Laadunkehittämisryhmän tehtävät on lueteltu ryhmän toimeksiannossa:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laadunkehittämisryhmän tehtävät on lueteltu ryhmän toimeksiannossa:"

Transkriptio

1 Jyväskylän yliopisto 1(7) n tehtävät n tehtävät on lueteltu ryhmän toimeksiannossa: osallistuu laadunvarmistusjärjestelmän toteuttamiseen, arvioi laadunvarmistusjärjestelmää, osallistuu ulkoisen auditoinnin suunnitteluun, huolehtii, että auditoinnin tulos ja siihen sisältyvät kehittämistoimet välittyvät yliopistoyhteisölle sekä huolehtii, että laatutyö on jatkuvaa yliopiston kehittämistä. Toteutuneet ja toteutumassa olevat tehtävät Toimeksiannon tehtävistä ryhmä on saattanut loppuun laadunvarmistusjärjestelmän toteuttamisen ja ulkoisen auditoinnin suunnitteluun osallistumisen. Yliopiston hallitus arvioi laadunvarmistusjärjestelmän hallituksen kokouksessa johdon katselmuksessa viikolla 11. Sitä ennen laadunkehittämisryhmä arvioi järjestelmää kokouksessaan (Kokousta pitänee aikaistaa?) Korkeakoulujen arviointineuvoston tekemän ulkoisen auditoinnin tulos julkaistaan Tiedotustilaisuus, johon osallistuvat Korkeakoulujen arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Riitta Pyykkö, Jyväskylän yliopiston auditointiryhmän puheenjohtaja, dosentti Helka Urponen ja Jyväskylän yliopiston auditointiryhmän sihteeri Kirsi Hiltunen, pidetään Tilaisuudessa laadunkehittämisryhmän puheenjohtaja esittelee tärkeimpien kehittämistoimien suunnitelmat. Laatupäällikkö vastaa auditoinnin tuloksen kirjallisesta tiedottamisesta yliopistossa. Yliopiston ulkopuolelle auditoinnin tuloksen välittää yliopiston viestintäpalvelut. Yliopiston lausunnon tiedotusvälineille antaa rehtori. n vuoden 2009 tehtävien yhteenveto: Laadunvarmistusjärjestelmän arviointi, erityisesti sen tehokkuus ja sopivuus Jyväskylän yliopistoon Tiedotustilaisuuden järjestäminen Ulkoisen auditoinnin perusteella kehitettävien asioiden suunnitteleminen ja niistä viestiminen Jatkuva kehittäminen Tavoite: Yliopiston toimintatapojen parantaminen sellaiseksi, että yliopisto voi helposti saavuttaa (ja ylittää) tulostavoitteensa ja vaikuttaa sekä suomalaisessa yhteiskunnassa että kansainvälisessä toimintaympäristössä. n on huolehdittava siitä, että laatutyö on jatkuvaa yliopiston kehittämistä.

2 Jyväskylän yliopisto 2(7) Tähän mennessä on luotu laadunvarmistuksen menettelytapoja, kehitetty laatuosaamista ja arviointikäytäntöjä. Toiminnan perustana ovat laadunkehittämisryhmän hallitukselle valmistelemat ja hallituksen päättämät laatuvaatimukset samoin kuin aikaisemman laadunkehittämistyöryhmän luoma laatupolitiikka. Laatuvaatimukset ovat Korkeatasoinen tutkimus tekee Jyväskylän yliopistosta yhden Suomen johtavista yliopistoista ja omilla kärkialoillaan kansainvälisesti merkittävän. Tutkimukseen perustuva koulutus on pedagogisesti korkeatasoista, antaa hyvät valmiudet kansalliseen ja kansainväliseen työelämään sekä elinikäiseen oppimiseen ja säilyttää yliopiston yhtenä Suomen tavoitelluimmista opiskelupaikoista. Yhteiskunnallinen vuorovaikutus on tavoitteellista yhteistyötä, jolla yliopistossa tuotettu tieto ja osaaminen saatetaan laajalti yhteiskunnan käyttöön. Johtaminen tukee yliopiston strategisia tavoitteita ja koko organisaation tehokasta toimintaa. Jatkuvaan kehittämiseen kuuluvat laadunhallintajärjestelmän tehokkuuden ja sopivuuden arviointi ja kehittäminen. Kehittämisen tulee olla yliopiston strategian mukaista. Meneillään olevassa strategiatyössä kehittämiskohteet täsmentyvät ja terävöityvät laatuvaatimusten ja strategian yhteensitomisen kautta vuoden 2009 aikana. Tämänhetkiset laatutavoitteet on esitetty laatuvaatimuksissa. Laadunvarmistuksen mekanismien kehittämistä on mahdollista jatkaa strategiatyöstä riippumatta. Eniten kehitettävää on arvioinnin ja kehittämisen osa alueilla. Arvioinnin kehittämisessä on mahdollista keskittyä sisäisten auditointien kehittämiseen siten, että kustakin teemasta (tutkimus, koulutus, yhteiskunnallinen vuorovaikutus, johtaminen) priorisoidaan 3 4 toimintatapaa, joita tarkastellaan sen teeman kaikissa auditoinneissa. Yliopistotason laatukäsikirjan käytettävyys ja oikeellisuus pitäisi arvioida. Sen pystyvät tekemään yliopistotoiminnan kaikki tasot erittäin hyvin tuntevat henkilöt, esim. hallintopäälliköt. seuraa tiiviisti strategiatyötä ja huolehtii, että laatuvaatimukset ja strategian painopisteet ovat linjassa. Tarvittaessa laatuvaatimuksia esitetään muutettaviksi. Laadunvarmistuksen mekanismeja kehitetään tiedekunta ja laitostasolla tukemalla yksiköitä kehitystyössä. määrittelee tutkimuksesta, koulutuksesta, yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta ja johtamisesta 3 4 laadunvarmistuksen toimintatapaa, jotka käydään läpi kaikissa kyseisen teeman auditoinneissa. Yliopistotason laatukäsikirjan ja laadunvarmistusjärjestelmän arvioi hallintopäälliköiden joukko.

3 Jyväskylän yliopisto 3(7) Muut kohteet Strategiatyö Yliopiston strategia uudistuu. Sen aikataulusta, etenemismuodoista ja tämänhetkisestä tilanteesta kertoo suunnittelupäällikkö Sakari Liimatainen. Toiminnanohjauksen ja laadunhallinnan yhdentäminen Tavoite: Yliopistotason ja yksikkötason toiminnanohjauksen ja laadunhallinnan yhdentäminen siten, että laatutyön arviointi ja kehittämisvaiheen tuottama informaatio tulee toiminnanohjauksen suunnitteluvaiheen rakennusaineeksi: Laadunhallinta koetaan vielä toistaiseksi jonkin verran irralliseksi muusta toiminnasta, ns. yliopiston ydintehtävistä. Laadunhallinta tehdään oleelliseksi osaksi yksikkötason toimin

4 Jyväskylän yliopisto 4(7) nanohjauksen arviointi ja kehittämismenettelyjä. Yliopiston johto tukee tulevassa strategiassa ja siitä johdettavissa toiminta ja taloussuunnitelmissa laadunhallinnan menettelyjen arkipäiväistämistä. n suunnitelmat siirtyvät johdon käyttöön vararehtorin, suunnittelupäällikön, tutkimuspäällikön ja laatupäällikön kautta. Yliopiston opetusneuvoston, tiedeneuvoston ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen koordinaatioryhmän ja laadunkehittämisryhmän yhteistyö on ollut puheenjohtajan ja tutkimuspäällikön panosta lukuun ottamatta vähäistä. Yhteistyötä on tarve kehittää. Ryhmien on syytä määritellä strategiatyöhön nojaavasti yliopiston tavoitteiden ja niiden toteutumista tarkastelevien mittareiden kautta tiedontarvetta, tietojärjestelmätarvetta, arviointiprosesseja ja tiedon hyödyntämistä yliopiston johtamisessa. Yliopiston kokonaisstrategia ohjaa myös yksiköiden strategiatyötä. Varsinkin ainelaitoksilla on vielä kuilu toiminnanohjauksen ja laadunhallinnan välillä. Laatupäällikkö vierailee kaikissa laitoksissa kevään 2009 aikana. Vertailun vuoksi ja hyvien käytänteiden siirtämiseksi laatupäällikkö käy myös kaikissa erillislaitoksissa. Yliopiston laitosjohtajille aloitetaan johtamiskoulutus. Ensimmäiset 20 johtajaa valitaan syksyllä 2009 alkavaan koulutukseen. huolehtii, että johtamiskoulutuksen Jyväskylän yliopiston erityispiirteitä käsittelevissä jaksoissa käsitellään toiminnanohjausta ja laadunhallintaa yhtenä kokonaisuutena. Laatupäällikkö vastaa toimintaprosessien kehittämisestä. Työ on aloitettu hallintoviraston ns. rajapintatyönä, jossa tarkastellaan erityisesti hallintoviraston hoitamien asioiden vastuualueittaisia rajapintoja. Samalla kuvataan hallintoviraston ydinprosessit. Työ laajenee seuraavassa vaiheessa hallintoviraston sekä tiedekuntien ja laitosten rajapintojen kehittämiseen. huolehtii strategiatyössä sekä toiminta ja taloussuunnittelussa laadunhallinnan ja toiminnanohjauksen yhdistämismahdollisuuksien huomioonottamisesta. Opetusneuvoston, tiedeneuvoston, yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen koordinaatioryhmän ja laadunkehittämisryhmän yhteistyö aloitetaan. Laatupäällikkö vierailee kaikissa laitoksissa. Johtajia koulutetaan. Prosesseja kehitetään. Tiedontarpeen selvittäminen Tavoite: Laadun arvioinnin, samoin kuin muun arviointitoiminnan edellytysten luominen. Yliopiston itsensä on huolellisesti määriteltävä toiminnanohjauksessa ja johtamisessa tarvitsemansa tieto. Tiedon tarve on johdon määriteltävä. Perustana ovat strategiassa määriteltävät yliopiston tavoitteet.

5 Jyväskylän yliopisto 5(7) Opetusministeriön raportointivaatimukset vähenevät. Yliopiston aikaisempaa suuremmassa määrin ulkopuolisista jäsenistä koostuvan hallituksen tarvitsema tietomäärä on iso, ja tiedon tulee olla ajantasaista. Myös yksikköjen johto tarvitsee aikaisempaa enemmän tietoa johtamiseensa (tuli esille useissa sisäisissä auditoinneissa). Laatutyön tietotarve on osittain samaa johtamisen tietotarpeen kanssa, mutta myös omia tarpeita on laadun arviointiin. Tietoa on kerättävä systemaattisesti, ja sen on oltava vertailukelpoista vuodesta toiseen. Tietojärjestelmiä on kehitettävä tietovarastojen suuntaan. On kuitenkin huomattava, että kehittäminen ei ole pelkästään tietojärjestelmäasia eikä tietojärjestelmäihmisten asia, vaan määrittelykysymys. Ensi vaiheessa kehitetään toiminnanohjauksen tarvitsemaa tietoa ja tietojärjestelmiä. Toiminnanohjaukseen voi olla tarvetta yhtenäistää arviointisyklejä. yhdessä laitosten, tiedekuntien, erillislaitosten, tietohallintokeskuksen ja muun hallintoviraston kanssa aloittaa tiedontarpeen määrittelyn. Tietohallinnon ja hallinnollisten järjestelmien omistajien kanssa suunnitellaan tietojärjestelmien kehittämistarvetta. n puheenjohtaja vastaa määrittelystä, miten tiedontarpeen kokonaisuuksia hallitaan yhdessä opetusneuvoston, tiedeneuvoston ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen kanssa. Arvioinnit Sisäiset auditoinnit Tavoite: Yliopiston jatkuvan kehittämisen tukeminen laadunhallinnan keinoin. Sisäisissä auditoinneissa on otettava huomioon KKA:n ulkoisen auditoinnin esittämät kehittämiskohteet. Ulkoisen auditoinnin tulos saadaan vasta maaliskuun lopussa. n tulisi määritellä sisäisen auditoinnin tavoitteet. Käytännössä tarkan tavoitemäärittelyn voi jättää auditointiohjelmaan. Sisäisten auditointien suunnitelma on liitteenä 2. määrittelee vuoden 2009 sisäisen auditoinnin tavoitteet. huolehtii siitä, että sisäisten auditointien tavoitteissa ja toteutuksessa otetaan huomioon ulkoisen auditoinnin palautteet ja kehittämistarpeet. Itsearvioinnit Sisäisten auditointien jatkeena, sijasta tai lisäksi voisimme ottaa käyttöön laitostasoisen itsearvioinnin ja käyttää siinä CAF työkalua.

6 Jyväskylän yliopisto 6(7) Benchmarkaus Tavoite: Hyvien käytänteiden jakaminen ja kehittämisideoiden hankkiminen vertaamalla laadunvarmistusjärjestelmäämme toisen yliopiston laadunvarmistusjärjestelmään. Tuleva Itä Suomen yliopisto on esittänyt benchmarkaus kutsun. Suunnitelmat tarkentuvat laatupäällikköjen neuvottelussa Benchmarkauksen valmistelu. Osallistuminen benchmarkaukseen. Laadunhallinnan osaamisen kehittäminen Laatutyön ensimmäisen vaiheen toteutumisen jälkeen on aika kehittää yleistä laadunhallinnan osaamista. Osaamista on lisättävä laadunhallinnan toimijoilla yliopiston eri organisaatiotasoilla. Laatupäällikön ja suunnittelijan on kouluttauduttava vastaanottamaan ISOstandardin mukaiset haasteet. Yksikkötasolla laadunhallinnan eri osaamisalueita syvennetään sisäisissä koulutuksissa. Koska laadunhallinnan heikko kohta tällä hetkellä on arviointi, arviointiosaamisen kehittäminen on ensisijaista. Arviointiosaamisen kehittäminen Tavoite: Laadunhallintaa edistävän arviointikulttuurin kehittäminen. Yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän STAK mallin erityisiä kehitettäviä osa alueita ovat arviointi ja kehittäminen. Arviointiosaamisen lisäämiseksi yksiköiden olisi asetettava omat tavoitteensa ja tunnistettava, millaista koulutusta arviointiperiaatteiden, prosessien ja vastuiden määrittelyn tueksi ja kehittämiseksi tarvitaan. Arviointiprosessit kytkeytyvät yliopiston toiminnanohjaukseen sen eri tasoilla (yksikkö, tiedekunta ja yliopisto) ja kehittyvät yliopiston muuttumisen mukana. On mietittävä, kenelle tietoa yliopiston ja yksiköiden toiminnasta kootaan, millaisilla aikasykleillä ja kuka sitä kokoaa. Myös laadunhallintaan sisältyy haasteita riittävän laadun todentamiseksi ja arvioimiseksi. Tulevaisuudessa riittämätöntä laatua määritetään laatupoikkeamin. Koska arviointiprosessit ovat keskeisiä johtamisen välineitä, tulisi arviointiosaamisen kartuttaminen ottaa huomioon yliopiston muutosjohtamisessa ja sitä tukevan koulutuksen sisällöissä. Lisäksi arviointiosaamisen koulutusta voidaan sisällyttää laatutyön koulutuksiin, esimerkiksi sisäisen auditoinnin koulutukseen ja ohjaukseen, koska sisäiset auditoinnit tähtäävät niin yksiköitä kuin yliopistoakin läpäisevien erilaisten arviointimekanismien ja menettelyiden kehittävään arviointiin. Arviointiosaamisen vahvistamiseksi olisi hyödynnettävissä yliopiston yksiköiden, kuten Koulutuksen tutkimuslaitoksen ja Koulutuksen arviointisihteeristön, osaamista.

7 Jyväskylän yliopisto 7(7) Laadunhallinnan rakenteet Laadunhallintatyön rakenteiden määrittely Tavoite: Laadunhallintatyön yliopistotasoisen vastuun ja tavoitteiden määrittely. Vuoden 2009 aikana on ratkaistava, miten vuodesta 2010 lähtien laadunhallinnan työjärjestelyt hoidetaan. n on jätettävä ehdotuksensa syksyn tulosneuvotteluihin mennessä. Yksiköiden laatutyö hoidetaan oman työn ohella pääosin johtajien nimeämien laatuvastaavien koordinoimina. Lisäksi on määritelty QPR vastaavia ja koulutettu sisäisiä auditoijia. Yliopistotasoisesti pitäisi linjata, että laatutyön koordinointi kuuluu tiettyjen henkilöiden tehtäviin. Lisäksi jokaiselle henkilölle se kuuluu luontaisena osana omia työtehtäviä. Koordinointitehtävät tulee ottaa huomioon VPJ järjestelmässä samoin kuin työsuunnitelmissa. tekee rehtorille esityksen laadunhallintatyön rakenteiksi vuodesta 2010 eteenpäin. tekee esityksen rehtorin tai hallintojohtajan päätökseksi laatuvastaavien työn huomioon ottamisesta työsuunnitelmissa Uusien toimintamallien tuomat tehtävät Strategiatyön lisäksi yliopiston lähihaasteita, joihin laadunhallinta läheisesti yhdistyy, ovat allianssityö, prosessien kehittäminen ja riskienhallinta. Yliopistoallianssi Allianssiyliopistoista JY on tehnyt hankeyhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa vuodesta Opetusministeriön rahoittamat hankkeet (2 kpl) päättyivät vuoden 2008 lopussa. Periaatteellinen mahdollisuus olisi jatkaa yhteistyötä allianssin sisällä. Vertailuyliopistona voisi olla hankekumppanimme Oulun yliopisto. Prosessien kehittäminen Kohdassa Toiminnanohjaus ja laadunhallinnan kehittäminen on käsitelty prosessityön etenemistä. Yliopistosta kuitenkin puuttuu yleislinjaus prosessien kehittämiseksi. n olisi tarpeen määritellä prosessityön linjaukset ja esittää ne hallintojohtajan päätettäviksi. Vaikka vuonna 2009 tuskin päästäneen ISO standardin mukaiseen laadunvarmistusjärjestelmään, siihen varautumisen on syytä alkaa. Prosessit ovat ISO 9000 standardin keskeinen osa. Riskienhallinta Yliopiston sisäinen tarkastus on nostanut esiin monena vuonna riskien kartoittamattomuuden ja riskienhallinnan puuttumisen. Sisäisen tarkastuksen arviointi ja vahvistuslausumassa yliopisto on todennut, että riskienhallinta sisällytetään osaksi laatutyötä.

Yliopiston hallitus on päättänyt toukokuussa 2008 yliopiston laatuvaatimuksista:

Yliopiston hallitus on päättänyt toukokuussa 2008 yliopiston laatuvaatimuksista: Jyväskylän yliopisto 1(9) 1 Yleistä Yliopistotason laatukäsikirjan mukaan laadunhallinnalla tarkoitetaan laadun suunnittelua ja ohjausta, laadunvarmistusta ja laadun parantamista. Laadun suunnittelu ja

Lisätiedot

Seuraavan kokouksen aikaistaminen johdon katselmuksen vuoksi. Edellisen kokouksen muistio hyväksyttiin esitetyssä muodossaan.

Seuraavan kokouksen aikaistaminen johdon katselmuksen vuoksi. Edellisen kokouksen muistio hyväksyttiin esitetyssä muodossaan. Jyväskylän yliopisto 1(6) Aika: 21.1.2009 klo 9:05 12:20 Paikka: T115 Läsnä: Matti Leino, puheenjohtaja Antti Auer Minna Hautamäki Sirkka Liisa Korppi Tommola Sakari Liimatainen Minna Riitta Luukka Anita

Lisätiedot

LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN

LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN Perehtyjä /pm Mentori / pm Huomiot, havainnot, kysymykset, kehittämisehdotukset yms. Perehtymissuunnitelman laatiminen Tavoitteet ja aikataulu Uusi laatuvastaava laatii oman

Lisätiedot

Laatuvastaavien perehdytys

Laatuvastaavien perehdytys Laatuvastaavien perehdytys Perehdytyksen tavoite Laatuvastaava ymmärtää oman tehtäväosuutensa yliopiston laadunhallintatyössä Laatuvastaavan tehtävistä: Koordinoi yksikössä laadunhallintatyötä Toimii laaturyhmän

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laatutyö

Jyväskylän yliopiston laatutyö Jyväskylän yliopiston laatutyö Pirjo Halonen Laatupäällikkö 17.1.2007 1 Yliopistolain Jyväskylän yliopisto velvoite 5 Arviointi Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan sekä taiteellista

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Laadunohjausryhmä hyväksynyt 19.1.2017 J Y V Ä S K Y LÄ N Y LI O PI S T O 26.1.2017 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOINEN AUDITOINTI. Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOINEN AUDITOINTI. Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö ULKOINEN AUDITOINTI Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö 12.5.2014 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 13. 15.1.2015 13.5.2014 Pirjo Halonen 2 TOTEUTTAJAORGANISAATIO Kansallinen koulutuksen arviointikeskus

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Hyväksytty laadunohjausryhmässä 25.2.2016 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään laatupolitiikassa yhteisössä tunnetun vastuunjaon,

Lisätiedot

Laatuvastaavien tapaaminen

Laatuvastaavien tapaaminen Laatuvastaavien tapaaminen 24.10.2007 klo 10:15-12, A103 pirjo.halonen@adm.jyu.fi 014 260 1180 050 428 5315 soile.vaananen@adm.jyu.fi 014 260 1085 050 443 2363 Asioita Laatulista Sisäinen auditointi Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Sinisellä ovat laadunkehittämistyöryhmän pidetyssä kokouksessa muutetut kohdat. Kohtien perusteluja on kokousmuistiossa.

Sinisellä ovat laadunkehittämistyöryhmän pidetyssä kokouksessa muutetut kohdat. Kohtien perusteluja on kokousmuistiossa. Jyväskylän yliopisto 1(8) L A A T U T Y Ö 6. 3. 2 0 0 8 J o h d o n k a t s e l m u s, l u o n n o s Sinisellä ovat laadunkehittämistyöryhmän 3.3.2008 pidetyssä kokouksessa muutetut kohdat. Kohtien perusteluja

Lisätiedot

VUODEN 2014 ULKOISEEN

VUODEN 2014 ULKOISEEN VUODEN 2014 ULKOISEEN AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN Koulutusneuvosto 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Ulkoinen auditointi Edellinen auditointi 2008. Toteuttaja Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Tampereen yliopiston laatujärjestelmän kehittäminen vuoden 2014 auditoinnin jälkeen

Tampereen yliopiston laatujärjestelmän kehittäminen vuoden 2014 auditoinnin jälkeen Tampereen yliopiston laatujärjestelmän kehittäminen vuoden 2014 auditoinnin jälkeen Laatujärjestelmien kehittämisseminaari 14.6.2017 Laatupäällikkö Jukka Mäkinen Kehittämispäällikkö Leena Ahrio Esityksen

Lisätiedot

Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät ja sidosryhmäyhteistyö

Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät ja sidosryhmäyhteistyö Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät ja sidosryhmäyhteistyö Riitta Pyykkö Professori, puheenjohtaja Korkeakoulujen arviointineuvosto Peda-forum Rovaniemi 26.8.2010 Sidosryhmäyhteistyö ja auditoinnit

Lisätiedot

Laadunhallinta osana organisaation toimintaa

Laadunhallinta osana organisaation toimintaa Laadunhallinta osana organisaation toimintaa TieVie-asiantuntijakoulutus Organisatorinen muutos 1.9.2006 Sari Tervonen Oppimiskeskus Sisältö Laadun käsitteistöä Laatu organisaatiossa Laatutyö Kuopion yliopistossa

Lisätiedot

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle.

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle. Jyväskylän yliopisto 1(5) Auditoinnin menettelyohjeiden soveltamisala Laadunvarmistusjärjestelmä on organisaation, vastuunjaon, vakiintuneiden, mutta silti kehittyvien menettelytapojen, prosessien ja voimavarojen

Lisätiedot

AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN

AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN Yliopistopalvelujen johtoryhmä 5.3.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Yliopistolain velvoite Yliopistolaki 558/2009, 87 : Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan

Lisätiedot

Verkko-opetuksen laatu osana yliopistojen laatutyötä

Verkko-opetuksen laatu osana yliopistojen laatutyötä Verkko-opetuksen laatu osana yliopistojen laatutyötä Sari Tervonen KuY, Oppimiskeskus TieVie-asiantuntijakoulutus Organisatorinen muutos 26.8.2005 Esityksen sisältö Laadun käsitteistöä Laatutyö Kuopion

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen TERVEYSALAN LAITOKSEN LAATUTYÖN KUVAUS 2012 Laatutyön tavoitteet Terveysalan laitoksen

Lisätiedot

Tavoitteet. Toiminnan ohjaus. Jyväskylän yliopisto 1(5) L A A T U T Y Ö Ryhmällä tarkoitetaan työryhmää, toimikuntaa tai neuvostoa.

Tavoitteet. Toiminnan ohjaus. Jyväskylän yliopisto 1(5) L A A T U T Y Ö Ryhmällä tarkoitetaan työryhmää, toimikuntaa tai neuvostoa. Jyväskylän yliopisto 1(5) Ryhmällä tarkoitetaan työryhmää, toimikuntaa tai neuvostoa. Ryhmän nimi: Laadunkehittämisryhmä Ryhmän puheenjohtaja: Vararehtori Matti Leino Ryhmän sihteeri: Laatupäällikkö Halonen

Lisätiedot

LAADUNHALLINNNAN KEHITTÄMINEN

LAADUNHALLINNNAN KEHITTÄMINEN LAADUNHALLINNAN KEHITTÄMINEN 2012 1. KORKEAKOULUN LAATUPOLITIIKKA t Laadunhallinnan jalkauttaminen laitoksille ja koulutusohjelmiin - EFQM-itsearvioinnin käytön kehittäminen - OPS- katselmusten kehittäminen,

Lisätiedot

Laadunkehittämisryhmän kokous Muistio 6/2007

Laadunkehittämisryhmän kokous Muistio 6/2007 1/6 Aika: 20.8.2007 klo 9:21 11:35 Paikalla Paikka: T405 Läsnä: Matti Leino, puheenjohtaja Antti Auer Terhi Huovinen Sirkka-Liisa Korppi-Tommola Sakari Liimatainen 9:35-10:30 Minna-Riitta Luukka 9:30->

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin tulokset. Auditointiryhmän puheenjohtaja Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen

Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin tulokset. Auditointiryhmän puheenjohtaja Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin tulokset Auditointiryhmän puheenjohtaja Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen Jyväskylän yliopiston auditointiryhmä Laatujohtaja, dosentti Helka

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja. Tiivistelmä sidosryhmille

Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja. Tiivistelmä sidosryhmille Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja Tiivistelmä sidosryhmille Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja tiivistelmä sidosryhmille Plan - Suunnittele Act - Kehitä Do - Tee Check - Arvioi 1 1 Itä-Suomen

Lisätiedot

Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit

Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit Auditoinnin informaatio- ja keskustelutilaisuus Oulun yliopistossa 29.10.2009 emeritusprofessori Paavo Okko Auditointiryhmän

Lisätiedot

Sisäisten auditointien toteuttaminen L A A T U T Y Ö

Sisäisten auditointien toteuttaminen L A A T U T Y Ö 1(5) L A A T U T Y Ö 16.1.9 SUUNNITELMA n sisäiset auditoinnit toteutetaan tiedekunta ja erillislaitostasolla samaan tapaan kuin ensimmäisellä kierroksella 2008, mutta kevennetyllä mallilla. Pääauditoijina

Lisätiedot

Tervetuloa Laatutyön asiantuntija -koulutuksen kolmannelle lähijaksolle!

Tervetuloa Laatutyön asiantuntija -koulutuksen kolmannelle lähijaksolle! Tervetuloa Laatutyön asiantuntija -koulutuksen kolmannelle lähijaksolle! Aika Aihe / teema Alustaja / vastuuhenkilö klo 13.00 13.20 klo 13.20 14.15 klo 14.15 14.45 klo 14.45 15.00 Tervetulosanat ja välitehtävien

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET

LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET Laatuvastaavat 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Aiheet Kertaus laadunhallintajärjestelmästä Ajankohtaiset muut asiat Kokonaisarkkitehtuurihanke Vuoden 2014 auditointiin

Lisätiedot

Ei näyttöä tai puheen tasolla

Ei näyttöä tai puheen tasolla Jyväskylän yliopisto 1(5) Dokumenteilla tarkoitetaan suuntaa ohjaavia asiakirjoja, strategioita ja linjauksia. Keskeisiä ovat vain ko. auditointikohdetta koskevat ja ohjaavat dokumentit. Dokumentit voivat

Lisätiedot

Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous

Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous 16.12.2013 Taina Joutsenvirta 16.12.2013 1 Auditoinnin tarkoitus Auditoinnin tavoitteena on tukea suomalaisia korkeakouluja niiden kehittäessä laatujärjestelmiään

Lisätiedot

Kestävä kehitys osana koulutuksen järjestäjän laadunhallintaa - Johdantopuheenvuoro, itsearvioinnin tulokset Opetusneuvos Leena Koski.

Kestävä kehitys osana koulutuksen järjestäjän laadunhallintaa - Johdantopuheenvuoro, itsearvioinnin tulokset Opetusneuvos Leena Koski. Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen 1-2015, 4.11. Saimaan ammattiopisto Sampo Kestävä kehitys osana koulutuksen järjestäjän laadunhallintaa - Johdantopuheenvuoro, itsearvioinnin tulokset

Lisätiedot

Arviointi ja mittaaminen

Arviointi ja mittaaminen Arviointi ja mittaaminen Laatuvastaavien koulutus 5.6.2007 pirjo.halonen@adm.jyu.fi 014 260 1180 050 428 5315 Arviointi itsearviointia sisäisiä auditointeja ulkoisia auditointeja johdon katselmusta vertaisarviointeja

Lisätiedot

Tukitehtävien laadun parantaminen. Laatusertifikaatti JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. laadunkehittämisryhmälle

Tukitehtävien laadun parantaminen. Laatusertifikaatti JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. laadunkehittämisryhmälle Jyväskylän yliopiston rehtorin 23.1.2007 asettaman laadunkehittämisryhmän toimikausi oli 1.1.2007 31.12.2009. Laadunkehittämisryhmä jättää testamenttinaan mahdolliselle seuraajaryhmälleen kehittämisehdotukset.

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI 31.10.2018 Tampereen ammattikorkeakoulu Päivi Karttunen, vararehtori Susanna Saarinen, kehittämispäällikkö TAMK numeroina yhteensä noin

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi 1 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Pirjo Berg, Anna Maksimainen & Olli Tolkki 16.11.2010 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Taustaa STM velvoittaa sairaanhoitopiirit laatimaan

Lisätiedot

LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA

LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA Kaija Jääskeläinen, Tampereen teknillinen yliopisto Kirjasto Taustaa laadunvarmistusjärjestelmään ja auditointiin 2 Kirjastossa perinteisesti tehty työtä

Lisätiedot

Marjo Nykänen

Marjo Nykänen MAMK laadunvarmistuksen kehittäjänä Yhteistyötä laadun vuoksi ammattikorkeakoulujen laatutoimijoiden tapaaminen 9.12.2010 Sisältö MAMK vuonna 2010 Laadunvarmistuksen pitkät perinteet Laatu MAMKissa MAMKin

Lisätiedot

SAMKin laadunkehittämistyö

SAMKin laadunkehittämistyö SAMKin laadunkehittämistyö Suunnittelija Erja Kuurila, SAMK Kohti nykyistä laadunhallintajärjestelmää Väliaikaiselle amkille luotiin yhteistä laatujärjestelmää Vuonna 1995 haettiin toimilupaa vakinaiselle

Lisätiedot

Tiivistetty hankekuvaus osahanke. Partnerin laadunhallinnan hyvät käytänteet. Osahankkeen kehittämistavoite ja tulokset 1 (5)

Tiivistetty hankekuvaus osahanke. Partnerin laadunhallinnan hyvät käytänteet. Osahankkeen kehittämistavoite ja tulokset 1 (5) 1 (5) Kirkkopalvelut ry/ Koulutuskeskus Agricola Hankkeen partnerin yhteystiedot Huvilakatu 31 76130 Pieksämäki Kerrotaan lyhyesti, millaisia laadunhallinnan hyviä käytänteitä hankkeen partneriosapuolella

Lisätiedot

Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus

Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus Auditoinnin informaatio- ja keskustelutilaisuus Oulun yliopistossa 29.10.2009 Suunnittelija MuT Marja-Liisa Saarilammi Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Toisen auditointikierroksen menetelmä

Toisen auditointikierroksen menetelmä Toisen auditointikierroksen menetelmä Rehtori, varapuheenjohtaja Pentti Rauhala Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari Tampere 2.12.2010 Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli. OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007

Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli. OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007 Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007 Korkeakoulut kehittävät laadunvarmistusjärjestelmiään siten, että ne täyttävät Euroopan korkeakoulutusalueen

Lisätiedot

Laadunkehittämistyöryhmän kokous

Laadunkehittämistyöryhmän kokous 1/6 Aika: 3.4.2007 klo 9:15 11:42 Paikalla Paikka: T405 Läsnä: Matti Leino, puheenjohtaja Antti Auer Terhi Huovinen Sirkka-Liisa Korppi-Tommola - Sakari Liimatainen 4 -> Minna-Riitta Luukka Hanna-Leena

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta

Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta KOKOA seminaari 10.10.2013 Kuopio Pääsuunnittelija Sirpa Moitus & erikoissuunnittelija Touko Apajalahti KKA:n auditointimallin

Lisätiedot

TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI 2016 JA SITÄ SEURAAVAT KEHITTÄMISTOIMET

TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI 2016 JA SITÄ SEURAAVAT KEHITTÄMISTOIMET TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI 2016 JA SITÄ SEURAAVAT KEHITTÄMISTOIMET 2016-2020 Laadunohjausryhmä ti 6.9.2016 Tuula Oksanen, tutkijakoulukoordinaattori Tausta Strategian toimenpideohjelma 2015-2016 Tohtorikoulutus

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA 2015 2016 Rehtorin päätös 22.4.2015 SISÄLTÖ 1 Yliopisto työympäristönä...1 2 Yliopisto opiskeluympäristönä...4 3 Yliopisto yhteiskunnallisena vaikuttajana...6

Lisätiedot

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA 02 04 05 06 08 09 12 Visio, tehtävä ja toiminta-ajatus Palvelulupaukset Strategiset tavoitteet Karvin tuloskortti

Lisätiedot

TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA

TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA Tohtorikoulutuspäivä 5.10.2016, Turku Tuula Oksanen, tutkijakoulukoordinaattori, Jyväskylän yliopisto Tausta JY:n strategian toimenpideohjelma 2015-2016

Lisätiedot

Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta

Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta Puheenjohtaja Riitta Pyykkö Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari Tampere 2.12.2010 Miksi juuri auditointi?

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston tutkijakoulu

Jyväskylän yliopiston tutkijakoulu Jyväskylän yliopiston tutkijakoulu www.jyu.fi/tutkijakoulu Tutkijakoulukoordinaattori Tuula Oksanen Opintoasiainpäivät 9.2.2012 Tutkijakoulujärjestelmä muutoksessa Perustettu 1995 Opetusministeriön toimesta

Lisätiedot

Tiivistetty hankekuvaus osahanke. Partnerin laadunhallinnan hyvät käytänteet. Osahankkeen kehittämistavoite ja tulokset 1 (8)

Tiivistetty hankekuvaus osahanke. Partnerin laadunhallinnan hyvät käytänteet. Osahankkeen kehittämistavoite ja tulokset 1 (8) 1 (8) Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raision aikuiskoulutuskeskus Timali Juhaninkuja 1 21200 Raisio Raision aikuiskoulutuskeskus Timali aloittaa laadunhallintajärjestelmän systemaattista rakentamista

Lisätiedot

Kriteeristön esittely

Kriteeristön esittely Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin aikataulu ja käytännön järjestelyt Kriteeristön esittely Sari Mikkola Koulutuskeskus Salpaus Laadunhallintajärjestelmien itsearviointi 2015 Lähtökohta Itsearviointi

Lisätiedot

Kysely laatutyöstä kunnille ja kuntayhtymille sekä valtion virastoille ja laitoksille

Kysely laatutyöstä kunnille ja kuntayhtymille sekä valtion virastoille ja laitoksille Kysely laatutyöstä kunnille ja kuntayhtymille sekä valtion virastoille ja laitoksille Jakelu: Arviointi- ja laadunhallinnan tehtävissä toimivat Kansallinen Laatuhanke on valtiovarainministeriön ja Suomen

Lisätiedot

JY:n laatutyö. Ainejärjestötapaaminen Pirjo Halonen Laatupäällikkö

JY:n laatutyö. Ainejärjestötapaaminen Pirjo Halonen Laatupäällikkö Jyväskylän yliopisto JY:n laatutyö Ainejärjestötapaaminen 20.3.2007 Pirjo Halonen Laatupäällikkö pirjo.halonen@adm.jyu.fi 014 260 1180 050 428 5315 1 Jyväskylän yliopisto Yliopistot ja ammattikorkeakoulut

Lisätiedot

Keskustelu ja kuulemistilaisuus:

Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien kriteerit Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Ammatillisen koulutuksen tasalaatuisuuden varmistaminen

Lisätiedot

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen Itsearviointi, case MAMK Laatu- ja palvelujohtaja Marjo Nykänen Lehtori, laatuvastaava Ulla Keto Ohjelma Itsearviointi korkeakoulun laatutyökaluna Itsearviointi MAMKissa EFQM-itsearvioinnit (1998, 1999)

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen ja osaamisperusteisuus

Pedagoginen johtaminen ja osaamisperusteisuus Pedagoginen johtaminen ja osaamisperusteisuus Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen johtamisen kehittämishanke vuosina 2011 2012. Hellevi Lassila, koulutusjohtaja, vararehtori Koulutuskeskus

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

TAUSTAA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON UUDEN JOHTÖSÄÄNNÖN VALMISTELULLE

TAUSTAA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON UUDEN JOHTÖSÄÄNNÖN VALMISTELULLE TAUSTAA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON UUDEN JOHTÖSÄÄNNÖN VALMISTELULLE Yleistä Eduskunnalle annetun yliopistolakiuudistuksen keskeinen tavoite on parantaa yliopistojen toimintaedellytyksiä. Tavoitteeseen pääsemiseksi

Lisätiedot

Auditointitulosten analyysia johtamisen näkökulmasta

Auditointitulosten analyysia johtamisen näkökulmasta Auditointitulosten analyysia johtamisen näkökulmasta Ammattikorkeakoulujen rehtorien seminaari 15.2.2007 Projektisuunnittelija Sirpa Moitus Korkeakoulujen arviointineuvosto www.kka.fi Auditointien kokonaisaikataulu

Lisätiedot

Koulutuksen arviointisuunnitelman valmistelu

Koulutuksen arviointisuunnitelman valmistelu Koulutuksen arviointisuunnitelman valmistelu Sisältää: - Arviointisuunnitelman valmistelun taustaa - Koulutuksen arviointisuunnitelma 2016 2019 - Arviointisuunnitelman valmistelu - Karvin määrittämät arviointitoiminnan

Lisätiedot

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu opiskelijoita 4500 henkilöstöä 300 2 kampusta 4 koulutusalaa 18 tiimiä Kyamkin laatupolitiikka Laadusta viestitään ymmärrettävästi Vastuu laadusta ja kehittämisestä on kaikilla

Lisätiedot

Mikkelin ammattikorkeakoulu

Mikkelin ammattikorkeakoulu Mikkelin ammattikorkeakoulu Mamk lyhyesti Mikkelin ammattikorkeakoulu on elinikäisen oppimisen korkeakoulu, opiskelijan korkeakoulu, kansainvälinen korkeakoulu, yhteisöllinen korkeakoulu, vahva TKI-korkeakoulu

Lisätiedot

Laadunkehittämisryhmän kokous Muistio 2/2008

Laadunkehittämisryhmän kokous Muistio 2/2008 Jyväskylän yliopisto 1(6) Aika: 16.4.2008 klo 9:03 11:17 Paikalla Paikka: Rehtoraatin kokoushuone Läsnä: Matti Leino, puheenjohtaja Antti Auer - Anita Malinen Sirkka-Liisa Korppi-Tommola - Sakari Liimatainen

Lisätiedot

Laadunkehittämisryhmän kokous Muistio 1/2008

Laadunkehittämisryhmän kokous Muistio 1/2008 Jyväskylän yliopisto 1(8) Aika: 3.3.2008 klo 9:05-11:20 Paikalla Paikka: Rehtoraatin huone Läsnä: Matti Leino, puheenjohtaja Antti Auer - Anita Malinen Sirkka-Liisa Korppi-Tommola Sakari Liimatainen Minna-Riitta

Lisätiedot

Laatujärjestelmä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

Laatujärjestelmä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Laatujärjestelmä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Päivi Jantunen laatukoordinaattori 4.1.2017 1 Toimintajärjestelmän ja laadunhallinnan pohjana SFS-EN ISO9001-standardi johtamisjärjestelmä, joka auttaa

Lisätiedot

KAMK:n johtamis- ja laatujärjestelmän kehittäminen. Teija Sievänen Laatupäällikkö p

KAMK:n johtamis- ja laatujärjestelmän kehittäminen. Teija Sievänen Laatupäällikkö p KAMK:n johtamis- ja laatujärjestelmän kehittäminen Teija Sievänen Laatupäällikkö p. 044 7101 237 teija.sievanen@kamk.fi 1 Esityksen sisältö KAMKin auditoinnin tulokset Laatujärjestelmän esittely Auditoinnin

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Laatuverkoston tapaaminen 31.10.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Laatutyöryhmä työskentelee Ehdotus koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta

Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta KORKEAKOULUJEN LAATUTYÖ MITEN MENEE? Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta ja kehittämisseminaari 31.10.2018 Finlandia-talo Helka Kekäläinen, FT Yksikön

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston tarkastus- ja varmennustoiminnan ohjesääntö

Jyväskylän yliopiston tarkastus- ja varmennustoiminnan ohjesääntö 1 Jyväskylän yliopiston tarkastus- ja varmennustoiminnan ohjesääntö Hyväksytty yliopiston hallituksen kokouksessa 23.11.2012 1 Tarkastus- ja varmennustoiminta Sisäinen valvonta on yliopiston päätöksentekoelinten,

Lisätiedot

Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus

Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus Jukka Kola Professori, Vararehtori Valtakunnalliset opintoasiainpäivät 11.-12.10.2012 Helsingin yliopisto 18.10.2012 1 Opetustoiminnan johtaminen

Lisätiedot

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta 06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta on opettajan työssä? Peda-Forum 20.8.2013 Vararehtori Riitta Pyykkö, TY, Korkeakoulujen arviointineuvoston pj. Yliopettaja Sanna Nieminen, Jyväskylän AMK Pääsuunnittelija

Lisätiedot

Laadukas - ammatillinen oppilaitos pedagogisella johtamisella - laatustrategia Toiminnaksi

Laadukas - ammatillinen oppilaitos pedagogisella johtamisella - laatustrategia Toiminnaksi Laadukas - ammatillinen oppilaitos pedagogisella johtamisella - laatustrategia Toiminnaksi Tuotokset 1 Hyvät käytänteet 2. Sidosryhmät ja laatu- ja strategiatyö TAVOITE: Kerätään hyvät käytänteet toimivaksi

Lisätiedot

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus: Lääketieteen peruskoulutuksen arviointi

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus: Lääketieteen peruskoulutuksen arviointi Kansallinen koulutuksen arviointikeskus: Lääketieteen peruskoulutuksen arviointi 2017-2018 Lääkäriliiton peruskoulutuksen Lääkärifoorumi 11.5.2017 Kommenttipuheenvuoro: Arviointiasiantuntija, KT Hannele

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

LAATUKÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 7.10.2009. Versio 1.00. Koulutus- ja tutkimuspalvelut. Koulutus- ja tutkimuspalvelut LAATUKÄSIKIRJA

LAATUKÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 7.10.2009. Versio 1.00. Koulutus- ja tutkimuspalvelut. Koulutus- ja tutkimuspalvelut LAATUKÄSIKIRJA Hyväksytty käyttöön 7.10.2009 Anna-Maija Ylimaula, johtaja 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHTAMINEN...3 1.1 KOULUTUS- JA TUTKIMUSPALVELUJEN PERUSTEHTÄVÄ...3 1.2 ORGANISAATIO...4 1.3 LAATUPOLITIIKKA...5 2 KOTUN

Lisätiedot

Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus

Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus Perehdytystilaisuus -toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän itsearviointi Vaasa 31.10.2014 Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi

Lisätiedot

Mistä yliopistojen laatutyössä on kysymys?

Mistä yliopistojen laatutyössä on kysymys? Mistä yliopistojen laatutyössä on kysymys? Keskustelutilaisuus 15.12.2005 Jyväskylän yliopisto Ossi Tuomi Korkeakoulujen arviointineuvosto www.kka.fi Korkeakoulujen arviointineuvosto 2004-2007 Puheenjohtaja,

Lisätiedot

LAATUTYÖ JA TOIMINTAKÄSIKIRJA. Taina Joutsenvirta

LAATUTYÖ JA TOIMINTAKÄSIKIRJA. Taina Joutsenvirta LAATUTYÖ JA TOIMINTAKÄSIKIRJA Taina Joutsenvirta Laatu Laatu tarkoittaa Helsingin yliopistossa toiminnan tarkoituksenmukaisuutta ja tulosten korkeatasoisuutta. Ks. http://www.helsinki.fi/laatu/index.html

Lisätiedot

TUTKIMUKSEN KÄRKIHANKEHAKU 2009

TUTKIMUKSEN KÄRKIHANKEHAKU 2009 1 TUTKIMUKSEN KÄRKIHANKEHAKU 2009 Yliopistoallianssin hallitus julistaa avoimeksi allianssin tutkimuksen kärkihankehaun 5.1.2009. Hakuaika päättyy 30.4.2009. Haku kohdistuu erityisesti allianssin tutkimuksen

Lisätiedot

Laadunkehittämisryhmän kokous Muistio 7/2007

Laadunkehittämisryhmän kokous Muistio 7/2007 1/12 Laadunkehittämisryhmän kokous 22.10.2007 Muistio 7/2007 Aika: 22.10.2007 klo 10:16-12:45 Paikalla Paikka: T405 Läsnä: Matti Leino, puheenjohtaja Antti Auer Terhi Huovinen Sirkka-Liisa Korppi-Tommola

Lisätiedot

Laadunhallintajärjestelmien kehittäminen arviointitulosten pohjalta

Laadunhallintajärjestelmien kehittäminen arviointitulosten pohjalta Työseminaari arvioinnista kehittämiseen Laadunhallintajärjestelmien kehittäminen arviointitulosten pohjalta Opetusneuvos Leena Koski www.oph.fi leena.koski@oph.fi Perustietoja Työseminaari arvioinnista

Lisätiedot

Laadunhallinta kaupunkiorganisaatioissa Kuopion kaupunki laatupäällikkö Sirpa Pajula

Laadunhallinta kaupunkiorganisaatioissa Kuopion kaupunki laatupäällikkö Sirpa Pajula 26.1.2018 Laadunhallinta kaupunkiorganisaatioissa Kuopion kaupunki laatupäällikkö Sirpa Pajula 2 KUOPIO 2030: HYVÄN ELÄMÄN PÄÄKAUPUNKI STRATEGIAN NÄKÖKULMAT MISSIO Kuopio kumppaneineen mahdollistaa kestävän

Lisätiedot

Quality Consulting M.Mikkola OY Mari.mikkola@qcmm.fi 050-3205088

Quality Consulting M.Mikkola OY Mari.mikkola@qcmm.fi 050-3205088 Quality Consulting M.Mikkola OY Mari.mikkola@qcmm.fi 050-3205088 Laadunhallintajärjestelmän tulisi olla organisaation strateginen päätös ISO9001 tarkoituksena ei ole edellyttää, että kaikilla laadunhallintajärjestelmillä

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laadunhallinta

Ammatillisen koulutuksen laadunhallinta Ammatillisen koulutuksen laadunhallinta Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen 5.9.2018 OKM-OPH-Karvi-työryhmä, 3.9.2018 Toimijoiden roolit ja vastuut Opetushallitus OPH:n rooli ja vastuut

Lisätiedot

Hyväksytty käyttöön 7.10.2009 Anna-Maija Ylimaula, johtaja LAATUKÄSIKIRJA 7.10.2009. Versio 1.00. Koulutus- ja tutkimuspalvelut

Hyväksytty käyttöön 7.10.2009 Anna-Maija Ylimaula, johtaja LAATUKÄSIKIRJA 7.10.2009. Versio 1.00. Koulutus- ja tutkimuspalvelut Hyväksytty käyttöön 7.10.2009 Anna-Maija Ylimaula, johtaja 7.10.2009 Versio 1.00 Koulutus- ja tutkimuspalvelut 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHTAMINEN... 3 1.1 KOULUTUS- JA TUTKIMUSPALVELUJEN PERUSTEHTÄVÄ...

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana

Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana Koppihankkeen loppuseminaari Helsinki ma 21.4.2008 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Ammattiosaamisen näytöt osana ammatillisen

Lisätiedot

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin Juha Pietarinen Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin - Voiko riski olla mahdollisuus myös lakisääteisten

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

TKI-toiminnan laadunhallinta auditointiraporttien ( ) pohjalta

TKI-toiminnan laadunhallinta auditointiraporttien ( ) pohjalta TKI-toiminnan laadunhallinta auditointiraporttien (2012-2018) pohjalta Mira Huusko mira.huusko@karvi.fi 31.10.2018 Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Esityksen sisältö Tutkimuksen

Lisätiedot

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Pedagogisen johtamisen hankkeen johtoryhmän jäsen Ritva Ylitervo ja AMKEn kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan laatutyöpaja Helena Immonen

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan laatutyöpaja Helena Immonen Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan laatutyöpaja 7.4.2011 Helena Immonen 7.4.2011 www.helsinki.fi/yliopisto Laatuajattelu ja prosessityö Suunnittelu ja laadunvarmistus / Helena Immonen www.helsinki.fi/yliopisto

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditointi

Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditointi Helka Urponen Juha Kinnunen Kirsi Levä Risto Nieminen Katariina Raij Milja Seppälä Kirsi Hiltunen Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditointi KORKEAKOULUJEN ARVIOINTINEUVOSTON JULKAISUJA

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Sidosryhmät koulutusohjelmia kehittämässä yhteenvetoa korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinneista arviointiasiantuntija Touko Apajalahti

Sidosryhmät koulutusohjelmia kehittämässä yhteenvetoa korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinneista arviointiasiantuntija Touko Apajalahti Sidosryhmät koulutusohjelmia kehittämässä yhteenvetoa korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinneista arviointiasiantuntija Touko Apajalahti PEDA-forum, 16.8.2017 Tausta Auditoinnin tarkastelussa laadunhallinta:

Lisätiedot

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa 12.5.2014 Pitkät perinteet Kohti toimenpideohjelmaa Ohjelman sisältö, toteutus ja seuranta Pitkät perinteet kehitysyhteistyössä Ensimmäiset kehitysyhteistyöhankkeet

Lisätiedot

Asialista hyväksyttiin esitetyssä muodossa muuten, mutta mikäli aika riittää, päätettiin käsitellä laadunhallinnan vuosikelloa.

Asialista hyväksyttiin esitetyssä muodossa muuten, mutta mikäli aika riittää, päätettiin käsitellä laadunhallinnan vuosikelloa. MUISTIO 1/2015 Aika: 24.2.015 klo 8:31-10:30 Paikka: Läsnä: Ag C133 Helena Rasku-Puttonen (puheenjohtaja) Kaisa Miettinen Timo Tiihonen Hannu Salminen Peppi Taalas (poistui kohdassa 6 klo 10:19) Jussi

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

Arviointi uuden luomisessa Näkökulma työntekijänä ja luottamushenkilönä

Arviointi uuden luomisessa Näkökulma työntekijänä ja luottamushenkilönä Arviointi uuden luomisessa Näkökulma työntekijänä ja luottamushenkilönä Laadun varmistus päätöksenteon pohjana 10.3.2015 Kuntatalo, B 3.8 Turun kaupunki Hyvinvointitoimiala Laatuasiantuntija, terveyspalvelujen

Lisätiedot