Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 3/2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 3/2015"

Transkriptio

1 Pöytäkirja Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 3/2015 Aika Ti , klo 9:45-15:00 Paikka Park Hotel Käpylä, Pohjolankatu 38, Helsinki Paikalla Minna Arffman, pj Fingrid Oyj Jouni Anttila Enegia Group Esa Kaario Tampereen Sähköverkko Oy Merja Kohvakka Enfo Zender Oy Tuuni Mikkola TeliaSonera Oyj Aki Salminen Helen Oy Jan Segerstam Empower IM Oy Heikki Sivonen CGI Suomi Oy Sari Wessman JE-Siirto Oy Lauri Jännes, siht. Fingrid Oyj Estynyt Markus Piispanen Energiateollisuus ry Anssi Seppälä Enease Oy Asialista 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen 2. Edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyntä Käytiin läpi edellisen kokouksen pöytäkirja, joka hyväksyttiin ilman muutoksia. 3. Ajankohtaiskatsaus Fingridin projekteihin / Arffman Tiedonvaihdon palvelusopimus Puheenjohtaja kertoi, että Fingrid vastaanotti Energiavirastolta täydennyspyynnön koskien Fingridin tiedonvaihdon palveluehtojen vahvistamista. Täydennyspyyntö koski tiedonvaihdon kehittämistehtävästä perittävien maksujen määrittämisen menetelmiä. Datahub Fingridin selvitys sähkömarkkinoiden tulevaisuuden tiedonvaihtoratkaisusta valmistui viime vuonna. Selvitys päätyi suosittamaan keskitettyä tiedonvaihtoratkaisua eli datahubia tiedonvaihtoratkaisuksi sähkön vähittäismarkkinoilla. Työ- ja elinkeinoministeriö käsitteli hanketta kevään aikana ja pyysi 8.4 päivätyllä kirjeellä käynnistämään datahubin toteuttamisen.

2 Hanketta viedään eteenpäin tiiviissä yhteistyössä alan kanssa ja Fingrid tuleekin lähettämään Energiateollisuus ry:lle kirjeen lähiaikoina, jossa pyydetään Energiateollisuus ry:tä nimeämään jäsenistään datahub -projektin työryhmiin jäseniä, ryhmien työ alkaa vielä kevään aikana. Fingridillä on myös mahdollisuus itse nimetä jäseniä työryhmiin. Nykyistä tiedonvaihdon kehitysryhmää ei tulla käyttämään datahub hankkeen varsinaisena työryhmänä. Fingrid tulee myös tiivistämään yhteistyötään StatNett:n kanssa datahub hankkeen osalta, hyödyntääkseen StatNett:n kokemuksia omasta datahub hankkeestaan. NBS NBS projekti etenee suunnitellusti. Tasejärjestelmän testaaminen testipartnereiden kanssa on käynnissä ja kansallisen testauspalvelun toimittajan valinta on myös käynnissä. NBS hankkeesta järjestetään infopäivä Niko Jauhiainen on palkattu IT manageriksi esettiin. Nimi ja osoiterakenteen tarkastus. Fingridin toteuttaa käyttöpaikkarekisterin osoitetietojen tarkistuksen vertaamalla rekisterin osoitetietoja Postin osoitetietorekisteriin. Jakeluverkonhaltijoille toimitetaan yrityskohtaisesti tarkistuksen tulokset mahdollisia jatkotoimia varten. Fingrid tulee tiedottamaan tarkastuksesta etukäteen. Jakeluverkonhaltijoiden tulee päivittää käyttöpaikkatietonsa rekisteriin 14.5 mennessä, jotta uusimmat tiedot tulevat tarkastukseen mukaan. Energiateollisuus ry julkaisee uuden ohjeen nimi- ja osoiterakenteista todennäköisesti kevään aikana. Ryhmässä heräsikin keskustelua kannattaako tarkastusta tehdä ennen kuin ohje on valmis kaksinkertaisen työn välttämiseksi mahdollisten osoitevirheiden korjaamisessa. Sovittiin, että valmisteilla olevan ohjeen tilanne selvitetään vielä ennen tarkistuksen aloittamista. NordREG NordREG järjesti 8.4 kuulemisen kolmesta NordREGin tilaamasta raportista: Mapping of TSO's and DSO's roles and responsibilities related to market design to enable energy services (Pöyry Management Consulting), Rules and regulation for demand response and micro-production (Thema Consulting Group) ja Mapping of TSO and DSO roles and responsibilities related to information exchange (Thema Consulting Group). Kuulemistilaisuudessa kommentoitiin runsaasti mm. roolien kuvauksia, joissa kommentoijien mielestä oli mennyt nykytila ja tulevaisuuden näkymät jossain määrin sekaisin, siitä mihin jakeluverkonhaltijan tulisi tai ei tulisi ottaa osaa. Myös NordPool Spot:n edustaja totesi, että nykytila on hyvin kuvattu, mutta tulevaisuuden visio puuttuu raporteista. NordREG toivoo kommentteja raporteista tämän viikon loppuun mennessä, Ainakin Energiateollisuus ry on näitä raportteja luvannut kommentoida. EDIEL.fi Kokouksessa käytiin läpi Fingridin tiedonvaihtopalveluiden tulevan palveluportaalin prototyyppiä. Ryhmässä oltiin yleisesti ottaen tyytyväisiä tulevan portaalin toiminnallisuuksiin, mutta ryhmästä saatiin myös useita hyviä ideoita ja parannusehdotuksia kehitystyön jatkoa varten.

3 4. Terveiset ET:n kehitysryhmästä / Piispanen Piispasen poissaolon takia terveiset käytiin läpi puheenjohtajan ja Wessmanin toimesta. Käytiin läpi ET:n kehitysryhmän edellisen pidetyn kokouksen pöytäkirja. Energiateollisuus ry on julkaissut vuoden 2014 menettelytapalinjaukset. 5. Nimi- ja osoiterakenne ohje / Piispanen Tämä asia käsiteltiin Fingridin projektien ajankohtaiskatsauksen (kohta 3) yhteydessä. 6. MSCONS APERAK kuittausten oheistus / Kaikki Sovittiin, että viimeisintä ohjeluonnosta korjataan vielä jonkin verran. Ryhmässä todettiin, että APERAK kuittauksissa tulisi käyttää vain aikasarjakohtaisia kuittauksia, koska nykyinen versio E2FI02 ei mahdollista koko sanoman kuittaamista kerralla. Sovittiin myös, että ohjeeseen lisätään vaatimus 2MB sanomakohtaisesta rajasta ja velvoitetaan rikkinäisen sanoman havaitsija ilmoittamaan tästä viestin lähettäjälle. Lisäksi ohje jäsennetään uudelleen, jolloin Fingrid spesifit poikkeukset erotellaan myyjän ja jakeluverkon välisestä sanomaliikenteestä. Sovittiin, että sihteeri laatii uuden luonnoksen ja lähettää sen ryhmälle kommentoitavaksi. 7. UTC siirtymä / Kaikki Fingrid oli saanut eräältä järjestelmätoimittajalta kysymyksen koskien UTC aikasiirtymiä PRODAT sanomissa. Kysymyksen varsinainen ydin oli; koskeeko sanomassa mainittu UTC aikasiirtymä myös sanoman UNB segmentissä mainittua luontiaikaa. Ryhmässä heräsi vilkasta keskustelua mitä tämä oikeastaan tarkoittaa. Kokouksessa käytiin läpi nykyistä ohjeistusta ja Ediel sanomavälityksen yleisestä sovellusohjeista kohdasta 3.7 löytyi ohje UTC aikasiirtymän käsittelyyn. Ohjeen mukaan PRODAT sanoman kaikki aikaleimat ovat UTC- aikasiirtymän mukaisessa ajassa, sanoman UNB segmenttiä lukuun ottamatta. Ryhmässä myös todettiin, että UTC aikasiirtymä koskee kaikkia aikaleimoja PRODAT INHOUSE:n kehysmäärittelyssä, UNB segmentti ei kuulu tähän kehysmäärittelyyn ja siten UTC siirtymä ei voi koskea UNB segmenttiä. Samalla sovittiin, että koska UNB segmentin aikavyöhykkeestä ei ole mitään tietoa sanomissa, tulkitsee sanoman vastaanottaja niiden olevan aina Suomen virallisessa ajassa, tämä myös lisätään täsmennykseksi nykyisiin ohjeisiin.

4 8. Ryhmän kokoonpano / Arffman Tiedonvaihdon kehitysryhmän kokoonpano muuttuu rotaatiomenettelyn mukaisesti kevään aikana, muutoksen yhteydessä ryhmän koko kasvaa yhdellä jäsenellä. Ryhmän kaikkia jäseniä ei kuitenkaan vaihdeta kerralla toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi. Uusi ryhmä aloittaa toimintansa toukokuussa. Uusi kokoonpano on: Jouni Anttila Esa Kaario Merja Kohvakka Inga Miettinen Markus Piispanen Rauli Raitio Aki Salminen Tiina Sandell Sakari Seppälä Heikki Sivonen Sari Wessman Enegia Group Tampereen Sähköverkko Oy Enfo Zender Oy HiQ Finland Oy Energiateollisuus ry Tieto Finland Oy Helen Oy Elenia Oy Enoro Oy CGI Suomi Oy JE-Siirto Oy Puheenjohtaja kiitti rotaatiomenettelyn menettelyn vuoksi "välivuodelle" jääviä jäseniä erinomaisesta yhteistyöstä. 9. Muut asiat a. ebix suorituskyky EbIX sanomaformaatin suorituskyky oli jäänyt pois alkuperäiseltä asialistalta ja Wessman nosti asian esiin kokouksessa. Wessman kertoi, että asiaa on käsitelty tasevirhetyöryhmän kokouksessa, jossa toivottiin asian käsittelyä Fingridin tiedonvaihdon kehitysryhmässä. Wessman kertoi myös, että tasevirhetyöryhmässä oli todettu, että NBS:ssä määritelty suorituskykyvaatimus on liian pieni, mikäli formaatin käyttöä tullaan laajentamaan myöhemmin myös muuhun sanomaliikenteeseen. Tästä heräsi erittäin vilkas keskustelu ryhmässä. Ryhmässä todettiin, että ebix standardi ei ole yhtä tehokas kuin nykyinen EDIEL formaatti, johtuen käytetystä XML formaatista. Segerstam esitti näkemyksen siitä, että ebix tai XML ei varsinaisesti suoraan aiheuta suorituskykyongelmia, vaan asiaan voidaan vaikuttaa muokkaamalla ebix standardia paremmin omaan käyttöön sopivaksi. Lisäksi Segerstam totesi pontevasti, että tässä vaiheessa varautuminen tuleviin datahub vaatimuksiin on toimijoille todennäköisesti turhaa, koska datahubin osalta ei ole vielä tehty mitään päätöksiä tulevasta sanomaformaatista, sen lisäksi datahubin käyttöönottoon on vielä niin paljon aikaa, että ei ole taloudellisesti järkevää ostaa ylimääräistä kapasiteettia odottamaan useita vuosia ja silloinkaan sitä ei välttämättä tarvita. Sihteeri kertoi, että StatNett:n tekemien arvioiden mukaan ebix/xml ei tule aiheuttamana suorituskykyongelmia ainakaan heidän datahubissa, StatNett onkin räätälöinyt ebix standardia heidän tarpeisiin paremmin sopivaksi. Yleisen käsityksen mukaan ebix standardia ei ole sellaisenaan missään käytössä, vaan kaikki sitä käyttävät ovat standardia räätälöineet omiin

5 tarpeisiin paremmin sopivaksi. Osa ryhmäläisistä oli sitä mieltä, että olisi parempi nyt keskittyä vain NBS:n vaatimuksiin ja katsotaan asiaa uudestaan kun datahubin osalta on edes jotain tarkempaa tietoa saatavilla, toiset taas haluaisivat, että datahubin vaatimukset voitaisiin jo tässä vaiheessa ottaa huomioon. Datahub projektissa suorituskyky vaateet käydään läpi projektin mukaisessa aikataulussa. b. Osapuolitunnus UNB -segmentissä Kokouksessa jatkettiin keskustelua osapuolitunnuksen muuttamisesta UNB segmentissä laaditun ohjeluonnoksen pohjalta. Sovittiin, että sihteeri tekee ohjeeseen muutamia korjauksia ja täsmennyksiä, joiden jälkeen ohje vielä lähetetään ryhmäläisille kommentoitavaksi ennen ohjeen julkaisua.

Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 3/2014. Tampereen Sähköverkko Oy Merja Kohvakka Enfo Zender Oy

Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 3/2014. Tampereen Sähköverkko Oy Merja Kohvakka Enfo Zender Oy Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 3/2014 Aika ke 2.10.2014 klo 9:00-16:00 Paikka Fingrid Oyj, Läkkisepäntie 21, Helsinki Paikalla Minna Arffman, pj Fingrid Oyj Jouni Anttila

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Juha Kekkonen

Ajankohtaiskatsaus. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Juha Kekkonen Ajankohtaiskatsaus Markkinatoimikunta 20.5.2014 Juha Kekkonen Markkinaintegraatio etenee Intraday-hanke Päivänsisäisten markkinoiden integraatiohankkeen ensimmäinen vaihe valmistunut Seuraavassa vaiheessa

Lisätiedot

Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 1/2014

Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 1/2014 Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 1/2014 Aika ti 20.5.2014 klo 9:30-16:00 Paikka Fingrid Oyj, Läkkisepäntie 21, Helsinki Paikalla Minna Arffman, pj Fingrid Oyj Lauri Jännes,

Lisätiedot

Teknisen ryhmän kokous 3/2014

Teknisen ryhmän kokous 3/2014 MUISTIO 1(5) Teknisen ryhmän kokous 3/2014 Aika: Maanantaina 12.5.2014 klo 13.00 16.00 Paikka:, Fredrikinkatu 51 Helsinki Kutsutut: Jan Segerstam Empower IM Oy, puheenjohtaja Heli Manninen Fingrid Oyj

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 7/2014

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 7/2014 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 15.1.2015 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 7/2014 Aika Maanantaina 15.12.2014

Lisätiedot

Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista. Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj

Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista. Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj 2 Fingridin datahub selvitys Vaihe 1. valmis 04/2014

Lisätiedot

3.1 EDIELfi palveluportaali (pois lukien käyttöpaikkarekisteripalvelu)

3.1 EDIELfi palveluportaali (pois lukien käyttöpaikkarekisteripalvelu) Liite 1 1 (5) 1 PALVELUKUVAUS Fingridillä on sähkömarkkinalaissa säädetty tehtävä kehittää sähkökaupan ja taseselvityksen edellyttämää tiedonvaihtoa. Fingridin tiedonvaihtopalvelut ovat osa sähkömarkkinoiden

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 8/2015

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 8/2015 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 18.12.2015 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 8/2015 Aika Maanantaina 14.12.2015

Lisätiedot

Kysely APERAK -kuittaussanomien käytöstä

Kysely APERAK -kuittaussanomien käytöstä Kysely APERAK -kuittaussanomien käytöstä Fingrid toteutti tammikuussa 2015 kyselyn APERAK-kuittaussanomien käytöstä ja kuittaussanomiin liittyvien ohjeiden kehitystarpeista. Samassa kyselyssä selvitettiin

Lisätiedot

Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015

Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015 Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015 2 Tervetuloa kick-off kokoukseen! Esittelykierros Kilpailulainsäädännön noudattaminen Prosessityöryhmät Ryhmän tavoitteet / nykyprosessit Ryhmän tavoitteet

Lisätiedot

Tiedonvaihto ja datahub. Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho

Tiedonvaihto ja datahub. Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho Tiedonvaihto ja datahub Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho Tiedonvaihtopalvelut Tiedonvaihtopalvelut Tiedonvaihdon palvelusopimukset Käyttöpaikkarekisteri Testaus- ja sertifiointipalvelu Neuvonta-

Lisätiedot

Fingrid Oyj. Aperak -tutkimus 1/2015

Fingrid Oyj. Aperak -tutkimus 1/2015 Fingrid Oyj Aperak -tutkimus 1/215 Aineiston rakenne, N=51 Vastaa kyselyyn N=51 Sähkön myyjänä 13 25 Jakeluverkonhaltijana 23 45 Sekä sähkön myyjän että jakeluverkonhaltijan näkökulmasta 15 29 Tulokset

Lisätiedot

Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta. Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012

Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta. Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012 Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012 2 Mitä on markkinoiden tiedonvaihto? Tietosisältöjä: siirtokapasiteetteja, säätösähkötarjouksia,

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto Suomessa

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto Suomessa Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto Suomessa Jan Segerstam, Kehitysjohtaja, Empower IM Oy 29.9.2015 29.9.2015 Tiedonvaihtojärjestelmä Tiedonvaihtojärjestelmä on kokonaisuus, jonka puitteissa sähkömarkkinoiden

Lisätiedot

Yhteiskokous

Yhteiskokous Energiateollisuus ry:n vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä / Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmä Yhteiskokous 20.5.2019 Agenda 09:00 14:15 / Aamupäivä Läkkisepäntie

Lisätiedot

Teknisen ryhmän kokous 5/2013

Teknisen ryhmän kokous 5/2013 Muistio 1(5) Teknisen ryhmän kokous 5/2013 Aika: Maanantaina 4.10.2013 kello 9.15 12.00 Paikka: Helsingin Suomalainen Klubi, Kansakoulunkuja 3, Helsinki Osallistujat: Jan Segerstam Heli Manninen Niko Jauhiainen

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2012

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2012 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 19.6.2012 MUISTIO 1(6) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2012 Aika Keskiviikkona 6.6.2012

Lisätiedot

Teknisen ryhmän kokous 2/2014

Teknisen ryhmän kokous 2/2014 KOKOUSKUTSU 1(5) Teknisen ryhmän kokous 2/2014 Aika: Torstaina 13.3.2014 kello 9.15 13.00 Paikka: Suomalainen Klubi, Kansakoulunkuja 3, Helsinki Osallistujat: Jan Segerstam Empower IM Oy, puheenjohtaja

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2015

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2015 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 24.2.2015 KOKOUSKUTSU 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2015 Aika Tiistaina 3.2.2015

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015

Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015 Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015 Uusi sähkönmyyjiä 3 Uusia sähkönmyyjiä Lumo Energia Oy / LUMO Werel Oy (Pamrek) / PAM Statkraft Energi AS / STAK Nammo Vihtavuori Oy / NAM 2.12.2015 Minna Arffman Fingridin

Lisätiedot

Teknisen ryhmän kokous 2/2012

Teknisen ryhmän kokous 2/2012 KOKOUSKUTSU 1(6) Teknisen ryhmän kokous 2/2012 Aika: Maanantaina 28.5.2012 kello 9.15 12.00 Paikka:, Fredrikinkatu 51-53 B, 5. kerros Osallistujat: Jan Segerstam Empower Oy, puheenjohtaja Heli Anttila

Lisätiedot

Datahub hankkeen tilannekatsaus. Neuvottelukunta

Datahub hankkeen tilannekatsaus. Neuvottelukunta Datahub hankkeen tilannekatsaus Neuvottelukunta 21.10.2015 Prosessityö Nykyprosessit kuvattiin yhteismitallisesti sekä varmistettiin niiden ymmärtäminen/valmis Työ jatkuu tarvittavien prosessien määrittelemisellä

Lisätiedot

Tiedonvaihdon kehitysryhmän ja datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous

Tiedonvaihdon kehitysryhmän ja datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous Pöytäkirja 1 (7) Tiedonvaihdon kehitysryhmän ja datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous 28.3.2018 Aika 28.3.2018 klo 9.00 15.00 Paikka Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki nh. Kopula Läsnä Minna Arffman

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Markkinatoimikunta Juha Kekkonen

Ajankohtaiskatsaus. Markkinatoimikunta Juha Kekkonen Ajankohtaiskatsaus Markkinatoimikunta 10.2.2015 Juha Kekkonen Selvitys sähkötehon riittävyydestä Pöyryn toteuttama selvitys julkaistiin 27.1.2015 Tilaajina Fingrid, Energiateollisuus, Suomen ElFi, Metsäteollisuus

Lisätiedot

1 PALVELUKUVAUS 2 OSAPUOLTEN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET. 2.1 Käyttöpaikkarekisteripalvelu 1 (5) Markkinat/ Minna Arffman LIITE 1 30.9.

1 PALVELUKUVAUS 2 OSAPUOLTEN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET. 2.1 Käyttöpaikkarekisteripalvelu 1 (5) Markkinat/ Minna Arffman LIITE 1 30.9. 1 (5) 1 PALVELUKUVAUS Fingridillä on sähkömarkkinalaissa säädetty tehtävä kehittää sähkökaupan ja taseselvityksen edellyttämää tiedonvaihtoa. Fingridin tiedonvaihtopalvelut ovat osa sähkömarkkinoiden tiedonvaihtoympäristöä.

Lisätiedot

Nordic Balance Settlement (NBS) Tasevastaavapäivä 18.11.2010, Linnanmäki Pasi Aho/Pasi Lintunen

Nordic Balance Settlement (NBS) Tasevastaavapäivä 18.11.2010, Linnanmäki Pasi Aho/Pasi Lintunen Nordic Balance Settlement (NBS) Tasevastaavapäivä 18.11.2010, Linnanmäki Pasi Aho/Pasi Lintunen 2 Esityksen sisältö: 1. Projektista 2. Raportointi ja taseselvitys 3. Taseselvityksen aikataulu ja laskutus

Lisätiedot

SÄHKÖNMYYNTISOPIMUKSEN PERUUTTAMINEN ENNEN TOIMITUKSEN ALKUA

SÄHKÖNMYYNTISOPIMUKSEN PERUUTTAMINEN ENNEN TOIMITUKSEN ALKUA SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO OHJE 1 (8) Markus Piispanen SÄHKÖNMYYNTISOPIMUKSEN PERUUTTAMINEN ENNEN TOIMITUKSEN ALKUA Tässä ohjeessa esitetty menettelytapa otetaan käyttöön 16.1.2012, jota ennen kaikki peruutukset

Lisätiedot

Sähkökaupan Sanomapalvelu Jedi

Sähkökaupan Sanomapalvelu Jedi Sähkökaupan Sanomapalvelu Jedi Eneasen Sanomapalvelu Jedi on älykäs palvelu sähkökaupan tiedonvaihdon seurantaan ja hallintaan. Palvelu seuraa ja raportoi sanomaliikenteen tilaa ja auttaa nopeasti selvittämään

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub käyttöönottosuunnitelma

Datahub webinaarit Datahub käyttöönottosuunnitelma Datahub webinaarit 2017 Datahub käyttöönottosuunnitelma 24.10.2017 Asiantuntijat: Minna Arffman / Fingrid Oyj minna.arffman@fingrid.fi Johanna Piispa / Vantaan Energia Sähköverkot Oy johanna.piispa@vantaanenergia.fi

Lisätiedot

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN JA RYHMÄPUHELUN SOITTAMINEN Ryhmän perustaminen on helppoa. Tarvitset internet-yhteyden sekä tietokoneen, jossa on mikrofoni ja webbikamera. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. Pöytäkirja 1 (5) Julkinen. Datahub / Korpelainen Kerttu 27.3.

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. Pöytäkirja 1 (5) Julkinen. Datahub / Korpelainen Kerttu 27.3. Pöytäkirja 1 (5) Käyttöönottotyöryhmän kokous 27.3.2019 Aika 27.3.2019 klo 9.00 12.30 Paikka Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki nh. Isoniemi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen (siht.) Teemu Hiekka

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 6/2015

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 6/2015 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 31.8.2015 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 6/2015 Aika Tiistaina 18.8.2015 klo

Lisätiedot

Uudet markkinapalvelut. Juha Kekkonen 12.12.2013

Uudet markkinapalvelut. Juha Kekkonen 12.12.2013 Uudet markkinapalvelut Juha Kekkonen 12.12.2013 Aiheet Alkuperätakuut Pohjoismainen taseselvitys Tiedonvaihdon kehittäminen Data-hub Alkuperätakuut 4 Toimintamalli tänään Fingrid myöntää tuottajille alkuperätakuut

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2011

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2011 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 8.12.2011 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2011 Aika Maanantaina 14.11.2011

Lisätiedot

Miten Suomi pärjää EU:n sääntöviidakossa? Case verkkokoodit

Miten Suomi pärjää EU:n sääntöviidakossa? Case verkkokoodit Miten Suomi pärjää EU:n sääntöviidakossa? Case verkkokoodit Fingridin Kantaverkkopäivä 3.9.2014 Tatu Pahkala Työ- ja elinkeinoministeriö Sisältö Verkkosääntöjen valmistelu Kokemuksia komiteakokouksista

Lisätiedot

Yhteystiedot: PRODAT, MSCONS, PERINTÄ ja TASEKORJAUS

Yhteystiedot: PRODAT, MSCONS, PERINTÄ ja TASEKORJAUS Ohje 1 (5) Yhteystiedot: PRODAT, MSCONS, PERINTÄ ja TASEKORJAUS Yhteystietotaulukon tarkoituksena on auttaa sähkömarkkinoiden osapuolia löytämään eri yhtiöiden käyttämät sanomaliikenteen, perinnän ja luotonvalvonnan

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS

AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS KEVÄÄN JA SYKSYN 2013 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan ja koulutusalojen

Lisätiedot

Handbookin muutoksia ja tarkennuksia malliin. NBS Infopäivä 21.11.2014 Pasi Lintunen / Fingrid Oyj

Handbookin muutoksia ja tarkennuksia malliin. NBS Infopäivä 21.11.2014 Pasi Lintunen / Fingrid Oyj Handbookin muutoksia ja tarkennuksia malliin NBS Infopäivä 21.11.2014 Pasi Lintunen / Fingrid Oyj Esityksen sisältö 1. Handbookin (HB) muutoksia ja tarkennuksia malliin 2. Markkinatoimijoiden esittämiä

Lisätiedot

SPS Energiapalvelut Oy (klo13.00 asti) Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy

SPS Energiapalvelut Oy (klo13.00 asti) Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy Pöytäkirja 1 (6) Käyttöönottotyöryhmän kokous 18.1.2018 Aika 18.1.2018 klo 9.00 14.00 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Datahub projektin yleiskatsaus. Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho

Datahub projektin yleiskatsaus. Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho Datahub projektin yleiskatsaus Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto on yksi palveluistamme Kulutuksen ja tuotannon liittäminen kantaverkkoon Käyttövarma sähkönsiirto

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Markkinatoimikunta Juha Kekkonen

Ajankohtaiskatsaus. Markkinatoimikunta Juha Kekkonen Ajankohtaiskatsaus Markkinatoimikunta Juha Kekkonen Elspot hinnat [EUR/MWh] ja pääsiirtosuunnat [TWh] vuonna 2013 Vuosi 2013: pullonkaulat F Raja Pullonkaulatunnit (%) kokonaisajasta Pullonkaulamaksut,

Lisätiedot

Tiedonvaihdon kehitysryhmän & datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous

Tiedonvaihdon kehitysryhmän & datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous 28.3.2018 Tiedonvaihdon kehitysryhmän & datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous Agenda 28.3.2018 Kokouksen avaus ja järjestäytyminen Esittäytymiset Datahub-projektin kuulumiset / Arffman Tietokonversion

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 4/2011

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 4/2011 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 26.9.2011 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 4/2011 Aika Tiistaina 20.9.2011 klo

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmä Datahub projektin ajankohtaiskatsaus

Datahub seurantaryhmä Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Datahub seurantaryhmä 4.4.2017 Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Prosessityön tulosten "julkinen kuuleminen" Toiminnalliset ja tekniset määrittelyt Tietojärjestelmähankinnan

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmä Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub - projektista

Käyttöönottotyöryhmä Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub - projektista Käyttöönottotyöryhmä 4.9.2018 Minna Arffman Ajankohtaista asiaa datahub - projektista Projektin aikataulu ja vaiheet, CGI Toimitusprojekti alkaa välittömästi syyskuussa 2018 Valmistuminen 04/2021 Käyttöönoton

Lisätiedot

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus Muutoksenhakuohje Muutoksenhakukiellot Päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, jos päätös koskee kuntalain 91 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa työ- tai virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmä 1/2017

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmä 1/2017 Pöytäkirja 1 (7) Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmä 1/2017 Aika Paikka 14.3.2017 klo.9-12 Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki 6krs. nh. sauna Paikalla Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 2/2017

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 2/2017 Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 2/2017 Aika 21.9.2017 klo 9.00 12.15 Paikka Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki 6 krs. nh. sauna Läsnä Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta. Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016

Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta. Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016 Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016 Esityksen sisältö Hankintalain kokonaisuudistuksen viivästyminen Käytännön ohjeita EU-hankintoihin Ajankohtaista Kipon

Lisätiedot

Teknisen ryhmän kokous 2 /2011

Teknisen ryhmän kokous 2 /2011 MUISTIO 1(6) Teknisen ryhmän kokous 2 /2011 Aika: Keskiviikkona 27.4.2011 kello 9.15 12.00 Paikka:, Fredrikinkatu 51-53 B, 5. kerros Osallistujat: Jan Segerstam Empower Oy, puheenjohtaja Minna Arffman

Lisätiedot

Marjut Puukangas Fingrid Datahub Oy (kohta 5.4) Tuomas Lahti esett (kohta 3) Riina Heinimäki Energiateollisuus ry

Marjut Puukangas Fingrid Datahub Oy (kohta 5.4) Tuomas Lahti esett (kohta 3) Riina Heinimäki Energiateollisuus ry Pöytäkirja 1 (7) Energiateollisuus ry:n vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmän ja Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän yhteiskokous Aika klo 9.00 14.30 Paikka Läkkisepäntie

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. 1.1 Ajankohtaiset asiat. Pöytäkirja 1 (6) Julkinen

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. 1.1 Ajankohtaiset asiat. Pöytäkirja 1 (6) Julkinen Pöytäkirja 1 (6) Käyttöönottotyöryhmän kokous 15.4.2019 Aika 15.4.2019 klo 9.00 15.00 Paikka Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki Duetto Business Park nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012 Pasila Emilia Savolainen, Suunnittelu- ja ohjausyksikkö

Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012 Pasila Emilia Savolainen, Suunnittelu- ja ohjausyksikkö Valitusten ja palautteen käsittely Evirassa koskien Eviran hyväksymiä laboratorioita sekä lainsäädännön antamat välineet näiden laboratorioiden valvontaa varten Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012

Lisätiedot

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityöryhmät Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityössä määritellään liiketoimintaprosessit Ensimmäiseksi kuvataan nykyiset prosessit ja varmistetaan niiden syvä

Lisätiedot

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä Datahub-projekti Prosessityöryhmä 4.6.2018 Agenda 4.6.2018 9.00 Kokouksen avaus 9.05 Edellisen kokouksen muistio 9.20 Projektin tilannekatsaus Marjut - yleistä projektista 9.30 Titta-palvelun ajankohtaiset

Lisätiedot

Nordic Balance Settlement. NBS keskustelutilaisuus 22.11.2013 Sokos Hotelli Presidentti Jari Hirvonen & Pasi Lintunen

Nordic Balance Settlement. NBS keskustelutilaisuus 22.11.2013 Sokos Hotelli Presidentti Jari Hirvonen & Pasi Lintunen Nordic Balance Settlement NBS keskustelutilaisuus Sokos Hotelli Presidentti Jari Hirvonen & Pasi Lintunen Project plan draft, 17.1.2013 Agenda 1. Taseselvitysmallin vastuut 2. Taseselvityksen aikataulu

Lisätiedot

Datahub ajankohtaiswebinaari Suunnitelmat liittyen datahubin käyttöönottoon ja Fingrid Datahub Oy:n ajankohtaiset asiat

Datahub ajankohtaiswebinaari Suunnitelmat liittyen datahubin käyttöönottoon ja Fingrid Datahub Oy:n ajankohtaiset asiat Datahub ajankohtaiswebinaari 15.6.2018 Suunnitelmat liittyen datahubin käyttöönottoon ja Fingrid Datahub Oy:n ajankohtaiset asiat Esiintyjänä Pasi Lintunen Avustamassa Kerttu Korpelainen Webinaarin eteneminen

Lisätiedot

Tietokonversio ja alan valmistautuminen. Datahub projektin ajankohtaiset

Tietokonversio ja alan valmistautuminen. Datahub projektin ajankohtaiset Tietokonversio ja alan valmistautuminen Datahub projektin ajankohtaiset Datahub -projekti Datahub hankinta käynnissä Tietokonversiopalvelun hankinta käynnissä Prosessidokumentaatioon tulossa päivityksiä

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista Datahub webinaarit 2018 Datahub ajankohtaista Esiintyjät Marjut Puukangas Kerttu Korpelainen 2 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Kyselyt webinaarin aikana Webinaaritallenne

Lisätiedot

Yritysesittely ja katsaus NBS projektiin. Anna Kirkland-Kaukinen, Pasi Lintunen, Jonni Laine, Paula Berg, Niko Jauhiainen

Yritysesittely ja katsaus NBS projektiin. Anna Kirkland-Kaukinen, Pasi Lintunen, Jonni Laine, Paula Berg, Niko Jauhiainen Yritysesittely ja katsaus NBS projektiin Anna Kirkland-Kaukinen, Pasi Lintunen, Jonni Laine, Paula Berg, Niko Jauhiainen esett Oy esett Oy toimii operatiivisena taseselvitysyhtiönä tarjoten taseselvitys

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 6/2014

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 6/2014 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 17.11.2014 KOKOUSKUTSU 1(7) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 6/2014 Aika Maanantaina 3.11.2014

Lisätiedot

NBS projektin tilannekatsaus. Tasevastaavapäivä 8.11.2012 Pasi Aho

NBS projektin tilannekatsaus. Tasevastaavapäivä 8.11.2012 Pasi Aho NBS projektin tilannekatsaus Tasevastaavapäivä 8.11.2012 Pasi Aho Mieleenpalautus siitä mitä ollaan tekemässä... N B S V I S I O N NOW Common principles since Jan 1 2009: 2 balances Imbalance power pricing

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2016

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2016 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 12.2.2016 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2016 Aika Maanantaina 1.2.2016

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 4/2013

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 4/2013 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 12.9.2013 MUISTIO 1(6) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 4/2013 Aika Keskiviikkona 5.9.2013

Lisätiedot

Vuonna 2010 sovitut menettelytavat Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä

Vuonna 2010 sovitut menettelytavat Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä SÄHKÖVERKKO SÄHKÖKAUPPA Piispanen, Heinimäki 18.5.2011 Raportti 1(6) Vuonna 2010 sovitut menettelytavat Vuonna 2010 sovitut menettelytavat Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Oheiseen dokumenttiin

Lisätiedot

Vice President for Student Trainee Exchange Programme

Vice President for Student Trainee Exchange Programme 1 European Law Students Association ELSA Turku ry 20014 Turun yliopisto VUODEN 2016 HALLITUKSEN KOKOUS 7/2016 PÖYTÄKIRJA Päivämäärä ja aika: 23.2.2016 klo 16.00 Paikka: KH 116 Caloniankuja 3 20014 Turun

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Teemu Saarelainen Tietotekniikka teemu.saarelainen@kyamk.fi Lähteet Stallings, W. Operating Systems Haikala, Järvinen, Käyttöjärjestelmät Eri Web-lähteet Muistinhallinta

Lisätiedot

MUISTIO. Tampereen kaupunkiseudun työpoliittisen kehittämisohjelman 2012 2016 seutuohjausryhmä

MUISTIO. Tampereen kaupunkiseudun työpoliittisen kehittämisohjelman 2012 2016 seutuohjausryhmä MUISTIO Tampereen kaupunkiseudun työpoliittisen kehittämisohjelman 2012 2016 seutuohjausryhmä Kokous: 19.12.2012 kello 13 15.00 Paikka: Työllisyydenhoidon palveluyksikön kokoustila Omena, os. Hammareninkatu

Lisätiedot

Ajankohtaista tukien maksamisesta

Ajankohtaista tukien maksamisesta 772 5785 Ajankohtaista tukien maksamisesta Tuula Seurujärvi Yksikönjohtaja Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto Maksettu sidotusta (%) 30.4.2014 Lähde: HankeDW / TK Sis. toimintalinjojen 1, 3, 4 hanke

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmien yhteiskokous

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmien yhteiskokous Pöytäkirja 1 (8) Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmien yhteiskokous Aika Paikka 28.11.2017 klo.10.00-13.30 Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki Duetto Business Park, nh. Kuolajärvi Paikalla Anna-Kaisa

Lisätiedot

Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio

Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio Saara Lohi 2007 Suunnittelu ja tavoitteet Suunnittelun lähtökohtana oli kuva pihlajanmarjoista pajumatolla. Tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 3/2016

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 3/2016 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 29.4.2016 MUISTIO 1(6) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 3/2016 Aika Tiistaina 26.4.2016 klo

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2016

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2016 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 8.4.2016 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2016 Aika Tiistaina 15.3.2016 klo

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön asetus

Työ- ja elinkeinoministeriön asetus TEM-asetus, AR, 7.7.2015 lausuntokierros Työ- ja elinkeinoministeriön asetus sähkökaupassa ja sähköntoimitusten selvityksessä noudatettavasta tiedonvaihdosta Työ- ja elinkeinoministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Aika: 25.8.2014 klo 15.00-17.30 Paikka: Kiinteistölautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 B Osallistujat: (x) Pirkko Kuusela puh.joht.

Aika: 25.8.2014 klo 15.00-17.30 Paikka: Kiinteistölautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 B Osallistujat: (x) Pirkko Kuusela puh.joht. PÖYTÄKIRJA 7/2014 1 (5) VAMMAISNEUVOSTON PÖYTÄKIRJA 7/2014 Aika: 25.8.2014 klo 15.00-17.30 Paikka: Kiinteistölautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 B Osallistujat: (x) Pirkko Kuusela puh.joht. () Tuula

Lisätiedot

Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa

Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa Liite 8 1 (5) Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa Tässä dokumentissa on kuvattu sähkön myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektin vaiheissa 1 3. Datahubin käyttöönoton

Lisätiedot

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla:

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla: Kysymykset ja vastaukset 1 (5) Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin Espoon kaupungin hankintapalveluun saapui kysymyksiä koskien Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin

Lisätiedot

Caruna ja datahub projekti

Caruna ja datahub projekti Caruna ja datahub projekti Sisältö Taustaa Projektin aikataulu ja organisaatio Tietokonversiot Tiedonlaatu työt GS1 koodi Järjestelmäkehitys Prosessikehitys Taustaa Carunassa seurattu alan kehitystä Tanskan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. 5 Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kanteluratkaisussaan pyytämä toimenpiteiden ilmoittaminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. 5 Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kanteluratkaisussaan pyytämä toimenpiteiden ilmoittaminen 29.01.2014 Sivu 1 / 1 6539/12.01.03/2011 5 Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kanteluratkaisussaan pyytämä toimenpiteiden ilmoittaminen Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Jemina

Lisätiedot

Toimenpiteet kevään 2013 kuntaneuvotteluissa esille nostetuista asioista

Toimenpiteet kevään 2013 kuntaneuvotteluissa esille nostetuista asioista Kuntaneuvottelut syksy 2013 Toimenpiteet kevään 2013 kuntaneuvotteluissa esille nostetuista asioista hallintoylihoitaja Päivi Nygren / Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelman asiantuntijatyöryhmä

Lisätiedot

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Kodin puhdistusaineisiin on lähiaikoina tulossa uudet varoitusmerkinnät. Osa symboleista

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 6/2011

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 6/2011 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 12.12.2011 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 6/2011 Aika Maanantaina 9.12.2011

Lisätiedot

MYEERIKKILÄ OHJEET PELAAJALLE

MYEERIKKILÄ OHJEET PELAAJALLE MYEERIKKILÄ OHJEET PELAAJALLE MYEERIKKILÄN AVAINTOIMINNALLISUUDET PELAAJAN NÄKÖKULMASTA Kehittymisen seuranta Oma taso ja kehittyminen Vertailu tavoitetasoihin ja oman ikäluokan parhaisiin Videot Omat

Lisätiedot

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 Työsuojelutoimikunta 13.01.2014 Aika 13.01.2014 klo10:30-12:00 Paikka NordLabin yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis 5B, Kiviharjuntie 11,

Lisätiedot

verkkojakson työskentelyn aloitus

verkkojakson työskentelyn aloitus Arviointi-verkkojakson verkkojakson työskentelyn aloitus Jyväskylä 13.2.2004 klo 9.45 tuutorit seminaarissa: Mira Huusko, Niina Oikarinen, Hanna Seuranen, Mikko Toriseva, Riikka Rissanen, Merja Ruotsalainen,

Lisätiedot

PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS

PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS MIKSI DOKUMENTOINTI ON TÄRKEÄÄ? MITÄ ASIOITA DOKUMENTOIDAAN? Pohdi ensin yksin ja sitten parin kanssa tai pienryhmässä: miksi dokumentointi on niin

Lisätiedot

Datahub-webinaarissa kuultiin tärkeää tietoa alan valmistautumisesta

Datahub-webinaarissa kuultiin tärkeää tietoa alan valmistautumisesta MARKKINAT VERKOT JÄSENTIEDOTE20161129 1(2) Riina Heinimäki 29.11.2016 Hyvät sähköverkko- ja sähkökauppajohtajat Datahub-webinaarissa kuultiin tärkeää tietoa alan valmistautumisesta Energiateollisuus ry

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Datahub seurantaryhmän kokous 4.4.2017 Julkaistavia uusia dokumentteja Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa versio 1.2 prosessidokumentti Datahub-tapahtumat versio 1.1 tekninen

Lisätiedot

YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ

YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen ESITYS OPINTOASIAIN PÄIVILLÄ ROVANIEMELLÄ 27.9.2007 Osaamisen ja sivistyksen asialla HANKKEEN TAVOITE Suunnitella ja toteuttaa yliopistojen

Lisätiedot

Kormuniitty (Hevoshaan koulu) / Asemakaavan muutos nro 002226. Korttelit 94051 94302 94050, osa Kormuniitynpuistoa ja MP-alue

Kormuniitty (Hevoshaan koulu) / Asemakaavan muutos nro 002226. Korttelit 94051 94302 94050, osa Kormuniitynpuistoa ja MP-alue Mielipiteiden kuuleminen MRL 62 12.3.2014 Kormuniitty (Hevoshaan koulu) / Asemakaavan muutos nro 002226 Korttelit 94051 94302 94050, osa Kormuniitynpuistoa ja MP-alue Hakunila 94. kaupunginosa Kaupunkisuunnittelussa

Lisätiedot

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ YHTYMÄHALLITUS 7

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ YHTYMÄHALLITUS 7 LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No YHTYMÄHALLITUS 7 KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Muut osallistujat KÄSITELLYT ASIAT Aika Paikka Ossi Stenholm Olla-Riitta Aarikka Eino Järvinen Jaana

Lisätiedot

TÖYSÄ 17.10.2012 Liite 1

TÖYSÄ 17.10.2012 Liite 1 TÖYSÄ 17.10.2012 Liite 1 1 TUURIN ASEMAKAAVA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKEE OSAA KORTTELISTA 13 SEKÄ TIEALUETTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 1. SUUNNITTELUALUE Kaavamuutosalueen pinta-ala

Lisätiedot

Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, Pasi Aho. Datahub projektin ajankohtaiskatsaus

Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, Pasi Aho. Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, 30.11.2016 Pasi Aho Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Prosessityön tulosten "julkinen kuuleminen"

Lisätiedot

Seurantaryhmän kokous nro 4

Seurantaryhmän kokous nro 4 Seurantaryhmän kokous nro 4 Kokouksen esityslista 1. Kokouksen avaus ja esityslistan hyväksyntä 2. Edellisen kokouksen pöytäkirja 3. Projektin tilannekatsaus 4. Muut asiat 5. Seuraava kokous 2 Projektin

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 4/2016

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 4/2016 Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 4/2016 Aika 14.9.2016 klo 9.00-15.00 Paikka Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki 6 krs. nh. sauna Paikalla Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje

Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje Sisällys Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje... 1 Yleisohjeet...

Lisätiedot

Asialista. Aika 13.8.2014 klo 11:35-13:00. Paikka Jokioisten kunnantalo. 1. Pj. avasi kokouksen klo 11.35.

Asialista. Aika 13.8.2014 klo 11:35-13:00. Paikka Jokioisten kunnantalo. 1. Pj. avasi kokouksen klo 11.35. 1 2 Sivistyspalvelut- työryhmä Kokous 2/2014 Aika 13.8.2014 klo 11:35-13:00 Paikka Jokioisten kunnantalo Läsnä: Jokelainen Martti, Tammelan kunta, puheenjohtaja, martti.jokelainen@tammela.fi Keskitalo

Lisätiedot