Välkky-projekti WS 5: Nuorten aktivointi ja nivelvaiheen seuranta. Ramboll Management Consulting

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Välkky-projekti 18.3.2010 - WS 5: Nuorten aktivointi ja nivelvaiheen seuranta. Ramboll Management Consulting"

Transkriptio

1 1 Välkky-projekti WS 5: Nuorten aktivointi ja nivelvaiheen seuranta Ramboll Management Consulting

2 OHJE VALMISTAUTUMISEEN 2 Torstain teematyössä nojaudutaan jälleen vertaisoppijoiden esityksiin. Päivän teemoina ovat kaksi varsin eri tyyppistä teemaa: nuorten aktiviointi sekä nuorten seuranta peruskoulun jälkeisessä nivelvaiheessa. Viime syksynä on sovittu 3 vertaisoppijan esitystä. Teematyössä on sovittu, että valmiita esityksiä ei välttämättä tarvitse olla (ne toki helpottavat), varsinkin koska valmistautumisaika on nyt varsin lyhyt. Tähän workshoppiin pyytäisin seuraavia toimijoita pohtimaan omia kokemuksiaan ja keinojaan nuorten aktivoinnista: SALPA: Ikääntyneiden ja nuorten yhteistyö VALTTI: Nuoren ja aikuisen yhteistyö Työpaja(t): Arjen kohtaamisen menetelmät Tässä pohdinnassa voi olla hyötyä seuraavalla kalvolla (ja jo viime kerroilla) esillä olleista apukysymyksistä. Varaudu esittelemään kokemuksiasi!

3 OHJE VALMISTAUTUMISEEN 3

4 Käytännön asiat 4

5 Päivän agenda Kertaus ohjelmaan ja päivän agenda Ennakointidialogit ja Bikva-nuorten aktivoinnissa Vertaisoppijoiden esitykset ja keskustelu (30 min./case) Nivelvaiheen seurantajärjestelmä: Tanskan malli Teematyön päätös

6 Teematyöskentelyn ohjausprosessi 6 Tavoitteet Oppimismahdollisuuksien tunnistaminen ja suunnitelman luominen niiden hyödyntämiseksi Asiakastyytyväisyyden varmistaminen Työsuunnitelman laatiminen Kehittämistoimenpiteiden tunnistaminen ja organisaatiokohtaisten sekä mahdollisten yhteisen kehittämishankkeiden käynnistäminen Toimenpideohjelman laatiminen Toisilta oppiminen Nuoret Nykytilan kartoitus Nykytilan analysointi valitun menetelmän mukaisesti Periaatteet Vertaisoppiminen (benchlearning) teematyön avainsana (varaudu esittelemään onnistumisiasi!) Teematyö perustuu ensimmäisessä työpajassa sovittaviin teemoihin Työn keskeisenä periaatteena on yhdessä tekeminen Kehittämistarpeiden priorisointi Kehittämistarpeiden tunnistaminen Tuotokset Ryhmän toimintasuunnitelma. Ryhmätason oppimispäiväkirja. BL-esitysten kuvaukset

7 Työohjelma Workshop Tietoisku Vertaisoppijan esitys WS2: Oppimisen erilaiset tavat/menetelmät (Motivoiva haastattelu) Oppimisvaikeusohjelman parhaat käytännöt. Työpajat: Erilaiset kokeilut (esim. tuettu oppisopimus) Yleiskeskustelu WS3: Teknologiamahdollisuudet WS4: Ryhmämenetelmät WS5: Nivelvaihe, seuranta ja aktivointi Facebookin käyttö nuorten kohtaamisessa ja aktivoinnissa Twitterin käyttö nuorten kohtaamisessa ja aktivoinnissa Eroon nettipeleistä -kokemuksia Seikkailukasvatus Sadutus (Teatteri kasvatuksen keinot) Tanskan mallin arviointi Ennakointidialogien arviointi Bikva-mallin arviointi KN: Ratkaisukeskeinen toimintamalli VALTTI: Kokemuksen mediapajalta TYP: Valmari-ryhmä PSAI: Catering ryhmä Springhouse: Työnhakuklubi SALPA: Ikääntyneiden ja nuorten yhteistyö VALTTI: Nuoren ja aikuisen yhteistyö Työpaja: Arjen kohtaamisen menetelmät WS6: Verkostotyö ja verkoston kasaan juokseminen Ryhmän tavoite Porin verkostomalli KN: Asiakkaan verkoston huomioiminen tietosuojalain pykälien viidakossa. TYP: Työhönvalmennusta TYP: Seuranta verkostossa. Vertaistuki ja yhdessä oppiminen nuoriin, nuorten elämäntilanteisiin ja ongelmien kohtaamiseen liittyen.

8 Päivän agenda Kertaus ohjelmaan ja päivän agenda Ennakointidialogit ja Bikva-nuorten aktivoinnissa Vertaisoppijoiden esitykset ja keskustelu (30 min./case) Nivelvaiheen seurantajärjestelmä: Tanskan malli Teematyön päätös

9 ENNAKOINTIDIALOGIT 9 Seuraavassa kuvataan THL:n kehittämia ennakointidialogje. Ennakointidialogi on keino toteuttaa erilaisten verkostojen yhteisiä palavereita niin, että osanottajat löytävät tapoja koordinoida yhteistoimintaansa. Ennakointidialogeja on kehitetty sekä psykoosiaaliseen asiakastyöhön että suunnittelutyöhön. Ennakointidialogien tavoite on selkeyttää eri tahojen yhteistyötä ja avartaa toimintamahdollisuuksia. Ennakointidialogeissa käytetään ulkopuolisia menetelmään koulutettuja palaverin vetäjiä, verkostokonsultteja. Verkostokonsulttien vetämiä erilaisia verkostopalavereja voi tilata kuntien verkostokoordinaattoreilta.

10 ENNAKOINTIDIALOGIEN KÄYTTÖ TÄLLÄ HETKELLÄ 10 Ennakointidialogeja käytetään tällä hetkellä muun muassa (THL:n tietojen mukaan) moniammatillisissa asiakastilanteissa (psykososiaaliset palvelut) kuntoutus-, kasvatus- ja hoitosuunnitelmien muodostamisessa kuntien, toimialojen, hankkeiden ja työyhteisöjen toiminnan suunnittelussa koulujen vanhempainiltojen rakenteena 7. luokkien ryhmäytymisprosessien osana koululuokissa hyvän luokkahengen suunnittelussa asukasyhdistysten ja asuma-alueiden toiminnan suunnittelussa Ennakointidialogeja ovat: Tulevaisuuden muistelu -verkostopalaveri (asiakastyö) Tulevaisuuden muistelu -suunnittelupalaveri (suunnittelutyö) Alueneuvonpito (suunnittelutyö) Teemaneuvonpito (suunnittelutyö)

11 Lähde: Ennakointidialogeja huolen vyöhykkeillä. THL. 11

12 TULEVAISUUDEN MUISTELU 12 Johdanto Tulevaisuuden muistelu -palaveri on yhteistyöpalaveri, joka järjestetään psykososiaalisen työn asiakkaiden, heidän perheidensä ja läheisten sekä tilanteen hoitamiseen kytkeytyneiden työntekijöiden kesken. Tavoitteena on samanai-kaisesti sekä tuen ja avun toteuttaminen että jatkosuunnitelmista ja työnjaosta sopiminen Stakesin mukaan keskeinen tulos on Runsaita "pään sisäisiä dialogeja" ja niiden mahdollistamaa näkökulmien monipuolistumista sekä tulevaisuuden toivoa ja toiveikkaan realistisen toimintasuunnitelman. Asiakas: lapsi/nuori, perhe, tarvittavat läheiset ja työntekijät kokoontuvat yhteiseen palaveriin. Pala-veri toteutetaan dialogina, jossa kukin pohtii vuorollaan ääneen palaveria vetävien verkostokonsulttien esittämiä kysymyksiä. Nämä kysymykset ovat yleensä seuraavat:

13 TULEVAISUUDEN MUISTELU 13 Kysymykset Asiakkaalle ja perheenjäsenille esitettävät kysymykset Vuosi on kulunut ja asiat ovat nyt aika hyvin. Miten ne Sinun kannaltasi ovat? Mitä teit myönteisen kehityksen aikaansaamiseksi ja mistä/keneltä sait tukea/millaista? Työntekijöille esitetyt kysymykset Kuten kuulitte, asiat perheessä ovat nyt aika hyvin. Mitä teit myönteisen kehityksen tueksi ja keneltä sinä sait tukea/millaista? Yhteinen kysymys Mistä olit huolissasi "silloin vuosi sitten" ja mikä sai huolesi vähenemään? Tämän jälkeen sovitaan kuka tekee mitä. Menetelmä edellyttää verkostokonsultin strukturoinnin ja ylöskirjaamien taitoja. Käytännössä menetelmä antaa kuitenkin vähän työkaluja ja käytäntöjä suunnitelman laatimiseen ja strukturointiin sekä sen seurantaan? Lisäksi menetelmän nimi harhaanjohtava: mitä on se tulevaisuus, jota tässä muistellaan? Mitä tapahtuu, jos kehitys ei ole ollut positiivista? Menetelmää ei voi soveltaa?

14 TYÖNTEKIJÖIDEN DIALOGI 14 Tavoitteena on eri tahojen näkökulmien selvittäminen asiakkaan tai perheen tilanteesta ja työnjaosta sekä yhteistyöstä sopiminen. Menetelmänä on työntekijöiden yhteistyöpalaveri ja vuoropuhelu, jossa osallistujat saavat pohtia ääneen toiminnan vaihtoehtoja ja kuulla toisten pohdintoja ilman, että tarvitsee kantaa huolta siitä, että keskustelu riistäytyy syyttelyksi. Menetelmässä asiakkaan verkoston työntekijät pohtivat kukin vuorollaan kolmea kysymystä. 1. Mitä tapahtuisi, jos et tekisi tässä asiassa mitään? 2. Mitä kannattaisi tehdä ja mitä juuri sinä voisit tehdä? 3. Mitä tapahtuu, jos teet sen? Lopussa tulokset kootaan yhteen.

15 TYÖNTEKIJÖIDEN DIALOGI 15 Ennakointidialogi nojaa myös tässä muodossa THL:n kouluttamiiin verkostokonsultteihin. Toimintamuodon ehdoksi on asetettu, että asiakkaille pitää kertoa jälkeenpäin palaverin sisältö ja toimittaa asiakkaalle palaverista tehty muistio. Käytännössä menetelmää on sovellettu lähinnä työyhteisökysymyksissä

16 THL:N ENNAKOINTIDIALOGIEN KEHITYSTYÖ 16 THL:n (silloin vielä Stakesin) Verk-ryhmä toteutti vertaiskehittämismenetelmiä koskeneen vaikuttavuustutkimuksen. Tutkimuksen tuloksissa saatu palaute, erityisesti asiakkailta, oli erittäin positiivista. Haastattelumenetelmin tehdyssä tutkimuksessa korostettiin sekä pieniä että suuria elämänmuutoksia, joihin palavereilla uskottiin olleen merkitystä. Palvaverikokemus on myös koettu erittäin myönteiseksi. Palaverisuunnitelman toteutuminen on ajoittain tökkinyt joillakin. Yhteenvetona keskeiset hyödyt olivat: Konkreettinen apu ja toimintasuunnitelma palaverin aiheena olleisiin pulmatilanteisiin Oivallukset uusista arkielämän toimintatavoista ja mahdollisuuksista Kokemukset lähisuhteiden ja verkostojen vahvistumisesta Selkeyttä elämän näköaloihin ja tulevaisuuden ratkaisuihin.

17 BIKVA 17 Arviointimalli on kehitetty alun perin Tanskassa Mallin tarkoituksena on osallistaa asiakkaat mukaan arviointiin ja luoda ymmärrys asiakkaiden ongelmien ymmärtämisen ja palvelun välille. Asiakas on mallissa määrittävä toimija: arviointikysymykset Arvioinnin käynnitysvaiheessa asiakkaiden avoin ryhmähaastattelu on keskeinen. Ryhmähaastattelussa tavoitteena on, että asiakkaat voivat omin sanoin kuvailla ja tulkita kyseisen palvelun tilaa omasta näkökulmastaan. Tämän jälkeen mallissa edetään sen muihin vaiheisiin.

18 BIKVAN NELJÄ VAIHETTA 18 Käynnistysvaihe: Asiakkaiden ryhmähaastattelut, joissa he määrittelevät arviointikysymykset ja arvioivat palvelun hyviä ja huonoja puolia. Kokemukset systematisoidaan tiettyihin teemoihin. Kenttätyöntekijöiden haastattelut: Asiakkaiden näkemyksiä esitetään työntekijöille ja pohditaan asiakkaiden koettuja ongelmia. Ryhmä tuottaa konkreettiset kehittämisideat. Johdon haastattelut: Asiakkaiden ja kenttätyöntekijöiden palautteen synteesi ja sen pohjalta käytävä keskustelu. Synteesi: Keskustelu poliittisten päättäjien kanssa ja keskustelu palvelujen kehittämisestä.

19 ENNAKOINTIDIALOGIEN SOVELTUVUUDESTA 19 Menetelmä Soveltuu hyvin Soveltuu heikosti Ennakointidialogi asiakkaiden kesken Asiakastilanteet, joissa laaja auttajaverkosto Sopii tilanteisiin, joissa huoli on vielä epävarmaa Asiakaslähtöisyyden korostuminen. Asiakkaiden eri ohjaustahoilla on ristiriitaisia odotuksia / oletuksia Akuutti ongelmatilanne kohderyhmällä (esim. psykoosi) Ennakointidialogi työntekijöiden Työyhteisöristiriidat Kysymyksiä ei voi käyttää asiakkaiden kesken kanssa Asiakkaiden eri ohjaustahojen ristiriitatilanteet BIKVA-mallli Tavoitteena myös tietyn palvelun kehittäminen Asiakkaan henkilökohtaisten haasteiden ratkaisuun

20 KYSYMYS 20 Olisiko edellä kuvatuista palaveri/arviointimalleista hyötyä joissakin palveluissa? Jos, niin mitä?

21 Päivän agenda Kertaus ohjelmaan ja päivän agenda Ennakointidialogit ja Bikva-nuorten aktivoinnissa Vertaisoppijoiden esitykset ja keskustelu (30 min./case) Nivelvaiheen seurantajärjestelmä: Tanskan malli Teematyön päätös

22 NUORTEN AKTIVOINNIN KEINOT JA VÄLINEET 22 SALPA: Ikääntyneiden ja nuorten yhteistyö VALTTI: Nuoren ja aikuisen yhteistyö Työpaja(t): Arjen kohtaamisen menetelmät

23 MUISTIINKIRJAUKSEN POHJA 23 Menetelmä Menetelmä 1 Menetelmä 2 Menetelmä 3 Tausta / Tarina Ongelmat / haasteet, joihin vastaa Ideologia/arvomaailma taustalla Kokeilut/soveltaminen Oppiminen

24 Päivän agenda Kertaus ohjelmaan ja päivän agenda Ennakointidialogit ja Bikva-nuorten aktivoinnissa Vertaisoppijoiden esitykset ja keskustelu (30 min./case) Nivelvaiheen seurantajärjestelmä: Tanskan malli Teematyön päätös

25 TANSKAN NIVELVAIHEEN OHJAUSMALLI 25 Tanskassa nivelvaiheen ohjaus- ja seurantamalli on ratkaistu erillisillä tästä prosessista vastaavilla organisaatioilla. 45 kunnallista nuorten opastuskeskusta (youth guidancenters) tarjoavat ohjausta nuorille 25 ikävuoteen asti. Nämä opastuskeskukset kattavat Tanskan kunnat (98) Ohjauksen keskiössä on nivelvaihe peruskoulutuksesta nuorisokoulutukseen tai työmarkkinoille. Keskeiset kohderyhmät ovat peruskouluissa olevat (6-9 luokat) ja nuoret alle 25-vuotiaat, jotka ovat koulutuksen tai työelämän ulkopuolella. Keskukset ovat velvoitettuja tavoittamaan kaikki ihmiset. Osallistuminen koulutukseen ja ohjaukseen on useiden etuuksien maksamisen ehtona.

26 TEHTÄVÄSTÄ SEURAAVIA ERITYISPIIRTEITÄ 26 Lisäksi keskus opastaa myös koulutuksessa olevia alle 25-vuotiaita, näiden ottaessa yhteytt äkeskukseen. Ohjauskeskusten erityispalveluihin kuuluvat myös erityisten tuen tarpeessa olevat ryhmät (esim. Oppimisvaikeuksista kärsivät). Keskusten tehtävän myötä keskuksiin on kehittynyt eri tyyppisiä erikoistuneita toimintoja myös vaikeammin työllistyville. Keskus ei tee toimenpiteitä vaan toimii niihin ohjaajana.

27 TAUSTAA 27 The municipal councils define the overall framework for guidance activities in their area. Objectives, methods, planned activities as well as the performance (results, outcome) of each youth guidance centre are to be published on the Internet. Guidance activities include individual and group guidance sessions, as well as introductory courses and bridge building schemes to give pupils in forms 8-10 a taste of conditions, levels and requirements at different youth education institutions

28 TOIMINTAMALLI KÄYTÄNNÖSSÄ 28 Kohderyhmästä johtuen ohjauskeskukset toimivat kiinteässä yhteistyössä erityisesti koulujen rehtoreiden kanssa. Koulutu ovat edelleen vastuussa perinteisestä opinto-ohjauksesta. Opintoihin ja työelämään liittyvä ohjaus toteutetaan aikana oppilaiden kouluissa, ei koskaan irrallaan siitä. Ohjauksen keskeinen työväline on henkilökohtainen siirtymäsuunnitelma (Transition Plan), joka tehdään jokaiselle oppilaalle. Keskus vastaa suunnitelmien laatimisesta säilyttämisestä ja seuraamisesta.

29 SEURANTA TOIMINTAMALLISSA 29 Transitiosuunnitelman sekä Tanskan henkilötietojärjestelmän vuoksi eri toimenpiteiden vaikutuksia on helppo seurata (esim. Rambollin tietyillä tuktijoilla on tutkimuslupa tietokantaa, jossa näkyvät kaikkien Tanskalaisten saamat julkiset toimenpiteet (koulutus jne.) viimeisen 18 vuoden ajalta). Ohjauskeskus vastaa transitiosuunnitelman seurannasta ja ottaa yhteyttä transitiosuunnitelman eri toimijoihin ongelmatilanteissa. Ohjauskeskus seuraa suunnitelmien vaikuttavuutta aina ikävuoteen 25 saakka toteuttamalla seurantakyselyn/haastattelut asiakkailleen. Tämä toimintamalli ei ole käytössä aivan kaikissa keskuksissa.

Välkky-projekti Teematyö: Nuoret. Ramboll Management Consulting

Välkky-projekti Teematyö: Nuoret. Ramboll Management Consulting 1 Välkky-projekti Teematyö: Nuoret Ramboll Management Consulting Käytännön asiat 2 Päivän agenda 3 Miksi me olemme täällä? Teematyön tavoitteiden ja toteutustavan kertaus. Esittely(CV:t) Kansainvälisten

Lisätiedot

Välkky-projekti Teematyö: Nuoret - Ohjelma

Välkky-projekti Teematyö: Nuoret - Ohjelma 1 Välkky-projekti Teematyö: Nuoret - Ohjelma Ramboll Management Consulting Päivän alustava ohjelma 2 12.30. Avaus ja kahvittelua 12.45. Katsaus päivän ohjelmaan. 13.00. Catering ryhmä + keskustelua 13.30.

Lisätiedot

Välkky-projekti Teematyö: Nuoret WS2

Välkky-projekti Teematyö: Nuoret WS2 1 Välkky-projekti Teematyö: Nuoret WS2 Ramboll Management Consulting Päivän teema Oppimisvaikeudet ja oppimisen tavat Sisältö: Ennakkotehtävä Päivän ohjelma Alustusten liitemateriaalit Ennakkotehtävä työpajaorganisaatioille

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN PRAKSIS

LASTENSUOJELUN PRAKSIS LASTENSUOJELUN PRAKSIS vastaa lastensuojelun haasteisiin Kehrä Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät Kehittävä sosiaalityöntekijä 30.9.2011 Tiina Muukkonen Lastensuojelun haasteet niistä on runsaudenpula

Lisätiedot

Peruskoulujen tasa-arvo hanke

Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka kohdennetaan koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin Hankekokonaisuus,

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN Ei ole olemassa yhtä varhaisen puuttumisen määri-telmää; yleisesti tarkoitetaan sitä, että ongelmat havaitaan ja niihin pyritään löytämään ratkaisuja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa

Lisätiedot

Vaski Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikkö

Vaski Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikkö Vaski Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikkö hankekoordinaattori Jari Lindh Ohjausryhmä 17.9.2008 Ajankohtaista Kehittämispilotit käynnistyneet Sodankylässä ja Ranualla. Rovaniemen kanssa pilotin

Lisätiedot

Yhteisöllisyys yhdistää / Tukevasti alkuun toimintamalli esiopetuksessa. Merja v. Schantz

Yhteisöllisyys yhdistää / Tukevasti alkuun toimintamalli esiopetuksessa. Merja v. Schantz Yhteisöllisyys yhdistää / Tukevasti alkuun toimintamalli esiopetuksessa Yhteisöllisyyden tasot lapsiryhmä ja sen dynamiikka huoltajat yhdessä yhteistyö kodin kanssa henkilökunnan yhteistyö/ lähialueellisten

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1/9 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien työväline, jonka avulla luodaan

Lisätiedot

Asteen verran paremmin

Asteen verran paremmin yhdessä paremmmin Asteen verran paremmin Humap361 perustuu moderniin systeemiseen johtamisajatteluun, jonka lähtökohtana on yhteistyösuhteiden ja koko työyhteisön kehittäminen. me lupaamme Vastuullinen

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: arvioi oman alan tarjontaa ja uusien asiakkaiden löytymistä tuotteistamisen lähtökohdista. täsmentää

Lisätiedot

Rakensimme myynnille jo omansa, joka toimii. Nyt on huollon vuoro. HUOLLON UUSI VALMENNUS- OHJELMA. yhteistyössä:

Rakensimme myynnille jo omansa, joka toimii. Nyt on huollon vuoro. HUOLLON UUSI VALMENNUS- OHJELMA. yhteistyössä: Rakensimme myynnille jo omansa, joka toimii. Nyt on huollon vuoro. HUOLLON UUSI VALMENNUS- OHJELMA yhteistyössä: Yhteistyössä räätälöimme tekniselle kaupalle Huollon uuden valmennusohjelman Emme ole myyjiä

Lisätiedot

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa Eskarista ekalle eskariope mukana ekaluokan alussa Taustaa: Kemi mukana Kelpo-kehittämistoiminnan 1. aallossa lv. 2008-2009 alkaen Tavoite: Esi- ja perusopetuksen nivelvaiheen kehittäminen ja yhteistyön

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI Asiakasraatitoiminta tiiviisti Yhtymähallituksen jaosto päätti asiakasraati toiminnan aloittamisesta 27.11.2013 Asiakasraatia vetää kehittämispäällikkö, jonka vastuualueena

Lisätiedot

Seppo Soine-Rajanummi, Suomen Syöpäyhdistys

Seppo Soine-Rajanummi, Suomen Syöpäyhdistys Seppo Soine-Rajanummi, Suomen Syöpäyhdistys seppo.soine-rajanummi@cancer.fi Suomen Syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen hanke 2015-2018 Hankkeen kohderyhmänä alle 25 vuotiaat työelämän ja opiskelun ulkopuolella

Lisätiedot

Vanhemmuus ja kotoutuminen, verkostojen ja vertaisuuden merkitys

Vanhemmuus ja kotoutuminen, verkostojen ja vertaisuuden merkitys Vanhemmuus ja kotoutuminen, verkostojen ja vertaisuuden merkitys Monikulttuurisuuden asiantuntija Mina Zandkarimi mina.zandkarimi@vaestoliitto.fi Puh: 0503256450 19.5.2014 PERHE JA MAAHANMUUTTO Maahanmuutto

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015. Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa

Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015. Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015 Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa Kirkolliskokouksen päätös Kirkkojärjestys 23 luku 3 Lapsen edun edistämiseksi kirkollisen viranomaisen

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI

NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI EK:n puheenvuoro NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI 11.2.2014 Mirja Hannula mirja.hannula@ek.fi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset (18.10.2012) koulutuksen

Lisätiedot

Tutkimus- ja kokemustiedon. tuotteistaminen. www.tsr.fi/tuotteistus

Tutkimus- ja kokemustiedon. tuotteistaminen. www.tsr.fi/tuotteistus Tutkimus- ja kokemustiedon tuotteistaminen www.tsr.fi/tuotteistus Miksi? Tutkimus- ja kokemustieto työelämän käyttöön Tuotteistamalla tutkimustuloksia ja kehittämiskokemuksia teet ne näkyviksi ja laajemmin

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

Varhainen avoin yhteistoiminta

Varhainen avoin yhteistoiminta Varhainen avoin yhteistoiminta Tuloksia Henkilöstökyselyt 2006 ja 2010 Rovaniemen kaupunki ja Nurmijärven kunta 26.9.2011 Varhaisen puuttumisen hanke Suomessa Valtakunnallinen 2001-2004 varhaisen puuttumisen

Lisätiedot

Monitoimijaisella yhteiskehittelyllä kohti asiakaslähtöistä toimintatapaa kokemuksia Sabir-hankkeesta

Monitoimijaisella yhteiskehittelyllä kohti asiakaslähtöistä toimintatapaa kokemuksia Sabir-hankkeesta Monitoimijaisella yhteiskehittelyllä kohti asiakaslähtöistä toimintatapaa kokemuksia Sabir-hankkeesta Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29-30.9.2011 Sosiaalityöntekijä Helena Boxström Projektipäällikkö

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen Elämänkatsomustieto Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä

Lisätiedot

Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa. Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa. Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Täydellisesti integroitu järjestelmä Integraation hyödyt mahdollista saavuttaa, jos lähtökohtana asiakas, ei hallinnonala

Lisätiedot

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Mäntykangas 2 Kysely toteutettiin strukturoidulla lomakkeella

Lisätiedot

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita Joustava perusopetus - taustaa ja perusteita Paasitorni 27.9.2010 Jopo-toiminnan taustaa Ensimmäiset 26 kuntaa käynnistivät toiminnan vuonna 2006. Lukuvuonna 2007-2008 toimintaa oli 72:ssa kunnassa. Lukuvuonna

Lisätiedot

Tutkimusdatanhallinnan suunnittelu ja DMPTuuli-työkalu

Tutkimusdatanhallinnan suunnittelu ja DMPTuuli-työkalu Tutkimusdatanhallinnan suunnittelu ja DMPTuuli-työkalu KIRJASTON NEUVOTTELUKUNNAT MARI ELISA (MEK) KUUSNIEMI, TUULIN PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ, TUTKIMUKSEN PALVELUT, HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO Tutkimusprojektin

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Tukioppilaat hyvinvoinnin rakentajina koulussa tukioppilastoimintaa 40 vuotta

Tukioppilaat hyvinvoinnin rakentajina koulussa tukioppilastoimintaa 40 vuotta Tukioppilaat hyvinvoinnin rakentajina koulussa tukioppilastoimintaa 40 vuotta Tukioppilastoiminnan uusi esittelyvideo (linkki) Tukioppilastoiminnan toimijat ja yhteistyökumppanit Toimijat koulun tukioppilastoiminnassa

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ. Asiakas- ja potilasturvallisuus ammattieettisenä haasteena. ETENEn, Lääkäriliiton, Talentian ja Tehyn seminaari 6.9.

YHTEISTYÖSSÄ. Asiakas- ja potilasturvallisuus ammattieettisenä haasteena. ETENEn, Lääkäriliiton, Talentian ja Tehyn seminaari 6.9. ETIIKKA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON YHTEISTYÖSSÄ Ylisosiaalineuvos i Aulikki Kananoja Asiakas- ja potilasturvallisuus ammattieettisenä haasteena ETENEn, Lääkäriliiton, Talentian ja Tehyn seminaari 6.9.2012

Lisätiedot

Palvelulinjakohtaisen standardin mahdollisuudet kuntoutuksen toteutuksessa. 2015 Pirjo K Tikka

Palvelulinjakohtaisen standardin mahdollisuudet kuntoutuksen toteutuksessa. 2015 Pirjo K Tikka Palvelulinjakohtaisen standardin mahdollisuudet kuntoutuksen toteutuksessa 2015 Pirjo K Tikka Esityksen sisältö perusrakennemallin muutokset mitä muutokset tarkoittavat palvelun toteuttamisen kannalta

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

Valtakunnallisen työpajayhdistyksen alueellinen toiminta 2015. Palautekyselyn tuloksia. www.tpy.fi

Valtakunnallisen työpajayhdistyksen alueellinen toiminta 2015. Palautekyselyn tuloksia. www.tpy.fi Valtakunnallisen työpajayhdistyksen alueellinen toiminta 2015 Palautekyselyn tuloksia Alueellinen toiminta TPY:ssä Yhdistyksen alueelliseen toimintaan lukeutuvat alueelliset koulutukset ja työpajojen alueellisten

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio

Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio Kehittämiskumppanuuksin & Verkostotyöllä tavoitellaan - alueen nuorten parempaa elämänhallintaa - varhaista puuttumista tilanteisiin - nuorille asiakaslähtöisempiä

Lisätiedot

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä?

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? TieVie1.9.2006 AKATEEMISET Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? Yhteiskäyttöinen oppimateriaali ja tuutoreiden vertaistuki verkkoopetuksessa Katja Pura OY Sisältö Esitys perustuu Akateemiset verkkokurssin

Lisätiedot

Palvelut kunnille. Lapsiperheiden kotipalvelu Lasten ja nuorten ammatillinen tukihenkilötyö Perhetyö. Kotineuvola Oy

Palvelut kunnille. Lapsiperheiden kotipalvelu Lasten ja nuorten ammatillinen tukihenkilötyö Perhetyö. Kotineuvola Oy Palvelut kunnille Lapsiperheiden kotipalvelu Lasten ja nuorten ammatillinen tukihenkilötyö Perhetyö Kotineuvola Oy MLL:n Hämeen piirin Kotineuvola Oy:n työntekijät ovat: Sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

Arviointi johtamisen tukena

Arviointi johtamisen tukena Arviointi johtamisen tukena Marion Fields Suunnittelija, OK-opintokeskus 26.11.2014 27.11.2014 1 Mitä näet tässä kuvassa? 27.11.2014 2 Arviointi on kuin valokuva Se näyttää yhdistyksen tai järjestön tilan

Lisätiedot

Etelä-Suomen metsäverkkohanke

Etelä-Suomen metsäverkkohanke Etelä-Suomen metsäverkkohanke Esko Laitinen Metsänomistajien liitto Etelä-Suomi Taloustutkimus Oy:n vuonna 2010 tekemään tutkimukseen vastasi noin 1500 metsänomistajaa. Heidän tyytyväisyytensä metsäalan

Lisätiedot

Prosessit etyön kehittämisessä

Prosessit etyön kehittämisessä Prosessit etyön kehittämisessä Hanna Alila, Oulun yliopisto 15.4.2011 Hanke lyhyesti eprosessit-hankkeen päätavoitteena on tutkia empiirisesti vuorovaikutus- ja etäteknologoita caseorganisaatioiden johtamisessa

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS

Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Uusi opetussuunnitelma haastaa oppimisen Uusi opetussuunnitelma haastaa oppimisen Teknologian soveltaminen

Lisätiedot

TE-palvelut TYP-verkostolle Pohjois-Pohjanmaalla

TE-palvelut TYP-verkostolle Pohjois-Pohjanmaalla TE-palvelut TYP-verkostolle Pohjois-Pohjanmaalla 15.12.2015 Marita Rimpeläinen-Karvonen, palvelujohtaja 1 15.12.2015 Toimisto Otsikko Kartoitusjakso ja työllistymissuunnitelma TE-toimisto, kunta, Kela

Lisätiedot

Joukkoliikennepalvelujen markkinoinnin ja kehittämisen asiakasarvoselvitys

Joukkoliikennepalvelujen markkinoinnin ja kehittämisen asiakasarvoselvitys Joukkoliikennepalvelujen markkinoinnin ja kehittämisen asiakasarvoselvitys Nykyisillä resursseilla enemmän asiakkaita, käyttöä ja suosittelua: Millaiset palvelut tuottaisivat arvoa asiakkaille? Miten niistä

Lisätiedot

Valtakunnalliset näkymät lapsen hyvään kuntoutukseen

Valtakunnalliset näkymät lapsen hyvään kuntoutukseen Valtakunnalliset näkymät lapsen hyvään kuntoutukseen Helena Launiainen 23.2.2011 6/3/11 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences 1 Mira on aivan samanlainen kuin kaikki kahdeksantoistavuotiaat

Lisätiedot

www.johtamisverkosto.fi February 27, 2012 Johtamisen kehittämisverkosto. www.johtamisverkosto.fi

www.johtamisverkosto.fi February 27, 2012 Johtamisen kehittämisverkosto. www.johtamisverkosto.fi www.johtamisverkosto.fi February 27, 2012 Johtamisen kehittämisverkosto. www.johtamisverkosto.fi 1 Johtamisen kehittämisverkosto - miksi? Hyvällä johtamisella on suuri vaikutus ihmisen työhyvinvointiin

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Kummiyritystoiminta on pitkäjänteistä yhteistyötä yritysten ja oppilaitosten välillä, peruskoulusta ammatilliseen koulutukseen ja. Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Luottamuksellinen Täytetty: OHJEISTUS Lomaketta käytetään ryhmänohjaajan ja opiskelijan välisissä kehityskeskusteluissa koko opiskeluajan. Lomake on apuväline ryhmänohjaajalle opiskelijan

Lisätiedot

AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3

AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3 AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3 http://blogs.helsinki.fi/lmuusita 1 POHDI Mitä teet, jos oppilaasi ei opi muiden tahdissa? 2 NYT VOIMASSA OLEVA, 2011 VANHA Käyttäytymis- ja sopeutumisvaikeuksisten

Lisätiedot

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa Mainio Vire Oy Laura Saarinen Yrityksen arvopohja luo jo suunnan kohtaamiselle Yrityksemme arvot on luotu yhdessä henkilökuntamme

Lisätiedot

Vammaiset naiset näkyviksi kaikilla areenoilla

Vammaiset naiset näkyviksi kaikilla areenoilla Järjestöneuvos, Kuurojen maailmanliiton kunniapuheenjohtaja Liisa Kauppinen Kansainvälinen vammaisseminaari ihmisoikeuksista 12.3.2008 Vammaiset naiset näkyviksi kaikilla areenoilla Naistenpäivä vuonna

Lisätiedot

Learning cafen yhteenveto. Helsinki 23.1.2014

Learning cafen yhteenveto. Helsinki 23.1.2014 Learning cafen yhteenveto Helsinki 23.1.2014 Miten ohjaamme asiakkaita ammatilliseen kuntoutukseen? Tieto tulleista muutoksista (palveluntuottajat), tiedon jakaminen sidosryhmille/ammattilaisille ja asiakkaille

Lisätiedot

Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015

Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015 Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015 Esitelmä Lapin sairaanhoitopiirin asiakasraadille Lapin keskussairaalassa tapahtuvasta saattohoidosta Tarja Huumonen Diakonissa-sairaanhoitaja AMK Saattohoito Saattohoidolla

Lisätiedot

MITEN HANKINTAMENETTELYILLÄ VOIDAAN VAIKUTTAA TIETOMALLIEN KÄYTÖN TEHOKKUUTEEN RAKENNUSHANKKEISSA

MITEN HANKINTAMENETTELYILLÄ VOIDAAN VAIKUTTAA TIETOMALLIEN KÄYTÖN TEHOKKUUTEEN RAKENNUSHANKKEISSA Image size: 7,94 cm x 25,4 cm MITEN HANKINTAMENETTELYILLÄ VOIDAAN VAIKUTTAA TIETOMALLIEN KÄYTÖN TEHOKKUUTEEN RAKENNUSHANKKEISSA -Infrahankkeiden näkökulma Mikko Leppänen 28.5.2013 Infrarakentaminen vuonna

Lisätiedot

Välkky-projekti YHTEENVETO NUORTEN TEEMARYHMÄN ESITYKSISTÄ. Ramboll Management Consulting

Välkky-projekti YHTEENVETO NUORTEN TEEMARYHMÄN ESITYKSISTÄ. Ramboll Management Consulting 1 Välkky-projekti YHTEENVETO NUORTEN TEEMARYHMÄN ESITYKSISTÄ Ramboll Management Consulting TEEMATYÖN TAVOITE JA TEEMAT 2 Teematyön tavoitteena oli vertaistuki ja yhdessä oppiminen nuoriin, nuorten elämäntilanteisiin

Lisätiedot

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää?

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Nykytilan haasteita, mahdollisen kehittämisen aikataulu ja vaihtoehtoja OKM/KTPO 2.6.2016 Tulevat haut ja kehittämisen aikajanaa

Lisätiedot

HANKETAPAAMINEN. Suomussalmi 24.4.2012 KAIRA-hanke Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen/s10179

HANKETAPAAMINEN. Suomussalmi 24.4.2012 KAIRA-hanke Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen/s10179 HANKETAPAAMINEN Suomussalmi 24.4.2012 KAIRA-hanke Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen/s10179 2 Näytön aika Virta-Kainuu Na-He ry Kotvanen Kuhmon työsilta Suomut ry Kaito Kaira Osallisuus

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31 Kukaan

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen ja kehitystyön prosessi lähti liikkeelle osana laajempaa laadun

Lisätiedot

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma Täytetään yhdessä lapsen/nuoren ja hänen edustajansa kanssa Lapsen nimi ja kutsumanimi Henkilötunnus Maahanmuuttopäivä ja ikä Äidinkieli (-kielet) Kansalaisuus Uskonto Edustajan nimi ja yhteystiedot Missä

Lisätiedot

Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille

Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille 2 Hyvä yhteistyökumppani! PÄRE- projekti on laatinut yhteistyössä Kainuun ammattiopiston, lukion ja Ylä-Kainuun lastensuojelun

Lisätiedot

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tikkakosken varhaiskasvatuspalvelut 41160 Tikkakoski SISÄLLYS 1. TIKKAKOSKEN VARHAISKASVATUSPALVELUT 2 2. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMIVA ARKI......3 3. HYVINVOIVA

Lisätiedot

Kuntien sote-menot 2012. 20,6 miljardia

Kuntien sote-menot 2012. 20,6 miljardia 1 Palveluseteli Kuntien sote-menot 2012 Kuntien sote-hankinnat yksityisiltä 2,38 mrd. eli 11,7 % 46 % kuntien menoista 20,6 miljardia Palveluseteli 0,08 mrd. eli noin 80 miljoonaa Julkisen sektorin oma

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi 1 Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Kalajoki Alavieska Oulainen Haapavesi Siikalatva Ylivieska Pyhäntä Nivala Kärsämäki Sievi Haapajärvi

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit 2005 - 1. Seuralla on nuorisovastaava ja hänellä tukihenkilö. Seuralla tulee olla nuorisotoiminnasta vastaava henkilö ja hänellä nimetty tukihenkilö. Nuorisovastaavalla

Lisätiedot

Henkilöstörakenteen ja työnjaon kehittäminen erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla v. 2011-2013. Kys-Erva johtoryhmien kokous 22.8.

Henkilöstörakenteen ja työnjaon kehittäminen erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla v. 2011-2013. Kys-Erva johtoryhmien kokous 22.8. Henkilöstörakenteen ja työnjaon kehittäminen erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla v. 2011-2013 Kys-Erva johtoryhmien kokous 22.8.2014 Hallintoylihoitaja Kaija Heikura Tausta ja tarkoitus Hoitotyön toimintojen

Lisätiedot

Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmien toiminta 2013 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä PL /3.4.2014

Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmien toiminta 2013 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä PL /3.4.2014 Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmien toiminta 2013 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä PL /3.4.2014 Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmät 2012 9 ryhmä, yhdessä ryhmässä kaksi jaosta Vastauksia 8 ryhmältä

Lisätiedot

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi CRIPMAN CRIPMAN on tuotteen arvoverkoston tai sen osan toiminnan optimoinnin ja kehittämisen menetelmä. Kriittisen

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle

Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle HanselForum ICT-päivä 2013 26.9.2013 Avoin menetelmä on turvallinen valinta Tietohallintomalli, ICT Standard for Management on tietohallinnon johtamisen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö ikäihmisten kotona asumisen tukemisessa

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö ikäihmisten kotona asumisen tukemisessa Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö ikäihmisten kotona asumisen tukemisessa Sini Eloranta sh, TtT suunnittelija, VSSHP/Hoitotyön toimisto Turun yliopisto, hoitotieteen laitos Tausta ikäihmisten kotihoidon

Lisätiedot

Pitkäaikaissairauksien terveyshyötymalli (CCM) 10.2.2012

Pitkäaikaissairauksien terveyshyötymalli (CCM) 10.2.2012 Pitkäaikaissairauksien terveyshyötymalli (CCM) 10.2.2012 1 10.2.2012 Sosiaali- ja terveyspalvelut 2 Omahoidon tuki Potilaan oman osuuden korostaminen Tehokkaiden omahoidon tukistratregioiden käyttö: tilannearvio,

Lisätiedot

Arvioidaan työskentelyn asennetta, vastuullisuutta, omaaloitteisuutta,

Arvioidaan työskentelyn asennetta, vastuullisuutta, omaaloitteisuutta, OPS:n perusteet Työskentelyn arviointi on osa oppilaan oppimistaitojen arviointia. Työskentelyn arvioinnin pohjana ovat työskentelylle eri oppiaineissa asetetut tavoitteet. Työskentelyn arviointi kohdistuu

Lisätiedot

KUNTA - JA PALVELURAKENNEUUDISTUSHANKKEEN ALUEVAIHEEN II VASTAUKSET

KUNTA - JA PALVELURAKENNEUUDISTUSHANKKEEN ALUEVAIHEEN II VASTAUKSET ROVANIEMI, RANUA KUNTA - JA PALVELURAKENNEUUDISTUSHANKKEEN ALUEVAIHEEN II VASTAUKSET 2. KUNTA - JA PALVELURAKENNEUUDISTUKSEN KANNALTA KESKEISET ALUEEN ERITYISPIIRTEET 2.1 Mitä sellaisia erityispiirteitä

Lisätiedot

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti Tytöt LVI-alalla - Perusraportti 1. Ikäni on Tämä kysymys antoi harhaanjohtavan tuloksen, sillä kaksi tytöistä täyttää 16 vuotta tänä vuonna mutta kaksi 17, vielä loppuvuoden aikana. 2. Aiempi koulutukseni

Lisätiedot

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015 Esiopetuksen arvot Arvokysely tammikuu 2015 Yleistä kyselystä - Toteutettu Savonlinnan esiopetusyksiköissä - Aikuisille kysely netissä - Lapset keskustelivat ryhmissään aikuisen johdolla (valitsivat 12:sta

Lisätiedot

FORSSAN OHJAAMO. Satakunnan toimijoiden vierailu 14.4.2016. Jukka Lidman Projektipäällikkö Ohjaamo Forssa jukka.lidman@forssa.

FORSSAN OHJAAMO. Satakunnan toimijoiden vierailu 14.4.2016. Jukka Lidman Projektipäällikkö Ohjaamo Forssa jukka.lidman@forssa. FORSSAN OHJAAMO Satakunnan toimijoiden vierailu 14.4.2016 Jukka Lidman Projektipäällikkö Ohjaamo Forssa jukka.lidman@forssa.fi 040 6685 157 Ohjaamotoiminta Ohjaamo on valtakunnallisesti koordinoitu nuorten

Lisätiedot

Diakonian tutkimuspäivä 2014

Diakonian tutkimuspäivä 2014 M O N I T I E T E I S I Ä L Ä H E S T Y M I S T A P O J A N U O R T E N T O I M I J U U T E E N J A V O I M A A N T U M I S E E N Diakonian tutkimuspäivä 2014 TM Anna Juntunen TM Johanna Mantere TAUSTALLA

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu /

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa VE14-verkko-opiskeluryhmien infotilaisuus Adobe Connect -istunto 4.6.2014

Lisätiedot

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015 Ilmari Hyvönen Digitalisaatio ja korkeakoulut Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset tuottavat opetuksen ja tutkimuksen avulla sen tiedon ja osaamisen,

Lisätiedot

FC Kangasala ry: Strategiatyö 2014-2017

FC Kangasala ry: Strategiatyö 2014-2017 FC Kangasala ry: Strategiatyö 2014-2017 13.2.2014 Petri Puronaho Tampellan esplanadi 6 33100 Tampere, p. 010 8411 880, www.palloliitto.fi/tampere Tähän asti tapahtunutta 1.10.2013: Prosessin aloitus: Esittely

Lisätiedot

Oma väylä hankkeen kuntoutuksen kehittämisprojekti vuosina 2015 2017

Oma väylä hankkeen kuntoutuksen kehittämisprojekti vuosina 2015 2017 Terveysosasto Kuntoutusryhmä Oma väylä -hanke 2.9.2014 Oma väylä hankkeen kuntoutuksen kehittämisprojekti vuosina 2015 2017 Palveluntuottaja Tämän lomakkeen kohdassa 1 tunnit sisältävät kaikki kuntoutusprosessin

Lisätiedot

Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen. Hanketyöpaja innovaatioiden siirto -hanketta valmisteleville 20.1.2011

Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen. Hanketyöpaja innovaatioiden siirto -hanketta valmisteleville 20.1.2011 Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen Hanketyöpaja innovaatioiden siirto -hanketta valmisteleville 20.1.2011 Työsuunnitelma Vastaa kysymykseen mitä projektissa tehdään, jotta tuotokset valmistuvat.

Lisätiedot

Byströmin nuorten palvelut

Byströmin nuorten palvelut Byströmin nuorten palvelut Byströmin nuorten palvelut - Sinun suuntasi Byströmin nuorten palvelut on matalan kynnyksen palvelukeskus oululaisille alle 30-vuotiaille nuorille. Byströmin nuorten palveluista

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

Turvallisuus ja turvallisuudenhallintajärjestelmä

Turvallisuus ja turvallisuudenhallintajärjestelmä Turvallisuus ja turvallisuudenhallintajärjestelmä (SMS Safety Management System) Aila Järveläinen 21.1.2016 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksessä käydään lävitse Turvallisuuden merkitys

Lisätiedot

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus 10ov Oikeaa työssäoppimista 4ov Teoriaopiskelua työelämässä 6 ov 1. Työprosessin hallinta tarvitseville lapsille

Lisätiedot

Työuran uurtaja ryhmämenetelmä

Työuran uurtaja ryhmämenetelmä Työuran uurtaja ryhmämenetelmä Jukka Vuori, johtaja Salla Toppinen Tanner, pääasiallinen tutkija Tommy Larvi, tuotevastaava Anna Vanhala, asiakasvastaava sähköpostiosoitteet muotoa: nimi.sukunimi@ttl.fi

Lisätiedot

Opiskeluympäristöarviointi yliopiston näkökulmasta. Johanna Naukkarinen Kehittämispäällikkö, LUT Opintopalvelut

Opiskeluympäristöarviointi yliopiston näkökulmasta. Johanna Naukkarinen Kehittämispäällikkö, LUT Opintopalvelut Opiskeluympäristöarviointi yliopiston näkökulmasta Johanna Naukkarinen Kehittämispäällikkö, LUT Opintopalvelut LUT faktoja Perustettu 1969, yhdistänyt alusta asti tekniikan ja talouden Henkilökuntaa noin

Lisätiedot

Kansainvälisiä käytäntöjä kasvuvyöhykkeiden kehittämisestä. Perttu Vartiainen

Kansainvälisiä käytäntöjä kasvuvyöhykkeiden kehittämisestä. Perttu Vartiainen Kansainvälisiä käytäntöjä kasvuvyöhykkeiden kehittämisestä Perttu Vartiainen TOIMINNALLISET ALUEET JA KASVUVYÖHYKKEET SUOMESSA (ToKaSu) VNK TEAS hanke Työpaja 13.6.2016 Johdanto Tarkastelun keskiössä on

Lisätiedot

Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon?

Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon? Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon? Työttömän henkilön hoito ja palveluprosessi -koulutus 8.12.2015 Katariina Korkeila Turun hyvinvointitoimiala, terveyspalvelut

Lisätiedot

Hyvinvoinnin tilannekatsaus

Hyvinvoinnin tilannekatsaus Hyvinvoinnin tilannekatsaus Hyvinvointikertomus 2014 Tytti Solankallio-Vahteri Hyvinvointikoordinaattori 16.11.2015 16.11.2015 Hyvinvoinnin edistäminen kunnan tehtävänä Kunnan tehtävänä on (Kuntalaki 410/2015)

Lisätiedot

Malminkartanon kehittämishetki 7.6.2013 Asiakasosallisuus monitoimijaisessa yhteistyössä Tiina Muukkonen Riikka Pyykönen

Malminkartanon kehittämishetki 7.6.2013 Asiakasosallisuus monitoimijaisessa yhteistyössä Tiina Muukkonen Riikka Pyykönen Malminkartanon kehittämishetki 7.6.2013 Asiakasosallisuus monitoimijaisessa yhteistyössä Tiina Muukkonen Riikka Pyykönen 1 Kehrä II 2011-2013 Asiakasosallisuus monitoimijaisen Tavoitteet : yhteistyössä

Lisätiedot