Pilotti 10: Vt 14 Laitaatsalmen lähtötietomalli. InfraFINBIM pilottiraportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pilotti 10: Vt 14 Laitaatsalmen lähtötietomalli. InfraFINBIM pilottiraportti"

Transkriptio

1 1 (19) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti 10: Vt 14 Laitaatsalmen lähtötietomalli InfraFINBIM pilottiraportti Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty) Tekijä(t) Huomautukset (määrittely / toteutus / dokumentointi) Ehdotus Juuso Virtanen (JVi) Tuula Hakkarainen (THa) arviointisapluunateksti, kommentit AP5 hyväksytty kommentein Juuso Virtanen (JVi) Päivitykset kommentien perusteella, liitteen C Hyväksytty AP5

2 InfraFINBIM pilottiraportti 2 (19) SISÄLTÖ 1 Johdanto Tausta Pilottia tukevan hankkeen kuvaus Pilotoinnin osapuolet ja viestintä Pilotin tavoitteet Hankkeessa pilotoiva(t) asia(t) Keskeisimmät kehitysaskeleet ja oletetut riskit Pilotin dokumentointi Pilotin kulku Tietotekninen ympäristö Prosessikuvaus InfraFINBIM-nimikkeistöt ja ohjeet Johtopäätökset Havaitut hyödyt ja ongelmat, edistysaskeleet ja kehitystarpeet Tietomallintamisen haasteellisuuden arviointi /Arviointisabluuna Jatkotoimenpiteet Liite A Kokonaisyhteenveto pilotista Liite B Arviointisapluunan kategoriat ja valmiustasot Liite C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus (sisältää myös hankkeen lähtöaineistoluettelon ja toimenpideselostukset)

3 InfraFINBIM pilottiraportti 3 (19) 1 Johdanto 1.1 Tausta Sito Oy on panostanut jo pidemmän aikaa tietomallipohjaisen suunnittelun laajempaan hyödyntämiseen eri hankkeiden toteutuksessa ja InfraFINBIM-tutkimushankkeessa Sito on mukana useissa pilottihankkeissa. Laitaatsalmen lähtötietomallipilotin tavoitteena oli kerätä kokemuksia hankkeen suunnittelualueen nykytilannetta kuvaavien lähtöaineistojen keskitetystä kokoamisesta, niiden harmonisoimisesta yhdenmukaisempaan muotoon ennen varsinaisen suunnittelutyön alkua sekä näihin aineistoihin liittyvien metatietojen yksityiskohtaisemmasta dokumentoinnista. Tämä tarkoitti muun muassa eriävien tiedostoformaattien ja koordinaattijärjestelmien yhtenäistämistä sekä erilaisten kaksiulotteisten aineistojen mallintamista kolmiulotteiseen muotoon ominaisuustietoineen. Liikennevirasto tilasi Laitaatsalmen lähtötietomallin Sito Oy:ltä syksyllä Hankkeessa oli vahvasti mukana myös Ramboll Finland Oy, jolle Laitaatsalmen lähtötietomalli luovutettiin keväällä Ramboll vastasi jatkosuunnittelusta valtatien 14 tiesuunnitelman osalta. 1.2 Pilottia tukevan hankkeen kuvaus Laitaatsalmen lähtötietomalli toteutettiin osana keväällä 2012 käynnistynyttä tiesuunnitelmahanketta koskien valtatien 14 parantamista Savonlinnan Laitaatsalmen kohdalla. Projekti on osa Savonlinnan väyläjärjestelyhanketta, jossa Saimaan syväväylä siirretään kulkemaan nykyisen Kyrönsalmen sijaan Laitaatsalmen kautta. Syväväylän siirrosta aiheutuu vesiväyläjärjestelyiden lisäksi myös tie- ja ratajärjestelyitä, kun Laitaatsalmen yli rakennetaan uudet tie- ja ratasillat. Tämän takia hanke sopi hyvin pilottihankkeeksi.

4 InfraFINBIM pilottiraportti 4 (19) Kuva 1 Suunnittelukohde (Lähde: Savonlinnan liikennejärjestelyt; Laitaatsalmen tie-, rata- ja väyläjärjestelyt, yleissuunnitelma). Lähtötietomallin muodostustyö tilattiin Sito Oy:ltä Liikenneviraston ja Siton välisen puitesopimuksen mukaisesti. Työ toteutettiin lokakuun 2011 ja maaliskuun 2012 välillä. Muodostusprosessi käynnistyi lähtöaineistojen tilaamisella ja niihin liittyvien metatietojen kirjaamisella. Oleellisia metatietoja ovat muun muassa lähtöaineiston lähde ja omistaja, aineiston koordinaatti- ja korkeusjärjestelmä, aineiston päiväys, sen tarkkuustaso yms. Lähtöaineiston vastaanottamisen ja dokumentaation jälkeen aineistot harmonisoitiin yhdenmukaisempaan muotoon esimerkiksi yhtenäistämällä koordinaattijärjestelmät, yhdistelemällä useammat samankaltaiset tiedostot yhdeksi kokonaisuudeksi ja leikkaamalla suuret aineistot suunnittelualuetta vastaavalla rajauksella. Tämän lisäksi tietyt rakenteet mallinnettiin kolmiulotteiseen muotoon (esim. sillat) ja esimerkiksi kaksiulotteiset putkiaineistot pudotettiin maanpinnasta tiettyyn korkoon. Kaikki suoritetut toimenpiteet dokumentoitiin toimenpideselostuksiin ja lähtötietojen tietomalliselostukseen (liite C). 1.3 Pilotoinnin osapuolet ja viestintä Tilaaja: Lähtötietomalli: Lähtötietomallin tilasi Liikennevirasto, jonka vastuuhenkilöinä toimivat projektipäällikkö Kari Partiainen ja tiesuunnittelun asiantuntija Matti Ryynänen. Lähtötietomalli muodostettiin Sito Oy:ssä, josta hankkeessa mukana olivat:

5 InfraFINBIM pilottiraportti 5 (19) Jatkosuunnittelu: Kari Kotro, projektipäällikkö Jenna Johansson, suunnitelmatiedon hallinta Juha Liukas, tietomallinnus Kari Tuukkanen, tiedonhallinta Aino Ikäheimo, tiedonhallinta/louhi-portaali Tarja Paavola, mallinnus Juuso Virtanen, lähtötietojen kokoaminen Esa Patjas, geotekniikka Mika Andersson, geotekniikka Tapio Karvonen, kunnallistekniikka Valtatien 14 parantamisen Savonlinnan kohdalla tiesuunnitelmasta vastasi Ramboll Finland Oy, josta vastuuhenkilönä toimivat Niklas von Schantz ja Juha Siitonen. Ohjausryhmän kokouksiin osallistui edustajia Sitosta, Liikennevirastolta ja Rambollilta. Palavereissa esiteltiin lähtötietomallin muodostusprosessia lähtöaineistojen tilaamisesta niiden muokkaamiseen. Jatkosuunnittelusta vastanneilta Rambollin edustajilta Sito sai kommentteja ja toivomuksia liittyen lähtöaineistoon ja siitä jalostettuihin lopputuotteisiin. 2 Pilotin tavoitteet 2.1 Hankkeessa pilotoiva(t) asia(t) Pilottiprojektin pääpaino oli nimensä mukaisesti lähtötietomallin kokoamisessa seuraavaa, keväällä 2012 alkanutta tiesuunnitteluvaihetta varten. Suunnittelun lähtötietoja on perinteisesti hankittu lukuisista eri lähteistä lukuisissa eri muodoissa. Lähtötietomallin muodostamisella halutaan edesauttaa tietomallinnuksen kehitystä infra-alalla saattamalla suunnittelun lähtöaineisto tietomallipohjaista suunnittelua tukevaan muotoon.

6 InfraFINBIM pilottiraportti 6 (19) Lähtötietomallin muodostamisella ennen itse suunnittelutyön alkua tavoitellaan suunnittelun läpivientiajan merkittävää lyhenemistä. Tämä johtuu siitä, että suunnittelija saa käsiinsä valmiiksi jalostetun lähtöaineistopaketin, jolloin suunnittelu voi käynnistyä välittömästi. Kuva 2 Lähtötietomalli osana suunnitteluvaihetta Lähtötietomallia voidaan käyttää myös hankkeiden tarjouskilpailun aineistona, jolloin jokaisella tarjouskilpailuun osallistuvalla on samat lähtökohdat kuin kaikilla muillakin kilpailuun osallistuvilla. 2.2 Keskeisimmät kehitysaskeleet ja oletetut riskit Keskeisimmät kehitysaskeleet olivat lähtöaineiston metatietojen kattavampi dokumentointi sekä lähtöaineiston muokkaaminen ja harmonisoiminen tavallista pidemmälle tietomallipohajista suunnittelua tukevaan muotoon. Lähtötietomallin etukäteisellä kokoamisella tavoitellaan itse suunnittelutyön läpivientiajan lyhenemistä, kun

7 InfraFINBIM pilottiraportti 7 (19) suunnittelijalla on hankkeen alkaessa jo valmiina kattava ja valmiiksi muokattu lähtötietoaineisto. Aineistoihin liittyvien taustatietojen ja suoritettujen toimenpiteiden huolellisella dokumentoinnilla sekä lähtötietomallin tietynlaisella kokoamisella pyritään myös helpottamaan lähtöaineistoon liittyvää tiedonhallintaa. Haasteena hankkeessa oli määritellä, että mikä on esimerkiksi tiettyjen luovutettavien tiedostojen tiedostoformaatti. Tavoitteena on, että aineistot luovutetaan tulevaisuudessa avoimissa formaateissa (Inframodel/LandXML, IFC), mutta siirtymävaiheessa tulee tukeutua olemassa oleviin formaatteihin (mm. dwg, dgn yms.). Haasteena oli myös määritellä mallinnettavien aineistojen tarkkuustaso ja se, miten epätarkat ja epävarmat aineistot esitetään mallissa ja dokumenteissa. Myös erilaiset vastuukysymykset nousivat hankkeessa esille. 3 Pilotin dokumentointi 3.1 Pilotin kulku Lähtötietomallin muodostus aloitettiin tilaamalla tarvittavat lähtöaineistot ja tallentamalla ne projektikansioon ennalta määritettyihin pää- ja alakansioihin. Lähtötietomalli rakentuu neljästä pääkansiosta, joita ovat: Aiemmat vaiheet, joka sisältää aiempien suunnitteluvaiheiden aineistoa Raaka-aine, jonne tallennetaan vastaanotetut lähtöaineistot sellaisenaan ja joka toimii lähtötietomallin työkansiona Lähtöaineisto, jonne kopioidaan lähtötietomallin kannalta oleelliset aineistot aiemmista vaiheista ja raaka-aineesta Lähtötietomalli, joka sisältää muokatut ja mallinnetut lähtötietomalliaineistot Vastaanotetut aineistot sijoitettiin siis pääkansioon Raaka-aine, jonne luotiin alakansiot maastomalliaineistolle, maaperämalliaineistoille, rakenteille ja järjestelmille, kartta- ja paikkatietoaineistoille sekä ns. viiteaineistoille (kuva 3). Samat alakansiot luotiin myös lähtöaineisto- ja lähtötietomalli-kansiolle. Lähtötietomallin sisällön määrittelyssä käytettiin apuna Norjan tiehallinnon vuonna 2010 laatimaa ohjekirjaa HB 138: Tietomallit, jossa lähtöaineisto jaotellaan ryhmiin nykytilanne, topografia, tunnelit, maanalaiset asennukset, maaperäkerrokset ja edellisten projektivaiheiden dokumentointi ja temaattinen paikkatieto. Tätä rakennetta pohdittiin suunnitelmatiedon hallinnan näkökulmasta sekä eräitä ohjeita silmälläpitäen (mm. Liikenneviraston maastotietojen hankkimista käsittelevät ohjeet), minkä perusteella rakennetta jalostettiin vastaamaan paremmin suomalaista käytäntöä.

8 InfraFINBIM pilottiraportti 8 (19) Kuva 3 Pääkansioiden alakansiot Aineistojen vastaanoton yhteydessä näistä kirjattiin hankkeen lähtöaineistoluetteloon (liite C) ylös seuraavat alkuperä- ja metatiedot: Aineiston nimi Hankintavastuu Saantipäivämäärä Vastaanottaja Lähde Omistaja ja omistajan yhteystiedot Lähdejärjestelmä (koordinaatti, korkeusjärjestelmä, rekisteri) Lähdeformaatti Lähtöaineiston päiväys (epävarmat merkitty esim. kursiivilla) Saatavuus- ja käyttörajoitukset Lopputuote (formaatti) Aineiston tarkkuustaso Mahdollinen lisäselite Lähtöaineistojen vastaanoton jälkeen prosessi jatkui aineistojen muokkaamisella. Lähtötietomallin kannalta oleelliset aineistot kopioitiin aiempien vaiheiden kansiosta ja raaka-aine -kansiosta lähtöaineisto-kansioon.

9 InfraFINBIM pilottiraportti 9 (19) Maastomalliaineisto Tarkka maastomalli saatiin gt-formaatissa ja se muunnettiin pilotointia varten myös inframodel-muotoon. Tarkan mallin ympäröivä laserkeilausaineisto ja vesialueluotaus muunnettiin ennalta määrättyyn koordinaatti- ja korkeusjärjestelmään (KKJ4 ja N60). Vesialueluotaus päätettiin olla harventamatta lähtötietomallihankkeen puitteissa. Maaperämalliaineisto GTK:n maaperäkartta-aineisto muunnettiin paikkatietomuodosta dwg-kuvaksi. Aikaisemmat maaperätutkimukset olivat vanhassa Tekla-formaatissa, eikä niitä lähdetty muuttamaan. Näiden tutkimusten ja maastomallin perusteella suunnittelualueelle tulkittiin sekä kallionpintamalli että maakerrosrajapinta (hksi alapinta). Kallionpintamalli eroteltiin tarkkuustasonsa mukaan kolmeen eri osaan: kartoitettuun avokallioon, kairaustietoon perustuvaan kallionpinnan tulkintaan ja arvioituun kallionpintaan. Tulkitut pinnat tulostettiin pilotointia varten myös inframodel-muotoon. Rakenteet ja järjestelmät Kaupungin johdoista ja pumppaamoista rakennettiin johtokartan perusteella inframodelmuotoinen verkkomalli. Suunnittelualueella sijainnut kaukolämpöputki pudotettiin 0,7 metrin syvyyteen maanpinnasta ja teleoperaattoreiden (BLC, Sonera ja Elisa) kaapelit 0,5 metrin syvyyteen. Kaukolämpöputkesta ei huomioitu putkipoikkileikkausta, eli vain referenssiviiva pudotettiin aineistotoimittajalta saatuun peitesyvyyteen. Tämän lisäksi selvitettiin, että sijaitseeko alueella puolustusvoimien salaisia kaapeleita. Silloista ja salmen rannalla sijaitsevasta tukimuurista mallinnettiin (kaksiulotteisten) dwg- ja pdf-piirustusten perusteella kolmiulotteiset, rakenteiden ulkomittojen mukaiset 3D dwg tiedostot. Muista rakenteista tilattiin aineistot liikennevalo-, viitoitus-, valaistus- ja vesiväyläaineistoista. Näille aineistoille ei suoritettu muokkaustoimenpiteitä. Kartta- ja paikkatietoaineistot Peruskartta leikattiin suunnittelualueen rajauksella ja muunnettiin kkj4-kaistaan. Pohjakarttaaineiston formaatiksi muunnettiin dwg. Maakuntakaava ja alueen asemakaavat muunnettiin myös dwg-formaattiin. Yleiskaavatiedostot yhdistettiin yhdeksi tiedostoksi. Muita tilattuja aineistoja olivat tiedot pilaantuneista alueista, pohjavesitiedot ja maanomistajatiedot. Pohjavesiaineisto leikattiin aluerajauksella ja todettiin, ettei pohjavesialueita sijaitse viiden kilometrin säteellä alueesta. Fingis-muotoiset kiinteistörajat muunnettiin dwg-muotoon. Viiteaineisto Viiteaineistoon tallennettiin ortokuvat suunnittelualueelta. Alkuperäiset tif-muotoiset ortokuvat yhdistettiin yhdeksi ecw-pakatuksi tiedostoksi, joka leikattiin sopivalla aluerajauksella. Lähtöaineistoon liittyvät alkuperä- ja metatiedot kirjattiin siis lähtöaineistoluetteloon, jonka lisäksi kaikki suoritetut muokkaustoimenpiteet kirjattiin ylös erillisille toimenpideselostuksille. Hankkeesta laadittiin myös tietomalliselostus.

10 InfraFINBIM pilottiraportti 10 (19) Lähtötietomalliaineistot (kansiot lähtöaineisto ja lähtötietomalli) ja siihen liittyvä dokumentaatio luovutettiin seuraavan vaiheen suunnittelukonsultille kansiorakenteen mukaisesti jäsenneltynä ja DVD:lle poltettuna aineistokokonaisuutena. Pilotissa oli myös tarkoitus kokeilla aineiston jakelua karttakäyttöliittymällä toimivan LOUHI-palvelun kautta, mutta erinäisten sertifikaattiongelmien takia tätä ei lopulta päästy ajoissa kokeilemaan, vaan aineisto toimitettiin suoraan Rambollille. LOUHI-palvelu oli myöhemmin esittelykäytössä. Luovutetusta aineistosta saa paremman käsityksen tutustumalla tämän dokumentin liitteeseen C, eli tietomalliselostukseen, lähtöaineistoluetteloon ja toimenpideselostuksiin. Näistä käy ilmi tilatut aineistot, niiden jäsentely sekä aineistoille suoritetut toimenpiteet. 3.2 Tietotekninen ympäristö Lähtötietomalli koottiin ja mallinnettiin pääosin Citycad-suunnittelujärjestelmään, joka on tietokantapohjainen. Mallinnusta tehtiin lisäksi AutoCAD:llä (sillat, taitorakenteet), Microstationilla (kaapelit) ja Terra Pipe-ohjelmalla (vesihuoltoverkosto). Mallinnetut tiedot siirrettiin dwg-muodossa CityCadiin. Terra Pipesta saatiin myös lähellä Inframodelia oleva verkostomalli, joka luettiin Citycadiin ja täydennettiin. Hankkeessa ei mallinnettu esim. tarkemmin liikennemerkkejä ja kaiteita ja niiden perustuksia. tarkkuudeksi sovittiin maastomallimittauksen mukainen tarkkuus (tai esitystapa): pistemäinen tai viivamainen kohde, joilla on luokitus- ja ominaisuustiedot. LOUHI-palvelu on Siton kehittämään SpatialWeb-teknologiaan selainpohjainen paikkatietopalvelu. LOUHI aineiston katselu- ja jakelupalvelu toteutettiin sen päälle. Piirustuksia ei tarvinnut tuottaa. Citycadin tietomallista tuotetusta 3d dwg-kuvasta tehtiin 3D-PDF-katselumalli. Kuva 4. Louhi- katselu- ja latauspalvelu.

11 InfraFINBIM pilottiraportti 11 (19) Kuva 5. 3D PDF lähtötietomallista. Kuva 6. Kartta-, leikkaus- ja 3D-näkymä Citycad-ohjelmassa. 3.3 Prosessikuvaus Kuvassa 7 on esitetty lähtötietomallin muodostusprosessin prosessikaavio, josta käy ilmi muodostusprosessin eteneminen yleisellä tasolla. Kaaviossa on esitetty mm. eri aineistokokonaisuuksiin liittyviä aineistojen hankintalähteitä ja formaatteja, joissa aineistoa on vastaanotettu sekä ohjelmistoja, joilla vastaanotettua lähtöaineistoa on jatkojalostettu.

12 InfraFINBIM pilottiraportti 12 (19) Kuva 7 Lähtötietomallin kokoaminen, prosessikuvaus. Aineiston jakelua DVD:n lisäksi karttakäyttöliittymällä toimivan LOUHI-pelvelun kautta päästiin kokeilemaan vasta jälkikäteen. 3.4 InfraFINBIM-nimikkeistöt ja ohjeet Lähtötietomallia koskeva ohjeistus syntyi käytännössä Laitaatsalmen pilottihankkeen jälkeen ja osin juuri pilotista saatujen kokemusten ja kommenttien pohjalta. Mallintamisen tai lähtöaineiston kokoamisen ja dokumentoinnin osalta ei siis voitu hyödyntää InfraFINBIMohjeita. Lähtöaineiston hankinnassa noudatettiin sen sijaan olemassa olevia ohjeita, kuten Liikenneviraston ohjetta maastotietojen hankintaan. 4 Johtopäätökset 4.1 Havaitut hyödyt ja ongelmat, edistysaskeleet ja kehitystarpeet Pilotti onnistui pääsääntöisesti hyvin ja sen jatkokäytöstä saatiin paljon hyviä käyttökokemuksia ja kommentteja seuraavan vaiheen suunnittelukonsultilta. Lähtötietojen uuden rakenteen ja johdonmukaisen dokumentoinnin koettiin helpottavan tietomallipohjaiseen suunnitteluun ryhtymistä ja edistävän tiedon hallintaa. Ongelmia ja kehitettävää löytyi seuraavilta osa-alueilta:

13 InfraFINBIM pilottiraportti 13 (19) Kaikki Inframodel-tiedostot luovutettiin LandXML1.1 skeemassa, jota suunnittelukonsultin käyttämä Novapoint-ohjelmisto ei tukenut. Maastomallin osalta suunnittelukonsultti turvautui gt-formaattiin. Maaperä- ja kaupungin johtoaineistot Sito toimitti Rambollille jälkikäteen 1.0 skeemassa. Laserkeilaus- ja vesiluotausaineistojen jatkokäytössä ilmeni ongelmia aineistojen suuresta koosta johtuen. Kallionpintamallin kolmioinnissa esiintyi virhe, joka oli jäänyt huomaamatta aineiston visuaalisessa tarkistuksessa. Kallionpinta nousi paikoin maan pinnalle sellaisissa kohteissa, joissa ei kallion pintaa olisi kuulunut olla. Tässä ongelma liittyi siihen, että kalliopintaa oli louhittu rakentamisen yhteydessä ja tulkintaa tehtiin perustuen vanhoihin kairauksiin. Vaikka siis kairausten tutkimuspäivämäärä on tärkeää metatietoa, tulisi myös rakentamisen toteumatieto, louhittu kalliopinta olla tallennettu esim. johonkin rekisteriin. Kaupungin johtoaineison Inframodel/LandXML-tiedonsiirrossa ainoastaan osa rakenteiden attribuuttitiedoista siirtyi suunnittelukonsultin suunnittelujärjestelmiin, minkä johdosta suunnittelukonsultti oli yhteydessä ohjelmistotoimittajaan (Vianovaan). Kaukolämpöputken kanssa eteen tuli ongelma putken statukseen liittyen. Aineisto sisälsi olemassa olevan putken lisäksi suunnitellun, mutta rakentamattoman putken. Kehitysehdotuksena suunnittelukonsultti mainitsikin, että tällaiset mahdolliset jo rakennetut ja rakentamattomat aineistot tulisi eritellä malliin ja dokumentteihin selkeämmin. Kaukolämpöputkeen liittyen ongelmia ilmeni myös johtuen siitä, että putkesta oli esitetty vain putken referenssiviiva, eikä sen todellista tilavarausta. Asia oli kyllä mainittu dokumentaatiossa, mutta referenssiviivaa voi tästä huolimatta epähuomiossa luulla todelliseksi putkeksi. Kehitysehdotuksena mainittiin siis se, että tällaiset aineistot olisi hyvä mallintaa rakenteen vaatimalla tilavarauksella jo lähtötietomallin muodostusvaiheessa. Operaattoreiden telekaapelitiedot oli pudotettu puolen metrin (0,5 metriä) syvyyteen maanpinnasta. Tämä oli operaattoreilta saatu tieto kaapeleiden peitesyvyyksistä. Visuaalisessa tarkistuksessa havaittiin, että tällä mallinnustavalla kaapeleita puskee esimerkiksi alikulkukäytävissä seinistä läpi, vaikka todellisuudessa kaapelointi kulkee rakenteita myötäillen. Asia herätti pohdintaa siitä, että miten tällaiset aineistot tulisi mallintaa, mikäli niistä ei ole saatavilla tarkempaa tietoa. Kaapeleita ei lähdetty mallintamaan rakenteita myötäileviksi, sillä nämä olisivat olleet oletuksia. Käytetyllä mallinnustavalla ainakin havaitaan, että mitkä kohteet kaapeliaineistoista vaativat jatkosuunnittelussa erityishuomiota. Rakenteista, jotka jätettiin mallintamatta, olisi toivottu suunnittelukonsultin puolelta tarkempaa dokumentaatiota. Miten lähtötietomalli päivitetään seuraavassa suunnitteluvaiheessa? Formaattivaatimukset Voidaanko vaatia tietyn ohjelmistotoimittajan, ei-avointa formaattia (dwg, dgn jne.)?

14 InfraFINBIM pilottiraportti 14 (19) Yleisesti haasteita suunnitteluun toi myös monivaiheiseen tiedonkulkuun ja vastuukysymyksiin liittyvät ongelmat. Esimerkiksi kysymyksiä herätti se, että mitkä ovat lähtötietomallista vastaavan konsultin ja suunnittelusta vastaavan konsultin vastuut aineiston käsittelystä ja miten eri toimenpiteet tulisi dokumentoida. Luovutettavaan aineistoon olisi toivottu mukaan jonkinlaista katselumallia, mihin olisi koottu kaikki lähtötietomalliin liittyvä 3D-aineisto. Hankkeeseen tutustuminen olisi tätä kautta helpompaa ja nopeampaa. Katselumallilla olisi mahdollista myös tarkistaa, että vastaako suunnittelutietokantaan siirretty aineisto luovutettua aineistoa. 4.2 Tietomallintamisen haasteellisuuden arviointi / Arviointisapluuna Infra FINBIM -hanketta varten VTT on kehittänyt arviointisapluunan, jonka avulla arvioidaan pilottihankkeiden tietomallinnusvalmiuksia. Arviointisapluuna on jaettu 11 eri kategoriaan ja kussakin kategoriassa on kuusi valmiustasoa. Arviointisapluunaa käytetään eri pilottihankkeiden tietomallinnusvalmiuksien vertailuun ja haasteellisuuden arviointiin sekä tavoitteiden asettamisessa ja niiden saavuttamisen todentamisessa. Arviointisapluuna on esitetty liitteessä B. Arviointisapluunatutkimus on tehty pilottihankkeen loppuvaiheessa tai hankkeen päättymisen jälkeen haastattelututkimuksena. Haastattelussa pilotin vastuuhenkilö on arvioinut pilotin tason oman näkemyksensä mukaisesti. Laitaatsalmen pilottikohteessa arvioinnin teki Juha Liukas Sitosta. Haastattelun tulokset on esitetty kuvassa 8. Tämän lisäksi Infra FINBIM hankkeen alussa arviointisapluunan avulla määriteltiin infrarakentamisen nykytila ja hankkeen jälkeinen tavoitetila. Tulokset on esitetty kuvissa 9 ja 10. Määrittely tehtiin esteidenpoistoryhmässä ja ryhmään kuuluivat seuraavat henkilöt: Kimmo Laatunen Harri Mäkelä Antti Karjalainen Juha Liukas Tapani Toivanen Rauno Heikkilä Juha Hyvärinen Tarja Mäkeläinen VR Track Oy Innogeo Oy WSP Oy Sito Lemmikäinen Oyj Oulun yliopisto VTT VTT

15 InfraFINBIM pilottiraportti 15 (19) Kuva 8. Laitaatsalmen pilottikohteen tulokset. Kuva 9. Esteidenpoistoryhmän näkemys infrarakentamisen nykytilasta arviointisapluunan kategorioiden perusteella ennen Infra FINBIM hanketta.

16 InfraFINBIM pilottiraportti 16 (19) Kuva 10. Esteidenpoistoryhmän näkemys infrakentamisen tavoitetilasta Infra FINBIM hankkeen jälkeen. Tuloksista nähdään, että Laitaatsalmen pilottikohteessa saavutettu taso on erittäin hyvä verrattuna infra-alan yleiseen lähtötilannetasoon. Laitaatsalmen pilottikohteessa kuudessa kategoriassa saavutettiin tai jopa ylitettiin Infra FINBIM ryhmän asettamat tavoitteet (kategoriat A, B, C, D, F ja H). Tämä on signaali siitä, että pilottiin sitoutuneet tahot ovat ottaneet merkittäviä askeleita kohti tietomallinnuspohjaista tulevaisuutta. Tuloksista nähdään myös selvästi, että heikommalla tasolla on lähtötietoaineisto, koska kaikki lähtötietoaineisto tilataan sähköisesti eikä tätä tietoa voi saada automatisoidusti. Kategoriaa G (GIS-BIM Integration) ei voida tässä yhteydessä pitää relevanttina kategoriana, koska VTT:n tekemien haastattelututkimusten perusteella pilottien veturit tulkitsevat kategoriaa hyvin eri tavoin ja tämän takia kategorian kuvausta tulisi tarkentaa. Myöskään kategoria K (As-built information) ei ole relevantti, koska tämä pilotti koski ainoastaan lähtötietomallia. 4.3 Jatkotoimenpiteet Lähtötietomallia, sen rakennetta ja muodostusprosessia, jalostetaan eteenpäin pilotista saatujen käyttökokemusten kautta. Jatkotoimenpiteitä ovat muun muassa: Dokumentaation täsmennys Lähtötietomallin kansiorakenteen vakiointi Tiedostojen sijoittamisen ja nimeämisen periaatteet Katselumallin käyttöönotto ja hyödyntäminen

17 LIITE A 17 (19) Liite A Kokonaisyhteenveto pilotista Taulukko 1. Yhteenveto pilotista Vt 14 Laitaatsalmen lähtötietomalli Pilotin nimi Vt 14 Laitaatsalmen lähtötietomalli Pilotin tyyppi Pilottihankkeen kuvaus Pilotti on osa Savonlinnan väyläjärjestelyhanketta, jossa Saimaan syväväylä siirretään kulkemaan nykyisen Kyrönsalmen sijaan Laitaatsalmen kautta. Syväväylän siirrosta aiheutuu vesiväyläjärjestelyiden lisäksi myös tie- ja ratajärjestelyitä. Pilottihankkeessa koottiin keväällä 2012 alkanutta tiesuunnitelmavaihetta varten Laitaatsalmen lähtötietomalli, eli suunnittelualueen nykytilaa kuvaavat lähtöaineistot tilattiin etukäteen ja muokattiin tietomallipohjaista suunnittelua tukevaan formaattiin. Prosessissa asetettiin suuri painoarvo myös lähtöaineiston alkuperä- ja metatietojen sekä muokkaustoimenpiteiden huolelliselle dokumentoinnille. Aikataulu Lokakuu 2011 maaliskuu Toteutusmuoto Pilotoitavat prosessit Osapuolet ja käytettävät ohjelmistot Pilotoitava(t) asia(t) ja pilotin tavoitteet Tietomallin käyttö hankkeessa Pilottihankkeen erityispiirteet suhteessa tietomallinnukseen Keskeisimmät kehitysaskeleet ja niihin Lähtöaineiston tilaaminen ja vastaanottaminen, lähtöaineistojen ja siihen liittyvien alkuperä- ja metatietojen kattava dokumentointi. Lähtöaineiston kokoaminen tietyn kansiorakenteen mukaisesti ja muokkaaminen tietomallipohjaista suunnittelua tukevaan muotoon. Tilaaja: Liikennevirasto Lähtötietomallin laatija: Sito Oy Seuraavan vaiheen suunnittelukonsultti: Ramboll Finland Oy Siton ohjelmistoina mm.: Citycad, AutoCAD, Microstation Hankkeen lähtötietojen muokkaaminen mahdollisimman pitkälle tietomallipohjaista suunnittelua tukevaan muotoon, lähtöaineiston ja muokkaustoimenpiteiden kattava dokumentointi. Tiettyjen aineistojen muuntaminen ja jakelu LandXML- /Inframodel-formaatissa. Lähtöaineiston muokkaaminen ja valmistelu tietomallipohjaista suunnittelua varten. Lähtöaineiston harmonisoiminen homogeenisempaan muotoon ja tiedonhallinnan tehostaminen lähtöaineiston tietynlaisen

18 LIITE A 18 (19) liittyvät odotukset Keskeisimmät esiin nousseet ongelmat ja kehitystarpeet Pilotoitava(t) tiedonsiirtotapaukset (ER), toimintamallit, ymv. jaottelun ja metatietojen tarkemman dokumentoinnin avulla. Vastuukysymykset Vaatimukset esim. formaateille Katselumallin puute Rakenteiden mallintaminen niiden tilavarauksella tai todelliseen muotoon Aineiston status: rakennettu vs. suunniteltu, mutta rakentamaton Huolellisen dokumentaation merkitys

19 LIITE B 19 (19) Liite B Arviointisapluunan kategoriat ja valmiustasot Lisätietoja arviointisapluunasta: tarja.makelainen@vtt.fi

20 Valtatie 14 Laitaatsalmen kohdalla, tiesuunnitelmavaihe Lähtötietomalliselostus Juuso Virtanen LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

21 Valtatie 14 Laitaatsalmen kohdalla, tiesuunnitelmavaihe Lähtötietomalli (6) SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ LÄHTÖTIETOMALLIN LÄHTÖTIEDOT LÄHTÖTIETOMALLI Yleistä Rakenne Toimenpidekuvaukset Maastomalli Maaperämalli Rakennemalli Temaattiset aineistot Muu aineisto LAADUNVARMISTUS... 5 LIITTEET 1. Aineistoluettelo 2. Toimenpidekuvaukset LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

22 Valtatie 14 Laitaatsalmen kohdalla, tiesuunnitelmavaihe Lähtötietomalli (6) 1 Yleistä Laitaatsalmen lähtötietomalli on Savonlinnan Laitaatsalmen tie-, rata- ja väyläjärjestelyhankkeen väyläsuunnitteluvaihetta varten laadittava lähtöaineistopaketti. Lähtötietomallihanke on RYM Oy:n PRE tutkimushankkeen Infra FINBIM työpaketin pilottihanke, jolla pilotoidaan keskeneräisen lähtötietomallihankkeen toimintatapoja. PRE ohjelman ja sen Infra FINBIM työpaketin visiona on, että vuodesta 2014 eteenpäin suuret infranhaltijat tilaavat vain tietomallipohjaista palvelua. Lähtötietomallin laatimisella on tarkoitus luoda yhteiset pelisäännöt sekä lähtöaineistojen hankkimiselle että muokkaamiselle, kuten myös nopeuttaa itse suunnittelutyön läpivientiaikaa. Hankkeen tilaajana on Liikennevirasto ja laatijana toimii Sito Oy. 2 Lähtötietomallin lähtötiedot Aineiston hankinta aika on ollut lokakuu 2011 maaliskuu 2012 ja tilatut lähtötiedot on listattu liitteenä olevaan aineistoluetteloon (Liite 1). Aineistoluettelosta käy ilmi seuraavat tiedot lähtöaineistoista: Aineiston nimi Hankintavastuu Saantipäivämäärä Vastaanottaja Lähde Omistaja ja omistajan yhteystiedot Lähdejärjestelmä (koordinaatti- ja/tai korkeusjärjestelmä) Lähdeformaatti Lähtöaineiston päiväys (epävarmat merkitty kursiivilla) Saatavuus- ja käyttörajoitukset Lopputuote (formaatti) Mahdollinen lisäselite. 3 Lähtötietomalli 3.1 Yleistä Aineistojen koordinaattijärjestelmänä on käytetty koordinaattijärjestelmää KKJ4 ja korkeusjärjestelmänä korkeusjärjestelmää N60. Ainoa poikkeus on vesiväylätiedot, jotka esitetään koordinaattijärjestelmässä NN. 3.2 Rakenne Luovutettava aineisto koostuu kahdesta erillisestä aineistokokonaisuudesta: lähtöaineistosta alkuperäisessä muodossaan ja jalostetusta lähtötietomallista. Molempien aineistokokonaisuuksien alle on luotu Kuva 1 mukainen kansiorakenne. LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

23 Valtatie 14 Laitaatsalmen kohdalla, tiesuunnitelmavaihe Lähtötietomalli (6) LÄHTÖAINEISTO LÄHTÖTIETOMALLI A Maastomalli A Maastomalli B Maaperämalli B Maaperämalli C Rakenteet D Temaattiset aineistot E Muu aineisto C Rakenteet D Temaattiset aineistot E Muu aineisto Kuva 1 Luovutettava aineisto ja sen rakenne Lähtöaineistokansion alle on sijoitettu kaikki lähtötietomallin laatimisen kannalta oleelliset ja tarpeelliset lähtöaineistot oikeisiin kansioihin ja alkuperäisillä nimillään. Nämä aineistot on kuvattu lähtöaineistoluettelossa (liite 1). Lähtötietomallin kansioon on sijoitettu kaikki muokatut ja jalostetut aineistot, jotka muodostavat itse lähtötietomallin. Lähtötiedoille suoritetut toimenpiteet on kuvattu luvussa 3.3 ja liitteessä Toimenpidekuvaukset Lähtöaineistolle suoritetut muokkaustoimenpiteet on kuvattu aineistokohtaisesti liitteessä 2 (taulukot A E). Toimenpidekuvauksiin on liitetty myös selite aineistossa ilmenneistä ongelmista ja puutteista, sekä muista erityismaininnan ansaitsevista havainnoista. Lähtötietomallikansioon tallennetut aineistot on nimetty aineisto- ja projektikohtaisella etuliitteellä. Esimerkiksi peruskartta on tallennettu temaattisten aineistojen (tunnus D) alle kansioon D01-Peruskartta nimellä D01_VT14_Laitaatsalmi_peruskartta.tif Maastomalli Maastomalliaineisto koostuu seuraavista jalostetuista aineistoista: Maastomalli Lopputuote nimetty Koodilista tarkistettu, ja havainnot kirjattu ylös (ks. liite 2) Laserkeilausaineisto Muutettu koordinaattijärjestelmään KKJ4 Muutettu korkeusjärjestelmään N60 Lopputuote nimetty Käsittää maanpinnan pisteistön tarkan mallin ympäriltä Vesialueen pohjaluotaukset Maastomallikäyttöä varten muutettu korkeuslukemiksi LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

24 Valtatie 14 Laitaatsalmen kohdalla, tiesuunnitelmavaihe Lähtötietomalli (6) Muutettu korkeusjärjestelmään N60 Aineistoa ei ole harvennettu Vesiväyläsuunnittelua varten on aineisto esitetty myös alkuperäisessä muodossaan Maaperämalli Maastomalli on muunnettu pilotointia varten myös Inframodel-/LandXML-formaattiin, joka sisältää kolmiopinnan. Lähtötietomalli sisältää siten myös maastomallin perinteisessä GT-formaatissa. Maastomalleja lähtötietomallissa on siis kolme kappaletta: tarkka maastomalli varsinaiselta suunnittelualueelta, Maanmittauslaitoksen likimalli suunnittelualueen ympäriltä sekä harventamattomat vesialueluotaukset. Maaperämalliaineisto koostuu seuraavista aineistoista: GTK:n maaperäkartta Muutettu.dwg formaattiin Kuvaustekniikka on muuttunut, rasteria ei saatavilla Aiemmat maaperätutkimukset ja laboratoriotutkimukset, jotka ovat kopioitu yleissuunnitelman aineistosta ja säilytetty vanhassa alkuperäisessä Infraformaatissaan Tulkittu kallionpinta Eroteltu tarkkuustason mukaan kolmeen eri ryhmään: - kartoitettu avokallio - kairaustietoon perustuva kalliopinnan tulkinta - muu tulkittu kallionpinta Tulkittu maastomallin ja aiempien maaperätutkimusten perusteella Tulkittu maalajiraja (hksi) Kairaus ja näytetietoon perustuva tulkinta Tulkittu maastomallin ja aiempien maaperätutkimusten perusteella Rakennemalli Tulkittu kallionpinta ja tulkittu maalajiraja on muunnettu pilotointia varten myös Inframodel-formaattiin. Muunnos sisältää kolmioinnin. Lähtötietomalli sisältää kallionpinnan sekä maalajirajan myös perinteisessä GT-formaatissa. Pohjavedenpintaa ei ole mallinnettu havaintopisteiden vähyyden vuoksi. Rakennemalli kuvaa suunnittelualueella sijaitsevia rakenteita sekä maanpinnan yläettä alapuolella. Rakennemalli koostuu seuraavista aineistoista: Kaupungin johdot ja pumppaamot Savonlinnan kaupungin vesihuoltoverkosto on rakennettu johtokartasta Inframodel-/LandXML-verkkomalliksi Oletettavasti virheellisiä johtokorkoja (ks. liite 2) Kaukolämpö Saadut kaukolämpökartat osin yhdistetty, osin esitetään erikseen Johtojen korkeusasemat muutettu maanpinnasta -0,7 metriä Putkipoikkileikkausta ei ole huomioitu Mukaan on liitetty myös suunniteltu johto. Alustava vaaitus otettu maanpinnalta ja putkien yläpinnat tulevat olemaan tämän linjan alapuolella vähintään 0,6m. Putkielementtien halkaisija 560mm, eli putkia kaksi rinnakkain. LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

25 Valtatie 14 Laitaatsalmen kohdalla, tiesuunnitelmavaihe Lähtötietomalli (6) (C02_VT14_Laitaatsalmi_lähtötietomalli_Kaukolämpö_Siirtoj_biolaitokselle.d wg) Operaattoreiden kaapelit Eri operaattoreiden kaapelitiedot muutettu KKJ4-koordinaatistoon ja dwg formaattiin Kaapeleiden korkeusasemat muutettu maanpinnasta -0,5 metriä On tarkistettu, ettei alueella ole puolustusvoimien kaapeleita Sillat Mallinnettu 3D dwg-muotoon Rantamuuri Mallinnettu 3D dwg-muotoon Liikennevalot Ei suoritettavia toimenpiteitä Koordinaattijärjestelmää ei ole tarkistettu Vesiväylätiedot korkeusjärjestelmässä NN Viitoituksesta ja valaistuksesta ei ole tietoja, joten kyseiset kansiot jätetään tyhjiksi Temaattiset aineistot Temaattiset aineistot koostuvat seuraavista aineistoista: Peruskartta Leikattu aluerajauksella Muutettu KKJ4-koordinaatistoon Pohjakartta Muutettu dwg formaattiin Maakuntakaava Muutettu dwg formaattiin Yleiskaava Saadut kaavatiedostot yhdistetty yhdeksi dwg-tiedostoksi Asemakaava Muutettu dwg formaattiin Asemakaavaehdotus Muutettu dwg formaattiin PIMA-alueet Maanomistaja- ja rajatiedot Maanomistusrajat dwg-muodossa ja ominaisuustiedot excel-taulukossa Yhteisomistusalueista ja kuolinpesistä kolmen suurimman omistajan tiedot Pohjavesialueet Dwg-muodossa 5 km säteellä suunnittelualueesta ei ole pohjavesialueita Muu aineisto Muu aineisto koostuu suunnittelualueen ortokuvasta. Alkuperäiset tif-muotoiset ortokuvat on yhdistetty ja leikattu suunnittelualueen rajauksella. Kuva on ecw-pakattu ja nimetty. 4 Laadunvarmistus Lähtötietojen ja lähtötietomallin laadunvarmistus suoritettiin seuraavin toimenpitein: On varmistettu, että kaikki aineistot löytyvät luovutettavasta aineistosta Kaikki aineistot on avattu, jolloin ne on myös tarkastettu silmämääräisesti LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

26 Valtatie 14 Laitaatsalmen kohdalla, tiesuunnitelmavaihe Lähtötietomalli (6) LIITTEET Formaattimuunnokset tarkistettiin avaamalla aineistot MicroStation ohjelmalla, jolla ko. aineiston sisällölle ja ulkoasulle suoritettiin visuaalinen tarkistus Koordinaatistot tarkistettiin vertailemalla aineistoja referenssiaineistoihin Alueellisten rajausten sopivuus tarkastettiin taustakartan avulla Aineistoille suoritetut toimenpiteet ja havainnot kirjattiin ylös (liite 2.). 1. Aineistoluettelo 2. Toimenpidekuvaukset Espoossa Juuso Virtanen LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

27 VT14 LAITAATSALMI LÄHTÖTIETOAINEISTO Hankinta vastuu Saatu pvm Saaja Lähde Omistaja Omistajan yhteystiedot Maastomalli Maastomalli KLA KLA Hannes Mäkinen Pohjois-Savon ELYkeskus Laserkeilausaineisto KLA KLA MML MML Kari-Pekka Karlsson Lähdejärj estelmä Vesialueen pohjaluotaus KLA KTU Liikennevirasto Liikennevirasto Liisa Taavitsainen puh KKJ4 / NN+75,1 Lähdeformaatt i Lähtöaineiston pvm Saatavuus- ja (epävarmat kursiivilla) käyttörajoitukset Lopputuote Selostus Vesa Partanen, puh kkj4 gt gt, inframodel Inframodel pilotointia varten kkj4 XYZ 2010/2011 pdf XYZ Tarkan mallin ulkopuolisen ympäristön maanpinta XYZ rajoitukseton käyttöoikeus VT14 Laitaatsalmi projektissa xyz Vesialueen pohjan syvyysaineisto Maaperämalli GTK:n maaperäkartta KTU KTU GTK GTK Mikko Eklund, p , mikko.eklund kkj4 ESRI dbf pdf dwg gtk.fi Aikaisemmat maaperätutkimukset KKO KKO Ramboll Liikennevirasto? - kkj4 tek - tek Laboratoriotulokset EPA EPA Innogeo Liikennevirasto? - kkj4 tek, pdf - tek, pdf tulkittu kalliopinta EPA - - Sito Liikennevirasto? - kkj gt, Inframodel tulkittu maakerrosrajapinta (hksi) EPA - - Sito Liikennevirasto? - kkj gt, Inframodel Rakenteet Kaupungin johdot ja pumppaamot KKO Savonlinnan kaupusavonlinnan kaupunki dgn/terra pipe xml Kaukolämpö KLA SSOY SSOY antti.luusua@ssoy.fi kkj dwg sähköposti dwg mukana myös suunniteltu kl Operaattoreiden kaapelit BLC KLA KLA BLC BLC , jukka.pulkkinen@blc.fi kkj4 dwg sähköposti dwg Sonera KLA KLA Sonera Sonera kaija.pulkkinen@fi.relacom.com kkj4 dgn sähköposti dwg Elisa KLA KLA Elisa Elisa Elisa, Jukka Otajärvi, jukka.otajarvi@elisa.fi kkj2 dxf sähköposti dwg Puolustusvoimien kaapelit KLA KLA Puolustusvoimat Puolustusvoimat ei kaapeleita alueella Sillat Vanha ratasilta KKO KKO Ramboll VR pdf dwg Patterimäen akk. KKO KKO Ramboll VR dwg dwg Mirrilän akk. KKO KKO Ramboll VR dwg dwg ELY Ins.tsto Pontek tiff dwg Laivamiehentien akk. KKO KKO Ramboll TL dwg dwg Laitaatsalmen nykyinen tiesilta KKO KKO Ramboll VR Rata pdf dwg Rantamuuri KKO KKO LiVi pdf dwg Liikennevalot TPA KKO Ramboll TL dwg dwg Viitoitus TPA Liikennevalosuunnitelmissa Valaistus TPA KKO Ramboll TL dwg/pdf dwg Vesiväylätiedot AIK AIK LiVi LiVi Liikennevirasto, Jukka Kotisalo kkje4/nn dwg/xls/pdf dwg/xls/pdf Temaattiset aineistot Peruskartta KLA KLA SITO MML pekka.karlsson@maanmittauslaitos.fi kkj4 tiff pdf tiff Kaupungin pohjakartta KLA KLA Savonlinnan kaupunki Savonlinnan kaupunki Savonlinnan kaupunki, Pertti Ojalainen, , pertti.ojalainen@savonlinna.fi kkj4 dgn sähköposti dgn Yleiskaava KLA AIK Savonlinnan kaupunki Savonlinnan kaupunki 4659 kkj4 dgn 2007/2010/2011 Asemakaava KLA KLA Savonlinnan kaupunki Savonlinnan kaupunki Savonlinnan kaupunki, Pertti Ojalainen, , pertti.ojalainen@savonlinna.fi p p kkj4 dgn sähköposti dwg asemakaavaehdotus KLA AIK Savonlinnan kaupunki Savonlinnan kaupunki 4659 kkj4 dgn sähköposti dwg Pilaantuneet alueet KLA KKO Ramboll keskus Esa Rouvinen puh dwg tiedot ovat julkisia dwg voidaan tilata, sovittu Maanomistajat/rajat KLA KKO Savonlinnan maanmittaustoimi sto Maanmittauslaitos Tiia Repo-Kajokulma kkj4 dwg/xlsx dwg E-Savon maakuntaliitto a/etelasavon_maakuntakaava/kuntaaineistot shp/pdf - dwg Maakuntakaava KLA KLA E-Sav. Maakuntal. Pohjavesialueet KTU KTU SYKE SYKE kkj3 shp dwg Muut Ortokuvat KLA KLA MML MML Kari-Pekka Karlsson karipekka.karlsson@maanmittauslaitos.fi kkj4 tif,ecw pdf tiff+tfw voidaan tilata, sovittu maksuttomuudesta LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

28 A Maastomalli Nro Tieto Toimenpide Havainnot / Ongelmat / Riskit Tekijä Pvm Tilanne Laadunvarmistus (pvm, hlö, huom) 1 Maastomalli saatu KLA, jaettu kansioihin ja lopputuote nimetty 1.2. AIK Koodilistan tarkistus,visuaalinen tarkistus (Citycad) Koodilistassa muutama koodi, joita ei ole uusimman maastotietojen mittausohjeessa: 134 Laatoitus, 205 Muu rakenne, 409 Pumppaamo, 5008 Pönkkä. Kolmiointi, visuaalinen tarkistus. Puolirumpujen päät 0-tasolla. AIK valmis JLI JLI Muunnettu Inframodel/LandXML-muotoon Pilotointia varten, sisältää kolmiopinnan. JLI valmis JLI 2 Laserkeilausaineisto Muunntteu kkj4/n KLA, jaettu Maanpinnan pisteistö tarkan mallin ympäriltä. MVI valmis JLI kansioihin, nimetty AIK. Muunnettu erottimeksi pilkku (MVI ) 3 Vesialueen pohjaluotaus Maastomallikäyttöä varten muutettu korkeuslukemiksi ja korkeusjärjestelmän muunnos NN -> N60 (MVI ), siirretty RA & SL 1.2. AIK. Ei karsittu, Vesiväyläsuunnittelua varten aineisto esitetty myös alkuperäisessä muodossa AIK valmis JLI LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

29 B Maaperämalli Nro Tieto Toimenpide Havainnot / Ongelmat / Riskit Tekijä Pvm Tilanne Laadunvarmistus (pvm, hlö, huom) 1 GTK:n maaperäkartta Muunnos dwg-muotoon ja kopiointi ( MVI) Kuvaustekniikka muuttuu. Rasteria ei saatavilla. MVI valmis Kopio yleissuunnitelman aineistosta; vanha Teklaformaatti JLI 2 Aikaisemmat maaperätutkimukset Ei muutettu EPA valmis 3 Laboratoriotulokset Kopio yleissuunnitelman aineistosta; vanha Teklaformaatti tiedot sisältyvät myös edellisen kohdan aineistoon EPA valmis JLI 4 Tulkittu kalliopinta Tulkinta maastomallin ja pohjatutkimusten Kalliopinnat eroteltu tarkkuustason mukaan kolmeen osaan: EPA valmis JLI perusteella kartoitettu avokallio, kairaustietoon perustuva kalliopinnan tulkinta, arvioitu kalliopinta Tulostettu Inframodel-muodossa. Koko pinta, kolmiot mukana. Pilotointia varten. JLI valmis JLI 5 Tulkittu maakerrosrajapinta (hksi) Tulkinta maastomallin ja pohjatutkimusten Kairaus- ja näytetietoon perustuva tulkinta EPA valmis JLI perusteella (hksi alapinta) Tulostettu Inframodel-muodossa. Kolmiot mukana. Pilotointia varten. JLI valmis JLI LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

30 C Rakenteet Nro Tieto Toimenpide Havainnot / Ongelmat / Riskit Tekijä Pvm Tilanne Laadunvarmistus (pvm, hlö, huom) 1 Kaupungin johdot ja pumppaamot Rakennetu verkkomalli johtokartasta. Oletettavasti virheellisiä sv johtokorkoja TKA tarkistettavaa JLI x= y= Matala kaivo X= y= Kaukolämpö saatu dwg (17.1.KLA)Tiedostot yhdistetty ( ) Kopioitu RA, LL, SL, nimetty (6.2. AIK) Johtojen korkeusasemat muutettu maanpinnasta - 0.7m. Putkipoikkileikkausta ei ole huomioitu. mukana myös suunniteltu johto. AIK valmis JLI 3 Operaattoreiden kaapelit BLC:n kaapelit Soneran kaapelit saatu (KLA). Kopioitu RA, LL, SL, nimetty 6.2. AIK) Kaapeleiden korkeusasema muutettu maanpinnasta -0.5m. ( ) Saatu ( KLA) Muunnettu dwg:hen ( ), kopioitu RA, LL, SL (6.2. AIK)Kaapeleiden korkeusasema muutettu maanpinnasta -0.5m. ( ) AIK valmis JLI AIK valmis JLI Elisan kaapelit Saatu Muunnettu kkj4, dwg ( ) AIK valmis JLI Kopioitu RA, LL, SL ( AIK)Kaapeleiden korkeusasema muutettu maanpinnasta -0.5m. ( ) Puolustusvoimien kaapelit Tarkistettu, ettei alueella ole puolustusvoimien Ei tule LOUHEEN AIK valmis JLI kaapeleita 4 Sillat Lopputuote kansiossa KKO valmis JLI 5 Rantamuuri Lopputuote kansiossa KKO valmis JLI 6 Liikennevalot Ei toimenpiteitä Koordinaattijärjestelmä? KKO valmis 7 Viitoitus Ei tietoja, jätetään tyhjä kansio valmis JLI 8 Valaistus Ei tietoja, jätetään tyhjä kansio valmis JLI 9 Vesiväylätiedot Ei toimenpiteitä Korkeusjärjestelmä NN AIK valmis JLI LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

31 D Temaattiset aineistot Nro Tieto Toimenpide Havainnot / Ongelmat / Riskit Tekijä Pvm Tilanne Laadunvarmistus (pvm, hlö, huom) Leikattu aluerajauksella, muunnettu kkj4-kaistaan JLI 1 Peruskartta (MVI, ). Kopioitu RA ( AIK) AIK valmis saatu (KLA), Muunnettu dwg:si ( ) JLI 2 pohjakartta Kopioitu RA ( AIK) AIK valmis 3 yleiskaava Saatu , Yhdistetty tiedostot ( MVI) MVI valmis saatu Muunnettu dwg:ksi ( ) JLI 4 asemakaava Kopioitu RA ( AIK) Tulkittu kaava KLA valmis JLI asemakaavaehdotus saatu Muunnettu dwg:ksi ( AIK) AIK valmis 5 Pilaantuneet alueet Saatu Kopioitu ( AIK). AIK valmis JLI Erillinen dwg kiinteistörajoista + excel ominaisuustiedoista JLI 6 maaomistajat/rajat Saatu , muunnettu fingis -> dwg ( TLA) Yhteisomistusalueista & kuolinpesistä tulee kolmen suurimman omistajan tieto TKA valmis Imuroitu netistä (KLA ) Muunnetu dwg:ksi JLI 7 maakuntakaava ( MVI) MVI valmis 8 Pohjavesialueet Leikattu, muunnettu ( ). 5 km säteellä ei pohjavesialueita KTU valmis JLI LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

32 F MUUT Nro Tieto Toimenpide Havainnot / Ongelmat / Riskit Tekijä Pvm Tilanne Laadunvarmistus (pvm, hlö, huom) 1 Ortokuva tif -muodossa alkuperäiset, ecw-pakattu yhtenä kuvana, leikattu ja yhdistetty suunnittelualue yhdeksi kuvaksi, laitaansilta_orto.tif (MVI ) MVI valmis JLI LIITE C Laitaatsalmen lähtötietomallin tietomalliselostus, lähtöaineistoluettelo ja toimenpideselostukset

InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 1 Kirjoittaja Juuso Virtanen, Sito Oy

InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 1 Kirjoittaja Juuso Virtanen, Sito Oy InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 1 LUONNOS 24.8.2012 Osa 2. LÄHTÖTIETOMALLIN VAATIMUKSET JA OHJEET 1 LÄHTÖTIETOMALLIN TAVOITTEET Lähtötietomallin muodostamisprosessin määrittäminen

Lisätiedot

PRE/inframallin vaatimukset ja ohjeet

PRE/inframallin vaatimukset ja ohjeet PRE/inframallin vaatimukset ja ohjeet Osa 2.0 LÄHTÖTIEDOT 8.10.2013 PRE/inframallin vaatimukset ja ohjeet 1 (19) LIITE 1 Versiointisivu Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 1.0 24.8.2012

Lisätiedot

Pilotti: Lumitöiden estekartoitus. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Lumitöiden estekartoitus. Pilottisuunnitelma 1 (8) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Lumitöiden estekartoitus Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty) Tekijä(t) Huomautukset

Lisätiedot

Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio. Pilottisuunnitelma LIITE A 1 (9) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Espoon pilottikohteet Built Environment Process Innovations Reengineering 31.1.2012

Lisätiedot

Pilotti: [Nimi] Alustava pilottisuunnitelma / Pilotin toteutussuunnitelma

Pilotti: [Nimi] Alustava pilottisuunnitelma / Pilotin toteutussuunnitelma 1 (11) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: [Nimi] Alustava pilottisuunnitelma / Pilotin toteutussuunnitelma Ehdotusvaiheessa tehdään alustava pilottisuunnitelma. Yksityiskohtainen

Lisätiedot

Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2

Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2 Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2 Osa 3 Liite 2 LÄHTÖTIEDOT 5.5.2015 Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2 2 (8) SISÄLLYS 1 Yleistä... 4 1.1 Tausta ja tavoitteet... 4 1.2 Työn sisältö ja ohjaus...

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Juha Liukas RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Inframodel3-tiedonsiirtoformaatin käyttöönottoprojekti - työpaja 14.12.2012 Tavoite aikataulu -

Lisätiedot

Digitalisaatio työmaan arjessa nyt ja tulevaisuudessa Tietomallinnus avuksi oton suunnitteluun

Digitalisaatio työmaan arjessa nyt ja tulevaisuudessa Tietomallinnus avuksi oton suunnitteluun Digitalisaatio työmaan arjessa nyt ja tulevaisuudessa Tietomallinnus avuksi oton suunnitteluun Kiviaines- ja murskauspäivä 19.1.2018 Juha Liukas Johtava asiantuntija, InfraBIM Dokumenttien hallinnasta

Lisätiedot

Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys

Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa -työpaja 12.3.2014 Ympäristösi parhaat tekijät Sisältö Inframodel3 Inframodel4..5

Lisätiedot

Pilotti: Mallipohjaisen radanrakennustyömaan dynaamisen ohjausjärjestelmän kehittäminen. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Mallipohjaisen radanrakennustyömaan dynaamisen ohjausjärjestelmän kehittäminen. Pilottisuunnitelma 1 (7) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Mallipohjaisen radanrakennustyömaan dynaamisen ohjausjärjestelmän kehittäminen Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm

Lisätiedot

Kruunusillat joukkoliikenneyhteys

Kruunusillat joukkoliikenneyhteys Kruunusillat joukkoliikenneyhteys Tiedonhallinta Ville Alajoki Kruunusillat, joukkoliikenneyhteys Keskustan raitiotien päätepysäkki Katu-, raitiotieyhteydet Nihdissä Katu-, raitiotieyhteydet keskustasta

Lisätiedot

Pilotti: Vt7_Hamina_Inframodel_geometriat. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Vt7_Hamina_Inframodel_geometriat. Pilottisuunnitelma 1 (10) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Vt7_Hamina_Inframodel_geometriat Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty) Tekijä(t)

Lisätiedot

INFRAFINBIM PILOTTIPÄIVÄ 9

INFRAFINBIM PILOTTIPÄIVÄ 9 INFRAFINBIM PILOTTIPÄIVÄ 9 Valtatien 7 (E18) rakentaminen moottoritieksi välillä Hamina - Vaalimaa Tietomallinnus Infra FINBIM pilottipäivä 6.2.2014 Niklas von Schantz Juha Liukas 2 1. Hankkeen yleisesittely

Lisätiedot

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2015

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2015 Osa 3 LÄHTÖTIEDOT Tekniikkalajien yhteensovittaminen Vuorovaikutus ja yhteistyö Ohjaus ja koordinointi Suunnittelu, rakentaminen, infran hallinta Inframallintaminen Laadunvarmistus Lähtötietojen hankinta

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

HANKKEEN NIMI LÄHTÖAINEISTOLUETTELO Suunnitelman koordinaatisto ETRS-GK27 (Euref-FIN) / N2000 (esimerkki)

HANKKEEN NIMI LÄHTÖAINEISTOLUETTELO Suunnitelman koordinaatisto ETRS-GK27 (Euref-FIN) / N2000 (esimerkki) Suunnitelman koordinaatisto ETRS-GK27 (Euref-FIN) / (esimerkki) A A1 A11 Maastomalli Maastomalli Perusmittaukset A11-1 Maastomalli Seppo Suunnittelija ELY-keskus Henkilö X Maastomalli.gt USB-muistilla.

Lisätiedot

InfraModel2 Tiedonsiirron pilotointi

InfraModel2 Tiedonsiirron pilotointi InfraModel2 Tiedonsiirron pilotointi Infra 2010 kehittämisohjelman loppuseminaari 5.11.2008, Erkki Mäkinen Sisältö Taustatietoa InfraModel2 - Tiedonsiirron pilotointi InfraModel-formaatin jatkokehittäminen

Lisätiedot

Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat

Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Esimerkki: rakennussuunnitelmavaihe Liikenneviraston ohjeita 8/2011 Liite Liikennevirasto Helsinki 2011 Siltojen tietomalliohje 3 (7)

Lisätiedot

Digitaalinen luovutusaineisto

Digitaalinen luovutusaineisto Digitaalinen luovutusaineisto BuildingSMART Finland Inframallintamisen päivä 2017 Kari Partiainen Projektipäällikkö Liikennevirasto 6.2.2017 Ville Suntio Projekti- ja kehityspäällikkö Destia Oy Pilottihanke

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Juha Hyvärinen RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Pilotointi ja INBIM mallinnusvaatimukset Built Environment

Lisätiedot

InfraTM-ryhmän puheenvuoro: Ryhmän odotukset pilotoinneista

InfraTM-ryhmän puheenvuoro: Ryhmän odotukset pilotoinneista InfraTM-ryhmän puheenvuoro: Ryhmän odotukset pilotoinneista Harri Mäkelä, Innogeo Oy / InfraTM koordinaattori InfraFINBIM pilottipäivä 10.5.2011 Messukeskus 1 InfraTM hanke 2009-2011(-2013) TOIMINTAMUODOT

Lisätiedot

Avoimella tiedonsiirrolla kohti kulttuurimuutosta 3.4.2014

Avoimella tiedonsiirrolla kohti kulttuurimuutosta 3.4.2014 Avoimella tiedonsiirrolla kohti kulttuurimuutosta 3.4.2014 Mitä mallintamisella tavoitellaan Tuottavuuden parantamista Virheiden vähenemistä Laatua Kustannustenhallintaa Määrätietoutta Kommunikoinnin ja

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 5, 3.10.2012 Nissolan ratasuunnitelma SITO / Juha Liukas Built Environment Process

Lisätiedot

Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke

Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke KEHTO-FOORUMI Tampereella 8.-9.5.2014 Jari Niskanen 6.5.2014 Jari Niskanen 6.5.2014 Infra TM hanke Taustaa, Infra TM-hanke Vuonna 2009 käynnistyi Infra

Lisätiedot

Siltojen tietomalliohje ( ) Hankekohtaisesti sovittavat asiat

Siltojen tietomalliohje ( ) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Esimerkki: yleissuunnitteluvaihe Liikenneviraston ohjeita 8/2011 Liite Liikennevirasto Helsinki 2011 Siltojen tietomalliohje 3 (7)

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Firstname Lastname RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Vt 25 parantaminen

Lisätiedot

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel 2 tiedonsiirto, yleistä Inframodel 2 -projekti valmistui maaliskuun 2006 lopussa. Projektissa määritettiin ja toteutettiin uusi menetelmä väylätietojen siirtoon

Lisätiedot

Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013

Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013 Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013 1.3.2013 Sisältö Taustaa Infra TM ja Infra FINBIM Inframalli - mallinnusvaatimukset Nimikkeistö: InfraBIM -sanasto InfraModel3 Viestintä Kuvat: SITO Oy Kuva:

Lisätiedot

Pilotti: Vanha Kirkkotie. Pilottisuunnitelma LUONNOS

Pilotti: Vanha Kirkkotie. Pilottisuunnitelma LUONNOS 1 (10) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Vanha Kirkkotie Pilottisuunnitelma LUONNOS Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty) Tekijä(t) 0.3

Lisätiedot

Pilotti: Mallipohjaisen radanrakennustyömaan dynaamisen ohjausjärjestelmän kehittäminen. InfraFINBIM pilottiraportti

Pilotti: Mallipohjaisen radanrakennustyömaan dynaamisen ohjausjärjestelmän kehittäminen. InfraFINBIM pilottiraportti 1 (11) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Mallipohjaisen radanrakennustyömaan dynaamisen ohjausjärjestelmän kehittäminen InfraFINBIM pilottiraportti Muutoshistoria:

Lisätiedot

Pilotti: Vt 25 rakentaminen keskikaidetieksi välillä Meltola Mustio, LandXML-koneohjausmallit ja siltojen tuotemallinnus. InfraFINBIM pilottiraportti

Pilotti: Vt 25 rakentaminen keskikaidetieksi välillä Meltola Mustio, LandXML-koneohjausmallit ja siltojen tuotemallinnus. InfraFINBIM pilottiraportti 1 (21) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Vt 25 rakentaminen keskikaidetieksi välillä Meltola Mustio, LandXML-koneohjausmallit ja siltojen tuotemallinnus InfraFINBIM

Lisätiedot

Pilotti: Lumitöiden estekartoitus. InfraFINBIM pilottiraportti

Pilotti: Lumitöiden estekartoitus. InfraFINBIM pilottiraportti 1 (12) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Lumitöiden estekartoitus InfraFINBIM pilottiraportti Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty) Tekijä(t)

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Kohti kulttuurimuutosta Tiina Perttula Built Environment Process Innovations Reengineering Tuottavuus Infra-ala

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Built Environment Process Innovations Reengineering Page 1 Page 2 Tietomallivaatimukset,

Lisätiedot

Inframodel-pilottihanke. Infra-alan tuotemalliseminaari

Inframodel-pilottihanke. Infra-alan tuotemalliseminaari Inframodel-pilottihanke Infra-alan tuotemalliseminaari 11.10.2006 Inframodel 2 -tiedonsiirto, yleistä Inframodel 2 -projekti valmistui maaliskuun 2006 lopussa Projektissa määritettiin ja toteutettiin uusi

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM Pilottipäivä nro 5, 3.10.2012 Tietomalliohjeiden kokonaistilanne Tarja Mäkeläinen VTT, Harri Mäkelä

Lisätiedot

Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio. InfraFINBIM pilottiraportti

Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio. InfraFINBIM pilottiraportti 1 (23) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio InfraFINBIM pilottiraportti Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus

Lisätiedot

Infra FINBIM Pilottipäivä 9. Pisararata

Infra FINBIM Pilottipäivä 9. Pisararata Infra FINBIM Pilottipäivä 9 Pisararata 6.2.2014 Pisararata: - Helsingin keskustan alle suunniteltava lähijunien kaupunkiratalenkki - Kolme asemaa: Töölö, Keskusta, Hakaniemi - Rata- ja rakentamissuunnittelu

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ 4, 8.5.2012 Tietomalliohjeet ja pilotit Keskustelun alustus: Tarja Mäkeläinen, VTT Built Environment

Lisätiedot

Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä. Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy 4.11.2015

Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä. Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy 4.11.2015 Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy TIETOMALLIPOHJAISEN HANKKEEN SUUNNITTELU Hankkeen käynnistysvaiheessa tulee suunnitella

Lisätiedot

InfraFINBIM pilotti 09: Vt 14 Savonlinna Laitaatsalmen tie-, rata ja syväväyläsuunnitelman laatiminen

InfraFINBIM pilotti 09: Vt 14 Savonlinna Laitaatsalmen tie-, rata ja syväväyläsuunnitelman laatiminen LOPPURAPORTTI 1 (21) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti 09: Vt 14 Savonlinna Laitaatsalmen tie-, rata ja syväväyläsuunnitelman laatiminen LOPPURAPORTTI Laatinut: Niklas

Lisätiedot

IFC, InfraFINBIM ja buildingsmart

IFC, InfraFINBIM ja buildingsmart IFC, InfraFINBIM ja buildingsmart Tietomallinnuksen viime aikojen kuulumisia Anssi Savisalo johtava konsultti, FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 10.2.2014 Page 1 RAKENNUS INFRASTRUKTUURI (kadut, kunnallistekniikka)

Lisätiedot

Tietomallintaminen. Suunnittelun kipupisteet

Tietomallintaminen. Suunnittelun kipupisteet Tietomallintaminen Suunnittelun kipupisteet 25.10.2016 Tietomallinnus yhteiset pelisäännöt (YIV) edellytys eri järjestelmissä tuotetun tiedon yhdistämiseen (IInfraBIM-nimikkeistö) standardi tiedonsiirtoformaatit

Lisätiedot

Tietomallityöskentelyn hyödyntäminen Liikennevirastossa

Tietomallityöskentelyn hyödyntäminen Liikennevirastossa Tietomallityöskentelyn hyödyntäminen Liikennevirastossa Kehto foorumi 10.11.2016 10.11.2016 Heikki Myllymäki / Tiina Perttula 10.11.2016 Heikki Myllymäki 2 Heikki Myllymäki 3 10.11.2016 Heikki Myllymäki

Lisätiedot

Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio

Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio Infra FINBIM Pilottipäivät 24.10.2013 Jussi Heikkilä Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio Pilotin kesto: huhtikuu/2012 lokakuu/2012 Diplomityö Tietomallipohjaisen

Lisätiedot

VT8 Sepänkylän ohitustie - väliraportointia (VT8-BIM)!

VT8 Sepänkylän ohitustie - väliraportointia (VT8-BIM)! RYM PRE InfraFINBIM, Pilottipäivä nro 6, 5.2.2013 VTT, Vuorimiehentie 3, Espoo VT8 Sepänkylän ohitustie - väliraportointia (VT8-BIM)! Rauno Heikkilä, Oulun yliopisto! Tausta! Tutkimus- ja pilottikohteena

Lisätiedot

Pilotti: Vanhan Kirkkotien tuotemallipohjainen suunnittelu. InfraFINBIM pilottiraportti

Pilotti: Vanhan Kirkkotien tuotemallipohjainen suunnittelu. InfraFINBIM pilottiraportti 1 (24) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Vanhan Kirkkotien tuotemallipohjainen suunnittelu InfraFINBIM pilottiraportti Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty)

Lisätiedot

Liikenneviraston tavoitteita 15.1.2014

Liikenneviraston tavoitteita 15.1.2014 Liikenneviraston tavoitteita 15.1.2014 22.1.2014 Tiina Perttula 2 Toiminnanohjaus Ongelmia nykyisessä tavassa Sama informaatio on useissa kuvissa Pituusleikkaus Paalukohtaiset poikkileikkaukset Geotekniset

Lisätiedot

Kaupunkimalli Heinolassa

Kaupunkimalli Heinolassa Kaupunkimalli Heinolassa Hankittu EAKR-hankerahoituksella, 2012 (ensimmäinen versio 2011) Alusta: Vianova Oy:n Novapoint Virtual Map (Autodesk IDSP) Tuotettu kaupungin kantakartasta, MML:n maastotietokannasta,

Lisätiedot

Pilotti: Karhumäen-BIM 20.1.2014 InfraFINBIM pilottiraportti Mauri Kuvaja Maria Kuuhimo Minna Salonsaari Jarkko Savolainen

Pilotti: Karhumäen-BIM 20.1.2014 InfraFINBIM pilottiraportti Mauri Kuvaja Maria Kuuhimo Minna Salonsaari Jarkko Savolainen 1 (17) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Karhumäen-BIM 20.1.2014 InfraFINBIM pilottiraportti Mauri Kuvaja Maria Kuuhimo Minna Salonsaari Jarkko Savolainen Muutoshistoria:

Lisätiedot

Pilotti: Suurpelto V, Storhemtintie. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Suurpelto V, Storhemtintie. Pilottisuunnitelma 1 (11) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Suurpelto V, Storhemtintie Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty) Tekijä(t)

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Prosessimuutos kohti laajamittaista tietomallintamisen hyödyntämistä Tiina Perttula Built Environment Process

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Pilottipäivä Arviointia tulosten merkityksestä / VTT Built Environment Process Innovations Reengineering Page

Lisätiedot

Inframallintamisen mahdollisuudet

Inframallintamisen mahdollisuudet Inframallintamisen mahdollisuudet Tiina Perttula 25.4.2016 Inframalli Rakenteen ja rakentamisprosessin elinkaarenaikainen tieto digitaalisessa muodossa - Tuotemalli joka (voi) sisältää - Geometriatiedon

Lisätiedot

14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio. 16:30 InfraTM hanke ja InfraBIM Liikennevirasto

14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio. 16:30 InfraTM hanke ja InfraBIM Liikennevirasto RIL infrabim seminaari 14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio RIL Tietomallitoimikunnan puheenjohtaja rakennusteollisuuden aloilla, Erkki Mäkinen, Segmenttijohtaja, Infrarakentaminen

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Firstname Lastname RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 2, 12.10.2011 Built Environment Process Innovations Reengineering Page 1

Lisätiedot

Anna palautetta: Maaperän rakennettavuusmalli

Anna palautetta: Maaperän rakennettavuusmalli Anna palautetta: Maaperän rakennettavuusmalli Tässä kyselyssä voit ottaa kantaa rakennettavuusmalliin ja sen kehittämiseen. Kysely on tarkoitettu etenkin maankäytön suunnittelun ja rakentamisen ammattilaisille.

Lisätiedot

GEOENERGIAKARTTA (6) GEOENERGIAKARTTA. Prosessikuvaus. Jussi Lehtinen 1.0

GEOENERGIAKARTTA (6) GEOENERGIAKARTTA. Prosessikuvaus. Jussi Lehtinen 1.0 5.7.2012 1 (6) GEOENERGIAKARTTA Prosessikuvaus Jussi Lehtinen 1.0 5.7.2012 5.7.2012 2 (6) 1 Lähtökohdat 1.1 Kartan sisällön määrittely 1.2 Lähtötiedot Projektin aloituskokouksessa 16.4.2012 sovittiin kartan

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Kimmo Laaunen RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarviaanko ää palkkia? Buil Environmen Process Reengineering (PRE) Piloipäivä nro 9 Kimmo Laaunen, Buil Environmen Process Innovaions Reengineering 6.2.2014 Kimmo Laaunen

Lisätiedot

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1 Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa Manu Marttinen Työpäällikkö 3.6.2015 NCC Roads Oy 1 TIEDONHALINNAN Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi

Lisätiedot

Mallipohjaisuus Liikennevirastossa 13.3.2014

Mallipohjaisuus Liikennevirastossa 13.3.2014 Mallipohjaisuus Liikennevirastossa 13.3.2014 Mitä mallintamisella tavoitellaan Tuottavuuden parantamista Virheiden vähenemistä Laatua Kustannustenhallintaa Määrätietoutta Kommunikoinnin ja yhteistyön paranemista

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Vt 25 parantaminen välillä Meltola-Mustio RS, pilotin esittely Lauri Harjula,

Lisätiedot

Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN

Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN 3.5.2011 Tietomallipohjainen hanke tulee perustua yleisesti sovittuihin lähtökohtiin: Standardinomaiset

Lisätiedot

Inframodel 2 kehityshanke

Inframodel 2 kehityshanke Inframodel 2 kehityshanke 30.9.2005 Inframodel2 esittely Yleistä Hankkeen tavoitteet Hankkeen osapuolet ja organisointi Budjetti ja rahoitus Aikataulu ja osatehtävät Työskentely ja dokumentointi LandXML

Lisätiedot

Pilotti: Bassenkylän aseakaava-alueen kadut. Pilottisuunnitelma LUONNOS

Pilotti: Bassenkylän aseakaava-alueen kadut. Pilottisuunnitelma LUONNOS 1 (9) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Bassenkylän aseakaava-alueen kadut Pilottisuunnitelma LUONNOS Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty)

Lisätiedot

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Infrakit 28.1.2016 Helsinki Markku Mustonen, Oulun kaupunki & Teppo Rauhala, Proxion Infra-alan digitalisoituminen Infra-ala on digitalisoitunut viimeisinä

Lisätiedot

Oppeja ja kokemuksia Pisararadan suunnittelun tiedonhallinnasta

Oppeja ja kokemuksia Pisararadan suunnittelun tiedonhallinnasta Oppeja ja kokemuksia Pisararadan suunnittelun tiedonhallinnasta Tietomallintamisen opit infran tilaamisessa ja hyödyntämisessä 3.6.2015, RAKLI Perttu Valtonen, Sweco PM Oy 1 Mitä tietoa suunnitelma sisältää?

Lisätiedot

CAD-tasojärjestelmän päivitys ja laajentaminen Alustava työohjelma ja kustannusarvio 4.2.2010

CAD-tasojärjestelmän päivitys ja laajentaminen Alustava työohjelma ja kustannusarvio 4.2.2010 CAD-tasojärjestelmän päivitys ja laajentaminen Alustava työohjelma ja kustannusarvio 4.2.2010 Sisältö 1 Johdanto 3 2 Alustava työohjelma 4 2.1 Yleistä 4 2.2 Osa 1; Ohjeen päivittäminen 4 2.3 Osa 2; Suunnittelujärjestelmät

Lisätiedot

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014 Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014 Osa 3.0 LÄHTÖTIEDOT 28.11.2014 Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014 1 (21) LIITE 1 Versiointisivu Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 28.11.2014

Lisätiedot

Pilotti: Tammitien katu- ja rakennussuunnitelma, Espoo, Tuotemallipohjainen suunnittelu. InfraFINBIM pilottiraportti

Pilotti: Tammitien katu- ja rakennussuunnitelma, Espoo, Tuotemallipohjainen suunnittelu. InfraFINBIM pilottiraportti 1 (25) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Tammitien katu- ja rakennussuunnitelma, Espoo, Tuotemallipohjainen suunnittelu InfraFINBIM pilottiraportti InfraFINBIM pilottiraportti

Lisätiedot

TUOTE(tieto)MALLIT Espoon pilottikohteiden urakoiden hankintaprosessi. Harri Tanska, Espoon kaupunki 5.2.2013 Infra FIMBIM Pilottipäivä

TUOTE(tieto)MALLIT Espoon pilottikohteiden urakoiden hankintaprosessi. Harri Tanska, Espoon kaupunki 5.2.2013 Infra FIMBIM Pilottipäivä TUOTE(tieto)MALLIT Espoon pilottikohteiden urakoiden hankintaprosessi Harri Tanska, Espoon kaupunki 5.2.2013 Infra FIMBIM Pilottipäivä Miten tuotemallisuunnittelu eroaa perinteisestä suunnittelusta? Käytännössä

Lisätiedot

Pilotti 24: Nissolan katu- ja ratasuunnitelma. InfraFINBIM pilottiraportti

Pilotti 24: Nissolan katu- ja ratasuunnitelma. InfraFINBIM pilottiraportti 1 (24) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti 24: Nissolan katu- ja ratasuunnitelma InfraFINBIM pilottiraportti Kirjoittajat: Janne Porkka Teknologian Tutkimuskeskus VTT

Lisätiedot

Novapoint VDC Tuotteet Tietomallit ja yhteistyö haltuun. Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy

Novapoint VDC Tuotteet Tietomallit ja yhteistyö haltuun. Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy Novapoint VDC Tuotteet Tietomallit ja yhteistyö haltuun Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy Infra ala on siirtymässä tietomallintamiseen Liikennevirasto

Lisätiedot

Pilotti: Lentoasemantien tukimuurit 3.3.2014. InfraFINBIM pilottiraportti Jarkko Savolainen Maria Kuuhimo

Pilotti: Lentoasemantien tukimuurit 3.3.2014. InfraFINBIM pilottiraportti Jarkko Savolainen Maria Kuuhimo 1 (18) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Lentoasemantien tukimuurit 3.3.2014 InfraFINBIM pilottiraportti Jarkko Savolainen Maria Kuuhimo Muutoshistoria: Versio Pvm

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Vastaanottaja Hollolan kunta Asiakirjatyyppi Tilanvaraussuunnitelma Päivämäärä 7.12.2016 Viite 1510030125 HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Päivämäärä 7.12.2016 Laatija

Lisätiedot

UAV:n avulla tuotetun fotogrametrsine pistepilven hyödyntäminen infrahankkeen suunnittelussa ja rakentamisessa Olli Sihvola, työpäällikkö, SRV

UAV:n avulla tuotetun fotogrametrsine pistepilven hyödyntäminen infrahankkeen suunnittelussa ja rakentamisessa Olli Sihvola, työpäällikkö, SRV UAV:n avulla tuotetun fotogrametrsine pistepilven hyödyntäminen infrahankkeen suunnittelussa ja rakentamisessa Olli Sihvola, työpäällikkö, SRV 1 2018-11-09 Gendiatur, que reiunt explabo. Ut asinctiis de

Lisätiedot

VARTIOKYLÄN SILLAT...

VARTIOKYLÄN SILLAT... 5D-Silta 3 Infra FINBIM pilottiraportti, Sito 19_5DSilta_Varjakanpuisto 20_5DSilta_Melatie 21_5DSilta_Töölönlahti 22_5DSilta_Junatie Ari Kouvalainen 1.0 28.2.2014 2 (17) 28.2.2014 5D-Silta 3 SISÄLTÖ 1

Lisätiedot

INFRAMALLI JA MALLINNUS HANKKEEN ERI SUUNNITTELUVAIHEISSA

INFRAMALLI JA MALLINNUS HANKKEEN ERI SUUNNITTELUVAIHEISSA INFRAMALLI JA MALLINNUS HANKKEEN ERI SUUNNITTELUVAIHEISSA 1 YLEISTÄ INFRAHANKKEEN MALLINNUKSESTA Väylämalli ohjaa suunnittelua Infrahankkeessa väylämalli toimii pohjana kaikille muille tekniikkalajimalleille

Lisätiedot

TIETOMALLINNUS TEKNIIKKALAJIEN KYPSYYSASTEET PUISTOSUUNNITTELU JÄTKÄSAARI, HELSINKI

TIETOMALLINNUS TEKNIIKKALAJIEN KYPSYYSASTEET PUISTOSUUNNITTELU JÄTKÄSAARI, HELSINKI TIETOMALLINNUS TEKNIIKKALAJIEN KYPSYYSASTEET PUISTOSUUNNITTELU JÄTKÄSAARI, HELSINKI INFRAMALLINTAMISEN PÄIVÄ 1.2.2017 Veli-Pekka Koskela ESITYKSEN SISÄLTÖ Hanke-esittely Yhteistoiminta puistosuunnitteluhankkeessa

Lisätiedot

INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan

INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan Harri Mäkelä ja Kalle Serén InfraFINBIM, AP2 työpaja, 27.1.2011 2011 DocId: 2494429CF4EB Tavoite Työn tavoitteena

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Infra FINBIM Kimmo Laatunen, Built Environment Process Innovations Reengineering 6.10.2011 Mitä on Infra FINBIM?

Lisätiedot

INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN. Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit

INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN. Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit Agenda Miksi on tehostettava Toimintatapa nyt Mitä viime vuosina on tehty infra-alan alan tuotetietomalli-asiassa

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTO SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA TILAAJA AVAINASEMASSA TIETOMALLIEN KÄYTÖLLE!

LIIKENNEVIRASTO SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA TILAAJA AVAINASEMASSA TIETOMALLIEN KÄYTÖLLE! LIIKENNEVIRASTO SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA TILAAJA AVAINASEMASSA TIETOMALLIEN KÄYTÖLLE! RIL 13.10.2011 Juha Noeskoski LIIKENNEVIRASTON SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA

Lisätiedot

Kokemuksia tietomallipohjaisen

Kokemuksia tietomallipohjaisen Kokemuksia tietomallipohjaisen Vt 3-18 parantaminen Laihian kohdalla Projektipäällikkö / Projektinjohtaja Liikennevirasto projektien suunnittelu ja toteutus Aikaisempi työura; Lemminkäinen Infra 1983-1997

Lisätiedot

Lumitöiden estekartoitus

Lumitöiden estekartoitus Lumitöiden estekartoitus Infra FINBIM Pilottipäivä nro 8 Eija Heikkilä 24.10.2013 Sisällysluettelo Tausta ja tavoite Toteutus Tulokset ja havaitut ongelmat Tausta ja tavoite Lumitöissä rikottujen laitteiden

Lisätiedot

Novapoint VDC Explorer. VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy

Novapoint VDC Explorer. VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy Novapoint VDC Explorer Jani Myllymaa Myyntijohtaja Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy Kannattaako mallintaa ja simuloida etukäteen? Novapoint VDC Tuotteet

Lisätiedot

Inframallintamisen kehittäminen 2018 T2 Tehtävä 2 Infran nimikkeistöt, esiselvitys

Inframallintamisen kehittäminen 2018 T2 Tehtävä 2 Infran nimikkeistöt, esiselvitys 1(5) Inframallintamisen kehittäminen 2018 T2 Tehtävä 2 Infran nimikkeistöt, esiselvitys 1. LÄHTÖKOHTA Infran elinkaaressa lähtötietojen hankinnassa, suunnittelussa ja rakentamisessa sekä kunnossapidossa

Lisätiedot

Rauli Hämäläinen TIETOMALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN INFRAHANKKEES- SA

Rauli Hämäläinen TIETOMALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN INFRAHANKKEES- SA Rauli Hämäläinen TIETOMALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN INFRAHANKKEES- SA TIETOMALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN INFRAHANKKEES- SA Rauli Hämäläinen Opinnäytetyö Kevät 2014 Rakennustekniikan koulutusohjelma Oulun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Työpaketti: Infra FINBIM Built Built Environment Process Innovations Reengineering :n visio Vuonna 2014 suuret

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistön elinkaari Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio. Miten tämän perinteisen alan digitalisaatio käytännössä tapahtuu ja mitä hyötyjä

Lisätiedot

KuntaGML - Asemakaavat kunnan palveluna Turussa

KuntaGML - Asemakaavat kunnan palveluna Turussa KuntaGML - Asemakaavat kunnan palveluna Turussa Päivi Mykrä ja Harri Soini 10.2.2016 Ajantasa-asemakaava Rakennusasetus 43 (10.10.1969/628): Kaupungin on pidettävä karttaa tai karttayhdistelmää, josta

Lisätiedot

Tietomallintamisen hyödyt ja odotukset LiVin hankkeissa. Tiina Perttula

Tietomallintamisen hyödyt ja odotukset LiVin hankkeissa. Tiina Perttula Tietomallintamisen hyödyt ja odotukset LiVin hankkeissa Tiina Perttula Kehittämisen tasot Globaali Virasto ja ELY Oman toiminnan systemaattista kehittämistä Ohjeet (tekniset ja hankintatekniset) Viestintä

Lisätiedot

ITÄINEN OHIKULKUTIE [1] Suunnittelusopimusluonnos

ITÄINEN OHIKULKUTIE [1] Suunnittelusopimusluonnos ITÄINEN OHIKULKUTIE [1] 1. Sopijapuolet Tilaaja Hyvinkään kaupunki, Tekninen keskus PL 21 05801 Hyvinkää Y-tunnus 012 5866-0 Toimittaja 2. Tehtävä Tämä konsulttisopimus sisältää tiesuunnitelman laatimisen

Lisätiedot

Mallipohjaisen hankkeen hyödyt

Mallipohjaisen hankkeen hyödyt Mallipohjaisen hankkeen hyödyt Tilaajan mietteitä 1.12.2015 Mitä mallintamisella tavoitellaan Tuottavuuden parantamista Virheiden vähenemistä Laatua Kustannustenhallintaa Määrätietoutta Kommunikoinnin

Lisätiedot

Toteutusmalleihin liittyvät haasteet Äänekosken ratahankkeella Pauli Ruokanen VR Track Oy, Suunnittelu

Toteutusmalleihin liittyvät haasteet Äänekosken ratahankkeella Pauli Ruokanen VR Track Oy, Suunnittelu Toteutusmalleihin liittyvät haasteet Äänekosken ratahankkeella 1.2.2017 Pauli Ruokanen VR Track Oy, Suunnittelu Yleistä hankkeesta Äänekosken biotuotetehtaan liikenneyhteydet, ratahanke Tampere-Jyväskylä,

Lisätiedot

Osaaminen ja innovaatiot

Osaaminen ja innovaatiot Osaaminen ja innovaatiot "Yhtenä ohjelman tärkeimmistä tavoitteista on tukea ja edistää uuden teknologian käyttöönottoa. Kullekin kehityshankkeelle pyritään löytämään kumppaniksi hanke, jossa uutta tietämystä

Lisätiedot

Juuso Virtanen. Väylähankkeen lähtötietomalli ja sen muodostaminen

Juuso Virtanen. Väylähankkeen lähtötietomalli ja sen muodostaminen Juuso Virtanen Väylähankkeen lähtötietomalli ja sen muodostaminen Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri AMK Rakennustekniikka Opinnäytetyö 25.4.2011 Tiivistelmä Tekijä(t) Otsikko Sivumäärä Aika Tutkinto

Lisätiedot

ESITTELYTILAISUUS

ESITTELYTILAISUUS ESITTELYTILAISUUS 28.11.2017 www.savilahti.com @kuopiosavilahti Tilaisuuden tavoitteet / Kohti Allianssia Esittäytyminen / tutustuminen tilaajiin ja tarjoajiin Projektitilanteen tarkemmat tiedot / rohkaisu

Lisätiedot

KARTTA- JA PAIKKATIETOTUOTEHINNASTO

KARTTA- JA PAIKKATIETOTUOTEHINNASTO HINNOITTELU 1.1.2015 alkaen KARTTA- JA PAIKKATIETOTUOTEHINNASTO ARVONLISÄVERO ALV 0%, hintoihin lisätään arvonlisäveroa 24 % silloin, kun aineistoa myydään muille kuin kaupungin organisaatioon kuuluville.

Lisätiedot