Ahven Perca fluviatilis

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ahven Perca fluviatilis"

Transkriptio

1

2 Ahven Perca fluviatilis Kansanomaiset nimitykset: abborre, aapeli, ahva, apotti, vuosku Ahven on vähään tyytyvä ja tunnettu kauniista värityksestään. Ahven elää järvissä, joissa, lammikoissa ja Itämeren vähäsuolaisissa osissa. Ahvenet voivat muodostaa suuria, usein monen kymmenen metrin laajuisia, harvoja parvia. Kalat uivat tavallisesti noin 0,3 0,5 m:n päässä toisistaan. Illan koittaessa parvet erkanevat ja kalat alkavat etsimään saalista uiden edestakaisin. Ahventa pyydetään läpi vuoden. Savustettu ahven on erittäin arvostettua. Ahven on Suomen kansalliskala. Ahventa syövät: Ahven syö nuorena: Ahven syö myöhemmin:

3

4 Alli Clangula hyemalis Alli on Arktikassa pesivä sorsalintu. Virossa alli talvehtii usein avomerellä ja on tavallinen ylilentäjä syyskuun alusta kesäkuun alkuun. Kevätmuutossa toukokuussa Suomenlahden ylittää satoja tuhansia yksilöitä. Koiraan tunnistaa talviaikaan kahdesta pitkästä pyrstösulasta. Simpukat, äyriäiset ja kalat ovat sen ravintoa. Alleja voivat saalistaa merikotkat, mutta muita vihollisia ei ole. Eniten alleja uhkaavat ihmiset: öljyonnettomuudet ja kalapyydyksiin joutuminen ovat vähentäneet allien lukumäärää. Sitä uhkaavat: Se syö:

5

6 Eläinplankton Eläinplanktonin muodostavat pikkuruiset eri kehitysasteiden eläimet. Osa planktoneliöistä on vilkkaita liikkumaan, toisten liikkumiskyky on rajallinen tai puuttuu kokonaan. Eläinplanktonin kuuluvat pienet alkueläimet, rataseläimet, pienet mikroäyriäiset kuten hankajalkaiset ja vesikirput, mutta myös suurempien eliöiden esim. kalojen ja merirokkojen toukat/poikaset. Eläinplanktonin ravintoa on kasviplankton. Eläinplanktonia syövät suuremmat meressä elävät selkärangattomat, esim. kotilot ja merirokot sekä monet kalanpoikaset ja kalat. Sitä syövät: Se syö:

7

8 Haahka Somateria molissima Haahka on pienillä luodoilla pesivä kookas sorsalintu. Ravintonsa se hankkii sekä sukeltamalla että matalasta vedestä. Haahka saapuu pesintäalueilleen maaliskuun lopussa. Se vuoraa pesänsä untuvallaan, joka on paras luonnollinen lämmöneristäjä. Haahkan untuva on erittäin kevyttä, ja sitä käytetään takeissa ja makuupusseissa. Poikasten kuoriuduttua pesueet siirtyvät merelle kokoontuen yhteisöihin, joissa voi olla jopa yli 40 poikasta. Syysmuutto kestää syys-lokakuun alusta joulukuuhun. Haahka on yleisin merilintu Suomessa. Sitä uhkaavat: Se syö:

9

10 Harmaahylje Halichoerus grypus Harmaahylje on kahdesta Suomenlahdella elävästä hyljelajista suurempi ja yleisempi. Aikuisten koirashylkeiden pituus voi olla yli 3 metriä ja paino jopa 300 kg. Harmaahylje synnyttää poikaset helmi-maaliskuun vaihteessa jäälautoille ja jään puuttuessa avomeren luodoille. Hylkeenpoikanen imee pari viikkoa rasvaista maitoa kasvaen jopa 2 kg vuorokaudessa. Suomenlahdella elää alle tuhat harmaahyljettä. Syö kaloja, äyriäisiä, välillä myös lintuja. Virossa harmaahylje on suojeltu, mutta Suomessa ja Ahvenanmaalla sitä voidaan myös metsästää rajoitettu määrä. Sitä uhkaavat: Se syö:

11

12 Hauki Esox lucius Kansanomaiset nimitykset: haaki, havi, pitkänokka Erakkomaista elämää viettävä hauki piileskelee vesikasvitiheiköissä odotellen saalista. Saaliin pyyntiä edesauttavat tarkka näkö ja päiväsaikaiset elintavat: hauki voi nähdä monen metrin päähän. Havaitessaan saaliin hauki syöksyy sitä kohti salamannopeasti. Suurikokoiset hauet voivat pyytää myös sorsanpoikasia, sammakoita sekä pikkunisäkkäitä. Hauki nielaisee saaliinsa kokonaan. Hauki saattaa syödä myös lajitovereitaan, jos ravinnosta on puutetta. Harrastuskalastajille hauki on tärkeimpiä saaliskaloja. Hauen liha on vähärasvaista ja sopii hyvin laihduttajille. Haukea syövät: Hauki syö nuorena: Hauki syö myöhemmin:

13

14 Kampela Platichthys flesus Kansanomainen nimitys: flunder, maariankala Kampela on litteä pohjakala, joka ui ja lepäilee pohjassa kyljellään. Kampelan poikaset näyttävät ensin samanlaisilta kuin muidenkin kalojen poikaset, vatsa alla ja selkä päällä. Noin 1 cm:n mittaisena ne muuntuvat: ruumis muuttuu litteäksi, kääntyy kyljelleen ja toinen silmä vaeltaa puolelta toiselle siksi kampelan silmät sijaitsevat toisella kyljellä (enimmäkseen oikealla). Muuntautumiseen asti kalat uivat vapaasti vedessä, minkä jälkeen ne siirtyvät meren pohjaan elämään. Poikasen ylempi puoli tummuu, alempi jää vaaleaksi. Kampelan liha on maukasta, ja sitä savustetaan, kuivataan ja paistetaan. Rannikon asukkaille kampela on ollut yksi tärkeimmistä ruokakaloista. Kampelaa syövät: Kampela syö nuorena: Kampela syö myöhemmin:

15

16 Kasviplankton Kasviplanktonin muodostavan yksisoluiset yhteyttämiskykyiset eliöt (pääasiassa levät), jotka leijuvat meriveden pintakerroksissa ja tuottavat muille eliöille tärkeitä orgaanisia aineita. Kasviplankton vaihtelee läpimitaltaan 0,01 0,1 mm. Kasviplankton on meren ravintoverkon alku, joka muodostaa lähes 95 % meren primäärisestä elollisesta aineksesta ja vaikuttaa suoraan tai välillisesti kaikkien vesieliöiden elinoloihin ja ravintoon. Tärkeimmät kasviplanktonryhmät ovat piilevät, siimaeliöt sinilevät ja viherlevät. Keväisin kasviplanktonin määrä kasvaa niin, että niiden biomassa on nähtävissä paljaalla silmällä. Ilmiötä kutsutaan kasviplanktonin kukinnaksi. Sitä tarvitsevat: Se tarvitsee: ravinteita

17

18 Katka Gammarus spp. Katkat tunnistaa kyljistään litistyneistä nivelikkäästä ruumiista, useista jaloista ja koverasta selästä, jotka ovat väriltään vihertäviä tai punertavia. Elävät pohjalla tai levillä, kaivetuissa kuopissa tai mudassa. Esiintyy eniten rannikolla. Syövät kasvien ja sedimentin pinnalla olevaa kasvista ja eläimistä peräisin olevaa hajoavaa ainesta. Niitä voidaan nimittää vesistöjen puhdistajiksi, sillä ne syövät kuolleita kaloja ja vesieliöitä pitäen veden puhtaana. Monet kalat suosivat katkoja ravintokohteinaan. Sitä syövät: Se syö: KASVIEN JA SEDIMENTIN PINNALTA HAJOAVAA AINESTA

19

20 Kilkki Saduria entomon Kilkki on suureksi kasvava äyriäislaji, suurin Suomenlahden siiralajeista, jotka ovat asuttaneet Itämerta jo jääajasta lähtien. Sitä esiintyy enimmäkseen syvänteissä, joissa on vesi on ympärivuotisesti kylmää, mutta ravintoa etsiessään se liikkuu myös matalassa. Kasvaa jopa 8 cm pitkäksi, elää meren pohjassa ja kaivelee pohjasedimenttiä etsien sinne kaivautuneita selkärangattomia. Syö myös kuolleita kaloja. Kilkkejä joutuu usein silakkatrooliin, joten joskus niitä päätyy kauppojen kautta myös kotikeittiöihimme. Sitä syövät: Se syö:

21

22 Kilohaili Sprattus sprattus Balticus Kansanomaiset nimitykset: maustekala, vasbuugi Suomenlahdella laajalle levinnyt kilohaili kokoontuu suuriin parviin, joiden pituus voi ulottua satoihin metreihin tai jopa kilometreihin. Kuteminen tapahtuu kesä-heinäkuussa pintavesissä. Kalastajat ovat panneet merkille kilohailin kutemisaikaisen leikin, joka näyttää siltä, kuin tyynen veden pintaan sataisi kovasti vettä. Kilohaili näyttää lähes samalta kuin silakka, mutta kalan mahan vatsasärmä on karhea, jos sitä silittää sormella kalan päähän päin. Ihmisille kilohaili on tärkeä saaliskala. Syksyllä kalan rasvapitoisuus on korkea (10 18 %) ja kalasta tehdään ns. sprotteja sekä yrteillä maustettuja kalasäilykkeitä. Kilohailia syövät: Kilohaili syö:

23

24 Kivinilkka Zoarces viviparus Kansanomaiset nimitykset: elaska, kivimade, lorvi Kivinilkka on ainoa Itämeren kala, joka synnyttää eläviä poikasia. Poikaset syntyvät talvella noin 4 cm:n mittaisina ja ovat heti valmiita pärjäämään itsenäisesti meren pohjassa. Virossa kivinilkkaa kutsutaan usein köyhän miehen ankeriaaksi. Pärnun lahdella latvialaiset ja virolaiset kalastajat vaihtavat ahveniaan kivinilkkoihin, sillä latvialaisessa keittiössä kivinilkka on arvostettu ruokakala, josta valmistetaan sylttyä. Sitä syödään myös paistettuna ja savustettuna. Kivinilkkaa syövät: Kivinilkka syö:

25

26 Kuha Sander lucioperca Kansanomaiset nimitykset: haukiahven, guffe, luotoahven Kuhat elävät tummavetisillä rannikkoalueilla sekä sisävesissä liikkuen ja pyytäen saalista vain öisin pohjan läheisyydessä. Ennen kutua touko-kesäkuussa kuha pitää soidinmenoja: kutuparit uivat monta päivää ympäri kutupaikkaa aiheuttaen kovaa veden loisketta. Koiraskala kaivaa kutukuopan ja puhdistaa sen mudasta ja roskista. Naaraskala lähtee kudettuaan pois kutualueelta, mutta koiraskala jää valvomaan kehittyviä mätimunia poikasten kuoriutumiseen asti. Vahtiessaan kutua kala ei syö mitään. Kuha on arvostettu saaliskala maukkaan lihan ja nopeakasvuisuuden ansiosta. Kuhaa syövät: Kuha syö nuorena: Kuha syö myöhemmin:

27

28 Liejusimpukka Macoma balthica Liejusimpukka on Suomenlahden ja koko Itämeren runsain ja laajimmalle levinnyt pohjaeläin, minkä vuoksi sitä pidetään koko Itämeren pohjaeläinten tunnuseläimenä. Liejusimpukka kestää veden suolapitoisuuden vaihtelua parhaiten verrattuna muihin simpukkalajeihin. Elää kaivautuneena sedimenttiin ja suosii mutaista ja hiekkaista pintaa. Suodattaa ravintonsa pohjamudan ylimmästä kerroksesta. Kasvaa Suomenlahdella 1 2,5 cm pitkäksi. Sitä syövät: Se syö:

29

30 Lohi Salmo salar Kansanomaiset nimitykset: isosuu, kojamo, koukkunokka, titti. Lohi on vaelluskala. Nuoret lohet elävät 2 3-vuotiaaksi joessa, jonka jälkeen ne siirtyvät mereen, josta palaavat takaisin synnyinjokeensa saavutettuaan sukukypsyyden. Kutupaikakseen ne valitsevat voimakkaasti virtaavaan kosken. Naaraskala kaivaa pohjaan kutupesän, ja laskettuaan mädin peittää sen soralla. Osa yksilöistä kuolee kudun jälkeen nälkään ja väsymykseen, osa palaa takaisin mereen, mutta vain pieni osa kaloista kutee 2 3 kertaa elämässään. Lohikannat ovat voimakkaasti vähentyneet. Monissa joissa lohien kutuvaelluksen estävät nousuesteet eli padot. Ihmiselle lohi on erittäin arvostettu saaliskala, minkä vuoksi sitä myös ryöstökalastetaan Lohta syövät: Lohi syö nuorena: Lohi syö myöhemmin:

31

32 Made Lota lota Kansanomaiset nimitykset: madis, mae, mare, matikka Made on yöaikaan liikkuva kylmän veden kala. Sillä on liukas, limainen nahka, josta pienet suomut ei tahdo erottua. Made suunnistaa hajuaistinsa avulla. Siksi loisien aiheuttama sokeuskaan ei haittaa kalan ravinnonsaantia. Made on ainoa makean veden kala, joka kutee talvella jään alla. Pienellä rasvapisaralla varustetut mätimunat kehittyvät pohjan läheisyydessä. Kesällä, kun veden lämpötila nousee yli C, tulee mateesta laiska, ja se jää ns. kesäuneen. Madetta arvostetaan sen huomattavan suuren, paljon vitamiineja sisältävän maksan ansiosta sekä vähärasvaisen, maukkaan lihan ansioista. Madetta syövät: Made syö nuorena: Made syö myöhemmin:

33

34 Merilokki Larus marinus Merilokki on suurin lokkilaji Suomenlahdella. Sitä tavataan koko rannikolla, eniten niemillä, kivillä, luodoilla kauempana merellä, jossa se pesii muutaman parin yhteisössä tai pienissä kolonioissa. Sen keltaisessa nokassa on tunnusomainen punainen täplä. Sen perusravintoa ovat kalat, ja se voi saalistaa jopa kilon painoisia kaloja. Pesimisaikaan se syö myös muiden lintujen munia ja poikia ja voi tappaa hautovia sorsia. Se voi syödä myös lajitovereidensa poikasia. Sitä uhkaavat: Se syö: HYLKEIDEN RAATOJA LINTUDEN POIKASIJA

35

36 Merikotka Haliaeetus albicilla Merikotka on Pohjois-Euroopan suurin petolintu. Aikuinen lintu on helposti tunnistettavissa valkoisesta pyrstöstään, vaaleasta päästä ja vaaleankeltaisesta voimakkaasta nokasta. Siipienväli voi olla jopa 2,5 metriä. Aikuiset merikotkat ovat hyvin paikkauskollisia nuorten vaellellessa enemmän. Pesät sijaitsevat usein rantamänniköissä, sekametsässä tai soilla puiden latvaosissa. Vuosikymmeniä käytössä ollut pesä voi painaa jopa tuhat kiloa. Merikotka on suojeltu laji Suomessa. Sitä uhkaa: Se syö: HYLKEEN- POIKASIA JA -RAATOJA

37

38 Merisukasjalkainen Hediste diversicolor Merisukasjalkainen on tyypillinen laji rannikkovesissä ja yksi tavallisimmista monisukasmadoista. Se elää mutapohjissa, usein myös kasvillisuuden seassa. Sillä on jokaisessa nivelvälissä haarakkeet, joissa on pitkät harjassukaskimput. Sukasjalkaiset kasvavat 5 10 cm pitkäksi ja syövät kaikkea mahdollista (mm. kasviplanktonia, eläinplanktonia, bakteereita, detritusta, pieniä selkärangattomia). Koska sukasjalkaiset kuuluvat lähes kaikkien kalojen ruokavalioon, niitä voi käyttää syöttinä kalastaessa. Sitä syövät: Se syö: PIENIÄ SELKÄRANGATTOMIA DETRITUSTA BAKTEEREJA

39

40 Meritaimen Salmo trutta Kansanomaiset nimitykset: asikka, forelli, lohi, lohennikko Kuten lohikin, meritaimen viettää elämänsä enimmäkseen meressä, mutta vaeltaa syksyisin jokeen kutemaan. Vaelluskiihkossaan taimenet pystyvät ylittämään jopa 1,5 m korkeita putouksia ja patoja. Päästessään jokeen koiraskala etsii sopivan paikan soraikkoisessa ja vuolaasti virtaavassa koskessa ja odottaa kutukumppania. Kutupaikalle saapunut naarastaimen kaivaa valmiiksi pitkänomaisen kutukuopan, johon laskee mädin. Kun mäti on hedelmöitetty isäkalan maidilla, äitikala peittää sen soralla ja valmistaa uuden kutukuopan. Meritaimenta uhkaa pääasiassa kutupaikkojen häviäminen. Ihmiselle meritaimen on arvostettu saaliskala, jota myös ryöstökalastetaan. Meritaimenta syövät: Meritaimen syö nuorena: Meritaimen syö myöhemmin:

41

42 Nokkakala Belone belone Kansanomaiset nimitykset: nokkahauki Nokkakalan vartalo on pitkä ja mutta jäykkä. Hyvä tuntomerkki on pitkäksi nokaksi venyneet leuat kuten myös vihreät ruodot. Nokkakala on parvissa liikkuva petokala. Nokkakala kiinnittää mätimunansa vesikasveihin, jotta ne saisivat tarpeeksi happea kehittyäkseen. Jos nokkakalan mäti putoaa jostain syystä pohjaan, se tuhoutuu. Nokkakalaparvien esiintyminen Viron rannikkomerillä riippuu lämpötilasta. Keskimäärin kaloja tavataan täällä 10 päivästä kolmeen viikkoon, jonka jälkeen kalat suuntaavat takaisin Atlantille. Nokkakalan liha on maukasta ja sen vihreät ruodot on helppo erottaa. Nokkakalaa syövät: Nokkakala syö:

43

44 Norppa Phoca hispida botnica Itämeren norppa elää ainoastaan Itämeressä. Se on maailman pienin hylje, jonka pituus on cm ja paino kg. Norpalla on tunnusomaiset vaaleat kiehkurat turkissaan tummassa selässä ja mahassa. Se ei pärjää ilman jäätä, sillä se synnyttää poikasen lumesta tehtyyn luolaan, johon pääsee vain vedestä. Norpan talvinen esiintyminen riippuu tietyistä jääolosuhteista, joissa voi rakentaa pesiä ja hengitysaukkoja. Suomenlahden norppien kanta on vähentynyt pariinsataan yksilöön, jotka elävät pääasiassa lahden itäosassa. Norppa on Suomessa suojeltu laji. Sitä uhkaavat: Se syö:

45

46 Piikkikampela Scophthalmus maximus Piikkikampela on litteä, lautasen muotoinen, kyljellään liikkuva pohjakala. Evät reunustavat kalan vartaloa. Kalan yläkyljellä sijaitsevat tunnusomaiset piikkikyhmyt, jotka tekevät kalan pinnan karheaksi. Piikkikampela on varsin paikallinen kala ja elää yksin. Piikkikampelan poikaset ovat aluksi samannäköisiä kuin muidenkin kalojen poikaset. Kalan ollessa noin 2 cm:n pituinen sen oikeanpuoleinen silmä siirtyy vasemmalle kyljelle. Muuntumisen jälkeen poikaset siirtyvät elämään meren pohjaan oikea kylki alla ja vasen kylki päällä. Piikkikampelaa saadaan samoilla pyydyksillä kuin kampelaa, ja sitä syödään paistettuna ja savustettuna. Piikkikampelaa syövät: Piikkikampela syö nuorena: Piikkikampela syö myöhemmin:

47

48 Rakkolevä Fucus vesicolosus Litteä, pensasmainen ruskolevä, jonka tunnusomaisin tuntomerkki on ilmarakot. Kasvaa 1 6 metrin syvyydessä kivisillä meren pohjilla, yleensä noin cm korkea. Rakkoleväyhteisöt ovat lajistoltaan monipuolisimpia Itämeren ekosysteemejä sen kasvupaikat ovat tärkeitä elinympäristöjä muille levälajeille, pienille kaloille ja pohjaeläimille. Rakkolevävyöhykkeessä kutevat kalat, siihen kiinnittyneenä elävää monenlaisia levälajeja merirokkoja sekä paljon pieniä kotiloita, katkoja, siiroja ja muita selkärangattomia. Sitä tarvitsevat: Se tarvitsee: ravinteita

49

50 Rasvakala Cyclopterus lumpus Pyöreän mallinen rasvakala pyytää hämärässä pohjaeläimiä ja nukkuu valoisan ajan kiinnittäen itsensä kiviin tai kallioon vatsaevistä muodostuneen imunavan avulla. Kutuaikana koiraskalan väritys vaihtuu punaiseksi tai violetiksi. Naaras kutee merenpohjaan ja koiras vahtii mätiä ja tuulettaa vettä evillään. Rasvakalaa pyydetään keväisin, ja ruoan valmistukseen käytetään vain koiraita. Kalan liha on valkoista ja maukasta, ja monissa maissa se on arvostettua herkkua. Rasvakalaa syövät: Rasvakala syö:

51

52 Särki Rutilus rutilus Kansanomaiset nimitykset: korpelainen, sähri, punasilmä, ruohikkomuikku Särki elää makeassa vedessä ja murtovedessä rannan läheisissä vesikasvikasvustoissa. Särki syö täkäläisistä lajeista eniten kasviravintoa. Koiraskalat pukeutuvat kutuaikana kutuasuun, ja sille kasvaa sarveisaineesta kutukyhmyjä kalan vartaloon. Kututapahtuman kuulee ja näkee veden loiskumisena, joka voi olla niin kiihkeää, että osa mätijyvistä lentää pois vedestä. Ihmisen mielestä särjen liha on ruotoista ja maistuu mudalle, minkä vuoksi sitä käytetään lähinnä syöttinä ongittaessa. Kuitenkin särki on kuivattuna arvostettua naposteltavaa. Särkeä syövät: Särki syö:

53

54 Silakka Clupea harengus membras Kansanomaiset nimitykset: haili, kelkkanokka, strömari, suutarin lohi Silakka on sillin murtovedessä elävä alalaji, jota tavataan vain Itämeressä. Kutuajasta riippuen silakasta on olemassa kaksi eri muotoa: kevätsilakka ja syyssilakka. Silakat elävät vilkkaasti liikkuvissa parvissa, jotka voivat tehdä ravintoa etsiessään tai kutuaikana pitkiäkin vaelluksia. Pedoista ja pyynnistä johtuvan runsaan kuolleisuuden silakka kompensoi suurella poikasten määrällä. Kutua ja poikasten kasvattamista varten silakka tarvitsee levämetsiköitä. Silakka on tärkein saaliskalamme Itämeressä, ja sitä käytetään ravinnoksi monin tavoin. Erityisesti savusilakka on arvostettu ruoka. Silakka on Viron kansalliskala. Silakkaa syövät: Silakka syö:

55

56 Sinisimpukka Mytilus trossulus Sinisimpukan kuoria löytää usein rannoillemme huuhtoutuneena. Viroksi sinisimpukka on Söödav rannakarp, tämän nimen se on on saanut siitä, että se on ravinnoksi lintujen, kalojen ja useiden selkärangattomien lisäksi myös ihmiselle. Suomenlahdella sinisimpukka kasvaa 2 4 cm:n pituiseksi ja elää jopa 40 m:n syvyydessä. Meren pohjassa se kiinnittyy joukoittain koville pinnoille, pääasiassa kiville, muodostaen välillä suuria kolonioita. Käyttää ravinnokseen kasvien ja eläinten jäännöksiä sekä planktonia suodattaen vettä läpi ruumiinsa. Neliömetriä kohden sinisimpukat suodattavat vettä noin m³ vuorokaudessa ja puhdistavat näin vettä merkittävästi. Sitä syövät: Se syö:

57

58 Surviaissääsken toukat Chironomidae Surviaissääsken toukat ovat korkeintaan 3 mm pitkiä, beigejä, valkoisia tai viininpunaisia herkkiä nivelikkäitä, joilla usein kaartunut takakeho ja pieni musta pää. Toukkia esiintyy niin rannikkojen lähellä matalassa kuin avomerelläkin. Ne elävät pohjamudissa vapaana tai mudasta tehdyissä koteloissa, osa jopa vesikasvien kudoksissa. Ovat tärkeä osa toisten pohjaeläinten ja kalojen ravintoa. Enimmäkseen ne syövät hajoavaa ainesta, mutta jotkut ovat myös petoja. Ne viettävät 2 vuotta elämästään pohjamudissa ja muuttuvat toukokuussa valmiiksi sääskiksi. Kuoriutunut surviaissääski nousee pintaan ja lähtee lentoon. Sitä syövät: Se syö: hajoavaa ainesta

59

60 Vimpa Vimba vimba Kansanomaiset nimitykset: vimma Vimpa on osittain vaelluskala, joka liikkuu murtovedestä jokiin kutemaan. Kutuvaelluksella vimmat voivat syksyisin tai keväisin uida jopa satoja kilometrejä. Ennen vaellusta ne tankkaavat itseensä reilusti rasvaista ravintoa. Kuteminen tapahtuu keväällä virtavedessä ja soraikkoisella pohjalla. Erityisen huolellisesti vimmat tarkastavat pohjan puhtauden. Koirasvimpa näkee kovasti vaivaa ja puhdistaa kutupohjan mudasta ja kasveista. Vimpaa uhkaavat kutupaikkojen häviäminen jokien umpeenkasvun ja patoamisen vuoksi. Vimpa tunnetaan maukkaana ruokakalana, jota syödään savustettuna, kuivattuna tai suolattuna. Vimpaa syövät: Vimpa syö nuorena: Vimpa syö myöhemmin:

Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA. Pro Kala ry www.prokala.fi

Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA. Pro Kala ry www.prokala.fi Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA Pro Kala ry www.prokala.fi 2 KILOHAILI SILAKKA 30-90 g Silakka ja Kilohaili 12-20 cm tärkein saaliskalamme, elää Itämeressä, sillin vähärasvaisempi

Lisätiedot

SUOSITUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 292 artiklan,

SUOSITUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 292 artiklan, L 118/16 4.5.2016 SUOSITUKSET KOMISSION SUOSITUS (EU) 2016/688, annettu 2 päivänä toukokuuta 2016, Itämeren alueelta peräisin olevissa kaloissa ja kalastustuotteissa esiintyvien dioksiinien ja PCB-yhdisteiden

Lisätiedot

2(11) TORSAN KOEVERKKOKALASTUS VUONNA 2014. 1. Taustaa

2(11) TORSAN KOEVERKKOKALASTUS VUONNA 2014. 1. Taustaa 2(11) TORSAN KOEVERKKOKALASTUS VUONNA 2014 1. Taustaa Torsa on toinen keskusjärvi Hiitolanjoen vesistössä Simpelejärven ohella. Torsan pinta-ala on 1375 ha, järven suurin syvyys on 53 m ja keskisyvyys

Lisätiedot

Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia?

Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia? Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia? 8. Miten järvessä voi elää monta kalalajia? Sisällysluettelo Eri kalalajit viihtyvät järven erilaisissa ympäristöissä. (54A) Suun muoto ja rakenne paljastavat

Lisätiedot

Vesijärven kalat. Jännittäviä hetkiä kalastajille! Herkkuja kalaruoan ystäville!

Vesijärven kalat. Jännittäviä hetkiä kalastajille! Herkkuja kalaruoan ystäville! Vesijärven kalat Jännittäviä hetkiä kalastajille! Herkkuja kalaruoan ystäville! Kalat ovat myös tärkeä osa Vesijärven elämää. Ne kuuluvat järven ravintoketjuun ja kertovat omalla tavallaan Vesijärvestä

Lisätiedot

Merimetson ravinto ja kannankehitys Selkämerellä

Merimetson ravinto ja kannankehitys Selkämerellä Merimetson ravinto ja kannankehitys Selkämerellä RKTL/Juhani A. Salmi 27.3.2012 Selkämeren merimetsot Selkämerellä tavataan kahta merimetson alalajia. Pesivät linnut kuuluvat alalajiin sinensis ja läpimuuttavat

Lisätiedot

Kalasta tietoa -visa Tehtävät

Kalasta tietoa -visa Tehtävät Kalasta tietoa -visa Tehtävät 1. Mikä kala? Yhdistä viivalla kalan nimi ja kalan kuvan SÄRKI VINKKI Ahvenella on raitoja Hauella on laikkuja AHVEN HAUKI 2. Kalan evät Yhdistä viivalla evä kalan kuvaan

Lisätiedot

Mitä Itämeren hylkeet syövät?

Mitä Itämeren hylkeet syövät? Mitä Itämeren hylkeet syövät? Ja kuinka paljon? Tiedotusristeily kalastajille 5 helmikuu 2014 Karl Lundström, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Mitkä ovat Itämeren hylkeet? Itämeren hylkeet Kirjohylje

Lisätiedot

Perämeren hylkeiden ravintotutkimus

Perämeren hylkeiden ravintotutkimus Perämeren hylkeiden ravintotutkimus Hylkeet syövät lohen ja meritaimenen vaelluspoikasia 12.11.2013 Istutustutkimusohjelman loppuseminaari Esa Lehtonen RKTL Hylkeiden ravintotutkimus Perämerellä Hyljekantojen

Lisätiedot

ANKERIAS (Anguilla anguilla)

ANKERIAS (Anguilla anguilla) ANKERIAS (Anguilla anguilla) Koiras alle 50 cm, naaras 50 100 cm Erittäin uhanalainen Ankerias on erikoinen, käärmemäinen petokala, jonka elämästä tiedetään vasta vähän. Uskotaan, että kaikki ankeriaat

Lisätiedot

Mitä me tiedämme tai emme tiedä Hiidenveden kalaston tilasta? Tommi Malinen Helsingin yliopisto

Mitä me tiedämme tai emme tiedä Hiidenveden kalaston tilasta? Tommi Malinen Helsingin yliopisto Mitä me tiedämme tai emme tiedä Hiidenveden kalaston tilasta? Tommi Malinen Helsingin yliopisto Hiidenveden kalasto 100 vuotta sitten Hellevaaran ja Jääskeläisen aineistot 1913-1928 Kuhakanta runsas, tehokkaan

Lisätiedot

Nauta. ihminen hajottajat. Bos taurus rotu: kyyttö Elinympäristö: rantaniityt. rantaniityn kasveja

Nauta. ihminen hajottajat. Bos taurus rotu: kyyttö Elinympäristö: rantaniityt. rantaniityn kasveja Mitä syö: Nauta Bos taurus rotu: kyyttö Elinympäristö: rantaniityt Kuka syö: ihminen hajottajat rantaniityn kasveja Tiesitkö? Kyytöt ovat itäsuomenkarjaa, joka on uhanalainen maatiaisrotu. Lintulahdet

Lisätiedot

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Suurin osa Lapin linnuista on muuttolintuja. Kaukaisimmat muuttolinnut viettävät talvensa tuhansien kilometrien päässä, Afrikassa tai Intiassa

Lisätiedot

HARJUKSEN KUTUALUEIDEN

HARJUKSEN KUTUALUEIDEN HARJUKSEN KUTUALUEIDEN HEIKENTYMINEN PURUVEDEN SELKÄVESILLÄ ELOKUUSSA JA SYYSKUUSSA 2010 TEHTYJEN KARTOITUSTEN TULOKSET Puruveden Harjus ry 2011 HARJUKSEN KUTUALUEIDEN HEIKENTYMINEN PURUVEDEN SELKÄVESILLÄ

Lisätiedot

1. Etsi näyttelystä viisi kesäkalastustapaa ja tutustu niihin. Nimeä ne. VINKKI: näyttelyn tietokoneohjelma ja vitriinit

1. Etsi näyttelystä viisi kesäkalastustapaa ja tutustu niihin. Nimeä ne. VINKKI: näyttelyn tietokoneohjelma ja vitriinit OPPILAAN MATERIAALIN VIITTEELLISET RATKAISUT Näyttelyn sijainti Arktikumissa: Pyydä ja pidä -näyttely Arktikum alakerta (portaat alas) 1. Etsi näyttelystä viisi kesäkalastustapaa ja tutustu niihin. Nimeä

Lisätiedot

Raumanjoen sähkökoekalastusraportti 2014. 20.10.2014 Pyhäjärvi-instituutti Jussi Aaltonen

Raumanjoen sähkökoekalastusraportti 2014. 20.10.2014 Pyhäjärvi-instituutti Jussi Aaltonen Raumanjoen sähkökoekalastusraportti 2014 20.10.2014 Pyhäjärvi-instituutti Jussi Aaltonen Raumanjoen sähkökoekalastusraportti 2014 Teksti: Jussi Aaltonen Kuvat: Tero Forsman (ellei toisin mainita) Pyhäjärvi-instituutti

Lisätiedot

Pärjääkö Kokemäenjoen ankerias? Jouni Tulonen, Evon riistan- ja kalantutkimus

Pärjääkö Kokemäenjoen ankerias? Jouni Tulonen, Evon riistan- ja kalantutkimus Pärjääkö Kokemäenjoen ankerias? Jouni Tulonen, Evon riistan- ja kalantutkimus Kokemäenjoen kalakantojen hoito-ohjelman seurantaryhmä 15.3.2012 Nakkila Kuuluu alkuperäiseen lajistoomme Koko maa on luontaista

Lisätiedot

City Biodiversity-indeksi, kertoo vai kertooko, ja mitä? Toteutustapa näkyy tuloksessa

City Biodiversity-indeksi, kertoo vai kertooko, ja mitä? Toteutustapa näkyy tuloksessa Kaupunkiekologian seminaari 20.1.2016 Kommenttipuheenvuorona Lauri Urho Luonnonvarakeskus City Biodiversity-indeksi, kertoo vai kertooko, ja mitä? Toteutustapa näkyy tuloksessa Indeksin monimuotoisuus

Lisätiedot

Vesijärven ötököitä. kasveja

Vesijärven ötököitä. kasveja Vesijärven ötököitä kasveja JA Vesijärvi sijaitsee Lahden, Hollolan ja Asikkalan alueella ensimmäisen ja toisen Salpausselän välissä. Vesijärvi laskee Etelä-Päijänteeseen Vääksynjoen kautta. Muodoltaan

Lisätiedot

Itämeren tila: ympäristömyrkkyjen pitoisuudet kalassa

Itämeren tila: ympäristömyrkkyjen pitoisuudet kalassa U-kalat II Kuva: ScandinavianStockPhoto/Max uzun Itämeren tila: ympäristömyrkkyjen pitoisuudet kalassa Itämeri-seminaari, 7.. Riikka iraksinen, THL U-kalat II 9 ympäristömyrkkyjen pitoisuudet kalassa Itämeri,

Lisätiedot

LATTIAPELI SUOMENLAHDEN ELIÖSTÖ PELIOHJEET

LATTIAPELI SUOMENLAHDEN ELIÖSTÖ PELIOHJEET LATTIAPELI SUOMENLAHDEN ELIÖSTÖ PELIOHJEET Suomenlahti-vuosi 2014 Vuosi 2014 on kansainvälinen Suomenlahti-vuosi, jonka tavoitteena on tutkia ja parantaa meren tilaa ja vaalia lahden ainutlaatuista elinympäristöä.

Lisätiedot

Kokemäenjoen nahkiaisselvitys. -toukkien määrä ja elinympäristö -ylisiirtojen tuloksellisuus

Kokemäenjoen nahkiaisselvitys. -toukkien määrä ja elinympäristö -ylisiirtojen tuloksellisuus Kokemäenjoen nahkiaisselvitys -toukkien määrä ja elinympäristö -ylisiirtojen tuloksellisuus Lähtötilanne suunnittelulle Voimalaitosten kalatalousmaksut Hoitosuunnitelma: tarpeellista selvittää nahkiaisen

Lisätiedot

Hoito- ja käyttösuunnitelma

Hoito- ja käyttösuunnitelma Hoito- ja käyttösuunnitelma Merkkien selite Hangon kalastusalue Luonnonsuojelualueet Viehekieltoalueet Rauhoitusalueet Hangon kaupungin satama-alueet Gunnarsörarna Hangon kalastusalue Eva Sjöman Yrkeshögskolan

Lisätiedot

Yhteenvetoa merimetson vaikutuksista kalakantoihin

Yhteenvetoa merimetson vaikutuksista kalakantoihin Yhteenvetoa merimetson vaikutuksista kalakantoihin Antti Lappalainen Merimetsotyöryhmä 04.01.2016 Kuva: Esa Lehtonen Esityksen sisältö Merimetson ravinnonkäyttö Merimetson vaikutukset kalakantoihin Saaristomeren

Lisätiedot

Kokemäenjoen vaellussiika Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin

Kokemäenjoen vaellussiika Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin Kokemäenjoen vaellussiika Ari Leskelä, RKTL 21.3.2013 Kokemäenjoen vaellussiika Erittäin nopeakasvuinen vaellussiikakanta emokalakanta RKTL:ssä, mädinhankintapyynti Harjavallassa Selkämeren alueella keskeinen

Lisätiedot

Suomen Luontotieto Oy. välille suunnitellun kiinteän yhteyden sekä tuulipuiston hyljeselvitys 2009. Suomen Luontotieto Oy 37/2009 Jyrki Oja, Satu Oja

Suomen Luontotieto Oy. välille suunnitellun kiinteän yhteyden sekä tuulipuiston hyljeselvitys 2009. Suomen Luontotieto Oy 37/2009 Jyrki Oja, Satu Oja Oulunsalon-Hailuodon välille suunnitellun kiinteän yhteyden sekä tuulipuiston hyljeselvitys 2009 Harmaahylkeitä lähellä Martinriisiä Suomen Luontotieto Oy 37/2009 Jyrki Oja, Satu Oja Sisältö 1. Johdanto...

Lisätiedot

MADE. Ulkonäkö. Elinympäristö. Ravinto. (Lota lota) pohjan likaantumisesta.

MADE. Ulkonäkö. Elinympäristö. Ravinto. (Lota lota) pohjan likaantumisesta. Arktisia kalalajeja MADE (Lota lota) Ulkonäkö Mateen ulkonäkö on mitä tyypillisin pohjalla elävälle kalalle: ruumis on edestä ja keskiosasta poikkileikkaukseltaan miltei pyöreä, mutta takaa voimakkaasti

Lisätiedot

Itämeri. Murtovesi. Murtovesi aiheuttaa eliöstölle poikkeavat sopeutumis vaatimukset mutta myös -mahdollisuudet.

Itämeri. Murtovesi. Murtovesi aiheuttaa eliöstölle poikkeavat sopeutumis vaatimukset mutta myös -mahdollisuudet. Itämeri Murtovesi Itämeren murtovesi on vesialueen vettä,joka on suolaisempaa kuin kuin makeavesi, mutta suolapitoisuus ei saavuta valtameren veden suolapitoisuutta. Murtovaeden suolapitoisuus on alle

Lisätiedot

Merimetsojen vaikutus kalakantoihin

Merimetsojen vaikutus kalakantoihin Merimetsojen vaikutus kalakantoihin Antti Lappalainen Kalastusaluepäivät, Kotka 10.10.2017 Kuva: Esa Lehtonen Esityksen sisältö Merimetsokannan kehitys Suomessa Merimetson ravinnonkäyttö Merimetson vaikutukset

Lisätiedot

KARJAANJOEN VESISTÖN KALATALOUDEN HISTORIASTA

KARJAANJOEN VESISTÖN KALATALOUDEN HISTORIASTA KARJAANJOEN VESISTÖN KALATALOUDEN HISTORIASTA Esa Lehtinen Virtavesien hoitoyhdistys ry Esa Lehtinen Virtavesien hoitoyhdistys ry Esa Lehtinen Virtavesien hoitoyhdistys ry KALASTUKSEN VARHAISISTA VAIHEISTA

Lisätiedot

2. Naali äärimmäisen uhanalaiseksi 6-12 aikuista yksilöä sinikettu napakettu

2. Naali äärimmäisen uhanalaiseksi 6-12 aikuista yksilöä sinikettu napakettu 1. Saimaannorppa Norpan alalaji, joka on sopeutunut elämään Saimaan järvialtaassa. Laji on luokiteltu äärimäisen uhanalaiseksi Se on sopeutunut täysin makeaan veteen ja elää 65-80% elämästään vedessä Syö

Lisätiedot

TAIMENEN KUTUPESÄINVENTOINTI

TAIMENEN KUTUPESÄINVENTOINTI Vesi-Visio Visio osk Opettajantie 7-9 B15 40900 SÄYNÄTSALO www.vesi-visio.netvisio.net +35840-7030098 TAIMENEN KUTUPESÄINVENTOINTI Mitä, miksi, miten, milloin? Tietoa ja ohjeistusta toiminnasta ja käytännön

Lisätiedot

MÄTÄJOEN TALIN ALUEEN TALKOOKUNNOSTUKSET JA TAIMENTEN KUTUHAVAINNOT

MÄTÄJOEN TALIN ALUEEN TALKOOKUNNOSTUKSET JA TAIMENTEN KUTUHAVAINNOT MÄTÄJOEN TALIN ALUEEN TALKOOKUNNOSTUKSET JA TAIMENTEN KUTUHAVAINNOT Helsingin perhokalastajat ry on vuodesta 2009 alkaen kunnostanut Mätäjokea Pitäjänmäen Talissa. Tavoitteena on palauttaa äärimmäisen

Lisätiedot

Kari Stenholm. Virtavesien hoitoyhdistys ry

Kari Stenholm. Virtavesien hoitoyhdistys ry Kari Stenholm Virtavesien hoitoyhdistys ry Vantaanjoen vesistö -Vantaanjoen 100 km pitkä pääuoma lähtee Hausjärveltä ja laskee mereen Helsingissä -Vantaanjoen vesistön yhteenlaskettu uomapituus on yli

Lisätiedot

KEHRÄ- miniristeily

KEHRÄ- miniristeily Merimetsotutkimukset mitä tuli esille vuoden 2010 aikana KEHRÄ- miniristeily 9.2.2011 Jari Raitaniemi, RKTL Merimetson pesimäkannan kehitys vuosina 1996-2010 Lähde: SYKE Ankaran talven seurauksena parimäärä

Lisätiedot

Longinoja JUHA SALONEN - OMIA HAJATELMIA

Longinoja JUHA SALONEN - OMIA HAJATELMIA Longinoja JUHA SALONEN - OMIA HAJATELMIA Juha Salonen Syntynyt 1980 Helsingissä Asunut 20v Helsingin Malmilla, nykyään Vantaalla Kasvimaapalsta puron rannalla Opiskellut kalataloutta Savonlinnassa Töissä

Lisätiedot

PORIN AKVAARIOKERHO KUUKAUDEN KALA

PORIN AKVAARIOKERHO KUUKAUDEN KALA Suomenkielinen nimi: Matokala Author, "löytäjä": Valenciennes Tieteelinen nimi: Pangio kuhlii Cobitis kuhlii Löytämisvuosi: 1846 Englanninkielinen nimi: Coolie loach Leopard loach Slimy myersi Slimy loach

Lisätiedot

Vaeltaako merelle vai ei - taimenten dilemma. Marie Nevoux, INRA, UMR Ecology and Ecosystem Health Tornionjoki Valley, June 2019

Vaeltaako merelle vai ei - taimenten dilemma. Marie Nevoux, INRA, UMR Ecology and Ecosystem Health Tornionjoki Valley, June 2019 Vaeltaako merelle vai ei - taimenten dilemma Lohijokia Meritaimenjokia Ranska Ruskea taimen? Kaikkialla! Meritaimen vs. ruskea taimen? Erot: koko, väri, ruokavalio 2 lajia? (1758) Identtinen perimä 1 laji!

Lisätiedot

Plankton ANNIINA, VEETI, JAAKKO, IIDA

Plankton ANNIINA, VEETI, JAAKKO, IIDA Plankton ANNIINA, VEETI, JAAKKO, IIDA Plankton -plankton ryhmät ovat kasvi ja eläinplankton. -planktonleviä ovat muun muassa piilevät ja viherlevät. -planktoneliöt keijuvat vedessä. Keijumista helpottaa

Lisätiedot

Luonnonmukaiset kalatiet ja uudet lisääntymisalueet

Luonnonmukaiset kalatiet ja uudet lisääntymisalueet Luonnonmukaiset kalatiet ja uudet lisääntymisalueet Jukka Jormola Maisema-arkkitehti Suomen ympäristökeskus SYKE Maailman vesipäivä seminaari Vesi ja kestävä kehitys 19.3.2015 Säätytalo Näkökulmia Vaelluskalapolitiikan

Lisätiedot

Opettajan. ABCs. Nimeä osat! Tavoite : Näitä kahta osa-aluetta käytetään tutustuttamaan

Opettajan. ABCs. Nimeä osat! Tavoite : Näitä kahta osa-aluetta käytetään tutustuttamaan ABCs ja Nimeä osat! Tavoite : Näitä kahta osa-aluetta käytetään tutustuttamaan oppilaat Euroopan merieläimistön elämään ja samalla oppimaan aakkoset ja kirjoittamisen. Lyhyt esittely yksilöityjen eläimien

Lisätiedot

Luonnonmukaisten kalateiden mahdollisuudet Paimionjoella

Luonnonmukaisten kalateiden mahdollisuudet Paimionjoella Luonnonmukaisten kalateiden mahdollisuudet Paimionjoella Jukka Jormola Maisema-arkkitehti Suomen ympäristökeskus SYKE Somero 13.11.2014 Lohen elinkierron vaatimukset joessa Smolttien alasvaellus Kutuvallus

Lisätiedot

Luonnonmukaiset kalatiet, esimerkkejä ja mahdollisuudet Suomessa

Luonnonmukaiset kalatiet, esimerkkejä ja mahdollisuudet Suomessa Luonnonmukaiset kalatiet, esimerkkejä ja mahdollisuudet Suomessa Jukka Jormola SYKE Virtavedet kuntoon kalateitä rakentamalla. Totta vai tarua? RKTL 10.1.2014 Mitä on luonnonmukaisuus kalateissä? Luonnonmukaisten

Lisätiedot

UHANALAINEN MAAILMAN MATKAAJA

UHANALAINEN MAAILMAN MATKAAJA ANKERIAS UHANALAINEN MAAILMAN MATKAAJA Ankerias on huimien matkojen vaelluskala. Poiketen muista vaelluskaloistamme, jotka kutevat makeassa vedessä ja elävät aikuisen elämänsä suolaisessa vedessä, ankeriaan

Lisätiedot

Lohen elämänkierto. Kutu yleensä kerran elämässä: Useita kertoja kutemaan selviytyy vähäisenkin kalastuksen tilanteessa vain 5-20% lohista

Lohen elämänkierto. Kutu yleensä kerran elämässä: Useita kertoja kutemaan selviytyy vähäisenkin kalastuksen tilanteessa vain 5-20% lohista Lohen elämänkierto Syönnösvaellus merellä 1-4 vuotta Kutuvaellus rannikolla touko-elokuu Lohen viljely ja istutukset: Kudun sijaan mädin lypsy, hedelmöitys ja hautominen sekä poikaskasvatus viljelylaitoksissa

Lisätiedot

Tornionjoen kesäsiika Erkki Jokikokko Suomen Kalakirjaston juhlaseminaari Olos

Tornionjoen kesäsiika Erkki Jokikokko Suomen Kalakirjaston juhlaseminaari Olos Tornionjoen kesäsiika Erkki Jokikokko Suomen Kalakirjaston juhlaseminaari Olos 23.11.2017 Luonnonvarakeskus Merialueen kaupallisen kalastuksen saalis 1980-2016 (tonnia) 6000 5000 Turska** Kampela Siika

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNGIN SIIPYYN EDUSTAN MERITUULIVOIMAPUISTOHANKE, LISÄSEL- VITYKSET KOEKALASTUKSET JA VEDENALAISKUVAUKSET KESÄLLÄ 2012

KRISTIINANKAUPUNGIN SIIPYYN EDUSTAN MERITUULIVOIMAPUISTOHANKE, LISÄSEL- VITYKSET KOEKALASTUKSET JA VEDENALAISKUVAUKSET KESÄLLÄ 2012 Vastaanottaja Suomen Merituuli Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä Marraskuu 2012 KRISTIINANKAUPUNGIN SIIPYYN EDUSTAN MERITUULIVOIMAPUISTOHANKE, LISÄSEL- VITYKSET KOEKALASTUKSET JA VEDENALAISKUVAUKSET

Lisätiedot

Säännöstelyn vaikutus Pielisen järvikutuiseen harjukseen

Säännöstelyn vaikutus Pielisen järvikutuiseen harjukseen Säännöstelyn vaikutus Pielisen järvikutuiseen harjukseen Tapio Sutela, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Joensuu 6.6. 2013 1. Järvikutuisen harjuksen ekologiaa Puhtaiden vesien kala Suosii suurten

Lisätiedot

Missä kuhat ovat? Outi Heikinheimo Luonnonvarakeskus (Luke) Ammattikalastajaristeily Luonnonvarakeskus

Missä kuhat ovat? Outi Heikinheimo Luonnonvarakeskus (Luke) Ammattikalastajaristeily Luonnonvarakeskus Missä kuhat ovat? Outi Heikinheimo Luonnonvarakeskus (Luke) Ammattikalastajaristeily 7.-8.2. 2018 Esityksen sisältö Kuhan vuosiluokkavaihtelun taustalla kesän lämpötilat Kuhakannan kehitys 1980 alkaen

Lisätiedot

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011 Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

ÖLJYN VAIKUTUKSET LUONTOON. Öljyntorjunnan peruskurssi WWF, 15.10.2015 Jouni Jaakkola

ÖLJYN VAIKUTUKSET LUONTOON. Öljyntorjunnan peruskurssi WWF, 15.10.2015 Jouni Jaakkola ÖLJYN VAIKUTUKSET LUONTOON Öljyntorjunnan peruskurssi WWF, 15.10.2015 Jouni Jaakkola ÖLJY LUONNOSSA Öljy vaikuttaa luontoon monin eri tavoin sekä pinnan alla että rannoilla. Öljyn koostumus vaikuttaa sen

Lisätiedot

Kokemäenjoen vaellusankeriaat

Kokemäenjoen vaellusankeriaat Kokemäenjoen vaellusankeriaat Jouni Tulonen, Evon riistan- ja kalantutkimus Kokemäenjoen kalakantojen hoito-ohjelman seurantaryhmä, 8.4.214 Ellivuori 213 Reposaari, Mitä Kokemäenjoella pitäisi vielä tehdä?

Lisätiedot

Kalatuotteiden jäljitettävyys. Tiedotus- ja koulutusristeily kaupallisille kalastajille Katriina Partanen Pro Kala

Kalatuotteiden jäljitettävyys. Tiedotus- ja koulutusristeily kaupallisille kalastajille Katriina Partanen Pro Kala Kalatuotteiden jäljitettävyys Tiedotus- ja koulutusristeily kaupallisille kalastajille 2016 3.-4.2.2016 Katriina Partanen Pro Kala Jäljitettävyys EU:n yhteinen kalastuspolitiikka YKP:n jäljitettävyyssäännöillä

Lisätiedot

HELSINKI PRESIDENTINLINNA 2013 KM 39404 OSTEOLOGINEN ANALYYSI HISTORIALLISEN AJAN KAUPUNKITONTIN KAIVAUKSEN LUISTA

HELSINKI PRESIDENTINLINNA 2013 KM 39404 OSTEOLOGINEN ANALYYSI HISTORIALLISEN AJAN KAUPUNKITONTIN KAIVAUKSEN LUISTA 1 HELSINKI PRESIDENTINLINNA 2013 KM 39404 OSTEOLOGINEN ANALYYSI HISTORIALLISEN AJAN KAUPUNKITONTIN KAIVAUKSEN LUISTA Nauta FM Katariina Nurminen 31.12.2013 2 Katja Vuoriston johtamalta Helsingin Presidentinlinnan

Lisätiedot

Kala-alan valvonnan koulutuspäivä 15.2.2012 Kalan kemialliset vaarat -mitä tulisi valvoa?

Kala-alan valvonnan koulutuspäivä 15.2.2012 Kalan kemialliset vaarat -mitä tulisi valvoa? Kala-alan valvonnan koulutuspäivä Kalan kemialliset vaarat -mitä tulisi valvoa? Ylitarkastaja Tuoteturvallisuusyksikkö, Evira p.040 48777 98 ulla.luhtasela@evira.fi 1 Lainsäädäntö Komission asetus (EY)

Lisätiedot

Kalasta tietoa -visa Tehtävät

Kalasta tietoa -visa Tehtävät Kalasta tietoa -visa Tehtävät 1. Nimeä kalalajit 1. 1. 2. 2. 3. 4. 3. 4. 5. 5. 6. 6. Yksi kaloista on Suomen kansalliskala, ympyröi kala 2. Rastita oikea vaihtoehto 1. Kalan iän voi määrittää suomuista,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/8 14.4.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/8 14.4.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 6/2015 1 (6) Asia tulisi käsitellä 24.3.2015 8 Lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettujen Relander ym. aloitteesta Vanhankaupunginkosken länsihaaran padon purkamiseksi

Lisätiedot

LOUNAIS-SUOMEN KALASTUSALUE KOEKALASTUSRAPORTTI 1 (8) Terhi Sulonen 6.8.2007

LOUNAIS-SUOMEN KALASTUSALUE KOEKALASTUSRAPORTTI 1 (8) Terhi Sulonen 6.8.2007 LOUNAIS-SUOMEN KALASTUSALUE KOEKALASTUSRAPORTTI 1 (8) UUDENKAUPUNGIN HAAVAISTEN LAHTIEN KOEKALASTUS 2007 Haavaisten vesialue on n. 10 km 2 suuruinen merenlahti Uudessakaupungissa. Koekelastus on osa Haavaisten

Lisätiedot

Kalan syöntisuositusten uudistamistarve

Kalan syöntisuositusten uudistamistarve EU-kalat II EU kalat II Kalan syöntisuositusten uudistamistarve Kuva: ScandinavianStockPhoto/Max Buzun Itämeri seminaari 27.5.2011 Tutkimusprofessori Anja Hallikainen, Evira Evira 2004 ja 2009: Poikkeukset

Lisätiedot

En överblick över fiskstammarnas tillstånd idag. Katsaus kalalakantojen tilaan

En överblick över fiskstammarnas tillstånd idag. Katsaus kalalakantojen tilaan En överblick över fiskstammarnas tillstånd idag Katsaus kalalakantojen tilaan Kooste tuloksista Jari Raitaniemi 7.6.213 Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet RKTL RKTL: säännöllinen seuranta ja näytteenotto

Lisätiedot

RUOPPAUSMASSOJEN MERILÄJITYS- ALUE HELSINGIN EDUSTALLA SELVITYS HANKKEEN VAIKUTUKSISTA KALOIHIN JA KALAKANTOIHIN

RUOPPAUSMASSOJEN MERILÄJITYS- ALUE HELSINGIN EDUSTALLA SELVITYS HANKKEEN VAIKUTUKSISTA KALOIHIN JA KALAKANTOIHIN Vastaanottaja Helsingin Satama Asiakirjatyyppi YVA-selvitys Päivämäärä Syyskuu 2012 RUOPPAUSMASSOJEN MERILÄJITYS- ALUE HELSINGIN EDUSTALLA SELVITYS HANKKEEN VAIKUTUKSISTA KALOIHIN JA KALAKANTOIHIN RUOPPAUSMASSOJEN

Lisätiedot

Kesän 2014 lohikuolemat uhkaavatko kalataudit Tornionjoen lohikantoja? Perttu Koski, Tornio 11.11.2014

Kesän 2014 lohikuolemat uhkaavatko kalataudit Tornionjoen lohikantoja? Perttu Koski, Tornio 11.11.2014 Kesän 2014 lohikuolemat uhkaavatko kalataudit Tornionjoen lohikantoja? Perttu Koski, Tornio 11.11.2014 Heinä-elokuun 2014 aikana Tornionjoella kuoli epänormaalin paljon nousevia lohiemoja Lapin ELY-keskukseen

Lisätiedot

Puujärvi-seminaari Jokamiehen hoitokalastus

Puujärvi-seminaari Jokamiehen hoitokalastus Puujärvi-seminaari Jokamiehen hoitokalastus Juha-Pekka Vähä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry. Kuva: Hauhalan osakaskunta Puujärvi Kirkasvetinen, syvä, oligo-mesotrofinen järvi Hyvä vedenlaatu kesämökkireissun

Lisätiedot

Kala- ja vesimonisteita nro 112. Ari Haikonen ja Oula Tolvanen

Kala- ja vesimonisteita nro 112. Ari Haikonen ja Oula Tolvanen Kala- ja vesimonisteita nro 112 Ari Haikonen ja Oula Tolvanen Vaelluspoikaspyynti Ingarskilanjoessa vuonna 2013 KUVAILULEHTI Julkaisija: Kala- ja vesitutkimus Oy Julkaisuaika: Heinäkuu 2013 Kirjoittajat:

Lisätiedot

Johdat us eläinplankt onin maail maan

Johdat us eläinplankt onin maail maan Johdat us eläinplankt onin maail maan Anne-Mari Ventelä Pyhäjärvi-instituutti 1 Eläinplankt onryhmät Alkueläimet (Protozoa) Rataseläimet (Rotatoria) Äyriäiseläinplankton Vesikirput (Cladocera) Hankajalkaisäyriäiset

Lisätiedot

Pielisen ja Höytiäisen järvilohi- ja taimenmerkintöjen tulokset v. 2008-2010 istukaseristä

Pielisen ja Höytiäisen järvilohi- ja taimenmerkintöjen tulokset v. 2008-2010 istukaseristä ISTUTETAANKO TURHAAN? Pielisen ja Höytiäisen järvilohi- ja taimenmerkintöjen tulokset v. 2008-2010 istukaseristä Jorma Piironen RKTL Joensuu Lohikalaistutuksilla tavoitellaan kalastettavaa kalakantaa.

Lisätiedot

Perämeren vaellussiika- Pohjanlahden yhteinen resurssi. ProSiika Tornio 4.12.2013 Erkki Jokikokko RKTL

Perämeren vaellussiika- Pohjanlahden yhteinen resurssi. ProSiika Tornio 4.12.2013 Erkki Jokikokko RKTL Perämeren vaellussiika- Pohjanlahden yhteinen resurssi ProSiika Tornio 4.12.2013 Erkki Jokikokko RKTL Siian merkitys Suomessa Siian tarjonta Suomessa 2010: 3 329 tn Tärkeä kala ammatti- ja vapaa-ajan kalastajille,

Lisätiedot

SAVUSILAKKAKULINARISTIN MATKASSA

SAVUSILAKKAKULINARISTIN MATKASSA Illalla pääni kun tyynyyn pistin väsyneet kädet rinnalle ristin pyysin Herralta isolta ett suojelisi myrskytuulen vihoilta samalla vielä, aivan kuin salaa pyysin ett saisin sopivasti kalaa ei niin paljon

Lisätiedot

Koekalastuskierroksen löydökset ja niiden merkitys kalojen käyttöön Eija-Riitta Venäläinen

Koekalastuskierroksen löydökset ja niiden merkitys kalojen käyttöön Eija-Riitta Venäläinen Koekalastuskierroksen löydökset ja niiden merkitys kalojen käyttöön Eija-Riitta Venäläinen Kalojen raskasmetalli- ja hivenainemääritykset Maa- ja metsätalousministeriöltä toimeksianto 12.11.2012 laatia

Lisätiedot

Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan kaasuja

Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan kaasuja Ravintoketjut Elämän ehdot Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 1. Liikkuminen Pystyy liikuttelemaan kehoaan 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan

Lisätiedot

Petri Karppinen tutkija, biologi, FM, jatko-opiskelija

Petri Karppinen tutkija, biologi, FM, jatko-opiskelija Petri Karppinen tutkija, biologi, FM, jatko-opiskelija Telemetriatutkimuksia: Tenojoki, Utsjoki, Akujoki, Näätämöjoki, Simojoki, Tuulomajoki (Venäjä), Oulujoki, Iijoki, Vantaanjoki, Kymijoki, Porvoonjoki,

Lisätiedot

Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014. Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke

Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014. Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014 Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke Kysely toteutettiin syksyn 2014 aikana Kohderyhmänä olivat aktiiviset vapakalastuksen harrastajat Metsähallituksen

Lisätiedot

Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011

Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011 Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011 Juha Piilola Saarijärven osakaskunta 2011 Sisältö 1. Aineistot ja menetelmät...3 2. Tulokset ja tulosten tarkastelu saaliista ja lajeittain...4 Ahven...5 Särki...6

Lisätiedot

Ydinvoimalaitosten jäähdytysvesien vaikutukset meriympäristössä

Ydinvoimalaitosten jäähdytysvesien vaikutukset meriympäristössä Ydinvoimalaitosten jäähdytysvesien vaikutukset meriympäristössä Erkki Ilus RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY 2 Ydinvoimalaitosten vaikutukset meriympäristössä Lämpimän jäähdytysveden vaikutukset Radioaktiivisten

Lisätiedot

Vaelluskalat ja vaelluskalajoet Suomessa

Vaelluskalat ja vaelluskalajoet Suomessa Vaelluskalat ja vaelluskalajoet Suomessa EKOenergian ja Luonnonsuojeluliiton Kalatieseminaari 6.10.2017 Matti Ovaska, WWF Suomi Gilbert van Ryckevorsel / WWF Canada Mitä ovat vaelluskalat? Kalastuslaki

Lisätiedot

Hylkeiden ammattikalastukselle aiheuttamat saalisvahingot vuonna 2012

Hylkeiden ammattikalastukselle aiheuttamat saalisvahingot vuonna 2012 Hylkeiden ammattikalastukselle aiheuttamat saalisvahingot vuonna 2012 Tekijät: Pirkko Söderkultalahti ja Anssi Ahvonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Helsinki 2013 Julkaisija: Riista- ja kalatalouden

Lisätiedot

Vesiluonto ja ennallistaminen

Vesiluonto ja ennallistaminen Vesiluonto ja ennallistaminen Evo eteläsuomalaisen metsäluonnon suojelua ja tiedotusta -hanke Tämän diasarjan tekemiseen on saatu EU:n Life-Luonto -rahoitustukea Humuspitoiset järvet ja lammet, karut kirkasvetiset

Lisätiedot

Asia: Kuulemisasiakirja Itämeren lohen hoitosuunnitelman kehittämisen tueksi

Asia: Kuulemisasiakirja Itämeren lohen hoitosuunnitelman kehittämisen tueksi From: Ilkka Pirinen [mailto:ilkka.pirinen@gmail.com] Sent: Friday, May 01, 2009 10:22 AM To: MARE BALTIC SALMON CONSULTATION Cc: reijo.harkman@mail.suomi.net; 'Petter Nissen'; 'Ilkka Mäkelä' Subject: Contribution

Lisätiedot

Kalakantojen muutokset Saaristomerellä. Fiskebeståndens förändringar i Skärgårdshavet

Kalakantojen muutokset Saaristomerellä. Fiskebeståndens förändringar i Skärgårdshavet Kalakantojen muutokset Saaristomerellä Fiskebeståndens förändringar i Skärgårdshavet Skärgårdshavets biosfärområdets vinterträff 2010 28. 1. 2010 Ari Leskelä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalakantojen

Lisätiedot

Siika (Coregonus lavaretus)

Siika (Coregonus lavaretus) Liite 2 RKTL:n ja muiden tahojen julkaisemaa tutkimustietoa kalakannoista, joita tavataan Vaasan kaupungin vesialueilla Siika (Coregonus lavaretus) http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/siika/ Esiintyminen

Lisätiedot

Tuusulanjärven kalakantojen kehitys järven kunnostuksen vuosina 1996-2012

Tuusulanjärven kalakantojen kehitys järven kunnostuksen vuosina 1996-2012 Tuusulanjärven kalakantojen kehitys järven kunnostuksen vuosina 1996-212 Jukka Ruuhijärvi, Sami Vesala ja Martti Rask Riistan- ja kalantutkimus, Evo Tuusulanjärven tila paremmaksi seminaari Gustavelund,

Lisätiedot

Kala- ja vesimonisteita nro 63

Kala- ja vesimonisteita nro 63 Kala- ja vesimonisteita nro Ari Haikonen ja Petri Karppinen Kalastorakenteen ja kalojen poikastuotantoalueiden selvitys liittyen Laajasalon raideliikenteen ympäristövaikutusten arviointiin KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Meritaimen Suomenlahdella

Meritaimen Suomenlahdella Meritaimen Suomenlahdella Merkintäistutusten tuloksia 198-27 Vuoden 24 merkintäeristä tarkemmin Lohimerkintöjen tuloksia Suomenlahden tila Verkkoselektio Järvitaimenseminaari, Äänekoski 29.1.28, Ari Saura,

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio Puolipilvistä, sanoi etana ja näytti vain toista sarvea Tutki säätilaa metsässä ja suolla ja vertaa tuloksia. Säätilaa voit tutkia mihin vuodenaikaan tahansa. 1. Mittaa a) ilman lämpötila C b) tuulen nopeus

Lisätiedot

Hylkeiden ammattikalastukselle aiheuttamat saalisvahingot vuonna 2010

Hylkeiden ammattikalastukselle aiheuttamat saalisvahingot vuonna 2010 Hylkeiden ammattikalastukselle aiheuttamat saalisvahingot vuonna 2010 Tekijät: Pirkko Söderkultalahti ja Anssi Ahvonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Helsinki 2011 Julkaisija: Riista- ja kalatalouden

Lisätiedot

Hapetuksen tarkoitus purkamaan pohjalle kertyneitä orgaanisen aineksen ylijäämiä

Hapetuksen tarkoitus purkamaan pohjalle kertyneitä orgaanisen aineksen ylijäämiä Hapetuksen tarkoitus Hapettamiselle voidaan asettaa joko lyhytaikainen tai pitkäaikainen tavoite: joko annetaan kaloille talvisin mahdollisuus selviytyä pahimman yli tai sitten pyritään hillitsemään järven

Lisätiedot

Merimetson (Phalacrocorax carbo (L.)) ravinto Suomen rannikkovesissä

Merimetson (Phalacrocorax carbo (L.)) ravinto Suomen rannikkovesissä Pro gradu tutkielma Merimetson (Phalacrocorax carbo (L.)) ravinto Suomen rannikkovesissä Juhani A. Salmi Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos Akvaattiset tieteet 31.10.2011 2 JYVÄSKYLÄN

Lisätiedot

Tutkimustuloksia taimenen järvi-istutuksista Oulujärveltä

Tutkimustuloksia taimenen järvi-istutuksista Oulujärveltä Tutkimustuloksia taimenen järvi-istutuksista Oulujärveltä Pekka Hyvärinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos 16.-17.11.2006 Oulun läänin Kalastusaluepäivät, Kuhmo Oulujärven jt-istutukset ja saalis

Lisätiedot

Riittääkö Selkämerellä kalaa myös lähivuosina ja miten kalasto muuttuu?

Riittääkö Selkämerellä kalaa myös lähivuosina ja miten kalasto muuttuu? Riittääkö Selkämerellä kalaa myös lähivuosina ja miten kalasto muuttuu? Lari Veneranta Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Vaasa Suuria kaloja ei ole ilman pieniä kaloja Kalojen kutu- ja poikasalueet

Lisätiedot

Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista linnustoon. Aappo Luukkonen ja Juha Parviainen

Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista linnustoon. Aappo Luukkonen ja Juha Parviainen Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista Aappo Luukkonen ja Juha Parviainen Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 HANKKEEN LÄMPÖKUORMA... 2 3 LÄMPÖKUORMAN VAIKUTUKSET

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä helmikuuta /2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä helmikuuta /2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä helmikuuta 2013 157/2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus kaloissa, äyriäisissä ja nilviäisissä esiintyvien eläintautien vastustamisesta annetun

Lisätiedot

Kokemäenjoen ankeriastutkimus

Kokemäenjoen ankeriastutkimus Kokemäenjoen ankeriastutkimus Jouni Tulonen, Evon riistan- ja kalantutkimus Kokemäenjoen kalakantojen hoito-ohjelman seurantaryhmä 21.3.2013 Reposaari Ankerias - erittäin uhanalainen Vaellusesteet kasvualueille,

Lisätiedot

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen SISÄLLYSLUETTELO: Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Kerätty aineisto... 3 3. Smolttipyynti Lieksanjoella 21.5. 13.6

Lisätiedot

VARESJÄRVI KOEKALASTUS

VARESJÄRVI KOEKALASTUS Varsinais-Suomen Kalavesien Hoito Oy Puutarhakatu 19 A 20100 TURKU www.silakka.info VARESJÄRVI KOEKALASTUS 2012 Chris Karppinen Varsinais-suomen kalavesien Hoito Oy 1. Johdanto Maataloustuottajain säätiö

Lisätiedot

Luonnonmukaiset ohitusuomat

Luonnonmukaiset ohitusuomat Luonnonmukaiset ohitusuomat - vaellusreittejä ja lisääntymisalueita rakennettuihin vesiin Jukka Jormola SYKE Vesistökunnostusverkosto Iisalmi 11.6.2014 Kalatierakenteet (Fish passage facilities, FAO/EIFAC)

Lisätiedot

Muistio 4.12.2015 TIIVISTELMÄ

Muistio 4.12.2015 TIIVISTELMÄ Muistio 4.12.2015 Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta ja maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

LUONNONVARAISET JÄRVITAIMENKANNAT

LUONNONVARAISET JÄRVITAIMENKANNAT LUONNONVARAISET JÄRVITAIMENKANNAT Ari Huusko Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Aiheina tänään: Luonnonvaraiset järvitaimenkannat Suomessa Taimenen elämänkierto ja ominaisuudet Kuusamon Oulankajoki

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ja OP-Rahastoyhtiö yhteistyössä pienvesikunnostuksissa 2013

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ja OP-Rahastoyhtiö yhteistyössä pienvesikunnostuksissa 2013 Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ja OP-Rahastoyhtiö yhteistyössä pienvesikunnostuksissa 2013 Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry aluesihteeri, Teemu Tuovinen 14.11.2013 Uhanalaiset

Lisätiedot