Sesonkien tehokas hallinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sesonkien tehokas hallinta"

Transkriptio

1 Whitepaper / 7 Sesonkien tehokas hallinta Mitä voit tehdä kausimyynnin maksimoimiseksi ja jäännösvarastojen minimoimiseksi? Kirjoittaja: Johanna Småros Johtaja, Skandinavia, TkT Kun kinokset nousevat metrien korkeuteen, lumilapioita ei saa enää rahallakaan. Jos taas joulukuussa asfaltti kiiltää, sukset pölyyntyvät kauppojen hyllyillä. Keleistä riippumatta, uuden vuoden tienoilla kaupoista näyttää aina löytyvän kasoittain joulukonvehteja puoleen hintaan. On selvää, että sesonkien hallinta on vaikeaa ja että siihen liittyy harvinaisen paljon epävarmuustekijöitä, kuten aina yhtä ailahtelevainen sää. Maailmassa on kuitenkin yrityksiä, jotka eivät ole antaneet sesonkien haasteellisuuden lannistaa itseään. Nämä yritykset ovat onnistuneet kasvattamaan myyntiään parantamalla sesonkituotteiden hyllysaatavuutta ja samalla pienentämään kauden jälkeisiä jäännösvarastoja. Miten ne ovat sen tehneet? Luokittele sesonkituotteet Mitä tarkoitetaan sesongilla? Yhden henkilön sesonki on toisen kausi ja kolmannen juhlapyhä. Itse luokittelen sesonkituotteet kolmen muuttujan perusteella: 1) tuotteen elinkaari, 2) sesongin pituus ja 3) hankinnan läpimenoaika. Tuotteen elinkaarella tarkoitan sitä, onko tuotteella elämää myös sesongin ulkopuolella. Osalla tuotteista, menekki liittyy nimenomaan tiettyyn sesonkiin, kuten pääsiäise en tai kesään. Näitä tuotteita ei haluta pitää tarjolla sesongin ulkopuolella. Hyvä esimerkki tästä ovat joulukoristeet; jouluaattona kauppoihin jääneet koristeet muuttuvat hetkessä ihanista tunnelman luojista harmilliseksi ongelmajätteeksi. Myös jatkuvilla tuotteilla, jotka ovat tarjolla ympäri vuoden, saattaa esiintyä kausivaihtelua. Esimerkiksi hillosokerille löytyy ostajia ympäri vuoden, mutta menekki kasvaa merkittävästi marjakauden aikana. Toinen esimerkki on kuohukerma, jolla on vankka perusmenekki, mutta jonka kysyntä heilahtaa aina juhlapyhien yhteydessä. Yleistäen, puhtaasti sesonkiin liittyvät tuotteet ovat ohjauksen kannalta haasteellisempia: 1) sesongin jälkeiset jäännösvarastot muodostavat isomman riskin, 2) tuotteet joudutaan usein ostamaan ennakkoon ennen kauden alkua ja 3) tuotevaihtuvuus sesongista toiseen on yleensä kova, mikä tarkoittaa että ennusteita tehtäessä ei voida nojata nimikkeen aikaisempaan menekkihistoriaan kausimyynnin osalta.

2 2 / 7 Sesongin pituus vaikuttaa suoraan mahdollisuuksiin reagoida toteutuneeseen menekkiin kauden aikana. On oleellista erottaa lyhyet sesongit, jossa sesonkipiikkiin on pakko varautua viemällä koko arvioitu tarve kauppoihin etukäteen, pitkistä sesongeista, jotka mahdollistavat kauppojen tankkaamisen useamman kerran kauden aikana. Hankinnan läpimenoaika määrittelee sen, onko hankintapäätös tehtävä ennen sesonkia vai pystytäänkö tavaraa saamaan lisää vielä kauden aikana. Tämä vaikuttaa siihen, kuinka isolla riskillä hankintapäätöksiä joudutaan tekemään ennen kauden alkua. Jos läpimenoaika on pitkä, hankintapäätökset on tehtävä hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Lyhyt läpimenoaika taas tarkoittaa sitä, että sisään tulevaa tavaravirtaa voidaan vielä kauden aikana säädellä toteutuneen menekin mukaisesti. Valitse tehokkain ohjausmalli Kolmen muuttujan perusteella tuotteen elinkaari (jatkuva vs. sesonkituote), sesongin pituus (koko sesongin tarve vietävä kerralla kauppoihin vs. mahdollisuus tankata kauppoja kauden aikana), hankinnan läpimenoaika (ennakkoon tilaaminen vs. mahdollisuus tehdä lisätilauksia toimittajalle kauden aikana) - sesonkituotteet voidaan luokitella ja eri tilanteisiin valita juuri oikea ohjausmalli. Jatkuva tuote Kausivaihtelun huomioiva ennustemalli täydennyksen ohjauksessa Lyhyt sesonki Sesonkituote Koko arvioidun menekin allokaatio myymälöihin; hankintapäätös allokaatiotarpeen perusteella Pitkä sesonki Lyhyt läpimenoaika 1. Allokaatio esillepanojen rakentamiseksi 2. Jatkuva menekin mukainen täydennys sekä keskusvarastoon että kauppoihin Pitkä läpimenoaika 1. Allokaatio puskurin rakentamiseksi (esim. 30% arvioidusta kokonaismenekistä) 2. Jatkuva menekin mukainen täydennys kauppoihin; kokonaismenekin seuranta 3. Allokaatio varastohäntien poistamiseksi Kuva 1. Sesonkituotteiden luokittelu ja ohjausmallin valinta.

3 3 / 7 Tuotteen elinkaari vaikuttaa ennustamiseen Jatkuvilla tuotteilla valikoiman vaihtuvuus on yleensä maltillisempaa kuin puhtailla sesonkituotteilla. Hillosokerin ja kuohukerman tapaisten tuotteiden elinkaaret ovat usein varsin pitkiä ja tuotteiden aikaisemmasta kausivaihtelusta saattaa olla tietoa jopa usealta aikaisemmalta vuodelta. Varsinkin jos kausimyyntiä ei korosteta muutoksilla tuotteiden esillepanossa, jatkuvien tuotteiden kausivaihtelun ohjaamiseen usein riittää hyvä, tuotteen historiasta laskettu, kaudet huomioiva menekkiennuste tuotetäydennyksen moottorina. Niissäkin tilanteissa, joissa tuotteelle kauden aikana annetaan tavallista enemmän hyllytilaa tai rakennetaan sille oma esittely, laskennallinen ennuste tuettuna päivitetyllä varmuusvarastolla tai hyllyn täyttötavoitteella yleensä riittävät. Ennustamisen kausimalleja löytyy muutamia erilaisia, mutta yleensä niissä pyritään toisaalta ennustamaan perusmenekin kehitystä, toisaalta ennakoimaan kauden vaikutusta joko viikkoihin tai kuukausiin liitetyillä sesonki-indekseillä. Mikäli kyseessä on sesonki jonka ajankohta vaihtelee - tästä hyvä esimerkki on pääsiäinen - tavalliset kausimallit eivät sen sijaan pure. Ennustemalleilla, joissa indeksi on sidottu tapahtumaan, eli tässä tapauksessa pääsiäiseen, saadaan kuitenkin hyviä tuloksia. Jos tuotevaihtuvuus ei ole merkittävää, uusille tuotteille voidaan määritellä referenssituote, jonka pohjalta kausi- tai tapahtumaindeksit lasketaan MYYNTI EDELLINEN VUOSI, MYYNTI ENNUSTE Kuva 2. Esimerkki jatkuvasta nimikkeestä, jolla esiintyy kausivaihtelua. Kuvaajassa esitetty nimikkeet menekki edellisiltä vuosilta, laskennallinen ennuste sekä toteutunut menekki TOISSAVUOSI, MYYNTI Q2/10 Q3/10 Q4/10 Q1/11 Q2/11 Q3/11 Q4/11 Q1/12 Selkeille sesonkituotteille kova tuotevaihtuvuus sesongista toiseen on varsin tyypillistä. Vaikka kirjoja ja tietokonepelejä myydään paljon joka joulu, niin tämän joulun kirja- ja pelivalikoima ei suinkaan ole sama kuin edellisenä vuotena. Kun uusia tuotteita tulee kerralla todella paljon, referenssituotteiden määrittäminen muille kuin avainnimikkeille on ylivoimaisen työlästä. Muiden tuotteiden ohjaamiseen tarvitaan automaattisempaa logiikkaa. Tässä tilanteessa tuotesegmenttikohtaisten sesonkiprofiilien avulla on saavutettu hyviä tuloksia. Käytännössä perusmenekki arvioidaan tuotteen käytössä olevan menekkihistorian perusteella (vaikka sitä olisikin vain muutamalta viikolta ennen huippukauden alkua). Sesongin vaikutus tuotteen kysyntään taas arvioidaan sen perusteella, miten kausivaihtelu aikaisemmin on näkynyt kyseisessä tuotesegmentissä ja kaupassa. Tuote- ja myymäläkohtaista ennustetta päivitetään mahdollisuuksien mukaan kauden aikana toteutuneen menekin perusteella.

4 4 / 7 Tuotesegmentin menekin kehitys joulun aikaan Tuotesegmentin kausiprofiilin perusteella tehty ennuste uutuudelle 2005 TOTEUTUNUT ENNUSTE Viikkoa, ennen joulua Viikkoa, ennen joulua Kuva 3. Johtava kirjakauppaketju hyödyntää tuotesegmentti- ja myymäläkohtaisia kausiprofiileja joulun uutuustuotteiden menekin ennustamisessa erinomaisin tuloksin. Lyhyt sesonki vaatii tehokasta allokaatiota Lyhyissä sesongeissa, esimerkiksi äitienpäivän ruusumyynnissä, ei ole mahdollisuutta reagoida toteutuneeseen menekkiin. Koko tarve on hankittava etukäteen ja toimitettava kauppoihin ennen sesonkia. Usein lyhyitä sesonkeja ohjataan kauppojen ennakkotilauksilla. Näin saadaan toki varmistettua että kaupat todella sitoutuvat ottamaan sovitun määrän tuotteita ja minimoidaan riski että keskusvarastoon jää ylimääräisiä tuotteita pyörimään tai että nopeimmat kaupat ehtivät tyhjentää keskusvaraston ennen kuin hitaammat huomaavat tehdä tilauksensa. Koska kauppojen osaaminen ja panostus ennakkotilausten tekemiseen vaihtelee paljon, tilausten osumatarkkuus on monesti huono. Jotkut kaupat käyttävät paljon aikaa ja vaivaa oikeiden määrien arvioimiseen, toiset tekevät tilauksia täysin fiilispohjalta ja kolmannet eivät muista tilata ollenkaan. Lopputuloksena tavaraa on jossain aivan liikaa, toisaalla aivan liian vähän. Parempaan lopputulokseen päästään yleensä keskitetyllä hankinnalla ja allokaatiolla. Tuotteiden keskitetty jakaminen mahdollistaa kauppakohtaisten tarpeiden systemaattisen arvioinnin - fiilispohjaisesta tilaamisesta voidaan siis siirtyä faktapohjaiseen päätöksentekoon. Allokaatiopäätöksissä on tärkeää hyödyntää kauppakohtaista menekkitietoa. Yleistäminen ja kauppojen luokittelu esimerkiksi koon tai kauppatyypin mukaan saattaa johtaa heikkoon lopputulokseen. Jaot kannattaa perustaa joko tuote- ja kauppakohtaiseen ennusteeseen tai, mikäli ennustetta ei ole käytettävissä, tuotesegmentin kauppakohtaiseen menekkihistoriaan. Mikäli kyseessä on tuote, joka on valikoimissa myös sesongin ulkopuolella, kauppojen varastosaldot pitää myös huomioida jakoja tehtäessä. Näin päästään lopputulokseen, joka mahdollisimman tarkasti heijastelee yksittäisen kaupan realistisia myyntimahdollisuuksia.

5 5 / 7 Fiksu myymälätäydennys lisää reagointikykyä pidempien kausien aikana Pitkän sesongin osalta fiksu myymälätäydennys kasvattaa merkittävästi reagointikykyä, riippumatta siitä onko sesonkituotteet jouduttu hankkimaan kertaeränä vai joustavammin menekin mukaisesti. Reagointimahdollisuudet tehokkaasti hyödyntämällä, samansuuruisella varastoinvestoinnilla voidaan saavuttaa huomattavasti parempi lopputulos. Mikäli koko hankittu sesonkivolyymi viedään kerralla kauppoihin, ainoa mahdollisuus reagoida toteutuneeseen menekkiin on siirtää tavaroita myymälästä toiseen, mikä on sekä kallista että työlästä. Parempi ratkaisu on jakaa kauppoihin kauden aluksi vain osa arvioidusta tarpeesta, esimerkiksi esillepanon rakentamista varten tarvittava määrä tai vaikkapa kolmasosa koko kauden arvioidusta myymäläkohtaisesta menekistä. Kun kausi käynnistyy ja menekkitietoa alkaa kertyä, myymälöitä voidaan täydentää imuohjauksella, eli Vähittäismyyntiketjun tuloksia: kauppakohtaisten päivitettyjen ennusteiden ja todellisen varastotilanteen perusteella. Näin pystytään tehokkaasti reagoimaan muun muassa paikallisiin eroihin säätilassa (grillauskausi käynnistyy usein eri puolilla maata eri aikaan) tai yksittäisen kaupan muuttuneeseen kilpailutilanteeseen. Tehokkaalla ohjauksella vältetään turhan tyypillinen tilanne, jossa osa kaupoista kärsii tuotepuutteista ja toisilla tavaraa on liikaa. Kun kyseessä on ennakkoon hankittu tuote, kauden loppuvaiheessa kannattaa vielä työntöohjauksella varmistaa, ettei sesonkituotteita vahingossa jää keskusvarastoon pyörimään. Tehokkaalla seurannalla voidaan nopeasti havainnoida missä vaiheessa varastohännät on syytä allokoida. Hyvä järjestelmätuki mahdollistaa allokaatioiden ohjaamisen niihin kauppoihin, joilla on parhaat edellytykset saada tuotteet myytyä eli niihin, joissa menekki on kovinta eikä varastoa ole liikaa. Lyhyempi hankinnan läpimenoaika vähentää varastoriskiä Renkaiden vähittäismyyntiketjun saavuttamia tuloksia kausimenekin ennustamisen kehittämisestä ja toimipisteiden vähemmän ennakkotilauspainotteisen täydentämisen kautta. Varaston arvo vähentynyt sesongin alla keskimäärin 30% Parantunut saatavuus kaikissa tavararyhmissä Niukkuustilanteissa voitu jakaa tavara myynnillisesti optimaalisiin toimipisteisiin Myynnin vertailukelpoinen kasvu 7% Tilaus- ja toimituskokoja nostettu rahtikustannusten alentamiseksi Toimipisteiden tilaa on voitu vapauttaa rengashotelliliiketoimintaan Toimipisteiden henkilökunnan aikaa on pystytty siirtämään tilaamisesta tuottavampaan työhön Tuotteen toimitusaika vaikuttaa siihen, millaiset reagointimahdollisuudet hankinnassa on. Mikäli tuotteella on pitkä toimitusaika, hankintapäätös on tehtävä hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Sesongin aikana mahdollisuudet pienentää tai kasvattaa kokonaismäärää ovat usein rajalliset. Tyypillinen esimerkki tästä ovat Aasiasta hankittavat, konteissa kuljettavat puutarhakalusteet. Tilaukset joudutaan tekemään kuukausia ennen kauden alkua ja kun kauden todellisesta menekistä on vihdoin jotain tietoa, tavarat ovat joko saapuneet tai laivassa matkalla satamaan.

6 6 / 7 Jos kokonaismenekki on arvioitu yläkanttiin, kalusteista on kauden lopuksi päästävä eroon lähes hinnalla millä hyvänsä. Niiden varastoiminen talvikauden yli on kallista, eivätkä vanhat tuotteet välttämättä muutenkaan sovi yhteen seuraavan sesongin kalusteiden kanssa. Tehokas menekin ja tarjontatilanteen seuranta kuitenkin mahdollistaa varaston purkamisen hallitummin. Vanhan viisauden mukaan ensimmäinen alennus on se halvin eli tuotteen menekkiä voidaan kauden aikana vauhdittaa pienelläkin alennuksella, muutoksilla esillepanossa tai ilmoittelulla. Kauden loppuvaiheessa jäännösvaraston purkaminen vaatii todella tuntuvia alennuksia, jolloin kate käytännössä romutetaan. Nopea reagointi saattaa auttaa myös siinä tilanteessa, että menekki ylittää ennusteen. Vaikka alkuperäiseltä toimittajalta ei enää ehdikään saada lisää tuotteita, saattaa lähempää löytyä toimittaja, joka pystyy paikkaamaan valikoimaa lyhyemmällä toimitusajalla. Hankintahinta voi olla hieman kalliimpi, mutta koska menekistä on tässä vaiheessa hyvä käsitys, varastointiriskiä ei käytännössä. Näin katetta pystytään tekemään myös korkeammalla ostohinnalla. Jos taas tuotteen toimitusaika on suhteellisen lyhyt, koko kauden tarvetta ei kannata ottaa sisään kerralla. Kauden alkuun kannattaa varautua niin, että kauppojen esillepanot saadaan rakennettua suunnitellusti ja keskusvarastoon voidaan luoda hieman tavallista vankempi varmuusvarasto. Erityisesti jos sää vaikuttaa merkittävästi kausituotteiden menekkiin, varastopuskuri kannattaa suunnitella huolella. Puskurin pitää olla riittävän iso, jotta mahdolliseen kovaan kysyntäpiikkiin pystytään vastaamaan. Toisaalta, puskurin pitää olla sen verran maltillinen, että koko tuotemäärä saadaan hyvällä todennäköisyydellä myytyä, vaikka kelit eivät suosisikaan. Merkittävimmän kausipiikin jälkeen varmuusvarastoa kannattaa alkaa pienentää ja loppukaudesta ylläpitää vain kaikkein kriittisimmille tuotteille. Kohti tehokkaampaa sesonkien hallintaa! Sesonkituotteiden luonteen ymmärtäminen auttaa valitsemaan oikeat ohjauskeinot. Ennustaminen, hankinta ja myymälätäydennys pitää osata toteuttaa eri tavalla eri sesonkien ja tuotteiden osalta. On tärkeä muistaa, että totuttu toimintamalli ei välttämättä ole se paras. Vuosien saatossa olen törmännyt lukuisiin tilanteisiin, joissa koko kauden tarve on tuupattu kerralla kauppoihin, vaikka kauden pituuden puitteissa olisi ollut mahdollista täydentää myymälöitä menekin mukaisesti. Syitä tähän on useita: jos myymälätäydennyksen toteutus on työlästä, allokaatio yhdessä erässä säästää aikaa; jos hankinnan läpimenoaika on pitkä, ohjaus on ehkä perustunut kauppojen ennakkotilauksiin; jos tuotteet ovat kulkeneet suoraan toimittajalta kauppoihin, toimittaja on ehkä vaatinut isoja kertatoimituksia. Nämä asiat ovat kuitenkin muutettavissa, kuten useat asiakkaistamme ovat huomanneet. Muutoksessa auttaa hyvä näkemys tavoiteltavasta ohjausmallista ja saavutettavissa olevista tuloksista. Kaikista parhaat tulokset saadaan, kun sesonkien hallinnan tärkeys ymmärretään laajasti koko yrityksen sisällä. Valikoimatyö asettaa käytännössä raamit sille, miten hyvään lopputulokseen sesonkien ohjauksessa voidaan päästä. Liian laaja sesonkivalikoima johtaa ohjaustavasta huolimatta jäännösvarastoihin. Yritysjohdon taas pitää pystyä määrittelemään tavoitteet, erityisesti miten palvelutasoa ja varastoriskiä halutaan painottaa eri tuotteiden osalta. Jos kaikkien tuotteiden osalta tavoitteena on 100-prosenttinen hyllysaatavuus kauden loppuun asti, jäännösvarastolta ei voida välttyä.

7 7 / 7 Sesonkien hallinnan kehittämiselle ei pitäisi olla vaikea löytää motivaatiota. Saavutettavissa on merkittäviä, konkreettisia hyötyjä, jotka vaikuttavat suoraan yrityksen tulokseen. Asiakkaamme ovat muun muassa pystyneet parantamaan kausituotteiden saatavuutta ja sitä kautta kasvattamaan myyntiä ja markkinaosuutta, vähentämään sesongin jälkeisiä jäännösvarastoja sekä vapauttamaan tilaa ja työaikaa toimipisteistä tehokkaammalla tavaravirtojen ohjauksella! Miten tästä eteenpäin? Meillä RELEXissä on paljon kokemusta kausituotteiden hallinnasta. Joustavien ja helppokäyttöisten työkalujemme avulla kausituotteiden menekkiennusteiden tarkkuutta voidaan parantaa ja tuotetäydennystä tehostaa. Mikäli kausien hallinta yrityksessäsi kaipaa kehittämistä, ota yhteyttä: tai Tunnin tapaaminen riittää yrityksesi tilanteen läpikäymiseksi ja ensimmäisten askeleiden määrittämiseksi!

Hyödynnä POS-dataa toimitusketjussasi

Hyödynnä POS-dataa toimitusketjussasi Whitepaper 17.9.2012 1 / 6 Hyödynnä POS-dataa toimitusketjussasi reagoi nopeammin kysynnän muutoksiin! Kirjoittaja: Johanna Småros Johtaja, Skandinavia, TkT johanna.smaros@relexsolutions.com Otin esille

Lisätiedot

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Kuten elefantin syöminen, myös kampanjoiden hallintaa voidaan kehittää pala kerrallaan.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Kuten elefantin syöminen, myös kampanjoiden hallintaa voidaan kehittää pala kerrallaan. Whitepaper 16.1.2012 1 / 3 Kesytä kampanjat! Kampanjat nousevat aina esille kun kysyn, mitkä tuotteet tai tilanteet aiheuttavat ongelmia kulutustuotteiden toimitusketjussa. Kysymykseen, mikä kampanjoissa

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulu. INVESTOINTILASKENTA JA PÄÄTÖKSENTEKO Opetusmoniste

Metropolia Ammattikorkeakoulu. INVESTOINTILASKENTA JA PÄÄTÖKSENTEKO Opetusmoniste Metropolia Ammattikorkeakoulu INVESTOINTILASKENTA JA PÄÄTÖKSENTEKO Opetusmoniste Virpi Tevä-Helminen 28.8.2013 2 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 4 1.1 Investointilaskenta ja päätöksenteko kurssin esittely... 4

Lisätiedot

2. Määritelmä ja käsitteet 4. 3. Tuotteen tarkastuslista 10. 4. Hinnoittelu 10. 6. Markkinointi ja viestintä 19. 7. Tuotteistamismalli 20

2. Määritelmä ja käsitteet 4. 3. Tuotteen tarkastuslista 10. 4. Hinnoittelu 10. 6. Markkinointi ja viestintä 19. 7. Tuotteistamismalli 20 Sisällysluettelo Esipuhe 3 1. Johdanto 4 2. Määritelmä ja käsitteet 4 3. Tuotteen tarkastuslista 10 4. Hinnoittelu 10 5. Myynti 17 6. Markkinointi ja viestintä 19 7. Tuotteistamismalli 20 8. Tekijöiden

Lisätiedot

Asiakassegmenttien hallinta ja palvelun differoinnin mahdollisuudet

Asiakassegmenttien hallinta ja palvelun differoinnin mahdollisuudet Tuotantotalouden osasto Logistiikan laitos 20.4.2007 Kandidaatintyö: Asiakassegmenttien hallinta ja palvelun differoinnin mahdollisuudet 0281336 Sonja Mölsä TU3 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TEKNISTALOUDELLINEN

Lisätiedot

BUDJETOINNIN KEHITTÄMINEN TOIMEKSIANTAJAYRITYKSELLE

BUDJETOINNIN KEHITTÄMINEN TOIMEKSIANTAJAYRITYKSELLE BUDJETOINNIN KEHITTÄMINEN TOIMEKSIANTAJAYRITYKSELLE Johanna Vuori Opinnäytetyö Toukokuu 2008 Liiketalous Tekijä(t) VUORI, Johanna Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä 57 Julkaisun kieli suomi Luottamuksellisuus

Lisätiedot

Palveluratkaisuliiketoiminnan erityispiirteet

Palveluratkaisuliiketoiminnan erityispiirteet TUOTANTOTALOUDEN TIEDEKUNTA Toimitusketjun johtaminen Palveluratkaisuliiketoiminnan erityispiirteet The Specific Features of Service Solutions Kandidaatintyö Harri Renkonen Jaakko Toppari TIIVISTELMÄ Tekijä:

Lisätiedot

BUDJETOINTI SUUNNITTELUVÄLINEENÄ

BUDJETOINTI SUUNNITTELUVÄLINEENÄ Teknistaloudellinen tiedekunta Tuotantotalouden osasto BUDJETOINTI SUUNNITTELUVÄLINEENÄ Lappeenranta 26.4.2007 Onni Vähäkylä TIIVISTELMÄ Tekijä: Onni Vähäkylä Työn nimi: Budjetointi suunnitteluvälineenä

Lisätiedot

Hinnoittelun ABC Opas tietotuotteiden ja palveluiden hinnoitteluun

Hinnoittelun ABC Opas tietotuotteiden ja palveluiden hinnoitteluun Hinnoittelun ABC Opas tietotuotteiden ja palveluiden hinnoitteluun Julkaistu vuonna 2005 osana HIMA Hinnoittelumallit asiakassuhteessa projektia Sisältö Lukijalle...3 Oppaan keskeisiä käsitteitä... 5 Miksi

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

FOKUSOIMALLA KASVUA JA KANNATTAVUUTTA

FOKUSOIMALLA KASVUA JA KANNATTAVUUTTA FOKUSOIMALLA KASVUA JA KANNATTAVUUTTA sparraajan opas yrittäjälle Petteri Huvio, Niku Oravainen, Pekka Krook, Helena Pekkarinen toimittanut Jussi Förbom Luovan Suomen julkaisuja 10 Luova Suomi / Diges

Lisätiedot

Innovatiivisten tuotteiden kysynnän ennustamisen laadulliset mallit

Innovatiivisten tuotteiden kysynnän ennustamisen laadulliset mallit TUOTANTOTALOUDEN TIEDEKUNTA Toimitusketjun johtaminen Innovatiivisten tuotteiden kysynnän ennustamisen laadulliset mallit Qualitative methods of demand forecasting for innovative products Kandidaatintyö

Lisätiedot

GUERILLA TREASURER KASSAENNUSTAJAN OPAS. Timo Hämäläinen, Guerilla Treasurer. www.guerillatreasurer.fi

GUERILLA TREASURER KASSAENNUSTAJAN OPAS. Timo Hämäläinen, Guerilla Treasurer. www.guerillatreasurer.fi KASSAENNUSTAJAN OPAS Timo Hämäläinen, Guerilla Treasurer SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 Miksi kassaennustaminen on tärkeää?................... 3 Miksi kassaennustaminen epäonnistuu?.................. 3 ROI-ystävällinen

Lisätiedot

HANKINTATOIMEN TIETOVIRTOJEN HYÖDYNTÄMINEN OSTAJIEN PÄÄTÖKSENTEOSSA

HANKINTATOIMEN TIETOVIRTOJEN HYÖDYNTÄMINEN OSTAJIEN PÄÄTÖKSENTEOSSA JUSSI SAARI HANKINTATOIMEN TIETOVIRTOJEN HYÖDYNTÄMINEN OSTAJIEN PÄÄTÖKSENTEOSSA Diplomityö Prof. Jarkko Rantala hyväksytty tarkastajaksi teknis-taloudellisen tiedekunnan kokouksessa 8.10.2014. i TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Sovellusratkaisujen myynti asiantuntijayrityksille: vaatimukset myyjälle ja myyntityölle

Sovellusratkaisujen myynti asiantuntijayrityksille: vaatimukset myyjälle ja myyntityölle Kauppatieteellinen tiedekunta Kansainvälinen markkinointi A380A5000 Kandidaatintutkielma Sovellusratkaisujen myynti asiantuntijayrityksille: vaatimukset myyjälle ja myyntityölle Selling software solutions

Lisätiedot

Kysynnän ennustaminen

Kysynnän ennustaminen t-2.108 Sovelletun matematiikan erikoistyöt ura Salmi 41917D Kysynnän ennustaminen Sisällys 1 1. Johdanto... 2 2. Kysyntä... 3 3. Ennustamismenetelmät... 4 3.1 Kvalitatiiviset menetelmät... 4 3.2 Kvantitatiiviset

Lisätiedot

DIPLOMITYÖ Antti Esa 2009

DIPLOMITYÖ Antti Esa 2009 DIPLOMITYÖ Antti Esa 2009 Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknistaloudellinen tiedekunta Tuotantotalouden osasto Teollisuustalous ELINKAARIPOHJAISEEN ABC-ANALYYSIIN PERUSTUVA PÄÄTÖKSENTEON- TUKIJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

SÄHKÖLIIKKEEN VAIHTO- OMAISUUDEN OPTIMOINTI

SÄHKÖLIIKKEEN VAIHTO- OMAISUUDEN OPTIMOINTI Opinnäytetyö (AMK) Liiketoiminnan logistiikka 2015 Jonna Arbøl SÄHKÖLIIKKEEN VAIHTO- OMAISUUDEN OPTIMOINTI Turun Sähkötukku Oy OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketoiminnan logistiikka

Lisätiedot

Ostamisen ymmärtämistä myyntiprosessi

Ostamisen ymmärtämistä myyntiprosessi Ostamisen ymmärtämistä myyntiprosessi Petteri Laine Elokuu 2009 2 (19) Tämä dokumentti on kirjoitettu selkeyttämään ja käsitettä myyntiprosessi, englanniksi Opportunity Process. Myyntiprosessi sekoitetaan

Lisätiedot

Projektinhallinta dokumentointiprojekteissa: palveluntarjoajan näkökulma

Projektinhallinta dokumentointiprojekteissa: palveluntarjoajan näkökulma Projektinhallinta dokumentointiprojekteissa: palveluntarjoajan näkökulma Sini Riihijärvi Tampereen yliopisto Kieli- ja käännöstieteiden laitos Käännöstiede (englanti) Pro gradu -tutkielma Toukokuu 2008

Lisätiedot

teollisen internetin hyödyntämiseen Yritysjohdon opas IoT:n

teollisen internetin hyödyntämiseen Yritysjohdon opas IoT:n Yritysjohdon opas IoT:n ja teollisen internetin hyödyntämiseen 1 Sisällysluettelo Sivut 1. Johdanto 3-4 2. Teollinen Internet 2.1 IoT on internetin uudelleentuleminen 5 5 3. Teollisen internetin mahdollistamat

Lisätiedot

Tuotannon optimointi - OPAS PIENILLE ELINTARVIKEYRITYKSILLE. Sisä-Savon seutuyhtymä

Tuotannon optimointi - OPAS PIENILLE ELINTARVIKEYRITYKSILLE. Sisä-Savon seutuyhtymä Tuotannon optimointi - OPAS PIENILLE ELINTARVIKEYRITYKSILLE Sisä-Savon seutuyhtymä Urpo Hirvonen - Vuokko Niemitalo - Timo Eerikäinen 1. painos, Lokakuu 2010 TUOTANNON OPTIMOINTI Sisältö 1. Alkusanat...

Lisätiedot

TOISET TEKEVÄT MAINOKSIA. ME TEEMME TULOKSIA. HYÖDYNNÄ B2B-MARKKINOINNIN UUSI MAHDOLLISUUKSIEN AIKAKAUSI. Tero Rantaruikka ID BBN

TOISET TEKEVÄT MAINOKSIA. ME TEEMME TULOKSIA. HYÖDYNNÄ B2B-MARKKINOINNIN UUSI MAHDOLLISUUKSIEN AIKAKAUSI. Tero Rantaruikka ID BBN TOISET TEKEVÄT MAINOKSIA. ME TEEMME TULOKSIA. HYÖDYNNÄ B2B-MARKKINOINNIN UUSI MAHDOLLISUUKSIEN AIKAKAUSI. Tero Rantaruikka ID BBN IDBBN Läntinen Rantakatu 3, FI-20100 Turku, Finland Tel. +358 2 8145 0600

Lisätiedot

BUDJETOINTI STRATEGISEN SUUNNITTELUN TUKENA

BUDJETOINTI STRATEGISEN SUUNNITTELUN TUKENA BUDJETOINTI STRATEGISEN SUUNNITTELUN TUKENA Case Berner Oy LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma Taloushallinnon suuntautumisvaihtoehto Opinnäytetyö Syksy 2010 Janne Lankila Lahden ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Training. Strategian muodostaminen. Liiketoiminnan kehittäminen. www.strategy train.eu

Training. Strategian muodostaminen. Liiketoiminnan kehittäminen. www.strategy train.eu Strategy Train Moduuli IV Luku 8 Tekijät Koulutus materiaalia verkossa Small Enterprise Strategic Development Training Strategian muodostaminen Liiketoiminnan kehittäminen Rumyana Grozeva (REDA) www.strategy

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / taloushallinto PALVELUYRITYKSEN BUDJETOINTI CASE: RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI ANSELMI

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / taloushallinto PALVELUYRITYKSEN BUDJETOINTI CASE: RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI ANSELMI KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / taloushallinto Miia Pautamo PALVELUYRITYKSEN BUDJETOINTI CASE: RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI ANSELMI Opinnäytetyö 2010 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. 1. Yritysidea. 2. Liikeidea 2.1 asiakkaat 2.2 tuotteet 2.3 imago 2.4 tapa toimia

SISÄLLYSLUETTELO. 1. Yritysidea. 2. Liikeidea 2.1 asiakkaat 2.2 tuotteet 2.3 imago 2.4 tapa toimia SISÄLLYSLUETTELO 1. Yritysidea 2. Liikeidea 2.1 asiakkaat 2.2 tuotteet 2.3 imago 2.4 tapa toimia 3. Yritysmuoto & toiminimi 3.1 mikä yritysmuoto, yhtiömiehet, osakkaat 3.2 valintakriteerit 3.3 toiminimi

Lisätiedot

ERP. Toiminnanohjausjärjestelmän SOA ISV VAR MRP MRP II CRM SCM FICO HR(M) BOM POS EDI OVT SAAS PAAS IAAS ROI TCO SEPA IBAN

ERP. Toiminnanohjausjärjestelmän SOA ISV VAR MRP MRP II CRM SCM FICO HR(M) BOM POS EDI OVT SAAS PAAS IAAS ROI TCO SEPA IBAN BOM POS EDI OVT SAAS PAAS IAAS ROI TCO SEPA IBAN XML ASP OEM SOA ISV VAR ERP MRP MRP II CRM SCM FICO HR(M) BOM POS EDI OVT SAAS PAAS IAAS ROI TCO SEPA IBAN XML ASP OEM SOA ISV VAR ERP MRP MRP II CRM SCM

Lisätiedot

Tuottojohtaminen hotellin huonemyynnin tuottojen maksimointi. hinnoittelun ja kapasiteetin hallinnalla

Tuottojohtaminen hotellin huonemyynnin tuottojen maksimointi. hinnoittelun ja kapasiteetin hallinnalla Tuottojohtaminen hotellin huonemyynnin tuottojen maksimointi hinnoittelun ja kapasiteetin hallinnalla Tampereen yliopisto Taloustieteiden laitos MINNA TONTTI: Tuottojohtaminen hotellin huonemyynnin tuottojen

Lisätiedot

[markkinointiesite, maaliskuu 2015]

[markkinointiesite, maaliskuu 2015] SELIGSON & CO RAHASTOYHTIÖ RAHASTOSIJOITTAJAN OPAS [markkinointiesite, maaliskuu 2015] Yksinkertainen on tehokasta! www.seligson.fi 1 SELIGSON & CO RAHASTOYHTIÖ SISÄLLYS OPPAAN ESITTELY 2 MIKSI SIJOITAMME?

Lisätiedot