JOHDANTO 2 1. PÄIVÄKOTIMME KASVATAMME LASTA YHDESSÄ Kasvatuksen perusteet Kasvatuskumppanuus Moniammatillinen yhteistyö 5

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JOHDANTO 2 1. PÄIVÄKOTIMME 3. 2. KASVATAMME LASTA YHDESSÄ 4 2.1 Kasvatuksen perusteet 4 2.2 Kasvatuskumppanuus 4 2.3 Moniammatillinen yhteistyö 5"

Transkriptio

1 1 SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 2 1. PÄIVÄKOTIMME 3 2. KASVATAMME LASTA YHDESSÄ Kasvatuksen perusteet Kasvatuskumppanuus Moniammatillinen yhteistyö 5 3. MEILLE TÄRKEÄT ASIAT Arvot Tavoitteet Leikki 8 4. JOKAISESTA LAPSESTA LÖYTYY HELMI Perushoito ja huolenpito Sisältöalueet PÄIVÄKOTIPÄIVÄ Päiväkotiin tuleminen ja päiväkodista hakeminen Jos lapsi sairastuu KASVUN JA KEHITYKSEN SEURANTA Lapsen kasvun arviointi Päiväkodin toiminnan arviointi 14

2 2 JOHDANTO Ken koskee lapseen, koskee herkimpään maailmankaikkeuteen.maria Montessori Mäkirannan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma sisältää niitä asioita, jotka ovat päiväkodin henkilöstön mielestä olennaisia lapsen hoito, ohjaus, opetus ja kasvatustyössä sekä tietoja asioista, jotka helpottavat arjen sujumista. Tällä hetkellä työskentelyä ohjaavat arvot ovat: yksilöllisyys, avoimuus ja toisten kunnioittaminen. Päiväkodin henkilökunta on valinnut nämä arvot toimintansa pohjaksi. Laaturyhmä, jossa on mukana osa henkilökunnasta ja lasten vanhempia, on arvioinut ja hyväksynyt yhteiset arvot arjen käyttöön. Mäkirannan päiväkodin henkilöstö osallistui vuosien aikana järjestettyyn varhaiskasvatuksen suunnittelukoulutukseen. Koulutus oli tarkoitettu koko Rovaseudun päivähoitohenkilöstölle. Professori, kasvatustieteen tohtori Kirsti Karila Tampereen yliopistosta toimi kouluttajana. Kirsti Karila kuului Stakesin työryhmää, joka työsti valtakunnalliset Varhaiskasvatuksen perusteet. Varhaiskasvatuksen perusteet on valtakunnallinen varhaiskasvatuksen ohjauksen väline. Perusteiden pohjana ovat valtioneuvoston periaatepäätöksenä hyväksymät varhaiskasvatuksen valtakunnalliset linjaukset. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden tavoitteena on edistää varhaiskasvatuksen yhdenvertaista toteutumista koko maassa, ohjata sisällöllistä kehittämistä ja luoda osaltaan edellytyksiä varhaiskasvatuksen laadun kehittämiselle. Tavoitteena on myös lisätä varhaiskasvatushenkilöstön ammatillista tietoisuutta, vanhempien osallisuutta lapsensa varhaiskasvatuksen palveluissa ja moniammatillista yhteistyötä sellaisten eri palvelujen kesken, joilla tuetaan lasta ja perhettä ennen oppivelvollisuuden alkamista. Yhdessä esi ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden kanssa varhaiskasvatussuunnitelman perusteet muodostavat valtakunnallisesti lasten hyvinvointia, kasvua ja oppimista edistävän kokonaisuuden. Varhaiskasvatuksen toteuttamisessa ensisijaisena tavoitteena on edistää lasten kokonaisvaltaista hyvinvointia. (Stakes, Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, 2002)

3 3 1. PÄIVÄKOTIMME Mäkirannan päiväkoti on yksi Rovaniemen kunnallisista päiväkodeista. Päiväkoti sijaitsee Ounasvaaran läheisyydessä luonnonkauniilla paikalla Kemijoen tuntumassa. Ympäröivä luonto tarjoaa hyvät ulkoilu ja retkeilymahdollisuudet. Päiväkoti on rakennettu vuonna Kiinteistö on suunniteltu päiväkodiksi, jota Rovaniemen kaupungin tilapalvelu on vuokrannut vuodesta 1996 lähtien. Rakennuksessa on tilat kolmelle lapsiryhmälle, keittiö ja sosiaaliset tilat. Ryhmätiloja yhdistää suuri sali, jossa on hyvät sisäliikuntatilat. Lisäksi ryhmätilojen liikuteltavat väliseinät mahdollistavat tilojen moninaisen käytön. Päiväkodin ruoka tuodaan Nivavaaran keskuskeittiöltä. Päiväkodissa noudatetaan kaupungin koulujen ja päiväkotien yhteistä ruokalistaa, jonka laadinnasta vastaavat ruokapalvelukeskuksen koulutetut ammattilaiset Päiväkotimme on auki klo välisenä aikana, tarvittaessa päiväkoti aukeaa klo 6.30 ja on auki klo18.00 saakka. Aukioloajan ulkopuolella olevasta hoidon tarpeesta on ilmoitettava vähintään viikkoa aikaisemmin. Lapsiryhmät Päiväkotimme on 54 paikkainen, tunnelmaltaan lämminhenkinen yksikkö. Kokonaislapsimäärä vaihtelee lasten palvelutarpeen mukaan. Lapsiryhmien koko vaihtelee päivähoitoa tarvitsevien lasten määrän ja ikäjakauman mukaan. Lapsiryhmät: Kielot 0 3 vuotiaat Kullerot 3 6 vuotiaat Kaislat 3 6 vuotiaat Esiopetusta on päivittäin Toimintakausi noudattaa koulujen toimintakautta. Esiopetus on maksutonta ja vapaaehtoista.

4 4 2. KASVATAMME LASTA YHDESSÄ 2.1 Kasvatuksen perusteet Mäkirannan päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelman pohjana ovat valtakunnalliset varhaiskasvatuksen perusteet sekä oman päiväkodin toiminnalliset tavoitteet. Varhaiskasvatus on pienten lasten eri elämänpiireissä tapahtuvaa kasvatuksellista vuorovaikutusta, jonka tavoitteena on edistää lasten tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista. Tarvitaan vanhempien ja kasvatuksen ammattilaisten kiinteää yhteistyötä, kasvatuskumppanuutta, jotta perheiden ja kasvattajien yhteinen kasvatustehtävä muodostaa lapsen kannalta mielekkään kokonaisuuden. Varhaiskasvatusta ohjataan sekä valtakunnallisilla että kunnan omilla asiakirjoilla. Kunnan linjauksista ilmenee varhaiskasvatuksen järjestämisen periaatteet, kehittämisen painopisteet ja kunnan varhaiskasvatuksen palvelujärjestelmä. Kunnan laatiman varhaiskasvatussuunnitelman lähtökohtana ovat valtakunnalliset varhaiskasvatuksen perusteet. Kunnan esiopetuksen opetussuunnitelma ja varhaiskasvatussuunnitelma muodostavat kokonaisuuden, ja niiden välillä on selkeä jatkumo. (Stakes, Varhaiskasvatuksen perusteet, 2002) Varhaiskasvatuksen tärkein tehtävä on lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen Kasvatuskumppanuus Kasvatuskumppanuus on vanhempien kanssa tehtävää yhteistyötä. Perusedellytyksiä ovat molemminpuolinen kunnioitus, avoimuus, luottamus sekä yhteisenä päämääränä lapsen hyvinvointi. Käytännössä yhteistyö alkaa lapsen tutustumisella päiväkotiin. Tutustumiskäynnit helpottavat lapsen sopeutumista. Vanhempien kanssa käydään kasvatuskeskusteluja, joissa laaditaan lapselle yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma. Tätä suunnitelmaa arvioidaan yhdessä kerran vuodessa tai tarvittaessa useamminkin. Järjestämme vanhempainiltoja, jossa annetaan yleistietoa päiväkodin toiminnasta ja käsitellään ajankohtaisia aiheita.

5 Toiminnastamme tiedotamme ryhmän ilmoitustauluilla ja kotiin jaettavilla tiedotteilla. Päivittäiset keskustelut lasta tuotaessa ja haettaessa ovat tärkeitä yhteistyön hetkiä. Järjestämme aina tarvittaessa keskusteluhetkiä vanhempien kanssa. Päiväkodissamme toimii laaturyhmä, jossa on mukana sekä vanhempia että henkilökuntaa Moniammatillinen yhteistyö Olemme mukana laajassa verkostotyössä. Yhteistyö eri asiantuntijoiden kanssa on päivähoitotyötämme. Moniammatillisen työn pohjana on perheiden kanssa tehtävä yhteistyö. Salassapitovelvollisuus koskee kaikkia päiväkodin työntekijöitä ja muita yhteistyökumppaneita.

6 6 YHTEISTYÖ KUMPPANIT KOULU NEUVOLA SEURA KUNTA TERVEYS KESKUS LKS ERITYIS LASTEN TARHAN OPETTAJAT TOIMINTA TERAPEU TIT MUSIIKKI TERAPEU TIT PUHE TERAPEU TIT SOSIAALI TYÖNTEKI JÄT PERHE NEUVOLA FYSIO TERAPEUTIT

7 7 3. MEILLE TÄRKEÄT ASIAT Lasta ei kasvateta siksi, että hän olisi mahdollisimman mukava ja vaivaton meille, vaan siksi, että hän terveenä ja väkevänä voisi täyttää paikkansa ja löytää itsensä. Maria Jotuni 3.1 Arvot Yksilöllisyys Kasvattajilta edellytetään äärimmäistä herkkyyttä nähdä jokainen lapsi yksilönä. Lasten tulee kokea, että kasvattajat huomioivat kaikkia lapsia yksilöllisesti ja tasavertaisesti. Yksilöllinen huomiointi turvaa lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Avoimuus Rehellisyys on luottamuksen pohja, joka on avoimuuden edellytys. Avoimessa ilmapiirissä sekä lapsi että aikuinen uskaltavat olla oma itsensä. Toisen kunnioitus Kasvattajien käyttäytyminen on esimerkki lapsille. Lapsi oppii huomaamaan ja hyväksymään erilaisuutta omista lähtökohdistaan, joita ovat päiväkodin lisäksi koti ja muu kasvuympäristö. Päiväkotimme toiminnan perustana ovat henkilöstön yhdessä sopimat arvot: yksilöllisyys, avoimuus ja toisen kunnioitus. Lasten ja vanhempien tulee kokea, että Mäkirannan päiväkoti on lämminhenkinen lasten paikka, johon tullaan mielellään.

8 8 3.2 Tavoitteet Kasvattajat tukevat lapsen kasvua ja kehitystä ja antavat hänelle hoivaa ja huolenpitoa. Lapsi saa kasvaa, oppia ja kehittyä yksilöllisesti, omaan tahtiinsa. Kannustava lämmin ilmapiiri luo pohjan lapsen perusluottamuksen syntymiselle. Tärkeää on, että lapset oppivat huomioimaan toisensa ja hyväksymään erilaisuutta. Tavoitteenamme on, että lapsi pystyy toimimaan ryhmässä ja löytää paikkansa ryhmän jäsenenä. Päästäksemme näihin tavoitteisiin ja edistääksemme lasten hyvinvointia on meidän kyettävä mahdollisimman hyvään kasvatuskumppanuuteen päiväkodin henkilöstö ja vanhemmat yhdessä. Jokainen lapsi on arvokas omana itsenään. 3.3 Leikki Leiki lapsi leiki ja kiiku eihän ne töppöset vanhana liiku Lapsille pyritään järjestämään tarpeeksi aikaa leikkiin. Leikkiessään lapsi kokeilee oppimiaan asioita, käy läpi erilaisia tunteita sekä kokemuksia. Leikkiessään yhdessä toisten lasten ja aikuisten kanssa lapsi saa turvallisesti kokeilla mielikuvituksensa rajoja erilaisten roolien avulla. Samalla lapsi oppii toimimaan yhdessä sovittujen sääntöjen mukaisesti. Leikissä toteutuu lasten oma huumori, leikin riemu ja toiminnan ilo.

9 9 4. JOKAISESTA LAPSESTA LÖYTYY HELMI 4.1 Perushoito ja huolenpito Kaiken perustana on hyvä perushoito. Perushoitotilanteisiin kuuluvat ruokailu, ulkoilu, pukeminen/riisuminen, päivälepo ja puhtaudesta huolehtiminen. Säännöllisyys luo turvallisuutta ja rytmittää lapsen hoitopäivää. Ruokailu Ruokailu on lapsen miellyttävä oikeus, ei ikävä velvollisuus. Päiväkodissamme on oma keittiö, jossa valmistetaan aamupala. Lounas ja välipala tuodaan Nivavaaran keskuskeittiöltä. Ateriat pyrimme nauttimaan kiireettömässä tunnelmassa, hyviä pöytätapoja opetellen. Lapset opettelevat maistamaan erilaisia ruokia ja makuja. Kasvattajien tehtävänä on kuitenkin turvata lapsen riittävä ravinnonsaanti ja huomioida lasten allergiat ja erityisruokavaliot.. Ulkoilu Ulkoiltaessa lapsilla on mahdollisuus turvalliseen, monipuoliseen ja vapaaseen leikkimiseen. Säänmukainen vaatetus tekee ulkoilusta miellyttävän. Hyödynnämme ulkoilussa lähiympäristöä urheilukenttää, metsää, rantamaisemaa ja puistoja. Ulkoilua ohjaavat henkilökunnan yhdessä sopimat pihasäännöt, jotka on laadittu lasten turvallisuuden vuoksi. Pukeminen/riisuminen Pukemishetket pyritään järjestämään mahdollisimman kiireettömiksi ja rauhallisiksi. Lapsi voi ikätason mukaisesti opetella omatoimisuutta pukemisessa ja vaatteista huolehtimisessa. Vanhempien tehtävä on huolehtia vaatteiden nimikoinnista ja puhtaudesta. Lapsella on hyvä olla päiväkodissa riittävästi varavaatteita sekä sään mukainen vaatetus. Päiväkodin kasvattajat huolehtivat viimekädessä, että lapsen vaatetus on asianmukainen.

10 10 Päivälepo Tarvitaan hiljaisuutta, tarvitaan rauhaa, kasvamiseen tarvitaan aikaa. Ei voida edellyttää, että mikään kasvaisi pellossa, jota taukoamatta kynnetään. Hoitopäivän aikana lapselle on tärkeää mahdollistaa rauhallinen lepohetki, koska suuressa ryhmässä oleminen ja melutaso rasittavat lasta. Vanhempien toiveet päivälevon järjestämiseksi otetaan huomioon, jotta lapsen päivärytmi säilyisi mahdollisimman tasapainoisena. Lapsi voi halutessaan tuoda oman unilelun kotoa. Päivälevolle käytäessä lapsen yksilöllisyys ja hänen omat unirituaalit pyritään ottamaan huomioon. Jokaisella lapsella on oma lepopaikka, jossa hän kuuntelee satuja tai unimusiikkia. Puhtaudesta huolehtiminen Käsien pesu on tärkein osa henkilökohtaista puhtautta. Lapsen hoitopäivä alkaa käsien pesulla, lapsen iästä riippuen vanhempi/lapsen tuoja huolehtii siitä. Kädet pestään aina tarvittaessa. Käsienpesun lisäksi käytössä on käsihuuhde, joka desinfioi kädet ja voi korvata käsienpesun. Huuhde ei kuivata käsiä yhtä paljon kuin saippuan käyttö. Allergiat yms. huomioidaan myös käsihuuhteen ja saippuan käytössä. Päiväkodin yleisestä siisteydestä ja puhtaudesta huolehtivat päiväkotiapulaiset päivittäin.

11 Sisältöalueet Päiväkotimme arjessa sisältöalueet otetaan huomioon toiminnan suunnittelussa sekä toteutuksessa ja niitä toteutetaan osana yhdessä valittua teemaa. Leikkimällä, kokeilemalla, tutkimalla ja liikkumalla lapsi saa erilaisia elämyksiä. Eheytetyt kokonaisuudet ja oppimisprosessi ovat tärkeämpiä kuin yksittäiset sisällöt.

12 12 5. PÄIVÄMME Päiväkoti on avoinna arkipäivisin klo , tarvittaessa päiväkoti aukeaa klo 6.30 ja on auki klo saakka Päiväkodin ovet avataan. Aamuvuorossa on yksi työntekijä 7.30 asti. Hän ottaa vastaan joka ryhmän lapset väli senä aikana. Rauhallista yhdessäoloa aamupalaan saakka Aamupala Lapsiryhmissä ohjattua toimintaa/vapaata leikkiä ja ulkoilua Lounas, jonka jälkeen lepohetki. Leikkejä välipalaan asti Välipala, jonka jälkeen leikkiä ja ulkoilua Päiväkoti suljetaan. 5.1 Päiväkotiin tuleminen ja päiväkodista hakeminen Päiväkotiin tuleminen ja päiväkodista hakeminen ovat ne tilanteet, jotka lapsen turvallisuuden kannalta ovat erityisen tärkeitä. Vanhemmat tuovat lapsen päiväkotiin niin, että aina joku henkilökunnasta vastaanottaa lapsen. Vanhempien tulee kokea, että he voivat jättää lapsensa luottavaisina päivähoitoon. Lasta haettaessa sisältä tai ulkoa, lapsi poistuu vain portin kautta hakijansa kanssa. Lasta ei saa hakea ilmoittamatta henkilökunnalle. Hakijan ollessa muu kuin lapsen huoltaja on asia ilmoitettava kirjallisesti LAPSEN TIEDOT kaavakkeessa. Tuojan ja hakijan on oltava vähintään 18 vuotias. Tuomis ja hakemistilanteet pyritään luomaan kiireettömiksi ja huomioimaan lapsi yksilöllisesti. Lapsen hoitopäivän pituus ei saisi ylittää kymmentä tuntia.

13 Jos lapsi sairastuu Alle kouluikäisten lasten yleisimmistä tarttuvista taudeista on lista nähtävissä joka osaston ulkoeteisen seinällä. Lasta ei saa tuoda päiväkotiin sairaana, jotta vältetään sairauden leviäminen. Jos lapsi sairastuu hoitopäivän aikana, päiväkodista otetaan yhteyttä ensisijaisesti vanhempiin tai siihen puhelinnumeroon, jonka vanhemmat ovat ilmoittaneet sairaustapauksia varten. Lapsen voi tuoda päiväkotiin ainakin yhden kuumeettoman vuorokauden jälkeen.

14 14 6. KASVUN JA KEHITYKSEN SEURANTA 6.1 Lapsen kasvun arviointi Lapsen havainnoinnin tavoitteena on tukea lapsen kasvua ja kehitystä sekä myönteisen minäkuvan kehittymistä. Syksyllä laaditaan vanhempien kanssa lapsen henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetussuunnitelma. Syksyllä asetettujen tavoitteiden toteutumista seurataan vanhempien kanssa käytävissä palautekeskusteluissa keväisin. Erityistä tukea ja kasvatusta tarvitsevalle lapselle laaditaan toiminta ja kuntoutussuunnitelma yhdessä lapsen vanhempien ja asiantuntijoiden kanssa. Lasta ohjataan vähitellen arvioimaan omaa toimintaansa auttaen lasta löytämään omat vahvuutensa. Osana arviointia käytämme kasvunkansiota, joka on lapsen omakohtaisen kehittymisen kuvaaja, joka välittää omalta osaltaan tietoa lasten kasvusta. 6.2 Päiväkodin toiminnan arviointi Henkilökunta arvioi toimintaansa päivittäin. Vanhemmilta ja lapsilta saamme palautetta, jonka perusteella määrittelemme miten varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteet toteutuvat käytännössä. Ryhmien toimintaa arvioimme omien ryhmien palavereissa. Henkilökunta kokoontuu säännöllisesti suunnittelemaan ja arvioimaan toimintaa. Päiväkotimme toimintaa arvioi myös päiväkodin laaturyhmä. Kasvamiseen tarvitaan siivet sekä juuret, ilot ja surut pienet sekä suuret. Hellyyttä, hoivaa ja rakkaudella rajaa, elämässä eteenpäin vie pientä kulkijaa.

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tikkakosken varhaiskasvatuspalvelut 41160 Tikkakoski SISÄLLYS 1. TIKKAKOSKEN VARHAISKASVATUSPALVELUT 2 2. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMIVA ARKI......3 3. HYVINVOIVA

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Teksti: Jaana Karjala, Outi Koskinen

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1/9 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien työväline, jonka avulla luodaan

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS Yhteystiedot Lahnaniemen ryhmis Lahnaniementie 67 52510 Hietanen p. 050-592 4691 o. 040-162 7650 (iltapvryhm) ryhmis.lahnaniemi@hirvensalmi.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015 Esiopetuksen arvot Arvokysely tammikuu 2015 Yleistä kyselystä - Toteutettu Savonlinnan esiopetusyksiköissä - Aikuisille kysely netissä - Lapset keskustelivat ryhmissään aikuisen johdolla (valitsivat 12:sta

Lisätiedot

ERITYISYYS JA YKSILÖLLISYYS - KUINKA HUOMIOIMME LASTEN JA PERHEIDEN TODELLISET TARPEET

ERITYISYYS JA YKSILÖLLISYYS - KUINKA HUOMIOIMME LASTEN JA PERHEIDEN TODELLISET TARPEET ERITYISYYS JA YKSILÖLLISYYS - KUINKA HUOMIOIMME LASTEN JA PERHEIDEN TODELLISET TARPEET OULUN VARHAISKASVATTAJA MESSUT -2010 Riitta Kaivola / Piia Roos 19.11.2010 KUNNIOITUS Kaskela, M & Kekkonen, M. 2007.

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAKAUDELLE 2015-2016

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAKAUDELLE 2015-2016 sivla 15.9.2015 ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAKAUDELLE 2015-2016 Kunnan velvollisuus on järjestää esiopetusta oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna. 1.1.2015 voimaan tulleen lakimuutoksen

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Varhaiskasvatus VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus ja kiintymyssuhde vahvistuvat parhaiten, kun perhe viettää aikaa yhdessä. Pienelle lapselle riittävät kotona saadut

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHEPÄIVÄHOIDON TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. KASVATUS, OPPIMINEN, TOIMINTA- JA OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkoti on pieni yksikkö maaseudun rauhassa, jossa lapsi saa olla lapsi. Pienessä yksikössä muodostuu helposti läheinen ja lämmin vuorovaikutus

Lisätiedot

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1 PÄIVÄHOITOTOIMINNAN EHDOTTOMAT KELPOISUUSEHDOT JA LAATUVAATIMUKSET Palveluntuottajan on täytettävä kaikki kohdissa 1-3 laadulle asetetut laatukriteerit. Kelpoisuusehtoihin sisältyvät lainsäädännön vaatimukset

Lisätiedot

Pallopuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Pallopuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Pallopuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Pallopuiston päiväkoti on perustettu vuonna 1975. Päiväkoti kuuluu Tampereen kaupungin Keskisen palvelualueen Hervannan tulostiimiin. Päiväkodissa on

Lisätiedot

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoidossa lapsen hoitopaikkana on koti, jossa hän saa kasvaa ja kehittyä pienessä, turvallisessa ryhmässä, eri-ikäisten lasten kanssa omana itsenään ja omista tarpeistaan

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Lasta ei voida ohjelmoida kokemaan sitä mitä aikuiset toivovat hänen kokevan.

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Hallilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Hallilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Hallilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TÄHÄN PK:N KUVA TOIMINTA-AJATUS Hallilan päiväkodissa eletään arkea alueen koulun ja neuvolan kanssa samassa pihapiirissä. Toimimme kolmessa kiinteistössä

Lisätiedot

KUIVANIEMEN KOULUN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

KUIVANIEMEN KOULUN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA SISALTÖ 1 Toiminnan tavoitteet ja laajuus 2 Toiminnan järjestämisen periaatteet 3 Hakeminen 4 Maksut 5 Tilat 6 Henkilöstö 7 Sisältö 8 Yhteistyö ö 8.1. Yhteistyö kotien kanssa 8.2. Yhteistyö koulun kanssa

Lisätiedot

LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA 1 LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero Osoite Osoite Työpaikka ja puhelinnumero

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

1.YKSIKKÖ. Syrjälän päiväkoti 2. TOIMINTA-AIKA. Ajalle 11.8.2010-4.6.2011

1.YKSIKKÖ. Syrjälän päiväkoti 2. TOIMINTA-AIKA. Ajalle 11.8.2010-4.6.2011 1.YKSIKKÖ Syrjälän päiväkoti 2. TOIMINTA-AIKA Ajalle 11.8.2010-4.6.2011 Esiopetusta annetaan n. 700 tuntia vuodessa Päivittäin keskimäärin 4 tuntia. Tiikereiden ryhmässä on 20 lasta ja Kenguilla on yksi

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Tämä on lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, joka sisältää esiopetuksen oppimissuunnitelman sekä mahdollisen tehostetun eli varhaisen tai

Lisätiedot

Siirtyminen varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta Tähän tarvittaessa otsikko. perusopetukseen

Siirtyminen varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta Tähän tarvittaessa otsikko. perusopetukseen Siirtyminen varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta Tähän tarvittaessa otsikko perusopetukseen Tarton Johtajuusfoorumi 12.-13.5.2016 Tuula Nyman Kartanonrannan päiväkodin johtaja Kartanonrannan

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut. Jyväskylän vuorohoito

Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut. Jyväskylän vuorohoito Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut Jyväskylän vuorohoito Jyväskylän kaupungin vuorohoito 1.1.2011 Myllytuvan päiväkoti ma-pe klo 5.30-22.00 Tikkakosken päiväkoti ma - la 4.50-22.45 Kuokkalan

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN

TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN Vanhempina voitte jättää lapsenne turvallisin mielin työpäivän tai opintojen ajaksi varhaiskasvatustoimintaan. Koulutettu henkilökuntamme huolehtii lapsestanne parhaalla

Lisätiedot

Uskontodialogia monikulttuurisen päiväkodin arjessa. Silja Lamminmäki-Vartia KK (lastentarhanopettaja), TK

Uskontodialogia monikulttuurisen päiväkodin arjessa. Silja Lamminmäki-Vartia KK (lastentarhanopettaja), TK Uskontodialogia monikulttuurisen päiväkodin arjessa Silja Lamminmäki-Vartia KK (lastentarhanopettaja), TK Miten uskontodialogi liittyy päiväkotiin? Varhaiskasvatusta ja esiopetusta ohjaavissa asiakirjoissa

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN!

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT JA TAVOITTEET: Toimintamme arvot : 1. Kodinomaisuus 2. Lämpö 3. Turvallisuus 4. Yhteistyö Toiminnan

Lisätiedot

VASU2017 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistaminen

VASU2017 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistaminen VASU2017 KOONTI KYSELYSTÄ HUOLTAJILLE VASU2017 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetushallitus valmistelee parhaillaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteita, ja niiden mukaan laadittava

Lisätiedot

RAITIN PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015 -> Mitä se on Miten lapsilähtöisyys meillä toteutuu Liikkumisen riemu Pienryhmätoiminta Leikki

RAITIN PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015 -> Mitä se on Miten lapsilähtöisyys meillä toteutuu Liikkumisen riemu Pienryhmätoiminta Leikki RAITIN PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015 -> SISÄLTÖ: 1. PÄIVÄKOTIMME 2. TOIMINTA-AJATUKSEMME 3. PÄIVÄKOTIMME ARVOT 4. KASVATUSKSELLISET TAVOITTEEMME 5. LAPSILÄHTÖISYYS Mitä se on Miten lapsilähtöisyys

Lisätiedot

Hämeenkyrön varhaiskasvatus, palautekysely vanhemmille 2016

Hämeenkyrön varhaiskasvatus, palautekysely vanhemmille 2016 Hämeenkyrön varhaiskasvatus, palautekysely vanhemmille 2016 Päivähoidon aloittaminen Päivähoidon aloittamisvaihe on tarkoitus suunnitella yksilökohtaisesti lapsen ja vanhempien tarpeet huomioiden. Tutustumiskäynnillä

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

KREIVINNIITYN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KREIVINNIITYN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KREIVINNIITYN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JOHDANTOA Naantalin kaupungin oma varhaiskasvatussuunnitelma (VASU) valmistui v.2005 keväällä. Pidämme tätä suunnitelmaa ohjaavana omassa toiminnassamme

Lisätiedot

Kirkkokadun Lastentalo

Kirkkokadun Lastentalo Kirkkokadun Lastentalo Kirkkokatu 14 B, 92100 Raahe, puh (08) 439 3111 (vaihde), johtaja (08) 439 3725 tai 044 439 3725 Kirkkokadun Lastentalo tarjoaa perheen tarpeen mukaista hoitoa, kasvatusta ja opetusta.

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 1. YKSIKKÖ Tornitien päiväkoti, Tornitie 1, 05200 RAJAMÄKI 2. TOIMINTA-AIKA 11.8 2010 31.5.2011 Päivittäinen toiminta-aika arkisin pääsääntöisesti

Lisätiedot

Vanhemmuus ja kotoutuminen, verkostojen ja vertaisuuden merkitys

Vanhemmuus ja kotoutuminen, verkostojen ja vertaisuuden merkitys Vanhemmuus ja kotoutuminen, verkostojen ja vertaisuuden merkitys Monikulttuurisuuden asiantuntija Mina Zandkarimi mina.zandkarimi@vaestoliitto.fi Puh: 0503256450 19.5.2014 PERHE JA MAAHANMUUTTO Maahanmuutto

Lisätiedot

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo Te r vetuloa Palometsän päiväkotiin! Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo T u l e m u k a a n Tervetuloa Palometsän päiväkotiin niin tutut kuin uudetkin perheet! Palometsän päiväkodissa on viisi

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu Jokilaakojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto/ sosiaali- ja terveysala Jukka Tervola Sisällysluettelo 1. Yhteenveto.. 3 2. Taustatiedot

Lisätiedot

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU 1 Kädentaidot ja tehtävät pelit, laulut ja ystävät ulkoiluhetket ja metsäretket leikki, satuilu ja syli läheisyys käy kaiken yli. Päiväkodin yhteystiedot:

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Ilmarin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Ilmarin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Ilmarin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Teemme varhaiskasvatustyötä rakkaudesta lapseen perheen kanssa yhteisen kasvatusvastuun jakaen. Lapsen ilo, hyvä hoito ja huolenpito, kokonaisvaltaiset,

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA POSION KUNTA / PÄIVÄHOITO Lapsen nimi LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Kasvatuskumppanuus on yhteistyötä, jossa vanhemmat ja henkilöstö yhdessä sitoutuvat toimimaan lapsen parhaaksi kasvun, kehityksen

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui vuoden 2004 alusta Päiväkoti vihittiin käyttöön

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU)

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen nimi: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan jokaiselle varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle yhdessä huoltajien kanssa. Se on henkilöstön ja

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3.

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. SISÄLLYS 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. Ryhmän arvot 3 2. Mitä lasten hoidossa ja kasvatuksessa painotetaan? 2.1. Kodinomaisuus

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (Lapsen vasu) on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien yhteinen työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä

Lisätiedot

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus Lyhyesti Luovista Luovissa saat olla oma itsesi Luovi on valtakunnallisesti toimiva ammatillinen erityisoppilaitos. Luovin henkilöstö huomioi jokaisen opiskelijan yksilönä. Luovilaiset ymmärtävät, että

Lisätiedot

JOKIVARREN PÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

JOKIVARREN PÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA JOKIVARREN PÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLTÖ: 2 JOKIVARREN PÄIVÄHOIDON ALUEET Karunki 3 Arpela...4 Juhannussaari..5 Jokivarren perhepäivähoito.5 Alueet kartalla...6 NÄIN MEILLÄ..7 KASVATUSKUMPPANUUS

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 9.12.2014 www.kerava.fi 1 Esiopetuksen velvoittavuus Perusopetuslain (628/1998) 26 a ja 35 mom. 1 mukaan lapsen on koulun aloittamistaan edeltävänä vuonna osallistuttava

Lisätiedot

TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010

TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010 TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010 TAIKAPEILI Taikapeilin ryhmä koostuu 3 6 vuotiaista lapsista, joista esikoululaisia on kahdeksan. Ryhmässämme on tällä hetkellä 30 lasta. Lastentarhanopettajina

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA. Lapsen hetu:

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA. Lapsen hetu: IISALMEN KAUPUNKI LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien yhteinen työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä

Lisätiedot

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN Lastentalo Kuusipiha Lastentalo on valmistunut vuonna 2006. Se sijaitsee Frosteruksen koulun läheisyydessä, Kärsämäen keskustassa. Päiväkodin piha-alueeseen kuuluu aidattu

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

Huonesuon päiväkodin toimintasuunnitelma 2019

Huonesuon päiväkodin toimintasuunnitelma 2019 Huonesuon päiväkodin toimintasuunnitelma 2019 Toimintakulttuuri Luomme myönteisyyden ilmapiiriä lapsen aidolla kohtaamisella: tervehtimällä, laskeutumalla lapsen korkeudelle ja kuuntelemalla lasta. Harjoittelemme

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 / 11 Lapsen nimi: JOENSUUN KAUPUNKI LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka

Lisätiedot

METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI

METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI YHTEYSTIEDOT: Auratie 3 92140 Pattijoki Kissankellot 1-3v kissankellot(at)raahe.fi p. 040 830 3010 Päivänkakkarat 3-5v. paivankakkarat(at)raahe.fi p. 040 830 3150 päivähoidonohjaaja

Lisätiedot

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä 1. Lapsi yksilönä ja ryhmässä (keskustellaan mm. alla olevista asioista) - millainen lapsi on luonteeltaan - miten lapsi ilmaisee tunteitaan ja omaa tahtoa - miten ilmaisee suuttumusta / pettymyksiä -

Lisätiedot

Lastensuojelupalvelut. Yhdessä perheen kanssa

Lastensuojelupalvelut. Yhdessä perheen kanssa Lastensuojelupalvelut Yhdessä perheen kanssa Vaahteramäki Oy - Sijaishuoltopalvelut Vaahteramäellä on sijaishuoltoyksiköt Alavudella ja Peräseinäjoella. Alavuden asemanseudulla sijaitsevat sijaishuoltoyksiköt

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Mäntykangas 2 Kysely toteutettiin strukturoidulla lomakkeella

Lisätiedot

Vehmaisten päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Vehmaisten päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Vehmaisten päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sijaintimme Vuonna 1953 valmistunut päiväkotimme sijaitsee Vehmaisten kaupunginosassa, kyläyhteisön sydämessä lähellä Tampereen ja Kangasalan rajaa. Alue

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunitelma

Metsäniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunitelma Metsäniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunitelma Metsäniityn päiväkoti on toiminut Annalan kaupunginosassa vuodesta 1999 lähtien. Päiväkodissa on viisi ryhmää, 3-5-vuotiaiden ryhmät Kaikuvuori ja Sokkelosaari,

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS Pöllöntaival Lapselle perusturvallinen hyvä arki päiväkodissamme Iidesranta ja Järvensivu Yhteystiedot Arvot ja strategiaperusta

Lisätiedot

Hoitosopimus, lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (VASU), palvelutarvearvio (PTA) ja lapsikortti

Hoitosopimus, lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (VASU), palvelutarvearvio (PTA) ja lapsikortti Tiedote Perhepäivähoitoon 2009-2010 Perhepäivähoito Perhepäivähoito on kodinomaista, pienessä ryhmässä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoitoa järjestetään hoitajan kotona. Perhepäivähoitajalla voi olla

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus...

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 1 2 SISÄLLYS Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 5 Kasvatuskumppanuus... 6 Yhteistyö... 7 Kiusaamisen ehkäisy... 8 Varhainen puuttuminen... 9

Lisätiedot