Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä jätti valtuuston kokouksessa seuraavan sisältöisen aloitteen:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä jätti valtuuston kokouksessa 9.12.2013 seuraavan sisältöisen aloitteen:"

Transkriptio

1 Kunnanhallitus Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Valtuustoaloite lähiruoan lisäämiseksi kunnan ruokahankinnoissa 50/00.02/2014 Kunnanvaltuusto Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä jätti valtuuston kokouksessa seuraavan sisältöisen aloitteen: "Marraskuussa valtuusto käsitteli lautakunnan vastauksen Saaren koulun ruokahuoltoa koskevaan kyselyyn. Lautakunnan tehtävänä oli selvittää eri vaihtoehtoja ruokahuollon hankkimiseksi. Vastaus on kuitenkin lähinnä sen perustelua, miksi nykyinen käytäntö on ainoa mahdollinen. Ruokahuollon kilpailutuksesta todetaan, että 1. Tilaaja määrittää tarjoajan kelpoisuusvaatimukset tarjouspyyntöä laatiessaan. 2. Kelpoisuusvaatimukset voivat liittyä taloudelliseen, tekniseen ja ammatilliseen osaamiseen, sekä muihin hankkijan valitsemiin vaatimuksiin. Hankinnan kriteereissä voidaan siis painottaa esim. kokonaistaloudellisuutta. Hallituksen lähiruokaohjelma julkaistiin toukokuussa Se on periaatepäätös, joka sitoo eri hallinnonaloja ja sen tähtäimenä on lisätä lähiruoan käyttöä esim. oppilaitoksissa ja päiväkodeissa. Lähiruoan käytöstä on olemassa kokemuksia useasta kunnasta, ja esim. Kuntaliiton sivuilta löytyy runsaasti tietoa asiasta. Tällä valtuustoaloitteella Kristillisdemokraatit haluavat velvoittaa kunnan ruokahankinnoista vastaavia tahoja selvittämään, miten tulevissa ruokahuoltoa koskevissa hankinnoissa ja kilpailutuksissa voitaisiin ottaa huomioon lähiruoan käytön lisääminen. Tähän liittyen tulisi selvittää ainakin seuraavat seikat: 1. Voidaanko kilpailutuksissa sallia osatarjousten tekeminen? 2. Millaisia ehtoja tarjouksille voidaan asettaa? (Esim. että leivät tulee toimittaa tietyn ajan kuluessa paistamisesta, perunat tulee toimittaa kuorittuina vedessä ilman lisäaineita jne.) 3. Lähi- ja luomuruokaviikkojen järjestäminen. Teemaviikkojen hankinnat on mahdollista kilpailuttaa erikseen Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä Soili Norro" Esitys: Kunnanvaltuusto lähettää aloitteen kunnanhallitukselle valmisteltavaksi.

2 Kunnanvaltuusto hyväksyi esityksen. Liite 1. Valtuustoaloite Kunnanhallitus Kj:n päätösesitys: Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen teknisen lautakunnan ja hallintopalvelujen valmisteltavaksi. Valtuustoaloite lähiruoan lisäämiseksi kunnan ruokahankinnoissa Kunnanvaltuusto Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä jätti valtuuston kokouksessa seuraavan sisältöisen aloitteen: "Marraskuussa valtuusto käsitteli lautakunnan vastauksen Saaren koulun ruokahuoltoa koskevaan kyselyyn. Lautakunnan tehtävänä oli selvittää eri vaihtoehtoja ruokahuollon hankkimiseksi. Vastaus on kuitenkin lähinnä sen perustelua, miksi nykyinen käytäntö on ainoa mahdollinen. Ruokahuollon kilpailutuksesta todetaan, että 1. Tilaaja määrittää tarjoajan kelpoisuusvaatimukset tarjouspyyntöä laatiessaan. 2. Kelpoisuusvaatimukset voivat liittyä taloudelliseen, tekniseen ja ammatilliseen osaamiseen, sekä muihin hankkijan valitsemiin vaatimuksiin. Hankinnan kriteereissä voidaan siis painottaa esim. kokonaistaloudellisuutta. Hallituksen lähiruokaohjelma julkaistiin toukokuussa Se on periaatepäätös, joka sitoo eri hallinnonaloja ja sen tähtäimenä on lisätä lähiruoan käyttöä esim. oppilaitoksissa ja päiväkodeissa. Lähiruoan käytöstä on olemassa kokemuksia useasta kunnasta, ja esim. Kuntaliiton sivuilta löytyy runsaasti tietoa asiasta. Tällä valtuustoaloitteella Kristillisdemokraatit haluavat velvoittaa kunnan ruokahankinnoista vastaavia tahoja selvittämään, miten tulevissa ruokahuoltoa koskevissa hankinnoissa ja kilpailutuksissa voitaisiin ottaa huomioon lähiruoan käytön lisääminen. Tähän liittyen tulisi selvittää ainakin seuraavat seikat: 1. Voidaanko kilpailutuksissa sallia osatarjousten tekeminen? 2. Millaisia ehtoja tarjouksille voidaan asettaa? (Esim. että leivät tulee toimittaa tietyn ajan kuluessa paistamisesta, perunat tulee toimittaa

3 kuorittuina vedessä ilman lisäaineita jne.) 3. Lähi- ja luomuruokaviikkojen järjestäminen. Teemaviikkojen hankinnat on mahdollista kilpailuttaa erikseen Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä Soili Norro" Esitys: Kunnanvaltuusto lähettää aloitteen kunnanhallitukselle valmisteltavaksi. Kunnanvaltuusto hyväksyi esityksen. Liite 1. Valtuustoaloite Kunnanhallitus Kj:n päätösesitys: Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen teknisen lautakunnan ja hallintopalvelujen valmisteltavaksi. Tekninen lautakunta Vuosien välisenä aikana Mäntsälän kunnan elintarvikkeet on kilpailutettu yhdessä KUUMA-kuntien kanssa. Tällöin tarjoajan oli mahdollista antaa elintarviketarjous, joka koski, vain Mäntsälän kuntaa. Ei siis kaikkia kuumakuntia. Näin tapahtuikin. Mäntsälän Lähimmäisen leipomo antoi tarjouksen koskien, vain Mäntsälän kuntaa ja Asko Niinivirta Lukolta antoi tarjouksen perunoista koskien, vain Mäntsälän kuntaa. Molemmat tarjoukset hyväksyttiin. Sopimus oli voimassa Toisella tarjouskerralla tarjouksen antoi Lähimmäisen leipomo leipomotuotteista ja Alestalo Hausjärveltä perunoista. Asko Niinivirta lopetti toiminnan ja näin ollen ei antanut myöskään tarjousta. Lähimmäisen leipomon ja Alestalon tarjoukset hyväksyttiin. Sopimus oli voimassa Vuonna 2012 elintarvikekilpailutuksen teki Nurmijärven hankintapalvelukeskus. Hankintasopimus on luonteeltaan puitesopimus. Kilpailutuksen piiriin kuuluu Nurmijärven, Tuusulan ja Mäntsälän elintarvikehankinnat. Nykyinen elintarvikesopimus on voimassa Tällä kerralla tarjousta ei antanut yksikään Mäntsälän tuottaja.

4 Kilpailutuksessa oli mahdollista antaa tarjous osakokonaisuuksittain, siten että tarjoaja voi tarjota yhtä tai useampaa osakokonaisuutta. Osakokonaisuuksia oli yhteensä 1. Maito ja maitotaloustuotteet 2. Leipomotuotteet 3. Peruna 4. Porkkana 5. Vihannekset, hedelmät ja marjat 6. Kuivatuotteet, juomat, pakasteet 7. Lihavalmisteet ja lihaeinekset 8. Kalavalmisteet ja kalaeinekset Maitotaloustuotteissa osakokonaisuudesta oli tarjottava vähintään 80 % volyymituotteista. Muissa tarjottavissa osakokonaisuuksissa oli tarjottava vähintään 60 % volyymituotteista. Leipomotuotteiden, perunoiden ja porkkanoiden tuoteryhmissä oli mahdollista tehdä tarjous koskemaan vain yhtä, kahta tai kolmea kuntaa. Tarjousvertailu ja hankintapäätös tehtiin osakokonaisuuksittain. Yhtenä tärkeänä kriteerinä oli, että tarjoajalla on oltava omavalvontasuunnitelma, joka oli lisättävä tarjouksen liitteeksi. Tämän hetken tilanne on, että Mäntsälä on irtaantunut Nurmijärven hankintapalvelukeskuksen toiminnasta ja näin ollen seuraavan kilpailutuksen menettelytapoja selvitellään. Teemaviikkojen elintarvikehankinnat sisältyvät tehtyihin sopimuksiin. Tarjouspyynnön laatijalla on mahdollisuus tehdä erilaisia kriteereitä ja laadullisia vaatimuksia tarjouspyynnössä esitettyihin tuotteisiin, toimitustapoihin jne. Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa. Laadultaan hyvää ja jonka alkuperä- sekä jäljitettävyys on tiedossa. Lähiruoka on kohtalaisen suhteellinen käsite ja usein ajatellaankin, että kaikki Suomessa tuotettu ruoka on lähiruokaa. Mikäli ajatellaan, että lähiruokaa on omassa kunnassa tuotettu ruoka, niin tällaista kattavaa tarjontaa ei ole. Vuodenaikojen vaihtelu tuo myös oman haasteen, sillä suurtalouksien elintarvikkeiden saatavuus tulisi taata koko vuodeksi. Usein tuotteet, joita suurtalouteen hankitaan ovat hyvin pitkälle esikäsiteltyjä. Esim. perunoista suurin osa tulee kuorittuna, pilkottuna, kuutioina tai suikaleina. Omissa ruokapalveluyksiköissä ei ole lupa kuoria perunoita, koska kuorimiseen pitäisi olla oma tila, jollaista nykyisissä keittiöissä ei ole.

5 Salaattien ainesosat tulevat pestyinä ja pilkottuina. Lihan kohdalla on osittain siirrytty kypsään sous vide (vakuumissa tehtäväraaka-aineiden kypsennys) lihan käyttöön, koska siinä ei tule hävikkiä esikäsiteltäessä lihaa. Ruokapalveluyksiköiden työtekijämäärä on minimoitu, joka on myös yksi te ki jä mahdollisimman pitkälle esikäsiteltyjen tuotteiden hankinnassa. Kotimaista ruokaa kuitenkin suositaan hankintoja tehtäessä. Esim. Liha, leipomotuotteet, marjat, juurekset ja maitotaloustuotteet ovat sellaisia. Jatkotoimenpiteet Alustavasti on sovittu, että lähikuntien / Kuumakuntien ruokapalvelupäälliköt sekä Lähiruokatoimintaa eteenpäin vievät tahot kokoontuvat maaliskuun lopussa Hyvinkään Laureaan neuvottelemaan Lähiruokaa- sekä sen toiminnan laajentamista koskevia asioita. (Valmistelija / lisätietoja: ruokapalvelupäällikkö Irma Virtanen, puh ) Päätösesitys: Käsittely: Tekninen lautakunta antaa valmistelutekstissä olevan vastauksen Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän aloitteeseen kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle. Ruokapalvelupäällikkö Irma Virtanen oli kokouksessa esittelemässä asiaa. Tekninen lautakunta päätti hyväksyä esityksen. Kunnanhallitus 63 Kunnanjohtajan päätösesitys: Kunnanhallitus antaa vastauksena valtuustoaloitteeseen teknisen lautakunnan esittelytekstin mukaisen lausunnon asiassa. Aloite todetaan loppuunkäsitellyksi ja lähetetään kunnanvaltuustolle tiedoksi.

VASTAUS VALTUUSTOALOITTEESEEN KOSKIEN LÄHIRUOAN HANKINTAA

VASTAUS VALTUUSTOALOITTEESEEN KOSKIEN LÄHIRUOAN HANKINTAA VASTAUS VALTUUSTOALOITTEESEEN KOSKIEN LÄHIRUOAN HANKINTAA 543/65.504/2017 PTPJK 22.08.2017 40 Valmistelu ja lisätiedot: ruokapalvelupäällikkö Birgitta Creutziger, puh 040482 2301, birgitta.creutziger@porvoo.fi

Lisätiedot

Julkiset elintarvikehankinnat Etelä-Karjalassa. Elina Särmälä

Julkiset elintarvikehankinnat Etelä-Karjalassa. Elina Särmälä Julkiset elintarvikehankinnat Etelä-Karjalassa Elina Särmälä 7.2.2017 Lappeenrannan hankintapalvelujen elintarvikehankintarenkaaseen kuuluvat tahot Hankintapalveluiden asiakkaina Etelä-Karjalan kunnat:

Lisätiedot

Lähiruoka Lohjan kaupungin strateginen valinta Lohjan kaupungin Ruoka- ja siivouspalvelut

Lähiruoka Lohjan kaupungin strateginen valinta Lohjan kaupungin Ruoka- ja siivouspalvelut Lähiruoka Lohjan kaupungin strateginen valinta Lohjan kaupungin Ruoka- ja siivouspalvelut HoReCa Lähiruokaa Uudeltamaalta & hankintafoorumi Seminaari 18.5.2016 Hyvinkää Alkusanat Lohjan kaupunginhallitus

Lisätiedot

Tuottajatapaaminen Lappeenrannassa. Elina Särmälä 13.2.2014

Tuottajatapaaminen Lappeenrannassa. Elina Särmälä 13.2.2014 Tuottajatapaaminen Lappeenrannassa Elina Särmälä 13.2.2014 Saimaan Tukipalvelut Oy Saimaan Tukipalvelut Oy aloitti toimintansa vuonna 2010. Yhtiön omistus jakaantuu siten, että Lappeenrannan kaupunki omistaa

Lisätiedot

Julkiset hankinnat Vinkkejä lähiruoan hankintaan saatavuus, kriteerit ja yhteistyö

Julkiset hankinnat Vinkkejä lähiruoan hankintaan saatavuus, kriteerit ja yhteistyö Julkiset hankinnat Vinkkejä lähiruoan hankintaan saatavuus, kriteerit ja yhteistyö Verkostoitumispäivä Piikkiön Tuorlassa Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus Varsinais-Suomen tuotannon osuus

Lisätiedot

a) puhtaanapitopalvelut, Mäntsälä b) puhtaanapitopalvelut, Pornainen c) ruokapalvelut, Mäntsälä ja Pornainen

a) puhtaanapitopalvelut, Mäntsälä b) puhtaanapitopalvelut, Pornainen c) ruokapalvelut, Mäntsälä ja Pornainen Tekninen lautakunta 17 28.02.2017 Kunnanhallitus 44 13.03.2017 Kunnanhallitus 58 27.03.2017 Kunnanhallitus 67 03.04.2017 Ruoka- ja puhtaanapitopalveluiden palvelusopimukset 64/02.08.00/2017 Ruoka- ja puhtaanapitopalveluiden

Lisätiedot

LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE. Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso

LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE. Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso 24.2.2014 2 - Meri-Lapin alue - Aloite Kemi-Torinon seutuvaltuustolle paikallisten tuotteiden ja raaka-aineiden käytön lisäämiseksi

Lisätiedot

Käytännön ohjeita elintarvikkeiden hankintaoppaasta

Käytännön ohjeita elintarvikkeiden hankintaoppaasta Käytännön ohjeita elintarvikkeiden hankintaoppaasta Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat seminaari 22.3.2017 Sari Väänänen sari.vaananen@sakky.fi NYT Tuotekehitystä ja hankintaosaamista hanke Valtakunnallinen

Lisätiedot

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI Ju-Ha Consulting Oy 8.11.2017 www.juhaconsulting.fi 1 Vastuulliset elintarvikehankinnat Ruokapalveluhankinnat mahdollisuus

Lisätiedot

Luomua käytettäisiin, jos siihen olisi varaa Luomun päättäjäkyselyn tuloksia

Luomua käytettäisiin, jos siihen olisi varaa Luomun päättäjäkyselyn tuloksia Luomua käytettäisiin, jos siihen olisi varaa Luomun päättäjäkyselyn tuloksia LÄHELTÄ JA LUOMUA, Seinäjoki 30.11.2016 Projektipäällikkö Leena Viitaharju 2.12.2016 1 Esityksen sisältö: Taustaa: Luomun käyttö

Lisätiedot

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Satakunnassa

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Satakunnassa Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Satakunnassa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, 4.12.2014 Pori Satakunta Sikses parhaita makuelämyksiä 9.10.2013 1 Yleisenä tavoitteena Suomessa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 65. Valtuusto 19.05.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 65. Valtuusto 19.05.2014 Sivu 1 / 1 Valtuusto 19.05.2014 Sivu 1 / 1 5049/02.08.00/2013 Kaupunginhallitus 114 7.4.2014 65 Valtuustoaloite lähi- ja luomuruoan käytön edistämisestä Valmistelijat / lisätiedot: Minna Ahola, puh. 050 525 2779

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 83. Valtuusto 09.06.2014 Sivu 1 / 1. 83 Valtuustoaloite lähi- ja luomuruoan käytön edistämisestä (Pöydälle 19.5.

Espoon kaupunki Pöytäkirja 83. Valtuusto 09.06.2014 Sivu 1 / 1. 83 Valtuustoaloite lähi- ja luomuruoan käytön edistämisestä (Pöydälle 19.5. Valtuusto 09.06.2014 Sivu 1 / 1 5049/02.08.00/2013 Kaupunginhallitus 114 7.4.2014 Valtuusto 65 19.5.2014 83 Valtuustoaloite lähi- ja luomuruoan käytön edistämisestä (Pöydälle 19.5.2014) Valmistelijat /

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Hammaslaboratoriotyöt

TARJOUSPYYNTÖ. Hammaslaboratoriotyöt TARJOUSPYYNTÖ Hammaslaboratoriotyöt 1(5) 23.3.2015 Seudullinen hankintapalvelukeskus Tuusulan kunta Hyvinkään kaupunki Järvenpään kaupunki Keravan kaupunki Mäntsälän kunta Sipoon kunta TARJOUSPYYNTÖ HAMMASLABORATORIOTÖIDEN

Lisätiedot

Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa

Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta 27.9.2016 va. kaupunginsihteeri, OTM Tuomo Sallinen Kiuruveden kaupunki Lausunnon lähtökohdat Kiuruveden

Lisätiedot

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, 9.10.2014 Tampere Lähiruoka on bisnes! 9.10.2013 1 Yleisenä tavoitteena Suomessa on lähiruoan tuotannon

Lisätiedot

Elinvoimaa lähiruoasta - te tapäivä Virtain kaupunki

Elinvoimaa lähiruoasta - te tapäivä Virtain kaupunki Elinvoimaa lähiruoasta - teemailtapäivä 14.6.2018 Virtain kaupunki Elinvoimaa lähiruoasta hanke Virtain kaupunki, Ruoveden kunta, TAMK ja Ahlman, Pirkanmaan liiton AIKO-rahoitus 1.1.-31.12.2018 Toimenpiteet

Lisätiedot

Joensuun seudun hankintatoimi. Tarjouspyyntö SEU22898 Päiväys

Joensuun seudun hankintatoimi. Tarjouspyyntö SEU22898 Päiväys 1/6 HANKINTAPÄÄTÖSPÖYTÄKIRJA Hankintayksikkö Mukana olevat muut yhteisöt: Joensuun kaupunki Outokummun kaupunki Kontiolahden kunta Ilomantsin kunta Juuan kunta Lieksan kaupunki Liperin kunta Nurmeksen

Lisätiedot

Tarjouspyyntö perunoiden toimittamisesta Viitasaaren kaupungin ja Pihtiputaan kunnan ruoanvalmistusyksiköille

Tarjouspyyntö perunoiden toimittamisesta Viitasaaren kaupungin ja Pihtiputaan kunnan ruoanvalmistusyksiköille Tarjouspyyntö perunoiden toimittamisesta Viitasaaren kaupungin ja Pihtiputaan kunnan ruoanvalmistusyksiköille 1. Yleistä Viitasaaren kaupunki ja Pihtiputaan kunta toteuttavat yhteisiä kuntapalveluja nimellä

Lisätiedot

Valtuutettu Heini Jalkasen ym. valtuustoaloite lähiruoan käyttämisestä kaupungin ruokapalveluissa

Valtuutettu Heini Jalkasen ym. valtuustoaloite lähiruoan käyttämisestä kaupungin ruokapalveluissa Kaupunginvaltuusto 68 13.10.2014 Kaupunginhallitus 411 20.10.2014 Teknisen lautakunnan tilapalvelujaosto 48 03.12.2014 Valtuutettu Heini Jalkasen ym. valtuustoaloite lähiruoan käyttämisestä kaupungin ruokapalveluissa

Lisätiedot

Elintarvikehankinnat puitesopimusperiaatteella ajalle

Elintarvikehankinnat puitesopimusperiaatteella ajalle Palvelutuotannon lautakunta 28 28.04.2016 Elintarvikehankinnat puitesopimusperiaatteella ajalle 1.8.2016-31.7.2019 Palvelutuotannon lautakunta 28.04.2016 28 Elintarvikkeiden hankintasopimus päättyy 31.7.2016.

Lisätiedot

Lähiruoka julkisissa keittiöissä

Lähiruoka julkisissa keittiöissä Lähiruoka julkisissa keittiöissä NAF kevätkokous Lakimies, VT Jonna Törnroos Julkisten hankintojen neuvontayksikkö Vastaamme kuntien ja valtion hankintayksiköiden kysymyksiin hankintalain soveltamisesta

Lisätiedot

Siikalatvan kunnassa on nykytilanteessa 6 kunnallista valmistuskeittiötä ja 6 jakelukeittiötä (kunnan oma ja Helmen ruokatuotanto).

Siikalatvan kunnassa on nykytilanteessa 6 kunnallista valmistuskeittiötä ja 6 jakelukeittiötä (kunnan oma ja Helmen ruokatuotanto). Kunnanhallitus 179 08.09.2014 Koulutuslautakunta 52 02.12.2014 Koulutuslautakunta 13 01.04.2015 Kunnanhallitus 108 20.04.2015 Kunnanvaltuusto 51 22.06.2015 RUOKAPALVELUSELVITYS Kunnanhallitus 08.09.2014

Lisätiedot

19 Sote-palveluiden kilpailutus - kilpailutuksen käynnistäminen - esitys valtuustolle (ohm. 7)

19 Sote-palveluiden kilpailutus - kilpailutuksen käynnistäminen - esitys valtuustolle (ohm. 7) Kunnanhallitus 39 06.02.2017 Kunnanvaltuusto 19 20.02.2017 19 Sote-palveluiden kilpailutus - kilpailutuksen käynnistäminen - esitys valtuustolle (ohm. 7) Khall 06.02.2017 39 Sote-kilpailutukseen asetettu

Lisätiedot

Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi

Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi Päivi Töyli Aitoja makuja -hanke, projektipäällikkö Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea, TY Aitoja makuja -hanke (2009-2011) toteuttaa Manner-Suomen

Lisätiedot

Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään

Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään Lähde: HY Ruralia-instituutti; Ruokatuotannon aluetaloudellisen vaikuttavuuden selvitys Hämeessä, 2012 MTK Häme Ohjelmapäällikkö Päivi Rönni Lähiruoka on.. MTK:n

Lisätiedot

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä KTM Leena Viitaharju ja HTM Susanna Määttä leena.viitaharju@helsinki.fi, susanna.maatta@helsinki.fi 11.6.2014

Lisätiedot

Mikä on vastuullinen hankinta? -Uudet hankintaoppaat avuksi Liperi Sari Väänänen p

Mikä on vastuullinen hankinta? -Uudet hankintaoppaat avuksi Liperi Sari Väänänen p Mikä on vastuullinen hankinta? -Uudet hankintaoppaat avuksi Liperi 6.2.2018 Sari Väänänen sari.vaananen@sakky.fi p. 044 785 4025 Valtakunnallinen asiantuntijayksikkö, taustaorganisaatio Savon koulutuskuntayhtymä

Lisätiedot

INNOSTAVA LÄHIRUOKA! Sari Väänänen

INNOSTAVA LÄHIRUOKA! Sari Väänänen INNOSTAVA LÄHIRUOKA! Sari Väänänen - EkoCentria on Savon koulutuskuntayhtymän yhteydessä toimiva valtakunnallinen asiantuntijayksikkö - kestävän ruokaketjun edistäminen ammattikeittiöissä - www.kestavathankinnat.fi

Lisätiedot

Elintarvikkeiden hankinta ajalle (tavoite) optio: 1 v + 1 v.

Elintarvikkeiden hankinta ajalle (tavoite) optio: 1 v + 1 v. Elintarvikkeiden hankinta ajalle 1.1.2015 (tavoite) 31.12.2016 + optio: 1 v + 1 v. Tieto Versio 2 URL http://dk.mercell.com/permalink/45427563.aspx Ulkoinen hankinta ID 314279-2014 Hankinnan tyyppi Hankintailmoitus

Lisätiedot

Lähiruokaa kilpailutuksella ammattikeittiöihin. Katja Laukkanen, hankinta-asiamies 18.11.2014

Lähiruokaa kilpailutuksella ammattikeittiöihin. Katja Laukkanen, hankinta-asiamies 18.11.2014 Lähiruokaa kilpailutuksella ammattikeittiöihin Katja Laukkanen, hankinta-asiamies 18.11.2014 1 2 Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty Hankinnan tärkeimmät ratkaisut tehdään suunnitteluvaiheessa Hankinta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 07.04.2014 Sivu 1 / 1 5049/02.08.00/2013 114 Valtuustoaloite lähi- ja luomuruoan käytön edistämisestä (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Minna Ahola, puh. 050 525 2779 Regina Ekroos,

Lisätiedot

ENEMMÄN KOTIMAISTA JA PAIKALLISTA MITEN SE KÄYTÄNNÖSSÄ TAPAHTUU? Hyvinkää

ENEMMÄN KOTIMAISTA JA PAIKALLISTA MITEN SE KÄYTÄNNÖSSÄ TAPAHTUU? Hyvinkää Saimaan rannalla. ENEMMÄN KOTIMAISTA JA PAIKALLISTA MITEN SE KÄYTÄNNÖSSÄ TAPAHTUU? Hyvinkää 11.10.2017 Palvelujohtaja Mia Hassinen Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut MIKKELIN RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT

Lisätiedot

Kotimaisen luomutuotannon merkitys luomumarkkinoiden kasvulle

Kotimaisen luomutuotannon merkitys luomumarkkinoiden kasvulle 10.6.2014 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Kotimaisen luomutuotannon merkitys luomumarkkinoiden kasvulle Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Twitter: @IlkkaAlarotu Ruoka on osa identiteettiä 56

Lisätiedot

Tarjouspyyntö 1.7.2015 RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ

Tarjouspyyntö 1.7.2015 RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ 1 Tarjouspyyntö 1.7.2015 Siivous-ruokapalveluyksikkö PL 33, 31761 Urjala RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ Urjalan kunnan siivous-ruokapalveluyksikkö pyytää tarjoustanne liitteenä olevan

Lisätiedot

Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa?

Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa? Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa? -Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Suomessa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, Kouvola, 5.4.2016 9.10.2013

Lisätiedot

Kehitysvammaisten ympärivuorokautisen palveluasumisen kilpailuttaminen

Kehitysvammaisten ympärivuorokautisen palveluasumisen kilpailuttaminen Kehitysvammaisten ympärivuorokautisen palveluasumisen kilpailuttaminen Sote 38/15.3.2016 Sote 222/15.12.2015 Sote 111/23.6.2015 Riihimäen kaupunki ostaa kehitysvammaisten autettua palveluasumista yksityisiltä

Lisätiedot

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lapissa

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lapissa Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lapissa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, 4.11.2014 Rovaniemi Omavarainen Lappi 9.10.2013 1 Yleisenä tavoitteena Suomessa on lähiruoan tuotannon

Lisätiedot

Valmistelu: Sosiaali- ja terveysjohtaja Eliisa Tornberg, p. 050-3771 513

Valmistelu: Sosiaali- ja terveysjohtaja Eliisa Tornberg, p. 050-3771 513 Sosiaali- ja terveyslautakunta 41 23.04.2013 Kunnanhallitus 121 06.05.2013 Sosiaali- ja terveyslautakunta 68 27.08.2013 Kunnanhallitus 217 16.09.2013 Sosiaali- ja terveyslautakunta 60 26.08.2014 Kunnanhallitus

Lisätiedot

KEMINMAAN KUNTA Kunnanhallitus

KEMINMAAN KUNTA Kunnanhallitus KEMINMAAN KUNTA Kunnanhallitus Markkinaoikeus PL 118 00131 Helsinki Viite: 483/09/JH KEMINMAAN KUNNAN VASTINE OULUN SÄHKÖNMYYNTI OY:N HAKEMUKSEEN Keminmaan kunta (hankintayksikkö) kiistää Oulun Sähkönmyynti

Lisätiedot

Elintarvikkeiden yhteishankinta

Elintarvikkeiden yhteishankinta Elintarvikkeiden yhteishankinta 2016-2020 22.4.2015 Yleistä Sopimuskausi aikavälillä 1.2.2016-31.1.2020 Yhteiskilpailutuksen tavoitteena oli hinta- ja prosessisäästöt ottaen huomioon tuotelaatu ja ravitsemustekijät

Lisätiedot

TUNNETAANKO LUOMU

TUNNETAANKO LUOMU Luomu keittiöissä Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista www.ekocentria.fi

Lisätiedot

Tuotantokeittiön laite- ja kalustohankinnat.

Tuotantokeittiön laite- ja kalustohankinnat. Sivu 1 / 5 KEITTIÖLAITEHANKINNAT 1. Hankinnan kohde 2. Tarjoushinnan ilmoittaminen Sotkamon kunta järjestää tarjouskilpailun tuotantokeittiön laite- ja kalustohankinnoista. Pyydämme tarjoustanne oheisten

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin ruokapalvelujen elintarvikehankinnat. Räätälöimällä julkiseen keittiöön Auli Windt, Kouvolan kaupunki

Kouvolan kaupungin ruokapalvelujen elintarvikehankinnat. Räätälöimällä julkiseen keittiöön Auli Windt, Kouvolan kaupunki Kouvolan kaupungin ruokapalvelujen elintarvikehankinnat Räätälöimällä julkiseen keittiöön 7.4.2016 Auli Windt, Kouvolan kaupunki 1 RUOKAPALVELUJEN TUNNUSLUKUJA Päivittäin valmistetaan 23 000 erityyppistä

Lisätiedot

Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus

Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 317 16.9.2013 Asianro 420/10.03.02.00/2013 117 Valtuutettu Saila Rinteen ym. valtuutettujen aloite lähi-, kasvis- ja luomuruoan osuuden lisäämiseksi

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ PERUNASTA JA JUUREKSISTA SEKÄ TUOREVIHANNEKSISTA JA HEDELMISTÄ

TARJOUSPYYNTÖ PERUNASTA JA JUUREKSISTA SEKÄ TUOREVIHANNEKSISTA JA HEDELMISTÄ 1 (5) TARJOUSPYYNTÖ PERUNASTA JA JUUREKSISTA SEKÄ TUOREVIHANNEKSISTA JA HEDELMISTÄ Äänekosken kaupunki pyytää tarjoustanne. Tuoteryhmä Perunat ja juurekset Tuorevihannekset ja hedelmät Tarjouspyynnön sisältö

Lisätiedot

Meira Nova Oy Hankinnan organisaatio Toukokuu 2017

Meira Nova Oy Hankinnan organisaatio Toukokuu 2017 Hankinnan organisaatio Toukokuu 2017 1 21.6.2017 Jukka Viri 1.5.2017 Kaupallinen johtaja Jukka Viri Kuivatuotteet, käyttötavarat ja tekstiilit Heidi Mikkonen Tuoretuotteet ja pakasteet Kimmo Tuira Alkoholi-

Lisätiedot

Hallituksen lähiruokalinjaukset. Ahlman 09.05.2012 12.40-13.00 Irma Ikäheimo EkoCentria Savon ammattija aikuisopisto

Hallituksen lähiruokalinjaukset. Ahlman 09.05.2012 12.40-13.00 Irma Ikäheimo EkoCentria Savon ammattija aikuisopisto Hallituksen lähiruokalinjaukset Ahlman 09.05.2012 12.40-13.00 Irma Ikäheimo EkoCentria Savon ammattija aikuisopisto Edistämme kestäviä valintoja Kohderyhmänä ammattikeittiöiden sekä oppilaitosten päätöksentekijät

Lisätiedot

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Otteet Otteen liitteet

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (5) 197 Hiv-infektion saaneiden huumeiden käyttäjien erityispalvelujen hankinta HEL 2014-007306 T 02 08 02 01 Päätös Käsittely päätti hyväksyä hiv-infektion saaneiden

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin hankinnat Jaana Levo, VSSHP- Ruokahuoltopäällikkö

Sairaanhoitopiirin hankinnat Jaana Levo, VSSHP- Ruokahuoltopäällikkö Sairaanhoitopiirin hankinnat Jaana Levo, VSSHP- Ruokahuoltopäällikkö Miksi sairaanhoitopiirinkin ruoka kulki tuhansia kilometrejä? - Ruokatottumukset ovat muuttuneet - Työn tuottavuutta on nostettu keskittämällä

Lisätiedot

Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta

Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta Jussi Kaartinen Market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Satakunnan Osuuskauppa Twitter: @jussi.kaartinen Osuuskauppa on lähiruoan puolestapuhuja Olemme luoneet

Lisätiedot

Hallituksen kokous

Hallituksen kokous SALON SEUDUN KOULUTUS- ESITYSLISTA Julkinen Hallitus Aika 18.6.2019 klo 17:00-18:00 Paikka Neuvotteluhuone, Taitajankatu 6, Salo Käsiteltävät asiat: 63 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 64 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

3.9.2013. Peruna, kuorittu, kokonainen 11 000 kg Peruna, kuorittu, soseperuna 4 000 kg peruna, kuutioitu 6700 kg

3.9.2013. Peruna, kuorittu, kokonainen 11 000 kg Peruna, kuorittu, soseperuna 4 000 kg peruna, kuutioitu 6700 kg HAUSJÄRVEN KUNTA Ruokapalvelut TARJOUSPYYNTÖ 3.9.2013 Arvoisa vastaanottaja Hausjärven kunnan ruokapalvelut (hankintayksikkö) pyytää tarjoustanne jäljempänä määritellyistä tuotteista tässä tarjouspyynnössä

Lisätiedot

Tavoitteet: Sapere menetelmän käyttöön tilataan esimerkiksi elintarvikkeita, joita valmistetaan ruoaksi yhdessä lasten kanssa.

Tavoitteet: Sapere menetelmän käyttöön tilataan esimerkiksi elintarvikkeita, joita valmistetaan ruoaksi yhdessä lasten kanssa. Tavoitteet Lähi- ja luomuraaka-aineiden käytön lisääminen Hyvä hinta-laatusuhde Laadukkaat tuotteet valmiusaste huomioiden Tehokkaat toimintatavat Kontrolloidut hankinnat ja toimintatavat Sopimuskausi

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLTO VIESTINTÄ OPPIMINEN

TERVEYDENHUOLTO VIESTINTÄ OPPIMINEN YHTEISHANKINTIHIN HELPSTI MUKAAN TIETTEKNIIKKA TERVEYDENHULT ELINTARVIKKEET SIIVUSTARVI KKE ET TIMIST ENERGIA KALUSTUS PPIMINEN VIESTINTÄ MATKUSTUS KUNTI YHTEINEN hankinnat. Kunta v STV KUNTARGANISAATIIDEN

Lisätiedot

Luomua lisää. Julkiselle sektorille

Luomua lisää. Julkiselle sektorille Luomua lisää Julkiselle sektorille Valtakunnallinen asiantuntijayksikkö, taustaorganisaatio Savon koulutuskuntayhtymä edistämme kestävän ruokaketjun, lähi- ja luomuruoan sekä suomalaisen ruoan käytön lisääntymistä

Lisätiedot

Elintarvikkeiden hankinta ajalle ja yhden vuoden optio

Elintarvikkeiden hankinta ajalle ja yhden vuoden optio Palvelutuotannon lautakunta 106 27.10.2016 Elintarvikkeiden hankinta ajalle 1.1.2017-31.7.2019 ja yhden vuoden optio 348/10.03.02.06/2016 Palvelutuotannon lautakunta 27.10.2016 106 Kirkkonummen kunta on

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi ATERIA 13, Helsinki 5.11.2013 Ruralia-instituutti 9.10.2013

Lisätiedot

Lähiraaka aineiden hyödynnettävyys hankkijan, päättäjän ja tarjoajan näkökulmasta. Sirpa Korhonen FCG Efeko Oy

Lähiraaka aineiden hyödynnettävyys hankkijan, päättäjän ja tarjoajan näkökulmasta. Sirpa Korhonen FCG Efeko Oy Lähiraaka aineiden hyödynnettävyys hankkijan, päättäjän ja tarjoajan näkökulmasta Sirpa Korhonen FCG Efeko Oy Mitä lähiruokaan siirtyminen kunnalta edellyttää? Lähtökohtana yhteinen halu kehittää alueellista

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2014 107

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2014 107 MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2014 107 Kunnanhallitus 03.03.2014 Aika 03.03.2014 klo 15:00-19:20 Paikka Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 53 Kokouksen laillisuus ja

Lisätiedot

Haapaveden kaupunki/koulutoimi pyytää tarjoustanne opetusmateriaaleista lukuvuosille 2013 2014 ja 2014 2015.

Haapaveden kaupunki/koulutoimi pyytää tarjoustanne opetusmateriaaleista lukuvuosille 2013 2014 ja 2014 2015. TARJOUSPYYNTÖ Haapaveden kaupunki/koulutoimi pyytää tarjoustanne opetusmateriaaleista lukuvuosille 2013 2014 ja 2014 2015. Tarjouspyyntö on julkaistu Julkisten hankintojen ilmoituskanavalla HILMASSA 09.04.2013.

Lisätiedot

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ PERUNASTA JA JUUREKSISTA SEKÄ TUOREVIHANNEKSISTA JA HEDELMISTÄ

TARJOUSPYYNTÖ PERUNASTA JA JUUREKSISTA SEKÄ TUOREVIHANNEKSISTA JA HEDELMISTÄ 1 (5) TARJOUSPYYNTÖ PERUNASTA JA JUUREKSISTA SEKÄ TUOREVIHANNEKSISTA JA HEDELMISTÄ Äänekosken kaupunki pyytää tarjoustanne. Tuoteryhmä Perunat ja juurekset Tuorevihannekset ja hedelmät Tarjouspyynnön sisältö

Lisätiedot

Sopimuskausi 1.2.2015 31.1.2018 sekä mahdollinen, yhden vuoden optio 1.2.2018 alkaen. Optiosta ilmoitetaan maaliskuussa 2017.

Sopimuskausi 1.2.2015 31.1.2018 sekä mahdollinen, yhden vuoden optio 1.2.2018 alkaen. Optiosta ilmoitetaan maaliskuussa 2017. Euran kunta/ TARJOUSPYYNTÖ 1/6 ELINTARVIKKEET SEKÄ PAKKAUSMATERIAALIT AJALLE 1.2.2015-31.1.2018 + MAHDOLLINEN YHDEN VUODEN OPTIO Taustat ja hankinnan kohde Euran kunnan pyytää, yhdessä Säkylän kunnan sekä

Lisätiedot

Kilpailutuksen piirissä on noin 50 asiakaspaikkaa.

Kilpailutuksen piirissä on noin 50 asiakaspaikkaa. Vaikeavammaisten ympärivuorokautisen palveluasumisen kilpailutus Sotela 118/16.8.2016 Sotela 56/26.4.2016 Sotela 112/23.6.2015 Riihimäen kaupunki ostaa vaikeavammaisten ympärivuorokautista palveluasumista

Lisätiedot

79 22.11.2011. Hankinnan kuvaus

79 22.11.2011. Hankinnan kuvaus Tarkastuslautakunta 1.1.2009-30.6.2013 79 22.11.2011 ERITYISTARKASTUSPALVELUN HANKINTA TARLAU 79 Hankinnan kuvaus Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 26.9.2011 antanut tarkastuslautakunnan tehtäväksi vihreiden

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. TARJOUSPYYNTÖ PUISTO- JA LEIKKIKENTTÄVÄLINEIDEN HANKINNASTA (puitejärjestely)

TARJOUSPYYNTÖ. TARJOUSPYYNTÖ PUISTO- JA LEIKKIKENTTÄVÄLINEIDEN HANKINNASTA (puitejärjestely) Hankintapalvelut TARJOUSPYYNTÖ Puisto- ja leikkikenttävälineet 1(5) 12.12.2016 TARJOUSPYYNTÖ PUISTO- JA LEIKKIKENTTÄVÄLINEIDEN HANKINNASTA (puitejärjestely) 1. Hankinnan kuvaus Nurmijärven kunnan hankintapalvelut

Lisätiedot

elintarvikehankinnat Pohjois-Karjalassa

elintarvikehankinnat Pohjois-Karjalassa 1 5.2.2018 Vastuulliset Josek Oy elintarvikehankinnat Pohjois-Karjalassa Risto Ravattinen 6.2.2018 8.9.2011 Kuka olen? Josekin yritysneuvoja ja hankintaasiamies Jarkko Peiponen. Johtaminen ja liiketoimintaosaaminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2017 1 (6) 5 Monivuotisten kasvien taimihankinnan puitejärjestely 2017 2018 hankintayhteistyössä Helsingin kaupungin rakentamispalvelun (Stara) kanssa HEL 2017-001449

Lisätiedot

Suupohjan alueen kuntien elintarvikkeiden yhteishankintarengas. Paikallista ruokaa kuntakeittiöihin

Suupohjan alueen kuntien elintarvikkeiden yhteishankintarengas. Paikallista ruokaa kuntakeittiöihin Suupohjan alueen kuntien elintarvikkeiden yhteishankintarengas Paikallista ruokaa kuntakeittiöihin Yhteishankintarengas Suupohjan Yhteishankintarenkaaseen kuuluvat Kauhajoki, Teuva ja Isojoki Kauhajoelta

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ X.X.2014 1(10)

TARJOUSPYYNTÖ X.X.2014 1(10) X.X.2014 1(10) TARJOUSPYYNTÖ HAMMASHUOLLON TARVEAINEIDEN, OIKOMISTARVIKKEIDEN, KÄSI- INSTRUMENTTIEN SEKÄ HUOLTOTARVIKKEIDEN JA DESINFEKTIOAINEIDEN HANKINNASTA (PUITEJÄRJESTELY) 1. Hankinnan kuvaus Seudullinen

Lisätiedot

Helena Särkijärven ym. aloite lähiruoan käyttöä edistävän hankkeen käynnistämiseksi Paraisten kaupungissa

Helena Särkijärven ym. aloite lähiruoan käyttöä edistävän hankkeen käynnistämiseksi Paraisten kaupungissa Kaupunginvaltuusto 12 28.01.2014 Kaupunginhallitus 109 16.05.2016 Kaupunginvaltuusto 66 21.06.2016 Helena Särkijärven ym. aloite lähiruoan käyttöä edistävän hankkeen käynnistämiseksi Paraisten kaupungissa

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ RUOKAPERUNA, RAAKA, KUORITTU JA KUORIMATON SEKÄ TUOREET JUUREKSET

TARJOUSPYYNTÖ RUOKAPERUNA, RAAKA, KUORITTU JA KUORIMATON SEKÄ TUOREET JUUREKSET 1 VIRTAIN KAUPUNKI 03.09.2014 TARJOUSPYYNTÖ RUOKAPERUNA, RAAKA, KUORITTU JA KUORIMATON SEKÄ TUOREET JUUREKSET Virtain kaupunki pyytää sitovaa tarjoustanne kuorimattomasta ja kuoritusta, raa`asta ruokaperunasta

Lisätiedot

Tarjouspyyntö 21.5.2014 RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ

Tarjouspyyntö 21.5.2014 RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ 1 Tarjouspyyntö 21.5.2014 Siivous-ruokapalveluyksikkö PL 34, 31760 Urjala RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ Urjalan kunnan siivous-ruokapalveluyksikkö pyytää tarjoustanne liitteenä olevan

Lisätiedot

Kunnanvaltuusto Vasemmiston valtuustoryhmä jätti seuraavanlaisen valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa :

Kunnanvaltuusto Vasemmiston valtuustoryhmä jätti seuraavanlaisen valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa : Kunnanvaltuusto 16 08.02.2016 Kunnanhallitus 57 29.02.2016 Sivistyslautakunta 55 16.05.2016 Kunnanhallitus 192 12.09.2016 Kunnanvaltuusto 81 03.10.2016 Tekninen lautakunta 38 28.03.2017 Maankäyttölautakunta

Lisätiedot

Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta. Antti Oksa Valikoimajohtaja SOK

Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta. Antti Oksa Valikoimajohtaja SOK Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta Antti Oksa Valikoimajohtaja SOK Twitter: @AnttiOksa Vastuullisuus on trendikästä YKSILÖLLISYYS AITOUS ja LUONNOLLISUUS EETTISYYS, EKOLOGISUUS ja VASTUULLISUUS

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 65 25.08.2015

Perusturvalautakunta 65 25.08.2015 Perusturvalautakunta 65 25.08.2015 Hankintapäätös, puitejärjestely Loviisan kaupungin lastensuojelun sijaishuollon palveluiden hankinta, osatarjouspyyntö 1 - Lastensuojelun sijaishuollon luvanvarainen

Lisätiedot

Porin kaupungin hankintapalvelut. Tarjouspyyntö HAN04/ PORI 1484/ /2015 Päiväys

Porin kaupungin hankintapalvelut. Tarjouspyyntö HAN04/ PORI 1484/ /2015 Päiväys 1/5 HANKINTAPÄÄTÖSPÖYTÄKIRJA Hankintayksikkö Asia ja sen selvitys HAN04/ PORI 1484/02.08.00/2015 KORJAUSILMOITUS: Kuorittu peruna ja juurekset Hankinnan kohde: KORJAUSILMOITUS Korjattu tarjouspyyntöä seuraavasti:

Lisätiedot

VALTUUSTOKYSELY SAAREN KOULUN RUOKAHUOLLON UUDELLEENJÄRJESTÄMISEKSI

VALTUUSTOKYSELY SAAREN KOULUN RUOKAHUOLLON UUDELLEENJÄRJESTÄMISEKSI Kunnanvaltuusto 103 17.06.2013 Kunnanhallitus 229 12.08.2013 Kunnanvaltuusto 112 09.09.2013 Tekninen lautakunta 129 01.10.2013 Kunnanhallitus 291 21.10.2013 VALTUUSTOKYSELY SAAREN KOULUN RUOKAHUOLLON UUDELLEENJÄRJESTÄMISEKSI

Lisätiedot

Valtuutettu Heini Jalkasen ym. valtuustoaloite lähiruoan käyttämisestä kaupungin ruokapalveluissa

Valtuutettu Heini Jalkasen ym. valtuustoaloite lähiruoan käyttämisestä kaupungin ruokapalveluissa Kaupunginvaltuusto 68 13.10.2014 Kaupunginhallitus 411 20.10.2014 Teknisen lautakunnan 48 03.12.2014 tilapalvelujaosto Tekninen lautakunta 115 17.12.2014 Kaupunginhallitus 26 19.01.2015 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry. Twitter: @IlkkaAlarotu

Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry. Twitter: @IlkkaAlarotu 14.11.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry Twitter: @IlkkaAlarotu 14.11.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

Lisätiedot

K/7/ /2017 Kaavoituksen ja kunnallistekniikan suunnittelupalveluiden puitesopimus 2018%2020

K/7/ /2017 Kaavoituksen ja kunnallistekniikan suunnittelupalveluiden puitesopimus 2018%2020 Asia K/7/02.08.00.06/2017 Kaavoituksen ja kunnallistekniikan suunnittelupalveluiden puitesopimus 2018%2020 1.1 Tarjouspyynnön kohde Hankintayksikkö on Imatran kaupunki / Kaupunkirakenne ja kunnallistekniikka.

Lisätiedot

Tarjouspyyntö - Sivu 1/5 Tekniset palvelut/ Ruoka- ja siivouspalvelut

Tarjouspyyntö - Sivu 1/5 Tekniset palvelut/ Ruoka- ja siivouspalvelut Tarjouspyyntö - Sivu 1/5 TARJOUSPYYNTÖ 1 Hankinnan kohde 2 Hankintailmoitus 3 Sopimusaika 4 Hankintamuoto Mäntsälän kunta pyytää tarjoustanne puhtaanapitopalveluista ja ruokapalveluista Mäntsälän kunnan

Lisätiedot

Valtuutettu Saila Rinteen ym. valtuutettujen aloite lähi-, kasvis- ja luomuruoan osuuden lisäämiseksi Raision kaupungin ruokapalveluissa

Valtuutettu Saila Rinteen ym. valtuutettujen aloite lähi-, kasvis- ja luomuruoan osuuden lisäämiseksi Raision kaupungin ruokapalveluissa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 75 18.3.2013 Asianro 420/10.03.02.00/2013 135 Valtuutettu Saila Rinteen ym. valtuutettujen aloite lähi-, kasvis- ja luomuruoan osuuden lisäämiseksi

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2014 27

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2014 27 MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2014 27 Tekninen lautakunta 18.02.2014 Aika 18.02.2014 klo 17:00-20:54 Paikka Kunnantalo, neuvotteluhuone 1-2 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 16 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Hallinnon ja talouden tarkastuspalvelut tilikausille ja optio yhdelle (1) vuodelle

Hallinnon ja talouden tarkastuspalvelut tilikausille ja optio yhdelle (1) vuodelle Tarkastuslautakunta 17 16.02.2016 2013-2016 Kaupunginvaltuusto 21 07.03.2016 Hallinnon ja talouden tarkastuspalvelut tilikausille 2016-2019 ja optio yhdelle (1) vuodelle TARK2013 17 Valmistelija: Tarkastaja

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus koskien Naantalin kaupungin kehitysvammaisten henkilöiden asumispalveluiden palveluntuottajien valintaa ajalle

Oikaisuvaatimus koskien Naantalin kaupungin kehitysvammaisten henkilöiden asumispalveluiden palveluntuottajien valintaa ajalle Sosiaali- ja terveyslautakunta 43 24.06.2015 Oikaisuvaatimus koskien Naantalin kaupungin kehitysvammaisten henkilöiden asumispalveluiden palveluntuottajien valintaa ajalle 1.8.2016 31.7.2019 Sosiaali-

Lisätiedot

Ruokapalvelut, sivistystoimiala (koulut ja päiväkodit) info- ja tiedostustilaisuus

Ruokapalvelut, sivistystoimiala (koulut ja päiväkodit) info- ja tiedostustilaisuus Kysymykset ja vastaukset 1 (5) Ruokapalvelut, sivistystoimiala (koulut ja päiväkodit) info- ja tiedostustilaisuus 25.9.2017 Tilaisuus 27.9.2016 Varautuminen poikkeusoloihin ja häiriötilanteisiin. Tilaajalla

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2019 1

SUOMUSSALMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2019 1 SUOMUSSALMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2019 1 Tarkastuslautakunta 2017-2020 24.01.2019 _ AIKA 13:00-15:07 PAIKKA Kunnanhallituksen huone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 2 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Elinvoimaa lähiruoasta

Elinvoimaa lähiruoasta Elinvoimaa lähiruoasta BioVirrat Alueen yrityksiltä ja elinkeinoelämän toimijoilta tullut vahva viesti, että kehittämistoimintaa ja koulutusta pitää suunnata jo alueella oleviin luontaisiin vahvuuksiin

Lisätiedot

Tilintarkastuspalvelujen hankinta tilivuosille ja optiona tilivuosille

Tilintarkastuspalvelujen hankinta tilivuosille ja optiona tilivuosille Tilintarkastuspalvelujen hankinta tilivuosille 2018 2021 ja optiona tilivuosille 2022 2023 Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/169/02.08.00.02/2018 Kaupunkikonsernin tilintarkastuspalveluiden hankinta vuosille

Lisätiedot

INKOON KUNNAN HANKINTASÄÄNTÖ Voimaantulo Kunnanhallitus

INKOON KUNNAN HANKINTASÄÄNTÖ Voimaantulo Kunnanhallitus INKOON KUNNAN HANKINTASÄÄNTÖ Voimaantulo 1.7.2019 Kunnanhallitus 10.6.2019 Hankintoja ohjaavat: - olemassa oleva lainsäädäntö, EU:n hankintadirektiivi (2014/24/EU) hankintalaki (1397/2016) kuntalaki (410/2015)

Lisätiedot

Kotipalvelun tukipalveluna järjestettävä ateriapalvelu/ sopimuksen jatkaminen ja aterioiden kuljetuksen kilpailuttaminen

Kotipalvelun tukipalveluna järjestettävä ateriapalvelu/ sopimuksen jatkaminen ja aterioiden kuljetuksen kilpailuttaminen Liperin sosiaali- ja 27 31.03.2015 terveyslautakunta Liperin sosiaali- ja 45 26.05.2015 terveyslautakunta Kunnanhallitus 97 01.06.2015 Kotipalvelun tukipalveluna järjestettävä ateriapalvelu/ sopimuksen

Lisätiedot

Kestävät elintarvikehankinnat ruokapalvelujen kilpailuttamisessa. Hankintafoorumi 10.4.2014

Kestävät elintarvikehankinnat ruokapalvelujen kilpailuttamisessa. Hankintafoorumi 10.4.2014 Kestävät elintarvikehankinnat ruokapalvelujen kilpailuttamisessa Hankintafoorumi 10.4.2014 Sisältö Palvelujen hankkiminen kunnassa Kuntastrategia Hankintaprosessi ISS Palvelut esimerkkinä palveluyrityksestä:

Lisätiedot

Arkea & Lagerblad Foods. Tuotekehitysyhteistyö. Paula Juvonen 1.4.2014

Arkea & Lagerblad Foods. Tuotekehitysyhteistyö. Paula Juvonen 1.4.2014 Arkea & Lagerblad Foods Tuotekehitysyhteistyö Paula Juvonen 1.4.2014 Arkea asiakkaan kanssa 2.4.2014 1 Arkea (Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy) Aloitti toimintansa 1.1.2012 Omistajana Turun kaupunki ja

Lisätiedot

lisäksi varmistetaan, että kaikista poliittisista ryhmittymistä on edustus

lisäksi varmistetaan, että kaikista poliittisista ryhmittymistä on edustus Kunnanhallitus 10 18.01.2016 Kunnanhallitus 120 13.06.2016 Kunnanvaltuusto 31 20.06.2016 Kunnanhallitus 242 28.11.2016 PELKOSENNIEMEN JA SAVUKOSKEN KUNTIEN KUNTALIITOSSELVITYS-KILPAILUTUS Khall 18.01.2016

Lisätiedot

Lähiruoan lisääminen kuntien elintarvikehankinnoissa

Lähiruoan lisääminen kuntien elintarvikehankinnoissa Lähiruoan lisääminen kuntien elintarvikehankinnoissa 20.9.2012 Toivo Muilu ja Silja Puoskari Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT Politiikkadialogi paikallisten hankintojen edistäjänä -hanke

Lisätiedot

8 13.05.2014 17 03.06.2014. Valmistelija: liikelaitosjohtaja, puh. 0400 649 364.

8 13.05.2014 17 03.06.2014. Valmistelija: liikelaitosjohtaja, puh. 0400 649 364. Jämsän Ateria-, Puhtaus- ja tekstiilipalvelut liikelaitos Jämsän Ateria-, Puhtaus- ja tekstiilipalvelut liikelaitos 8 13.05.2014 17 03.06.2014 Ateria- ja puhtauspalvelujen järjestäminen/puhtauspalvelujen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 64/2014 1 (5) Hankintakeskus 19.12.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 64/2014 1 (5) Hankintakeskus 19.12.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 64/2014 1 (5) 64 Suojaus ja peittely H074-14 HEL 2014-010142 T 02 08 01 00 Päätös Päätöksen perustelut päätti hyväksyä Emicaid Oy, Mölnlycke Health Care Oy, OneMed Oy (1),

Lisätiedot