TAHTOTILA PAIKALLISIIN HANKINTOIHIN JA LUOMUUN SIKSES PARASTA GAALAA JUHLITAAN OSTA TILALTA! -PÄIVÄ JÄRJESTETÄÄN 16.9.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TAHTOTILA PAIKALLISIIN HANKINTOIHIN JA LUOMUUN SIKSES PARASTA GAALAA JUHLITAAN OSTA TILALTA! -PÄIVÄ JÄRJESTETÄÄN 16.9."

Transkriptio

1 SATAKUNNASTA - SIKSES PARASTA HANKKEEN UUTISKIRJE KESÄKUU / 2017 TAHTOTILA PAIKALLISIIN HANKINTOIHIN JA LUOMUUN Paikallisista hankinnoista ja luomusta keskusteltiin julkisten keittiöiden infotilaisuudessa kesäkuun alussa Eurassa. Tilaisuudessa kuultiin EkoCentrian asiantuntijoita Sari Väänästä ja Anu Arolaaksoa. Lue lisää sivulta 5. SIKSES PARASTA GAALAA JUHLITAAN Satakuntalainen ruokaketju esittäytyy kaikessa parhaudessaan Sikses parasta Gaalassa Villilän vintillä Nakkilassa. Lisätietoja sivulla 7. OSTA TILALTA! -PÄIVÄ JÄRJESTETÄÄN YRTTIPAJALLA KESKITYTÄÄN PUHTAISIIN SUOMALAISIIN LUONNONYRTTEIHIN Petri Koivisto löysi puolisonsa, Sari Koiviston, kanssa sattumalta netistä kesällä 2015 myynnissä olevan Savonlinnan Yrttipajan. Syksyllä 2015 Yrttipajan toiminta siirtyi Satakuntaan, Euran Kauttualle, jossa yritys toimii edelleen. Lue lisää sivulta 2. Tuottaja voi osallistua Osta tilalta! -tapahtumaan omalla tilallaan ja myydä tapahtumassa oman tilan tuotteita ja puutarhan satoa. Katso lisää sivulta 7. MILTÄ KUULOSTAISI SIRKKA- RUIS-SNACKSIT TAI JAUHOMATOWOKKI? Turun yliopiston kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisista 34 % on maistanut tai syönyt hyönteisruokaa. Lue lisää sivulta 9.

2 Yrttipajalla keskitytään puhtaisiin luonnonyrtteihin Satakunnassa, Euran Kauttualla, toimii maakunnan ainoa pelkästään yrtteihin keskittynyt yrttiyritys nimeltään Yrttipaja, virallisesti Nordic Herbs Oy. Petri Koivisto löysi puolisonsa, Sari Koiviston, kanssa sattumalta netistä kesällä 2015 myynnissä olevan Savonlinnan Yrttipajan Suonenjoelta. -Yhdessä Sarin kanssa matkustettiin katsomaan yritystä ja aika pian tapaamisen jälkeen sovittiin jo kaupat, Koivisto selittää. Syksyllä 2015 Yrttipajan toiminta sitten siirtyi tänne Euran Kauttualle, jossa yritys pyörii edelleen, Koivisto jatkaa. Koiviston innostus yrtteihin lähti yrttilääkintäkoulutuksen kautta ja myös hänen oma kokemus yrttien toimivuudesta ravintona siivitti kiinnostusta lisää. Koiviston mukaan alkavan yrittäjän tietopankki oli aluksi kuitenkin hyvin pientä, mutta matkan varrella on karttunut paljon lisää oppia paljon on silti vielä opittavaa. Koiviston tavoitteena onkin kasvattaa ja kehittää oman yrityksen toimintaa koko ajan eteenpäin sekä halu edistää myös koko yrttialaa Suomessa. Yrttipajan tuotevalikoimaan kuuluu erilaisia yksittäisiä yrttejä, yrttimausteita, teeyrttejä, teesekoituksia ja yrttikylpy -tuotteita. Tuotteiden puhtaus näyttäytyy Yrttipajan tuotteiden lähtökohtana. Raaka-aineet kerätään aina puhtailta luontoalueilta ja viljellyt yrtit kasvavat luonnollisesti pelloilla ilman lisäaineita. Pääasiassa Yrttipaja myy tuotteitaan verkossa, mutta myös omassa liikkeessään Kauttualla. - Meillä on laaja verkosto tuotteiden ostajia, muun muassa eri terveyskauppoja ympäri Suomen. Lisäksi panimot ja leipomot ostavat meiltä esimerkiksi nokkosta oluen ja leivän valmistusta varten, Koivisto kertoo. Lähiaikoina Yrttipajan tuotteita tulee todennäköisesti näkymään myös enemmän Satakunnan alueen ruokakaupoissa, Koivisto iloitsee. Meidän pikkuisesta tulee vielä hyvä yrttien kerääjä, Sari ja Petri iloitsevat.

3 Satakunnassa yrtit ovat vielä melko uutta ja ihmeellistä, esimerkiksi Itä-Suomessa yrttikulttuuri on paljon vahvempaa. Koiviston mukaan asiasta ollaan kuitenkin kiinnostuneita yhä enemmän myös täällä Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella. Ala on pieni myös koko Suomessa muualle maailmalle verrattuna. Suomen tuotteilla on kuitenkin potentiaalia kansainvälisesti katsottuna. Yrttipajan yrttien kerääjiä ja viljelijöitä ei vielä löydy liiakseen, mutta koko ajan löytyy lisää kiinnostuneita. - Meille tulee yllättävän paljon yhteydenottoja kiinnostuneilta kerääjiltä, Sari ja Petri Koivisto kertovat. Yrttienkeruu olisi myös nuorille oiva kesätyömahdollisuus. Etenkin, kun töitä on tällä hetkellä melko heikosti tarjolla, Petri Koivisto jatkaa. Yrttipajan yrttien kerääjät ovat levittäytyneet ympäri Suomen, mutta myös muutama luottokerääjä löytyy omasta kunnasta, Eurasta. Lisäksi entisen Köyliön alueella viljellään nokkosta ja voikukkaa laajalti. Koiviston tavoitteena on saada peltoviljelyyn yhä enemmän yrttejä, sillä se on varmempi ja tehokkaampi tapa saada tarvittava määrä yrttejä talteen. Tällä hetkellä Yrttipajan noin 60 yrtistä parisenkymmentä lajia kerätään vielä suoraan luonnosta. - Koivua tai kuusta ei voi pellossa viljellä, mutta periaatteessa muita yrttikasveja voisi olla mahdollista kasvattaa pellolla, jos vain joku rohkea tarttuisi asiaan ja kokeilisi. Luonnonkasveista on tuotu pelloille jo esimerkiksi nokkonen, voikukka, mesiangervo, väinönputki ja siankärsämö, Koivisto toteaa. - Meidän luonnon ja yrttien puhtaus on ehdoton valttikortti muualle verrattuna. Viimeistään 1020 vuoden kuluttua puhtaus tulee näyttäytymään vielä merkittävämpänä, Koivisto arvioi. Tämän lisäksi pohjoisen pallonpuoliskon valojakso kesäisin ja lempeä ilmasto ovat aivan omaa luokkaansa, Koivisto jatkaa. Myös Yrttipajan tulevaisuuden haaveena on tuotteiden vienti ulkomaille. Koiviston mukaan tuotanto ei kuitenkaan vielä riitä sinne asti, sillä viennin selvitystyö vaatii aikaa ja valtavia määriä yrttejä. - Ensin verkostojen on kasvettava täällä Suomessa, jotta yrttien vienti ulkomaille käy mahdolliseksi, Koivisto päättää. Heidi Tattinen Harjoittelija Pyhäjärvi-instituutti Yrttipajan tuotteiden ilmeuudistus on vielä käynnissä. Kuvassa vanhan ilmeen mukainen yrttijuoma.

4 KUUSENKERKKÄSIIRAPPI 5-6 l kuusen vuosikasvaimia eli kuusenkerkkiä 1 kg sokeria Vettä Huom! Kerkkien keräämiseen tarvitaan lupa maanomistajalta. Valmistusohje: Huuhtele kerkät. Peitä kylmällä vedellä niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa vedessä yön yli. Keitä kerkkiä liotusvedessä noin 2 tuntia sekoittaen koko ajan, ettei seos pala pohjaan. Siivilöi seos. Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 1,5 litraa. Lisää sokeri ja keitä seosta vielä toiset 2 tuntia sekoittaen (kattilan pohjaa myöten). Seos on nyt siirappimaista ja kovettuu vähitellen. Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin. Kovaa marmelosta saa lisäämällä hyydytysaineitta. Valmiin marmelon väri on punaruskea SIKSES PARASTA hankkeen vuoden 2017 TEEMAT Vuosi 2017 on täynnä mahdollisuuksia ja hehkutusta. Me Sikses-toimijat kannamme oman kortemme yhteiseen kekoon rummuttamalla satakuntalaisia elintarvikkeita ja tuotteita. Jokaiselle kuulle on oma teemansa, jotka näkyvät ja kuuluvat niin some-kanavissamme, uutiskirjeissämme ja muussa tiedonvälityksessä. Kanavamme: siksesparasta.fi Sillai kai? -blogi Facebook Instagram YouTube Tammikuu SÄILYKKEET & PAKASTEET Helmikuu HUNAJA Maaliskuu KALA Huhtikuu KANANMUNA & MAITO Toukokuu LIHA Kesäkuu YRTIT & MAUSTEET Heinäkuu MARJAT Elokuu VIHANNEKSET & JUUREKSET Syyskuu VILJAT & OLUET Lokakuu SIENET Marraskuu SOKERI & MAKEISET Joulukuu LEIPOMOTUOTTEET

5 Tahtotila paikallisiin hankintoihin ja luomuun Paikallisista hankinnoista ja luomusta keskusteltiin julkisten keittiöiden infotilaisuudessa kesäkuun alussa Eurassa. Tilaisuudessa kuultiin EkoCentrian asiantuntijoita Sari Väänästä ja Anu Arolaaksoa. Kuntien tahtotilaa tarvitaan, jotta paikallis-, luomu- tai vastuullisia hankintoja voidaan merkittävällä tavalla julkisissa ruokapalveluissa toteuttaa. LÄHIS-opas on päivitetty uuden hankintalain mukaiseksi. Opas antaa kattavasti tietoa koko elintarvikkeiden hankintaketjulle, myös yrittäjille ja kuntapäättäjille. Vastuullisten ja paikallisten elintarvikehankintojen toteuttamiseksi on julkisia ruokapalveluja ohjeistettu myös muiden oppaiden muodossa. Niistä on löydettävissä muun muassa tuotekohtaisia kriteeriehdotuksia. Tarjoajien ja tuotteiden vähimmäisvaatimukset sekä tarjouksen vertailukriteerit (pisteytettävät kriteerit) auttavat kilpailutuksen toteuttajia huomioimaan esimerkiksi paikalliset hankinnat paremmin. Vähimmäisvaatimukset ovat raakaaineiden ja elintarvikkeiden ominaisuuksiin liittyviä määritelmiä, kuten alkuperä, raaka-ainepitoisuus ja tuoreus. Vähimmäisvaatimukset (paitsi alkuperä) voivat olla myös vertailukriteerejä. - Keskustelkaa paikallisten yrittäjien kanssa vähimmäisvaatimusten soveltuvuudesta, neuvoi Sari Väänänen. Tarjouskilpailujen aikana ei saa käydä markkinapuheenvuoroja, muutoin saa, Sari Väänänen jatkoi. Pienhankintamahdollisuuden käyttäminen ja osan hankinnoista jättäminen itse kilpailutettavaksi antaa paremman mahdollisuuden paikallisten tuotteiden hyödyntämiseen. Pienhankinnasta on muistettava laittaa tarjouspyyntöön sopimuslauseke. Jos kunta kuuluu isoon hankintayksikköön, on myös mahdollista, että luontevan osan hankinnoista ruokapalvelut kilpailuttaisivat itse, jakaisivat osiin tai jaksottaisivat hankintansa. Yrittäjät ja tuottajat eivät ole välttämättä pysyneet keittiöiden kasvun ja muutoksen mukana.

6 - Heille pitäisi tehdä selväksi, kuinka yksiköt toimivat, kannusti Sari Väänänen. Edellisten lisäksi myös ruokalistasuunnittelu on välttämätöntä, erityisesti luomun osalta, jotta kustannukset eivät karkaa. Julkisten keittiöiden tarjoamasta ruoasta on nyt noin 6 % luomua. Luvusta on vielä matkaa 20 % tavoitteeseen. Ne keittiöt, jotka liittyvät Portaat luomuun -ohjelmaan, saavat käyttöönsä Ekoruokakone-ohjelman, joka auttaa reseptien ja ruokalistojen suunnittelussa. Portaat luomuun on ammattikeittiöille suunnattu palvelu, jonka avulla keittiöt voivat lisätä luomun käyttöä. Ruokalistasuunnittelua on muun muassa lihan ja muiden kalliimpien ruokalajien osuuden vähentäminen ja kasvisten lisääminen. Anu Arolaakso kertoi Muuramen kunnan esimerkin, jossa luomumaidon käyttöönotolla saatiin luomun käyttöaste nostettua lähelle 20 %. Myös luomuhiutaleilla ja jauhoilla on helppo aloittaa luomun käyttö. Tilaisuudessa kuultiin myös Turun seudulta Arkea Oy:n käytännön toimista kestävän kehityksen edistämisestä sekä ammattikeittiöille suunnitelluista kasviproteiiniresepteistä. Reseptit on suunniteltu niin, että niissä on käytettävissä monipuolisesti kotimaista kasviproteiinia. Lisätietoja oheisista linkeistä: Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille - perusteluja ja ohjeita hankintoihin Elintarvikkeiden hankintaopas Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin suosituksia vaatimuksiksi ja vertailukriteereiksi Uusia kasviproteiinireseptejä Jaana Laurila Satafood Kehittämisyhdistys ry

7 SIKSES PARASTA GAALAA JUHLITAAN VILLILÄN VINTILLÄ Hyvä vastaanottaja, satakuntalainen ruokaketju esittäytyy kaikessa parhaudessaan klo 18:00 Sikses parasta Gaalassa Villilän vintillä Nakkilassa. Varaathan jo nyt kalenteristasi ajan ja varmista paikkasi vuoden maukkaimmassa lähiruokajuhlassa. Illalliskortin hinta on 45 sisältäen kolmen ruokalajin lähiruokamenun. Viralliset kutsut lähetetään elokuussa ja 100 ensimmäistä mahtuu mukaan. Ilmoittautua voit myös jo nyt: Gaalassa palkitaan Satakunnan parhaita. Muistathan siis vaikuttaa ja antaa äänesi elokuun loppuun mennessä. Äänestämään pääset tästä. Sikses parasta työryhmä OSTA TILALTA! -TAPAHTUMA TULEE TAAS SYKSYLLÄ! Tuottaja voi osallistua Osta tilalta! -tapahtumaan omalla tilallaan ja halutessaan kutsua myös naapurin myymään esimerkiksi ylijäämäomenasatoa tai porkkanoita omaan pihapiiriin. Osta tilalta! -tapahtuma perustuu meidän jokaisen omaan aktiivisuuteen ja yhdessä tekemiseen. Osta tilalta! -tapahtuman järjestäjän tulee rekisteröityä ja ilmoittaa tilansa tai myyntipaikkansa ostatilalta.fi -sivuilla. Rekisteröityminen voi tapahtua myös Facebook-tunnuksilla. Osta tilalta! -päivässä voi myydä oman tilan tuotteita ja puutarhan satoa. Osta tilalta -tapahtuma on tarkoitettu lähinnä raaka-aineiden ja ruokatuotteiden myymiseen, ei ruoka-annosten myymiseen. Ilmoittautuminen ja lisätietoja: ostatilalta.fi

8

9 Miltä kuulostaisi sirkka-ruis-snacksit tai jauhomatowokki? Projektipäällikkö Jaakko Korpela Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta esitelmöi hyönteisistä Huittisissa Hyönteiset ruokaketjussa tutkimushanke on Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kaksivuotinen ( ) hanke, jonka päärahoitus tulee Tekesin Green Growth -ohjelmasta. Lisäksi yhteistyökumppaneina on iso joukko yrityksiä elintarvikeketjun varrelta. Hankkeen tavoitteena on edistää hyönteisten hyödyntämiseen perustuvan osaamisen ja arvoketjun syntymistä Suomeen. Hyönteistalous käsittää hyönteiset ihmisen ruoaksi ja eläinten ravinnoksi. Lisäksi hankkeessa tutkitaan mahdollisuuksia hyönteisten hyödyntämiseen ruokaketjun eri osissa raaka-aineena ja ruoan lähteenä. Kansalliset tulkinnat ovat erilaisia, ja esimerkiksi Tanskassa ja Iso-Britanniassa hyönteisiä löytyy kauppojen hyllyiltä. Kuvissa on tanskalaisen yrityksen Enorm ApS:n valmistamia chilillä maustettuja jauhomatoja. Matojen alkuperämaa on Hollanti. Suomessa toimii viisi yritystä, jotka työskentelevät päätoimisesti asian parissa. Viime kuukausien aikana muun muassa sikatilalliset ovat tiedustelleet, miltä tulevaisuus näyttää ja saisiko hyönteisistä sivuelinkeinoa. Tämä kertoo siitä, että kiinnostusta alalle on maatalouselinkeinon muutostuulissa, Korpela kertoo. Eteläisessä Suomessa onkin rakenteilla ensimmäinen sirkkakasvattamo sikalan yhteyteen. Haasteena on tuotannon skaalaaminen kannattavaksi ja toisaalta saatavuus, sillä siitä ei ole tietoa vielä tässä vaiheessa. Hanke on myös tärkeänä avauksena hyönteistalouden tutkimukseen Suomessa ja verkostoitumiseen kansainvälisesti. Hankkeessa selvitetään hyönteisperäisten elintarvikkeiden markkinoillepääsyä nojautuen lainsäädännöllisiin kysymyksiin ja muutosten ennakointiin. Suomi on toistaiseksi kieltänyt hyönteisten käytön elintarvikkeina. Tällä hetkellä kokonaisia tai prosessoituja hyönteisiä ei saa tuoda maahan, myydä, markkinoida tai kasvattaa elintarvikkeeksi, ennen kuin kunkin lajin käyttöhistoria EU:ssa on voitu osoittaa tai sille on myönnetty uuselintarvikelupa.

10 Hyönteiset terveyspommeja Hyönteisiä voidaan hyödyntää elintarvikkeissa kokonaisina, ainesosana, ingredienttinä tai erotettuina raaka-ainekomponentteina (esimerkiksi proteiini tai kitiini). Kokonaiset hyönteiset ovat tyypillisiä ravintolamaailmassa. Tutkimusmaailmassa sen sijaan perehdytään hyönteisten raaka-ainekomponentteihin. Globaalisti on valloillaan näkemys, että uusia, kestäviä proteiinin lähteitä tarvitaan lisää. Suomessa täydennysvalkuaisen omavaraisuus on 15 %, ja osuutta tulisi nostaa merkittävästi. Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia proteiinilähteistä. Ruokahyönteiset ovat ravitsemukseltaan lihaan ja kalaan verrattavaa eläinperäistä ravintoa. Hyönteislajeissa on luonnollisesti eroja, mutta pääsääntöisesti hyönteisten proteiinipitoisuus on korkea ja hyönteisproteiini sisältää ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Hyönteisistä saatava hiilihydraatti on kitiiniä eli kuitua. Hyönteisten rasvakoostumus on tasapainoinen ja hivenaineilla on mahdollista korjata erityisryhmien ravinnontarpeita. Kotikeittiöihin jalkautujat Kotisirkka on yleisimpiä kasvatettuja ruokahyönteisiä maailmassa, sitä kasvatetaan myös Suomessa. Kotisirkka kasvatetaan kasviperäisellä rehulla lähes kahdeksan viikkoa ja lopetus tapahtuu pakastamalla. Sitä käytetään kokonaisena, mutta myös jauheena ja rouheena. Sirkoille syötetään kasvatusolosuhteissa kasviperäistä rehua. Jauhopukki, tutummin jauhomato, on laajasti Euroopassa kasvatettu laji. Sen mahdollisuudet ovat sekä ruoka- että rehukäytössä. Toukka käytetään pääasiassa kokonaisena kuivattuna. Jauhomato kasvaa kasviperäisellä rehulla ja sen tuotantomenetelmät rehukäyttöön ovat pitkälle kehittyneet. Hyönteiset ovat perinteinen osa ruokakulttuureja maailmalla. Hyönteiset ovat tyypillisimpiä keräilytalouden kohteita muun muassa Aasiassa ja Etelä-Afrikan maissa. Länsimaissa kasvatus tapahtuu nykyaikaisen teknologian avulla hallituissa olosuhteissa. Korpelan mukaan on liioiteltua, että kaksi miljardia ihmistä käyttäisi päivittäin hyönteisravintoa. Lukua on vaikea arvioida, sillä se on kovin paikallista. Myöskään yhtenäisyyttä siitä, mitä hyönteisiä syödään (esimerkiksi heinäsirkkoja tai matoja), ei ole. Hyönteisten kaupallistaminen on vielä olematonta. Turun yliopiston kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisista 34 % on maistanut tai syönyt hyönteisruokaa. Kiinnostusta hyönteisruoan kulutukseen löytyy suomalaisten keskuudesta, vaikka haasteena tuleekin olemaan nimenomaan hyväksyntä. Kuluttajien nähdään helpommaksi hyväksyä elintarvikekonsepti, jossa hyönteinen ei ole näkyvissä. Joka tapauksessa hyönteisruoan liittäminen osaksi päivittäistä ruokavaliota tapahtuu hitaasti, joskin kehitys on vauhdikasta, ja se vaatii tiedon lisääntymistä ja mahdollisuuksia kokeilla hyönteisravintoa. Kenties hyönteiset ovat tulevaisuuden vastatrendi kasviproteiineille ja kannanotto vastuulliseen kuluttamiseen. Tilaisuuden järjesti SEUTU - Satakunnan elintarviketeollisuuden uudistuminen ja TKIulottuvuus -hanke. Tuuli Pirttikoski Satafood Kehittämisyhdistys ry

11 Sikses parasta kesä on täynnä tapahtumia! Satakunnasta Sikses parasta -hanke näkyy ja kuuluu ympäri Satakunnan kuluvan kesän ja alkusyksyn aikana. Pääosassa ovat satakuntalaiset tuottajat, yritykset ja monipuoliset raaka-aineet. Lähiruoka-käsite kattaakin Satakunnassa aidon maun, alkuperän ja tuotteiden lisäksi ylpeyden omista tuotteista sekä tekemisen meiningin! MIKÄ ON MIELESTÄSI SIKSES PARASTA? Pääroolia vuonna 2017 toimissamme näyttelevät satakuntalaiset raaka-aineet, elintarvikkeet, tuottajat, pienjalostajat, yritykset, ravintolat, julkiset keittiöt, opiskelijat, uudet tulokkaat ja lähiruokateot. Äänen annamme kaikille satakuntalaisille kuluttajille. Otathan osaa elokuun loppuun asti kestävään äänestykseen ja vaikuta! Äänestykseen pääset ottamaan osaa myös tulevissa kesän tapahtumissa, joissa olemme mukana. Tulokset ja palkitut julkistamme syksyllä 2017 fanfaarien kera. Kaikkien äänestykseen osallistuneiden kesken arvomme satakuntalaisia lähiruokatuotteita. Tästä äänestämään!

12

13 Pyhäjärvi-instituutti Eura puh. (02) Satafood Kehittämisyhdistys ry Huittinen puh ProAgria Länsi-Suomi Pori puh KOOTTUA TIETOA YRITYKSEN PERUSTAMISESTA Evira on julkaissut sivuillaan tietopaketin elintarvikeyrityksen perustamisesta ja toiminnasta. Tietoa on tarjolla yrityksen, ravintolan ja lihalaitoksen perustamiseen sekä maatilan tuotteiden jalostamiseen. Lisätietoja: Evira Tukea ja tietoa pk-yrityksille

TULE MUKAAN OSTA TILALTA! -PÄIVÄÄN!

TULE MUKAAN OSTA TILALTA! -PÄIVÄÄN! SATAKUNNASTA - SIKSES PARASTA HANKKEEN UUTISKIRJE ELOKUU / 2017 KOKEMÄELLÄ SIJAITSEVA VIHANNES HELMI IHASTUTTAA MONIPUOLISUUDELLAAN Juha Peltosella on pitkä historia vihannesten viljelystä tukku- ja yritysviljelyn

Lisätiedot

Hyönteiset ravintona ja raaka-aineena. Elintarvikeaamupäivä

Hyönteiset ravintona ja raaka-aineena. Elintarvikeaamupäivä Hyönteiset ravintona ja raaka-aineena Elintarvikeaamupäivä 24.5.2017 1 Hyönteiset ruokaketjussa Tutkimusprojekti 2015-2017 Edistää hyönteisten hyödyntämiseen perustuvan osaamisen ja arvoketjun syntymistä

Lisätiedot

TUOMISEN TILALLA VILJELLÄÄN JA MYYDÄÄN MONIPUOLISESTI KAUDEN KASVIKSIA JA MARJOJA

TUOMISEN TILALLA VILJELLÄÄN JA MYYDÄÄN MONIPUOLISESTI KAUDEN KASVIKSIA JA MARJOJA SATAKUNNASTA - SIKSES PARASTA HANKKEEN UUTISKIRJE HEINÄKUU / 2017 KOLVAAN KALAN MYYMÄLÄ SIIRTYI KALASATAMAAN Säkyläläisyrittäjän Jouni Aaltosen omistama Kolvaan Kalan myymälä toimii nykyisin Säkylän kalasatamassa.

Lisätiedot

Hyönteisalan tulevaisuuden mahdollisuudet ja Luken tutkimus

Hyönteisalan tulevaisuuden mahdollisuudet ja Luken tutkimus Hyönteisalan tulevaisuuden mahdollisuudet ja Luken tutkimus KoneAgria 11.10.2018 Pertti Marnila, tutkija Susanne Heiska, erikoistutkija Hyönteismarkkinat, Milj. USA $ Hyönteisalalla odotetaan nopeaa kasvua

Lisätiedot

Käytännön ohjeita elintarvikkeiden hankintaoppaasta

Käytännön ohjeita elintarvikkeiden hankintaoppaasta Käytännön ohjeita elintarvikkeiden hankintaoppaasta Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat seminaari 22.3.2017 Sari Väänänen sari.vaananen@sakky.fi NYT Tuotekehitystä ja hankintaosaamista hanke Valtakunnallinen

Lisätiedot

SATAKUNNALLA ON MUNAA!

SATAKUNNALLA ON MUNAA! SATAKUNNASTA - SIKSES PARASTA HANKKEEN UUTISKIRJE HUHTIKUU / 2017 TULEVA KESÄ ON TAPAHTUMIA TÄYNNÄ! Satakunnasta Sikses parasta - hanke osallistuu tulevan kesän aikana moniin tapahtumiin ja tilaisuuksiin

Lisätiedot

Mikä on vastuullinen hankinta? -Uudet hankintaoppaat avuksi Liperi Sari Väänänen p

Mikä on vastuullinen hankinta? -Uudet hankintaoppaat avuksi Liperi Sari Väänänen p Mikä on vastuullinen hankinta? -Uudet hankintaoppaat avuksi Liperi 6.2.2018 Sari Väänänen sari.vaananen@sakky.fi p. 044 785 4025 Valtakunnallinen asiantuntijayksikkö, taustaorganisaatio Savon koulutuskuntayhtymä

Lisätiedot

ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA

ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista

Lisätiedot

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä Ruokapalvelut osana elintarvikeketjua Suomessa nautitaan julkisissa ruokapalveluissa n. 380 miljoonaa ateriaa vuodessa, joihin hankitaan

Lisätiedot

Luomu keittiöissä. Luomuruokaseminaari Mikkeli

Luomu keittiöissä. Luomuruokaseminaari Mikkeli Luomu keittiöissä Luomuruokaseminaari 15.11.2016 Mikkeli Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön

Lisätiedot

INNOSTAVA LÄHIRUOKA! Sari Väänänen

INNOSTAVA LÄHIRUOKA! Sari Väänänen INNOSTAVA LÄHIRUOKA! Sari Väänänen - EkoCentria on Savon koulutuskuntayhtymän yhteydessä toimiva valtakunnallinen asiantuntijayksikkö - kestävän ruokaketjun edistäminen ammattikeittiöissä - www.kestavathankinnat.fi

Lisätiedot

Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa. Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy

Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa. Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy Motiva Oy tarjoaa yrityksille, julkishallinnolle ja kuluttajille tietoa ja ratkaisuja,

Lisätiedot

LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA

LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA TAVOITE 20/2020 julkisten keittiöiden tarjoamasta ruoasta 20 % tulee olla luomua vuoteen 2020 mennessä Julkinen sektori toimii kestävien hankintojen edelläkävijänä ja esimerkkinä

Lisätiedot

Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi

Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi Päivi Töyli Aitoja makuja -hanke, projektipäällikkö Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea, TY Aitoja makuja -hanke (2009-2011) toteuttaa Manner-Suomen

Lisätiedot

Satakunta Sikses parhaita makuelämyksiä

Satakunta Sikses parhaita makuelämyksiä Satakunta Sikses parhaita makuelämyksiä Seminaari 4.12.2014 Pori Yhteinen seminaari Sikses parasta aitoja makuja Satakunnasta 1.2.2012-31.12.2014 Toteuttajat: Pyhäjärvi-instituutti, Satafood ja ProAgria

Lisätiedot

TUNNETAANKO LUOMU

TUNNETAANKO LUOMU Luomu keittiöissä Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista www.ekocentria.fi

Lisätiedot

Luomun käyttäjän käsikirja

Luomun käyttäjän käsikirja Luomun käyttäjän käsikirja on koottu Viesti luomusta oikein hankkeessa avuksi ammattikeittiöille ja kaupan alalle luomun varmentamiseen ja viestintään. Käsikirja on helppokäyttöinen opas, josta tarvittavat

Lisätiedot

Elinvoimaa lähiruoasta - te tapäivä Virtain kaupunki

Elinvoimaa lähiruoasta - te tapäivä Virtain kaupunki Elinvoimaa lähiruoasta - teemailtapäivä 14.6.2018 Virtain kaupunki Elinvoimaa lähiruoasta hanke Virtain kaupunki, Ruoveden kunta, TAMK ja Ahlman, Pirkanmaan liiton AIKO-rahoitus 1.1.-31.12.2018 Toimenpiteet

Lisätiedot

SIRKKAA SOPASSA - hyönteisruoka

SIRKKAA SOPASSA - hyönteisruoka SIRKKAA SOPASSA - hyönteisruoka Yleisesti hyönteisistä ravintona Suuri osa koko maailman väestöstä syö hyönteisruokaa (Thaimaa, Meksiko, Afrikka, Euroopassa alueita, Suomessakin (muurahaisen munat) Vuoden

Lisätiedot

Hyönteiset ruokaketjussa Kouvola

Hyönteiset ruokaketjussa Kouvola Hyönteiset ruokaketjussa 2015-2017 Kouvola 22.5.2017 1 Hyönteiset ruokaketjussa Tutkimusprojekti 2015-2017 Edistää hyönteisten hyödyntämiseen perustuvan osaamisen ja arvoketjun syntymistä Suomeen Tutkii

Lisätiedot

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista

Lisätiedot

Neuvottelu Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Lapin maakuntien välillä. Rovaniemi , Keuruu

Neuvottelu Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Lapin maakuntien välillä. Rovaniemi , Keuruu Neuvottelu Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Lapin maakuntien välillä Rovaniemi 24.4.2018, Keuruu 27.4.2018 Lähiruoan aluetaloudellinen hyöty Talous Komponenttien valmistus (Alueellisista raaka-aineista, korvaa

Lisätiedot

Lähiruoka suomalaisen ruokapolitiikan keskiössä

Lähiruoka suomalaisen ruokapolitiikan keskiössä Lähiruoka suomalaisen ruokapolitiikan keskiössä Lähiruokaseminaari 25.3.2013 Kuopio Jaana Husu-Kallio kansliapäällikkö Maa- ja metsätalousministeriö Suomessa 2 854 elintarvikealan yritystä, joista 90%

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN 16 Kalan kulutus 2000 2011 (kg/hlö/vuosi) 14 12 10 8 6 Kaikki kala Tuontikala Kotimainan kala Silakka 4 2 0 2000 2001 2002 2003 2004

Lisätiedot

Miten pitkä matka 2020 tavoitteisiin?

Miten pitkä matka 2020 tavoitteisiin? Miten pitkä matka 2020 tavoitteisiin? 20/20 seminaari 21.3.2013 EkoCentria lyhyesti Kehittämisyksikkö, joka edistää kestävien valintojen toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa Rahoitukset maa- ja metsätalousministeriö,

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Susanna Määttä susanna.maatta@helsinki.fi Kainuun Maaseutu- ja Elintarvikepäivä 28.11.2014 9.10.2013 1 Valtakunnallisen lähiruokaselvityksen tuloksia 03.12.2014

Lisätiedot

LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE. Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso

LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE. Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso 24.2.2014 2 - Meri-Lapin alue - Aloite Kemi-Torinon seutuvaltuustolle paikallisten tuotteiden ja raaka-aineiden käytön lisäämiseksi

Lisätiedot

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1 Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy 22.3.2017 Motiva 1 Mitä Motiva tekee? Valtionyhtiö Yhteiskunnallisesti vaikuttavat resurssitehokkuushankkeet julkishallinnolle,

Lisätiedot

HoReCa-tapaaminen Muistio klo Postitalo, Helsinki

HoReCa-tapaaminen Muistio klo Postitalo, Helsinki HoReCa-tapaaminen Muistio 19.3.2015 klo 12-14.30 Postitalo, Helsinki Paikalla Mika Heiskanen (Finlandia-talo) Leila Fogelholm (Fazer Food Services) Jarkko Knuutinen (Meira Nova) Marko Kapanen (Heinon Tukku)

Lisätiedot

Green Key - te tapäivä tuotteiden vastuullisuudesta Mokkamestarit, Tampere Meira, Helsinki

Green Key - te tapäivä tuotteiden vastuullisuudesta Mokkamestarit, Tampere Meira, Helsinki Green Key - teemailtapäivä tuotteiden vastuullisuudesta 17.4. Mokkamestarit, Tampere 25.4. Meira, Helsinki Ympäristömerkityt tuotteet Green Key sertifioiduissa kohteissa Aina Green Key -kohteissa: Päivittäiset

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ!

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Paikallista ruokaa julkisiin ruokapalveluihin - rahat omalle alueelle Yritysten kanssa tehty tuotekehitystyö ja sen merkitys Palvelujohtaja Paula Juvonen 15.9.2016 Arkea Oy

Lisätiedot

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI Ju-Ha Consulting Oy 8.11.2017 www.juhaconsulting.fi 1 Vastuulliset elintarvikehankinnat Ruokapalveluhankinnat mahdollisuus

Lisätiedot

Julkiset hankinnat Vinkkejä lähiruoan hankintaan saatavuus, kriteerit ja yhteistyö

Julkiset hankinnat Vinkkejä lähiruoan hankintaan saatavuus, kriteerit ja yhteistyö Julkiset hankinnat Vinkkejä lähiruoan hankintaan saatavuus, kriteerit ja yhteistyö Verkostoitumispäivä Piikkiön Tuorlassa Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus Varsinais-Suomen tuotannon osuus

Lisätiedot

Tilataan, Luomua! Sisältö. Jaska Nuutila, mikä mies? Luomu nyt EU:n ohjeet Suomen ohjeet Syyt luomuun Kuluttajien toiveet Tulevaisuus Luomuliitto

Tilataan, Luomua! Sisältö. Jaska Nuutila, mikä mies? Luomu nyt EU:n ohjeet Suomen ohjeet Syyt luomuun Kuluttajien toiveet Tulevaisuus Luomuliitto Tilataan, Luomua! Jaakko Nuutila Sisältö Jaska Nuutila, mikä mies? Luomu nyt EU:n ohjeet Suomen ohjeet Syyt luomuun Kuluttajien toiveet Tulevaisuus Luomuliitto 1 Luomu nyt Suomi on jäljessä muista maista

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

INKA-teemojen vetovastuut ja kumppanit

INKA-teemojen vetovastuut ja kumppanit Ruokajärjestelmien kestävät ja tehokkaat ratkaisut Biotalouden INKA-ohjelma (Seinäjoki) 17.3.2015 INKA-teemojen vetovastuut ja kumppanit Pääkaupunkiseutu VAASA OULU Turku Kestävät energiaratkaisut Kuopio

Lisätiedot

Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi

Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi 16.3.2018 s. Kurikka Helsingin yliopisto, MMM Hyönteistalous osana suomalaista alkutuotantoa 2015 Finsect Foto:

Lisätiedot

Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat Ruokahuolto ja ruokaturva haavoittuvassa yhteiskunnassa Varautumisen IV opintopäivät,

Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat Ruokahuolto ja ruokaturva haavoittuvassa yhteiskunnassa Varautumisen IV opintopäivät, Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat Ruokahuolto ja ruokaturva haavoittuvassa yhteiskunnassa Varautumisen IV opintopäivät, 12.10.2016 Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Minna Asunmaa, Ruokatieto

Lisätiedot

SIKSES PARASTA Hyviä uutisia ja aitoja makuja Satakunnasta

SIKSES PARASTA Hyviä uutisia ja aitoja makuja Satakunnasta SIKSES PARASTA Hyviä uutisia ja aitoja makuja Satakunnasta SATAKUNNASTA - SIKSES PARASTA HANKKEEN UUTISKIRJE heinäkuu / 2016 YLLÄTYSTEN TORIPÄIVÄ EURASSA 30.7. klo 9-14 Satakunnasta Sikses parasta hanke

Lisätiedot

Tutkittua tietoa luomusta

Tutkittua tietoa luomusta Tutkittua tietoa luomusta Luomumarkkinoiden ja liiketoiminnan nykytila Sinikka Mynttinen, Aalto yliopiston Pienyrityskeskus 4.3.2014 Kansainväliset luomumarkkinat Luomumarkkinoiden kehitys Euroopassa ja

Lisätiedot

Vähänkö hyvää! -lautasella

Vähänkö hyvää! -lautasella Vähänkö hyvää! -lautasella Vastuullisen ruoan tuntomerkit Otetaan huomioon ruoan ympäristövaikutukset, ilmastovaikutukset, tuotanto-olosuhteet, terveysvaikutukset. Ruoantuotannon vaikutukset Ruoka kuormittaa

Lisätiedot

Inno-torin kyselyiden tuloksia

Inno-torin kyselyiden tuloksia Inno-torin kyselyiden tuloksia Johdanto Kysyimme kuluttajilta mm. millaisia tuotteita he käyttävät, kuinka usein ja mikä vaikuttaa tuotteen valintaan tai miltä osastolta tuotteen tulisi löytyä sekä millaisia

Lisätiedot

Kannattava ruokatuotanto, sesonkituotteiden hyödyntäminen, lähi- ja luomuruoka

Kannattava ruokatuotanto, sesonkituotteiden hyödyntäminen, lähi- ja luomuruoka Kannattava ruokatuotanto, sesonkituotteiden hyödyntäminen, lähi- ja luomuruoka Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijatiimi Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi-

Lisätiedot

Luomuruoan käyttö julkisissa keittiöissä, KALLISTAKO?

Luomuruoan käyttö julkisissa keittiöissä, KALLISTAKO? Luomuruoan käyttö julkisissa keittiöissä, KALLISTAKO? Parasta pöytään Pirkanmaalta Ti 18.02.2014 Esityksen kulku - Poliittinen ohjaus - Luomu ammattikeittiöissä nyt - Onko luomu oikeasti kallista? - Portaat

Lisätiedot

Luonnontuotealan kehittämistyö ja -tarpeet

Luonnontuotealan kehittämistyö ja -tarpeet Luonnontuotealan kehittämistyö ja -tarpeet Joensuu 24.4.2019 Juha Rutanen, projektipäällikkö Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti Luonnontuotealalla monipuolista yrittäjyyttä, 750 yritystä, lisäarvomahdollisuuksia

Lisätiedot

Kasvisruoka ammattikeittiössä

Kasvisruoka ammattikeittiössä Kasvisruoka ammattikeittiössä Anu Arolaakso EkoCentria Luomuvalkuaista ja -viljaa markkinoille 18.1.2019, Joensuu Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijatiimi Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista

Lisätiedot

Vastuulliset ja paikalliset elintarvikehankinnat Kuinka ne tehdään hankintalakia hyödyntäen. Seinäjoki Yrjö Ojaniemi, MTK-EP

Vastuulliset ja paikalliset elintarvikehankinnat Kuinka ne tehdään hankintalakia hyödyntäen. Seinäjoki Yrjö Ojaniemi, MTK-EP Vastuulliset ja paikalliset elintarvikehankinnat Kuinka ne tehdään hankintalakia hyödyntäen Seinäjoki 20.9.2017 Yrjö Ojaniemi, MTK-EP SUURIA EDISTYSASKELEITA Uusi hankintalaki selkeyttää asioita Valtioneuvoston

Lisätiedot

Ruokaketjuhankkeet mitä uutta luvassa. Eveliina Viitanen Maaseutuvirasto

Ruokaketjuhankkeet mitä uutta luvassa. Eveliina Viitanen Maaseutuvirasto Ruokaketjuhankkeet mitä uutta luvassa Eveliina Viitanen Maaseutuvirasto Hakuvaihe Syksyn 2014 haku 78 hakemusta, joista 47 hyväksyttyä hanketta Avustusta haettiin yhteensä yli 17 miljoonaa 1-vuotisia:

Lisätiedot

Hankintojen merkitys kestävässä ruokaketjussa

Hankintojen merkitys kestävässä ruokaketjussa Hankintojen merkitys kestävässä ruokaketjussa Sanoista säästöihin! -Kestävien hankintojen vuosiseminaari 22.03.2013 EkoCentria Anu Arolaakso EkoCentria Tuotamme kestäviin hankintoihin liittyviä viestintä-

Lisätiedot

Perustietoa luomusta VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE LUOMUTUOTANTO METSÄN ANTIMET LUOMUELINTARVIKKEIDEN KULUTUS

Perustietoa luomusta VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE LUOMUTUOTANTO METSÄN ANTIMET LUOMUELINTARVIKKEIDEN KULUTUS Perustietoa luomusta VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE LUOMUTUOTANTO METSÄN ANTIMET LUOMUELINTARVIKKEIDEN KULUTUS LUOMUTUOTANTO VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE Mitä luomu on? Luomuelintarvike on aina peräisin

Lisätiedot

Lähis-opas julkisille keittiöille

Lähis-opas julkisille keittiöille Lähis-opas julkisille keittiöille Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat -seminaari 22.3.2017 Helsinki Kirsi Viljanen Lähiruokakoordinaattori Maa- ja metsätalousministeriö www.mmm.fi/lahiruoka lahiruokaohjelma.blogspot.fi

Lisätiedot

Satakunta Sienituotannon ykkösmaakunta pohjoismaissa

Satakunta Sienituotannon ykkösmaakunta pohjoismaissa SATAKUNNASTA - SIKSES PARASTA HANKKEEN UUTISKIRJE LOKAKUU / 2017 SIKSES PARASTA GAALASSA GLOORIAA SATAKUNTA- LAISELLE RUOKATUOTAN- NOLLE! Villilän vintillä Nakkilassa juhlittiin satakuntalaista lähiruokaosaamista

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

LUOMURAAKA-AINE KIINNOSTAA RAVINTOLOITA TURUSSA. Johanna Mattila LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta

LUOMURAAKA-AINE KIINNOSTAA RAVINTOLOITA TURUSSA. Johanna Mattila LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta LUOMURAAKA-AINE KIINNOSTAA RAVINTOLOITA TURUSSA Johanna Mattila LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta TAVOITTEET Lisätä luomu- ja lähiruokatuotteiden tarjontaa Turun keskusta-alueen ravintoloissa Saada

Lisätiedot

Luomua käytettäisiin, jos siihen olisi varaa Luomun päättäjäkyselyn tuloksia

Luomua käytettäisiin, jos siihen olisi varaa Luomun päättäjäkyselyn tuloksia Luomua käytettäisiin, jos siihen olisi varaa Luomun päättäjäkyselyn tuloksia LÄHELTÄ JA LUOMUA, Seinäjoki 30.11.2016 Projektipäällikkö Leena Viitaharju 2.12.2016 1 Esityksen sisältö: Taustaa: Luomun käyttö

Lisätiedot

Luomua lisää. Julkiselle sektorille

Luomua lisää. Julkiselle sektorille Luomua lisää Julkiselle sektorille Valtakunnallinen asiantuntijayksikkö, taustaorganisaatio Savon koulutuskuntayhtymä edistämme kestävän ruokaketjun, lähi- ja luomuruoan sekä suomalaisen ruoan käytön lisääntymistä

Lisätiedot

Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus Valkuaisosaamiskeskuksesta ratkaisuja Hämeen valkuaisomavaraisuuteen -hanke oli HAMKin ja Luken yhteinen tavoitteena oli edistää kotimaisten valkuaiskasvien tunnettuutta ja käyttöä kattoi koko ruokaketjun

Lisätiedot

FORSSAN, HUMPPILAN, JOKIOISTEN, TAMMELAN JA YPÄJÄN ALUETALOUDELLINEN MALLI

FORSSAN, HUMPPILAN, JOKIOISTEN, TAMMELAN JA YPÄJÄN ALUETALOUDELLINEN MALLI FORSSAN, HUMPPILAN, JOKIOISTEN, TAMMELAN JA YPÄJÄN ALUETALOUDELLINEN MALLI 2 LÄHIRUOKA SEUDUN VOIMAVARAKSI Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä tunnetaan. Sen

Lisätiedot

ALKUPERÄMERKKI ELINTARVIKEMYYNNIN TUKENA

ALKUPERÄMERKKI ELINTARVIKEMYYNNIN TUKENA ALKUPERÄMERKKI ELINTARVIKEMYYNNIN TUKENA Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Kuva: Tuukka Ervasti Eeva Heikkilä Ruokatieto Yhdistys edistää suomalaista ruokakulttuuria. Viestimme suomalaisesta

Lisätiedot

Biotalouden kärkihankkeet Maaseutuohjelma Satakunnan ruokaketju

Biotalouden kärkihankkeet Maaseutuohjelma Satakunnan ruokaketju Biotalouden kärkihankkeet Maaseutuohjelma Satakunnan ruokaketju Tiedonvälitys Yritysryhmät Maaseutuohjelma on keskeisin rahoitusmuoto Satakunnan ruokaketjun ja biotalouden kehittämiseen Tavoitteena 100

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 16.11.2012 Tutkimuksen tavoitteet Selvittää kuluttajien käsityksiä ja asennoitumista kalaan ja kalatalouteen Verrata tuloksia

Lisätiedot

Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme?

Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme? @apetit_oyj #apetitluomu Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme? Liiketoimintajohtaja Anu Ora twitter: @AnuOra1 APETIT OYJ Luomuelintarvikepäivä 5.10.2017 1 Luomme hyvinvointia kasviksista

Lisätiedot

Suomalaista ruokaa kuntalaisten lautasille

Suomalaista ruokaa kuntalaisten lautasille Suomalaista ruokaa kuntalaisten lautasille Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK 1 Ruoka ei ratkaise kaikkea, mutta ilman ruokaa ei ratkaista mitään. erityisopettaja

Lisätiedot

Lähiruoka julkisissa keittiöissä

Lähiruoka julkisissa keittiöissä Lähiruoka julkisissa keittiöissä NAF kevätkokous Lakimies, VT Jonna Törnroos Julkisten hankintojen neuvontayksikkö Vastaamme kuntien ja valtion hankintayksiköiden kysymyksiin hankintalain soveltamisesta

Lisätiedot

Elintarvikehankinnan vähimmäisvaatimukset ja tuotekohtaiset kriteeriehdotukset

Elintarvikehankinnan vähimmäisvaatimukset ja tuotekohtaiset kriteeriehdotukset Elintarvikehankinnan vähimmäisvaatimukset ja tuotekohtaiset kriteeriehdotukset Hyvinkää 18.5.2016 NYT-Tuotekehitystä ja hankintaosaamista -hanke Vienti 95,3 milj.e TUONTI 4,2 miljardia euroa Elintarvikkeiden

Lisätiedot

Lähiruoan koordinaatiohanke

Lähiruoan koordinaatiohanke Lähiruoan koordinaatiohanke Yhdessä tehden parempiin tuloksiin Päivi Töyli Heidi Valtari paivi.toyli@utu.fi heidi.valtari@utu.fi 040 189 1929 0400 487 160 Turun yliopiston Brahea-keskus 15.11.2017 Yhdessä

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 19.8.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

Uusia proteiinilähteitä ruokaturvan ja ympäristön hyväksi ScenoProt

Uusia proteiinilähteitä ruokaturvan ja ympäristön hyväksi ScenoProt Uusia proteiinilähteitä ruokaturvan ja ympäristön hyväksi ScenoProt Suomen akatemian rahoittama strategisen tutkimuksen konsortiohanke, Ilmastoneutraali ja resurssiniukka Suomi (PIHI) ohjelma, 2015-2020

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 27.1.2015 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 25.6..2014 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Luomu ammattikeittiöissä. Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014

Luomu ammattikeittiöissä. Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014 Luomu ammattikeittiöissä Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014 EkoCentria lyhyesti Kehittämisyksikkö, joka edistää kestävien valintojen toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa Rahoitukset maa- ja metsätalousministeriö,

Lisätiedot

Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään

Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään Lähde: HY Ruralia-instituutti; Ruokatuotannon aluetaloudellisen vaikuttavuuden selvitys Hämeessä, 2012 MTK Häme Ohjelmapäällikkö Päivi Rönni Lähiruoka on.. MTK:n

Lisätiedot

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Satakunnassa

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Satakunnassa Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Satakunnassa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, 4.12.2014 Pori Satakunta Sikses parhaita makuelämyksiä 9.10.2013 1 Yleisenä tavoitteena Suomessa

Lisätiedot

HYÖNTEISET PROTEIININ TUOTANNOSSA

HYÖNTEISET PROTEIININ TUOTANNOSSA HYÖNTEISET PROTEIININ TUOTANNOSSA Pertti Marnila*,(pertti.marnila@luke.fi) Esittäjä Ekologisesti kestävää eläinproteiinia Rehunkäytön hyötysuhteen on esitetty olevan hyönteisillä ylivoimaisesti parempi

Lisätiedot

Satakunnan monipuolinen ruokaketju esittäytyi Eduskuntatalossa SIKSES PARASTA KESÄ OLI LÄHIRUOAN JA VIESTINNÄN TÄYTEINEN SATONÄKYMÄT 2017

Satakunnan monipuolinen ruokaketju esittäytyi Eduskuntatalossa SIKSES PARASTA KESÄ OLI LÄHIRUOAN JA VIESTINNÄN TÄYTEINEN SATONÄKYMÄT 2017 SATAKUNNASTA - SIKSES PARASTA HANKKEEN UUTISKIRJE SYYSKUU / 2017 SIKSES PARASTA KESÄ OLI LÄHIRUOAN JA VIESTINNÄN TÄYTEINEN Kulunut kesä meni hurjaa vauhtia ollen samalla täynnä uutta ja ihmeellistä. Työskentelin

Lisätiedot

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista

Lisätiedot

Yrttijuoma. Yrttijuomien raaka-aineiksi soveltuvat mm.

Yrttijuoma. Yrttijuomien raaka-aineiksi soveltuvat mm. Yrttijuomien raaka-aineiksi soveltuvat mm. Ahomansikka (marjat ja lehdet) Apilat (lehdet ja kukat) Kanerva, (kukat) Ketohanhikki (lehdet) Koivu (lehdet) Kultapiisku (kukat) Lillukka (lehdet) Maitohorsma

Lisätiedot

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari 18.9.2012 Heikki Juutinen Elintarvikeala muutoksessa 1. Ruuan kysyntä kasvaa maailmalla 2. Kuluttajat haluavat tietää, missä ja miten

Lisätiedot

Selvitystä ja koontia valvonnassa olevista luomujatkojalostajista

Selvitystä ja koontia valvonnassa olevista luomujatkojalostajista Selvitystä ja koontia valvonnassa olevista luomujatkojalostajista 20.8.2012 Jaana Elo Kokopalvelut Valvonnasta poistuneet / poistumassa Aikavälillä 2.1. 31.5.2012 11 viljavarastoa (Suomen Viljava Oy:n

Lisätiedot

Mistä suomalainen ruokaketju voi olla ylpeä? Seija Kurunmäki Tulevaisuustyöpaja 3.5.2012

Mistä suomalainen ruokaketju voi olla ylpeä? Seija Kurunmäki Tulevaisuustyöpaja 3.5.2012 Mistä suomalainen ruokaketju voi olla ylpeä? Seija Kurunmäki Tulevaisuustyöpaja 3.5.2012 Mistä voi olla ylpeä ja missä kehitettävää! Hyvät järjestelmät Pitkä ketju osataan Hygienia ja puhtaus Koulutus

Lisätiedot

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus Lasten Yliopisto, Seinäjoki, 16.4.2016 Luennon sisältö Mitä ovat hyönteiset ja madot Mikä on niiden rooli

Lisätiedot

VILJAKAUPAN RISKIENHALLINTA

VILJAKAUPAN RISKIENHALLINTA VILJAKAUPAN RISKIENHALLINTA 26.3.2009 1 Riskienhallinnan yleiset periaatteet ja sovellukset 2 Markkinariskien hallinnan tarve ja lähtökohdat EU:n maatalouspolitiikka kehittyy entistä markkinalähtöisempään

Lisätiedot

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä jätti valtuuston kokouksessa 9.12.2013 seuraavan sisältöisen aloitteen:

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä jätti valtuuston kokouksessa 9.12.2013 seuraavan sisältöisen aloitteen: Kunnanhallitus 9 13.01.2014 Tekninen lautakunta 20 18.02.2014 Kunnanhallitus 63 03.03.2014 Valtuustoaloite lähiruoan lisäämiseksi kunnan ruokahankinnoissa 50/00.02/2014 Kunnanvaltuusto 9.12.2013 161 Kristillisdemokraattien

Lisätiedot

Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari

Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari Kirsi Viljanen Lähiruokakoordinaattori Ruoka-Suomi teemaryhmän pj. Maa- ja metsätalousministeriö kirsi.viljanen@mmm.fi Lähiruoan ja luomun kehittäminen Lähiruoan

Lisätiedot

Luonnontuotteet vientivaltteina & Luonnonyrttioppaan esittely. FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry

Luonnontuotteet vientivaltteina & Luonnonyrttioppaan esittely. FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry Luonnontuotteet vientivaltteina & Luonnonyrttioppaan esittely FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry Arktiset Aromit ry Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö, perustettu v. 1993 Tavoitteena edistää

Lisätiedot

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e)

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e) indeksin kehitys Lapin seutukunnissa 1994-30.6.2014(e) 110,0 105,0 indeksi v. 1994 = 100 indeksi 30.6.2014 Rovaniemen seutu; 104,6 100,0 95,0 90,0 85,0 Tunturi-Lappi; 90,6 Kemi-Tornio; 90,3 LAPPI; 89,8

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 30.10.2011

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 30.10.2011 KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 30.10.2011 Tutkimuksen tavoitteet Selvittää kuluttajien käsityksiä ja asennoitumista kalaan ja kalatalouteen Verrata tuloksia

Lisätiedot

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ Syöminen vaikuttaa ympäristöön. Ruoan tuottamiseen tarvitaan valtavasti peltoja, vettä, ravinteita ja energiaa. Peltoja on jo niin paljon, että niiden määrää on vaikeaa lisätä,

Lisätiedot

VÄESTÖKATSAUS lokakuu 2016

VÄESTÖKATSAUS lokakuu 2016 VÄESTÖKATSAUS lokakuu 2016 Ennakkoväkiluku 173 949 Muutos 10 kk -761 Hämeen parasta kehittämistä! Henkilöä Kanta-Hämeen ennakkoväkiluku lokakuun lopussa oli 173 949. Kymmenen kuukauden aikana eli vuoden

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 25.3.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lapissa

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lapissa Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lapissa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, 4.11.2014 Rovaniemi Omavarainen Lappi 9.10.2013 1 Yleisenä tavoitteena Suomessa on lähiruoan tuotannon

Lisätiedot

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Tiedustelut Timo Partio, puh. 020 434 1382 s-posti timo.partio@kela.fi KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Kaikki Tuki maksun vastaanottajan mukaan, 1 000 euroa 2003 Tammikuu 23 555 2 008 1 156 35 374 23 419

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 23.4.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus

Ajankohtaiskatsaus Ajankohtaiskatsaus 7.6.2019 Turun yliopiston Brahea-keskus, paivi.toyli@utu.fi ja heidi.valtari@utu.fi Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, juha.rutanen@helsinki.fi Pro Luomu ry, Marja-Riitta Kottila,

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 22.10.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

4 RAVINNOSTA TERVEYTTÄ

4 RAVINNOSTA TERVEYTTÄ II Terveyden voimavaroja 4 RAVINNOSTA TERVEYTTÄ s. 42 54 1 Ravinnosta terveyttä Ravitsemussuosituksen pääperiaatteet (tuntityöskentely) Ravitsemussuosituksen noudattamisen terveydellinen merkitys (tuntityöskentely)

Lisätiedot

Ruoka-Kouvola: Kumppanuuspöytätyöskentelyn

Ruoka-Kouvola: Kumppanuuspöytätyöskentelyn Ruoka-Kouvola: Kumppanuuspöytätyöskentelyn 2013 2014 tuloksia Manu Rantanen ja Torsti Hyyryläinen 2.9.2015 Kartano Koskenranta RUOKA-ALAN GLOBAALIT JA KYMENLAAKSOLAISET KEHITYSSUUNNAT www.helsinki.fi/yliopisto

Lisätiedot