Sesonkien tehokas hallinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sesonkien tehokas hallinta"

Transkriptio

1 Whitepaper / 7 Sesonkien tehokas hallinta Mitä voit tehdä kausimyynnin maksimoimiseksi ja jäännösvarastojen minimoimiseksi? Kirjoittaja: Johanna Småros Johtaja, Skandinavia, TkT johanna.smaros@relexsolutions.com Kun kinokset nousevat metrien korkeuteen, lumilapioita ei saa enää rahallakaan. Jos taas joulukuussa asfaltti kiiltää, sukset pölyyntyvät kauppojen hyllyillä. Keleistä riippumatta, uuden vuoden tienoilla kaupoista näyttää aina löytyvän kasoittain joulukonvehteja puoleen hintaan. On selvää, että sesonkien hallinta on vaikeaa ja että siihen liittyy harvinaisen paljon epävarmuustekijöitä, kuten aina yhtä ailahtelevainen sää. Maailmassa on kuitenkin yrityksiä, jotka eivät ole antaneet sesonkien haasteellisuuden lannistaa itseään. Nämä yritykset ovat onnistuneet kasvattamaan myyntiään parantamalla sesonkituotteiden hyllysaatavuutta ja samalla pienentämään kauden jälkeisiä jäännösvarastoja. Miten ne ovat sen tehneet? Luokittele sesonkituotteet Mitä tarkoitetaan sesongilla? Yhden henkilön sesonki on toisen kausi ja kolmannen juhlapyhä. Itse luokittelen sesonkituotteet kolmen muuttujan perusteella: 1) tuotteen elinkaari, 2) sesongin pituus ja 3) hankinnan läpimenoaika. Tuotteen elinkaarella tarkoitan sitä, onko tuotteella elämää myös sesongin ulkopuolella. Osalla tuotteista, menekki liittyy nimenomaan tiettyyn sesonkiin, kuten pääsiäise en tai kesään. Näitä tuotteita ei haluta pitää tarjolla sesongin ulkopuolella. Hyvä esimerkki tästä ovat joulukoristeet; jouluaattona kauppoihin jääneet koristeet muuttuvat hetkessä ihanista tunnelman luojista harmilliseksi ongelmajätteeksi. Myös jatkuvilla tuotteilla, jotka ovat tarjolla ympäri vuoden, saattaa esiintyä kausivaihtelua. Esimerkiksi hillosokerille löytyy ostajia ympäri vuoden, mutta menekki kasvaa merkittävästi marjakauden aikana. Toinen esimerkki on kuohukerma, jolla on vankka perusmenekki, mutta jonka kysyntä heilahtaa aina juhlapyhien yhteydessä. Yleistäen, puhtaasti sesonkiin liittyvät tuotteet ovat ohjauksen kannalta haasteellisempia: 1) sesongin jälkeiset jäännösvarastot muodostavat isomman riskin, 2) tuotteet joudutaan usein ostamaan ennakkoon ennen kauden alkua ja 3) tuotevaihtuvuus sesongista toiseen on yleensä kova, mikä tarkoittaa että ennusteita tehtäessä ei voida nojata nimikkeen aikaisempaan menekkihistoriaan kausimyynnin osalta.

2 2 / 7 Sesongin pituus vaikuttaa suoraan mahdollisuuksiin reagoida toteutuneeseen menekkiin kauden aikana. On oleellista erottaa lyhyet sesongit, jossa sesonkipiikkiin on pakko varautua viemällä koko arvioitu tarve kauppoihin etukäteen, pitkistä sesongeista, jotka mahdollistavat kauppojen tankkaamisen useamman kerran kauden aikana. Hankinnan läpimenoaika määrittelee sen, onko hankintapäätös tehtävä ennen sesonkia vai pystytäänkö tavaraa saamaan lisää vielä kauden aikana. Tämä vaikuttaa siihen, kuinka isolla riskillä hankintapäätöksiä joudutaan tekemään ennen kauden alkua. Jos läpimenoaika on pitkä, hankintapäätökset on tehtävä hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Lyhyt läpimenoaika taas tarkoittaa sitä, että sisään tulevaa tavaravirtaa voidaan vielä kauden aikana säädellä toteutuneen menekin mukaisesti. Valitse tehokkain ohjausmalli Kolmen muuttujan perusteella tuotteen elinkaari (jatkuva vs. sesonkituote), sesongin pituus (koko sesongin tarve vietävä kerralla kauppoihin vs. mahdollisuus tankata kauppoja kauden aikana), hankinnan läpimenoaika (ennakkoon tilaaminen vs. mahdollisuus tehdä lisätilauksia toimittajalle kauden aikana) - sesonkituotteet voidaan luokitella ja eri tilanteisiin valita juuri oikea ohjausmalli. Jatkuva tuote Kausivaihtelun huomioiva ennustemalli täydennyksen ohjauksessa Lyhyt sesonki Sesonkituote Koko arvioidun menekin allokaatio myymälöihin; hankintapäätös allokaatiotarpeen perusteella Pitkä sesonki Lyhyt läpimenoaika 1. Allokaatio esillepanojen rakentamiseksi 2. Jatkuva menekin mukainen täydennys sekä keskusvarastoon että kauppoihin Pitkä läpimenoaika 1. Allokaatio puskurin rakentamiseksi (esim. 30% arvioidusta kokonaismenekistä) 2. Jatkuva menekin mukainen täydennys kauppoihin; kokonaismenekin seuranta 3. Allokaatio varastohäntien poistamiseksi Kuva 1. Sesonkituotteiden luokittelu ja ohjausmallin valinta.

3 3 / 7 Tuotteen elinkaari vaikuttaa ennustamiseen Jatkuvilla tuotteilla valikoiman vaihtuvuus on yleensä maltillisempaa kuin puhtailla sesonkituotteilla. Hillosokerin ja kuohukerman tapaisten tuotteiden elinkaaret ovat usein varsin pitkiä ja tuotteiden aikaisemmasta kausivaihtelusta saattaa olla tietoa jopa usealta aikaisemmalta vuodelta. Varsinkin jos kausimyyntiä ei korosteta muutoksilla tuotteiden esillepanossa, jatkuvien tuotteiden kausivaihtelun ohjaamiseen usein riittää hyvä, tuotteen historiasta laskettu, kaudet huomioiva menekkiennuste tuotetäydennyksen moottorina. Niissäkin tilanteissa, joissa tuotteelle kauden aikana annetaan tavallista enemmän hyllytilaa tai rakennetaan sille oma esittely, laskennallinen ennuste tuettuna päivitetyllä varmuusvarastolla tai hyllyn täyttötavoitteella yleensä riittävät. Ennustamisen kausimalleja löytyy muutamia erilaisia, mutta yleensä niissä pyritään toisaalta ennustamaan perusmenekin kehitystä, toisaalta ennakoimaan kauden vaikutusta joko viikkoihin tai kuukausiin liitetyillä sesonki-indekseillä. Mikäli kyseessä on sesonki jonka ajankohta vaihtelee - tästä hyvä esimerkki on pääsiäinen - tavalliset kausimallit eivät sen sijaan pure. Ennustemalleilla, joissa indeksi on sidottu tapahtumaan, eli tässä tapauksessa pääsiäiseen, saadaan kuitenkin hyviä tuloksia. Jos tuotevaihtuvuus ei ole merkittävää, uusille tuotteille voidaan määritellä referenssituote, jonka pohjalta kausi- tai tapahtumaindeksit lasketaan MYYNTI EDELLINEN VUOSI, MYYNTI ENNUSTE Kuva 2. Esimerkki jatkuvasta nimikkeestä, jolla esiintyy kausivaihtelua. Kuvaajassa esitetty nimikkeet menekki edellisiltä vuosilta, laskennallinen ennuste sekä toteutunut menekki TOISSAVUOSI, MYYNTI Q2/10 Q3/10 Q4/10 Q1/11 Q2/11 Q3/11 Q4/11 Q1/12 Selkeille sesonkituotteille kova tuotevaihtuvuus sesongista toiseen on varsin tyypillistä. Vaikka kirjoja ja tietokonepelejä myydään paljon joka joulu, niin tämän joulun kirja- ja pelivalikoima ei suinkaan ole sama kuin edellisenä vuotena. Kun uusia tuotteita tulee kerralla todella paljon, referenssituotteiden määrittäminen muille kuin avainnimikkeille on ylivoimaisen työlästä. Muiden tuotteiden ohjaamiseen tarvitaan automaattisempaa logiikkaa. Tässä tilanteessa tuotesegmenttikohtaisten sesonkiprofiilien avulla on saavutettu hyviä tuloksia. Käytännössä perusmenekki arvioidaan tuotteen käytössä olevan menekkihistorian perusteella (vaikka sitä olisikin vain muutamalta viikolta ennen huippukauden alkua). Sesongin vaikutus tuotteen kysyntään taas arvioidaan sen perusteella, miten kausivaihtelu aikaisemmin on näkynyt kyseisessä tuotesegmentissä ja kaupassa. Tuote- ja myymäläkohtaista ennustetta päivitetään mahdollisuuksien mukaan kauden aikana toteutuneen menekin perusteella.

4 4 / 7 Tuotesegmentin menekin kehitys joulun aikaan Tuotesegmentin kausiprofiilin perusteella tehty ennuste uutuudelle 2005 TOTEUTUNUT ENNUSTE Viikkoa, ennen joulua Viikkoa, ennen joulua Kuva 3. Johtava kirjakauppaketju hyödyntää tuotesegmentti- ja myymäläkohtaisia kausiprofiileja joulun uutuustuotteiden menekin ennustamisessa erinomaisin tuloksin. Lyhyt sesonki vaatii tehokasta allokaatiota Lyhyissä sesongeissa, esimerkiksi äitienpäivän ruusumyynnissä, ei ole mahdollisuutta reagoida toteutuneeseen menekkiin. Koko tarve on hankittava etukäteen ja toimitettava kauppoihin ennen sesonkia. Usein lyhyitä sesonkeja ohjataan kauppojen ennakkotilauksilla. Näin saadaan toki varmistettua että kaupat todella sitoutuvat ottamaan sovitun määrän tuotteita ja minimoidaan riski että keskusvarastoon jää ylimääräisiä tuotteita pyörimään tai että nopeimmat kaupat ehtivät tyhjentää keskusvaraston ennen kuin hitaammat huomaavat tehdä tilauksensa. Koska kauppojen osaaminen ja panostus ennakkotilausten tekemiseen vaihtelee paljon, tilausten osumatarkkuus on monesti huono. Jotkut kaupat käyttävät paljon aikaa ja vaivaa oikeiden määrien arvioimiseen, toiset tekevät tilauksia täysin fiilispohjalta ja kolmannet eivät muista tilata ollenkaan. Lopputuloksena tavaraa on jossain aivan liikaa, toisaalla aivan liian vähän. Parempaan lopputulokseen päästään yleensä keskitetyllä hankinnalla ja allokaatiolla. Tuotteiden keskitetty jakaminen mahdollistaa kauppakohtaisten tarpeiden systemaattisen arvioinnin - fiilispohjaisesta tilaamisesta voidaan siis siirtyä faktapohjaiseen päätöksentekoon. Allokaatiopäätöksissä on tärkeää hyödyntää kauppakohtaista menekkitietoa. Yleistäminen ja kauppojen luokittelu esimerkiksi koon tai kauppatyypin mukaan saattaa johtaa heikkoon lopputulokseen. Jaot kannattaa perustaa joko tuote- ja kauppakohtaiseen ennusteeseen tai, mikäli ennustetta ei ole käytettävissä, tuotesegmentin kauppakohtaiseen menekkihistoriaan. Mikäli kyseessä on tuote, joka on valikoimissa myös sesongin ulkopuolella, kauppojen varastosaldot pitää myös huomioida jakoja tehtäessä. Näin päästään lopputulokseen, joka mahdollisimman tarkasti heijastelee yksittäisen kaupan realistisia myyntimahdollisuuksia.

5 5 / 7 Fiksu myymälätäydennys lisää reagointikykyä pidempien kausien aikana Pitkän sesongin osalta fiksu myymälätäydennys kasvattaa merkittävästi reagointikykyä, riippumatta siitä onko sesonkituotteet jouduttu hankkimaan kertaeränä vai joustavammin menekin mukaisesti. Reagointimahdollisuudet tehokkaasti hyödyntämällä, samansuuruisella varastoinvestoinnilla voidaan saavuttaa huomattavasti parempi lopputulos. Mikäli koko hankittu sesonkivolyymi viedään kerralla kauppoihin, ainoa mahdollisuus reagoida toteutuneeseen menekkiin on siirtää tavaroita myymälästä toiseen, mikä on sekä kallista että työlästä. Parempi ratkaisu on jakaa kauppoihin kauden aluksi vain osa arvioidusta tarpeesta, esimerkiksi esillepanon rakentamista varten tarvittava määrä tai vaikkapa kolmasosa koko kauden arvioidusta myymäläkohtaisesta menekistä. Kun kausi käynnistyy ja menekkitietoa alkaa kertyä, myymälöitä voidaan täydentää imuohjauksella, eli Vähittäismyyntiketjun tuloksia: kauppakohtaisten päivitettyjen ennusteiden ja todellisen varastotilanteen perusteella. Näin pystytään tehokkaasti reagoimaan muun muassa paikallisiin eroihin säätilassa (grillauskausi käynnistyy usein eri puolilla maata eri aikaan) tai yksittäisen kaupan muuttuneeseen kilpailutilanteeseen. Tehokkaalla ohjauksella vältetään turhan tyypillinen tilanne, jossa osa kaupoista kärsii tuotepuutteista ja toisilla tavaraa on liikaa. Kun kyseessä on ennakkoon hankittu tuote, kauden loppuvaiheessa kannattaa vielä työntöohjauksella varmistaa, ettei sesonkituotteita vahingossa jää keskusvarastoon pyörimään. Tehokkaalla seurannalla voidaan nopeasti havainnoida missä vaiheessa varastohännät on syytä allokoida. Hyvä järjestelmätuki mahdollistaa allokaatioiden ohjaamisen niihin kauppoihin, joilla on parhaat edellytykset saada tuotteet myytyä eli niihin, joissa menekki on kovinta eikä varastoa ole liikaa. Lyhyempi hankinnan läpimenoaika vähentää varastoriskiä Renkaiden vähittäismyyntiketjun saavuttamia tuloksia kausimenekin ennustamisen kehittämisestä ja toimipisteiden vähemmän ennakkotilauspainotteisen täydentämisen kautta. Varaston arvo vähentynyt sesongin alla keskimäärin 30% Parantunut saatavuus kaikissa tavararyhmissä Niukkuustilanteissa voitu jakaa tavara myynnillisesti optimaalisiin toimipisteisiin Myynnin vertailukelpoinen kasvu 7% Tilaus- ja toimituskokoja nostettu rahtikustannusten alentamiseksi Toimipisteiden tilaa on voitu vapauttaa rengashotelliliiketoimintaan Toimipisteiden henkilökunnan aikaa on pystytty siirtämään tilaamisesta tuottavampaan työhön Tuotteen toimitusaika vaikuttaa siihen, millaiset reagointimahdollisuudet hankinnassa on. Mikäli tuotteella on pitkä toimitusaika, hankintapäätös on tehtävä hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Sesongin aikana mahdollisuudet pienentää tai kasvattaa kokonaismäärää ovat usein rajalliset. Tyypillinen esimerkki tästä ovat Aasiasta hankittavat, konteissa kuljettavat puutarhakalusteet. Tilaukset joudutaan tekemään kuukausia ennen kauden alkua ja kun kauden todellisesta menekistä on vihdoin jotain tietoa, tavarat ovat joko saapuneet tai laivassa matkalla satamaan.

6 6 / 7 Jos kokonaismenekki on arvioitu yläkanttiin, kalusteista on kauden lopuksi päästävä eroon lähes hinnalla millä hyvänsä. Niiden varastoiminen talvikauden yli on kallista, eivätkä vanhat tuotteet välttämättä muutenkaan sovi yhteen seuraavan sesongin kalusteiden kanssa. Tehokas menekin ja tarjontatilanteen seuranta kuitenkin mahdollistaa varaston purkamisen hallitummin. Vanhan viisauden mukaan ensimmäinen alennus on se halvin eli tuotteen menekkiä voidaan kauden aikana vauhdittaa pienelläkin alennuksella, muutoksilla esillepanossa tai ilmoittelulla. Kauden loppuvaiheessa jäännösvaraston purkaminen vaatii todella tuntuvia alennuksia, jolloin kate käytännössä romutetaan. Nopea reagointi saattaa auttaa myös siinä tilanteessa, että menekki ylittää ennusteen. Vaikka alkuperäiseltä toimittajalta ei enää ehdikään saada lisää tuotteita, saattaa lähempää löytyä toimittaja, joka pystyy paikkaamaan valikoimaa lyhyemmällä toimitusajalla. Hankintahinta voi olla hieman kalliimpi, mutta koska menekistä on tässä vaiheessa hyvä käsitys, varastointiriskiä ei käytännössä. Näin katetta pystytään tekemään myös korkeammalla ostohinnalla. Jos taas tuotteen toimitusaika on suhteellisen lyhyt, koko kauden tarvetta ei kannata ottaa sisään kerralla. Kauden alkuun kannattaa varautua niin, että kauppojen esillepanot saadaan rakennettua suunnitellusti ja keskusvarastoon voidaan luoda hieman tavallista vankempi varmuusvarasto. Erityisesti jos sää vaikuttaa merkittävästi kausituotteiden menekkiin, varastopuskuri kannattaa suunnitella huolella. Puskurin pitää olla riittävän iso, jotta mahdolliseen kovaan kysyntäpiikkiin pystytään vastaamaan. Toisaalta, puskurin pitää olla sen verran maltillinen, että koko tuotemäärä saadaan hyvällä todennäköisyydellä myytyä, vaikka kelit eivät suosisikaan. Merkittävimmän kausipiikin jälkeen varmuusvarastoa kannattaa alkaa pienentää ja loppukaudesta ylläpitää vain kaikkein kriittisimmille tuotteille. Kohti tehokkaampaa sesonkien hallintaa! Sesonkituotteiden luonteen ymmärtäminen auttaa valitsemaan oikeat ohjauskeinot. Ennustaminen, hankinta ja myymälätäydennys pitää osata toteuttaa eri tavalla eri sesonkien ja tuotteiden osalta. On tärkeä muistaa, että totuttu toimintamalli ei välttämättä ole se paras. Vuosien saatossa olen törmännyt lukuisiin tilanteisiin, joissa koko kauden tarve on tuupattu kerralla kauppoihin, vaikka kauden pituuden puitteissa olisi ollut mahdollista täydentää myymälöitä menekin mukaisesti. Syitä tähän on useita: jos myymälätäydennyksen toteutus on työlästä, allokaatio yhdessä erässä säästää aikaa; jos hankinnan läpimenoaika on pitkä, ohjaus on ehkä perustunut kauppojen ennakkotilauksiin; jos tuotteet ovat kulkeneet suoraan toimittajalta kauppoihin, toimittaja on ehkä vaatinut isoja kertatoimituksia. Nämä asiat ovat kuitenkin muutettavissa, kuten useat asiakkaistamme ovat huomanneet. Muutoksessa auttaa hyvä näkemys tavoiteltavasta ohjausmallista ja saavutettavissa olevista tuloksista. Kaikista parhaat tulokset saadaan, kun sesonkien hallinnan tärkeys ymmärretään laajasti koko yrityksen sisällä. Valikoimatyö asettaa käytännössä raamit sille, miten hyvään lopputulokseen sesonkien ohjauksessa voidaan päästä. Liian laaja sesonkivalikoima johtaa ohjaustavasta huolimatta jäännösvarastoihin. Yritysjohdon taas pitää pystyä määrittelemään tavoitteet, erityisesti miten palvelutasoa ja varastoriskiä halutaan painottaa eri tuotteiden osalta. Jos kaikkien tuotteiden osalta tavoitteena on 100-prosenttinen hyllysaatavuus kauden loppuun asti, jäännösvarastolta ei voida välttyä.

7 7 / 7 Sesonkien hallinnan kehittämiselle ei pitäisi olla vaikea löytää motivaatiota. Saavutettavissa on merkittäviä, konkreettisia hyötyjä, jotka vaikuttavat suoraan yrityksen tulokseen. Asiakkaamme ovat muun muassa pystyneet parantamaan kausituotteiden saatavuutta ja sitä kautta kasvattamaan myyntiä ja markkinaosuutta, vähentämään sesongin jälkeisiä jäännösvarastoja sekä vapauttamaan tilaa ja työaikaa toimipisteistä tehokkaammalla tavaravirtojen ohjauksella! Miten tästä eteenpäin? Meillä RELEXissä on paljon kokemusta kausituotteiden hallinnasta. Joustavien ja helppokäyttöisten työkalujemme avulla kausituotteiden menekkiennusteiden tarkkuutta voidaan parantaa ja tuotetäydennystä tehostaa. Mikäli kausien hallinta yrityksessäsi kaipaa kehittämistä, ota yhteyttä: mikko.karkkainen@relex.fi tai Tunnin tapaaminen riittää yrityksesi tilanteen läpikäymiseksi ja ensimmäisten askeleiden määrittämiseksi!

SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA. Timo Kauppila, RELEX Seminaari 2012

SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA. Timo Kauppila, RELEX Seminaari 2012 SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA Timo Kauppila, RELEX Seminaari 2012 ENNUSTAMINEN JA TÄYDENNYS VAIHTUVAN VALIKOIMAN SESONKIKYSYNNÄSSÄ Timo Kauppila, RELEX Seminaari 2012 ESITYKSEN SISÄLTÖ Yritysesittely Ennustaminen

Lisätiedot

Tavaratalokaupan automaattitäydennyksellä tehoa ketjutoimintaan!

Tavaratalokaupan automaattitäydennyksellä tehoa ketjutoimintaan! Whitepaper 12.6.2009 1 / 5 Tavaratalokaupan automaattitäydennyksellä tehoa ketjutoimintaan! Kirjoittaja: Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, TkT Tämä artikkeli keskittyy täydennystilaamiseen tavaratalokaupan

Lisätiedot

VARAOSAVARASTOJEN OPTIMOINTI MONIPORTAISESSA VERKOSTOSSA. 21.1.2015 Mikko Eskola TEL. 0440 650 970

VARAOSAVARASTOJEN OPTIMOINTI MONIPORTAISESSA VERKOSTOSSA. 21.1.2015 Mikko Eskola TEL. 0440 650 970 VARAOSAVARASTOJEN OPTIMOINTI MONIPORTAISESSA VERKOSTOSSA 21.1.2015 Mikko Eskola TEL. 0440 650 970 HANKKIJA OY Toimitusjohtaja Ensio Hytönen Hallinto Markkinointi Myynti Logistiikka Sisäinen tarkastus Agro

Lisätiedot

Kaupan tulos kuntoon tehokkaammalla toimitusketjulla! Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, RELEX Oy 26.1.2010

Kaupan tulos kuntoon tehokkaammalla toimitusketjulla! Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, RELEX Oy 26.1.2010 Kaupan tulos kuntoon tehokkaammalla toimitusketjulla! Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, RELEX Oy 26.1.2010 RELEX Oy RELEX toimittaa ratkaisuja kysynnän ennustamisen ja täydennystilaamisen automatisoimiseen

Lisätiedot

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Kuten elefantin syöminen, myös kampanjoiden hallintaa voidaan kehittää pala kerrallaan.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Kuten elefantin syöminen, myös kampanjoiden hallintaa voidaan kehittää pala kerrallaan. Whitepaper 16.1.2012 1 / 3 Kesytä kampanjat! Kampanjat nousevat aina esille kun kysyn, mitkä tuotteet tai tilanteet aiheuttavat ongelmia kulutustuotteiden toimitusketjussa. Kysymykseen, mikä kampanjoissa

Lisätiedot

Toimitusketjun hallinnan uudet kehityssuunnat. Mikko Kärkkäinen Tammiseminaari 2015

Toimitusketjun hallinnan uudet kehityssuunnat. Mikko Kärkkäinen Tammiseminaari 2015 1 Toimitusketjun hallinnan uudet kehityssuunnat Mikko Kärkkäinen Tammiseminaari 2015 2 Toimitusketjun suunnittelun uudet tuulet Muistinvarainen laskenta mullistaa toimitusketjun suunnittelun Välitön näkyvyys

Lisätiedot

Ennustamisesta suunnitteluun Mitä jos

Ennustamisesta suunnitteluun Mitä jos Ennustamisesta suunnitteluun Mitä jos RELEX - Toimitusketjunhallinnan seminaari 2014 22.1.2014 Mikko Kärkkäinen RELEX Oy Mitä ennustaminen on? Ennustaminen on suunnitelman kääntämistä toimintaohjeeksi:

Lisätiedot

Tarkkuutta tuotannon suunnitteluun ennustamisen kehittämisestä Jaakko Takala RELEX Tammiseminaari 22.1.2014

Tarkkuutta tuotannon suunnitteluun ennustamisen kehittämisestä Jaakko Takala RELEX Tammiseminaari 22.1.2014 Tarkkuutta tuotannon suunnitteluun ennustamisen kehittämisestä Jaakko Takala RELEX Tammiseminaari 22.1.2014 Konsernin rakenne 2012 Atria Oyj Liikevaihto 1 344 milj. Henkilöstö 4 898 (keskimäärin) Suomi

Lisätiedot

Erikoiskauppojen myymälätäydennys. Kaupan tutkimuspäivä 31.1.2007 Ville Pätynen

Erikoiskauppojen myymälätäydennys. Kaupan tutkimuspäivä 31.1.2007 Ville Pätynen Erikoiskauppojen myymälätäydennys Kaupan tutkimuspäivä 31.1.2007 Ville Pätynen 2 Retail Logistics Excellence RELEX Ohjelmistoja ja asiantuntijapalveluita tuotetäydennyksen kehittämiseen ja toteuttamiseen

Lisätiedot

Hyödynnä POS-dataa toimitusketjussasi

Hyödynnä POS-dataa toimitusketjussasi Whitepaper 17.9.2012 1 / 6 Hyödynnä POS-dataa toimitusketjussasi reagoi nopeammin kysynnän muutoksiin! Kirjoittaja: Johanna Småros Johtaja, Skandinavia, TkT johanna.smaros@relexsolutions.com Otin esille

Lisätiedot

Toimitusketjun hallinnasta vähittäiskaupan kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja optimointiin

Toimitusketjun hallinnasta vähittäiskaupan kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja optimointiin Toimitusketjun hallinnasta vähittäiskaupan kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja optimointiin Tammiseminaari Tommi Ylinen Kokonaisvaltaista vähittäiskaupan suunnittelua, analytiikkaa ja optimointia ennustepohjaisesti

Lisätiedot

Suomalainen Kirjakauppa Oy

Suomalainen Kirjakauppa Oy Suomalainen Kirjakauppa Oy Sujuvammalla logistiikalla lisää aikaa asiakaspalvelulle Pekka Kuurne 26.1.2010 Esityksen sisältö Yritysesittely Valikoiman täydentämisen haasteet Täydentämisen kehityspolku

Lisätiedot

Halvalla kaukaa vai joustavasti läheltä?

Halvalla kaukaa vai joustavasti läheltä? Whitepaper 24.10.2012 1 / 6 Halvalla kaukaa vai joustavasti läheltä? Yhdistä molemmista parhaat puolet! Kirjoittaja: Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, TkT Tavaran valmistaminen ei ikinä ole ollut näin

Lisätiedot

Digiajan menestyksekäs toimitusketju / Expak Materiaalivirtojen ohjaus ja optimointi Caset - Vilpe Oy, Airam Electric Oy Ab

Digiajan menestyksekäs toimitusketju / Expak Materiaalivirtojen ohjaus ja optimointi Caset - Vilpe Oy, Airam Electric Oy Ab Etelä Digiajan menestyksekäs toimitusketju 24.10.2018 / Expak Materiaalivirtojen ohjaus ja optimointi Caset - Vilpe Oy, Airam Electric Oy Ab Expak Systems Oy Tommi Hyyrynen WWW.EXPAK.FI Suomen Osto- ja

Lisätiedot

Tämä opas soveltuu parhaiten tarjouspohjaiseen myyntiin MYYJÄN OPAS. Miten teen realistisen myyntiennusteen?

Tämä opas soveltuu parhaiten tarjouspohjaiseen myyntiin MYYJÄN OPAS. Miten teen realistisen myyntiennusteen? Tämä opas soveltuu parhaiten tarjouspohjaiseen myyntiin MYYJÄN OPAS Miten teen realistisen myyntiennusteen? Tämän oppaan neuvojen ja työkalujen avulla voit tehdä parempia ja realistisempia myyntiennusteita.

Lisätiedot

LUT/TUTA 2011 CS20A0050 Toimitusketjun hallinta Case Rasa

LUT/TUTA 2011 CS20A0050 Toimitusketjun hallinta Case Rasa YRITYSKUVAUS RASA OY Rasa Oy on suomalainen teollisuusyritys, joka on perustettu 50-luvulla. Rasa Oy toimittaa rakentamiseen liittyviä ratkaisuja, ja sillä on toimipisteitä 12 maassa. Se pyrkii tarjoamaan

Lisätiedot

Digiajan menestyksekäs toimitusketju

Digiajan menestyksekäs toimitusketju Varsinais-Suomi Digiajan menestyksekäs toimitusketju 26.10.2018 Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry Digiajan toimitusketju 08:00 Aamiainen 08:25 Tervetulosanat LOGY Etelä Petri Hällfors 08:30 Maailma

Lisätiedot

Halvalla kaukaa vai joustavasti läheltä?

Halvalla kaukaa vai joustavasti läheltä? Whitepaper 24.10.2012 1 / 6 Halvalla kaukaa vai joustavasti läheltä? Yhdistä molemmista parhaat puolet! Kirjoittaja: Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, TkT Tavaran valmistaminen ei ikinä ole ollut näin

Lisätiedot

Lean Sales Talent Vectia Renewal forum 5.11.2013

Lean Sales Talent Vectia Renewal forum 5.11.2013 Lean Sales Talent Vectia Renewal forum 5.11.2013 Talent Vectia 1 Myynti on jäänyt jälkeen muista toiminnoista?? vs. Liidejä ei osata tuottaa systemaattisesti Myyjät eivät ymmärrä asiakastaan Myynnin johtaminen

Lisätiedot

Tavaratilausten tietovirrat ja datan hyödyntäminen -case S-ryhmä ja Satakunnan Osuuskauppa

Tavaratilausten tietovirrat ja datan hyödyntäminen -case S-ryhmä ja Satakunnan Osuuskauppa Tavaratilausten tietovirrat ja datan hyödyntäminen -case S-ryhmä ja Satakunnan Osuuskauppa Esityksessä Lyhyt Satakunnan Osuuskaupan ja S-ryhmän esittely Tietovirtojen hyödyntäminen tavaratilauksissa Ennakointi

Lisätiedot

Toimitusketjun joulu 1 / 7. Tommi Ylinen. Kirjoittaja:

Toimitusketjun joulu 1 / 7. Tommi Ylinen. Kirjoittaja: Whitepaper 17.12.2012 1 / 7 Toimitusketjun joulu Kirjoittaja: Tommi Ylinen Maajohtaja, UK tommi.ylinen@relexsolutions.co.uk Erilaisten sesonkien ja juhlapyhien hallinta on toimitusketjuammattilaisten arkipäivää.

Lisätiedot

Tehoa varaosalogistiikkaan!

Tehoa varaosalogistiikkaan! Whitepaper 5.11.2008 1 / 6 Tehoa varaosalogistiikkaan! Kirjoittaja: Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, TkT Johdanto Varaosalogistiikassa riittää haasteita. Toimintaympäristö on tyypillisesti monimutkainen.

Lisätiedot

Varastonhallinnan optimointi

Varastonhallinnan optimointi Varastonhallinnan optimointi Komponenttien ostojen optimointi OPTIMI-hanke Matti Säämäki tutkimusapulainen Nopea tiedonvälitys, kansainvälistyvä kilpailu ja konsulttien vaikutusvallan kasvu on tuonut vallitseviksi

Lisätiedot

TR Building Investment Research

TR Building Investment Research Uusien asuntojen kauppa Suomessa Kesäkuu 2015 Yhteystiedot: p. 040-595 3156 tuomasr@building-research.fi Data uusien asuntojen kaupasta Suomessa - myynti Asuntojen myynti - kuukausi (kesäkuu 2015) Yhtiö

Lisätiedot

Ennusteiden hyödyntäminen kaupan toimitusketjun tehostamisessa: Case Tuko Logistics

Ennusteiden hyödyntäminen kaupan toimitusketjun tehostamisessa: Case Tuko Logistics Ennusteiden hyödyntäminen kaupan toimitusketjun tehostamisessa: Case Tuko Logistics Hotel Hilton Helsinki Airport 19.1.2011 Lauri Loikkanen Tukon esittely Agenda Ennustamisen eri aikajänteet Case 1: Ennusteperusteinen

Lisätiedot

Ennustamisen ja Optimoinnin mahdollisuudet

Ennustamisen ja Optimoinnin mahdollisuudet Ennustamisen ja Optimoinnin mahdollisuudet Agenda Mitä optimointi on Ennustamisen mahdollisuudet Optimoinnin eri tasot ja tavoitteet Optimoinnin käyttöönotto Mitä optimointi on Mitä optimointi on? Oikea

Lisätiedot

Luomu HeVin haasteita Pääkaupunkiseudulla

Luomu HeVin haasteita Pääkaupunkiseudulla Luomu HeVin haasteita Pääkaupunkiseudulla - HeVi-hoitajien haastattelujen tuloksia Heidi Haavisto Mikkeli, 31.8.2015 Taustaa Opiskelen Helsingin Yliopistossa kasvintuotantotieteitä. Suoritin maisteriharjoitteluni

Lisätiedot

Entrust SSL-sertifikaattien hallinta

Entrust SSL-sertifikaattien hallinta Entrust SSL-sertifikaattien hallinta Eri hallintamallien hyödyt: Non-Pooling SSL Enterprise Portal SSL Enterprise Portal tuki@ssl-apua.fi Puh. 020 764 1020 Me turvaamme verkkoliikennettä Entrust Non-Pooling

Lisätiedot

Arvonkasvuohjelma. Knowledge Investor Comset www.comset.fi www.comset.se www.comset.dk

Arvonkasvuohjelma. Knowledge Investor Comset www.comset.fi www.comset.se www.comset.dk Arvonkasvuohjelma Yritysarvo on kattava toiminnan tuloksellisuuden mittari riippumatta omistajatavoitteesta. Yritysarvo heijastaa kaikkien tulevien rahavirtojen summaa. Kasvava yritysarvo = kasvava kassavirta

Lisätiedot

REXEL VAN DIGITAALISET OTOT & AUTOMAATTISET TÄYDENNYKSET. Rexel Van parantaa työn tuottavuutta urakoinnissa ja huoltotoiminnassa

REXEL VAN DIGITAALISET OTOT & AUTOMAATTISET TÄYDENNYKSET. Rexel Van parantaa työn tuottavuutta urakoinnissa ja huoltotoiminnassa REXEL VAN DIGITAALISET OTOT & AUTOMAATTISET TÄYDENNYKSET Rexel Van parantaa työn tuottavuutta urakoinnissa ja huoltotoiminnassa Mikä on Rexel Van? Rexel Van on sähkötarvikevarasto autossa. Rexel Vanissa

Lisätiedot

Moduuli 7 Talouden hallinta

Moduuli 7 Talouden hallinta 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 7 Talouden hallinta Osa 3 Talouden suunnittelu ja ennusteet Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan sen laatija,

Lisätiedot

PREPAID VAI ON-DEMAND? Cloud 9 hintaliite

PREPAID VAI ON-DEMAND? Cloud 9 hintaliite PREPAID VAI ON-DEMAND? Cloud 9 hintaliite PREPAID JA ON-DEMAND YHDESSÄ TAI ERIKSEEN Cloud 9 mahdollistaa että asiakkaat voivat yhdistää saumattomasti Prepaid ja On-Demand resursseja. Asiakkaat voivat ottaa

Lisätiedot

Verkostojen tehokas tiedonhallinta

Verkostojen tehokas tiedonhallinta Tieto Corporation Verkostojen tehokas tiedonhallinta Value Networks 3.9.2014 Risto Raunio Head of Lean System Tieto, Manufacturing risto.raunio@tieto.com Sisältö Mihin verkostoitumisella pyritään Verkoston

Lisätiedot

Financial Statement Scorecard as a Tool for Small Business Management 1 LIIKEVAIHTO / TUOTTEIDEN ARVONLISÄVEROTON MYYNTI ASIAKASULOTTUVUUS

Financial Statement Scorecard as a Tool for Small Business Management 1 LIIKEVAIHTO / TUOTTEIDEN ARVONLISÄVEROTON MYYNTI ASIAKASULOTTUVUUS YRITYKSEN MAKSUKYKY JA STRATEGINEN JOHTAMINEN HELSINKI 29.1.2010 OTM, KTM MIKKO HAKOLA 1 TULOSLASKELMAPERUSTEINEN MITTARISTO JOHDON KONTROLLITYÖVÄLINEESTÄ Financial Statement Scorecard as a Tool for Small

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

H HI IN N T N O ANJ E S N U O S J U A O U J S AUS P Ö P Ö R RS SS I I S S S S Ä Ä 16.3.2009 1

H HI IN N T N O ANJ E S N U O S J U A O U J S AUS P Ö P Ö R RS SS I I S S S S Ä Ä 16.3.2009 1 HINTOJEN SUOJAUS HINNAN SUOJAUS PÖRSSISSÄ PÖRSSISSÄ 16.3.2009 1 Hintojen suojaus pörssissä - futuurit ja optiot Futuurisopimus on sitova sopimus, jolla ostat tai myyt tulevaisuudessa hintaan, josta sovitaan

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2014

Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2014 Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2014 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia 6.11.2014 Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat johdon

Lisätiedot

3/8. Max pisteet Annettu tieto Pisteet Annettu tieto Pisteet Annettu tieto Pisteet --- --- --- --- 0,5 Kyllä 0,500 Kyllä 0,500 Kyllä 0,500 Kyllä=0,5

3/8. Max pisteet Annettu tieto Pisteet Annettu tieto Pisteet Annettu tieto Pisteet --- --- --- --- 0,5 Kyllä 0,500 Kyllä 0,500 Kyllä 0,500 Kyllä=0,5 1/8 TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO 27502 / Lukki- kirjastojen ja Siuntion kunnankirjaston kirja-aineistohankinnat vuosille 2015-2016, sekä optiovuodet 2017-2018 (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan) Saapuneita

Lisätiedot

Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa

Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa Lähiruokaa ammattikeittiöihin seminaari. 13.11.2014. Eero Kananen, LähiPro Oy, Ruokaa Suomesta palvelu eero@lahipro.fi, 040 5862850 1 Esityksen sisältö Lähiruoan

Lisätiedot

Prepaid vai On-demand? Cloud 9 hintaliite

Prepaid vai On-demand? Cloud 9 hintaliite Prepaid vai On-demand? Cloud 9 hintaliite Yhdessä tai erikseen Cloud 9 mahdollistaa että asiakkaat voivat yhdistää saumattomasti Prepaid ja On-demand resursseja. Asiakkaat voivat ottaa peruskuorman edullisena

Lisätiedot

Lisäarvoa asiakkaalle

Lisäarvoa asiakkaalle Lisäarvoa asiakkaalle Hyvä kumppani tuo yritystoiminnalle selkeän lisäarvon. Mellano Oy:n toiminnan tavoitteena on olla asiakkaalleen paras lisäarvon tuottaja. Olemme Suomen johtava kodin kiintokalustekomponenttien

Lisätiedot

YRITYSKAUPPA. Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa?

YRITYSKAUPPA. Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa? YRITYSKAUPPA Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa? Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti ja Yrityksen eli ns. oikeushenkilön myynti. Yrityksen myynti Yrityksen myynti tarkoittaa

Lisätiedot

Mediq Kokonaisratkaisutoimittaja

Mediq Kokonaisratkaisutoimittaja Mediq Kokonaisratkaisutoimittaja Petteri Joenpolvir 21 Tammikuu 2014 Alustus Rakennushankkeissa kuluu erittäin paljon aikaa ja rahaa laitehankintojen suunnitteluun, kilpailutukseen ja toteutukseen. Eikä

Lisätiedot

RAKENNUSAUTOMAATION KILPAILUTTAMINEN. Kristian Stenmark Hepacon Oy

RAKENNUSAUTOMAATION KILPAILUTTAMINEN. Kristian Stenmark Hepacon Oy RAKENNUSAUTOMAATION KILPAILUTTAMINEN Kristian Stenmark Hepacon Oy kristian.stenmark@hepacon.fi 050 5909571 TALOTEKNIIKAN KOKO ELINKAAREN ASIANTUNTIJAT www.hepacon.fi YRITYS Perustettu 1978 Toimialat LVIASK

Lisätiedot

Nebula Kotisivutyökalu Käyttöohje - Kauppamoduuli. 1. Kaupan asetukset... 2

Nebula Kotisivutyökalu Käyttöohje - Kauppamoduuli. 1. Kaupan asetukset... 2 Sivu 1/6 Sisällysluettelo 1. Kaupan asetukset... 2 1.1. Maksunvälittäjän valinta ja käyttöönotto... 2 1.2. Kaupan tiedot... 3 1.3. Postitus ja toimitusmaksut... 3 1.4. Verot... 4 1.5. Kaupan valuutta ja

Lisätiedot

Tilausvastaavan info. Tästä tilausvastaavien infosta löytyy kaikki tarvitsemasi tieto yhteistyösopimuksesta Teamprintin ja seurasi välillä.

Tilausvastaavan info. Tästä tilausvastaavien infosta löytyy kaikki tarvitsemasi tieto yhteistyösopimuksesta Teamprintin ja seurasi välillä. Tilausvastaavan info Tästä tilausvastaavien infosta löytyy kaikki tarvitsemasi tieto yhteistyösopimuksesta Teamprintin ja seurasi välillä. Tilausvastaavien tapaaminen Tilausvastaava on se henkilö joukkueesta,

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

KOLME NÄKÖKULMAA UUTEEN PERINTÄTAPAAN

KOLME NÄKÖKULMAA UUTEEN PERINTÄTAPAAN KOLME NÄKÖKULMAA UUTEEN PERINTÄTAPAAN Miten perintä vaikuttaa yrityksen menestykseen? Pienistä perintäprosessin parannuksista saattaa löytyä yllättävän vaivattomasti ratkaisuja taloushallinnossa tuttuihin

Lisätiedot

Hankinnan problematiikka

Hankinnan problematiikka Antti Kirmanen Hankinnan problematiikka Toimittajan näkökulma Asiakkaan näkökulma www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 2 1. Ristiriita www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 3 Asiakas haluaa Onnistuneen

Lisätiedot

RFID LOGISTIIKASSA. Logistiikka 2013, Tampere 17. - 19.2013 Asko Puoliväli

RFID LOGISTIIKASSA. Logistiikka 2013, Tampere 17. - 19.2013 Asko Puoliväli RFID LOGISTIIKASSA Logistiikka 2013, Tampere 17. - 19.2013 Asko Puoliväli Sisältö Tilaaminen RFID:n avulla Tilauksen automaattinen vastaanottokuittaus RFID sisälogistiikassa RFID lähettämössä Lavan tunnistus

Lisätiedot

Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä. Riskienhallintasuunnitelma

Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä. Riskienhallintasuunnitelma Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö/ 2(6) Muutoshistoria Versio PVM Tekijä Kuvaus 0.10 14.10.2003 Miikka Lötjönen Dokumenttipohja (projektisuunnitelman

Lisätiedot

Jatkuvalla kehittämisellä kohti laajempia hyötyjä. Atria Suomi Oy Antti Kuusisto

Jatkuvalla kehittämisellä kohti laajempia hyötyjä. Atria Suomi Oy Antti Kuusisto Jatkuvalla kehittämisellä kohti laajempia hyötyjä Atria Suomi Oy Antti Kuusisto Agenda 1. Atria ja RELEX 2. Jatkuvan kehityksen malli 3. Kehityshankkeet 4. Health Check Atrian liiketoimintaympäristön

Lisätiedot

Contact Scoring on paras tapa luokitella prospekteja. Se ohjaa myyjät oikeisiin osoitteisiin.

Contact Scoring on paras tapa luokitella prospekteja. Se ohjaa myyjät oikeisiin osoitteisiin. Contact Scoring on paras tapa luokitella prospekteja. Se ohjaa myyjät oikeisiin osoitteisiin. 130 2 5KÄVIJÄMÄÄRÄN KASVU WWW-SIVUJEN KEHITTÄMISELLÄ ENEMMÄN SPONTAANEJA ENEMMÄN ONNISTUNEITA TUOTETIEDUSTELUJA

Lisätiedot

Kumisaappaista koneoppimiseen

Kumisaappaista koneoppimiseen Kumisaappaista koneoppimiseen Taimikkotiedon tuottaminen tekoälyn avulla Esri-käyttäjäpäivät 30.1.2019 Suomen metsäkeskus, kehityspäällikkö Henna Etula Lähtökohta Näköpiirissä ei ole yksittäistä menetelmää,

Lisätiedot

Turvallisia palveluja ja asumisratkaisuja ikäihmisille

Turvallisia palveluja ja asumisratkaisuja ikäihmisille Turvallisia palveluja ja asumisratkaisuja ikäihmisille Pekka Maijala pekka.maijala@vtt.fi Turvallisuus 2012 -messut 5.9.2012 Suomi ikääntyy nopeimmin Euroopassa Suomessa on jo toista miljoonaa yli 65 -vuotiasta

Lisätiedot

Miten kasvatan myyntiä verkossa ja kivijalassa?

Miten kasvatan myyntiä verkossa ja kivijalassa? Miten kasvatan myyntiä verkossa ja kivijalassa? Kohti Kesää -tietopäivä 10.5.2016 Patrik Cederberg, Myynti- ja markkinointijohtaja, Nethit Oy 27.5.2016 1 Me = & Toimituksia vuodesta 1991 liikevaihto 5,3

Lisätiedot

Supply Chain Module 1

Supply Chain Module 1 2.5.2016 Supply Chain Module 1 1. Määritelmä 2. Kuinka vähittäiskaupan ketju toimii? 3. Mitä toimenpiteitä teet kaupassa? 3.1. Perusvarastonvalvonta/ Check-in ja Check-out toiminnot (Vastaanotto ja Palautukset)

Lisätiedot

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto HINTAVASTAVÄITTEE T TYÖKIRJA.docx UUSASIAKASHANKINTA Johdanto Laatu on paras liiketoimintasuunnitelma M iten löytää enemmän ja parempia uusia asiakkaita, on yksi myyjän ydintaidoista. Millainen strategia

Lisätiedot

Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta. Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä

Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta. Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä OLAP-kuution teko Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä Tavoitteena on luoda OLAP-kuutio Northwind-tietokannan tilaustiedoista

Lisätiedot

Yrityskuvan hoito on johdon ja ammattilaisten tehtävä.

Yrityskuvan hoito on johdon ja ammattilaisten tehtävä. MIELIKUVAT JA DESIGN MANAGEMENT Psykologisia perusteita Ihmiselle on ainoa totuus se, jonka hän uskoo todeksi eli siis mielikuva asiasta, eikä ole merkitystä pitääkö tämä asia paikkansa vai ei. Ostopäätöstilanteessa

Lisätiedot

TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO

TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO JOUNI HUOTARI 2005-2010 OLAP-OHJETEKSTIT KOPIOITU MICROSOFTIN OHJATUN OLAP-KUUTION TEKO-OHJEESTA ESIMERKIN KUVAUS JA OLAP-MÄÄRITELMÄ

Lisätiedot

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA Sopimustyypit ja niiden valinta Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti (liiketoimintakauppa) ja yrityksen itsensä, eli ns. oikeushenkilön, myynti (osuus

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

TUOTEKORTTI. Tarkentavat tuotetiedot. Tilaus / toimitustiedot Tilaustapa, toimituserä, tilaus-toimitusrytmi jne. Tuotteen taustatiedot

TUOTEKORTTI. Tarkentavat tuotetiedot. Tilaus / toimitustiedot Tilaustapa, toimituserä, tilaus-toimitusrytmi jne. Tuotteen taustatiedot TUOTEKORTTI Tuotenimi Tuotekoodi Tuotteen paino Postitoimipaikka Myyntiyksikkö Myyntierän 1 koko Myyntierän 2 koko Pankkitiedot Tuotteen mitat (k * l * s) mm Yhteyshenkilö Myyntierän 1 mitat (k * l * s)

Lisätiedot

Ennustava analytiikka B2B- myynnissä. Miten hyötyä säännönmukaisuuksista markkinoinnissa ja myynnissä

Ennustava analytiikka B2B- myynnissä. Miten hyötyä säännönmukaisuuksista markkinoinnissa ja myynnissä Ennustava analytiikka B2B- myynnissä Miten hyötyä säännönmukaisuuksista markkinoinnissa ja myynnissä B2B Myynnin ja markkinoinnin haasteet nyt Myynti- ja muu yritysdata on olemassa, mutta ei saatavilla,

Lisätiedot

Näkökulma Tarve Toteuma / edellytykset

Näkökulma Tarve Toteuma / edellytykset Näkökulma Tarve Toteuma / edellytykset Asiakas Ostaa lahjaksi Helppo ostaminen Eri sesongit Alko Asiakastarpeen täyttäminen Elämyksellisyyden tarjoaminen Tavarantoimittajat Tuotemerkin rakentaminen Myynnin

Lisätiedot

LÄHIRUOAN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET

LÄHIRUOAN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET Lähiruoka- ja ruokaketjuhankkeiden ajankohtaisseminaari 11.6.2014 LÄHIRUOAN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET Tutkimusjohtaja Markku Virtanen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus Ventspils University

Lisätiedot

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN OSTOT TUKEVAT KASVUA Kasvuyrittäjänä tiedät, että kasvu on ennen muuta tekemistä. Millaisia tekoja tarvitaan tuloksekkaaseen ostamiseen? Tässä Esan seitsemän steppiä, joilla

Lisätiedot

Maitotalous tuotteiden myyntiratkaisut

Maitotalous tuotteiden myyntiratkaisut Maitotalous tuotteiden myyntiratkaisut Saammeko esitellä, maitotalous tuotteiden myyntiratkaisujen kerma! Huurre tuo nyt markkinoille uuden ajan myyntiratkaisut maitotaloustuotteille Yhteistä Huurteen

Lisätiedot

PIENHANKINTAOHJEET. Hyväksytty: Kunnanhallitus

PIENHANKINTAOHJEET. Hyväksytty: Kunnanhallitus PIENHANKINTAOHJEET Hyväksytty: Kunnanhallitus 4.2.2019 8 Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen tekemistä sekä turvata

Lisätiedot

Suunnitteluprosessi (Sales and Operations Planning)

Suunnitteluprosessi (Sales and Operations Planning) Suunnitteluprosessi (Sales and Operations Planning) 23/1/2013 Michael Falck, RELEX E-mail: michael.falck@relexsolutions.com Phone: +358 44 552 0860 Tyypillisiä haasteita Selkeä SOP-prosessi Vastuut ihmisten

Lisätiedot

Palvelukonsepti suurasiakkaille

Palvelukonsepti suurasiakkaille Palvelukonsepti suurasiakkaille Merplast Oy on vuonna 2005 perustettu työpaikkojen työturvallisuuteen ja siihen liittyvään konsultointiin keskittyvä yhtiö. Asiakkaitamme ovat pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

Ostamisen tehostaminen ja keskittäminen tukkukaupassa

Ostamisen tehostaminen ja keskittäminen tukkukaupassa Ostamisen tehostaminen ja keskittäminen tukkukaupassa RELEXin toimitusketjunhallinnan seminaari 23.1.2013 Roni Ström Logistiikkapäällikkö / Motoral Oy 1 Agenda Oston kehittämisen tarve ja syyt Ennustamisen

Lisätiedot

Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia

Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia VASTAVÄITTEET Tapio Joki Johdanto Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia K aupat syntyvät harvoin ilman vastaväitteitä. Myyjälle ratkaisevan tärkeää on ymmärtää,

Lisätiedot

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä TYÖVAATE- PALVELUMME pitää huolta Ihmisistä Turvallisuus on taitolaji. Työstä Paras suoja työllesi. Tyylistä Tyylipuhtaasti töihin. 2 Monta hyvää

Lisätiedot

SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY. Laatujärjestelmät yrityksen toiminnan tehostajana 4.3.2015. Marika Kilpivuori ISO 9001 ISO / FSSC 22000 ISO 14001

SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY. Laatujärjestelmät yrityksen toiminnan tehostajana 4.3.2015. Marika Kilpivuori ISO 9001 ISO / FSSC 22000 ISO 14001 SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY Laatujärjestelmät yrityksen toiminnan tehostajana 4.3.2015 Marika Kilpivuori OMAVALVONTA ISO 9001 ISO / FSSC 22000 BRC ISO 14001 OHSAS 18001 IFS 1 MIKSI OMAVALVONTA EI AINA

Lisätiedot

Case: Hanakat LVIS-ketjun verkkokaupparatkaisu

Case: Hanakat LVIS-ketjun verkkokaupparatkaisu Jälleenmyyjäverkoston Online-myynnin tehostaminen 9.11.2010 Hotelli Scandic Simonkenttä Case: Hanakat LVIS-ketjun verkkokaupparatkaisu Timo Korvenoja, Vilkas Group Oy Perustettu Tampereella 1995 Tytäryhtiö

Lisätiedot

JUULIA - Varhaiskasvatuksen tilastointijärjestelmä. Vertikal Oy Luvaton käyttö kielletty

JUULIA - Varhaiskasvatuksen tilastointijärjestelmä. Vertikal Oy Luvaton käyttö kielletty Nykyisin käytössä olevat järjestelmät Eivät tuota tietoja, joita johtamiseen tarvitaan Vaativat erillisen ja kalliin raportointiosion Eivät kaikilta osin käytä kertoimia, joiden varaan täyttö- ja käyttöastelaskenta

Lisätiedot

Verkkokauppa ja Kotisivut

Verkkokauppa ja Kotisivut Kaupan liiton verkkokauppa -koulutus 2011 6.4.2011 Hotelli Radisson Blu Royal Verkkokauppa ja Kotisivut Markku Korkiakoski, Vilkas Group Oy Agenda Vilkas Group Oy:n esittely Käsitteitä? Monikanavainen

Lisätiedot

Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää

Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää Seminaariesitys PTY:n toteuttamassa hankkeessa: Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Paikalliset tuotteet

Lisätiedot

Megahub. Toimitilaa: logistiikka jakelu tuotanto 07/2011. Hämeenlinna Turku Tampere Lahti Riihimäki Jyväskylä

Megahub. Toimitilaa: logistiikka jakelu tuotanto 07/2011. Hämeenlinna Turku Tampere Lahti Riihimäki Jyväskylä Megahub Toimitilaa: logistiikka jakelu tuotanto Hämeenlinna Turku Tampere Lahti Riihimäki Jyväskylä 07/2011 Investointi Rakentaminen Onnistuneen hankkeen osatekijät ovat Tontti Käyttäjä Oikea tila, oikea

Lisätiedot

SEISMO FACTORY SEISMO FACTORY www.seismo.fi Hiidenkatu 9, 20360 Turku puh. (02) 275 4040 fax. (02) 236 0061

SEISMO FACTORY SEISMO FACTORY www.seismo.fi Hiidenkatu 9, 20360 Turku puh. (02) 275 4040 fax. (02) 236 0061 SEISMO FACTORY Seismo? Seismo Factory tarjoaa tuotteita ja palveluita, joilla parannetaan asiakkaan näkyvyyttä ja myyntiä. Seismon päätuoteryhmät: kuvavuota-, esite- sekä erilaiset tuotetelineet, tuloste-

Lisätiedot

Arjen elämyksistä globaalia bisnestä klo 12 alkaen

Arjen elämyksistä globaalia bisnestä klo 12 alkaen Arjen elämyksistä globaalia bisnestä 29.1.2015 klo 12 alkaen Oulun Kaupunginteatteri, Pikisali #northernserviceday Yhteinen ymmärrys asiakkaan kanssa ja oman organisaation sisällä Oulu 29.1.2015 Marja

Lisätiedot

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant On mahdollista löytää Se Oikea! Luotanko sattumaan? Onnistuminen on aloitettava heti Onnistumisen kaava on 4 x

Lisätiedot

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3 Tuotekonfigurointi ADE Oy lyhyesti Asiakkaiden tarpeisiin suunnattua innovatiivista ja toimivaa ohjelmisto- ja 3d animaatiopalvelua. Ade Oy on toteuttanut vuodesta 2000 alkaen haastavaa interaktiivista

Lisätiedot

Hankintatoimi Kemppi Oy:llä 15.11.2012 MK

Hankintatoimi Kemppi Oy:llä 15.11.2012 MK Hankintatoimi Kemppi Oy:llä 15.11.2012 MK Kemppi Oy Yksityinen sukuyritys Perustettu 1949 Liikevaihto 110 MEUR (2011) Kansainvälisen myynnin osuus 90 % Henkilöstöä 640 15 eri maassa Tehtaan Suomessa ja

Lisätiedot

Yritys. Liikevaihto vuonna milj eur. Vuonna 2012 lv oli 26.9 milj. eur

Yritys. Liikevaihto vuonna milj eur. Vuonna 2012 lv oli 26.9 milj. eur Yritys Airamin historia alkaa vuodesta 1921 jolloin perustettiin Suomen Sähkölampputehdas Oy. Nimen alkuperästä on eri teorioita: Osram, Tungsram, ram-pääte kun raaka-aineena Volfram ai, ram vaiko naisten

Lisätiedot

Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa

Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa Tomi-Pekka Juha, Sector Manager, GS1 Finland Oy 08.10.2015 Sisältö GS1 Finland GS1 ja verkkokauppa GS1 järjestelmä

Lisätiedot

Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen. Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen. Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu 1 Talouden hallinnan keskeiset osat Tulevaisuus Pitääkö kasvaa? KASVU KANNATTAVUUS Kannattaako liiketoiminta?

Lisätiedot

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN Marko Pyhäjärvi PUHEENVUORON TAVOITE On olemassa miljoonia eri keinoja vauhdittaa matkailuyrityksen myyntiä, ja Facebookmarkkinointi on

Lisätiedot

Perusmyyjästä supermyyjäksi

Perusmyyjästä supermyyjäksi Perusmyyjästä supermyyjäksi Sisällysluettelo ESIPUHE 1. Myynnin syvin olemus 1.1. Ihmisen ymmärrys ostamisen taustalla 1.2. Tunteiden ja järjen paradigma 1.3. Tunne vs. järkiostamisessa 1.4. Ihmisen ymmärrys

Lisätiedot

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa sovelluksen päänäkymä voidaan jakaa kolmeen osaan. 1. Osuus käsittää asiakasta, tuotetta ja työntekijää koskevan tiedon. a. Asiakaskentästä voidaan etsiä

Lisätiedot

REDOFLOW. Kokonaisvaltainen toiminnanohjauksen ja tiedonhallinnan ratkaisu pkyrityksille. Redoflow on kehitetty alusta asti pkyritysten

REDOFLOW. Kokonaisvaltainen toiminnanohjauksen ja tiedonhallinnan ratkaisu pkyrityksille. Redoflow on kehitetty alusta asti pkyritysten Kokonaisvaltainen toiminnanohjauksen ja tiedonhallinnan ratkaisu pkyrityksille Redoflow on kehitetty alusta asti pkyritysten toiminnanohjauksen ja tiedonhallinnan tarpeita silmällä pitäen: se on kustannustehokas,

Lisätiedot

Palvelukuvaus. Yleistä Käyttöönotto Verkkoyhteydenottokanavat Inboundien ohjaus Älypuhelinten hyödyntäminen. Pikayhteys Takaisinsoitto

Palvelukuvaus. Yleistä Käyttöönotto Verkkoyhteydenottokanavat Inboundien ohjaus Älypuhelinten hyödyntäminen. Pikayhteys Takaisinsoitto Palvelukuvaus Yleistä Käyttöönotto Verkkoyhteydenottokanavat Inboundien ohjaus Älypuhelinten hyödyntäminen Pikayhteys Takaisinsoitto Yleistä Markkinointiviestintä tähtää siihen, että potentiaalinen ostava

Lisätiedot

Malliratkaisut Demo 1

Malliratkaisut Demo 1 Malliratkaisut Demo 1 1. Merkitään x = kuinka monta viikkoa odotetaan ennen kuin perunat nostetaan. Nyt maksimoitavaksi kohdefunktioksi tulee f(x) = (60 5x)(300 + 50x). Funktio f on alaspäin aukeava paraaeli,

Lisätiedot

Silverline. Innovaatioita ruostumattomasta teräksestä

Silverline. Innovaatioita ruostumattomasta teräksestä LIESIKUVUT 2011 1 Silverline Innovaatioita ruostumattomasta teräksestä Korkea laatu, innovatiivinen design, asiakaskohtainen palvelu ja edullinen hintataso ovat Silverlinen menestyksen salaisuudet. Niiden

Lisätiedot

Varastonhallinnan optimointi

Varastonhallinnan optimointi Varastonhallinnan optimointi Timo Ranta Tutkijatohtori TTY Porin laitos OPTIMI 4.6.215 Peruskysymykset Kuinka paljon tilataan? Milloin tilataan? 2 (46) Kustannuksia Tavaran hinta Varastointikustannukset

Lisätiedot

Tuotannon jatkuva optimointi muutostilanteissa

Tuotannon jatkuva optimointi muutostilanteissa Tuotannon jatkuva optimointi muutostilanteissa 19.4.2012 Henri Tokola Henri Tokola Esityksen pitäjä 2009 Tohtorikoulutettava Aalto-yliopisto koneenrakennustekniikka Tutkimusaihe: Online-optimointi ja tuotannonohjaus

Lisätiedot

Parempaan jäljitettävyyteen GS1 standardeilla Projektiesittely: GS1 GLS. Mikko Luokkamäki 10.4.2014

Parempaan jäljitettävyyteen GS1 standardeilla Projektiesittely: GS1 GLS. Mikko Luokkamäki 10.4.2014 Parempaan jäljitettävyyteen GS1 standardeilla Projektiesittely: GS1 GLS Mikko Luokkamäki 10.4.2014 Sisältö 1. GS1 organisaatio ja GS1 Finland 2. GS1 standardijärjestelmä 3. GS1 standardit lisäämässä jäljitettävyyttä

Lisätiedot