InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 1 Kirjoittaja Juuso Virtanen, Sito Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 1 Kirjoittaja Juuso Virtanen, Sito Oy"

Transkriptio

1 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 1 LUONNOS Osa 2. LÄHTÖTIETOMALLIN VAATIMUKSET JA OHJEET 1 LÄHTÖTIETOMALLIN TAVOITTEET Lähtötietomallin muodostamisprosessin määrittäminen on osa InfraFINBIM tutkimushanketta, jonka tavoitteena on tunnistaa, tutkia, määrittää sekä kehittää yhteistyössä infra alan toimijoiden kesken sellaisia asiakokonaisuuksia, joissa vähäinen yhteistyö on tähän asti jarruttanut yritysten mahdollisuuksia toteuttaa ja edelleen kehittää tietomallinnettuja liiketoimintaprosesseja. Hankkeessa panostetaan vahvasti tietomallintamisen kehitykseen ja hyödyntämiseen infra alalla. InfraFINBIM hankkeen visiona on, että vuodesta 2014 lähtien infran haltijat tilaavat vain tietomallipohjaista palvelua. Lähtötietomallin muodostamisprosessilla suunnittelun lähtöaineisto kootaan, muokataan ja dokumentoidaan sellaiseen formaattiin, joka tukee tietomallipohjaista suunnittelua. Prosessilla tavoitellaan myös lähtöaineiston huolellisempaa hallintaa, kun lähtöaineisto kootaan ja muokataan tavoitetilassa omana, suunnittelusta erotettuna vaiheenaan. Tämän nähdään myös lyhentävän itse suunnittelutyöhön käytettävää aikaa, kun suunnittelija saa käsiinsä valmiiksi muokatun lähtöaineistokokonaisuuden. 2 JOHDANTO Tässä dokumentissa kuvataan tie, katu, rata ja vesiväylähankkeita (myöhemmin infrahanke) varten laadittavan lähtötietomallin sisältö, muodostamisprosessi sekä näihin liittyvät vaatimukset. Lähtötietomalli on suunnittelualueen nykytilaa kuvaava aineistokokonaisuus, joka on jalostettu ja harmonisoitu tietomallinpohjaista suunnittelua tukevaan muotoon. Lähtötietomallin määrittelytyössä haettiin vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Miten lähtötietomalli määritetään? Miten malli muodostetaan? Mitä vaatimuksia lähtöaineistolle ja mallille asetetaan? Millaisia laadunvarmistustoimenpiteitä prosessiin sisältyy? Mitä toimenpiteitä tilaajalla on prosessissa? Luvussa 3 määritetään lähtötietomalli, sen rakenne ja lähtötietomallin muodostusprosessi. Luku 4 käsittelee lähtötietomallin lähtöaineistolle asetettavia vaatimuksia ja luku 5 itse lähtötietomallille asetettavia vaatimuksia. Luvussa 6 käsitellään prosessiin liittyviä tarkastus ja laadunvarmistustoimenpiteitä. Luvussa 7 käsitellään prosessissa syntyviä loppudokumentteja ja niihin liittyviä vaatimuksia. Lähtötietomallin muodostusprosessin kuvauksen on laatinut Juuso Virtanen Sito Oy:stä.

2 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 2 3 YLEISET MÄÄRITTELYT 3.1 LÄHTÖTIETOMALLI Lähtötietomalli kuvaa hankkeen suunnittelualueen nykytilaa kaksi ja kolmiulotteisessa muodossa. Lähtötietomallilla tarkoitetaan sovitunlaista tapaa koota, muokata ja dokumentoida suunnittelun lähtöaineisto formaattiin, joka tukee tietomallipohjaista suunnittelua. Lähtötietomallin sisällön määrittelyssä on käytetty taustatietona Norjan tiehallinnon vuonna 2010 laatimaa ohjekirjaa HB 138: Tietomallit, joka asettaa vaatimuksia lähtötiedoille, malleille sekä merkintä ja mittaustiedoille. Norjassa on panostettu viime vuosina paljon tietomallintamisen hyödyntämiseen infraalalla ja Norjan tiehallinnon tavoite onkin, että lähitulevaisuudessa kaikki suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito toteutetaan objektipohjaisten 3D mallien avulla. (Norjan Tiehallinto 2011: 11, 32 33). Sekä lähtötietomallin aineistot että lähtötietomallin lähtöaineisto jaotellaan kuvan 1 mukaisiin ryhmiin (katso myös taulukot 1 ja 2 sivulta 7). Lähtöaineisto Lähtötietomalli A Maastomalli A Maastomalli B Maaperämalli B Maaperämalli C Rakenteet ja järjestelmät C Rakenteet ja järjestelmät D Kartta ja paikkatieto D Kartta ja paikkatieto E Muu aineisto E Muu aineisto Kuva 1 Lähtötietomallin ja lähtöaineiston rakenne (ks. myös luku 5.1.2) Maastomalli Maastomalli kuvaa nykyisen maaston pintaa. Se koostuu mitatuista ja luokitelluista pisteistä ja viivoista, joista muodostetaan kolmioitu pintamalli Maaperämalli Maaperämalli kuvaa maanpinnan alapuolisia maakerroksia ja kallionpintaa. Maakerrokset kuvataan niiden välisinä rajapintoina, jotka tulkitaan käyttäen apuna mm. maastomallia ja maaperätutkimuksia. Maalajirajat ja kallionpinta esitetään kolmioituina pintamalleina.

3 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli Rakenteet ja järjestelmät Rakenteet ja järjestelmät sisältävät kaikki suunnittelualueella sijaitsevat nykyiset rakenteet ja järjestelmät. Ne voivat sijaita maan pinnalla tai sen alapuolella. Rakenteita ja järjestelmiä ovat mm.: Sillat ja muut taitorakenteet Johto ja kaapelitiedot Vesihuoltoverkostot Valaistus Viitoitus ja opastustaulut Muut rakenteet ja järjestelmät. Rakenteita ja järjestelmiä kuvataan ensisijaisesti tietomallipohjaisissa muodoissa (Inframodel/LandXML, IFC) tai muissa 3D formaateissa Kartta ja paikkatietoaineistot Ryhmä Kartta ja paikkatietoaineistot sisältää nimensä mukaisesti temaattisia aineistoja, kuten kartta, kaava ja paikkatietoaineistot. Aineistoa on pääsääntöisesti kaksiulotteisessa muodossa, useissa eri tiedostoformaateissa ja hankintalähteitä on lukuisia Muu aineisto Muu aineisto kattaa kaiken sen aineiston ja ne dokumentit, jotka eivät lukeudu muihin lähtötietomallin rakenteen mukaisiin malliaineistoihin. Muuta aineistoa voivat olla esimerkiksi sähköpostit, lupadokumentit, lausunnot, sekä ilma ja ortokuvat. 3.2 Muodostusprosessi Tavoitetilassa lähtötietomalli muodostetaan omana vaiheenaan, hyvissä ajoin ennen itse suunnittelutyön alkua (kuva 2). Tällä pyritään varmistamaan, että suunnittelutyöhön ryhdytään riittävin ja ajantasaisin lähtötiedoin, sillä lähtöaineiston hankintaprosessi voi pahimmillaan olla hidas ja vaivalloinen prosessi aineiston heterogeenisuuden ja laajuuden takia. Tällä pyritään myös lyhentämään itse suunnittelutyön läpiviemisaikaa, sillä suunnittelijan ei tarvitse enää käyttää kohtuuttomasti aikaa lähtöaineiston analysoimiseen ja muokkaamiseen. Näin suunnittelija pääsee välittömästi käsiksi itse suunnitteluun. Suunnitteluprosessissa nykytilan lähtötietomalli toimii pohjana suunnittelumallille. Nämä mallit on kuitenkin syytä pitää prosessissa erillään, sillä lähtötietomalli siirtyy aina suunnittelun mukana seuraavaan suunnitteluvaiheeseen ja lähtötietomallin määritelmän mukaan se sisältää vain nykytilatietoa. Suunnittelun aikana lähtötietomalli voi päivittyä esim. uusien pohjatutkimusten ja tätä kautta laaditun uuden maaperämallin osalta. Tällöin lähtötietomallin päivittäminen on suunnittelusta vastaavan tahon vastuulla (kuva 2). Mallin alkuperäisen laatijan päivitysvastuu päättyy tilaajan hyväksyessä lähtötietomallin.

4 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 4 Kuva 2 Lähtötietomalli osana suunnitteluprosessia Kuva 3 Lähtötietomalli osana koko suunnittelun elinkaarta [PÄIVITETÄÄN LÄHTÖTIETOMALLI PROSESSI JATKUMAAN YLI RAKENNUSSUUNNITTELUVAIHEEN] Lähtötietomallin muodostusprosessi koostuu kuvan 4 mukaisista tehtävistä/vaiheista, joita ovat: Lähtötietomallin tilaaminen ja toimeksiannon vastaanotto Lähtöaineiston kokoaminen ja lähtöaineiston laadunvarmistus Lähtötietomallin muodostaminen ja lähtötietomallin laadunvarmistus Lähtötietomallin luovuttaminen tilaajan tarkistettavaksi Tilaaja joko hyväksyy lähtötietomallin tai palauttaa sen täydennettäväksi mallin laatijalle Mallin luovuttaminen eteenpäin (suunnittelijalle, tilaajalle, tms.).

5 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 5 Kuva 4 Lähtötietomallin suunnitteluprosessi Toimeksianto Mallinnettavien lähtötietojen hankintatapa, tarkkuustaso, käsittely ja tehtäväjako sovitaan aina hankekohtaisesti tilaajan kanssa niin, että lähtötiedot ja lähtötietomalli palvelevat mahdollisimman hyvin hankkeen edistymistä. Jos hankkeen seuraavan suunnitteluvaiheen toteuttaja on tiedossa (ja toteuttaja on eri kuin lähtötietomallin laatija), on tämä taho suotavaa kutsua mukaan sopimaan lähtötietomallin muodostamisesta Lähtöaineiston kokoaminen Lähtöaineistot tilataan ja kirjataan ylös lähtöaineistoluetteloon mallikohtaisesti (liite 1). Lähtöaineistoluettelon sisällöstä voi lukea enemmän kappaleesta 6.1 (Dokumentaatio), tilattujen lähtöaineistojen tallentamisesta oikeisiin kansioihin kappaleesta (Kansiorakenne ja tiedostojen nimeäminen) ja lähtöaineistoihin kohdistuvista vaatimuksista kappaleesta 4 (Vaatimukset lähtöaineistolle) Lähtötietomallin muodostaminen Lähtöaineiston muokkaamisella harmonisoidaan lähtötietomallin lähtöaineisto muotoon, joka tukee tietomallipohjaista prosessia. Aineistokohtaisia muokkaustoimenpiteitä on listattu tarkemmin luvussa ja toimenpideselostuksissa (liite 2). Lähtötietomalliin kohdistuvista vaatimuksista voi lukea enemmän kappaleesta 5 (Vaatimukset lähtötietomallille) ja toimenpideselostusten sisällöstä kappaleesta 6.1 (Dokumentaatio) Lähtötietomallin luovutus Kun lähtötietomalli on muodostettu ja tarvittavat laadunvarmistustoimenpiteet ovat huolellisesti sekä suoritettu että dokumentoitu, luovutetaan lähtötietomalli tilaajalle tarkistettavaksi. Päävastuu lähtötietomallin laadunvarmistuksesta on mallin laatijalla, joten tilaajan tehtäväksi jää prosessissa lähinnä

6 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 6 laadunvarmistusdokumentaation läpikäyminen. Tähän dokumentaatioon perustuen tilaaja joko hyväksyy tai palauttaa lähtötietomallin täydennettäväksi mallin laatijalle. Kun tilaaja hyväksyy mallin, voidaan se luovuttaa eteenpäin (joko tilaajalle tai seuraavasta suunnitteluvaiheesta vastaavalle) siihen soveltuvalla menetelmällä. Tilaajan hyväksyntä siirtää myös mallin päivitysvastuun mallin alkuperäiseltä laatijalta seuraavan suunnitteluvaiheen konsultille. Aineiston eteenpäin luovutuksesta voi lukea enemmän kappaleesta 7 (Loppudokumentit) Lähtötietomalli suunnittelun eri vaiheissa Lähtötietomalli ja sen sisältö ovat pääsääntöisesti aina samat riippumatta mikä infrahankkeen suunnitteluvaihe on kyseessä. Eri suunnitteluvaiheissa eri lähtöaineistot ovat kuitenkin painoarvoltaan tärkeämpiä kuin toiset. Esimerkki Tiehankkeen esisuunnitteluvaiheessa lähtötietomallin lähtöaineisto painottuu pääosin temaattisiin lähtöaineistoihin, eli kaava, kartta ja paikkatietoaineistoihin. Maastomalliaineistoa ei tässä vaiheessa välttämättä vielä tarvita. Tiehankkeen tiesuunnitteluvaiheessa sen sijaan pääpaino on niillä aineistoilla, joilla on merkitystä kyseisen tien teknisen suunnittelun kannalta: tarkalla maastomalli ja maaperämalliaineistolla, sekä suunnittelualueella sijaitsevilla rakenteilla. 4 VAATIMUKSET LÄHTÖAINEISTOLLE Kaikille lähtöaineistoille yhteisiä vaatimuksia asetetaan seuraaville asioille: Laajuus Ajantasaisuus Tarkkuus Alkuperätiedot Tilattaessa lähtöaineistoa usealle projektivaiheelle tulee tilauksen lähtökohdaksi se suunnitteluvaihe, jolla on tarkimmat vaatimukset. Eri aineistojen laajuus tulee rajata aineistokohtaisesti. Esimerkki Pohjavesialueet tulee selvittää suunnittelualuetta laajemmalta alueelta. Aineiston tulee olla mahdollisimman ajantasaista. Jos ajantasaista tai tarkemitattua aineistoa ei ole saatavilla, tulee tähän aineistoon liittyvät epävarmuustekijät ja riskit käydä ilmi lähtöaineistoluettelosta ja toimenpideselostuksista. Lähtöaineistoista tulee kirjata ylös kaikki tärkeimmät alkuperätiedot lähtöaineistoluettelon yhteyteen (ks. luku 6.1)

7 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 7 5 VAATIMUKSET LÄHTÖTIETOMALLILLE 5.1 YLEISTÄ Muokkaustoimenpiteet Lähtöaineiston muokkaamisella aineistot harmonisoidaan ja yhdenmukaistetaan mahdollisimman pitkälle sellaiseen muotoon, joka mahdollistaa tietomallipohjaisen suunnittelun. Harmonisointitoimenpiteitä ovat mm.: Koordinaatti ja korkeusjärjestelmien yhdenmukaistaminen Tiedostoformaattien yhdenmukaistaminen Useampien aineistojen tai tiedostojen yhdistäminen yhdeksi tiedostoksi Aineistojen leikkaaminen tietyllä, aineistokohtaisella aluerajauksella Verkosto ja pintamallien laatiminen (Inframodel /LandXML formaatti) Rakenteiden mallintaminen (esim. sillat vanhoista paperitulosteista). Esimerkki Alun perin GT muodossa oleva maastomalli muunnetaan Inframodel formaattiin. Esimerkki Monesta DWG tiedostosta koostuva 2D kartta vesihuoltoverkostoaineistosta muunnetaan yhdeksi ainoaksi Inframodel muotoiseksi verkostomalliksi. Esimerkki Useasta tif muotoisesta ortokuvasta muodostetaan yksi ortokuva, josta leikataan pienempi kuva suunnittelualueen aluerajauksella. Uusi ortokuva nimetään uudella, tunnistettavalla nimellä Kansiorakenne Ohje Lähtötietomallille luodaan yksiselitteinen nimi, jota käytetään hankkeen kansion nimeämiseen. Hankkeen kansion alle luodaan neljä pääkansioita taulukon 1 mukaisesti. Taulukko 1 Lähtötietomallin kansiorakenteen pääkansiot Pääkansio AIEMMAT_VAIHEET RAAKA_AINE LAHTOAINEISTO LAHTOTIETOMALLI Selite Kansio sisältää aiempien suunnitteluvaiheiden aineistoa. Kansioon tallennetaan aineistotoimittajilta tilatut ja vastaanotetut lähtöaineistot sellaisenaan. Kansio sisältää lähtötietomallin lähtöaineiston. Kansioista AIEMMAT_VAIHEET ja RAAKA_AINE kopioidaan aineistot tarvittavin osin ja ne sijoitetaan alkuperäisillä nimillään oikeisiin alakansioihin. Kansio sisältää ainoastaan ennalta määrätyt, muokatut lopputuotteet, jotka ovat oikein nimetty, oikeassa tiedostoformaatissa sekä sovitun aluerajauksen mukaisesti leikattuna.

8 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 8 Kunkin pääkansion alle luodaan alakansiot lähtötietomallille määritetyn rakenteen (kuva 1) mukaan. Alakansiot nimetään mallikohtaisilla tunnuksilla A, B, C, D ja E. Alakansioiden sisältö on selitetty taulukossa 2. Taulukko 2 Alakansioiden sisältö Alakansio Malli Selite A Maastomalli Sisältää maastomalliaineiston B Maaperämalli Sisältää maaperään liittyvät aineistot: pohjatutkimukset ja niistä tulkitut maalajirajapinnat ja kallionpintamallin C Rakenteet ja Sisältää kaikki nykyisten rakenteiden tiedot järjestelmät D Kartta ja Sisältää kaava, kartta ja paikkatietoaineistot paikkatietoaineistot E Muu aineisto Aineisto, joka ei lukeudu muihin kansioihin Ohje Alakansioihin luodaan tarpeellinen määrä kansioita mallikohtaisia aineistoja varten. Tiedostojen sijoittelu Kansioon LAHTOTIETOMALLI tallennetaan vain ennalta määrätyt ja muokatut tiedostot. Lupadokumentit, sähköpostit, lausunnot yms. tärkeät asiakirjat tallennetaan vain LAHTOAINEISTOkansioon Tiedostojen nimeäminen Kansioiden ja tiedostojen nimeämisessä ei tule käyttää ääkkösiä eikä erikoismerkkejä. Sallitut merkit ovat A Z, a z, numerot 0 9, ala ja väliviivat. Ohje Kansiot ja tiedostot tulee nimetä mahdollisimman lyhyesti käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen sisältämien tiedostopolkujen merkkimäärärajoitusten takia. Tiedostopolku ei saa ylittää 256:a merkkiä. Esimerkki RAAKA_AINE ja LAHTOAINEISTO kansioihin tallennettavat tiedostot tulee tallentaa niiden alkuperäisillä tiedostonimillään. LAHTOTIETOMALLI kansioon tallennettavat muokatut tiedostot nimetään ohjeen mukaan. Ohje Alakansioihin luotavat aineistokansiot nimetään periaatteella mallitunnus (taulukko 2) ja aineiston numero (lähtöaineistoluettelosta) yhteen, väliviiva ja aineiston nimi.

9 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 9 Ohje Kun aineistot muokataan ja tallennetaan LAHTOTIETOMALLI kansioon, nimetään ne lähes samalla periaatteella kuin alakansiot: mallitunnus ja aineiston numero yhteen, hankkeen nimi ja aineiston nimi. Esimerkki Maastomallia varten luotava aineistokansio nimetään esimerkiksi nimellä A01 Maastomittausaineisto ja laserkeilausaineiston kansio nimellä A02 Laserkeilausaineisto. Esimerkki Hanketta varten tilataan kaupungilta tiedot kaupungin vesihuoltoverkostosta. Vastaanotetut tiedostot tallennetaan RAAKA_AINE kansion C kansioon, johon aineistoille luodaan alakansio C01 Kaupungin_johdot. Aineistoa on DWG ja DGN tiedostoina sekä PDF tulosteina. Huomataan, että DWG, DGN ja PDF tiedostot sisältävät samat tiedot, joten kansiopolun LAHTOAINEISTO/C/C01 Kaupungin_johdot taakse kopioidaan vain suunnittelualuetta koskevat dgntiedostot. Tiedostoja ei nimetä uudelleen vielä tässä vaiheessa. Lähtötietomallia varten LAHTOAINEISTO kansion DGN tiedostoista laaditaan yksi XML verkostomalli. XMLtiedosto nimetään nimellä C01_Hankkeen_nimi_Kaupungin_johdot.xml ja se tallennetaan kansiopolkuun LAHTOTIETOMALLI /C/C01 Kaupungin_johdot. Taulukko 3 Esimerkki kansiorakenteesta ja tiedostojen sijoittelusta Vaihe Pääkansio Alakansio 2. alakansio Tiedostonimi 1 RAAKA_AINE C C01 Kaupungin_johdot Alkup_tiedosto1.pdf Alkup_tiedosto2.pdf Alkup_tiedosto3.dgn Alkup_tiedosto4.dwg 2 LAHTOAINEISTO C C01 Kaupungin_johdot Alkup_tiedosto3.dgn 3 LAHTOTIETOMALLI C C01 Kaupungin_johdot C01_Hankkeennimi_Kaupunginjohdot.x ml Kuva 3 Lähtöaineiston tilaaminen ja muokkaaminen.

10 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli Vaatimukset Koordinaatti ja korkeusjärjestelmä Ensisijaisesti tulee käyttää seudullisesti yhtenäistä ja valtakunnallisten suositusten mukaista EUREF FINkoordinaattijärjestelmää ja N2000 korkeusjärjestelmää. EUREF FIN on suomalaisen realisaation nimi eurooppalaisesta ETRS89 koordinaattijärjestelmästä. Valtakunnallisella tasolla käytetään ETRS TM35FIN koordinaatistoa (yksi projektiokaista, keskimeridiaani on 27º) ja paikallistasolla ETRS GKn koordinaatistossa käytetään tarkoitukseen sopivaa projektiokaistan leveyttä ja alueelle parhaiten soveltuvaa keskimeridiaania tasa asteella 19º, 20º, 21º,, 31º. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kunnilla (Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa), on tavoitteena siirtyä käyttämään ETRS GK25 tasokoordinaatistoa ja N2000 korkeusjärjestelmää alkaen. Erityistä huomiota vaaditaan korkeusjärjestelmien välisissä muunnoksissa, koska lukemasta ei suoraan näy, mistä järjestelmästä on kysymys. (esimerkkeihin erot Espoo, Helsinki, Vantaa vaihtelee!!, Tre) Lähtötietoaineistojen muuntamisesta keskitetysti vastaa ensisijaisesti tilaaja. Suunnitelma aineistojen muuntamisesta sovitaan hankekohtaisesti. Silloinkin on noudatettava tilaajan antamaa ohjeistusta muunnoksista ja käytettävistä muunnoskaavoista. Siirtymäaikana hankkeessa käytettävä koordinaatti ja korkeusjärjestelmä sovitaan esim. hanke tai kuntakohtaisesti. Hankkeen aikana tapahtuva EUREF FIN järjestelmään siirtyminen on suunniteltava huolellisesti. Mallista tulee ilmetä käytetty koordinaatti ja korkeusjärjestelmä. Taulukko 4 Tampereen keskustorin (Tampereen kaupunki 2012) ja Lauri Lairalan aukion patsaan koordinaatit (Junttila 2012) eri koordinaattijärjestelmissä Tampereen keskustorin koordinaatit eri järjestelmissä Tasokoordinaatit P koord I koord ETRS GK ETRS TM35FIN KKJ Tampere (TRE) Lauri Lairalan aukion patsaan koordinaatit Tikkurilassa Tasokoordinaatit P koord I koord VVJ ETRS GK ETRS TM35FIN Formaatit Lähtötietomallia varten lähtöaineistot yhtenäistetään tiedostoformaattien osalta tiettyihin, ennalta määrättyihin InfraFINBIM vision mukaisiin formaatteihin. Nämä formaatit on esitetty liitteessä 1.

11 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli Tarkkuustaso Lähtötietomallin hyödynnettävyyden kannalta aineistojen tarkkuustason tulee olla mahdollisimman korkea. Ongelmaksi nousee lähtötietomallin lähtöaineiston heterogeenisuus ja monimuotoisuus. Eri aineistojen tarkkuustaso tulee sopia erikseen malli ja tekniikkalajeittain hankkeen alussa. Lähtötietomallin luotettavuuden takaamiseksi tulee tarkkuustaso dokumentoida eri aineistojen osalta mahdollisimman huolellisesti niin lähtöaineistoluetteloon, toimenpideselostuksiin kuin tietomalliselostukseenkin. Aineistojen tarkkuus tasossa (xy) ja korkeuden (z) osalta tulee ilmoittaa erikseen. Aineistoista tulee käydä selvästi ilmi ovatko ne tarkemitattua tietoa vai arvioitua tietoa Nimikkeistö Lähtötietomallin sisältämien mallien tasot ja objektit tulee litteroida voimassa olevan Infra2006 rakennusosa ja hankeosanimikkeistön ja sen laajennuksen InfraBIM suunnittelu, mittaus ja tietomallinimikkeistön mukaisesti Mallikohtaiset vaatimukset Maastomalli Maastomalliaineistolle asetetaan vaatimuksia mittausperustan pisteille yksikäsitteisten kohteiden mittauksen keskivirheelle pinnan korkeuden interpoloinnin keskivirheelle taiteviivojen ja hajapisteiden pistevälille. Maastomallin ja mittausperustan laatiminen on määritetty mm. julkaisussa Liikenneviraston ohjeita 18/2011 Tie ja ratahankkeiden maastotiedot Mittausohje ja tilaaminen julkaisussa Liikenneviraston ohjeita 23/2011 Maastotietojen hankinta Toimintaohjeet. Maaperämalli ja pohjatutkimukset Pohjatutkimuksia tehdään suunnittelun eri vaiheissa siten, että tutkimusten tarkkuus vastaa kunkin suunnitteluvaiheen vaatimuksia. Koska rakennussuunnitelma tehdään usein juuri ennen rakentamista tai rakentamisen aikana, on tärkeää, että jo aikaisempien suunnitelmavaiheiden yhteydessä tehdään kattavat pohjatutkimukset. Näin voidaan määrittää edullisimmat pohjanvahvistusmenetelmät sekä niiden massat ja kustannukset. Pohjatutkimuksille asetetaan vaatimuksia mm. tutkimuspisteiden paikalleen mittaamiselle. Ohje Pohjatutkimuksista ja niiden tilaamisesta on säädetty julkaisussa Liikenneviraston ohjeita 23/2011 Maastotietojen hankinta Toimintaohjeet.

12 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 12 Ohje Maaperämallissa maakerrosrajapinnat tulkitaan topografian ja pohjatutkimustuloksien perusteella erillisinä pintoina, esimerkiksi kallion pinta tai saven alapinta. Maakerrosrajapinnat muodostuvat kuten maastomallitkin pisteistä ja viivoista sekä niistä muodostetusta kolmiopinnasta. Kalliopinnan osalta on erotettava avokalliopisteet/viivat, varmistetun kallionpinnan pisteet ja tulkitut pisteet/viivat. Rakenteet ja järjestelmät Rakenteiden mallintamisessa tulee tasot ja objektit nimetään voimassa olevan Infra2006 nimikkeistön mukaan. Raiteen kartoitukselle asetetaan vaatimuksia mm. radan keskilinjan ja korkeusviivan taso ja korkeuskoordinaattien maksimivirheelle. Ohje Raiteen kartoituksen tilaamisesta on säädetty julkaisussa Liikenneviraston ohjeita 23/2011 Maastotietojen hankinta Toimintaohjeet ja mittaamisesta julkaisuissa Liikenneviraston ohjeita 18/2011 Tie ja ratahankkeiden maastotiedot Mittausohje sekä Liikenneviraston ohjeita 3/2010 RATO 2 Radan geometria. Kartta ja paikkatietoaineistot Ohje Kiinteistötietojen ja pohjakartan tilaamisesta on säädetty julkaisussa Liikenneviraston ohjeita 23/2011 Maastotietojen hankinta Toimintaohjeet. Pohjakartan mittaamisesta on säädetty julkaisussa Liikenneviraston ohjeita 18/2011 Tie ja ratahankkeiden maastotiedot Mittausohje. Muu aineisto Ohje llmakuvien tilaamisesta on säädetty julkaisussa Liikenneviraston ohjeita 23/2011 Maastotietojen hankinta Toimintaohjeet. Ortokuvien mittaamisesta on säädetty julkaisussa Liikenneviraston ohjeita 18/2011 Tie ja ratahankkeiden maastotiedot Mittausohje. 6 Laadunvarmistus 6.1 Dokumentaatio Laadunvarmistuksen huolellinen dokumentaatio luo pohjan lähtötietomallin luotettavuudelle. Ylös tulee kirjata mm. lähtöaineisto ja sen alkuperätiedot, lähtöaineistolle suoritetut muokkaustoimenpiteet, lähtötietomallille suoritetut laadunvarmistus ja tarkastustoimenpiteet, sekä aineistoihin sisältyvät erityishuomiot ja riskit Lähtöaineistoluettelo Taulukkomuotoiseen lähtöaineistoluetteloon (ks. liite 1) kirjataan mallikohtaisesti ylös kaikki lähtötietomalliin sisältyvät aineistot ja aineistojen tärkeimmät alkuperätiedot. Näin aineistojen jäljitettävyys myöhemmin ongelmatilanteessa on helpompaa.

13 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 13 Lähtöaineistojen alkuperätiedoista tulee kirjata ylös taulukossa 5 esitetyt asiat. Taulukko 5 Lähtöaineistoluettelon sisältö Tieto Aineisto Hankintavastuu Vastaanottopäivämäärä Vastaanottaja Lähde Omistaja Omistajan yhteystiedot Lähdejärjestelmä Lähdeformaatti Aineiston päiväys Saatavuus ja käyttörajoitukset Tarkkuustaso Lopputuote Selite Selite Mikä aineisto on kyseessä Kenellä on vastuu ko. aineiston tilaamisesta Päivämäärä, milloin aineisto on vastaanotettu Kuka vastaanotti aineiston (jos eri, kuin aineiston tilaaja) Mistä aineisto on saatu Kuka omistaa aineiston (jos eri, kuin aineiston lähde) Aineiston omistajan yhteystiedot (esim. henkilön puhelinnumero ja sähköpostiosoite) Koordinaatti ja korkeusjärjestelmä, missä aineisto alun perin on vastaanottohetkellä ollut Tiedostoformaatti, jossa aineisto on otettu vastaan Aineiston ajantasaisuus (mittausten ajankohta jne.) Aineistoon liittyvät rajoitukset: onko maksullinen aineisto, minkälaisia tekijänoikeusrajoituksia aineistoon sisältyy etc. Jos aineistolle voidaan antaa jokin tarkkuustaso, ilmoitetaan se tässä. Kentässä ilmoitetaan myös se, onko tieto tarkkaa vai oletettua tietoa. Tiedostoformaatti, johon aineisto tulee saattaa Kenttä mahdollisia lisäselityksiä ja erityishuomioita varten Taulukkoon 5 kursiivilla merkityt tiedot tulee selvittää jo lähtöaineistoa tilattaessa. Tilatut lähtöaineistot tulee muokata Lopputuote kentässä nimettyyn tiedostoformaattiin (ks. liite 1). Lähtöaineistoluettelo tulee liittää lähtötietomallin tietomalliselostuksen liitteeksi Toimenpideselostukset Toimenpideselostukset ovat esim. taulukkomuotoisia dokumentteja (ks. liite 2), joihin kirjataan ylös kaikki lähtötietomallin lähtöaineistolle suoritetut muokkaus, tarkastus ja laadunvarmistustoimenpiteet. Selostuksiin kirjataan myös kaikki tärkeät aineistoihin sisältyvät erityishuomiot, ongelmat ja riskit. Taulukossa 6 on esitetty toimenpideselostuksiin kirjattavat tiedot. Taulukko 6 Toimenpideselostusten sisältö Tieto Aineisto Tehtävät muokkaustoimenpiteet Tehdyt muokkaustoimenpiteet Havainnot, ongelmat, riskit Toimenpiteiden suorittaja Päiväys Aineiston tilanne Selite Mikä aineisto on kyseessä Ne toimenpiteet, jotka aineistolle tulee suorittaa Kuvaus mitä ja miten tehtiin ja millä ohjelmalla/työkalulla Aineistoon liittyvät erityishavainnot, ongelmat ja riskit Muokkaustoimenpiteiden suorittajan puumerkki Ajankohta, jolloin muokkaustoimenpiteet on suoritettu Värikoodattu kenttä, josta ilmenee aineiston tila Vihreä Aineisto on muokkausten, tarkistusten ja

14 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 14 Laadunvarmistus laadunvarmistusten osalta hyväksytty ja valmis Keltainen Aineistolle ei ole vielä suoritettu kaikkia vaadittavia toimenpiteitä Punainen Aineistolle ei ole/ei ole kyetty suorittamaan tiettyjä toimenpiteitä ja aineistoon liittyy riskejä/ongelmia/puutteita Kenttään merkitään laadunvarmistustoimenpiteiden päiväys, suorittaja ja selostus toimenpiteistä Lähtöaineistoille tulee suorittaa toimenpideselostuksissa (ks. liite 2) esitetyt muokkaustoimenpiteet. Ohje On ehdottoman tärkeää, että muokkaustoimenpiteet dokumentoidaan tarkasti. Toimenpideselvityksiin tulee kirjata huolellisesti ylös mitä aineistolle on tehty, miten se on tehty, millä ohjelmalla/työkalulla kyseiset muokkaukset on tehty ja mikä versio ohjemistosta/työkalusta on ollut käytössä. Toimenpideselostukset tulee liittää lähtötietomallin tietomalliselostuksen liitteeksi Malliselostus, lähtötiedot Lähtötietomallin malliselostus on dokumentaatio lähtötietomallin tilasta ja sen sisällöstä. Selostuksen yleisestä osasta käy ilmi mallin tarkoitus, sen tilaaja sekä laatija. Selostuksessa kerrotaan mallin tarkkuustaso, lähtöaineistolle suoritetut toimenpiteet ja mallia koskevat erityishavainnot, puutteet ja tehdyt oletukset. Selostuksen tulee käytännössä siis sisältää kaikki mallin käyttöön ja luotettavuuteen liittyvät seikat, sillä se toimii testamenttina tulevalle suunnitteluvaiheelle. Jos puutteita ei dokumentoida, voivat muut osapuolet olettaa mallin vastaavan mallinnusvaatimuksia. Jos näin ei ole, on mallin laatija vastuussa puutteellisen mallin aiheuttamista mahdollisista virheistä ja lisätöistä suunnittelusopimusten ja yleisten sopimusehtojen määrittelemässä laajuudessa. 6.2 Tarkastustoimenpiteet Lähtöaineiston tarkistus Lähtöaineistolle tulee suorittaa aina vastaanottotarkastus. On tärkeää, että: aineisto on ajantasaista aineistoa on riittävältä alueelta aineiston tarkkuustaso vastaa hankkeen vaatimuksia aineistossa ei ole puutteita eikä selkeitä virheitä tai ongelmia. Lähtöaineisto metatietoineen sekä siihen liittyvine erityishuomioineen tulee kirjata huolellisesti ylös lähtöaineistoluetteloon (ks. liite 1) Lähtötietomallin tarkastus Lähtötietomallille on syytä suorittaa mm. seuraavanlaisia tarkastustoimenpiteitä:

15 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 15 Formaattimuunnokset tarkistetaan avaamalla aineistot suunnitteluohjelmistolla ja tarkistamalla aineistojen sisältö ja ulkoasu visuaalisesti Koordinaatistomuunnokset tarkistetaan vertailemalla aineistoja referenssiaineistoihin Alueellisten rajausten sopivuus tarkastetaan taustakartan avulla Tarkastetaan, että tiedostot ovat sijoiteltuna oikeisiin kansioihin. Kuten lähtöaineistonkin, itse lähtötietomallin laadunvarmistuksen kulmakivi on havaintojen, puutteiden sekä tehtyjen muokkaustoimenpiteiden dokumentointi. Maastomalli Maastomallin laadunvarmistus käynnistyy maastomallin toimittajan suorittamista tarkastuksista, jotka on esitetty julkaisussa Liikenneviraston ohjeita 18/2011 Tie ja ratahankkeiden maastotiedot Mittausohje. Lähtötietomallin laatijan tulee suorittaa mallille seuraavat tarkistustoimenpiteet: Visuaaliset tarkistukset Kolmioinnin tarkistus Pistokokeina muutamien leikkausten tarkistukset Maastomallin koodien tarkistus Maaperämalli Maaperämallille tulee suorittaa seuraavat tarkastustoimenpiteet: Visuaaliset tarkistukset Kolmioinnin tarkistus Leikkausten läpikäynti ja vertailu kairauksiin Korkeus ja syvyyskäyrien muodostus ja tarkistus Maalajirajapintojen ja kallionpinnan rajapintojen törmäys sekä leikkaustarkastelut Rakenteet ja järjestelmät Rakenteille ja järjestelmille tulee suorittaa seuraavia tarkastustoimenpiteitä: Törmäystarkastelut Mallinnettujen rakenteiden nimikkeiden tarkistus Geometrian tarkistus. Kartta ja paikkatietoaineistot Formaattimuunnoksen läpikäyneet tiedostot avataan ja tarkistetaan visuaalisesti. Korkeus ja/tai koordinaattimuutoksen läpikäyneet aineistot tarkistetaan vertailemalla niitä referenssiaineistoihin.

16 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 16 Muu aineisto Formaattimuunnoksen läpikäyneet tiedostot avataan ja tarkistetaan visuaalisesti. Korkeus ja/tai koordinaattimuutoksen läpikäyneet aineistot tarkistetaan vertailemalla niitä referenssiaineistoihin. Tärkeät sähköpostit, lupadokumentit, lausunnot yms. asiakirjat tallennetaan vain LAHTOAINEISTOkansioon, ei LAHTOTIETOMALLI kansioon Tilaajan vastuut Vastuu lähtötietomallista ja sen luotettavuudesta on lähtötietomallin laatijalla. Tilaajan tehtäväksi prosessissa jää mallin laatijan laadunvarmistusdokumentaation läpikäyminen, minkä perusteella tilaaja joko hyväksyy lähtötietomalliaineiston tai palauttaa sen mallin laatijalle täydennettäväksi. Laadunvarmistusdokumentaatiota on edellä mainitut lähtöaineistoluettelo, toimenpideselostukset sekä lähtötietomallin malliselostus. 7 Loppudokumentit Ohje Lähtötietomalliaineistosta luovutetaan eteenpäin vain kansiot LAHTOAINEISTO ja LAHTOTIETOMALLI. Vähimmäisvaatimuksena aineistot tulee luovuttaa jaoteltuna ennalta määritetyn kansiohierarkian (kuva 1, s. 2) mukaisesti, oli aineistot tallennettuna sitten DVD levylle tai esimerkiksi hankkeen projektiserverille. Lähtötietomallin aineistot tulee muokata ja luovuttaa niissä tiedostoformaateissa, jotka on aineistokohtaisesti määritetty julkaisun liitteenä olevaan lähtöaineistoluetteloon (ks. liite 1.). 8 Yhteenveto [TIIVISTETÄÄN] Lähtötietomallin muodostamisprosessin määrittäminen on osa InfraFINBIM tutkimushanketta, jonka tavoitteena on edistää tietomallintamisen käyttöönottoa ja hyödyntämistä infra alalla. Visiona on, että vuodesta 2014 lähtien infra alan tilaajaosapuolet tilaavat vain tietomallipohjaista palvelua. Lähtötietomallin muodostusprosessilla suunnittelun lähtöaineisto kootaan, muokataan ja dokumentoidaan muotoon, joka tukee InfraFINBIM vision mukaista tietomallintamisen kehitystä. Tavoitteena on myös nopeuttaa ja tehostaa itse suunnittelutyötä, kun lähtöaineisto kootaan tavoitetilassa hyvissä ajoin etukäteen, huolellisesti ja hallitusti. Lähtötietomallilla tarkoitetaan tietyllä tavalla koottua, muokattua ja dokumentoitua suunnittelun lähtöaineistoa, joka on harmonisoitu tietomallipohjaista suunnittelua tukevaan formaattiin InfraFINBIMvision mukaisesti. Tässä tapauksessa kyseessä ei siis varsinaisesti ole tietomalliajattelun mukainen yhdistelmämalli, joskin tarkoituksena on juuri se, että aineistosta tai osasta siitä voidaan sellainen koota.

17 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 17 Lähtötietomallin sisältämät aineistot jaotellaan ryhmiin maastomalli, maaperämalli, rakenteet ja järjestelmät, kartta ja paikkatietoaineistot ja muu aineisto. Maastomalliaineisto kuvaa suunnittelualueen nykyistä maanpintaa, joka esitetään kolmioituna pintamallina. Maaperämalliaineisto sisältää maaperätutkimusten perusteella laaditut maalajirajat sekä kallionpinnan kolmioituina pintamalleina. Rakenteet ja järjestelmät sisältävät kaikki suunnittelualueella sijaitsevat niin maanpäälliset kuin maanalaiset rakenteet ja järjestelmät. Muu aineisto sisältää kaiken sen aineiston, joka ei lukeudu mihinkään muuhun aiemmin mainituista ryhmistä, mutta joka on lähtötietomallin kannalta oleellista tietoa. Muu aineisto käsittää esimerkiksi ilma ja ortokuvat sekä tärkeät lupadokumentit ja lausunnot yms. dokumentit. Lähtötietomallin muodostusprosessi käsittää vaiheet toimeksianto, lähtöaineiston kokoaminen ja siihen liittyvä laadunvarmistus, lähtöaineiston muokkaaminen ja siihen liittyvä laadunvarmistus, mallin hyväksyttäminen tilaajalla ja mallin luovutus eteenpäin. Toimeksiannon olisi hyvä tapahtua hyvissä ajoin ennen infrahankkeen alkua, jotta lähtöaineiston tuottamiselle, kokoamiselle ja muokkaamiselle jää riittävästi aikaa. Toimeksiannolla tilaaja ja mallin laatija sopivat mallin muodostamiseen liittyvistä seikoista. Lähtötietomallin aineistoja varten lähtötietomallihankkeelle luotuun kansioon luodaan neljä pääkansiota: AIEMMAT_VAIHEET, RAAKA_AINE, LAHTOAINEISTO ja LAHTOTIETOMALLI. Kansioon AIEMMAT_VAIHEET tallennetaan mahdolliset edellisen suunnitelmavaiheen aineistot. Lähtötietomallia varten tilatut ja aineistotoimittajilta vastaanotetut lähtöaineistot tallennetaan sellaisinaan kansioon RAAKA_AINE. Kansiosta kopioidaan LAHTOAINEISTO kansioon soveltuvin osin kaikki ne tiedostot ja aineistot, joita itse lähtötietomallissa tarvitaan. Muokatut lähtöaineistot tallennetaan kansioon LAHTOTIETOMALLI, ja tiedostot nimetään ensimmäisen kerran uudella nimellä. Kansioihin RAAKA_AINE, LAHTOAINEISTO ja LAHTOTIETOMALLI tallennetut ja kopioidut aineistot tallennetaan malli ja aineistokohtaisesti kansioihin A, B, C, D ja E. Kansiot kuvaavat lähtötietomallin rakennetta, A:n sisältäessä maastomalliaineiston, B:n sisältäessä maaperämalliaineiston jne. (ks. kuva 1 ja luku ). Lähtöaineistosta kirjataan tilauksen ja vastaanoton yhteydessä kaikki tärkeät alkuperätiedot ylös lähtötietomallihankkeen lähtöaineistoluetteloon. Ylöskirjattavia asioita aineiston lisäksi ovat aineiston tilaajan puumerkki, vastaanottopäivämäärä, vastaanottaja, lähde, aineiston omistaja, omistajan yhteystiedot, lähdejärjestelmä (eli koordinaatti ja korkeusjärjestelmä), lähdetiedostoformaatti, aineiston päiväys, saatavuus ja käyttörajoitukset, aineiston tarkkuustaso, aineiston lopullinen formaatti sekä mahdollinen lisäselite (ks. taulukko 4.). Alkuperätiedot tulee dokumentoida huolellisesti, jotta ongelmatilanteissa aineiston takaisinjäljittäminen olisi mahdollisimman helppoa. Koska infrahankkeiden lähtöaineistojen määrä on valtava ja laatu heterogeeninen, harmonisoidaan ne lähtötietomalliprosessissa eri toimenpitein yhdenmukaisempaan muotoon. Näillä muokkaustoimenpiteillä yhdenmukaistetaan mm. vaatimuksista poikkeavat tiedostoformaatit, sekä koordinaatti ja korkeusjärjestelmät. Tiedostoformaattien osalta tulee pyrkiä siirtymään avoimiin tiedonsiirtoformaatteihin, kuten LandXML ja Inframodel formaatteihin pinta ja verkostomalleissa. Muokkaustoimenpiteillä myös yhdistetään useammasta tiedostosta koostuvat aineistot yhdeksi tiedostoksi ja leikataan suuret aineistot tietyllä, aineistokohtaisella aluerajauksella. Kaikki suoritetut muokkaustoimenpiteet dokumentoidaan huolellisesti, kattavasti ja aineistokohtaisesti taulukkomuotoisiin toimenpideselostuksiin. Ylös kirjataan kaikki toimenpiteet mitä aineistoille suoritetaan, sekä miten ja millä ohjelmalla tai työkalulla ne suoritetaan.

18 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 18 Muokattujen aineistojen laatu varmistetaan erilaisilla aineistokohtaisilla tarkastustoimenpiteillä, jotka myös dokumentoidaan toimenpideselostuksiin. Tarkastustoimenpiteillä varmistetaan lähtötietomallin laatu ja luotettavuus jatkosuunnittelun kannalta. Lähtöaineiston vastaanottotarkastuksella aineisto silmäillään visuaalisesti läpi, jotta aineistossa ei ole selkeitä virheitä tai ongelmia, ja jotta aineistoa on riittävältä alueelta. Lähtöaineiston tulee olla myös ajantasaista. Formaattimuunnoksen läpikäyneet aineistot tulee avata sillä suunnitteluohjelmalla, jolla muunnos on tehty ja ne tulee tarkistaa visuaalisesti. Koordinaatisto ja korkeusjärjestelmämuunnosten oikeellisuus tarkistetaan vertailemalla muunnettuja aineistoja referenssiaineistojen kanssa. Aineistoille suoritettujen aluerajausten sopivuus tarkistetaan taustakartan avulla. Mallille tulee suorittaa myös aineistokohtaisia tarkistustoimenpiteitä. Maasto ja maaperämalleista tulee tarkistaa pintojen kolmiointi ja niistä tulee tarkistaa pistokokein muutamia leikkauksia. Maaperämallin osalta leikkauskuvia tulee verrata myös tehtyihin kairauksiin. Rakenteille tulee suorittaa törmäystarkasteluita ja niistä tulee tarkistaa niissä käytetyt tasot ja blokit. On äärimmäisen tärkeää, että kaikki tarkastustoimenpiteet dokumentoidaan tarkasti toimenpideselostuksiin: mitä, miten ja koska on tarkastettu, sekä kuka on tarkastanut. Muokkaus ja tarkastustoimenpiteiden jälkeen mallin laadunvarmistusdokumentaatio luovutetaan tilaajan tarkistettavaksi. Tilaajan vastuulle ei haluta sysätä itse mallin tarkistamista, onhan vastuu mallin laadusta sen laatijalla. Mikäli tilaaja katsoo, että mallin muokkaus tai laadunvarmistus ei ole suoritettu kunnolla, palauttaa tämä lähtötietomallin täydennettäväksi mallin laatijalle. Jos lähtötietomalli on tilaajan mielestä kunnossa, hyväksyy tilaaja mallin. Tämän jälkeen malli voidaan luovuttaa eteenpäin. Aineistokokonaisuuksista luovutetaan eteenpäin harmonisoidut aineistot sisältävä LAHTOTIETOMALLIkansio, lähtötietomallin lähtöaineiston alkuperäisessä muodossaan sisältävä LAHTOAINEISTO kansio, sekä laadunvarmistuksen dokumentaatio. Vaatimuksena on, että aineistot luovutetaan määritellyssä kansiorakenteessaan, oli ne sitten tallennettu DVD levylle tai hankkeen internettiin hankkeen projektiserverille. Tilaajan hyväksyttyä lähtötietomallin mallin päivitysvastuu siirtyy lähtötietomallin alkuperäiseltä laatijalta seuraavan suunnitteluvaiheen konsultille. Vaikka suunnittelusta vastaava taho käyttää lähtötietomallia suunnittelumallin pohjana, tulee suunnittelijan säilyttää lähtötietomallista koskematon varmuuskopio. Jos lähtötiedot päivittyvät/muuttuvat suunnittelutyön edetessä, on suunnittelija vastuussa muutoksien viemisestä seuraavan suunnitteluvaiheen lähtötietomalliin.

19 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 19 Lähdeluettelo Junttila, Kimmo ETRS GK25 JA N2000, Uuden koordinaatti ja korkeusjärjestelmän käyttöönotto Vantaalla. Kalvosarja. Verkkodokumentti. < _PKS_info_5_Vantaa.pdf?MOD=AJPERES&lmod= &CACHEID= c6d8731bbc5ff39cbf bc796> Viitattu Norjan Tiehallinto Ohjekirja HB 138: Tietomallit, Lähtötietojen, mallien, merkintä ja mittaustietojen vaatimukset. Tampereen kaupunki Yhdistelmämalli, lähtötieto ohje.

20 InfraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet, osa 2: Lähtötietomalli 20 Liitteet Liite 1 Liite 2 Liite 3 Liite 4 Liite 5 Lähtöaineistoluettelopohja Toimenpideselostuspohjat Valtatie 14 Laitaatsalmi, pilottihankkeen lähtöaineistoluettelo Valtatie 14 Laitaatsalmi, pilottihankkeen toimenpideselostukset Valtatie 14 Laitaatsalmi, esimerkkikuva eri malliaineistoista kootusta yhdistelmämallista

21 Liite 1 Esimerkki lähtöaineistoluettelosta [PROJEKTI] LÄHTÖAINEISTOLUETTELO Selite Aineisto Saatu (pvm) Saaja Lähde Omistaja Omistajan yhteystiedot Aineiston pvm (epävarmat kursiivilla ) Saatavuus- ja käyttörajoitukset Hankintavastuu Lähdejärjestelmä Lähdeformaatti Tarkkuustaso Lopputuote Selite 1 Aineisto JVi JVi Henkilö/taho Esim. U-ELY Henkilö/taho, puh., sähköposti KKJ4 tms. GT tms. Pvm., jolloin esim. mittaukset on suoritettu jne. Aineiston maksullisuus, missä laajuudessa sitä saa käyttää jne. Sijaintitarkku us tasossa ja pystysuunnas sa, onko oletettua vai tarkemitattua tietoa jne. XML tms. Selitekenttä aineistoon liittyville erityishuomiolle jne. A Maastomalli 1 Maastomalli IM2/LandXM L 2 Laserkeilausaineisto XYZ 3 Vesialueiden pohjaluotaukset XYZ B Maaperämalli 1 Tulkitut maalajirajat L 2 Tulkittu kallionpinta L 3 Maaperätutkimukset Infra 4 Maaperäkartta DWG 5 Pohjavesialueet? C Rakenteet 1 Johtotiedot L 2 Kaukolämpö 3 Operaattoreiden kaapelit 4 Sillat IFC/3D DWG 5 Tunnelit 6 Tuki-/rantamuurit 3D DWG 7 Liikennevalot 8 Viitoitus 9 Valaistus 10 Maarakenteet 3D DWG 11 Pohjarakenteet 3D DWG 12 Muut rakenteet D Temaattiset aineistot 1 Peruskartta KuntaGML 2 Pohjakartta KuntaGML 3 Maakuntakaava KuntaGML 4 Yleiskaava KuntaGML 5 Asemakaava KuntaGML 6 Maanomistajat/rajat DWG 7 Pohjavesialueet? DWG 8 Paikkatietoaineisto DWG

22 Liite 1 Esimerkki lähtöaineistoluettelosta E Muu aineisto 1 Ilma-/ortokuvat TIFF 2 Lupadokumentit 3 Lausunnot 4 Sähköpostit

23 Liite 2 Esimerkki toimenpideselostuksista A Maastomalli Nro Tieto Tehtävät toimenpiteet Tehdyt toimenpiteet Havainnot / Ongelmat / Riskit Tekijä Pvm Tilanne Laadunvarmistus (pvm, hlö, huom) Selite X Aineiston nimi 1 Maastomalli Lista niistä toimenpiteistä, jotka aineistolle tulee suorittaa. o Kolmiointi/pintamallin muodostaminen o IM2/XML -muunnos o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Tiedoston nimeäminen 1 Maastomalli o Kolmiointi/pintamallin muodostaminen o IM2/XML -muunnos o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Tiedoston nimeäminen 2 Lasekeilausaineisto o Aineiston harventaminen o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Tiedoston nimeäminen 3 Vesialueiden pohjaluotaukset o Aineiston harventaminen o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Tiedoston nimeäminen Lista niistä toimenpiteistä, joita aineistolle lopulta suoritettiin. Kentässä tulee mainita myös ohjelma ja sen versio, millä muokkaukset suoritettiin. Maastomalli muunnettu IM2-formaattiin, tiedosto nimetty. Ohjelmistona Citycad versio X. Aineistoon liittyvät ongelmat ja erityishuomiot listataan tähän kenttään Esimerkiksi: o Koodilista sisälsi muutamia koodeja, joita ei ole uusimmassa maastotietojen mittausohjeessa: 134 Laatoitus, 205 Muu rakenne, 409 Pumppaamo, 5008 Pönkkä. o Puolirumpujen päät 0-tasolla. Tekijän puumerkki Pvm Valmis Kesken Puutteellinen JVi Valmis Laadunvarmistajan puumerkki ja laadunvarmistuspäivämäärä. Maininta suoritetuista laadunvarmistustoimenpiteistä. JVi, Aineisto tarkistettu kokonaisuudessaan ja muutamien leikkausten osalta visuaalisesti. Maastomallin koodilista käyty läpi. Tarkistukset suoritettu Citycad-ohjelmalla.

24 Liite 2 Esimerkki toimenpideselostuksista B Maaperämalli Nro Tieto Tehtävät toimenpiteet Tehdyt toimenpiteet Havainnot / Ongelmat / Riskit Tekijä Pvm Tilanne Laadunvarmistus (pvm, hlö, huom) Selite X Aineiston nimi 1 Tulkittu kallionpinta 1 Tulkitut maalajirajat 2 Tulkittu kallionpinta 3 Maaperä- ja laboratoriotutkimukset 4 Maaperäkartta o Formaattimuunnos 5 Pohjavesialueet? Lista niistä toimenpiteistä, jotka aineistolle tulee suorittaa. o Kolmiointi/pintamallin muodostaminen o IM2/XML -muunnos o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Tiedoston nimeäminen o Kolmiointi/pintamallin muodostaminen o IM2/XML -muunnos o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Tiedoston nimeäminen Lista niistä toimenpiteistä, joita aineistolle lopulta suoritettiin. Kentässä tulee mainita myös ohjelma ja sen versio, millä muokkaukset suoritettiin. Pintamalli muodostettu IM2-formaatissa, tiedosto nimetty. Ohjelmistona Citycad versio X. Aineistoon liittyvät ongelmat ja erityishuomiot listataan tähän kenttään Esimerkiksi: o Kalliopinnat eroteltu tarkkuustason mukaan kolmeen osaan: kartoitettu avokallio, kairaustietoon perustuva kalliopinta, arvioitu kalliopinta Tekijän puumerkki Pvm Valmis Kesken Puutteellinen JVi Valmis Laadunvarmistajan puumerkki ja laadunvarmistuspäivämäärä. Maininta suoritetuista laadunvarmistustoimenpiteistä. JVi, Aineisto tarkistettu visuaalisesti. Leikkauksia verrattu kairauksiin. Tarkistukset suoritettu Citycadohjelmalla.

25 Liite 2 Esimerkki toimenpideselostuksista C Rakenteet ja järjestelmät Nro Tieto Tehtävät toimenpiteet Tehdyt toimenpiteet Havainnot / Ongelmat / Riskit Tekijä Pvm Tilanne Laadunvarmistus (pvm, hlö, huom) Selite X Aineiston nimi 1 Johtotiedot (tai muu aineisto) Lista niistä toimenpiteistä, jotka aineistolle tulee suorittaa. o Verkostomallin muodostaminen (IM2/XML - formaatti) o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Tiedoston nimeäminen 1 Johtotiedot o Verkostomallin muodostaminen (IM2/XML - formaatti) o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Tiedoston nimeäminen 2 Kaukolämpö 3 Operaattoreiden kaapelit 4 Sillat o Mallintaminen (IFC, 3D DWG) 5 Tunnelit o Mallintaminen (IFC, 3D DWG) 6 Tuki-/rantamuurit o Mallintaminen (IFC, 3D DWG) 7 Liikennevalot 8 Viitoitus 9 Valaistus 10 Maarakenteet 11 Pohjarakenteet 12 Muut rakenteet Lista niistä toimenpiteistä, joita aineistolle lopulta suoritettiin. Kentässä tulee mainita myös ohjelma ja sen versio, millä muokkaukset suoritettiin. Lista niistä toimenpiteistä, joita aineistolle lopulta suoritettiin. Aineistoon liittyvät ongelmat ja erityishuomiot listataan tähän kenttään Esimerkiksi: o Oletettavasti virheellisiä sv-johtokorkoja (x= y= ) o Matala kaivo (x= y= ) o Mukana suunniteltu sv-putki (putken tunniste mukaan) Tekijän puumerkki Pvm Valmis Kesken Puutteellinen JVi Valmis Laadunvarmistajan puumerkki ja laadunvarmistuspäivämäärä. Maininta suoritetuista laadunvarmistustoimenpiteistä. JVi, Aineistolle suoritettu törmäystarkastelut. Tarkistukset suoritettu Citycad-ohjelmalla.

26 Liite 2 Esimerkki toimenpideselostuksista D Kartta- ja paikkatieto Nro Tieto Tehtävät toimenpiteet Tehdyt toimenpiteet Havainnot / Ongelmat / Riskit Tekijä Pvm Tilanne Laadunvarmistus (pvm, hlö, huom) Selite X Aineiston nimi Lista niistä toimenpiteistä, jotka aineistolle tulee suorittaa. Lista niistä toimenpiteistä, joita aineistolle lopulta suoritettiin. Kentässä tulee mainita myös ohjelma ja sen versio, millä muokkaukset suoritettiin. Aineistoon liittyvät ongelmat ja erityishuomiot listataan tähän kenttään Tekijän puumerkki Pvm Valmis Kesken Puutteellinen Laadunvarmistajan puumerkki ja laadunvarmistuspäivämäärä. Maininta suoritetuista laadunvarmistustoimenpiteistä. 6 Maanomistajat/-rajat (tai muu aineisto) o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Formaattimuunnokset Aineiston yhdisteleminen o Aineistojen leikkaus aluerajauksella o Tiedoston nimeäminen Muunnettu formaatista FINGIS formaattiin DWG ohjelmalla X. Esimerkiksi: o Erillinen DWG kiinteistörajoista ja taulukko ominaisuustiedoista o Yhteisomistusalueista ja kuolinpesistä löytyy vain kolmen suurimman omistajan tiedot JVi Valmis JVi, Peruskartta 2 Pohjakartta 3 Maakuntakaava 4 Yleiskaava 5 Asemakaava 6 Maanomistajat/-rajat 7 Pohjavesialueet? 8 Paikkatietoaineisto o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Formaattimuunnokset Aineiston yhdisteleminen o Aineistojen leikkaus aluerajauksella o Tiedoston nimeäminen

27 Liite 2 Esimerkki toimenpideselostuksista E Muu aineisto Nro Tieto Tehtävät toimenpiteet Tehdyt toimenpiteet Havainnot / Ongelmat / Riskit Tekijä Pvm Tilanne Laadunvarmistus (pvm, hlö, huom) Selite X Aineiston nimi Lista niistä toimenpiteistä, jotka aineistolle tulee suorittaa. Lista niistä toimenpiteistä, joita aineistolle lopulta suoritettiin. Kentässä tulee mainita myös ohjelma ja sen versio, millä muokkaukset suoritettiin. Aineistoon liittyvät ongelmat ja erityishuomiot listataan tähän kenttään Tekijän puumerkki Pvm Valmis Kesken Puutteellinen Laadunvarmistajan puumerkki ja laadunvarmistuspäivämäärä. Maininta suoritetuista laadunvarmistustoimenpiteistä. 1 Ortokuvat (tai muu aineisto) o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Formaattimuunnokset Aineiston yhdisteleminen o Aineistojen leikkaus aluerajauksella o Tiedoston nimeäminen Esimerkiksi: o Alkuperäiset TIF-kuvat yhdistetty ja leikattu yhdeksi kuvaksi/tiedostoksi Esimerkiksi: o JVi Valmis JVi, Aineisto tarkistettu kokonaisuudessaan ja muutamien leikkausten osalta visuaalisesti. Maastomallin koodilista käyty läpi. Tarkistukset suoritettu Citycad-ohjelmalla. 1 Ilma-/ortokuvat o Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmämuunnokset o Formaattimuunnokset Aineiston yhdisteleminen o Aineistojen leikkaus aluerajauksella o Tiedoston nimeäminen 2 Lupadokumentit 3 Lausunnot 4 Sähköpostit 5 Muut dokumentit

28 Liite 3 Valtatie 14 Laitaatsalmi, pilottihankkeen lähtöaineistoluettelo VT14 LAITAATSALMI LÄHTÖTIETOAINEISTO Hankinta vastuu Saatu pvm Saaja Lähde Omistaja Omistajan yhteystiedot Lähdejärj estelmä Lähdeformaatt i Lähtöaineiston pvm Saatavuus- ja (epävarmat kursiivilla) käyttörajoitukset A Maastomalli 1 Maastomalli kkj4 gt gt, inframodel Inframodel pilotointia varten 2 Laserkeilausaineisto kkj4 XYZ 2010/2011 pdf XYZ Tarkan mallin ulkopuolisen ympäristön maanpinta 3 Vesialueen pohjaluotaus KKJ4 / NN+75,1 XYZ rajoitukseton käyttöoikeus VT14 Laitaatsalmi projektissa Lopputuote xyz Selostus Vesialueen pohjan syvyysaineisto B Maaperämalli 1 GTK:n maaperäkartta kkj4 ESRI dbf pdf dwg 2 Aikaisemmat maaperätutkimukset kkj4 tek - tek 3 Laboratoriotulokset kkj4 tek, pdf - tek, pdf 4 tulkittu kalliopinta - kkj gt, Inframodel 5 tulkittu maakerrosrajapinta (hksi) - kkj gt, Inframodel C Rakenteet 1 Kaupungin johdot ja pumppaamot dgn/terra pipe xml 2 Kaukolämpö kkj dwg sähköposti dwg mukana myös suunniteltu kl 3 Operaattoreiden kaapelit BLC kkj4 dwg sähköposti dwg Sonera kkj4 dgn sähköposti dwg Elisa kkj2 dxf sähköposti dwg Puolustusvoimien kaapelit ei kaapeleita alueella 4 Sillat Vanha ratasilta pdf dwg Patterimäen akk dwg dwg Mirrilän akk dwg dwg tiff dwg Laivamiehentien akk dwg dwg Laitaatsalmen nykyinen tiesilta pdf dwg 5 Rantamuuri pdf dwg 6 Liikennevalot dwg dwg 7 Viitoitus Liikennevalosuunnitelmissa 8 Valaistus dwg/pdf dwg 9 Vesiväylätiedot kkje4/nn dwg/xls/pdf dwg/xls/pdf D Temaattiset aineistot 1 Peruskartta kkj4 tiff pdf tiff 2 Kaupungin pohjakartta kkj4 dgn sähköposti dgn 3 Yleiskaava kkj4 dgn 2007/2010/ Asemakaava kkj4 dgn sähköposti dwg asemakaavaehdotus kkj4 dgn sähköposti dwg 5 Pilaantuneet alueet dwg tiedot ovat julkisia dwg voidaan tilata, sovittu voidaan tilata, sovittu maksuttomuudesta 6 Maanomistajat/rajat kkj4 dwg/xlsx dwg 7 Maakuntakaava shp/pdf - dwg 8 Pohjavesialueet kkj3 shp dwg E Muut 1 Ortokuvat kkj4 tif,ecw pdf tiff+tfw

PRE/inframallin vaatimukset ja ohjeet

PRE/inframallin vaatimukset ja ohjeet PRE/inframallin vaatimukset ja ohjeet Osa 2.0 LÄHTÖTIEDOT 8.10.2013 PRE/inframallin vaatimukset ja ohjeet 1 (19) LIITE 1 Versiointisivu Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 1.0 24.8.2012

Lisätiedot

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2015

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2015 Osa 3 LÄHTÖTIEDOT Tekniikkalajien yhteensovittaminen Vuorovaikutus ja yhteistyö Ohjaus ja koordinointi Suunnittelu, rakentaminen, infran hallinta Inframallintaminen Laadunvarmistus Lähtötietojen hankinta

Lisätiedot

Pilotti 10: Vt 14 Laitaatsalmen lähtötietomalli. InfraFINBIM pilottiraportti

Pilotti 10: Vt 14 Laitaatsalmen lähtötietomalli. InfraFINBIM pilottiraportti 1 (19) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti 10: Vt 14 Laitaatsalmen lähtötietomalli InfraFINBIM pilottiraportti Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty)

Lisätiedot

Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys

Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa -työpaja 12.3.2014 Ympäristösi parhaat tekijät Sisältö Inframodel3 Inframodel4..5

Lisätiedot

Digitalisaatio työmaan arjessa nyt ja tulevaisuudessa Tietomallinnus avuksi oton suunnitteluun

Digitalisaatio työmaan arjessa nyt ja tulevaisuudessa Tietomallinnus avuksi oton suunnitteluun Digitalisaatio työmaan arjessa nyt ja tulevaisuudessa Tietomallinnus avuksi oton suunnitteluun Kiviaines- ja murskauspäivä 19.1.2018 Juha Liukas Johtava asiantuntija, InfraBIM Dokumenttien hallinnasta

Lisätiedot

Kruunusillat joukkoliikenneyhteys

Kruunusillat joukkoliikenneyhteys Kruunusillat joukkoliikenneyhteys Tiedonhallinta Ville Alajoki Kruunusillat, joukkoliikenneyhteys Keskustan raitiotien päätepysäkki Katu-, raitiotieyhteydet Nihdissä Katu-, raitiotieyhteydet keskustasta

Lisätiedot

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014 Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014 Osa 3.0 LÄHTÖTIEDOT 28.11.2014 Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014 1 (21) LIITE 1 Versiointisivu Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 28.11.2014

Lisätiedot

Maastomalliohje ja Maastotietojen hankinnan toimintaohje Matti Ryynänen

Maastomalliohje ja Maastotietojen hankinnan toimintaohje Matti Ryynänen Maastomalliohje ja Maastotietojen hankinnan toimintaohje Matti Ryynänen 8.9.2011 Esityksen sisältö Ohjeiden nykytila Tie- ja ratahankkeiden maastotiedot, Mittausohje Maastotietojen hankinta, Toimintaohjeet

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Juha Liukas RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Inframodel3-tiedonsiirtoformaatin käyttöönottoprojekti - työpaja 14.12.2012 Tavoite aikataulu -

Lisätiedot

Vaatimukset johtokartoituksille

Vaatimukset johtokartoituksille Vaatimukset johtokartoituksille, paikkatietoaineistot 26.2.2014 Päivitetty 7.11.2014: luku 2, Mittauksen suorittaja Päivitetty 19.9.2016: Johtokarttapalvelun osoite ja poistettu luku 2, Mittauksen suorittaja

Lisätiedot

Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2

Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2 Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2 Osa 3 Liite 2 LÄHTÖTIEDOT 5.5.2015 Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2 2 (8) SISÄLLYS 1 Yleistä... 4 1.1 Tausta ja tavoitteet... 4 1.2 Työn sisältö ja ohjaus...

Lisätiedot

Kokemuksia tietomallipohjaisen

Kokemuksia tietomallipohjaisen Kokemuksia tietomallipohjaisen Vt 3-18 parantaminen Laihian kohdalla Projektipäällikkö / Projektinjohtaja Liikennevirasto projektien suunnittelu ja toteutus Aikaisempi työura; Lemminkäinen Infra 1983-1997

Lisätiedot

Infra FINBIM Pilottipäivä 9. Pisararata

Infra FINBIM Pilottipäivä 9. Pisararata Infra FINBIM Pilottipäivä 9 Pisararata 6.2.2014 Pisararata: - Helsingin keskustan alle suunniteltava lähijunien kaupunkiratalenkki - Kolme asemaa: Töölö, Keskusta, Hakaniemi - Rata- ja rakentamissuunnittelu

Lisätiedot

Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat

Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Esimerkki: rakennussuunnitelmavaihe Liikenneviraston ohjeita 8/2011 Liite Liikennevirasto Helsinki 2011 Siltojen tietomalliohje 3 (7)

Lisätiedot

Avoimella tiedonsiirrolla kohti kulttuurimuutosta 3.4.2014

Avoimella tiedonsiirrolla kohti kulttuurimuutosta 3.4.2014 Avoimella tiedonsiirrolla kohti kulttuurimuutosta 3.4.2014 Mitä mallintamisella tavoitellaan Tuottavuuden parantamista Virheiden vähenemistä Laatua Kustannustenhallintaa Määrätietoutta Kommunikoinnin ja

Lisätiedot

Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013

Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013 Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013 1.3.2013 Sisältö Taustaa Infra TM ja Infra FINBIM Inframalli - mallinnusvaatimukset Nimikkeistö: InfraBIM -sanasto InfraModel3 Viestintä Kuvat: SITO Oy Kuva:

Lisätiedot

PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet

PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet Osa 7 28.4.2014 1 (17) Versiointisivu Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 22.03.2013 Erkki Mäkinen Inframallin laadunvarmistus 0.5 03.04.2013 Erkki Mäkinen Täydennyksiä, lähetetty

Lisätiedot

Korkeusjärjestelmän muutos ja niiden sijoittuminen tulevaisuuteen

Korkeusjärjestelmän muutos ja niiden sijoittuminen tulevaisuuteen Rakennusvalvontamittaus 15.02.2010-> Korkeusjärjestelmän muutos ja niiden sijoittuminen tulevaisuuteen Ongelmat suurimmillaan parin vuoden kuluttua, kun maastossa on yhtä paljon uuden korkeusjärjestelmän

Lisätiedot

PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet

PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet Osa 7 20.9.2013 1 (22) Versiointisivu Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 22.03.2013 Erkki Mäkinen Inframallin laadunvarmistus 0.5 03.04.2013 Erkki Mäkinen Täydennyksiä, lähetetty

Lisätiedot

Liikenneviraston tavoitteita 15.1.2014

Liikenneviraston tavoitteita 15.1.2014 Liikenneviraston tavoitteita 15.1.2014 22.1.2014 Tiina Perttula 2 Toiminnanohjaus Ongelmia nykyisessä tavassa Sama informaatio on useissa kuvissa Pituusleikkaus Paalukohtaiset poikkileikkaukset Geotekniset

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Prosessimuutos kohti laajamittaista tietomallintamisen hyödyntämistä Tiina Perttula Built Environment Process

Lisätiedot

PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet

PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet PRE/inframallinvaatimuksetja-ohjeet Osa INFRAMALLINLAADUNVARMISTUS 3.4.2013 1 (21) Versiointisivu Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 22.03.2013 Erkki Mäkinen Inframallin laadunvarmistus

Lisätiedot

INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan

INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan Harri Mäkelä ja Kalle Serén InfraFINBIM, AP2 työpaja, 27.1.2011 2011 DocId: 2494429CF4EB Tavoite Työn tavoitteena

Lisätiedot

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Infrakit 28.1.2016 Helsinki Markku Mustonen, Oulun kaupunki & Teppo Rauhala, Proxion Infra-alan digitalisoituminen Infra-ala on digitalisoitunut viimeisinä

Lisätiedot

EUREF-FIN/N2000 käyttöönotto Helsingissä

EUREF-FIN/N2000 käyttöönotto Helsingissä EUREF-FIN/N2000 käyttöönotto Helsingissä http://www.hel.fi/hki/kv/fi/kaupunkimittausosasto/kartat+ja+paikkatiedot/koordinaatisto Muutokset Helsngissä: Korkeusjärjestelmä: Tasokoordinaatisto: Pohjoiskoordinaatti

Lisätiedot

HANKKEEN NIMI LÄHTÖAINEISTOLUETTELO Suunnitelman koordinaatisto ETRS-GK27 (Euref-FIN) / N2000 (esimerkki)

HANKKEEN NIMI LÄHTÖAINEISTOLUETTELO Suunnitelman koordinaatisto ETRS-GK27 (Euref-FIN) / N2000 (esimerkki) Suunnitelman koordinaatisto ETRS-GK27 (Euref-FIN) / (esimerkki) A A1 A11 Maastomalli Maastomalli Perusmittaukset A11-1 Maastomalli Seppo Suunnittelija ELY-keskus Henkilö X Maastomalli.gt USB-muistilla.

Lisätiedot

InfraModel2 Tiedonsiirron pilotointi

InfraModel2 Tiedonsiirron pilotointi InfraModel2 Tiedonsiirron pilotointi Infra 2010 kehittämisohjelman loppuseminaari 5.11.2008, Erkki Mäkinen Sisältö Taustatietoa InfraModel2 - Tiedonsiirron pilotointi InfraModel-formaatin jatkokehittäminen

Lisätiedot

Kaupunkimalli Heinolassa

Kaupunkimalli Heinolassa Kaupunkimalli Heinolassa Hankittu EAKR-hankerahoituksella, 2012 (ensimmäinen versio 2011) Alusta: Vianova Oy:n Novapoint Virtual Map (Autodesk IDSP) Tuotettu kaupungin kantakartasta, MML:n maastotietokannasta,

Lisätiedot

Aineiston luovuttaminen tilaajalle KSE13 Tietomallit ja sähköinen aineisto. Matti Kiiskinen 12.2.2014/Telu-koulutus

Aineiston luovuttaminen tilaajalle KSE13 Tietomallit ja sähköinen aineisto. Matti Kiiskinen 12.2.2014/Telu-koulutus Aineiston luovuttaminen tilaajalle KSE13 Tietomallit ja sähköinen aineisto Matti Kiiskinen 12.2.2014/Telu-koulutus KSE 2013, keskeiset muutokset liittyen konsulttityön luovutukseen Asiakirjat -> Aineisto

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Firstname Lastname RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Vt 25 parantaminen

Lisätiedot

EUREF-FIN/N2000-MUUNNOKSET HELSINGIN KAUPUNGISSA

EUREF-FIN/N2000-MUUNNOKSET HELSINGIN KAUPUNGISSA 1 (10) EUREF-FIN/N2000-MUUNNOKSET HELSINGIN KAUPUNGISSA 5.3.2012 2 (10) Sisältö: 1 Johdanto... 3 1.1 Muunnosasetukset paikkatieto-ohjelmistoissa... 3 1.2 Lisätiedot... 3 2 Korkeusjärjestelmän muunnos NN

Lisätiedot

Siltojen tietomalliohje ( ) Hankekohtaisesti sovittavat asiat

Siltojen tietomalliohje ( ) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Esimerkki: yleissuunnitteluvaihe Liikenneviraston ohjeita 8/2011 Liite Liikennevirasto Helsinki 2011 Siltojen tietomalliohje 3 (7)

Lisätiedot

Digitaalinen luovutusaineisto

Digitaalinen luovutusaineisto Digitaalinen luovutusaineisto BuildingSMART Finland Inframallintamisen päivä 2017 Kari Partiainen Projektipäällikkö Liikennevirasto 6.2.2017 Ville Suntio Projekti- ja kehityspäällikkö Destia Oy Pilottihanke

Lisätiedot

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel 2 tiedonsiirto, yleistä Inframodel 2 -projekti valmistui maaliskuun 2006 lopussa. Projektissa määritettiin ja toteutettiin uusi menetelmä väylätietojen siirtoon

Lisätiedot

TURKU. http://fi.wikipedia.org/wiki/turku

TURKU. http://fi.wikipedia.org/wiki/turku Turun kaupungin maastomittauspalvelut ja koordinaaattijärjestelmän vaihto käytännössä Tampereen seutukunnan maanmittauspäivät Ikaalisten kylpylässä 17.-18.3.2010, Harri Kottonen Kuka Harri Kottonen, Mittaustyöpäällikkö

Lisätiedot

PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit

PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit Built Environment Process Re-engineering PRE PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit 18.03.2014 Osa 12: Tietomallin hyödyntäminen infran rakentamisessa

Lisätiedot

Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä. Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy 4.11.2015

Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä. Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy 4.11.2015 Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy TIETOMALLIPOHJAISEN HANKKEEN SUUNNITTELU Hankkeen käynnistysvaiheessa tulee suunnitella

Lisätiedot

Tietomallintaminen. Suunnittelun kipupisteet

Tietomallintaminen. Suunnittelun kipupisteet Tietomallintaminen Suunnittelun kipupisteet 25.10.2016 Tietomallinnus yhteiset pelisäännöt (YIV) edellytys eri järjestelmissä tuotetun tiedon yhdistämiseen (IInfraBIM-nimikkeistö) standardi tiedonsiirtoformaatit

Lisätiedot

INFRAMALLI JA MALLINNUS HANKKEEN ERI SUUNNITTELUVAIHEISSA

INFRAMALLI JA MALLINNUS HANKKEEN ERI SUUNNITTELUVAIHEISSA INFRAMALLI JA MALLINNUS HANKKEEN ERI SUUNNITTELUVAIHEISSA 1 YLEISTÄ INFRAHANKKEEN MALLINNUKSESTA Väylämalli ohjaa suunnittelua Infrahankkeessa väylämalli toimii pohjana kaikille muille tekniikkalajimalleille

Lisätiedot

Inframallintamisen mahdollisuudet

Inframallintamisen mahdollisuudet Inframallintamisen mahdollisuudet Tiina Perttula 25.4.2016 Inframalli Rakenteen ja rakentamisprosessin elinkaarenaikainen tieto digitaalisessa muodossa - Tuotemalli joka (voi) sisältää - Geometriatiedon

Lisätiedot

TUOTE(tieto)MALLIT Espoon pilottikohteiden urakoiden hankintaprosessi. Harri Tanska, Espoon kaupunki 5.2.2013 Infra FIMBIM Pilottipäivä

TUOTE(tieto)MALLIT Espoon pilottikohteiden urakoiden hankintaprosessi. Harri Tanska, Espoon kaupunki 5.2.2013 Infra FIMBIM Pilottipäivä TUOTE(tieto)MALLIT Espoon pilottikohteiden urakoiden hankintaprosessi Harri Tanska, Espoon kaupunki 5.2.2013 Infra FIMBIM Pilottipäivä Miten tuotemallisuunnittelu eroaa perinteisestä suunnittelusta? Käytännössä

Lisätiedot

Laadunhallinta Infratyömaalla

Laadunhallinta Infratyömaalla Laadunhallinta Infratyömaalla Mittaamaalla, mallintamalla, yhteensovittamalla 6.11.2018 BIM KEHITYS 2 TERMIT JA FORMAATIT Mallipohjaiset formaatit tukevat geometrian lisäksi laajan ominaisuustiedon välitystä.

Lisätiedot

Vt8 Sepänkyläntie. FINBIM-pilottipäivä 3.10.2012 Kyösti Ratia, Skanska Infra Oy

Vt8 Sepänkyläntie. FINBIM-pilottipäivä 3.10.2012 Kyösti Ratia, Skanska Infra Oy Vt8 Sepänkyläntie FINBIM-pilottipäivä 3.10.2012 Kyösti Ratia, Skanska Infra Oy Aiheet Pilottiympäristö Painopisteet Norjan matkan anti Pelisäännöt Mittausaineisto Laadunvarmistus Johtopäätökset Kyösti

Lisätiedot

Rauli Hämäläinen TIETOMALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN INFRAHANKKEES- SA

Rauli Hämäläinen TIETOMALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN INFRAHANKKEES- SA Rauli Hämäläinen TIETOMALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN INFRAHANKKEES- SA TIETOMALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN INFRAHANKKEES- SA Rauli Hämäläinen Opinnäytetyö Kevät 2014 Rakennustekniikan koulutusohjelma Oulun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Suravage-aineiston tuottaminen tien suunnittelijan näkökulmasta

Suravage-aineiston tuottaminen tien suunnittelijan näkökulmasta Suravage-aineiston tuottaminen tien suunnittelijan näkökulmasta Infotilaisuus 7.4.2015, Jan-Erik Berg Ympäristösi parhaat tekijät Agenda 2 Johdanto Ohjeen kuvaus Käytännön tekeminen ja erikoistapaukset

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Juha Hyvärinen RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Pilotointi ja INBIM mallinnusvaatimukset Built Environment

Lisätiedot

Lahden kaupunki ja EUREF, kokemuksia 7-vuoden yhteiselosta. EUREF-päivä 2.0 4.9.2012

Lahden kaupunki ja EUREF, kokemuksia 7-vuoden yhteiselosta. EUREF-päivä 2.0 4.9.2012 Lahden kaupunki ja EUREF, kokemuksia 7-vuoden yhteiselosta EUREF-päivä 2.0 4.9.2012 ETRS-89 /EUREF-FIN muunnos Lahden kaupungissa 1. Taustaa 2. Muunnosprosessi 2.1 testaus 3. Vaikutukset toimintaympäristöön

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM Pilottipäivä nro 5, 3.10.2012 Tietomalliohjeiden kokonaistilanne Tarja Mäkeläinen VTT, Harri Mäkelä

Lisätiedot

HS-Veden tarkemittausohje versio 1.9.2014

HS-Veden tarkemittausohje versio 1.9.2014 HS-VESI HS-Vedentarkemittausohjeversio1.9.2014 Jarno Laine 1.9.2014 REV. 1.9.2014 lisätty tonttijohtojen päiden mittausohje, sekä mittaustietojen sähköpostiosoite HS-Vedentarkemittausohjeversio1.9.2014

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Kohti kulttuurimuutosta Tiina Perttula Built Environment Process Innovations Reengineering Tuottavuus Infra-ala

Lisätiedot

Juuso Virtanen. Väylähankkeen lähtötietomalli ja sen muodostaminen

Juuso Virtanen. Väylähankkeen lähtötietomalli ja sen muodostaminen Juuso Virtanen Väylähankkeen lähtötietomalli ja sen muodostaminen Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri AMK Rakennustekniikka Opinnäytetyö 25.4.2011 Tiivistelmä Tekijä(t) Otsikko Sivumäärä Aika Tutkinto

Lisätiedot

Tietomallityöskentelyn hyödyntäminen Liikennevirastossa

Tietomallityöskentelyn hyödyntäminen Liikennevirastossa Tietomallityöskentelyn hyödyntäminen Liikennevirastossa Kehto foorumi 10.11.2016 10.11.2016 Heikki Myllymäki / Tiina Perttula 10.11.2016 Heikki Myllymäki 2 Heikki Myllymäki 3 10.11.2016 Heikki Myllymäki

Lisätiedot

Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio. Pilottisuunnitelma LIITE A 1 (9) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus

Lisätiedot

PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet

PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet Osa 1.0 Yleiset mallivaatimukset 28.10.2013 PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet 1 (22) LIITE 1 Versiointisivu Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus

Lisätiedot

20TT-9-3 TS-malliluettelo

20TT-9-3 TS-malliluettelo 1/5 20TT-9-3 TS-malliluettelo HANKE Maantien 8155 (Poikkimaantie) parantaminen välillä Oulun Satama - Valtatie 22, Oulu LAATIJA Ramboll Finland Oy PVM 25.8.2017 Koordinaatistojärjestelmä Korkeusjärjestelmä

Lisätiedot

Oppeja ja kokemuksia Pisararadan suunnittelun tiedonhallinnasta

Oppeja ja kokemuksia Pisararadan suunnittelun tiedonhallinnasta Oppeja ja kokemuksia Pisararadan suunnittelun tiedonhallinnasta Tietomallintamisen opit infran tilaamisessa ja hyödyntämisessä 3.6.2015, RAKLI Perttu Valtonen, Sweco PM Oy 1 Mitä tietoa suunnitelma sisältää?

Lisätiedot

Rauman kaupungin siirtyminen EUREF-FIN-tasokoordinaatistoon ja N2000-korkeusjärjestelmään. Ari-Pekka Asikainen kiinteistö- ja mittaustoimi 13.9.

Rauman kaupungin siirtyminen EUREF-FIN-tasokoordinaatistoon ja N2000-korkeusjärjestelmään. Ari-Pekka Asikainen kiinteistö- ja mittaustoimi 13.9. Rauman kaupungin siirtyminen EUREF-FIN-tasokoordinaatistoon ja N2000-korkeusjärjestelmään Ari-Pekka Asikainen kiinteistö- ja mittaustoimi 13.9.2012 Johdanto sisältöön Menneiden ja nykyisten järjestelmien

Lisätiedot

HAME-maakuntakaavatyökalun ohjeet LUONNOS MMK MK, LL

HAME-maakuntakaavatyökalun ohjeet LUONNOS MMK MK, LL HAME-maakuntakaavatyökalun ohjeet LUONNOS 11.10.2017 MMK 6.11. MK, 29.11. LL HAME-maakuntakaavatyökaluilla pystyy tuottamaan harmonisoitua maakuntakaavaa yhteisiä ja omia paikkatietoaineistoja hyödyntäen.

Lisätiedot

Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN

Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN 3.5.2011 Tietomallipohjainen hanke tulee perustua yleisesti sovittuihin lähtökohtiin: Standardinomaiset

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

HAME-maakuntakaavatyökalun ohjeet SYKE/VSL

HAME-maakuntakaavatyökalun ohjeet SYKE/VSL HAME-maakuntakaavatyökalun ohjeet SYKE/VSL 12.2.2018 HAME-maakuntakaavatyökalulla pystyy tuottamaan harmonisoitua maakuntakaavaa yhteisiä ja omia paikkatietoaineistoja hyödyntäen. Työkalu koostuu neljästä

Lisätiedot

Pieksämäen kaupunki, Euref-koordinaatistoon ja N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen

Pieksämäen kaupunki, Euref-koordinaatistoon ja N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen Pieksämäen kaupunki, Euref-koordinaatistoon ja N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen Mittausten laadun tarkastus ja muunnoskertoimien laskenta Kyösti Laamanen 2.0 4.10.2013 Prosito 1 (9) SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Inframallit Liikennevirastossa 10.9.2014

Inframallit Liikennevirastossa 10.9.2014 Inframallit Liikennevirastossa 10.9.2014 Mitä mallintamisella tavoitellaan Liikenneviraston näkökulmasta Omaisuuden hallintaa Kunto Mittaukset Analyysit Tuottavuuden parantamista Tehdyn työn hyödynnettävyyttä

Lisätiedot

IFC, InfraFINBIM ja buildingsmart

IFC, InfraFINBIM ja buildingsmart IFC, InfraFINBIM ja buildingsmart Tietomallinnuksen viime aikojen kuulumisia Anssi Savisalo johtava konsultti, FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 10.2.2014 Page 1 RAKENNUS INFRASTRUKTUURI (kadut, kunnallistekniikka)

Lisätiedot

ITÄINEN OHIKULKUTIE [1] Suunnittelusopimusluonnos

ITÄINEN OHIKULKUTIE [1] Suunnittelusopimusluonnos ITÄINEN OHIKULKUTIE [1] 1. Sopijapuolet Tilaaja Hyvinkään kaupunki, Tekninen keskus PL 21 05801 Hyvinkää Y-tunnus 012 5866-0 Toimittaja 2. Tehtävä Tämä konsulttisopimus sisältää tiesuunnitelman laatimisen

Lisätiedot

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet Yleinen osa Versio 1.1 18.02.2009 1. YLEISTÄ Projektien mallinnuksen tavoitteena on, että tietomallien sisältämä tieto on hyödynnettävissä rakennushankkeen kaikissa

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Espoon pilottikohteet Built Environment Process Innovations Reengineering 31.1.2012

Lisätiedot

Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki

Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki Parempaa tarkkuutta satelliittimittauksille EUREF/N2000 - järjestelmissä Ympäristösi parhaat tekijät 2 EUREF koordinaattijärjestelmän käyttöön otto on Suomessa sujunut

Lisätiedot

Sillat ja taitorakenteet

Sillat ja taitorakenteet Sillat ja taitorakenteet YIV2015 Yleiset inframallivaatimukset käytännössä Minna Salonsaari WWW.AINS.FI Osa 7 Rakennustekniset rakennusosat Ohjeen käyttö Voidaan soveltaa kaikissa urakkamuodoissa ja suunnitteluvaiheissa

Lisätiedot

InfraTM-ryhmän puheenvuoro: Ryhmän odotukset pilotoinneista

InfraTM-ryhmän puheenvuoro: Ryhmän odotukset pilotoinneista InfraTM-ryhmän puheenvuoro: Ryhmän odotukset pilotoinneista Harri Mäkelä, Innogeo Oy / InfraTM koordinaattori InfraFINBIM pilottipäivä 10.5.2011 Messukeskus 1 InfraTM hanke 2009-2011(-2013) TOIMINTAMUODOT

Lisätiedot

Anna palautetta: Maaperän rakennettavuusmalli

Anna palautetta: Maaperän rakennettavuusmalli Anna palautetta: Maaperän rakennettavuusmalli Tässä kyselyssä voit ottaa kantaa rakennettavuusmalliin ja sen kehittämiseen. Kysely on tarkoitettu etenkin maankäytön suunnittelun ja rakentamisen ammattilaisille.

Lisätiedot

Infra-alan kehittämistulosten käyttöönotto teiden suunnittelussa ja rakentamisessa 15977/2006/30/1 1.12.2006

Infra-alan kehittämistulosten käyttöönotto teiden suunnittelussa ja rakentamisessa 15977/2006/30/1 1.12.2006 Tiepiirit 1 (1) 15.11.2007 15977/2006/30/5 Infra-alan kehittämistulosten käyttöönotto teiden suunnittelussa ja rakentamisessa 15977/2006/30/1 1.12.2006 Tiehallinto, Ratahallintokeskus; Inframodel-ohje

Lisätiedot

Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Asemakaavasuosituksen tausta... 2 1.2 Asemakaavasuosituksen

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTO SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA TILAAJA AVAINASEMASSA TIETOMALLIEN KÄYTÖLLE!

LIIKENNEVIRASTO SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA TILAAJA AVAINASEMASSA TIETOMALLIEN KÄYTÖLLE! LIIKENNEVIRASTO SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA TILAAJA AVAINASEMASSA TIETOMALLIEN KÄYTÖLLE! RIL 13.10.2011 Juha Noeskoski LIIKENNEVIRASTON SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA

Lisätiedot

TAMPERE 1(7) Paikkatieto osana tilauksia ohje palveluntuottajalle

TAMPERE 1(7) Paikkatieto osana tilauksia ohje palveluntuottajalle TAMPERE 1(7) Paikkatieto osana tilauksia ohje palveluntuottajalle päivitetty 1.2.2016 TAMPERE 2(7) Sisällys 1.Yleisiä ohjeita... 3 2. Aineistojen tuottamisesta... 3 2.1. Vektoriaineistot... 3 2.2. Digitointi

Lisätiedot

Yhteenveto Kuntapilotit 2018

Yhteenveto Kuntapilotit 2018 Yhteenveto Kuntapilotit 2018 1 Kuntapilotit hankkeen työpaketteina 2 Kuntapilottien tutkimuskysymykset 1. Suunnitteluprosessi Millainen on tulevaisuuden kaavan pohjakartta eli lähtötietomalli? Miten erilaisia

Lisätiedot

PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet

PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet Osa 5 5.3.2014 Pöyry Finland Oy / Aki Leislahti, Ilkka Puustinen, Harri Sivonen, Markus Lakanen, 1 (16) Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus

Lisätiedot

Inframodel 2 kehityshanke

Inframodel 2 kehityshanke Inframodel 2 kehityshanke 30.9.2005 Inframodel2 esittely Yleistä Hankkeen tavoitteet Hankkeen osapuolet ja organisointi Budjetti ja rahoitus Aikataulu ja osatehtävät Työskentely ja dokumentointi LandXML

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 5, 3.10.2012 Nissolan ratasuunnitelma SITO / Juha Liukas Built Environment Process

Lisätiedot

KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010

KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010 KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010 Ilkka Saarimäki Kaupungingeodeetti Kiinteistöliikelaitos Kaupunkimittauspalvelut ilkka.saarimaki@turku.fi VANHAT JÄRJESTELMÄT Turun kaupungissa

Lisätiedot

PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet

PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet Osa 6 RAKENNUSTEKNISET RAKENNUSOSAT A-Insinöörit Suunnittelu Oy/Minna Salonsaari, Jarkko Savolainen, Liikennevirasto/Heikki Myllymäki 12.2.2014 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Novapoint VDC Tuotteet Tietomallit ja yhteistyö haltuun. Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy

Novapoint VDC Tuotteet Tietomallit ja yhteistyö haltuun. Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy Novapoint VDC Tuotteet Tietomallit ja yhteistyö haltuun Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy Infra ala on siirtymässä tietomallintamiseen Liikennevirasto

Lisätiedot

INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN. Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit

INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN. Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit Agenda Miksi on tehostettava Toimintatapa nyt Mitä viime vuosina on tehty infra-alan alan tuotetietomalli-asiassa

Lisätiedot

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Viimeksi muokattu 5. toukokuuta 2012 Maastotietokannan torrent-jakeluun sisältyy yli 5000 zip-arkistoa,

Lisätiedot

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014 Yleiset inframallivaatimukset YIV 2014 Osa 7 RAKENNUSTEKNISET RAKENNUSOSAT A- Insinöörit Suunnittelu Oy/Minna Salonsaari, Jarkko Savolainen, Liikennevirasto/Heikki Myllymäki 27.6.2014 2 (16) Dokumentin

Lisätiedot

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry Viisaat hankinnat: Avoimuudet uusissa JIT 2015 -ehdoissa JulkICTLab-seminaari 20.11.2015 Martin von Willebrand, puheenjohtaja Avoin arkkitehtuuri Luo jäsenien menestystarinoita avoimilla ratkaisuilla Avoimet

Lisätiedot

Pilotti: Vt7_Hamina_Inframodel_geometriat. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Vt7_Hamina_Inframodel_geometriat. Pilottisuunnitelma 1 (10) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Vt7_Hamina_Inframodel_geometriat Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty) Tekijä(t)

Lisätiedot

MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI. Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere

MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI. Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere RAMBOLL FINLAND OY Perustettu vuonna 1962 Vuonna 2009 lähes 1200 työntekijää 23 paikkakunnalla Liikevaihto 89,9 M (2009)

Lisätiedot

Pilotti: Lumitöiden estekartoitus. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Lumitöiden estekartoitus. Pilottisuunnitelma 1 (8) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Lumitöiden estekartoitus Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty) Tekijä(t) Huomautukset

Lisätiedot

Hämeen alueen kallioperän topografiamalli

Hämeen alueen kallioperän topografiamalli GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Kalliorakentaminen ja sijoituspaikat Espoo 98/2016 Hämeen alueen kallioperän topografiamalli Mira Markovaara-Koivisto GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Ylätunnisteen lisäteksti Sisällysluettelo

Lisätiedot

Suunnitteluohje. HKR - Kadunsuunnittelun inframalliohje

Suunnitteluohje. HKR - Kadunsuunnittelun inframalliohje Suunnitteluohje HKR - Kadunsuunnittelun inframalliohje Helsingin kaupungin rakennusvirasto 1.9.2014 Kadunsuunnittelun inframalliohje 2/20 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Liittyvät ohjeet... 4 3 Ohjeen

Lisätiedot

Tietomallintamisen hyödyt ja odotukset LiVin hankkeissa. Tiina Perttula

Tietomallintamisen hyödyt ja odotukset LiVin hankkeissa. Tiina Perttula Tietomallintamisen hyödyt ja odotukset LiVin hankkeissa Tiina Perttula Kehittämisen tasot Globaali Virasto ja ELY Oman toiminnan systemaattista kehittämistä Ohjeet (tekniset ja hankintatekniset) Viestintä

Lisätiedot

Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista. Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä

Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista. Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Esityksen sisältö Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Voimassaolevat paikkatiedon JHS:t Työryhmävaiheessa olevat hankkeet Suunnitteilla

Lisätiedot

YIV Osa 4 - Inframalli ja mallinnus hankkeen eri suunnitteluvaiheissa

YIV Osa 4 - Inframalli ja mallinnus hankkeen eri suunnitteluvaiheissa YIV Osa 4 - Inframalli ja mallinnus hankkeen eri suunnitteluvaiheissa 5.5.2015 Niko Janhunen Ohjeen rajaukset Ohje käsittelee: Teiden, katujen, puistojen ja ratojen mallinnusta Suunnitteluvaiheet ennen

Lisätiedot

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2015

Yleiset inframallivaatimukset YIV 2015 Yleiset inframallivaatimukset YIV 2015 Osa 7 RAKENNUSTEKNISET RAKENNUSOSAT Ohjaus ja koordinointi Laadunvarmistus Lähtötietojen hankinta ja mallintaminen Inframallintaminen Vuorovaikutus ja yhteistyö Suunnittelu

Lisätiedot

Yleiset inframallivaatimukset YIV2015

Yleiset inframallivaatimukset YIV2015 Yleiset inframallivaatimukset YIV2015 Osa 2 Yleiset mallinnusvaatimukset Ohjaus ja koordinointi Laadunvarmistus Lähtö-tietojen hankinta ja harmoni-sointi Infra-mallintaminen Tekniikkalajien yhteensovittaminen

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Vt 25 parantaminen välillä Meltola-Mustio RS, pilotin esittely Lauri Harjula,

Lisätiedot

Excel-taulukkoon X- ja Y-sarakkeisiin tallennettujen koordinaattien muuntaminen paikkatietokohteiksi

Excel-taulukkoon X- ja Y-sarakkeisiin tallennettujen koordinaattien muuntaminen paikkatietokohteiksi Excel-taulukkoon X- ja Y-sarakkeisiin tallennettujen koordinaattien muuntaminen paikkatietokohteiksi Esimerkkinä Excel-taulukkona ladattavat Helsingin pysäköintilippuautomaatit Viimeksi muokattu 27. huhtikuuta

Lisätiedot