ELINTARVIKEVALVONNAN AUDITOINTIRAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELINTARVIKEVALVONNAN AUDITOINTIRAPORTTI"

Transkriptio

1 1 Itä-Suomi Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue ELINTARVIKEVALVONNAN AUDITOINTIRAPORTTI ISAVI/765/ /2011 Auditoitu viranomainen Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Osoite Riistakatu 19, PL 4, Iisalmi Auditoinnilla läsnä olleet auditoitavan viranomaisen edustajat Auditoiva aluehallintovirasto Auditoijat Auditointikäynnillä läsnä olleet muut viranomaisten edustajat Ympäristöjohtaja Martti Veteli Ympäristöterveydenhuollon päällikkö Jyrki Juntunen Ympäristöterveystarkastajat Aili Heikkinen, Paula Veteli, Lassi Huttunen ja Mikko Piippo Itä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Anneli Liljeroos ja läänineläinlääkäri Riitta Mustonen Läänineläinlääkäri Riitta Mustonen ja Läänineläinlääkärit Ritva Tynkkynen ja Riitta Mustonen Auditointipäivämäärät Pienteurastamoiden tarkastus 24.3 ja Maitoalan laitoksen auditointi Elintarvikevalvonnan auditointi Kunnallisen elintarvikevalvonnan auditointi perustuu elintarvikelain 31 :ssä aluehallintoviranomaisille asetettuun kunnallisen elintarvikevalvonnan ohjaus- ja arviointivelvoitteeseen ja sitä toteutetaan Eviran ja aluehallintovirastojen välisten tulossopimusten mukaisesti. Auditoinnin tarkoituksena on varmistaa, että kunnallinen elintarvikevalvonta täyttää viralliselle valvonnalle asetetut vaatimukset ja ohjata kuntia. 1 Auditoinnin sisältö Elintarvikevalvonnan auditointi suoritettiin Eviran ja aluehallintoviraston tulostavoitteiden ja Eviran ohjeistuksen mukaisesti käyden läpi kaikki aihealueet. Auditointi suoritettiin tarkastelemalla asiakirjoja ja haastattelemalla valvontaa suorittavia viranhaltijoita. Arviointi suoritettiin seuraavien asiakirjojen osalta: - Elintarvikevalvontasuunnitelmat vuosilta 2010 ja Valvonta- ja näytteenottosuunnitelmat vuosilta 2010 ja Delegointipäätökset - Valvontakohteiden riskinarviointiperusteet

2 2 - Elintarvikevalvonnan maksutaksa ja sitä koskeva päätös - Vuoden 2010 elintarvikevalvonnan toteutumaraportti (elintarvikelaki 23/ ja VN:n asetus 665/2006 8) ja sitä koskeva päätös - VASU -raportti Ruokamyrkytysten selvitysraportit vuosilta Kunnan omat toimenpide- ja menettelyohjeet - Valmiussuunnitelma ympäristöterveyden erityistilanteita ja poikkeusoloja varten. Erityisesti tarkasteltiin vuoden 2011 elintarvikevalvonnan auditointien painopistealueita, joita ovat: - valvontakirjanpito - viranomaisvalvonnan näytteenotto ja tutkimukset. Elintarvikevalvonnan auditointiin liittyen tehtiin laitosvalvonnan auditointi alueella toimivaan maitoalan laitokseen ja tarkastukset kahteen pienteurastamoon ja Arvioinnit suoritettiin seuraavien ennakkoaineistona saatujen asiakirjojen osalta: - tarkastuskäyntien kohteena olevia laitoksia koskevat valvojan laatimat tarkastuskertomukset vuosilta 2009, 2010 ja tarkastuskäynnin kohteena olevien laitosten hyväksymisasiakirjat - tarkastuskäynnin kohteena olevien laitosten omavalvontasuunnitelmat Erityisesti tarkasteltiin vuoden 2011 laitosvalvonnan auditoinnin painopistealueita, joita ovat: - toimijan omavalvontanäytteitä ja tutkimuksia koskevan valvonnan arviointi - toimijan HACCP järjestelmää koskevan valvonnan arviointi - pakkausmerkintöjen selvyyteen ja elintarvikkeen nimeen liittyvien vaatimusten valvonnan arviointi. Aluehallintoviraston laatimat maitoalan laitoksen auditointiraportti ja pienteurastamoiden tarkastuskertomukset ovat tämän raportin liitteenä. 2 Haastattelun ja asiakirjojen tarkastelun yhteydessä tehdyt havainnot 2.1 Valvonnan työvälineet Ylä-Savon SOTE kuntayhtymään kuuluu Iisalmi, Vieremä, Kiuruvesi ja Sonkajärvi. Valvontayksiköllä on käytettävissään elintarvikevalvonnan toimitilat Iisalmessa, jossa on kolme elintarvikevalvontaa suorittavaa ympäristöterveystarkastajaa ja Kiuruvedellä, jossa toimii yksi elintarvikevalvontaa suorittava ympäristöterveystarkastaja. Yhteiset palaverit järjestetään Iisalmessa. Elintarvikevalvontaa suorittavat eläinlääkärit ja ympäristöterveystarkastajat. Laitosten hygieniaa valvoo ympäristöterveydenhuollon päällikkö. Tehtäväjaolla on varmistettu valvonnan yhdenmukaisuus ja henkilöstöllä on tuntuma, että valvontaan luotetaan. Valvontayksikön laatujärjestelmä on vuodelta Laatujärjestelmän päivitys on työn alla eikä laatujärjestelmä ole vielä aktiivisesti kaikkien käytössä. Valvonnassa hyödynnetään Ytervapohjaisia asiakirjoja ja Eviran valvontaohjeita ja lomakkeita. Valmisteilla on myös koko Soten yhteinen IMS järjestelmä (Intelligent Management System), jota tullaan soveltamaan myös eläinlääkintään ja elintarvikevalvontaan. Kaikilla valvojilla on käytössään Tarkastaja ohjelma, johon tallennetaan kohteeseen liittyvät asiakirjat, muistiot ja myös tärkeimmät puhelut. Etnisten toimijoiden ohjeistus on huomioitu kääntämällä ohjeita ja tarkastuskertomukset mm. englanniksi ja tarvittaessa myös muille kielille. Toimijoiden koulutukseen on panostettu.

3 3 Yhteinen laatujärjestelmä takaa tasapuolisen valvonnan koko yhteistoiminta-alueella, minkä vuoksi laatujärjestelmä tulisi päivittää ja ottaa aktiiviseen käyttöön. 2.2 Valmius- ja varosuunnitelmat Valvontayksiköllä on ympäristöterveydenhuollon erityistilanteiden valmiussuunnitelma, joka sisältää myös elintarvikkeisiin liittyvät erityistilanteet ja ruokamyrkytysepäilyt ja selvitykset. Ruokamyrkytysselvitystyöryhmän yhteystiedot ja lainsäädäntö on päivitetty, mutta työryhmän varahenkilöitä ei ole nimetty. Ruokamyrkytysten selvityksiin on panostettu ja työnjako on selkeä. Ruokamyrkytysten selvitystyöryhmään tulee nimetä varahenkilöt. 2.3 Valvonnan suunnitelmallisuus Koko elintarvikevalvontaa suorittava henkilöstö on osallistunut elintarvikevalvontasuunnitelman laatimiseen. Suunnitelman esittelee ympäristölautakunnalle ympäristöjohtaja. Vuoden 2011 valvontasuunnitelma on hyväksytty ympäristölautakunnassa , 117. Valvontasuunnitelma on tehty ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmamallin mukaisesti. Suunnitelma ei kuitenkaan sisällä kaikkia EVO:n osioita. Muun muassa tarkastusten sisältöä ei ole kuvattu, tarkastuksiin käytettävä aika puuttuu eikä hallinnollisista pakkokeinoista ja rangaistusseuraamuksista ole mainintaa. Laadullisena tavoitteena kerrottiin olevan ruokamyrkytysten ennalta ehkäisy, ruokamyrkytys epäilyjen tehokas hoitaminen sekä toimijoille ajankohtaisista asioista (esim. Eviran ohjeet) tiedottaminen. Suunnitelma ei sisällä erityisiä painopisteitä, mutta valvonnassa pyritään ottamaan huomioon soveltuvin osin EVO:n painopisteet. Valvontasuunnitelmassa tulisi huomioida kaikki EVO:n osa-alueet esim. viittaamalla EVO:on, jos niitä ei haluta kirjoittaa auki valvontasuunnitelmaan. Kohdevalvonta: Elintarvikevalvontasuunnitelma sisältää laitosten lukumäärän ja valvontakertojen määrän lukuun ottamatta maitoalan laitoksia, jotka sisältyvät muihin valmistuslaitoksiin. Pienteurastamoiden valvontasuunnitelma sisältää vain lihantarkastuksen edellyttämät valvontakerrat.

4 4 Pienteurastamoiden hygieniavalvonnasta ei ole mainintaa suunnitelmassa. 2.4 Valvontakohdetiedot Kaikki valvontakohteet löytyvät Tarkastaja-ohjelmasta ja KUTI1 on käytössä. Tiedot uusista laitoksista saadaan terveystarkastajien, rakennusvalvonnan, suunnittelukonsulttien tai muiden toimijoiden kautta. Jokainen huolehtii omien kohteidensa tietojen ajantasaisuudesta. Kohdetiedot sisältävät hyväksymisasiakirjojen lisäksi omavalvontasuunnitelmat, tarkastuspöytäkirjat, muistiot ja tärkeimmät puhelutiedot. Saapuneet asiakirjat käsitellään Dynasty -asiakirjahallintajärjestelmässä ja tallennetaan sähköiseen järjestelmään. Sähköisen kohdetiedoston lisäksi on käytettävissä paperiarkisto ja paperiversiot päätöksistä. Koko valvontahenkilöstöllä on mahdollisuus tutustua tarpeellisiin asiakirjoihin. Elintarvikehuoneistojen hyväksymishakemukset käsitellään nopeasti eikä määräaikojen kanssa ei ole ollut ongelmia. Kohdevalvonta: Maitoalan laitoksen uudelleenhyväksymispäätöksen on tehnyt Ylä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän ympäristölautakunta , 53. Hyväksymishetkellä laitos ei täyttänyt rakenteellisesti ja toiminnallisesti eikä omavalvonnan osalta lainsäädännön vaatimuksia. Laitokselle ei ole myöskään annettu ehtoja hyväksymispäätöksessä. Valvontakohteena olevan maitoalan laitoksen toiminnassa on hyväksymisen jälkeen tapahtunut useita toiminnallisia muutoksia, joista ei ole ilmoitettu valvontaviranomaiselle. Tarkastushetkellä tiedot eivät olleet ajan tasalla mm. vastuuhenkilöiden ja laitteiden osalta. Eviran maitoalan laitosten rekisteri vastasi hyväksymispäätöksen tietoja. Maidonkuljetuskalustoa ei ole hyväksytty. Toisen pienteurastamon uudelleenhyväksyminen on tehty , 13 ja toisen , 32. Pienteurastamoiden omavalvonta ja infrastruktuuri eivät vastanneet lainsäädännön vaatimuksia, mutta hyväksymistä ei tehty ehdollisena. Toisen pienteurastamon toiminta ei vastannut Eviran laitosrekisterin tietoja. Jos laitos ei täytä lainsäädännön vaatimuksia hyväksyminen tulee tehdä ehdollisena. Hyväksymishetkellä laitosten toiminta, infrastruktuuri tai omavalvonta ei täyttänyt lainsäädännön vaatimuksia. Maitolaitoksen maidonkuljetuskalustoa ei ole hyväksytty.

5 5 2.5 Elintarvikehuoneistojen omavalvonta ELTU-tietojen mukaan vuonna 2010 vielä suuri osa valvontakohteiden valvontasuunnitelmista oli hyväksymättä. Valvojat kertoivat lopettaneensa jossain vaiheessa hyväksymispäätösten tekemisen, koska oli tiedossa, että lainsäädäntö tulisi tältä osin muuttumaan. Valvojat pitivät omavalvontasuunnitelmien tasoa yleisesti ottaen hyvänä. Niiden laatimisessa on käytetty usein joko viranomaisten tai ulkopuolisten tahojen asiantuntemusta. Valvontayksikön internetsivuilla on tarjolla omavalvontasuunnitelmapohjia erityyppisille kohteille. Osa kohteista (esim. kebabravintolat) on ottanut mallin sellaisenaan käyttöön, kun taas toiset ovat rakentaneet omavalvontasuunnitelmansa kokonaan itse. Kohteet eivät toimita päivityksiään erikseen valvojille. Omavalvontasuunnitelmat käydään valvonnan yhteydessä vuosittain läpi. Osa valvojista tekee kohteessa hyväksymismerkinnän päivityksille, osa taas merkitsee tietojärjestelmään oleellisimmat muutokset. Osassa kohteista omavalvontasuunnitelma on pelkästään sähköisessä muodossa. Tätä ei ole koettu ongelmalliseksi. Toimija päivittää omavalvontasuunnitelmat pääsääntöisesti kerran vuodessa ja lähettää ne sähköpostilla tiedoksi valvojalle. Päivitysten hyväksyminen tehdään joko sähköpostilla ilmoittamalla tai kirjaamalla asia seuraavaan tarkastuspöytäkirjaan. Omavalvonta tarkastetaan vuosittain ABCD lomakkeiden avulla joko osittain tai kokonaan. Omavalvontasuunnitelman laatimisesta on olemassa vieraskieliset ohjeet mm. englanniksi, kiinaksi ja venäjäksi. Kohdevalvonta: Maitoalan laitoksen omavalvontasuunnitelma oli hyväksytty uudelleenhyväksymisen yhteydessä. Hyväksymisen yhteydessä ei ole annettu ehtoja vaikka suunnitelma ei ole täyttänyt lainsäädännön vaatimuksia. Suunnitelmaan ei ole tehty muutoksia hyväksymisen jälkeen paitsi tarkastuksen yhteydessä esiteltiin tietokoneella olevaan suunnitelmaan tehtyjä muutoksia. Viranomainen tutustui muutoksiin ensimmäistä kertaa. Suunnitelma on kopio toisen laitoksen suunnitelmasta eikä vastaa kaikilta osin kohdelaitoksen toimintaa ja on joiltakin osin erittäin vajavainen eikä näin ollen täytä lainsäädännön vaatimuksia. Esitetty valvontakohteen ABCD arviointi vuodelta 2010 ei vastannut laitoksen omavalvontasuunnitelmaa eikä omavalvonnan toteutusta. Erityisesti HACCP osio oli arvioitu asteikolla A-B vaikka oikea arviointi olisi ollut C- D. Käytössä olevasta vanhasta lomakeversiosta puuttuu tärkeitä maitoalan laitoksen omavalvontaan kuuluvia ja tarkastettavia osioita. Pienteurastamoiden omavalvontasuunnitelmat on hyväksytty uudelleenhyväksymisen yhteydessä. Toisen pienteurastamon suunnitelma oli päivitetty, mutta päivityksen hyväksymisestä ei ollut tietoa. Toisen pienteurastamon suunnitelma oli päivitetty niin äskettäin, että valvoja ei ollut vielä ehtinyt tutustua päivitettyyn versioon. Pienteurastamon omavalvonta oli arvioitu ABCD lomakkeen avulla ja arviointitulos oli A-B. Toisen pienteurastamon omavalvontasuunnitelmasta puuttui lakisääteisiä osioita eikä omavalvontasuunnitelma

6 6 vastannut toimintaa ja laitos ei ollut toteuttanut omavalvontasuunnitelmaansa. Toisen pienteurastamon tukijärjestelmässä oli paljon puutteita eikä HACCP järjestelmän arviointi vastannut toteutusta. Hyväksymisen yhteydessä puutteellinen omavalvontasuunnitelma voidaan hyväksyä ehdollisesti. Asiakirjat ja dokumentit tulisi olla saatavilla myös paperiversioina. Laitosten omavalvontasuunnitelmat eivät vastanneet hyväksymishetkellä lainsäädännön vaatimuksia. 2.6 Tarkastussuunnitelma ja riskitekijöiden arviointi Valvonnassa pyritään noudattamaan Eviran ohjeellisia tarkastuskertoja ja aikoja. Riskinarviointi on tehty Tervekuu ohjelman riskinarviointimenetelmällä (Yterva pohjainen). Kohdekohtainen täytetty riskinarviointilomake annetaan tiedoksi myös toimijalle. Valvontaa ei kuitenkaan ole voitu suorittaa riskinarvioinnin ja EVO:n suositusten mukaisesti resurssivajeesta johtuen. Jokaisella tarkastajalla on henkilökohtainen omien kohteiden tarkastussuunnitelma, joita ei ole aikataulutettu, koska aikataulut eivät kuitenkaan pitäisi. Aikataulutetun tarkastussuunnitelman puuttumisesta on huomautettu myös vuoden 2007 auditointiraportissa. Pääsääntöisesti tarkastussuunnitelma on toimintavuosikohtainen. Tarkastuksiin käytettyä aikaa ei ole mainittu. Yleensä tarkastuksiin kerrottiin käytettävän kaksi tuntia. Eri tarkastuskerroilla tarkastetaan eri asioita niin, että kaikki osa-alueet tulee käytyä vuoden aikana läpi. Erityisiä tarkastuslomakkeita ei käytetä. Tehdyt tarkastukset ja näytteenotot merkitään henkilökohtaisiin tarkastussuunnitelmiin tai tarkastusten suorittamista seurataan kalenterin avulla, johon tarkastukset merkitään. Kaikilla on mahdollista nähdä toistensa tarkastussuunnitelmat. Laitosten valvonnasta vastaa terveysvalvonnan johtaja. Laitosten valvonnasta ei ole aikataulutettua ja tarkastussuunnitelmaa, vaan tarkastuksia tehdään spontaanisti muiden tehtävien lomassa. Laitoksia pyritään valvomaan pääsääntöisesti neljä kertaa vuodessa ja tarkastuksiin käytetään keskimäärin kaksi tuntia, mikä ei vastaa EVOn eri kohdetyyppien suositeltua tarkastusaikaa. Joidenkin laitosten kohdalla riskinarvioinnin ja EVO:n mukaisia tarkastuskertoja on tarveharkintaan perustuen joko lisätty tai vähennetty. Jos tarkastuksia on vähennetty, Tarkastaja-ohjelmasta löytyy perustelut asialle. Tarkastussuunnitelmien tulisi olla aikataulutettu tarkastusten seurannan helpottamiseksi. Kohdevalvonta: Maitoalan laitoksen riskinarviointipisteet olivat 71 ja tarkastuskerroiksi oli määritelty 4 vaikka kyseinen pistemäärä olisi edellyttänyt 5 tarkastusta. Suoritetun tarkastuksen ja kohteen

7 7 rakenteellisten seikkojen, omavalvonnan tason ja aiempien valvontatulosten perusteella kohteen riskipisteiden tulisi olla suurempia ja tarkastusten määrää tulisi lisätä. Maitolaitoksen tarkastukseen käytetään 2 tuntia vaikka EVO:n ohjeellinen tarkastuksiin käytettävä aika on 3 tuntia. Pienteurastamoissa valvoja on paikalla jokaisena teurastuskertana, mutta hygieniaa kerrottiin valvottavan erikseen 1-4 kertaa vuodessa. Riskinarvioinnin mukaan pienteurastamot tulisi tarkastaa 4 kertaa vuodessa. Laitosten tarkastustiheys ei vastaa riskinarviointia. 2.7 Viranomaisvalvonnan näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma Näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma perustuu vakiintuneeseen käytäntöön, jossa hygieniatasoa seurataan mm. suurtalouksista otettavilla salaattinäytteillä ja myymälöistä otettavilla jauhelihanäytteillä. Vaikka suunnitelmassa on huomioitu mikrobikriteeriasetus, siinä ei kuitenkaan ole huomioitu osanäytteiden ottoa. Näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma on kohdetyyppikohtainen. Valvontasuunnitelmassa on huomioitu myös laitoskohtainen näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma, mutta se ei sisällä kaikkia lakisääteisiä viranomaisnäytteenottoon kuuluvia tutkimuksia (mm. mikrobilääkejäämät). Suunnitelma sisältää vain mikrobiologisia tutkimuksia ja mm. kemiallisia tutkimuksia pidettiin liian kalliina. Kuitenkin vuonna 2010 tutkittiin mm. kalojen elohopeapitoisuuksia. Tehty näytteenotto merkitään henkilökohtaiseen tarkastussuunnitelmaan. Tutkimustulokset on Tarkastaja-ohjelmassa linkitetty laboratorion tietokantaan ja tallennetaan myös paperiversiona. Huonot tulokset saatetaan kohteen tiedoksi ja korjaavien toimenpiteiden jälkeen tehdään lisänäytteenotto. Näytteenottoon ja tutkimukseen budjetoitu määräraha ( euroa) on riittänyt. Suunnitelmassa olisi huomioitava erityisesti valvontatarve ja historia. Lakisääteisten näytteiden ohella suunnitelman tulisi perustua tarveharkintaan ja sen tulisi olla kohdekohtainen. Asiasta on huomautettu myös vuoden 2007 auditointiraportissa. Näytemäärät ja käytössä oleva budjetti olisi myös hyvä kuvata. Tuotenäytteet tulisi eritellä tarkemmin tuotelajikohtaisesti. Myös muita kuin mikrobiologisia ominaisuuksia kuten allergeeneja tulisi tutkia. Näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma ei sisällä kaikkia lakisääteisiä viranomaistutkimuksia erityisesti laitosten osalta eikä vastaa mikrobikriteeriasetuksen osanäytevaatimusta. Valvoja ottaa omavalvontaan kuuluvia näytteitä.

8 8 Kohdevalvonta: Puhtausnäytteitä otetaan laitoksista kaksi kertaa vuodessa. Tutkimuksista puuttuu Listeria - tutkimus. Pintapuhtausnäytteiden tutkimiseen käytetty luminometrimenetelmä ei kuulu hyväksyttyjen vertailumenetelmien joukkoon. Pintapuhtausnäytteitä ei ole otettu vuonna Maitolaitoksen näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma ei sisällä kaikkia lakisääteisiä viranomaisnäytteenottoon kuuluvia tutkimuksia kuten mm. maidon mikrobilääkejäämätutkimuksia ja raakamaidon kokonaispesäkemäärityksiä. Suunnitelmassa ei ole myöskään ole huomioitu mikrobikriteeriasetusta. Toisen pienteurastamon omavalvontasuunnitelmassa kerrotaan, että valvoja ottaa osan laitoksen omavalvontanäytteistä ja näytteenotto- ja tutkimussuunnitelmasta puuttuu viranomaisnäytteiden otto-ohjelma. Toisen pienteurastamon viranomaisnäytteitä on otettu mm. salmonellan varalta, mutta näytteenottotiheys ei vastaa vaatimuksia. Valvoja ottaa tuotenäytteitä satunnaisista tuotteista tarkastusten yhteydessä. Tutkimukset maksaa toimija. Laitos itse ottaa salmonellanäytteitä myös kuumennetuista tuotteista. Laitoksia koskeva viranomaisen näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma ei vastannut lainsäädännön eikä mikrobikriteeriasetuksen vaatimuksia eikä viranomaisnäytteitä ei ole otettu lainsäädännön edellyttämiä määriä. Viranomainen ottaa myös osan laitosten omavalvontaan kuuluvista näytteistä, jotka toimija maksaa. 2.8 Valvonnan toteuttaminen Vuonna 2010 tarkastussuunnitelman toteutumisaste oli Vasu-raportin mukaan 59 % ja tarkastusten kattavuus oli 74 %. Valvojan mukaan valvontayksikössä ei kuitenkaan ole resurssivajausta vaan priorisointiongelma (hallinnolliset tehtävät vastaan elintarvikevalvonta). Vuonna 2010 suunnitelman ulkopuolisia tarkastuksia on tehty 14 kpl ja näytteitä on otettu 30 kpl ja tutkimuksia suoritettu 125 kpl. Ns. laajempi vuositarkastus, jossa tarkastetaan myös omavalvonta tai suurtalouksien vuositarkastus, sovitaan etukäteen, muuten tarkastukset pyritään tekemään ennalta ilmoittamatta. Jonkin verran on myös valvojakohtaisia eroja. Lisäksi tehdään suunnitelman ulkopuolisia tarkastuksia esim. asiakasvalitusten johdosta tai uusien toimijoiden aloitustarkastuksia.

9 9 Kohdevalvonta: Maitoalan laitoksiin tehtiin vuonna 2010 yhteensä 8 tarkastusta suunnitellun 10 tarkastuksen sijaan. Toiseen pienteurastamoon on tehty uudelleenhyväksymistarkastus vuonna Vuonna 2010 valvontaa on suoritettu kaksi kertaa, joista toisen yhteydessä on arvioitu omavalvontajärjestelmä ja otettu kerran pintapuhtausnäytteitä. Vuonna 2011 on auditointikäynnin lisäksi tehty yksi yhdistetty tarkastus ja näytteenottokäynti. Toiseen pienteurastamoon on tehty vuonna 2009 uudelleenhyväksymistarkastuksen lisäksi yksi tarkastus ja yksi pakkausmerkintäprojektiin liittyvä tarkastus, vuonna 2010 on tehty yksi tarkastus ja vuonna 2011 toistaiseksi yksi auditointiin liittyvä tarkastus ja yksi omavalvontajärjestelmän arviointikäynti. Laitosten valvonta ei vastaa EVOn ja Eviran ohjeistusta. 2.9 Valvontakirjanpito Tarkastuksesta tehdään aina tarkastuksen jälkeen kirjallinen tarkastuskertomus, jonka sisältö on ohjeistettu laatujärjestelmässä. Joissain tapauksissa (esim. selvitykset) samaan tarkastuskertomukseen sisällytetään useammalla tarkastuskäynnillä tehdyt havainnot. Tarkastuskertomukseen kirjataan tarkastuspäivämäärä, asia, tarkastushuomiot, sovelletut oikeusohjeet, kuuleminen ja tarkastuksesta perittävä maksu. Jos korjaustoimille annetaan määräaika, kohteeseen tehdään uusintatarkastus. Puutteiden korjaamisesta neuvotellaan toimijan kanssa ja annetaan tarvittavia ohjeita. Neuvotteluista on tehty muistioita. Tarkastuspöytäkirja lähetetään tiedoksi toimijalle ja tallennetaan Tarkastaja ohjelmaan. Kohdevalvonta (mukaan lukien käynneillä seuratuista laitostarkastuksista laaditut kertomukset): Maitoalan laitos Maitolaitoksen valvojan tarkastuspöytäkirja ei sisältänyt selkeitä määräyksiä terveysvaaraa aiheuttavien epäkohtien poistamisesta eikä kehotusta laitoksessa tapahtuneiden toiminnallisten muutosten esittämisestä valvontaviranomaiselle. Myöskään omavalvontasuunnitelman korjaamiselle säädösten mukaiseksi ei annettu määräaikaa eikä korjattua ja päivitettyä omavalvontasuunnitelmaa pyydetty esitettäväksi kirjallisesti hyväksymistä varten. Vaikka

10 10 laitoksessa oli runsaasti terveysvaaraa aiheuttavia rakenteellisia epäkohtia, ei niiden korjaamiselle annettu määräaikaa. Tarkastuskertomuksen sovelletuista oikeusohjeista puuttui viittaus EU:n hygieniasäädöksiin ja mikrobikriteeriasetukseen sekä Eviran ohjeeseen maitoalan laitoksen omavalvonnasta ja näytteenotosta. Toimijan omat suunnitelmat (mahdolliset uudet toimitilat) vaikuttivat valvojan esittämiin tarkastuksessa havaittujen epäkohtien korjausvaatimuksiin. Maitoalan laitoksesta on laadittu erillinen auditointiraportti, joka on tämän raportin liitteenä. Pienteurastamot Valvojan laatimissa pienteurastamoiden tarkastuspöytäkirjoissa on kerrottu tarkastuksessa läsnäolijat, mutta ei syytä tarkastuksiin. Tarkastuspöytäkirjoissa kerrottiin laitosten toiminnasta, huomioitiin omavalvonnan puutteet, todettiin tuotteiden ja pintojen tutkimustulokset sekä huomioitiin rakenteelliset puutteet ja kirjattiin havainnot auditoinnin painopisteistä. Tarkastuspöytäkirjoista puuttuu sovellettu lainsäädäntö. Toimijan kuuleminen oli huomioitu molemmissa tarkastuspöytäkirjoissa, mutta toisessa se oli otsikoitu valitusosoitus. Toisen laitoksen tarkastuksesta perittiin valvontamaksu, joka perustui , 61 yhtymähallituksen tekemään päätökseen ja maksun suuruus ilmoitettiin tarkastuspöytäkirjassa. Toisen laitoksen valvontamaksusta ei ollut mainintaa tarkastuspöytäkirjassa. Katso kohta Pienteurastamoiden tarkastuspöytäkirjoista ei selkeästi ilmene mihin toimenpiteisiin laitoksen tulee ryhtyä ja onko kyseessä huomautus, kehotus vai määräys. Vaikka molemmissa laitoksissa oli runsaasti terveysvaaraa aiheuttavia toiminnallisia ja rakenteellisia epäkohtia kuten esim. omavalvontasuunnitelman puutteet, puutteelliset merkinnät, vioittuneet tiivisteet, ruosteiset kalusteet ja ovet, puutteelliset ja likaiset lattiakaivot, maalin irtoaminen, kuluneet pinnat ja siivouksen laiminlyönti, ei niiden korjaamiseksi säädösten mukaiseksi annettu pääsääntöisesti määräyksiä määräaikoineen. Joidenkin rakenteellisten epäkohtien kuten tiivisteiden ja lattiakaivon korjaamiselle annettiin toisessa laitoksessa määräaika. Myöskään toisessa laitoksessa tapahtuvien hyväksymispäätöksestä puuttuvien toimintojen osalta ei toimijalta edellytetty toimenpiteitä. Valvojan tarkastuspöytäkirjat ja auditoijan laatimat pienteurastamoiden tarkastuskertomukset ovat tämän raportin liitteenä. Toimijan omat suunnitelmat eivät saa vaikuttaa liikaa valvojan näkemyksiin ja toimintaan, jolloin voi olla vaarana, että valvonta ei ole puolueetonta eikä vastaa viranomaiselle asetettuja velvoitteita ja vaatimuksia. Tarvittavia elintarvikelain mukaisia hallinnollisia pakkokeinoja ei ole käytetty laitoksissa terveysvaaran poistamiseksi Hallinnolliset pakkokeinot ja niiden delegoinnit, rangaistusseuraamukset Kuntayhtymän toimintasäännössä elintarvikelain mukaisia pakkokeinoja ei ole delegoitu lainkaan viranhaltijoille. Luottamusmiehet ovat halunneet pitää ne lautakunnalla. Valvojat kuitenkin katsoivat itsellään olevan valmiuden pakkokeinojen käyttöön, koska he

11 11 tuntevat lainsäädännön ja ovat myös käyneet koulutuksessa. Asiakasläheisellä neuvonnalla ja toimijoita kouluttamalla on vältytty pakkokeinojen käyttämisestä. Henkilöstön mielestä avoin keskusteleva kommunikointi sekä asiakkaiden, muiden viranomaisten että median kanssa edistävät parhaiten valvonnan vaikuttavuutta. Pakkokeinoilla uhkaaminen on myös katsottu tehokkaaksi valvontakeinoksi. Silloin, kun pakkokeinoja on jouduttu käyttämään, kohteeseen on tehty uusintatarkastus heti määräajan umpeuduttua. Edellisen tai kuluvan vuoden aikana pakkokeinoja ei ole käytetty. Asiaa perusteltiin mm. suhteellisuusperiaatteella ja sillä, että asiakkaisiin halutaan säilyttää luottamukselliset välit. Mikäli esimerkiksi toimija on poistanut epäkurantit tuotteet myynnistä heti tarkastushetkellä, ei ole nähty tarpeelliseksi antaa erikseen kirjallista määräystä. Pakkokeinojen sijaan toimijoiden koulutukseen ja ohjaukseen on panostettu. Pakkokeinoja olisi hyvä delegoida viranhaltijoille lain sallimissa rajoissa pakkokeinomenettelyn nopeuttamiseksi ja keventämiseksi. Kohdevalvonta: Esitettyjen tarkastuskertomusten ja auditoinnin yhteydessä tehtyjen huomioiden perusteella laitoksille olisi tullut antaa määräyksiä sekä rakenteellisten puutteiden että omavalvontasuunnitelman korjaamisesta lainsäädännön vaatimusten mukaiseksi. Tarkastuskertomusten perusteella laitoksissa on annettu useampi huomautus samasta epäkohdasta ryhtymättä silti hallinnollisiin pakkokeinoihin. Tarvittavia elintarvikelain mukaisia hallinnollisia pakkokeinoja ei ole käytetty laitoksissa terveysvaaran poistamiseksi Terveysvaaratilanteet Valvontayksikköön on nimetty ruokamyrkytysten selvitystyöryhmä, jossa kunkin jäsenen tehtävät ja vastuualueet on nimetty selvästi. Ryhmän jäsenille ei ole erikseen nimetty varahenkilöitä. Esille tulleet ruokamyrkytysepäilytapaukset on hoidettu hyvin ja perusteellisesti. Edellisen ja kuluvan vuoden aikana varsinaisia ruokamyrkytyksiä on ollut vain muutama. Epäilyjä on ollut paljon enemmän, mutta useimmissa tapauksissa taustalla on ollut vatsatautiepidemia. Myös ruokamyrkytystapausten ennaltaehkäisyn eteen oli nähty erityistä vaivaa: Valvontayksikössä on valmistettu erillinen ohje paikallisen perinneruoan mykyrokan valmistajille. Muiden erityistilanteiden varalta valvontasuunnitelmassa on viitattu valmiussuunnitelmaan. Sitä

12 12 oli päivitetty yhteystietojen osalta aivan äskettäin (12.9). Elintarvikkeiden kemiallisten vaarojen (esim. gluteenittomat tuotteet) osalta valvojat katsoivat, että Eviran takaisinveto-ohjeet riittävät. Yleensä takaisinvedot suoritetaan yhdessä toimijan kanssa. Sähköposti postitusryhmiä oli laadittu eri toimialoille tiedon saannin nopeuttamiseksi, mutta se oli tuhoutunut koneen vaihdon yhteydessä. Valvontayksikkö laatinut ruokamyrkytysten ennalta ehkäisemiseksi erillisen ohjeen paikallisen perinneruoan mykyrokan valmistamisesta. Toimijoiden sähköpostiosoitteisto olisi hyvä saada koottua uudelleen Viestintä ja tiedotus Kunnan viestintäsuunnitelmasta ei ollut tietoa, mutta SOTE kuntayhtymässä on erillinen viestintäsihteeri, minkä ansiosta viestintä on yleisesti ottaen kehittynyt ja Internet-sivuja käytetään aktiivisesti viestintään. Erityistilanteissa päävastuu viestinnästä on ympäristöterveydenhuollon päälliköllä. Valvontayksikkö on tehnyt paljon työtä vieraskielisten toimijoiden ohjeistamiseksi heidän omalla äidinkielellään kääntämällä omavalvonta- ja hygieniaohjeita mm. kiinaksi ja englanniksi. Myös tarkastuskertomukset on tehty etnisille toimijoille suomen ja englannin kielillä. Valvontayksiköllä on hyvät, toimivat suhteet paikalliseen mediaan. Tiedottaminen on joskus aiemmin ollut vielä aktiivisempaa mutta resurssipula on sittemmin jonkin verran rajoittanut sitä. Vuonna 2006 uuden elintarvikelain voimaan tullessa järjestettiin neljä tiedotustilaisuutta eri puolilla valvontayksikön toimialuetta. Pysyvänä toimintamuotona ovat sekä toimijoille (suurtaloudet) että opiskelijoille järjestettävät koulutustilaisuudet. Myös tarkastuskäyntien yhteydessä panostetaan toimijoiden ohjaukseen ja neuvontaan. Sisäisiä palavereja pidetään noin kerran kuussa. Viestintä on monipuolista ja monikielistä ja suhteet mediaan hyvät. Toimijoiden koulutusta on järjestetty aktiivisesti.

13 Valvonnasta perittävät maksut Maksutaksa on uudistettu ja hyväksytty lautakunnan päätöksellä , 147 ja siinä on huomioitu myös 1.9 voimaan tullut elintarvikelain muutos. Valvontamaksut perustuvat tuntitaksaan (50 euroa/tunti). Taksa on rakennettu pitkälti Kuntaliiton mallin mukaan. Taksasta on tiedotettu toimijoille. Asiakaspalautteen tai toiminnan muutoksen vuoksi tehdystä tarkastuksesta ei peritä maksua. Ainoastaan valvontasuunnitelman mukaisista tarkastuksista peritään maksu. Perityt maksut voidaan käyttää mm. sijaisten palkkaamiseen Voimavarat ja henkilöstön osaamisen varmistaminen Valvontasuunnitelman mukaan elintarvikevalvontaan on kokonaisuudessaan käytettävissä 2,9 htv, josta suunnitelmalliseen valvontaan käytetään 2,3 htv. Riskinarviointiin pohjautuva tarve olisi kaikkiaan 3,4 htv:tä, joten voimavaroissa on puolen henkilötyövuoden vajaus. Resurssivajetta ei ole tuotu lautakunnan tietoon. Kaikilla viranhaltijoilla on tehtävissä tarvittava pätevyys. Yksi ympäristöterveystarkastajista oli saanut jatko-opintonsa juuri päätökseen ja suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon. Viranhaltijat ovat yleensä päässeet kaikkiin niihin koulutuksiin, joista ovat olleet kiinnostuneita. Erityistä tarveharkintaa tai osaamiskartoitusta ei ole tehty. Koulutuksiin osallistumisia on käsitelty valvontayksikön sisäisissä kokouksissa ja koulutuksessa käyneet viranhaltijat ovat velvollisia välittämään oppimiansa asioita myös muulle valvontayksikön henkilöstölle. Viranhaltijat ovat velvollisia välittämään oppimiaan asioita myös muulle valvontayksikön henkilökunnalle. Voimavarojen puute tulisi saattaa lautakunnan tietoon, joka vastaa elintarvikevalvonnan riittävistä resursseista Valvontasuunnitelman seuranta, toteutumisen arviointi ja raportointi Toteutuneesta valvonnasta raportoidaan lautakunnalle kuukausittain ja vuosittain laaditaan raportti valvonnan toteutumisesta. Valvontayksikkö on toimittanut edellisen vuoden ELTU-lomakkeet sekä ns. VASU-raportin pyydetyssä määräajassa aluehallintovirastoon. Näitä dokumentteja on kierrätetty myös lautakunnan kokouksessa. Lisäksi elintarvikevalvonnasta on raportoitu toimintakertomuksessa. Vuoden 2010 raportin sisältö ei vastannut vuoden 2010 suunnitelmassa esitettyä ja on enemmän numeraalista suoriteraportointia eikä avaudu riittävästi

14 14 johtopäätösten tekemiseksi elintarvikevalvonnan toteutumisesta. Raportissa elintarvikevalvonnan osuus on kuitattu muutamalla lauseella eikä numeraalinen suoritteiden esittäminen anna oikeaa kuvaa valvonnan tehokkuudesta tai vaikuttavuudesta. Raportissa on kerrottu vain kaikkien erilaisten suoritteiden (tarkastukset, näytteenotot jne.) kokonaismäärä eikä tuotu lainkaan esille toteutuneiden suoritteiden suhdetta tarpeeseen. Näin ollen toimintakertomus ei asiasisällöltään vastaa elintarvikelainsäädännössä (valvontasuunnitelmaasetus) seurantaraportoinnille asetettuja vaatimuksia. Ympäristöjohtajan mukaan lautakunta ei halua nippelitietoa vaan haluaa seurata vain lukujen kehittymistä vuoden aikana. Ympäristöjohtajan mukaan lautakunta saa käyttöönsä myös Excel-muotoisen taulukon, jossa myös valvonnan tarveluvut ovat näkyvissä ja pysyy siten ajan tasalla suunnitelman toteutumisen seurannassa. Raportin tulisi sisältää enemmän sanallista lukujen avaamista ja selvitys suunnitelman toteutumatta jäämiselle. Myös graafinen esitys avaisi lukuja paremmin kuin peräkkäin luetteleminen. Jos suunnitelman toteutumatta jäämisen syy on puutteellisissa resursseissa, se tulisi selvästi ilmetä raportista, koska lautakunta on vastuussa riittävien resurssien järjestämisestä. Toteumaraportti ei täytä valvontasuunnitelma-asetuksen sisällöllisiä vaatimuksia. 3 Tarkastusten yhteydessä tehdyt havainnot kohdekohtaisesti jaoteltuina Maitoalan laitos Auditoijat ovat tehneet maitoalan laitoksesta erillisen auditointiraportin Valvoja on tehnyt maitolaitoksen tarkastuspöytäkirjan Maitoalan laitoksen auditointiraportti ja tarkastuspöytäkirja ovat tämän raportin liitteenä. Pienteurastamot Auditoijat ovat tehneet pienteurastamoista erilliset tarkastuskertomukset ja Valvoja on tehnyt pienteurastamoiden tarkastuspöytäkirjat 24.3 ja Pienteurastamoiden tarkastuskertomukset ja tarkastuspöytäkirja ovat tämän auditointiraportin liitteenä. Maitolaitokset on syytä eritellä elintarvikevalvontasuunnitelmassa laitostyypeittäin muiden laitosten tapaan. Hyväksymisen yhteydessä puutteellinen omavalvontasuunnitelma voidaan hyväksyä ehdollisesti. Laitoksen omavalvontasuunnitelma ja omavalvonnan seurannasta syntyvät asiakirjat on oltava henkilökunnan käytettävissä. Sivutuotteeksi luokiteltava hera tulisi käsitellä sivutuoteasetuksen 1069/ artiklan kohdan l) mukaisesti. Laitosten tuotenäytteet tulisi eritellä tarkemmin tuotekohtaisesti.

15 15 Uudelleenhyväksymispäätöksistä puuttuvat toiminnot tulee hyväksyä. Toimijan tulee vastata omavalvontasuunnitelmaan sisältyvien näytteiden ottamisesta. Omavalvonnan tulisi vastata toimintaa ja toimijan on noudatettava omavalvontasuunnitelmaansa. Toimijalle tulisi antaa selkeitä kehotuksia ja hallinnolliset pakkokeinot tulisi ottaa käyttöön useamman kehotuksen jälkeen. Toimijan omat suunnitelmat eivät saa vaikuttaa liikaa valvojan näkemyksiin ja toimintaan, jolloin voi olla vaarana, että valvonta ei ole puolueetonta eikä vastaa viranomaiselle asetettuja velvoitteita ja vaatimuksia. Hyväksymishetkellä laitosten infrastruktuuri, toiminta ja omavalvonta eivät täyttäneet lainsäädännön vaatimuksia - uudelleenhyväksymispäätökset eivät vastanneet laitosten toimintaa ja maidonkuljetuskaluston hyväksyntä puuttuu. Valvontaviranomaisen näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma ei täytä lainsäädännön vaatimuksia. Valvontaviranomaisen laitosten omavalvonnan valvonta on puutteellista - laitosten näytteenotto- ja tutkimussuunnitelmat eivät vastanneet mikrobikriteeriasetuksen vaatimuksia eikä Eviran asetuksen soveltamisohjetta - laitosten HACCP- järjestelmät eivät riittävässä määrin takaa vaarojen hallintaa - valvoja ottaa omavalvontaan kuuluvia näytteitä. Valvontaviranomainen ei ole ryhtynyt tarvittaviin hallinnollisiin pakkokeinoihin eikä huomioinut elintarvikelain rangaistussäädöksiä (omavalvontavelvoitteen rikkominen) - laitosten terveysvaaraa aiheuttavia rakenteellisten epäkohtien korjaamisesta ei ole annettu määräyksiä määräaikoineen - toimimattoman omavalvonnan kuntoon saattamiseksi ei ole käytetty hallinnollisia pakkokeinoja. 4 Yhteenveto Valvontayksikköön oli tehty edellinen elintarvikevalvonnan vaatimustenmukaisuuden arviointi vuonna 2007 silloisen lääninhallituksen toimesta. Vuoden 2007 arviointiraportissa oli huomautettu osittain samoista asioista kuin tässä auditointiraportissa kuten näytteenotto- ja tutkimussuunnitelman kohdekohtaisesta laatimisesta, aikataulutetun tarkastussuunnitelman puuttumisesta ja henkilöstöresurssivajeesta. Huolimatta resurssivajauksesta, joka valvontayksikön mukaan on enemmänkin priorisointiongelma, elintarvikevalvontasuunnitelma on toteutunut 59 %:sti. Toteumaraportissa elintarvikevalvonnan osuus on kuitattu muutamalla lauseella eikä numeraalinen suoritteiden esittäminen anna oikeaa kuvaa valvonnan tehokkuudesta tai vaikuttavuudesta. Voimavarojen puute tulisi saattaa lautakunnan tietoon ja toteumaraportin tulisi sisältää enemmän sanallista lukujen avaamista ja selvityksen miksi suunnitelma ei ole toteutunut. Valvontasuunnitelmassa ei ole huomioitu kaikkia EVO:n osioita. Laadullisena tavoitteena on

16 16 ruokamyrkytysten ennalta ehkäisy, ruokamyrkytys epäilyjen tehokas hoitaminen sekä toimijoille ajankohtaisista asioista tiedottaminen, mitkä asiat todettiin hyvin hoidetuksi. Internet-sivuja käytetään aktiivisesti viestintään ja toimijoiden ohjaukseen. Sivuilta on mm. tulostettavissa omavalvontasuunnitelmapohjia erityyppisille kohteille. Lisäksi omavalvontasuunnitelman laatimisesta on olemassa vieraskieliset ohjeistukset mm. englanniksi, kiinaksi ja venäjäksi. Laatujärjestelmä tulisi kuitenkin päivittää ja ottaa aktiiviseen käyttöön. Yhteinen kaikkien käytössä oleva laatujärjestelmä takaa tasapuolisen valvonnan koko yhteistoiminta-alueella. Pakkokeinojen sijaan toimijoiden koulutukseen ja ohjaukseen on panostettu. Pysyvänä toimintamuotona ovat sekä toimijoille (suurtaloudet) että opiskelijoille järjestettävät koulutustilaisuudet. Asiakkaisiin halutaan säilyttää luottamukselliset välit ja valvontaa suoritetaan pääsääntöisesti toimijaa ohjaamalla, neuvomalla ja antamalla tarvittaessa korjauskehotuksia, joskus useitakin. Laitosten ohjaus ja neuvonta eivät kuitenkaan ole riittävän tehokas toimenpide silloin, kun toiminnassa on vuosia jatkunut piittaamattomuus lainsäädännön vaatimuksista. Toimijan jatkuvat omavalvonnan laiminlyönnit saattavat vaarantaa elintarviketurvallisuuden ellei niihin puututa ajoissa. Myös valvojien lakisääteisten valvontatehtävien kuten viranomaisnäytteenoton ja -valvonnan tai tarvittavien pakkokeinojen käytön puute vaarantavat elintarviketurvallisuutta. Ylä-Savon elintarvikevalvonnan auditoinnin ja siihen liittyvien kohdekäyntien yhteydessä todettiin, että erityisesti laitosten omavalvonnan valvonnassa ei ole riittävästi huomioitu lainsäädännön vaatimuksia. Toimijoiden omavalvonnan puutteellisen näytteenoton ja erityisesti HACCP järjestelmän puutteiden vuoksi viranomainen ei aina ole voinut varmistua elintarvikkeiden turvallisuudesta. 5 Päivämäärä Pääauditoijan allekirjoitus Aluehallintovirasto lähettää tämän auditointiraportin tiedoksi osoitteeseen: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Kirjaamo, Mustialankatu 3, Helsinki

ELINTARVIKEVALVONNAN AUDITOINTIEN YHTEENVETO JA TOTEUTUMARAPORTTI. Itä-Suomen aluehallintovirasto. Maaherrankatu 16, PL 50, Mikkeli

ELINTARVIKEVALVONNAN AUDITOINTIEN YHTEENVETO JA TOTEUTUMARAPORTTI. Itä-Suomen aluehallintovirasto. Maaherrankatu 16, PL 50, Mikkeli Itä-Suomi Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue ISAVI/400/05.14.08/2012 ELINTARVIKEVALVONNAN AUDITOINTIEN YHTEENVETO JA TOTEUTUMARAPORTTI Vastaanottaja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Kirjaamo

Lisätiedot

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3 Liite I Liite I 2 (7) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Tarkastukset... 3 a) Elintarvikehuoneistojen ilmoitusten ja hakemusten käsittelyyn liittyvät tarkastukset 3 b) Säännöllisen valvonnan tarkastukset...

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuodelle Johdanto

Keski-Satakunnan kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuodelle Johdanto 1 Keski-Satakunnan kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuodelle 2011 1. Johdanto Ympäristöterveydenhuollon lainsäädäntö velvoittaa kunnat laatimaan koko ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN Liite nro: 3 KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveydenhuolto ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN 2006 TOTEUTUMINEN 2 Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21. 3 2007 69 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä

Lisätiedot

Liite IV 2 (5) Sisällysluettelo

Liite IV 2 (5) Sisällysluettelo Liite IV Liite IV 2 (5) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Kunnan kuluttajaturvallisuusvalvontaviranomaisen tehtävät... 3 3. Valvonnan maksullisuus... 4 4. Tarkastukset ja niiden sisältö... 4 5. Valvontakohteiden

Lisätiedot

Ohje kunnalle elintarvikevalvonnan ja eläinten terveys- ja hyvinvointivalvonnan raportoimiseksi aluehallintoviranomaisille (VASU-raportti)

Ohje kunnalle elintarvikevalvonnan ja eläinten terveys- ja hyvinvointivalvonnan raportoimiseksi aluehallintoviranomaisille (VASU-raportti) Vastuuhenkilö Eeva Fieandt Sivu/sivut 1 / 9 Laatija Eeva Fieandt Toimintaohje 11009/3 Hyväksyjä Erkki Koskinen Käyttöönotto 1.1.2010 Valvontaosasto Ohje kunnalle elintarvikevalvonnan ja eläinten terveys-

Lisätiedot

Osa 1, Valvontaa koskevat numeeriset tiedot

Osa 1, Valvontaa koskevat numeeriset tiedot Esittelijä Juha Kieksi Sivu/sivut 1 / 5 Taustatiedot A. Kunn/valvontayksikön nimi: Tornion, Keminma ja Tervol ympäristöpalvelut, ympäristöterveysvalvonta B. Lisätietoja tav henkilön yhteystiedot Nimi Tarja

Lisätiedot

Lomake A: Valvontakohteet ja niiden tarkastukset

Lomake A: Valvontakohteet ja niiden tarkastukset Ymp.ltk 18.3.2014 Liite 4 A1(8) Tukes / Kuluttajaturvallisuusvalvonta 10.1.2013 Kuluttajaturvallisuusvalvonnan raportointi 2013 Lomake A: Valvontakohteet ja niiden tarkastukset Huom! Mittayksikkönä tunti

Lisätiedot

Tarkastuksen aihe: Valvontasuunnitelman mukainen tarkastus Selvitys aterioiden kuljetusolosuhteista ja kuljetettavien aterioiden laadusta Kohdetiedot

Tarkastuksen aihe: Valvontasuunnitelman mukainen tarkastus Selvitys aterioiden kuljetusolosuhteista ja kuljetettavien aterioiden laadusta Kohdetiedot Liite 1 Sivu 1 /6 TARKASTUSKERTOMUS Tarkastuksen aihe: Valvontasuunnitelman mukainen tarkastus Selvitys aterioiden kuljetusolosuhteista ja kuljetettavien aterioiden laadusta Kohdetiedot Tarkastuksen suorittaja

Lisätiedot

A) Elintarvikelaissa (23/2006) säädettyihin kunnan viranomaisen suoritteisiin, jotka koskevat;

A) Elintarvikelaissa (23/2006) säädettyihin kunnan viranomaisen suoritteisiin, jotka koskevat; Hyväksytty johtokunta 19.01.2015 9 SUUPOHJAN PERUSPALVELULIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveydenhuollon taksa 1 Soveltamisala Tätä taksaa sovelletaan Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän osakaskuntien,

Lisätiedot

Osa 1, Valvontaa koskevat numeeriset tiedot

Osa 1, Valvontaa koskevat numeeriset tiedot Esittelijä Juha Kieksi Sivu/sivut 1 / 5 Taustatiedot A. Kunnan/valvontayksikön nimi: Tornion, Keminmaan ja Tervolan ympäristöpalvelut, ympäristöterveysvalvonta B. Lisätietoja antavan henkilön yhteystiedot

Lisätiedot

Sisällysluettelo. RIIHIMÄEN SEUDUN TERVEYSKESKUKSEN KY Ympäristöterveysosasto Liite III 2 (6)

Sisällysluettelo. RIIHIMÄEN SEUDUN TERVEYSKESKUKSEN KY Ympäristöterveysosasto Liite III 2 (6) Liite III Ympäristöterveysosasto Liite III 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tarkastuksen sisältö... 4 3 Tarkastuskohteiden tarkastustiheys ja niihin käytettävä aika... 4 4 Näytteenotto ja tutkiminen...

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYSPALVELUIDEN TAKSAN PERUSTEET

YMPÄRISTÖTERVEYSPALVELUIDEN TAKSAN PERUSTEET 1 Soveltamisala Juankosken ja Nilsiän kaupunkien sekä Kaavin, Lapinlahden, Maaningan, Rautavaaran, Siilinjärven, Tuusniemen ja Varpaisjärven kuntien muodostamalla ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella

Lisätiedot

Ohje kunnalle elintarvikevalvonnan raportoimiseksi aluehallintoviranomaisille (VASU-raportti)

Ohje kunnalle elintarvikevalvonnan raportoimiseksi aluehallintoviranomaisille (VASU-raportti) Esittelijä Juha Kieksi Sivu/sivut 1 / 7 Ohje kunnalle elintarvikevalvonnan raportoimiseksi aluehallintoviranomaisille (VASU-raportti) Säädösperusta Tavoite ja tausta Elintarvikelaki 23/2006 48 Valvonta-asetus

Lisätiedot

PIENMEIJERIPÄIVÄT Hämeenlinna 14.11.2014 Sanna Tuomi Terveystarkastaja. Hämeenlinnan kaupunki

PIENMEIJERIPÄIVÄT Hämeenlinna 14.11.2014 Sanna Tuomi Terveystarkastaja. Hämeenlinnan kaupunki PIENMEIJERIPÄIVÄT Hämeenlinna 14.11.2014 Sanna Tuomi Terveystarkastaja Hämeenlinnan kaupunki 13.11.2014 Mikä on Oiva? Oiva-järjestelmä on Eviran määräämä tapa julkaista valvontatiedot. Valvontatietojen

Lisätiedot

ALUEHALLINTOVIRASTON TOTEUTTAMA KUNNALLISEN ELINTARVIKEVALVONNAN AUDITOINTI

ALUEHALLINTOVIRASTON TOTEUTTAMA KUNNALLISEN ELINTARVIKEVALVONNAN AUDITOINTI Esittelijät Tiina Läikkö Sivu/sivut 1 / 10 Hyväksyjä Maria Teirikko Ohje / versio 10018/1 Käyttöönotto 3.1.2011 Valvontaosasto ALUEHALLINTOVIRASTON TOTEUTTAMA KUNNALLISEN ELINTARVIKEVALVONNAN AUDITOINTI

Lisätiedot

Lomake A: Valvontakohteet ja niiden tarkastukset

Lomake A: Valvontakohteet ja niiden tarkastukset Tukes / Kuluttajaturvallisuusvalvonta 8.11.11 Kuluttajaturvallisuusvalvonnan raportointi 1 Lomake A: Valvontakohteet ja niiden tarkastukset Huom! Mittayksikkönä tunti (h). Valvontayksikkö: Espoon seudun

Lisätiedot

Kuntien VASU-raportointi 2013

Kuntien VASU-raportointi 2013 Kuntien VASU-raportointi 2013 Vastausaika 31.1.2014 15:21:29 Kuntien VASU-raportointi 2013 1. Kyselyn vastaanottaja Sähköpostiosoite juha.kieksi@evira.fi 2. Minkä aluehallintoviraston toimialueeseen yksikkö

Lisätiedot

Vierasainevalvontaprosessi. OSA: 1 Elintarvikkeiden kasvinsuojeluainejäämävalvontaohjelma

Vierasainevalvontaprosessi. OSA: 1 Elintarvikkeiden kasvinsuojeluainejäämävalvontaohjelma Vierasainevalvontaprosessi OSA: 1 Elintarvikkeiden kasvinsuojeluainejäämävalvontaohjelma Evira/843/0411/2014 Eviran raportti Hyväksymispäivä X.X.2014 Tuoteturvallisuus Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja

Lisätiedot

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut. Itä-Suomen aluehallintovirasto

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut. Itä-Suomen aluehallintovirasto 1 Itä-Suomi Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat Dnro ISAVI/515/05.14.08/2011 AUDITOINTIRAPORTTI Auditoitu viranomainen Mikkelin seudun ympäristöpalvelut Osoite Kiiskimäenkatu 5-7, 50130 Mikkeli Auditoinnilla

Lisätiedot

KEURUSSELÄN YHTEISTOIMINTA-ALUEEN YMPÄRISTÖTERVEYDEN- HUOLLON MAKSUTAKSA

KEURUSSELÄN YHTEISTOIMINTA-ALUEEN YMPÄRISTÖTERVEYDEN- HUOLLON MAKSUTAKSA KEURUSSELÄN YHTEISTOIMINTA-ALUEEN YMPÄRISTÖTERVEYDEN- HUOLLON MAKSUTAKSA Keurusselän ympäristölautakunta 9.12.2015 1 Tätä taksaa sovelletaan A) Elintarvikelaissa (23/2006) säädettyihin kunnan viranomaisen

Lisätiedot

Sisällysluettelo 22 (10)

Sisällysluettelo 22 (10) 22 (10) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö... 3 2.1 Toimialue ja tehtävät... 3 2.2 Valvonnan voimavarat ja niiden jakautuminen... 4 2.3 Koulutus... 6 2.4 Valvontatietojärjestelmä...

Lisätiedot

Raportti aluehallintovirastojen toteuttamasta kuntien elintarvikevalvonnan

Raportti aluehallintovirastojen toteuttamasta kuntien elintarvikevalvonnan Raportti aluehallintovirastojen toteuttamasta kuntien elintarvikevalvonnan auditoinneista vuonna 2011 Kuvailusivu 2 Julkaisija Kokoajat Julkaisun nimi Tiivistelmä Asiasanat Julkaisun numero Julkaisu lähtenyt

Lisätiedot

Elintarvikeketjun valvonnan auditointijärjestelmän vuosiraportti vuodelta 2010. Evira/1170/0411/2011

Elintarvikeketjun valvonnan auditointijärjestelmän vuosiraportti vuodelta 2010. Evira/1170/0411/2011 Elintarvikeketjun valvonnan auditointijärjestelmän vuosiraportti vuodelta 2010 Evira/1170/0411/2011 Eviran raportti Hyväksymispäivä 30.6.2011 Valvonnan kehittämisyksikkö Hyväksyjä Esittelijä Maria Teirikko

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA Ympäristöterveydenhuollon maksutaksa Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 12.3.2013 Voimaantulopäivä 1.4.2013 1 Soveltamisala Tätä taksaa sovelletaan elintarvikelaissa 23/2006,

Lisätiedot

06.03.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen

06.03.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen 06.03.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11 Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen 06.03.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 2/11 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus 21/2015 Elintarviketurvallisuusosasto 26.08.2015 Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus 21/2015 Elintarviketurvallisuusosasto 26.08.2015 Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 25 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Medina Foods Oy:lle HEL 2015-008610 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

http://www.webropolsurveys.com//answer/surveysummary.aspx?sdid=fin593692&...

http://www.webropolsurveys.com//answer/surveysummary.aspx?sdid=fin593692&... Sivu 1/5 Kuntien VASU-raportointi 2012 Vastausaika 31-01-2013 14:06:22 Kuntien VASU-raportointi 2012 1. Minkä aluehallintoviraston toimialueeseen yksikkö kuuluu? 2. A. Kunnan/valvontayksikön nimi Helsingin

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONNAN SUUNNITELMA 2019

ELINTARVIKEVALVONNAN SUUNNITELMA 2019 Liite 4 a) ELINTARVIKEVALVONNAN SUUNNITELMA 2019 Elintarvikevalvonnan ajankohtaista v. 2019 Ympäristöterveydenhuollon keskitetyn toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmän (VATI) käyttöönotto vuoden

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2007

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2007 KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveydenhuolto Liite nro: 5 ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2007 2 Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa / 2006 3 ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE

Lisätiedot

Ajankohtaiset elintarvikelainsäädännön muutokset ja niiden toimeenpano

Ajankohtaiset elintarvikelainsäädännön muutokset ja niiden toimeenpano Ajankohtaiset elintarvikelainsäädännön muutokset ja niiden toimeenpano Ylitarkastaja Mia Piipari Elintarvikehygieniayksikkö 6.3.2012 Uudistunut elintarvikelaisäädäntö Elintarvikelaki (23/2006) muutos 352/2011

Lisätiedot

Perusturvalautakunta esityslistan liite

Perusturvalautakunta esityslistan liite Perusturvalautakunta 10.12.2008 esityslistan liite Ympäristöterveydenhuollon taksa 1 Soveltamisala Tätä taksaa sovelletaan A) Elintarvikelaissa (23/2006) säädettyihin kunnan viranomaisen suoritteisiin,

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUN JA KEHITYSVAMMAHUOLLON OHJAUS JA VALVONTA. 20.11.2014 Kehitysvammaisten Tukiliiton tilaisuus / Jyväskylä 20.11.

VAMMAISPALVELUN JA KEHITYSVAMMAHUOLLON OHJAUS JA VALVONTA. 20.11.2014 Kehitysvammaisten Tukiliiton tilaisuus / Jyväskylä 20.11. VAMMAISPALVELUN JA KEHITYSVAMMAHUOLLON OHJAUS JA VALVONTA 20.11.2014 Kehitysvammaisten Tukiliiton tilaisuus / Jyväskylä 20.11.2014 PM-B 1 Aluehallintovirastot - Toimialueet maakuntajakoon pohjautuvia -

Lisätiedot

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla, Helsinki 13.10.2010 Elintarvikkeiden mikrobiologiset

Lisätiedot

Kysely: Vuoden 2018 valvonnan toteutuminen

Kysely: Vuoden 2018 valvonnan toteutuminen 7490/2014 Liite ympäristö- ja rakennuslautakunta 21.2.2019 Sivu 1/10 Kysely: Vuoden 2018 valvonnan toteutuminen Sivu 2/10 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen Onko valvonnasta saadut tulot kohdennettu

Lisätiedot

Kupiainen Niina 13.5.2014. Ympäristöterveydenhuollon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma vuosille 2015-2019

Kupiainen Niina 13.5.2014. Ympäristöterveydenhuollon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma vuosille 2015-2019 Kupiainen Niina 13.5.2014 Ympäristöterveydenhuollon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma vuosille 2015-2019 Tavoitteena laadukas ja tasapuolinen ympäristöterveydenhuollon valvonta valtakunnallisesti

Lisätiedot

Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (240) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen

Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (240) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen 30.03.2015 Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (240) Sivu 1/11 Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen 30.03.2015 Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue

Lisätiedot

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Vuoristo-yhtiöt Oy, 0115993-7

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Vuoristo-yhtiöt Oy, 0115993-7 LÄHETTÄJÄ Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1 A 06100 PORVOO Tarkastuskertomus Elintarvikevalvonta VASTAANOTTAJA Kartanoravintola Haikon kartanon pääkeittiö Vuoristo-yhtiöt Oy Haikkoontie 114 06400 PORVOO

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 32 ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN FIN SUB OY LTD:LLE HEL 2016-010112 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 28 Elintarvikelain 55 :n mukainen määräys, Spicetown Oy HEL 2016-009416 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön määräys Määräaika

Lisätiedot

Elintarvikehuoneiston valvontaohje Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2014

Elintarvikehuoneiston valvontaohje Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2014 Elintarvikehuoneiston valvontaohje Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2014 Ylitarkastaja Anne Fagerlund Evira/Elintarvikehygieniayksikkö Ohjeen päivitys Laitoksen valvontaohje (Eviran

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (5) Ympäristölautakunta Etp/

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (5) Ympäristölautakunta Etp/ Helsingin kaupunki Esityslista 11/2014 1 (5) Päätöshistoria Ympäristöterveyspäällikkö 03.10.2012 78 HEL 2012-010822 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohteet Reafin Oy, Leikosaarentie 26, 00990 Helsinki y-tunnus

Lisätiedot

Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen

Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen Sivu 1/10 Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen Sivu 2/10 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen Onko valvonnasta saadut tulot kohdennettu ympäristöterveydenhuoltoon? Täysin Valvontasuunnitelmaan

Lisätiedot

Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta

Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta Ravintolisäseminaari Helsingin yliopiston pieni juhlasali Ravintolisätoimijan velvollisuudet (1) - toiminta Elintarvikealan toimijan on noudatettava

Lisätiedot

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit Eviran ohje 16039/1 Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja Vastuuhenkilö Riina Tolvanen Sivu/sivut 1 / 7 Siipikarjateurastamoissa työskentelevien lihantarkastusavustajien

Lisätiedot

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012 2015

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012 2015 Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012 2015 Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015 Loppuseminaari 12.4.2016 1 Hankkeen valvonnan tavoitteet Keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Kunnan elintarvikevalvonnan ja eläinten terveys- ja hyvinvointivalvonnan raportointi

Kunnan elintarvikevalvonnan ja eläinten terveys- ja hyvinvointivalvonnan raportointi Liite 1 Kunnan elintarvikevalvonnan ja eläinten terveys- ja hyvinvointivalvonnan raportointi Taustatiedot A. Kunnan/valvontayksikön nimi * Siilinjärven ympäristölautakunta B. Minkä kuntien elintarvikevalvonnasta

Lisätiedot

Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Tarja Vainiola, ylitarkastaja

Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Tarja Vainiola, ylitarkastaja Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana 28.10.2014 Tarja Vainiola, ylitarkastaja 27.10.2014 1 Oikeutus tarkastusten tekemiseen Terveydenhuollon

Lisätiedot

2 Elintarvikevalvontasuunnitelma

2 Elintarvikevalvontasuunnitelma 21 2 Elintarvikevalvontasuunnitelma 2.1 Johdanto Elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) mukaan kunnan tulee laatia säännöllistä valvontaa koskeva elintarvikevalvontasuunnitelma siten, että valvonta

Lisätiedot

ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA

ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA 2015 2019 Päivitys vuodelle 2018 SISÄLTÖ 1 VALVONTAKOHTEET... 1 2 VALVONTAKOHTEIDEN RISKINARVIOINTI... 1 3 VALVONTA... 2 3.1 Tarkastukset... 2 3.2 Tarkastusohjeet/

Lisätiedot

Oivatarkastus. Ympäristöpalvelut Helmi Haapavesi Oulainen Siikalatva Pyhäntä Vihanti

Oivatarkastus. Ympäristöpalvelut Helmi Haapavesi Oulainen Siikalatva Pyhäntä Vihanti Oivatarkastus Ympäristöpalvelut Helmi Haapavesi Oulainen Siikalatva Pyhäntä Vihanti Aikataulu Ympäristöpalvelut Helmessä Ympäristöpalvelut Helmen alueella Oivatarkastukset aloitetaan vähittäismyynnistä

Lisätiedot

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2011 2014. päivitys 2014

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2011 2014. päivitys 2014 Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2011 2014 päivitys 2014 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö...

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma ja Terveydensuojelun valvontaohjelma vuosille 2011-2014

Ympäristöterveydenhuollon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma ja Terveydensuojelun valvontaohjelma vuosille 2011-2014 Ympäristöterveydenhuollon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma ja Terveydensuojelun valvontaohjelma vuosille 2011-2014 Ajankohtaista laboratoriorintamalla Ylitarkastaja Kaisa Mäntynen 1 Ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

Lomake B: Valvontatyön ja työajan jakautuminen eri tehtäväosa-alueiden kesken

Lomake B: Valvontatyön ja työajan jakautuminen eri tehtäväosa-alueiden kesken 1(5) Kuluttajavirasto / Tuoteturvallisuusvalvonta 8.1.2008 Tuoteturvallisuusvalvonnan tietojenkeruu 2007 Lomake B: Valvontatyön ja työajan jakautuminen eri tehtäväosa-alueiden kesken Valvontayksikkö: Itä-Savon

Lisätiedot

Ympäristöterveyskeskus Terveydensuojelu 22.2.2016

Ympäristöterveyskeskus Terveydensuojelu 22.2.2016 Ympäristöterveyskeskus YHTEENVETO Terveydensuojelu 22.2.2016 KALAN JÄLJITETTÄVYYS MYYNTITISKEISSÄ 2015 Johdanto Kalan jäljitettävyys myyntitiskeissä 2015 oli Kanta- ja Päijät-Hämeen valvontayksiköiden

Lisätiedot

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Hoan Cafe, 2326291-9

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Hoan Cafe, 2326291-9 LÄHETTÄJÄ Helsingin kaupungin ympäristökeskus PL 500 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Tarkastuskertomus Elintarvikevalvonta VASTAANOTTAJA Cafe Airo Hoan Cafe Merikannontie 3 B 00260 HELSINKI Pvm 1.6.2015 Tapahtumatunnus

Lisätiedot

Eviran ohje 10504/1. Elintarvikevalvontatietojen Oiva-julkistamisjärjestelmä

Eviran ohje 10504/1. Elintarvikevalvontatietojen Oiva-julkistamisjärjestelmä Eviran ohje 10504/1 Elintarvikevalvontatietojen Oiva-julkistamisjärjestelmä Esittelijä Marina Häggman Sivut 2 / 18 Viranomaisen toiminnan tulee perustua lainsäädännössä määriteltyyn toimivaltaan ja viranomaistoiminnassa

Lisätiedot

Kupiainen Niina Kuluttajaturvallisuuslain mukainen valvonta kunnissa kuluttajaturvallisuusvalvonnan peruskurssi 2014

Kupiainen Niina Kuluttajaturvallisuuslain mukainen valvonta kunnissa kuluttajaturvallisuusvalvonnan peruskurssi 2014 Kupiainen Niina 13.5.2014 Kuluttajaturvallisuuslain mukainen valvonta kunnissa kuluttajaturvallisuusvalvonnan peruskurssi 2014 Työnjako kuluttajaturvallisuusvalvonnassa 1/3 Kuntien valvontayksiköissä keskitytään

Lisätiedot

EVO-hanke 2012: Lisäainevalvonnan opastavat tarkastukset perehdytystä lisäainevalvontaan

EVO-hanke 2012: Lisäainevalvonnan opastavat tarkastukset perehdytystä lisäainevalvontaan EVO-hanke 2012: Lisäainevalvonnan opastavat tarkastukset perehdytystä lisäainevalvontaan Valtakunnalliset elintarvikevalvonnan koulutuspäivät Tampereella 24.-25.1.2012 Kirsi-Helena Kanninen (kirsi-helena.kanninen@evira.fi,

Lisätiedot

Kunnan elintarvikevalvontasuunnitelman raportointi 2007

Kunnan elintarvikevalvontasuunnitelman raportointi 2007 Kunnan elintarvikevalvontasuunnitelman raportointi 2007 Taustatiedot A. Kunnan/valvontayksikön nimi * Siilinjärven kunta B. Minkä kuntien elintarvikevalvonnasta valvontayksikkö vastaa? * Ymp.ltk 19.3.2008

Lisätiedot

Nallinkatu 2, Raisio. Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Nallinkatu 2, Raisio. Lounais-Suomen aluehallintovirasto 1 Arvioitu viranomainen Arvioidut toimialat Osoite Arvioinnissa läsnä olleet arvioitavan viranomaisen edustajat Raision kaupunki, Terveysvalvontajaosto Elintarvike-, terveydensuojelu- ja tupakkavalvonta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 13 ATV-Palvelut Oy, elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen HEL 2017-001748 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarviketurvallisuuspäällikön määräys Määräaika

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2011 2013

KESKI-POHJANMAAN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2011 2013 KOKKOLAN KAUPUNKI Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto KARLEBY STAD Mellersta Österbottens miljöhälsovård KESKI-POHJANMAAN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2011 2013 SISÄLLYS

Lisätiedot

Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa

Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa Eviran ohje 18402/2 Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 1 / 2 Laatijat Britta Wiander,

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupungin ja Hattulan kunnan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2015-2019. Päivitys vuodelle 2016

Hämeenlinnan kaupungin ja Hattulan kunnan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2015-2019. Päivitys vuodelle 2016 Hämeenlinnan kaupungin ja Hattulan kunnan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2015-2019 Päivitys vuodelle 2016 1 Sisältö 1 Johdanto... 2 2 Ympäristöterveydenhuollon tavoitteet ja valvontasuunnitelma...

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015 43 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkötietojen hallintajärjestelmä (VYHA) YHTI-koulutustilaisuus

Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkötietojen hallintajärjestelmä (VYHA) YHTI-koulutustilaisuus Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkötietojen hallintajärjestelmä (VYHA) YHTI-koulutustilaisuus 29.4.2014 Ylitarkastaja Reetta Honkanen 1 Mikä on VYHA? VTO > VYR > VYHA STM:n omistama rekisteri (Tiken

Lisätiedot

Tuottaja antaa tilaajalle tarpeelliset ohjeet ja neuvot näytteiden ottoon, kuljetukseen, analyysien

Tuottaja antaa tilaajalle tarpeelliset ohjeet ja neuvot näytteiden ottoon, kuljetukseen, analyysien 27.1.2015 1(5) Laboratoriopalvelut 1. MÄÄRITYKSET JA ANALYYSIMÄÄRÄT 2. PALVELUN TOTEUTUS 2.1. Kaikki näytetyypit Laboratoriopalvelu koskee liitteen 2 (hintalomake) mukaista analytiikkaa tässä palvelukuvauksessa

Lisätiedot

KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO. Elintarvikevalvonnan valvontasuunnitelma vuosille

KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO. Elintarvikevalvonnan valvontasuunnitelma vuosille KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Elintarvikevalvonnan valvontasuunnitelma vuosille 2015 2019 Hyväksytty sote-kuntayhtymän hallituksessa..2014 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Raakamaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta - maitoalan laitos

Raakamaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta - maitoalan laitos Raakamaidon tuotanto ja myynti Evira ja Maitohygienialiitto koulutuspäivä Raakamaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta - maitoalan laitos Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (7) 348 Heinon Tukku Oy, elintarvikelain mukainen hakemus liha-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta ja kala- ja maitoalan laitoksen hyväksymisestä HEL 2012-010314

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2015-2019

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2015-2019 1 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2015-2019 Päivitys vuodelle 2016 MIKKELI- HIRVENSALMI-MÄNTYHARJUPERTUNMAA-KANGASNIEMI 2 Sisältö 1. YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON TAVOITTEET JA VALVONTASUUNNITELMA

Lisätiedot

Kysely: Vuoden 2015 valvonnan toteutuminen

Kysely: Vuoden 2015 valvonnan toteutuminen Sivu 1/11 Kysely: Vuoden 2015 valvonnan toteutuminen Sivu 2/11 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen Onko valvonnasta saadut tulot kohdennettu ympäristöterveydenhuoltoon? Täysin Valvontasuunnitelmaan

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2015

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 401/11.02/2015 5 Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2015 Terveystarkastaja Kirsi Puola 26.1.2015: Kunnan tulee vuosittain arvioida

Lisätiedot

ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN YMPÄRIS- TÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUN- NITELMA VUOSILLE 2011 2014 Päivitys vuodelle 2014

ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN YMPÄRIS- TÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUN- NITELMA VUOSILLE 2011 2014 Päivitys vuodelle 2014 Ymp.jaosto 12.12.2012, 38 Liite 1 ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN YMPÄRIS- TÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUN- NITELMA VUOSILLE 2011 2014 Päivitys vuodelle 2014 Enonkoski Juva - Puumala Rantasalmi Savonlinna

Lisätiedot

Mikkelin seudun ympäristölautakunta Liite ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA

Mikkelin seudun ympäristölautakunta Liite ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA Mikkelin seudun ympäristölautakunta 8.12.2016 Liite 3 104 ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA 2015 2019 Päivitys vuodelle 2017 SISÄLTÖ 1 VALVONTAKOHTEET... 1 2 VALVONTAKOHTEIDEN RISKINARVIOINTI...

Lisätiedot

Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä. Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12

Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä. Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12 Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12 Omavalvonnan säädökset Elintarvikelain 23/2006 mukaisesti kaikilla elintarvikealan toimijoilla on oltava

Lisätiedot

Johdanto Tarkastukset Valvontakohteiden riskinarviointi ja tarkastustiheys... 6

Johdanto Tarkastukset Valvontakohteiden riskinarviointi ja tarkastustiheys... 6 Liite I Liite I 2 (8) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Tarkastukset... 4 2 Valvontakohteiden riskinarviointi ja tarkastustiheys... 6 3 Valvontakohteiden tarkastuksiin käytettävät resurssit ja aika... 6

Lisätiedot

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi 18.1.2012 1(4) YMPÄRISTÖVALVONTASUUNNITELMA Valvontasuunnitelmassa kuvataan Ympäristönsuojelulain (86/2000) mukaiset valvonnan tarpeet, valvontaan käytettävät resurssit ja valvonnan tavoitteet sekä raportoidaan

Lisätiedot

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto AUDITOINTIEN TOTEUTUMA JA YHTEENVETO 2012

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto AUDITOINTIEN TOTEUTUMA JA YHTEENVETO 2012 AUDITOINTIEN TOTEUTUMA JA YHTEENVETO 2012 Vastaanottaja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Kirjaamo Mustialankatu 3 00790 Helsinki Auditoiva aluehallintovirasto Osoite Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto,

Lisätiedot

PYHÄJÄRVISEUDUN YMPÄRISTÖTOIMISTON YMPÄRISTÖ- TERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2016

PYHÄJÄRVISEUDUN YMPÄRISTÖTOIMISTON YMPÄRISTÖ- TERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 PYHÄJÄRVISEUDUN YMPÄRISTÖTOIMISTON YMPÄRISTÖ- TERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 PYHÄJÄRVISEUDUN YMPÄRISTÖTOIMISTO EURA HUITTINEN KOKEMÄKI SÄKYLÄ SISÄLLYSLUETTELO OSA I: YLEINEN OSA...

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 3.5.2013 ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 Gluteenittomuusväitteiden valvonnan projektiyhteenveto Hämeenlinnan ympäristöterveydenhuolto Sanna Tuomi terveystarkastaja Viranomaispalvelut Wetterhoffinkatu 2

Lisätiedot

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA KESKUSTELU- JA TIEDOTUSTILAISUUS ENSISAAPUMISESTA JA ELINTARVIKEKULJETUKSISTA 6.9.2007 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Joni Haapanen SÄÄDÖKSET Elintarvikelaki

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAHUOLLON OHJAUS JA VALVONTA 15.5.2014 1

KEHITYSVAMMAHUOLLON OHJAUS JA VALVONTA 15.5.2014 1 KEHITYSVAMMAHUOLLON OHJAUS JA VALVONTA 15.5.2014 1 Aluehallintoviraston ohjaus ja valvonta Aluehallintoviraston ohjauksen eri muodot: seminaarit, ohjeet, kannanotot, Internet, sähköposti- ja puhelinohjaus,

Lisätiedot

Palveluntuottajan valvonta vammaispalveluissa

Palveluntuottajan valvonta vammaispalveluissa Palveluntuottajan valvonta vammaispalveluissa VPN 5.6.2019 Lakimies Riitta Husso Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin, laadukkaisiin palveluihin

Lisätiedot

Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto (112) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen

Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto (112) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen 21.03.2017 Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto (112) Sivu 1/11 Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen 21.03.2017 Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto (112) Sivu 2/11 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen

Lisätiedot

Hämeenlinna

Hämeenlinna Hämeenlinna 24.5.2016 MIKÄ OIVA? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen perustuu elintarvikelakiin (23/2006). MIKÄ

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON KEMIKAALI-, KULUTTAJATURVALLISUUS-, TERVEY- DENSUOJELU- JA TUPAKKAVALVONNAN VUODEN 2012 TOTEUMAN ARVIOINTI

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON KEMIKAALI-, KULUTTAJATURVALLISUUS-, TERVEY- DENSUOJELU- JA TUPAKKAVALVONNAN VUODEN 2012 TOTEUMAN ARVIOINTI Arviointi ISAVI/1343/05.14.02/2014 Itä-Suomi Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue 31.3.2014 Kuopion kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunta YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON KEMIKAALI-, KULUTTAJATURVALLISUUS-,

Lisätiedot

KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO. Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma. vuosille

KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO. Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma. vuosille KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuosille 2015 2019 Hyväksytty sote-kuntayhtymän hallituksessa / 2014 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2012

Valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2012 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 152/11.00/2013 4 Valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2012 Terveystarkastaja Kirsi Puola 4.2.2013: Kunnan tulee vuosittain arvioida valvontasuunnitelman toteutumista

Lisätiedot

Oivahymy-pilotin kokemukset ja jatkosuunnitelmat. 24.-25.1.2012 Elintarvikevalvonnan valtakunnalliset koulutuspäivät Tampere Ulla Poutiainen, SULO

Oivahymy-pilotin kokemukset ja jatkosuunnitelmat. 24.-25.1.2012 Elintarvikevalvonnan valtakunnalliset koulutuspäivät Tampere Ulla Poutiainen, SULO Oivahymy-pilotin kokemukset ja jatkosuunnitelmat 24.-25.1.2012 Elintarvikevalvonnan valtakunnalliset koulutuspäivät Tampere, SULO Oivahymy Tausta Mitä pilotissa tehtiin Kokemukset pilotista Jatkosuunnitelmat

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA Hyväksytty: Ympäristölautakunta 14.12.2010 113 Voimaantulo: 01.01.2011 1 Soveltamisala Tätä taksaa sovelletaan A) Elintarvikelaissa (23/2006)

Lisätiedot

Tupakkalain ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma vuosille 2015-2019

Tupakkalain ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma vuosille 2015-2019 Liite 4 Tupakkalain ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma vuosille 2015-2019 SISÄLLYS 1 TUPAKKALAIN MUKAINEN VALVONTA 1 1.1 Tarkastuksen sisällön määrittely 1 1.2 Valvontakohteiden tarkastustiheys

Lisätiedot

OIVA -valvontatietojen julkistaminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Valvontaosasto

OIVA -valvontatietojen julkistaminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Valvontaosasto OIVA -valvontatietojen julkistaminen Elintarviketurvallisuusvirasto 1 Mikä Oiva? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen

Lisätiedot

TRE:572/ /2017

TRE:572/ /2017 1 (5) Watami Sushi Watami Sushi Oy Suvantokatu 10 33100 TAMPERE TRE:572/06.10.01/2017 WATAMI SUSHI OY:N KUULEMINEN ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISESTA MÄÄRÄYKSESTÄ JA 68 :N MUKAISESTA UHKASAKOSTA Toimija

Lisätiedot

Pienteurastamoiden valvonta ja lihantarkastus 25.1.2012. Leena Oivanen Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Elintarvikehygieniayksikkö

Pienteurastamoiden valvonta ja lihantarkastus 25.1.2012. Leena Oivanen Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Elintarvikehygieniayksikkö Pienteurastamoiden valvonta ja lihantarkastus 25.1.2012 Leena Oivanen Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Elintarvikehygieniayksikkö Lainsäädännön muutokset 1.9.2011 Pienteurastamoiden ja riistan käsittelylaitosten

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2011 2014. Päivitys vuodelle 2014

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2011 2014. Päivitys vuodelle 2014 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2011 2014 Päivitys vuodelle 2014 Sosiaali- ja terveyslautakunta Espoon seudun ympäristöterveys 11.12.2013 SISÄLLYS 1. Johdanto... 3 2. Ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA

ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA 2015 2019 Päivitys vuodelle 2017 Toteutuma 2017 SISÄLTÖ 1 VALVONTAKOHTEET... 1 2 VALVONTAKOHTEIDEN RISKINARVIOINTI... 1 3 VALVONTA... 2 3.1 Tarkastukset...

Lisätiedot

LAHDEN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015-2019. Osa 1. Elintarvikevalvonta

LAHDEN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015-2019. Osa 1. Elintarvikevalvonta LAHDEN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015-2019 Osa 1. Elintarvikevalvonta 1 Sisältö 1 Säädösperusta 2 2 Elintarvikevalvonnan tavoitteet Lahdessa 3 2.1 Elintarvikkeiden

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen 07.03.2017 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11 Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen 07.03.2017 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 2/11 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen

Lisätiedot