VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN - RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA :

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN - RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA :"

Transkriptio

1 VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN - RENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA : Lähtötiedot vuoden 2009 talousarviota ja vuosien talous- ja toimintasuunnitelmaa varten. 1. Johdanto Talousarvion laadintaa varten on keväisin julkaistu Kuopion väestöä, elinkeinoja sekä asumista koskevat lähtötiedot. Ne on koottu myös perustaksi useamman vuoden käsittävälle toiminta- ja taloussuunnitelmalle, palvelujen suunnittelulle sekä kaavoitukselle. Vuosi sitten valmistui Kuopion kaupungille uusi ikäryhmittäinen väestöennuste ja helmikuussa 2008 hyväksyttiin myös uudet suunnittelualueittaiset väestöennusteet. Koska nämä väestötavoitteet, kuten myös työpaikkakasvutavoite (vähintään nettotyöpaikan lisäys/vuosi), ovat säilyneet ennallaan, on lähtötiedot käsittävä raportti aiempaa suppeampi sisällöltään ja keskeisesti uutta on asuntorakentamisen etenemisen tarkistetut linjaukset tulevalle viisivuotiskaudelle. Tarpeen mukaan näitä lähtötietoja tullaan uudelleen tarkentamaan ensi syksynä vuodelle 2009 hyväksyttävän talousarvion/toiminta- ja taloussuunnitelman yhteydessä. 2. Kuopion väestökehitys viime vuosina Kuopion seudun ja Kuopion väestönkasvu on jatkunut myönteisenä. Vuonna 2006 seudun väkiluku lisääntyi 670 asukkaalla ja vuonna 2007 kasvu oli noin 500 henkilöä. Vuonna 2007 kasvusta suurin osa kohdistui Kuopioon (360 henkilöä) ja Siilinjärvelle (140 henkilöä). Vuosien vaihteessa Kuopion väkiluku oli henkilöä ja seudun vastaavasti henkilöä. Kuopion kasvusta noin 210 oli luonnollista väestönlisäystä ja loput 150 muuttovoittoa. Kuopion väestönmuutokset vuosina Syntyneet Kuolleet Luonnollinen väestönkasvu Maassamuutto - kuntaan muutto kunnasta muutto Muuttoliike netto Siirtolaisuus netto Korjauserä VÄESTÖNKASVU *) Lähde: Väestönmuutokset = kuntarekisterit Korjauserä = laskennallinen erotus viralliseen väkilukuun nähden. Vuoden 2004 väestönlisäys = vain Kuopion väestönmäärän kasvu. Lisäksi Kuopion väkiluku kasvoi Vehmersalmen väestönmäärällä.

2 2 3. Kuopiossa väestönkasvu painottuu Saaristokaupunkiin Saaristokaupungissa väestönmäärä lisääntyy nopeasti vuosittain. Vuoden 2008 alussa koko alueella (Savolanniemi, irttiniemi, Rautaniemi ja Lehtoniemi-Keilankanta) asui yhteensä asukasta. Vuonna 2007 väestönmäärä kasvoi 610 henkilöä, josta 360 henkilön lisäys kohdistui Rautaniemeen ja noin 250 henkilön lisäys Savolanniemeen. Myös tulevina vuosina väestönkasvu tulee jatkumaan Saaristokaupungin alueella ja etenkin Rautaniemen ja Lehtoniemi-Keilankannan alueilla. Lasten määrä on lisääntynyt ja tulee myös jatkossa kasvamaan voimakkaasti näillä alueilla. Saaristokaupungin lisäksi väestönmäärä lisääntyi noin 300 henkilöä Keskustassa, noin 60 henkilöä Haapaniemellä, noin 50 henkilöä Niiralassa ja yhteensä noin 120 henkilöä Kuopion maaseutualueilla. Maaseutualueilla kasvu kohdistui eniten Etelä-Kuopion alueelle ja Haminalahteen. Väestön vähenemistä tapahtui eniten Litmasella, uijonlaaksossa ja Saarijärvi-Rahusenkangas alueella. Väestönmuutos suunnittelualueilla vuonna 2007 Väestönkasvualueet: Väestönmäärä vähentynyt alueilla: Rautaniemi 358 Litmanen -161 Keskusta 296 uijonlaakso-taivaanpankko -148 irtti 168 Saarijärvi-Rahusenkangas -96 Haapaniemi 63 Rönö ja sen lähisaaret -85 Niirala 49 Itk.-Männistö-Linnanpelto -81 uijonsarvi (äivänranta) 45 Jynkkä -60 ellesmäki 45 Levänen -51 Haminalahti 41 Kelloniemi-Likolahti -39 Kurkimäki 26 Kettulanlahti -38 Ranta-Toivala 21 Niuva-Länsipuijo-Rypysuo -37 Länsi-Riistavesi 14 uijo (Inkilänmäki) -25 uutossalmi 14 Julkula -23 Kurkiharju 12 Hirvilahti -23 Vanuvuori 10 Särkiniemi-Särkilahti -22 Vehmersalmi -20 Itä-Riistavesi -16 Neulamäki Kuopion väestöennusteet vuosille Kuopion ikäryhmittäinen väestöennuste vuoteen 2030 saakka tarkistettiin noin vuosi sitten. Alueiden ennusteiden taustalla olevan perusennusteen mukaan Kuopion lähivuosien väestönkasvu on noin 400 henkilöä / vuosi. Tästä reilu puolet on luonnollista väestönkasvua ja loput muuttovoittoa. Ennusteen toteutuessa Kuopion väkiluku on noin henkilöä vuonna erusennusteen lisäksi Kuopiolle on laadittu ns. strateginen tavoite-ennuste, jossa muuttovoittotavoite on noin kaksinkertainen perusennusteen tasoon nähden ja väestötavoite noin henkilöä vuodelle 2030.

3 3 Kuopion väestö ikäryhmittäin vuosina ja ennuste vuoteen vanhukset (75- v.) alle kouluikäiset (0-6 v.) ala-asteikäiset (7-12 v.) nuoret (16-18 v.) yläasteikäiset (13-15 v.) Kuopion väestörakenne vanhenee ja ikääntyneiden määrä kasvaa. Muutos on jatkuva ja voimistuu ensi vuosikymmenellä. Vuoden 2008 alussa Kuopiossa oli noin yli 85-vuotiasta henkilöä ja määrä lähes kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä. Eniten kasvua tapahtuu vuotiaissa, joiden määrä lisääntyy nykyisestä noin henkilöstä noin henkilöön. Kuopion alueittaiset ennusteet vuoteen 2015 saakka valmistuivat loppuvuonna Saaristokaupunki on väestöltään voimakkaimmin kasvava alue Kuopiossa vuoteen 2015 mennessä. irtin alueella väestönkasvu painottuu Savolanniemeen ja Ala-irttiniemeen ja Rautaniemessä rakennetaan paljon itä- ja eteläosiin. Vuodesta 2009 alkaen väkiluku alkaa kasvaa myös Lehtoniemessä vuosittain. irtin väkiluku on noin asukasta, Rautaniemen noin asukasta ja Lehtoniemen noin 1800 asukasta vuoden 2015 alussa. Yhteensä Saaristokaupungin väkiluku lisääntyy henkilöä. Muita ennustekaudella väestöltään selvästi kasvavia alueita ovat Keskusta, Hiltulanlahti ja ihlajalaakso (Inkilänmäki), kuten myös appilanmäki (Itkonniemi-Männistö-Linnanpelto) ja useat maaseutualueet. Väestönmäärä sen sijaan vähenee useilla vanhoilla alueilla, joille ei rakenneta uusia asuntoja. Näillä alueilla myös lasten määrät vähenevät ja väestön ikärakenne vanhenee vuosittain.

4 4 Väestönmuutokset alueittain vuosina Mukana viisi väestöltään eniten kasvavaa ja vähenevää aluetta KUOIO YHTEENSÄ Rautaniemi Lehtoniemi-Keilankanta irtti Hiltulanlahti Inkilänmäki (ihlajalaakso) Saarijärvi-Rahusenkangas Jynkkä uijonlaakso-taivaanpankko Neulamäki Litmanen Elinkeinojen kehitys ja työpaikkakasvu Kuopion seudun elinkeinojen kehitys on jatkunut myönteisenä. Vuonna 2007 yritysten liikevaihto kasvoi 10 prosenttia ja vienti 13,3 prosenttia edellisvuodesta. Myös palkkasumman kasvu nopeutui edellisvuodesta 6,6 prosenttiin. Koko maassa liikevaihdon ja palkkasumman kasvu oli myös Kuopion seudun tavoin vahvaa, mutta viennin kasvu hidastui noin 8 prosenttiin. Kuopion seudulla teollisuuden liikevaihto oli miljoonaa euroa, jossa lähes 40 prosenttia tuli viennistä. Kaiken kaikkiaan seudun yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli miljoonaa euroa vuonna 2007 ja sen mukaan suurimmat toimialat ovat kauppa (34%) ja teollisuus (22%). KUOION SEUTU (milj. euroa) Liikevaihto alkkasumma Vienti (teollisuus = D) Vuosimuutokset (%) Liikevaihto 7,3 3,6 3,1 6,3 3,9 8,3 10,1 alkkasumma 6,2 4,0 5,6 4,9 4,9 4,7 6,6 Vienti (teollisuus = D) -2,5-7,4-10,5 10,0 11,2 17,8 13,3 KOKO MAA Vuosimuutokset (%) Liikevaihto 3,1 1,1 2,5 5,7 5,4 10,7 8,4 alkkasumma 6,9 3,2 3,4 4,5 4,5 4,5 5,9 Vienti (teollisuus = D) -0,2-2,0-3,0 6,9 4,2 17,3 8,1 Lähde: Tilastokeskus, Liiketoiminnan kk-kuvaajat

5 5 Työpaikkakasvu on jatkunut Kuopiossa ja Kuopion seudulla. Vuonna 2006 työpaikat lisääntyivät noin 900 työpaikkaa ja Kuopiossa oli yhteensä työpaikkaa vuoden 2007 alussa. Myös vuoden 2007 osalta kasvu on noin työpaikkaa uusimpien tietojen mukaan (Kuopion toimipaikkarekisteri). Selvästi suurin työpaikkakasvu on tullut 2000-luvulla palvelujen toimialalle, mutta vuonna 2007 myös teollisuuden työpaikat lisääntyivät pitkästä aikaa. alveluissa etenkin liike-elämän ja sosiaali- ja terveyspalvelujen työpaikat ovat lisääntyneet voimakkaasti tällä vuosikymmenellä. Toimialoista myös rakentamisessa ja kaupassa työpaikkamäärät ovat olleet hyvässä kasvussa. 6. Asuntorakentamisen eteneminen vuosina Kuopion asuntotuotanto keskittyy lähivuosina Saaristokaupungin alueelle. Lisäksi uusia asuntoja rakennetaan Keskustaan ja appilanmäelle. Kaiken kaikkiaan Kuopioon ennakoidaan valmistuvan noin uutta asuntoa nykyisen asunto-ohjelmoinnin mukaan. Määrästä keskimäärin 45 prosenttia rakennetaan Saaristokaupunkiin. Omakotitalojen tonttitarjonta on keskimäärin 150 tonttia/ vuosi ja valtaosa tarjonnasta on Saaristokaupungissa. Vuosina tonttitarjonta sijoittuu Rautaniemeen ja vuosina Ala-irttiniemeen. Tämän jälkeen omakotitalojen rakentaminen alkaa Hiltulanlahdessa. Omakotitalotonttien tarjontaa tarkistetaan vuosittain kysynnän mukaan. Kerrostalojen tonttitarjonta on lisääntynyt huomattavasti Lehtoniemen myötä ja tulevina vuosina Lehtoniemi on Kuopion kerrostalorakentamisen pääalue. Vuosina noin puolet Kuopion kaikista uusista asunnoista valmistuu kerrostaloihin ja puolet pientaloihin. Keskustassa sataman kortteleissa jatkuu kerrostalorakentaminen vilkkaana ja tulevan vuosikymmenen alussa rakentaminen etenee Maljalahteen. appilanmäen asuntorakentaminen ajoittuu vuosille ja ihlajalaakson alueelle rakennetaan vuodesta 2010 alkaen. Uusia täydennysrakentamisalueita pyritään löytämään olevasta kaupunkirakenteesta ja etenkin keskustan pohjoispuoleisilta alueilta. Vuonna 2008 on käynnistynyt noin 100 rivitaloasunnon kaavoitus Länsi-uijon alueelle. Kuopion asuntotuotanto alueittain v , ennuste v ja ohjelmointi v Valmistumisvuoden mukaan Enn. Ohj. Yht. v Alue kpl % irtti Savolanniemi % Rautaniemi* % Lehtoniemi-Keilankanta % Ala-irttiniemi % Saaristokaupunki yht % etonen (Litmanen, itkälahti) Keskusta lähialueineen** % Muu keskeinen alue % Särkilahti uijonlaakso appilanmäki % ihlajalaakso % Länsi-uijo % Hiltulanlahti % Maaseutu % YHTEENSÄ % * Vuoden 2005 alussa irtistä liitettiin Jynkänvuoren alue Rautaniemeen. Luvut muutettu myös takautuvasti. **Keskustaan lähialueineen luetaan seuraavat alueet: Keskusta, Niirala, Rönö, Haapaniemi.

6 6 Kuopion asuntotuotanto alueittain vuosina , arvio v ja ohjelmointi v Keskusta lähialueineen Muu keskeinen alue Rautaniemi Lehtoniemi-Keilankanta Savolanniemi ja irtti Ala-irttiniemi (irtti) appilanmäki ihlajalaakso Länsipuijo Hiltulanlahti Maaseutu / Melalahti Täydennysrakentamisalueiden arvioidut asunto- ja asukasmäärät Alue, käynnistymisvuosi Asuntojen valmistuminen Asuntoja Asukkaita appilanmäki, n. 275 n. 500 ihlajalaakso, n. 450 n Maljalahti, n n n Länsi-uijo, n. 100 n

7 7 Liitteet Liite 1. Kuopion väestö suunnittelualueittain v. 1990, 1995, 2000, 2005 ja (1.1.) Liite 2. Kuopion väestö suunnittelualueittain ja ikäryhmittäin Liite 3. Kuopion väestö ikäryhmittäin v ja ennuste vuoteen 2030 (1.1.) Liite 4. Kuopion väestö suunnittelualueittain v ja 2008 sekä ennuste vuoteen 2015 (1.1.) Liite 5. Kuopion asuntotuotanto suunnittelualueittain vuosina Kartta 1. Saaristokaupungin asuntorakentamisen eteneminen Kartta 2. YK 5-vuotiskausi (kaudella käyttöönotettavat alueet)

8 KUOION VÄESTÖ SUUNNITTELUALUEITTAIN V.1990, 1995, 2000, 2005 ja (1.1.) LIITE 1. SUUNNITTELUALUE E1 Keskusta E2 Niirala E3 Haapaniemi 1) E4 Rönö ja sen lähisaaret E5 Siikalahti C1 uijonlaakso-taivaanpankko C21 Julkula C22 Niuva-Länsipuijo C3 uijonsarvi (äivänranta) C4 uijo (Inkilänmäki) C5 Laivonsaari D1 Itk.-Männistö-Linnanpelto D2 Saarijärvi-Rahusenkangas D3 Kettulanlahti D4 Kelloniemi-Likolahti F1 Savilahti F21 Neulamäki F22 Kolmisoppi-Vuorilampi G ieni Neulamäki H21 Särkiniemi-Särkilahti H11 Levänen H12 Jynkkä H14 Litmanen J11 itkälahti etosen puistokaupunki yht H16 irtti 2) H17 Lehtoniemi H18 Rautaniemi Saaristokaupunki yht J13 Kiviharju J14 Vanuvuori J15 Hiltulanlahti B Sorsasalo Keskeinen kaupunkialue yhteensä Länsi-Riistavesi Itä-Riistavesi Melalahti uutossalmi ellesmäki Kurkimäki Haminalahti Hirvilahti ohjois-kallaveden saaristo Ranta-Toivala Jännevirta Kurkiharju Vehmersalmi 1946* Maaseutualue yhteensä Alueille sijoittumattomat KUOIO YHTEENSÄ ) ) Vuoden 2005 alussa muuttuneessa aluejaossa Siikalahden alueelta Hermanninranta (977 as.) siirtyi Haapaniemen alueeseen. 2) irtistä siirtyi Jynkänvuoren pienalue (1272 as.) Rautaniemen suunnittelualueeseen. 3) Vuoden 2005 alusta Vehmersalmi liittyi Kuopioon.

9 VÄESTÖ SUUNNITTELUALUEITTAIN LIITE YHT E1 Keskusta E2 Niirala E3 Haapaniemi E4 Rönö ja sen lähisaaret E5 Siikalahti C1 uijonlaakso-taivaanpankko C21 Julkula C22 Niuva-Länsipuijo C3 uijonsarvi (äiväranta) C4 uijo (Inkilänmäki) C5 Laivonsaari D1 Itkonniemi-Männistö-Linnanpelto D2 Saarijärvi-Rahusenkangas D3 Kettulanlahti D4 Kelloniemi-Likolahti F21 Neulamäki H21 Särkiniemi-Särkilahti B Sorsasalo G ieni Neulamäki H12 Jynkkä H11 Levänen J11 itkälahti H14 Litmanen H16 irtti H17 Lehtoniemi-Keilankanta H18 Rautaniemi J13 Kiviharju J14 Vanuvuori J15 Hiltulanlahti Keskeinen kaupunkialue Länsi-Riistavesi Itä-Riistavesi Melalahti uutossalmi ellesmäki Kurkimäki Haminalahti Hirvilahti ohjois-kallaveden saaristo Ranta-Toivala Jännevirta Kurkiharju Vehmersalmi Maaseutualueet yhteensä Alueettomat Kuopio yhteensä

10 Kuopion väestö (1.1.) vuosina ja ennuste vuosille , 2020, 2025 ja 2030 (1.1.) VUOSI YHT * ENNUSTE * Vuoden 2005 alussa Vehmersalmen liittyminen Kuopioon nosti Kuopion väkilukua n henkilöllä.

11 VÄESTÖ JA ENNUSTE ALUEITTAIN VUOTEEN 2015 (1.1.) LIITE 4. SUUNNITTELUALUE E1 Keskusta E2 Niirala E3+E5 Haapaniemi-Siikalahti E4 Rönö ja sen lähisaaret C1 uijonlaakso-taivaanpankko C21 Julkula C22 Niuva-Länsipuijo-Rypysuo C3 uijonsarvi (äiväranta) C4 uijo (Inkilänmäki) 1) D1 Itkonn.-Männistö-Linnanpelto 2) D2 Saarijärvi-Rahusenkangas D3 Kettulanlahti D4 Kelloniemi-Likolahti F21 Neulamäki H21 Särkiniemi-Särkilahti H12 Jynkkä H11+G Levänen ja ieni Neulamäki H14 Litmanen J11 itkälahti H16 irtti H17 Lehtoniemi-Keilankanta H18 Rautaniemi J13-15 Hiltulanlahti, Kivi-/Vanuvuori 3) B Sorsasalo Länsi-Riistavesi Itä-Riistavesi Melalahti uutossalmi ellesmäki Kurkimäki Haminalahti Hirvilahti Ranta-Toivala Jännevirta Kurkiharju Vehmersalmi Koko kaupunki yhteensä ) Ennusteen tekovaiheessa ihlajalaakson ensimmäiset asunnot oli arvioitu valmistuvaksi v Täydennysrakentamisalueen väestönmäärä n asukasta. Keväällä 2008 on linjattu, että rakentaminen alkaa vasta vuotta myöhemmin ja ens. asunnot valmistuvat vuonna ) appilanmäen rakentaminen käynnistyys vuonna 2008 ja alueen väestömäärä tulee olemaan n. 500 asukasta. 3) Ennusteessa rakentamisen on suunniteltu alkavan Hiltulanlahdessa vuonna Keväällä 2008 on lijattu, että rakentaminen alkaa Hiltulanlahdessa vasta vuonna 2013.

12 Kuopion asuntotuotanto suunnittelualueittain LIITE E1 Keskusta E2 Niirala E3 Haapaniemi E4 Rönö ja sen lähisa E5 Siikalahti C1 uijonlaakso-taiva C21 Julkula C22 Niuva-Länsipuijo C3 uijonsarvi (äivär C4 uijo (Inkilänmäki) D1 Itkonn.-Männistö-L D2 Saarijärvi-Rahusen D3 Kettulanlahti D4 Kelloniemi-Likolah F21 Neulamäki G ieni Neulamäki H21 Särkiniemi-Särkil H11 Levänen H12 Jynkkä H14 Litmanen H16 irtti H17 Lehtoniemi H18 Rautaniemi J11 itkälahti J13 Kiviharju J14 Vanuvuori J15 Hiltulanlahti B Sorsasalo Keskeinen kaup.alue uutossalmi ellesmäki Kurkimäki Haminalahti Hirvilahti Ranta-Toivala Jännevirta Kurkiharju Länsi-Riistavesi Itä-Riistavesi Melalahti Vehmersalmi * Maaseutualueet yht Kaupunki yhteensä Lähde: Kuntarekisterit, rakennusvalvonnan tilastot * Vehmersalmen kunta liittyi Kuopioon vuoden 2005 alusta. Kaupunkialue-% Maaseutualue-% Vehmersalmi ? 4

13 33 LEHTONIEMI IRTTI 34 RAUTANIEMI 37 TERVALAMI SAUNANIEMI ETKELKANTA LEÄLAHTI HAUKKANIEMI EIKKO- METSÄ KATTILAMÄKI KUIKKA- LAMI KAIVAN- NONLAHTI KEILANRANTA NIITTYLAHTI SISKONRANTA LINTULAHTI KÄRÄNKÄ KANAVA- RANTA KEILANKANTA IRTTINIEMI ASUNTOMESSUT,, Kh ASUNTOTUOTANNON ETENEMINEN SAISTOKAUUNKI

14 V KÄYTTÖÖN OTETTAVAT ALUEET Siilinjärven kunta ASUNTORENTAMISEN ETENEMINEN ALOITUSVUODEN MUKAAN SORSASALO T 2009 T ÄIVÄRANTA 20 TYÖAIKKA-ALUEET 21 JULKULA KETTULANLAHTI käyttöön otettavat alueet, = palvelujen ja hallinnon alueet T, TV = teollisuus- ja varastoalueet /T käyttöön otettavat alueet, = palvelujen ja hallinnon alueet T, TV = teollisuus- ja varastoalueet 23 KELLONIEMI /T RYYSUO RAHUSENKANGAS EIOSENRINNE Keskustan kehittäminen Selvitysalue Alueiden käyttöönotossa on ehdollisuuksia, mistä johtuen maankäyttö tai ajoitus saattaa muuttua 12 UIJONLASO MÄNNISTÖ 10 UIJO 27 ; LINNANELTO LIIKENNE 11 KAUDELLA RENNETTAVA KATU ITKONNIEMI 9 MALJALAHTI 3 KAUDELLA RENNETTAVA KATU SAVILAHTI 13 VAHTIVUORI MULTIMÄKI HATSALA KAUDELLA RENNETTAVA KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ 7 NIIRALA VÄINÖLÄNNIEMI KUOIONLAHTI 1 5 NEULAMÄKI 26 RÖNÖ 18 T/ SÄRKINIEMI HAANIEMI 8 15 E KOLMISOI 30 T/ LEVÄNEN NEULALAMI 24 T/ 31 KÄRÄNKÄ KAIVANNONLAHTI T/ KUIKKALAMI KANAVANTA LEHTONIEMI 33 LINTULAHTI JYNKKÄ ASUNTOMESSUT,, -09 MALJALAHTI 3 KEILANKANTA 25 SISKONRANTA NIITTYLAHTI KEILANRANTA T/ T EIKKOMETSÄ T/ T/ HATSALA 6 SAUNANIEMI MULTIMÄKI 4 VAHTIVUORI 2 TERVALAMI RAUTANIEMI 37 ETKELKANTA KATTILAMÄKI LITMANEN ITKÄLAHTI LEÄLAHTI T IRTTI 34 HAUKKANIEMI KUOIONLAHTI 5 IRTTINIEMI HILTULANLAHTI Kh VÄINÖLÄNNIEMI 1

Kuopion väestö Tilastotiedote 6/2015

Kuopion väestö Tilastotiedote 6/2015 Kuopion väestö 2015 - Tilastotiedote 6/2015 Kuopion virallinen väkiluku Kuopion virallinen väkiluku vuodenvaihteessa 2014/2015 oli 111 289, johon sisältyy 3746 maaninkalaista. Vuonna 2014 Kuopion ja Maaningan

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI YK 2017:2 KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN - ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA

KUOPION KAUPUNKI YK 2017:2 KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN - ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA KUOPION KAUPUNKI KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN - ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA 2018-2022.8.2017 YK 2017:2 KUOPION VÄESTÖNKEHITYS, ELINKEINOT JA ASUMINEN ASUMISEN

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI YK 2015:3 KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN - ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYT- TÖÖN OTETTAVAT ALUEET VUOSINA 2016-2020

KUOPION KAUPUNKI YK 2015:3 KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN - ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYT- TÖÖN OTETTAVAT ALUEET VUOSINA 2016-2020 KUOPION KAUPUNKI KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN - ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYT- TÖÖN OTETTAVAT ALUEET VUOSINA 2016-2020 15.6.2015 YK 2015:3 KUOPION VÄESTÖNKEHITYS, ELINKEINOT JA ASUMINEN

Lisätiedot

KUOPION VÄESTÖENNUSTE VUOTEEN Koko kaupungin väestöennuste vuoteen Alueittainen väestöennuste vuoteen 2025

KUOPION VÄESTÖENNUSTE VUOTEEN Koko kaupungin väestöennuste vuoteen Alueittainen väestöennuste vuoteen 2025 140 000 130 000 120 000 Juankosken kuntaliitos 110 000 Maaningan kuntaliitos 100 000 Nilsiän kuntaliitos 90 000 80 000 Karttulan kuntaliitos Vehmersalmen kuntaliitos Toteutuma Ennuste 2001 2005 2010 2015

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI YK 2018:2 KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN - ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA

KUOPION KAUPUNKI YK 2018:2 KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN - ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA KUOPION KAUPUNKI KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN - ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA 2019-2023 18.6.2018 YK 2018:2 KUOPION VÄESTÖNKEHITYS, ELINKEINOT JA ASUMINEN

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI YK 2012:3 KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2013-2017 11.6.2012

KUOPION KAUPUNKI YK 2012:3 KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2013-2017 11.6.2012 KUOPION KAUPUNKI KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2013-2017 11.6.2012 YK 2012:3 Kuopion kaupunki Tavoite- ja kehittämissuunnitelma TA 2012:1 ISSN 0785-0352 KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI YK 2014:5 KUOPION VÄESTÖENNUSTE VUOTEEN 2030 JA ASUNTOTUOTANNON TAVOITTEET VUOSILLE

KUOPION KAUPUNKI YK 2014:5 KUOPION VÄESTÖENNUSTE VUOTEEN 2030 JA ASUNTOTUOTANNON TAVOITTEET VUOSILLE KUOPION KAUPUNKI KUOPION VÄESTÖENNUSTE VUOTEEN 2030 JA ASUNTOTUOTANNON TAVOITTEET VUOSILLE 2015-2019 16.6.2014 YK 2014:5 KUOPION UUSI VÄESTÖENNUSTE IKÄRYHMITTÄIN VUOTEEN 2030, ASUNTOTUOTANNON TAVOITTEET,

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI YK 2019:5 KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA

KUOPION KAUPUNKI YK 2019:5 KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA KUOPION KAUPUNKI KUOPION VÄESTÖ,TYÖPAIKAT JA ASUMINEN ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA 2020-2024 KH 17.6.2019 YK 2019:5 KUOPION VÄESTÖNKEHITYS, ELINKEINOT JA ASUMINEN

Lisätiedot

Kuopiossa asuvat ulkomaan kansalaiset 2018

Kuopiossa asuvat ulkomaan kansalaiset 2018 Kuopiossa asuvat ulkomaan kansalaiset 2018 Ulkomaan kansalaisia 3103 2,6 % Suurimmat ryhmät venäläiset, virolaiset syyrialaiset Noin 100 eri kansalaisuutta 4685 vieraskielistä Noin 80 eri kieltä Kielet,

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI YK 2013:2 KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN

KUOPION KAUPUNKI YK 2013:2 KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN KUOPION KAUPUNKI KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2014-2018 17.6.2013 YK 2013:2 Tavoite- ja kehittämissuunnitelma TA 2013:1 ISSN 0785-0352 KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2014-2018 Kuopion

Lisätiedot

KUOPION VÄESTÖENNUSTE 2008-2015 (-2030)

KUOPION VÄESTÖENNUSTE 2008-2015 (-2030) KUOPION VÄESTÖENNUSTE 28-215 (-23) Koko kaupungin väestöennuste vuosille 28-23 Alueittainen väestöennuste vuosille 28-215 Kuopio 28 Hallinto- ja kehittämiskeskus Talous- ja strategiapalvelu Kuopion kaupunki

Lisätiedot

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 Vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärä (alustava tieto) Lukumääriin ei lasketa ennakkoon äänestäneitä

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 Vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärä (alustava tieto) Lukumääriin ei lasketa ennakkoon äänestäneitä EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden 001 Väinölänniemen Tyvi EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden 002 Maljalahti EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden 004 Keskusta

Lisätiedot

KAUPUNKIRAKENNESUUNNITTELUA, VÄESTÖENNUSTEITA JA ASUNTOTUOTANNON OHJELMOINTIA KUOPIOSSA / Katri Hiltunen

KAUPUNKIRAKENNESUUNNITTELUA, VÄESTÖENNUSTEITA JA ASUNTOTUOTANNON OHJELMOINTIA KUOPIOSSA / Katri Hiltunen KAUPUNKIRAKENNESUUNNITTELUA, VÄESTÖENNUSTEITA JA ASUNTOTUOTANNON OHJELMOINTIA KUOPIOSSA 13.12.2017 / Katri Hiltunen 1 KUOPION VÄESTÖNLISÄYS Vehmersalmi 2005 Kuntaliitokset yht. + 20 000 asukasta Karttula

Lisätiedot

Kuopion väestö kansalaisuuden ja kielen mukaan. Kuopio v Ulkomaan kansalaisia noin 3000 henkeä 2,5 %

Kuopion väestö kansalaisuuden ja kielen mukaan. Kuopio v Ulkomaan kansalaisia noin 3000 henkeä 2,5 % Kuopion väestö kansalaisuuden ja kielen mukaan 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 Ulkomaan kansalaisten ja vieraskielisten osuus väestöstä Kuopiossa 2000-2016 Ulkomaan kansalaiset, % KUOPIO Vieraskieliset,

Lisätiedot

KUOPIO, LINJASTOSUUNNITELMAN LUONNOS

KUOPIO, LINJASTOSUUNNITELMAN LUONNOS 31 30 3 40 40B KUOPIO, LINJASTOSUUNNITELMAN LUONNOS.10.1 2A 8,K,V 3 4 30 2A 8,K,V 4 2 3 40 40B 31 3 1 2 1 1 2 2 4 2 8K 3 30 1 2 1 2 1 1 2 2 A A 2 LINJASTOSUUNNITELMAN LUONNOS 2.10.1 Vuorovälit [minuuttia]

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE. Tiivistelmä

KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE. Tiivistelmä KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE Tiivistelmä Strategisen maankäytön palvelut 8.6.2015 Kuopion strategia vuoteen 2020 Kuopion kasvusopimus Kuopion väestöennuste vuoteen 2030 Kaupunkirakennesuunnitelma

Lisätiedot

KUOPIO ALUEITTAIN 2000

KUOPIO ALUEITTAIN 2000 KUOPIO ALUEITTAIN 2000 KUOPIO 2003 Kuopion kaupunki Erillisselvitykset ER 2003:6 KUOPIO ALUEITTAIN VÄESTÖLASKENTATIETOJA 10 VUODEN AJALTA Keskushallinnon suunnittelutoimisto Kuopio 2003 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

SAARISTOKAUPUNKI KOTEJA KALLAVEDEN RANNASSA

SAARISTOKAUPUNKI KOTEJA KALLAVEDEN RANNASSA SAARISTOKAUPUNKI KOTEJA KALLAVEDEN RANNASSA SAARISTOKAUPUNKI tarjoaa ihanteellisen asuin ympäristön: viihtyisiä koteja Kallaveden ja luonnon läheisyydessä. Alue koostuu neljästä Kuopion kaupunkialueen

Lisätiedot

Asiakkuus- ja Toimintaympäristö-muutokset (aikajänne 4-5 vuotta )

Asiakkuus- ja Toimintaympäristö-muutokset (aikajänne 4-5 vuotta ) Asiakkuus- ja Toimintaympäristö-muutokset (aikajänne 4-5 vuotta ) Tausta-aineistoa Maipohja 1 KUOPION VÄESTÖENNUSTE 2030 Kuopio popuation projection 2030 140 000 130 000 120 000 110 000 100 000 90 000

Lisätiedot

Kokemuksellinen hyvinvointikysely TtM-opiskelija Heidi Nieminen

Kokemuksellinen hyvinvointikysely TtM-opiskelija Heidi Nieminen Kokemuksellinen hyvinvointikysely 2019 TtM-opiskelija Heidi Nieminen 11.3.2019 Kyselyn toteutus 14.1-6.2.2019 Sähköinen kysely sekä paperilomake Toteutettiin koko Pohjois-Savon alueella Kuopiolaisia vastaajia

Lisätiedot

Foreigners in Kuopio 2018

Foreigners in Kuopio 2018 Foreigners in Kuopio 2018 Population of foreign citizenship 3103 2,6 % Some 100 nationalities Biggest groups Russians Estonians Syrians Foreign language speakers 4685 Some 80 languages Some 650 international

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI YK 2013:2 KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2014-2018 17.6.2013

KUOPION KAUPUNKI YK 2013:2 KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2014-2018 17.6.2013 KUOPION KAUPUNKI KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2014-2018 17.6.2013 YK 2013:2 Kuopion kaupunki Tavoite- ja kehittämissuunnitelma TA 2013:1 ISSN 0785-0352 KUOPION VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN

Lisätiedot

Väestön muutos oli 228 henkeä (ennakkotieto)

Väestön muutos oli 228 henkeä (ennakkotieto) YLEINEN JA OMAN ALUEEN TALOUDELLINEN KEHITYS Väestönmuutokset Vuoden 2016 lopussa kempeleläisiä oli ennakkotietojen mukaani 17 294. Asukasmäärä kasvoi edellisvuodesta 228 henkilöä eli 1,3 %. Muuttoliike

Lisätiedot

KUOPION TOIMINNALLISEN KAUPUNKISEUDUN VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2011-2015

KUOPION TOIMINNALLISEN KAUPUNKISEUDUN VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2011-2015 KUOPION TOIMINNALLISEN KAUPUNKISEUDUN VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2011-2015 Sisältää Kuopion kaupungin lähtötiedot vuoden 2011 talousarvion ja vuosien 2011-2014 toiminta- ja taloussuunnitelman laadintaa

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI KUOPION TOIMINNALLISEN KAUPUNKISEUDUN VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2012-2016 30.5.2011

KUOPION KAUPUNKI KUOPION TOIMINNALLISEN KAUPUNKISEUDUN VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2012-2016 30.5.2011 KUOPION KAUPUNKI KUOPION TOIMINNALLISEN KAUPUNKISEUDUN VÄESTÖ, ELINKEINOT JA ASUMINEN 2012-2016 30.5.2011 YK 2011 Kuopion kaupunki Tavoite- ja kehittämissuunnitelma TA 2011:1 ISSN 0785-0352 KUOPION TOIMINNALLISEN

Lisätiedot

VÄESTÖ, PINTA-ALA JA SIJAINTI Population, areal and location

VÄESTÖ, PINTA-ALA JA SIJAINTI Population, areal and location VÄESTÖ, PINTA-ALA JA SIJAINTI Population, areal and location l l l l l l Noin 118 200 asukasta About 118 200 capita Työssäkäyntialueella 170 000 asukasta Travel-to-work area 170 000 capita Suomen 9. suurin

Lisätiedot

Espoon väestöennusteet. Konserniesikunta/ Strategiayksikkö Teija Jokiranta

Espoon väestöennusteet. Konserniesikunta/ Strategiayksikkö Teija Jokiranta Konserniesikunta/ Strategiayksikkö 20.2.2018 Teija Jokiranta Ennustekokonaisuus sisältää: Helsingin seudun väestöennusteet (14 kuntaa) (vuoteen 2050) Helsinki, Espoo, Vantaa (erikseen) + Muu seutu ja Kauniainen

Lisätiedot

N:o KAAVA-ALUE /TEHTÄVÄ JO VAST TA HE MA HU TO KE HE EL SY LO MA JO (suunnittelualue)

N:o KAAVA-ALUE /TEHTÄVÄ JO VAST TA HE MA HU TO KE HE EL SY LO MA JO (suunnittelualue) KUOPION KAUPUNKI A S E M A K A A V O I T U S O H J E L M A 2014 Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut, asemakaavoitus Liittyy karttaan: asemakaavoitusohjelma 2014. Myöhemmin laadittavaksi ennakoidut 18.12.2013

Lisätiedot

Väestö lisääntyi 178 asukkaalla

Väestö lisääntyi 178 asukkaalla 1/2015 2/2015 3/2015 4/2015 5/2015 6/2015 7/2015 8/2015 9/2015 10/2015 11/2015 12/2015 YLEINEN JA OMAN ALUEEN TALOUDELLINEN KEHITYS Väestönmuutokset Vuoden 2015 lopussa kempeleläisiä oli ennakkotietojen

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI A S E M A K A A V O I T U S O H J E L M A

KUOPION KAUPUNKI A S E M A K A A V O I T U S O H J E L M A KUOPION KAUPUNKI A S E M A K A A V O I T U S O H J E L M A 2016 Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut, asemakaavoitus Liittyy karttaan: asemakaavoitusohjelma 2016. Myöhemmin laadittavaksi ennakoidut asemakaavat

Lisätiedot

Näkökulmia Helsingin seudun ja Espoon työmarkkinoihin ja talousnäkymiin

Näkökulmia Helsingin seudun ja Espoon työmarkkinoihin ja talousnäkymiin Espoo Valtuuston seminaari 22.4.2015 Seppo Laakso, Näkökulmia Helsingin seudun ja Espoon työmarkkinoihin ja talousnäkymiin Helsingin seudun kasvu 2000-luvulla Bruttokansantuote v. 2010 hinnoin, Ind.2000=100

Lisätiedot

Maakunnan väestö-, elinkeino- ja työllisyyskehitys sekä asumisen kehittämisen näkymät

Maakunnan väestö-, elinkeino- ja työllisyyskehitys sekä asumisen kehittämisen näkymät Maakunnan väestö-, elinkeino- ja työllisyyskehitys sekä asumisen kehittämisen näkymät 23.10.2013 Kimmo Niiranen Maakunta-asiamies Tilastokatsaus mm. seuraaviin asioihin: Väestökehitys Pohjois-Karjalassa

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI YK 2016:8

KUOPION KAUPUNKI YK 2016:8 KUOPION KAUPUNKI KUOPION VÄESTÖNKEHITYS, ELINKEINOT JA ASUMINEN ASUMISEN RAKENTAMISEN ETENEMINEN JA KÄYTTÖÖNOTETTAVAT ALUEET VUOSINA 2017 2021 13.6.2016 YK 2016:8 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Kuopion

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2017

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2017 Katja Karevaara 13.12.2018 Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2017 Lahden väkiluku oli vuoden 2017 lopussa 119 573. Vuoden aikana kaupungin väestö kasvoi 121 henkilöllä. Syntyneitä oli vähemmän kuin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 6 25.02.2016. 6 Asianro 1347/08.01.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 6 25.02.2016. 6 Asianro 1347/08.01. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) 6 Asianro 1347/08.01.00/2016 Kuopion ja Siilinjärven kannusteurakkasopimusten kesäliikenteet 2016 Kaupunkiliikenne Kohde 1 Joukkoliikennepäällikkö Jani Reinikainen

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konsernihallinto, Tutkimus ja tilastot Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble Locus rekisteri, Kaupunkisuunnittelukeskus,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 2254/08.01.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 2254/08.01. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) 30 Asianro 2254/08.01.00/2014 Kuopion kaupunkiliikenteen kannusteurakkakohteiden 2-4 liikennöintisuunnitelmat Suunnittelupäällikkö Mervi Heiskanen Kaupunkiympäristön

Lisätiedot

KUOPION PALVELUVERKOSTO VUONNA 2013 JA PALVELUT KAUPUNKIRAKENTEESSA VUOTEEN Tiivistelmä selvityksestä

KUOPION PALVELUVERKOSTO VUONNA 2013 JA PALVELUT KAUPUNKIRAKENTEESSA VUOTEEN Tiivistelmä selvityksestä KUOPION PALVELUVERKOSTO VUONNA 2013 JA PALVELUT KAUPUNKIRAKENTEESSA VUOTEEN 2025 Tiivistelmä selvityksestä 4.2.2014 JOHDANTOA JA TAVOITTEITA Selvitystyössä tarkastellaan Kuopion fyysisen palveluverkoston

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble

Lisätiedot

Väestöennusteet ja asuntotuotantoennuste

Väestöennusteet ja asuntotuotantoennuste Väestöennusteet ja asuntotuotantoennuste Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Asuntoyksikkö 5.8.2016 Espoon kaupungin ja Helsingin seudun väestöprojektiot 2015-2050 Kaupunkitutkimus

Lisätiedot

Kuopion kaupunkiseudun linjastosuunnitelman tarkistaminen

Kuopion kaupunkiseudun linjastosuunnitelman tarkistaminen Kuopion kaupunkiseudun linjastosuunnitelman tarkistaminen 12.1.2018 Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 25.1.2018 5 RAPORTIN SISÄLLYS Esipuhe ja työn tekijät Tiivistelmä 1. Työn tausta ja tavoitteet

Lisätiedot

Rakentaminen Suomessa

Rakentaminen Suomessa Rakennusteollisuuden suhdannejulkistus Syksy 2017 4.10.2017 Kimmo Anttonen Aluepäällikkö Talonrakennusteollisuus Itä Suomi Rakentaminen Suomessa 1 Rakentamisen kasvu jatkuu tänä vuonna arviolta 4 prosentin

Lisätiedot

Toimintaympäristö. Tampereen kaupunkiseudun väestö ja väestönmuutokset. 19.6.2013 Jukka Tapio

Toimintaympäristö. Tampereen kaupunkiseudun väestö ja väestönmuutokset. 19.6.2013 Jukka Tapio Toimintaympäristö Tampereen kaupunkiseudun väestö ja väestönmuutokset Tampereen kaupunkiseudun väestö ja väestönmuutokset Tampereen kaupunkiseudun väkiluku kasvaa Tampereen kaupunkiseudun väkiluku oli

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 2977/08.00.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 2977/08.00. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2019 1 (1) 19 Asianro 2977/08.00.00/2019 Kuopion ja Siilinjärven kaupunki-ja maaseutuliikenteet kesäkaudelle 2019 Joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi Henkilökuljetusten

Lisätiedot

TAMPEREEN VÄESTÖNMUUTOS TAMMI MAALISKUUSSA 2008

TAMPEREEN VÄESTÖNMUUTOS TAMMI MAALISKUUSSA 2008 TILASTOTIEDOTE Sivu 1 / 8 TAMPEREEN VÄESTÖNMUUTOS TAMMI MAALISKUUSSA 28 Tampereen maaliskuun muuttotappio oli aiempia vuosia suurempi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Tampereella asui maaliskuun

Lisätiedot

Väestönmuutokset 2013 Tammi-lokakuu

Väestönmuutokset 2013 Tammi-lokakuu muutokset 2013 Tammi-lokakuu Tampere Tampereen kaupunkiseutu Suurimmat kaupungit Suurimmat seutukunnat Tampereella lähes 220 200 asukasta Tampereen väkiluku lokakuun 2013 lopussa oli 220 194 asukasta.

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 25 21.05.2015. 25 Asianro 3614/08.01.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 25 21.05.2015. 25 Asianro 3614/08.01. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) 25 Asianro 3614/08.01.00/2015 Kuopion kaupunki- ja maaseutuliikenteen kannusteurakkasopimusten talviliikenteet 2015-2016 Suunnittelupäällikkö Tanja Leppänen Kunnallistekninen

Lisätiedot

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2016

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2016 Irja Henriksson 1.3.017 Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 016 Vuonna 016 Lahteen valmistui 35 rakennusta ja 75 asuntoa. Edellisvuoteen verrattuna rakennustuotanto laski yhdeksän prosenttia ja asuntotuotanto

Lisätiedot

YHDESSÄ LAPSEN JA PERHEEN PARHAAKSI

YHDESSÄ LAPSEN JA PERHEEN PARHAAKSI KUOPION KAUPUNKI 1(9) 09 /10 YHDESSÄ LAPSEN JA PERHEEN PARHAAKSI KUOPION KAUPUNKI 2(9) 1. NEUVOLAN JA PÄIVÄHOIDON Yhteistyösopimuksessa on esitetty yhteistyön rakenne, joka varmistaa vastavuoroisen osaamisen

Lisätiedot

Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU Kaupunginhallitus

Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU Kaupunginhallitus Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU 2019 Kaupunginhallitus 25.3.2019 Ennuste helmikuu 2019 Helmikuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko vuosi on toteutumassa hyvin lähelle talousarvioon

Lisätiedot

4 SYVÄKANKAAN SUURALUE

4 SYVÄKANKAAN SUURALUE 49 4 SYVÄKANKAAN SUURALUE 41 SYVÄKANKAAN TILASTOALUE Suuralueeseen kuuluvat Vähä-Ruonaojan ja Iso- Ruonaojan väliin sijoittuvat Perämerentien itäpuoliset alueet. Syväkankaan suuralue koostuu Syväkankaan,

Lisätiedot

Kymenlaakso Väestö. Valokuvat Mika Rokka päivitetty

Kymenlaakso Väestö. Valokuvat Mika Rokka päivitetty Kymenlaakso Väestö Valokuvat Mika Rokka 30.1.2018 päivitetty Kymenlaakson väkiluku kunnittain 2017 Väkiluku yhteensä 177 367 ennakko (1.1.2017) 2 Kymenlaakson väkiluku kunnittain 2016 Väkiluku yhteensä

Lisätiedot

Väestö- ja muuttoliiketietoja Etelä-Savosta ja alueen kunnista. Tietopaketti kuntavaaliehdokkaille

Väestö- ja muuttoliiketietoja Etelä-Savosta ja alueen kunnista. Tietopaketti kuntavaaliehdokkaille Väestö- ja muuttoliiketietoja Etelä-Savosta ja alueen kunnista Tietopaketti kuntavaaliehdokkaille Sisältö Väkiluvun kehitys (maakunta, kunnat) Väestöennuste 2015-2040 (maakunta, kunnat) Ikärakenne ja ennuste

Lisätiedot

Kymenlaakso Väestö päivitetty

Kymenlaakso Väestö päivitetty Kymenlaakso Väestö päivitetty Kymenlaakson väkiluku kunnittain 2018 Väkiluku yhteensä 175 456 ennakko (1.1.2018) 2 Kymenlaakson väkiluku kunnittain 2017 Väkiluku yhteensä 175 511 (lopullinen) 3 Kymenlaakson

Lisätiedot

Kuopion väestö kansalaisuuden ja kielen mukaan 2015

Kuopion väestö kansalaisuuden ja kielen mukaan 2015 Kuopion väestö kansalaisuuden ja kielen mukaan 215 Tilastotiedote 7 /216 Vuoden 216 alussa Kuopiossa asui 2691 ulkomaan kansalaista, 2,4 % väestöstä. Vuoden 215 aikana ulkomaan kansalaisten määrä kasvoi

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 1744/ /2014. Kaupunkirakennelautakunta 19.3.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 1744/ /2014. Kaupunkirakennelautakunta 19.3. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (1) 125 Asianro 1744/10.00.00/2014 Maanhankinnan määrärahat 2014 Kaupunkirakennelautakunta 19.3.2014 62: Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut

Lisätiedot

Tampereen väestösuunnite Koko kaupunki Suunnitealueet

Tampereen väestösuunnite Koko kaupunki Suunnitealueet Tampereen väestösuunnite 2015-2030 Koko kaupunki Suunnitealueet 14.4.2015 Väestösuunnite vuosille 2015-2030 Kaupungin omasta väestöennusteesta käytetään nimitystä väestösuunnite, koska se on toteutuneeseen

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN SUUNNITTELUJULKAISUJA

KUOPION KAUPUNGIN SUUNNITTELUJULKAISUJA KUOPION KAUPUNGIN SUUNNITTELUJULKAISUJA 1989-2007 TAVOITE- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAT (TA) ISSN 0785-0352 TA 2007:5 Kuopio maapallolla maapallo Kuopiossa Kansainvälisyysohjelma 2007-2012 TA 2007:4 Pienvesien

Lisätiedot

Miehikkälä. VÄKILUKU 11/ VÄESTÖNLISÄYS (%) -5,7 % VÄESTÖENNUSTE (%) -12,5 %

Miehikkälä. VÄKILUKU 11/ VÄESTÖNLISÄYS (%) -5,7 % VÄESTÖENNUSTE (%) -12,5 % Miehikkälä 01 TUNNUSLUKU ARVO VÄKILUKU 11/2016 2 038 VÄESTÖNLISÄYS 2010-2015 (%) -5,7 % VÄESTÖENNUSTE 2015-2030 (%) -12,5 % 15-64 VUOTIAIDEN OSUUS VÄESTÖSTÄ (%) 2015 55,6 % Miehikkälä. VÄESTÖLLINEN HUOLTOSUHDE

Lisätiedot

tunnit NEULAMÄKI KESKUSTA KELLONIEMI tunnit KELLONIEMI KESKUSTA NEULAMÄKI

tunnit NEULAMÄKI KESKUSTA KELLONIEMI tunnit KELLONIEMI KESKUSTA NEULAMÄKI KUOPION LIIKENNE OY Kohde 2 Linja 4 Talviaikataulu NEULAMÄKI-KELLONIEMI Neulamäentie - Jaamantie - Leimaajantie - Juontie - Vesurikuja - Metsurintie - Neulamäentie - Savilahdentie - Niiralankatu - Tulliportinkatu

Lisätiedot

Väestön kokonaismuutos 2005

Väestön kokonaismuutos 2005 Väestön kokonaismuutos 2005 Lähde: Tilastokeskus Copyright Lasse Ahtiainen VÄESTÖNMUUTOS SEUTUKUNNITTAIN 2000 2005 Lähde Tilastokeskus Copyright Lasse Ahtiainen Tekaistu esimerkki yksiköittäisestä tarkastelusta

Lisätiedot

Lähtökohdat. Raportti II a 10.8.2011

Lähtökohdat. Raportti II a 10.8.2011 2011 Lähtökohdat Raportti II a 10.8.2011 Sisältö Väestö... 4 Asuminen Tuusulassa... 7 Liikenne... 12 Liikkumistottumukset... 12 Joukkoliikenne... 12 Henkilöautoliikenne... 14 Elinkeinot... 15 2 Tuusulan

Lisätiedot

Kymenlaakso Väestö päivitetty

Kymenlaakso Väestö päivitetty Kymenlaakso Väestö päivitetty Kymenlaakson väkiluku kunnittain 2018 Väkiluku yhteensä 175 456 ennakko (1.1.2018) 2 Kymenlaakson väkiluku kunnittain 2017 Väkiluku yhteensä 175 511 (lopullinen) 3 Kymenlaakson

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne 2013

Väestönmuutokset ja ikärakenne 2013 henkilöä Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 4.6.2014 Väestönmuutokset ja ikärakenne 2013 on Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku oli vuoden 2013 lopussa 103 364. Vuodessa väestömäärä

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN SUUNNITTELUJULKAISUJA 1989-

KUOPION KAUPUNGIN SUUNNITTELUJULKAISUJA 1989- KUOPION KAUPUNGIN SUUNNITTELUJULKAISUJA 1989- TAVOITE- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAT (TA) ISSN 0785-0352 TA 2012:2 Kuopion väestöennuste 2011-2020 (-2030) TA 2012:1 Kuopion väestö, elinkeinot ja asuminen 2013-2017

Lisätiedot

KAUPUNGISTUMISEN VALTAVIRTA

KAUPUNGISTUMISEN VALTAVIRTA KAUPUNGISTUMISEN VALTAVIRTA ja vastavirta Eero Holstila MDI 11.3.2019 SISÄLTÖ 1. Kaupungistumisen iso kuva 2. Etelä-Pohjanmaan väestönkehitys vuoteen 2040 3. Suurkaupungistumisen vastavirta ja sen hyödyntäminen

Lisätiedot

KUOPION SEUDUN KAUPUNKILIIKENNE

KUOPION SEUDUN KAUPUNKILIIKENNE KUOPION SEUDUN KAUPUNKILIIKENNE denkatu 2.6. 10.8.2014 Käsityökatu okatu ankatu Vuorikatu Vuorikatu a Canthin katu NÄYTTÖKORTTI TASATAKSA-ALUEELLA Tähän punaiset kortit - Korttimaksu on 3 euroa. Maksu

Lisätiedot

Vaasan muuttoliike 2000 2014

Vaasan muuttoliike 2000 2014 Vaasan muuttoliike 2000 2014 Erityissuunnittelija Jonas Nylén, Kaupunkikehitys, 9.6.2015 Nettomuuttoliike* ja luonnollinen väestönkasvu 2000 2014 *) Muuttoliikkeen nettoluvut osoittavat tulo- ja lähtömuuttojen

Lisätiedot

VÄESTÖNMUUTOKSET 2010

VÄESTÖNMUUTOKSET 2010 TILASTOKATSAUS 4 / 2011 Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala Irja Henriksson 27.6.2011 VÄESTÖNMUUTOKSET 2010 Väkiluku kasvoi 0,7 % Suomen kahdeksanneksi suurimman kaupungin Lahden väkiluku oli

Lisätiedot

Lemminkäinen Oyj. Osavuosikatsaus 1-3/2011 Toimitusjohtaja Timo Kohtamäki

Lemminkäinen Oyj. Osavuosikatsaus 1-3/2011 Toimitusjohtaja Timo Kohtamäki Lemminkäinen Oyj Osavuosikatsaus 1-3/211 Toimitusjohtaja Timo Kohtamäki Keskeistä tammi-maaliskuun osavuosikatsauksessa Alkuvuoden tappio johtuu infratoiminnan kausiluonteisuuudesta. Työkausi on jo osin

Lisätiedot

Kymppi-Moni -hanke. Väestöennusteen laatiminen Vantaalla. Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere. Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija

Kymppi-Moni -hanke. Väestöennusteen laatiminen Vantaalla. Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere. Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Kymppi-Moni -hanke Väestöennusteen laatiminen Vantaalla Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Väestöennusteen laadinta Vantaalla väestöennuste laaditaan Vantaalla

Lisätiedot

Väestönmuutokset 2011

Väestönmuutokset 2011 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 17.6.2012 Väestönmuutokset 2011 Suomen kahdeksanneksi suurimman kaupungin Lahden väkiluku oli vuoden 2011 lopussa 102 308. Vuodessa väestömäärä lisääntyi

Lisätiedot

SAARISTOKAUPUNKI TOUKOKUUSSA 2013

SAARISTOKAUPUNKI TOUKOKUUSSA 2013 SAARISTOKAUPUNKI TOUKOKUUSSA 2013 Lisätiedot: Asuntotoimenjohtaja Hannu Harjunheimo, hannu.harjunheimo@kuopio.fi, 0447185050 Kaupungininsinööri Ismo Heikkinen, ismo.heikkinen@kuopio.fi, 0447185656 Vs.

Lisätiedot

Väestökatsaus. Toukokuu 2015

Väestökatsaus. Toukokuu 2015 Väestökatsaus Toukokuu 2015 Väestönmuutokset tammi-toukokuussa 2015 Elävänä syntyneet 810 Kuolleet 767 Syntyneiden enemmyys 43 Kuntien välinen tulomuutto 3 580 Kuntien välinen lähtömuutto 3 757 Kuntien

Lisätiedot

KUOPION SEUDUN JOUKKOLIIKENNE TALVIAIKATAULUT joukkoliikenne.kuopio.fi

KUOPION SEUDUN JOUKKOLIIKENNE TALVIAIKATAULUT joukkoliikenne.kuopio.fi KUOPION SEUDUN JOUKKOLIIKENNE TALVIAIKATAULUT 11.8.2016-4.6.2017 WWW.KUOPIONALUE.FI joukkoliikenne.kuopio.fi 1 1 SISÄLLYSLUETTELO KUOPION SEUDUN JOUKKOLIIKENNE Lippuotteet... 2- Maksuvyöhykkeet... 6-7

Lisätiedot

Väestömäärän kehitys, ikärakenne ja kielijakauma 31.12.2013 Hyvinkään kaupunki Talousosasto 13.1.2015

Väestömäärän kehitys, ikärakenne ja kielijakauma 31.12.2013 Hyvinkään kaupunki Talousosasto 13.1.2015 Väestömäärän kehitys, ikärakenne ja kielijakauma 31.12.2013 Hyvinkään kaupunki Talousosasto 13.1.2015 Väestötilastot 2013 Väestötilastojen avulla seurataan Hyvinkään väestömäärän kehitystä ja väestörakennetta.

Lisätiedot

WWW.KUOPIONALUE.FI 1

WWW.KUOPIONALUE.FI 1 WWW.KUOPIONALUE.FI 1 SISÄLLYSLUETTELO LINJAT JA AIKATAULUT Poikkeuspäivien liikenne 4 Merkkien selitykset Kuopion kaupunkiliikenne 6-61 Yhdistelmäaikataulut, Neulamäki 18-19 Yhdistelmäaikataulut, Kelloniemi

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN KERROS- JA RIVITALOTONTTITARJONTAA. Rakennuttajien infotilaisuus Jarkko Meriläinen

KUOPION KAUPUNGIN KERROS- JA RIVITALOTONTTITARJONTAA. Rakennuttajien infotilaisuus Jarkko Meriläinen KUOPION KAUPUNGIN KERROS- JA RIVITALOTONTTITARJONTAA Rakennuttajien infotilaisuus 22.10.2018 Jarkko Meriläinen MALJALAHTI - 1 tontti 2-kerroksiselle rakennukselle, rakennusoikeus 1300 k-m². - Tonttien

Lisätiedot

Iisalmi tilastoina. Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015

Iisalmi tilastoina. Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015 Iisalmi tilastoina Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015 Yleistä Iisalmesta Väkiluku 22 115 henkilöä (31.12.2014) Pinta-ala yhteensä 872,18 km 2, josta maata 762,97 km 2 ja makeaa vettä 109,21

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne 2014

Väestönmuutokset ja ikärakenne 2014 henkilöä Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 11.6.2015 Väestönmuutokset ja ikärakenne 2014 on Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku oli vuoden 2014 lopussa 103 754. Kaupungin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 1347/08.01.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 1347/08.01. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1 (1) 19 Asianro 1347/08.01.00/2016 Kuopion ja Siilinjärven kannusteurakkasopimusten talviliikenteet 2016-17 Joukkoliikennepäällikkö Jani Reinikainen KT-suunnittelu Tulevalle

Lisätiedot

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Varhaiskasvatuspalvelut Viikko 27 1. - 7.7. Keskusta - Neulamäki Kiinni Auki ALAVAN PÄIVÄKOTI Lastentie 3 HAAPANIEMEN PÄIVÄKOTI Tasavallankatu 8 *Esiopetus, Haapaniemen koulu, (Aseveljenkatu 8) KASARMIPUISTON

Lisätiedot

Vaasan muuttoliike

Vaasan muuttoliike Vaasan muuttoliike 2000 2016 Tilastosuunnittelija Jaakko Löytynoja, Kaupunkikehitys, 10.7.2017 Nettomuuttoliike* ja luonnollinen väestönkasvu 2000 2016 *) Muuttoliikkeen nettoluvut osoittavat tulo- ja

Lisätiedot

Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 2/2016

Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 2/2016 Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 2/216 Kehittämis- ja talousosasto Kehittämispalvelut 3/216 [1] Syntyneet Vuoden 216 tammi-helmikuussa Kemi-Tornioseudulla on syntynyt vähemmän lapsia kuin

Lisätiedot

SEUTUKUNNITTAISET ALUEPROFIILIT Vakka-Suomi LIITE 1

SEUTUKUNNITTAISET ALUEPROFIILIT Vakka-Suomi LIITE 1 SEUTUKUNNITTAISET ALUEPROFIILIT LIITE 1 Teollisuuden vientiaste seutukunnittain 105,2 Salon seutukunta 85 61,3 56,1 Turunmaa 42,8 Turun seutukunta 39,6 Loimaan seutukunta 30,3 0 20 40 60 80 100 120 Viennin

Lisätiedot

Työpaikat Vaasan seudulla 2000 2013

Työpaikat Vaasan seudulla 2000 2013 Työpaikat Vaasan seudulla 2000 2013 Erityissuunnittelija Jonas Nylén, Kaupunkikehitys, 21.1.2016 Työpaikat Vaasan seudulla vuosina 2000 2013* *) Tilastokeskus julkaisee vuoden 2014 työpaikkatiedot lokakuussa

Lisätiedot

Väestöennusteet (2012) Lähde: Tilastokeskus

Väestöennusteet (2012) Lähde: Tilastokeskus Väestöennusteet (2012) Lähde: Tilastokeskus Väestöennustekuviot perustuvat Tilastokeskuksen viimeisimpään väestöennusteeseen vuodelta 2012 http://tilastokeskus.fi/til/vaenn/index.html Tilastokeskuksen

Lisätiedot

Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 1/2015

Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 1/2015 Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 1/215 Kehittämis- ja talousosasto Kehittämispalvelut 1/215 [1] Syntyneet Vuoden 215 ensimmäisen kuukauden aikana on syntynyt lähes saman verran lapsia kuin

Lisätiedot

VÄESTÖENNUSTE

VÄESTÖENNUSTE VÄESTÖENNUSTE 2012-2040 KEHITTÄMIS- JA RAHOITUSOSASTO/ Kaupunki- ja taloussuunnittelu 10 / 2012 Alkusanat Tilastokeskus on julkaissut väestöennusteen joka kolmas vuosi. Tilastokeskuksen väestöennusteet

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri II/2014. Marraskuu 2014

Pirkanmaan yritysbarometri II/2014. Marraskuu 2014 Pirkanmaan yritysbarometri II/214 Marraskuu 214 Taustatiedot Vastausajankohta vko 44 Vastausprosentti = 18 18 Vastaajat toimialoittain, N 16 157 14 Vastaajat henkilöstömäärän mukaan 12 1 36 4 Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Väestön määrä Aviapoliksen suuralueella (1.1.) 1990-2012 ja ennuste vuosille 2013-2020

Väestön määrä Aviapoliksen suuralueella (1.1.) 1990-2012 ja ennuste vuosille 2013-2020 Väestön määrä Aviapoliksen suuralueella (1.1.) 1990-2012 ja ennuste vuosille 2013-2020 25 000 22 500 20 000 Ennuste 17 500 väestön määrä 15 000 12 500 10 000 7 500 5 000 2 500 0 1990 1992 1994 1996 1998

Lisätiedot

PUIJO. Kuopion kaupunki 2009

PUIJO. Kuopion kaupunki 2009 uijon näkötornista voi ihailla Kallaveden saariston kauniita maisemia. Noin kilometrin päässä näkötornista on Konttilan vanha torppa, jossa on uijon luonnosta kertova näyttely ja kahvila. uijon laen palveluista

Lisätiedot

VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2008 Ruotsinkielinen väestö

VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2008 Ruotsinkielinen väestö Vantaan kaupunki A 5 : 2008 Tilasto ja tutkimus VANTAAN VÄESTÖENNUSTE 2008 Ruotsinkielinen väestö Koko kaupungin ennuste 2008-2040 Suuralueiden ennuste 2008-2018 A5:2008 ISBN 978-952-443-259-7 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2015

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2015 henkilöä Irja Henriksson 10.8.2016 Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2015 Lahden ja Nastolan yhdistyttyä viime vuodenvaihteessa tuli uudesta Lahdesta Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku

Lisätiedot

Päivystävät päiväkodit Kasvun ja oppimisen palvelualue 2017 Varhaiskasvatuspalvelut Viikko Keskusta - Neulamäki Kiinni Auki

Päivystävät päiväkodit Kasvun ja oppimisen palvelualue 2017 Varhaiskasvatuspalvelut Viikko Keskusta - Neulamäki Kiinni Auki Varhaiskasvatuspalvelut Viikko 26 26.6. - 2.7. Keskusta - Neulamäki Kiinni Auki ALAVAN PÄIVÄKOTI Lastentie 3 HAAPANIEMEN PÄIVÄKOTI Tasavallankatu 8 *Esiopetus, Haapaniemen koulu, (Aseveljenkatu 8) KASARMIPUISTON

Lisätiedot

KAUPUNGINKANSLIA TOTEUTUSSUUNNITELMA 1 (6) Talous- ja suunnittelukeskus TOTEUTUSSUUNNITELMA SOMPASAAREN JA KALASATAMANPUISTON RAKENTAMISESTA

KAUPUNGINKANSLIA TOTEUTUSSUUNNITELMA 1 (6) Talous- ja suunnittelukeskus TOTEUTUSSUUNNITELMA SOMPASAAREN JA KALASATAMANPUISTON RAKENTAMISESTA KAUPUNGINKANSLIA TOTEUTUSSUUNNITELMA 1 (6) TOTEUTUSSUUNNITELMA SOMPASAAREN JA KALASATAMANPUISTON RAKENTAMISESTA Sijainti yhdyskuntarakenteessa, asemakaavatilanne ja liikennejärjestelyt Kalasataman projektialueeseen

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa Väestöennusteet. Konserniesikunta, Strategiayksikkö Kaupunkitutkimus TA Oy, Seppo Laakso 24.4.

Toimintaympäristön tila Espoossa Väestöennusteet. Konserniesikunta, Strategiayksikkö Kaupunkitutkimus TA Oy, Seppo Laakso 24.4. Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Väestöennusteet Konserniesikunta, Strategiayksikkö Kaupunkitutkimus TA Oy, Seppo Laakso 24.4.2018 Väestöennusteet Sisällys: Espoon kaupungin ja Helsingin seudun väestöprojektiot

Lisätiedot

Päätös apteekin perustamisesta Kuopion kaupungin keskustan (1.) apteekkien sijaintialueelle

Päätös apteekin perustamisesta Kuopion kaupungin keskustan (1.) apteekkien sijaintialueelle PÄÄTÖS 1 (8) Apteekin perustaminen Lääkealan toimijoiden valvonta 01.06.2017 Dnro Fimea 002496/06.08.00.00/2017 Jakelussa mainitut Päätös apteekin perustamisesta Kuopion kaupungin keskustan (1.) apteekkien

Lisätiedot

Kaupunkirakenteen ja maankäytön suunnittelun yhteys kasvihuonekaasupäästöihin

Kaupunkirakenteen ja maankäytön suunnittelun yhteys kasvihuonekaasupäästöihin Kaupunkirakenteen ja maankäytön suunnittelun yhteys kasvihuonekaasupäästöihin Kuopio 15.11.2011 Leo Kosonen Hankepäällikkö KUOPION KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUDET v 2020 MENNESSÄ

Lisätiedot