OPETURVA Opettajaopiskelijoista turvallisuuspedagogiikan osaajia Opetusalan turvallisuusfoorumi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPETURVA Opettajaopiskelijoista turvallisuuspedagogiikan osaajia Opetusalan turvallisuusfoorumi"

Transkriptio

1 OPETURVA Opettajaopiskelijoista turvallisuuspedagogiikan osaajia Opetusalan turvallisuusfoorumi

2 Diasarjassa esitellään Rauman yksikössä OPETURVAhankkeen aikana toteutetut toimenpiteet turvallisuuskulttuurin ja turvallisuuskasvatuksen kehittämiseksi Turvallisuuskulttuurin kehittäminen Turvallisuusjohtaminen Turvakävelyt Alkusammutusharjoitus Ensiapukurssi Läheltä piti seuranta Poistumisharjoitukset Koneiden ja laitteiden käyttöturvallisuus Kiusaamisen ja väkivallan vastainen toiminta Dokumentaatio Turvallisuuskasvatuksen kehittäminen Turvallisuus opetussuunnitelmassa Sekä luokanopettajien että käsityön aineenopettajien opetussuunnitelmiin lisättiin turvallisuuteen liittyviä sisältöjä (lisää:

3 Turvallisuuskasvatus -viitekehys, sisällöt ja toimintaympäristö Turvallisuuskasvatuksessa vaikutetaan arvoihin ja asenteisiin sekä opetetaan tietoja ja taitoja, jotka kaikki yhdistyvät parhaimmillaan toimintakyvyksi, jota kutsutaan turvallisuusosaamiseksi. Turvallisuusosaaminen edistää turvallisuusidentiteetin kehittymistä. Organisaation tasolla tätä voidaan kutsua turvallisuuskulttuuriksi. OPETURVA -Tutkimus- ja kehityshankkeen tavoitteena oli ja sen tuloksilla on tavoitteena edistää opettajaopiskelijoiden ja opettajankoulutuksen henkilöstön turvallisuusosaamista ja turvallisuuskulttuuria.

4 Turvallisuuskasvatus Kuvio. Turvallisuuskasvatuksen viitekehys, sisällöt ja toimintaympäristö, jossa vaikutetaan arvoihin ja asenteisiin sekä opetetaan tietoja ja taitoja, jotka yhdistyvät toimintakyvyksi. Turvallisuuskasvatus toteutetaan varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ja edelleen toiselle asteelle oppiaineiden sisältöinä ja muina teemakokonaisuuksina (OPTUKE 2012).

5 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Turvallisuusjohtaminen: Hyvinvointi- ja kriisinhallintaryhmä Käsittelee yksikön turvallisuusjohtamiseen ja turvallisuuskulttuurin edistämiseen liittyviä toimia. Mukana yksikön johtaja, opetushenkilökuntaa, turvallisuusjohtaja, opiskelijajäsen sekä seurakunnan ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön edustajat. Kokoontuu muutaman kerran lukukaudessa ja aina tarvittaessa. Tehtävänä on yksikön turvallisuuskulttuurin kehittäminen: Käsittelyssä muun muassa kiusaamiseen liittyvät kysymykset, aggressio ja häirintä, turvallisuuteen liittyvien harjoitteiden suunnittelu ja toteutus.

6 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Turvakävelyt Turvakävelyt uusille opiskelijoille on aloitettu kaksi vuotta sitten. Toimintaan liittyy opiskelijatutoreiden kouluttaminen yksikön rakenteelliseen turvallisuuteen. Tästä aiheesta pidetään opiskelijatutoreille luento TUTOR-koulutuksessa. Turvakävelyt toteutetaan yksikön toiminnallisissa oppimisympäristöissä TEKNIKA-rakennuksessa kaikille uusille opiskelijoille työnohjaajien johdolla ryhmittäin. Osallistuminen turvakävelyyn on yksi edellytys sille, että opiskelija saa omatoimityöskentelyluvan ja sähköisen kulkuluvan rakennukseen. Turvakävelyistä on valmistunut pro gradu -opinnäyte: Hilander, A. & Lahtivirta, J. (2015). Turvakävely turvallisuuskasvatuksen menetelmänä. Käsityökasvatus. Turun yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. Rauman yksikkö. Pro gradu -tutkielma. Saatavilla verkossa osoitteessa

7

8 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Alkusammutusharjoitus Uusille opiskelijoille on järjestetty alkusammutusharjoitus yhteistyössä Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa Opiskelijat ovat harjoitelleet käyttämään sammutuspeitettä, sammutinta ja paloletkua. Lisäksi on esitetty rasvapalosimulaatio. Alkusammutusharjoitus on järjestetty myös yksikön henkilökunnalle yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa. Harjoitukseen on kuulunut tunnin teoriaopetus.

9

10 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Ensiapukurssi Lääkärikeskus Minervan kanssa yhteistyössä on järjestetty ensiapukurssi yksikön henkilöstölle Kurssilla on voinut päivittää EA I -tason

11 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Läheltä piti -seuranta Rauman yksikössä on käynnistetty läheltä piti -seuranta tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisemiseksi Läheltä piti -lomakkeet on tallennettu yksikön Intranetin sivuille. Teknika-rakennuksessa on postilaatikko, johon lomakkeen voi jättää myös Ensimmäisen vuoden seurantajakson aikana läheltä piti -tilanteita ilmoitettiin 23 kappaletta Läheltä piti ilmoituksista on valmistunut pro gradu -opinnäyte: Leino, M. & Vainionpää, J. (2015). Läheltä piti vai pitikö? Opiskelijalähtöinen tiedonkeruu työturvallisuuskulttuurin kehittäjänä pedagogisessa ympäristössä. Käsityökasvatus. Turun yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. Rauman yksikkö. Pro gradu -tutkielma.

12

13 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Poistumisharjoitukset Poistumisharjoitukset on toteutettu yhteistyössä Satakunnan pelastuslaitoksen palotarkastajien kanssa. Poistumisharjoitusten palautetilaisuudessa on ollut läsnä yksikön henkilökunta, opiskelijat ja palotarkastaja sekä kiinteistönhoitaja. Poistumisharjoitusten palautteen perusteella on tehty huomioita ja korjauksia, esimerkiksi hälytysjärjestelmän kuuluvuus, poistumisen sujuvuus, kokoontumispaikan järjestelyt. Poistumisharjoituksia pyritään pitämään kerran lukukaudessa.

14

15 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Poistumisteiden merkitseminen

16 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Turvallisuus opetussuunnitelmassa Rauman yksikön opetussuunnitelmaan on lisätty turvallisuuteen liittyviä kokonaisuuksia opintojen alkuun ja harjoitteluihin. Opiskelijoille tarjotaan tunnin mittainen luento ja turvakävely TEKNIKA-rakennuksessa Turvakävelyyn osallistuminen on yhtenä edellytyksenä sille, että saa kulkuluvan rakennukseen Lisäksi opiskelija-tutorit ottavat esille kiinteistöihin tutustuttaessa turvallisuusasioita, muun muassa tupakointiin ja kulkemiseen liittyviä asioita Käsityökasvatuksen opintoihin on lisätty turvallisuuteen liittyvä kurssi. Opetusharjoitteluun on lisätty opetussuunnitelmaan turvallisuusnäkökulman huomioon ottaminen

17 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä MO0-opinnot Opiskelijat ovat osallistuneet Monialaisten opintojen MO0-kurssille, jonka yhtenä kokonaisuutena on ollut turvallisuus ja hyvinvointi. Luento on pidetty yhteistyössä liikuntakasvatuksen professorin kanssa Harjoituksissa on tehty käytännön tehtävä, jossa on kartoitettu yksikön liikennejärjestelyjä turvallisuuskävelyn avulla ja tuotettu niistä esitettävää materiaalia

18 Opetussuunnitelmaan lisättiin turvallisuuteen liittyviä sisältöjä Yleisopinnot 20 26op - KKV0 4 op Sisältö - tutustuminen opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikön toimintaan ja käytäntöihin - akateemiset opiskelutaidot - opiskeluympäristön turvallisuus Turvallisuusluento (2 h) paloturvallisuus, poistuminen, harjoitukset, turvakilvet, rakennusten turvallisuuspäälliköt sisälle suojautuminen (esim. kaasuvaara, ulkoinen väkivallan uhka) tapaturmat yleisellä tasolla lainsäädäntö (esim. vaaralliset esineet) Turvakävely Toteutus pienryhmissä turvallisuuskriittisissä oppimisympäristöissä kokeneen työntekijän johdolla Tutor-koulutus TASKUTURVA - Opiskelijan turvallisuusvihkonen Ks. Lisää (

19 MO12.1 Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja teemojen kokoava opintojakso 3 op Osana opintojaan opiskelijat Osallistuvat luennnolle, jonka aiheena on hyvinvointi, terveellisyys ja turvallisuus. Luennon hyvinvoinnin ja terveellisyysosan pitää liikuntakasvatuksen professori Pasi Koski ja turvallisuusosan erikoistutkija Brita Somerkoski Opiskelijat tuottavat ryhmässä turvallisuuskävelyn kampuksen alueella havainnoimiseksi aiheesta hyvinvointi, itsestä huolehtiminen, arjenhallinta ja turvallisuus (esimerkkidia opiskelijoiden esityksistä)

20 Parkkialue päärakennuksen ja kirjaston edustalla Parkkialueen ohi kulkevat sekä yliopiston opiskelijat että normaalikoulun oppilaat. Selkeätä ajolinjaa ei ole merkitty kenellekkään. Valaistus huono.

21 Roskikset eivät ole riittävän kaukana rakennuksista Pelastusteitä ei ole merkitty Pihasta pois lähdettäessä ajoväylä kapea ja näkyvyys huono Norssin pihassa pudotus Kirjaston lattialla johtoja

22 Käsityön aineenopettajakoulutuksen opetussuunnitelmaan lisättiin turvallisuuskulttuuriin liittyvä opintokokonaisuus KSS6.1 Turvallisuuskulttuuri toiminnallisessa oppimisessa 4 op Opintojakson jälkeen opiskelija tunnistaa ja ymmärtää turvallisuuskulttuuriin ja turvallisuuskasvatukseen liittyvät keskeiset käsitteet osaa tarkastella oppilaitoksen turvallisuuskulttuuria turvallisuuteen liittyvien teorioiden ja mallien pohjalta ymmärtää turvallisuuskasvatuksen ja oppilaitoksen turvallisuuskulttuurin dialogisen suhteen tunnistaa toimenpiteet, joilla oppilaitoksen turvallisuuskulttuuria voidaan edistää ja osaa toimia turvallisuutta edistävästi toiminnallisen oppimisen, erityisesti tuottamistoiminnan oppimisen kontekstissa saa valmiudet analysoida, dokumentoida ja kehittää oppilaitoksen turvallisuuskulttuuria Osaa johtaa turvallisuuskasvatuksen menetelmiä opetussuunnitelman tavoitteiden perusteella. Opintojakso on ainutlaatuinen Suomessa ja todennäköisesti myös maailmassa!.

23 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Koneiden ja laitteiden käyttöturvallisuus Oppimisympäristöjen turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Koneiden ja laitteiden käyttöön liittyviä turvallisuusohjeita ja käyttöohjeita on päivitetty ja koneiden käyttökieltojärjestelmä on otettu käyttöön häiriöiden varalta Konekohtaiset turvallisen käytön ohjeet Konekohtaiset digitaaliset käyttöohjeet ja perehdytysvideot, jotka aukeavat työpisteissä QRkoodilla.

24 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Kiusaamisen ja väkivallan vastainen toiminta Rauman yksikön henkilöstölle on pidetty koulutuksia henkilöstökokousten yhteydessä, jossa on keskusteltu yksikön menettelyistä kiusaamistapauksissa. Lisäksi on otettu käyttöön lomakkeisto, joilla toiminnan edistämistä voidaan dokumentoida. Hyvinvointi- ja kriisinhallintatyöryhmä on sopinut menettelyistä, jotka käynnistetään kiusaamistilanteissa. Toiminta koskee sekä henkilöstöä että opiskelijoita. Yksikkö on ollut mukana pilottihankkeessa, jossa valmistettiin lomakkeisto väkivaltaraportointiin. Kehittämistyö tapahtui yhteistyössä Työterveyslaitoksen ja Opettajien ammattijärjestön kanssa.

25 Rauman yksikön turvallisuustoimenpiteitä: Dokumentaatio Turvallisuuteen liittyvät asiakirjat on tallennettu yksikön verkkolevylle erilliseen kansioon Yksikön pelastussuunnitelmaan voi tutustua Intranetissä

26 Yhteydenotot: Professori Eila Lindfors p Erikoistutkija Brita Somerkoski p

27

OPETURVA Opettajista turvallisuuspedagogiikan osaajia

OPETURVA Opettajista turvallisuuspedagogiikan osaajia OPETURVA 2013-2015 -Opettajista turvallisuuspedagogiikan osaajia Turun yliopisto, opettajankoulutus, Rauman yksikkö Oppilaitosten turvallisuuskulttuurin kehittämisverkosto Professori Eila Lindfors & erikoistutkija

Lisätiedot

Turvallisuuden hallinta muuttuvassa käsityön aineenopettajaksi opiskelevan oppimisympäristössä

Turvallisuuden hallinta muuttuvassa käsityön aineenopettajaksi opiskelevan oppimisympäristössä Turvallisuuden hallinta muuttuvassa käsityön aineenopettajaksi opiskelevan oppimisympäristössä Miika Leino, Juha Raitinpää, Eila Lindfors Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos, Rauman kampus Kolme tutkintolinjaa

Lisätiedot

Opettajien turvallisuusosaaminen ja työturvallisuuden haasteet oppilaitoksen arkityössä

Opettajien turvallisuusosaaminen ja työturvallisuuden haasteet oppilaitoksen arkityössä Opettajien turvallisuusosaaminen ja työturvallisuuden haasteet oppilaitoksen arkityössä Käsityökasvatuksen professori Eila Lindfors OPTUKE-verkoston puheenjohtaja OPETURVA-hankkeen tutkimusjohtaja Turun

Lisätiedot

Turvakävely pedagogisena menetelmänä

Turvakävely pedagogisena menetelmänä Turvakävely pedagogisena menetelmänä Professori Eila Lindfors, KM Antti Hilander & KM Jeremias Lahtivirta Safety & security in education: prevent, learn & implement 26.- 27.2018 Rauma 3rd OPTUKE-symposium

Lisätiedot

Turvallisuusosaaminen opettajaopiskelijoiden ohjauksessa ja toiminnoissa Itä-Suomen yliopistossa

Turvallisuusosaaminen opettajaopiskelijoiden ohjauksessa ja toiminnoissa Itä-Suomen yliopistossa Turvallisuusosaaminen opettajaopiskelijoiden ohjauksessa ja toiminnoissa Itä-Suomen yliopistossa Oppilaitosturvallisuuden III symposium, Turun opettajankoulutuslaitos, Rauma 26.-27.9.2018 Jani Nevalainen,

Lisätiedot

Turvallinen oppimis- ja työympäristö tutkimukseen perustuvaa kehittämistä

Turvallinen oppimis- ja työympäristö tutkimukseen perustuvaa kehittämistä Turvallinen oppimis- ja työympäristö tutkimukseen perustuvaa kehittämistä PELASTUSTOIMEN TUTKIJATAPAAMINEN 2018 Pelastusopisto Professori Eila Lindfors Turvallinen oppimis- ja työympäristö Turvallisuuspedagoginen

Lisätiedot

Satakunnan koulutuskuntayhtymä

Satakunnan koulutuskuntayhtymä Satakunnan koulutuskuntayhtymä Minna Mari Virtanen Oppilaitoksen turvallisuuspäivä 5.4.2017 TURVALLISUUSKÄVELY Toiminnallinen, osallistava ja ajattelemaan ohjaava koulutusmenetelmä Kokemuksellinen tapa

Lisätiedot

Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10.

Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10. Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10.2009 Kirta Nieminen Pt. tuntiopettaja, ruokapalvelut kirta.nieminen@seamk.fi

Lisätiedot

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH 2017-2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE

VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE Kuuden koon malli Tapaturmien ehkäisyn toimintamalli päiväkotiin ja kouluun LAPSEN TURVAKSI HANKE 2007

Lisätiedot

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH 2017 2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa ensisijassa perusopetuksen

Lisätiedot

Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle

Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Kokkola 20.9.2018 Opiskeluhuoltoa toteutetaan Ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä

Lisätiedot

Tulipalot kouluissa lasten ja nuorten (7 17 v.) sytyttämiä vastaava luku 520

Tulipalot kouluissa lasten ja nuorten (7 17 v.) sytyttämiä vastaava luku 520 Tulipalot kouluissa Pelastustoimen PRONTO-tietokannan mukaan Kouluissa ja päiväkodeissa on Suomessa vuosittain noin 100 tulipaloa 2015 130 2016 107 Tulipaloa kouluissa ja päiväkodeissa 2015 lasten ja nuorten

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu on Turun yliopiston alainen kaksisarjainen harjoittelukoulu. Normaalikoulu on muuttunut yhtenäiskouluksi elokuussa 2012.

Rauman normaalikoulu on Turun yliopiston alainen kaksisarjainen harjoittelukoulu. Normaalikoulu on muuttunut yhtenäiskouluksi elokuussa 2012. Rauman normaalikoulu on Turun yliopiston alainen kaksisarjainen harjoittelukoulu. Normaalikoulu on muuttunut yhtenäiskouluksi elokuussa 2012. Oppilaita koulussa on n. 370. Opetusharjoittelijoita lukuvuoden

Lisätiedot

Satakunnan koulutuskuntayhtymä OPPILAITOSTURVALLISUUSSEMINAARI Projektipäällikkö Minna Mari Virtanen 14.11.2014

Satakunnan koulutuskuntayhtymä OPPILAITOSTURVALLISUUSSEMINAARI Projektipäällikkö Minna Mari Virtanen 14.11.2014 Satakunnan koulutuskuntayhtymä OPPILAITOSTURVALLISUUSSEMINAARI Projektipäällikkö Minna Mari Virtanen 14.11.2014 OSA HANKE OPISKELIJOIDEN OSALLISUUS HYVINVOINNISTA Tavoitteena Opiskelijoiden hyvinvoinnin,

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä toimien

Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä toimien Kouluviihtyvyyttä lisäävien oppilasprojektien toteuttaminen Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen vahvistaminen Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä

Lisätiedot

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 1/2 Tutkinnon perusteisiin sisältyy erilaisia

Lisätiedot

Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen

Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen Marja-Kaisa Pihko, Virpi Bursiewicz Varhennettua kielenopetusta, kielisuihkuttelua, CLIL-opetusta Alakoulun luokkien 1 6 vieraiden

Lisätiedot

Turvallisuusosaamisen kehittäminen Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksessa

Turvallisuusosaamisen kehittäminen Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksessa Turvallisuusosaamisen kehittäminen Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksessa Opetusalan turvallisuusfoorumi 9.4.2019, m/s Silja Symphony Kari Sormunen, dosentti, Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Yhteistyöllä vaikuttavuutta - TULIKUKKO

Yhteistyöllä vaikuttavuutta - TULIKUKKO Yhteistyöllä vaikuttavuutta - TULIKUKKO Leena Malinen Onnettomuuksien ehkäisyn seminaari Dipoli, Espoo 13.2.2013 - pääkohdat esityksestä - Turvallisuuskouluttaja/projektisuunnittelija Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Tampere

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Tampere Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Tampere 1.9.2017 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Esityksen teemat Turvallisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu

Lisätiedot

Turvapassi-koulutus päivähoidon ja koulun henkilöstölle. Tapaturmapäivä 13.8.2010 Kristiina Myllyrinne asiantuntija, ensiapu Suomen Punainen Risti

Turvapassi-koulutus päivähoidon ja koulun henkilöstölle. Tapaturmapäivä 13.8.2010 Kristiina Myllyrinne asiantuntija, ensiapu Suomen Punainen Risti Turvapassi-koulutus päivähoidon ja koulun henkilöstölle Tapaturmapäivä 13.8.2010 Kristiina Myllyrinne asiantuntija, ensiapu Suomen Punainen Risti SPR:n Turvapassi-koulutus Turvapassi-koulutus Yksi työpäivä

Lisätiedot

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Eija Kauppinen Opetushallitus Rakennusfoorumi 6.11.2018, Helsinki Oppimisympäristöt muutoksessa Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa

Lisätiedot

Aineenopettajan pedagogiset opinnot vähintään 60 p/vokke/suositus. yhteensä vähintään Aineenopettajan pedagogiset opinnot. Kandidaatin tutkinto

Aineenopettajan pedagogiset opinnot vähintään 60 p/vokke/suositus. yhteensä vähintään Aineenopettajan pedagogiset opinnot. Kandidaatin tutkinto Aineenopettajan pedagogiset opinnot vähintään p/vokke/suositus Kandidaatin tutkinto Maisterin tutkinto yhteensä vähintään Aineenopettajan pedagogiset opinnot Voivat jakaantua kandidaattitutkintoon (-30

Lisätiedot

KOULUTUSTARJOTIN 1 (11) Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto. Kokonaisvaltainen riskienhallinta

KOULUTUSTARJOTIN 1 (11) Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto. Kokonaisvaltainen riskienhallinta KOULUTUSTARJOTIN 1 (11) Kokonaisvaltainen riskienhallinta Osallistuja tiedostaa kokonaisvaltaisen riskienhallinnan periaatteet. Osallistuja ymmärtää eri tahojen laatimien riskianalyysien ja uhkamallien

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN TURVALLISUUSKANSIO

SIVISTYSTOIMEN TURVALLISUUSKANSIO Pöytyän kunta SIVISTYSTOIMEN TURVALLISUUSKANSIO Sivistyslautakunta 7.2.2018 10 Yhteisöllisyyslautakunta pvm Sisällys 1. JOHDANTO 1.1 Turvallisuuskansion tarkoitus 1.2 Turvallisuuskansion säädösperusta

Lisätiedot

OPINTOPOLKU lukuvuosi

OPINTOPOLKU lukuvuosi OPINTOPOLKU lukuvuosi 2019 2020 Opintojen jakautuminen periodeihin Luokanopettajan opintosuunta, kasvatustiede, Vanhoilla tutkintovaatimuksilla opintoja jatkavat Opetusperiodit Syyslukukausi 2019 Intensiivijakso

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

Terveydenedistämisaktiivisuus oppilaitoksissa. Vesa Saaristo Hyvinvoinnin edistäminen kouluissa ja oppilaitoksissa Helsinki

Terveydenedistämisaktiivisuus oppilaitoksissa. Vesa Saaristo Hyvinvoinnin edistäminen kouluissa ja oppilaitoksissa Helsinki Terveydenedistämisaktiivisuus oppilaitoksissa Vesa Saaristo Hyvinvoinnin edistäminen kouluissa ja oppilaitoksissa Helsinki 30.10.2013 Terveydenedistämisaktiivisuus (TEA) Tausta kansainvälisessä kirjallisuudessa

Lisätiedot

Käsityö oppiaine kulttuuri identiteetti ja kansainvälisyys aihekokonaisuuden toteuttajana

Käsityö oppiaine kulttuuri identiteetti ja kansainvälisyys aihekokonaisuuden toteuttajana Käsityö oppiaine kulttuuri identiteetti ja kansainvälisyys aihekokonaisuuden toteuttajana 22.11.2007/Kasvatustieteen päivät, Vaasa Marja Leena Rönkkö KL, käsityötieteen lehtori marja leena.ronkko@utu.fi

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015]

Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015] Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015] Intensiiviviikot Educariumissa syksyllä 2015: vk 36 38: ma 31.8. - ti 15.9. vk 39 40: to 24.9. - to 1.10. vk

Lisätiedot

Turvallisuusosaaminen opettajan pedagogisissa opinnoissa Itä-Suomen yliopistossa

Turvallisuusosaaminen opettajan pedagogisissa opinnoissa Itä-Suomen yliopistossa Turvallisuusosaaminen opettajan pedagogisissa opinnoissa Itä-Suomen yliopistossa Oppilaitosturvallisuuden III symposium, Turun opettajankoulutuslaitos, Rauma 26.-27.9.2018 Kari Sormunen, dos., yliopistonlehtori

Lisätiedot

VALINNAISET OPINNOT Laajuus: Ajoitus: Kood Ilmoittautuminen weboodissa (ja päättyy 06.03.2016.)

VALINNAISET OPINNOT Laajuus: Ajoitus: Kood Ilmoittautuminen weboodissa (ja päättyy 06.03.2016.) VALINNAISET OPINNOT Valinnaisia opintoja pedagogisten opintojen yleistavoitteiden suuntaisesti tarjoavat normaalikoulu, kasvatustiede ja ainedidaktiikka. Laajuus: 3 opintopistettä Ajoitus: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN. Paula Äimälä Rauman normaalikoulu

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN. Paula Äimälä Rauman normaalikoulu MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN Paula Äimälä Rauman normaalikoulu OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN edellyttää pedagogista lähestymistapaa, jossa kunkin oppiaineen opetuksessa ja erityisesti oppiainerajat

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Syventävän harjoittelun tiedotustilaisuus kevät 2016

Syventävän harjoittelun tiedotustilaisuus kevät 2016 Syventävän harjoittelun tiedotustilaisuus kevät 2016 HY:n Viikin normaalikoulu 7.3.2016 Reijo Honkanen, rehtori Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Tervetuloa Viikin norssiin Viikin normaalikoulussa on

Lisätiedot

( ).

(  ). Koulutushankkeeseen kuuluvat Koulujen turvallisuus ja lainsäädäntö asiantuntijaluento sekä Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Opetus ja kasvatusalan täydennyskoulutusyksikön ja Lapin urheiluopiston

Lisätiedot

Terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tarkastaminen oppilaitoksissa. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Helsinki

Terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tarkastaminen oppilaitoksissa. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Helsinki Terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tarkastaminen oppilaitoksissa Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Helsinki 25.10.2017 Oppilaitokset tarkastetaan säännöllisesti ja monialaisesti, koska lapsilla

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Helsinki

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Helsinki Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Helsinki 7.9.2017 Kati Costiander Opetushallitus Esityksen teemat Turvallisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu

Lisätiedot

OPINTOPOLKU lukuvuosi

OPINTOPOLKU lukuvuosi OPINTOPOLKU lukuvuosi 2019 2020 Opintojen jakautuminen periodeihin Luokanopettajan opintosuunta, kasvatuspsykologia, vanhoilla tutkintovaatimuksilla jatkavat Opetusperiodit Syyslukukausi 2019 Intensiivijakso

Lisätiedot

AMMATTIPEDAGOGINEN OSAAMINEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN SUUNNITTELUSSA, TOTEUTUKSESSA JA ARVIOINNISSA 38 op. Pedagoginen osaaminen I (5 op)

AMMATTIPEDAGOGINEN OSAAMINEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN SUUNNITTELUSSA, TOTEUTUKSESSA JA ARVIOINNISSA 38 op. Pedagoginen osaaminen I (5 op) Ammatillinen opettajankoulutus (60 op): Ammattipedagogisen osaamisen (38 op) osaamistavoitteet ja arviointikriteerit AMMATTIPEDAGOGINEN OSAAMINEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN SUUNNITTELUSSA, TOTEUTUKSESSA JA

Lisätiedot

Ydinteema on oppimisen ohjaaminen ja erityisesti opetuksen suunnittelu.

Ydinteema on oppimisen ohjaaminen ja erityisesti opetuksen suunnittelu. A-jakso: viikot 45 50 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 10-14 Aloitusseminaari ABC-jakson harjoittelijoille ti 23.10.2011 klo 12.30-14.00. C jakson infotilaisuus ti 19.2. 2013 Normaalikoulun luokka B

Lisätiedot

Kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Oulu 2.10 ja Kajaani 3.10.

Kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Oulu 2.10 ja Kajaani 3.10. Kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Oulu 2.10 ja Kajaani 3.10. 2013 Kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä kouluyhteisön

Lisätiedot

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa VE16-verkko-opiskeluryhmien infotilaisuus Adobe Connect -istunto 2.6.2016

Lisätiedot

Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio. SeAMKin johtoryhmän hyväksymä

Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio. SeAMKin johtoryhmän hyväksymä Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio SeAMKin johtoryhmän 21.6.2017 hyväksymä Työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio SeAMK turvallisuuden johtoryhmä Rehtori (vararehtori)

Lisätiedot

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia.

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. LIITE 1 (5) 18.10.2013 OAJ:N ESITYS SÄÄNNÖSMUUTOKSIKSI PYKÄLÄMUODOSSA Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. 4 a Erikoissairaanhoidossa olevan oppivelvollisen

Lisätiedot

Henkilöstön sitouttaminen turvallisuuteen Raseko

Henkilöstön sitouttaminen turvallisuuteen Raseko Henkilöstön sitouttaminen turvallisuuteen 13.12.2017 Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä Turvallisuus JL 13.12.2017 Raision seudun koulutuskuntayhtymä on kuuden lähikunnan omistama monipuolinen koulutuksenjärjestäjä.

Lisätiedot

Terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tarkastaminen oppilaitoksissa. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Lahti

Terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tarkastaminen oppilaitoksissa. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Lahti Terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tarkastaminen oppilaitoksissa Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Lahti 29.11.2017 Oppilaitokset tarkastetaan säännöllisesti ja monialaisesti, koska lapsilla

Lisätiedot

Mikko Leppänen, rehtori, Viherkallion koulu

Mikko Leppänen, rehtori, Viherkallion koulu Arvot Mikko Leppänen, rehtori, Viherkallion koulu Mikko.leppanen@espoo.fi 050-5723978 Oikeus fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvalliseen oppimisympäristöön Esiopetusta Perusopetusta Lukiokoulutusta

Lisätiedot

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta Perusopetuksen maakunnallinen arviointi 2016 Möysän koulun tulokset Vastaajamäärät 124 1.-2.lk oppilasta 120 3.-5.lk oppilasta 22 opetushenkilöä 83 huoltajaa, joista loppuun saakka vastasi 68 Koulun toiminta

Lisätiedot

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015 Opettajan pedagogiset opinnot, humanistinen ja matemaattis-luonnontieteellinen ala 60 op OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015 Opettajankoulutuksen intensiiviviikot Syksy 2015 vk 36-38 ma 31.8. ti 15.9. vk

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4 Sisällys Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus Esipuhe 3 Johdanto 4 1 Opettajankoulutuksen rakenne 5 1.1 Ammatillisen opettajan ydinosaaminen 5 1.2 Opettajankoulutuksen tavoitteet ja

Lisätiedot

OPINTOPOLKU Varhaiskasvatuksen opintosuunnan opiskelijoille kasvatustieteen maisteriohjelmassa Opintojen jakautuminen periodeihin lukuvuonna

OPINTOPOLKU Varhaiskasvatuksen opintosuunnan opiskelijoille kasvatustieteen maisteriohjelmassa Opintojen jakautuminen periodeihin lukuvuonna OPINTOPOLKU Varhaiskasvatuksen opintosuunnan opiskelijoille kasvatustieteen maisteriohjelmassa Opintojen jakautuminen periodeihin lukuvuonna 2019-2020 KASVATUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO (Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen Opetussuunnitelmat uudistuvat 2016 Tarja Ruohonen OPS-uudistuksen tavoitteita: Kasvun ja oppimisen jatkumon vahvistaminen Rakennetaan olemassaoleville vahvuuksille Määritellään kasvatustyötä ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen turvallisuuskysymyksiä. Miten turvallisuustietoisuus näkyy työelämälähtöisissä oppimisympäristöissä? Arto Pekkala 4.12.

Ammatillisen koulutuksen turvallisuuskysymyksiä. Miten turvallisuustietoisuus näkyy työelämälähtöisissä oppimisympäristöissä? Arto Pekkala 4.12. Ammatillisen koulutuksen turvallisuuskysymyksiä Miten turvallisuustietoisuus näkyy työelämälähtöisissä oppimisympäristöissä? Arto Pekkala 4.12.2017 Sisäisen turvallisuuden ylläpitämisellä ennaltaehkäistään

Lisätiedot

Syventävän harjoittelun tiedotustilaisuus kevät 2014

Syventävän harjoittelun tiedotustilaisuus kevät 2014 Syventävän harjoittelun tiedotustilaisuus kevät 2014 HY:n Viikin normaalikoulu 3.3.2014 Reijo Honkanen, rehtori Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Tervetuloa Viikin norssiin Viikin normaalikoulussa on

Lisätiedot

Arvot. Mikko Leppänen, rehtori, Viherkallion koulu Espoo

Arvot. Mikko Leppänen, rehtori, Viherkallion koulu Espoo Arvot Mikko Leppänen, rehtori, Viherkallion koulu Espoo AGENDA Koulujen turvallisuus 1. Itsestäni 2. Viitekehyksenä Viherkallion koulu 3. Kouluturvallisuuden kokonaisuus 4. Varautuminen 5. Turvallisuuskulttuurin

Lisätiedot

Lukemattomat lukemaan Taitoa ja motivaatiota vastahakoisten lukijoiden lukemiseen 3-18 op. Opetussuunnitelma

Lukemattomat lukemaan Taitoa ja motivaatiota vastahakoisten lukijoiden lukemiseen 3-18 op. Opetussuunnitelma Lukemattomat lukemaan Taitoa ja motivaatiota vastahakoisten lukijoiden lukemiseen 3-18 op Opetussuunnitelma 2017-2018 Lukemattomat lukemaan Taitoa ja motivaatiota vastahakoisten lukijoiden lukemiseen 3-18

Lisätiedot

Turvallisuuskasvatuksen tavoitteiden tilannekuva perusopetuksessa. Mikko Puolitaival Riskienhallintapäällikkö Satakunnan pelastuslaitos

Turvallisuuskasvatuksen tavoitteiden tilannekuva perusopetuksessa. Mikko Puolitaival Riskienhallintapäällikkö Satakunnan pelastuslaitos Turvallisuuskasvatuksen tavoitteiden tilannekuva perusopetuksessa Mikko Puolitaival Riskienhallintapäällikkö Satakunnan pelastuslaitos Turvallisuuskasvatuksen tavoitteiden tilannekuva perusopetuksessa

Lisätiedot

Oamk Ammatillisen opettajakorkeakoulun turvallisuuskansio

Oamk Ammatillisen opettajakorkeakoulun turvallisuuskansio Oikarinen Pia Minustako rehtori -koulutus Yhteenveto kehittämistehtävän laatimisesta 1. KEHITTÄMISTEHTÄVÄN NIMI Oamk Ammatillisen opettajakorkeakoulun turvallisuuskansio 2. TEKIJÖIDEN NIMET Pia Oikarinen

Lisätiedot

Kasvatusalan tutkintorakennesuositukset

Kasvatusalan tutkintorakennesuositukset Kasvatusalan tutkintorakennesuositukset Hyväksytty Vokke-projektin neuvottelukunnassa vuonna 04 (Viimeistelty Vokke-konttorissa 1.3.0) Aineenopettajan pedagogiset opinnot vähintään op/vokke-suositus Kandidaatin

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2016 2020 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op Kieli-, viestintä ja orientoivat opinnot 20 Kvo Orientoituminen opintoihin (HOPS) ja opiskelutaitojen

Lisätiedot

Koulutustarjonnan sisältökuvaukset ja hinnat v Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %)

Koulutustarjonnan sisältökuvaukset ja hinnat v Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutustarjonnan sisältökuvaukset ja hinnat v. 2019 Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Omatoiminen varautuminen Osallistuja ymmärtää omatoimisen varautumisen tärkeänä osana yhteiskunnan

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op Pedaopas 2016-2017 KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Ohjatun harjoittelun palaute

Ohjatun harjoittelun palaute Ohjatun harjoittelun palaute Raportti harjoittelukouluissa lukuvuonna 2007 2008 suoritetusta palautekyselystä Lähtökohta tavoitteena oli kerätä palautetietoa yliopistojen harjoittelukouluissa ohjattuun

Lisätiedot

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 25.10.2016 klo 12.30-14.00 paikka L302 A-jakson Infotilaisuus 25.10. 2016 klo 14.15 14.35 Normaalikoulun

Lisätiedot

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 25.10.2016 klo 12.30-14.00 paikka L302 1 A-jakson Infotilaisuus 25.10. 2016 klo 14.15 14.35

Lisätiedot

KOULUTUSTARJOTIN 1 (10) Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto. 1 h hlöä 93 / alkava tunti

KOULUTUSTARJOTIN 1 (10) Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto. 1 h hlöä 93 / alkava tunti KOULUTUSTARJOTIN 1 (10) Omatoiminen varautuminen Osallistuja ymmärtää omatoimisen varautumisen tärkeänä osana yhteiskunnan varautumista. 1 h 10-50 hlöä 93 / alkava tunti Osallistuja tiedostaa turvallisuuteen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Kouvola Pia Kola-Torvinen Opetusneuvos Opetushallitus

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Kouvola Pia Kola-Torvinen Opetusneuvos Opetushallitus Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Kouvola 12.10.2017 Pia Kola-Torvinen Opetusneuvos Opetushallitus Esityksen teemat Turvallisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa turvallisessa ympäristössä Uudet opetussuunnitelmalinjaukset 23.11.2015 Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Hämeenlinna

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Hämeenlinna Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnittelu Hämeenlinna 6.10.2017 Pia Kola-Torvinen Opetusneuvos Opetushallitus Koulutuspäivään tulleet kysymykset Liittyvätkö esiteltävät asiat pelastussuunnitelmaan, onko

Lisätiedot

MainaRI - kokonaisturvallisuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä työhyvinvoinnin edistämiseksi

MainaRI - kokonaisturvallisuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä työhyvinvoinnin edistämiseksi MainaRI - kokonaisturvallisuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä työhyvinvoinnin edistämiseksi PERUSTASO TAVOITETASO Perusasiat ja lainsäädäntö kunnossa Aktiivista ja tavoitteellista toimintaa Systemaattisesti

Lisätiedot

EduSafe: Menetelmiä turvallisuuden hallintaan

EduSafe: Menetelmiä turvallisuuden hallintaan EduSafe: Menetelmiä turvallisuuden hallintaan Turvallisuus opetusalalla, Rauma symposium, 26.9.2018 Anna-Maria Teperi, FT, vanhempi tutkija @AnnaMariaTeperi EduSafe -hanke 2016-2018 Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

TOIMINNALLISTA MATEMATIIKKAA OPETTAJILLE HANKE

TOIMINNALLISTA MATEMATIIKKAA OPETTAJILLE HANKE TOIMINNALLISTA MATEMATIIKKAA OPETTAJILLE HANKE Toiminnallista matematiikkaa opettajille hanke Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Opetus ja kasvatusalan täydennyskoulutusyksikkö järjestää opetustoimen

Lisätiedot

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (POM)

Lisätiedot

Tervetuloa YVI-sirkukseen!

Tervetuloa YVI-sirkukseen! Tervetuloa YVI-sirkukseen! Henkekumppanien logot Jonna hoitaa tämän! YVIn tavoitteet suomalaisessa opettajankoulutuksessa: 1. Pedagogiset valmiudet, itsearviointimittariston kehittäminen 2. Verkostoyhteistyö

Lisätiedot

Turvakävely turvallisuuskasvatuksen menetelmänä

Turvakävely turvallisuuskasvatuksen menetelmänä Turvakävely turvallisuuskasvatuksen menetelmänä Antti Hilander Jeremias Lahtivirta Pro gradu -tutkielma Opettajankoulutuslaitos, Rauman yksikkö Turun yliopisto Marraskuu 2015 Turun yliopiston laatujärjestelmän

Lisätiedot

Koulutustarjonnan sisältökuvaukset ja hinnat v Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %)

Koulutustarjonnan sisältökuvaukset ja hinnat v Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutustarjonnan sisältökuvaukset ja hinnat v. 2018 Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Omatoiminen varautuminen Osallistuja ymmärtää omatoimisen varautumisen tärkeänä osana yhteiskunnan

Lisätiedot

Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2014

Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2014 Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2014 HY:n Viikin normaalikoulu 20.10.2014 Reijo Honkanen, rehtori Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Tervetuloa Viikin norssiin Viikin normaalikoulussa

Lisätiedot

Oulu Irmeli Halinen ja Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS

Oulu Irmeli Halinen ja Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS OPS2016 Laaja-alainen osaaminen, monialaiset oppimiskokonaisuudet, uudistuvat oppiaineet sekä vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu paikallisessa opetussuunnitelmassa Oulu 26.2.2015 Irmeli Halinen

Lisätiedot

Omatoimisen varautumisen auditointi oppilaitoksen turvallisuuskulttuurin kehittäjänä

Omatoimisen varautumisen auditointi oppilaitoksen turvallisuuskulttuurin kehittäjänä Omatoimisen varautumisen auditointi oppilaitoksen turvallisuuskulttuurin kehittäjänä Turun yliopisto, opettajankoulutus Brita Somerkoski KT, Matti Waitinen KT, Eila Lindfors KT OPTUKE-verkosto Palotutkimusraati,

Lisätiedot

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä 1 HY/ Päivitetty 19.4.2017 Lehtori Pirkko Raudaskosken opetusura yliopistossa Opettajanurani käynnistyi yliopistossa toimiessani syyslukukausina 1992 ja 1995 Kasvatustieteen laitoksella aikuiskasvatustieteen

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Opetusalan turvallisuusfoorumi Arja Kitola.

Opetusalan turvallisuusfoorumi Arja Kitola. Opetusalan turvallisuusfoorumi 28.4.2016 Arja Kitola Oppilaitoksella velvollisuus järjestää turvallinen opiskeluympäristö. Opetuksen järjestämisen lähtökohtana on oppilaiden ja koulun henkilökunnan turvallisuuden

Lisätiedot

LYSEON TIIMIEN PUHEENJOHTAJIEN HAASTATTELUT 5 / Tilatiimi Laatutyön osa-alueet: henkilöstö + kumppanuudet ja resurssit

LYSEON TIIMIEN PUHEENJOHTAJIEN HAASTATTELUT 5 / Tilatiimi Laatutyön osa-alueet: henkilöstö + kumppanuudet ja resurssit OULUN LYSEON LUKION LAATUTYÖ Omaa tarinaa laadusta Mitä koulu edustaa sinulle? Mitä haluat saada aikaan omassa työssäsi? Miksi laatutyötä tarvitaan? Miten haluat itse olla mukana laatutyössä? Miten sinun

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Asumisturvallisuuden parantaminen

Asumisturvallisuuden parantaminen Asumisturvallisuuden parantaminen sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevat työkäytännöt pelastustoimessa Anne Lounamaa, Tapaturmien ehkäisyn yksikkö Pelastustoimen ajankohtaisseminaari, 22.10.2012 Jyväskylä

Lisätiedot

14 17.02.2016. Seuraavien tehtävien osalta esitetään tehtäväalan ja tehtävämäärityksen uudelleen määrittely:

14 17.02.2016. Seuraavien tehtävien osalta esitetään tehtäväalan ja tehtävämäärityksen uudelleen määrittely: Filosofisen tiedekunnan tiedekuntaneuvosto 14 17.02.2016 Tiedekunnassa vapautuneiden tehtävien tehtäväalan ja tehtävämäärityksen uudelleenmäärittelyn hyväksyminen Valmistelija hallintopäällikkö Kari Korhonen

Lisätiedot

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke 2 Pedagoginen kehittäminen Ilmiöperusteinen oppiminen Learnig by doing tekemällä oppiminen Kokemuksellinen oppiminen 3 Toteuttajataho

Lisätiedot

Oppilaitosten turvallisuusratkaisut

Oppilaitosten turvallisuusratkaisut Oppilaitosten turvallisuusratkaisut Securitas Education Oppilaitosturvallisuudesta on viime vuosina keskusteltu runsaasti, ja oppilaitokset ovatkin aloittaneet työn yhteiskunnan asettamien uusien turvallisuusvaatimusten

Lisätiedot

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Oppilashuolto Huittisissa Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena 1.11.2017 Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Tuen ja oppilashuollon selvitystyö Huittisissa käynnistettiin keväällä

Lisätiedot

OPINTOPOLKU lukuvuosi

OPINTOPOLKU lukuvuosi OPINTOPOLKU lukuvuosi 2017 2018 Opintojen jakautuminen periodeihin Luokanopettajan koulutus, pääaineena kasvatustiede Opetusperiodit Syyslukukausi 2017 Intensiivijakso 28.8. 3.9. I opetusperiodi 4.9. 22.10.

Lisätiedot

Opettajan pedagogiset opinnot Itä- Suomen yliopistossa

Opettajan pedagogiset opinnot Itä- Suomen yliopistossa Opettajan pedagogiset opinnot Itä- Suomen yliopistossa Opettajankoulutusfoorumin alueellinen tilaisuus 18.5.2017 18.5.2017 Pertti Väisänen, professori, varadekaani UEF, 4 tiedekuntaa: Filosofinen tiedekunta

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO. Tulevaisuuden uutta osaamista 29.10.2014

OULUN YLIOPISTO. Tulevaisuuden uutta osaamista 29.10.2014 1 OULUN YLIOPISTO Tulevaisuuden uutta osaamista 29.10.2014 2 OULUN YLIOPISTO Perustettu 1958 10 tiedekuntaa 15 700 opiskelijaa 3 154 työntekijää Palveluntuottajien henkilökunta ja asiakkaat Kokonaisrahoitus

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi

10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi 10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi 10.1 Kuntakohtainen arviointi Uudistuneen perusopetuslain (628/1998) mukaan opetuksen järjestäjän tulee arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta.

Lisätiedot