyritään vähentämään kuljetuksesta syntyviä päästöjä. Ympäristötavoitteiden ja niiden toteutumisen kirjaamista jatketaan vuosittaiseen toimintasuunnitelmaan ja -kertomukseen. Ympäristötavoitteiden ja toteutumien kirjaamisen tarkkuutta lisätään. Ympäristötavoitteiksi kirjataan konkreettisia tavoitteita, ei ympäristöohjelman ja diplomin mukaisesti toimimista, joka on hyväksytty tavoitteeksi jo ympäristöohjelman hyväksymisen yhteydessä. Hiililaskurin käyttöönottoa laajennetaan asteittaisesti ja laskuria käytetään vuosittain ympäristöohjelman toteutumisen seurantaan. Hiilijalanjäljen seurakuntayhtymätasoinen tavoite on saada aikaan vuosittainen pieneneminen. Hiilidioksidipäästöjä kompensoidaan ainakin, jos hiilijalanjälkeä ei saada laskemaan.

5 5 (11) Vastuussa eettisestä sijoittamisesta ja hankintaohjeiden päivittämisestä on talouspäällikkö, ympäristötavoitteiden kirjaamisesta kirkkoherrat ja yksiköiden päälliköt. Hiililaskurin käytöstä vastaa kiinteistöjohtaja yhdessä ympäristöasiantuntijan kanssa. 5. Ympäristökasvatus Jokainen seurakunta laatii oman ympäristökasvatussuunnitelman vuoteen 2015 mennessä. Ympäristökasvatussuunnitelma otetaan käyttöön kaikilla seurakunnan työaloilla. Ympäristöaiheisten jumalanpalvelusten määrää lisätään niin, että jokaisessa seurakunnassa järjestetään ympäristöohjelman nelivuotiskaudella vähintään kaksi kertaa ympäristöaiheinen erityisjumalanpalvelus. Lisäksi vietetään vuosittain luomakunnan sunnuntaita. Ympäristöaiheisilla jumalanpalveluksilla osoitetaan, että ympäristötyö kuuluu seurakunnan ydintehtäviin. Seurakuntien lapsi- ja nuorisotyössä järjestetään vuosittain ympäristöteemaisia tapahtumia. Vihreiden rippikoulujen määrää lisätään. Seurakuntalaisille annettaviin toimituksiin liittyviin ohjeisiin liitetään ympäristönäkökulma vuoteen 2015 mennessä. Ohjeissa kerrotaan, kuinka ympäristö voidaan ottaa huomioon kaste-, vihki- ja siunaamistilaisuuksissa ja hautausmaakäytännöissä. Seurakuntayhtymässä järjestetään ympäristöpäivät vuonna 2015 ja Seurakuntayhtymässä rauhoitetaan hiljaisuudelle sopiva paikka luonnonympäristöstä vuonna Henkilökunnalle järjestetään koulutusta ja tietoiskuja ympäristöasioista vuosittain. Seurakunnissa kaikilla työaloilla ja kaikessa toiminnassa pidetään yllä ympäristöajattelua sekä kannustetaan ympäristöystävälliseen elämäntapaan. Myös ympäristökasvatus verkossa on osa seurakuntien kasvatustyötä. Ympäristökasvatussuunnitelmien laatimisesta, ympäristöaiheisten jumalanpalvelusten pitämisestä, ympäristöteemaisten tapahtumien ja ympäristöpäivien järjestämisestä vastuussa ovat kirkkoherrat. Hiljaisuudelle rauhoitetusta paikasta vastaa kiinteistöjohtaja, ympäristökoulutuksesta ympäristöasiantuntijan ja ympäristötyöryhmän lisäksi koulutussuunnittelija. Toimitusten ympäristöohjeiden laatimisesta vastaavat ympäristöasiantuntija ja ympäristötyöryhmä ja ympäristökasvatuksesta verkossa kirkkoherrat. 6. Jätehuolto Lajitteluopas laitetaan intraan kaikkien työntekijöiden ulottuville vuonna 2014 HSY:n uusien pääkaupunkiseutua koskevien lajitteluohjeiden valmistuttua. Jätejakeiden määrien kehitystä seurataan aktiivisesti hiililaskurin avulla. Tavoitteeksi otetaan jätteistä aiheutuvan hiilijalanjäljen vuosittainen pieneneminen. Kierrätyksen lisäämisen lisäksi kertakäyttötuotteiden määrää vähennetään. Kertakäyttöastioiden käyttämisestä luovutaan lukuun ottamatta poikkeustilanteita.

6 6 (11) Lajitteluoppaasta ja sen jakelusta vastaa ympäristötyöryhmän lisäksi viestintäpäällikkö, jätteiden määrän seurannasta hiililaskurin avulla vastaa ympäristöasiantuntija. 7. Siivous Siivouksen ympäristöselvitystä täydennetään ja laajennetaan vuoteen 2017 mennessä. Siivoushenkilökunnalle järjestetään edelleen vuosittaisia koulutuksia, joissa myös ympäristöasiat ovat esillä. Panostetaan ympäristöystävällisiin siivousaineisiin ja tekniikoihin sekä välineisiin. Valitaan aina ympäristömerkitty vaihtoehto, kun sellainen on tarjolla. Siivouksen ympäristöselvityksestä ja koulutuksista sekä ympäristöystävällisten siivousaineiden, -tekniikoiden ja välineiden käytön suosittelemisesta on vastuussa siivoustyönsuunnittelija. 8. Energia ja rakentaminen Uudisrakennusten ja peruskorjausten tarjouspyynnöissä edellytetään yrityksiltä ympäristöselvitystä ja jätehuoltosuunnitelmaa. Energian- ja vedenkulutusta sekä syntyvän jätteen määrää seurataan rakennustyömailla. Vuosisopimusliikkeiden tarjouspyynnöissä vaaditaan selvitystä yrityksen ympäristöjärjestelmästä. Seurakuntayhtymän kiinteistöjen energian- ja vedenkulutusta seurataan hiililaskurin avulla. Tavoitteena on energian- ja vedenkulutuksen aiheuttaman hiilijalanjäljen vuosittainen pieneneminen. Energia- tai kuntokartoituksia tehdään säännöllisesti vuosien aikana. Earth Houriin osallistumista jatketaan vuosittain. Ympäristömerkki otetaan huomioon seurakuntayhtymän sähkön tulevissa kilpailutuksissa ja selvitetään mahdollisuus ostaa osa energiasta tuuli- tai aurinkovoimalla tuotettuna tai muulla uudella, puhtaalla teknologialla tuotettuna. Tarjouspyyntöjen ympäristönäkökulmista ja energiakartoituksista vastaa kiinteistöjohtaja, energian- ja vedenkulutuksen seurannasta ja vähentämisestä kiinteistöjohtaja ja kiinteistötasolla suntiot. Ympäristötapahtumiin osallistumisesta vastaavat kirkkoherrat ja sähkön kilpailutuksesta kiinteistöjohtaja. 9. Ruoka ja keittiöt Luomu- ja lähiruoan, reilun kaupan tuotteiden sekä kasvisruoan käyttöä lisätään ja seurataan hiililaskurin avulla. Tavoitteena on elintarvikkeista aiheutuvan hiilijalanjäljen vuosittainen pieneneminen.

7 7 (11) Seurakunnat ylläpitävät Reilun kaupan seurakunta arvonimeä ja mahdollisimman moni seurakunta hakee arvonimeä. Tavoitteena on, että vuoteen 2017 mennessä Helsingin seurakuntayhtymä on Reilun kaupan seurakuntayhtymä. Reilun kaupan seurakunnaksi ryhtymistä tuetaan ja kannustetaan selvittämällä tuotteiden hankkimismahdollisuuksia. Ympäristömyötäisen ruoan hankinnasta vastaavat kirkkoherrat ja palveluesimies, Reilun kaupan seurakunta arvonimen hakemisesta seurakuntaneuvostot ja kirkkoherrat ja Reilun kaupan tuotteiden hankkimismahdollisuuksien selvittämisestä ympäristöasiantuntija. 10. Toimistot Ympäristömerkittyjen tuotteiden ja laitteiden käyttöä lisätään ja turhia hankintoja vältetään sekä paperinkulutusta vähennetään ohjeistuksen avulla. Seuranta tapahtuu hiililaskurin hankintoja koskevan osuuden avulla ja tavoitteena on vuosittainen pieneneminen. Tilojen viihtyisyyteen ja sisäilman laatuun kiinnitetään erityistä huomiota. Toimistojen hankinnoista vastaavat talouspäällikkö, kirkkoherrat ja yksiköiden esimiehet ja paperinkulutuksen vähentämisen ohjeistuksesta ympäristöasiantuntija. 11. Hautausmaat ja viheralueet Hautausmaiden ympäristöselvitykset päivitetään vuonna Hautojen hoidontason määrittelyyn otetaan yhdeksi kriteeriksi ympäristönäkökohta. Perennojen käyttöä lisätään ja niitä suositellaan ensisijaiseksi valinnaksi 5 ja 10 vuoden hoitohaudoille vuodesta 2016 alkaen. Torjunta-aineita ei käytetä kuin poikkeustapauksissa. Ainakin yhdellä hautausmaalla suoritetaan lajistokartoituksia vuoteen 2017 mennessä. Tavoitteena on, että kaikilla hautausmailla on suoritettu lajistokartoitus vuoteen 2025 mennessä. Lajistokartoituksia voidaan laajentaa myös viheralueisiin ja leirikeskusten pihaalueisiin resurssien sallimissa rajoissa. Vastuussa hautausmaiden ympäristöselvityksistä ja lajistokartoituksista on hautaustoimen päällikkö, perennojen käytön lisäämisestä ja torjunta-aineiden käytön välttämisestä ylipuutarhurit. 12. Leiri- ja kurssikeskukset Leirikeskusten ja kesäkotien ympäristöselvitykset, -ohjelmat ja ohjeet päivitetään vuonna Pesäpönttöjen määrää lisätään ja luontopolkuja kunnostetaan leirikeskuksissa. Luontokohteita suojellaan esim. WWF:n perintömetsäohjelman avulla.

8 8 (11) Leirikeskusten selvityksistä, ohjelmista ja ohjeista sekä pesäpöntöistä ja luontopoluista vastuussa on palveluesimies, luontokohteiden suojelun valmistelusta ympäristömestari. 13. Metsänhoito Siuntion metsäalueen metsäsuunnitelma uusitaan sen päätyttyä vuonna 2014 ja Vihdin metsäalueen metsäsuunnitelma Uusimisen yhteydessä annetaan lähialueiden asukkaille ja seurakuntalaisille mahdollisuus osallistua metsäsuunnitteluun osallistuvan metsänhoidon periaatteiden mukaisesti. Metsäsuunnitelmassa selvitetään mahdollisuus erirakenteiseen metsänhoitoon. Seurakuntayhtymä perustaa WWF:n perintömetsän vuonna Metsäsuunnitelmista ja suojelualueiden perustamisesta vastaa kiinteistöjohtaja. 14. Liikenne Liikenneselvitys päivitetään vuonna Kevyen liikenteen, kimppakyytien sekä julkisen liikenteen käyttöä tuetaan esimerkiksi hankkimalla työntekijöiden käyttöön polkupyöriä ja turvallisia pyöräsuojia, maksamalla matkakorvauksia vain jos on käytetty mahdollisuuksien mukaan kimppakyytiä tai ottamalla käyttöön työsuhdematkalippu. Seurantavälineenä toimii hiililaskuri ja tavoitteena on pienentää vuosittain hiilijalanjälkeä liikenteen osalta. Laiva- ja lentoliikenteen käytön suhteen käytetään tiukkaa, tapauskohtaista harkintaa. Maissa, Helsingissä ja lähialueilla järjestettäviä seminaareja ja kokouksia suositaan laivaseminaarien sijaan pienemmän hiilijalanjäljen vuoksi. Hautausmaiden työntekijöille järjestetään taloudellisen ajotavan koulutusta. Liikenneselvityksen päivityksestä vastuussa on ympäristöasiantuntija yhdessä ympäristötyöryhmän kanssa, ympäristömyötäisen liikkumisen tukemisesta ja lento- ja laivaliikenteen välttämisestä talouspäällikkö sekä kirkkoherrat ja yksiköiden esimiehet, taloudellisen ajotavan koulutuksesta hautaustoimen päällikkö.

9 9 (11) 15. Ympäristöohjelman toteuttamisen aikataulu Toimenpide Ympäristötyöryhmä Ympäristöohjelman jalkauttaminen ja raportointi Ympäristökatselmus ja ohjelma vuosille Ympäristötyöstä tiedottaminen Sinfossa, ulkoisilla verkkosivuilla, K&K-lehdessä Ympäristöosio perehdyttämismateriaaliin / / / Ympäristöasennekysely Sähköinen viestintäkanava ympäristökasvatukseen ja ympäristötapahtumille Vastuulliset sijoitusrahastot Ympäristöasiat hankintaohjeeseen / / / Hankintojen keskittäminen Ympäristötavoitteiden ja toteutumien kirjaaminen Hiililaskuri ja päästöjen kompensointi Ympäristökasvatussuunnitelmat / Ympäristöaiheiset jumalanpalvelukset Ympäristöteemaiset lapsi- ja nuorisotyön tapahtumat Vihreät riparit Ympäristöohjeet toimituksiin /

10 10 (11) Toimenpide Ympäristöpäivät Hiljaisuudelle rauhoitettu paikka Ympäristökoulutus Lajitteluopas Sinfoon Jätemäärät ja kierrätys Kertakäyttötuotteet Siivouksen ympäristöselvitys Siivousaineet, -tekniikat ja -välineet Ympäristöselvitykset tarjouspyynnöissä Energia- tai kuntokartoitukset Earth Hour Sähkön kilpailutus Luomu-, lähi- ja Reilun kaupan ruoka Reilun kaupan seurakuntayhtymä Ympäristömerkityt tuotteet Paperinkulutuksen vähentäminen Sisäilma Hautausmaiden ympäristöselvitykset Hautojen hoitotaso / / / Perennat / / Leirikeskusten ympäristöselvitykset, -ohjelmat ja ohjeet

11 11 (11) Toimenpide Pesäpöntöt ja luontopolut / / / Luontokohteiden suojelu / / / Metsäsuunnitelma Osallistuva metsänhoito Perintömetsä Liikenneselvitys Kevyen liikenteen, kimppakyytien sekä julkisen liikenteen käyttö / / / Laiva- ja lentoliikenteen välttäminen Taloudellisen ajotavan koulutus Liitteet A Ympäristöstrategia

Kirkon ympäristödiplomi ja Kirkon energia- ja ilmastostrategia. Elina Hienonen Helsingin seurakunnat ympäristöasiantuntija

Kirkon ympäristödiplomi ja Kirkon energia- ja ilmastostrategia. Elina Hienonen Helsingin seurakunnat ympäristöasiantuntija Kirkon ympäristödiplomi ja Kirkon energia- ja ilmastostrategia Elina Hienonen Helsingin seurakunnat ympäristöasiantuntija Kirkon ympäristödiplomi Suomen ev.lut. kirkon oma ympäristöjärjestelmä Voimassa

Lisätiedot

TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMAN

TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMAN TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMAN 0 TOIMENPIDE AIKA- TAULU VASTUU- HENKILÖ / YKSIKKÖ TOTEUTUMA JATKO- SUUNNI- TELMAT VALMIS YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄ Raportoidaan ympäristöohjelman toteutumisesta

Lisätiedot

1. YMPÄRISTÖOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTA 2. YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄ SIPOON SEURAKUNTAYHTYMÄSSÄ 3. TOIMINTA JA TALOUS

1. YMPÄRISTÖOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTA 2. YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄ SIPOON SEURAKUNTAYHTYMÄSSÄ 3. TOIMINTA JA TALOUS SISÄLLYS Johdanto... 2 Ympäristöohjelman toteutumisen seuranta... 3 Ympäristöjärjestelmä Sipoon seurakuntayhtymässä... 3 Toiminta ja talous... 3 Ympäristökasvatus... 4 Jätehuolto... 4 Siivous... 5 Energia

Lisätiedot

Ympäristötyö Arkkihiippakunnassa. Lasse Mustonen

Ympäristötyö Arkkihiippakunnassa. Lasse Mustonen Ympäristötyö Arkkihiippakunnassa Lasse Mustonen Ympäristöteologiaa Maailma Jumalan luomana: Maa versoi vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka kantoivat hedelmissään kukin oman lajinsa

Lisätiedot

MASKUN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2013-2017

MASKUN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2013-2017 MASKUN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2013-2017 1 SISÄLTÖ 1. MASKUN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMAN TEOLOGISISTA PERUSTEISTA... 3 2. LUKIJALLE... 4 3. YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄ... 4 4. TOIMINTA JA TALOUS... 5 5.

Lisätiedot

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina 2015 2020 (5.6.2015) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Ympäristökasvatussuunnitelma vuosille 2015-2020 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina

Lisätiedot

ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2013-2017

ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2013-2017 ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2013-2017 SISÄLTÖ ESIPUHE... 1 LUKIJALLE... 2 1 KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 3 2 YMPÄRISTÖDIPLOMIN TEOLOGIA... 4 3 YMPÄRISTÖDIPLOMIN HAKUPROSESSI JA JÄRJESTELMÄN LAADINTA...

Lisätiedot

Kirkon ympäristödiplomi hautausmaiden työväline

Kirkon ympäristödiplomi hautausmaiden työväline Kirkon ympäristödiplomi hautausmaiden työväline 16.3.2010 Marja-Liisa Leinonen 1 Kirkon ympäristödiplomi Kirkon oma ympäristöasioiden hallintaa varten laadittu järjestelmä Otettu käyttöön 2001 Vapaaehtoinen

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Heinolan seurakunnan ympäristöohjelman toimet vuosittain Eira Rosberg

Heinolan seurakunnan ympäristöohjelman toimet vuosittain Eira Rosberg Eira Rosberg 14.3.2014 SRK-vaalit uusi valtuusto. Luomuruuan lisäys v.-15 budjetin kautta. Energiakatselmuksen budjetointi ja mahd.avustus (Motiva) Tiedotus led-kynttilöistä P-H ympäristöviikko kuun 1.vko

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN

YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN NUORISOKESKUS ANJALAN YMPÄRISTÖOHJELMA YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN 1. Ympäristötavoite: Ympäristöasioita hoitoa ja ylläpitoa seurataan ja arvioidaan tietyin väliajoin. Vuosittain tehdyn

Lisätiedot

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Ympäristöohjelma 2013 2017

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Ympäristöohjelma 2013 2017 SEURAKUNTAYHTYMÄ 17.12.2012 sivu 1 (12) Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Ympäristöohjelma 2013 2017 Kuva: Annika Saarikko SEURAKUNTAYHTYMÄ 17.12.2012 sivu 2 (12) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 SEURAKUNTAYHTYMÄN

Lisätiedot

Laura Riuttanen, Helsingin yliopisto

Laura Riuttanen, Helsingin yliopisto Laura Riuttanen, Helsingin yliopisto 2 3 4 Hiilineutraaliustavoitteita: Suomi 2035 Helsinki 2035 Espoo 2030 Tampere 2030 Vantaa 2030 Oulu 2040 Turku 2029 Kuva: Hinku-kunnat, yli 50 kpl 5 Kirkon energia-

Lisätiedot

SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖVASTUUN ASKELEET. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli. Ekoteologinen lähtökohta

SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖVASTUUN ASKELEET. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli. Ekoteologinen lähtökohta SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖVASTUUN ASKELEET Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli Ekoteologinen lähtökohta Ilmastonmuutos ja sen etenemistä hidastavat ja ehkäisevät toimet haastavat myös Suomen evankelis-luterilaista

Lisätiedot

Liite TURUN ARKKIHIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN YMPÄRISTÖKASVATUS- SUUNNITELMA

Liite TURUN ARKKIHIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN YMPÄRISTÖKASVATUS- SUUNNITELMA Liite TURUNARKKIHIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN YMPÄRISTÖKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLTÖ 1.JOHDANTO...2 2.HYVÄNKRISTILLISENYMPÄRISTÖKASVATUKSENTUNTOMERKKEJÄ...3 3.KRISTILLISENYMPÄRISTÖKASVATUKSENTAVOITTEET...5

Lisätiedot

LUT 2016 ENERGIA. Energiankulutuksen vähentäminen

LUT 2016 ENERGIA. Energiankulutuksen vähentäminen 1 YMPÄRISTÖOHJELMA @ LUT 2016 ENERGIA Energiankulutuksen vähentäminen 1) Sähköenergian kokonaiskulutuksen/opiskelija-fte vähentäminen 5% vuoden 2015 tasosta vuoteen 2018 loppuun mennessä - toimenpiteet:

Lisätiedot

Green Office ympäristöjärjestelmä

Green Office ympäristöjärjestelmä Green Office ympäristöjärjestelmä Suunnittelu, toteutus ja seuranta Ympäristökoordinaattori Veli-Heikki Vänttinen Yliopistopalveluiden laatuvastaavien kokous 23.5.2012 Mikä on Green Office? WWF:n kehittämä

Lisätiedot

Kestävät hankinnat 22 miljardia syytä. Taina Nikula Ympäristöministeriö Lähiruoka 2008 14.5.2008

Kestävät hankinnat 22 miljardia syytä. Taina Nikula Ympäristöministeriö Lähiruoka 2008 14.5.2008 Kestävät hankinnat 22 miljardia syytä Taina Nikula Ympäristöministeriö Lähiruoka 2008 14.5.2008 Teemat Miksi? Julkisen hankkijan mahdollisuudet Toimintaohjelmaehdotus kestävien hankintojen edistämiseksi

Lisätiedot

Pieksämäen seurakunta. Ympäristöohjelma

Pieksämäen seurakunta. Ympäristöohjelma Pieksämäen seurakunta Ympäristöohjelma Riina Hänninen Laurea- ammattikorkeakoulu Kestävän kehityksen koulutusohjelma Syyskuu 2009 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Kirkon ympäristödiplomi pähkinänkuoressa...

Lisätiedot

SASTAMALAN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2015-2019

SASTAMALAN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2015-2019 SASTAMALAN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA Ympäristötoimikunta käsitellyt 20.3. ja 7.4.2015 Sastamalan seurakunnan kirkkoneuvosto hyväksynyt 29.4.2015 1 Sisällys 1. KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 3 2. YMPÄRISTÖDIPLOMIN

Lisätiedot

Hyvinkään seurakunnan YMPÄRISTÖOHJELMA 2011 2014

Hyvinkään seurakunnan YMPÄRISTÖOHJELMA 2011 2014 Hyvinkään seurakunnan YMPÄRISTÖOHJELMA 2011 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirkon ympäristödiplomi 2 2. 3. Hyvinkään seurakunnan ympäristödiplomin tavoitteet ja 2 ympäristöohjelman laadintaprosessi 4. Toiminta

Lisätiedot

LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMA. vuosiksi 2013 2017

LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMA. vuosiksi 2013 2017 LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMA vuosiksi 2013 2017 Hyväksytty yhteisessä kirkkoneuvostossa 24.10.2012 1. Kirkon ympäristödiplomi 3 2. Ympäristödiplomin teologiaa 3 3. Ympäristödiplomin hankintaprosessi

Lisätiedot

Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa

Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa ympäristöasiantuntija Anna-Riikka Karhunen Kouvolan kaupunki Ympäristöystävällistä energiaa -seminaari, Kotka 6.6.2014 2 Kouvolan kaupunkistrategia 2014-2020

Lisätiedot

Kestävä kehitys kirjastoissa (3K)

Kestävä kehitys kirjastoissa (3K) Kestävä kehitys kirjastoissa (3K) kysely 1.-10.2.2012 Suomen yleisille kirjastoille ekologisen kestävyyden tilasta Leila Sonkkanen Suunnittelija Helsingin kaupunginkirjasto grafiikka Jouni Juntumaa Erikoissuunnittelija

Lisätiedot

108 Ympäristöasioiden huomioiminen Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistö- ja rakennushankkeissa sekä kiinteistöjen ylläpidossa

108 Ympäristöasioiden huomioiminen Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistö- ja rakennushankkeissa sekä kiinteistöjen ylläpidossa 545/2015 108 Ympäristöasioiden huomioiminen Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistö- ja rakennushankkeissa sekä kiinteistöjen ylläpidossa Päätösehdotus Kiinteistöjohtaja Kai Heinonen Merkitään tiedoksi.

Lisätiedot

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Vammaisohjelma 2009-2011 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisohjelma Johdanto Seurakuntayhtymän vammaisohjelma pohjautuu vammaistyöstä saatuihin kokemuksiin. Vammaistyön

Lisätiedot

POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI. 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä

POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI. 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä (2) YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä (3) YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ

Lisätiedot

KOUVOLAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMA VUOSILLE 2014-2017

KOUVOLAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMA VUOSILLE 2014-2017 KOUVOLAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMA VUOSILLE 1. Ympäristötyö Kouvolan seurakuntayhtymässä Kouvolan seurakuntayhtymä aloitti toimintansa 1.1.2009. Seurakuntayhtymä muodostuu viidestä toiminnallisesti

Lisätiedot

HEINOLAN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2010-2013. Ympäristötyöryhmä

HEINOLAN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2010-2013. Ympäristötyöryhmä HEINOLAN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2010-2013 Ympäristötyöryhmä HEINOLAN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖDIPLOMI - KOKONAISVALTAISEMPAA YMPÄRISTÖVARJELUA Kirkon keskeiset elementit, usko ja oppi, ovat periaatteellisesti

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Ympäristöohjelma 2008 2010

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Ympäristöohjelma 2008 2010 SEURAKUNTAYHTYMÄ sivu 1 (11) Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Ympäristöohjelma 2008 2010 Kuva: Annika Saarikko SEURAKUNTAYHTYMÄ sivu 2 (11) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO...3 2 SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖPOLITIIKKA...

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOHJELMA 2012 2016

YMPÄRISTÖOHJELMA 2012 2016 Hollolan seurakunta ja Hämeenkosken kappeliseurakunta YMPÄRISTÖOHJELMA 2012 2016 Hyväksytty kirkkoneuvostossa 18.4.2012 Sisällysluettelo 1. Johdon sitoutuminen... 1 2. Ympäristöohjelman tavoitteet... 1

Lisätiedot

Ympäristöohjelma kaudelle:

Ympäristöohjelma kaudelle: Yritys Ympäristövastaava tai -tiimi Ympäristöohjelman tekijä(t) Kiinteistö-KYS Oy Päivämäärä (päivitetty viimeksi) 18.1.2018 Ympäristöpolitiikka Ympäristöohjelma kaudelle: 2018-2019,, Kati Lundgren Kiinteistö-KYS

Lisätiedot

SIEVIN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA

SIEVIN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA SIEVIN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2014-2018 SISÄLTÖ LUKIJALLE... 6 1. KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 7 2. YMPÄRISTÖDIPLOMIN TEOLOGIAA...7 3. YMPÄRISTÖDIPLOMIN HAKUPROSESSI JA JÄRJESTELMÄN LAADINTA..7 MINIMI:

Lisätiedot

LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄN SISÄINEN YMPÄRISTÖKATSELMUS

LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄN SISÄINEN YMPÄRISTÖKATSELMUS LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄN SISÄINEN YMPÄRISTÖKATSELMUS 2012 Essi Kuisma Lahden ammattikorkeakoulu Ympäristötekniikan opiskelija YMP09 Sisällys 1. KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 8 2. YMPÄRISTÖDIPLOMIN TEOLOGIAA...

Lisätiedot

Ekotukitoiminta. Postiosoite: PL 683, 20101 Turku Käyntiosoite: Linnankatu 55 L, 2. krs., 20100 Turku. 11.10.2012 Jukka Leino 1

Ekotukitoiminta. Postiosoite: PL 683, 20101 Turku Käyntiosoite: Linnankatu 55 L, 2. krs., 20100 Turku. 11.10.2012 Jukka Leino 1 Ekotukitoiminta 11.10.2012 Jukka Leino 1 Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy käsittää kolme toimialaa: Ruokapalvelut Siivouspalvelut Kiinteistönhoitopalvelut Ruokapalvelu tuottaa ruokapalveluita pääosin

Lisätiedot

Sisältö 1. ESIPUHE... 1 2. LUKIJALLE... 2 3. YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄN LAADINTAPROSESSI... 2 3.1. Ympäristötyöryhmä tai ympäristövastaava... 2 3.2.

Sisältö 1. ESIPUHE... 1 2. LUKIJALLE... 2 3. YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄN LAADINTAPROSESSI... 2 3.1. Ympäristötyöryhmä tai ympäristövastaava... 2 3.2. KAUNIAISTEN SEURAKUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖOHJELMA 2012 2015 Sisältö 1. ESIPUHE... 1 2. LUKIJALLE... 2 3. YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄN LAADINTAPROSESSI... 2 3.1. Ympäristötyöryhmä tai ympäristövastaava... 2 3.2. Sisäinen

Lisätiedot

1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN

1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN 1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Oppilaitos: Yhteyshenkilö: Päivämäärä: 1.1 YMPÄRISTÖASIOIDEN HOIDON TILA KRITEERI 1: Oppilaitoksella on käsitys omaan toimintaansa

Lisätiedot

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassi PK-yrityksille, julkisille toimijoille ja yleisötapahtumille suunnattu kevennetty ympäristöjärjestelmä sen avulla voidaan

Lisätiedot

TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMA 2003

TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMA 2003 TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖOHJELMA 1 JOHDON SITOUTUMINEN Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymällä on yhteisen kirkkoneuvoston 9.1. hyväksymä ympäristöpolitiikka. Ympäristöpolitiikan hyväksymällä

Lisätiedot

ALKUSANAT... 7 UTAJÄRVEN SEURAKUNTA... 7 1. KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 8. 1.1. Miksi kirkon ympäristödiplomi?... 8. 1.2. Mitä se on?...

ALKUSANAT... 7 UTAJÄRVEN SEURAKUNTA... 7 1. KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 8. 1.1. Miksi kirkon ympäristödiplomi?... 8. 1.2. Mitä se on?... Utajärven seurakunnan ympäristöselvitys ja ympäristöohjelma 2013-2017 1 SISÄLLYS ALKUSANAT... 7 UTAJÄRVEN SEURAKUNTA... 7 1. KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 8 1.1. Miksi kirkon ympäristödiplomi?... 8 1.2. Mitä

Lisätiedot

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PERUSTEHTÄVÄ / MISSIO Seurakunta kutsuu ihmisiä armollisen ja kolmiyhteisen Jumalan yhteyteen, julistaa evankeliumia ja rohkaisee

Lisätiedot

TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄ SISÄINEN YMPÄRISTÖKATSELMUS 2012

TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄ SISÄINEN YMPÄRISTÖKATSELMUS 2012 TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄ SISÄINEN YMPÄRISTÖKATSELMUS 2012 18.12.2012 1 Sisältö 1. JOHDANTO... 8 2. YHTEENVETO YMPÄRISTÖDIPLOMIN NYKYTILASTA SEURAKUNTAYHTYMÄSSÄ... 8 3. YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista. Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013

Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista. Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013 Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013 Yleistä Periaatepäätös saatavilla www.tem.fi/cleantech Valmistelun päävastuussa

Lisätiedot

Vihreä Leiri. Itsearviointilomake

Vihreä Leiri. Itsearviointilomake Vihreä Leiri Itsearviointilomake Sivu 1 / 13 Ohjeet itsearviointilomakkeen käyttöön Itsearviointi koostuu yhdestätoista osa-alueesta, joissa on vaihteleva määrä toimenpiteitä. Yhteenvedosta näet kunkin

Lisätiedot

Etukannen kuva: Metso-kohde Muhoksen seurakunnan metsässä Utajärvellä, kuvannut Riitta Kukkohovi-Colpaert. Takakannen kuva: Muhoksen kirkon

Etukannen kuva: Metso-kohde Muhoksen seurakunnan metsässä Utajärvellä, kuvannut Riitta Kukkohovi-Colpaert. Takakannen kuva: Muhoksen kirkon MUHOKSEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA VUOSILLE 2013 2017 Etukannen kuva: Metso-kohde Muhoksen seurakunnan metsässä Utajärvellä, kuvannut Riitta Kukkohovi-Colpaert. Takakannen kuva: Muhoksen kirkon saarnatuolin

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050. Kansallinen kestävän kehityksen strategia uudistettu 2013 Perinteisen

Lisätiedot

projektipäällikkö Terhi Jormakka

projektipäällikkö Terhi Jormakka projektipäällikkö Terhi Jormakka Kirkkolain ja järjestyksen sekä kirkon vaalijärjestyksen muutosten valmistelu Piispainkokouksen lausunto Lainsäädännön kirkolliskokouskäsittelyt kevät ja syksy 2014 Lainsäädäntö

Lisätiedot

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Ilmastonmuutos ja vesiensuojelu -seminaari Outi Aalto

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Ilmastonmuutos ja vesiensuojelu -seminaari Outi Aalto Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä Ilmastonmuutos ja vesiensuojelu -seminaari 9.2.2013 Outi Aalto Esityksen sisältö Taustaa Hankkeen rahoitus Mitä hankkeessa tehdään? Lyhyesti ilmasto-ohjelmista

Lisätiedot

#omailmastokokous

#omailmastokokous Järjestä yrityksessäsi Oma ilmastokokous ja nosta organisaatiosi edelläkävijöiden joukkoon! Nykyaikainen yritys huolehtii toimintaympäristönsä hyvinvoinnista ja kantaa vastuunsa ympäristöstä. Konkreettisiin

Lisätiedot

Hyvinkään seurakunnan YMPÄRISTÖOHJELMA 2016-2020

Hyvinkään seurakunnan YMPÄRISTÖOHJELMA 2016-2020 Hyvinkään seurakunnan YMPÄRISTÖOHJELMA 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirkon ympäristödiplomi 2 2. Ympäristödiplomin teologiaa ja näkökulmia Hyvinkään seurakunnassa 2 3. Hyvinkään seurakunnan ympäristödiplomin

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN YMPÄRIS- TÖOHJELMA 2010 2011

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN YMPÄRIS- TÖOHJELMA 2010 2011 YMPÄRISTÖOHJELMA ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN YMPÄRIS- TÖOHJELMA 2010 2011 Suvantokatu 6, 80100 JOENSUU 050 341 6346 PL 1627 (Yliopistonranta 3), 70211 KUOPIO 044 576 8419 PL 86 (Kuninkaankartanonkatu

Lisätiedot

Ympäristöohjelma 2018

Ympäristöohjelma 2018 Ympäristöohjelma 2018 1. JOHDANTO Ympäristöohjelma toimii ohjenuorana Ylä-Savon seurakuntayhtymän ympäristötyölle ja työkaluna ympäristöasioiden hoidon jatkuvan parantamiseen. Ohjelma sisältää yhtymän

Lisätiedot

Kansikuva: Näkymä Koortilan toimintakeskuksen ikkunasta Oulujoelle 15.6.2007 klo 0.54.

Kansikuva: Näkymä Koortilan toimintakeskuksen ikkunasta Oulujoelle 15.6.2007 klo 0.54. 16.10.2008 Toimittanut Juhani Paakki Valokuvat Martti Kiviharju Kansikuva: Näkymä Koortilan toimintakeskuksen ikkunasta Oulujoelle 15.6.2007 klo 0.54. 2 SISÄLTÖ ESIPUHE... 7 LUKIJALLE... 8 1 KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI...

Lisätiedot

Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat. Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat. Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Kestävien julkisten hankintojen neuvontapalvelu Ympäristöministeriön

Lisätiedot

KOUVOLAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖKATSELMUSRAPORTTI 2013

KOUVOLAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖKATSELMUSRAPORTTI 2013 KOUVOLAN SEURAKUNTAYHTYMÄN YMPÄRISTÖKATSELMUSRAPORTTI 2013 SISÄLLYS 1. Kirkon ympäristödiplomi 1.1. Miksi kirkon ympäristödiplomi? 1.2. Mitä se on? 2. Kouvolan seurakuntayhtymän ympäristödiplomi 3. Ympäristödiplomin

Lisätiedot

Global Warming Images / WWF-Canon. Green Office -ympäristöjärjestelmä Helka Julkunen Green Office -päällikkö

Global Warming Images / WWF-Canon. Green Office -ympäristöjärjestelmä Helka Julkunen Green Office -päällikkö Global Warming Images / WWF-Canon Green Office -ympäristöjärjestelmä Helka Julkunen Green Office -päällikkö Green Office on kotoisin Suomesta WWF Suomi kehitti Green Office -ohjelman vuonna 2002 Green

Lisätiedot

Henkilöstön ympäristöasenteet kuntaorganisaatiossa Uuden Oulun kunnat

Henkilöstön ympäristöasenteet kuntaorganisaatiossa Uuden Oulun kunnat Henkilöstön ympäristöasenteet kuntaorganisaatiossa 2011 Uuden Oulun kunnat Helmikuu 2012 1 Yleistä Henkilöstön ympäristöasenteet kaupunkiorganisaatiossa -kyselytutkimus toteutettiin loppuvuoden 2011 aikana

Lisätiedot

Ympäristö ja terveys. Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä

Ympäristö ja terveys. Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä Ympäristö ja terveys Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä 13.11.2009 Eija Enberg 2 13.11.2009 Eija Enberg 3 Ympäristötyön ohjaus Työ aloitettu 1998, ISO 14001 pohjana Ympäristökäsikirja Ympäristötyöryhmä

Lisätiedot

Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille. Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM

Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille. Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM Vuonna 2050 tarvitaan ainakin kaksi planeettaa? 1900 2002

Lisätiedot

Hankinnat ja ympäristö

Hankinnat ja ympäristö Hankinnat ja ympäristö Markus Lukin Helsingin kaupungin ympäristökeskus 27.2.2008 27.2.2008 Markus Lukin 1 Miksi hankintojen ympäristöasiat tärkeitä? o Suorat ympäristövaikutukset vähenevät o Hankintojen

Lisätiedot

KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020. Tiivistelmä

KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020. Tiivistelmä ympäristöystävällinen KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020 Tiivistelmä KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020 Ympäristöohjelman vuoteen 2020 ulottuvat tavoitteet toteuttamalla vähennetään

Lisätiedot

Lahden seurakuntayhtymän ympäristöohjelma v. 2009-2012. Hyväksytty yhteisessä kirkkoneuvostossa 12.11.2008

Lahden seurakuntayhtymän ympäristöohjelma v. 2009-2012. Hyväksytty yhteisessä kirkkoneuvostossa 12.11.2008 Lahden seurakuntayhtymän ympäristöohjelma v. Hyväksytty yhteisessä kirkkoneuvostossa 12.11.2008 1 JOHDON SITOUTUMINEN Lahden seurakuntayhtymän ympäristöpolitiikka: 1. Kristillinen luomis- ja pelastususko

Lisätiedot

Ympäristöohjelman toteuma 2015

Ympäristöohjelman toteuma 2015 Ympäristöohjelman toteuma 215 Tärkeimmät seurantatiedot SYKEn hiilijalanjälki Virkamatkustaminen Kiinteistöjen energiankulutus ja jätteiden määrä Paperinkulutus ja julkaisut Hankinnat, kiinteistöjen ympäristö-

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOHJELMA 2012 2015

YMPÄRISTÖOHJELMA 2012 2015 1. Johdanto... 1 2. Välittömät ympäristövaikutukset... 2 3. Välilliset ympäristövaikutukset... 3 3.1. Sidosryhmävaikuttaminen... 3 3.1.1. Tampereen yliopisto... 3 3.1.2. Muut yhteistyötahot... 4 3.1.3.

Lisätiedot

Ravintola-alan ympäristöasiat

Ravintola-alan ympäristöasiat Ravintola-alan ympäristöasiat Helsingin ympäristökeskus 03.11.2008 Ympäristökouluttaja Erja Mähönen Miljöönääri Oy Erja.mahonen@miljoonaari.fi Miksi? Laki vaatii - esim. jätelaki Hyvä yrityskansalaisuus

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan ympäristöohjelma

Seinäjoen seurakunnan ympäristöohjelma Seinäjoen seurakunnan ympäristöohjelma 2013-2017 Pasi Perttula Seinäjoen Seurakunta 12.4.2012 2 Aluksi Raamattumme alkaa luomiskertomuksella. Siinä ei ainoastaan näytetä Jumalan voimaa ja kaikkivaltiutta,

Lisätiedot

Ympäristöohjelma ja ajoneuvot

Ympäristöohjelma ja ajoneuvot Ympäristöohjelma ja ajoneuvot Tiina Viitanen Kehitys-ympäristöpäällikkö Itella Posti Oy 1 Esityksen sisältö Yritysvastuu Itella:ssa Postinjakelun vaiheet CO2- päästökehitys Itellan ympäristöohjelma Ajotapa

Lisätiedot

Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita

Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita Koska tavoitesuunnittelu on oppimisprosessi, sitä tarkennetaan suunnittelun edetessä saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella Tavoitesuunnittelulla luodaan

Lisätiedot

Yhteinen kirkkoneuvosto on pitämässään kokouksessa hyväksynyt tämän ympäristöohjelman vuosiksi

Yhteinen kirkkoneuvosto on pitämässään kokouksessa hyväksynyt tämän ympäristöohjelman vuosiksi Tampereen seurakuntayhtymän ympäristöohjelma 2018-2022 Yhteinen kirkkoneuvosto on 19.4.2018 pitämässään kokouksessa hyväksynyt tämän ympäristöohjelman vuosiksi 2018-2022. Ympäristöohjelman allaoleva lukujen

Lisätiedot

SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO. Ympäristöasiat

SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO. Ympäristöasiat SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO Ympäristöasiat Visio Ulkoasiainhallinto ottaa ympäristönäkökulmat huomioon kaikessa toiminnassaan tulevina vuosina. Missio Osana yhteiskuntavastuuta tavoitteemme on minimoida

Lisätiedot

Ympäristöopas. Metsä on luomakunnan kirkko.

Ympäristöopas. Metsä on luomakunnan kirkko. Ympäristöopas Metsä on luomakunnan kirkko. Arvoisa lukija, kädessäsi on Ylä-Savon seurakuntayhtymän ympäristöopas. Sisältöön on tiivistetty ympäristöohjelmamme pääkohdat. Ympäristöohjelma toimii ohjenuorana

Lisätiedot

Liikkeellä parempaan

Liikkeellä parempaan Liikkeellä parempaan MISTÄ KYSE? Organisaatio tukee työntekijöidensä ekologisia liikkumisvalintoja ottamalla käyttöön CO2MMUTING bonusjärjestelmän työpaikalla. Kyseessä pysyvä ohjelma, joka edistää tervellisiä

Lisätiedot

Liite 6. Kempeleen seurakunnan ympäristöselvitys ja ympäristöohjelma

Liite 6. Kempeleen seurakunnan ympäristöselvitys ja ympäristöohjelma Liite 6 2017 Kempeleen seurakunnan ympäristöselvitys ja ympäristöohjelma Sisältö 1. Kirkon ympäristödiplomi... 6 1.1 Mikä se on?... 6 2. Alkusanat ja ympäristödiplomin teologia... 7 3. Ympäristödiplomin

Lisätiedot

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780 Mihin verorahat käytetään? Vuosi 2011 Seurakunnan hallinto Jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki 190 298 Muut seurakuntatilaisuudet 63 615 Investoinnit (kurssikeskus yms.) 293 395 Hautaan siunaaminen 117

Lisätiedot

KAUNIAISTEN SEURAKUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖOHJELMA 2016 2020

KAUNIAISTEN SEURAKUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖOHJELMA 2016 2020 KAUNIAISTEN SEURAKUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖOHJELMA 2016 2020 Hyväksytty Yhteisessä kirkkoneuvostossa 12.5.2015 (12 ) Kirkkohallitus 8.12.2015 Sisältö 1. ESIPUHE... 1 2. LUKIJALLE... 2 3. YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt ja yhteiskuntavastuullisuus

Senaatti-kiinteistöt ja yhteiskuntavastuullisuus Senaatti-kiinteistöt ja yhteiskuntavastuullisuus Green Officeaamukahvitilaisuus 22.10.2014 Tuomme tilalle ratkaisut Esityksen sisältö Senaatti-kiinteistöt ja yhteiskuntavastuullisuus Senaatin vihreä työkalupakki

Lisätiedot

Ohjelmassa ei pyritä määrittelemään vammaisuutta kattavasti. Vammaisuus vaikuttaa ihmisen arkitoimintoihin ja sosiaalisiin suhteisiin.

Ohjelmassa ei pyritä määrittelemään vammaisuutta kattavasti. Vammaisuus vaikuttaa ihmisen arkitoimintoihin ja sosiaalisiin suhteisiin. VAMMAISOHJELMA 2009 2011 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.... 2 1. LÄHTÖKOHDAT... 3 2. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA... 4 3. ESTEETTÖMYYS... 5 4. VIESTINTÄ... 6 5. SIELUNHOITO JA VERTAISTUKI... 7 6. KOULUTUS... 8 7.

Lisätiedot

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän. sisäinen ympäristökatselmus 2008

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän. sisäinen ympäristökatselmus 2008 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sisäinen ympäristökatselmus 2008 6.6.2008 Ympäristökatselmus 2008, sivu 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO...5 2 YMPÄRISTÖASIA SEURAKUNTAYHTYMÄSSÄ...5 3 YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄ...5 3.1

Lisätiedot

Läsnä Tapani Vanhanen puheenjohtaja varapuheenjohtaja, poissa Liisa Ilonen-Teivonen. Pirkko Nurminen. Veikko Tuominen

Läsnä Tapani Vanhanen puheenjohtaja varapuheenjohtaja, poissa Liisa Ilonen-Teivonen. Pirkko Nurminen. Veikko Tuominen Kokousaika torstai 13.9.2018 klo 19-20.15 Kokouspaikka Hauhon pappila Läsnä Tapani Vanhanen puheenjohtaja Mari Rantio varapuheenjohtaja, poissa Liisa Ilonen-Teivonen Tapio Innamaa Jouni Lehtonen, poissa

Lisätiedot

LIIKKUMISEN OHJAUS KUNNAN TYÖPAIKALLA

LIIKKUMISEN OHJAUS KUNNAN TYÖPAIKALLA LIIKKUMISEN OHJAUS KUNNAN TYÖPAIKALLA SUOMALAISET LIIKKEESSÄ Liikenne aiheuttaa viidenneksen (20%) Suomen hiilidoksidipäästöistä. Lentoliikenteen päästöt ovat viisinkertaiset junaan verrattuna Kaikista

Lisätiedot

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassi pk-yrityksille, julkisille toimijoille ja yleisötapahtumille suunnattu kevennetty ympäristöjärjestelmä sen avulla voidaan

Lisätiedot

Hiilineutraali kunta hiilineutraali kirkko. Pauli Välimäki Kirkon ympäristöpäivät Pieksämäki

Hiilineutraali kunta hiilineutraali kirkko. Pauli Välimäki Kirkon ympäristöpäivät Pieksämäki Hiilineutraali kunta hiilineutraali kirkko Pauli Välimäki Kirkon ympäristöpäivät 7.9.2010 Pieksämäki Mitä hiilineutraalius tarkoittaa? Low Carbon Vähähiilinen Fossiilisia polttoaineita (kivihiili, öljy,

Lisätiedot

Kempeleen seurakunnan ympäristöselvitys ja ympäristöohjelma

Kempeleen seurakunnan ympäristöselvitys ja ympäristöohjelma 0 2012 Kempeleen seurakunnan ympäristöselvitys ja ympäristöohjelma Sisältö 1. Kirkon ympäristödiplomi... 6 1.1 Mikä se on?... 6 2. Alkusanat ja ympäristödiplomin teologia... 7 3. Ympäristödiplomin hakuprosessi

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely. Oulun seurakuntayhtymä Vuosi 2017

Työhyvinvointikysely. Oulun seurakuntayhtymä Vuosi 2017 Työhyvinvointikysely Oulun seurakuntayhtymä Vuosi 2017 SUUNNITTELUVAIHE: Työhyvinvointikyselyn prosessikuvaus Työhyvinvointikysely toteutetaan sähköisesti 3 vuoden välein loka-marraskuussa. TOTEUTUSVAIHE:

Lisätiedot

LEPPÄVAARAN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖKASVATUSSUUNNITELMA VUODELLE 2009

LEPPÄVAARAN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖKASVATUSSUUNNITELMA VUODELLE 2009 LEPPÄVAARAN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖKASVATUSSUUNNITELMA VUODELLE 2009 1. Espoon seurakuntien ympäristökasvatuksen tavoite Espoon seurakuntien ympäristökasvatuksen tavoitteena on ylläpitää ja edistää tietoisuutta

Lisätiedot

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 4 TAPIOLAN KIRKON PERUSKORJAUKSEN TARVESELVITYKSEN LAATIMINEN 3

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 4 TAPIOLAN KIRKON PERUSKORJAUKSEN TARVESELVITYKSEN LAATIMINEN 3 Seurakuntaneuvosto ESITYSLISTA 7/2011 Aika Paikka 11.10.2011 klo 16.30 Tapiolan kirkon seurakuntasali KÄSITELTÄVÄT ASIAT: KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN

Lisätiedot

KIRKON YMPÄRISTÖ- DIPLOMIN KÄSIKIRJA

KIRKON YMPÄRISTÖ- DIPLOMIN KÄSIKIRJA KIRKON YMPÄRISTÖ- DIPLOMIN KÄSIKIRJA 2005 Suomen ev.lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuja 2005:5 KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMIN KÄSIKIRJA 2005 Kirkkohallitus Helsinki 2005 Tilaukset: Julkaisu- ja AV-myynti

Lisätiedot

Kokous todetaan lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

Kokous todetaan lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 1 RYMÄTTYLÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2010 Seurakuntaneuvosto 20.1.2010 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika: Keskiviikko 20.1.2010 klo 17-18.20 Paikka: Seurakuntakoti Läsnä: Sirén Petri puheenjohtaja Heino,

Lisätiedot

Ympäristökoulutus. Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Ympäristökoulutus. Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Ympäristökoulutus Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Sisältö JYYn ympäristösektori Ympäristövaliokunta Jätteiden lajittelu Kierrättäminen Ympäristöopas Ympäristökilpailu

Lisätiedot

Kirkon ympäristödiplomijärjestelmän soveltuvuus kuntaorganisaatioon

Kirkon ympäristödiplomijärjestelmän soveltuvuus kuntaorganisaatioon A l u e e l l i s e t y m p ä r i s t ö j u l k a i s u t 421 Maria Lauronen Kirkon ympäristödiplomijärjestelmän soveltuvuus kuntaorganisaatioon Kokeilukuntana Kiiminki OULU 2006... POHJOIS-POHJANMAAN

Lisätiedot

KOTISEURAKUNTANI - kiinteistöstrategia. Kontiolahden seurakunnan kiinteistöstrategia

KOTISEURAKUNTANI - kiinteistöstrategia. Kontiolahden seurakunnan kiinteistöstrategia KOTISEURAKUNTANI - kiinteistöstrategia Kontiolahden seurakunnan kiinteistöstrategia 2017-2020 ARVOMME Usko Yhteys armolliseen Jumalaan on kristityn elämän perusta. Messu hengellisen elämän keskiönä Vapaaehtoisten

Lisätiedot

Strategia Kotka-Kymin seurakunnassa

Strategia Kotka-Kymin seurakunnassa Strategia Kotka-Kymin seurakunnassa 2019-2023 Kotka-Kymin seurakunta pähkinänkuoressa Kotka-Kymin seurakunta syntyi vuoden 2017 alussa, kun Kotkan, Langinkosken ja Kymin seurakunnat sekä Kotka-Kymin seurakuntayhtymä

Lisätiedot

Seuraavaan kokoukseen laaditaan lausuntoluonnos. Seuraavaan kokouksen asialistalle otetaan kysymys seurakuntien yhdistymisestä.

Seuraavaan kokoukseen laaditaan lausuntoluonnos. Seuraavaan kokouksen asialistalle otetaan kysymys seurakuntien yhdistymisestä. 268/2017 113 Munkkiniemen seurakuntaneuvoston lausunto Helsingin seurakuntayhtymän henkilöstöstrategiasta ja palkitsemisstrategiasta vuosille 2017-2022 sekä henkilöstön sopeuttamistoimenpiteistä Päätösehdotus

Lisätiedot

REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS

REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS lista kokous 5/2015 Seurakuntaneuvosto 27.8.2015 sivu 1 (8) REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika torstai 27.8.2015 klo 18.00 Paikka Rekolan Pyhän Andreaan kirkko, seurakuntasali 2 Kustaantie

Lisätiedot

Ympäristökoulutus. Henna Toivanen Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Ympäristökoulutus. Henna Toivanen Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Ympäristökoulutus Henna Toivanen Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Sisältö JYYn ympäristösektori Ympäristövaliokunta Ympäristökilpailu Ympäristöasiat ainejärjestön

Lisätiedot

Akaan seurakunnan strategia

Akaan seurakunnan strategia Akaan seurakunnan strategia 2017-2021 ARVOT Pyhä: Kunnioitamme kolmiyhteistä Jumalaa, näemme Jumalan kuvan ihmisessä Vastuullisuus: Huolehdimme lähimmäisistämme ja varjelemme luomakuntaa Oikeudenmukaisuus:

Lisätiedot

636/ Sijoitustoiminnan ohjeet

636/ Sijoitustoiminnan ohjeet 636/2017 100 Sijoitustoiminnan ohjeet Päätösehdotus Seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki Yhteinen kirkkoneuvosto päättää 1) hyväksyä liitteen mukaisen sijoitustoiminnan ohjeen 2) antaa ohjeen kirkkovaltuustolle

Lisätiedot

Kuvat: Katri Saarela ja Sirpa Päivinen

Kuvat: Katri Saarela ja Sirpa Päivinen Kuvat: Katri Saarela ja Sirpa Päivinen Mihin hyvään sinä uskot? Ehdokkaaksi tarvitaan juuri sinua! Ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä ja eri tavoin ajattelevia seurakuntalaisia, naisia ja miehiä. Ehdokkaaksi

Lisätiedot