INNOTIIMI-ICG. Uudistu tai kuole 100 käytännön keinoa Innovaatiokulttuurin kehittämiseen!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "INNOTIIMI-ICG. Uudistu tai kuole 100 käytännön keinoa Innovaatiokulttuurin kehittämiseen!"

Transkriptio

1 1 INNOTIIMI-ICG Uudistu tai kuole 100 käytännön keinoa Innovaatiokulttuurin kehittämiseen!

2 JARNO POSKELA, Dr.Sc.(Tech.) Uudistu tai Kuole! MIKKO LEHTONEN, M.Sc.(Tech.), M.Sc.(Econ.) PEKKA RINTALA, M.Eng, MBA Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi julkaisemme e-kirjan sadasta käytännön keinosta organisaation innovaatiokulttuurin kehittämiseen. Kirja on koottu blogisarjasta 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria, jota olemme julkaisseet viikoittain kuluvan vuoden aikana.kuten blogisarjan otsikko lupaa, tämä kirja ei jää ainoaksi. Lisää e-kirjoja on luvassa, joten pysy kuulolla. Viikoittaisen blogipostauksemme löydät täältä. Toivottavasti vinkkimme auttavat sinua kehittämään organisaatiotasi eteenpäin. Jos ideat ja osaaminen loppuvat kesken tai haluat vain ulkopuolisen näkemyksen innovaatiokulttuurin kehittämiseen, niin soita meille ja kutsu kylään. Täällä on iso joukko innovaatiotoiminnan ammattilaisia, jotka palavat halusta saada auttaa juuri sinua ja sinun organisaatiotasi. Kaikkien innotiimiläisten yhteystiedot löydät täältä. Innovointiterveisin Jarno Poskela, Mikko Lehtonen ja Pekka Rintala

3 3 Kansainvälinen tiimi, paikallinen osaaminen 130 konsulttia 11 maata * * Strateginen kumppanuus 30 vuotta kokemusta

4 4 1 Älä pyydä lupaa kokeile ja pyydä anteeksi! Meidät on aivopesty suunnittelemaan asiat huolellisesti ja pyytämään lupa ylempää organisaatiosta asian toteuttamiseen. Mitä jos vain kokeilisit itse ja pyytäisit anteeksi epäonnistumistasi, jos siihen on tarvetta. Maailman johtavan muotoilutoimiston, IDEO:n, yksi keskeinen motto on Do not ask permission ask for forgiveness. Tällä yritys haluaa kannustaa työntekijöitä oma-aloitteisuuteen, kokeilemiseen, testaamaan asioiden toimivuutta käytännössä. Monille ihmisille innovatiiviset ajatukset syntyvät käytännön tekemisen kautta - rohkeiden kokeilujen avulla. Katso IDEO:n kuuluisa Shopping cart -video ja kurkista yrityksen innovaatiokulttuuriin.

5 5 2 Anna aikaa luovalle ajattelulle Luovuuden suurimmaksi esteeksi mainitaan usein ajan puute. Varaa itsellesi aika miettiä omia kehitysideoitasi ja työstää niitä eteenpäin. Laita kalenteriisi esim. joka toiselle viikolle merkintä Tapaaminen :n kanssa. Sinun ei tarvitse tavata meitä, vaan käyttää tämä aika omien kehitysideoidesi edistämiseen. Kukaan ei vie tätä aikaa sinulta pois. Mitä enemmän ajattelet, sitä enemmän aikaa sinulla on Henry Ford 3 Toteuta työntekijän TET-jakso Kaikki varmaan muistamme kouluajoilta TET (TyöElämään Tutustuminen) -jakson. Mikset soveltaisi tätä tuttua ja turvallista tapaa omassa organisaatiossasi. Seuraavan vuoden aikana jokainen työntekijä kiertää viikon tutustumassa johonkin vieraaseen toimenkuvaan (esim. tuotekehittäjä vierailee logistiikkasuunnittelussa). Viikon irtiotto omasta arjesta avaa silmiä ja antaa uusia ajatuksia toiminnan kehittämiseen. Samalla parannat organisaation tiedonkulkua kymmenillä prosenteilla työntekijät tietävät kenen puoleen kääntyä, kun naapuriosastolta tarvitaan tietoa. 4 Mitä ihmettä täysin uusi naama kehityspalaverissa? Olemme vetäneet tuhansia kehitystyöpajoja erilaisissa organisaatioissa. Työpaja on tehokas keino rakentaa innovaatiokulttuuria käytännön tekemisen kautta. Työpajojen valmistelussa tyypillisesti haastamme asianomistajia miettimään millaista ulkopuolista näkemystä kehityspalaveriin voisi tuoda naapuritiimeistä, toisesta yksiköstä tai ulkopuolisilta kumppaneilta. Niissä tapauksissa, kun olemme onnistuneet vakuuttamaan asianomistajan tämän tärkeydestä, lopputulos on lähes aina ollut positiivinen yllätys. Ulkopuolinen näkemys kyseenalaistaa vanhoja malleja ja tuo ajatteluun tuoretta raikkautta. Seuraavan kehityspalaverin lähestyessä pyydä naapuriyksikön tai kumppaniyrityksen idealinkoa osallistujaksi. Mitä voit tällä kokeilulla hävitä? Tuskin mitään, mutta pian SINÄ saatat saada kutsun toisen tiimin tilaisuuteen. Sitten on sinun vuorosi auttaa!

6 6 5 Joukkoja johdetaan edestä näytä esimerkkiä! Suomalainen työntekijä uskoo esimieheen, joka ei pelkästään puhu vaan myös tekee. Näytä siis esimerkkiä innovatiivisesta ajattelusta ja tekemisestä. Aktivoidu uusien kehitysideoiden esittäjänä, järjestä innovointityöpaja tai raivaa byrokratiaa pois ketterän toiminnan tieltä. Voit myös ottaa esimerkkiä näistä 365 tavasta innovaatiokulttuurin kehittämiseen valitse joku ja laita toimeksi. Kokeile keinoa omassa tiimissäsi, yksikössäsi tai organisaatiossasi. Porukkasi seuraa kyllä ja siirrätte yhdessä organisaationne kulttuuria innovatiivisempaan suuntaan. 6 Innovatiiviset johtajat keskeisiin rooleihin Johtaja tai esimies luo aina omannäköisensä mikrokulttuurin omaan yksikköönsä tai tiimiinsä. Tämä mikrokulttuuri voi olla uudistamiseen kannustavaa huolimatta organisaation keskimääräisestä kulttuurista. Hyvä tapaa edistää innovaatiokulttuuria on siis siirtää keskeisiin rooleihin sellaisia henkilöitä, jotka näkevät seuraavaa kvartaalia pidemmälle ja miettivät yrityksen kilpailukykyä pidemmällä tähtäimellä. 7 Hyödynnä idealinkoja MBTI! Innovatiiviset ratkaisut syntyvät, kun erilainen osaaminen ja erilainen ajattelu törmäävät. Yksi varma tapa parantaa innovaatiokulttuuria on saada erilaiset ihmiset, myös luontaisilta taipumuksiltaan, työskentelemään yhdessä. Rakenna siis tietoisesti erilaisuutta kehitysryhmän sisään. Ideoijan, MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) tyypiltään N ja P, suurin luontainen vahvuus on kyky löytää helposti uudenlaisia ideoita ja mahdollisuuksia ympäröivästä maailmasta. Hän pystyy poimimaan ideoita muilta ihmisiltä, lukemistaan kirjoista, näkemistään asioista Internetistä jne. NP-tyypillä intuitio (N) on suuntautunut ulospäin ja ajattelu on luonteeltaan joustavaa ja täydentyvää (P). Ideointityöpajoissa NP-taipumuksen omaava henkilö on idealinko, joka pystyy heittelemään ideoita asiaan kuin asiaan. Pidä siis huoli että tiimistä löytyy ainakin yksi NP-taipumuksen omaava henkilö. Jos MBTI ei ole sinulle tuttu, katso lyhyt esittelyvideo.

7 7 8 Innovoi ja ideoi aamulla, jatka vasta sitten arkisiin rutiineihin. Kirjailijat ja tutkijat ovat luovan työn tekijöitä. He tuskailevat usein kirjoittamisen kanssa. Sille ei koskaan tunnu olevan riittävästi aikaa, ja silloin kun sitä aikaa olisi, ei ole enää energiaa päivän muiden töiden jälkeen. Monet menestyneet kirjoittajat sanovat, että he kirjoittavat aina ensimmäiseksi aamulla. Kirjoittaminen on niin tärkeä asia, että se pitää tehdä ennen mitään muuta työtä. Osa kirjoittaa ensimmäiset asiat jo ennen aamiaista. Ota siis kirjoittajien ohje käyttöösi. Jos innovointi on sinulle tärkeä tehtävä, niin tee se ennen arjen rutiinitöitä, sähköposteja, palavereita. Lue lisää: Leo Babauta, How to Write First Thing in the Morning

8 8 9 Aikatauluta suunnitelmien kyseenalaistaminen projektiisi Tavoitteiden ja suunnitelmien seuranta sekä arviointi kuuluvat hyviin projektikäytäntöihin. Jos kaikki etenee suunnitelman mukaan, ei yleensä nähdä tarvetta toimenpiteisiin. Jos taas havaitaan ongelmia, tehdään projektin suunnitelmaan muutoksia, jotta alkuperäiset tavoitteet saavutettaisiin. Luovuudessa ja innovoinnissa kyseenalaistaminen on tärkeä osa työtä. Aikatauluta siis myös tavoitteiden kyseenalaistaminen mukaan projektiin. Pelkän etenemisen ja tavoitteiden toteutumisen arvioinnin lisäksi, arvioi myös tavoitteiden mielekkyys, järkevyys ja innovatiivisuus projektin aikana. 10 Terästä projektisi hulluilla ideoilla Projektien luonteeseen kuuluu perinteisesti riskien välttäminen, ja siksi ne suunnitellaan varman päälle. Tämä on ongelma luovuuden ja innovatiivisuuden näkökulmasta - varman päälle suunnitellut projektit tuottavat varsin tavanomaisia ratkaisuja ja korkeintaan inkrementaalisia innovaatioita. Jos haluat tuottaa radikaalimpia ratkaisuja, ota tavoitteeksi sisällyttää sopiva määrä hulluja ideoita toteutukseen. Nostamalla hulluja ideoita projekteihin tuet innovaatiokulttuuria osoittamalla, että rohkea ajattelu on toivottua ja hyväksyttyä. 11 Rakenna työpaikallesi innovaatiotila Toimistollasi on varmasti neukkareita, tyhjiä toimistoja ja varastohuoneita. Ne ovat helposti suuren osan ajasta tyhjillään nykyään kun on muotia sanoa, että palavereiden lisäksi pitäisi tehdä töitäkin. Palaveeraamista ei enää koeta työnteoksi. Mitä jos valjastaisit jonkun tyhjänpanttina seisovan tilan luovaa työtä varten? Varaa neukkariin erilaisia tarpeita, tarralappuja, tusseja, fläppejä, protoilutarvikkeita jne. Ehkä tällaisen tilan voisi tehdä aluksi vaikka jollekin hankkeelle projektihuoneeksi. Kun tulee tarve ideoida, voi mennä ideointihuoneeseen ja napata kollegan mukaan puoleksi tunniksi. Kaikki tarpeelliset materiaalit ja työkalut löytyvät valmiina omilta paikoiltaan.

9 9 12 Palkitse ryhmien yhteistyöstä älä luo kilpailua tulospalkkauksella Palkitseeko yrityksesi yksilöitä hyvästä suorituksesta? Pakottaako palkkiojärjestelmä laittamaan työntekijät järjestykseen suoriutumisen perusteella? Onko tulospalkkaus nollasummapeliä? Jos vastasit kyllä, on hyvin mahdollista, että palkkausjärjestelmäsi luo tarpeetonta kilpailua organisaatiosi sisälle. Tämä rapauttaa yhteistyön perustaa, tiedon avointa jakamista ja ideoiden yhteistä kehittelyä. Nämä kolme asiaa ovat kuitenkin hyvin tärkeitä innovoinnissa ja innovatiivisen kulttuurin ylläpitämisessä. Harkitse siis palkkausjärjestelmän kehittämistä kollektiivisen palkitsemisen suuntaan yksilöllisen järjestelmän sijaan. Näin tuet organisaatiosi innovaatiokulttuuria.

10 10 13 Hyödynnä kaikki projektitiimisi osaaminen Ota projektin käyttöön projektitiimisi kaikki osaaminen harrastuksista alkaen - älä keskity kehityskeskusteluissa ja urajärjestelmissä tunnistettuihin virallisiin osaamisalueisiin. Työn ulkopuoliset taidot ja osaaminen voivat olla merkittäviä projektisi kannalta. Hyödynnä myös tiimiläisten menneiden työpaikkojen tuoma kokemus ennakkoluulottomasti törmäytä tiimisi sisäinen osaaminen luovassa työskentelyssä. Esimerkki Hämeenlinnan kaupungilta: Innostunut työntekijä vanhusten päivätoimintaa kehittämässä. 14 Nuku riittävästi ideoit enemmän Neljän tunnin yöunet takana ja vuoden tärkein innovaatiotyöpaja edessä. Mitä luulet, tuleeko loistavaa jälkeä ja järisyttäviä innovaatioita? Lisätään vielä pari vuosikymmentä ikää mittariin, ja valvominen ei enää tunnukaan luovuutta ruokkivalta toimintamallilta. Riittävä uni on tietysti tärkeää joka päivä, mutta erityisen tärkeää se on silloin, kun pitää tehdä jotakin henkisesti kuormittavaa ja keskittymistä vaativaa. Ideointi, innovointi ja kehittäminen ovat tällaista vaativaa tekemistä, ja silloin hyvät yöunet ovat paras valmistautuminen, jonka voit vielä viime hetkellä tehdä.

11 Kokeile 15 % sääntöä Monet innovatiiviset organisaatiot kuten esim. Google ja 3M pyrkivät järjestämään allokoimatonta aikaa työntekijöilleen (esim. 15% työajasta), jotta he voisivat edetä omien kehitysideoidensa kanssa. Työntekijöille saavat siis valita kehittämiskohteensa, kunhan se vain jollakin tavalla hyödyttää yritystä. Kokeile tätä samaa lähestymistä seuraavan 3 kuukauden ajan ja katso millaisia tuloksia syntyi. Katso artikkeli 3M käytännöistä täältä. 16 Pelle pelottomat kehiin MBTI! Innovatiiviset ratkaisut syntyvät, kun erilainen osaaminen ja erilainen ajattelu törmäävät. Yksi tehokas tapa rakentaa innovaatiokulttuuria on saada erilaiset ihmiset, myös luontaisilta taipumuksiltaan, törmäyttämään erilaisia ajatuksiaan ja osaamistaan. Rakenna siis tietoisesti erilaisuutta kehitysryhmän sisään. Visionäärisen Pelle Pelottoman, MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) tyypiltään N ja J, suurin luontainen vahvuus on hänen aivoissaan alitajunnasta pulpahtelee uusia ja omaperäisiä ideoita. Intuitio (N) on suuntautunut sisäiseen maailmaan ja ajattelu on luonteeltaan supistavaa, vaihtoehtoja karsivaa ja jalostavaa (J). Visionäärinen Pelle Peloton vaatii kuitenkin aikaa. Parhaiten hänen luontaisia kykyjään pystyy hyödyntämään, kun hänelle antaa haasteita pohdittavaksi kaikessa rauhassa tai käyttää suunniteltuja valmistautumistehtäviä ennen kehitystyöpajoja. Analysoi siis tiimisi ja varmista että tiimistä löytyy ainakin yksi NJ-taipumuksen omaava henkilö. Jos MBTI ei ole sinulle tuttu, katso lyhyt kuvaus MBTI-pohjaisesta Luontaisten taipumusten analyysistä täältä. 17 Raivaa tilaa luovalle ajattelulle Mikä päivittäisessä työssäsi estää tai haittaa sinun omaa luovaa toimintaa? Mieti hetki itseksesi ja kirjoita lista kaikista niistä asioista, jotka tulevat mieleesi laita listaan pienimmätkin ajatukset. Pohdi tämän jälkeen, miten voisit poistaa tai ainakin pienentää kyseisen asian vaikutusta. Poimi listaltasi kolme käytännön keinoa ja raivaa itsellesi tilaa ajatella luovasti.

12 12 18 Esimies, lopeta vastausten antaminen! Innovaatiokulttuuri ei synny yksittäisen johtajan tai esimiehen sankariteoilla vaan laajasti henkilöstöä mobilisoimalla. Monet johtajat sortuvat mikromanageeraamaan ja siten varastavat alaisiltaan oma-aloitteesuden ja motivaation asioiden kehittämiseen. Henkilöstö alkaa odottamaan esimiehen valmiita vastauksia ja lopettaa oman ajattelun. Lopeta siis vastausten antaminen ja johda tiimiäsi kysymyksillä. Haasta heidät ajattelemaan ja ratkaisemaan haasteita itsenäisesti. Tue ja motivoi heitä mutta älä ratkaise ongelmia heidän puolestaan. Ajattelutapa ja käytäntö muuttuu pikkuhiljaa pian sinulla on itsenäisesti ajatteleva tehokas ongelmanratkaisujoukko, joka uudistaa organisaatiota pala kerrallaan. 19 Innovaatiotoiminnan varjoryhmä Monissa suomalaisissa organisaatioissa (esim. StoraEnso ja Vaisala) on käytetty varjoryhmiä haastamaan johtoryhmän strategista päätöksentekoa. Sovella samaa periaatetta innovaatiojohtamiseen ja innovaatiokulttuurin kehittämiseen. Kokoa nuorista uudistamishenkisistä koostuva ryhmä, jonka tehtävä on haastaa johdon päätöksiä ja organisaation valintoja uudistumisen ja innovatiivisuuden näkökulmista ja tarjota vaihtoehtoisia ratkaisuja. Samalla kun ryhmän toiminta aidosti vaikuttaa päätöksiin, se myös kannustaa muuta organisaatiota miettimään vaihtoehtoisia etenemistapoja, jotka tukevat organisaation innovatiivisuutta. 20 Esimies muista kiittää! Aineettoman palkitsemisen yksi keskeisin tapa on esimiehiltä tuleva kiitos. Tämä asia nousi esiin suomalaisille yrityksille järjestämässämme benchmarking-tapahtumassa, jossa kävimme läpi innovaatiokulttuurin edistämistä aineettoman palkitsemisen avulla. Monet organisaatiot ovat painottaneet esimieskoulutuksissaan innovatiivisen ajattelun tärkeyttä. Henkilöstö seuraa esimiestensä esimerkkiä ja esimies myös rakentaa mikrokulttuurin oman tiiminsä sisään. Tämä voi olla innovatiivisuutta ruokkiva tai uusia ajatuksia tappava. Varmistakaa siis, että esimiesten selkärankaan on isolla kaiverrettu muista kiittää innovatiivisista työsuorituksista ja uusista luovista ratkaisuista.

13 13 21 Osallistu outoon seminaariin Olitko taas siinä perinteisessä konferenssissa, jossa vuosittain käyt? Arvasitko jo etukäteen mitä siellä tapahtuu ja ketä tapaat? Luovan ajattelun perussynti on urautuminen. Mikset kokeilisi jotakin täysin uutta konferenssia tai seminaaria - lähitoimialalta, toiselta mantereelta, tai tulevaisuuden trendien parista. Opit varmasti jotakin uutta ja näet asioita uudella tavalla. 22 Ammattitaitoa on ammatin taitojen kehittäminen Ammattitaito ja ammattiylpeys ovat yhtä tärkeitä kuin ennenkin. Täytyy kuitenkin muistaa, että vuosikymmenen takainen ammattitaito ei välttämättä ole enää nykyisin se paras mahdollinen osaaminen. Jopa perustavanlaatuiset periaatteet, joilla ammattikunta ylpeilee, muuttuvat ajan mittaan. Vilkaise huviksesi niitä oppikirjoja, joita pänttäsit ennen tenttejä -perusopinnoissasi. Mitä olet oppinut niiden lukemisen jälkeen? Huomaatko, ovatko jotkut perusasiat muuttuneet vuosien varrella? Mistä asioista pidät kiinni kynsin ja hampain, vaikka ne eivät enää olekaan kuuminta hottia?

14 14 23 Tee luovasta ajattelusta toivottua ja hyväksyttyä aloita itsestäsi Usein tuntuu siltä, että innovoinnille ja luovalle ajattelulle ei ole tilaa. Sen sijaan on paljon muita töitä, jotka ovat tärkeämpiä, kiireisempiä tai selvempiä toteuttaa. Ajattelu ja ideointi sen sijaan voi tuntua hieman joutavalta, liian helpolta, mukavalta tai tuottamattomalta. Ajattelemme siis arjen kiireiden olevan tärkeämpiä ja hyväksytympiä kuin innovoinnin, vaikka muuta sanoisimme. Ensimmäinen askel tämän asian muuttamisessa on oman ajattelun tunnistaminen - mitä oikeasti ajattelet kehittämisestä. Tunnista omat ajattelumallisi muutostoimijuus. fi -sivuston työkalujen avulla. 24 Pidä uudet kehitysideat viikkopalaverin asialistalla Mistä aikaa ideoinnille? Ja vielä sellaista aikaa, että niitä ideoita syntyisi relevanteista aiheista. Meillä jokaisella on kokemuksia ideointityöpajoista, joissa ideointi on tuntunut hieman vaikealta. Ja toisaalta arkityötä tehdessä ideoita tulee mieleen suorastaan häiritsevällä tahdilla. Mitä jos varaisit viikkopalaverin alkuun vartin aikaa ideoiden keräämiseen? Silloin voitte jakaa viikon aikana mieleen tulleet ideat muille, ja tarvittaessa myös tehdä niille jotakin. Tai sitten voit varata aikaa palaverin loppuun. Kerätkää palaverin aikana kehkeytyneet ideat käsitellyistä asioista fläppitaululle, ja jatkakaa niiden kehittelyä kahvitauolla. Pääasia on, että ette anna ideoiden kadota unholaan, vaan kirjaatte ne muistiin. 25 Käsittele aloitteet säännöllisesti älä anna ideakasan kasvaa liian suureksi Jos aloitetoiminta pyörii hyvin organisaatiossasi, niin kehitysideoita kertyy mukavalla tahdilla. Se tarkoittaa, että niitä pitää myös käsitellä jatkuvasti. Jos annat ideoiden kertyä isoiksi kasoiksi, on niiden käsittely työlästä. Myös ideoiden esittäjät turhautuvat, koska esitetyille ideoille ei näytä tapahtuvan mitään. Ota siis käytännöksi käsitellä saadut aloitteet säännöllisesti, vaikka viikoittain.

15 15 26 Järjestä projektitiimillesi yhteinen innovaatiovalmennus Koulutuksista ja valmennuksista sovitaan usein kehityskeskusteluissa - jokainen pääsee vuosittain yhdelle tai kahdelle kurssille. Tärkein peruste kurssitukselle on työntekijän mielenkiinto ja urasuunnittelu. Kannattaa harkita myös projektikohtaisia valmennuksia. Järjestä vaikka innovaatiotyökalujen kertauskurssi projektitiimillesi. Näin kannattaa tehdä, vaikka tiimisi jäsenet jo tuntisivat työkalut ja menetelmät. Uuden tiimin pitää löytää yhteinen sävel ja rytmi työskentelyyn, ja sen voi löytää myös yhteisen valmennuksen avulla. Löydät täältä :n suosittuja valmennuksia mm. innovaatiomenetelmistä, innovaatiojohtamisesta ja kokeilevasta kehittämisestä. 27 Korvaa osa projektin hallinnosta innovoinnilla Projektinhallinnassa hallinnolliset työt ovat usein merkittäviä. Onpa joku sanonut, että projektipäälliköiden luonteeseen ja työnkuvaan kuuluu ylikehittynyt vastuuntunto ja se taas näkyy usein pakonomaisena seurantana, raportointina ja hallinnollisten rutiinien moninaisuutena. Harkitse seuraavassa projektissa hallinnollisten rutiinien keventämistä, ja tuo tilalle innovointia. Käytä projektikokouksissa aikaa uudenlaisten ratkaisujen etsimiseen menneiden tehtävien seurannan sijaan. Näin saat projektien kautta tuotua innovaatiokulttuurin myös hallinnollisten toimintamallien rinnalle. Käytä projektikokouksissa aikaa uudenlaisten ratkaisujen etsimiseen menneiden tehtävien seurannan sijaan

16 16 28 Osallistu muiden toteuttamien projektien arviointeihin Hyviin projektikäytäntöihin kuuluvat projektien arvioinnit. Tarkoitti se sitten syvällistä projektin ruumiinavausta tai kevyempää palautekeskustelua, on projekteista oppiminen suunniteltava ja aikataulutettava. Projektin arviointeihin kannattaa ottaa mukaan luonnollisesti projektin toteuttajat, omistaja ja mahdollinen ohjausryhmä. Lisäksi mukaan kannattaa pyytää ulkopuolisia. Ja jos olet ulkopuolinen, kannattaa kysyä, pääsisikö mukaan toisten toteuttaminen projektien arviointeihin - niin pääsee oppimaan toisten tekemistä projekteista. Yhteisellä arvioinnilla tuotat ja jaat oppeja projekteista, erilaisista toteutustavoista ja ratkaisuista. Näin tarjoat henkilöstöllesi erilaisia lähtökohtia seuraavien projektien toteutukseen ja toiminnan kehittämiseen, ja edistät aktiivisen innovaatiokulttuurin vaatimaa avointa ilmapiiriä ja yhteistyötä.

17 17 29 Sankarit esille Innovation hall of fame! Aineeton palkitseminen (= ei rahallinen) ruokkii innovatiivisten työntekijöiden sisäistä paloa ja innovaatiokulttuuria. Innovatiivisten suoritusten huomiointi on yksi tehokas keino. Eräs suomalainen organisaatio piti yllä vuosittaista Innovation hall of famea. Vuoden aikana syntyneistä innovatiivisimmasta ratkaisuista (tuotteet, palvelut, toimintatavat) koottiin posterinäyttely. Postereissa esitettiin ongelmat ja syntyneet ratkaisut sekä kehitystiimi ratkaisujen takana. Näyttely pystytettiin pääkonttorin aulaan, jossa se oli kaikkien vierailijoiden (oma henkilöstö, asiakkaat, kumppanit) nähtävillä. Konkreettinen huomionosoitus innovatiivisille henkilöille, jotka olivat antaneet energiansa ja osaamisensa innovatiivisten ratkaisujen toteuttamiseen. 30 Paras arvostus tulee kollegoilta nouse esiin vertaistesi joukosta! Järjestimme suomalaisille yrityksille benchmarking-tapahtuman, jonka aiheena oli keinot, joilla organisaatiot pyrkivät edistämään innovaatiokulttuuria aineettoman palkitsemisen avulla. Keskeisemmäksi asiaksi nousi innovatiivisten työsuoritusten ja lopputulosten huomiointi. Innovatiivista ajattelua ruokkii se, että kollegat huomioivat henkilön esittämän innovatiivisen ratkaisun. Ehdotuksen esittänyt henkilö saa suoraa kiitosta ja positiivista palautetta ratkaisustaan. Henkilö kokee, että hänet on nostettu esiin vertaistensa joukossa. Joissakin tapauksissa kollegoilta tullut palaute saattaa olla jopa arvokkaampaa kuin esimieheltä tullut. Luokaa siis tiiminne sisään tapa, jossa innovatiiviset ratkaisut huomioidaan ja niistä annetaan kiitosta. 31 Innovoi aikaa luovalle ajattelulle! Organisaatiosi on täynnä innovatiivisia ihmisiä joilla tarve käyttää enemmän aikaa uusien asioiden kehittämiseen. Kerää innovatiiviset ihmiset ympärillesi ja fokusoi heidän luovuuspotentiaalinsa ajan järjestämiseksi innovointityölle. Innovoikaa yhdessä ratkaisuja - Miten tehdä lisää aikaa uusien asioiden kehittämiselle? Katso tämä lyhyt video, joka hienosti havainnollistaa miten annettu aika vaikuttaa ratkaisujen innovatiivisuuteen.

18 18 32 Hyödynnä konkretisoijia ja toteuttajia MBTI! Konkreettisten tulosten näkeminen ruokkii innovaatiokulttuuria ja päinvastoin, jos ideoista ei synny konkreettisia tuloksia niin into uuden kehittämiseen sammuu. Tämä kannattaa huomioida kehitysryhmiä kasattaessa ja huomioida ihmisten erilaisuus myös luontaisten taipumusten näkökulmasta. Konkretisoijien (SP) ja toteuttajien (SJ), MBTI-mallin (Myers-Briggs Type Indicator) mukaan, luontaiset vahvuudet ovat uusien ideoiden konkretisoinnissa ja eteenpäinviemisessä. Heillä on luontainen kyky ja motivaatio ratkaista eteen tulevia käytännön ongelmia ja tehdä lennokkaista ideoista toteuttamiskelpoisia. Sen takia S-taipumuksen omaavat henkilöt hyvin täydentävät N-taipumuksen omaavien henkilöiden visionäärisiä ideoita. Pidä siis huoli, että kehitysryhmästä löytyy riittävästi myös S-taipumuksen omaavia henkilöitä. Jos MBTI ei ole sinulle tuttu, niin aloita vaikka lukemalla Kari Helinin kirja 16 tyyppiä työelämässä. 33 Järjestä avointen ovien päivä työpisteillä! Oletko koskaan ajatellut, kuinka vähän kollegat tietävät mitä asioita toinen itse asiassa tekee ja osaa sen kuuluisan 30 metrin säännön ulkopuolella? Luovien ratkaisujen hedelmällinen lähtökohta on erilaisen osaamisen yhdistely todella radikaalit ratkaisut syntyvät eri osaamisalueiden rajapinnoilla. Eräs organisaatio järjesti avoimet ovet työpisteillä -tapahtuman, jonka tavoitteena oli lisätä ymmärrystä eri funktioiden ja asiantuntijoiden toiminnasta. Viikon ajan, päivä kerrallaan, jokainen funktio toivotti organisaation muut osaajat tervetulleeksi tutustumaan siihen, mitä ja miten osastolla tehdään.

19 19 LUOVU... US 34 Unohda uuden luominen - luovuus on luopumista Luovan ajattelun unohdettu ulottuvuus on luopuminen, vaikka se on hienosti suomen kielen sanaan sisällytettykin: LUOVUuus. Innovatiivinen organisaation uudistaja on valmentanut omat aivonsa tietoisesti luopumaan olemassa olevista ratkaisuista ja ajattelumaaleista tehdäkseen tilaa uusille innovatiivisimmille ratkaisuille. Opeta siis aivoisi kyseenalaistamaan ja luopumaan kysymällä itseltäsi: Miten tekisin asian, jos en saisi enää käyttää nykyistä ratkaisumallia? Miten ratkaisisin toiminallisuuden, jos nykyinen teknologia kiellettäisiin? Millaisen toimintamallin rakentaisin, jos en saisi käyttää mitään osaa nykyisestä toiminnasta? Vanhasta luopuminen on usein tärkeämpää kuin uuden luominen!

20 20 35 Johtaja, ohjaa innovointisessio ja heittäydy peliin mukaan! Olimme kehittämässä erään palveluorganisaation innovaatiokyvykkyyttä. Työn yhtenä osa-alueena halusimme muuttaa kulttuuria innovaatiomyönteisempään suuntaan. Eräässä kehitystyöpajassa haastoimme johtajia miettimään, miten he voisivat omilla teoillaan näyttää esimerkkiä käytännön muutoksista organisaation toiminnasta. Yksi johtajista sanoi seuraavaa: Meidän pitää saada porukka ideoimaan ja kehittämään asioita enemmän yhdessä. Meidän pitää itse näyttää esimerkkiä, muuten meidän on turha puhua tästä. Minä en tiedä mitään kehitystyöpajojen vetämisestä, mutta ymmärrän esimerkin mahtavan voiman. Minä alan vetämään työpajoja säännöllisesti, esimerkki kantaa varmasti, vaikka tulokset eivät olisikaan loistavia.

21 21 36 Esitä ideasi ensin alaisillesi, vasta sitten pomollesi Työskenteletkö isossa organisaatiossa. Sellaisessa, jossa sinulla on alaisia ja pomoja. Kenelle esität ideasi ensimmäiseksi? Esitätkö idean pomollesi siinä toivossa, että saat vihreää valoa sen viemiseksi eteenpäin? Vai esittäisitkö ideasi ensin tiimillesi? Jos valitset tiimin, niin saavutat kaksi asiaa: Tiimisi huomaa, että arvostat heidän mielipiteitään ja osaamistaan. Tämä innostaa ja sitouttaa heitä työskentelemään tiiminä ja kanssasi. Sen lisäksi on todennäköistä, että keskustelu tiimisi kanssa parantaa ideaasi ennen, kuin esität sen pomollesi. 37 Käytä aikaa työmenetelmien yhteiseen ideointiin ja suunnitteluun Projektipäällikön ei tarvitse kantaa kaikkea huolta ja murhetta siitä, miten asiat hoidetaan. Projektitiimissä on paljon kokemusta aiemmista projekteista kootkaa ideat yhdessä toimintatavoista, joita käytätte. Ottakaa mukaan muutamia, jotka ovat ainakin osalle porukasta uusia. Se, joka toimintamallia on joskus käyttänyt, voi johdatella ja kouluttaa muut sen käyttöön. Toimintatapojen kehittely yhdessä sitouttaa tiimin niihin paremmin kuin toimintatapojen saneleminen. Samalla tiimi oppii, että uusien toimintamallien ja ratkaisujen kehittely on sallittua ja toivottavaa. Se rakentaa innovaatiokulttuuria projektiin ja sen ympärille. 38 Arvioi palkkiojärjestelmäsi työntekijän näkökulmasta Arvioi, tukeeko palkkiojärjestelmäsi innovatiivisuutta, vai ohjaako se operatiiviseen suorittamiseen ja varmojen pisteiden keräämiseen. Palkkausjärjestelmissä iso ongelma on toimivien mittareiden löytäminen. Jos valitaan hyvin toimiva ja virheetön mittari, päädytään usein laskemaan konkreettisia suoritteita operatiivisessa toiminnassa. Jos taas mitataan vaikkapa luovan työn tuotoksia, on tuloksena usein ylätasolla mittaava, melko harhainenkin mittari. Harhainen siinä mielessä, että työntekijä, jonka suoritusta mitataan, ei oikeasti pysty vaikuttamaan mitattavaan tulokseen. Hyvä tulos on työntekijän näkökulmasta sattuman kauppaa. Kun mietit, mihin palkkausjärjestelmäsi ohjaa, arvioi käyttämiäsi mittareita työntekijän näkökulmasta.

22 22 39 Aikatauluta luovaa ajattelua projektipalavereihin Tuntuuko tutulta: ensin osaprojektien menneet tehtävät, nykystatus ja seuraavat aktiviteetit, sen jälkeen riskien seuranta ja lopuksi esille nousseiden ongelmien ratkaisu. Näin ne projektikokoukset etenevät. Varsinkin esille nousseiden ongelmien käsittely on usein haastavaa, sillä niiden ratkaisemiseen ei välttämättä ole riittävästi aikaa ongelmat ehditään nostamaan esille, mutta niitä ei ehditä ratkomaan yhdessä. Varaa siis projektipalaveriin aikaa myös luovalle ongelmanratkaisulle ja varaudu vetämään vaikka Ideointirinki ongelmanratkaisun tueksi. Jos luovan työskentelyn aikaa ei joskus tarvitakaan, niin kokouksen voi kerrankin lopettaa etuajassa. 40 Anna uudelle työntekijälle tehtäväksi uudistaa toimintaohje Organisaatioiden toimintaohjeet sisältävät usein vuosien ja vuosikymmenten varrella kertyneitä rutiineja. Moni asia on kuitenkin jo vanhentunut tai tarpeeton niitä ei vain huomata lopettaa. Asioita vain toistetaan, koska niin on aina tehty. Uusi työntekijä ei ole vielä rutinoitunut ja kangistunut vuosikymmenten tuottamiin muotteihin. Anna hänelle tehtäväksi perehtyä toimintaohjeisiin, ja kirjoittaa ne uusiksi. Tuorein silmin katsova työntekijä osaa kyseenalaistaa toimintatapoja, ja saatte purettua turhia rutiineja. Näin saatte tilaa uudistumiselle. 41 Luo projektillesi ideoinnin ja innovoinnin toimintamalli Tyypillisiin projektimalleihin kuuluu työn ja tavoitteiden suunnittelu, aikataulutus, resursointi ja toteutuksen seuranta. Ideointi ja innovointi loistavat usein poissaolollaan projektimalleissa ja standardeissa. Hyvä käytäntö on kuitenkin sopia projektitiimin kanssa projektin toimintamallit projektia käynnistettäessä. Silloin voitte sopia säännöllisestä ideoinnista ja innovoinnista projektin sisällön ja toteutuksen parantamiseksi. Näin tuette innovaatiokulttuuria projekti kerrallaan. Tämä on tehokasta, sillä projekteissa voidaan sopia myös uudenlaisista toimintamalleista pysyvän organisaation toimintatapojen ohi. Toistamalla näitä muutamassa projektissa saadaan uusi toimintamalli ajettua sisään käytännön kokemusten kautta.

23 23 42 Käytä byrokratiaa luovien ajatusten ja innovaatioiden edistämiseen. Byrokratia koetaan usein haitaksi uusien ideoiden edistämisessä. Hierarkia, lomakkeet ja paperit, päätöksentekorakenteet kaikki sitä samaa hidasta pastaa. Byrokratiaa voit kuitenkin lähestyä myös toisella tavalla. Mieti, miten viet uutta ideaa eteenpäin byrokratiaa hyödyntäen. Kenelle pitää tehdä ehdotus, minkälainen ehdotus, jne. Miten muotoilet ehdotuksen niin, että sen voi hyväksyä heti? Kuvittele mielessäsi joustava ja tehokas prosessi, joka kuitenkin noudattaa kaikkia organisaatiosi sääntöjä. Ennen kaikkea, mieti kenen kanssa sinun kannattaa keskustella kasvokkain. Kenen kanssa kehittelet ideaa samalla, kun laitat sitä eteenpäin prosessissa? Byrokratiassa on näet niin, että päätöksentekijöiden on helppo laittaa asioita eteenpäin, kun he jo tietävät mistä on kyse ennen, kuin varsinainen päätöstilanne tulee eteen.

24 24 43 Kokeile liiallisen suunnittelun sijaan! Joskus uudistumisen suurin este on liika suunnittelu analysoimme uuden idean kuoliaaksi jo lähtöviivoilla. Kokeile uutta ideaa mahdollisimman nopeasti aidon käyttäjäpalautteen saamiseksi. Kokeileminen on erityisen hyödyllistä tilanteissa, joissa organisaatio kehittää jotakin täysin uutta ja radikaalia tai kun asiakkaan käyttäytyminen palvelun onnistumisessa keskiössä. Tällaisissa tilanteissa suunnittelemalla ei välttämättä pääse pitkälle. Kokeile kokeilevaa kehittämistä! Katso lyhyt videokiteytys kokeilevan kehittämisen periaatteista. 44 Viritä aivosi lukemalla jotakin uutta joka päivä Lukemalla oppii tai saa ainakin uusia näkökulmia. Jos haluat virittää aivojesi luovaa ajattelua sukella johonkin uuteen asiaan. Uuden tiedon ja näkökulmien ajattelu ja jäsentely triggeroi ajatteluasi. Aivosi alkavat automaattisesti luomaan yhteyksiä olemassa olevan tiedon ja uuden informaation välillä - pian huomaat automaattisesti ajattelevan uusia kehitysideoita. Aloita vaikka tästä: Suomen sata uutta mahdollisuutta: Radikaalit teknologiset mahdollisuudet.

25 25 45 Luo tietoisesti uutta Luovuus on ennen kaikkea uuden luomista. Mitä enemmän uusia asioita synnytetään sitä paremmin organisaation innovaatiokulttuuri pöhisee. Jokainen voi vaikuttaa tähän omilla valinnoillaan ja teoillaan. Ala siis tietoisesti synnyttämään erilaisia uusia vaihtoehtoja ja tuo ne myös esiin. Aloita jostakin helposta esim. jostakin turhauttavasta tiimisi käytännöstä ja tuo seuraavaan tiimipalaveriin pari vaihtoehtoista etenemistapaa. Luo tietoisesti uutta ja näytä tiimillesi esimerkkiä. 46 Tunnetta peliin MBTI! Innovaatiokulttuuri syntyy konkreettisten tekojen, kehittämisen kautta. Innovatiiviset ratkaisut edellyttävät, että erilainen osaaminen ja ajattelu törmäävät. Rakenna siis tietoisesti erilaisuutta kehitysryhmän sisään, myös luontaisten taipumusten näkökulmasta. F-ajattelutyylin (MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) luontainen vahvuus on nähdä valintatilanteissa vaihtoehtoisten ratkaisujen inhimillinen ulottuvuus, miten ratkaisu vaikuttaa asiakkaaseen tai käyttäjään. He painottavat päätöksissä vahvasti arvoja ja tunteita kylmän loogiseen päättelyyn sijaan. Pidä siis huoli, että kehitysryhmästä löytyy riittävästi myös F-taipumuksen omaavia henkilöitä, niin varmistat että syntyneissä ratkaisuissa on automaattisesti käyttäjänäkökulma riittävästi huomioitu. 47 Perinteinen työnkierto kunniaan Perinteinen tapa leipääntymisen ehkäisyyn on ollut työnkierto. Organisaation uudistamisen ja innovatiivisten ratkaisujen löytymisen kannalta tässä vanhassa käytännössä on edelleen potkua. Luovien ratkaisujen hedelmällinen lähtökohta on erilaisen osaamisen yhdistely - todella radikaalit ratkaisut syntyvät eri osaamisalueiden rajapinnoilla. Työnkierron avulla työntekijä rakentaa erilaisia osaamisalueita oman päänsä sisään. Uusia ratkaisuja haettaessa hänellä on siis enemmän yhdisteltävää ja todennäköisyys löytää uusia ja omaperäisiä näkökulmia ongelman ratkaisemiseen kasvaa.

26 26 48 Yhdistele vanhoja asioita uudella tavalla Luovissa ratkaisuissa ei aina tarvitse luoda uutta usein riittää vanhojen olemassa olevien asioiden yhdistely jollakin uudella tavalla. Otetaanpa esimerkiksi perinteinen murtomaahiihto. Kun Startex toi pitoteipit markkinoille parikymmentä vuotta sitten, se syrjäytti nopeasti perinteiset liisterit ja purkkivoiteet suurten käyttäjäryhmien keskuudessa. Pienissä teknisissä yksityiskohdissa oli varmasti uusiakin ratkaisuja mutta perusidea oli kahden vanhan asian laittaminen yhteen. Teipistä ja liisteristä tehtiin uusi menestystuote. Keskity siis yhdistelemään vanhoja asioita uudella tavalla! Luovissa ratkaisuissa ei aina tarvitse luoda uutta usein riittää vanhojen olemassa olevien asioiden yhdistely jollakin uudella tavalla.

27 27 49 Ison pomon huomio Aineeton palkitseminen (= ei rahallinen) ruokkii innovatiivisten työntekijöiden sisäistä paloa ja innovaatiokulttuuria. Innovatiivisten suoritusten huomiointi, mitä isommalta pomolta sitä parempi, on yksi tehokas keino. Yhdessä suomalaisessa pörssiyrityksessä oli luotu tapa, jossa yrityksen toimitusjohtaja tarjosi innovatiivista ratkaisua edistäneelle henkilölle aamiaisen pääkonttorilla kerran kuukaudessa. Aamukahvien tarkoitus oli keskustella kehitysideasta ja sen edistymisestä, mutta myös laajemmin kuulla tämän innovatiivisen henkilön ajatuksia siitä, miten organisaatiota ja sen kulttuuria voisi kehittää innovaatiomyönteisemmäksi. Joissakin organisaatioissa tämä voi kuulostaa rangaistukselta, mutta tässä organisaatiossa menettelyllä oli suuri arvostus, joka konkreettisesti kertoi isoimman pomon kiinnostuksesta yrityksen käytännön uudistamiseen.

28 28 50 Ota innovointiinkin kvartaalitavoitteet Yritysten tulosta tarkastellaan nykyisin kvartaaleittain. Se on johtanut pitkäjänteisen kehittämisen kannalta haastavaan tilanteeseen, kun resursseja ohjataan lyhytjänteisen tuloksenteon kannalta kriittisiin kohteisiin. Ainakin ihmisten mielissä kvartaalitulos on kirinyt pitkäjänteisen kehittämisen edelle. Voisiko innovoinnissakin ottaa kvartaalisprintin? Aseta kvartaalitavoitteet ideoinnille ja innovoinnille. Kuinka monta ideaa, ideointisessiota, uutta innovaatioaihiota, uuden tuotteen tai palvelun konseptia on luotu kvartaalin aikana? Aseta tavoitteet riittävän koviksi, muuten niiden avulla ei saavuta mitään merkittävää, eivätkä ne ohjaa toimintaa. Näin saat innovoinnin tasavertaiseen asemaan operatiivisen tuloksenteon kanssa. 51 Mene metsään lataamaan idea-akkujasi Uusien eläkemallien välähtäminen mieleen hiihtolenkin aikana saattaa olla vain tarina, mutta luonnossa olemisen vaikutuksia hyvinvoinnille ei voi kiistää. Ennen oli tapana sanoa, että ongelmat ratkesivat ulko-oven kupeessa vietetyn tupakkatauon aikana. Enää se ei kuulosta kovin hohdokkaalta. Mitä jos kävisit pienellä kävelyllä luonnossa, metsän keskellä, puutarhassa, puistossa tai meren rannalla. Kirjoita tarralapulle muistiin, mitä ongelmaa olet ratkomassa. Etsi sen jälkeen tilaa hengittää ulkona, katsele ympärillesi ja kävele hieman. Palaa sitten työpisteelle, ja jatka töitä vartin ideoinnilla mieti mahdollisimman monta erilaista vaihtoehtoa haastavan asian ratkaisemiseksi. Kuinka monta uutta ajatusta saat kasaan? 52 Kirjaa ideat ryhmämuistiin Palavereissa heitetään usein kaikenlaisia ideoita - ihan tavallisissakin palavereissa. Usein ideat kuitenkin jäävät pelkäksi puheeksi, eikä niitä moni edes muista palaverin jälkeen. Kirjaa siis palavereissa heitetyt ideat ryhmämuistiin, vaikka fläppitaululle, yhteiseen powerpointtiin, sharepointtiin tai johonkin muuhun paikkaan, josta ne löytyvät myös palaverin jälkeen. Erinomainen paikka ideoille on tietenkin ideoiden hallintaan tarkoitettu järjestelmä, jos organisaatiossasi sellainen on käytössä. Erityisen tärkeää ideoiden kirjaaminen on tietenkin ideointityöpajoissa, mutta siellä se tuleekin usein hoidettua itsestäänselvyytenä. Jos ideoiden hallintaan tarkoitetut järjestelmät kiinnostavat, niin tsekkaa Orchidea.

29 29 53 Tehosta palavereitasi, niin saat aikaa luovaan työskentelyyn Ajanpuute on yleisimmin koettu este innovoinnille. Jos olisi aikaa, niin innovoisimme ja ideoisimme enemmän. Mistä se aika tulee? Ylitöinä innovointi ei yleensä ole tehokasta, joten joudut muuttamaan jotakin, jotta saisit aikaa luovaan työskentelyyn. Kehitä palaverikäytäntöjäsi, ja tavoittele kahden tunnin säästöä viikossa. Varaa siis viikossa kaksi tuntia vähemmän aikaa niihin palavereihin, jotka joudut järjestämään. Mieti, miten tehostat palavereita, jotta saat kuitenkin asiat käsiteltyä. Käytä säästynyt aika luovaan työskentelyyn. Tässä kolme vinkkiä tehokkaaseen palaveriin: Selvä agenda ajoissa, oikeat osallistujat valmistautuneena ajoissa paikalla ja selvä muistio heti palaverin jälkeen. Käytä myös fasilitointia vaikeampien asioiden tehokkaaseen käsittelyyn. Lue lisää kokousten tehostamisen mahdollisuuksista kansallisesta kokousbarometrista Ulkopuolinen fasilitaattori ohjaa innovointityöpajan maaliin! Ideointi ja uuden kehittäminen tapahtuvat monesti työpajoissa. Organisaation parhaat aivot kerätään yhteen ja pyritään löytämään uusia ja omaperäisiä ratkaisuja innovointihaasteeseen. Onnistumistodennäköisyyttä voidaan huomattavasti lisätä osaavan fasilitaattorin avulla. Fasilitaattori on sisältöneutraali työpajan vetäjä, joka huolehtii työtavasta ja ohjaa tilaisuuden onnistuneesti maaliin. Fasilitaattori suunnittelee ja valmistelee tilaisuuteen myös parhaat mahdolliset innovointimenetelmät, jotka ruokkivat osallistujien luovuutta ja auttavat saavuttamaan konkreettisen lopputuloksen. Kokenut fasilitaattori osaa myös tunnistaa eteen tulevat ongelmatilanteet ja luovia ryhmien työskentelyä kohti tavoitteita. Ulkopuolisella fasilitaattorilla on vielä yksi lisäetu puolellaan hän saa ryhmän helpommin toimimaan halutulla tavalla, koska hänen auktoriteettiaan ei kyseenalaisteta kovinkaan helposti. Innovointityöpajojen tyypillisistä kuolemansynneistä voit lukea lisää täältä. 55 Arvioi projektin tavoitteet ja lisää niihin innovaatioita Erityisesti pitkissä kehitysprojekteissa on syytä arvioida tavoitteita säännöllisesti ja varmistaa, että projektin suunta on oikea. Arviointien välillä tehdään töitä täysillä tavoitteiden eteen. Erityisesti pitkissä tavoitteiden tarkistus on tärkeää maailma muuttuu nopeasti projektin ympärillä. Kun arvioit tavoitteita, älä tyydy varmistamaan jo asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Arvioi lisäksi projektin innovatiivisuuden aste. Lisää tavoitteisiin uusia innovaatioita, jos haluat tuottaa projektillasi enemmän kuin ne varmat, pienet kehitysaskeleet.

30 30 56 Luo projektillesi oma aloitelaatikko Aloitelaatikko, ideoidenhallintajärjestelmä, Sharepoint - palautteiden ja ideoiden keräämiselle on monia erilaisia keinoja. Jos haluat kerätä palautetta yhteen projektiin liittyen, mieti sille oma, selkeä kanava. Projektikohtaisia ideoita ei kannata kierrättää ison järjestelmän kautta, ellei se salli ideoiden kohdistamista heti ideoiden kirjausvaiheessa.

31 31 Kirjan tekijät poimivat suosikkivinkkinsä Suosikkini on vinkki numero 57 Innovaatiokulttuuri syntyy käytännön tekojen, ei puheiden kautta. Innovation Accelerator -mallilla saavutat sekä konkreettisia innovatiivisia ratkaisuja strategisiin kehityshaasteisiin, että uudenlaisen tekemisen kulttuuria. Syntyneet huippuratkaisut ruokkivat innovaatiokulttuuria eteenpäin ja käynnistävät positiivisen kierteen uuden luomisen ympärillä. Mikä parasta, tekeminen yhdistää eri yksiköitä ja funktioita. Sopivalla viestinnällä, uusi toimintatapa saadaan myös koko henkilöstön tietoisuuteen. Jos et ole vielä kokeillut innovaatiotoiminnan vauhdittamista erilaisilla kiihdyttämä- tai sprinttimalleilla, niin tee se ihmeessä. Käytännön kokemukset Vinkkiä 57 käyttäneistä yrityksistä ovat olleet pelkästään positiivisia. JARNO POSKELA, Dr.Sc.(Tech.)

32 32 57 Innovation Accelerator kiihdytä innovaatiotoimintasi uuteen vauhtiin! Nykyisessä toimintaympäristössä pitää olla ketterä ja nopea. Siksi monet yritykset ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia kiihdyttämömalleja antamaan vauhtia päivittäiselle kehittämistyölle. Yksi käyttämämme malli boostata asiakkaamme kehittämistä on seuraava: 1) Järjestä kuukauden mittainen ideakampanja lähtöideoiden keräämiseen. 2) Valitse lupaavimmat kehitysideat ja innostuneimmat kehittäjät Innovation Boot Campille, jossa 2-3 päivän aikana innovoidaan asiakastarpeeseen kohdistuvia ratkaisuja, joita voidaan kokeilla asiakasrajapinnassa tavalla tai toisella. 3) Hio konsepteja kokeiluista saadun asiakaspalautteen pohjalta ja viimeistele ratkaisut. 4) Esittele ratkaisut johdolle, joka valitsee lupaavimmat jatkokehitykseen. Kokeile, miten Innovation Accelerator -malli toimisi sinun organisaatiossasi. Lue lisää kiihdyttämömallista täältä.

33 33 58 Anna jokaisen löytää oma flow-tilanteensa Olen valmentanut innovaatiotaitoja kymmenille organisaatiolle. Valmennuksen aikana esitän usein kysymyksen: missä tilanteessa saatte parhaat ideanne? Tyypillisiä vastauksia ovat suihkussa, kotona, lenkillä, lounastauolla, autossa, nukkumaan mennessäni... Vastauksena on harvoin mitään työpaikkaan liittyvää. Työpaikka koetaan monesti liian hektisenä ja häiriöalttiina, jossa syventymiseen uusiin asioihin ei jää tilaa. Järjestä siis organisaatiosi kehittäjille enemmän joustoa oman työntekopaikkansa järjestämiseen, oli se sitten työpaikalla tai työpaikan ulkopuolella. Anna jokaisen löytää oma flow-tilanteensa - paikka, jossa aivot syttyvät näkemään uusia mahdollisuuksia ja omaperäisiä ratkaisuja. Katso lisää mitä on flow ja miten sen saavuttaa täältä. 59 Analysoi työryhmäsi luontaiset taipumukset tiimin MBTI! Yksilöt ja kehitystiimit ovat uusien innovatiivisten ratkaisujen moottori organisaatiossa. Tiimitasolla kehitystyön tulokset riippuvat paljolti siitä, miten tiimin jäsenet tukevat toisiaan ja tekevät yhteistyötä. Yksi käyttämäni keino kehitystiimien tukemiseen on seuraava: Sukella syvälle kehitystiimisi anatomiaan ja tee tiimitason MB- TI-analyysi. Analysoi millaisia luontaisia taipumuksia tiimisi jäsenillä on ja tunnista tiimiisi toiminnan vahvuudet sekä heikkoudet. Kartoita miten tiimisi taipumusprofiili selittää toiminnan vahvuuksia ja erityisesti heikkouksia, ja mieti miten toimintaa voisi tämän pohjalta kehittää. Poista työryhmäsi sokeat pisteet ja anna sille kirkkaampi tulevaisuus. Lue lisää luontaisista taipumuksista työryhmissä. Realisti Humanisti Idealisti Rationalisti ISTJ ISFJ INFJ INTJ ISTP ISFP INFP INTP ESTP ESFP ENFP ENTP ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ Lähde: Helin, Ihmisten erilaisuus - 16 tyyppiä työelämässä

34 34 60 Hanki uutta osaamista Tuubista Youtube on maailman suurin videokirjasto myös ammattiosaamisen näkökulmasta. Ryhdy siis hyödyntämään tuubia tosissasi ja hanki itsellesi uutta osaamista uusien kehittämisideoiden pohjaksi. Luovien ratkaisujen hedelmällinen lähtökohta on erilaisen osaamisen yhdistely - todella radikaalit ratkaisut syntyvät eri osaamisalueiden rajapinnoilla. Koskaan aiemmin ei ole ollut näin helppoa kuulla maailman parhaiden asiantuntijoiden selittävän jotakin asiaa lyhyesti ja ytimekkäästi. Esimerkit ja uudet ajatukset leviävät ennen näkemättömällä nopeudella. Jos et ole esimerkiksi kuullut mitä ovat expotential organizations ja miten ne muuttavat liiketoimintaympäristöä, niin katso tämä ravisteleva esitys. Kokeile ja ylläty! 61 Tunnista luovan ajattelusi sokeat pisteet Kaivatpa melkein minkä tahansa luovuusoppaan, niin se sisältää erilaisia harjoituksia luovan ajattelun herättämiseksi. Kokeile näitä harjoitteita tosissasi. Harjoitusten tärkein anti on oppia ymmärtämään luovuutta ilmiönä, miten aivoisi toimivat ja miten ne synnyttävät uusia ajatuksia. Harjoitusten avulla huomaat myös, mikä estää aivojasi näkemästä uutta ja löytämästä uusia ja omaperäisiä ideoita. Harjoitteiden avulla voit oppia löytämään sellaisen lähestymistavan asioihin, jossa uusien ideoiden syntyminen on todennäköisempää. Toisaalta voit tietoisesti pienentää sellaisten ajatusten vaikutusta, jotka haittaavat sinun luovaa ajatteluasi. Katso muutama luovuusharjoitus täältä. 62 Ole tietoisesti laiska! Laiskuus voi olla mitä parhain luovuuden lähde, ole siis tietoisesti laiska. Mieti miten voisit tehdä jonkun organisaation päivittäisen toiminnan tai tehtävän yksinkertaisemmin ja vaivattomammin - siten että pääset itse paljon helpommalla. Kuvittele, mitä kaikkea voisit tehdä uudenlaisen ratkaisun mahdollistamalla lisäajalla ja anna laiskuuden kärpäsen puraista itsesi vauhtiin. Kaikki me olemme kuulleet lausahduksia on niin kiire soutaa, ettei kerkeä kiskaista perämoottoria käyntiin nyt on aika tehdä asialle jotakin.

35 35 63 Viritä aivoisi matkalla kotoa töihin Synnyttääkseen jotakin uutta aivomme tarvitsevat uusia ärsykkeitä asioiden näkemistä uudella tavalla. Mitä jos ajattelisit työmatkasi tarkoituksen täysin uudella tavalla. Sen sijaan että yrittäisit päästä mahdollisimman nopeasti töihin, virittäisitkin aivosi löytämään uusia ratkaisuja. Tee siis työmatkasi kotoa töihin täysin eri tavalla. Oman autoisi sijaan, kokeile seuraavalla viikolla polkupyörää. Mennessäsi bussilla aja kaksi pysäkkiä ohi ja kävele loppumatka. Ottaessasi auton alle, kokeile jotakin täysin uutta reittiä, vaikka se veisikin vartin kauemmin. Silmäsi näkevät ja kokevat jotakin uuttaa ja aivosi saavat uudenlaisia ärsykkeitä.

36 36 64 Palkkaa innovaatiovalmentaja personal innovation trainer Personal trainerit ovat tulleet kuntoiluun jäädäkseen. Mitkä ovat personal trainerin tärkeimmät hyödyt treenaajalle? 1. Osaaminen harjoitusohjelman suunnittelussa, 2. Sparraaminen ja kannustaminen treenaamisen aikana 3. Liikkeelle potkiminen silloinkin, kun liikkuminen ei huvita pätkääkään. Innovaatiovalmentajalla on nämä samat ominaisuudet: 1. Innovaatiomenetelmien ja prosessien osaaminen, 2. Ideoinnin ja innovoinnin fasilitointi ja sparraaminen 3. Ohjaaminen innovoinnin ääreen silloinkin, kun arjen kiireet painavat päälle.

37 37 Kirjan tekijät poimivat suosikkivinkkinsä Suosikkini on vinkki numero 65 Innovaatiokulttuurin kehittämisessä yksi ajattelumalli on erityisen haitallinen moni ajattelee luovuuden olevan sisäsyntyistä yksilöille. Sitä se ei kuitenkaan ole. Kuka tahansa voi opetella työskentelemään luovemmin. Huonosti johdettu organisaatio nitistää luovuuden parhaastakin ideanikkarista. Innovaatiokulttuurin kehittäjän kannattaa ajatella luovuudesta samalla tavalla kuin pahuudestakin. Meissä kaikissa on potentiaali suureen luovuuteen, jos ympäristö vain tukee sitä sopivasti. Meissä kaikissa on myös potentiaali kaiken luovuuden välttämiseen, jos ympäristö siihen kannustaa. Vinkki 65 muistuttaa ympäristön merkityksesta ja siitä, että polku suureen luovuuteen, tai pahuuteen, alkaa pienestä askeleesta. MIKKO LEHTONEN, M.Sc.(Tech.), M.Sc.(Econ.)

38 38 65 Luovuus alkaa ensimmäisestä vartista Philip Zimbardo viittaa kuuluisiin Milgramin tottelavaisuuskokeisiin sanomalla, että kaikki pahuus alkaa 15 voltista (videon kohdalla). Samalla tavalla hyvyys alkaa ensimmäisestä hyvästä teosta, ja luovuus alkaa ensimmäisestä vartista. Zimbardo kuvaa myös ympäröivän järjestelmän ja johtajuuden merkitystä pahuuden luomisessa. Pahuus on hyvin harvoin sisäsyntyistä yksilöille. Sen sijaan ympäristön puitteet ja organisaation johdon toimet tai piittaamattomuus tuottavat pahuutta. Sama pätee varmasti luovuudessa. Mieti siis, miten organisaatiosi voisi antaa jokaiselle työntekijälle mahdollisuuden käyttää 15 minuuttia luovaan ajatteluun jonkin haasteen ratkaisemiseksi. Miten voit luoda ympäristön ja tukea henkilökohtaisesti tuon 15 minuutin luovan hetken laajenemista? 66 Pidä huolta henkisestä ja fyysisestä innovaatiokunnostasi Työkyvyttömyyttä pidetään sairasloman perusteena. Se lienee kuitenkin eri asia kuin innovaatiokyvyttömyys. Ja innovoimattomuuslomaa ei varmaan tunneta monessa paikassa. Moni raahustaa zombina töihin ja taas illalla kotiin. Uusia ideoita ei tule, kun kaikki voimat kuluvat työpäivän rutiineihin, pidemmätkin tauot kuluvat kahvikupin kanssa tyhjyyteen tuijottaen. Siis ne hetket, kun olisi aikaa ideoida ja kehittää - mutta kun ei jaksa. Helppoa ratkaisua ei ole, mutta yleisestä hyvinvoinnista ja yleiskunnosta huolehtiminen auttaa tässäkin. Syö hyvin, harrasta liikuntaa, nuku riittävästi näin rakennat itsellesi myös hyvän innovaatiokunnon perustan. Jos olet johtaja, mieti miten edistät tätä organisaatiossasi. 67 Pimp your work place Työpisteet ovat monessa organisaatiossa kliinisen kylmiä. Tehokkuutta tavoitellessa työpisteistä on tehty drive-in periaatteella toimivia kertakäyttöpaikkoja kamat aamulla sisään ja iltapäivällä pöytä tyhjäksi. Mitä jos heittäisit tällaisen ajattelun romukoppaan. Tuunaa sen sijaan oma työpisteesi sellaiseksi, jossa omat aivosi heräävät löytämään uusia näkökulmia. Luo itsellesi sellainen ympäristö, joka ruokkii luovuutta ja totuttujen asioiden kyseenalaistamista. Katso lyhyt video, miten maailman tunnetuin muotoilutoimisto IDEO on parikymmentä vuotta sitten tuki työntekijöidensä työpisteiden tuunaamista.

39 39 68 Vältä hankeähky kehittämisessä Innovoinnissa on luovuutta puolet ja toteutusta puolet. Jos toteutuksessa on liian paljon asioita, mikään ei etene hoida siis yksi kehitysprojekti kerrallaan valmiiksi, vaikka tarjolla olisi kuinka paljon hyviä ideoita uusiksi projekteiksi. Kun et käynnistä liian montaa kehityshanketta kerralla, ehdit myös ohjata luovaa työskentelyaikaa tehokkaasti niihin kohteisiin, joissa sitä tarvitaan. 69 Miten vastaat esitettyihin ideoihin? Joo, ja sitten Meillä on refleksinomainen ja sisäsyntyinen tarve kritisoida kaikkea uutta. Valitettavasti se on tyypillisin syy siihen, miksi arjen kiireissä esitetyt ideat eivät etene ajatusta pidemmälle. Emme edes heitä ideoita ilmoille, kun tiedämme, millainen kritiikkipatteristo alkaa ampua niitä alas. Seuraavan kerran kun kuulet alaisesi tai kollegasi pohtivan ääneen jotakin uutta, jatkojalosta kuulemaasi ideaa ennen sen kritisointia. Voi olla, että kollegasi ei vain osannut esittää ideaansa niin, että ymmärtäisit sen. Yritä sanoa ääneen kuulemasi idean pääjuju, niin ymmärrät sen, ja parannat ideaa samalla. Aloita sanoilla Joo, ja sitten

40 40 70 Käynnistä projekti avoimella ideoinnilla siirry tiukkaan toteutukseen myöhemmin Innovointiin kuulu avoin ideointi ja tehokas toteutus samoin kuin projekteihin. Projekteissa avoin ideointi jää usein hyvin lyhyeksi vaiheeksi ennen tavoitteiden asettamista. Kun tavoitteet on lyöty lukkoon, siirrytään usein mahdollisimman tehokkaaseen toteutukseen. Mieti seuraavassa projektissasi, voisitko jatkaa avoimen ideoinnin moodissa pidempään. Älä lyö asioita lopullisesti lukkoon ennen kuin on pakko, näin saat hyödynnettyä erilaisia ideoita paremmin. Älä lyö tavoitteita lukkoon liian aikaisin. Älä valitse toteutettavia ratkaisuja liian aikaisin. Älä lyö toteutusmallia lukkoon liian aikaisin. Näin kehität organisaatiosi innovaatiokulttuuria parantamalla ihmisten kykyä hyödyntää joustavuutta ja epävarmuutta parempien ratkaisujen kehittämiseksi.

41 41 71 Lopeta epämääräinen puuhastelu - määrittele Innovaatiostrategia! Innovaatiokulttuurin kehittäminen voi olla sarja satunnaisia toisiinsa liittymiä toimenpiteitä tai systemaattista toimintaa todellisen innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Olemme olleet auttamassa monia organisaatioita Innovaatiostrategian määrittelyssä. Innovaatiostrategia vastaa kahteen tärkeään kysymykseen: 1) Miten kohdistamme kehitysresurssimme mahdollisimman tehokkaasti ja tuemme liiketoimintastrategian toteuttamista sekä sen uudistamista, 2) Miten kehitämme systemaattisesti organisaation innovaatiokyvykkyyttä eteenpäin. Ensimmäinen kysymyksen ratkaisu antaa raamit käytännön innovaatiojohtamiselle. Vastaus toiseen kysymykseen luo selkeän roadmapin, joka kuvaa askeleet organisaation uudistumiskyvyn ja innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Lue lisää täältä innovaatiostrategian luomisesta.

42 42 72 Benchmarkkaa maailmain innovatiivisimmat yritykset Tesla ja SalesForce Innovaatiokultturin kehittämisessäkään ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan. Maailmassa kaikki yritykset, tai ainakin sellaiset jotka haluavat hengittää vielä 5 vuoden päästäkin, miettivät miten kulttuuria saisi tukemaan uudistumista entistä paremmin. Monelle yritykselle helppo tie on lähteä käyntiin keinoista, jotka monelle innovatiiviselle organisaatiolle ovat arkipäivää. Katso oheinen Forbesin lista maailman innovatiivisimmista yrityksistä ja lähde liikkeelle vaikka Teslasta (#2) tai suomalaisesta Koneesta (#56). Näiden yritysten käytännöistä on kerrottu monissa kirjoissa, artikkeleissa ja esityksissä.

43 43 73 Uudista palvelutarjontaasi Rookie Challengen avulla Muistatteko tämän kuuluisan 3 kuukauden säännön niin kauan uudelta tulokkaalta menee, ennen kuin hän menettää luontaisen kykynsä haastaa organisaation käytäntöjä ulkopuolisena tuorein silmin. Eräässä organisaatiossa uusia tulokkaita hyödynnettiin myös palvelutarjonnan haastamisessa. Tulokkaalle annettiin tehtäväksi, muun työhön perehtymisen ohessa, tuoda ehdotus uudesta palvelusta tai ominaisuudesta, jolle on kysyntää ja joka täydentää olemassa olevaa palvelutarjontaa. Aikaa annettiin kolme kuukautta, täysin vapaat kädet ja tarvittava tuki kokeneemmilta kehittäjiltä. Tällä tavoin organisaatio pyrki saamaan uusia tuoreita näkökulmia ja tervettä kyseenalaistamista liiketoimintansa kehittämiseen. 74 Anna mahdollisuus innovaatiotaitojen kehittämiseen Järjestimme kymmenelle suomalaiselle yritykselle benchmarking-tapahtuman, jonka aiheena oli innovaatiokulttuurin edistäminen aineettoman palkitsemisen avulla. Yhdeksi keskeiseksi keinoksi nousi innovatiivisia ratkaisuja esittäneiden henkilöiden omien innovaatiotaitojen edelleen kehittäminen. Viesti organisaatioilta oli että innovaattorit saavat uutta draivia saadessaan kehittää omia, lähtökohtaisesti jo vahvoja taitojaan innovaatioiden kehittämisessä. Mahdollisuuksia on monia, uutta osaamista voi saada mm. järjestämästämme Kokeilevan kehittämisen valmennuksesta.

44 44 75 Teidät on kutsuttu Ideoiden Oscar-gaalaan! Ja tämän vuoden Paras Idea -Oscar menee Mikset ottaisi mallia viihdemaailmasta. Oscar-palkinto on elokuvamaailman arvostetuin palkinto ja ennen kaikkea tapahtuma, joka kerää maailmanlaajuista huomiota. Järjestä siis oman organisaatiosi Idea Oscar gaala. Palkitse parhaat ideat ja innovaattorit eri kategorioissa: radikaalein idea, paras turhan työn poistaja, tuottavin idea, rohkein kokeilu jne. Kutsu tilaisuuteen yrityksen ylin johto, palkittavat, parhaimpia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita perheineen. Luo heille ikimuistoinen ilta viihdemaailman tyyliin. Lähin tietämäni esimerkki löytyy VR:ltä Kivimies pysteineen. 76 Hei johtaja, kerro missä innovaatioita erityisesti tarvitaan Monille henkilöille on helpompi herätä ideoimaan kun tietää, mikä on organisaation kannalta selkeä haastealue. Johtajan tehtävä on ohjata ideointia antamalla organisaatioon säännöllisesti ideointihaasteita, joihin ideoita erityisesti tarvitaan. Monet organisaatiot järjestävät tällaisia ideahaasteita intrassa tai ideanhallintajärjestelmässä. Tietyn määräajan kuluessa tulleet ideat käsitellään erikseen ja monesti myös palkitaan haastekohtaisilla palkinnoilla. Johtajalle tämä voi olla myös kanava omien päänsärkyjen helpottamiseen mikä on organisaation strateginen kehityshaaste, joka sinua mietityttää iltaisin? Pue tämä haastekysymyksen muotoon ja pyydä organisaatiolta apua.

45 45 77 Looginen ajattelu kunniaan (MBTI)! Innovatiiviset ratkaisut syntyvät, kun erilainen osaaminen ja erilainen ajattelu törmäävät. Yksi tehokas tapa rakentaa innovaatiokulttuuria on saada erilaiset ihmiset, myös luontaisilta taipumuksiltaan, törmäyttämään erilaisia ajatuksiaan ja osaamistaan. Rakenna siis tietoisesti erilaisuutta kehitysryhmän sisään. T-ajattelutyylin (MBTI - Myers-Briggs Type Indicator) luontainen ajattelu korostaa valinnoissa ja päätöksissä teknisiä ja taloudellisia näkökulmia. T-tyypit ovat loogisia ja analyyttisiä ajattelijoita ja tekevät valintoja enemmän päällään kuin sydämellään. He pyrkivät päätöksissään luontaisesti myös selvittämään eri vaihtoehtojen vaikutuksia tulevaisuuteen. Tutkimuksissa (Stevens and Burley 2003, Piloting the Rocket of Radical Innovation) on osoitettu mielenkiintoisia yhteyksiä luontaisten taipumusten (N - intuitive thinking ja T - logical thinking) ja innovaatioprojektien onnistumisen välisistä yhteyksistä erityisesti uuden liiketoiminnan kehittämisessä. NT-tyypeillä näyttää olevan paremmat luontaiset valmiudet löytää ratkaisuja tällaisissa projekteissa esiin nouseviin esteisiin ja ongelmiin. Lue lisää tutkimuksesta täältä.

46 46 78 Tee tukirakenteita, älä rajoitusrakenteita - käytä rakenteita tukena, älä rajoitteina Joku puhuu rajoituksista, toinen rakenteista, kolmas ehkä byrokratiasta ja neljäs himmelistä rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tähän kiteytyy myös organisaation rakenteiden ja toimintamallien haaste ja mahdollisuus. Samat asiat voi nähdä joko rajoituksina tai tekemistä tukevina asioina. Kuulin jokin aika sitten hyvän arvoituksen: Kumpi on viisaampi, ihminen vai rakenne? Tietenkin rakenne, koska se joustaa joutuessaan törmäyskurssille ihmisen kanssa. Ihminen puolestaan on härkäpäinen ja puskee läpi rakenteista. Rakenteiden täytyy joustaa ihmisten edessä, ja ne myös joustavat, koska ne ovat ihmisten toiminnassa, eivät kivisissä seinissä. Jos näet rakenteet vain rajoituksina, et ymmärrä, että ne joustavat. 79 Tee palaverin agenda yhdessä osallistujien kanssa Palavereilla on taipumus edetä vakiintuneiden rutiinien mukaan. Pomo tekee agendan. Kokoustajat kokoontuvat neukkariin. Pomo paukuttaa agendan mahdollisimman nopeasti läpi. Kaikki lähtevät syömään. Kokouksessa käsitellään vain ne asiat, jotka ovat agendalla. Kokouksen lopussa, kohdassa muut asiat, ei kenelläkään ole enää energiaa ottaa esille uutta asiaa, tai jos onkin, niin muilla ei ole enää aikaa keskustella siitä. Kokeile agendavapaata kokouskutsua. Sen sijaan, että lähetät valmiin agendan kaikille, pyydä kokoustajia kokoamaan listalle kolme asiaa, jotka heidän mielestään pitäisi käsitellä yhdessä. Aloittakaa palaveri käymällä nämä asiat läpi, ja koostamalla tärkeimmistä asioista palaverin agenda. Huomaa tämä ei ole agendaton palaveri. 80 Ota etätyö luovan työn käyttöön muista asettaa tavoitteet! Etätyö on monelle ainoa keino keskittyä ajatteluun, ideointiin ja innovointiin. Se on voimavara ja mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää täysipainoisesti. Moni kuitenkin unohtaa, että innovoinnista vain puolet on luovaa ideointia. Toinen puoli on raakaa toteutusta. Luovalle työlle, ehkä erityisesti etätyönä tehtävälle luovalle työlle, on tärkeä asettaa konkreettisia tavoitteita. Tavoitteiden toteutumista on myös syytä seurata. Muuten rauhallinen innovointiaika kuluu kokonaan avoimen ideoinnin parissa, eikä johda konkreettiseen toteutukseen.

47 47 81 Tee salkunhallinnasta projektia tukeva malli Tyypillinen projektisalkun hallintamalli keskittyy projektien valintaan ja arviointiin - sanalla sanoen kontrollointiin. Projekteista tuotetaan erilaisia briiffejä päätöksentekijöille, jotka arvioivat, saako projekti edetä porttipäätöksestä eteenpäin. Käännä tämä päälaelleen. Tee salkunhallinnasta projekteja ja projektipäälliköitä tukeva toimintamalli. Mieti, miten salkunhallinta tukee projekteja. Miten projektipäälliköt ja -tiimit voivat luotsata projektejaan järjestelmällisesti eteenpäin niin, että ne tuottavat salkkuun mahdollisimman suuren lisäarvon? Miten tuet projektipäälliköitä itsenäisesti arvioimaan projekteja ja porttipäätösten tarvetta? Antamalla projekteille tukea rajoitusten sijaat tuet hyvän innovaatiokulttuurin vaatimaa avoimuutta, luottamusta ja yhteistyötä. Lue lisää Valmetilla kehitetystä mallista. 82 Rakenna sisäistä motivaatiota ulkoisen palkitsemisen sijaan Tulospalkkauksen perusidea on maksaa enemmän niille, jotka suoriutuvat paremmin työssään. Tämä on järkevää, jos oletetaan suuremman palkan motivoivan meitä kaikkia tekemään työmme paremmin. Yllättävää kyllä, tämä oletus pätee ainoastaan yksinkertaisissa, toistuvissa työtehtävissä. Monimutkaisessa, luovassa ja ainutkertaisessa työssä tulokset voivat olla päinvastaisia. Kyse ei ole oikeastaan siitä, ettemmekö tulospalkka mielessä yrittäisi työskennellä kovemmin. Ongelma on siinä, että tulospalkka kaventaa näkökulmaamme dramaattisesti, kun sitä pitäisi luovassa työssä pikemminkin laajentaa. Siksi luovan työn motivoinnissa pitää tavoitella sisäistä motivaatiota ulkoisen palkkauksen sijaan. Katso Dan Pinkin hyvä esitys sisäisestä motivaatiosta - The puzzle of motivation Dan Pink. 83 Luo projektiryhmälle työskentelyn mahdollisuudet sinne, missä niitä tarvitaan Monet työt eivät enää nykyisin ole sidottuja työn tekemisen paikkaan. Etätyön tekniset mahdollisuudet mahdollistavat myös yhteistyön tekemisen virtuaalisesti. Harkitse siis työn tekemisen mahdollisuuksien järjestämistä tilanteen mukaan parhaalla tavalla. Tässä muutamia ajatuksia pohdittavaksi: Missä työntekijät haluavat tehdä töitä? Missä työntekijät pystyvät keskittymään luovaan työhön parhaiten? Missä työn kohde ja tarkoitus (asiakkaat) olisivat parhaiten läsnä? Miten erilaisille töille voisi luoda erilaisia puitteita?

48 48 84 Ovatko ideat kirkkaampia naapuriyksikössä? Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella - ovatko naapuriyksikön ideat kirkkaampia? Ota selvää ja käy varjostamassa kollegaasi toisessa liiketoimintayksikössä, organisaatiossa, ryhmässä tai projektissa. Seuraa tällaisia asioita: Miten hän toimii? Mitä voit oppia häneltä? Millaista palautetta voit antaa hänelle? Millaisiin ideoihin kollegasi tarttuu päivän aikana? Näitkö ja kuulitko ideoita ja ajatuksia, joita kollegasi ei noteerannut? 85 Mittaatko helppoja vai tärkeitä asioita? Mittarit ohjaavat vahvasti toimintaa sekä hyvässä että pahassa. Innovaatiotoiminnan mittareita valitessa on hyvä miettiä, mittaatko asioita, joita on helppo mitata vai asioita joiden kautta aidosti vähennät epävarmuutta päätöksenteossa. Tutusta ilmiöstä on kerättävä paljon dataa ennen kuin sillä on merkitystä, kun pienikin lisätieto asiasta, josta tiedät vähän, on hyödyllistä päätöksenteossa. Jos pohdit mittausta investointina, niin onko panos/tuotos -suhde kohdallaan? 86 Puhukaa se todeksi Ilman innostusta ei ole syntynyt mitään suurta Benjamin Disraeli Hasher, Goldstein ja Toppino (1977) nostivat esille tieteen menetelmin monille mainonnan ja politiikan ammattilaisille tutun totuus ilmiön (illusory truth effect): toistettaessa jotain asiaa riittävän monta kertaa se muuttuu lopulta totuudeksi. Mekanismia voidaan hyödyntää myös tuottamaan positiivisia tuloksia. Valitkaa haluttu ideointia tukeva toimintamalli ja ryhtykää systemaattisesti nostamaan se esille yhteisön toimintamallina ideointitilaisuuksissa. Sitkeys palkitaan, mutta varo kuitenkin ylilyöntejä ja perusteetonta itseluottamusta.

49 49 Kirjan tekijät poimivat suosikkivinkkinsä Suosikkini on vinkki numero 85 Monista organisaation uudistumis- ja innovaatiokyvyn elementeistä on, varsinkin polun alkupäässä, hankala saada kiinni. Muutosta ohjattaessa toimenpiteiden vaikutukset olisi kuitenkin syytä saada mitattaviksi ja näkyviksi. Hyviä vinkkejä mahdollisesti käyttökelpoisista toimintamalleista ja mittareista löytyy runsaasti erilaisista tutkimusraporteista, asiantuntija-artikkeleista ja myös omista vertaisverkostoista. Tässä kohtaa kiusaus sortua helppoihin ratkaisuihin saattaa olla suuri, ja omia ratkaisuja valitessa maltti on valttia. Riippumatta siitä näkeekö innovaatiokulttuurin syynä vai seurauksena, ovat sen kehittämiseen tarvittavat toimenpiteet ja niiden tärkeysjärjestys tapauskohtaisia. Rehellinen nykytilan arviointi ja toimintaan tietoisesti rakennettu valmius muokata reittiä tavoitteeseen nopeasti, auttavat myös löytämään parhaimman hyötysuhteen tuottavat mittarit. Oikein valittuna niitä ei kullekin etapille montaa tarvita. PEKKA RINTALA, M.Eng, MBA

50 50 87 Säännöt ovat rikottaviksi? Toimintojen luokittelu ja rutiinien muodostaminen ovat selviytymisen kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia. Ne voivat kuitenkin johtaa tottumuksiin, joiden perusteita emme helposti muista arvioida, vaikka olosuhteet muuttuisivatkin. Ideoinnissa ja uusia vaihtoehtoja etsittäessä tämä taipumuksemme rajoittaa näkökenttäämme oleellisesti. Ideointityöpajoissa on usein käytössä sopivia menetelmiä ajatusten avaamiseksi, mutta opettele haastamaan tottumuksia kaikessa toiminnassa. Riko työtehtävissä ainakin yhtä sääntöä kerran viikossa. Vanha hyvä maalaisjärki auttaa kyllä välttämään vaaralliset rikkomukset. 88 Asenne ratkaisee Oikealla virittäytymisellä on suuri merkitys ideoita arvioitaessa ja kehitysmahdollisuuksia punnittaessa. Osaava fasilitaattori tuntee sopivia menetelmiä oikeanlaisen ilmapiirin synnyttämiseen, mutta helppo tapa on aloittaa ideointityöpaja keskustelemalla sopivasta yhteisestä menestystarinasta, jossa onnistuttiin yhdessä löytämään ratkaisu hankalaan ongelmaan. 89 Kiertävä Samusirkka unilukkariksi Organisaation tapoja ja tottumuksia on hyvä haastaa erityisesti uusia ideoita ja avauksia etsittäessä. Tottunut työpajan vetäjä tuntee erilaisia menetelmiä ajatustottumustemme lukkojen avaamiseen. Ryhmän uusi jäsen kykenee myös ainakin hetken näkemään aihetta läheltä pitkään tarkastelleiden näkökentän varjoihin. Kokeile tähän toisesta ryhmästä tai yksiköstä valittuja unilukkareita joiden roolina on toimia kuten sadun Samu Sirkka, joka varoittaa Pinokkiota luisumisesta vanhoihin tottumuksiin ennen nenän kasvua. Kiertävä rooli auttaa myös siilojen purkamisessa ja antaa parhaan hyödyn, jos voit kouluttaa unilukkarit myös ideointimenetelmien osaajiksi ja fasilitaattoreiksi.

51 51 90 Uusia näkökulmia väärällä kädellä Aivojemme eri puoliskojen rooleista päätöksenteon prosesseissa on mielenkiintoisia tutkimustuloksia, ja niistä monia tulkintoja. Myös käytäntö on kuitenkin osoittanut, että erilaisin harjoittein voidaan aktivoida ja avata yllättäviä ajatuspolkuja. Monia menetelmistä voidaan hyödyntää Ilman investointeja ja ylimääräisiä varusteita. Kokeile vaikkapa ideointihaasteen kirjaamista tai sen piirtämistä, mutta käytä vasenta (tai sitä heikompaa ) kättä. Tuntuu varmasti työläältä eikä kuvauksilla taidetta synny, mutta onnistuessaan harjoitus voi vapauttaa uusia näkökulmia. Myös käytäntö on osoittanut, että erilaisin harjoittein voidaan aktivoida ja avata yllättäviä ajatuspolkuja.

52 52 91 Virittäydy ideointiin - mestarin naurulla Sopivan irtonainen ote helpottaa ideointia ja tottumusten lukkojen avaamista. Nauru ja hyvämieli tarttuu nopeasti ja erityisesti mestarin esityksestä. Jean-pierre Kuselan Naurava kulkuri on oivallinen avaus ideointisessiolle silloin tällöin ja jos budjetti ei taivu aitoon esitykseen niin YouTubestakin löytyy lääke. Kokeile sopivan tilaisuuden aluksi virittäytyä ideointiin mestarin tukemana.

53 53 92 Show-stopper-index organisaation reagointikyvyn testinä Vanhassa vara parempi ajattelu voi suojata organisaatiota kalliilta virheiltä mutta on myös uudistumisen suurimpia esteitä. Oletko miettinyt ideoiden elinmahdollisuuksia organisaatiosi reagointikyvyn arvioinnissa? Kuinka monta henkilöä teillä pystyy käynnistämään uusia kokeiluja? Kuinka monta pystyy ampumaan näitä kokeiluja lennosta? Laske näiden henkilöiden suhde. Tämän Show-stopper indeksin arviointi ja muutoksen seuraaminen voi olla hyödyllinen indikaattori innovatiivisuutta ja uudistumiskykyä kehitettäessä. Ota ensin tavoitteeksi oikeanlainen suhde vaikkapa jalkapallosta pelinrakentaja vs. puolustuksen linjamiehet suhteessa 1/4. 93 Hyvä asenne vaikka väkisin Ryhmän asenne merkitsee paljon haasteiden arvioinnissa. Hyvällä tuulella vaikeatkin haasteet tuntuvat ratkeavan. Huonolla tuulella pienikin vastoinkäyminen tuntuu ylitsepääsemättömältä. Oman mielialan muokkaamisessa voi hyödyntää mielen ja ruumiin yhteyksiä hyödyntäviä menetelmiä. Silmäkulmiin asti ulottuva leveä hymy, jopa keinotekoisena, edistää tutkimusten mukaan positiivista mielialaa. Jos olet kokeillut hymyilyä ennen haastavaa tilannetta itseesi, niin yritäpä samaa myös pienryhmässä. Edellä mainitun mekanismin kuvaaminen rohkaisee epäilijöitäkin kokeilemaan ainakin kerran, ja muutaman minuutin ryhmähymyily vaikuttaa koko ryhmän mielialaan. Ja lopulta mitä voit menettää? 94 Pre-mortem ideoinnin tueksi Gary Klein kuvasi 2007 artikkelissaan projektien riskien arvioinnissa käytettävän pre-mortem menetelmän. Menetelmästä on tullut osa kokeilevan kehittämisen ja palvelumuotoilun työkalupakkia. Oikealla asenteella toteutettuna sen avulla voidaan nopeuttaa virheiden ja riskien tunnistamista parempi-ennemmin-kuin-kalliimmin -filosofialla. Toimintamalli sopii hyvin myös ideointiin, kunhan varmistetaan ettei mahdollisten epäonnistumisen syiden esille kaivelu lannista tiimiä. Nopean oppimisen asenteella esim. tuotteen uuden ominaisuuden virheiden pöyhiminen etukäteen saattaa, paitsi säästää aikaa, myös nostaa esille aivan uusia näkökulmia ja ratkaisumalleja. Löydät kuvauksen nopeasta toteutuksesta esim. täältä.

54 54 95 Joskus ne oikeat kysymykset on käytävä hakemassa asiakkailta Hyödyllisiä vastauksia saa vain kysymällä oikeita kysymyksiä. Havainto lienee uuden tiedon luomisen perustotuuksia ja tieteenfilosofian kulmakiviä. Asiakkaiden tarkkailu käyttöympäristössä on kuluttajatuotteita ja palveluita kehitettäessä itsestäänselvä osa prosessia mutta teollisuuden ratkaisuja kehitettäessä asia ei aina tule samalla tavalla mieleen. Suuret kulttuurierot korostavat aiheen merkitystä ja joskus ne oikeat kysymykset on käytävä hakemassa asiakkailta paikan päällä. Tuotekehityksen tiedustelupartion lähettäminen tarkkailemaan asiakkaan käyttötapoja ja tottumuksia aidossa ympäristössä on kallis, mutta joskus ainoa tapa saada uusia näkökulmia innovointiin. Lue Kempin kokemuksista täältä. 96 Nosta innovaation huoneentaulu selvästi näkyville Onko organisaation innovaatio- ja uudistumiskyky kaikkien tehtävä? Ovatko tavoitteet ja odotukset kaikille selvät? Yksilön oman toimintakyvyn ja vaikuttamismahdollisuuksien tunnistaminen on sitoutumisen kannalta tärkeä tekijä, mutta hyvin merkityksellistä on myös käsitys työn linkittymisestä laajempaan kokonaisuuteen ja organisaation tavoitteisiin. Monet asiakkaistamme ovatkin koonneet innovaatiotoiminnan tueksi ja selvästi näkyville koko organisaatioita koskevat tavoitteet ja ohjeet tiiviiseen huoneentauluun. Eräs asiakkaistamme nosti huoneentaulun ydinkohtia vielä erikseen esille vaihtamalla niiden kuvauksia kokoustilojen projektoreiden käynnistysvalikoiden kuviksi.

55 55 97 Erota johdosta pahin taantumuksellinen jarru! Tässä sinulle hieman radikaalimpi keino. Järjestä yksikössäsi äänestys ja kysy heiltä kuka johtaja heidän mielestään on pahin jarru uudistumiselle. Toimi kylmästi tuloksen mukaan ja erota tämä taantumuksellinen johtaja. Tässä on paluuta demokratian syntyjuurille Antiikin Kreikkaan - sielläkin oli kansalla oikeus karkottaa henkilöitä, jotka haittasivat yhteisön kehittämistä eteenpäin. Uskoisin, että yksi kerta riittää uudistumisen tärkeys on taas saatu koko johtoportaan mieliin.

56 56 98 Haasta itsestäänselvyydet Kokeile Provokaatiota! Edvard De Bono sanoitti Provokaation ideointia tukevaksi menetelmäksi. Itsestäänselvyyksien tai kaikkien hyväksymien faktojen haastaminen ideointiprosessin hallittuna osana avaa usein yllättäviä näkökulmia käsiteltävään haasteeseen. Oletusten haastaminen on työkaluna myös vakiintunut osaksi Design Thinking ajattelua. Menetelmäkuvauksia löytyy helposti (esimerkki tässä) mutta uteliaisuus, rehellisyys ja hippunen itsekritiikkiä riittävät kyllä aineksiksi. Virkistävä vilahdus vanhaa viisautta TED-talkien lomaan löytyy De Bonon haastattelusta YouTubesta (provokaatiosta 2:35min eteenpäin). Ongelmaa ei ratkaista sillä ajattelutavalla, jolla se on syntynyt Albert Einstein 99 Vuokrattavana kyvykäs innovaatiotoiminnan kehittäjä! Tänä päivänä voi vuokrata melkein mitä vain laatupäälliköitä, henkilöstöpäälliköitä, talouspäälliköitä miksei siis myös asiantuntijoita innovaatiotoimintaa kehittämään, innovaatiopäälliköitä. Monet organisaatiot ovat panostaneet viime vuosina innovaatiokyvykkyytensä kehittämiseen ja parantaneet mm. innovaatioprosessejaan, henkilöstönsä innovaatiotaitoja, palkitsemisjärjestelmiä, aloitetoimintaansa, innovaatiokulttuuria tai ideatoiminnan aktiivisuutta. Monissa isoissa organisaatioissa on myös syntynyt uusi rooli, innovaatiopäällikkö, jonka tehtävänkuvana on ollut innovaatiotoiminnan aktivointi ja kehittäminen. Vuokraa siis itsellesi kyvykäs innovaatiotoiminnan kehittäjä! Lue lisää saavutettavista hyödyistä täältä.

57 Läikytä laineita luovuuslounaalla! Uudet näkökulmat ja tiedon jyväset antavat virikkeitä aivoille, ja sitä ne tarvitsevat synnyttääkseen jotakin uutta ja omaperäistä. Oletko koskaan ajatellut hyödyntää lounastunteja innovatiivisen ajattelun lähteenä? Yleensä syömme lounaan tutulla porukalla, niiden ihmisten, joiden kanssa muutenkin puhutaan ja työskennellään päivittäin. Mitä jos kokeilisit vaikkapa pari kertaa viikossa lounastaa muiden organisaatiosi asiantuntijoiden kanssa? Pääsisit kuulemaan mitä heidän yksikössään tapahtuu, millaisten haasteiden kanssa siellä painitaan tai millaisia uusia kehitysideoita siellä on viime aikoina ilmaantunut? Samalla voisit jakaa omia kehityshaasteitasi ja ehkä saada uusia näkökulmia niiden ratkaisemiseen. Kokeile siis luovuuslounaita. Mitä jos kokeilisit vaikkapa pari kertaa viikossa lounastaa muiden organisaatiosi asiantuntijoiden kanssa?

58 Your Partner in Change. GRAZ, BERLIN, BRATISLAVA, BRUSSELS, BUDAPEST, BUCHAREST, HELSINKI, PRAGUE, SOFIA, VIENNA

10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ

10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ 10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ Ideoi, inspiroidu, innovoi pienessä tai suuressa ryhmässä AE Partners Oy MIKÄ ON IDEA WALL? Idea Wall on verkkopalvelu, jossa osallistujat jakavat avoimesti ja anonyymisti ideoita

Lisätiedot

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta.

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta. Seuratoiminnan Tulevaisuus Miten meidän urheiluseuramme menestyy muuttuvassa maailmassa? 1 Kokoa tiimi omasta seurasta. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. 2

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy

MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy janne.metsolahti@yit.fi MITÄ ON GEMBA-WALK? Sana gemba tulee japanin kielestä ja tarkoittaa todellista paikkaa, paikkaa jossa arvo tuotetaan

Lisätiedot

Tuottavuutta ja hyvinvointia finanssialalle

Tuottavuutta ja hyvinvointia finanssialalle Kuinka me yhdessä toimimme? Miten minä voin vaikuttaa? Työn tulevaisuus Finanssiala on suuressa murroksessa ja ala kohtaakin laajalti vaikuttavia muutostekijöitä tulevaisuudessa. Asiakaskäyttäytymisen

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto

925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto 925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto Hanke-esittely: Luovan yrityskulttuurin rakentaminen 925 DESIGN 7.3.2014 Yrityksestämme KESTÄVÄ KILPAILUKYKY VAATII ROHKEAA AJATTELUA, FIKSUJA TYÖNTEKEMISEN

Lisätiedot

InnoSprint Kiihdytä kehityshankkeesi täyteen vauhtiin. 1

InnoSprint Kiihdytä kehityshankkeesi täyteen vauhtiin.   1 InnoSprint Kiihdytä kehityshankkeesi täyteen vauhtiin www.innotiimi-icg.fi 1 INNOSPRINT Äkkilähtö uuteen Innovatiivinen 4-päiväinen kehitysprosessi, joka synnyttää konkreettisen ratkaisun keskeiseen kehityshaasteeseen

Lisätiedot

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO Karl-Magnus Spiik Ky KK-itsearvio 1 KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO KYSYMYKSET Lomakkeessa on 35 kohtaa. Rengasta se vaihtoehto, joka kuvaa toimintatapaasi parhaiten. 1. Tuen avainhenkilöitteni ammatillista

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut Työpaikan pelisäännöt Perusteet pelisäännöille Lainsäädännössä on määritelty yleisluontoisesti työnantajan ja työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa sekä annettu yleisiä ohjeita käyttäytymisestä

Lisätiedot

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista.

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista. Päivän ohjelma. 7:30 Aamiainen 8:30 Hyvän aamun aloitus. Mieli ja keho auki. 8:40 Tervetuloa! 8:45 Johtoryhmätyöskentelyä. Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista

Lisätiedot

Työkalut innovoinnin tehostamiseen valmiina käyttöösi. Microsoft SharePoint ja Project Server valmiina vastaamaan organisaatioiden haasteisiin

Työkalut innovoinnin tehostamiseen valmiina käyttöösi. Microsoft SharePoint ja Project Server valmiina vastaamaan organisaatioiden haasteisiin Työkalut innovoinnin tehostamiseen valmiina käyttöösi Microsoft SharePoint ja Project Server valmiina vastaamaan organisaatioiden haasteisiin Terve! Pieni, nopea kysely kiitos! Lyhyt katsaus osallistujiin

Lisätiedot

Uudista ja Uudistu 2011. LTA-analyysit kyvykkyyden kehittämisessä. Kari (INTJ) 25.09.2011

Uudista ja Uudistu 2011. LTA-analyysit kyvykkyyden kehittämisessä. Kari (INTJ) 25.09.2011 Uudista ja Uudistu 2011 LTA-analyysit kyvykkyyden kehittämisessä Kari (INTJ) 25.09.2011 LTA -analyysien taustaa Suuri määrä rinnakkaisia versioita ja sovellutuksia LTA -analyysit - Innotiimi / Feelback

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

Luovuus ja työorganisaatio

Luovuus ja työorganisaatio Luovuus ja työorganisaatio 5 op kurssi 27.10 15.12.2015 Janita Saarinen Janita Saarinen, TAMK 2015 1 Kuka olet? Mistä tulet? Miksi olet täällä? Mitä odotat? Janita Saarinen, TAMK 2015 2 Mitä luovuus on?

Lisätiedot

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri Julkaistu 9.2.2017 Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri 1/2017 NextMakers-barometri käsittelee kasvuyrityksille kiinnostavia, ajankohtaisia aiheita. Ensimmäisen

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Digitaalisen nuorisotyön strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että organisaatioissa digitaalisen median ja teknologian tarjoamia

Lisätiedot

ITSEOHJAUTUVAN ORGANISAATION MUUTOS. Juha Riippi, Vincit Oy

ITSEOHJAUTUVAN ORGANISAATION MUUTOS. Juha Riippi, Vincit Oy ITSEOHJAUTUVAN ORGANISAATION MUUTOS Twitter: @JuhaRiippi Juha Riippi, Vincit Oy Linkedin: fi.linkedin.com/in/juhariippi MINUSTA Töissä Vincitillä vuodesta 2009. Monta eri roolihattua: Koodari Project Lead

Lisätiedot

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 TAVOITTEET 12.8.2009 TYÖSKENTELYLLE TEEMA Ammattimainen yhteistyö moniammatillisessa

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Reflektoiva oppiminen harjoittelussa Insinööritieteiden korkeakoulu

Reflektoiva oppiminen harjoittelussa Insinööritieteiden korkeakoulu Reflektoiva oppiminen harjoittelussa 17.9.2015 Insinööritieteiden korkeakoulu Psykologi, uraohjaaja Seija Leppänen Reflektointiprosessi aloittaa oppimisen 1. Orientoituminen ja suunnittelu: millainen tehtävä

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys Tiimivalmennus 6h Tiimienergian pikaviritys Hienoa kuinka hyvin valmennus pysyi kasassa ja sai kaikki mukaan. Kukaan ei ollut passiivisena tässä koulutuksessa. TeliaSonera Oyj 1 / 9 Miksi investoisit tiimityöhön?

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Elämäntaitojen nelikenttä

Elämäntaitojen nelikenttä Polunvalaisija Elämäntaitojen nelikenttä A B Pitkän aikavälin tavoite Lyhyen aikavälin tavoite Nyt Punnitseminen V a l l i t s e v a t a j a t u k s e t T O I S T O K u i n k a u s e i n a j a t t e l

Lisätiedot

Yrittäjän kompetenssi

Yrittäjän kompetenssi Tiina Hautala & Aki Karppinen Yrittäjän kompetenssi 24.4.2009 Johtamisen laitos Kauppatieteellinen tiedekunta ESITYKSEN SISÄLTÖ - Saneerausyrittäjien persoonallisuus - Saneerausyrittäjien taidot verrattuna

Lisätiedot

OSAKE- KOKEMUKSIA TAMPEREELTA

OSAKE- KOKEMUKSIA TAMPEREELTA 1 OSAKE- KOKEMUKSIA TAMPEREELTA Piia Tienhaara Seminaari 23.11.2017: Miten nostaa SOTE- asiakas keskiöön? 2 TAUSTAA Selvitys Tampereen kaupungille vuonna 2015 Haastattelut 2016 ( Finnish Service Alliance

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi M I K Ä O N TÄ R K E Ä Ä, KUN TO I M I N N A N M U U TO S V I E DÄ Ä N L Ä P I J O H TA M I S E N J A H E N K I LÖ S TÖ N O S A A M I S E N N Ä KÖ KU L M A

Lisätiedot

Ajanhallintavalmennus Osa III Tehokkuutta päivään. Leo Stranius HM, toiminnanjohtaja

Ajanhallintavalmennus Osa III Tehokkuutta päivään. Leo Stranius HM, toiminnanjohtaja Ajanhallintavalmennus Osa III Tehokkuutta päivään Leo Stranius HM, toiminnanjohtaja Leo Stranius, HM Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Ympäristöasiantuntija Kaupunginvaltuutettu Lue lisää: www.leostranius.fi

Lisätiedot

Työhyvinvointia yhdessä Pori

Työhyvinvointia yhdessä Pori Työhyvinvointia yhdessä 20.4.2018 Pori Työhyvinvointi ei synny sattumalta Terveys Hyvinvointi Toimintakyky Työkyky Työhyvinvointi Työhyvinvointi tarkoittaa sitä, että työ on turvallista, terveellistä ja

Lisätiedot

Lean Leadership -valmennusohjelma

Lean Leadership -valmennusohjelma Lean Leadership -valmennusohjelma Näkökulmia johtajuuteen Tule kehittämään ja kehittymään! Valmennuksen tavoitteet Arjen kehittäminen: yksinkertaisilla kehitystoimenpiteillä merkittäviä parannuksia Henkilöstö

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni

NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni 29.4. 2016 Helka Pirinen People & Leadership Consulting PLC Oy, p. 040 51 21 470, www.peopleleadership.fi

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

UUSIX. Työkaluja INWORK hankkeesta

UUSIX. Työkaluja INWORK hankkeesta UUSIX Työkaluja INWORK hankkeesta Anna-Maija Nisula Tutkijatohtori, projekti päällikkö Lappeenrannan yliopiston kauppakorkeakoulu Technology Business Research Center (TBRC) anna-maija.nisula@lut.fi INWORK

Lisätiedot

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Kemiönsaaren henkilöstöstrategia Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Sisältö 1. Lähtökohdat 2. Rekrytointi 3. Johtaminen ja alaistaidot 4. Työhyvinvointi 5. Osaaminen ja palkitseminen 6. Arviointi ja seuranta

Lisätiedot

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Joustavasti ja avoimesti uuteen toimintakulttuuriin L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Marika Tammeaid Kehityspäällikkö, Valtion henkilöstöjohtamisen tuki, Valtiokonttori #Työ2.0 Klassikot uudessa valossa Kohti

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Työhyvinvointi- ja työsuojeluyhteistyön haasteita

Työhyvinvointi- ja työsuojeluyhteistyön haasteita Työhyvinvointi- ja työsuojeluyhteistyön haasteita Erkki Auvinen, STTK 7. 4. 2 0 1 6 Työpaikan kehittämistä ei saa unohtaa vaikeinakaan aikoina Työpaikan kehittämistä ei saa haudata mukamas tärkeämpien

Lisätiedot

KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje

KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje Miniopas Mitä koutsaus on? Coaching - tai suomalaisittain koutsaus - on tehokas työkalu. Se on tulostavoitteista ja konkreettiseen toimintaan tähtäävää.

Lisätiedot

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin Työkirja TiiaKonttinen Hei, ihan huippua, että latasit tämän oppaan ja haluat oppia, miten voit suunnitella ja tehdä oman verkkokurssisi. Tämän työkirjan

Lisätiedot

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio VINKKEJÄ OPISKELUUN Tampereen teknillinen lukio ÄIDINKIELENOPISKELUN KULTAISET KONSTIT Asenne. Ei äikästä voi reputtaa., Mitä väliä oikeinkirjoituksella? Kyllä kaikki tajuavat, mitä tarkoitan, vaikka teksti

Lisätiedot

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti Kumula, 11.6.2019 Asiantuntijan blogiteksti Hei! Olen Mari. Digiajan kirjoituskoulu Kide on perustettu, jotta tekstit olisivat loistavia eikä niiden kirjoittaminen olisi (aina) tuskallista. www.kidekoulu.fi

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä. Leadership-tapahtuma

Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä. Leadership-tapahtuma Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä Leadership-tapahtuma 2.2.2012 Minä olen tehokkaimmillani ja tuottavimmillani kun Olen asiantuntevassa työryhmässä, jossa kukin tietää roolinsa ja sparraa toisiaan

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

Kaikille avoin hiihtokoulu

Kaikille avoin hiihtokoulu Kaikille avoin hiihtokoulu Kaikille avoimessa hiihtokoulussa kaikki oppilaat ovat yhtä arvokkaita ja tervetulleita, hiihtokoulu ei rajaa ketään pois vamman tai toimintakyvyn vuoksi. Kaikilla on oikeus

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

Itsensä johtaminen jaksamisen tukena Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 2019

Itsensä johtaminen jaksamisen tukena Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 2019 Itsensä johtaminen jaksamisen tukena Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 2019 Tutkijatohtori Susanna Kultalahti Vaasan yliopisto, johtamisen akateeminen yksikkö Esimiestyö VAATII PALJON Pedagoginen johtajuus,

Lisätiedot

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista 5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista VILMA HEISKANEN 26.11.2014 Lähde: http://powerofpositivity.com/5-things-must-know-mind/ Puhu parin kanssa Lue parin kanssa aivoista Mitä ajattelet? Oletko

Lisätiedot

Minä työssäni kartoitus

Minä työssäni kartoitus Minä työssäni kartoitus 15.5.2015 1 Mikä on Minä työssäni -kartoitus? työväline joka on kehitetty nopeaksi ja kattavaksi nykytilanteen kuvaamiseksi omasta sekäosaamisen ettämotivaation näkökulmista minä

Lisätiedot

Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka

Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma 2012 2018 Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa. Intoa ja osaamista Loistava

Lisätiedot

Dialoginen johtaminen

Dialoginen johtaminen Dialoginen johtaminen Labquality Days 10.2.2017 Sari Tappura Tampereen teknillinen yliopisto Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2015 Lisätiedot: Sirpa Syvänen Tampereen yliopisto www.dinno.fi JHTAMISKRKEAKULU

Lisätiedot

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa.

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Pieni neuvottelutaitojen työkirja naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Neuvottelutaidot ovat (työ)elämän ydintaitoja Neuvottelutaidot muodostuvat erilaisten taitojen, tietojen, toimintatapojen ja

Lisätiedot

Ihmisten erilaisuus ryhmän toiminnassa

Ihmisten erilaisuus ryhmän toiminnassa Ihmisten erilaisuus ryhmän toiminnassa - Hyvistä yksilöistä toimiva työryhmä Aki Miettinen Vuorovaikutustyylit Voimakastahtoinen ET IT Ekstrovertti Introvertti EF IF Hyväntahtoinen Energinen Suoraviivainen

Lisätiedot

Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä

Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä Consultor Finland Oy Aluksi Suunnitelmien tekeminen on meille jokaiselle arkipäivää. Suunnitelmiin voi kuulua ostoksille menoa, illallista ja television

Lisätiedot

Tehtävälista digitaalisten palvelujen kehittäjälle. Helsingin kaupunki - Digitaalinen Helsinki -ohjelma 2017

Tehtävälista digitaalisten palvelujen kehittäjälle. Helsingin kaupunki - Digitaalinen Helsinki -ohjelma 2017 Tehtävälista digitaalisten palvelujen kehittäjälle Helsingin kaupunki - Digitaalinen Helsinki -ohjelma 2017 5 askelta: Kysy Valmistele Kuuntele Suunnittele Kokeile, testaa, paranna! Kysy Kuka on palvelun

Lisätiedot

Fasilitoinnin kolme salaisuutta projektipäälliköille

Fasilitoinnin kolme salaisuutta projektipäälliköille Fasilitoinnin kolme salaisuutta projektipäälliköille Piritta van der Beek toimitusjohtaja Grape People Finland Oy 1 Tämän tietoiskun tarkoitus Oppia, miten soveltamalla fasilitointia lisäät vuorovaikutteisuutta,

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015 Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella Kuka 2 Veikko Huovinen 3 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Tietotyöllä on puolensa 4 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok,

Lisätiedot

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa.

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa. Kuvat ClipArt Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana -ohjevihkonen on tarkoitettu yleissivistävän opettajankoulutuksen opiskelijoiden ja ohjaajien käyttöön. Materiaali on mahdollista saada myös PowerPoint

Lisätiedot

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa?

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Seminaari 28.3.2019 Paneeli: Miten vähentää eettistä kuormitusta sosiaali- ja terveydenhuollossa? Mika Virtanen, projektipäällikkö,

Lisätiedot

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Arvioinnista kehittämiseen

Arvioinnista kehittämiseen Arvioinnista kehittämiseen Arviointi on museon yhteinen asia Arviointiin mahdollisimman laaja edustus henkilöstöstä. Pienemmissä museoissa mukana voivat olla kaikki, kun taas isommissa on tärkeää kerätä

Lisätiedot

L U PA T E H D Ä F I K S U M M I N. VM, Valtiokonttori, Senaatti, Valtori #Työ2piste0

L U PA T E H D Ä F I K S U M M I N. VM, Valtiokonttori, Senaatti, Valtori #Työ2piste0 L U PA T E H D Ä F I K S U M M I N VM, Valtiokonttori, Senaatti, Valtori #Työ2piste0 Tavoitteenamme on joustavasti toimi ja ilmiölähtöiseen työskentelyyn kykenevä valtionhallinto, jossa on mahdollisuus

Lisätiedot

Ryhmämallitusohje 2016

Ryhmämallitusohje 2016 LUONTAISET TAIPUMUKSET Ryhmämallitusohje 2016 Kalevi Sipinen RYHMÄMALLITUSOHJEITA: VAIHE 1 Mallittamalla otetaan tietoiseen käyttöön olemassa olevia taitoja/mestaruutta LUONTAISET TAIPUMUKSET RYHMÄMALLITUS:

Lisätiedot

Palkitseminen osaamisen johtamisen tukena

Palkitseminen osaamisen johtamisen tukena Palkitseminen osaamisen johtamisen tukena Elina Moisio 11.12.2003 KOPA-projekti Kohti osaamisen palkitsemista Käynnistyi syksyllä 2002 Mukana Niilo Hakonen, Elina Moisio ja Aino Salimäki Palkitsemisjärjestelmän

Lisätiedot

Viremittari osana Innokkaan kasvutarinaa Sonja Heiskanen, Henry Foorumi 9.11.2010, Hotel Crowne Plaza

Viremittari osana Innokkaan kasvutarinaa Sonja Heiskanen, Henry Foorumi 9.11.2010, Hotel Crowne Plaza Viremittari osana Innokkaan kasvutarinaa Sonja Heiskanen, Henry Foorumi 9.11.2010, Hotel Crowne Plaza Medical- brändien taustalla vuodesta 1994 Innokas Medical Oy 20 000 Perustettu Oulussa vuonna 1994

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

TeamCHAMPION TeamCHAMPION wiki.tut.fi/champion

TeamCHAMPION TeamCHAMPION wiki.tut.fi/champion 1 TYÖPAJAN ASKELEET 2 Valmistautuminen Alustus Tiimitilanteet Tiimiroolit Tulokset Analysointi Toimenpiteet Yhteenveto VALMISTAUTUMINEN 3 Työpajan luonti Fasilitoija luo tiimiroolityökaluun uuden työpajan.

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä Riikka Mauno

Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä Riikka Mauno Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä 19.9.2018 Riikka Mauno 1 19.9.2018 Riikka Mauno 2 Riikka Mauno 3 Lapsiperheiden sosiaalipalvelut Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Ole kärsivällinen Hae työtä laajalta alueelta Tunne vahvuutesi ja hae työtä usealta alalta monella tavalla

Ole kärsivällinen Hae työtä laajalta alueelta Tunne vahvuutesi ja hae työtä usealta alalta monella tavalla Pieni Työnhakuopas Tervetuloa Pienen Työnhakuoppaan pariin! Opas on tuotettu osana Työllistyvä Keski- Karjala hanketta. Voit hyötyä oppaan vinkeistä oletpa sitten kokenut työnhakija tai vasta-alkaja urapolkusi

Lisätiedot

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille)

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Assari 2.0 Kevät 2011 Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Kevään valmennuksen tavoitteet Assarijoukkue Yksittäisten

Lisätiedot

Monitoimijainen/monialaisen arvioinnin työrukkasen työskentelyn tulokset

Monitoimijainen/monialaisen arvioinnin työrukkasen työskentelyn tulokset Monitoimijainen/monialaisen arvioinnin työrukkasen työskentelyn tulokset Eteneminen kohti yhteistä näkemystä LAPE päivät 5.-6.2.2018 Työ on jatkunut THL aivoriihessä, jossa mukana STM, OKM ja OPH Työrukkasessa

Lisätiedot

Åbo Akademi KEHITYSKESKUSTELU

Åbo Akademi KEHITYSKESKUSTELU Åbo Akademi KEHITYSKESKUSTELU Tämä lomake on kehityskeskustelua varten laadittu mallilomake, jota voidaan käyttää keskustelun sisällön jäsentämiseen ja joka auttaa keskittymään olennaisiin kysymyksiin.

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä

Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä Aulikki Sippola, KTT, monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija Ratko-menetelmä tarjoaa keinoja rakentaa monimuotoisuutta arvostavia

Lisätiedot