Esityksen sisältö. Yritys, kohdistuuko liiketoimeesi alv-petos? Marjo Huovinen. Arvonlisäveron erityisjärjestelmä ja ALVEU-palvelu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Esityksen sisältö. Yritys, kohdistuuko liiketoimeesi alv-petos? Marjo Huovinen. Arvonlisäveron erityisjärjestelmä ja ALVEU-palvelu"

Transkriptio

1

2 Esityksen sisältö Yleistä kansainvälisen kaupan arvonlisäverotuksesta Tavaroiden yhteisökauppa - tavaran myynti ja hankinta yhteisössä Yleisesti tavaroiden myynnistä (vientikauppa) yhteisön ulkopuolelle Palvelujen myynnin arvonlisäverotus Arvonlisäveroilmoituksella ilmoitettavat tiedot ja ajallinen kohdistaminen Ajankohtaiset muutokset Arvonlisäveron erityisjärjestelmä ja ALVEU-palvelu Yritys, kohdistuuko liiketoimeesi alv-petos? Marjo Huovinen

3 Yleistä Arvonlisävero on yleinen kulutusvero ja välillinen vero. Arvonlisäveroa suoritetaan liiketoiminnan muodossa Suomessa tapahtuvasta tavaran ja palvelun myynnistä (AVL 1 ). Arvonlisäverolain soveltamisalaan kuuluminen edellyttää aina vastikkeellisuutta. Arvonlisäverolain soveltamisalaan kuuluvien tavaroiden ja palvelujen myynnit ovat arvonlisäverollisia, ellei myyntiä ole laissa erikseen vapautettu verosta.

4 EU:n alueelle/-lta EU:n ulkopuolelle/-lta Tavaran myynti Yhteisömyynti Yhteisöhankinta Vienti Maahantuonti Palvelun myynti Palvelukaupan myyntimaasäännökset

5 Yhteisön alue EU:n jäsenvaltiot: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Hollanti, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Tanska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tsekki, Unkari ja Viro Vero.fi: EU:n arvonlisäveroalue Yhteisön arvonlisäveroalue poikkeaa jonkin verran siitä, mikä on jäsenvaltioihin maantieteellisesti kuuluva alue. Alueita, joiden ja EU:n välillä on ns. veroraja: mm. Ahvenanmaa, Kanariansaaret, Ceuta, Melilla, Kanaalisaaret, Färsaaret, Grönlanti, San Marino, Andorra eivät kuulu Yhteisön veroalueeseen. Monaco käsitellään Ranskaan kuuluvaksi. ja Man-saaret käsitellään Iso-Britanniaan kuuluvaksi. Alueet, jotka eivät kuulu yhteisön arvonlisäveroalueeseen, ovat kolmannen maan asemassa suhteessa muihin EU:n jäsenmaihin. Niihin sovelletaan maahantuontia ja vientiä koskevia säännöksiä.

6 Tavaran ja palvelun käsite Tavaralla tarkoitetaan aineellista esinettä sekä sähköä, kaasua, lämpö- ja jäähdytysenergiaa ja muuta niihin verrattavaa energiahyödykettä. Palvelulla tarkoitetaan kaikkea muuta, mitä voidaan myydä liiketoiminnan muodossa. Tapauskohtaisesti ratkaistava, onko kyse tavaran vai palvelun myynnistä. korjaustyöt lähtökohtaisesti palvelun myyntiä. Irtaimen esineen valmistaminen, suunnittelu ja kokoaminen ovat palvelun myyntiä silloin, kun ostaja toimittaa materiaalin myyjälle. Tavaran vuokraus (leasing) on lähtökohtaisesti palvelun myyntiä. Jos myyjä myy tavaraa paikoilleen asennettuna, ei kyse ole palvelun myynnistä vaan tavaran myynnistä asennettuna.

7 Kuka on verovelvollinen? Tavaran tai palvelun myyjä Käännetty verovelvollisuus Tavaran tai palvelun ostaja Yhteisöhankkija

8 Myyntimaasäännökset Määräävät, minkä maan arvonlisäverolainsäädäntöä myyntiin sovelletaan. Kun myynti tapahtuu Suomessa, siihen sovelletaan Suomen arvonlisäverolakia (AVL) ja myynnistä suoritetaan arvonlisäveroa Suomeen. Jos myyntimaa ei ole Suomi, myynnistä ei tilitetä Suomeen veroa. Myynteihin elinkeinonharjoittajille ja kuluttajille soveltuvat eri myyntimaasäännökset. Elinkeinonharjoittajien välisessä kaupassa verovelvollisuus pääsääntöisesti siinä maassa, jonne tavara tai palvelu myydään. Kuluttajille myytäessä verovelvollisuus maassa, josta tavara tai palvelu myydään.

9 Tavaran tai palvelun myyntimaan selvittäminen Mitä myydään? Kenelle myydään? Minne myydään? Tavaraa vai palvelua? Jos palvelua, niin mitä palvelua? Elinkeinonharjoittajalle Kuluttajalle Muulle toimijalle Minne tavara kuljetetaan? Missä tai minne palvelu suoritetaan?

10 Käännetty verovelvollisuus = Ostaja on myyjän sijasta verovelvollinen tämän myymistä tavaroista ja palveluista. Sovelletaan laajasti elinkeinonharjoittajien välisessä EU-kaupassa. Käännetyn verovelvollisuuden soveltuessa myyntiin, ei myyjän tarvitse rekisteröityä tavaran/palvelun myyntimaahan arvonlisäverovelvolliseksi. Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta, jos ulkomaalaisella myyjällä on velvollisuus rekisteröityä Suomeen tai myyjä on hakeutunut täällä verovelvolliseksi. Käännetty verovelvollisuus soveltuu, jos ulkomaalaisella on Suomessa kiinteä toimipaikka, mutta ulkomaalaisen täällä oleva toimipaikka ei osallistu kyseiseen myyntiin.

11 Kiinteä toimipaikka Kiinteällä toimipaikalla tarkoitetaan pysyvää liikepaikkaa, josta yrityksen liiketoimintaa kokonaan tai osaksi harjoitetaan. Arvonlisäverodirektiivin täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 282/ artiklan mukaan kiinteältä toimipaikalta edellytetään 1) riittävää pysyvyyttä, 2) henkilöstöresursseja ja 3) teknisiä resursseja, joiden avulla se pystyy vastaanottamaan ja käyttämään sen omia tarpeita varten suoritettavia palveluja ja/tai suorittamaan tarjoamansa palvelut.

12 Kiinteä toimipaikka Liikepaikassa tulee olla henkilökuntaa, liikepaikan tulee olla pysyvä ja sieltä harjoitettu toiminta säännöllistä. Kiinteän toimipaikan voi muodostaa esim. liikkeen johdon sijaintipaikka, sivuliike, toimisto, myymälä, työpaja, varasto jne. Kiinteä toimipaikka ei sinänsä tee ulkomaalaista arvonlisäverovelvolliseksi. Edellytyksenä on, että arvonlisäverovelvollista toimintaa harjoitetaan liikepaikasta käsin. Kiinteänä toimipaikkana ei pidetä sellaista ulkomaalaisen liikepaikkaa, joka ei osallistu kyseisten tavaroiden tai palvelujen myyntiin.

13 Tavaroiden yhteisökauppa - yhteisömyynti ja yhteisöhankinta Syventävä ohje: Arvonlisäverotus EU-tavarakaupassa

14 EU:n alueelle/-lta EU:n ulkopuolelle/-lta Tavaran myynti Yhteisömyynti Yhteisöhankinta Vienti Maahantuonti Palvelun myynti Palvelukaupan myyntimaasäännökset

15 Tavaran myyntimaa Pääsäännön mukaan tavara on myyty Suomessa, jos tavara on täällä, kun se luovutetaan ostajalle. Ostajalle kuljetettava tavara on myyty Suomessa, jos tavara on täällä myyjän tai jonkun muun aloittaessa kuljetuksen. Lisäksi erityissäännökset kaukomyyntiin myyntiin kuljetusvälineissä Yhteisön alueella sähkön ja verkon kautta toimitettavan kaasun tai lämpö- ja jäähdytysenergian myyntiin.

16 Tavaran yhteisökauppa Yhteisömyynnillä tarkoitetaan irtaimen esineen myyntiä, jos myyjä, ostaja ja tai joku muu heidän puolestaan kuljettaa esineen ostajalle Suomesta toiseen EU-maahan. Yhteisöhankinnalla tarkoitetaan irtaimen esineen vastikkeellista hankintaa, jos myyjä, ostaja tai joku muu heidän puolestaan kuljettaa esineen ostajalle EU-maasta toiseen.

17 Tavaran yhteisömyynti Tavaran yhteisömyynnistä ei suoriteta arvonlisäveroa. Verottoman yhteisömyynnin edellytykset Myyjä on varmistanut, että ostaja on rekisteröity ALV-velvolliseksi toisessa EU-maassa JA Tavara kuljetetaan myyntiin liittyen EU-maasta toiseen ALV-tunnisteen voi tarkistaa:

18 Liikkeen omaisuuteen kuuluvan tavaran siirto Myös liikkeen omaisuuteen kuuluvan tavaran siirto toiseen EU-maahan elinkeinonharjoittajan liiketoimia varten käsitellään pääsääntöisesti yhteisömyyntinä. Kaikki liikeomaisuuden siirrot eivät kuitenkaan ole yhteisömyyntejä. Esimerkkitilanteita, joissa ei ole kyse yhteisömyynnistä: tavara siirretään kuljetuksen päättymisvaltiossa suoritettavaa, siirtäjälle myytävää tavaran arviointia tai tavaraan kohdistuvaa työsuoritusta varten ja tavara palautetaan arvioinnin tai työn jälkeen Suomeen. Tavara siirretään väliaikaisesti siirtäjän myymää palvelua varten. Tavara siirretään väliaikaisesti sellaista tarkoitusta varten, joka oikeuttaisi täysin tullittoman väliaikaisen maahantuontimenettelyn soveltamiseen, jos kysymyksessä olisi tuonti EU:n ulkopuolelta.

19 Tavaran yhteisömyynti poikkeukset Tavaran myynti Suomesta toiseen EU-maahan on pääsääntöisesti arvonlisäverollista myyntiä mm. silloin, kun ostaja on: elinkeinonharjoittaja, joka ei ole verovelvollisten rekisterissä muussa jäsenvaltiossa kuin Suomessa elinkeinonharjoittaja, joka ei ole verovelvollinen esim. toiminnan vähäisyyden vuoksi; elinkeinonharjoittaja, jonka toiminta ei miltään osin oikeuta vähennykseen tai oikeushenkilö, joka ei ole elinkeinonharjoittaja, eikä yhteisöhankintojen verotettavuuden alaraja ostajan maassa ylity yksityishenkilö

20 Yhteisöhankinta Yhteisöhankinnasta tulee pääsäännön mukaan suorittaa arvonlisäveroa. Myyjä lähettää ostajalle arvonlisäverottoman laskun. Laskulla tulee olla merkintä yhteisömyynnistä. Ostaja laskee itse laskun arvon mukaan oman maansa arvonlisäveron hankinnalle ja ilmoittaa tämän veron yhteisöhankinnasta suoritettavana verona. Ostajalla suorittamastaan verosta vähennysoikeus edellytysten täyttyessä.

21 Yhteisöhankinta Tavaran yhteisöhankinta on tapahtunut Suomessa, jos ostajalle kuljetettava tavara on täällä kuljetuksen päättyessä. Yhteisöhankinta on pääsäännön mukaan tehty siinä EU-jäsenvaltiossa, missä tavaran kuljetus päättyy. Olennaista on tavaran liike eli mistä-mihin tavara liikkuu ja kuljetetaan.

22 Alv-tunnisteen käyttö (ns. turvaverkkosääntö) Yhteisöhankinnan katsotaan tapahtuvan Suomessa silloinkin, kun ostaja on käyttänyt yhteisöhankinnassa Suomessa annettua arvonlisäverotunnistetta ja tavaran kuljetus on alkanut toisesta jäsenvaltiosta, ellei ostaja näytä, että yhteisöhankinta on verotettu tai että hän on täyttänyt yhteisöhankintaan liittyvän ilmoitusvelvollisuutensa siinä jäsenvaltiossa, missä tavaran kuljetus päättyi. Jos ostaja käyttää suomalaista alv-tunnistetta ostossa mutta tavara toimitetaan muuhun valtioon kuin Suomeen, tapahtuu yhteisöhankinta sekä Suomessa että kuljetuksen päättymisvaltiossa. Kuljetuksen päättymisvaltiolla on ensisijainen verotusoikeus.

23 Verosta vapautetut yhteisöhankinnat Suomessa tapahtuva yhteisöhankinta on eräissä tilanteissa veroton, vaikka hankintaan muutoin sovelletaankin yhteisöhankintaa koskevia säännöksiä. Verosta vapautetut yhteisöhankinnat: Yhteisöhankinta on veroton, jos tavaran maahantuonnista ei olisi suoritettava veroa. Kysymys on sellaisen tavaran myynnistä, joka myyjällä on hänen kotimaansa arvonlisäverolainsäädännön mukaan ollut muussa kuin vähennykseen oikeuttavassa käytössä. Kysymys on tavaran toimittamisesta tullikoodeksissa tarkoitettuun varastointimenettelyyn tai vapaa-alueelle tai vapaavarastoon taikka verovarastoon. Kun hankkija on oikeutettu saamaan hankinnasta suoritettavan veron takaisin ulkomaalaispalautuksena, ja hän on täyttänyt ilmoitusvelvollisuutensa.

24 Tavaran yhteisökaupan perustilanne Toinen EU-maa Myyjä Myyntilaskuun myyjän ja ostajan voimassaoleva ALV-tunniste sekä merkintä VAT 0 % intra-community supply tai ALV 0 % Yhteisömyynti. Tavara Lasku ALV 0 % Suomi Ostaja Ostaja suorittaa yhteisöhankinnan Suomessa. Ostaja maksaa veron Suomessa Yhteisökaupassa EU-maa, josta tavaran myynti tapahtuu, käsittelee myynnin arvonlisäverottomana yhteisömyyntinä. EU-maa, jossa tavaran kuljetus päättyy, verottaa yhteisöhankinnan.

25 Ostajan ALV-tunniste ja tavaran toimitusmaa ovat eri maissa Suomi Myyjä Oy Saksa Tavara Lasku ALV 0 % Ruotsi Tavaran vastaanottaja GmbH Ostaja AB

26 Ostaja toisesta EU-maasta ja tavara Suomeen Suomi Myyjä Oy Tavara Loppuostaja Oy Lasku Lasku Saksa Ostaja GmbH

27 EU:n ulkopuolelle sijoittautunut ostaja ja tavara EU-maahan Suomi Myyjä Oy Tavara Lasku Saksa Sveitsi Tavaran vastaanottaja GmbH Ostaja AG

28 Osto ja myynti samassa EU-maassa Suomi Myyjä 2 Oy Belgia Lasku 1 Lasku 2 Myyjä 1 Tavara Ostaja

29 Myynti ja osto Suomessa Myyjä Oy Lasku Ostaja Oy Suomi Tavara Viro Ostaja Oy

30 Ostaja toisesta EU-maasta ja tavara viedään EU:n ulkopuolelle Suomi Myyjä Oy Lasku Tavara Saksa Venäjä Ostaja GmbH Tavaran vastaanottaja

31 Kaukomyynti = Tavaroiden myynti kuluttajalle tai siihen rinnastuvalle, siten että myyjä tai joku muu myyjän puolesta kuljettaa tavarat ostajalle toiseen EUmaahan. Myynti verotetaan kuljetuksen päättymisvaltiossa, myynnin määrä ylittää määrätyn rajan. Suomessa raja on Jos määrätty raja ylittyy, ulkomaalaisen kaukomyyjän on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi kuljetuksen päättymisvaltioon ja tilitettävä arvonlisävero myynneistään tähän maahan. Ohje: Kaukomyyntiä koskevat arvonlisäverosäännökset Suomessa

32 Tavaroiden myynti EU:n ulkopuolelle Syventävä ohje: Vientikaupan arvonlisäverotus

33 Vienti arvonlisäverojärjestelmässä Viennillä tarkoitetaan tavaroiden myyntiä Euroopan unionin (EU) veroalueelta veroalueen ulkopuolelle. Vientikauppa on EU-maan alueella tapahtuvaa tavarakauppaa, joka on säädetty verottomaksi. Myyjän on myös kaikissa vientitilanteissa liitettävä kirjanpitoonsa selvitys siitä, että tavara on viety EU:n ulkopuolelle.

34 Viennin tilanteet Tavaran myyjä tai joku muu hänen toimeksiannostaan kuljettaa tavaran EU:n ulkopuolelle Verottomuuden edellytykset: tavara luovutetaan ostajalle vasta EU:n veroalueen ulkopuolella, ja myyjä tai joku muu hänen toimeksiannostaan, esimerkiksi kuljetusliike, kuljettaa tavaran EU:n veroalueen ulkopuolelle. Myyjä ei saa luovuttaa tavaraa ostajalle Suomessa tai muuallakaan EU:n alueella. Ostaja ei voi toimia myyjän asiamiehenä tavaran kuljetuksessa.

35 Viennin tilanteet Kuljetus EU:n ulkopuolelle tapahtuu ostajan toimeksiannosta Verottomuuden edellytykset tavara luovutetaan Suomessa itsenäiselle kuljetusliikkeelle ostajan toimeksiannosta ja tavara kuljetetaan suoraan EU:n ulkopuolelle Tullia koskevien EU säännösten mukaan maastaviejänä voi kuitenkin olla vain EU-maasta oleva henkilö tai yritys. Jos ostaja EU:n ulkopuolelta, vientiasiakirjoihin merkitään viejäksi suomalainen tai muusta EU-maasta oleva myyjä.

36 Viennin tilanteet Myynti tapahtuu ex-works -ehdoin Verottomuuden edellytykset ostaja on ulkomainen elinkeinonharjoittaja, joko toisesta EU-maasta tai EU:n ulkopuolelta tai ostaja voi osoittaa, että tavaroiden hankinta tapahtuu kaupallisiin tarkoituksiin. ostaja ei ole Suomessa arvonlisäverovelvollinen ostaja noutaa tavaran Suomesta ostaja ei käytä tavaraa täällä, vaan vie tavaran välittömästi EU:n ulkopuolelle

37 Viennin tilanteet Myynti ns. rahtityöliikkeen kautta Verottomuuden edellytykset ostajana on ulkomaalainen ostaja ei ole Suomessa arvonlisäverovelvollinen kuljetus tapahtuu ostajan toimeksiannosta ja häntä veloittaen tavara toimitetaan elinkeinonharjoittajalle työsuorituksen tekemistä varten tavara toimitetaan työsuorituksen jälkeen edelleen EU:n ulkopuolelle

38 Vientiin rinnastettavat tilanteet Tavaran luovutus takuu- tai muun vastaavan sitoumuksen nojalla sitoumuksen antaneelle ulkomaiselle elinkeinonharjoittajalle, joka ei ole Suomessa verovelvollinen. Alukset, varaosat ja varusteet Ilma- ja vesialukset (ammattimainen kansainvälinen liikenne) Myynti kansainvälisessä liikenteessä olevalle alukselle Myynti matkustajille

39 TAUKO Jatkamme 10 minuutin kuluttua

40 Palvelujen myynti Syventävä ohje: Palvelujen ulkomaankaupan arvonlisäverotus alkaen

41 EU:n alueelle/-lta EU:n ulkopuolelle/-lta Tavaran myynti Yhteisömyynti Yhteisöhankinta Vienti Maahantuonti Palvelun myynti Palvelukaupan myyntimaasäännökset

42 Palvelukaupasta yleistä Käännetty verovelvollisuus Pakollinen kaikissa EU-maissa ns. palvelujen myyntimaan yleissäännön alaisten myyntien osalta. Kiinteä toimipaikka Pysyvä liikepaikka, josta yrityksen liiketoimintaa kokonaan tai osaksi harjoitetaan. Kiinteänä toimipaikkana ei pidetä ulkomaalaisen liikepaikkaa, joka ei osallistu kyseisten palvelujen myyntiin. Elinkeinonharjoittajan määritelmä Myyntimaasäännökset

43 Elinkeinonharjoittajan määritelmä Palvelukaupassa elinkeinonharjoittajan käsite on laajempi kuin arvonlisäverotuksessa yleensä. Arvonlisäverolain mukaan elinkeinonharjoittajia ovat: Kaikki liikkeen- tai ammatinharjoittajat Oikeushenkilöt, jotka eivät ole elinkeinonharjoittajia, mutta jotka on merkitty alv-rekisteriin kiinteistönhallintapalvelun tai tarjoilupalvelun oman käytön perusteella tai koska yhteisöhankintojen raja on ylittynyt Valtio ja kunta Yleishyödyllinen yhdistys, joka ei ole arvonlisäverovelvollisten rekisterissä, mutta jolla on vastikkeellista toimintaa

44 Elinkeinonharjoittajan määritelmä Lähtökohtaisesti myös palvelukaupassa voimassa olevaa alv-tunnistetta pidetään riittävänä näyttönä siitä, että kyse on elinkeinonharjoittajasta. Vain tele-, lähetys- ja sähköisten palvelujen osalta myyjä voi olettaa EU-maahan sijoittautuneen ostajan olevan kuluttaja, jos ostaja ei ilmoita voimassa olevaa ALV-tunnistetta. Alv-tunnisteen voi tarkistaa: Elinkeinonharjoittajan tulee lisäksi toimia elinkeinonharjoittajan ominaisuudessa. Ei toimi elinkeinonharjoittajan ominaisuudessa, jos ostanut palvelun kokonaisuudessaan esim. yksityiskäyttöön.

45 Käännetty verovelvollisuus palvelukaupassa Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta, jos palvelun ostaja on yksityishenkilö tai ulkomaalaisella myyjällä on kiinteä toimipaikka Suomessa (velvollisuus rekisteröityä Suomeen) tai ulkomaalainen myyjä on hakeutunut täällä verovelvolliseksi. Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta seuraaviin palvelujen myynteihin: henkilökuljetuspalveluihin, oikeuteen päästä opetus tiede-, kulttuuri-, viihde- ja urheilutilaisuuteen, messuille ja näyttelyihin ja muihin sellaisiin tilaisuuksiin sekä tilaisuuteen pääsyyn välittömästi liittyviin palveluihin. Ulkomaalaisen on rekisteröidyttävä verovelvolliseksi Suomessa tapahtuvista myynneistä, jos myyntiin ei sovelleta käännettyä verovelvollisuutta.

46 Palvelukauppa - myyntimaasäännökset Myyntimaasäännökset määräävät, minkä maan arvonlisäverolainsäädäntöä myyntiin sovelletaan => Käytännössä ratkaistaan millä valtiolla on oikeus verottaa palvelun myynti Jos myynti tapahtuu Suomessa, siihen sovelletaan Suomen arvonlisäverolakia (AVL) ja myynnistä suoritetaan arvonlisäveroa Suomeen. Jos myyntimaa ei ole Suomi, myynnistä ei tilitetä veroa Suomeen

47 Palvelukauppa - myyntimaasäännökset Palvelun myyntimaa ratkaistaan sen pääasiallisen luonteen mukaisesti. Elinkeinonharjoittajalle ja kuluttajalle tapahtuvaa palvelujen myyntiä koskevat eri myyntimaan yleissäännöt.

48 Palvelun myynnin yleissäännökset Elinkeinonharjoittajalle myyty palvelu verotetaan siinä maassa, jonne palvelu luovutetaan tai jossa on ostajan kotipaikka. Muulle kuin elinkeinonharjoittajalle myyty palvelu verotetaan siinä maassa, josta palvelu luovutetaan tai jossa on myyjän kotipaikka. Palvelu on myyty kiinteästä toimipaikasta/luovutettu kiinteään toimipaikkaan, jos siellä olevat tekniset resurssit ja henkilökunta riittävät palvelun suorittamiseen/palvelun vastaanottamiseen. Yleissääntöä sovelletaan aina, kun kyseessä olevasta palvelusta ei ole olemassa erityissäännöstä.

49 Yleissäännön mukaisia palveluja Esim. seuraavat elinkeinonharjoittajien väliset palvelujen myynnit yleissäännön mukaisia palveluja: Tavarakuljetuspalvelut Tavarakuljetukseen liittyvät palvelut Irtaimeen omaisuuteen kohdistuvat palvelut (esim. testaus, puhdistaminen, korjaus, asentaminen, purkaminen, muutostyö) Kuljetusvälineen pitkäaikainen vuokrauspalvelu, kun kuljetusväline luovutetaan Suomeen sijoittautuneelle vuokralleottajalle Välityspalvelut Immateriaalipalvelut (esim. konsultointi, irtaimen esineen vuokraus, koulutuspalvelut) Sähköiset palvelut

50 Yleissäännöstä poikkeavat myyntimaasäännöt Elinkeinonharjoittajalle tapahtuvassa palvelumyynnissä sovelletaan yleissäännöstä poikkeavaa myyntimaasäännöstä seuraaviin palveluihin: kiinteistöön liittyvät palvelut, myös kiinteistönvälitys => kiinteistön sijaintimaa henkilökuljetuspalvelut => suoritusmaa kuljetusvälineen lyhytaikainen vuokraus => kuljetusvälineen luovutusmaa oikeus sisäänpääsyyn opetus-, tiede-, kulttuuri-, viihde- ja muihin vastaaviin tilaisuuksiin ja sisäänpääsyyn välittömästi liittyvät palvelut => tilaisuuden järjestämismaa ravintola- ja ateriapalvelut => suoritusmaa matkatoimistopalvelut => myyjän maa

51 Yleissäännöstä poikkeavat myyntimaasäännöt Kuluttajalle tapahtuvassa palvelumyynnissä sovelletaan yleissäännöstä poikkeavaa myyntimaasäännöstä seuraaviin palveluihin: kiinteistöön liittyvät palvelut, myös kiinteistönvälitys => kiinteistön sijaintimaa henkilökuljetuspalvelut => suoritusmaa tavarankuljetuspalvelut => suoritusmaa kuljetukseen liittyvät palvelut => suoritusmaa irtaimeen esineeseen liittyvät palvelut => suoritusmaa kuljetusvälineen lyhytaikainen vuokraus => kuljetusvälineen luovutusmaa kuljetusvälineen pitkäaikainen vuokraus => ostajan maa

52 Yleissäännöstä poikkeavat myyntimaasäännöt Kuluttajalle tapahtuvassa palvelumyynnissä sovelletaan yleissäännöstä poikkeavaa myyntimaasäännöstä seuraaviin palveluihin: huvialuksen pitkäaikainen vuokraus => ks. säännös kulttuuri-, viihde- ja muut vastaavat palvelut => maa, jossa toiminta tapahtuu ravintola- ja ateriapalvelut => suoritusmaa immateriaalipalvelujen myynti EU:n ulkopuolelle => ostajan maa radio- ja televisiolähetyspalvelujen, sähköisten palvelujen sekä telepalvelujen myynnit => ostajan maa (Huom! poikkeukset alle euron myynteihin, edellytysten täyttyessä myyjän maa) välityspalvelut => välitetyn hyödykkeen myyntimaa

53 Yleissäännön mukainen palvelun myynti Kemi Suomi Ruotsi Oy Lasku alv 0 % "Reverse charge" AB Tavarakuljetus Helsinki

54 Ostaja toisessa EU-maassa "ei alv-velvollinen" Suomalainen arvonlisäverovelvollinen elinkeinonharjoittaja myy yleissäännöksen mukaisen palvelun toiseen EU-maahan sijoittautuneelle elinkeinonharjoittajalle, jota ei ole esimerkiksi toiminnan vähäisyyden johdosta merkitty arvonlisävelvolliseksi toisessa EU-maassa. Myyntimaa on lähtökohtaisesti Suomi Jos palvelun myyjä saa muun todisteen kuin arvonlisäverotunnisteen siitä, että ostaja toimii elinkeinonharjoittajan ominaisuudessa, kyse on muualla kuin Suomessa tapahtuvasta myynnistä. Tällöin ostaja on käännetysti verovelvollinen

55 Myyjä toisessa EU-maassa "ei alv-velvollinen" Toiseen EU-maahan sijoittautunut ei-arvonlisäverovelvollinen elinkeinonharjoittaja (esim. vähäisen toiminnan harjoittaja) myy suomalaiselle arvonlisäverovelvolliselle elinkeinonharjoittajalle yleissäännöksen mukaisen palvelun. Suomalainen arvonlisäverovelvollinen ostaja käsittelee oston toiseen EU-maahan sijoittautuneelta myyjältä käännetyn verovelvollisuuden mukaan ja ilmoittaa oston arvonlisäilmoituksen kohdissa Palveluostot muista EU-maista ja Vero palveluostoista muista EU-maista Jos ulkomaille sijoittautunut myyjä ei ole elinkeinonharjoittaja (vaan esim. yksityishenkilö) jää palvelumyynti arvonlisäverolain soveltamisalan ulkopuolelle.

56 Kiinteistöön liittyvät palvelut Kiinteistöön liittyvät palvelut on myyty Suomessa, jos kiinteistö sijaitsee täällä (sijaintimaa). Palvelut, jotka liittyvät välittömästi johonkin tiettyyn kiinteistöön maa-alueet, rakennukset, pysyvät rakennelmat ja niiden osat kiinteistöllä harjoitettavaa erityistä toimintaa palvelevat koneet, laitteet tai osat, jotka on asennettu pysyvästi rakennukseen tai rakennelmaan ja joita ei voida siirtää tuhoamatta tai muuttamatta rakennusta tai rakennelmaa. Palvelut, jotka palvelevat vain välillisesti kiinteistöjä, eivät ole kiinteistöön liittyviä palveluita.

57 Kiinteistöön liittyvä palvelu Ostaja toisessa EU-maassa/EU:n ulkopuolella Suomi Ruotsi Kiinteistöön liittyvä palvelu (AVL 67 ) Yritys A Lasku sis. Suomen alv 24 % Ostaja Palvelun myyntimaa Suomi

58 Rakentamispalvelun myynti Myyjä toisessa EU-maassa/EU:n ulkopuolella Suomi Ruotsi Ostaja A Oy Lasku Kiinteistön rakentaminen Myyjä B Ab Palvelun myyntimaa Suomi

59 Irtaimeen esineeseen kohdistuvat palvelut Elinkeinonharjoittajalle myytyihin irtaimeen esineeseen kohdistuviin palveluihin sovelletaan myyntimaan yleissäännöstä. Kuluttajalle myydyt palvelut myyty Suomessa, jos palvelut suoritetaan täällä Irtaimeen omaisuuteen kohdistuvia palveluita esim. korjaus, asentaminen, purkaminen, puhdistaminen, testaus, muutostyö ja valmistaminen. Ei sovelleta esineiden varastointi- ja säilytyspalveluihin eikä kuljetuspalveluihin ja niiden liitännäispalveluihin. Poikkeus: Suomessa tehty työsuoritus on veroton, jos tavara tämän jälkeen viedään välittömästi sitä täällä käyttämättä EU:n ulkopuolelle.

60 Tele-, radio- ja lähetyspalvelut ja sähköiset palvelut Verotetaan maassa, johon ostaja on sijoittautunut. Arvonlisäverokohtelun selvittämiseksi, myyjän on määritettävä ostajan asema ja paikka, johon ostaja on sijoittautunut. Myyjän on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi niissä EU-maissa, joissa hän myy tele-, lähetys- ja sähköisiä palveluja kuluttajille. Vaihtoehtoisesti myyjän on rekisteröidyttävä arvonlisäveron erityisjärjestelmän käyttäjäksi. Verohallinnon ohjeet: Tele-, lähetys- ja sähköisten palvelujen arvonlisäverotus ja Arvonlisäveron erityisjärjestelmä.

61 Verottomat palvelujen myynnit Veroa ei suoriteta seuraavista palvelujen myynneistä: Kuljetuspalvelun ja kuljetukseen välittömästi liittyvän lastaus- ja purkupalvelun sekä muun sellaisen palvelun myynti, kun palvelu koskee Yhteisön ulkopuolelle kuljetettavaa tai ulkoisessa passitusmenettelyssä olevaa tavaraa sisäisessä passitusmenettelyssä olevaa maahantuotavaa tavaraa Maahantuodun tavaran veron perusteeseen sisällytettävät maahantuontiin liittyvä kuljetus-, lastaus- ja purkupalvelun sekä muun tavaran maahantuontiin liittyvän palvelun myynti

62 Verottomat palvelujen myynnit Veroa ei suoriteta seuraavista palvelujen myynneistä: Ammattimaisessa kansainvälisessä liikenteessä olevalla vesi- tai ilma-aluksella tapahtuva palvelun myynti ulkomaille matkustaville sen lastin välittömiä tarpeita varten Kansainvälistä lentoliikennettä varten tapahtuva ilma-aluksen, sen varaosan tai varusteen vuokraus tai niihin kohdistuvan työsuorituksen myynti ilma-aluksen rahtaus taikka muun palvelun myynti ilma-aluksen tai sen lastin välittömiä tarpeita varten

63 Verottomat palvelujen myynnit Veroa ei suoriteta seuraavista palvelujen myynneistä: Tavaraan kohdistuvan työsuorituksen myynti, kun tavara viedään välittömästi työsuorituksen jälkeen yhteisön ulkopuolelle käyttämättä sitä Suomessa. Matkatoimistopalvelun myynti siltä osin kuin kysymys on toisten elinkeinonharjoittajien Yhteisön ulkopuolella välittömästi matkustajan hyväksi luovuttamista palveluista ja tavaroista; Suoraan ulkomaille tai ulkomailta tapahtuva henkilökuljetuspalvelu Verottomasti myytävien tavaroiden ja palvelun välitys

64 Suorakuljetukset EU:n ulkopuolelle/-lta Suorakuljetukset Suomesta EU:n ulkopuolelle ja EU:n ulkopuolelta Suomeen ovat verottomia Saman kuljetusliikkeen myymä kuljetus ulkomailta ensimmäiseen kuljetussopimuksen mukaiseen määräpaikkaan Suomessa. Suorakuljetukseen EU:n ulkopuolelle liittyvä Suomen sisäinen kuljetus myös veroton. EU:n ulkopuolelle kuljetettavaa tavaraa koskevaan kuljetuspalveluun välittömästi liittyvän lastaus-, purku- ja muun sellaisen palvelun myynti on verotonta. Ulkoisessa passitusmenettelyssä olevaa tavaraa tai sisäisessä passitusmenettelyssä olevaa maahantuotavaa tavaraa koskevaan kuljetuspalveluun liittyvä lastaus-, purku- ja muu sellainen palvelu on veroton.

65 Esimerkki suorakuljetuksesta A Oy Lasku alv 24 % B Oy Tavarakuljetus

66 Palveluiden myynti Ahvenanmaalta/-lle Kun Ahvenanmaalainen elinkeinonharjoittaja ostaa palveluja toisesta EUmaasta tai myy palveluja toiseen EU-maahan, Ahvenanmaalainen elinkeinonharjoittaja ei saa käyttää FI-alkuista arvonlisäverotunnistetta. Myynnit ja ostot ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella samalla tavalla kuin ilmoitetaan palveluostot ja myynnit EU:n ulkopuolisiin maihin. Muutoin palvelujen myyntiin Ahvenanmaan ja muun Suomen välillä sekä Ahvenanmaan ja muiden valtioiden välillä sovelletaan yleisiä palvelukaupan myyntimaan säännöksiä. Ahvenanmaan veroraja arvonlisäverotuksessa

67 Palvelujen myyntimaa Myyntimaa Suomi Myyntimaa toinen EU-maa Myynti on verollinen Suomessa ja myynnistä suoritetaan arvonlisävero, ellei myyntiä vapautettu verosta. Selvitettävä, kuka verovelvollinen myynnistä. Myyntimaa EU:n ulkopuolella Myynti on verollinen toisessa EU-maassa, ellei myyntiä ole siellä erikseen vapautettu verosta. Kun yleissäännön mukainen palvelu, käännetty soveltuu elinkeinonharjoittajien välisessä myynnissä. Muissa tilanteissa myyjän on selvitettävä ilmoittamiseen ja veron suorittamiseen liittyvät velvollisuutensa ko. maassa. Myyntiä ei veroteta EU:n alueella Myyjän on selvitettävä ilmoittamiseen ja veron suorittamiseen liittyvät velvollisuutensa ko. maassa.

68 Ilmoittaminen ja ajallinen kohdistaminen

69 Ilmoittaminen EU-alueella tapahtuvasta myynnistä annetaan sekä arvonlisäveroilmoitus että yhteenvetoilmoitus Arvonlisäveroilmoitus annetaan oman verokauden mukaan ja myös niiltä kuukausilta, jolloin ei ole ollut myyntiä Yhteenvetoilmoitus annetaan kuukausittain ja vain niiltä kuukausilta, jolloin on ollut EU- tavara- tai palvelumyyntiä.

70 Ilmoittaminen - Tavaran myynti Tavaroiden EU-myynnit ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella JA yhteenvetoilmoituksella Tavaroiden yhteisömyynnit Arvonlisäveroilmoituksella kohdassa "Tavaroiden myynnit muihin EU-maihin" Yhteenvetoilmoituksella asiakaskohtaisesti eriteltynä. EU-tavaraostot /yhteisöhankinnat ilmoitetaan vain arvonlisäveroilmoituksella Tavaraostot muista EU-maista Arvonlisäveroilmoituksella kohdassa "Tavaraostot muista EU-maista", kohdassa "Vero tavaraostoista muista EU-maista" ja kohdassa "Vähennettävä vero".

71 Yhteenvetoilmoitus Yhteenvetoilmoituksen ovat velvollisia antamaan 1. Myyjä yhteisömyynneistään (Yhteisömyyntiä on myös tavaran siirto) 2. Kolmikantakaupan toinen myyjä 3. Myyjä palvelumyynneistä, joista ostaja on verovelvollinen toisessa EUmaassa Yhteenvetoilmoitus on annettava viimeistään kunkin kuukauden päättymistä seuraavan kuukauden 20. päivänä. Niiltä kuukausilta, jolloin on ollut tavara- tai palvelumyyntiä muihin EU-maihin. Arvonlisäveron yhteenvetoilmoitus

72 Ajallinen kohdistaminen ja laskumerkinnät Tavaran yhteisömyynti ja yhteisöhankinta Pääsääntö: kohdistetaan tavaran toimituskuukautta seuraavalle kalenterikuukaudelle Jos ostajalle on toimituskuukautena annettu lasku: kohdistetaan toimituskuukaudelle Mahdollisilla ennakkomaksuilla ei ole kohdistamisen osalta merkitystä Aikaisin kohdistamiskuukausi on toimituskuukausi Laskumerkinnät Laskussa on oltava myyjän ja ostajan alv-tunnisteet. Myynnin verottomuus tavarakaupassa ilmoitetaan esim. Alv 0 % (Yhteisömyynti) tai VAT 0 % (Intra Community Supply) Laskutusvaatimukset arvonlisäverotuksessa

73 Ilmoittaminen - Palvelun myynti Palvelujen myynti toisessa EU-maassa Myyntimaan yleissäännön alaiset myynnit ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella kohdassa Palvelujen myynnit muihin EU-maihin. Muut palvelujen myynnit muihin EU-maihin (myyntimaa toinen EU-maa) ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella kohdassa 0-verokannan alainen liikevaihto Myyntimaan yleissäännön alaiset myynnit (arvonlisäveroilmoituksella Palvelujen myynnit muihin EU-maihin ) ilmoitetaan lisäksi yhteenvetoilmoituksella asiakaskohtaisesti eriteltynä.

74 Ilmoittaminen - Palvelun osto Palveluostot muista EU-maista Palvelujen myyntimaan yleissäännön (AVL 65 ) alaiset ostot ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella kohdassa Palveluostot muista EU-maista, Vero palveluostoista muista EU-maista ja Verokauden vähennettävä vero. Muiden palvelujen hankintahintoja ei ilmoiteta arvonlisäveroilmoituksella vaan hankinnasta suoritettava veron määrä ilmoitetaan kohdassa Vero kotimaan myynnistä verokannoittain ja vähennettävä vero kohdassa Verokauden vähennettävä vero. Ostoista ei anneta yhteenvetoilmoitusta

75 Ilmoittaminen arvonlisäveroilmoituksella Palvelujen myynti EU:n ulkopuolelle Palvelun myyntimaa ei ole Suomi => Myynti ilmoitetaan kohdassa 0-verokannan alainen liikevaihto Palvelun myyntimaa on Suomi => Myynti ilmoitetaan kohdissa Vero kotimaan myynnistä verokannoittain Palvelujen osto EU:n ulkopuolelta Palvelun myyntimaa on Suomi Ostoon liittyvä vero ilmoitetaan kohdissa Vero kotimaan myynnistä verokannoittain ja vähennettävän veron määrä kohdassa Verokauden vähennettävä vero Palvelun myyntimaa ei ole Suomi => Ei ilmoiteta arvonlisäveroilmoituksella

76 Ajallinen kohdistaminen Palvelumyynnistä suoritettava vero kohdistetaan pääsääntöisesti sille kuukaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu tai ennakkomaksu on kertynyt. Tilikaudelle kuuluva vero voidaan tilikauden aikana kohdistaa sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana ostajalle on annettu lasku. Veloitukseen perustuvaa ajallista kohdistamista ei voida soveltaa ostajaan, joka on käännetyn verovelvollisuuden perusteella verovelvollinen elinkeinonharjoittajia koskevan yleissäännön mukaisesta palvelusta.

77 Ajallinen kohdistaminen Jatkuvana suorituksena myyty palvelu katsotaan suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä. Kun vastike ei perustu aikaan vaan toimitettuun määrään => ei ole jatkuvaluonteinen suoritus. Yli yhden vuoden pituisena jatkuvana suorituksena tapahtuva palvelumyynti, johon ei liity tilityksiä tai maksuja tämän ajanjakson aikana, katsotaan suoritetuksi kunkin kalenterivuoden päättyessä palvelun suorittamiseen asti.

78 Tulevia muutoksia Arvonlisäveron erityisjärjestelmä ALVEU-palvelu

79 Muutoksia - OmaVero korvaa Arvonlisäveron erityisjärjestelmän asiointipalvelun marraskuussa Voit ilmoittaa tietoja Arvonlisäveron erityisjärjestelmän asiointipalvelussa klo asti. Keskeneräiseksi palvelussa jääneet asiat eivät siirry OmaVeroon. Voit ilmoittaa tietoja OmaVeroon alkaen. Myös rekisteröintihakemus järjestelmän käyttäjäksi on mahdollista tehdä alkaen. Lue lisää sivulta vero.fi/muutoksia Huom: Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, se vaikuttaa arvonlisäveron erityisjärjestelmän ilmoituksen antamiseen. Lue lisää Brexitin vaikutuksesta verotukseen

80 Muutoksia - OmaVero korvaa ALVEU-palvelun marraskuussa Oletko käynyt esimerkiksi työmatkalla EU:ssa? Voit hakea palautuksena takaisin arvonlisäveron, joka sisältyy muissa EUmaissa liiketoimintaa varten hankittuihin tavaroihin tai palveluihin. Voit tehdä palautushakemuksen ALVEU-palvelussa klo 14 asti. Voit tehdä palautushakemuksen OmaVerossa alkaen. Lue lisää sivulta vero.fi/muutoksia Huom: Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, palautushakemusta ei voi eron jälkeen tehdä OmaVerossa. Lue lisää Brexitin vaikutuksesta verotukseen

81 Yritys, kohdistuuko liiketoimeesi alv-petos? - Tunnista petollinen toimija Vähennysoikeudesta ja luottamuksensuojasta arvonlisäverotuksessa

82 Vähennysoikeudesta ja luottamuksensuojasta arvonlisäverotuksessa AVL 102 Verovelvollinen saa vähentää verollista liiketoimintaa varten: 1) toiselta verovelvolliselta ostamastaan tavarasta tai palvelusta suoritettavan veron ( ) 2) maahan tuomastaan tavarasta suoritettavan veron 3) tekemästään yhteisöhankinnasta suoritettavan veron OVML 6 Jos asia on tulkinnanvarainen tai epäselvä ja jos verovelvollinen on toiminut vilpittömässä mielessä viranomaisen noudattaman käytännön tai ohjeiden mukaisesti, asia on ratkaistava tältä osin verovelvollisen eduksi, jos erityisestä syystä ei muuta johdu. OVML 10 veronkierrosta 82

83 Vähennysoikeudesta ja luottamuksensuojasta arvonlisäverotuksessa Unionin tuomioistuimen (EUT) vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan mahdollisten veropetosten, veronkierron ja muiden väärinkäytösten torjuminen on arvonlisäverodirektiivissä tunnustettu päämäärä ja johon siinä rohkaistaan. Unionin oikeuden vastaista ei ole edellyttää, että toimija toimii vilpittömässä mielessä ja toteuttaa kaikki toimenpiteet, joita siltä voidaan kohtuudella edellyttää sen varmistamiseksi, että sen suorittama liiketoimi ei johda siihen, että se osallistuu veropetokseen. Väärinkäytönkiellonperiaate

84 Vähennysoikeudesta ja luottamuksensuojasta arvonlisäverotuksessa Huolellinen toimija ja toiminta Liikekumppaneiden luotettavuudesta varmistuminen vallitsevissa olosuhteissa, osana yrityksen normaalia toimintaa. Aiheesta lisää Verohallinnon YouTube -kanavalla julkaistulta videolta: Yritys, kohdistuuko liiketoimeesi alv-petos? Tunnista petollinen toimija

85 Harmaan talouden sudenkuoppa - tunne asiakkaasi Huolelliseen toimintaan kuuluu selonottovelvollisuus, joka tarkoittaa muun muassa velvollisuutta arvioida kauppakumppanin verotuksellisesta luotettavuutta. Arvioinnissa voi käyttää seuraavia tunnusmerkkejä: 1. Pyytämättä tulee liian hyviä tarjouksia. 2. Myyjä on uusi, vasta perustettu tai rekisteröity yritys ilman taloudellista tai kaupallista historiaa. 3. Myyntierät ovat suuria suhteessa myyjän liiketoimintahistoriaan. 4. Yrityksellä tai sen edustajalla ei ole riittävää osaamista tuotteesta tai markkinoista. 5. Samat yhteys- tai vastuuhenkilöt pysyvät, mutta yhtiö, sen yhteystiedot ja/tai pankkitili vaihtuvat toistuvasti.

86 Harmaan talouden sudenkuoppa - tunne asiakkaasi 6. Sama yhtiö, mutta yhteys- tai vastuuhenkilöt vaihtuvat ja samalla hinta laskee olennaisesti. 7. Myyjä edellyttää käteismaksua myös suuremmissa kaupoissa. 8. Maksu osoitetaan kolmannelle osapuolelle ja/tai ulkomaiselle tilille. 9. Maksu pyydetään suorittamaan usealle eri tilille. 10. Maksujärjestelyt eivät vaikuta järjellisiltä tai herättävät epäilyksiä. 11.Yritystä ei löydy arvonlisäverovelvollisten rekisteristä, vaikka liiketoiminta on laajaa.

87

Koulutusviennin arvonlisäverotus Ammattikorkeakoulujen taloushallinnon seminaari

Koulutusviennin arvonlisäverotus Ammattikorkeakoulujen taloushallinnon seminaari Koulutusviennin arvonlisäverotus Ammattikorkeakoulujen taloushallinnon seminaari 30.8.2017 Executive Director Maritta Virtanen Kansainvälinen palvelukauppa arvonlisäverotuksessa Myyntimaasäännökset määrittävät,

Lisätiedot

ALV:n verokantamuutokset ja kv. kaupan uudet säännökset 24.3.2010. Mika Jokinen Veroasiantuntija

ALV:n verokantamuutokset ja kv. kaupan uudet säännökset 24.3.2010. Mika Jokinen Veroasiantuntija ALV:n verokantamuutokset ja kv. kaupan uudet säännökset 24.3.2010 Mika Jokinen Veroasiantuntija ALV:n verokantamuutokset 1.7.2010 lukien Laki AVL:n muuttamisesta 29.12.2009 nro 1780/2009 Yleinen arvonlisäverokanta

Lisätiedot

Kansainvälinen tavarakauppa. 6.5.2015 Kati Tamminen

Kansainvälinen tavarakauppa. 6.5.2015 Kati Tamminen Kansainvälinen tavarakauppa 6.5.2015 Kati Tamminen Tavaran käsite Arvonlisäverotuksessa sovelletaan eri säännöksiä riippuen siitä, onko kyse tavarakaupasta vai palvelukaupasta. Tavaralla tarkoitetaan (AVL

Lisätiedot

Tampere 19.-20.5.2015 ASENNE, MENESTYS JA KANSAINVÄLISYYS AMK-PÄIVÄT 2015

Tampere 19.-20.5.2015 ASENNE, MENESTYS JA KANSAINVÄLISYYS AMK-PÄIVÄT 2015 Maritta Virtanen Maritta Virtanen (Executive Director, EY) on työskennellyt arvonlisäveroasiantuntijana Ernst & Youngilla vuodesta 2004 alkaen. Tätä ennen hän toimi arvonlisävero- ja liikevaihtoveroasiantuntijana

Lisätiedot

Kiinteistöjen arvonlisäverotuksesta. Anne Korkiamäki Ylitarkastaja

Kiinteistöjen arvonlisäverotuksesta. Anne Korkiamäki Ylitarkastaja Kiinteistöjen arvonlisäverotuksesta Anne Korkiamäki Ylitarkastaja Myyntimaan määräytymisestä, yleissäännökset Arvonlisäveroa suoritetaan liiketoiminnan muodossa Suomessa tapahtuvasta tavaran ja palvelun

Lisätiedot

Verkkokaupan arvonlisäverotus. Mika Jokinen Veroasiantuntija

Verkkokaupan arvonlisäverotus. Mika Jokinen Veroasiantuntija Verkkokaupan arvonlisäverotus Mika Jokinen Veroasiantuntija Verkkokauppa Kotimaankauppaa vai ulkomaankauppaa? Tavara vai palvelu? Asiakas verovelvollinen vai ei-verovelvollinen? 2 Ulkomaankaupan käsitteitä...

Lisätiedot

Arvonlisäverotus kansainvälisissä kolmikantakauppa- ja muissa ketjukauppatilanteissa

Arvonlisäverotus kansainvälisissä kolmikantakauppa- ja muissa ketjukauppatilanteissa Arvonlisäverotus kansainvälisissä kolmikantakauppa- ja muissa ketjukauppatilanteissa Maaliskuu 2013, Varatuomari Joachim Reimers Kansainvälisessä kaupankäynnissä myydään usein useampaan kertaan peräkkäin

Lisätiedot

Varatuomari Joachim Reimers

Varatuomari Joachim Reimers Tavaran myynti asennettuna tai koottuna Varatuomari Joachim Reimers Maaliskuu 2013 Suomessa kansainvälinen kauppa muodostaa vuosi vuodelta merkittävän osan kansantuotteesta. Vaikka sitä on harjoitettu

Lisätiedot

PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010

PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010 PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010 Leena Juusela Palvelujen arvonlisäverotuksen muutokset Elinkeinonharjoittajille myytävien palvelujen yleissääntö päinvastainen nykyiseen verrattuna: Palvelut l verotetaan

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät Finlandia-talo 28.10.2009

Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät Finlandia-talo 28.10.2009 Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät Finlandia-talo Director Maritta Virtanen Mistä arvonlisäveroa suoritetaan? Liiketoiminnan muodossa Suomessa tapahtuvasta Tavaran ja palvelun myynnistä Ellei

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 127/2009 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 127/2009 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 127/2009 vp Hallituksen esitys arvonlisäverotuksessa sovellettavien myyntimaasäännösten ja eräiden muiden säännösten muuttamiseksi ja väliaikaiseksi muuttamiseksi Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

Palvelujen ulkomaankaupan arvonlisäverotus 1.1.2010 alkaen

Palvelujen ulkomaankaupan arvonlisäverotus 1.1.2010 alkaen Palvelujen ulkomaankaupan arvonlisäverotus 1.1.2010 alkaen www.vero.fi sivu / 16 1 YLEISTÄ 2 PALVELUN KÄSITE 3 ELINKEINONHARJOITTAJA 4 KIINTEÄ TOIMIPAIKKA 5 KÄÄNNETTY VEROVELVOLLISUUS 6 MYYNTIMAASÄÄNNÖKSET

Lisätiedot

Laskutussääntöjen muutokset ja muuta ALV:n ajankohtaista. Tilitoimistoinfot 2012

Laskutussääntöjen muutokset ja muuta ALV:n ajankohtaista. Tilitoimistoinfot 2012 Laskutussääntöjen muutokset ja muuta ALV:n ajankohtaista Tilitoimistoinfot 2012 Laskuja koskeviin vaatimuksiin muutoksia 1.1.2013 alkaen Muutosten tausta Neuvoston direktiivi 2010/45/EU direktiivin 2006/112/EY

Lisätiedot

Arvonlisäverotus ja muu kulutusverotus. Leila Juanto Petri Saukko

Arvonlisäverotus ja muu kulutusverotus. Leila Juanto Petri Saukko Arvonlisäverotus ja muu kulutusverotus Leila Juanto Petri Saukko TALENTUM Helsinki 2014 Kahdeksas, uudistettu painos Copyright 2014 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi: Lauri Karmila Taitto: NotePad

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 JOHDANTO KÄSITTEET RAKENTAMISPALVELUT... 45

Sisällysluettelo 1 JOHDANTO KÄSITTEET RAKENTAMISPALVELUT... 45 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 11 2 KÄSITTEET... 14 2.1 Tavaran luovutus ja palvelun suoritus... 14 2.2 Rakentamispalvelun määritelmä... 15 2.3 Kiinteistön määritelmä... 17 2.3.1 Määritelmän muutos...

Lisätiedot

Arvonlisäveron yhteenvetoilmoituksen antaminen ja ilmoituksen korjaaminen

Arvonlisäveron yhteenvetoilmoituksen antaminen ja ilmoituksen korjaaminen Arvonlisäveron yhteenvetoilmoituksen antaminen ja ilmoituksen korjaaminen Voimassaolo: Toistaiseksi Yhteenvetoilmoituksen ovat velvollisia antamaan 1. myyjä yhteisömyynneistään (arvonlisäverolaki 162 :n

Lisätiedot

Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä

Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä Asiakasohje tulli.fi 8.12.2016 Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä Sisällys 1 Käytettyjen

Lisätiedot

Luento 7. Arvonlisävero: Ulkomaan rahanmääräiset erät: Veron yleispiirteet Alv kirjanpidossa. Kirjanpidossa Tilinpäätöksessä.

Luento 7. Arvonlisävero: Ulkomaan rahanmääräiset erät: Veron yleispiirteet Alv kirjanpidossa. Kirjanpidossa Tilinpäätöksessä. Luento 7 Arvonlisävero: Veron yleispiirteet Alv kirjanpidossa. Ulkomaan rahanmääräiset erät: Kirjanpidossa Tilinpäätöksessä. 1 KIRJANPITO 22C00100 Luento 7a: Arvonlisävero VEROTUKSEN RAKENNE Verotuksen

Lisätiedot

29.1.-5.2.2016 Ritva Nyrhinen

29.1.-5.2.2016 Ritva Nyrhinen www.pwc.com Aalto-yliopisto Elinkeinoverotus; Arvonlisäverotus kv-toiminnassa - - ulkomaalaisen rekisteröinti - tavarat 29.1.-5.2.2016 Ritva Nyrhinen Sisällys Ulkomaalaisen verovelvollisuus Tavaroiden

Lisätiedot

Soveltamisalaltaan rakentamispalvelu voi kohdistua talonrakentamiseen, maa- ja vesirakentamiseen sekä erikoistuneeseen rakennustoimintaan.

Soveltamisalaltaan rakentamispalvelu voi kohdistua talonrakentamiseen, maa- ja vesirakentamiseen sekä erikoistuneeseen rakennustoimintaan. Rakennusalan muuttunut arvonlisäverotus Varatuomari Joachim Reimers Suomessa otettiin käyttöön rakennusalalla 1.4.2011 lukien käännetty verovelvollisuus, minkä seurauksena rakentamispalvelujen myyntitilanteissa

Lisätiedot

HE 82/2018 vp. Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan vuoden 2019 alusta.

HE 82/2018 vp. Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan vuoden 2019 alusta. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arvonlisäverolain ja Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

HE 136/2009 vp. yhteenvetoilmoituksessa muihin jäsenvaltioihin sijoittautuneille elinkeinonharjoittajille

HE 136/2009 vp. yhteenvetoilmoituksessa muihin jäsenvaltioihin sijoittautuneille elinkeinonharjoittajille Hallituksen esitys Eduskunnalle arvonlisäverotuksessa sovellettavien myyntimaasäännösten ja eräiden muiden säännösten muuttamiseksi ja väliaikaiseksi muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 505/2014 Laki. arvonlisäverolain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 505/2014 Laki. arvonlisäverolain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 2 päivänä heinäkuuta 2014 505/2014 Laki arvonlisäverolain muuttamisesta Annettu Naantalissa 27 päivänä kesäkuuta 2014 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

Rakennuspalveluiden käännetty verovelvollisuus

Rakennuspalveluiden käännetty verovelvollisuus Rakennuspalveluiden käännetty verovelvollisuus Uudet säännökset astuvat voimaan 1.4.2011 Uudistus koskee myös muita yhtiöitä kuin perinteisiä rakennusyhtiöitä. 2 Rakennuspalveluiden käännetty verovelvollisuus

Lisätiedot

OAV veroilmoitus 2018

OAV veroilmoitus 2018 OAV veroilmoitus 2018 Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Ylitarkastaja Anne Kaleva 23.11.2017 Verohallinto/ Yritysverotusyksikkö / Ohjaus- ja kehittämisyksikkö OAV veroilmoitus 2018 - mikä

Lisätiedot

Ahvenanmaan veroraja arvonlisäverotuksessa

Ahvenanmaan veroraja arvonlisäverotuksessa Ahvenanmaan veroraja arvonlisäverotuksessa www.vero.fi sivu / 12 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ 2 TAVAROIDEN KAUPALLINEN VIENTI JA TUONTI 2.1 Vienti 2.2 Tuonti 2.3 Helpotettu menettely Ahvenanmaan maakunnan ja muun

Lisätiedot

LUONNOS. Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan vuoden 2019 alusta.

LUONNOS. Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan vuoden 2019 alusta. 3.5.2018 LUONNOS Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arvonlisäverolain ja Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain 25 c :n muuttamisesta

Lisätiedot

Ostot toisesta EU-maasta Liite 2

Ostot toisesta EU-maasta Liite 2 Esimerkki Liite1 Jälleenmyyjä ostaa verotta käytetyn auton (6 000 euroa), jonka hän puhdistaa ja kunnostaa sekä asentaa korjaustyön yhteydessä autoon verollisena ostamiaan uusia osia (1 220 euroa) ja verottomasti

Lisätiedot

Rakentamispalvelujen käännetty verovelvollisuus

Rakentamispalvelujen käännetty verovelvollisuus Rakentamispalvelujen käännetty verovelvollisuus Varatuomari Roger Lehtonen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ROGER LEHTONEN 2011 Sähköinfo Oy Rakentamispalvelujen käännetty verovelvollisuus 1.4.2011

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 257/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi arvonlisäverolain ja Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 257/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi arvonlisäverolain ja Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista EDUSKUNNAN VASTAUS 257/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi arvonlisäverolain ja Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain 6 a :n muuttamisesta

Lisätiedot

Uusi yritys Arvonlisäverotus

Uusi yritys Arvonlisäverotus Uusi yritys Arvonlisäverotus Sanna Koivisto Pirkanmaan verotoimisto Arvonlisävero kulutusvero, joka on tarkoitettu hyödykkeen lopullisen kuluttajan maksettavaksi yritykset toimivat veron kantajina yritysten

Lisätiedot

VIENTIKAUPAN ARVONLISÄVEROTUS

VIENTIKAUPAN ARVONLISÄVEROTUS VIENTIKAUPAN ARVONLISÄVEROTUS SISÄLLYS: 1. YLEISTÄ 2. VIENTIÄ KOSKEVA NÄYTTÖ 3. VIENNIN TILANTEET 3.1. Myyjä huolehtii tavaran kuljetuksesta 3.2. Kuljetus ostajan toimeksiannosta 3.3. Myynti ex-works -ehdoin

Lisätiedot

Laki. arvonlisäverolain muuttamisesta

Laki. arvonlisäverolain muuttamisesta EV 246/1996 vp - HE 184/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisäveroja valmisteverolainsäädäntöön sekä siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 399/2012 Laki. arvonlisäverolain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 399/2012 Laki. arvonlisäverolain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 2 päivänä heinäkuuta 2012 399/2012 Laki arvonlisäverolain muuttamisesta Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2012 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

ALV:N ERITYISKYSYMYKSET Syksy 2015. Kansainvälinen kauppa

ALV:N ERITYISKYSYMYKSET Syksy 2015. Kansainvälinen kauppa ALV:N ERITYISKYSYMYKSET Syksy 2015 Kansainvälinen kauppa 1 ALV JA KANSAINVÄLISET TILANTEET LÄHTÖKOHDAT Kulutusverotuksessa yleensä pyritään varmistamaan verotus kulutuspaikan (markkinapaikan) verosäännösten

Lisätiedot

Arvonlisäveron perusteita, osa 1. Eila Minkkinen, Henkilöverotusyksikkö

Arvonlisäveron perusteita, osa 1. Eila Minkkinen, Henkilöverotusyksikkö Arvonlisäveron perusteita, osa 1 Eila Minkkinen, Henkilöverotusyksikkö Osa I sisältö Mikä on arvonlisävero Arvonlisäverollinen ja arvonlisäveroton toiminta Arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautuminen ja

Lisätiedot

Tarkistusvuosi I I I I I I I _I I I I. Käyttö arvonlisäverolliseen liiketoimintaan 80% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60%

Tarkistusvuosi I I I I I I I _I I I I. Käyttö arvonlisäverolliseen liiketoimintaan 80% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% Esimerkki 1/ Arvonlisäverollisen käytön osuus pienenee Tarkistusvuosi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 I I I I I I I _I I I I liiketoimintaan 80% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% Vähennyksen määrä 80 000 Tarkistettava

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Maahantuonnin arvonlisäverotus

Tervetuloa verkkoseminaariin: Maahantuonnin arvonlisäverotus Tervetuloa verkkoseminaariin: Maahantuonnin arvonlisäverotus 15.12.2017 Esityksen sisältö Mitä on maahantuonnin arvonlisäverotus? Miksi menettely muuttuu? Mitkä ovat keskeisimmät muutokset? Toimivallan

Lisätiedot

Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle

Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle 5.12.2017 Tervetuloa! Mikä on arvonlisävero? Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä sisällyttää tavaran tai palvelun hintaan. Arvonlisävero on kulutusvero

Lisätiedot

ARVONLISÄVEROTUS AHVENANMAAN MAAKUNNASSA 1.3.1997 ALKAEN

ARVONLISÄVEROTUS AHVENANMAAN MAAKUNNASSA 1.3.1997 ALKAEN ARVONLISÄVEROTUS AHVENANMAAN MAAKUNNASSA 131997 ALKAEN Sisältö: 1 Yhteisökaupan verojärjestelmä 2 Verorajasta johtuvat poikkeukset arvonlisäverotukseen 3 Vienti ja tuonti 31 Tavaroiden ja niihin liittyvien

Lisätiedot

LUONNOS. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain muuttamisesta rajat ylittävän sähköisen kuluttajakaupan osalta

LUONNOS. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain muuttamisesta rajat ylittävän sähköisen kuluttajakaupan osalta 18.4.2018 LUONNOS Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain muuttamisesta rajat ylittävän sähköisen kuluttajakaupan osalta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

1994 vp- HE 3 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp- HE 3 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp- HE 3 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan arvonlisäverolakia muutettavaksi siten, että 1 päivänä tammikuuta

Lisätiedot

Pyydämme yritystänne täyttämään oheisen vuotta 2009 koskevan lomakkeen 15.3.2010 mennessä.

Pyydämme yritystänne täyttämään oheisen vuotta 2009 koskevan lomakkeen 15.3.2010 mennessä. VUOSIRAPORTIN KYSYMYKSET 1 (5) SE LAITTEIDEN VUOSIRAPORTTI 2009 SE laitteiden vuosiraportointi kuuluu kaikille sähkö ja elektroniikkalaitetuottajille Suomessa toimiva yritys, joka: valmistaa ja myy sähkö

Lisätiedot

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta YRITYS JA VEROT Verohallinto Yritystoimintaan liittyvät rekisteröintitoimenpiteet (verohallinto) Toiminnan aloittaminen Muutokset toiminnassa Toiminnan lopettaminen Ennakkoperintärekisteri Ennakkoverotus

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROKÄSITTELYN SELKEYTTÄMINEN

KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROKÄSITTELYN SELKEYTTÄMINEN KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROKÄSITTELYN SELKEYTTÄMINEN Case: Yritys X Oy Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö Liiketalouden koulutusohjelma syksy, 2017 Timo Viitamäki TIIVISTELMÄ Liiketalous

Lisätiedot

Ulkomaalaisen rekisteröinti arvonlisäverovelvolliseksi

Ulkomaalaisen rekisteröinti arvonlisäverovelvolliseksi Ulkomaalaisen rekisteröinti arvonlisäverovelvolliseksi Suomessa www.vero.fi sivu /7 Sisältö: 1 YLEISTÄ 2 ULKOMAinen ELINKEINONHARJOITTAJA 3 TOIMIVALTAINEN VEROVIRASTO 4 KIINTEÄSTÄ TOIMIPAIKASTA TOIMIVA

Lisätiedot

Arvonlisäverotusta on kehitettävä yritysten kasvua kannustavaksi

Arvonlisäverotusta on kehitettävä yritysten kasvua kannustavaksi Arvonlisäverotusta on kehitettävä yritysten kasvua kannustavaksi Arvonlisäverotuksen kehittäminen kasvuun kannustavaksi on aloitettava heti 1. Arvonlisäverollisen liikevaihdon alaraja on nostettava 35

Lisätiedot

Laki arvonlisäverolain muuttamisesta

Laki arvonlisäverolain muuttamisesta Laki arvonlisäverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan arvonlisäverolain (1501/1993) 13 c :n 4 momentti, 129 b :n edellä oleva väliotsikko, 134 m :n 2 momentti, 134 o :n 2 momentti,

Lisätiedot

ARVONLISÄVEROTUS KANSAINVÄLISISSÄ HANKINTATILANTEISSA

ARVONLISÄVEROTUS KANSAINVÄLISISSÄ HANKINTATILANTEISSA SAVONIA AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalous, Kuopio ARVONLISÄVEROTUS KANSAINVÄLISISSÄ HANKINTATILANTEISSA Outi Väätäinen Tradenomin opinnäytetyö Liiketalouden koulutusohjelma Oikeustradenomi Toukokuu 2009 SAVONIA

Lisätiedot

Arvonlisäverotus kansainvälisessä palvelukaupassa

Arvonlisäverotus kansainvälisessä palvelukaupassa Arvonlisäverotus kansainvälisessä palvelukaupassa www.vero.fi sivu 1 / 15 1. PALVELUN KÄSITE 2. YLEISTÄ MYYNTIMAASÄÄNNÖKSISTÄ 3. KÄÄNNETTY VEROVELVOLLISUUS 4. MYYNTIMAASÄÄNNÖKSET 4.1 Yleissääntö 4.2 Kuljetuskaluston

Lisätiedot

VERO-OHJE. Välimiehen palkkioon ja kuluihin liittyvät verokysymykset sekä välimiehen palkkion ja kulujen maksaminen kuluennakosta 15.3.

VERO-OHJE. Välimiehen palkkioon ja kuluihin liittyvät verokysymykset sekä välimiehen palkkion ja kulujen maksaminen kuluennakosta 15.3. VERO-OHJE Välimiehen palkkioon ja kuluihin liittyvät verokysymykset sekä välimiehen palkkion ja kulujen maksaminen kuluennakosta 15.3.2019 2 (13) SISÄLLYS 1. Yleistä... 3 2. Välimiehen palkkion ja kulujen

Lisätiedot

ARVONLISÄVEROTUS KANSAINVÄLISESSÄ PALVELUKAUPASSA SISÄLTÖ

ARVONLISÄVEROTUS KANSAINVÄLISESSÄ PALVELUKAUPASSA SISÄLTÖ ARVONLISÄVEROTUS KANSAINVÄLISESSÄ PALVELUKAUPASSA SISÄLTÖ 1. PALVELUN KÄSITE 2. YLEISTÄ MYYNTIMAASÄÄNNÖK- SISTÄ 3. KÄÄNNETTY VEROVELVOLLISUUS 4. MYYNTIMAASÄÄNNÖKSET 4.1 Yleissääntö 4.2 Kuljetuskaluston

Lisätiedot

Tärkeitä päiviä. Syyskuun tuotantotestiin siirto ja tuontantoonsiirto Ohjelmistotalopäivä tiistai

Tärkeitä päiviä. Syyskuun tuotantotestiin siirto ja tuontantoonsiirto Ohjelmistotalopäivä tiistai Lync-klinikka 3.8. Tärkeitä päiviä Syyskuun tuotantotestiin siirto 13.9.2018 ja tuontantoonsiirto 27.9.2018 Ohjelmistotalopäivä tiistai 20.11.2018 Kesällä tapahtunutta CRS/DAC2 validointi toiminut väärin,

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

ARVONLISÄVEROJEN KÄSITTELY SOVELLUKSESSA, KUN OSTAJA ON HANKINNASTA ARVONLISÄVEROVELVOLLINEN

ARVONLISÄVEROJEN KÄSITTELY SOVELLUKSESSA, KUN OSTAJA ON HANKINNASTA ARVONLISÄVEROVELVOLLINEN ARVONLISÄVEROJEN KÄSITTELY SOVELLUKSESSA, KUN OSTAJA ON HANKINNASTA ARVONLISÄVEROVELVOLLINEN Sisällysluettelo: 1 Yleistä... 2 2 Verokannat... 2 2.1 Eu-tavaraoston verokannat... 2 2.2 Eu-palvelujen ostojen

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN PALVELUKAUPAN ARVONLISÄVEROTUKSEN POIKKEUSTI- LANTEET JA NIIDEN KÄSITTELY

KANSAINVÄLISEN PALVELUKAUPAN ARVONLISÄVEROTUKSEN POIKKEUSTI- LANTEET JA NIIDEN KÄSITTELY ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta Kauppatieteiden laitos KANSAINVÄLISEN PALVELUKAUPAN ARVONLISÄVEROTUKSEN POIKKEUSTI- LANTEET JA NIIDEN KÄSITTELY Pro gradu -tutkielma,

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 144/2008 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 144/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 144/2008 vp Hallituksen esitys eräiden matkustajatuomisten arvonlisä- ja valmisteverottomuuteen sekä tullittomuuteen liittyvien säännösten muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Arvonlisävero - Myynti Suomessa - Palvelun myyntimaa - Depot-palvelu - Kuljetuskontit

Arvonlisävero - Myynti Suomessa - Palvelun myyntimaa - Depot-palvelu - Kuljetuskontit Vuosikirjanumero KHO:2008:57 Antopäivä 13.8.2008 Taltionumero 1868 Diaarinumero 2662/2/07 Arvonlisävero - Myynti Suomessa - Palvelun myyntimaa - Depot-palvelu - Kuljetuskontit A Oy:n venäläinen tytäryhtiö

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEEN ARVONLISÄVEROON LIITTYVÄT ERITYISPIIRTEET TILITOIMISTON ASIAKASYRITYKSISSÄ

KANSAINVÄLISEEN ARVONLISÄVEROON LIITTYVÄT ERITYISPIIRTEET TILITOIMISTON ASIAKASYRITYKSISSÄ Opinnäytetyö (AMK) Liiketalous / Taloushallinto 2018 Marjo-Riitta Mäkelä KANSAINVÄLISEEN ARVONLISÄVEROON LIITTYVÄT ERITYISPIIRTEET TILITOIMISTON ASIAKASYRITYKSISSÄ Procountor kirjanpito-ohjelma OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

LAATUA RAAKA-AINEIDEN JALOSTAMISEEN Elintarvike- ja poroalan koulutushanke ARVONLISÄVERO. Merja Mattila

LAATUA RAAKA-AINEIDEN JALOSTAMISEEN Elintarvike- ja poroalan koulutushanke ARVONLISÄVERO. Merja Mattila LAATUA RAAKA-AINEIDEN JALOSTAMISEEN Elintarvike- ja poroalan koulutushanke ARVONLISÄVERO Merja Mattila ALV ALV tavaroissa ja palveluissa Välillinen voi olla - lain mukaan - hakeutumalla itse (vapaaehtoinen

Lisätiedot

Kansalliskirjasto Yliopistouudistus ja arvonlisäverotus 4.11.2009

Kansalliskirjasto Yliopistouudistus ja arvonlisäverotus 4.11.2009 Helsingin yliopisto Kansalliskirjasto Yliopistouudistus ja arvonlisäverotus Ritva Nyrhinen PwC Helsingin yliopisto - Kansalliskirjasto Yliopistouudistus ja arvonlisäverotus Sisältö 1 Slide 3 Valtion verovelvollisuus

Lisätiedot

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö 09/10/2007-19/11/2007 Kriteereitä vastaavia vastauksia: 517/517 OSALLISTUMINEN Maa DE - Saksa 80 (15.5%) PL - Puola 51 (9.9%) DA - Tanska 48 (9.3%) NL - Alankomaat

Lisätiedot

Uusi laskutusdirektiivi & uudet verokannat Lakimuutos 1.1.2013

Uusi laskutusdirektiivi & uudet verokannat Lakimuutos 1.1.2013 Uusi laskutusdirektiivi & uudet verokannat Lakimuutos 1.1.2013 1 1 Millainen on lasku? Laskun sisältövaatimukset - Päiväys (ei tarkemmin määritelty; tulostus, lähetys ym.) - Juokseva tunniste - Myyjän

Lisätiedot

r v onlisäverovelvollisen opas 2004

r v onlisäverovelvollisen opas 2004 V E R O H A L L I T U K S E N J U L K A I S U 1 8 9. 0 4 K E S Ä K U U 2 0 0 4 r v onlisäverovelvollisen opas 2004 rvonlisäverovelvollisen opas 2004 V E R O H A L L I T U K S E N J U L K A I S U 1 8 9.

Lisätiedot

Lääkäri- ja hammaslääkärikeskusten yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain nojalla

Lääkäri- ja hammaslääkärikeskusten yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain nojalla HE 168/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan arvonlisäverolakiin tehtäväksi jäsenvaltioiden välisen kaupan

Lisätiedot

LYHENNELUETTELO LUKIJALLE... 19

LYHENNELUETTELO LUKIJALLE... 19 LYHENNELUETTELO... 18 LUKIJALLE... 19 1 LUKU YLEINEN SOVELTAMISALA... 21 1.1 Arvonlisäverolain yleinen aineellinen ja alueellinen soveltamisala... 21 1.2 Suomen ja Yhteisön arvonlisäveroalue... 40 2 LUKU

Lisätiedot

Välillisen verotuksen rooli elintarvikkeiden ja eräiden muiden tuotteiden hinnanmuodostuksessa

Välillisen verotuksen rooli elintarvikkeiden ja eräiden muiden tuotteiden hinnanmuodostuksessa Kauppa 2010 -päivä Päivittäistavarakaupan aamupäivä 30.9.2009 Välillisen verotuksen rooli elintarvikkeiden ja eräiden muiden tuotteiden hinnanmuodostuksessa Hanna Karikallio Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos

Lisätiedot

Arvonlisäverotus EU-tavarakaupassa

Arvonlisäverotus EU-tavarakaupassa Arvonlisäverotus EU-tavarakaupassa www.vero.fi sivu / 29 Sisältö: 1. YLEISTÄ 2. ARVONLISÄVEROTUNNISTE (alv-numero) 2.1. Suomalainen alv-numero 2.2. Muissa yhteisömaissa annetut alv-numerot 2.3. Alv-numeron

Lisätiedot

Kiinteistöyhtymä Lehtinen Antti Päivi ja Turkia Veijo

Kiinteistöyhtymä Lehtinen Antti Päivi ja Turkia Veijo Lomake palautetaan osoitteeseen: Verohallinto Oma-aloitteisten verojen optinen lukupalvelu PL 5000 00053 VERO VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA Jos korjaat aiemmin ilmoitettuja tietoja, ilmoita korjattavan

Lisätiedot

Rakennusalan käännetty ALV 1.4.2011 EK-päivä 24.3.2011

Rakennusalan käännetty ALV 1.4.2011 EK-päivä 24.3.2011 Rakennusalan käännetty ALV 1.4.2011 EK-päivä Veroasiantuntija Mika Jokinen Taustaa Käännetty verovelvollisuus otetaan käyttöön rakennusalalla 1.4.2011 L 686/2010, 16.7.2010 (HE 41/2010) perustana alv -direktiivin

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

Palvelujen arvonlisäverotus yhteisökaupassa

Palvelujen arvonlisäverotus yhteisökaupassa Palvelujen arvonlisäverotus yhteisökaupassa Titta Arjoluoto Opinnäytetyö.. Ammattikorkeakoulututkinto 2 SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä Koulutusala Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Bulgarian tasavallasta ja Romaniasta tuotavan tavaran arvonlisäverotuksesta eräissä tapauksissa ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi

Lisätiedot

Oppilastöiden myynnin arvonlisäverokohtelu

Oppilastöiden myynnin arvonlisäverokohtelu Oppilastöiden myynnin arvonlisäverokohtelu 13.6.2019 Pekka Montell @MontellPekka Oppilastöiden myynnin arvonlisäverokohtelu Koulutuspalvelun yhteydessä luovutettavat oppilastyöt Parturityöt, oppilasravintola,

Lisätiedot

r v onlisäverovelvollisen opas 2004

r v onlisäverovelvollisen opas 2004 V E R O H A L L I T U K S E N J U L K A I S U 1 8 9. 0 4 K E S Ä K U U 2 0 0 4 r v onlisäverovelvollisen opas 2004 rvonlisäverovelvollisen opas 2004 V E R O H A L L I T U K S E N J U L K A I S U 1 8 9.

Lisätiedot

Elviira Österholm ULKOMAAN KAUPAN ARVON- LISÄVEROTUS

Elviira Österholm ULKOMAAN KAUPAN ARVON- LISÄVEROTUS Elviira Österholm ULKOMAAN KAUPAN ARVON- LISÄVEROTUS Liiketalous 2010 2 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Taloushallinnon koulutusohjelma Tiivistelmä Tekijä Elviira Österholm Opinnäytetyön nimi Ulkomaan kaupan

Lisätiedot

Laskua koskevat vaatimukset arvonlisäverotuksessa (Dnro 1731/40/2003)

Laskua koskevat vaatimukset arvonlisäverotuksessa (Dnro 1731/40/2003) Verohallituksen ohje Laskua koskevat vaatimukset arvonlisäverotuksessa (Dnro 1731/40/2003) 1. Yleistä laskutussäännöksistä 2. Kirjanpito ja tositteet 3. Laskunantovelvollisuus 3.1 Myynnit, joista myyjän

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Menestystä yrittämiseen!

Menestystä yrittämiseen! Tähän vihkoseen on koottu vastauksia yrittäjäksi aikovan tai vasta toimintansa aloittaneen yrittäjän mielessä liikkuviin yleisimpiin arvonlisäverotusta koskeviin kysymyksiin. Toivomme oppaamme hel pottavan

Lisätiedot

Liite 1 Esimerkit myyntien kirjaamisesta

Liite 1 Esimerkit myyntien kirjaamisesta Liite 1 Esimerkit myyntien kirjaamisesta 1 Liite 2 Esimerkit ostojen kirjaamisesta 2 Laskun loppusumma jossa arvonlisä veroa Laskun veroton arvo Ostolasku 1 Vaihto-omaisuus 5 856,00 1 056,00 4 800,00 Ostolasku

Lisätiedot

1. ARVONLISÄVEROLAKIIN TULEVAT MUUTOKSET 1.1.2004 ALKAEN

1. ARVONLISÄVEROLAKIIN TULEVAT MUUTOKSET 1.1.2004 ALKAEN 21.11.2003 Nro 38/2003 1 (3) Sisältää: 1. Arvonlisäverolakiin tulevat muutokset 1.1.2004 alkaen 2. Tilinpäätöksen valmistusaikataulun määrääminen Kirkkojärjestyksessä 1. ARVONLISÄVEROLAKIIN TULEVAT MUUTOKSET

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROKYSYMYKSET

KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROKYSYMYKSET OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO YHTEISKUNTATIETEIDEN, LIIKETALOUDEN JA HALLINNON ALA KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROKYSYMYKSET Case Yritys X T EKIJÄ: Kirsi Rissanen SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.8.2017 COM(2017) 451 final 2017/0205 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS Puolalle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROTUS

KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROTUS Opinnäytetyö (AMK) Liiketalouden koulutusohjelma Taloushallinto 2018 Isabella Itkonen KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROTUS Case: Yritys X OPINNÄYTETYÖ AMK TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden

Lisätiedot

Kansainväliset pakettipalvelut. Parcel and ecommerce, 5/31/2019

Kansainväliset pakettipalvelut. Parcel and ecommerce, 5/31/2019 1 Parcel and ecommerce, Jouni.lamberg@posti.com 5/31/2019 Paketit ulkomaille nopeasti ja edullisesti Pakettien lähettäminen ja palauttaminen varmasti ja aikataulutetusti. Kun verkkokauppasi tavoittelee

Lisätiedot

ARVONLISÄVEROTUKSESSA SOVELLETTAVA KÄYTETTYJEN TAVAROIDEN SEKÄ TAIDE-, KERÄILY- JA ANTIIKKI- ESINEIDEN MARGINAALIVEROTUS

ARVONLISÄVEROTUKSESSA SOVELLETTAVA KÄYTETTYJEN TAVAROIDEN SEKÄ TAIDE-, KERÄILY- JA ANTIIKKI- ESINEIDEN MARGINAALIVEROTUS ARVONLISÄVEROTUKSESSA SOVELLETTAVA KÄYTETTYJEN TAVAROIDEN SEKÄ TAIDE-, KERÄILY- JA ANTIIKKI- ESINEIDEN MARGINAALIVEROTUS SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Verovelvollinen jälleenmyyjä 3. Verollinen edelleenmyynti

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROTUS

KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROTUS Opinnäytetyö (AMK) Liiketalous Taloushallinto 2015 Pauliina Tujula KANSAINVÄLISEN KAUPAN ARVONLISÄVEROTUS ohjeistus Fläkt Woods Oy:lle OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalous

Lisätiedot

lyhenneluettelo... 18 Lukijalle... 19

lyhenneluettelo... 18 Lukijalle... 19 lyhenneluettelo... 18 Lukijalle... 19 1 Luku Yleinen soveltamisala... 21 1.1 Arvonlisäverolain yleinen aineellinen ja alueellinen soveltamisala... 21 1.2 Suomen ja Yhteisön arvonlisäveroalue... 39 2 Luku

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 29.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

HE 56/2014 vp. sijoittautumisvaltion asemesta ostajan sijoittautumisvaltio. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi arvonlisäverolakia

HE 56/2014 vp. sijoittautumisvaltion asemesta ostajan sijoittautumisvaltio. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi arvonlisäverolakia Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arvonlisäverolain ja Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

KULUTTAJAHINTAINDEKSI 2010=100

KULUTTAJAHINTAINDEKSI 2010=100 KULUTTAJAHINTAINDEKSI 2010=100 Tilaisuuden avaus ylijohtaja Jarmo Hyrkkö, Tilastokeskus Inflaatio tammikuussa 2011 uudistetun kuluttajahintaindeksin 2010=100 mukaan tilastopäällikkö Mari Ylä-Jarkko, Tilastokeskus

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 28.2.217

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1262. Laki varainsiirtoverolain 64 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1996

SISÄLLYS. N:o 1262. Laki varainsiirtoverolain 64 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1996 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1996 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1996 N:o 1262 1268 SISÄLLYS N:o Sivu 1262 Laki varainsiirtoverolain 64 :n muuttamisesta... 3681 1263 Laki verohallintolain 14 :n muuttamisesta...

Lisätiedot

Ulkomaisten palveluostojen arvonlisäverotus Case: Helsingin Energia

Ulkomaisten palveluostojen arvonlisäverotus Case: Helsingin Energia Ulkomaisten palveluostojen arvonlisäverotus Case: Helsingin Energia Suistola, Heidi 2012 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Ulkomaisten palveluostojen arvonlisäverotus Case: Helsingin

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1763. Laki Pohjoismaiden välillä tehdyn yhteistyösopimuksen muuttamista koskevan sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä

SISÄLLYS. N:o 1763. Laki Pohjoismaiden välillä tehdyn yhteistyösopimuksen muuttamista koskevan sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1995 Julkaistu Helsingissä 29 päivänä joulukuuta 1995 N:o 1763 1770 SISÄLLYS N:o Sivu 1763 Laki Pohjoismaiden välillä tehdyn yhteistyösopimuksen muuttamista koskevan sopimuksen eräiden

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 184/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista aivonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön sekä siihen liittyviksi Iaeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

ARVONLISÄVEROTUS KÄYTÄNNÖSSÄ. Leena Äärilä Ritva Nyrhinen Pekka Hyttinen Kaisa Lamppu

ARVONLISÄVEROTUS KÄYTÄNNÖSSÄ. Leena Äärilä Ritva Nyrhinen Pekka Hyttinen Kaisa Lamppu ARVONLISÄVEROTUS KÄYTÄNNÖSSÄ Leena Äärilä Ritva Nyrhinen Pekka Hyttinen Kaisa Lamppu TALENTUM Helsinki 2017 11., uudistettu painos Copyright 2017 Alma Talent Oy ja tekijät Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus

Lisätiedot