KEMIN KAUPUNKI Sisäilmatyöryhmä (3)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KEMIN KAUPUNKI Sisäilmatyöryhmä (3)"

Transkriptio

1 KEMIN KAUPUNKI Sisäilmatyöryhmä (3) SELVITYS SISÄILMATYÖRYHMÄN TOIMINNASTA / 2015 MAALISKUU 1. Taustaa 2. Toiminta Kaupunginhallitus on vuonna 2013 hyväksynyt ohjeet sisäilmasto-ongelmien käsittelyyn ja kaupunginjohtaja on nimennyt moniammatillisen sisäilmatyöryhmän valvomaan ja ohjaamaan toimintaa sisäilmasto-ongelmatapauksissa. Kaupungin suoraan omistamien tilojen lisäksi sisäilmatyöryhmän toiminta-alueeseen sisältyvät kaupunkikonserniin kuuluvilta tai ulkopuolisilta vuokralle otetut tilat. Sisäilmatyöryhmä on kokoontunut yleensä noin kahden kuukauden välein, viime aikoina kerran kuukaudessa. Sisäilmasto-ongelmien käsittely on ohjeissa jaoteltu kahteen osaan: ilmenneet ongelmatilanteet, pitkittyneet ongelmatilanteet. Ilmenneet ongelmatilanteet pyritään poistamaan normaalien huolto- ja korjaustoimenpiteiden avulla. Sisäilmatyöryhmän rooli on tällöin asiantuntijan ja valvojan rooli. Ongelmien käsittelyn yhteydessä huolehditaan esitietojen keräämisestä sekä korjaussuunnitelmien ja -töiden dokumentoinneista. Käsittelyvaiheen perusteella on työryhmä jakanut nämä kohteet kolmeen ryhmään: vireillä olevat kohteet (ongelma havaittu, korjaussuunnitelmat tai -työt tekeillä), seurannassa olevat kohteet (korjaustyöt tehty, vaikutukset seurannassa), seurannasta poistetut kohteet (korjaustyöt onnistuneet). Pitkittyneissä ongelmatilanteissa sisäilmatyöryhmä huolehtii sisäilmastoongelman uudelleen kartoituksesta, riskien arvioinneista, korjaustoimenpiteiden etenemisestä ja tiedottamisesta. Korjaustöiden suunnittelu ja rahoitus on tilojen omistajan tehtävä. Sisäilmatyöryhmä edellyttää tilojen omistajalta suunnitelmaa ja toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi sekä raporttia tehdyistä töistä. Työryhmä seuraa toimenpiteiden vaikutuksia. Sisäilmasto-ongelman terveydellisen merkityksen arviointi ohjaa työryhmän toimintaa. Arvioinnin tekee työterveyshuolto. Arvioinnin pohjana ovat olleet Työterveyslaitoksen tekemät sisäilmastokyselyt yli 20 hengen työpaikoilla ja pienemmillä työpaikoilla työterveyshuollon tekemä oma kysely. Sisäilmatyöryhmä on toimintansa aikana käsitellyt sisäilmasto-ongelmia useissa rakennuksissa. Ongelmia on käsitelty sekä kaupungin suorassa omistuksessa olevissa rakennuksissa että rakennuksissa, joista hallintokunnat ovat ottaneet tiloja vuokralle.

2 KEMIN KAUPUNKI Sisäilmatyöryhmä (3) Selvityksen liitteenä on käsittelyvaiheen perusteella lajiteltu luettelo tiloista, jotka ovat tällä hetkellä mukana tarkasteluissa sekä lyhyt luonnehdinta käsittelyn vaiheesta ja tehdyistä toimenpiteistä. 3. Kokemuksia sisäilmasto-ongelmien käsittelystä Sisäilmasto-ongelmien selvittäminen on vaativa ja usein pitkäaikainen prosessi. Kohteissa on omat erikoispiirteensä ja hyvä toiminta edellyttää osaamista monilta ammattialoilta. Sisäilmatyöryhmän jäsenet joutuvat oman ammattinsa ja työtehtävänsä puolesta omassa roolissaankin käsittelemään ilmenneitä ongelmatilanteita. Kemin kaupungin toimitiloissa ilmenevien sisäilmasto-ongelmien käsittelyyn hyväksytyt ohjeet ja toimintamalli ovat yhtenäistäneet ongelmien käsittelyä ja parantaneet moniammatillista yhteistyötä sisäilmatyöryhmässä. Toiminnan kannalta on ollut arvokasta, että työskentelyyn osallistutaan eri hallintokunnista. Keskushallinnon edustajan lisääminen työryhmään oli tärkeää. Ryhmätyön myötä tiedonkulku ja yhteistyö on lisääntynyt sisäilmatyöryhmässä toimivien tahojen kesken. Käsiteltävistä kohteista saatava ja kerättävä tieto on nyt aiempaa paremmin dokumentoitu. Kehitettävää on. Sisäilmatyöryhmällä on ollut käsiteltävänään monta kohdetta. Prosessin onnistumista ja itsearviointia tarvitaan jatkossa nykyistä enemmän. Tehdyistä virheistä tulee oppia. Tärkeitä kehittämiskohteita ovat ainakin: 4. Kehittämisehdotuksia tiedon kulku ja tiedottaminen niin tilojen käyttäjille, käyttäjien asiakkaille, muille kuntalaisille, tiedotusvälineille kuin kaupungin luottamuselimillekin, työryhmän sisäistä työnjakoa tulee terävöittää, yhteisiä sääntöjä ja yhteisen esiintymisen muotoja tulee tarkentaa, yhteistyö ja yhteydenpito tilojen käyttäjien kanssa, yhteistyö ja yhteydenpito tilojen omistajan kanssa vuokralle otettujen tilojen osalta, raportit tehdyistä korjaussuunnitelmista ja -töistä, puutteita on erityisesti tilapalvelun hallinnoimien tilojen kohteissa, jotka kuuluvat ilmenneiden ongelmatilanteiden ryhmään. Sisäilmatyöryhmä jatkaa toimintansa itsearviointia ja käsittelee havaitsemiaan kehittämiskohteita erillisissä kehittämistilaisuuksissa. Tavanomaisten kokousten yhteydessä kehittämistoiminta on jäänyt puutteelliseksi. Ryhmän jäsenet osallistuvat aktiivisesti toimialalla järjestettäviin koulutustilaisuuksiin. Kustannukset kirjataan nykyisen käytännön mukaisesti osallistujan työyksikön koulutuskustannuksiksi. Työpaikan esimiesten osallistumista sisäilmasto-ongelmien käsittelyyn lisätään kutsumalla heitä mukaan sisäilmatyöryhmän kokouksiin.

3 KEMIN KAUPUNKI Sisäilmatyöryhmä (3) Käytännön yhteistyötä Kiinteistö Oy Itätuulen kanssa tulee tehostaa. Kiinteistö Oy Itätuulen edustajan säännöllinen osallistuminen sisäilmatyöryhmän kokouksiin ja työskentelyyn on toivottavaa. Sisäilmatyöryhmällä itsellään ei ole toimivaltaa päättää kiinteistöihin tai työntekijöihin kohdistettavista toimenpiteistä. Päätökset tekee tilojen osalta omistaja ja henkilöstön osalta hallintokunta. Mahdolliset määräykset ja vaatimukset tulevat viranomaisten taholta. Ongelmien käsittelyn etenemistä viranomaismääräysten asteelle tulee välttää. Sisäilmatyöryhmä tarvitsee päätösvaltaa ainakin tilojen käyttäjien tilannetta kartoittavien sisäilmastokyselyjen tilaamiseen. Sisäilmatyöryhmän käyttöön on kaupungin talousarviossa syytä varata vuosittain määräraha. Määräraha voidaan teknisesti sisällyttää esim. tilapalvelun käyttösuunnitelmaan.

4 Liite SISÄILMASTO-ONGELMIEN KÄSITTELYVAIHE RAKENNUKSITTAIN Maaliskuu 2015 Ilmenneet ongelmatilanteet Vireillä olevat kohteet Kohteet seurannassa Leipätehdas - ongelmien kartoittamiseksi tilojen käyttäjä täyttää esitietolomakkeen kevään 2015 aikana, - tilapalvelu tekee oman kartoituksensa. Sauvosaaren sairaala - tilojen käyttäjä on täyttänyt esitietolomakkeet, kirjauksia on vuodesta 2012 lähtien, - vauriokorjauksia on tehty, korkean osan vesikattorakenne uusittiin kesällä 2014, - tilapalvelu jatkaa tilanteen kartoitusta ja korjaa rakennuksessa ilmenevät vauriot. Nestori (Kiinteistö Oy Itätuuli) - työsuojelu ja terveysvalvonta ovat käyneet paikan päällä helmikuussa Palvelukoti Iltarusko (Kiinteistö Oy Itätuuli) - työterveyshuolto on lähettänyt esitietolomakkeen tilojen käyttäjälle, palautus kevään 2015 aikana. Karihaaran terveysasema - esitietolomakkeet täytetty, tarkastuslomake täytetty v. 2012, tilapalvelu teettänyt kiinteistöraportteja, sisäilmatyöryhmän seurantakysely tehty, - ulkoseinärakenteita on korjattu ja uusittu kesällä 2014, - esimiehet ottaneet uudelleen yhteyttä henkilöstön oireilun vuoksi helmikuussa 2015, - työterveyshuolto selvittää kevään 2015 aikana koettujen oireiden nykytilannetta. Takajärven päiväkoti - tilojen käyttäjä on täyttänyt esitietolomakkeen toukokuussa 2012, - ulkoseinärakenteita on korjattu vuosina , - ilmanvaihtojärjestelmä on puhdistettu syksyllä 2013, - sisätiloissa tehdään korjaustöitä kesällä Sauvosaaren terveysasema (Kiinteistö Oy Kemin Kauppapuisto) - rakennuksen omistaja on korjannut vesikattovuotojen aiheuttamat vauriot ja pääosin uusinut vesikattorakenteet vuosina , 1(3)

5 - kohde poistettiin näiltä osin seurannasta keväällä 2014, - korjaamattomalla osalla tapahtui kaksi uutta vesivauriota v. 2014, - vesivaurioiden korjaustyöt tehty, sisäilmatyöryhmä ei ole saanut raporttia tehdyistä korjaustöistä ja käyttäjän ilmoitusten vuoksi kohde ja rakennus on tältä osin otettu uudelleen seurantaan. Seurannasta poistetut kohteet Kivikon päiväkoti - esitietolomake täytetty, - rakenteellisia vaurioita on korjattu, - toiminta siirtyy uuteen rakennukseen elokuussa Möylynlehdon päiväkoti - tilojen käyttäjä on täyttänyt esitietolomakkeen huhtikuussa 2013, - rakennukseen on tehty korjaustöitä ja ilmanvaihtojärjestelmä on uusittu kesällä 2014, - ei tuoreita tietoja henkilöstön oireilusta. Kotisairaanhoito (Tietotalo Oy, Kemi) - tilojen käyttäjä on teettänyt Työterveyslaitoksella mikrobi- ja kuituselvityksen, selvitys valmistui toukokuussa 2013, - rakennuksen omistaja on tehnyt korjaustöitä, uusinut tiloissa pintarakenteita ja puhdistanut ilmanvaihtojärjestelmän, - tehdyssä seurannassa ei ole ilmennyt ongelmia, jotka vaativat sisäilmatyöryhmän käsittelyä. Pitkittyneet ongelmatilanteet Kulttuurikeskus, musiikkiopisto ja teatteri - teatterin henkilöstö on täyttänyt esitietolomakkeet v. 2012, - tiloissa on ollut vaurioita, rakenteellisia korjauksia on tehty, - henkilöstön oireiden kartoittamiseksi ja oireiden merkityksen arvioimiseksi on tilattu Työterveyslaitoksen tekemä sisäilmastokysely, - kyselyn tulokset valmistuvat maaliskuussa Takajärven koulu - rakennuksella on pitkä vaurio- ja korjaushistoria, - Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely henkilöstölle tehtiin joulukuussa 2013, - Työterveyslaitoksen tekemä rakenteellinen sisäilmastoselvitys valmistui toukokuussa 2014, - rakenteisiin tehtiin korjaustöitä ja tiloissa tehtiin kuitusiivous kesällä 2014, - tehostettua siivousta jatkettiin syksyn ajan, - sisäilmastokysely uusittiin joulukuussa 2014, - jatkoselvitys rakenteiden tilasta valmistui joulukuussa 2014, - kaupunki valmistelee luopumista tilojen käytöstä kesällä (3)

6 Peurasaaren päiväkoti - työterveyshuolto on perehtynyt koettuihin oireisiin, - Työterveyslaitoksen tekemä rakenteellinen sisäilmastoselvitys valmistui toukokuussa 2014, - rakennuksessa tehtiin korjaustöitä ja tiloissa tehtiin erikoissiivous kesällä 2014, - tehostettua siivousta jatkettiin kaksi kuukautta, - työterveyshuolto perehtyy koettujen oireiden nykytilanteeseen kevään 2015 aikana, kohde voitaneen poistaa aktiivisesta seurannasta. Oklaholman palvelukoti (Kiinteistö Oy Itätuuli) - tilojen käyttäjä on täyttänyt esitietolomakkeen marraskuussa 2013, - Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely henkilöstölle on tehty ja tulokset esitelty joulukuussa 2014, - tilojen omistaja on teettämässä rakenteellisia tutkimuksia, - tutkimusraportin on ilmoitettu valmistuvan maaliskuun 2015 loppuun mennessä. Päihdekuntoutusyksikkö Pihla (Kiinteistö Oy Itätuuli) - tilojen käyttäjä on täyttänyt esitietolomakkeen joulukuussa 2013, - tilojen omistaja on teettämässä rakenteellisia tutkimuksia, - tutkimusraportin on ilmoitettu valmistuvan maaliskuun 2015 loppuun mennessä, - työterveyshuolto on tehnyt työntekijöille oman oirekyselyn maaliskuussa Sosiaalivirasto ja A-Klinikka (Kiinteistö Oy Kemin Keskuspuistokatu 30) - henkilökunta on täyttänyt oman oireselvityksen, - Työterveyslaitos on tehnyt kuntokartoituksen v. 2012, - omistaja on tehnyt korjauksia kiinteistöön vuosina , - henkilökunta on edelleen ilmoittanut koetuista oireista, - Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely henkilöstölle on tehty ja tulokset on esitelty joulukuussa 2014, - omistaja on ilmoittanut v tehtävistä uusista korjauksista ulkovaippaan ja mahdollisesti sisätiloihin. 3(3)

Selvitys sisäilmatyöryhmän toiminnasta

Selvitys sisäilmatyöryhmän toiminnasta Selvitys sisäilmatyöryhmän toiminnasta 25.8.2017 1 Taustaa Kaupunginhallitus on vuonna 2013 hyväksynyt ohjeet sisäilmasto-ongelmien käsittelyyn ja kaupunginjohtaja on nimennyt moniammatillisen sisäilmatyöryhmän

Lisätiedot

Marita Pirttijärvi Työterveyslääkäri Oulun Työterveys

Marita Pirttijärvi Työterveyslääkäri Oulun Työterveys Marita Pirttijärvi Työterveyslääkäri Oulun Työterveys Yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri. Oulun kaupungin opetuspalveluja hoitavan tiimin palveluesimies. Työterveyslääkärinä vuodesta

Lisätiedot

Rakennusten sisäilmaongelmat. Ulla Lignell

Rakennusten sisäilmaongelmat. Ulla Lignell Rakennusten sisäilmaongelmat Ulla Lignell Kysymykset Millä perusteella ja kuinka usein sisäilmakartoituksia/sisäilmaselvityksiä Vantaan omistamissa kiinteistössä tehdään?- onko esimerkiksi tehty kartoitussuunnitelma

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupungin kiinteistöjen sisäilmaongelmat. Kh

Kaupunginhallitus Kaupungin kiinteistöjen sisäilmaongelmat. Kh Kaupunginhallitus 197 19.06.2017 Kaupungin kiinteistöjen sisäilmaongelmat Kh 26.09.2016 255 Kaupunginjohtaja on nimennyt sisäilmatyöryhmään työsuojelupäällikön, yhden työsuojeluvaltuutetun, sosiaali- ja

Lisätiedot

Esimies Kiinteistönhoito Tilakeskus

Esimies Kiinteistönhoito Tilakeskus Työtekijän vastuulla ilmoitukseen asti OLOSUHDEHAITTA TYÖPAIKALLA Olosuhdehaitta työpaikalla esim. poikkeava haju Tarkista olosuhteet ja tee sisäympäristöohjeen omat toimenpiteet työpaikalla Olosuhdehaitta

Lisätiedot

MÄÄRÄRAHAN MYÖNTÄMINEN LÄNSINUMMEN KOULUN SISÄILMAONGELMIEN KORJAUKSEEN. Stpj , 32. Liite A: Hankesuunnitelma

MÄÄRÄRAHAN MYÖNTÄMINEN LÄNSINUMMEN KOULUN SISÄILMAONGELMIEN KORJAUKSEEN. Stpj , 32. Liite A: Hankesuunnitelma MÄÄRÄRAHAN MYÖNTÄMINEN LÄNSINUMMEN KOULUN SISÄILMAONGELMIEN KORJAUKSEEN Stpj 28.11.2012, 32 Liite A: Hankesuunnitelma Valmistelu: Talonrakennuspäällikkö Rune Hagström, puh. 044 7851463 Länsinummen koulun

Lisätiedot

Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa. Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö

Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa. Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö Osapuolia kosteus- ja homeongelmatapauksissa Asukas Rakennuk sen omistaja Työn tekijä Työn antaja

Lisätiedot

Monialaisen sisäilmaryhmän toiminta Kittilän kunnassa Terveystarkastaja Juha Metso Puh

Monialaisen sisäilmaryhmän toiminta Kittilän kunnassa Terveystarkastaja Juha Metso Puh Monialaisen sisäilmaryhmän toiminta Kittilän kunnassa 9.12.2014 Terveystarkastaja Juha Metso Puh. 0400 421 451 Sisäilmatyöryhmän taustaa Kittilässä * Vuonna 2011 aloitti epävirallinen sisäilmatyöryhmä

Lisätiedot

PYHÄJOEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA

PYHÄJOEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA Sivu 1/7 PYHÄJOEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA Sivu 2/7 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1 TOIMINTAOHJE SISÄILMAONGELMIEN HALLINTAAN... 3 2 SISÄILMATYÖRYHMÄ... 3 2.1 SISÄILMATYÖRYHMÄN

Lisätiedot

SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI

SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI Haapajärven kaupungin sisäilmaryhmä SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI SISÄILMARYHMÄN TOIMINTA ON KESKITTYNYT KUNNAN OMISTAMIEN JULKISTEN TILOJEN TERVEYSHAITTOJEN SELVITTÄMISEEN Julkisella tilalla tarkoitetaan

Lisätiedot

Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue

Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri (YTM) Työpaikka: ylitarkastajana Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueella

Lisätiedot

LOPEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA

LOPEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA LOPEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA 23.8.2018 Sisällysluettelo 1. TOIMINTAMALLI SISÄILMAONGELMIEN HALLINTAAN... 1 2. SISÄILMATYÖRYHMÄ... 1 3. KOKOUSKÄYTÄNTÖ... 2 4. ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTA...

Lisätiedot

Sisäilmaongelman ratkaisumalli

Sisäilmaongelman ratkaisumalli Sisäilmaongelman ratkaisumalli Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja (vastuuhenkilö) Prosessin asiakkaat Asiakastarpeet ja - odotukset Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne Prosessin keskeiset

Lisätiedot

KOULUN JA PÄIVÄKODIN SISÄILMAONGELMA -MONIALAINEN RATKAISU. Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista?

KOULUN JA PÄIVÄKODIN SISÄILMAONGELMA -MONIALAINEN RATKAISU. Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? KOULUN JA PÄIVÄKODIN SISÄILMAONGELMA -MONIALAINEN RATKAISU Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Ulla Ahonen Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto 2.12.2014 2.12.2014 1

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Kemin kaupunki, Takajärven koulu : Oklaholmankatu 18, 94700 Kemi Kyselyn ajankohta: Joulukuu 2014 Tilaaja: Kemin kaupunki, Tekninen palvelukeskus Lausunto -109504C

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Kemin kaupunki Takajärven koulu Oklaholmankatu 18 94700 Kemi Kyselyn ajankohta: Marras-joulukuu 2013 Tilaaja: Kemin kaupunki Tekninen palvelukeskus Lausunto

Lisätiedot

Sisäilma-asioita ratkaistaan Porvoossa yhdessä ja avoimesti. Leena Juvakka Työsuojelupäällikkö Porvoon kaupunki

Sisäilma-asioita ratkaistaan Porvoossa yhdessä ja avoimesti. Leena Juvakka Työsuojelupäällikkö Porvoon kaupunki Sisäilma-asioita ratkaistaan Porvoossa yhdessä ja avoimesti Leena Juvakka Työsuojelupäällikkö Porvoon kaupunki Porvoon kaupungin menettelytavat sisäilmaongelmien ratkaisemisessa Sisäilmaongelmien onnistunut

Lisätiedot

Miten oirekyselyt ja erilaiset rakennukseen liittyvät tutkimukset linkitetään yhteen.

Miten oirekyselyt ja erilaiset rakennukseen liittyvät tutkimukset linkitetään yhteen. Miten oirekyselyt ja erilaiset rakennukseen liittyvät tutkimukset linkitetään yhteen. Jukka-Pekka Kärki Rakennusterveysasiantuntija Suomen Sisäilmakeskus Oy Sisäilmaongelmiin liittyvissä korjaushankkeissa

Lisätiedot

OHJE TILAAJALLE: SISÄILMAHAITAN SELVITTÄMISEN ENSIVAIHEET JA KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNISEN KUNTOTUTKIMUKSEN KILPAILUTUS

OHJE TILAAJALLE: SISÄILMAHAITAN SELVITTÄMISEN ENSIVAIHEET JA KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNISEN KUNTOTUTKIMUKSEN KILPAILUTUS Lopputyöseminaari 7.6.2017 OHJE TILAAJALLE: SISÄILMAHAITAN SELVITTÄMISEN ENSIVAIHEET JA KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNISEN KUNTOTUTKIMUKSEN KILPAILUTUS Miia Kurri, Porin kaupunki RTA-kurssi/Rateko 2016-2017

Lisätiedot

Menettelytapaohjeet ja yleiset periaatteet olosuhdeongelmien ratkaisemiseksi Espoon kaupungin kiinteistöissä

Menettelytapaohjeet ja yleiset periaatteet olosuhdeongelmien ratkaisemiseksi Espoon kaupungin kiinteistöissä Menettelytapaohjeet ja yleiset periaatteet olosuhdeongelmien ratkaisemiseksi Espoon kaupungin kiinteistöissä 9.12.2016 Espoon kaupunki 2016 1 / 8 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 2 2 YLEISET PERIAATTEET

Lisätiedot

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012 2015. Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012 2015. Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015 Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012 2015 Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015 Hankkeen tavoitteet Keskeisenä tavoitteena on kunta-alan työpaikkojen turvallisuusjohtamisen

Lisätiedot

TILOJEN HALLINNOLLINEN ESIMIES

TILOJEN HALLINNOLLINEN ESIMIES Sipoon kunnan sisäilmaprosessi 1 TERVEYDEN- HUOLTO, TERVEY- DENSUOJELU TILOJEN KÄYTTÄJÄT, KUNTALAISET TYÖSUOJELU, TYÖTERVEYS- HUOLTO TILOJEN HALLINNOLLINEN ESIMIES TUTKIMUSSUUNNITELMA KUNTOTUTKIMUKSET

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 282. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 282. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 26.09.2016 Sivu 1 / 1 1285/2016 10.03.02 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 51 15.8.2016 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 66 5.9.2016 282 Valtuustoaloite oirekyselyjen

Lisätiedot

Moniammatillisen sisäilmaryhmän toiminta Tampereen kaupungissa

Moniammatillisen sisäilmaryhmän toiminta Tampereen kaupungissa Moniammatillisen sisäilmaryhmän toiminta Tampereen kaupungissa 29.10.2014 Hyvä sisäilma ei aiheuta terveyshaittaa ja käyttäjät ovat siihen tyytyväisiä. Juhani Pirinen, Sisäilmaseminaari 2012 SISÄILMAA

Lisätiedot

KORJAUKSEN SUOJELU- ONNISTUNEEN SISÄILMA- EDELLYTYKSISTÄ KOHTEESSA

KORJAUKSEN SUOJELU- ONNISTUNEEN SISÄILMA- EDELLYTYKSISTÄ KOHTEESSA ONNISTUNEEN SISÄILMA- KORJAUKSEN EDELLYTYKSISTÄ SUOJELU- KOHTEESSA Selja Flink, Senaatti-kiinteistöt Anu Laurila, Vahanen Rakennusfysiikka Oy Pekka Lehtinen, Museovirasto 15.3.2018 SISÄLTÖ Rakennusperinnön

Lisätiedot

OSALLISTAMISTA JA ENNAKOINTIA

OSALLISTAMISTA JA ENNAKOINTIA OSALLISTAMISTA JA ENNAKOINTIA KESÄKUU 2019 Joni Sorjonen Tekninen isännöitsijä Tilakeskus JOENSUUN KAUPUNKI TILAKESKUS Hankkii kaupunkikonsernille tarkoituksenmukaiset toimitilat käyttäjien tarvitsemat

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SISÄILMAOIREKYSELY 2018

VANTAAN KAUPUNGIN SISÄILMAOIREKYSELY 2018 VANTAAN KAUPUNGIN SISÄILMAOIREKYSELY 2018 KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA 1 YLEISTIETOA KYSELYSTÄ 1.1 Miksi sisäilmaoirekysely tehdään? Vantaa kuten koko Suomi haluaa kehittää koulujaan ja päiväkotejaan kohti

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 66

Espoon kaupunki Pöytäkirja 66 05.09.2016 Sivu 1 / 1 1285/2016 10.03.02 51 15.8.2016 66 Valtuustoaloite oirekyselyjen tekemiseksi kaikissa Espoon kouluissa koulujen sisäilmaongelmien löytämiseksi ja ratkaisemiseksi (Kh-Kv-asia) Valmistelijat

Lisätiedot

Sisäympäristöprosessit HUS:ssa. Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy

Sisäympäristöprosessit HUS:ssa. Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy Sisäympäristöprosessit HUS:ssa Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy HUS-Sisäympäristöohjausryhmä v toimii ns. ohjausryhmänä v työryhmä koostuu v HUS-Työsuojelusta v HUS-Työterveyshuollosta

Lisätiedot

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä 2 Sisällysluettelo SAVUTTOMUUSOHJELMA 1. Savuttoman työpaikan määritelmä... 3 2. Savuton Forssan kaupunkityöpaikka...

Lisätiedot

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015 Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012-2015 Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015 Hankkeen käynnistyminen 2012 Tavoitteena turvallisuuden hallinnan ja turvallisuusjohtamisen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Sisem 11.3.2015 Päivi Isokääntä 1. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Sisem 11.3.2015 Päivi Isokääntä 1. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Sisem 11.3.2015 Päivi Isokääntä 1 KÄYTÄNNÖNLÄHEINEN TOIMINTAMALLI PIENILLE JA KESKISUURILLE TYÖPAIKOILLE SISÄILMAONGELMIEN RATKAISEMISEKSI ISOKÄÄNTÄ PÄIVI, REIMAN MARJUT, RAUTIALA SIRPA

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Homekoulu haisee Eero Palomäki vanhempi asiantuntija, arkkitehti SAFA Miksi sisäilmasto-ongelmat ovat usein niin vaikeita ratkaista? Sisäilmasto-ongelmat ovat monimuotoisia ja yksinomaan

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNGIN TILALIIKELAITOKSEN RISKIENHALLINTASUUNNITELMA 2017

ROVANIEMEN KAUPUNGIN TILALIIKELAITOKSEN RISKIENHALLINTASUUNNITELMA 2017 ROVANIEMEN KAUPUNGIN TILALIIKELAITOKSEN RISKIENHALLINTASUUNNITELMA 2017 Sisältö 1. Riskienhallintasuunnitelman perusteet... 3 2. Tilaliikelaitoksen merkittävimmät riskit... 3 2.1 Riskit... 3 2.1.1 Infrastruktuurin

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Tilaajan ohje sisäilmasto-ongelman selvittämiseen Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien ja laitteiden kuntotutkimusmenettelyn kehittäminen SULVI, Työpajatilaisuus, 28.2.2012, Hki

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SISÄILMAOIREKYSELY 2019 KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

VANTAAN KAUPUNGIN SISÄILMAOIREKYSELY 2019 KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA VANTAAN KAUPUNGIN SISÄILMAOIREKYSELY 2019 KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA 1 YLEISTIETOA KYSELYSTÄ 1.1 Miksi sisäilmaoirekysely on tehty? Vantaa kuten koko Suomi haluaa kehittää koulujaan ja päiväkotejaan kohti

Lisätiedot

Sisäilmatutkimuksen sudenkuopat 10 vinkkiä sisäilmatutkimuksen tilaajalle. Maija Ojala, asiantuntija, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2.

Sisäilmatutkimuksen sudenkuopat 10 vinkkiä sisäilmatutkimuksen tilaajalle. Maija Ojala, asiantuntija, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2. Sisäilmatutkimuksen sudenkuopat 10 vinkkiä sisäilmatutkimuksen tilaajalle Maija Ojala, asiantuntija, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2.2017 1 Kiinteistön sisäilmaongelma käyttäjä, työnantaja ja omistaja isojen

Lisätiedot

ISS Proko Oy

ISS Proko Oy ISS Proko Oy 14.5.2014 LAPIN YLIOPISTO SISÄYMPÄRISTÖTYÖRYHMÄ SISÄYMPÄRISTÖTYÖRYHMÄN KOKOUS NRO 18 PÖYTÄKIRJA Aika: 14.5.2014 klo 14.00 Paikka: Lapin yliopisto, Fellin pikkukabinetti Läsnä: Liite 1 1 Kokouksen

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Kuntien toimintatavat ja kipupisteet koulujen sisäilmaongelmien hoitamisessa

Kuntien toimintatavat ja kipupisteet koulujen sisäilmaongelmien hoitamisessa Kuntien toimintatavat ja kipupisteet koulujen sisäilmaongelmien hoitamisessa Anne Hyvärinen, yksikön päällikkö, dosentti Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 1 Tavoitteena ohjeistuksen kehittäminen koulujen

Lisätiedot

Selostukset Määräraha-aloite koskien Träskändan kartanoa Maija Lehtinen

Selostukset Määräraha-aloite koskien Träskändan kartanoa Maija Lehtinen Selostukset Määräraha-aloite koskien Träskändan kartanoa 8.10.2018 Maija Lehtinen Träskändan kartano ja Aurorakoti Vuokrauskilpailutuksen periaatteet Perustiedot Träskändan kartano rakennuksineen ja puistoineen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Sisäilmastoseminaari 2013 SUOMALAISTEN KUNTOUTUS- JA HYVINVOINTIKESKUSTEN KIINTEISTÖJEN SISÄYMPÄRISTÖN JA TILOJEN TOIMINNALLISUUS Kuntoutuslaitosten prosessien ja tilasuunnittelun kehittämishanke

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 197. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 197. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 14.11.2016 Sivu 1 / 1 1285/2016 10.03.02 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 51 15.8.2016 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 66 5.9.2016 Kaupunginhallitus 282 26.9.2016 Valtuusto

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen tehtävistä Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista valvonta toteutetaan pääsääntöisesti tarkastajien

Lisätiedot

Menettelytapaohjeet ja yleiset periaatteet olosuhdeongelmien ratkaisemiseksi Espoon kaupungin kiinteistöissä

Menettelytapaohjeet ja yleiset periaatteet olosuhdeongelmien ratkaisemiseksi Espoon kaupungin kiinteistöissä Menettelytapaohjeet ja yleiset periaatteet olosuhdeongelmien ratkaisemiseksi Espoon kaupungin kiinteistöissä 6.6.2017 Espoon kaupunki 2017 1 / 9 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 2 2 YLEISET PERIAATTEET ONGELMIEN

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Sisäilmaongelmien ratkaiseminen vaatii tilaajalta osaamista Katja Tähtinen vanhempi asiantuntija 16.5.2014 Katja Tähtinen 2 Mystisiä sisäilmaongelmiavai onko? Helsingin Sanomat Työterveyslaitos

Lisätiedot

KOIVUJÄRVEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA

KOIVUJÄRVEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA Ohessa kuvitteellisen Koivujärven kunnan sisäilmaohjeet. Ne perustuvat todelliseen asiakirjaan. Niissä näkyy paikalliset linjaukset ja painotukset. Niitä ei ole tarkoitettu sellaisenaan kopioitavaksi,

Lisätiedot

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Riippumaton asiantuntija Terveydellisen merkityksen arvioija Työntekijöiden tutkiminen Työntekijöiden seuranta tth erikoislääkäri Seija Ojanen 1 Yhteys työterveyshuoltoon

Lisätiedot

Ohje työpaikkojen sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen

Ohje työpaikkojen sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen Ohje työpaikkojen sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen Sanna Lappalainen Työterveyslaitos, Työtilat johtaja Ohje saatavilla verkkokirjana Ohje saatavilla: Työterveyslaitoksen verkkosivuilta www.ttl.fi/sisäympäristö

Lisätiedot

Ammattitaitoa yhdessä -kysely Keskeiset tulokset

Ammattitaitoa yhdessä -kysely Keskeiset tulokset Ammattitaitoa yhdessä -kysely Keskeiset tulokset Kyselyn tausta ja toteutus Ammatillisen koulutuksen uudistus lisää työpaikalla tapahtuvaa opiskelua. Kyselyllä kartoitettiin opiskelijoiden ohjauksen nykytilaa

Lisätiedot

Kiteen kaupungin toimintaohjeet sisäilmaongelman selvittämisessä

Kiteen kaupungin toimintaohjeet sisäilmaongelman selvittämisessä Kiteen kaupungin toimintaohjeet sisäilmaongelman selvittämisessä Sisäilmatyöryhmä 10.4.2014 Yhteistyötoimikunta 22.4.2014 Kaupunginhallitus 28.4.2014 Toimintaohjeet sisäilmaongelmissa 2 (12) Sisällys 1.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. 5 Oppilailla esiintyvien sisäilmaongelmista johtuvien oireiden kartoittaminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. 5 Oppilailla esiintyvien sisäilmaongelmista johtuvien oireiden kartoittaminen 09.01.2017 Sivu 1 / 1 4885/2016 10.03.02 5 Oppilailla esiintyvien sisäilmaongelmista johtuvien oireiden kartoittaminen Valmistelijat / lisätiedot: Antti Mäntynen, puh. 043 826 8978 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Outoja oireita ja mitä sitten tehdään?

Outoja oireita ja mitä sitten tehdään? Outoja oireita ja mitä sitten tehdään? Vaurioituneen rakennuksen tutkimisen ja korjaamisen periaatteet Heidi-Johanna Jokelainen, RI, rakennusterveysasiantuntija Rakennusterveystiimin päällikkö FCG Suunnittelu

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomainen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista Toimintaa

Lisätiedot

Kaavamuutoksen käynnistäminen Tiurun entisen sairaalarakennuksen suojelumerkinnän poistamiseksi

Kaavamuutoksen käynnistäminen Tiurun entisen sairaalarakennuksen suojelumerkinnän poistamiseksi Kaupunginhallitus 377 19.09.2016 Kaavamuutoksen käynnistäminen Tiurun entisen sairaalarakennuksen suojelumerkinnän poistamiseksi 871/14.01.00.06.01/2016 KH 377 Elinvoima- ja kaupunkirakennetyöryhmän esitys

Lisätiedot

Sisäilmaongelmien valvonta työsuojelun vastuualueella

Sisäilmaongelmien valvonta työsuojelun vastuualueella Sisäilmaongelmien valvonta työsuojelun vastuualueella Tarkastaja Ulla Riikonen Tarkastaja Marja Tereska-Korhonen Lounais-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue Tarkastaja Ulla Riikonen 11.11.2015

Lisätiedot

KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon?

KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon? KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon? Heidi Rosenblad Terveysvalvontapäällikkö Väinölän pikkukoulu 1950-luvun lopulla valmistunut kivirakenteinen kahteen tasoon rakennettu koulurakennus terveysvalvontapäällikkö

Lisätiedot

Työsuojelupaneeli V TYÖTERVEYSYHTEISTYÖ. Minna Toivanen, Auli Airila & Minna Janhonen

Työsuojelupaneeli V TYÖTERVEYSYHTEISTYÖ. Minna Toivanen, Auli Airila & Minna Janhonen Työsuojelupaneeli V TYÖTERVEYSYHTEISTYÖ Minna Toivanen, Auli Airila & Minna Janhonen 8.5.2015 1 Työsuojelupaneeli V Työsuojelupaneeli on työsuojeluhenkilöstölle suunnattu, ajankohtaisia työelämäasioita

Lisätiedot

SOTEMAKU esiselvitysraportti

SOTEMAKU esiselvitysraportti Esiselvitys SOTEMAKU esiselvitysraportti Talous / alatyöryhmä kiinteistöt: Jari Hakala, epshp pj Timo Hakala, Eskoo Jorma Hemminki, epshp Jussi Aittoniemi, Seinäjoen kaupunki Timo Ketola, Alajärvi Marko

Lisätiedot

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Tiedustelut Timo Partio, puh. 020 434 1382 s-posti timo.partio@kela.fi KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Kaikki Tuki maksun vastaanottajan mukaan, 1 000 euroa 2003 Tammikuu 23 555 2 008 1 156 35 374 23 419

Lisätiedot

MENETTELYTAPA SISÄILMAEPÄILYISSÄ

MENETTELYTAPA SISÄILMAEPÄILYISSÄ MENETTELYTAPA SISÄILMAEPÄILYISSÄ 2.6.2017 MENETTELYTAPA SISÄILMAONGELMIEN RATKAISUSSA Sisäilmaongelmien onnistunut ratkaiseminen edellyttää usein mittavaa yhteistyötä useiden eri toimijoiden kesken sekä

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset

Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset Kysely toteutettu maalis-huhtikuun aikana 2018 Vertailussa vuoden 2017 kysely Vastaajia vuonna 2018: 643 vuonna 2017: 616 KUINKA USEIN OLET KÄYTTÄNYT TYÖKUNNON PALVELUITA

Lisätiedot

Turvallisuusjohtaminen osana esimiestyötä. Merja Ahonen Osastonhoitaja Keski-Suomen seututerveyskeskus Keuruun sairaala

Turvallisuusjohtaminen osana esimiestyötä. Merja Ahonen Osastonhoitaja Keski-Suomen seututerveyskeskus Keuruun sairaala Turvallisuusjohtaminen osana esimiestyötä Merja Ahonen Osastonhoitaja Keski-Suomen seututerveyskeskus Keuruun sairaala Esityksen päästepit Turvallisuusjohtaminen Työturvallisuuslaki Turvallisuustyöryhmä

Lisätiedot

Kuntien toimintatavat sisäilmaongelma-asioissa ja PROTEESI-hanke. Forssa, Sisäilmapaja 3 16-17.11.2011 Vesa Pekkola, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kuntien toimintatavat sisäilmaongelma-asioissa ja PROTEESI-hanke. Forssa, Sisäilmapaja 3 16-17.11.2011 Vesa Pekkola, Etelä-Suomen aluehallintovirasto Kuntien toimintatavat sisäilmaongelma-asioissa ja PROTEESI-hanke Forssa, Sisäilmapaja 3 16-17.11.2011 Vesa Pekkola, Etelä-Suomen aluehallintovirasto Kosteus- ja hometalkoiden toimenpideohjelma B 2. Sisäilmaongelmien

Lisätiedot

ISS Proko Oy

ISS Proko Oy ISS Proko Oy 6.9.2012 LAPIN YLIOPISTO SISÄILMARYHMÄ SISÄILMARYHMÄN KOKOUS NRO 8 PÖYTÄKIRJA Aika: 6.9.2012 klo 13.00 Paikka: Lapin yliopisto, ravintola Fellin, iso kokoushuone Läsnä: Liite 1 1 Kokouksen

Lisätiedot

Osayleiskaavan aikataulu

Osayleiskaavan aikataulu Arja Sippola 07.08.2014 Osayleiskaavan aikataulu 28.10. Page 1 2014 helmikuu Konsultin valinta ja työn aloitus. SELVITYS- JA TAVOITEVAIHE 2014 maaliskuu OAS:n laatiminen. Kaupunginhallitus pöytäkunnan

Lisätiedot

TERVEYDELLISEN RISKIN ARVIOINNIN PARANTAMINEN

TERVEYDELLISEN RISKIN ARVIOINNIN PARANTAMINEN TERVEYDELLISEN RISKIN ARVIOINNIN PARANTAMINEN JARI HONKANEN VASTAAVA TYÖTERVEYSLÄÄKÄRI MEHILÄINEN KUOPIO Terveiden tilojen vuosikymmen Itä-Suomessa 17.4.2018 Jari Honkanen TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMENPITEET

Lisätiedot

Kun koulun sisäilma sairastuttaa

Kun koulun sisäilma sairastuttaa Kun koulun sisäilma sairastuttaa Sisäilmapaja 3 Forssassa 17.11.2011 Teija Meklin Homekoulu romahdutti opettajan terveyden Homekoulu kuohuttaa tunteita Ruotsinpyhtäällä julkaistu 16.8.2011 klo 09:14, http://yle.fi/alueet/teksti/

Lisätiedot

ISS Proko Oy

ISS Proko Oy ISS Proko Oy 1.9.2015 LAPIN YLIOPISTO SISÄYMPÄRISTÖTYÖRYHMÄ SISÄYMPÄRISTÖTYÖRYHMÄN KOKOUS NRO 25 PÖYTÄKIRJA Aika: 1.9.2015 klo 13.00 Paikka: Lapin yliopisto, E-siipi, 3.krs, hallituksen kokoushuone Läsnä:

Lisätiedot

Nimi Tehtävä Lisätieto Päätöksentekijät Iitiä Markus Puheenjohtaja Ruokoniemi Kimmo Varapuheenjohtaja. Kaijansinkko Leena Jäsen

Nimi Tehtävä Lisätieto Päätöksentekijät Iitiä Markus Puheenjohtaja Ruokoniemi Kimmo Varapuheenjohtaja. Kaijansinkko Leena Jäsen Lappeenrannan Toimitilat Oy:n hallitus Pöytäkirja 1/2019 1 AIKA 16.1.2019 klo 17:00-18:21 PAIKKA Ravintola Nautilus, Ainonkatu 35 Nimi Tehtävä Lisätieto Päätöksentekijät Iitiä Markus Puheenjohtaja Ruokoniemi

Lisätiedot

Edustajiston kokous Lahdessa MR Kuva Jorma Tenovuo. Uusi ohjelmistokehittäjä aloittaa marraskuu 2008

Edustajiston kokous Lahdessa MR Kuva Jorma Tenovuo. Uusi ohjelmistokehittäjä aloittaa marraskuu 2008 Tietoa Tiirasta Tiira Edustajiston kokous Lahdessa 21.3.2010 MR Kuva Jorma Tenovuo 1/X Tiiran lyhyt historia Edustajiston kokouksessa päätetään Tiiran toteuttamisesta marraskuu 2004 Ohjelmistokehitys alkaa

Lisätiedot

Hyväksyntä Nokian kaupunginhallitus Valmistelu Tilapalvelut Valmistelu Kaupungin johtoryhmä Valmistelu Tilapalvelut

Hyväksyntä Nokian kaupunginhallitus Valmistelu Tilapalvelut Valmistelu Kaupungin johtoryhmä Valmistelu Tilapalvelut Hyväksyntä Nokian kaupunginhallitus 15.10.2018 Valmistelu Tilapalvelut 9.10.2018 Valmistelu Kaupungin johtoryhmä 8.10.2018 Valmistelu Tilapalvelut 5.10.2018 Alustava käsittely Nokian kaupunginhallitus

Lisätiedot

Epävarmuustekijöiden tunnistaminen osana kokonaisuuden hallintaa. Timo Turunen Tekn.lis., RTA Ramboll Finland Oy

Epävarmuustekijöiden tunnistaminen osana kokonaisuuden hallintaa. Timo Turunen Tekn.lis., RTA Ramboll Finland Oy Epävarmuustekijöiden tunnistaminen osana kokonaisuuden hallintaa Timo Turunen Tekn.lis., RTA Ramboll Finland Oy KORJAUSHANKKEEN KULKU Tutkimustulosten ja korjausperiaatteiden esittely Tutkimusten aloituksesta

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Pulkkilan peruskoulu Kyselyn ajankohta: Tammikuu 2013 Tilaaja: Siikalatvan kunta Lausunto -166134 Työterveyslaitos Oulussa 30.1.2013 Työterveyslaitos Sisäilmastokyselypalvelu

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Pelkosenniemen koulu Koulutie 9, 98500 Pelkosenniemi Kyselyn ajankohta: Toukokuu 2015 Tilaaja: Pelkosenniemien kunta, sivistysosasto Työterveyslaitos Sisäilmastokyselypalvelu

Lisätiedot

Tampereen kaupungin sisäilmaohjeistus

Tampereen kaupungin sisäilmaohjeistus Tampereen kaupungin sisäilmaohjeistus Jenni Pitkänen, insinööri (ylempi AMK) Tampereen Tilakeskus Liikelaitos, vastaava isännöitsijä Raimo Laaksonen, erityisluokanopettaja Tampereen kaupunki varhaiskasvatus

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA

TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA Kunnan yhteistoimintaryhmä 27.1.2012 Kunnan johtoryhmä 14.2.2012 Henkilöstöjaosto 14.3.2012 TYÖRYHMÄ: LVI Insinööri Risto Utriainen Työsuojelupäällikkö Anu Karkinen Työsuojeluvaltuutettu

Lisätiedot

Oppilaan sisäilmailmoitus

Oppilaan sisäilmailmoitus Oppilaan sisäilmailmoitus Työkalu kouluterveydenhuollon ja terveysvalvonnan yhteistyölle Lounais-Suomen sisäilmapäivä 2016 Terveellisempiä ja turvallisempia toimitiloja 20.10.2016 Piritta Hirvonen Taustaa

Lisätiedot

Kunnat selättämässä. sisäilmaongelmia, case Loviisa

Kunnat selättämässä. sisäilmaongelmia, case Loviisa Kunnat selättämässä 1 sisäilmaongelmia, case Loviisa Lounais-Suomen sisäilmapäivä 2018,, Turku LOVIISAN KAUPUNKI, LYHYESTI: - Uusi Loviisa 1.1.2010-> Loviisan kaupunki, Liljendalin, Pernajan ja Ruotsinpyhtään

Lisätiedot

Työfysioterapeutin toiminnan laadun arviointi

Työfysioterapeutin toiminnan laadun arviointi Ohjeistus: Taulukko on työväline oman työsi kehittämiseen hyvien käytäntöjen mukaiseksi. Tarkastele työtäsi oheisessa taulukossa kuvattujen toimintojen mukaan. Voit käyttää taulukkoa yksittäisen tai usean

Lisätiedot

Työhyvinvointi yhtymässä 2013

Työhyvinvointi yhtymässä 2013 Työhyvinvointi yhtymässä 2013 Marita Simola työhyvinvointipäällikkö 25.4.2013 Yhtymän työhyvinvointisuunnitelman painopistealueet vuosina 2012-2013 1. Hyvinvoiva työyhteisö, työyhteisön toimivuus. 2. Mahdollistaa

Lisätiedot

Siikajoen kunta Toimintamalli sisäilmaongelmien ehkäisyyn ja hallintaan

Siikajoen kunta Toimintamalli sisäilmaongelmien ehkäisyyn ja hallintaan 1 Siikajoen kunta Toimintamalli sisäilmaongelmien ehkäisyyn ja hallintaan Työyhteisötoimikunta 26.5.2014 Kunnanhallitus 2.6.2014 Alkuperäinen hyväksytty 2010 Päivitetty 4/2014 Sisältö 1. Siikajoen kunnan

Lisätiedot

Opetusalan sisäilmaselvitys 2012. 21.8.2012 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

Opetusalan sisäilmaselvitys 2012. 21.8.2012 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Opetusalan sisäilmaselvitys 2012 21.8.2012 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ OAJ:n kysely rehtoreille, päiväkotien johtajille ja työsuojeluvaltuutetuille 2 Toteutettiin keväällä 2012 Kyselyn suunnittelussa

Lisätiedot

ISS Proko Oy

ISS Proko Oy ISS Proko Oy 14.2.2013 LAPIN YLIOPISTO SISÄILMARYHMÄ SISÄILMARYHMÄN KOKOUS NRO 9 PÖYTÄKIRJA Aika: 14.2.2013 klo 10.00 Paikka: Lapin yliopisto, Fellin iso kabinetti Läsnä: Liite 1 1 Kokouksen avaus Projektipäällikkö

Lisätiedot

Työkykyjohtamisen kehittäminen Kaari laskurin johtopäätökset

Työkykyjohtamisen kehittäminen Kaari laskurin johtopäätökset Työkykyjohtamisen kehittäminen Kaari laskurin johtopäätökset Tiina Nurmi, Leena Ojala Helmikuu 2016 Kaari laskuri (Keva) Tarkoituksena saada vertailukelpoista tietoa kunnan henkilöstön työkyvyttömyyden

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin sisäilmatyöryhmän toiminta

Lappeenrannan kaupungin sisäilmatyöryhmän toiminta Lappeenrannan kaupungin sisäilmatyöryhmän toiminta L A P P E E N R A N N A N K A U P U N K I Leena Jormanainen 7.10.2014 1 Sisäilmaryhmän kokoonpano kaupunginjohtaja nimennyt 23.2.2009 TILAKESKUS - Sisäilmatyöryhmän

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA

VIESTINTÄSUUNNITELMA 1 (5) ETELÄ-KARJALAN KUNTARAKENNESELVITYS Kuntajohtajien työvaliokunta 17.12.2013 Ohjausryhmä 21.1.2014 Sisältö 1. TAUSTAA JA SELVITYKSEN ORGANISOINTI... 2 2. VIESTINNÄN TAVOITE JA VASTUUT... 2 Tavoite

Lisätiedot

ErgoSteps -hanke: Ergonomia-askeleet ja tietopankki terveydenhuoltoon

ErgoSteps -hanke: Ergonomia-askeleet ja tietopankki terveydenhuoltoon ErgoSteps -hanke: Ergonomia-askeleet ja tietopankki terveydenhuoltoon Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ergonomia-asiantuntijaseminaari 8.6.2012 Maija Lintula ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista?

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? KOULUN JA PÄIVÄKODIN SISÄILMAONGELMA MONIALAINEN RATKAISU Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? 18.11.2014 Kuopio Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue Vastuut

Lisätiedot

SISÄILMATYÖRYHMÄN VIESTINTÄSUUNNITELMA

SISÄILMATYÖRYHMÄN VIESTINTÄSUUNNITELMA SISÄILMATYÖRYHMÄN VIESTINTÄSUUNNITELMA SISÄLLYS 1. VIESTINNÄN ROOLI SISÄILMAONGELMIEN RATKAISEMISESSA... 2 2. VIESTINTÄSUUNNITELMAN TAVOITE... 2 3. VIESTINTÄSUUNNITELMAN TÄYTTÖ JA KÄYTTÖ... 2 4. VIESTINTÄSUUNNITELMAN

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä ALTISTUMISEN ARVIOINTI SISÄILMASTON LAATUUN VAIKUTTAVIEN TEKIJÖIDEN PERUSTEELLA Sisäilmastoseminaari 2015 Katja Tähtinen¹, Veli-Matti Pietarinen¹, Sanna Lappalainen¹, Anne Hyvärinen²,

Lisätiedot

TARKISTUSLISTA JULKISTEN KIINTEISTÖJEN SISÄILMAONGELMIEN HALLITSEMISEKSI

TARKISTUSLISTA JULKISTEN KIINTEISTÖJEN SISÄILMAONGELMIEN HALLITSEMISEKSI TARKISTUSLISTA JULKISTEN KIINTEISTÖJEN SISÄILMAONGELMIEN HALLITSEMISEKSI uusia työkaluja käyttöön Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja, DI Vesa Pekkola, Etelä-Suomen aluehallintovirasto Rakennusten

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 482/2017 02.08.00 88 Valtuustokysymys koulujen siivoukseen liittyvien ostopalvelujen ongelmista (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Aija Leino, puh. 050 566 7134

Lisätiedot

-Step. Alkoholihaittojen ehkäisyyn työpaikoilla

-Step. Alkoholihaittojen ehkäisyyn työpaikoilla A -Step Alkoholihaittojen ehkäisyyn työpaikoilla Työpaikan alkoholihaitat puheeksi ja hallintaan Tämä A-Step -vihkonen on työväline alkoholiasioiden yhteiseen käsittelyyn työpaikalla. Se on kehitetty Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

Auran kunnantalon tutkimukset

Auran kunnantalon tutkimukset Auran kunnantalon tutkimukset Jouni Vuohijoki 11.6.2018 Tehdyt tutkimukset Tutkimukset rajattiin ulkoseinien ja kantavien väliseinien alaosiin. Ulkoseinien rakenneavaukset ja mikrobinäytteet Kantavien

Lisätiedot

KÄYTÖN TURVAAMISEN TOIMENPITEET SISÄILMAKORJATUSSA KOHTEESSA LASSE KURVINEN RTA3 OHJAAJA PASI HAATAJA, RTA SAVONIA AMK

KÄYTÖN TURVAAMISEN TOIMENPITEET SISÄILMAKORJATUSSA KOHTEESSA LASSE KURVINEN RTA3 OHJAAJA PASI HAATAJA, RTA SAVONIA AMK KÄYTÖN TURVAAMISEN TOIMENPITEET SISÄILMAKORJATUSSA KOHTEESSA LASSE KURVINEN RTA3 OHJAAJA PASI HAATAJA, RTA SAVONIA AMK LÄHTÖTILANNE 2008-2016 AIKAVÄLIN SISÄILMAKYSELYT, SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNISET TUTKIMUKSET

Lisätiedot

Korjaushankkeen laadun haasteet

Korjaushankkeen laadun haasteet KORJAUSHANKKEEN LAADUN HAASTEET 12.11.2013 Esko Lindblad Valvontapäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm Suomen Sisäilmakeskus Oy 1 Case ullakkorakentaminen 5 kerroksinen kerrostalo rakennettu 1920

Lisätiedot

Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen

Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen Esteettömyyskartoittajatapaaminen 21.10.2016 Tampere Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen Niina Kilpelä esteettömyysasiantuntija, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE p.

Lisätiedot

Menetetyn työpanoksen arviointi sisäilmaongelmissa. Markku Seuri

Menetetyn työpanoksen arviointi sisäilmaongelmissa. Markku Seuri Menetetyn työpanoksen arviointi sisäilmaongelmissa Markku Seuri 16.3.2016 Miksi arvioida sisäilman taloudellisia vaikutuksia? Yleisellä tasolla tiedämme sisäilman vaikuttavan tuottavuuteen Yksittäisessä

Lisätiedot