ARKKITEHTUURIN, KAUPUNKIARKKITEHTUURIN JA KAUPUNKIYMPÄRISTÖN SANASTOA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ARKKITEHTUURIN, KAUPUNKIARKKITEHTUURIN JA KAUPUNKIYMPÄRISTÖN SANASTOA"

Transkriptio

1 ARKKITEHTUURIN, KAUPUNKIARKKITEHTUURIN JA KAUPUNKIYMPÄRISTÖN SANASTOA Tämä sanasto liittyy Kuopion Arkkitehtuuripoliittiseen ohjelmaan. Sen tarkoituksena on ohjelmaan syventymisen ja käytön helpottaminen. Sanaston on koonnut yliarkkitehti Leo Kosonen. Kuopion arkkitehtuuripoliittinen ohjelma Kuopion arkkitehtuuripoliittinen ohjelma käsittelee kaupunkiympäristön moninaisuutta, mutta keskittyy arkkitehtuuriin. Ohjelmassa käsitellään sekä rakennusten että kaupunkiympäristöjen arkkitehtuuria, ja tämä on edellyttänyt tavanomaista monipuolisemman sanaston käyttöä. Sanat eivät ole sinänsä uusia, mutta niiden käyttötapa ja yhdistelty on osittain uutta. Edellisessä ohjelmassa vuonna 2007 otettiin käyttöön termi kaupunkirakennustaide. Nyt käyttöön on poimittu myös sana kaupunkiarkkitehtuuri. Tekstiä on monipuolistanut erityisesti Kuopion mallia soveltava arkkitehtuurin ja kaupunkiympäristöjen tarkastelu. Kaupunkikudos, jalankulkukaupunki, joukkoliikennekaupunki ja autokaupunki ovat Kuopion mallin tuottamia sanoja, joita käytetään sekä kaupunkiympäristön että kaupunkiarkkitehtuurin jäsentämisessä. Niillä päästään sekä tavanomaista selkeämpään analyysiin ja kehittämismahdollisuuksien tunnistamiseen että tarkempaan tavoitteiden kohdentamiseen. Arkkitehtuuri Arkkitehtuuri tunnistetaan Kuopion ohjelmassa kohteina, joilla on arkkitehtonisia ominaisuuksia. Eniten arkkitehtuurikohteissa kiehtoo yleensä niiden kauneus ja viihtyisyys. Muita ominaisuuksia ovat käyttökelpoisuus sekä rakenteellinen, ekologinen ja sosiaalinen kestävyys. Taiteena arkkitehtuurikohteen pitää olla sekä kuvataidetta että käyttötaidetta. Arkkitehtuurin tuottamisena käsitellään arkkitehtonista suunnittelua sekä kohteiden hyvää toteuttamista ja ylläpitoa. Ohjelma kirjaa ja kehittää ajattelutapoja, joilla arkkitehtuuriin Kuopiossa suhtaudutaan. Sanaa arkkitehtuuri käytetään sekä laajana yleisterminä että sanana, joka tarkoittaa yksittäisten rakennusten arkkitehtuuria. Kun kyse on rakennusryhmää laajemman alueen arkkitehtuurista, käytetään sanaa kaupunkiarkkitehtuuri. Vastaavan sisältöisiä sanoja ovat rakennustaide ja kaupunkirakennustaide (kuva 1) Sanalla arkkitehtuuri tarkoitetaan yleensä kohdetta, jolla on kaikki arkkitehtoniset perusominaisuudet ja se on siten hyvää arkkitehtuuria, vaikka tätä ei erikseen mainittaisi. Toisaalta puhutaan myös hyvästä arkkitehtuurista. Tällä tehdään eroa niihin kohteisiin, jotka ovat arkkitehtonisen ominaisuuksiensa osalta puutteellisia. Kun puutteita on toimivuudessa tai lujuudessa voidaan ne tunnistaa ja usein myös korjata. Puutteet kauneudessa ja viihtyisyydessä ovat enemmän tulkinnanvaraisia, erityisesti silloin kun ne liittyvät tyylisuuntiin. Jos kohteella ei ole arkkitehtonisia ominaisuuksia, ei se luokitu arkkitehtuuriksi.

2 Kuva 1 Arkkitehtuuri on yleistermi, joka kattaa rakennustaiteen eli rakennusten arkkitehtuurin sekä kaupunkirakennustaiteen eli kaupunkiarkkitehtuurin. On myös tavallista, että sanalla tarkoitetaan rakennusten arkkitehtuuria. Kun halutaan viestiä, että kyse on rakennusryhmää laajemmasta alueesta, kutsutaan sitä kaupunkirakennustaiteeksi tai kaupunkiarkkitehtuuriksi. Kuopion ohjelmassa käytetään myös astetta tarkempia termejä jalankulku-, joukkoliikenne- tai autokaupungin arkkitehtuuri. Vastaavasti rakennusten käsittelyssä käytetään termejä julkisten rakennusten arkkitehtuuri, asuntoarkkitehtuuri, toimistoarkkitehtuuri jne. Kaupunkirakennustaide Rakennustaide tarkoittaa sama kun arkkitehtuuri ja vastaavasti kaupunkirakennustaide on rakennusryhmää suuremman kokonaisuuden arkkitehtuuria. Sana arkkitehtuuri pitää jo määritelmiensä mukaan sisällään vain hyviä ominaisuuksia, joten otsikolla Arkkitehtuuri ja kaupunkirakennustaide tavoitellaan sekä hyvää rakennusten arkkitehtuuria että hyvää kaupunkiarkkitehtuuria. On kuitenkin havaittavissa, että sanoilla rakennustaide ja kaupunkirakennustaide viestitään usein jotain hieman arvokkaampaa tai historiallisempaa kuin sanalla arkkitehtuuri. Myös Kuopion ohjelmassa tämä on aistittu, ja niinpä kaupunkirakennustaide -sanan rinnalle otettiin käyttöön vähemmän juhlallinen sana kaupunkiarkkitehtuuri. Sitä on käytetty kohteissa, joiden arkkitehtoninen hyvyys on kyllä nähtävissä, mutta se ei vielä ehtinyt kunnolla testautua. Kaupunkiarkkitehtuuri Kaupunkiarkkitehtuuri on yksittäistä rakennusryhmää laajemman kaupunkiympäristön arkkitehtuuria. Vuosikymmenien mittaan kaupunkiarkkitehtuurin kokonaisuus on muuttunut hyvin moni-ilmeiseksi. Samalla sen tunnistaminen on hajaantunut ja käsittely pirstaloitunut. Edes sanaa arkkitehtuuri ei juuri ole käytetty, vaan on puhuttu ympäristöstä, kaupunkikuvasta, miljööstä jne. Kuopion kokemukset osoittavat, että kokonaisuuden käsittely helpottuu ja tarkentuu, kun kaupunkikudosten tunnistamiseen tukeutuen tunnistetaan kolme kaupunkiarkkitehtuurin perustyyppiä, joista kaupunkiarkkitehtuurin kokonaisuus muodostuu. Kaupunkikudokset selostetaan jäljempänä.

3 Jalankulkukaupungin arkkitehtuuria on keskustassa ja sitä ympäröivissä kaupunginosissa, joiden rakennettu ympäristö saa perushahmonsa jalankulkukaupungin kudoksesta. Nämä ympäristöt ovat käyttötapojen osalta monipuolisia. Vanha kudos on suurelta osin kaupunkirakennustaidetta. Myös uutta hyvää jalankulkukaupungin arkkitehtuuria on syntynyt rännikatuverkon uudistuksen, kävelykeskustan sekä uusien asuntokorttelien ja puistojen myötä. Vanhoista lähiöistä löytyy joukkoliikennekaupungin arkkitehtuuria, ja sitä on määrätietoisesti rakennettu myös moniin viime vuosikymmeninä rakennettuihin kaupunginosiin sekä niihin liittyviin katu- ja puistoympäristöihin. Autokaupungin kudos on levittäytynyt jalankulku- ja joukkoliikennekaupungin ympäristöihin sekä tuottanut niiden lomaan ja ympärille laajoja autokaupungin alueita. Autokaupungin rakentuminen on monelta osin ollut enemmän markkinavetoista kun suunnitelmallista, joten monipuolisia kaupunkiarkkitehtuuriksi luokittuvia alueita ei ole juuri syntynyt. Kuopion ohjelmassa on kuitenkin parhaat alueet luokiteltu autokaupungin arkkitehtuuriksi, vaikka ne eivät arkkitehtonisilta ominaisuuksiltaan olisi yhtä monipuolisia kuin muut kaupunkiarkkitehtuurin kohteet. Kuopion malli Kuopion malli (kuva 2) kehitettiin luvun alussa. Sillä haettiin uutta ajattelu- ja toimintatapaa tilanteessa, jossa hyvänä pidetty kaupunkisuunnittelu oli jäänyt autokaupungin kasvun jalkoihin. Malli onkin tuottanut onnistuneita jalankulku- ja joukkoliikennekaupungin hankkeita, kuten Särkilahden ja Pihlajalaakson kaupunginosat, Saaristokadun ja Lehtoniemen kaupunginosat sekä kävelykeskustan ja lukuisat siihen liittyvät hankkeet. Tämä rakentaminen on hillinnyt autokaupungin kudoksen paisumista. Kuopion malli Kolme kaupunkikudosta Kuva2 Kuopion malli tunnistaa kolme toisiinsa liittyvää ja monelta osin päällekkäistä kaupunkikudosta. Yhdessä nämä kudokset muodostavat kaupungin. Kaupunkikudokset ovat tuottaneet erityyppisiä kaupunkeja. Kuopio on joukkoliikennekaupunki, koska sen runkona on joukkoliikennekaupungin kudos. Muita joukkoliikennekaupunkeja ovat Jyväskylä ja Lahti sekä näitä suuremmat kaupungit. Muut Suomen kaupungit ovat autokaupunkeja, koska niiden kaupunkirakennetta hallitsee autokaupungin kudos.

4 Kuopion malliin tukeutunut suunnan muutos teki Kuopiosta edelläkävijän jalankulku- ja joukkoliikennekaupungin kudosten uudistamisessa. Tämä näkyy nyt, kun myös muut kaupungit suuntautuvat jalankulku- ja joukkoliikennekaupunkiensa kehittämiseen. Kuopion mallilla, selvityksillä ja tutkimuksilla on ollut keskeinen merkitys jatkotutkimuksissa, joilla on kehitetty yleinen Kolmen kaupunkikudoksen malli (Kosonen 2012 ja Ristimäki et al 2017) sekä kansainvälinen kaupunkiteoria, Theory of Urban Fabrics (Newman, Kosonen and Kenworthy 2016). Kaupunkikudos Termillä kaupunkikudos (urban fabric) kuvataan kokonaisuutta, johon sisältyy rakennuksia, kortteliryhmiä ja kaupunkitiloja, sekä tähän rakenteeseen liittyviä toimintoja, elintapoja, taloutta jne. Kuopion mallissa ja Kaupunkikudosten teoriassa, tunnistetaan kolme toisistaan poikkeava kaupunkikudosta ja kaupungit näiden yhdistelminä. Kolme kaupunkikudosta Kaupunkien monimutkaiseksi muuttuneen ja vaikeaselkoiseksi koetun rakenteen ymmärtäminen helpottuu, kun tunnistetaan, että kunkin kaupunki koostuu jalankulku- joukkoliikenne- ja autokaupungin kudoksista. Joka kaupungissa näillä kudoksilla on oma kehityshistoriansa, ja tämä näkyy kunkin kaupungin tyypissä, kaupunkirakenteessa, kaupunkiympäristössä, toiminta- ja elintavoissa jne. Jalankulkukaupungin kudosta on keskustassa ja alakeskuksissa. Joukkoliikennekaupunkia on joukkoliikenteeseen tukeutuvissa kaupunginosissa sekä alakeskuksissa ja keskustassa. Autokaupunkia on koko kaupunkialueella. Sitä on muiden kaupunkikudosten päällä ja lomassa sekä niitä ympäröivillä autokaupungin alueilla. Kukin kaupunkikudos on tuottanut sille tyypillistä kaupunkiympäristöä ja kaupunkiarkkitehtuuria. Alueilla, joilla kaupunkikudokset sekoittuvat toisiinsa, on tämä nähtävissä myös kaupunkiympäristön piirteissä ja kaupunkiarkkitehtuurissa. Kaupunkikudokset on Kuopion mallissa aiemmin tunnistettu termeillä kolme kaupunkirakennetta tai kolme kaupunkijärjestelmää, mutta ne korvattiin termillä kolme kaupunkikudosta, kun Urban Fabrics teoria julkaistiin. Kaupunkiympäristö Kaupunkiympäristö on pääasiassa rakennettua ympäristöä, mutta siihen sisältyy myös luonnonympäristöä. Maaseutu puolestaan on pääasiassa luonnonympäristöä. Molemmat ovat elinympäristöä. Kaupungeissa on monia kaupunkiympäristön tyyppejä, joita nimetään ja luokitellaan eri tavoin. Kuopion arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa käytetään kaupunkikudosten tunnistamiseen tukeutuvaa kaupunkiympäristöjen luokittelua, joka antaa hyvät puitteet niitä vastaavien kaupunkiarkkitehtuurin perustyyppien käsittelyyn. Keskittyessään arkkitehtuuriin ohjelma ei pyri kattamaan kaikkia kaupunkiympäristöön tai kaupunkikudoksiin kuuluvia asioita, vaan lähinnä ne, joihin arkkitehtuuri kytkeytyy (Kuva 3).

5 Kuva 3 Arkkitehtuuri kytkeytyy sekä kaupunkiympäristöihin että kaupunkikudoksiin, ja kaupunkiarkkitehtuurin perustyypit saavat puitteensa näistä molemmista. Kaupunkikudokset tuottavat kaupunkiympäristöjä ja muokkaavat niitä. Lisäksi on myös sellaisia ympäristöä ylläpitäviä ja muokkaavia osatekijöitä, jotka eivät kuulu kaupunkikudoksiin. Kaupunkikudoksissa puolestaan on rakenteita toimintoja ja elintapoja, jotka eivät kuulu kaupunkiympäristöön, vaikka siihen merkittävästi vaikuttavat. Kaupunkiympäristön tyyppejä Keskustassa ja sen reunavyöhykkeellä sekä alakeskuksissa on ympäristöpiirteitä jalankulkukaupungista, joukkoliikennekaupungista ja autokaupungista. Erityisesti vanhojen kaupunkien keskustat ja niitä ympäröivät kaupunginosat ovat ensisijaisesti jalankulkukaupungin kaupunkiympäristöä, vaikka niitä on pyritty muokkaamaan autokaupungin tarpeisiin. Viime vuosikymmeninä suunta on kääntynyt ja monissa kaupungeissa, kuten Kuopiossa, näitä alueita kehitetään taas ensisijaisesti jalankulkukaupungin kaupunkiympäristöinä. Jalankulkukaupungin reunavyöhykkeellä jalankulkukaupungin ympäristöpiirteet ovat heikompia kuin keskustassa, ja kaupunkiympäristö voi kaupungin koosta ja tyypistä riippuen olla ensisijaisesti joko joukkoliikennekaupungin tai autokaupungin kaupunkiympäristöä. Kuopion kerrostalolähiöissä on ympäristöpiirteitä sekä joukkoliikennekaupungista että autokaupungista, samoin alueilla, joilla on paljon työpaikkoja.

6 Muut alueet ovat autokaupungin ympäristöjä. Ne erottuvat muista kaupunkiympäristöistä, eikä niillä ei ole jalankulkukaupungin tai joukkoliikennekaupungin ympäristöpiirteitä. Kaupunkirakenne Sanalla kaupunkirakenne on monia merkityksiä riippuen siitä, mitä painotetaan ja mitä luokituksia käytetään. Kaupunkikudokset ovat kaupunkirakenteen keskeisintä sisältöä, mutta lisäksi siihen voidaan sisällyttää muita kokonaisuuksia kuten koko kaupunkialueen kattavat tekniset verkostot tai tavaraliikenteen kuljetusjärjestelmät sekä muuta laaja-alaista toimintaa palvelevat rakenteet. Kaupunkirakenteen analyysit kannattaa useimmilta osiltaan tehdä kaupunkikudoksittain, koska muuten ne joko jäävät liian yleispiirteiseksi tai tuottavat niin runsaan ja vaikeasti tulkittavan aineiston, että se ei palvele käytännön suunnittelutyötä. Kaupunkirakennetta kuvataan maankäyttöä, verkostoja ja palvelurakenteita kuvaavilla piirroksilla sekä niihin liittyvällä numeroaineistolla. Kaupunkityypit Kaupunkeja voidaan nimetä ja luokitella lukuisilla tavoilla. Niinpä esimerkiksi Kuopio on sijaintinsa perusteella järvikaupunki, keskuskaupunki ja maaseutukaupunki. Toimintatavoiltaan se on terve kaupunki, kestävä kaupunki, koulukaupunki, hallintokaupunki jne, Kokonaisvaltaisin kansainvälinen kaupunkiluokitus tunnistaa kolme kaupunkien perustyyppiä: jalankulkukaupungit, joukkoliikennekaupungit ja autokaupungit Näiden kaupunkityyppien synty selittyy kaupunkikudosten kehitysvaiheilla ja painotuksilla, joita eri kaupungit ovat kehityksessään valinneet tai kohdanneet. Tällä luokituksella pääkaupunkiseutu on monipuolinen suuri joukkoliikennekaupunki. Tampere ja Turku ovat keskisuuria joukkoliikennekaupunkeja ja joukkoliikennekaupungeiksi voidaan luokitella vielä Oulu, Jyväskylä Kuopio ja Lahti. Muut keskisuuret ja pienet kaupungit ovat autokaupunkeja. Lähteitä: Kosonen L Kuopio 2015: Jalankulku- joukkoliikenne- ja autokaupunki. Suomen ympäristö 36/2007, Rakennettu ympäristö. Ympäristöministeriö, Helsinki. Newman P., Kosonen, L. & Kenworthy, J Theory of urban fabrics; planning the walking, transit/public transport and automobile/motor car cities for reduced car dependency. Town Planning Review 87 (4), Ristimäki M., Tiitu M., Helminen V., Nieminen H., Rosengren K., Vihanninjoki V., Rehunen A., Strandell A., Kotilainen A., Kosonen L., Kalenoja H., Nieminen J., Niskanen S., Söderström P Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla. Kaupunkikudokset ja vyöhykkeet. Suomen ympäristökeskus.

Kaupunkikudokset keskustoissa

Kaupunkikudokset keskustoissa Kaupunkikudokset keskustoissa Jalankulkukaupungin suunnitteluperiaatteet - Kumppanusfoorumi, Turku 16.2.2017 Leo Kosonen Tutkija, yliarkkitehti Uusi ajattelutapa Kaupunki koostuu kolmesta kudoksesta Theory

Lisätiedot

Kävelyä ja pyöräilyä suosiva keskustarakenne

Kävelyä ja pyöräilyä suosiva keskustarakenne Kävelyä ja pyöräilyä suosiva keskustarakenne Ilmastotavoitteista paikallisuuteen Vaasa 22.9.2016 Leo Kosonen tutkija, yliarkkitehti URBAN FABRICS KAUPUNKIKUDOKSET Kaupunkialue 2 km Tunnistaminen Sekoittuva

Lisätiedot

Kuopion kaupunkijärjestelmät Huomioita ja johtopäätöksiä

Kuopion kaupunkijärjestelmät Huomioita ja johtopäätöksiä Kuopion kaupunkijärjestelmät Huomioita ja johtopäätöksiä Kuopio 25.2.2014 Leo Kosonen Kaupunkisuunnittelija ja tutkija URBAN FABRICS Conceptual Combinations of Three City Fabrics 20 km AREAS AND DIMENSIONAL

Lisätiedot

Ajatuksia kaupunkiseuduista sekä Oulun seudun kuntien rakennemallin lähtötiedoista ja tavoitteista Oulu 11.12.2014

Ajatuksia kaupunkiseuduista sekä Oulun seudun kuntien rakennemallin lähtötiedoista ja tavoitteista Oulu 11.12.2014 Ajatuksia kaupunkiseuduista sekä Oulun seudun kuntien rakennemallin lähtötiedoista ja tavoitteista Oulu 11.12.2014 Cityfabrics Leo Kosonen Kuopio Leo Kosonen kaupunkitutkija arkkitehti SAFA UF projekti

Lisätiedot

Kaupunkirakenteen ja maankäytön suunnittelun yhteys kasvihuonekaasupäästöihin

Kaupunkirakenteen ja maankäytön suunnittelun yhteys kasvihuonekaasupäästöihin Kaupunkirakenteen ja maankäytön suunnittelun yhteys kasvihuonekaasupäästöihin Kuopio 15.11.2011 Leo Kosonen Hankepäällikkö KUOPION KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUDET v 2020 MENNESSÄ

Lisätiedot

Kaupunkikudosten viherrakenteet

Kaupunkikudosten viherrakenteet Kaupunkikudosten viherrakenteet Kesäluentopäivät Kuopiossa 25.8.2016 Leo Kosonen tutkija, yliarkkitehti 1. Kaupunkikudokset 2. Viherrakenteet 3. Kaupunkikudosten viherrakenteet (Esimerkkejä) Kuopion Malli

Lisätiedot

Paikkatiedot tekevät yhdyskuntarakenteesta vyöhykkeitä ja kudoksia

Paikkatiedot tekevät yhdyskuntarakenteesta vyöhykkeitä ja kudoksia Paikkatiedot tekevät yhdyskuntarakenteesta vyöhykkeitä ja kudoksia Ville Helminen, Maija Tiitu, Mika Ristimäki & Emma Terämä Liikenne ja maankäyttö? Ei, vaan jalankulku-, joukkoliikenne- ja autokaupunki

Lisätiedot

Yhteinen olohuone tunnusmerkkejä, puitteita ja kehittämistarpeita Mäntsälä Leo Kosonen kaupunkitutkija, yliarkkitehti

Yhteinen olohuone tunnusmerkkejä, puitteita ja kehittämistarpeita Mäntsälä Leo Kosonen kaupunkitutkija, yliarkkitehti Yhteinen olohuone tunnusmerkkejä, puitteita ja kehittämistarpeita Mäntsälä 4.5.2015 Leo Kosonen kaupunkitutkija, yliarkkitehti Asukkaat Työntekijät Vierailijat asiointi oleskelu viihde Jalankulku Kävely

Lisätiedot

Mika Ristimäki / SYKE,

Mika Ristimäki / SYKE, Kaupunkikudokset ja päätöksentekopolut Mika Ristimäki / SYKE, 30.3.2017 SYKEn kehitystyö tarjoaa: 1) Kolmen kaupunkikudoksen ja yhdyskuntarakenteen vyöhykkeiden lähestymistapa avuksi suunnitteluongelmien

Lisätiedot

Keskus- ja palveluverkko. UZ3 työpaja 1.6.2015 Ville Helminen

Keskus- ja palveluverkko. UZ3 työpaja 1.6.2015 Ville Helminen Keskus- ja palveluverkko UZ3 työpaja 1.6.2015 Ville Helminen Keskus- ja palveluverkko Keskusverkko muodostuu valtakunnantasolle sekä yhdyskuntarakennetasolle Valtakunnantasolla kyse on kaupunkiseutujen

Lisätiedot

Kohdekaupunkien kaavio

Kohdekaupunkien kaavio Kohdekaupunkien kaavio Oheinen kuva on kohdekaupunkien, Jyväskylän, Kuopion, Lahden ja Oulun mittasuhteisiin sovitettu peruskaavio. Se osoittaa kaupunkijärjestelmien alueiden laajuuksia, ulottuvuuksia

Lisätiedot

Arjen sujuvuus alueidenkäytön uudet näkökulmat Maakuntakaavafoorumi Turku 14.11.2014

Arjen sujuvuus alueidenkäytön uudet näkökulmat Maakuntakaavafoorumi Turku 14.11.2014 Arjen sujuvuus alueidenkäytön uudet näkökulmat Maakuntakaavafoorumi Turku 14.11.2014 Cityfabrics Kuopio kaupunkitutkija arkkitehti SAFA Kuopio Healthy objectives Inner City / Urban fingers / Urban sprawl

Lisätiedot

Kohti kestävää yhdyskuntarakennetta

Kohti kestävää yhdyskuntarakennetta Kohti kestävää yhdyskuntarakennetta Ville Helminen, SYKE BEMINE Urban Forum V 23.11.18: Kestävän kaupunkiseudun askelmerkit: BEMINE-hankkeen tuloksia ja politiikkasuosituksia SYKEn tiimi: Antti Rehunen,

Lisätiedot

UF - Kolme kaupunkijärjestelmää ajattelutapa malli teoria

UF - Kolme kaupunkijärjestelmää ajattelutapa malli teoria UF - Kolme kaupunkijärjestelmää ajattelutapa malli teoria Ohjausryhmä Helsingissä 24.1.2014 Suomen ympäristökeskus Leo Kosonen Arkkitehti, erikoistutkija Projektin perustiedot Neljä työvaihetta: 1. Neljän

Lisätiedot

Ilmastonmuutosta pysäyttävä kaavoitus

Ilmastonmuutosta pysäyttävä kaavoitus Ilmastonmuutosta pysäyttävä kaavoitus Pirkanmaan Ympäristöfoorumi Tampere 21.9.2018 Leo Kosonen tutkija, yliarkkitehti Ilmassa leijuu toiveikas valhe: Kuvittelemme olevamme kohtuullisia haluissamme kasvattaa

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla

Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla Kaupunkikudokset ja vyöhykkeet 8.3.2017 Ympäristöministeriö Mika Ristimäki, Maija Tiitu, Ville Helminen, Antti Rehunen, Anna Strandell Hanna Kalenoja (

Lisätiedot

Innovaatioiden ja teknologian aallot. Kaupunkien kasvun aallot. otti uuden tekniikan tuotteet käyttöönsä.

Innovaatioiden ja teknologian aallot. Kaupunkien kasvun aallot. otti uuden tekniikan tuotteet käyttöönsä. Innovaatioiden ja teknologian aallot otti uuden tekniikan tuotteet käyttöönsä. 1 Teknologia on kehittynyt vahvoina aaltoina, jotka ovat perustuneet merkittäviin innovaatiohin. Aallot ovat toistuneet noin

Lisätiedot

Eheyttävä kaupunkirakenne Kuopiossa

Eheyttävä kaupunkirakenne Kuopiossa Eheyttävä kaupunkirakenne Kuopiossa Asuntomessuseminaari Kuopiossa 10.8.2010 Leo Kosonen kaavoituspäällikkö Jalankulku- ja joukkoliikennekaupunki Sormimalli 1993 Sormimalli 2005 KUOPIO Leo Kosonen 12.2.2008

Lisätiedot

Palveluverkkojen ja maankäytön suunnittelun yhteensovittaminen kaupunkiseuduilla

Palveluverkkojen ja maankäytön suunnittelun yhteensovittaminen kaupunkiseuduilla Palveluverkkojen ja maankäytön suunnittelun yhteensovittaminen kaupunkiseuduilla KYMPPI MONI-SEURANTATAPAAMINEN 20.6.2016 Antti Rehunen, SYKE Eri mittakaavatasojen näkökulmia keskuksiin, keskustoihin ja

Lisätiedot

Urban Zone. Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet

Urban Zone. Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet Urban Zone Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet TUTKIMUSRYHMÄ Suomen ympäristökeskus SYKE, Rakennetun ympäristön yksikkö: Mika Ristimäki, Maija Tiitu, Ville Helminen, Antti Rehunen, Panu Söderström Tampereen

Lisätiedot

Tunnistava kaupunkimalli. Tavoitemalli ja kehittämistoimet

Tunnistava kaupunkimalli. Tavoitemalli ja kehittämistoimet Uuden teorian osat Tunnistava kaupunkimalli Uuteen teoriaan sisältyy kaupunkimalli, joka tunnistaa ja analysoi ensin kaupunkijärjestelmät ja sitten kaupungin kokonaisuuden, joka on näiden kolmen kaupunkijärjestelmän

Lisätiedot

Mika Ristimäki / SYKE,

Mika Ristimäki / SYKE, Kaupunkikudokset ja päätöksentekopolut Mika Ristimäki / SYKE, 30.3.2017 SYKEn kehitystyö tarjoaa: 1) Kolmen kaupunkikudoksen ja yhdyskuntarakenteen vyöhykkeiden lähestymistapa avuksi suunnitteluongelmien

Lisätiedot

KUUMA-asuminen Pikkukaupunkimaiset asuinyhteisöt kukoistavat monimuotoisuudellaan. Selvityksen tulostilaisuus Pasilassa 31.8.

KUUMA-asuminen Pikkukaupunkimaiset asuinyhteisöt kukoistavat monimuotoisuudellaan. Selvityksen tulostilaisuus Pasilassa 31.8. KUUMA-asuminen 2040 Pikkukaupunkimaiset asuinyhteisöt kukoistavat monimuotoisuudellaan Selvityksen tulostilaisuus Pasilassa 31.8.2017 jaakko.huttunen@jarvenpaa.fi www.kuuma.fi/asuminen2040 Miksi selvitys

Lisätiedot

Kaupunkijärjestelmäkartat ja niiden merkinnät

Kaupunkijärjestelmäkartat ja niiden merkinnät 1 UF Urban Fabrics Kolmen kaupunkijärjestelmän malli Neljä kohdekaupunkia 3.6.2014 Leo Kosonen Kaupunkijärjestelmäkartat ja niiden merkinnät Kaupunkijärjestelmäkartat Kaupunkijärjestelmien kartat on tuotettu

Lisätiedot

APOLI KAUPUNKIKÄVELYJÄ

APOLI KAUPUNKIKÄVELYJÄ APOLI KAUPUNKIKÄVELYJÄ Kuopion arkkitehtuuripoliittisen ohjelman (APOLI) laadintaan liittyvillä opastetuilla kaupunkikävelyillä tutustutaan arkkitehtuuriin ja kaupunkirakennustaiteeseen. Kävelyt kestävät

Lisätiedot

Mika Ristimäki / SYKE,

Mika Ristimäki / SYKE, Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla Mika Ristimäki / SYKE, 30.3.2017 Kaupunkiseutujen eriytyvä kehitys voimistunut 1990- luvun lamasta lähtien Yhdyskuntarakenteen hajautuminen ja tiivistyminen

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin maankäytön seminaari 3/11/2009 Kaavoituspäällikkö Tarja Outila

Rovaniemen kaupungin maankäytön seminaari 3/11/2009 Kaavoituspäällikkö Tarja Outila Rovaniemen kaupungin maankäytön seminaari 3/11/2009 Kaavoituspäällikkö Tarja Outila Leo Kosonen/ Kuopion kaupunki KARA tutkimuksessa vyöhykeajattelun perustana on eri kaupunkityyppejä vastaavien kaupunkirakenteen

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla

Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN RAPORTTEJA 4 2017 Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla Kaupunkikudokset ja vyöhykkeet Mika Ristimäki, Maija Tiitu, Ville Helminen, Hanna Nieminen, Katriina Rosengren,

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla

Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla Kaupunkikudokset ja vyöhykkeet 21.3.2017 Ympäristöministeriö Mika Ristimäki ja Maija Tiitu Osa aineistosta lisäksi: Ville Helminen, Antti Rehunen, Anna

Lisätiedot

UF - Kolme kaupunkijärjestelmää ajattelutapa malli teoria

UF - Kolme kaupunkijärjestelmää ajattelutapa malli teoria UF - Kolme kaupunkijärjestelmää ajattelutapa malli teoria SYKE, Helsinki 25.10.2013 Suomen ympäristökeskus Leo Kosonen Arkkitehti, erikoistutkija Newman Ajattelutapa Kaupunkimallit Kaupunkiteoria Kosonen

Lisätiedot

Urban Zone -kehityshanke ja vyöhykenäkökulman esittely

Urban Zone -kehityshanke ja vyöhykenäkökulman esittely Urban Zone -kehityshanke ja vyöhykenäkökulman esittely Mika Ristimäki erikoistutkija SYKE / rakennettu ympäristö ja alueidenkäyttö 20% 18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% Alue- ja yhdyskuntarakenteen tiedot

Lisätiedot

MAL- ja KARA-verkostotapaaminen Tampereella 15.3.2011. Harry Schulman Ajankohtaista KARA-verkostossa

MAL- ja KARA-verkostotapaaminen Tampereella 15.3.2011. Harry Schulman Ajankohtaista KARA-verkostossa MAL- ja KARA-verkostotapaaminen Tampereella 15.3.2011 Harry Schulman Ajankohtaista KARA-verkostossa KARA-verkosto ja sen tavoitteet KARA-tutkimuksesta lyhyesti KatuMetro -tutkimus käynnistymässä Yhteistyössä:

Lisätiedot

Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa. Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014

Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa. Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014 Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014 Näkökulmia vähittäiskauppaan ja yhdyskuntarakenteen vyöhykkeisiin 1 Vähittäiskaupan toimipaikkojen sijoittuminen

Lisätiedot

SUOMEN ARKKITEHTUURIOHJELMA

SUOMEN ARKKITEHTUURIOHJELMA SUOMEN ARKKITEHTUURIOHJELMA Oulu, kaupunkisuunnitteluseminaari Oulun imago raikas vai tunkkainen? 7.10.2015 Leena Rossi Suomen arkkitehtiliitto SAFA, puheenjohtaja Kuka tai mikä on Oulun pahin kilpailija?

Lisätiedot

Tampereen raitiotie MALPE-risteyksessä

Tampereen raitiotie MALPE-risteyksessä Tampereen raitiotie MALPE-risteyksessä - Integroivalla suunnittelulla kestävää joukkoliikennekaupunkia Hallinnon ja kuntatutkimuksen tiedepäivät 16.-17.11.2017 Iina Sankala, Tampereen yliopisto / BEMINE

Lisätiedot

UZ3 kaupunkirakenteen kehitys ja tulevaisuuskuva

UZ3 kaupunkirakenteen kehitys ja tulevaisuuskuva UZ3 kaupunkirakenteen kehitys ja tulevaisuuskuva 27.9.2017 Käytäntöjen, osaamisen ja suunnitelun kestävä uudistaminen Helsinki, YM-Pankkisali Mika Ristimäki, SYKE Osa aineistosta lisäksi: Maija Tiitu,

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE. Tiivistelmä

KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE. Tiivistelmä KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE Tiivistelmä Strategisen maankäytön palvelut 8.6.2015 Kuopion strategia vuoteen 2020 Kuopion kasvusopimus Kuopion väestöennuste vuoteen 2030 Kaupunkirakennesuunnitelma

Lisätiedot

KAUPUNKIRAKENNESUUNNITTELUA, VÄESTÖENNUSTEITA JA ASUNTOTUOTANNON OHJELMOINTIA KUOPIOSSA / Katri Hiltunen

KAUPUNKIRAKENNESUUNNITTELUA, VÄESTÖENNUSTEITA JA ASUNTOTUOTANNON OHJELMOINTIA KUOPIOSSA / Katri Hiltunen KAUPUNKIRAKENNESUUNNITTELUA, VÄESTÖENNUSTEITA JA ASUNTOTUOTANNON OHJELMOINTIA KUOPIOSSA 13.12.2017 / Katri Hiltunen 1 KUOPION VÄESTÖNLISÄYS Vehmersalmi 2005 Kuntaliitokset yht. + 20 000 asukasta Karttula

Lisätiedot

Keskustat ja kauppa yhdyskuntarakenteessa. Ville Helminen/Antti Rehunen/Arto Viinikka/Hanna Käyhkö SYKE/Rakennetun ympäristön yksikkö

Keskustat ja kauppa yhdyskuntarakenteessa. Ville Helminen/Antti Rehunen/Arto Viinikka/Hanna Käyhkö SYKE/Rakennetun ympäristön yksikkö Keskustat ja kauppa yhdyskuntarakenteessa Ville Helminen/Antti Rehunen/Arto Viinikka/Hanna Käyhkö SYKE/Rakennetun ympäristön yksikkö Näkökulmia kaupan yhdyskuntarakenteelliseen sijaintiin SYKEn hankkeissa

Lisätiedot

Viherrakenteella asukkaat liikkumaan ja terveiksi

Viherrakenteella asukkaat liikkumaan ja terveiksi Viherrakenteella asukkaat liikkumaan ja terveiksi Riikka Paloniemi, Jenny Hölttä, Leena Kopperoinen, Maija Tiitu, Ville Helminen, Timo Assmuth, Eeva Furman Suomen ympäristökeskus SYKE 28.5.201 Esityksen

Lisätiedot

Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa

Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa 1.6.2015 Antti Rehunen Suomen ympäristökeskus SYKE Keskus- ja palveluverkko Keskusverkko muodostuu valtakunnantasolle sekä yhdyskuntarakennetasolle Valtakunnantasolla

Lisätiedot

Urban Zone (UZ), Tampere

Urban Zone (UZ), Tampere iikkumistottumukset Toimintojen sijoittuminen Alakeskukset oukkoliikennevyöhyke Vyöhykeanalyysi Jalankulkuvyöhyke Matkatuotokset Jalankulun reunavyöhyke UZ Työssäkäyntialu Liikkumisprofiilit Autovyöhyke

Lisätiedot

Helsingin metropolialueen yhdyskuntarakenne - Alakeskukset ja liikkuminen

Helsingin metropolialueen yhdyskuntarakenne - Alakeskukset ja liikkuminen Helsingin metropolialueen yhdyskuntarakenne - Alakeskukset ja liikkuminen Urban Zone -seminaari 13.6.2014 Ville Helminen, Hanna Kalenoja, Mika Ristimäki, Petteri Kosonen, Maija Tiitu, Hanne Tiikkaja SYKE/Ympäristöpolitiikkakeskus

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenteen tulevaisuuden kehityspolut Urban Zone 3 hanke (UZ-3) Yhdyskuntien uudistaminen ARA-laivaseminaari

Yhdyskuntarakenteen tulevaisuuden kehityspolut Urban Zone 3 hanke (UZ-3) Yhdyskuntien uudistaminen ARA-laivaseminaari Yhdyskuntarakenteen tulevaisuuden kehityspolut Urban Zone 3 hanke (UZ-3) Yhdyskuntien uudistaminen ARA-laivaseminaari 5.11.2015 Erikoistutkija Mika Ristimäki Rakennettu ympäristö ja alueiden käyttö / Suomen

Lisätiedot

KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA. Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo

KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA. Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA Katariina Haigh, kaupunginarkkitehti, arkkitehti SAFA Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo 10.12.2009 LOHJAN ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA

Lisätiedot

Leena Rossi Kommentteja & Muistiinpanoja Tampereella

Leena Rossi Kommentteja & Muistiinpanoja Tampereella Leena Rossi Kommentteja & Muistiinpanoja Tampereella 20.4.2010 Yhteenveto kaupunkiseutujen tietotarpeista Kaupunkirakenne Elinympäristö Ekosysteemi Ekosysteemipalvelut Koettu luonto ja sen arvottaminen

Lisätiedot

Helsingin seudun kaupunkikudokset 2016, 2030 ja 2050

Helsingin seudun kaupunkikudokset 2016, 2030 ja 2050 0 Helsingin seudun kaupunkikudokset 2016, 2030 ja 2050 Esipuhe Helsingin seutu kasvaa nopeasti. Seudun yhdyskuntarakenteen kehityksen suunnalla on merkittävä vaikutus sekä asukkaiden arkeen että siihen,

Lisätiedot

KUOPIO LUONNOS

KUOPIO LUONNOS KUOPIO LUONNOS 22.11.2016 A R K K I T E H T U U R I J A K A U P U N K I R A K E N N U S TA I D E SISÄLLYS Kuopion kaupunki Kirjapaino: Offsetpaino L. Tuovinen Ky Kuopio 2017 1. 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN

Lisätiedot

Liikkumispreferenssit ja yhdyskuntarakenne - liikkumisen ominaispiirteitä eri vyöhykkeillä

Liikkumispreferenssit ja yhdyskuntarakenne - liikkumisen ominaispiirteitä eri vyöhykkeillä Liikkumispreferenssit ja yhdyskuntarakenne - liikkumisen ominaispiirteitä eri vyöhykkeillä 13.6.2014 Hanna Kalenoja Tutkimuspäällikkö Tampereen teknillinen yliopisto, Liikenteen tutkimuskeskus Verne 1

Lisätiedot

KUOPIO ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA

KUOPIO ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA KUOPIO ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA SISÄLLYS Kuopion kaupunki Kirjapaino: Offsetpaino L. Tuovinen Ky Kuopio 2017 1. 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA... Ohjelman tarkoitus... Ohjelman

Lisätiedot

ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA

ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA Hyväksytty 16.2.2009 YMPÄRISTÖ- JA KAAVOITUSVIRASTO VISIO TURKU on kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu Itämeren kulttuurihistoriallinen kaupunki, jonka korkeatasoinen

Lisätiedot

Aleksi Neuvonen Demos Helsinki Aikamme kaupunkien kaksi kulttuuria

Aleksi Neuvonen Demos Helsinki  Aikamme kaupunkien kaksi kulttuuria Aleksi Neuvonen Demos Helsinki www.demos.fi Aikamme kaupunkien kaksi kulttuuria Demos Helsinki www.demos.fi Demos Helsinki on Suomen ensimmäinen riippumaton ajatushautomo, think tank. Sen perusti joukko

Lisätiedot

Citylogistiikka. Stella Aaltonen hankepäällikkö CIVITAS ECCENTRIC Turun kaupunki

Citylogistiikka. Stella Aaltonen hankepäällikkö CIVITAS ECCENTRIC Turun kaupunki Citylogistiikka Stella Aaltonen hankepäällikkö CIVITAS ECCENTRIC Turun kaupunki Turun seudun liikennejärjestelmätyö Suunnittelua ohjaavat linjaukset Suunnittelua ohjaava linjaus: Tie ja katuverkon Priorisoidaan

Lisätiedot

Resurssinäkökulma tiivistyviin kaupunkiseutuihin. Panu Lehtovuori Tampere School of Architecture Liikennetyöpaja

Resurssinäkökulma tiivistyviin kaupunkiseutuihin. Panu Lehtovuori Tampere School of Architecture Liikennetyöpaja Resurssinäkökulma tiivistyviin kaupunkiseutuihin Panu Lehtovuori Tampere School of Architecture Liikennetyöpaja 11.10.2016 Taustaa WHOLE on Tampereen teknillisen yliopiston hanke, jonka tavoite on tuottaa

Lisätiedot

Tiivistelmä. Tiivistelmä 1 (5)

Tiivistelmä. Tiivistelmä 1 (5) Tiivistelmä 1 (5) Tiivistelmä Selvityksessä on arvioitu yhdyskuntarakenteen vaikutusta liikenneturvallisuuteen Espoon kaupungissa sekä kahdeksassa muussa kaupungissa Suomessa. Työn tavoitteena on löytää

Lisätiedot

JOUKKOLIIKENNEKAUPUNKI Vertailutietoja 1995

JOUKKOLIIKENNEKAUPUNKI Vertailutietoja 1995 JOUKKOLIIKENNEKAUPUNKI Vertailutietoja 1995 Tampere Oulu Lahti Jyväskylä Kuopio Kouvola, Kuusankoski Joensuu If 'OJ. -I,, 4- Mikkeli Iisalmi Savonlinna 6.3.1996 Leo Kosonen, Marl Siivola Yleiskaavoitus

Lisätiedot

KUOPION ARKKITEHTUURI JA KAUPUNKIRAKENNUSTAIDE

KUOPION ARKKITEHTUURI JA KAUPUNKIRAKENNUSTAIDE LIITE 1 KH. 12.11.2007 ASIA 2 611. KUOPION ARKKITEHTUURI JA KAUPUNKIRAKENNUSTAIDE ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA Luonnos 7.11.2007 SISÄLLYS 1. KUOPION ARKKITEHTUURI JA KAUPUNKIRAKENNUSTAIDE... 2 1.1

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI KAUPUNKIKUVASELVITYS RAAHEN KAUPUNKI RAAHEN KESKEISTEN TAAJAMA-ALUEIDEN OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUKESKUS OY 0147-C3938

RAAHEN KAUPUNKI KAUPUNKIKUVASELVITYS RAAHEN KAUPUNKI RAAHEN KESKEISTEN TAAJAMA-ALUEIDEN OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUKESKUS OY 0147-C3938 1 RAAHEN KAUPUNKI RAAHEN KAUPUNKI RAAHEN KESKEISTEN TAAJAMA-ALUEIDEN OSAYLEISKAAVA KAUPUNKIKUVASELVITYS 24.11.2004 SUUNNITTELUKESKUS OY 0147-C3938 Raahen keskeisten taajama-alueiden osayleiskaava 2 KAUPUNKIKUVASELVITYS

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet aineiston päivitys ja soveltaminen

Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet aineiston päivitys ja soveltaminen Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet aineiston päivitys ja soveltaminen Ville Helminen Suomen ympäristökeskus 9.10.2019 Liikenne ja maankäyttöpäivät, Kuntatalo Tiedot hyötykäyttöön sessio 14.30-15.30 Aineistot

Lisätiedot

Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA HÄMEENLINNAN VOUTILA. Katri Eerola Suomen ympäristökeskus

Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA HÄMEENLINNAN VOUTILA. Katri Eerola Suomen ympäristökeskus Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA HÄMEENLINNAN VOUTILA Katri Eerola Suomen ympäristökeskus Aluerajaus ja aineistot Sijoittuminen liikkumisvyöhykkeille VÄESTÖMÄÄRÄ Koko Kohdealue

Lisätiedot

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Kunnat ikääntyneiden asumisen ja elinympäristöjen kehittämisessä seminaari 27.9.217 Ikääntyneiden asuinpaikat nyt

Lisätiedot

Hankeidea: Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus

Hankeidea: Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus Hankeidea: Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus Tulevaisuuden kaupunkiseudut, tulostyöpaja 14.6.2017 Hankeidean tausta ja tavoitteet Käynnissä tai valmistumassa projekteja,

Lisätiedot

kaupunkiseuduilla MAL verkoston pilottikauden päätöstilaisuus 24.11.2011 Liikenteen tutkimuskeskus Verne Tampereen teknillinen yliopisto

kaupunkiseuduilla MAL verkoston pilottikauden päätöstilaisuus 24.11.2011 Liikenteen tutkimuskeskus Verne Tampereen teknillinen yliopisto Liikkumistarpeet kaupunkiseuduilla MAL verkoston pilottikauden päätöstilaisuus 24.11.2011 Hanna Kalenoja Liikenteen tutkimuskeskus Verne Tampereen teknillinen yliopisto 1 Liikkumistarpeet yksilön näkökulmasta

Lisätiedot

Haja-asutusalueen suunnittelu ja kestävät vesihuoltoratkaisut HAKEVE Iisalmen UZ Road show 18.4.2013

Haja-asutusalueen suunnittelu ja kestävät vesihuoltoratkaisut HAKEVE Iisalmen UZ Road show 18.4.2013 Haja-asutusalueen suunnittelu ja kestävät vesihuoltoratkaisut HAKEVE Iisalmen UZ Road show 18.4.2013 Mika Ristimäki ( esitys), Ville Helminen, Sanna Vienonen Suomen ympäristökeskus Haja-asutuksen kestävä

Lisätiedot

Paradigman muutos Teemu Holopainen WSP KAUPUNKIARKKITEHTUURI luku 2000 luku

Paradigman muutos Teemu Holopainen WSP KAUPUNKIARKKITEHTUURI luku 2000 luku Paradigman muutos Teemu Holopainen WSP KAUPUNKIARKKITEHTUURI 1900 luku 2000 luku Kaupunkien huolet ja tavoitteet Liikenneväylien kaupunkirakennetta pirstoavavaikutus yhdessä nopean liikenteen asumista

Lisätiedot

Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA OULUN KAUKOVAINIO. Katri Eerola Suomen ympäristökeskus

Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA OULUN KAUKOVAINIO. Katri Eerola Suomen ympäristökeskus Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA OULUN KAUKOVAINIO Katri Eerola Suomen ympäristökeskus Aluerajaus ja aineistot Sijoittuminen liikkumisvyöhykkeille VÄESTÖMÄÄRÄ Koko Kohdealue

Lisätiedot

Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA LAPPEENRANNAN LAURITSALAN SUURALUE. Katri Eerola Suomen ympäristökeskus

Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA LAPPEENRANNAN LAURITSALAN SUURALUE. Katri Eerola Suomen ympäristökeskus Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA LAPPEENRANNAN LAURITSALAN SUURALUE Katri Eerola Suomen ympäristökeskus Aluerajaus ja aineistot Sijoittuminen liikkumisvyöhykkeille VÄESTÖMÄÄRÄ

Lisätiedot

Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella

Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella Antti Rehunen Suomen ympäristökeskus SYKE Eduskunnan ympäristövaliokunta 7.2.2017 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja vesihuoltopalvelut case Porvoo

Yhdyskuntarakenne ja vesihuoltopalvelut case Porvoo Yhdyskuntarakenne ja vesihuoltopalvelut case Porvoo Sanna Vienonen Suomen ympäristökeskus, Vesikeskus Vesihuolto 2014 Helsinki 3.6.2014 Yhdyskuntarakenteen nykykehitys Väestönkasvu kohdistuu suurille kaupunkiseuduille

Lisätiedot

Maailma visuaalivalmistajan näkökulmasta

Maailma visuaalivalmistajan näkökulmasta Maailma visuaalivalmistajan näkökulmasta Haasteita ja motivointia projektille Esityksen sisältö Laaja-alaiset tietokannat ja niiden rakentaminen Geospesifinen ja geotyyppinen tietokanta Lähtömateriaaliongelmia

Lisätiedot

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE TÄYDENNYSRAKENTAMISEN SEMINAARI 28.5.2014 Keskusta-alueiden

Lisätiedot

Luonto edistämään terveyttä myös kaupungeissa

Luonto edistämään terveyttä myös kaupungeissa Luonto edistämään terveyttä myös kaupungeissa Maija Tiitu Riikka Paloniemi, Arto Viinikka, Eeva Furman, Antti Rehunen Suomen ympäristökeskus SYKE Mahtuuko luonto tiivistyvään Turkuun? -seminaari 11.10.2017

Lisätiedot

Turun kävelevä kampus. Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja

Turun kävelevä kampus. Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja Turun kävelevä kampus Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja 16.2.2017 Turku on tiivis kaupunki Turun keskusta on tiivis: 80 % kaupungin asukkaista asuu viiden kilometrin säteellä Kauppatorista Kävelykaupunki

Lisätiedot

Monikeskuksinen kaupunki elinympäristönä. Saavutettavuus ja laatu Helsingin, Tampereen ja Turun seutujen keskuksissa

Monikeskuksinen kaupunki elinympäristönä. Saavutettavuus ja laatu Helsingin, Tampereen ja Turun seutujen keskuksissa Monikeskuksinen kaupunki elinympäristönä Saavutettavuus ja laatu Helsingin, Tampereen ja Turun seutujen keskuksissa Panu Söderström 13.6.2014 Monikeskuksisen kaupunkirakenteen voimistuessa erilaisten keskusalueiden

Lisätiedot

Special thanks: VTT Timo Aro, tutkija Leo Kosonen. Virtaavat vyöhykkeet. Juha Kostiainen, Kansallinen kaupunkifoorumi, 23.9.2014

Special thanks: VTT Timo Aro, tutkija Leo Kosonen. Virtaavat vyöhykkeet. Juha Kostiainen, Kansallinen kaupunkifoorumi, 23.9.2014 Special thanks: VTT Timo Aro, tutkija Leo Kosonen Juha Kostiainen, Kansallinen kaupunkifoorumi, 23.9.2014 Virtaava maailma (Castells 1996 ja Kostiainen 2002, soveltaen) Piilaakso FYYSISET VIRRAT VIRTUAALISET

Lisätiedot

Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne TUTKIMUSLÄHIÖIDEN YKR-ANALYYSITULOSTEN VERTAILU. Katri Eerola Suomen ympäristökeskus

Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne TUTKIMUSLÄHIÖIDEN YKR-ANALYYSITULOSTEN VERTAILU. Katri Eerola Suomen ympäristökeskus Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne TUTKIMUSLÄHIÖIDEN YKR-ANALYYSITULOSTEN VERTAILU Katri Eerola Suomen ympäristökeskus Sijoittuminen liikkumisvyöhykkeille Sijoittuminen liikkumisvyöhykkeille Sijoittuminen

Lisätiedot

Kyläyleiskaavoitus - lähtökohdat, tavoitteet ja tarpeellisuus. Matti Laitio Ympäristöministeriö

Kyläyleiskaavoitus - lähtökohdat, tavoitteet ja tarpeellisuus. Matti Laitio Ympäristöministeriö Kyläyleiskaavoitus - lähtökohdat, tavoitteet ja tarpeellisuus Matti Laitio Ympäristöministeriö Lieksa, Vuonislahti 6.-7.9.2012 Opas kylä- yleiskaavoista julkaistiin alkuvuodesta www.ymparisto.fi > ympäristöministeriö

Lisätiedot

2009 6 tutkimuskatsauksia

2009 6 tutkimuskatsauksia HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUS 2009 6 tutkimuskatsauksia HARRY SCHULMAN & ARI JAAKOLA (TOIM.) KARA Kaupunkirakenteen kehityspiirteet Esitutkimus Helsingin ja Turun työssäkäyntialueilta TIEDUSTELUT FÖRFRÅGNINGAR

Lisätiedot

Mikä niissä asunnoissa oikein maksaa?

Mikä niissä asunnoissa oikein maksaa? Asuntomarkkinat 2016 Mikä niissä asunnoissa oikein maksaa? Henrik Lönnqvist Helsingin kaupungin tietokeskus Kaupunkitiedon asiantuntijavirasto Kaupunkitutkimus Tilastot ja tietopalvelu Arkistotoimi Avoin

Lisätiedot

Lähiökehältä osaksi joukkoliikennekaupunkia Case Oulun Kaukovainio

Lähiökehältä osaksi joukkoliikennekaupunkia Case Oulun Kaukovainio Lähiökehältä osaksi joukkoliikennekaupunkia Case Oulun Kaukovainio Hilkka Piippo, Plaana Oy Antti Määttä, Oulun kaupunki 1 6000 Kaukovainion kaupunginosan väestö ikäluokittain 5000 4000 3000 2000 1000

Lisätiedot

M A L - V E R K O S T O N P I L O T T I K A U D E N P Ä Ä T Ö S T I L A I S U U S

M A L - V E R K O S T O N P I L O T T I K A U D E N P Ä Ä T Ö S T I L A I S U U S M A L - V E R K O S T O N P I L O T T I K A U D E N P Ä Ä T Ö S T I L A I S U U S A j a t u k s i a s t r a t e g i s e s t a s u u n n i t t e l u s t a - L i i k e n t e e n, p a l v e l u j e n j a

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslain toimivuuden arviointi 2013

Maankäyttö- ja rakennuslain toimivuuden arviointi 2013 Maankäyttö- ja rakennuslain toimivuuden arviointi 2013 Maanmittauspäivät 20. 21.3.2013 Seinäjoki Lainsäädäntöneuvos Jyrki Hurmeranta Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) toimivuutta on seurattu jatkuvasti

Lisätiedot

klo 14, Laituri, Turun kasarmi, Helsinki Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander YMPÄRISTÖMINISTERIÖ. Kuva J-P. Flander

klo 14, Laituri, Turun kasarmi, Helsinki Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander YMPÄRISTÖMINISTERIÖ. Kuva J-P. Flander HELSINGIN KANSALLISEN KAUPUNKIPUISTON PERUSTAMISSELVITYS Tarinatyöpajan (nro 4) johdantopuheenvuoro: kansallisen kaupunkipuiston lainsäädännöstä, kriteereistä ja Helsingin roolista/lisäarvosta verkostossa

Lisätiedot

KUOPION ARKKITEHTUURI JA KAUPUNKIRAKENNUSTAIDE. KUOPION KAUPUNKI www.kuopio.fi

KUOPION ARKKITEHTUURI JA KAUPUNKIRAKENNUSTAIDE. KUOPION KAUPUNKI www.kuopio.fi KUOPION ARKKITEHTUURI JA KAUPUNKIRAKENNUSTAIDE K U O P I O N A R K K I T E H T U U R I J A K A U P U N K I R A K E N N U S T A I D E KUOPION KAUPUNKI www.kuopio.fi Tätä julkaisua on saatavana Kuopion kaupungin

Lisätiedot

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa. Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa. Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä 5.4.2017 Asumistoiveet Asukasbarometrin mukaan kerrostaloasumisen toiveet alkavat selvästi lisääntyä

Lisätiedot

Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA ROVANIEMEN PÖYKKÖLÄ. Katri Eerola Suomen ympäristökeskus

Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA ROVANIEMEN PÖYKKÖLÄ. Katri Eerola Suomen ympäristökeskus Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne YKR-ANALYYSITULOKSIA ROVANIEMEN PÖYKKÖLÄ Katri Eerola Suomen ympäristökeskus Aluerajaus ja aineistot Sijoittuminen liikkumisvyöhykkeille VÄESTÖMÄÄRÄ Koko Kohdealue

Lisätiedot

Urban Zone Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet maankäytön ja liikenteen suunnittelumenetelmänä UZ Road Show Ylä-Savon seutu, Iisalmi 18.4.

Urban Zone Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet maankäytön ja liikenteen suunnittelumenetelmänä UZ Road Show Ylä-Savon seutu, Iisalmi 18.4. Joukkoliikennevyöhyke Vyöhykeanalyysi Jalankulkuvyöhyke Liikkumistottumukset Toimintojen sijoittuminen Alakeskukset Matkatuotokset Työssäkäyntialueet Keskustan reunavyöhyke Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet

Lisätiedot

Jalankulkuvyöhyke. Liikkumisprofiilit Autovyöhyke Yhdyskuntarakenteen liikkumisvyöhykkeet. Urban Zone (UZ)

Jalankulkuvyöhyke. Liikkumisprofiilit Autovyöhyke Yhdyskuntarakenteen liikkumisvyöhykkeet. Urban Zone (UZ) iikkumistottumukset Toimintojen sijoittuminen Alakeskukset oukkoliikennevyöhyke Vyöhykeanalyysi Jalankulkuvyöhyke Matkatuotokset Jalankulun reunavyöhyke Työssäkäyntialu Liikkumisprofiilit Autovyöhyke Yhdyskuntarakenteen

Lisätiedot

vaihtoehto 1: kansikuvan koko 210 x 195 mm, resoluutio 300 dpi 100 %:ssa koossa

vaihtoehto 1: kansikuvan koko 210 x 195 mm, resoluutio 300 dpi 100 %:ssa koossa SUOMEN YMPÄRISTÖ 36 2007 Kuopio 2015 RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Jalankulku-, joukkoliikenne- ja autokaupunki Leo Kosonen vaihtoehto 1: kansikuvan koko 210 x 195 mm, resoluutio 300 dpi 100 %:ssa koossa YMPÄRISTÖMINISTERIÖ

Lisätiedot

Lieve- ja hajarakentamisen kehitys. Erikoistutkija Mika Ristimäki SYKE / Rakennetun ympäristön yksikkö

Lieve- ja hajarakentamisen kehitys. Erikoistutkija Mika Ristimäki SYKE / Rakennetun ympäristön yksikkö Lieve- ja hajarakentamisen kehitys Erikoistutkija Mika Ristimäki SYKE / Rakennetun ympäristön yksikkö SYKE 7.6.2013 2 Määritelmiä Yhdyskuntarakenteen hajautumisella tarkoitetaan harvan taajama-alueen kasvua

Lisätiedot

Urban Zonen soveltaminen Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan vaikutusten arvioinnissa

Urban Zonen soveltaminen Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan vaikutusten arvioinnissa Urban Zonen soveltaminen Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan vaikutusten arvioinnissa Henri Jutila, Uudenmaan liitto HSY:n paikkatietoseminaari 29.3.2012 iikkumistottumukset Toimintojen sijoittuminen Alakeskukset

Lisätiedot

Yleiskaava Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa / Andrei Panschin

Yleiskaava Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa / Andrei Panschin Yleiskaava 2029 Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa 26.11.2018 / Andrei Panschin Ohjelma 17:00-19:30 Andrei Panschin: Tervetuloa Christina Hovi: Kaupungin strategiat & yleiskaava Andrei Panschin: Yleiskaava

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenteen kehityksen uhat ja mahdollisuudet

Yhdyskuntarakenteen kehityksen uhat ja mahdollisuudet Matkatuotokset LiikkumistottumuksetToimintojen sijoittuminenalakeskukset Joukkoliikennevyöhyke Vyöhykeanalyysi Jalankulkuvyöhyke Jalankulun reunavyöhyke Työssäkäyntialu Liikkumisprofiilit Autovyöhyke Yhdyskuntarakenteen

Lisätiedot

Lempäälän kunta Strateginen yleiskaava 2040 Kehityskuvavaihtoehdot: asumisen sijoittuminen

Lempäälän kunta Strateginen yleiskaava 2040 Kehityskuvavaihtoehdot: asumisen sijoittuminen Lempäälän kunta Strateginen yleiskaava 2040 Kehityskuvavaihtoehdot: asumisen sijoittuminen 12.6.2018 Asutus nykyisin ja eri alueiden tehokkuus asutuksen jakautuminen (%) asutus nykyisin* rivi- ja kerrostalot

Lisätiedot

nuovo YLEMPI KELLARIKERROS 1:200 1. KERROS 1:200 JULKISIVU VAASANKADULLE 1:200

nuovo YLEMPI KELLARIKERROS 1:200 1. KERROS 1:200 JULKISIVU VAASANKADULLE 1:200 ASEMAPIIRROS 1 : 500 Jyväskylä on Alvar Aallon ja modernin arkkitehtuurin kaupunki tämä on nostettu esille myös Jyväskylän arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa kaupungin rakentamista ohjaavana johtoajatuksena.

Lisätiedot

Ilmastoindikaattorit Kymenlaakson tuloksia

Ilmastoindikaattorit Kymenlaakson tuloksia Ilmastoindikaattorit Kymenlaakson tuloksia Ilmasto- ja energiastrategia työpaja Kotka 20.5.2011 Marja Jallinoja Ilmastoindikaattorit Liikenne Julkisen ja kevyen liikenteen kulkutapaosuus (% matkakilometreistä)

Lisätiedot

1900-LUVUN RAKENNUSPERINNÖN SUOJELUN PERIAATTEITA, MADRIDIN ASIAKIRJA 2011

1900-LUVUN RAKENNUSPERINNÖN SUOJELUN PERIAATTEITA, MADRIDIN ASIAKIRJA 2011 1900-LUVUN RAKENNUSPERINNÖN SUOJELUN PERIAATTEITA, MADRIDIN ASIAKIRJA 2011 ONKO MODERNILLA VÄLIÄ? Seminaari Oulu 8.5.2014 Yliarkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen ICOMOS ICOMOS on kansainvälinen asiantuntijajärjestö,

Lisätiedot

Ajankohtaista STM:ssä ja YM:ssä

Ajankohtaista STM:ssä ja YM:ssä Ajankohtaista STM:ssä ja YM:ssä Vesa Pekkola STM Katja Outinen YM Ajankohtaista Terveet tilat 2028 Ajankohtaista STM:ssä Ajankohtaista YM:ssä Terveet tilat 2028 - Tavoitetila 10 v. kuluttua Oppilaitokset,

Lisätiedot

Pyöräilyä ja kävelyä kaavoihin kangistumatta

Pyöräilyä ja kävelyä kaavoihin kangistumatta Pyöräilyä ja kävelyä kaavoihin kangistumatta 8.12.2010, Oulu Bussiyhteyksiin perustuva joukkoliikenne -seminaari Pasi Metsäpuro Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos Liikennesuunnittelun

Lisätiedot

Sähkökäyttöisiin tai muihin energiatehokkaisiin ajoneuvoihin pohjautuvan liikennejärjestelmän vaihtoehtojen ja vaikutusten arviointi

Sähkökäyttöisiin tai muihin energiatehokkaisiin ajoneuvoihin pohjautuvan liikennejärjestelmän vaihtoehtojen ja vaikutusten arviointi SYÖKSY Päätösseminaari 21.9.2011 Sähkökäyttöisiin tai muihin energiatehokkaisiin ajoneuvoihin pohjautuvan liikennejärjestelmän vaihtoehtojen ja vaikutusten arviointi Tampereen teknillinen yliopisto Hanna

Lisätiedot